Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

NYT: Η Ελλάδα συνεργάστηκε με την CIA στην μεταφορά υπόπτων για τρομοκρατία

Τουλάχιστον 54 χώρες συνεργάστηκαν ή παρείχαν κάλυψη στη CIA για τις μυστικές επιχειρήσεις απαγωγών, μεταφορών, παράνομων κρατήσεων και βασανιστηρίων υπόπτων για τρομοκρατία, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Πολλές από τις χώρες που επέτρεψαν την χρήση του εναέριου χώρου τους για τις μεταφορές, είναι ευρωπαϊκές – ανάμεσά τους και η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Ισλανδία.

Την αποκάλυψη για την μυστική συμμαχία που βοήθησε την δράση της λεγόμενης «Air CIA» έκανε η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα τη Νέα Υόρκη Open Society Justice Initiative (OSJI), σε μία έκθεση 213 σελίδων. Η οργάνωση υποστηρίζει ότι εκτός από την αμερικανική υπηρεσία Πληροφοριών, ευθύνες πρέπει να αποδοθούν και στις κυβερνήσεις των κρατών που παρείχαν τη συνεργασία τους στο παράνομο «αντιτρομοκρατικό» σχέδιο.
Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης τα ονόματα 136 κρατουμένων, οι οποίοι υπέστησαν σοβαρά βασανιστήρια. Αγνωστος παραμένει ο ακριβής αριθμός των υπόπτων που έτυχαν των «περιποιήσεων» της «Air CIA». Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Λίβυου μέλους της Αλ Κάιντα Ιμπν αλ-Σαίχ αλ-Λίμπι, ο οποίος συνελήφθη στο Πακιστάν το 2001, και αργότερα μεταφέρθηκε από Αμερικανούς στρατιώτες μυστικά στην Αίγυπτο.
Αφού τον βασάνισαν είπε στους ανακριτές ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν εκπαίδευε μέλη της Αλ Κάιντα για έναν χημικό πόλεμο. Αργότερα απέσυρε την κατάθεση που έγινε υπό την πίεση των βασανιστηρίων, αλλά οι ΗΠΑ είχαν ήδη εισβάλει στο Ιράκ.
«Οι ευθύνες για αυτές τις παραβιάσεις δεν περιορίζονται στις ΗΠΑ. Οι επιχειρήσεις αυτές, που σχεδιάστηκαν για να διεξαχθούν εκτός ΗΠΑ με μεγάλη μυστικότητα, δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν χωρίς την ενεργή συμμετοχή ξένων κυβερνήσεων. Αυτές οι κυβερνήσεις πρέπει να θεωρηθούν συνυπεύθυνες», αναφέρει η έκθεση. Και τονίζει ότι στο Πακιστάν, το Αφγανιστάν, την Αίγυπτο και την Ιορδανία λειτουργούσαν μυστικές φυλακές της CIA, όπου οι κρατούμενοι υποβάλλονταν σε βασανιστήρια αφού μεταφέρονταν παράνομα από άλλες χώρες.

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες που κατονομάζονται στην έκθεση είναι η Γερμανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Αυστρία και η Γεωργία. Χώρες όπως η Πολωνία, η Λιθουανία και η Ρουμανία, επέτρεπαν και τη λειτουργία μυστικών φυλακών στα εδάφη τους. Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης τα ονόματα 136 κρατουμένων, οι οποίοι υπέστησαν σοβαρά βασανιστήρια.

Το πρόγραμμα άρχισε επί προεδρίας Τζορτζ Μπους. Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει δεσμευθεί ότι θα το τερματίσει, και ότι θα κλείσει όλες τις φυλακές της CIA στις ξένες χώρες. Ο Ομπάμα όμως έχει απορρίψει και τις εκκλήσεις κάποιων να ερευνήσει το θέμα, λέγοντας ότι θέλει να κοιτάζει το μέλλον και όχι το παρελθόν. Η Επιτροπή Μυστικών Υπηρεσιών της Γερουσίας πρόσφατα ολοκλήρωσε μια έκθεση 6.000 σελίδων για το πρόγραμμα κράτησης και τιμωρίας της C.I.A., η οποία όμως παραμένει εμπιστευτική. 
Η έκθεση της OSJI πάντως καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το πρόγραμμα βρίσκεται ακόμα σε ισχύ, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι οι κρατούμενοι δεν υποβάλλονται σε βασανιστήρια.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]