Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι πρωθυπουργοί φεύγουν, τα γραπτά μένουν και η δικαιοσύνη...





Με αφορμή την περίφημη "λίστα Λαγκάρντ" ζούμε σε μία όντως παράξενη (αλλά καθ' όλα αναμενόμενη) πολιτική χρονική στιγμή. Οι απελθόντες από την εξουσία πολιτικοί προσπαθούν να διαφύγουν των ευθυνών τους. Όλοι ισχυρίζονται ότι δεν ήξεραν, δεν γνώριζαν, δεν άκουσαν τίποτε και ούτε λίγο ούτε πολύ, απλά μετείχαν σε μία κυβέρνηση που ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της (Γιώργος Παπανδρέου), δεν είχε ιδέα για τα όσα γινόταν!!!

Αποδοχή πλήρους ανικανότητας ή απόπειρα διαφυγής από νομικές ευθύνες; Η απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι βέβαιο πως θα δοθεί κάποια στιγμή, αλλά όχι τώρα. Κι αυτό, επειδή, όπως προέκυψε από την ψηφοφορία στην Βουλή, υπεύθυνος (προσωρινά τουλάχιστον) αλλά όχι απαραίτητα και ένοχος (αφού αυτό είναι ένα άλλο θέμα) αναγνωρίσθηκε μόνο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Αν και διατηρούμε την βεβαιότητα πως μεσοπρόθεσμα θα εμφανισθεί η αλήθεια, σήμερα ζούμε στην χώρα εκείνη που οι πολιτικοί μπορούν να κάνουν τα πάντα χωρίς καμία νομική ευθύνη. Σε επίπεδο πρωθυπουργών, μάλιστα, φαίνεται πως (με την κατάλληλη "φροντίδα" του Αντώνη Σαμαρά) ενισχύεται η άποψη πως "οι πρωθυπουργοί πηγαίνουν σπίτι τους και όχι στη φυλακή".

Eπειδή, όμως, τα γραπτά μένουν, ας δούμε τι απάντησε ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε ερώτηση του δημοσιογράφου Γιάννη Ντάσκα σε συνέντευξη Τύπου στην ΔΕΘ στις 8 Σεπτεμβρίου 2010.

Είναι προφανές ότι το κόμμα του (και όχι μόνο) έχει πολύ καιρό στα χέρια του την «Λίστα Λαγκάρντ»…


Ι. ΝΤΑΣΚΑΣ («ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ»): Κύριε Πρόεδρε, τα προηγούμενα χρόνια μιλήσατε για την «κλεπτοκρατία» και την καταγγείλατε με σκληρά λόγια. Πριν από λίγο μιλήσατε για χρέη, τα οποία κληρονομήσατε και βρήκατε στην Κυβέρνησή σας. Κύριε Πρόεδρε, μέχρι τώρα στη χώρα μας, έχει διαπιστωθεί τεράστια φοροδιαφυγή. Χώρες όπως η Γερμανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν ζητήσει από την Ελβετία και από άλλες χώρες, καταλόγους επίσημους για τα κεφάλαια που έφυγαν. Επίσης, υπάρχει ένας νόμος για τα προσωπικά δεδομένα στη χώρα μας, ο οποίος δεν επιτρέπει, όχι σε οικονομικούς εγκληματίες, αλλά ακόμα και σε κοινούς κακοποιούς, παιδεραστές, εμπόρους ναρκωτικών, τη δημοσιοποίηση ονομάτων και φωτογραφιών. Πώς νομίζετε ότι ο Ελληνικός λαός θα πρέπει να αμυνθεί, ή μπορεί να αμυνθεί στο πολιτικό σύστημα, που κρύβει ονόματα «κλεπτοκρατών» - δικά σας λόγια - ονόματα φοροφυγάδων και ονόματα απλών κακοποιών; Και αν σκοπεύετε να πάρετε κάποιο μέτρο, για να μάθουμε επιτέλους καταλόγους με ονόματα και φωτογραφίες.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Είναι σωστό το ερώτημα. Πιστεύω ότι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα, όχι μόνο για την Ελλάδα, διεθνώς, είναι το θέμα των φορολογικών παραδείσων. Οι φορολογικοί παράδεισοι κλέβουν από τους λαούς όλων των χωρών. Εκεί όπου έπρεπε να πληρώσουν, για να βοηθηθεί η κοινωνία, η κοινωνική πρόνοια, το κοινωνικό κράτος, η ανάπτυξη, τα μεταφέρουν σε φορολογικούς παραδείσους, για να μπορούν να γεύονται τεράστιες περιουσίες, τεράστια ποσά και να συσσωρεύουν τεράστιο κεφάλαιο. Είναι ένα από τα προβλήματα της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας και πρέπει να παταχθεί. Επίσης, είναι ένα από τα θέματα που θέτουμε και θα θέτουμε πιο έντονα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνώς. Δεν μπορεί να αδικούνται λαοί και άλλοι να μπορούν να ξεφεύγουν μέσω των φορολογικών παραδείσων. Θέλω να διαβεβαιώσω τον Ελληνικό λαό, αλλά ακόμα περισσότερο αυτούς τους φοροφυγάδες, ότι εμείς ήδη έχουμε ξεκινήσει διαδικασίες για να πάρουμε στοιχεία διεθνώς, και από Τράπεζες του εξωτερικού, όπου ξέρουμε ότι υπάρχει φοροδιαφυγή και Ελλήνων. Και θα κάνουμε κάθε τι, για να τους αποκαλύψουμε. Ήδη, έχουμε ξεκινήσει διαδικασίες. Δεν θέλω να αποκαλύψω άλλα στοιχεία, αλλά το κυνήγι θα είναι αμείλικτο. 
Κείμενο συνέντευξης Τύπου ΔΕΘ: Τα Νέα

Σχεδόν δύο χρόνια μετά, στις 29 Οκτωβρίου 2012, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής απέρριψε κατά πλειοψηφία την πρόταση να καταθέσει για την Λίστα Λαγκάρντ ο πρώην πρωθυπουργός. 

Κωνσταντίνος

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. ΥΠΟΨΙΑΖΟΜΑΙ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΝΟΜΑΤΑ ΙΣΩΣ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΚΟΥΚΟΥΛΩΣΟΥΝ ΤΟ ΟΛΟ ΘΕΜΑ..... ΥΠΟΤΙΜΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΙΜΑΤΗΡΕΣ ΘΥΣΙΕΣ ΤΟΥ........ΑΦΟΥ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΑΧΥΛΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΟΣΑ ΑΛΛΑ ΩΦΕΛΗ ΑΠΟΚΟΜΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΕΜΠΑΙΖΟΥΝ ΟΠΩΣ ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΥΕΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΗΤΕΣ ΑΥΤΟΥΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Ειναι ενα απο τα ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ της οικονομιας και πρεπει να παταχθει".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αλλο πρωθυπουργος και αλλο δουλικο .
    Το αυτιστικο δεν εγινε ποτε πρωθυπουργος .
    Με ψεμματα και δολο τον εβαλαν για λιγο στην θεση του ηγετη , για να ανοιξη και την Πυλη .
    Εστω και ενας , μεσα στο κοινοβουλιο να ηταν ΕΛΛΗΝΑΣ ελευθερος , ΠΟΤΕ δεν θα σκλαβωνομασταν .
    Ανουσια αρθρα με ανουσια θεματα .
    Ολα ειναι σκηνοθετημενα και ο λογος των , δεν εχει ΟΥΔΕΜΙΑ βαρυτητα και σχεση με την πραγματικοτητα .
    Η ΕΛΛΑΣ εαλω απο το '74 , και οποιος δεν το βλεπει , ειναι ασχετος .
    Αορατος μεν ο πολεμος , ορατα δε τα εργα του . Και ο εχθρος μας , δεν ειναι τα δουλικα τους .
    Τα δουλικα ειτε εκτελουνται απο τους προδομενους , ειτε απο το αφεντικο τους .
    Ο κατακτητης ειναι το προβλημα μας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]