Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σε “ελεύθερη πτώση” τα κρατικά έσοδα

Όταν κάποιος βλέπει τα επίσημα στοιχεία του προϋπολογισμού αντιλαμβάνεται ποια είναι η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα. Όχι μόνο ότι οι Έλληνες δεν έχουν και δεν πληρώνουν φόρους, αλλά και το γεγονός ότι  η συγκράτηση των δαπανών δεν είναι μόνο αποτέλεσμα των περικοπών σε όλα, αλλά και ότι το κράτος δεν πληρώνει κανέναν. Έτσι, όμως, θα δημιουργηθεί μια επίπλαστη εικόνα με πλεονάσματα που καμιά σχέση δε θα έχουν με την πραγματικότητα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία για τον Ιανουάριο, τα έσοδα σε σχέση με τον στόχο υστερούν πάνω από 400 εκατ. ευρώ διότι οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν τους έμμεσους φόρους. Δηλαδή: 161.000.000 από ΦΠΑ, 157 εκατ. ευρώ λιγότεροι φόροι στα πετρελαιοειδή, έναντι του μηνιαίου στόχου, 133 εκατ. ευρώ λιγότερα από λοιπούς φόρους (χαρτόσημα, μεταβιβάσεις κεφαλαίων κλπ), 295 εκατ. ευρώ λιγότεροι φόροι κατανάλωσης, 181 εκατ. ευρώ λιγότερα από ειδικούς φόρους και ΦΠΑ στα καπνά, 134 εκατ. ευρώ λιγότερα από τέλη κυκλοφορίας.

Όλοι αυτοί οι έμμεσοι φόροι δείχνουν ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί. Δεν μπορούν να πληρώσουν ΦΠΑ, δεν βάζουν πετρέλαιο στα σπίτια τους και καταναλώνουν λιγότερη βενζίνη, δεν καταναλώνουν όπως παλιά, απέσυραν χιλιάδες πινακίδες αυτοκινήτων για να γλιτώσουν τα χαράτσια και τα ακριβά τέλη κυκλοφορίας. Και παράλληλα, έκοψαν ακόμη και το τσιγάρο. Το αποτέλεσμα είναι το κράτος που επέβαλε όλους αυτούς τους φόρους να μην εισπράττει τα έσοδα που υπολόγιζε. Αλλά λιγότερες είναι οι εισπράξεις και από τους άμεσους φόρους. Κι όλα αυτά καλύφθηκαν επειδή πληρώσαμε 103 εκατ. ευρώ από φόρους περασμένων ετών (δόσεις πληρωμής ληξιπρόθεσμων χρεών του 2011 και προηγούμενα) και 109 εκατ. ευρώ από φόρους στα ακίνητα (λόγω ΕΕΤΗΔΕ κλπ).

Ο προϋπολογισμός τον Ιανουάριο παρουσίασε τελικά πλεόνασμα, κατά 177 εκατ. ευρώ, αντί για έλλειμμα 873 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί για τον Ιανουάριο, επειδή συγκρατήθηκαν οι πρωτογενείς κρατικές δαπάνες κατά 679 εκατ. ευρώ (και ειδικά στο ΠΔΕ κατά 70%)και δεν δόθηκαν οι επιστροφές φόρων που είχαν προϋπολογιστεί.
Έτσι τα (προ επιστροφών φόρου) έσοδα διαμορφώθηκαν τον Ιανουάριο στα 4,42 δισ. ευρώ έναντι στόχου 4,659 δισ. ευρώ (υστέρηση 239.000.000 ευρώ).

Η υστέρηση θα ήταν μεγαλύτερη κατά 268 εκατ. ευρώ, εάν το υπουργείο Οικονομικών δεν προχωρούσε σε δραστική μείωση των επιστροφών φόρου που δικαιούνται να λάβουν οι φορολογούμενοι. Έτσι τον Ιανουάριο επεστράφησαν στους φορολογούμενους μόλις 43.000.000 ευρώ φόροι, ενώ είχε προϋπολογιστεί ότι θα επιστραφούν 311.000.000 ευρώ.
Το ίδιο το κράτος δηλαδή που απαιτεί να πληρώσουμε τους φόρους μας, δεν επιστρέφει το ίδιο τους φόρους σε εκείνους που πρέπει. Καθυστερεί δραματικά να πληρώσει ενώ έχει περικόψει το ΠΔΕ, δηλαδή τις επενδύσεις κατά 70%. Κι έτσι λέμε πόσο καλά πάει η οικονομία.

Αυτά, όμως, είναι δημιουργική λογιστική άλλων εποχών. Είναι για πτυχιούχους ανωτάτης μπακαλικής και δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Δε μπορεί σώνει και καλά να παρουσιάζονται προϋπολογισμοί πλεονασματικοί για τα μάτια του κόσμου. Η κατάσταση είναι δραματική, αυτό το γνωρίζουν όλοι.

Από την άλλη, τα παραπάνω στοιχεία ίσως είναι κι ένα χαρτί στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Το πρόγραμμα δε βγαίνει και πρέπει να το αντιληφθούν πλέον και οι χαρτογιακάδες που έρχονται και ζητούν νέα μέτρα ή κόβουν ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμα.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]