Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Προς τα πού βαδίζει η χώρα;


Σήμερα είμαστε εν μέσω μιας μεγάλης κρίσης με τρεις φάσεις: Η πρώτη φάση, είναι η προϊστορία της. Δηλαδή, η φάση στη διάρκεια της οποίας οι δυνάμεις και το Σύστημα Παρακμής μας έφεραν σε μια καταστροφική και αδιέξοδη κατάσταση. Και αυτό διότι κύριο στόχο είχαν να σωθούν οι ίδιες και ας καεί η χώρα. 
Στη δεύτερη φάση, μας οδήγησαν στα μνημόνια και στις δανειακές συμβάσεις. Ταυτόχρονα, και αυτό θα αποτελεί την τρίτη φάση, που ήδη έχει ξεκινήσει, καταστρέφουν τον δρόμο μιας δημιουργικής εξόδου από την κρίση. 
Καταστρέφουν την προοπτική, έστω και μέσα από πολλαπλές δυσκολίες και ηράκλειες προσπάθειες, να αναβαθμιστεί η χώρα. Καταστρέφουν μαζί με το παρόν του τόπου και το αύριο του.

Η Ελλάδα σήμερα, πρώτον, δεν ειδικεύεται σε τομείς υψηλής τεχνολογίας και ειδικευμένης εργατικής δύναμης. Μια προοπτική που θα της έδινε στο μέλλον μεγάλα εισοδήματα ως χώρα. 
Αντίθετα, με τα μνημόνια κτυπιούνται οι δαπάνες και η ποιότητα σπουδών, καταργείται ουσιαστικά η δημόσια έρευνα. Η έρευνα, δηλαδή, που αφορά τα δημόσια αγαθά και το δημόσιο συμφέρον. 
Κατά συνέπεια, ο τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης, οδηγεί σε υποβάθμιση της Ελλάδας για τις επόμενες δεκαετίες ως προς τον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας.
Δεύτερον, η κυβέρνηση έχει μπερδέψει σκοπίμως, επενδύσεις ανάπτυξης με τις αποκρατικοποιήσεις (που συχνά είναι απλά μεταβίβαση τμημάτων του ελληνικού κράτους σε τρίτο, ξένο, κράτος). 
Όταν μιλά κανείς για επενδύσεις πρέπει να εννοεί και να στοχεύει στη δημιουργία νέας παραγωγικής βάσης, στην ποιοτική αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων υποδομών, την εισαγωγή νέων μεθόδων οργάνωσης και πιο σύγχρονης τεχνολογίας. Αντίθετα τρόικα και κυβέρνηση εννοούν με επενδύσεις την μεταβίβαση υπάρχοντος πλούτου σε τρίτους. Όμως, τέτοιες μεταβιβάσεις δεν προσθέτουν ουσία, ούτε μας πάνε στο μέλλον.
Τρίτον, η κυβέρνηση ομιλεί για αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας ενώ μαζί με την τρόικα την έχει διαλύσει. Το θεμελιακό και μακρόχρονο πρόβλημα είναι ότι υποβάθμισε την κύρια παραγωγική δύναμη τον άνθρωπο. Οικονομικά τον έχει ισοπεδώσει. Οι συνεχείς και μάλιστα οριζόντιες περικοπές απαξιώνει την εργασία του. Αφαιρεί κίνητρα εργατικότητας. Η ποιοτική και σύνθετη εργασία δεν διακρίνεται ποια μισθολογικά. 
Με άλλα λόγια η κυρίαρχη πολιτική, ρίχνει την παραγωγικότητα της εργασίας. Μπορεί οι μισθοί και οι συντάξεις να υποχωρούν καθώς και να απαξιώνεται η μικρομεσαία ιδιοκτησία, αλλά οι παράγοντες μακρόχρονης αύξησης της παραγωγικότητας εργασίας είναι σε πορεία ελεύθερης πτώσης.
Τέταρτο, η πτώση της παραγωγικότητας εργασίας, η έλλειψη επενδύσεων χωρίς νέες επενδύσεις σε τομείς υψηλής τεχνολογίας και κατά προέκταση υψηλά αμειβόμενης εργασίας δημιουργεί θεμελιακά προβλήματα στην ανταγωνιστικότητα της χώρας. Οι χαμηλοί μισθοί δεν την κάνουν ανταγωνιστική, ούτε, επίσης, η μετακίνηση ιδιοκτησίας από το ελληνικό δημόσιο σε ξένους αγοραστές. Με άλλα λόγια η χώρα έχει πάρει καταστροφικό δρόμο και στραβά αρμενίζει.
Πέμπτο, η ανεργία και οι χαμηλές αποδοχές, σπρώχνουν τους εργαζόμενους με την πλέον υψηλή ειδίκευση να μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Η μετανάστευση διαφέρει ουσιαστικά από εκείνη των αρχών του 20ου αιώνα ή της δεκαετίας του 50’ και του 60’ του ίδιου αιώνα. Είναι μετανάστευση εργατικού δυναμικού για την ειδίκευση του οποίου υπήρξαν ψηλές δαπάνες. Μόνο οι 12.000 γιατροί που έφυγαν την περίοδο κρίσης σε άλλες χώρες της ΕΕ κόστισαν στην ελληνική κοινωνία τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια δαπάνες. Δαπάνες που τις καρπώνονται οι δανειστές.

Είναι φανερό από τα στοιχεία και τις περιπτώσεις που ανέφερα, όλα ενδεικτικά, ότι η Ελλάδα δεν χάνει μόνο την οικονομική της βάση σήμερα, αλλά και τις δυνατότητες μελλοντικής ανασυγκρότησης. Και αυτό δεν είναι απλά εγκληματικό.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Ωραίο άρθρο, που ουσιαστικά πιστοποιεί την κατάσταση, αλλά δεν προτείνει κάποια λύση..... τι να προτείνει δηλαδή ? και ποιοί να την προωθήσουν/εφαρμόσουν.....
    Οι Νεοέλληνες έχουν γίνει ένα φοβισμένο και απροσανατολισμένο θλιβερό κοπάδι που βομβαρδίζεται καθημερινά από τα αργυρώνητα ΜΜΕ με του κόσμου τις μπούρδες και με μπαρούφες και χουντικές διατάξεις αντισυνταγματικών νόμων,από τις εθνοπροδοτικές μαριονέττες που δηθεν κυβερνούν, αλλά ουσιαστικά ΑΠΑΝΤΕΣ οι εθνοπροδότες προωθούν αποκλειστικά και απαρέγκλικτα τα σχέδια της ληστοσυμμορίας που πραγματικά διοικεί.
    Είμαστε ήδη υπό στυγνή κατοχή καθαρμάτων και ελεινών ξεπουλημένων δωσιλόγων, που δεν έχουν ούτε εθνικό όραμα, ούτε καμμία αναστολή σε οποιαδήποτε προδοσία κατά του Ελληνικού Λαού, ψευδόμενοι συνεχώς και υποσχόμενοι τρίχες και ανάπτυξη......αρκεί οι ίδιοι να παραμείνουν στο απυρόβλητο και ατιμώρητοι.
    Βλέπετε τι γίνεται καθημερινά, πχ λίστα Λαγκάρντ και παρελκόμενα φοροδιαφυγής, αποδεδειγμένες κατηγορίες για πλαστά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ με πλήρη συνενοχή Eurostat και Βρυξελλών, παραδοχή από ΔΝΤ για λάθος πρόγραμμα κλπ, αφήστε τα Εθνικά θέματα......
    Πάλι καλά που υπάρχουν και αυτοί οι δύο έντιμοι εισαγγελείς.....αλλά για πόσο και με τι αποτελέσματα ???
    Και τι γίνεται ???
    Τίποτα απολύτως από όλα αυτά τα βρωμερά εθνοπροδοτικά τομάρια που θέλουν να μας πείσουν ότι για την κατάσταση αυτή, φταίει μόνο ο Ελληνικός Λαός !!!
    Και όντως φταίει, αφού τους εκλέγει συνεχώς !!!
    Έστω και τώρα, τώρα, που πέραν των άλλων εξαπλώνεται η ανθρωπιστική κρίση , χώρια οι 4.000 αυτοκτονίες, αν δεν ξεσηκωθούμε όλοι μαζί ομονοούντες και δεν τους ρίξουμε στον βόθρο που ανήκουν...η Ιερή μας Ελλάδα ...τελείωσε.
    Τώρα όμως, ΤΩΡΑ....ας αρχίσουν οι λίγοι και θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]