Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης: Αιτία πολέμου η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια



Ο κοσμήτορας του πανεπιστημίου Αϊντίν-Κωνσταντινουπόλεως Δρ. Ενβέρ Μποζκούρτ δήλωσε πως "Η θάλασσα του Αιγαίου και η Κύπρος έχουν μεγάλη σημασία για την στρατηγική ασφάλεια και την οικονομική διάσταση της Τουρκίας".

Το πανεπιστήμιο Ινονού (İÜ) οργάνωσε εκδήλωση με θέμα «Η ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης σε Μεσόγειο και Αιγαίο, ως ελληνοτουρκικό θέμα». Η εκδήλωση έγινε στην αίθουσα Αχμέτ Γεσεβί του İÜ, και εκεί ο Δρ. Ενβέρ Μποζκούρτ περιέγραψε αυτό το ελληνοτουρκικό θέμα. Ο καθηγητής άρχισε την ομιλία του λέγοντας πως η Τουρκία έχει σημαντικά θέματα σε επίπεδο διεθνούς δικαίου, τα οποία παρατηρούνται συνεχώς, και ότι στα δυτικά με την γείτονα Ελλάδα, υπάρχουν προβλήματα σε μια σειρά από θέματα όπως η υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα.

Ο Δρ. Μποζκουρτ είπε πως κατά καιρούς λόγω συγκρουόμενων συμφερόντων τα δύο κράτη ήρθαν αντιμέτωπα, και ότι ένα νέο θέμα ήρθε να προστεθεί με τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο που έκανε η ελληνοκυπριακή διοίκηση Νότιας Κύπρου στην Μεσόγειο το 2011.

Ο Δρ. Μποζκούρτ είπε: «Με το πρωτόκολλο του Ελσίνκι του 1999 η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να πάει τις διαφορές του Αιγαίου στην διαιτησία», ενώ σχετικά με τα θέματα στην Α. Μεσόγειο είπε πως το Ψευδοκράτος νομικά είναι ένα κράτος αλλά υπάρχουν προβλήματα στο θέμα της αναγνώρισης. Ο καθηγητής Μποζκούρτ άσκησε κριτική στην στάση της ελληνοκυπριακής διοίκησης που θεωρεί πως είναι ο μόνος κάτοχος του νησιού, και έκανε λόγο για 3 διαφορετικές περιοχές. 

1η περιοχή : Ακτές Τουρκίας, Συρίας και KKTC (Κατεχόμενων Κύπρου). 
2η περιοχή : Ακτές Τουρκίας και KKTC. 
3η Περιοχή : Η περιοχή μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας Αιγύπτου, "Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Ν. Κύπρου" και KKTC. O καθηγητής έδωσε λεπτομέρειες για τα όρια αυτών των περιοχών.

Ο Μποζκούρτ ανέφερε πως η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στην θάλασσα του Αιγαίου αποτελεί αιτία πολέμου και είπε : «Στο επίπεδο αυτό για την επίλυση των προβλημάτων πρέπει να ληφθούν αποφάσεις με βάση την αρχή της ίσης απόστασης, με δικαιοσύνη και ισότητα». Ο καθηγητής Μποζκούρτ υπογράμμισε πως η οικονομική διάσταση είναι πολύ σημαντική, ότι οι περιοχές 2 και 3 διαθέτουν πλούσια αποθέματα σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, και ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. το 2004 δείχνει την σημασία που αποδίδει η Ε.Ε. στην Α. Μεσόγειο.

Ο Δρ. Ενβέρ Μποζκούρτ δήλωσε πως «Η θάλασσα του Αιγαίου και η Κύπρος έχουν μεγάλη σημασία για την στρατηγική ασφάλεια και την οικονομική διάσταση της Τουρκίας», και είπε πως σεισμογραφικές έρευνες έχουν δείξει πως εδώ υπάρχουν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Υποστήριξε πως σε περίπτωση που Τουρκία και Ελλάδα συμφωνήσουν και κάνουν χρήση αυτών των περιοχών, με το οικονομικό κέρδος που θα προκύψει θα κλείσει σε μεγάλο βαθμό το άνοιγμα στο εξωτερικό εμπόριο, ότι είναι αναπόφευκτη η καταγραφή προόδου στην επίλυση αυτών των θεμάτων, και για αυτό τόνισε την σημασία που έχει το διεθνές δίκαιο.



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Ὁ καθηγητὴς μᾶς παραπλανᾶ διότι στρέφει τὸν νοῦ μας ἀλλοῦ.
    Ἐννοῶ τὸν νοῦ τὸν Ἑλλήνων καὶ ὄχι τὠν πολιτικῶν ποὺ γνωρίζουν πολύ καλὰ τὶ συμβαίνει.

    Ἡ ἐπέκτασις δὲν χρειάζεται νὰ γίνη διότι εἶναι περιττή.
    Τὸ Αἰγαῖο εἶναι Ἑλληνικὴ κλειστὴ λίμνη διότι εἶναι Ἀρχιπέλαγος.
    Ἡ χώρα μας ἔχει θέσι Ἀρχιπελαγικὴ καὶ κατὰ τὸ ἄρθρο 3 τῆς συμβάσεως γιὰ τὸ δίκαιο τῆς θαλάσσης(1982) τὰ 6 ἤ 12 ναυτικὰ μίλια δὲν ἐφαρμόζονται σὲ Ἀρχιπέλαγος.

    Ἀκούσατε κανένα κόμμα νὰ προφέρη αὐτὴν τὴν ἀπαγορευμένη λέξι;
    Τὴν Κυβέρνησι;
    Ἀκόμα καὶ τὴν Τουρκία;
    Γι᾿αὐτὸ γράφω ὅτι στρέφει τὸν νοῦ μας ἀλλοῦ ὁ κύριος καθηγητὴς.
    Αὐτὸς ποὺ θὰ μιλήση γιὰ Ἀρχιπέλαγος,αὐτὸς θὰ εἶναι πατριώτης καὶ θὰ λύση τό πρόβλημα.

    Ἐκτὸς αὐτοῦ ἡ συνδιάσκεψις τοῦ Λονδίνου(ἄρθρο 12)τονίζει ὅτι πέραν τῶν τριῶν μιλίων ἀπὸ τὶς ἀκτές τους οἱ Τοῦρκοι δὲν ἔχουν οὔτε κἄν δικαίωμα λόγου.
    Τό ἄρθρο 15 τῆς Συνθήκης τῆς Λωζάνης ἀφορᾶ στὴν παραίτησι τῆς Τουρκίας ἀπὸ κάθε τίτλο καὶ δικαίωμα στὰ τότε κατεχόμενα ἀπὸ τὴν Ἰταλία 12νησα.

    Στὸ ἄρθρο δὲ 16,καταγράφεται ρητὴ παραίτησι τῆς Τουρκίας ἀπό κάθε δικαίωμα σὲ ἐδάφη ἔκτὸς ὀρίων ποὺ ὁρίζει ἡ Συνθήκη.

    Συγκεκριμένα γράφει:"Ἡ Τουρκία παραιτεῖται παντὸς τίτλου καὶ δικαιώματος ἐπὶ τῶν ἐδαφῶν ἅτινα κεῖνται πέραν τῶν προβλεπομένων ὁρίων,ὥς καὶ ἐπί τῶν νήσων,ἐκτὸς ἐκείνων τῶν ὁποίων ἡ κυριαρχία ἔχει ἀναγνωρισθῆδιὰ τῆς παρούσης Συνθήκης.

    Ὑπάρχει δὲ καὶ κάτι ἄλλο.
    Τὸ διεθνές δίκαιο ἀναγνωρίζει ὑφαλοκριπίδα σὲ νησιά.
    Δλδ τώρα παραβιάζει τὸ διεθνές δίκαιο καὶ οἱ πολιτικοὶ μας ποιοῦν τὴν νῆσσαν.

    Πῆτε μου αὐτὸ πῶς λέγεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αβραμοπουλίαση λέγεται και είναι Σαμαροδεικτούμενη!

      Διαγραφή
  2. Ανδρεικελα , αμορφωτοι , προδοτες , ηλιθιοι , προσκυνημενοι , α-πατριδες , α-θεοι .
    Αυτοι γεμιζουν το κατοχικο κοινοβουλιο .

    Οταν το '73 η κυβερνηση του Γ . Παπαδοπουλου με νομο του ΚΡΑΤΟΥΣ θα πουλουσε τα Ελληνικα πετρελαιοειδη με το νομισμα ΜΑΣ , που να ηξεραν οτι θα πεθαιναν αλλοι στις φυλακες και αλλοι δακτυλοδεικτουμενοι σαν μιασματα της φυλης μας !
    παραδιδοντας ενα ΚΡΑΤΟΣ μελισσοκομειο !

    Αν λοιπον αυτοι ηταν χουντικοι και δικτατορες , οι σημερινοι τι ειναι ;

    Διαβαζοντας αρθρο παρ'ολιγον να πιστεψω οτι μονο οι Ελληνες ειναι σκλαβωμενοι στα κεντρα της δυσις και περαν .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]