Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Οργισμένος» ο Füle με την ΠΓΔΜ, ακυρώνει την επίσκεψή του


"Σε κίνδυνο" οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ

Ο επίτροπος διεύρυνσης της ΕΕ ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του την άλλη εβδομάδα στην ΠΓΔΜ λόγω της πολιτικής διαμάχης στη χώρα, η οποία όπως προειδοποίησε θα μπορούσε να βάλει σε κίνδυνο την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Η αντιπολίτευση των Σοσιαλδημοκρατών στην ΠΓΔΜ μποϋκοτάρει το κοινοβούλιο από τότε που αναγκάστηκε σε «έξοδο» από τη βουλή από την ασφάλεια του κτηρίου λόγω ενός έντονου καβγά στα τέλη Δεκεμβρίου.

Κατηγορώντας την δεξιά κυβέρνηση για απολυταρχισμό, οι Σοσιαλδημοκράτες απειλούν τώρα να μποϋκοτάρουν τις τοπικές εκλογές στις 24 Μαρτίου.

Ο επίτροπος διεύρυνσης Štefan Füle είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα την ΠΓΔΜ για να αξιολογήσει τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων, ωστόσο τόνισε χθες (15 Φεβρουαρίου) ότι η επίσκεψη κρίνεται «ακατάλληλη» αυτή τη χρονική στιγμή.


«Είμαι οργισμένος με την έλλειψη προόδου ώστε να μπει ένα τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο», είπε ο επίτροπος σε δήλωσή του. Προειδοποίησε μάλιστα ότι η κατάσταση «βάζει σε κίνδυνο» την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες.

Διπλωμάτες λένε ότι η έλλειψη προόδου προς την ευρωπαϊκή ένταξη και τα συνεπακόλουθα οικονομικά οφέλη, τροφοδοτεί δυσαρέσκεια στην ΠΓΔΜ ιδιαίτερα μεταξύ των αλβανών που αποτελούν το ¼ του πληθυσμού.

Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν θέσει ως προϋπόθεση για να επιστρέψουν στο κοινοβούλιο την αναβολή των τοπικών εκλογών μέχρι τις 28 Απριλίου καθώς και τη δέσμευση της Κυβέρνησης ότι σε περίπτωση νίκης της αντιπολίτευσης, θα προχωρήσει σε πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Το κόμμα VMRO-DPMNE του Gruevski έχει απορρίψει και τις δύο προϋποθέσεις.


«Καλούμε τους σοσιαλδημοκράτες να σταματήσουν τους εκβιασμούς και να θέτουν προϋποθέσεις», είπε το VMRO-DPMNE σε δήλωσή του την Παρασκευή. «Τους καλούμε να σταματήσουν να βλάπτουν τη χώρα και να επιστρέψουν στους κρατικούς θεσμούς».


Πηγή: EurActiv

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]