Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

22 Δεκ 2012

Γράφει ο Γεώργιος Ε. Σέκερης


Οι διαχειριζόμενοι την εξουσία επιχειρούν να παρουσιάσουν την αποδέσμευση της “δόσης” ως αρχή του τέλους της εθνικής μας κρίσης. Πρόκειται για απόπειρα αποπροσανατολισμού ενός λαού. Ποια η αλήθεια;

Σύμφωνα και με τις προβλέψεις των περισσότερων σοβαρών αναλυτών εντός και εκτός συνόρων, οι Ευρωπαίοι εταίροι και η ηγεσία του ΔΝΤ, αντιλαμβανόμενοι τους οικονομικούς και κυρίως τους γεωπολιτικούς κινδύνους για ολόκληρη τη Δύση από μια άτακτη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, συναίνεσαν να δοθεί στην ελληνική οικονομία χρηματοπιστωτική ένεση αποτρέπουσα την άμεση κατάρρευσή της. Ωστόσο, από μόνη της, η τονωτική αυτή παρέμβαση του διεθνούς παράγοντα απλώς μας επιτρέπει να συνεχίσουμε για ένα διάστημα να φυτοζωούμε.

Διότι, όπως όλο και περισσότερο συνειδητοποιεί η ελληνική κοινή γνώμη, η οικονομική μας δοκιμασία είναι απότοκος μιας γενικότερης εθνικής παρακμής - και συνεπώς τα αίτιά της πρέπει πρωτίστως να αναζητηθούν στο εσωτερικό της χώρας. Με το πολιτικό της προσωπικό να φέρει την πρωταρχική ευθύνη για το σημερινό κατάντημα - και ως εκ τούτου να στερείται της απαραίτητης για μια αποτελεσματική διακυβέρνηση αξιοπιστίας έναντι των πολιτών. Ενώ, επί πλέον, είναι αδιόρθωτα εμποτισμένο με τη νοσηρή νοοτροπία των κομματικών εκτροφείων που το εξέθρεψαν.
 
Η ανόρθωση, όχι μόνο της οικονομίας, αλλά και των λοιπών καίριων και από καιρό χειμαζόμενων τομέων της εθνικής μας ζωής - πρωτίστως εκείνων της παιδείας, της υγείας, της εσωτερικής ασφάλειας, της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής - θα είναι ανέφικτη όσο το κράτος παραμένει φέουδο των κομματανθρώπων που επί δεκαετίες το λυμαίνονται. Και συνεπώς κορυφαία προτεραιότητα των υγιώς σκεπτόμενων Ελλήνων πρέπει να είναι η συγκρότηση από άφθαρτες πολιτικές δυνάμεις ενός ισχυρού, πατριωτικού ανορθωτικού μετώπου, ικανού να ανατρέψει το σάπιο πολιτικό κατεστημένο. 
Και συνακόλουθα: Να πατάξει τη διαφθορά και να μεριμνήσει για την παραδειγματική τιμωρία των παντοιοτρόπως καλυπτόμενων από τους νυν κρατούντες επίορκων κρατικών λειτουργών. Να ανασυντάξει την πολιτεία επί τη βάσει της διάκρισης των εξουσιών και της αυστηρής εφαρμογής των νόμων. Και να χαράξει μια ολοκληρωμένη στρατηγική, διεπόμενη από τη ρεαλιστική στάθμιση και τη στιβαρή στήριξη των ελληνικών εθνικών συμφερόντων - και άρα ξένη προς τα μνημονιακά, ευρωπαϊκά, ατλαντικά, ή άλλα αποπροσανατολιστικά ψευδοδιλήμματα, με τα οποία οι νεμόμενοι ή εποφθαλμιώντες αυτή τη στιγμή την εξουσία αποπειρώνται να μας παγιδεύσουν.

Έως ότου συντελεσθεί η ειρηνική αυτή επανάσταση, η παρούσα παρακμιακή φάση της ελληνικής ιστορίας νομοτελειακά θα παρατείνεται.
Ύποπτα παιγνίδια κατασκοπείας με την εμπλοκή του Τούρκου πρωθυπουργού προκαλούν ερωτηματικά για τη δράση παρακρατικών ομάδων και τη στάση της ΜΙΤ  


Προβληματισμό προκαλεί το νέο περιστατικό παρακολούθησης του Τούρκου πρωθυπουργού κ. Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ και πάλι γίνεται λόγος για ανασύνταξη του πολιτικο-στρατιωτικού κατεστημένου με την εύνοια ενός προσώπου που φιλοδοξεί να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή της Άγκυρας.

Ο λόγος για τον εμπνευστή του μυθεύματος περί «οθωμανικής κληρονομίας» σε όλες τις γραμμές των οριζόντων που συνορεύει η γειτονική χώρα αλλά και τον συγγραφέα του «Στρατηγικού βάθους», τον Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας φαίνεται να αναλαμβάνει, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, ολοένα και περισσότερες αρμοδιότητες χωρίς να δίνει και πλήρη αναφορά στον κ. Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Sözcü” βρέθηκε «κοριός» και στο όχημα του Τούρκου πρωθυπουργού. Λίγο καιρό πριν είχε βρεθεί παρόμοιος μηχανισμός πάνω σε άνδρα της προσωπικής φρουράς του κ. Ερντογάν που υπηρετούσε στο γραφείο της Κωνσταντινούπολης. Μόλις αποκαλύφθηκε αυτό το σκάνδαλο, αντικαταστάθηκε εν ριπή οφθαλμού ο υπεύθυνος ασφαλείας και όλοι οι φρουροί του Τούρκου πρωθυπουργού.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι εκείνο το διάστημα υπήρξαν δημοσιεύματα και σχόλια σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης που ανέφεραν διάφορες πληροφορίες που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν των ενδιαφερομένων. Για παράδειγμα, εικάζεται ότι δεν ήταν τυχαίες οι αιφνίδιες ασθένειες και μεταφορές του κ. Ερντογάν σε νοσοκομεία, όπως και η σεναριολογία για το πολιτικό μέλλον από «θεσμικά» ΜΜΕ τα οποία έχουν παραδοσιακά καλές σχέσεις με πρόσωπα του πολιτικοστρατιωτικού κατεστημένου.

Οι ενδείξεις περί πιθανής δηλητηριάσεως του πρώην προέδρου της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ ήρθαν μάλιστα να δώσουν βάση στις υποψίες προσώπων που θα επιθυμούσαν πραγματικό εκσυγχρονισμό και εξευρωπαϊσμό στη γειτονική χώρα. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι πολλά από τα στελέχη δίπλα στον κ. Ερντογάν πιθανώς να σχεδιάζουν την πρόωρη ή την αιφνίδια αποχώρησή του από το προσκήνιο.

Υπάρχουν βεβαίως κι άλλοι που δίνουν μια διαφορετική διάσταση στην υπόθεση. Θέτουν ερωτήματα που θα απασχολήσουν.

Θέματα εθνικής ασφαλείας

Στην Τουρκία υπάρχει εμμονή σε δύο θέματα. Το πρώτο αφορά στη διαμελιστική δράση ορισμένων ομάδων και το δεύτερο στην Εθνική Ασφάλεια. Όσον αφορά στην ασφάλεια, λοιπόν, πώς είναι δυνατόν να μην έχει εγκατασταθεί συσκευή παρεμβολής «κοριών» μέσα στο πρωθυπουργικό αυτοκίνητο; Εκτός αν υπάρχουν ενδείξεις εμπλοκής ξένων υπηρεσιών, ειδικά τώρα που διακατέχει έντονη καχυποψία τις σχέσεις της Τουρκίας τόσο με τις ΗΠΑ, όσο και με το Ισραήλ. Στρατιωτικές αναλυτές επισημαίνουν μάλιστα ότι αν υπήρχε τέτοια συσκευή εντοπισμού στο πρωθυπουργικό αυτοκίνητο και δεν εντοπίσθηκε ο «κοριός», τα πράγματα είναι ακόμα πιο σοβαρά.

Σε τρίτο επίπεδο, διπλωματικοί αναλυτές ξανανοίγουν το κεφάλαιο που φέρει τον τίτλο «Κράτος Συμμορία» και αναφέρεται στην εμπλοκή πολιτικών, παρακρατικών και στελεχών της ΜΙΤ, όπως φάνηκε στην υπόθεση Σουσουρλούκ. Ποιος εγγυάται ότι όλη η ιστορία δεν αποτελεί επιχείρηση της ΜΙΤ ώστε να αποδοθούν ευθύνες σε πολιτικούς αντιπάλους του Ερντογάν, σε πρόσωπα που βρέθηκαν στο περιβάλλον του κι ενοχλούν, σε στρατηγούς αλλά και σε εκσυγχρονιστές που θέλουν την Τουρκία πιο κοντά στην Ευρώπη κι όχι παρατηρητή των ΗΠΑ για τις εξελίξεις στην περιοχή.
Χρειάζεται να πούμε ότι η δίκη για την (επίσης σκοτεινή) υπόθεση «Εργενεκόν» βρίσκεται στην κρισιμότερη στιγμή της. Πάλι στρατηγοί και ανώτατοι αξιωματικοί σε αποστρατεία κάθονται στο σκαμνί των κατηγορουμένων, απειλούμενοι με ποινές φυλάκισης όχι σε «καταστήματα» όπως αυτό στην Καλόλιμνο (Ίμραλι) όπου κρατείται ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Το σίγουρο είναι ότι είναι όλοι οι σχολιαστές και οι πολιτικοί παρατηρητές των τουρκικών ΜΜΕ σκιαγραφούν τον κ. Αχμέτ Νταβούτογλου ως τον μόνο που μπορεί να γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει αφού θεωρείται ως ο συντονιστής της πρωθυπουργικής καμαρίλας και ο σύνδεσμος με το παλιό κατεστημένο. Κάποιοι λένε μάλιστα δεν αποκλείεται να εμφανιστεί ο κ. Νταβούτογλου ως ο εγγυητής της ενότητας στην τουρκική κοινωνία.

Νταβούτογλου και Φιντάν

Την απάντηση θα μπορούσε να δώσει ένα πρόσωπο μόνο: ο στενός συνεργάτης του κ. Ερντογάν, ο κ. Χακάν Φιντάν, ως προϊστάμενος των μυστικών υπηρεσιών. Ο κ. Φιντάν γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει με τους στρατηγούς και τους παλαιούς διπλωμάτες, οι οποίοι φαίνεται να εμπιστεύονται πολύ περισσότερο τον κ. Νταβούτογλου συγκριτικώς με τον κ. Ερντογάν.

Άλλωστε ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος μπορεί να εκτιμήσει πολύ περισσότερο τη λειτουργία ενός συστήματος ραδιογωνιομέτρησης DFINT-3Aγια την υποκλοπή επικοινωνιών από ελληνικές στρατιωτικές μονάδες στη Θράκη και στο Αιγαίο, παρά τη σταθερότητα στην περιοχή. Όπως άλλωστε ο κ. Νταβούτογλου είχε δείξει ενδιαφέρον σε υποθέσεις όπως οι υποκλοπές και το σχέδιο δολοφονίας που είχε στηθεί το 2008 εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή με την εμπλοκή ξένων μυστικών υπηρεσιών. Σε όλα υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος…

Πηγή newsbomb.gr

 • «Όχι στην ΕΟΖ που σχεδιάζουν οι γερμανοί τραπεζίτες της Μέρκελ με τούρκους επιχειρηματίες και τις ευλογίες της ελληνικής συγκυβέρνησης»
 • «Πρέπει να μπει ένα τέλος στη δράση των 3.000 τούρκων πρακτόρων του προξενείου Κομοτηνής που σκορπά 15.000.000 ευρώ μαύρο χρήμα για τα εδώ σχέδια της Άγκυρας»
 • «Το ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης έφερε ως αποτέλεσμα νόμιμη εισαγωγή ξυλείας από τη Βουλγαρία 150.000 ευρώ την ημέρα και τριπλάσια εισαγωγή παράνομης ποσότητας»

Ολοκληρώθηκε απόψε η επίσκεψη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ στην Ξάνθη και την Κομοτηνή.

Και στις δύο πρωτεύουσες των ακριτικών νομών είχε πολύ ενδιαφέρουσες συναντήσεις με τους Δημάρχους, Προέδρους Φορέων και εκπροσώπους κοινωνικών ομάδων.

Ειδικότερα στην Ξάνθη ο Τέρενς Κουίκ κατέγραψε, μεταξύ άλλων, τα εξής προβλήματα που του τέθηκαν υπόψη για κοινοβουλευτική διαχείριση:

1.Πάταξη του παραεμπορίου από τη Βουλγαρία η οποία αποτιμάται από το Επιμελητήριο Ξάνθης σε 250 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο σε βάρος της τοπικής οικονομίας.

Μόνο στο εμπόριο ξυλείας καταγράφονται οι εισαγωγές ύψους 160.000 ευρώ την ημέρα, επί 9 μήνες στο κάθε ημερολογιακό έτος. Σε αυτές τις εισαγωγές θα πρέπει να υπολογιστούν τριπλάσιες ποσότητες που περνούν παράνομα τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης του καυσόξυλου λόγω της απαγορευτικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.

Σε αυτό το παραεμπόριο που αφορά όχι μόνο την ξυλεία, αλλά κάθε λογής εμπορεύσιμο προϊόν το οποίο κατακλύζει την ξανθιώτικη αγορά, κυρίως τα Σαββατοκύριακα, σημαντικό ρόλο παίζει η έλλειψη επιτήρησης της Πύλης Εισόδου στον Άγιο Κωνσταντίνο, την οποία επιτηρεί ένας και μόνο αστυνομικός υπάλληλος, ο οποίος τις περισσότερες φορές, επειδή δεν έχει ούτε οίκημα για να στεγάζεται, «φιλοξενείται» στις σύγχρονες συνοριακές εγκαταστάσεις που έχουν οι Βούλγαροι από τη δική τους πλευρά!!!

2.Φέτος η Ξάνθη κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ στα λουκέτα των καταστημάτων, με το εμπόριο να σημειώνει πτώση 50% σε σχέση με την κίνηση του 2011 η οποία ήταν 40% κάτω από την κίνηση του 2010!

3.Σύσσωμος ο επιχειρηματικός κόσμος του νομού Ξάνθης ζητά άμεση ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους στις Εφορίες με τουλάχιστον 96 δόσεις, οι οποίες θα πρέπει να μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο στις περιπτώσεις όπου τρέχουν παράλληλα και ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς Ταμεία και Τράπεζες.

4.Η Ξάνθη να αποκτήσει πρόσβαση στο φυσικό αέριο την οποία αρνείται ο κρατικός σχεδιασμός, παρ’ όλο που από το νομό περνούν δύο αγωγοί φυσικού αερίου.

5.Επανασχεδιασμός εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού του τρόπου με τον οποίο η ΑΕΠΙ, συμπεριφερόμενη ως κράτος εν κράτει, εισπράττει τα πνευματικά δικαιώματα.

6.Ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων του νομού, καθώς λειτουργούν με 75 άτομα λιγότερα από όσο προβλέπει το οργανόγραμμα, το οποίο μάλιστα, έχει εκπονηθεί με τις ανάγκες του 1980!

7.Επίλυση του ζωτικού προβλήματος της θέρμανσης των σχολείων, τα οποία λειτουργούν αυτή την εποχή με τους καυστήρες να ανοικτούς το μάξιμουμ δύο ώρες την ημέρα.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ επισκέφθηκε επίσης το Μητροπολίτη Ξάνθης και στη συνέχεια περπάτησε τόσο στο ανοιχτό παζάρι της Κομοτηνής, όσο και στην κλειστή δημοτική αγορά, συνομιλώντας με εμπόρους και πολίτες, εισπράττοντας την πλήρη απελπισία όλων για την μηδενική οικονομική κατάσταση που βιώνουν.

Αργά το μεσημέρι, με το Δήμαρχο και τους φορείς της πόλης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ συναντήθηκε και στην Κομοτηνή, όπου είχε και πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση από τον Πρόεδρο του τοπικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Νίκο Παπαθανασίου.

Τα σημαντικότερα προβλήματα που καταγράφηκαν, μεταξύ άλλων, ήταν τα εξής:

1.Η αξιοποίηση της παράκτιας ζώνης του νομού Ροδόπης με τουριστικές δραστηριότητες, με δεδομένο ότι με το άνοιγμα των συνόρων με τη Βουλγαρία, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ισχυρό ρεύμα τουριστών που «διψούν» για θάλασσα. Σύμφωνα πάντα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Νίκο Παπαθανασίου, ένα από τα σημαντικά έργα είναι και ο παράκτιος οδικός άξονας.

2.Ο δοκιμαζόμενος επιχειρηματικός κόσμος και κυρίως οι καταστηματάρχες, ζητούν διαχωρισμό καταβολής των ασφαλιστικών τους εισφορών στο κομμάτι Υγείας, από το κομμάτι της συνταξιοδότησης. Όπως τονίστηκε από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου, το πάγωμα της αγοράς που επέφερε μηδέν έσοδα στους υπόχρεους ασφαλιστικών εισφορών, επέφερε και τη στέρησή τους από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λόγω αδυναμίας καταβολής των διμηνιαίων εισφορών τους.

«Τουλάχιστον να μπορούμε να πληρώνουμε μόνο το κομμάτι της Υγείας», τονίστηκε στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

3.Άμεση αποδοχή των μετατάξεων που ζητούν οι υπάλληλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης οι οποίοι βρίσκονται στις λίστες διαθεσιμότητας-απόλυσης, σε υπηρεσίες που έχουν κενά προσωπικού.

4.Απόδοση στην τοπική αυτοδιοίκηση των πόρων που με βάση του νόμου δικαιούνται από το ΦΠΑ, την φορολογία ακίνητης περιουσίας και τον φόρο φυσικών προσώπων που παρακρατούνται από τις οικείες Εφορίες του νομού.

Σημειώνεται ότι οι φόροι αυτοί δεν αποδίδονται στο ποσοστό που αναλογεί στους ΟΤΑ, διότι βάσει των Μνημονίων, προτεραιότητα στην είσπραξη έχουν οι τοκογλύφοι δανειστές.

5. Άρση της άδειας λειτουργίας των χρυσορυχείων που δόθηκαν σε δύο εταιρίες, καθώς, όπως καταγγέλθηκε, «η περιεκτικότητα του χρυσού είναι ελάχιστη και ανακτάται με τη χρήση κυανίου!»

Επίσης έγινε γνωστό, ότι παρ' όλο που η περιοχή έχει πολύ σημαντική αρχαιολογική σημασία και ιστορία, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, εξέδωσε αιφνιδιαστικά απόφαση με την οποία επιτρέπει την εξόρυξη χρυσού από τις συγκεκριμένες εταιρίες.

Τόσο στην Ξάνθη όσο και στην Κομοτηνή ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ διερεύνησε και το θέμα της δράσης του Τουρκικού Προξενείου, οι οποίες έχουν ενταθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ ο Τέρενς Κουίκ μεταξύ άλλων έκανε και την εξής δήλωση:

«Είναι η πολλοστή φορά που έρχομαι στη Θράκη διότι εμάς, τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, μας απασχολούν και τα σχέδια της Άγκυρας και τα γερμανοτουρκικά σχέδια για δημιουργία ΕΟΖ.

Για το μείζον ζήτημα των αντεθνικών σχεδίων της Άγκυρας σε αυτή εδώ την ακριτική περιοχή, υπάρχει μία και μόνο απάντηση: πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος στη δράση των 3.000 Τούρκων πρακτόρων κάθε μορφής, που έχουν διεισδύσει ακόμα και στους χώρους της Παιδείας, με πακτωλό χρημάτων που διαχειρίζεται το Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής και ο οποίος υπολογίζεται σε πάνω από 15.000.000 ευρώ το χρόνο.

Όπως έχει επανειλημμένα διακηρύξει ο Πρόεδρος του Κινήματος Πάνος Καμμένος οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ παρακολουθούν συνεχώς πολύ στενά τις «επιχειρήσεις» του Τουρκικού Προξενείου και φυσικά θα αντιτίθενται κατηγορηματικά στην «κοσοβοποίηση» της Θράκης με την ΕΟΖ που επιδιώκουν οι τράπεζες της Μέρκελ σε συνεργασία με Τούρκους επιχειρηματίες και με την ενθάρρυνση της ελληνικής μνημονιακής συγκυβέρνησης».

Σε όλες τις συναντήσεις του σε Ξάνθη και Κομοτηνή ο Τέρενς Κουίκ συνοδευόταν από τους Πολιτευτές και τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του Κινήματος των δύο νομών.

Αύριο, μαζί με το Βουλευτή Έβρου Μαρίνο Ουζουνίδη, Πολιτευτές και μέλη της τοπικής Συντονιστικής θα περιοδεύσουν το νομό Έβρου, φθάνοντας μέχρι το Φυλάκιο στο Τριεθνές στα Βορειοανατολικά Σύνορα του νομού.


Έχουμε παραφρονήσει ή απλώς δεν θέλουμε να μας πειράξουν τα κεκτημένα;
Ερώτηση :  Ποιοι μας έφεραν στην σημερινή τραγική οικονομική κατάσταση;
Απάντηση: Τα κόμματα με τους κομματικούς στρατούς, τους συνδικαλιστές που κατά παράβαση της λογικής είναι κομματικά στελέχη.
Σπατάλησαν πόρους, επιδοτήσεις, δάνεια και βοήθεια.  Διέφθειραν τον μέσο Έλληνα, τον έμαθαν να δανείζεται, να ζει υπεράνω των δυνατοτήτων του αλλά να μην σκέπτεται, να μην διερωτάται από πού τα χρήματα και για ποιο σκοπό;
Σπατάλησαν, ιδίως το λαοπλάνο ΠΑΣΟΚ, όλη την ηθική και οικονομική εφεδρεία ενός ολόκληρου λαού.  
Μπροστάρηδες στο φαγοπότι οι συνδικαλιστές, οι συνεταιρισμοί και τα σωματεία των ΔΕΚΟ.   
Πρώτα συμμάχησαν με τις πολιτικές ηγεσίες και διευθύνσεις εταιρειών και υπηρεσιών του Δημοσίου για να νομοθετήσουν προνόμια και απολαβές, (π.χ. ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, ΠΟΕ/ΟΤΑ, ΕΛΒΟ κ.α.), μετά έγιναν συνδιοικητές και στο τέλος έγιναν δυνάστες των επιχειρήσεων.

Όσο υπήρχαν χρήματα και αδιαφορία όλοι βολευόντουσαν και το φαγοπότι  καλά κρατούσε.  Όλη αυτή η διαφθορά και η σπατάλη δεν αφορά ή δεν αφορούσε μόνο τον στενό δημόσιο τομέα ,(π.χ. υπουργεία), αλλά και τον ευρύτερο, (π.χ. νοσοκομεία, Δήμοι, Νομαρχίες, ΝΠΔΔ, Τράπεζες κ.α.).

Σήμερα τα δάνεια στέρεψαν, τα χρήματα έγιναν δυσεύρετα και τα παλαιά δάνεια πρέπει να πληρωθούν.  Ποιοι όμως πρέπει να τα πληρώσουν ;  Ποιοι πρέπει να πιεστούν;  Μια εύκολη απάντηση είναι,  « όσοι τα έφαγαν, όσοι τα έκλεψαν, όσοι τα μοίρασαν αλόγιστα»,   Είναι όμως εύκολο κάτι τέτοιο;  Είναι αμέσου αποδόσεως; Θέλει χρονοβόρες διαδικασίες, έρευνες, δίκες και αγωγές. Το πιο σπουδαίο είναι ότι τα δημόσια χρήματα μοιράστηκαν σε τόσους πολλούς, που υπάρχει ο κίνδυνος να στραφούμε οι μισοί Έλληνες εναντίον των άλλων μισών.

Μια λύση απλή, έντιμη και προσοδοφόρα θα ήταν η σκληρότερη νομοθεσία, η γρήγορη απόδοσή της και η άμεση επιστροφή των παρανόμων κερδών στο δημόσιο ταμείο.  Μία δυνατή συμβολικά κίνηση, η οποία θα έπειθε κάθε δυσαρεστημένο και δοκιμαζόμενο πολίτη, ίσως θα ήταν η άμεση διακοπή καταβολής μισθών και επιδομάτων σε όλους τους αιρετούς, ( Βουλευτές, Δημάρχους, Νομάρχες, Συμβούλους, κλπ).  Δεν πείθει, ούτε παραδειγματίζει κανένα η μείωση αποδοχών τους κατά 20%.

Μία άλλη πρόταση θα ήταν η ποινικοποίηση της καταβολής μισθού από το Δημόσιο μισθού ανώτερου του μισθού του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος θα πρέπει να είναι πενταπλάσιος του βασικού μισθού, ( 5 * 700 = 3500 ).

Τέτοιες κινήσεις θα παραδειγμάτιζαν, θα έπειθαν, θα ηρεμούσαν τον πεινασμένο και θα έδιναν ελπίδα.  Δεν είναι μοναδικές , θα ήταν ενδεικτικές της προθέσεως των ηγετών της χρεωκοπημένης Ελλάδος.

Αντ’ αυτών τι διαβάζει,  βλέπει και ακούει ο πεινασμένος και πτωχοποιημένος Έλληνας;
 • Υπουργούς και βουλευτές με αδικαιολόγητες περιουσίες και υπογραφές σε ύποπτες συμβάσεις.
 • Βουλευτικές αποζημιώσεις πολλαπλάσιες του μισθού του Προέδρου της Δημοκρατίας.
 • Πόθεν έσχες πολιτικών δημοσιευμένα , πριγκηπικά, πλούσια και χωρίς να φαίνεται το «πόθεν».
 • Προκλητικούς μισθούς υπαλλήλων της Βουλής
 • Διοικητές Οργανισμών με βασιλικές αποδοχές και προνόμια.
 • Μία σπάταλη ΕΡΤ να μοιράζει σε ημέτερους υπαλλήλους και συνεργάτες μισθούς μίας άλλης εποχής.
 • Παιδιά, ανίψια, νύφες, κουμπάροι και εγγόνια να διορίζονται σε θέσεις άπιαστες για τους ικανούς, ( βουλή, Τράπεζα της Ελλάδος, ΔΕΚΟ).
 • Συνδικαλιστές του δημοσίου και ΔΕΚΟ να απολαμβάνουν ακόμη προνομίων, ( εκδρομές, παραθερισμοί, επιδόματα), με αντάλλαγμα την ανοχή τους και την συνενοχή τους
 • Ημέτερους επιχειρηματίες να δανειοδοτούνται με ευκολία και άλλοι να εξωθούνται σε χρεωκοπία.
 • Να μην πιάνονται η φοροκλοπή και φοροδιαφυγή και να έχουν γίνει εθνικό σπορ.
 • Να τιμωρείται μόνιμα η κατοχή οικίας, αυτοκινήτου, μισθού, σύνταξης από ένα διεφθαρμένο και ανίκανο κράτος.
Βέβαια ο κατάλογος δεν έχει τέλος.  Όλες αυτές οι συνεχιζόμενες προκλήσεις γεμίζουν την δεξαμενή της οργής, της αγανάκτησης, της τυφλής εξέγερσης.

Ο πεινασμένος που τρέφεται από τα σκουπίδια, ο πτωχευμένος μικροκαταστηματάρχης που χρωστάει, ο άνεργος που δεν μπορεί να βρεί δουλειά, ο δημόσιος υπάλληλος που αρχίζει να πεινάει, ο ιδιωτικός υπάλληλος που έχει 400Ε μισθό, ο εξαθλιωμένος μετανάστης που πεινάει.  Όλοι είναι έτοιμοι. Όλοι αυτοί  είναι ο κόσμος που θα ξεχυθεί με ένα ερέθισμα ή μία αφορμή στους δρόμους και πλατείες τυφλός για να τιμωρήσει όποιον βρει μπροστά του, να λεηλατήσει καταστήματα, να λυντσάρει όποιον γνωστό πολιτικό ή επιχειρηματία βρει μπροστά του.

Δυστυχώς δεν είναι επιστημονική φαντασία ούτε σκέψεις ενός αρρωστημένου νου.  Εξεγέρσεις εξαθλιωμένων έγιναν στο Los Angeles, στο Παρίσι, στην Αργεντινή και βέβαια σε πολύ μικρή κλίμακα και στην Αθήνα.  Μία τέτοια εξέγερση δεν δικαιολογείται να υπάρξει εάν ακολουθηθούν ενέργειες των ηγετών, οι οποίες να πείθουν ότι όλοι πάσχουμε ισομερώς.  Είναι άλλο να κόβεις το ψωμί σε μία τετραμελή ή πενταμελή οικογένεια απολύοντας τον πατέρα και άλλο να κόβεις 10% ή 20%  από ένα μισθό τελωνιακού, δικαστικού, Στρατιωτικού, Δημάρχου.  Η απελπισία που έχει εξαπλωθεί στην μεσαία και πεινασμένη πλειοψηφία δεν είναι καλός σύμβουλος.

Μακάρι κάποτε να επιστραφεί το κλεμμένο δημόσιο χρήμα και να  διοικηθούμε από ικανούς, ( και όχι από τους ίδιους διεφθαρμένους ηγέτες και τα παιδιά τους), σε μία πορεία ανάπτυξης και προόδου.  Είναι ένα όνειρο ;  Ίσως. Όλοι μας πρέπει να ελπίζουμε και να ονειρευόμαστε μία καλύτερη Ελλάδα.  Το έκαναν οι αρχαίοι  Έλληνες.


Η ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης από πλευράς της Ελλάδας αποτέλεσε προεκλογική εξαγγελία του κ. Α. Σαμαρά, χωρίς όμως να διευκρινισθεί πλήρως αν αυτό θα συμβεί μονομερώς ή κατόπιν διαβουλεύσεων με την μονίμως αντιδρώσα Τουρκία…

Υπάρχουν φυσικά πολλοί, που θεωρούν πως η πρωθυπουργική εξαγγελία θα έχει την τύχη της έτερης δέσμευσης, ότι θα υπάρξει Εξεταστική Επιτροπή προς διερεύνηση των αποφάσεων που μας οδήγησαν στο ΔΝΤ, και η οποία δεν υλοποιείται.

Ομολογώ, πως ανήκω κι εγώ στους αμφιβάλλοντες, πολλώ δε μάλλον μετά την αποφασισ τικότητα που δείχνει η Τουρκία -όπως θα φανεί παρακάτω-, στην οποία ποτέ η Ελλάδα δεν απάντησε με τον προσήκοντα τρόπο.

Όμως, εχθές δημοσιεύθηκε άρθρο του γνωστού δημοσιογράφου κ. Μιχάλη Ιγνατίου, διαπιστευμένου στην Ουάσιγκτον, του οποίου η εγκυρότητα των μεταδόσεων είναι γνωστή, όπως είναι γνωστή επίσης και η δυνατότητά του να διαθέτει καλά πληροφορημένες πηγές. Γι’ αυτό και το λαμβάνω σοβαρά υπόψη, για μια υπόθεση εργασίας.

Γράφει ο κ. Μ. Ιγνατίου: «Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, φαίνεται ότι (…) σύντομα θα φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο που θα ανακηρύσσει την ελληνική ΑΟΖ.

Γνωρίζει, ασφαλώς, ότι αυτό είναι το πρώτο αλλά καθοριστικό βήμα, γιατί χωρίς αυτό δεν μπορεί να υπάρξει οριοθέτηση, οικοπεδοποίηση, εξόρυξη και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.
» Εύκολα ξεχνούν μερικοί πως απέτυχαν οι Τούρκοι όταν πρόσφεραν παράνομα οικόπεδα κοντά στο Καστελόριζο σε πετρελαϊκές εταιρείες, αυτές αρνήθηκαν να τα παραλάβουν».

Γνωρίζει κάτι περισσότερο από εμάς ο κ. Μιχάλης Ιγνατί υ ή δημιουργεί κλίμα πίεσης, ώστε να υπενθυμίσει στον πρωθυπουργό τη δέσμευσή του; Αυτό θα φανεί σύντομα. Να δούμε όμως, πώς έχουν τα πράγματα αυτήν τη στιγμή.

Η Τουρκία είχε προσφύγει σε νορβηγική ναυτιλιακή εταιρία για πραγματοποίηση ερευνών μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Μετά όμως από διαμαρτυρία του ελληνικού ΥΠΕΞ στη νορβηγική κυβέρνηση, και αφού οι επιβαίνοντες του πλοίου έβλεπαν να περιπλέουν ελληνικά και τουρκικά πολεμικά, αποχώρησαν.

Τώρα όμως η Τουρκία στέλνει ερευνητικά πλοία με δική της σημαία στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Μάλιστα, επειδή βιάζεται, ακύρωσε τη ναυπήγηση σκάφους σεισμικών ερευνών (για ανεύρεση υδρογονανθράκων) που επρόκειτο να παραδοθεί στα τέλη του 2014 (όπως έγραψε το defencenet), επειδή, όπως δήλωσαν οι Τούρκοι «Το χρειαζόμαστε άμεσα στις αρχές του 2013»!

Έτσι, ο τουρκικός κρατικός οργανισμός πετρελαίων (Turkish Petroleum Corp – TPAO) ζήτησε αποκλειστικές, καταληκτικές διαπραγματεύσεις (final negotiations) από τη νορβηγική ναυτιλιακή offshore σεισμικών ερευνών, Polarcus, με αντικείμενο την μακρού χρόνου μίσθωση του πλοίου «Polarcus Samur», στο οποίο θα “σηκώσουν” την τουρκική σημαία.

Ως εκ τούτου, αν το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν βρει τρόπο ματαίωσης της συμφωνίας και αυτή επικυρωθεί, τότε δεν θα έχουμε απέναντί μας σκάφος με νορβηγική σημαία, αλλά με τουρκική, το οποίο φυσικά δεν θα υποχωρήσει στη θέα ελληνικών πολεμικών.

Επομένως, κοινή οριοθέτηση υφαλοκρηπίδων με την Τουρκία αποκλείεται. Μένει επομένως η μονομερής. Αν συμβεί αυτό, και στείλουν οι Τούρκοι το πλοίο τους στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, είναι η Ελλάδα έτοιμη να υψώσει τα όπλα για να το εκδιώξει; Μάλλον το αποκλείουμε, όπως έχουν τα πράγματα, όχι μόνον σήμερα, αλλά εδώ και δεκαετίες.

Εκτιμώ, πως μία μόνον είναι η επιλογή του φοβικού κράτους μας. Καθορίζοντας την υφαλοκρηπίδα της η Ελλάδα, να παραχωρήσει ταυτόχρονα την εκμετάλλευση του οικοπέδου πλησίον του Καστελόριζου, σε αμερικανική ή ρωσική εταιρία. Οπότε η Τουρκία δεν θα αντιμετωπίσει εμάς, αλλά τους Αμερικανούς ή τους Τούρκους. Φυσικά, σε τέτοια περίπτωση η παραχώρηση θα γίνει «κοψοχρονιάς», όπως λέγεται, με τους «συνεταίρους» μας να μας δώσουν ψίχουλα, αφού θα αναλάβουν και τον κίνδυνο.

Δυστυχώς, η περίπτωση της παραπομπής της διαφοράς στη Χάγη, δεν μας συμφέρει. Ο κ. Νταβούτογλου ήδη αναφέρθηκε στην απόφαση του 2009 για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα. Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είχε τότε αποφανθεί ότι η «Νήσος των Όφεων», που ανήκει στην Ουκρανία αλλά βρίσκεται κοντά στις ρουμανικές ακτές, δεν έχει ούτε υφαλοκρηπίδα ούτε ΑΟΖ, παρά μόνο χωρικά ύδατα.

Βέβαια, η «Νήσος των Όφεων», σε αντίθεση με το Καστελόριζο, είναι ακατοίκητη και υπάρχει εκεί μόνο στρατιωτική φρουρά. Όμως, λήφθηκε υπόψη σε μια άλλη διένεξη, μεταξύ Μπανγκλαντές και Μιανμάρ για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ τους (που ξεκίνησε μετά την ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου από εταιρείες της Ινδίας και της Μιανμάρ στον Κόλπο της Βεγγάλης).

Όπως είχε δημοσιεύσει τότε το «Βήμα» (Μάρτιο ε.έ.), το κρίσιμο σημείο που καθιστά τη διένεξη Μπανγκλαντές-Μιανμάρ σημαντική σε σχέση με το Καστελόριζο, ακούει στο όνομα Σεν Μάρτιν. Το νησ αυτό ανήκει στο Μπανγκλαντές αλλά βρίσκεται απέναντι από τις ακτές της Μιανμάρ. Έχει έκταση περίπου 8 τετ. χλμ. και 7.000 κατοίκους. Το Μπανγκλαντές θεωρεί ότι φιλοξενεί βάση του πολεμικού του ναυτικού, αλλά και ότι περισσότεροι από 350.000 τουρίστες το επισκέπτονται ετησίως.
Ωστόσο το Δικαστήριο έκρινε ότι το νησί δεν έχει ούτε υφαλοκρηπίδα ούτε και ΑΟΖ πέραν των 12 ν.μ. (για τον καθορισμό τους χρησιμοποιήθηκε και η μέθοδος της μέσης γραμμής). Για να φθάσει στο συμπέρασμα αυτό, αξιοποίησε, μεταξύ άλλων, τη νομολογία που παρήγαγε το Δικαστήριο της Χάγης κατά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας, τον Φεβρουάριο του 2009. Η απόφαση δηλαδή, έχει αρνητικά στοιχεία για την Ελλάδα.

Η απόφαση που καλείται να λάβει η ελληνική κυβέρνηση, δεν θα είναι ούτε νομική, ούτε οικονομική, αλλά πολιτική. Τώρα θα φανεί, ποιοι διαθέτουν τις πλάτες να σηκώσουν αυτό το βάρος.


 • Σχέδια κατάργησης του κοινωνικού κράτους απεργάζονται οι κυβερνώντες με τους τροϊκανούς
 • Οι μικρής κυκλοφορίας έγκυρες εφημερίδες που πέρυσι τέτοια εποχή έκαναν λόγο για σχέδια κατάργησης των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων και ενσωμάτωσής τους σε προγράμματα ιδιωτικών εταιρειών έχουν δικαιωθεί.

Σύμφωνα με το χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Κεφάλαιο», υπέρ της «αυτόματης (ή υποχρεωτικής) εγγραφής όλων των εργαζομένων στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες -παράλληλα με την αυτόματη εγγραφή στον ΕΟΠΥΥ- τάσσεται η Τράπεζα της Ελλάδος στην τελευταία έκθεση της. Σ' αυτήν αφιερώνεται ένα δεκασέλιδο ένθετο, στο οποίο η ΤτΕ αναλύει εκτεταμένα τα θετικά αποτελέσματα της πρόσφατης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης (2010) στη βιωσιμότητα των Ταμείων και καταλήγει στην ανάγκη δυναμικής αξιοποίησης της επαγγελματικής και, κυρίως, της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα. 

Στόχος, όπως επισημαίνεται, είναι με αυτόν τον τρόπο να αντιμετωπιστούν οι «μνημονιακές» απώλειες στις κύρι­ες και επικουρικές συντάξεις, αλλά και στις ασφαλιστικές παροχές των ασφαλισμένων. Το ενδιαφέρον είναι ότι το σχέ­διο αυτό δεν αφήνει απ' έξω ακόμα και όσους χάνουν τη δουλειά τους! 

Μιλώντας στο «Κ», κορυφαίο στέλεχος πολύ μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα (η οποία -θεωρητικά- θα είχε κάθε συμφέρον από ένα τέτοιο άνοιγμα της ασφαλιστικής αγοράς της χώρας) αποδίδει σε «πρωτοβουλία της τρόικας» αυτήν την πρόταση. Υπαγορεύεται, δε, από τη «λογική της ιδιωτικοποίησης των πάντων, λόγω της παράλυσης του ελληνικού δημόσιου τομέα», επισημαίνει η ίδια πηγή. 

Παρόμοιες πιέσεις είχαν ανιχνευθεί και το 2011, όταν, με όχημα ένα πιλοτικό πρόγραμμα κρατικής-κοινοτικής επιδότησης των ασφαλιστικών εταιρειών για την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας σε ανασφάλιστους ανέργους, η τρόικα θέλησε -χωρίς αποτέλεσμα- να ανοίξει το ζήτημα της υποχρεωτικής ιδιωτικής ασφάλισης και των εργαζομένων... 

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, από τη μεριά της, αρνήθηκε να σχολιάσει στο «Κ» τη συγκεκριμένη πρόταση της ΤτΕ, σημειώνοντας πως αυτή αντιπροσωπεύει αποκλειστικά τις απόψεις του διοικητικού συμβουλίου της, το οποίο έχει έναν ανεξάρτητο -από την κυβέρνηση- θεσμικό ρόλο, και πως η υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση δεν υπάρχει επί του παρόντος στην ατζέντα της κυβέρνησης. 

Ωστόσο, η ΤτΕ υποστηρίζει ότι με την «υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση» (κάθε εργαζομένου, από τη στιγμή που προσλαμβάνεται) «θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί εν μέρει η μειωμένη επάρκεια των συντάξεων των ατόμων με τα χαμηλότερα εισοδήματα και όσων δεν έχουν μόνιμη απασχόληση». 

Η μειωμένη επάρκεια των συντάξεων μετά την «προσαρμογή» τους δεν οφείλεται μόνο σας μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων (λόγω της μείωσης των εισοδημάτων τους), στην ανεργία κλπ., αλλά και στο γεγονός ότι με τον νέο ασφαλιστικό νόμο (Ν. 3863/2010) θα μειωθεί μακροπρόθεσμα, από το 2015 και έπειτα, στο 49,6% το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης (της σύνταξης σε σχέση με τον μισθό). Το 2007, το ποσοστό αναπλήρωσης -για παράδειγμα- για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ ανερχόταν στο 84,2%. 

Συνεπώς, οι συνταξιούχοι σε δύο χρόνια από σήμερα θα λαμβάνουν μεσοσταθμικά και σταδιακά 40% λιγότερη σύνταξη από εκείνη που λαμβάνουν οι σημερινοί, ανεξάρτητα από τις μειώσεις που έχουν υποστεί έως τώρα (συμπεριλαμβανομένης εκείνης που θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2013). 

Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με την τελευταία σχετική έκθεση της Κομισιόν, διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος, καθώς η μεταβολή της συνταξιοδοτικής δαπάνης θα περιοριστεί έως το 2060 στο 1% του ΑΕΠ, αντί του 12,4% που θα ήταν χωρίς αυτήν. 

Ο βασικότερος, όμως, ανασταλτικός παράγοντας για τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού γίνεται πλέον το ποσοστό της απασχόλησης και όχι το σχετικό ύψος των συντάξεων, το ποσοστό κάλυψης και η πληθυσμιακή γήρανση. 

Οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για την ανεργία το 2010, οπότε και θεσπίστηκε η τελευταία μεταρρύθμιση ήταν εξαιρετικά ευνοϊκότερες, όπως παραδέχεται στο «Κ» αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας του υπ. Εργασίας σε σχέση με σήμερα. Συγκεκριμένα, πριν από δυόμισι χρόνια, όταν δηλαδή γραφόταν το «βιώσιμο» σημερινό ασφαλιστικό, το ΔΝΤ προέβλεπε μέσο ποσοστό ανεργίας 14,2% για την περίοδο 2011-2015. Αντίθετα, οι τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν φέρνουν το μέσο ποσοστό ανεργίας για την ίδια περίοδο στο 21,6%, δηλαδή πάνω επτά ποσοστιαίες μονάδες απ' ότι προέβλεπε το ΔΝΤ παλιότερα. 

Οι μεγαλύτεροι χαμένοι από την απρόβλεπτη εκτίναξη της ανεργίας είναι οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης (ΙΚΑ κ.λπ.) καθώς σχεδόν 2 στα 3 ευρώ που μπαίνουν στα ταμεία τους προέρχονται από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών. Η έως τώρα «μνημονιακή» εμπειρία της σχέσης ανεργίας-εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές δείχνει πως κάθε αύξηση της ανεργίας κατά 1 ποσοστιαία μονάδα στερεί 1,5%-3% των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία. 


Όλα φαίνεται πως ξεκίνησαν με αφορμή το τραγικό περιστατικό στο σχολείο των ΗΠΑ, όπου αθώα παιδιά έχασαν τη ζωή τους από έναν μανιακό 20χρονο. Δυστυχώς, όμως, αυτό το περιστατικό δεν είναι μοναδικό, αφού κατά το παρελθόν έχουν υπάρξει πλήθος παρόμοιων περιπτώσεων με επίσης τραγικές καταστάσεις. Βέβαια, στις ΗΠΑ το θέμα της οπλοκατοχής απασχόλησε πολλές φορές τις κυβερνήσεις, όμως κανείς δεν τολμούσε να το αγγίξει, αφού το δικαίωμα της αυτοπροστασίας των αμερικανών πολιτών προστατεύεται με απόλυτη σαφήνεια από το Σύνταγμα των ΗΠΑ. Όμως, ο Μπάρακ Ομπάμα φαίνεται πως μετά τη νίκη του στις εκλογές –και με την ευκαιρία της ομαδικής δολοφονίας των ανήλικων παιδιών- βρήκε πεδίο λαμπρό για να ασκήσει τις κατάλληλες (επικοινωνιακές) πιέσεις, ώστε να καταργήσει την οπλοκατοχή (εάν είχε παρουσιάσει τέτοιες «τάσεις» προ των εκλογών, είναι απολύτως βέβαιο πως δεν θα τον ψήφιζαν ούτε οι… σωματοφύλακές του) και να αντιμετωπίσει τις πανίσχυρες βιομηχανίες κατασκευής όπλων, μέσω "ηθικών" διλημμάτων.

Όλως περιέργως, όμως, αυτά που συνέβησαν στις ΗΠΑ φαίνεται πως «επηρέασαν» και την Ελλάδα, αφού έχει ξεκινήσει «προπαγάνδα» ενημέρωσης κατά της κατοχής και χρήσης των όπλων. Στην Ελλάδα, το υπάρχον καθεστώς (και με συμβουλευτικές ανακοινώσεις της Αστυνομίας) επιβάλει στο θύμα μίας επίθεσης να μην αντιστέκεται και να αφήνεται στις διαθέσεις του επιτιθέμενου…! Οποιαδήποτε αντίσταση προκειμένου να αυτοπροστατευθεί το θύμα από την εναντίον του επίθεση, τιμωρείται από το νόμο. Μάλιστα, το μη δικαίωμα στην αυτοπροστασία επεκτείνεται και σε περιπτώσεις βιασμών, δολοφονιών ή άλλων εγκληματικών ενεργειών, τις οποίες οι πολίτες εξαναγκάζονται από το νόμο να αποδέχονται σιωπηλά και χωρίς καμία αντίδραση. Είναι προφανές πως είτε ο νομοθέτης είχε πρόβλημα εγκεφαλικής λειτουργίας, είτε νομοθέτησε με σκοπό την δημιουργία άβουλων πολιτών που θα κινούνται μεταξύ της βίας που τους ασκεί ο οποιοσδήποτε εγκληματίας και της βίας που τους ασκεί το κράτος με την απειλή τιμωρίας σε περίπτωση που τολμήσει κάποιος να προστατεύσει τον ίδιο, την οικογένεια ή την περιουσία του. Μεταξύ «Σκύλας» και «Χάρυβδης», λοιπόν, οι Έλληνες πολίτες υποχρεούνται να μην αμύνονται σε οποιονδήποτε τους επιτεθεί. Η δε οπλοφορία επιτρέπεται μόνο σε εκλεκτά μέλη της κοινωνίας που δηλώνουν πιθανοί στόχοι εγκληματικής εις βάρος τους ενέργειας και με σύντομες και όχι ιδιαίτερα διαφανείς διαδικασίες γίνονται κάτοχοι όπλων, των οποίων τη χρήση (και τους κανόνες που την συνοδεύουν) δεν γνωρίζουν. Όλοι οι άλλοι πολίτες είναι έρμαια του οποιουδήποτε εγκληματία που έχει στα χέρια του κάποιο –συνήθως στρατιωτικού τύπου- όπλο, το οποίο χρησιμοποιεί χωρίς δεύτερη σκέψη προκειμένου να ολοκληρώσει τον σκοπό της ό,ποιας εγκληματικής του ενέργειας.

Αυτά τα όπλα, σύμφωνα με όσα έχουν γραφτεί ήδη στον Τύπο, είναι περίπου 70.000 μόνο μέσα στην Αθήνα και βρίσκονται στα χέρια εγκληματιών (συνήθως αλλοδαπών ή λαθρο-εισελθόντων στην χώρα) οι οποίοι και τα χρησιμοποιούν συχνότατα στις εγκληματικές τους δράσεις, ενώ δεν έχουν διστάσει να τα χρησιμοποιήσουν και κατά αστυνομικών (με αποτέλεσμα να υπάρχουν νεκροί στις τάξεις της Αστυνομίας).
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα κινήσεις του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, διαφαίνεται μία πολιτική βούληση για να αντιμετωπισθεί το συγκεκριμένο φαινόμενο οπλοκατοχής και οπλοχρησίας εκ μέρους των συμμοριών ή άλλων μεμονωμένων εγκληματιών, χωρίς όμως να υπάρχει νομική ρύθμιση που θα δίνει δικαίωμα αυτοπροστασίας στους πολίτες. Ίσως ο κ. Δένδιας να μην μπορεί να αντιληφθεί πως όταν αυξάνει την πίεση προς τους εγκληματίες, τότε αυτοί θα είναι κατά πολύ περισσότερο βίαιοι προς τα θύματά τους, στα οποία εκ του νόμου επιβάλλεται να είναι ανυπεράσπιστα και να μην αντιδρούν καθ’ οιοδήποτε τρόπο απέναντι στους εγκληματίες…!

Άραγε, με το ίδιο σκεπτικό έχει αρχίσει να ζητείται από τους κατόχους κυνηγετικών όπλων να δηλώσουν τον οπλισμό που έχουν, καταβάλλοντας μάλιστα επιπλέον και 120 €; Και γιατί να δηλωθούν τα όπλα αυτά όταν είναι ήδη δηλωμένα; 
Και γιατί να πληρώσουν επιπλέον οι κάτοχοί τους τη στιγμή που έχουν ήδη πληρώσει
Μήπως ο σκοπός είναι ο σιωπηλός έλεγχος των όπλων που κατέχουν οι πολίτες; 
Μήπως η κυβέρνηση φοβάται περισσότερο αυτά τα όπλα και όχι τα στρατιωτικού τύπου που έχουν οι αλλοδαποί εγκληματίες;

Πριν μερικές εβδομάδες ο κ. Δένδιας είχε δηλώσει πως η Ελληνική Αστυνομία θα εξοπλιστεί από το Ισραήλ με ειδικά οχήματα περιπολίας σε αστικούς χώρους, τα οποία θα είναι οπλισμένα. Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός, σύμφωνα με τον κ. Δένδια έγινε προκειμένου να αντιμετωπιστεί το έγκλημα εντός των μεγάλων αστικών κέντρων. Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες τα συγκεκριμένα οχήματα δεν θα επανδρώνονται από Έλληνες Αστυνομικούς, αλλά από επαγγελματίες μισθοφόρους της Academy (αμερικανική εταιρεία ενοικίασης μισθοφόρων και εκτέλεσης οποιουδήποτε τύπου πολεμικών – στρατιωτικών επιχειρήσεων, η οποία έχει σαν μεγαλύτερο πελάτη την κυβέρνηση των ΗΠΑ).  
Σε πρόσφατο ντοκιμαντέρ ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού, σχετικά με τους Έλληνες που εργάζονται ως μισθοφόροι σε εταιρείες ασφάλειας, του οποίου την ευθύνη και παρουσίαση είχε ο δημοσιογράφος Σρόιτερ, εμφανίσθηκε μισθοφόρος της Academy (πρώην Blackwater) να δηλώνει πως «πολύ σύντομα η εταιρεία μου θα αναλάβει δράση στην Ελλάδα»
Δεν θέλουμε να ρωτήσουμε τον δημοσιογράφο γιατί δεν ζήτησε περαιτέρω εξηγήσεις για την συγκεκριμένη δήλωση, ούτε θα αναρωτηθούμε για το αν «κόπηκε» στο μοντάζ κάτι σχετικό.
Αναρωτιόμαστε και υποβάλουμε την ερώτησή μας στον κ. Δένδια: 
Έχετε υπογράψει εσείς ή οι προκάτοχοί σας, κάποιο συμβόλαιο για έλευση μισθοφόρων ή της Eurogendfor στην Ελλάδα, όπου και θα αναλάβουν δράση προκειμένου να μην υπάρξει πολιτική αστάθεια μέσω μίας κοινωνικής έκρηξης;
Η ερώτησή μας είναι απολύτως σαφής και –ευτυχώς ή δυστυχώς- είτε μας απαντήσει ο κ. Δένδιας, είτε όχι, οι αναμενόμενες ραγδαίες εξελίξεις εντός της Ελλάδας θα οδηγήσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, όχι μόνο εκείνους που απαγορεύουν την αυτοάμυνα στους Έλληνες πολίτες, αλλά και εκείνους που έχουν (πιθανότατα) συμφωνήσει για την είσοδο ξένων στρατιωτών εντός της Ελλάδας, προκειμένου να στηρίξουν μία κυβέρνηση η οποία δεν έχει (εδώ και καιρό) την λαϊκή στήριξη για να κυβερνά την χώρα.

Η επιχειρούμενη τακτική αφοπλισμού των πολιτών (η αναφορά του αφοπλισμού γίνεται μόνο για τα κυνηγετικά όπλα), είναι ένα δείγμα των προθέσεων των λαθρο-κυβερνώντων και αποδεικνύει επιπλέον την γελοιότητα των προσώπων που κυβερνούν την χώρα, αφού δεν μπορούν να κατανοήσουν πως όταν βρεθούν αντιμέτωποι με τον λαό, τότε ο λαός δεν θα χρειάζεται κανένα όπλο για να τους ισοπεδώσει. Εξάλλου, οι γνώστες (όσοι έχουν υπηρετήσει στις ειδικές δυνάμεις) γνωρίζουν πάρα πολύ καλά πως και στα απλά σούπερ υπάρχουν όλα τα υλικά για να κατασκευαστούν «οπλικά συστήματα» υψηλής απόδοσης σε μάχες πόλεων…
Αυτό που σήμερα σιωπηλά επιχειρεί η κυβέρνηση Σαμαρά, αποδεικνύει όχι μόνο τον πανικό του ίδιου του πρωθυπουργού, αλλά και την γνώση όλων των κυβερνώντων για το τι δημιουργούν απέναντί τους. Οι νόμοι, οι αποφάσεις και τα οποιαδήποτε συμβόλαια με ξένες εταιρείες ασφάλειας απλά επιβαρύνουν την ήδη βεβαρημένη θέση τους…ΥΓ: Σαν συμπλήρωμα των προηγουμένων, κατατίθεται μέρος των λεγομένων ενός εκπαιδευτή μισθοφόρων για την φύλαξη πλοίων που πλέουν ανοιχτά της Σομαλίας:
«Δεν είναι πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση ομάδων που φέρουν οπλισμό, επειδή δεν έχουν στρατιωτική εκπαίδευση και ως εκ τούτου δεν χειρίζονται επαρκώς τον οπλισμό τους».
Εμείς, θυμίζουμε στον κ. Δένδια και στον κ. Σαμαρά, πως ένας πολύ μεγάλος αριθμός Ελλήνων έχει εκπαιδευτεί στις Ειδικές Δυνάμεις. Ας το θυμούνται αυτό την ημέρα που θα δώσουν το «πράσινο φως» για την έλευση στην Ελλάδα ξένων μισθοφόρων ή άλλων στρατιωτικών τμημάτων.
Αντί τέτοιων σχεδιασμών (που θα βλάψουν τα μέγιστα τους εμπνευστές τους), καλό θα ήταν να ασχοληθούν με την ουσιαστική αντιμετώπιση των συμμοριών λαθρομεταναστών που έχουν μετατρέψει την πρωτεύουσα της Ελλάδας σε… Καμπούλ.
Τέλος, επειδή η "πληροφορία" κυκλοφορεί και απαιτείται να απαντηθεί αρμοδίως από τον κ. Δένδια ή τον κ. Σαμαρά (θα φέρουν φυσικά και τη νομική ευθύνη για τυχόν ψευδή τους δήλωση): 
Αληθεύει πως σε κεντρικότατο ξενοδοχείο της Αθήνας έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί ομάδα συντονισμού (κέντρο επιχειρήσεων), η οποία αποτελείται από αλλοδαπούς, ειδικά εκπαιδευμένους μισθοφόρους, οι οποίοι οργανώνουν "σχέδια δράσης" ειδικών ομάδων (Academy ή Eurogendfor) για την περίπτωση που θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη;

Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει στην Αττική η διακίνηση παράνομων όπλων, με τα εγκλήμαστελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που ειδικεύονται στα θέματα ένοπλης βίας να εκτιμούν ότι περισσότερα από 70.000 φονικά «εργαλεία» βρίσκονται στα χέρια κακοποιών. Το θέμα «καίει» τις διωκτικές αρχές στις οποίες έχει σημάνει συναγερμός, καθώς στις σχετικές συσκέψεις που γίνονται κοινό μυστικό είναι ότι «στις πιάτσες της Αθήνας ακόμα και οι μικροεγκληματίες βρίσκουν με την άνεσή τους Kalashnikov και οποιοδήποτε πιστόλι θέλουν».

Ενδεικτικό είναι ότι η ίδια αξιόπιστη πηγή, που είχε ερωτηθεί από τον «ΤτΚ» πριν από περίπου δυόμισι χρόνια για την έκταση του φαινόμενου της οπλοκατοχής και είχε κάνει λόγο για 55.000 παράνομα όπλα, σήμερα εκτιμά ότι ο αριθμός τους έχει αυξηθεί κατά 15.000.

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου στο Νιουτάουν η ελεύθερη οπλοκατοχή έγινε ξανά… εργαλείο στα χέρια μακελάρη, στην Ελλάδα -όπως και σε όλη την Ευρώπη- το καθεστώς χορήγησης άδειας οπλοφορίας είναι ιδιαίτερα αυστηρό. Μόλις 3.500 πολίτες έχουν καταφέρει να πάρουν την προβλεπόμενη άδεια από την Αστυνομία για να φέρουν πιστόλι ή περίστροφο, καθώς σχεδόν το 90% των αιτήσεων απορρίπτεται με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο.

«Η αυστηρότητα του νόμου είχε πάντα ως αποτέλεσμα η παράνομη κυκλοφορία κάθε είδους οπλισμού να ανθεί στην Ελλάδα λόγω και της ιδιαίτερης γεωγραφικής θέσης της, που καθιστά πιο εύκολη την εισαγωγή λαθραίων φορτίων. Το ξέσπασμα, ωστόσο, της οικονομικής κρίσης και η επακόλουθη έξαρση της εγκληματικότητας έχουν μεγεθύνει σε τρομακτικό βαθμό το πρόβλημα στις μεγάλες πόλεις», λέει στον «ΤτΚ» ο ειδικός σε θέματα ένοπλης βίας και όπλων Αγγελος Αγραφιώτης.

Και συνεχίζει: «Στις ΗΠΑ το όπλο είναι μέρος της κουλτούρας των πολιτών. Εκδίδονται άδειες ακόμα και για αυτόματα όπλα που γαζώνουν και έχουν ανάλογη δυναμική με αυτά που χρησιμοποιεί ο στρατός. Ευτυχώς, στη χώρα μας δεν έχει αναπτυχθεί ανάλογη κουλτούρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα δεκάδες χιλιάδες φονικά εργαλεία που κυκλοφορούν εδώ χωρίς κανέναν έλεγχο είναι λιγότερο επικίνδυνα».

Μεγάλη γκάμα, χαμηλές τιμές…

Η ποικιλία  των όπλων περιλαμβάνει το πιο διαδεδομένο πυροβόλο στον κόσμο και αγαπημένο των συμμοριών Kalashnikov, ανατολικής προέλευσης πιστόλια, όπως το διατρητικό Tokarev, το περίστροφο-σύμβολο των μαφιόζων Nagant, καθώς και το τσεχικό υποπολυβόλο Scorpion. Τα περισσότερα από αυτά φτάνουν στην Ελλάδα σε κομμάτια ανταλλακτικών -ακόμα και μέσω ταχυδρομείου- και συναρμολογούνται από τους χρήστες. Τα ελληνοαλβανικά σύνορα είναι η βασική πύλη εισόδου τους (το 70%-80% περνά από εκεί), ενώ «κερκόπορτα» θεωρείται και η νότια Κρήτη.

Εντύπωση προκαλεί ότι οι τιμές τους έχουν πέσει σημαντικά στη μαύρη αγορά από το 2011 και ύστερα, γεγονός που αποδίδεται, μεταξύ άλλων, στη μεγάλη προσφορά τους και την οικονομική ύφεση. Ξεκινούν από τα 500 ευρώ για ένα «φτηνό» Tokarev ή ένα «αξιοπρεπές» περίστροφο και μπορεί να πλησιάσουν τα 4.000 ευρώ για ένα Scorpion ή ένα Kalashnikov. «Η τιμή του Kalashnikov, οι σφαίρες του οποίου μπορούν να διαπεράσουν τα αλεξίσφαιρα γιλέκα των αστυνομικών, είναι κατά 80% μειωμένη σε σχέση με την πραγματική αξία του. Αυτό οφείλεται κυρίως στην υπερπροσφορά του», επισημαίνει αστυνομική πηγή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πιάτσες εμπορίας όπλων που υπήρχαν για πολλά χρόνια στην Ομόνοια έχουν μεταφερθεί τον τελευταίο χρόνο στη δυτική Αττική, όπου διακινείται άφθονο «μαύρο χρήμα». Ως μεγαλέμποροι εμφανίζονται συνήθως άτομα από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, Ελληνες και Αλβανοί με εκτός συνόρων διασυνδέσεις.

Τα περισσότερα από τα όπλα βρίσκονται στα χέρια μικροκακοποιών, ολιγομελών συμμοριών, αλλά και σεσημασμένων ληστών που λυμαίνονται ολόκληρες περιοχές. Ελάχιστα είναι αυτά που έχουν προμηθευτεί απλοί πολίτες για την ασφάλειά τους στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας τους, καθώς σχεδόν κανένας δεν ρισκάρει για την παράνομη κατοχή τους.

Η αυτοπροστασία έχει συνδεθεί για τους Ελληνες με τις καραμπίνες, οι οποίες υπάγονται σε τελείως διαφορετικό νομικό καθεστώς. Η σχετικά εύκολη διαδικασία απόκτησης και νομιμοποίησής τους έχει ως αποτέλεσμα περίπου ένας στους είκοσι πολίτες να έχει στο σπίτι του καραμπίνα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., τα δηλωμένα κυνηγετικά όπλα αγγίζουν το 1.500.000, την ώρα που οι κυνηγοί της χώρας είναι 233.000.

Α. Καλαφάτης στον Τύπο της Κυριακής
H κ. Ιωάννα Γαϊτάνη

«Τώρα θα γελάσουμε και θα κλάψουμε πολύ». Η φράση ανήκει σε κορυφαίο παράγοντα του ΣΥΡΙΖΑ και ελέχθη αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουνίου, όταν η Κουμουνδούρου εξέλεξε 71 βουλευτές, καθώς, ήδη από τότε, πολλοί στο επιτελείο Τσίπρα προέβλεψαν ότι… τα «φάλτσα» θα διαδέχονται το ένα το άλλο. Πριν από μερικές ημέρες, την εν λόγω ανησυχία φρόντισε να επιβεβαιώσει η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννα Γαϊτάνη.
Μιλώντας προ τριών εβδομάδων στην εφημερίδα της ΠΓΔΜ, «Nova Makedonija», η κ. Γαϊτάνη έδειξε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να ονομάζεται η γειτονική χώρα «Μακεδονία» και, μάλιστα, έριξε το φταίξιμο για το διπλωματικό αδιέξοδο σχετικά με το Μακεδονικό στην Ελλάδα. «Το πρόβλημα δεν έγκειται μόνο στην ονομασία. Εάν τα πράγματα είχαν έτσι και εάν ήταν τόσο απλά, τότε δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Πίσω από το ζήτημα της ονομασίας υπάρχει η επέκταση της οικονομίας της Ελλάδας», απεφάνθη η Ιωάννα Γαϊτάνη, η οποία, στη συνέχεια, καταδίκασε τον… επεκτακτισμό της χώρας μας. «Η Ελλάδα επιχειρεί να καταστεί υπερδύναμη στα Βαλκάνια και να επεκταθεί σε όλη την περιοχή της Βαλκανικής Χερσονήσου. Αιτία για αυτό που συμβαίνει με το όνομα είναι τα συμφέροντα των Ελλήνων καπιταλιστών στη Μακεδονία. Το όνομα συνιστά απλώς άλλοθι και χρησιμοποιείται ως προκάλυμμα προκειμένου να καλυφθούν άλλα πράγματα που συμβαίνουν», τόνισε.
Με άλλα λόγια, για τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα φταίει για τη διπλωματική εκκρεμότητα διευθέτησης του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Και συγκεκριμένα, όχι μόνο οι ελληνικές κυβερνήσεις, αλλά και… οι Ελληνες καπιταλιστές που έχουν συμφέροντα στη Μακεδονία.

Πολιτική σύγκρουσηΗ αποκάλυψη της «παραφωνίας» της κ. Γαϊτάνη, η οποία έως προχθές δεν είχε απασχολήσει ποτέ και για κανέναν λόγο τα κεντρικά της Κουμουνδούρου, προκάλεσε άλλον έναν πονοκέφαλο στην αξιωματική αντιπολίτευση. Μάλιστα, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με δηλώσεις τους, έσπευσαν μεν να αντεπιτεθούν στη Ν.Δ. αλλά φρόντισαν με… διακριτικό αλλά εμφανή τρόπο να κρατήσουν αποστάσεις από την κ. Γαϊτάνη.
Τις δηλώσεις της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ εντόπισε η Ν.Δ., η οποία, διά του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, Μανόλη Κεφαλογιάννη, ζήτησε εξηγήσεις από την Κουμουνδούρου. «Δεδομένης και της συμμετοχής της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ σε διαδήλωση υπέρ του σκοπιανού “αλυτρωτισμού”, αλλά και σειράς ανάλογων δηλώσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, καλούμε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ξεκαθαρίσει, επιτέλους, τη θέση του. Υιοθετεί αυτές τις ανιστόρητες και επικίνδυνες τοποθετήσεις;», διερωτήθηκε ο κ. Κεφαλογιάννης, επιτιθέμενος στον ΣΥΡΙΖΑ. Η ανταπάντηση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη, ήταν εμφανώς αμήχανη και άφηνε ακάλυπτη την Ιωάννα Γαϊτάνη. Ο εκπρόσωπος της Κουμουνδούρου καταλόγισε στον Μανόλη Κεφαλογιάννη «άσφαιρο αντιπερισπασμό, που αποσκοπεί στη δημιουργία ψεύτικων εντυπώσεων και δεν πείθει κανέναν» και, κρατώντας αποστάσεις από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε ότι θέση του κόμματος για την ονομασία είναι η «σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό». Δηλαδή, το ακριβώς… αντίθετο από αυτό που είπε η Ιωάννα Γαϊτάνη… Ακάλυπτη άφησε τη συνάδελφό του στη Βουλή και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επαναλαμβάνοντας ότι η θέση της Κουμουνδούρου «ήταν και είναι σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό».Δεν τα πήρε πίσω


Σε κάθε περίπτωση, το διακριτικό άδειασμα από την Κουμουνδούρου δεν αποθάρρυνε την Ιωάννα Γαϊτάνη. Σε δηλώσεις της σε ραδιοφωνικό σταθμό, επί του θέματος, διευκρίνισε μεν ότι εξέφρασε προσωπικές απόψεις, αλλά… επέμεινε στις απόψεις αυτές. Επανέλαβε ότι «δεν συνιστά πρόβλημα η ονομασία (σ.σ. της ΠΓΔΜ») και σήκωσε το γάντι της Κουμουνδούρου υπογραμμίζοντας πως «ποτέ η Αριστερά δεν ενέδωσε σε εθνικισμούς, απ’ όπου κι αν προέρχονται».

Ποια είναι η Ιωάννα Γαϊτάνη

Σε κάθε περίπτωση, το «φάλτσο» της κ. Γαϊτάνη απλώς επιβεβαιώνει τους φόβους όλων όσοι προέβλεψαν από την αρχή ότι… η 71μελής Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα κρύβει πολλές εκπλήξεις για την ηγεσία του. Είναι γνωστό ότι μεταξύ των βουλευτών αυτών εκπροσωπούνται για πρώτη φορά στο ελληνικό Κοινοβούλιο όλες οι «φυλές» της Αριστεράς: μαοϊκοί, τροτσκιστές, σταλινικοί κ.ά.
Η Ιωάννα Γαϊτάνη προέρχεται από την τροτσκιστική συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ ονόματι ΔΕΑ (Διεθνιστική Εργατική Αριστερά), επικεφαλής της οποίας είναι ο γνωστός συνδικαλιστής στο χώρο του Τύπου, Αντώνης Νταβανέλος. Αν και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, γεννήθηκε το 1959 στη Βέροια και είναι έμπορος στο επάγγελμα. Δραστηριοποιήθηκε στην Αριστερά από πολύ νωρίς, καθώς συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας (1977-1981), ενώ στα τέλη της δεκαετίας του ’80 εντάχθηκε στην ΟΣΕ (Οργάνωση Σοσιαλιστική Επανάσταση), η οποία ήταν επίσης τροτσκιστική. Από το 2001, η κ. Γαϊτάνη συμμετείχε στην τροτσκιστική συνέχεια της ΟΣΕ, τη ΔΕΑ, η οποία ήδη από το 2003 εντάχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, όταν ιδρυόταν επί προεδρίας Νίκου Κωνσταντόπουλου. Παράλληλα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από ευαισθησίες για την ονομασία της ΠΓΔΜ, έχει αναπτύξει έντονη δράση και στο φεμινιστικό κίνημα, ενώ αποτελεί εξέχον στέλεχος της Πρωτοβουλίας Γυναικών Ενάντια στο Χρέος και τα Μέτρα Λιτότητας.


«Διακρίσεις σε βάρος “Μακεδόνων προσφύγων” από την  εθνικιστική πολιτική της Ελλάδας»

Πάντως, το «φάλτσο» της κ. Γαϊτάνη σε σχέση με το Μακεδονικό δεν είναι το μόνο που έχει ακουστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου έχει πολλές φορές πρωταγωνιστήσει αρνητικά στην επικαιρότητα, αφού οι «παραφωνίες» στελεχών της σε σχέση με την ονομασία της γείτονος είναι συχνές. Το 2010 προκλήθηκε πολιτικός σάλος όταν μέλη της Νεολαίας του ΣΥΝ μετέβησαν στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ, τα Σκόπια, και συμμετείχαν, μαζί με σκοπιανούς «συντρόφους» τους, σε… διαδήλωση υπέρ της ονομασίας της ΠΓΔΜ ως «Μακεδονίας». Παράλληλα, πολλούς πονοκεφάλους στην Κουμουνδούρου έχει προκαλέσει και το στέλεχος της Επιτροπής Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Θεοδωρίδης, που δεν έχει κρύψει τη «φιλοσκοπιανή» στάση του. Μιλώντας στο κρατικό κανάλι της ΠΓΔΜ τον περασμένο Οκτώβριο, ο κ. Θεοδωρίδης «καθησύχαζε» τους γείτονές μας πως… «όταν επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα υιοθετηθεί άλλη εξωτερική πολιτική, η οποία δεν θα έχει καμία σχέση με την εθνικιστική που επικρατεί έως και σήμερα» και προανήγγελλε ότι… «ο ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει ένα τέλος στη διάκριση που υφίστανται οι “Μακεδόνες” πρόσφυγες που θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα και δεν τους αφήνει το κράτος»!
«Πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση που θα ικανοποιεί και τους πολίτες της Μακεδονίας. Η προσωπική μου θέση είναι ότι η χώρα σας, και κάθε χώρα, πρέπει να διαλέγει όποια ονομασία επιθυμεί, χωρίς να την εμποδίζει μια γειτονική χώρα», συνέχιζε ο κ. Θεοδωρίδης, υπογραμμίζοντας στη δημοσιογράφο της ΠΓΔΜ ότι μπορεί η γειτονική χώρα να… ελπίζει στον ΣΥΡΙΖΑ. «Υπάρχουν πολλές πολιτικές απόψεις μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν αυτές οι φωνές που μιλούν για σύνθετη ονομασία, υπάρχουν όμως και άλλες φωνές, όπως οι δικές μας, που μιλούν για αυτοπροσδιορισμό», έλεγε ο Νάσος Θεοδωρίδης.


Γιάννης Γεωργίου στον Τύπο της Κυριακής

Την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου, γιά διάφορες δουλειές γύρισα όλη την Αθήνα. Πήγα Αμπελόκηπους, Αλεξάνδρας, Ομόνοια, Σύνταγμα, Κολωνάκι, Κεραμεικό, Θησείο. Δεν είδα πολλούς μετανάστες, αλλά κυρίως Έλληνες, ένα απαθλιωμένο, κακοντυμένο, δυστυχισμένο πλήθος, που θύμιζε φωτογραφίες από την κατοχή. Παντού βρώμα, σκουπίδια, πλήθη αστέγων, ζητιάνοι, άνθρωποι που κοιμόντουσαν σε κιβώτια σε στοές ή τυλιγμένοι με κουβέρτες σε εισόδους πολυκατοικιών, αδέσποτα σκυλιά. Σκέτη φρίκη. Κατέβηκα πεζός την Ερμού, μέχρι την Ασωμάτων έβλεπα συνέχεια κλειστά ή άδεια μαγαζιά. Στον Κεραμεικό μικροπωλητές χωρίς πελάτες, εστιατόρια της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης τουριστικής εποχής περίμεναν μάταια πελατεία. Αυτή δεν ήταν η Αθήνα, ήταν μία τριτοκοσμική πόλη. Όταν γύρισα τα Βαλκάνια ανάμεσα σε δύο πολέμους, το 1997, οι πόλεις τους, αν και πάμπτωχες, δεν ήταν σε τέτοια κατάσταση.

Ήταν μία εφιαλτική περιήγηση σε έναν κόσμο που δεν είχαμε προβλέψει. Με μία αυτοκτονία την ημέρα κατά μέσο όρο και προβλεπόμενη γιά το 2013 ανεργία πάνω από 30%, όλα τα υπόλοιπα είναι κουβέντες στα σαλόνια της κυβερνώσας (ακόμα!) ολιγαρχίας: επικοινωνιακές στρατηγικές της τρικομματικής κυβέρνησης πάνω στο πτώμα της Ελληνικής κοινωνίας, εικονική πραγματικότητα με 250.000 μερίδες συσσιτίων ημερησίως, τεχνητή αισιοδοξία για την υποτιθέμενη δόση για την οποία υποθηκεύσαμε την γη μας και την θάλασσά μας και τα νησιά μας και τον ορυκτό πλούτο μας, ανακήρυξη του σημερινού πρωθυπουργού σε «καλύτερο ευρωπαίο πολιτικό» από γερμανική εφημερίδα για την κυβέρνησή του επί των ημερών της οποίας βιώνουμε χωρίς πόλεμο μια δεύτερη κατοχή.

Δεύτερη κατοχή. Κάθε φορά που έρχονται οι Γερμανοί στην Ελλάδα φέρνουν μαζί τους πείνα και εξανδραποδισμό. Αυτό έγινε και στον Πρώτο και στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό γίνεται και τώρα.

Το τρίτο μνημόνιο, όμως, το μνημόνιο της νέας κατοχής, δεν το παρέδωσαν κουίσλινγκς πολιτικοί στον Γερμανό γκαουλάϊτερ. Ούτε υποδέχθηκαν τον κατακτητή στις πύλες των Αθηνών οι κυβερνήτες μας, όπως τον τραγικό Απρίλιο του 1941 στην λεωφόρο Κηφισσίας, όπου ο φρούραρχος Καβράκος και ο δήμαρχος Πλυτάς παρέδωσαν την πρωτεύουσα στους κατακτητές. Άλλωστε, η κυβέρνηση Τσολάκογλου, η κυβέρνηση των δοσιλόγων, σχηματίστηκε από μάχιμους μεράρχους του Αλβανικού Έπους, οι υπουργοί της ήταν καταξιωμένες προσωπικότητες ή και ήρωες όπως ο Κατσιμήτρος. Είχαν την πρόθεση να λειτουργήσουν σαν ενδιάμεσο σώμα απορρόφησης των κραδασμών και προστασίας του κατακτημένου λαού από την ωμή βία του κατακτητή  και στην πραγματικότητα, αν και κατοχική κυβέρνηση, λειτούργησαν πυροσβεστικά και προστατευτικά για τον υπόδουλο λαό. Δεν καταχράστηκαν το δημόσιο χρήμα, δεν πλούτισαν, δεν συμπεριελήφθησαν σε λίστες τραπεζών του εξωτερικού. Και στο τέλος οι άνθρωποι αυτοί αγόγγυστα υπέστησαν τις βαρειές συνέπειες των πράξεών τους ως αποστάτες του έθνους τους, αναλαμβάνοντας με ανδρισμό  τις συνέπειες της αποστασίας τους.

Σήμερα βιώνουμε χωρίς πόλεμο μία νέα κατοχή. Εδώ τηρήθηκαν οι τύποι: ψήφισε το Εθνικό Κοινοβούλιο, και το άλλοτε κραταιό ιδρυτικό κεντροδεξιό κόμμα της Μεταπολίτευσης, και το κεντροαριστερό κόμμα του λαϊκισμού και των παροχών, και το αριστεροδέξιο κόμμα των προοδευτικών μαρξιστών αστών. Επήλθε νομοτύπως η λεηλασία της ακίνητης περιουσίας του Ελληνικού λαού, η χρεωκοπία των επιχειρήσεων, οι απολύσεις εκατομμυρίων εργαζομένων, η συντριβή των μισθών και των συντάξεων, η αποδόμηση της μεσαίας τάξης και ο υποβιβασμός της σε τάξη νεόπτωχων, η μαζική εκπτώχευση όλου του πληθυσμού, οι αναζητήσεις στα σκουπίδια, τα συσσίτια. Υπερψηφίστηκε και έγινε νόμος του κράτους  η εσαεί ενυποθήκευση του συνόλου της εθνικής περιουσίας. Εξανδραποδίστηκε με προεδρικά διατάγματα η ιδιοκτησία του Ελληνικού κράτους και η αξιοπρέπεια του Ελληνικού Λαού.

Η μουντή, θολή εικόνα της Κατοχής αναδύεται σαν φάντασμα πάνω από το χρεωκοπημένο έθνος. Κακοντυμένες γυναίκες, υποσιτιζόμενα παιδιά, ρακοσυλλέκτες, πείνα, συσσίτια, εισροή καυσόξυλων και αιθαλομίχλη στην πόλη λόγω αδυναμίας προμήθειας πετρελαίου, απόγνωση, φυγή των ανθρώπων σε άλλες πόλεις ή σε άλλες χώρες. Και οι απαραίτητοι τεύτονες επικυρίαρχοι, που αυτήν την φορά δεν φοράνε μελανόχρωμες στρατιωτικές στολές με φανταχτερά διακριτικά, αλλά την κοστουμαρισμένη όψη του μειλίχιου τεχνοκράτη.

Και από την άλλη πλευρά της «τράπεζας των διαπραγματεύσεων», από το εγχώριο σκηνικό, τα κατάλοιπα της φαυλοκρατίας, ό,τι απέμεινε μετά από διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις που έστειλαν στον βόθρο της ιστορίας τζάκια και δυναστείες. Που υποδύονται τους «υπεύθυνους κυβερνήτες» της χώρας. Και που κουνάνε το χέρι στον δυστυχισμένοι λαό κάθε φορά που αυτός υψώνει φωνή διαμαρτυρίας, υπενθυμίζοντας ότι αυτός τους εξέλεγε επί δεκαετίες, αναγορεύοντάς τον σε ομοτράπεζο και τροφοδοτώντας αισθήματα συλλογικής ενοχής, που καταστέλλουν την αντίσταση. Με την βοήθεια και των απαραίτητων χημικών.

Κουίσλινγκς. Κουίσλινγκς, όμως, που δεν έχουν να αντιτάξουν στον κατακτητή ούτε κάν την αξιοπρέπεια της έντιμης ήττας ή της έξωθεν καλής μαρτυρίας. Κουίσλινγς που  δεν πολέμησαν για την πατρίδα τους πριν υψώσουν λευκή σημαία και την παραδώσουν στον εισβολέα, αλλά την είχαν ήδη οι ίδιοι κακοδιοικήσει, κατακλέψει, αποδομήσει κοινωνικά, εξευτελίσει  ηθικά, αποσυνθέσει πνευματικά, χρεωκοπήσει οικονομικά, μεταβάλει σε έρημο όπου ήταν πιά εύκολο να προσπελάσει ο κατακτητής. Κουίσλινγκς που βλέπουν στον εισβολέα την τελευταία ελπίδα τους να διασώσουν τα ανήθικα ολιγαρχικά τους προνόμια, όπως οι μαυραγορίτες της κατοχής, την ώρα της τιτανομαχίας του Ελ Αλαμέϊν, κραύγαζαν «βάστα Ρόμελ», δηλαδή να νικήσουν οι Ναζί, να μείνει η πατρίδα τους σκλαβωμένη ώστε να συνεχίσουν αυτοί την ανελέητη λεηλασία της περιουσίας του Ελληνικού λαού.

Στο στημένο παιχνίδι της Μεταπολίτευσης, που βαίνει προς το ιστορικό του τέλος, οι άγνωστοι ήταν γνωστοί και οι εχθροί ήταν φίλοι και συνέταιροι. Στους φαύλους διαγωνισμούς του Δημοσίου η Κυβέρνηση μοίραζε στους φίλους της το 75% των θέσεων και η Αντιπολίτευση έπαιρνε πάντοτε το 25%. Πίσω από τον Καραγκιόζη, τον Βεζύρη, το Κολλητήρι και τον Μπαρμπαγιώργο, είναι ο ίδιος Καραγκιοζοπαίκτης. Έτσι, την καταγγελία του Μνημονίου ανέλαβαν εργολαβικά τινές εκ των δευτεραγωνιστών του καταρρεύσαντος δικομματισμού και ηγετίσκοι ελασσόνων σχηματισμών. Το σύστημα κατασκεύασε (και χρηματοδότησε, βάσει των τελευταίων αποκαλύψεων) μόνο του τους «εχθρούς» του, ώστε η διαμάχη να παραμείνει εντός των οικογενειακών ορίων. Έτσι, ως «απάντηση» στην κατάρρευση εμφανίστηκαν πρόσωπα και ομάδες που ήταν σάρκα από την σάρκα της φαυλοκρατίας, ομοτράπεζοι των υπευθύνων της εθνικής χρεωκοπίας, δούλοι και κόλακες της διεφθαρμένης μεταπολιτευτικής εξουσίας, άρα ελεγχόμενοι εν τέλει και ακίνδυνοι για την ουσία του συστήματος.

Καθώς λοιπόν το κύριο σώμα του πολιτικού συστήματος καταρρέει, τώρα αναδύονται τα βίαια άκρα, ως τελευταία εφεδρεία του. Ως γνωστόν, παντού και πάντοτε, η βία είναι το τελευταίο καταφύγιο της καταρρέουσας εξουσίας. Η χώρα αντιμετωπίζει τώρα, εκτός από την χρεωκοπία της, και τον κίνδυνο να οδηγηθεί μέσα από τυπικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες σε ολοκληρωτικό καθεστώς της άκρας δεξιάς ή της άκρας αριστεράς. Ένα καθεστώς τύπου Τσάβες, σε πρώτη  φάση, είναι πλέον άμεσα ορατό. Σε δεύτερη φάση, τίποτα δεν αποκλείεται.

Η τεράστια κοινωνική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, που ασπάζονται την Δημοκρατία, την Ελευθερία, την Εθνική Αξιοπρέπεια και την Κοινωνική Δικαιοσύνη, οφείλει, ΟΦΕΙΛΕΙ να βρει την δύναμη να γεννήσει, όχι αύριο που θα είναι πολύ αργά αλλά σήμερα, την νέα πολιτική δύναμη που θα πραγματοποιήσει την νέα Μεταπολίτευση και την Ριζική Πολιτική Μεταρρύθμιση, που θα οδηγήσει σε ένα λαμπρό κεφάλαιο της  Ελληνικής Ιστορίας.

* Ο Μελέτης Η. Μελετόπουλος είναι Διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Γενεύης