Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία: Υπό κράτηση τέσσερις απόστρατοι ανώτατοι αξιωματικοί


Τέσσερις απόστρατοι Tούρκοι ανώτατοι αξιωματικοί προφυλακίσθηκαν εν αναμονή της δίκης τους στο πλαίσιο μιας έρευνας για την ανατροπή, το 1997, μιας υπό τους ισλαμιστές κυβέρνησης, μερικές ημέρες αφότου ο πρωθυπουργός συναντήθηκε μ' ένα καταδικασμένο στρατηγό σε μια προφανή προσπάθεια να αποκαταστήσει τις σχέσεις με το στρατό.

Η σύλληψη των τεσσάρων, επιπλέον των δεκάδων άλλων αξιωματικών που έχουν συλληφθεί, διεύρυνε τις ήδη εκτεταμένες δικαστικές έρευνες στις άλλοτε πανίσχυρες ένοπλες δυνάμεις, η εξουσία των οποίων έχει περιοριστεί σημαντικά κατά την τελευταία δεκαετία.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν παρόλο που ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε τις μακροχρόνιες προφυλακίσεις εκατοντάδων αξιωματικών που κατηγορούνται για συνωμοσία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θέλει να αποκαταστήσει τις γέφυρες με τις ένοπλες δυνάμεις.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχει επίσης επικρίνει την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος ενός πρώην αρχηγού του επιτελείου ως μέλους τρομοκρατικής οργάνωσης, ενώ επισκέφθηκε στο νοσοκομείο έναν ασθενή στρατηγό μεταξύ αυτών που έχουν καταδικασθεί για συνωμοσία εναντίον του.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε ότι οι αξιωματικοί συνελήφθησαν στη διάρκεια της νύχτας. Μεταξύ τους περιλαμβάνονται ένας στρατηγός, ένας ναύαρχος, ένας αντιστράτηγος κι ένας αντιναύαρχος.

Άλλοι έξι απόστρατοι αξιωματικοί έχουν κληθεί για ανάκριση σήμερα στο γραφείο της εισαγγελίας της Άγκυρας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Το Φεβρουάριο του 1997, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας είχε διατυπώσει αυστηρή προειδοποίηση προς τον πρωθυπουργό Νετζμετίν Ερμπακάν, πρωτοπόρο του πολιτικού ισλάμ στην Τουρκία, κατηγορώντας την κυβέρνησή του για πολιτικές που υπονομεύουν τον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.

Σχολιαστές είχαν αποκαλέσει αυτό το επεισόδιο "μεταμοντέρνο πραξικόπημα" καθώς οι στρατηγοί είχαν χρησιμοποιήσει παρασκηνιακή πίεση για να υποχρεώσουν τον Ερμπακάν να παραιτηθεί τέσσερις μήνες αργότερα, αντί να επέμβουν άμεσα όπως είχαν κάνει σε τρία πραξικοπήματα το 1960, το 1971 και το 1980.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]