Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στην τελική ευθεία το θέμα της ΑΟΖ

Της Δώρας Αντωνίου 

Στην ατζέντα των συνεννοήσεων του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη μπαίνει το θέμα της ΑΟΖ, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι ενέργειες στις οποίες αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.

Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει και έχει λάβει τις εισηγήσεις των συνεργατών του, καθώς και των υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου και Πάνου Παναγιωτόπουλου, αντίστοιχα, οι οποίες αφορούν όλα τα ενδεχόμενα και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να κινηθεί η Αθήνα για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών, αλλά και τα ενδεχόμενα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.

Στο υπουργείο Εξωτερικών φαίνεται ότι επικρατεί προβληματισμός για τις επιπτώσεις που θα είχε ενδεχόμενη απόφαση της Αθήνας να κινηθεί δυναμικά και να προχωρήσει σε μονομερή ανακήρυξη θαλασσίων ζωνών ή σε κατάθεση συντεταγμένων στον ΟΗΕ.

Στη διακηρυγμένη αντίδραση της Τουρκίας και στην τοποθέτηση της Λιβύης ότι η χάραξη ζωνών θα πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με όλες τις εμπλεκόμενες χώρες, έρχεται να προστεθεί η αντίδραση της Αλβανίας, που διαμηνύει ότι δεν θα μείνει απαθής στην περίπτωση που η Αθήνα προχωρήσει σε τέτοιες κινήσεις. 

Στελέχη του υπουργείου δηλώνουν ότι, εφόσον ζητηθεί, οι υπηρεσίες είναι έτοιμες να δρομολογήσουν τις απαραίτητες ενέργειες, αναγνωρίζοντας ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, κρούουν, ωστόσο, τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενο εκδήλωσης ανοιχτής κρίσης με την Τουρκία.

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις είναι δεδομένες μέσα στην κυβέρνηση, αλλά και μεταξύ στελεχών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, ενώ η ΔΗΜΑΡ τάσσεται υπέρ της ανακήρυξης ΑΟΖ, αλλά μόνο έπειτα από κατάλληλη προετοιμασία και εφόσον διασφαλισθεί ότι δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα. Στη Ν.Δ. μια ομάδα συνεργατών του κ. Σαμαρά τάσσεται υπέρ άμεσων και δυναμικών κινήσεων από την Αθήνα.

Αλλα στελέχη, ωστόσο, θεωρούν ότι θα έπρεπε να συνεχισθεί η στρατηγική των κυβερνήσεων Καραμανλή, δηλαδή οι διαπραγματεύσεις με τις διά θαλάσσης όμορες χώρες για συμφωνία επί των ορίων των θαλασσίων ζωνών, η οποία θα έφερνε προ τετελεσμένων την Αγκυρα, τακτική, δηλαδή, ανάλογη με αυτή που ακολούθησε η Κύπρος.

Διαφωνίες καταγράφονται και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ

Στελέχη του κόμματος θεωρούν ότι ο κ. Βενιζέλος παρασύρεται, όσον αφορά το θέμα της ΑΟΖ, από τη Ν.Δ. και προειδοποιούν ότι το ενδεχόμενο κατάθεσης στον ΟΗΕ συντεταγμένων των θαλασσίων ζωνών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, καθώς εάν η Τουρκία, όπως έχει προειδοποιήσει, προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση, οι τουρκικές θέσεις, αμφισβητήσεις και διεκδικήσεις θα αποτυπωθούν σε έγγραφο του διεθνούς Οργανισμού, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την προσπάθεια της χώρας να τις ακυρώσει.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]