Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πάνε... φυλακή για χρέη οι ταμίες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ;

Η ΝΔ χρωστάει στις τράπεζες 132,5 εκ. ευρώ και το ΠΑΣΟΚ άλλα 121 εκ. που αποκλείεται να τα αποπληρώσουν, θα τα φορτώσουν στον λαό

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ 

Εντυπωσιάζει η «αιδήμων σιωπή» με την οποία καλύπτουν διακριτικά τα μέσα ενημέρωσης τον σκανδαλώδη δανεισμό των -προκλητικών και στον τομέα αυτόν- πολιτικών κομμάτων εξουσίας. Σύντομες αναφορές, αοριστολογίες, συμψηφισμοί όλων των χρεών όλων των κομμάτων - γενικά μια τακτική υποβάθμισης του θέματος και δημιουργίας μιας ελαφρά θολής εικόνας αναφορικά με το ποιος χρωστάει πόσα, αλλά και καμιά εκτίμηση αν είναι δυνατή η αποπληρωμή των δανείων αυτών. 

Ας βάλουμε, λοιπόν, αρχικά τα πράγματα σε μια τάξη. Πόσα χρωστούν λοιπόν στις τράπεζες η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ; Βάσει του πορίσματος της Τράπεζας της Ελλάδος που εξέτασε τα δάνεια των κομμάτων για τα έτη 2000-2011, τα κόμματα συνολικά οφείλουν 272,5 εκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι και λίγα! Τα δάνεια αυτά είναι εντελώς άνισα κατανεμημένα.

Τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν εναλλάξ και τώρα από κοινού τη χώρα, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, χρωστούν τα... 253,5 εκατομμύρια. Αντιθέτως, τα δύο κύρια κόμματα της κοινοβουλευτικής Αριστεράς, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, χρωστούν μαζί μόλις 19 εκατομμύρια - το 7,5% δηλαδή των όσων χρωστούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Τα δύο κόμματα εξουσίας χρωστούν σχεδόν τα ίδια λεφτά. Ακριβέστερα, η ΝΔ χρωστάει 132,5 εκατομμύρια ευρώ και το ΠΑΣΟΚ σχεδόν 121 εκατομμύρια. Πάνω - κάτω περίπου ίδια χρήματα οφείλουν και το ΚΚΕ με τοn ΣΥΡΙΖΑ, συγκρινόμενα βεβαίως τα κόμματα της Αριστεράς μεταξύ τους, όχι με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Πιο συγκεκριμένα, το ΚΚΕ χρωστάει σχεδόν 11 εκατομμύρια και ο ΣΥΡΙΖΑ 8,3 εκατομμύρια. Οφείλουμε αμέσως να επισημάνουμε μια «ασήμαντη λεπτομέρεια»: το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που για να πάρει τραπεζικό δάνειο ύψους 1,3 εκατομμυρίου υποχρεώθηκε να υποθηκεύσει κτίριο που έχει στην κατοχή του στην Ομόνοια αξίας 1,8 εκατομμυρίου ευρώ. Ισως απορεί κανείς γιατί επισημαίνουμε ένα πράγμα που θεωρείται αυτονόητο για όποιον πολίτη παίρνει δάνειο σημαντικού ύψους - την υποθήκευση δηλαδή περιουσιακών του στοιχείων.

Το σημειώνουμε γιατί εκεί ακριβώς έγκειται το σκάνδαλο: όλα αυτά τα εκατοντάδες εκατομμύρια που προαναφέρθηκαν έχουν χορηγηθεί στα κόμματα... χωρίς την παραμικρή εμπράγματη εγγύηση!!! Μοναδικό «εχέγγυο» για την αποπληρωμή των δανείων ήταν οι επιχορηγήσεις προς τα κόμματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και καλά αν επρόκειτο για δόσεις του τρέχοντος ή έστω του επόμενου χρόνου που είχαν ήδη αποφασιστεί και απλώς δεν είχαν εκταμιευθεί όλες οι δόσεις της επιχορήγησης. Αυτό θα φαινόταν λογικό. Δεν είναι όμως έτσι. Τα κόμματα εξουσίας έστησαν άλλη «φάμπρικα».

Ζητούσαν από κρατικές κυρίως -αλλά όχι μόνο- τράπεζες, τους διοικητές των οποίων όριζε η εκάστοτε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ, να τους χορηγούν δάνεια έναντι κρατικών επιχορηγήσεων ολοένα και πιο... μελλοντικών χρόνων. Οδηγηθήκαμε έτσι στο σημείο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να έχουν δεσμεύσει τις κρατικές επιχορηγήσεις ακόμη και των ετών... 2019 και 2020!
Οι πολιτικοί απατεώνες της ΝΔ, μάλιστα, ενώ είχαν δεσμεύσει ως εγγύηση τις κρατικές επιχορηγήσεις του 2019 και του 2020 στην Αγροτική Τράπεζα για να πάρουν ένα από τα πολλά δάνεια και είχαν υπογράψει σύμβαση με την τράπεζα να μην εκχωρήσουν σε τρίτους τις επιχορηγήσεις αυτών των δύο ετών, στη συνέχεια... ξαναεκχώρησαν τις επιχορηγήσεις των ίδιων χρόνων και στην Εθνική Τράπεζα για άλλο δάνειο!

Αν το είχε κάνει αυτό ιδιώτης, θα τον είχαν κλείσει φυλακή. Πέρα πάντως από τα αμέτρητα επιμέρους σκάνδαλα αυτής της βρώμικης υπόθεσης, το ζήτημα είναι ότι ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ υπάρχει περίπτωση να δώσουν πίσω στις τράπεζες τα λεφτά που πήραν. Καθώς η κρατική επιχορήγηση προς τα κόμματα εξαρτάται τόσο από τα έσοδα του κράτους όσο και από το ποσοστό που παίρνει το κάθε κόμμα στις εκλογές, δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα στο εκατομμύριο να αποπληρώσει τα δάνειά του π.χ. το ΠΑΣΟΚ.

Οταν έχει προεξοφλήσει επιχορηγήσεις 10 χρόνων με ποσοστό 40% - 45% και τώρα έχει 12% και πάει προς το μισό, ούτε σε... 50 χρόνια δεν φτάνουν τα λεφτά της κρατικής επιχορήγησης για να ξεπληρώσει τα δάνεια! Ο κίνδυνος λοιπόν είναι σαφέστατος. Κάποια νύχτα στη Βουλή θα περάσουν νόμο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που είτε θα φορτώνει τα χρέη των κομμάτων στον κοσμάκη μέσω έκτακτων κρατικών επιχορηγήσεων, είτε θα τα διαγράφει εντελώς, εις υγείαν των κορόιδων!

Το φωτομοντάζ είναι από το "Γρέκι"
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. Αυτεπάγγελτα ο εισαγγελέας μπορεί να παρέμβει; Αν ναι ασ το κάνει. ΑτΑ ΚΟΜΜΑΤΑ αΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ εΛΛΗΝΕς, ΔΗΜΑΡ ΚΑΙ χΡΥΣΉ αΥΓΉ ΤΙ ΧΡΩΣΤΆΝΕ; ας ΥΠΟΒΆΛΟΥΝΕ ΜΉΝΥΣΗ ΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ Ή ΚΑΤΙ ΆΛΛΟ ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΝΟΜΙΚΉ ΒΆΣΗ. ΑΝΤΕ ΓΙΑΤΙ ΒΑΡΕΘΗΚΑ ΝΑ ΑΚΟΥΩ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλε/η μου συμφωνω και συμμεριζομαι την ιδια αγανακτηση και αηδια αλλα θα βρεθει εισαγγελεαs με εθνικη συνειδηση, σθενοs και πολλα κιλα @.......@ για να κινησει τετοια διαδικασια, εστω κι αν μπορει να το κανει αυτεπαγγελτα;;; Οσο για τα υπολοιπα κομματα, θα δουμε..... γιατι κορακαs κορακου ματι δεν βγαζει........το χρημα ειναι γλυκο και χρησιμο για τιs κομματικεs σκοπιμoτητεs ολων!!! Μακαρι να κανω λαθοs ομωs και να δουμε καποια δραστικη ενεργεια ουσιαs........οχι μονον λογια και φωνεs στο (κυνο-βουλιο)για την δημιουργια εντυπωσεων του λαου και στειραs αντιπαραθεσηs ανευ αποτελεσματων για τον λαο, για να δικαιολογουν την παρουσια τουs και τα χοντρα ωφελη στην Βουλη!!! Απο τετοια σοου χορτασαμεεεεεεε!!!!!!!

      Διαγραφή
  2. Διαβασα σημερα σε δημοσιευμα οτι μια εισαγγελεαs αντεδρασε για το θεμα τηs σφαιραs που εσταλη στον Στουρναρα και για ενα σχολιο που εγινε γι' αυτο απο εναν βουλευτη των ΑΝΕΛ. Μου εκανε εντυπωση και αναρωτιεμαι γιατι η ιδια εισαγγελεαs δεν εχει επιδειξει εωs τωρα αναλογη ''ευαισθησια'' και δεν εκανε τιs απαραιτητεs ενεργειεs και ερευνεs εωs τωρα για κανενα απο τα τερατωδη σκανδαλα και εγκληματικεs ενεργειεs, οπωs και αυτο στο ανωτερω αρθρο, που οι πολιτικοι και οι περι αυτων πραττουν ειs βαροs τηs χωραs, του δημοσιου και του ελληνικου λαου;;; Μηπωs οι ''ευαισθησιεs'' και ''αντιδρασειs'' τηs εισαγγελεωs ειναι επιλεκτικεs και κατευθυνομενεs για να καλυπτουν μονον δικα τηs και ορισμενων αλλων συμφεροντα;;; Ερωτηση κανω........ λεω......μηπωs.......;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αραγε τους προβληματισμουσ μας αυτούς τους διαβάζει κανείς ή μήπως εμεις τα λεμε εμείς τα ακούμε; Οποτε το αποτελεσμα μηδεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]