Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Γερμανία βυθίζει την Ευρώπη

Πριν μερικές ώρες ο οίκος αξιολόγησης Moodys υποβάθμισε τους Βρετανούς οι οποίοι έχασαν το περίφημο triple A που είναι ουσιαστικά το σήμα κατατεθέν για τις εύρωστες οικονομίες. Αν και δεν τρέφουμε καμιά εκτίμηση στους οίκους… ανοχής, το μήνυμα στον Κάμερον και την παρέα του (που παρεμπιπτόντως θεωρεί ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα είναι αγγλικός πολιτισμός) είναι ότι η βρετανική οικονομία έχει σοβαρά προβλήματα. Να θυμίσουμε μόνο ότι η οικονομία της άλλοτε αυτοκρατορίας είχε το ανώτατο βαθμό αξιολόγησης εδώ και 35 χρόνια και ήταν ισχυρή, χωρίς μεγάλους κραδασμούς, εξαιτίας κυρίως του θατσερικού μοντέλου της σκληρής λιτότητας.
Πώς αντέδρασε η βρετανική κυβέρνηση; Δυσαρεστήθηκε με τον οίκο αξιολόγησης και ετοιμάζεται να προχωρήσει σε γενναίες περικοπές στις δαπάνες προϋπολογισμού. Κι όταν ακούμε εδώ στην Ελλάδα κάτι τέτοιο καταλαβαίνουμε ότι έρχεται λιτότητα σε μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης.
Στη Γαλλία ο υπουργός Οικονομικών Μοσκοβοσί, ζήτησε επί της ουσίας παράταση (επιμήκυνση το λέμε εμείς στο Ελλάντα) προκειμένου η χώρα να πετύχει το στόχο για μείωση του ελλείμματος κάτω από 3%. Την ίδια ώρα η οικονομία οδηγείται με ακρίβεια στην ύφεση και πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι είναι θέμα χρόνου να προκύψει τεράστιο πρόβλημα στη Γαλλία.
Στην Ιταλία που είναι ένα βήμα πριν τις κάλπες, τα πράγματα είναι πολύ επικίνδυνα. Παρά τις σκληρές περικοπές της κυβέρνησης Μόντι τα στοιχεία είναι δραματικά:
Η ύφεση θα συνεχιστεί, η ανεργία το 2013 θα φτάσει στο 11,6% και το 2014 θα παρουσιάσει περαιτέρω αύξηση, αγγίζοντας το 12%.
Το ιταλικό Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος κατά 1% και όχι κατά 0,5%, όπως είχε προβλεφθεί τον περασμένο Νοέμβριο.
Το δημόσιο χρέος φέτος θα αγγίξει το 128,1% του ΑΕΠ και του χρόνου αναμένεται να αρχίσει να μειώνεται και να διαμορφωθεί στο 127,1%.
Και μην ξεχνάμε: Είναι μια χώρα που ανήκει στους G-8, όπως φυσικά και η Γαλλία και η Βρετανία που λέγαμε πιο πάνω.
Οι τρεις «πανίσχυρες» οικονομίες, λοιπόν βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, ίσως σε χειρότερη κατάσταση κι από την Ελλαδίτσα.
Και για τη Γερμανία τι να πούμε: Ύφεση 0,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2012.
Παρ’ όλα αυτά ο Σόιμπλε, ο Ρεν και φυσικά το αφεντικό τους η Μέρκελ επιμένουν στις «μεταρρυθμίσεις» δηλαδή στη σκληρή λιτότητα που δε φέρνει ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα αλλά ύφεση, ανεργία και φτώχεια.
Τα πράγματα είναι απλά. Κουκιά μετρημένα που λέει ο λαός. Μόνο αν υπάρξει ένας συνασπισμός δυνάμεων που δεν αντέχουν την οικονομική μπότα της Γερμανίας, θα έχει μέλλον η Ευρώπη. Μόνο αν οι χώρες του νότου κάνουν μια συμμαχία ενάντια στο διάβολο, έχει ελπίδα και η Ελλάδα. Ούτε η λιτότητα, ούτε οι περικοπές ούτε τίποτε άλλο δε μας σώζει. Μόνο η αλλαγή της νοοτροπίας μας και η συμμαχία με τους άλλους «καμένους».
Το πρώτο βήμα έγινε με την επίσκεψη Ολάντ. Μένει τώρα να δούμε πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη από το βρετανικό σοκ.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]