Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ziraat Bank θέλει να δώσει μαζικά δάνεια σε Έλληνες αγρότες...!

Δάνεια ύψους 40 με 50 εκατομμυρίων ευρώ θέλει να χορηγήσει η τουρκική τράπεζα «Ziraat» σε Έλληνες αγρότες, σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ»

Η τουρκική εφημερίδα υποστηρίζει ότι, όπως και οι Έλληνες επιχειρηματίες, έτσι και οι αγρότες παλεύουν με την έλλειψη ρευστότητας, καθώς οι ελληνικές τράπεζες έχουν κλείσει τις στρόφιγγες του δανεισμού λόγω της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η τουρκική «Ziraat Bank» σκοπεύει να ξεκινήσει μαζική χορήγηση δανείων σε αγρότες, μέσω των δύο υποκαταστημάτων της στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα της τουρκικής τράπεζας θα περιλαμβάνει συμβουλευτικές υπηρεσίες, όπως και έλεγχο χρεών.

Η τράπεζα «Ziraat» επίσης ψάχνει συνεργασία με κάποια ελληνική τράπεζα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Η τουρκική τράπεζα φέρεται να περιμένει έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης για να ξεκινήσει αυτή τη δραστηριότητα. Ωστόσο, μένουν να διευκρινιστούν οι όροι δανεισμού προς τους αγρότες και κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος υποθήκης της ελληνικής γης σε ξένα και δη τουρκικά συμφέροντα.


Η τράπεζα έχει υποκαταστήματα στην Αθήνα, την Ξάνθη, την Κομοτηνή και τη Ρόδο. Σύμφωνα με την εφημερίδα ...
«θετικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις για την πρόταση», ενώ στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «ως πολιτική περιοχή έχει επιλεγεί η Δυτική Θράκη, όπου θα γίνουν δεκτές οι αιτήσεις δανείων για αγρότες και επιχειρηματίες δίχως διακρίσεις».

Η «Χουριέτ» σημειώνει, επίσης, ότι ρόλο «μεσολαβητή» στα δάνεια θα αναλάβει το γραφείο Αθηνών του Αναπτυξιακού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNDP). Ο Τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς, έχει ήδη συζητήσει το θέμα με αξιωματούχος της UNDP. Επίσης, η τουρκική πλευρά δεν έχει αντίρρηση, στο πρόγραμμα δανειοδότησης να υπάρξει και ως συνέταιρος μια ελληνική τράπεζα.


Ο γενικός διευθυντής της τράπεζας «Ζιραάτ», Χουσεΐν Αϊντίν, μιλώντας στη «Χουριέτ» μίλησε για τα δάνεια και σημείωσε: 


«Εμείς συνεχίζουμε να δίνουμε δάνεια στο πλαίσιο των τραπεζικών κανόνων. Δεν μπορούμε να παράσχουμε προνομιακά δάνεια. Εάν όμως η κυβέρνησή μας μας πει ότι θα καλύψει τις ζημιές μας, τότε μπορούμε να το κάνουμε».


Σχόλιο ιστολογίου: Η συγκεκριμένη ενέργεια της Ziraat Bank είναι σίγουρα μία απολύτως "επιθετική" (από πλευράς διεύρυνσης του κύκλου εργασιών της τράπεζες) κίνηση, η οποία αποσκοπεί σε περισσότερα του ενός οφελήματα για την τράπεζα, αλλά κυρίως για την οικονομική εισβολή της Τουρκίας στην Θράκη.

Είναι σαφές πως με την "πρωτοβουλία" αυτή η Ziraat Bank επιδιώκει επίσης να εισέλθει (ως οικονομικός επενδυτής) δια της πλαγίας οδού σε κρίσιμα θέματα, όπως αυτό της υποχρεωτικής αποζημίωσης μέσω κατασχέσεων γης στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, που τελικά θα "παραχωρηθούν" (μέσω ενοικιοστασίου ή άλλου τρόπου) σε ευρωπαϊκές ή άλλες μεγάλες βιομηχανίες που θα θελήσουν να αναπτύξουν δραστηριότητες στην ακριτική αυτή περιοχή της Ελλάδας, μέσω των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ).

Κρίνεται επιεικώς αφελής οποιοσδήποτε υποθέσει πως πρόκειται για μία οικονομική κίνηση - πρωτοβουλία από την συγκεκριμένη τράπεζα, το να προχωρήσει σε μαζική χορήγηση δανείων σε Έλληνες αγρότες. Ακόμη και στην περίπτωση που θα υπάρξει "πρωτοβουλία" από το Ελληνικό κράτος, για προστασία της Ελληνικής αγροτικής γης σε περίπτωση κατάσχεσής της, θα πρέπει να αναζητηθεί η "ισοδύναμη" (και ίσως προαποφασισμενη) απαίτηση από την τουρκική τράπεζα και αυτό θα πρέπει να έχουν -κυρίως- υπόψιν τους οι ασφυκτιώντες για ρευστό χρήμα αγρότες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ο κίνδυνος απώλειας των κεφαλαίων που θα δοθούν προς δανεισμό κρίνεται ουσιαστικά μηδενικός, αφού οι ιθύνοντες της Ziraat Bank στοχεύουν ακριβώς στην μη εκπλήρωση αποπληρωμής των συγκεκριμένων δανείων από τους Έλληνες αγρότες, για να μπορέσουν να προχωρήσουν στο "νόμιμο" βήμα της κατάσχεσης των περιουσιών όλων εκείνων που θα τολμήσουν να δανειοδοτηθούν από την συγκεκριμένη τράπεζα. Μάλιστα, για να επιτύχει το εγχείρημα, αναζητείται και η Ελληνική τράπεζα σε ρόλο συνεργάτη, που θα νομιμοποιήσει τις κατασχέσεις, αφού μέσω αυτής δεν θα "φαίνεται" η μεταφορά αγροτικής γης της Θράκης στην τουρκική τράπεζα. Δεν είναι όμως απίθανο, να ζητηθούν οικονομικά "ισοδύναμα" σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, στις οποίες η Ελληνική τράπεζα "συνεργάτης" θα έχει γη προς κατάσχεση...

Κλείνοντας, θα πρέπει να επισημάνουμε πως το Ελληνικό κράτος γνωρίζει το υφιστάμενο πρόβλημα των αγροτών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (και όχι μόνο), πρόβλημα που έχει να κάνει με την παραγωγή επισιτιστικών αγαθών, παραμένει αδρανές και επιτρέπει ονειρώξεις των γειτόνων να τείνουν προς υλοποίηση και να απειλήσουν ευθέως την εθνική πολιτική της χώρας (Θράκης και ανατολικού Αιγαίου), αφού η συνθήκη της Λοζάνης έγινε με κύρια κριτήρια την θρησκευτικότητα των κατοίκων και την ιδιόκτητη περιουσία ως προς την εθνικότητα των ιδιοκτητών γης...

Ανοίγει, άραγε, ο ασκός του Αιόλου για την περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ή πρόκειται για μία κίνηση εντυπωσιασμού από την πλευρά της Άγκυρας, η οποία θέλει να ενισχύσει την θέση της απέναντι στους μουσουλμάνους της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα δεν παύει να αυξάνει τις επιθετικές της κινήσεις για διείσδυση και γενικότερο οικονομικό έλεγχο μίας περιοχής που έχει εγκαταλειφθεί από την Αθήνα, αλλά έλκει το ενδιαφέρον οικονομικών, θρησκευτικών και πολιτικών παραγόντων της Τουρκίας, οι οποίοι επισκέπτονται συχνότατα (τις περισσότερες φορές ανεπίσημα) την Θράκη;

Όπως και να έχει, το πρόβλημα αξιοπιστίας της Αθήνας στο να υπερασπιστεί τους Έλληνες της Θράκης και να τους ενισχύσει -ιδιαίτερα στην περίοδο που διανύουμε- είναι κάτι περισσότερο από ορατό. Το ζήτημα είναι εάν οι καρεκλοκένταυροι των Αθηνών και οι τοπικοί κομματάρχες τους ή εκπρόσωποί τους στην τοπική αυτοδιοίκηση, θα κατανοήσουν πως παιχνίδια σε θέματα που άπτονται μείζονος εθνικού ενδιαφέροντος δεν είναι μόνο απαγορευτικά, ούτε μπορούν να περιέχουν οικονομικά διλήμματα ή "προσφορές". Είναι σαφές πως όταν εκδηλώνεται μία φωτιά η λύση είναι μία: να την σβήσεις. Το ζήτημα όμως είναι εάν υπάρχει θέληση ή ακόμη και... "πυροσβέστες" για να εξαλείψουν τον συγκεκριμένο κίνδυνο, με οποιαδήποτε μορφή αυτός εμφανίζεται διαχρονικά στην Θράκη.





Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. οποιαδηποτε κινηση προς το να παρει Ελληνας αγροτης αυτα τα δανεια ειναι ΛΑΘΟΣ.Ας προταξουμε το εθνικο συμφερον και οχι την συγκυρια,ας πουμε οτι δεν υπαρχει καμια διαθεση απο πουθενα.Ειναι η εισβολη,το ειδαμε και ξερουμε πως ενεργουν οι τραπεζες οι Ελληνικες ποσο μαλλον οι τουρκικες,θα σας γδαρουν και θα σας σουβλισουν και το χειροτερο θα κατασχουν και την γη...Το παραδειγμα το εδωσε η νεα μας αθλητρια η Βασω η ακοντιστρια οπου της εδωσαν και της εταξαν εκατονταδες χιλιαδες ευρω για να αγωνιζεται με την τουρκια εκεινη ομως προτιμησε τα 500,που της δεινει η πατριδα της,δεν αξιζει η θυσια της?ειναι αξια να την ακολουθησουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο μια αφηρημένη ιστορική έννοια... περιέχει και την σύγχρονη υπόστασή της από αυτούς που την κατοικούν και συνεχίζουν να λέγονται Έλληνες, αφού αυτοί που τους έφεραν στο φώς ήταν όλοι Έλληνες και μάλιστα μπαρουτοκαπνισμένοι και χαροκαμένοι.
    Εάν αποφασίσει η ηγεσία να αφήσει απελπισμένους ανθρώπους, λόγω διαφόρων στενοτήτων κλπ, να ξεπουληθούν γιά πρόσκαιρη επιβίωση... τότε απλά δεν θα υπάρχει Ελλάδα παρά μόνο σαν ονομαστικό βιλαέτι ίσως επί τιμή και αυτό και εάν.
    Δεν πρόκειται να ξαναναστηθή ο Λεωνίδας γιά να την υπερασπίσει από τους ασιάτες... εάν υπάρχει ψήγμα Λεωνίδα μέσα μας θα είμαστε οι δερβενοφύλακες της αντοχής έναντι των σύγχρονων προκλήσεων, εάν όχι το εύκολο πεδίο βολής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. υπαρχει φιλε υπαρχει ο Λεωνιδας μεσα μας,και μαλιστα με βασιμες ελπιδες οχι μονο την θυσια του αλλα και να νικησει.

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]