Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επίτροπος ΕΕ: «Αν η Τουρκία ενταχθεί στην ΕΕ, πρέπει να δεχθεί το ευρώ»



Η Τουρκία θα πρέπει να δεχθεί το ευρώ ως εθνικό της νόμισμα εάν ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Stefan Fule, επισημαίνει η Hurriyet.

Τα σχόλια του Επιτρόπου έρχονται μετά από ερώτημα του μέλους του Ευρωκοινοβουλίου, Mario Borgezio, ύστερα από την πρόσφατη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Recep Tayipp Erdogan, ότι η Τουρκία σχεδιάζει να δημιουργήσει μια νομισματική ένωση με βάση την τουρκική λίρα, αντί να αποδεχθεί το ευρώ ως εθνικό νόμισμα μετά από την ένταξή της στην ΕΕ. 

Ο Fule, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Διεύρυνσης και Ευρωπαϊκής Γειτονίας, επισήμανε στην απάντησή του ότι είναι υποχρέωση της Τουρκίας να δεχθεί το ευρώ ως μέρος του διαπραγματευτικού πλαισίου.

«Όταν το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εγκρίνει την ένταξη της Τουρκίας (που υπόκειται στην εκπλήρωση των απαιτούμενων προϋποθέσεων), η Τουρκία θα ενταχθεί στην οικονομική και νομισματική ένωση και θα υιοθετήσει το ευρώ ως το εθνικό της νόμισμα», δήλωσε. Ο Fule τόνισε ακόμη ότι το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει καλέσει ποτέ την Τουρκία να παρουσιάσει τη δική της θέση αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις οικονομικής και νομισματικής πολιτικής, καθώς αποτελεί ένα κεφάλαιο που δεν έχει ανοίξει ακόμη.

Ο Erdogan δήλωσε ότι κάποια μέλη της ΕΕ είχαν συμβουλεύσει την Τουρκία να παραμείνει εκτός ευρωζώνης και να δημιουργήσει αντί αυτού μια «ζώνη λίρας», στη διάρκεια των συνεχιζόμενων συνομιλιών ένταξης.



Οι εξελίξεις στην γείτονα πρέπει να παρακολουθούνται με μεγάλη προσοχή. Mετά από μια εικοσαετία δεμένη στο ΔΝΤ, η Τουρκία, ακριβώς επειδή δεν εντάχθηκε στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, κατάφερε χάρη στο εθνικό νόμισμά της να γίνει ανταγωνιστική, να αυξάνει συνεχώς τις εξαγωγές της και... αυτή την άνοιξη θα κατορθώσει να ξεχρεώσει και να αποδεσμευθεί.Τώρα όμως...;
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]