Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Γαλλία σε διασταυρούμενα πυρά ΡΚΚ και Τουρκίας μετά την δολοφονία Κούρδων ακτιβιστριών


Ποιοι είχαν συμφέρον να δολοφονηθούν στο Παρίσι 3 ακτιβίστριες του Κουρδικού Κινήματος , ενώ δρομολογούνταν συνομιλίες μεταξύ Άγκυρας και ΡΚΚ;

Russia Today News
12 Ιανουαρίου 2013 
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους 

Χιλιάδες Γάλλοι κουρδικής και μη καταγωγής βγήκαν στους δρόμους του Παρισιού σήμερα, Σάββατο, ζητώντας την απονομή δικαιοσύνης για τις δολοφονίες τριών Κούρδων γυναικών. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαίτησε από την Γαλλία να διευκρινίσει άμεσα τις συνθήκες του θανάτου τους και ζήτησε ιδιαίτερα να δοθούν εξηγήσεις για την επικοινωνία του Γάλλου Προέδρου με «τρομοκράτες».

Η δήλωση του Ερντογάν έχει την μορφή απάντησης σε σχόλιο του Γάλλου Προέδρου ότι η δολοφονία των τριών Κούρδων γυναικών την Πέμπτη ήταν «κάτι τρομερό», και μάλιστα ο Ολάντ πρόσθεσε ότι γνώριζε μια από τις γυναίκες, η οποία είχε «τακτικές συναντήσεις» μαζί του, όπως ο ίδιος ανέφερε.

Η Γαλλία έχει επίσης δεχθεί τα πυρά του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος PKK, το οποίο προειδοποίησε ότι θα θεωρήσει τη Γαλλία υπεύθυνη εάν οι δολοφόνοι δεν βρεθούν άμεσα.

Η τριπλή δολοφονία προκάλεσε αντιδικίες και αλληλοκατηγορίες μεταξύ του PKK και της τουρκικής κυβέρνησης, με πολλούς Κούρδους να κατηγορούν την Άγκυρα, σε σημείο ώστε να αποκαλούν τους θανάτους των γυναικών «πολιτική δολοφονία».

Ο θάνατος των τριών γυναικών συνέπεσε με μια ευαίσθητη φάση συνομιλιών μεταξύ της Άγκυρας και της ηγεσίας του ΡΚΚ, αφού οι δύο πλευρές προκαταρκτικά συμφώνησαν για τον τερματισμό των εδώ και τρεις δεκαετίες συγκρούσεων, σύμφωνα με δημοσιεύματα των τουρκικών μέσων ενημέρωσης.

Σε επίσημη δήλωσή του, το PKK χαρακτήρισε τους φόνους ως «απόπειρα υπονόμευσης» των συνομιλιών μεταξύ της Τουρκίας και του Οτσαλάν, ενώ κάποιοι Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι φόνοι ήταν ενδεχομένως ή αποτέλεσμα «εσωτερικής διαμάχης» μέσα στο ΡΚΚ ή μια προσπάθεια κάποιων να εκτροχιαστούν οι συνομιλίες. 

Τα τρία θύματα της δολοφονικής επίθεσης ήταν η Sakine Casiz, συνιδρυτής του PΚK, η 32χρονη Fidan Dogan, εκπρόσωπος του Εθνικού Κογκρέσου του Κουρδιστάν, μιας οργάνωσης που εδρεύει στις Βρυξέλλες, ενώ η τρίτη γυναίκα ήταν η νεαρή ακτιβίστρια Leyla Soylemez. Και οι τρεις γυναίκες πιστεύεται ότι είχαν στην κατοχή τους τουρκικά διαβατήρια. Την Πέμπτη, βρέθηκαν νεκρές από πυροβολισμούς μέσα στο κτίριο του Κουρδικού Ιδρύματος, που βρίσκεται στο δέκατο διαμέρισμα του Παρισιού.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Manuel Valls δήλωσε σε συνέντευξή του στο France-Info Radio αφού επισκέφθηκε τoν τόπο του εγκλήματος, ότι οι δολοφονίες είναι «απαράδεκτες», και «είναι βέβαιο ότι έγιναν από εκτελεστές».

Σήμερα, Σάββατο, χιλιάδες διαδηλωτών, κουρδικής και μη καταγωγής, έκαναν πορεία στους δρόμους του Παρισιού, κρατώντας κουρδικές σημαίες και πανό με φωτογραφίες των τριών νεκρών γυναικών.

Την Πέμπτη, επίσης, εκατοντάδες βγήκαν στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Κουρδικών Συλλόγων της Γαλλίας (Feyka) για διαδηλώσεις στο Παρίσι. Οι διαδηλωτές φώναξαν, ανάμεσα σε άλλα συνθήματα, «Δολοφόνος η Τουρκία, συνένοχος ο Ολάντ», αναφερόμενοι στον Γάλλο Πρόεδρο.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Γρίφος για δυνατούς λύτες. Προτείνω να ψάξουμε πρώτα στις τσέπες του θείου Σαμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]