Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Απέτυχε η ευρωπαϊκή λαθρομεταναστευτική πολιτική

  • «Αποτυγχάνει» το νομικό πλαίσιο της Ε.Ε. για τους πρόσφυγες, λένε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Το ισχύον νομικό πλαίσιο στην ΕΕ που καθορίζει πού οι πρόσφυγες οφείλουν να υποβάλουν αιτήσεις ασύλου αποτυγχάνει, τόσο για τα κράτη-μέλη όσο και τους ανθρώπους που ζητούν άσυλο, ανέφεραν σήμερα οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με την ευκαιρία της 10ης επετείου από τη θέσπιση του Κανονισμού Δουβλίνου II.

Ο Κανονισμός γενικά ορίζει ότι οι πρόσφυγες πρέπει να υποβάλουν αίτημα για χορήγηση ασύλου στη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου φθάνουν για πρώτη φορά και ότι οι αρχές της χώρας αυτής είναι αρμόδιες να αποφασίσουν, ώστε να προλαμβάνεται η μετακίνησή τους από χώρα σε χώρα και να αποτρέπονται καταχρήσεις από ανθρώπους που αναζητούν την πιο γενναιόδωρη προστασία ασύλου ή υποβάλουν πολλαπλές αιτήσεις.

Όμως η οργάνωση Dublin Transnational Project --στην οποία συμμετέχουν οργανώσεις όπως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και τους Εξόριστους (ΕΣΠΕ), η Ουγγρική Επιτροπή Ελσίνκι και το Φόρουμ για τους Πρόσφυγες-Cosi κ.ά.-- κατήγγειλε ότι το ισχύον σύστημα έχει «σκληρές συνέπειες» για τους αιτούντες άσυλο.

Βάσει του συστήματος που ορίζει ο Κανονισμός Δουβλίνο II, τόνισαν, «οικογένειες χωρίζονται, άνθρωποι αφήνονται άποροι ή φυλακισμένοι και, παρά τους σκοπούς του κανονισμού, η πρόσβαση σε μια διαδικασία (χορήγησης) ασύλου δεν είναι πάντοτε εγγυημένη».

Την περασμένη εβδομάδα, ένας άνδρας από την Ακτή Ελεφαντοστού που είχε αιτηθεί ασύλου αυτοπυρπολήθηκε στο αεροδρόμιο της Ρώμης αφού επαναπροωθήθηκε στην Ιταλία από την Ολλανδία--επεισόδιο το οποίο ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιέγραψαν ως «τραγωδία που προκάλεσε ο Κανονισμός του Δουβλίνου».

Το θύμα είχε μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω Ιταλίας, αλλά κατόπιν υπέβαλε αίτημα για να του χορηγηθεί άσυλο στην Ολλανδία, όπου αυτό απορρίφθηκε, σύμφωνα με το Ιταλικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

Το σύστημα του Δουβλίνου επικρίνεται συχνά διότι σημαίνει ότι άνθρωποι οι οποίοι φθάνουν σε χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλες πιέσεις στα σύνορα της ΕΕ, με ανεπαρκείς εγκαταστάσεις υποδοχής των κυμάτων προσφύγων --όπως η Ιταλία ή η Ελλάδα-- δεν έχουν πουθενά αλλού να πάνε.

Στην έκθεσή της που δημοσιεύθηκε σήμερα η οργάνωση Dublin Transnational Project τόνισε ότι υπάρχουν σημαντικές ασυμφωνίες στο πώς εφαρμόζονται οι κανονισμοί για το άσυλο σε κάθε χώρα-μέλος της ΕΕ.

Οι αιτούμενοι ασύλου βάσει της διαδικασίας που ορίζει ο Κανονισμός του Δουβλίνου συχνά τυγχάνουν μεταχείρισης που η οργάνωση θεωρεί ότι αντιστοιχεί σε «πρόσωπα δεύτερης κατηγορίες, που δικαιούνται λιγότερα». Πολλές φορές δεν τους παρέχεται στέγαση, σύμφωνα με την έκθεση, ενώ οι αιτούντες άσυλο βρίσκονται αντιμέτωποι με μια «τεράστια ποσότητα γραφειοκρατίας» που «χάνεται» διότι δεν καταλήγουν εκεί που θέλουν.

Αν κι οι οργανώσεις καλωσορίζουν τις αλλαγές που αναμένεται να γίνουν στον Κανονισμό, λένε ότι στο σύνολό του έχει σοβαρά ελαττώματα και θα έπρεπε να «αναθεωρηθεί εκ θεμελίων ώστε να σχεδιαστεί ένα πιο ανθρώπινο και σύμφωνο προς τις αρχές του δικαίου σύστημα».

Ο Κανονισμός το Δουβλίνου, που αντικαθιστά τη Συνθήκη του Δουβλίνου η οποία είχε συναφθεί το 1990, πρόκειται να εφαρμοστεί σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και σε χώρες μη-μέλη, όπως η Ελβετία, η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν.

Πηγή: ΑΜΠΕ


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]