Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το μετέωρο βήμα...

Της Ζέζας Ζήκου

Αυτό που με τρομοκρατεί, ίσως, είναι ότι οι πολιτικές ελίτ που διαμορφώνουν και χειραγωγούν τις εξελίξεις, έχουν μια επιλεκτική ιστορική μνήμη. Αρέσκονται να μιλούν για τον πληθωρισμό στη Γερμανία των αρχών της δεκαετίας του 1920 – μια ιστορία που τυγχάνει όμως να μην έχει καμία σχέση με την τρέχουσα κατάσταση. Και όμως, δεν μιλούν σχεδόν ποτέ για ένα πολύ πιο σχετικό παράδειγμα: τις πολιτικές του Χάινριχ Μπρούνινγκ, καγκελαρίου της Γερμανίας την περίοδο 1930-1932, η επιμονή του οποίου στον ισοσκελισμό των προϋπολογισμών έκανε τη Μεγάλη Υφεση ακόμη χειρότερη στη Γερμανία από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη – ανοίγοντας τον δρόμο ξέρετε σε τι. 

Δεν περιμένω κάτι τόσο άσχημο να συμβεί στην Ευρώπη του 21ου αιώνα. Αλλά η κρίση χρέους σε περίοδο επικίνδυνης ακόμη δοκιμασίας για τις οικονομικές συνθήκες και την απασχόληση, διαβρώνει τα πάντα. Η οικονομική ζωή αδυνατεί να επιστρέψει στον κανονικό της ρυθμό. Οι αποτυχημένες πολιτικά αποφάσεις έχουν καταστήσει ευάλωτες τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Η Ευρωζώνη είναι διχασμένη και βιώνει μια ανείπωτη κρίση. Αφ’ ενός, η παγκοσμιοποίηση έχει περιορίσει τη σημασία της ενοποίησης μέσα στα σύνορα της Ευρώπης και, αφ’ ετέρου, η νομισματική ενοποίηση δεν έχει δημιουργήσει μια ευρωπαϊκή οντότητα ικανή να αντικαταστήσει ή έστω να συμπληρώσει τις εθνικές οντότητες. Κι έτσι η Ε.Ε. χάνει την οικονομική της σημασία, και αποδυναμώνεται ραγδαία η πολιτική επιρροή της.

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί φοβούνται να ομολογήσουν ένα κρίσιμο γεγονός – ότι χωρίς μία πιο επεκτατική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική στις πιο ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης, όλες τους οι προσπάθειες διάσωσης θα αποτύχουν. Μέχρι τώρα, η απάντηση της Ευρώπης ήταν να απαιτεί σκληρή δημοσιονομική λιτότητα, ιδίως μεγάλες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, από τους οφειλέτες, δίνοντάς τους ταυτοχρόνως κάποια χρηματοδότηση έως ότου επιστρέψει η εμπιστοσύνη των ιδιωτών επενδυτών. Μπορεί να λειτουργήσει αυτή η στρατηγική; ΟΧΙ.

Η Βρετανία, η μεγάλη υπέρμαχος του φιλελευθερισμού, ήταν φιλελεύθερη όποτε τη συνέφερε να ανοίξει τις αγορές των ανταγωνιστών της και προστατευτική όποτε αυτοί απειλούσαν τις αγορές της. Η Γαλλία ανακάλυψε τον φιλελευθερισμό αργά. Το ίδιο και η Γερμανία, που, όπως έχει γράψει ο οικονομολόγος Φρίντριχ Λιστ, απέκτησε τη μεγάλη εθνική βιομηχανία της χάρη στον προστατευτισμό. Αυτά συνέβαιναν πριν από έναν–δύο αιώνες στην Ευρώπη. Υπάρχει λόγος να συμβαίνουν και σήμερα;

Η Γερμανία, κυρίαρχη δύναμη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που άνοιξε τις πόρτες (και τις αγορές) των κρατών–μελών με μια ενιαία νομισματική ζώνη, αναδεικνύει το σκληρό της πρόσωπο. Και οι υπόλοιποι το αποδέχονται! Θωρακίζεται στο οχυρό της και για να δώσει τη βοήθειά της στα πιο ευάλωτα κράτη–μέλη επιβάλλει στους λαούς σκληρούς όρους. Ομως, αυτό έχει μεγαλύτερο κόστος. Οι λαοί υπομένουν το νέο βάρος που καλούνται να σηκώσουν στους ώμους τους. Δείχνουν κατανόηση. Σκύβουν το κεφάλι. Μέχρι πότε; Αραγε θα ξεσπάσουν με μια μαζική έκρηξη;

Ουδείς σώφρων δεν αναμένει ότι η Ε.Ε. της Μέρκελ θα άφηνε άλλες χώρες–μέλη της ΟΝΕ να χρεοκοπήσουν – με εξαίρεση την Ελλάδα. Αλλά καμία συνθήκη δεν μπορεί να σβήσει το βασικό μειονέκτημα του ευρώ, που είναι η μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στις εθνικές οικονομίες των κρατών που μοιράζονται το κοινό νόμισμα. Σε μια τόσο ετερόκλητη νομισματική ένωση: αν όχι η Ελλάδα, τότε κάποιος «αδύναμος κρίκος» θα γινόταν η αιτία. Αναπόφευκτο ή μη, το πρόβλημα ανέκυψε.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Το ανέκυψαν! Επιλεκτικά.
    Αν μετρήσουμε τα χρήματα που επιτέλους αρχίζουν να αποκαλύπτονται: από τις καταθέσεις στις τράπεζες του εξωτερικού, τη δημιουργία off-shore για φοροδιαφυγή, τις μίζες δεκάδων υπουργών, τη σπατάλη υπέρ των εργολάβων του δημοσίου, τους μισθούς χιλιάδων παιδιών-ανηψιών-ξαδέρφων-κουμπάρων που βάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό άνευ εργασίας, τα "δωράκια" στα ΜΜΕ που τους κρατούν στην εξουσία, τους υπέρογκους μισθούς των διοικητών οργανισμών, τα δισεκατομμύρια αναδρομικά σε βουλευτές και δικαστικούς, τη χρηματοδότηση περίεργων ΜΚΟ...
    και πλείστα άλλα "ων ουκ έστιν αριθμός"
    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΚΟΜΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΦΤΩΧΗ;;;;
    Και να φανταστείς ότι μετά από τόσα χρόνια ΚΛΕΨΙΑΣ αναγκάστηκαν να μαγειρέψουν τα στοιχεία γιατί δεν τους έβγαινε η χρεοκοπία!
    Δεν είναι μετέωρο το βήμα, το έγκλημα είναι προμελετημένο και σχεδιασμένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ μου, το πιό βασικό στήν αρχή: τι σε κάνει να κρύβεσαι πίσω από την ανωνυμία;Λοιπόν, άν θέλεις να είσαι ένας υπολογίσιμος συνομιλητής υπόγραψε, φαρδιά πλατιά με το όνομά σου, εκτός και φοβάσαι!!!
      2. Υπάρχει στήν ελληνική βιβλιοαγορά ένα πολύ καλό πόνημα του Γιάννη Βαρουφάκη που διαπραγματεύεται τήν κρίση. Επίσης υπάρχει ακόμη ένα βασικό πόνημα για τίς κρίσεις. Ερευνούν τίς κρίσεις τη σημερινή και 800 χρόνια πρίν: τών Ράινχαρντ και Ρόγκόφ.
      Καλό θα ήταν πρωτού βγούν τα βαρύγδουπα συμπεράσματα, καλό θα ήταν να συμβουλευόμαστε και κάποιον που ασχολήθηκε επισταμένα με το θέμα.
      3. Η σημερινή κρίση -δεν επελέχθη και δεν μπορούσε να επιλεχθεί- δέν είναι η συνήθης κυκλική κρίση που μετά από λίγο περνά, αλλά είναι Δομική συστημική κρίση - όπως αυτή του 1929 - 1930.
      4. Η κυρία Ζήκου ξέρει τι λέει.Με πολύ καθαρότητα αναρωτιέται, πόσο θά ανεχθεί ακόμα ο κόσμος της ΕΕ τήν παράδοξη πολιτική τής Μέρκελ και δεν ξεσηκώνεται για να τής σπάσει τα μούτρα. Καί εσύ φρίχνεις νερό στό Μύλο Μέρκελ λέγοντας ότι εμείς μόνοι μας φταίμε, γιατί δεν τα κάναμε σωστά!!
      5. Πού ακούστηκε, βρέ Ανώνυμε, να υπάρχει νόμισμα δίχως να υπάρχει κράτος!!! Καλά τους είπε ο Σ. Λυγερός: έζεψαν το Άλογο πίσω από το κάρο!!
      6.Επιθυμούν να πληρώσει η Ελλάδα το χρέος της εφαρμόζοντας πολιτική λιτότητας!!
      Μεγαλύτερη παραδοξότητα δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Σε διώχνουν από τη δουλειά και σου ζητούν να πληρώσεις φόρους.
      7. Γιά αυτούς του απλούς λόγους το βήμα τους είναι μετέωρο. Ο κόσμος δεν είναι ΑΝΩΝΥΜΟΣ.
      Απόστολος

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]