Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το παζλ των ενεργειακών συμφερόντων

Του Παναγιώτη Μπουσμπουρέλη 

Οι διεργασίες που εξελίσσονται στα ενεργειακά συμφέροντα της ευρύτερης Ν.Α. Μεσογείου και με επίκεντρο την χώρα μας, πολλαπλασιάζονται, καθώς δύο είναι οι βασικές εστίες:
  • Η Πώληση των ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ
  • Η έλευση του ΤΑΡ από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ιταλία μέσω Ελλάδας.
Το ερώτημα είναι πως θα συνδυαστεί μία πώληση της ΔΕΠΑ στους Ρώσους με την έλευση του ΤΑΡ, που είναι συνδεδεμένος με τα αμερικανικά συμφέροντα και στον οποίο συμμετέχουν η BP, γ TOTAL, η νορβηγική Statoil και η γερμανική ΕΟΝ –όταν μάλιστα η αμερικανική διπλωματία απευθύνει προειδοποιήσεις σε όλους τους τόνους προς πολιτικούς αλλά και επιχειρηματικούς φορείς για την αποτροπή εισβολής του ρωσικού αερίου στην Ελλάδα. Επιχείρημά της –μεταξύ άλλων- είναι οι ραγδαίες εξελίξεις που υπάρχουν και από τεχνολογικής πλευράς στον κλάδο, που θα προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις στο άμεσο μέλλον.

Την ώρα μάλιστα που προετοιμάζονται εξορύξεις για αξιοποίηση κοιτασμάτων πετρελαίου και πιθανώς αερίου μέσα από σχιστόλιθο στην περιοχή Νταντάς της Νότιας Τουρκίας, με παρουσία εταιρειών όπως η Shell, η Exxon Mobil, αλλά και οι μικρότερες Trans – Atlantic (αμερικανο-τουρκική) και Calgary (καναδέζικη).

Ο χρόνος πάντως της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ σε σχέση με τις αποφάσεις για την επιλογή μεταξύ ΤΑΡ και του ανταγωνιστικού Nabucco για τη μεταφορά του αερίου από το κοίτασμα Shah Deniz 2 του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, έχει μεγάλη σημασία.
Όπως εξηγεί και ο καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Φίλης, θα είναι πιο δύσκολο για τους Αζέρους να προκρίνουν τον ΤΑΡ, που θα περάσει μέσα από την Ελληνική επικράτεια, αν οι Ρώσοι έχουν πάρει ήδη τη ΔΕΠΑ. Σε μία τέτοια περίπτωση η χώρα μας θα χάσει επενδύσεις 1,5 δις. και 2.000 θέσεις εργασίας που, σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις της κυβέρνησης, θα είναι τα εθνικά κέρδη του αγωγού.

Την ίδια ώρα που η αζέρικη Socar ετοιμάζεται να κοντραριστεί με τις ευλογίες της αμερικανικής πλευράς με την Gazprom και τη Sintec για τη ΔΕΠΑ, ο πρόεδρος της Gazprom κ. Βίκτορ Ζούμπκοφ βρέθηκε την εβδομάδα που πέρασε στο Κατάρ για να ανοίξει γραφεία εκεί. Πρόκειται για μία υπέρβαση των ρώσων με απόπειρα προσέγγισης της συμμάχου των αμερικανών, που ερμηνεύεται σαν μία προσπάθεια εύρεσης ισορροπιών όσον αφορά στις αγορές της Ασίας και της Ευρώπης, αλλά και εναλλακτικών στρατηγικών σε περίπτωση πτώσης του Άσαντ.
Οι Ρώσοι έχουν κάθε λόγω να αναζητούν εναλλακτικές προσβάσεις σε σχέση με την Συρία, την ώρα μάλιστα που και οι Καταριανοί επιδιώκουν την ανατροπή του καθεστώτος στη Δαμασκό.

Πηγή εφημ. «Πρώτο Θέμα»
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]