Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πλοίο που βυθίζεται η Ευρώπη

  • Δεν είναι μόνο το υπέρογκο χρέος της Ελλάδας και η πολιτική αστάθεια της Ιταλίας που απειλούν την παγκόσμια οικονομία 
  • Οκτώ ευρωπαϊκά φαντάσματα σκιάζουν τις διεθνείς αγορές... 

Ευρώπη είναι ένα πλοίο που βυθίζεται... Το πρόβλημά της δεν είναι ένα, ούτε δύο, αλλά... οκτώ! Δεν είναι μόνο το υπέρογκο χρέος της Ελλάδας, ή το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία που κάνουν τις διεθνείς αγορές να τρέμουν, αλλά και έξι ακόμη κρίσιμοι παράγοντες".

"Δυστυχώς ότι συμβαίνει στην Ευρώπη, δεν μένει στην Ευρώπη"... 

Με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να περιγράψει τη δεινή κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας και τους κινδύνους που απειλούν τη Γηραιά Ήπειρο στην τρέχουσα συγκυρία, το πρακτορείο Marketwatch, σε νέο εκτενές δημοσίευμά του.


"Παρά το γεγονός πως το εκλογικό αποτέλεσμα της Ιταλίας κατακρήμνισε τις αγορές τα τελευταία δύο 24ωρα, τα προβλήματα της Ευρωζώνης είναι περισσότερα και πιο περίπλοκα... Και είναι αυτά που κρατούν ξάγρυπνη τη διεθνή επενδυτική κοινότητα", ...σημειώνεται μεταξύ άλλων στο εν λόγω δημοσίευμα.

Ποιοι είναι όμως αυτοί οι 8 λόγοι - κίνδυνοι που συνδέονται με την Ευρώπη και απειλούν την παγκόσμια οικονομία και την ανάκαμψη των διεθνών χρηματιστηρίων;

Αναλυτικά:

1) Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο των ΗΠΑ, ήτοι της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη. Το 2011 οι ΗΠΑ εξήγαγαν αγαθά αξίας 319 δισ. δολαρίων στην Ευρωζώνη.

2) Η Ευρωπαϊκή Ένωση των "27" έχει ΑΕΠ αξίας άνω των 12,629 τρις ευρώ, γεγονός που σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την καθιστά τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

3) Η Ευρωζώνη βρίσκεται δέσμια της ύφεσης από το δεύτερο τρίμηνο του 2012, οπότε και το ευρωπαϊκό ΑΕΠ κατέγραψε συρρίκνωση 0,2%.

Οι προβλέψεις της Κομισιόν που δημοσιοποιήθηκαν στις 25 Φεβρουαρίου κάνουν λόγο για ύφεση της τάξης του 0,3% στην Ευρωζώνη, κατά το τρέχον έτος, 2013.

4) Ο ισχυρός πυρήνας της Ευρώπης χάνει σταδιακά την αίγλη και την οικονομική ισχύ του. Γαλλία και Βρετανία βρίσκονται ήδη σε ύφεση, ενώ ακόμη και η Γερμανία έχει ήδη αρχίσει να γεύεται τις αρνητικές επιπτώσεις της επιβράδυνσης της οικονομίας της.

5) Το αβέβαιο εκλογικό αποτέλεσμα της Ιταλίας πράγματι προκαλεί νέους κραδασμούς στις αγορές, πυροδοτώντας μεγαλύτερες ανησυχίες για το μέλλον της ίδιας της χώρας, αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης στο σύνολό της. Μεγάλες ανησυχίες εγείρονται για τη δυναμική και τη βιωσιμότητα του ιταλικού χρέους.

6) Το υπέρογκο δημόσιο χρέος της Ελλάδας... ακόμη και μετά την αναδιάρθρωση (PSI) και την επαναγορά ομολόγων (buyback) που έλαβαν χώρα εντός του 2012.

7) Η Γαλλία βιώνει ολοένα και πιο δύσκολες στιγμές. Το χρέος της ξεπερνά το 82% του ΑΕΠ. Η Γαλλία είναι η χώρα που έχει τη μεγαλύτερη έκθεση σε ιταλικό χρέος, ήτοι πάνω από 50 δισ. δολάρια.

Ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande σίγουρα δεν ικανοποιήθηκε με το αποτέλεσμα της ιταλικής κάλπης.

8) Δύσκολες μέρες όμως βιώνει και η Βρετανία που έχασε την άριστη αξιολόγηση ΑΑΑ από τον οίκο αξιολόγησης Moody's.

H βρετανική στερλίνα μετρά απώλειες πάνω από 6% από τις αρχές του 2013.

"Η Ευρώπη στο σύνολό της βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Η κρίση χρέους απέχει πολύ από το να τελειώσει...", σημειώνεται στο εν λόγω δημοσίευμα.

Και τονίζεται: 

"Η Ευρώπη βυθίζεται... Το μείζον ερώτημα που τίθεται στους επενδυτικούς κύκλους είναι ένα: Πόσο γρήγορα θα παρασύρει στο... βυθό την παγκόσμια οικονομία και τις διεθνείς αγορές;

"Ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη, δεν μένει στην Ευρώπη..."


Πηγή: Banking News

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Να τους δω να βυθιζονται και ας πεινασω ή γινω αστεγος!
    Αρκει να τους δω να διαλυονται! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]