Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι ΗΠΑ ολοκληρώνουν την εκπόνηση του «Δόγματος του Κυβερνοπολέμου»

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατά τις επόμενες εβδομάδες, θα παρουσιάσει την τελική μορφή του «Δόγματος του πολέμου στον κυβερνοχώρο". Οι νέοι κανονισμοί του πολέμου στον κυβερνοχώρο, όπως ονομάζεται επίσημα το έγγραφο, θα προστεθούν στο γενικό στρατιωτικό δόγμα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στη βάση του θα τεθεί η δυνατότητα εξαπόλυσης προληπτικών κυβερνοχτυπημάτων στους εν δυνάμει εχθρούς. Οι ΗΠΑ οι ίδιες θα καθορίσουν ποιος συγκεκριμένα, σε ποια χώρα και σε ποιο βαθμό αποτελεί απειλή για την ασφάλειά τους. Ουσιαστικά γίνεται λόγος για το δικαίωμα των ΗΠΑ να διεξάγουν μυστικές κυβερνοεπιχειρήσεις σε παγκόσμια κλίμακα. Χωρίς οποιαδήποτε κήρυξη πολέμου.

Οι νομικοί του Λευκού Οίκου έχουν ολοκληρώσει την επισκόπηση των διεθνών προδιαγραφών και των συμβάσεων σε ό,τι αφορά την αντιστοιχία τους με το νέο «κυβερνοκαταστατικό» του Πενταγώνου. Το έργο της εκπόνησης του «κυβερνοδόγματος» η Ουάσιγκτον το είχε αρχίσει πριν δύο χρόνια. Σήμερα ο Λευκός Οίκος έχει πάρει το απαραίτητο πόρισμα, στο οποίο αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δικαίωμα να δώσει εντολή για την εξαπόλυση προληπτικού εικονικού χτυπήματος σε οποιεσδήποτε εγκαταστάσεις στο διαδικτυακό χώρο, η δραστηριότητα των οποίων θα κριθεί από τις ΗΠΑ επικίνδυνη. Με τον όρο κυβερνοχτύπημα υπονοείται η διάδοση ιών στο Διαδίκτυο.

Αυτό δημιουργεί κακό προηγούμενο στο διεθνές δίκαιο, όμως νωρίς ή αργά αυτό έπρεπε να συμβεί, θεωρεί ο Γενικός Διευθυντής της διεθνούς εταιρείας για την ασφάλεια των διαδικτυακών συστημάτων Group-IB Ιιλά Σατσκόφ:

- Γενικά , αυτά τα πράγματα πρέπει πιθανώς να ρυθμίζονται από τον ΟΗΕ. Όταν διεξάγεται κάποια στρατιωτική επιχείρηση, ασχέτως αν σχετίζεται ή όχι με ένα κυβερνοπόλεμο ή με κλασικό πόλεμο, η απόφαση σχετικά με την αντιμετώπιση του επιτιθέμενου, πρέπει να υιοθετείται από τη διεθνή κοινότητα. Σε περίπτωση που μια χώρα θα λαμβάνει αποφάσεις μόνη της, αυτό θα αποτελεί παραβίαση των κλασικών διεθνών συμφωνιών.

Στο έγγραφο αυτό έχει προσδοθεί ο ύψιστος βαθμός απορρήτου. Είναι γνωστό μόνο ότι τον κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη του "Δόγματος του κυβερνοπολέμου" τον παίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα στα θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας Τζον Μπρέναν. Σύντομα ο Μπρέναν θα γίνει ο νέος διευθυντής της CIA. Ακριβώς αυτός είναι που είχε καταρτίσει τους κανονισμούς χρησιμοποίησης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών των ΗΠΑ για την εξόντωση των τρομοκρατών. Όπως γράφει η New York times, στο «Δόγμα του κυβερνοπολέμου» έχουν συμπεριληφθεί πολλές προδιαγραφές από τους κανονισμούς χρήσης των μη επανδρωμένων ιπτάμενων μέσων.

Ο κύριος κίνδυνος συνίσταται στο ότι ο όρος εικονικά χτυπήματα καλύπτει πληθώρα χρηστών του Διαδικτύου, λέει ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας στον τομέα των νέων πληροφοριακών τεχνολογιών, Αλεξάντρ Μπαούλιν:

"Θα είναι αρκετά δύσκολο να δοθεί ορισμός σ΄ αυτό που ονομάζεται κυβερνοχτύπημα ή κυβερνοεπίθεση. Πιστεύω ότι θα αυξηθεί η πιθανότητα ότι από τέτοιου είδους επιχειρήσεις θα υποφέρουν πολλοί αθώοι άνθρωποι, τους οποίους για ακατανόητους λόγους θα κρίνουν ως υπεύθυνους για την καταφορά κάποιου χτυπήματος. Θα είναι οι κοινοί χάκερ".

Οι Αμερικανοί ειδικοί συμφωνούν ότι τα όπλα του κυβερνοχώρου, που έχουν ήδη στη διάθεσή τους οι ΗΠΑ, είναι τόσο ισχυρά που μπορούν να συγκριθούν από άποψη ζημιάς στα οικονομικά, τις υποδομές και την οικονομία των χωρών με τα πυρηνικά όπλα. Γι΄ αυτό η εντολή για τη χρησιμοποίησή τους θα δίνεται αποκλειστικά από τον πρόεδρο.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Ο κυβερνοπόλεμος του Ομπάμα ήδη έχει κηρυχθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη: στοχεύει αποκλειστικά εναντίον της Κίνας (προς το παρόν). Αν και κάτι τέτοιες ειδήσεις μπαίνουν στα ψιλά, είναι σοβαρότερες απ' όσο δείχνουν και αυτό θα φανεί στην πορεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]