Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η φοροδιαφυγή σημαίνει ξέπλυμα χρήματος;

Επειδή η φοροδιαφυγή αποτελεί ξέπλυμα χρήματος με βάση το ισχύον δίκαιο παραθέτω τις πιο κάτω διατάξεις προς καλύτερη ενημέρωση:

"ΝΟΜΟΣ 3691/2008
Άρθρο 3
Ως εγκληματικές δραστηριότητες νοούνται η διάπραξη ενός ή περισσότερων από τα ακόλουθα αδικήματα που καλούνται εφεξής «βασικά αδικήματα»:
α), β) ... ιη) Τα αδικήματα της φοροδιαφυγής που προβλέπονται στα άρθρα 17,18 και 19 του ν. 2523/1997 (ΦΕΚ 179 Α'), όπως ισχύουν, και τα αδικήματα της λαθρεμπορίας που προβλέπονται στα άρθρα 155, 156 και 157 του ν. 2360/2001 (ΦΕΚ 265 Α'), όπως ισχύουν."

"ΝΟΜΟΣ 2523/1997 (όπως ισχύει)
Άρθρο 17
1. Όποιος, προκειμένου να αποφύγει την πληρωμή φόρου εισοδήματος, αποκρύπτει καθαρά εισοδήματα από οποιαδήποτε πηγή, παραλείποντας να υποβάλει δήλωση ή υποβάλλοντας ανακριβή δήλωση, τελεί αδίκημα φοροδιαφυγής στη φορολογία εισοδήματος.» Ως απόκρυψη καθαρών εισοδημάτων νοείται και η περίπτωση κατά την οποία καταχωρούνται στα βιβλία εικονικές ολικά η μερικά δαπάνες η γίνεται επίκληση στη φορολογική δήλωση τέτοιων δαπανών, ώστε να μην εμφανίζονται καθαρά εισοδήματα ή να εμφανίζονται αυτά μειωμένα.
2. Ο δράστης του αδικήματος αυτού τιμωρείται:
α) με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους, εφόσον ο φόρος που αναλογεί στα καθαρά εισοδήματα που έχουν αποκρυβεί υπερβαίνει σε κάθε διαχειριστική περίοδο το ποσό "των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ" και
β) «με κάθειρξη», εφόσον ο φόρος που αναλογεί στα καθαρά εισοδήματα που έχουν αποκρυβεί υπερβαίνει σε κάθε διαχειριστική περίοδο το ποσό "των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ".
«Κατά την επιμέτρηση της ποινής λαμβάνεται υπόψη και η διάρκεια της απόκρυψης.»"

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Με βάση το ισχύον δίκαιο η φοροδιαφυγή συγκαταλέγεται στα βασικά αδικήματα του ξεπλύματος χρήματος και της παράνομης νομιμοποίησης εσόδων ενώ με αποφάσεις του ΑΠ έχει κριθεί ότι και μόνο η τραπεζική κατάθεση μπορεί να αποτελεί απόδειξη για νομιμοποίηση του παράνομου πλουτισμού εφόσον διαγιγνώσκεται βούληση για νομιμοποίησή της (δεν απαιτείται δηλαδή άλλης μορφής επένδυση).

Περαιτέρω είναι προφανές ότι επειδή στον πιο πάνω ν.2523/1997 καθορίζονται ποινές μόνο για τις πιο πάνω περιπτώσεις φοροδιαφυγής και συνεπώς μόνο αυτές είναι ποινικά κολάσιμο αδίκημα, ότι κάθε άλλη περίπτωση φοροδιαφυγής που δεν τιμωρείται από το ν.2523/1997 δεν εμπίπτει και στη διάταξη του άρθρου ν.3691/2008.

Οι ποινές τέλος του ν. 3691/2008 περιγράφονται στο άρθρο 45 και είναι βαριές, υπάρχει όμως και πλημμεληματική περίπτωση:

"1.α. Με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών και με χρηματική ποινή από είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ τιμωρείται ο υπαίτιος πράξεων νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. β. ... θ. Αν η προβλεπόμενη ποινή για βασικό αδίκημα είναι φυλάκιση και τα προκύψαντα έσοδα δεν υπερβαίνουν το ποσόν των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ, η ποινή για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες είναι φυλάκιση έως δύο ετών..."

Τέλος να σημειώσω ότι με το προισχύον νομοθετικό καθεστώς, δηλαδή αυτό του ν.2331/1995 ορίζετο ότι:

"Πρόσοδοι που προέρχονται από τα πλημμελήματα της φοροδιαφυγής και μη καταβολής χρεών προς το ∆ημόσιο, δεν συνιστούν έσοδα προερχόμενα από εγκληματική δραστηριότητα, κατά την έννοια του παρόντος νόμου."

Επομένως κρίσιμος χρόνος για την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων είναι και ο χρόνος απόκτησης του παράνομου πλουτισμού.

Ελπίζω να φάνηκα χρήσιμος.

Καλημέρα σας. 


Αναγνώστης
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]