Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μάλι: Προ των πυλών του τελευταίου προπυργίου των ανταρτών οι Γάλλοι

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η επέλαση των γαλλικών δυνάμεων στο βόρειο Μάλι, καθώς κατά τις πρωινές ώρες της Τετάρτης γάλλοι στρατιώτες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το αεροδρόμιο της πόλης Κιντάλ, τελευταίου μεγάλου οικισμού που παραμένει στα χέρια των ισλαμιστών ανταρτών, έπειτα από την απελευθέρωση των πόλεων Γκαό και Τιμπουκτού τις προηγούμενες ημέρες.

Κατάληψη της Κιντάλ από τα γαλλικά και μαλιανά τακτικά στρατεύματα θα σημάνει ουσιαστικά το τέλος της γαλλικής στρατιωτικής επέμβασης στο Μάλι, καθώς συνεχίζεται η εισροή των αφρικανικών ειρηνευτικών δυνάμεων στη χώρα.

Καθήκον της αφρικανικής δύναμης θα είναι να «ξεριζώσει» τους ισλαμιστές μαχητές που έχουν καταφύγει στην έρημο της Σαχάρας και τις ορεινές περιοχές κοντά στα σύνορα με την Αλγερία. Φόβος πολλών αναλυτών είναι ότι οι αντάρτες θα εξαπολύσουν έναν ανορθόδοξο πόλεμο κατά του τακτικού στρατού και της κυβέρνησης.

Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί πως η άφιξη των γάλλων στρατιωτών στην Κιντάλ τους φέρνει σε επαφή με τους αυτονομιστές αντάρτες της φυλής Τουαρέγκ που επιχειρούν στην περιοχή. Η κατάληψη του βόρειου Μάλι από τους ισλαμιστές ήταν η απροσδόκητη κατάληξη του ένοπλου αγώνα που κήρυξαν οι Τουαρέγκ στις αρχές του 2012, έπειτα από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε την κυβέρνηση της χώρας.

Οι ίδιοι οι Τουαρέγκ δηλώνουν πλέον πρόθυμοι να συνεργαστούν με τους Γάλλους και να πολεμήσουν κατά των ισλαμιστών, ωστόσο δεν έχουν αποκηρύξει την επιθυμία τους να ανεξαρτητοποιηθούν από το Μάλι.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]