Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ανησυχία μετά την ανακοίνωση του Ιράν για νέους πυρηνικούς σταθμούς


Το Ιράν εντόπισε νέα κοιτάσματα ουρανίου και ιδρύει 16 σταθμούς πυρηνικής ενέργειας

Πρακτορείο RIA Novosti  
24 Φεβρουαρίου 2013
Aπόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Σύμφωνα με χθεσινή (23/02) ανακοίνωση του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν (AEOI), η χώρα έχει ανακαλύψει και νέα κοιτάσματα ουρανίου και επέλεξε 16 νέες θέσεις για πυρηνικούς σταθμούς.

Σε εκπομπή του ιρανικού τηλεοπτικού δικτύου Press TV, έγινε για πρώτη φορά λόγος από τον Οργανισμό για την ύπαρξη αυτών των κοιτασμάτων και τα σχέδια της ιρανικής κυβέρνησης:


«Μετά από μήνες προσπαθειών, έχουμε ορίσει 16 νέες θέσεις για πυρηνικούς σταθμούς στις παράκτιες περιοχές της Κασπίας Θάλασσας, στον Περσικό Κόλπο, στη Θάλασσα του Ομάν, στη νοτιοδυτική επαρχία του Κουζεστάν και σε περιοχή στα βορειοδυτικά της χώρας».

Ο εκπρόσωπος του οργανισμού δήλωσε ότι το Ιράν έχει ανακαλύψει σημαντικά κοιτάσματα ουρανίου, τα οποία επαρκούν για την τροφοδότηση του πυρηνικού του προγράμματος.  

«Η ανακάλυψη αυτή», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, «θα βελτιώσει περαιτέρω τη θέση του Ιράν μεταξύ των χωρών που διαθέτουν πυρηνική τεχνολογία».

Σύμφωνα με την σχετική έκθεση του οργανισμού, ως αποτέλεσμα των ερευνών των τελευταίων 18 μηνών, τα ήδη γνωστά αποθέματα ορυκτών του Ιράν φέρεται ότι έχουν αυξηθεί κατά 4,5 φορές σε σύγκριση με πριν από 35 χρόνια. 

Οι ήδη γνωστές θέσεις με πυρηνικούς σταθμούς του Ιράν
Η τελευταία αυτή ανακοίνωση έγινε λίγο πριν από τον προγραμματισμένο γύρο συνομιλιών μεταξύ του Ιράν και της ομάδας των διεθνών μεσολαβητών για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, σε ειδικό φόρουμ το οποίο θα διεξαχθεί στο Καζακστάν.

Το Ιράν και μια ομάδα χωρών που περιλαμβάνει τη Βρετανία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία, γνωστή ως P5 +1, έχουν ήδη από το 2012 διεξαγάγει από κοινού τρεις κύκλους συνομιλιών για το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα, μετά από ένα χρόνο διακοπής των διαπραγματεύσεων.

Οι συνομιλίες αυτές, ωστόσο, δεν οδήγησαν σε κάποια σημαντική πρόοδο, καθώς οι δύο πλευρές δεν μπορούν να συμφωνήσουν σχετικά με την πραγματική φύση των πυρηνικών φιλοδοξιών της Τεχεράνης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και μερικοί από τους συμμάχους τους κατηγορούν το Ιράν ότι επιδιώκει να ενισχύσει τις στρατιωτικές φιλοδοξίες του μέσω του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας που διαθέτει.

Το Ιράν απορρίπτει αυτούς τους ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας ότι, ως χώρα που έχει υπογράψει την Συνθήκη μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων και ως μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, έχει το δικαίωμα να αναπτύξει και να αποκτήσει πυρηνική τεχνολογία για ειρηνικούς σκοπούς.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία της για τον αργό ρυθμό των συνομιλιών με το Ιράν, και τόνισε την ανάγκη να προγραμματιστεί μια νέα συνάντηση το συντομότερο δυνατό. 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]