Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

20 Δεκ 2012

Στην αρχή το έλεγαν μόνο κάτι περιθωριακοί δεξιοί, κάτι περιθωριακοί αριστεροί, κάτι αναρχικοί. Μετά (εδώ και δύο χρόνια!) το έλεγε το Spiegel:  Οι ΑΠΕ είναι κάτι μεταξύ ουτοπίας και μάπας. 
Τώρα αρχίζει και το λέει και η ναυαρχίδα της προπαγάνδας, και οσονούπω θα το ακούσουμε και στον Σκάϊ:  "Οι ΑΠΕ, και για λόγους διασύνδεσης, είναι ακριβές, ασύμφορες, ασταθείς, μήπως να αναθεωρήσουμε λιγάκι";
Σας εκπλήσσει που η Δανία έχει το ακριβότερο ρεύμα στην ΕΕ;  Εμένα όχι. Έχει περισσότερα αιολικά από όσο αντέχει το ανώτατο όριο του 6-7% της ηλεκτροδότησης (4-6% είχε πει η Ε.ΟΝ) και αναγκάζεται να "απορρίπτει" πλεονάζουσα ισχύ στην Υ/Η Νορβηγία και στην πολύ μεγαλύτερη Γερμανία (όπου ...χάνεται), αλλά επανεισάγει, με ζημιά ρεύμα που δεν έχει όταν δεν φυσάει.

Θερμά παρακαλώ όποιον ξέρει την ΡΑΕ (ή τους Κοπελούζο/Περιστέρη/Μυτιληναίο και άλλους εκπροσώπους της Enel, EDF, Vestas, Enercon, Gamesa, κλπ,), να τους ενημερώσει. Εμείς δεν χρειαζόμαστε ούτε 6% ούτε 0,6% και τα 1.700 αιολικά μεγαβάτ που έχουμε μπήξει είναι ακριβές και ενοχλητικές παρεμβάσεις. 

Όταν λένε οι Γερμανοί Επίτροποι "basta με τις ΑΠΕ", έεε... μην γινόμαστε Γερμανικότεροι των Γερμανών... Εμείς ούτε τις εξάγουμε, ούτε έχουμε λεφτά για πέταμα, ούτε έχουμε τόσο βολικούς γείτονες να απορρίπτουμε ή να εισάγουμε ρεύμα. Και από ανταγωνιστικότητα σχίζουμε.

Του Μιχάλη Ιγνατίου

Την προηγούμενη Κυριακή (16 Δεκεμβρίου 2012) γράφτηκαν εφτά άρθρα για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Φαίνεται ξεκάθαρα ότι, χωρίς καμία αιτία, έχει αρχίσει ένας «εμφύλιος πόλεμος» για το θέμα αυτό και είναι απορίας άξιο γιατί κανείς δεν διάβασε σωστά τον καθηγητή Θεόδωρο Καρυώτη, που ήταν ο πρώτος αλλά και ο μοναδικός που άρχισε να γράφει για το μείζον αυτό ζήτημα ήδη από το 1982. Επί πολλά χρόνια τον χαρακτήριζαν γραφικό, αν και τώρα όλοι τον αντιγράφουν – χωρίς, δυστυχώς, να τον αναφέρουν. 

Είναι, ωστόσο, πιο σημαντικό το ότι δεν γράφουν τι ακριβώς είπε περί ΑΟΖ, με αποτέλεσμα να δημοσιεύονται βλακείες από καθηγητές (με ή χωρίς εισαγωγικά) που δεν έχουν ιδέα για το αντικείμενο. 
Ο κ. Καρυώτης, ο οποίος ήταν μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, κατάλαβε την αξία της ΑΟΖ από την ώρα που ψηφίστηκε το Σύνταγμα των Θαλασσών και των Ωκεανών του πλανήτη Γη και άρχισε να γράφει για το θέμα πριν από τριάντα χρόνια. Μερικοί τον ανακάλυψαν μόλις... χθες. 
Πριν από μερικά χρόνια, ο υποφαινόμενος δημοσίευσε τις ιδέες του στο Έθνος και στον Φιλελεύθερο της Κύπρου και από τότε όλοι ασχολούνται με την ΑΟΖ. Εκείνο, βέβαια, που ελάχιστοι θυμούνται είναι ότι ο κ. Καρυώτης δεν αναφέρθηκε ποτέ στον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι γνώριζε από τότε τις μυστικές εκθέσεις των Αμερικανών για τον ορυκτό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου. Και οι εκθέσεις αυτές είναι πολύ σημαντικές και υποβοηθητικές για την Ελλάδα.

Από την αρχή περιέγραψε ότι ο θαλάσσιος χώρος της Ελλάδας είναι ιερός όσο κι αυτός της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών. Δημοσίευσε και τον χάρτη που παραθέτω, που όλοι τώρα αντιγράφουν, αναφέροντας ότι αυτή η περιοχή είναι μεγαλύτερης έκτασης από την έκταση της χώρας.

Σήμερα 134 κράτη έχουν ανακηρύξει ΑΟΖ, αν και στην πλειονότητά τους δεν διαθέτουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Αποφάσισαν, όμως, να προασπίσουν το θαλάσσιο χώρο που τους ανήκει όχι μόνο για πιθανές ποσότητες ορυκτού πλούτου, αλλά και για την προστασία της αλιείας τους και του περιβάλλοντός τους, κάτι που δεν υπάρχει στην υφαλοκρηπίδα. «Μερικοί, μιλώντας μόνο για υφαλοκρηπίδα, προσπαθούν να παίξουν το παιχνίδι της Τουρκίας», πιστεύει ο κ. Καρυώτης και προσθέτει: «Ξεχνούν ότι ο κύριος λόγος που οι Τούρκοι δεν υπέγραψαν το Δίκαιο της Θάλασσας και αρνούνται μέχρι σήμερα να προσχωρήσουν στη Συνθήκη δεν είναι κανένας άλλος παρά η δημιουργία της ΑΟΖ». Επί τριάντα χρόνια, οι Τούρκοι αρνούνται να συζητήσουν το θέμα της ΑΟΖ και, δυστυχώς, η Ελλάδα συνεχίζει να ικανοποιεί το αίτημά τους. 

Με λύπη παρατήρησα ότι κάποιοι που ανήκουν στο λεγόμενο «εκσυγχρονιστικό χώρο» προσπαθούν να πείσουν ότι, εάν η χώρα μας δεν έχει ορυκτό πλούτο, δεν χρειάζεται να κάνει ΑΟΖ. «Όλοι μας λένε ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε χάσει ένα μεγάλο μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας. Δηλαδή πρέπει να απεμπολήσουμε την εθνική μας κυριαρχία και στις θάλασσές μας, εάν δεν είναι πλούσιες;» ρωτά ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής.

Οι 134 χώρες –μεταξύ αυτών και η Κύπρος– έκαναν μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ και κανένα κράτος που είχε διαφορές μαζί τους δεν τους κήρυξε τον πόλεμο. Ο λόγος, φυσικά, ήταν πολύ απλός. Όπως έχει τονίσει επανειλημμένα ο κ. Καρυώτης, ανακήρυξη και οριοθέτηση δεν είναι το ίδιο πράγμα. Η ανακήρυξη δεν παρουσιάζει τα θαλάσσια σύνορα ενός κράτους εφόσον δεν απέχει περισσότερο από 400 ν.μ. από ένα άλλο παράκτιο κράτος. 

Ο αείμνηστος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, με την ανακήρυξη της ΑΟΖ το 2004 δεν προσδιόρισε τα θαλάσσια σύνορα της Κύπρου. Αυτό έγινε μόνο όταν η Κύπρος έκανε οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, το Λίβανο και το Ισραήλ. Ακόμα και σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν «ειδικοί» που δεν γνωρίζουν αυτή την τεράστια διαφορά. Οι περισσότεροι που παρουσιάζονται σαν υπέρμαχοι ή σαν αντίπαλοι της ΑΟΖ σίγουρα δεν έχουν διαβάσει τα 320 Άρθρα της Σύμβασης του 1982 και τα 11 Παραρτήματά της, που είναι πάνω από 200 σελίδες. Έφτασε η στιγμή να το πράξουν... 

Η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά τον τελευταίο καιρό. Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, φαίνεται ότι έχει διαβάσει τα άρθρα του καθηγητή και έχει πειστεί για την αναγκαιότητα της ΑΟΖ. Επίσης, φαίνεται ότι σύντομα θα φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο που θα ανακηρύσσει την ελληνική ΑΟΖ. Γνωρίζει, ασφαλώς, ότι αυτό είναι το πρώτο αλλά καθοριστικό βήμα, γιατί χωρίς αυτό δεν μπορεί να υπάρξει οριοθέτηση, οικοπεδοποίηση, εξόρυξη και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Εύκολα ξεχνούν μερικοί πως απέτυχαν οι Τούρκοι όταν πρόσφεραν παράνομα οικόπεδα κοντά στο Καστελόριζο –που πρώτος ο καθηγητής ανέδειξε την αξία του– σε πετρελαϊκές εταιρείες κι αυτές αρνήθηκαν να τα παραλάβουν.

Ο χρόνος θα δείξει εάν η Ελλάδα διαθέτει τερά- στιες ποσότητες υδρογονανθράκων, αλλά μέχρι τότε πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί στα σχό- λια και στις αναλύσεις μας και να αφήσουμε τον πρωθυπουργό να προχωρήσει στην οριοθέτηση της ΑΟΖ. Κι όταν γίνει αυτό, να μην αρχίσουμε να πανηγυρίζουμε για κάτι το αυτονόητο

Σύμφωνα με τον Υπουργό ΠΡΟΠΟ η Βίλλα Αμαλίας ήταν για χρόνια εργαστήριο ανομίας... Και ρωτάμε εμείς αφού ήταν εργαστήριο ανομίας... θα αναζητηθούν ευθύνες;
Ο ΟΣΚ που άνηκε το κτίριο εδώ και χρόνια γιατί δεν είχε κάνει καμία προσπάθεια να εκκαθαριστεί το κτίριο;
 

Ποιοί καλύπταν τους καταληψίες; γιατί τους κάλυπταν;
 

Ρεύμα από που έπαιρναν τόσα χρόνια; 
Ποιός χρεωνόταν; Σε τίνος το όνομα ήταν η σύνδεση;

Εκτός αν θέλετε να πιστέψουμε πως η τυπογραφική μηχανή, τα φώτα, οι υπολογιστές, οι τηλεοράσεις, κουζίνα, τα ηχητικά, βιντεοπροβολείς και όλα τα υπόλοιπα ήταν με γεννήτρια... ούτε μικρό παιδί δεν θα το πίστευε!
 

Νερό από που έπαιρναν; 
Σε ποιανού το όνομα ήταν η σύνδεση του νερού;

Το κτίριο άνηκε στον ΟΣΚ... και προοριζόταν για σχολικό κτίριο... μέχρι να καταληφθεί ήταν σε άριστη κατάσταση...

Τώρα μετά από τόσα χρόνια καταστροφών σε τι κατάσταση βρίσκεται;

Γιατί από όσο ακούγεται οι καταληψίες φροντίσανε να το καταστήσουν μη επισκευάσιμο.
Ισχύει κάτι τέτοιο; Και αν ισχύει τι θα γίνει με το κτίριο;

Γιατί κάποιος κακοπροαίρετος θα μπορούσε να πει πως το κτίριο επιστρέφει στο δημόσιο τώρα, που πλέον δεν μπορεί να επισκευαστεί, με αποτέλεσμα στην συνέχεια να κατεδαφιστεί και να αποτελέσει ένα νέο οικόπεδο φιλέτο... 

Τόσα χρόνια αφηνόταν στην τύχη του μιας και σχολείο δεν μπορούσε να γίνει (βρίσκεται δίπλα στην ζώνη της Φυλής)..., να επισκευαστεί μάλλον δεν συνέφερε...  
Οπότε η χρόνια καταστροφή του ίσως ήταν πιο πρόσφορη λύση για κάποιους...

Θα αναζητηθούν οι ευθύνες για την εικοσαετία ανομίας και την εγκατάλειψη ενός ιστορικού κτιρίου που είναι δημόσια περιουσία ή με μια απλή επέμβαση θα περάσουμε όλους τους υπευθύνους από την κολυμβήθρα του Σιλωάμ; Σχόλιο ιστολογίου: Να συμπληρώσουμε κι εμείς με μία απορία: Η ΕΥΠ ή η Κρατική Ασφάλεια δεν γνώριζαν τι υπήρχε μέσα στο συγκεκριμένο κτίριο; Αν ναι, γιατί δεν παρενέβησαν, αφού ήταν άντρο ανομίας και άμεσης απειλής για οργάνωση και εκτέλεση ενεργειών που ήταν ικανές να αφαιρέσουν ανθρώπινες ζωές; Αν δεν γνώριζε η ΕΥΠ, μήπως θα πρέπει άμεσα να λειτουργήσουν οι εσωτερικοί της μηχανισμοί και να αναζητηθεί ο λόγος για τον οποίο η θεσμική αρμόδια υπηρεσία δεν γνώριζε για έναν υπαρκτό κίνδυνο στην πρωτεύουσα της χώρας;

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή λήξης του Πολυεθνικού Σχολείου Πολιτικοστρατιωτικής Συνεργασίας στις Επιχειρήσεις Υποστήριξης Ειρήνης (ΕΥΕ) (Multinational  CIMIC Basic course), το οποίο διήρκησε δύο (2) εβδομάδες και διεξήχθη στις εγκαταστάσεις του ΠΚΕΕΥΕ. 
Στην εκπαίδευση συμμετείχαν 36 σπουδαστές από 10  διαφορετικά κράτη (Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία,  Σ. Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Τουρκία).


Το σχολείο απέσπασε τα ευμενή σχόλια όλων των συμμετεχόντων, εκπαιδευομένων και εκπαιδευτών.


Τονίζεται ότι  στο συνολικά επιτυχημένο αποτέλεσμα συνέβαλαν, μεταξύ άλλων, με την ενεργή συμμετοχή τους μέλη της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (Π.Ο.Ε.ΕΦ.Ε.Δ.), οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν ως απεικόνιση κατά τη διεξαγωγή της άσκησης, που προέβλεπε το πρόγραμμα εκπαιδεύσεως. 
Με μεθοδικότητα εκτέλεσαν άρτια τα σενάρια που είχαν επιλεγεί και προσομοίωσαν ιδανικά τους διάφορους παράγοντες που δρουν σε μια περιοχή επιχειρήσεων, δημιουργώντας μια ρεαλιστική εικόνα για τους ασκούμενους.


Ευχόμαστε σε όλους όσους  παρακολούθησαν το σχολείο να εκμεταλλευτούν τις νεοαποκτηθείσες γνώσεις και καλή επιστροφή στις ιδιαίτερες πατρίδες τους.
Ζητάνε από την κυβέρνηση να μην τους ρίχνει στην αγκαλιά της Άγκυρας

Η Ελληνική Βουλή έχει ψηφίσει διάφορους νόμους που δείχνουν την φροντίδα της για την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και την απόφασή της να εγγυάται την ισότητα και ισοπολιτεία χριστιανών και μουσουλμάνων. Πχ ο νόμος 2451/1995 αποτελεί μια τομή για την ιστορία της μουσουλμανικής μειονότητας καθώς για πρώτη φορά το Ελληνικό Κράτος διασφαλίζει την εισαγωγή των νέων μας στα Πανεπιστήμια της χώρας με τρόπο που να ξεπερνά το πρόβλημα της γλώσσας. Το ειδικό ποσοστό εισαγωγής των μουσουλμάνων μαθητών της Θράκης στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας το οποίο δεν λειτουργεί εις βάρος κανενός άλλου, επέτρεψε τα παιδιά μας να σπουδάζουν στην Ελλάδα.
Το 2007 η Ελληνική Πολιτεία ψήφισε το νόμο 3536 σύμφωνα με τον οποίο το ελληνικό κράτος ανέλαβε να καταβάλλει τη μισθοδοσία 240 Ιμάμηδων στις 3 νόμιμες Μουφτείες της Θράκης για 9 μήνες κάθε χρόνο. 
Ο νόμος αυτός προκάλεσε μια τρομερή επίθεση και αντίδραση των δυνάμεων που δεν εργάζονται για την ειρηνική συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων της Θράκης. Τότε δήλωσαν ότι δεν θα αφήσουν το νόμο αυτό να λειτουργήσει.  (σχόλιο ιστολογίου: πόσο περισσότερο σαφείς μπορούν να γίνουν για το καθεστώς της τρομοκρατίας που επιβάλει η Άγκυρα στους Έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης;)
Εμείς πιστέψαμε ότι οι νόμοι του Κράτους πρέπει να εφαρμόζονται και χαιρετίσαμε την ψήφιση του νόμου ως ένα ακόμα μέτρο ισοπολιτείας αλλά και απόδειξης ότι η Ελλάδα θεωρεί ότι η μειονότητα της Θράκης έχει θρησκευτικό χαρακτήρα και αυτόν προστατεύει όπως υπαγορεύει το Ελληνικό Σύνταγμα αλλά και οι διεθνείς συνθήκες. (σχόλιο ιστολογίου: οι ιεροδιδάσκαλοι αναγνωρίζουν τη Συνθήκη της Λοζάνης με βάση την οποία στην Θράκη υπάρχει θρησκευτική μουσουλμανική μειονότητα και όχι εθνική, όπως προσπαθούν να επιβάλουν στα διεθνή φόρα οι τούρκοι διπλωμάτες και τα πρακτορίδια που περιφέρονται εντός και εκτός Ελλάδας)

Δυστυχώς διαψευστήκαμε. Παρά τις υποσχέσεις, ο νόμος τελικά δεν εφαρμόστηκε και όσοι υποβάλλαμε υποψηφιότητα για να προσληφθούμε ως Ιμάμηδες με την διαδικασία που προέβλεπε το ελληνικό κράτος, με δημοσιότητα, διαφάνεια και αξιοκρατία, δεχθήκαμε και δεχόμαστε συνεχώς προσωπικές επιθέσεις από τους γνωστούς κύκλους. Πολλοί από εμάς, για να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπειά μας και την επιλογή μας, αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε στα Δικαστήρια όπου δικαιωθήκαμε. Το Εφετείο Θράκης (απόφαση 50/2012) είπε ότι κακώς δεν εφαρμόστηκε ο νόμος και ότι το Κράτος πρέπει να μας αποζημιώσει.

Η αποζημίωση όμως δεν είναι το θέμα. Για μας το βασικό ζήτημα εκτός από την αξιοπρέπειά μας που την κερδίσαμε ξανά χάρη στην ελληνική δικαιοσύνη, είναι τι θέλει να κάνει η Πολιτεία στην Θράκη
 • Θέλει να στηρίξει την μουσουλμανική μειονότητα; 
 • Θέλει να είναι ο εγγυητής της ισοπολιτείας και ισονομίας; 
 • Θέλει να δώσει ευκαιρίες στα παιδιά μας για να είναι υπερήφανοι μουσουλμάνοι Έλληνες πολίτες; 
 • Θέλει να διατηρήσουμε την πίστη μας όπως την είχαν οι πατέρες και οι παππούδες μας ή θα αφήσει ξένους να την αλλάξουν σιγά σιγά και ύπουλα; 
 • Θέλει να ακούσει όσους θέλουμε να ζήσουμε ήσυχα, ειρηνικά και χωρίς προβλήματα με στόχο την κοινή ευημερία όλης της περιοχής;
Περιμένουμε την δικαίωσή μας για την απόφασή μας να σεβαστούμε το νόμο της Ελληνικής Πολιτείας εδώ και 5 χρόνια. Εδώ και 5 χρόνια το Κράτος κάθε φορά προβλέπει όλο και λιγότερες θέσεις για Ιεροδιδασκάλους με συμβάσεις 9 μηνών (από 240 τώρα έχει φτάσει στους 90) και ποτέ δεν προχωρά σε προσλήψεις. Σήμερα κανένας ιεροδιδάσκαλος δεν υπηρετεί στη Θράκη. Γιατί; 5 χρόνια ακούμε δικαιολογίες. 
 • Πόσο καιρό νομίζετε ότι μπορούμε να αντέξουμε τις προσωπικές επιθέσεις;  (σημείωση ιστολογίου: οι επιθέσεις γίνονται από τα όργανα του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής, τα οποία καταγγέλλονται εμμέσως από τους ιεροδιδασκάλους που δεν ανέχονται παρεμβάσεις της Άγκυρας στην Θράκη)
 • Πόσο καιρό οι οικογένειές μας δεν θα μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς; 
 • Σε τι δρόμους μας σπρώχνετε;
Με μεγάλη μας χαρά μάθαμε ότι με πρωτοβουλία Βουλευτών διαφόρων κομμάτων προτείνεται τροπολογία για να εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος του ελληνικού κράτους. Βεβαίως θα ήταν καλύτερα αν η τροπολογία προέβλεπε και την επίλυση του θέματος της πληρωμής των δεδουλευμένων των 49 Ιεροδιδασκάλων που νομίμως προσλήφθηκαν, δούλεψαν αλλά ποτέ δεν πληρώθηκαν. Καταλαβαίνουμε όμως την δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρίσκεται η πατρίδα μας κι ας είναι τα χρήματα αυτά, η θυσία για να εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος στη Θράκη.

Η τροπολογία αυτή είναι ένα μεγάλο βήμα της Ελλάδας, της πατρίδας μας, προς τη σωστή κατεύθυνση. Διασφαλίζει την θρησκευτική ελευθερία και αποδεικνύει ότι το άρθρο 13 του Συντάγματος ισχύει και στη Θράκη. Είναι επίσης μια μεγάλη ηθική ανταμοιβή για όλους εμάς τους Έλληνες πολίτες μουσουλμανικού θρησκεύματος που πιστεύουμε ότι ο δρόμος της Θράκης, ειδικά μέσα σε αυτές τις τόσο δύσκολες οικονομικές συνθήκες, είναι ο δρόμος της ειρηνικής συμβίωσης, του αλληλοσεβασμού και της εγγύησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισοπολιτείας και της ισονομίας από την Ελληνική Πολιτεία.

Αξιότιμε κύριε Βουλευτή, σας ζητάμε να στηρίξετε με την υπογραφή και την ψήφο σας αυτή την τροπολογία που λύνει ένα μείζον θέμα για τη Θράκη, την μουσουλμανική μειονότητα και την Ελλάδα.

Οι Ιεροδιδάσκαλοι Ροδόπης:

ΜΕΜΕΤ Μουσταφά του Γιακούπ και της Χαφισέ, κατοίκου Κομοτηνής.
ΑΛΗ ΑΜΕΤ Ριτβάν του Μεμέτ και της Ναφιέ, κατοίκου Αρριανών νομού Ροδόπης.
ΑΜΕΤ ΑΛΗ Απτουλά του Μεμέτ και της Αϊσέ, κατοίκου Κομοτηνής, Μεσημβρίας 20.
ΑΡΗΦ ΟΓΛΟΥ Γιουσούφ του Αρήφ και της Σαμπριέ, κατοίκου Εσοχής, νομού Ροδόπης.
ΔΟΥΔΟΥΖΗ Χουσεΐν του Χαλήλ και της Αϊσέ, κατοίκου Κομοτηνής, Ματσούκας 25Β’.
ΕΜΙΝ Αλή του Ιμπράμ και της Νεζιχά, κατοίκου Αρριανών νομού Ροδόπης.
ΗΛΙΑΣ Χουσεΐν του Μεμέτ και της Εμινέ, κατοίκου Κομοτηνής Παντιχείου 9.
ΙΜΠΡΑΜ ΟΓΛΟΥ Χασάν του Ιμπράμ και της Ανιφέ, κατοίκου Αρίσβη νομού Ροδόπης.
ΚΑΛΗΝ ΜΕΜΕΤ Σουκρή του Καδήρ και της Φατμέ, κατοίκου Δροσιάς νομού Ροδόπης.
ΚΑΜΠΕΡ ΣΑΔΟΥΛΑ Νιαζή του Αμέτ και της Σαμπριέ, κατοίκου Εσοχής νομού Ροδόπης.
ΚΑΡΑ ΑΛΗ Αλή του Μουσταφά και της Ζεϊνέπ, κατοίκου Φιλύρας νομού Ροδόπης.
ΚΑΡΑ ΑΛΗ Χασάν του Χακή και της Αζιζέ, κατοίκου Λυκείου νομού Ροδόπης.
ΚΑΣΑΠ Αχμέτ του Αλή και της Εμινέ, κατοίκου Κομοτηνής, Αίμου, αδιέξοδο Β6.
ΜΕΜΕΤ Γιακούπ του Μουσταφά και της Σαατέτ, κατοίκου Κομοτηνής Στενημάχου, αδιέξοδο Α1.
ΜΕΧΜΕΤ Μεμέτ του Σαλή και της Αϊσέ, κατοίκου Σαπών νομού Ροδόπης.
ΜΟΥΣΤΑΦΑ Μουζδάτ του Μουσταφά και της Ναϊντέ, κατοίκου Φιλύρας νομού Ροδόπης.
ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΜΠΑΣ Ιμπραήμ του Μεμέτ και της Ρεφικά, κατοίκου Εσοχής νομού Ροδόπης.
ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΜΠΑΣ Μεμέτ του Αχμέτ και της Τζεμιλέ, κατοίκου Εσοχής νομού Ροδόπης.
ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΜΠΑΣ Τζεμήλ του Αχμέτ και της Τζεμιλέ, κατοίκου Κομοτηνής, Τηλεμάχου 9, αδιέξοδος Γ’.
ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΜΠΑΣ Αμπτουρραχμάν του Τζεμήλ και της Ζηνέπ, κατοίκου Κομοτηνής, Τηλεμάχου 8, αδιέξοδος Γ’.
ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΜΠΑΣ Μουσταφά του Τζεμήλ και της Ζηνέπ, κατοίκου Κομοτηνής, Τηλεμάχου 9, αδιέξοδο Γ’.
ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΜΠΑΣ Ισμαήλ του Μεμέτ και της Ρεφικά, κατοίκου Εσοχής νομού Ροδόπης.
ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΜΠΑΣΗ Μεμέτ του Σαλή και της Τζεμιλέ, κατοίκου Εσοχής νομού Ροδόπης.
ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΜΠΑΣΗ Χουσεΐν του Σαλή και της Τζεμιλέ, κατοίκου Κομοτηνής, Αιόλου 4, αδιέξοδο Γ’.
ΝΤΕΔΕ Ιμπραήμ του Αμέτ και της Σεϊνέπ, κατοίκου Εσοχής νομού Ροδόπης.
ΠΕΧΛΕΒΑΝ ΑΜΕΤ Μεμέτ του Αμέτ και της Αϊσέ, κατοίκου Εβρένου νομού Ροδόπης.
ΠΙΣΚΑΛ ΙΣΜΑΗΛ Αμέτ του Αμέτ και της Αϊσέ, κατοίκου Αρριανών νομού Ροδόπης.
ΡΕΤΖΕΠ ΧΟΥΣΕΪΝ Ριτβάν του Αλή και της Φατμέ, κατοίκου Εσοχής νομού Ροδόπης.
ΣΑΡ ΧΑΣΑΝ Αλή του Αμέτ και της Τζεμιλέ, κατοίκου Μικρού Πιστού νομού Ροδόπης.
ΣΕΜΕΡΤΖΗ Μεχμέτ του Χουσεΐν και της Αϊσέ, κατοίκου Κέχρου νομού Ροδόπης.
ΤΟΠΑΛ ΑΜΕΤΟΓΛΟΥ Αχμέτ του Μουσταφά και της Σαζιέ, κατοίκου Αρσακείου νομού Ροδόπης.
ΤΟΠΑΛ ΧΑΣΑΝ ΟΓΛΟΥ Αχμέτ του Χασάν και της Τζεμιλέ, κατοίκου Κάρδαμου νομού Ροδόπης.
ΧΑΣΑΝ ΓΙΟΥΣΟΥΦ Αϊσέ του Μεμέτ και της Τζεμιλέ, κατοίκου Εσοχής νομού Ροδόπης.
ΧΑΤΖΗ ΓΙΑΚΟΥΠ ΣΑΜΠΑΝ Χουσεΐν του Αχμέτ και της Ουρκιέ, κατοίκου Δροσιάς νομού Ροδόπης.
ΧΑΤΙΠ ΙΣΜΑΗΛ Ιμπράμ του Μεμέτ και της Μπαριέ, κατοίκου Φιλύρας νομού Ροδόπης.
ΧΑΦΟΥΖ ΜΕΜΕΤ Χασάν του Μεμέτ και της Φατμέ, κατοίκου Κομοτηνής, Ομήρου 8.
ΜΕΜΕΤ Ιμπραχήμ του Χασάν και της Ραϊφέ, κατοίκου Παγουριών Κομοτηνής.
ΑΪΑΖ Φατμέ, σύζυγος Αχμέτ, το γένος Δελή Μπεκήρ Μεμέτ και της Σερικέ, κατοίκου Κικιδίου νομού Ροδόπης.
ΑΪΑΖ Μπουσρά του Αχμέτ και της Φατμέ, κατοίκου Κικιδίου νομού Ροδόπης

Πριν λίγο η αγγλική εφημερίδα Guardian δημοσίευσε «καλά και κακά νέα» για την Ελλάδα. Αν είχαμε περισσότερα καλά νέα μπορεί να γλιτώναμε τα άσχημα αλλά είναι ενθαρρυντικό να βλέπεις να γράφεται κάτι θετικό για την Ελλάδα στα ξένα ΜΜΕ.  Μπορεί να γίνει μια καλή αρχή και να κινηθεί η οικονομία.

Τα καλά νέα είναι η έναρξη των συνομιλιών μεταξύ των υπευθύνων του αγωγού φυσικού αεριού TAP και της Ελληνικής κυβέρνησης. 

Σύμφωνα με την Guardian ο αγωγός TAP θα είναι η μεγαλύτερη διεθνής επένδυση που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, ύψους  1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και το άρθρο επισημαίνει ότι η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως τέτοιες επενδύσεις. Αν ο αγωγός επιλεγεί για την μεταφορά του φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν τότε η Ελλάδα θα ο ένας από τους τέσσερις κύριους ενεργειακούς διαδρόμους της Ευρώπης.

Τα κακά νέα τώρα είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει περικόψει τις δαπάνες θέρμανσης και για τα σχολεία και η Guardian επισημαίνει ότι κάποια σχολεία θα αναγκαστούν να διακόψουν την λειτουργία τους λόγω του ψύχους που αναμένεται. Το άρθρο υπενθυμίζει ότι η αγορά καυσίμων ελέγχεται από δυο μόνο εταιρίες, την Motor Oil και τα ΕΛΠΕ και ότι οι τιμή του πετρελαίου είναι στα ύψη λόγω και των τεράστιων φόρων.


Κώστας

Πηγή άρθρου
Μετά το άρθρο των FT που κατήγγειλε τη γερμανική τράπεζα ότι απέκρυψε ζημίες 12 δις για να αποφύγει την κρατικοποίηση έρχεται και το περιοδικό Spiegel, να γκρεμίσει τον τίτλο της ισχυρής γερμανικής τράπεζας.
Και όλα αυτά, λίγες μέρες μετά την έφοδο της αστυνομίας με τη συνοδεία εισαγγελέα, στα κεντρικά της Deutsche Bank.

Διαβάστε τι αναφέρει:

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας αλλά και ένας από τους βασικούς πυλώνες του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος βρίσκεται μπλεγμένη σε ένα πλέγμα δικαστικών ερευνών, σκανδάλων και κατηγοριών για αθέμιτες πρακτικές. Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αφιερώνει στο τελευταίο τεύχος του ένα πολυσέλιδο ρεπορτάζ στη Deutsche Bank και στους μέχρι σήμερα θεωρούμενους ως υπεράνω πάσης υποψίας διευθυντές της οι οποίοι είδαν την περασμένη εβδομάδα δεκάδες αστυνομικούς να σταθμεύουν τα βαν με τα φιμέ τζάμια έξω από τα κεντρικά κτίρια της Φραγκφούρτης, να εισβάλλουν στα γραφεία διευθυντικών στελεχών ψάχνοντας για έγγραφα, δισκέτες και σκληρούς δίσκους και να συλλαμβάνουν τελικά πέντε διευθυντικά στελέχη. «Η επιχείρηση ήταν αναμφίβολα μια επίδειξη δύναμης (…) προς το πλέον εμβληματικό ίδρυμα της γερμανικής οικονομίας το οποίο αντιμετωπίστηκε ως εγκληματική συμμορία» αναφέρει το Spiegel.

Η τελευταία «αμαρτωλή» υπόθεση στην οποία φέρεται να εμπλέκονται τα ανώτερα στελέχη της τράπεζας αφορά συναλλαγές δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων του θερμοκηπίου. Από την εισαγγελική έρευνα που έχει διεξαχθεί τα τελευταία δύο χρόνια προκύπτει φοροδιαφυγή που πιθανόν να ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ καθώς η τράπεζα φαίνεται ότι εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο το «παραθυράκι» της μη φορολόγησης εντός της ευρωζώνης αδειών εκπομπής επικίνδυνων για την ατμόσφαιρα ρύπων. Αντίθετα, στη Γερμανία αυτές οι άδειες υπόκεινται σε ΦΠΑ τον οποίο χρέωνε στους πελάτες της η Deutsche Bank χωρίς όμως να τον καταβάλλει στα ομοσπονδιακά ταμεία. Ομως, δεν πρόκειται για μια απλή υπόθεση φοροδιαφυγής, έστω και τα διαφυγόντα έσοδα του γερμανικού δημοσίου πιθανόν να είναι δεκάδες εκατομμύρια.

«Η τράπεζα κατηγορείται για φοροδιαφυγή αλλά και για αμέλεια καταγγελίας ξεπλύματος χρημάτων καθώς και για παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης, με άλλα λόγια για κάθε άλλο παρά ασήμαντες υποθέσεις»σημειώνει το περιοδικό.

Προφανώς το κύρος της τράπεζας έχει αμαυρωθεί. Αυτό άλλωστε δήλωσε στους αστυνομικούς και ο συνδιοικητής της Γιούργκεν Φίτσεν όταν εισέβαλαν οπλισμένοι άνδρες στην έδρα της Deutsche Bank. «Τέτοιες εικόνες ασφαλώς δεν βοηθούν την τράπεζα να προσλάβει τα καλύτερα στελέχη» δήλωσε ο Φίτσεν. Πρόκειται όμως και για αποδόμηση του προφίλ που είχαν χτίσει ο καθένας προσωπικά οι δύο διοικητές της τράπεζας, ο ινδικής καταγωγής Ανσου Γιάιν και ο προερχόμενος από τη βόρεια Γερμανία Φίτσεν, όπως και ο οικονομικός διευθυντής Στέφαν Κράουζε που συγκαταλέγεται στη λίστα των εμπλεκόμενων. Το ηγετικό δίδυμο που παρέλαβε τα ηνία της τράπεζας από τον Γιόζεφ Ακερμαν μόλις τον περασμένο Ιούνιο ενσάρκωνε μέχρι σήμερα το πέρασμα του ομίλου των 100.000 υπαλλήλων και των 20 εκατ. πελατών στη «μετά την κρίση εποχή» αλλά και την ανανεωμένη εμπιστοσύνη των αγορών στον κραταιό όμιλο.

«Πριν από χρόνια το σλόγκαν της τράπεζας ήταν ”τα πάντα ξεκινούν με την εμπιστοσύνη”. Τώρα όμως θα πρέπει να παραδεχθεί ότι οι τελευταίες υποθέσεις που ήρθαν στο φως σηματοδοτούν την αρχή του τέλους αυτής της εμπιστοσύνης» αναφέρει χαρακτηριστικά το γερμανικό δημοσίευμα.

Εκρυβαν ζημιές για να αποφύγουν κρατικοποίηση

Η υπόθεση της απάτης με τις άδειες ρύπων δεν είναι η μόνη αλλά η τελευταία μιας αλληλουχίας σκανδάλων. Την περασμένη μόλις εβδομάδα δικαστήριο του Μονάχου επιδίκασε αποζημίωση στο μεγιστάνα του Τύπου Λέο Κιρχ που πιθανόν να ανέλθει στο ένα δισ. ευρώ.

Επιπλέον, η Deutsche Bank βρίσκεται τους τελευταίους μήνες στο στόχαστρο των ομοσπονδιακών Αρχών των ΗΠΑ αλλά και της Γερμανίας για την εμπλοκή στη χειραγώγηση του διατραπεζικού επιτοκίου Libor και πιθανότατα του αντίστοιχου επιτοκίου για το διατραπεζικό δανεισμό σε ευρώ (Euribor).

Εξίσου σοβαρή είναι η υπόθεση που δημοσιοποιήθηκε στις αρχές του μήνα σχετικά με την«ψευδή αναφορά οικονομικών στοιχείων 12 δισ. δολαρίων» για την οποία έκαναν λόγο τρεις πρώην χρηματιστές της τράπεζας. Τα τρία πρώην στελέχη έχουν προσφύγει από το 2011 στην εποπτική Αρχή των αμερικανικών χρηματιστηρίων (SEC), κατηγορώντας τον μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό όμιλο της Γερμανίας ότι απέκρυψε τις ζημιές που κατέγραψε από την έκθεση στην αγορά παραγώγων προϊόντων το 2008 προκειμένου να αποφύγει την επαχθή διάσωση από την κυβέρνηση.

«Αν η Deutsche Bank δεν είχε μαγειρέψει τα βιβλία της, μπορεί να είχε βρεθεί στην ίδια θέση με τη Lehman Brothers», λένε χαρακτηριστικά οι κατεγγέλοντες. Δεκάδες ακόμα καταγγελίες έχουν καταθέσει πελάτες της τράπεζας για εξαπάτηση κατά την περίοδο της φούσκας των δομημένων χρηματοπιστωτικών προϊόντων που «έσκασε» το 2008. «Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν σε όλες τις περιπτώσεις τη λέξη “απάτη”. Η τράπεζα κατηγορείται για παρουσίαση ψευδών στοιχείων, για εξαπάτηση και κλοπή με φόντο συναλλαγές στην αγορά ακινήτων που ίσως ανέρχονται σε δισεκατομμύρια. Είναι υπόλογη για εξαπάτηση των πελατών της με ίδιο όφελος και για κερδοσκοπία σε τέτοιο βαθμό και με τόσο ανήθικους τρόπους όσο κανένα άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα» συμπληρώνει το Spiegel.

Για να καταλήξει: «Οταν οι πολιτικοί χρειάζονται συμβουλές για τη ευρωπαϊκή κρίση ή για τα προγράμματα επαναγοράς του ελληνικού χρέους τότε η τράπεζα μοιάζει απαραίτητη, λένε στη Deutsche Bank. Τώρα προσπαθούν να τη διαλύσουν».

Πηγή: tovima.gr

Κ. Σκανδαλίδης: Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και να επιστρέψει και πάλι στην κοινωνία. Ο... πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος θα πρέπει να βγει και να πει «δε θα ξαναψηφίσω άλλο μέτρο» και να βάλει τα θέματα επί τάπητος σε ένα συνέδριο, ώστε να αποφασίσει η βάση του ΠΑΣΟΚ. Ήμουν και είμαι ΠΑΣΟΚ, ενώ παραμένω «μαχόμενος στρατιώτης» της παράταξης...
Αφού ψήφισαν τα πάντα, τώρα θα αποχωρήσουν... ηρωϊκά και ως αντιστεκόμενοι δημοκράτες;
Γιατί εμάς μας θυμίζει κίνηση διαφυγής πριν το επερχόμενο πολιτικό και κοινωνικό ολοκαύτωμα;
Δεν πείθουν κανέναν απολύτως.
Δεν αντιδρούν καν όταν όλοι λένε πως τα δύο προηγούμενα μνημόνια χειρίστηκαν λάθος (από την κυβέρνηση ΓΑΠ).
Είναι σαφές, πως πρόκειται για κίνηση εντυπωσιασμού, αποφυγής εγκληματικών ευθυνών που οδηγούν σε κατηγορητήριο περί εσχάτης προδοσίας και αποφυγής -φυσικά- της οργής του κόσμου, με τον οποίο τώρα θέλουν να συμπλεύσουν, αφού πρώτα τον κατέστρεψαν.
Παρέδωσαν εθνική κυριαρχία, η χώρα έχει μετατραπεί σε προτεκτοράτο και ο Σκανδαλίδης θέλει να φύγει από την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ;
Μήπως έχει κόψει (καλού - κακού) και εισιτήρια για να φύγει σε κάποια άλλη χώρα;

Ας μην γελιόμαστε. Πρόκειται για ανάλγητους, εγωπαθείς, λαμόγια που μπήκαν φτωχοί στην πολιτική και φεύγουν ζάμπλουτοι
Πρόκειται για «ανθρώπους» που συνετέλεσαν στα μέγιστα να βρεθεί η Ελλάδα σε καθεστώς αποικίας και ατιμασμένη διεθνώς.
Κατέστρεψαν έναν ιδεολογικό χώρο και δημιούργησαν τις τέλειες προϋποθέσεις για την δημιουργία βίαιων πολιτικών μετατοπίσεων και εκτρωματικών πολιτικών γεννήσεων, που αποτελούν επιπρόσθετες απειλές για την χώρα.

Και τώρα ο κ. Σκανδαλίδης θέλει να αποχωρήσουν από την χώρα που αυτός και η παρέα του επί εικοσαετία (και πλέον) κατέστρεψαν στο όνομα της πρέζας της εξουσίας και των παρελκομένων της;

Προφανώς ο κ. Σκανδαλίδης δεν έχει αντιληφθεί πως στο "ταμείο" θα οδηγηθούν όλοι τους, αφού όλοι ανεξαιρέτως συνεργάστηκαν για την διάλυση του κράτους, συνετέλεσαν στα μέγιστα για την διάλυση των θεσμών, συμφώνησαν για την απαξία των κοινωνικών δικαιωμάτων και των εργατικών κατακτήσεων.
Εξευτέλισαν όσους πολίτες τους εμπιστεύτηκαν, συνήργησαν στην κατά σύστημα παραβίαση και κατάλυση του Συντάγματος, συνδημιούργησαν ένα εκτρωματικό πολίτευμα που καμία σχέση δεν έχει με την δημοκρατία στην οποία κατ’ επανάληψη βυσοδόμησαν (και συνεχίζουν φυσικά) τα κομματικά όργανα και τα πάσης φύσεως «προικισμένα» κομματόσκυλα, δημιουργώντας την σημερινή απαξία προς ένα αδιέξοδο πολιτικό σύστημα.

Λυπούμαστε πολύ, αλλά οι ένοχοι δεν μπορούν μετά το έγκλημά τους να προσπαθούν να χαθούν μέσα στο πλήθος, παριστάνοντας -επιπλέον- και τα θύματα. Δεν πρέπει να τους επιτραπεί η οποιαδήποτε διαφυγή τους από τη σκηνή του εγκλήματος…

Κωνσταντίνος
 • Προκαλούν οι τουρκοπράκτορες και φαίνεται πως θέλουν να περάσουν επιθετικά μηνύματα προς τη Λέσχη Εφέδρων Θεσσαλονίκης, χωρίς όμως να υπολογίζουν πως η "σημαία τους" οπλίζει με περισσότερο πείσμα τους Έλληνες και ιδιαίτερα τους εφέδρους

Η δική μας Θράκη


Πριν από μερικές ημέρες ''αυτό'' βρέθηκε απέναντι από τα γραφεία της λέσχης , είναι η τρίτη φορά που συμβαίνει και πάντα μετά από δραστηριότητα της λέσχης στην Θράκη.
Αναρωτιόμαστε λοιπόν προβληματισμένοι  τι μπορεί να σημαίνει ,  κάποιοι προσπαθούν να μας πουν κάτι ή μήπως θέλουν να μας δείξουν ότι μας παρακολουθούν ή ακόμα ποιο μακριά προσπαθούν να μας φοβίσουν ;
Θέλοντας  να απαντήσουμε στην κίνηση αυτή πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουμε ότι σεβόμαστε απόλυτα το δικαίωμα του καθενός να  πιστεύει ότι θέλει και να ζητά ότι νομίζει ότι του ανήκει ακόμα και αν διαφωνούμε , ακόμα και αν αυτό που ζητά είναι το δικό μας σπίτι , η δική μας Πατρίδα η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΘΡΑΚΗ.
Το ίδιο δικαίωμα όμως έχουμε και εμείς και θα το υπερασπίσουμε ακόμα και με τίμημα την ζωή μας αν ποτέ χρειαστεί και είμαστε σίγουροι ότι δεν θα είμαστε οι μόνοι , ξέρουμε ότι όποιος τολμήσει να διεκδικήσει κομμάτι Ελληνικής γης θα βρει μπροστά του όλους τους Έλληνες ενωμένους για ακόμα μία φορά ,ανίκητους για ακόμα μια φορά.
Πρέπει να παραδεχθούμε ότι δίκαιο έχετε που μας υπολογίζεται και επιλέγετε να τα ''βάλετε'' μαζί μας γιατί μπροστά απ όλους τους συμπατριώτες μας που θα σπεύσουν να υπερασπίσουν την Πατρίδα τους θα βρισκόμαστε ΕΜΕΙΣ και να είστε σίγουροι ότι είμαστε ακριβώς αυτό που φοβάστε.
Έως ότου έρθει αυτή η μέρα δηλώνουμε σε εχθρούς και φίλους ότι πλέον αν και είναι πολύ δύσκολο για όλους μας από οικονομικής απόψεως όλες οι μεγάλες ασκήσεις τη λέσχης θα γίνονται μόνο στην Θράκη.

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΕΦΕΔΡΟΙ
ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΜΑΧΟΥΝΤΕΣ
Η ευελιξία της αγοράς εργασίας και η αποδόμηση του κοινωνικού κράτος λειτουργούν ως αποσταθεροποιητές της κατανάλωσης, των ροών ρευστότητας των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων, των τραπεζών και του κράτους, ειδικά σε μια οικονομία η χρηματοπιστωτική και μακροοικονομική σταθερότητα της οποίας εξαρτάται από την εγχώρια απορροφητικότητα. Η κατάρρευση της εγχώριας ζήτησης προκαλεί παραγωγική καταστροφή της μικρής και μεσαίας επιχείρησης, μείωση του εισοδήματος, ανεργία, χρηματοπιστωτική αστάθεια και ανατροφοδότηση της κρίσης χρέους.

Δεδομένων των περιορισμών ρευστότητας και του ρίσκου φερεγγυότητας του τραπεζικού συστήματος, η κατανάλωση δεν μπορεί να υποστηριχθεί από νέο δανεισμό. Η συνέπεια αυτή, σε συνδυασμό με την ενδογενή επενδυτική ανεπάρκεια της κυρίαρχης επιχειρηματικότητας και την περαιτέρω συρρίκνωση των κρατικών δαπανών που προβλέπει το Μνημόνιο, θα δημιουργήσουν συνθήκες εγκλωβισμού της Ελλάδας σε μια διαδικασία χρέους-αποπληθωρισμού, με πυλώνες τη χρεοκοπία πολλών νοικοκυριών και χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που συνθέτουν τη ραχοκοκαλιά της παραγωγικής βάσης της οικονομίας.

Η συνέχιση της εφαρμογής της  οικονομικής πολιτικής των Μνημονίων θα έχει ως συνέπεια τον δομικό μετασχηματισμό του όντως άρρωστου ελληνικού καπιταλιστικού  μοντέλου προς ένα τύπου laissez faire μοντέλο ασταθούς χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού με μικρό κράτος, συρρικνωμένο και αποδυναμωμένο σύστημα παραγωγής, πολύ υψηλή ανεργία, πολύ χαμηλούς μισθούς και χαμηλό βιοτικό επίπεδο για την πλειονότητα των μισθωτών, των συνταξιούχων και των αυτο-απασχολουμένων. Η κατάρρευση της πλήρης απασχόλησης θα υπονομεύει την πολιτική, οικονομική, χρηματοπιστωτική και κοινωνική σταθερότητα της χώρας, με αρνητικές προεκτάσεις στην εθνική ασφάλεια και τη γεωπολιτική θέση της.

Δεν χρειάζεται κάποιος να είναι οικονομολόγος και καθηγητής για να καταλάβει τι γίνεται σήμερα αλλά και κυρίως τι θα συμβεί. Τόσο η εμπειρία μας σε αυτήν την νεοφιλελεύθερη κατάσταση, οι εμπειρίες άλλων εθνών και πολιτικών και οι αναλύσεις επιστημόνων (Κρούγκμαν, Στίγκλιτς, Αργείτης, Αρέστης, Σκιντέλσκι, Πελαγίδης, Μητσόπουλος, Βρεττός, Μεγήρ, Ρουμελιώτης, Λυγερός, Κοντογιώργης κ.λ.π.), θα πρέπει να είναι ο οδηγός μας.

Όσο πιο γρήγορα διώξουμε το παρών νεοφιλελεύθερο Γερμανικής εμπνεύσεως Μνημόνιο αλλά και τιμωρήσουμε τους πολιτικούς που μας έφεραν εδώ και συνεχίζουν να ζουν με τα απολυταρχικά προνομία τους, τόσο πιο γρήγορα θα σταματήσουμε την κατηφόρα που λέγεται ύφεση και κυρίως να προστατεύσουμε την Συνταγματική Δημοκρατία όχι μόνο από την σημερινή αυταρχική πολιτική ελίτ, αλλά και από τις δυνάμεις που εκμεταλεύονται ανωμαλίες όπως η σημερινή.  

Η κρίση πρώτα απ' όλα είναι πολιτική και όχι οικονομική.


Δέκα και πλέον εκπαιδευτές της Μονάδας Υποβρύχιων Καταστροφών έχουν εκπαιδευτεί στο Κορονάντο της Καλιφόρνιας, στην ίδια απαιτητική σχολή από την οποία «αποφοίτησαν» οι κομάντος της περίφημης «Ομάδας 6»

Στη Μονάδα Υποβρύχιων Καταστροφών στον Σκαραμαγκά, εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι τρέχουν υπό βροχή και κυλιούνται στη λάσπη, ακολουθώντας καθημερινά ένα εξαιρετικά επίπονο πρόγραμμα εκπαίδευσης

Οι Ελληνες SEALs, τα δέκα και πλέον «βατράχια» με το αποφασιστικό βλέμμα, πέρασαν δια πυρός και σιδήρου από το πιο σκληροτράχηλο σχολείο των Navy SEALs, των ειδικών δυνάμεων του Αμερικανικού Ναυτικού στο Κορονάντο της Καλιφόρνιας. Σήμερα είναι οι βασικοί εκπαιδευτές της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών στον Σκαραμαγκά. Ξεχωρίζουν από το διακριτικό που έχουν καρφιτσωμένο στο στέρνο τους, τον θαλασσαετό που κρατά μια άγκυρα, ένα πιστόλι και μια τρίαινα. Δείγμα ότι ανήκουν στο κλειστό κλαμπ των SEALs.
Ανάμεσα στους συμμαθητές τους και οι Αμερικανοί κομάντος που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση «Τζερόνιμο» εκτέλεσης του Μπιν Λάντεν. Τους αναζητήσαμε στη «φωλιά» τους, στη ΜΥΚ, όπου εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι έτρεχαν υπό βροχή και κυλιόνταν στη λάσπη.

Αναμνήσεις


Οι εκπαιδευτές που ανήκουν στο κλειστό κλαμπ των SEALs ξεχωρίζουν από το διακριτικό που απεικονίζει έναν θαλασσαετό να κρατά μια άγκυρα, ένα πιστόλι και μια τρίαινα.
Οι εκπαιδευτές που ανήκουν στο κλειστό κλαμπ των SEALs ξεχωρίζουν από το διακριτικό που απεικονίζει έναν θαλασσαετό να κρατά μια άγκυρα, ένα πιστόλι και μια τρίαινα.

Αυτές τις μέρες το μυαλό τους είναι καρφωμένο στους παλιούς συμμαθητές τους που επιλέχτηκαν για την εξόντωση του Μπιν Λάντεν. Οι αναμνήσεις από το Κορονάντο επιστρέφουν. Ποιος απ' αυτούς μπορεί να ξεχάσει τη διαβολοβδομάδα; Οχι ότι και οι υπόλοιπες δεν είναι... διαβολεμένες. 

Ενα άλλο επίλεκτο μέλος της ελληνικής «κοινότητας» των SEALs, ο Δ.Κ., θυμάται το κολύμπι με τους καρχαρίες: «Ημασταν στην τελευταία φάση της εκπαιδεύσεως στο Σαν Κλεμέντε, ένα νησί-βάση περίπου 70 ν.μ. μέσα στον Ειρηνικό και ετοιμαζόμασταν για το κολύμπι των 5,5 μιλίων, όταν είδα έναν από τους εκπαιδευτές να κρατά έναν κουβά γεμάτο με ωμό κρέας και αίμα, και να μας κοιτά γελώντας πονηρά! Εκείνη τη στιγμή απόρησα, δεν φανταζόμουν τι το ήθελε. Οταν όμως κολυμπούσα μεσοπέλαγα παρατήρησα τον ίδιο εκπαιδευτή που επέβαινε στη λέμβο ασφαλείας να ρίχνει το κρέας στη θάλασσα, σε απόσταση περίπου 100 μ. πίσω από τους κολυμβητές. Εκεί που κολυμπούσαμε ήταν περιοχή αναπαραγωγής λευκών καρχαριών. Το κρέας αυτό αποτελούσε απλά δόλωμα για τους καρχαρίες ώστε να μας προσπεράσουν και να κατευθυνθούν σ' αυτό!».

Αποφασιστικότητα, γερό στομάχι και αντοχή σε ακραίες συνθήκες είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των Ελλήνων «Βατράχων».
Αποφασιστικότητα, γερό στομάχι και αντοχή σε ακραίες συνθήκες είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των Ελλήνων «Βατράχων».
 
Οι καρχαρίες αποδείχτηκαν πιο ανώδυνοι από το καψώνι που περιγράφει ο Κ.Φ.: «Κατά τη διάρκεια μιας νυκτερινής άσκησης, έκανα το λάθος να απομακρυνθώ λίγα μέτρα από το ζευγάρι μου προκειμένου να έχω καλύτερη ορατότητα του στόχου. Ο εκπαιδευτής που ακολουθούσε την ομάδα μου το παρατήρησε και μου υπέδειξε το λάθος... Μόλις ολοκληρώθηκε η άσκηση μου φόρτωσε τον 'Freddy', ένα ομοίωμα ανθρώπου βάρους 90 κιλών, τον οποίο μετέφερα στην πλάτη παντού για τρεις ημέρες. Μετά από αυτό δεν ξανα-απομακρύνθηκα ποτέ από το ζευγάρι μου!».

Διαβολοβδομάδα

Η συγκεκριμένη περίοδος για τους βατραχανθρώπους και ειδικότερα για τους SEALs ξεπερνάει κάθε όριο φαντασίας.

«Ζεσταινόμασταν με τα ούρα μας» αποκαλύπτει ο Σ.Κ. «Στη διαβολοβδομάδα, ήμασταν συνεχώς βρεγμένοι. Το κρύο είχε ποτίσει τα κόκαλά μας και βρισκόμασταν συνεχώς στα πρόθυρα της υποθερμίας».

Η Σχολή. Το σκληροτράχηλο σχολείο των Navy SEALs, των ειδικών δυνάμεων του Αμερικανικού Ναυτικού βρίσκεται στο Κορονάντο της Καλιφόρνιας.
Η Σχολή. Το σκληροτράχηλο σχολείο των Navy SEALs, των ειδικών δυνάμεων του Αμερικανικού Ναυτικού βρίσκεται στο Κορονάντο της Καλιφόρνιας.

«Μη έχοντας άλλη λύση για να ζεσταθούμε έστω και στο ελάχιστο, όποιος και όποτε ήθελε να ουρήσει, σηκωνόταν όρθιος στο κέντρο της βάρκας και ουρούσε κυριολεκτικά επάνω στους υπολοίπους! Οσο αηδιαστικό κι αν ακούγεται, εκείνη τη στιγμή φαίνεται απολύτως φυσιολογικό».

Καψώνι και... Αγιος ο Θεός
Εκπαίδευση με... πολύ κουπί

Καψώνι και πολύ... κουπί φέρνει στη μνήμη του ο M.Δ.: «Το τελευταίο βράδυ της "διαβολοβδομάδας", μετά από τέσσερα μερόνυχτα χωρίς ύπνο και με συνεχή πίεση, εκτελούσαμε την επονομαζόμενη «μεγάλη κωπηλασία» αποστάσεως περίπου 13 ν.μ., κατά την οποία -λόγω της αϋπνίας και της κοπώσεως- είχαμε όλοι παραισθήσεις. Κάποια στιγμή, είχα αναλάβει εγώ την πλοήγηση ενώ οι άλλοι κωπηλατούσαν μισοκοιμισμένοι.

Οι Ελληνες της ομάδας που «έφαγε» τον Μπιν Λάντεν

Κοίταζα τους συμμαθητές μου που ήταν σε οικτρή κατάσταση και αναλογιζόμουν γεμάτος υπερηφάνεια ότι ήμουν καλύτερός τους αφού ήμουν ξύπνιος ενώ αυτοί κατέρρεαν... Τη στιγμή εκείνη διαπίστωσα ότι η βάρκα μου είχε 'καθίσει' σε έναν βράχο, τα κουπιά γύριζαν στον αέρα, κι εγώ αντί για πηδάλιο (όπως νόμιζα) κρατούσα το παγούρι μου! Ολοι μας όμως νομίζαμε ότι πηγαίναμε καλά».

Τη δική του περιπέτεια θυμάται ο Σ.Κ.: «Ο καιρός ήταν άσχημος και είχε πολύ ψηλό κύμα. Προσπαθούσαμε λοιπόν να κάνουμε την προβλεπόμενη έξοδο στην ακτή χωρίς να μας αναποδογυρίσει το κύμα. Ηταν όμως τόσο μεγάλο και ισχυρό, που εκτόξευε κυριολεκτικά τις βάρκες στην ακτή μαζί με τα πληρώματα! Ενας συμμαθητής μου τραυματίστηκε σοβαρά στη σπονδυλική στήλη με αποτέλεσμα να περάσει τους επόμενους έξι μήνες στο νοσοκομείο... και ποιος ξέρει πόσο ακόμα παραπάνω».

Οι Ελληνες της ομάδας που «έφαγε» τον Μπιν Λάντεν
Οι SEALs έχουν μάθει να μην κάνουν τους έξυπνους. Ο Δ.Μ. θυμάται ότι «ένας από τους συμμαθητές μου, ο υπαρχηγός του Σχολείου, ήταν πολύ δυνατός, από τους πρώτους στις επιδόσεις.
Ετσι, επέπληττε συνεχώς τους πιο αδύναμους για τη μειωμένη (ως προς αυτόν) απόδοσή τους και τους προέτρεπε να εγκαταλείψουν ώστε να μην επιβαρύνονται οι «καλοί» (εννοώντας τον εαυτό του) εξαιτίας τους. Η τελευταία φορά που τον είδα ήταν να κτυπά την καμπάνα (δηλαδή να εγκαταλείπει οικειοθελώς την εκπαίδευση), μόλις μισή ώρα μετά την έναρξη της διαβολοβδομάδας! Εκείνη τη στιγμή σκέφτηκα τη λαϊκή παροιμία "Νύκτα έφυγε"»...

Οι Ελληνες της ομάδας που «έφαγε» τον Μπιν Λάντεν
«Κολυμπήσαμε τρία μίλια και μετά συρθήκαμε για μία ώρα στον βούρκο»

Η πάλη μέσα στη λάσπη έχει μείνει αξέχαστη στον Κ.Φ.: «Ενα βράδυ επιβιβαστήκαμε σε τρία ταχύπλοα για να εκτελέσουμε μια άσκηση «αναγνωρίσεως ακτής». Πέσαμε στο νερό σε απόσταση περίπου 3 ν.μ. από την ακτή και αφού κολυμπήσαμε για δύο ώρες στον ωκεανό, παγωμένοι και κουρασμένοι, προσπαθήσαμε να βγούμε έρποντας στην ακτή. Εκεί όμως διαπιστώσαμε ότι η «ακτή» που είχε επιλεγεί δεν ήταν παραλία αλλά ένας βούρκος. Η μυρωδιά ήταν ανυπόφορη, η λάσπη έφθανε μέχρι το γόνατο - κάποιες φορές μέχρι και το στήθος! Μετά από μία περίπου ώρα «πάλης» στον βούρκο για να διανύσουμε μόλις μερικά μέτρα, όλο το σώμα ήταν καλυμμένο με λάσπη και το μόνο που μπορούσε κανείς να διακρίνει μέσα στο σκοτάδι, ήταν το ασπράδι των ματιών των μαθητών που κινούνταν πέρα-δώθε! Μόνο σε κινούμενα σχέδια έβλεπες τέτοιο θέαμα».

Ο άτυχος

Οι SEALs θυμούνται την ατυχία που είχε ένας δικός μας ο Χ.Σ. που έφυγε... νωρίς από την Καλιφόρνια. Ο Eλληνας σημαιοφόρος, μη αντέχοντας την αδυναμία του Αμερικανού να βγάλει τη βάρκα στο βράχο την κατάλληλη χρονική στιγμή, ζήτησε και πήρε τη διακυβέρνηση της λέμβου. Επεσε πρώτος στο νερό, φέρνοντας το σώμα του ανάμεσα στον βράχο και στη λέμβο. Το πλήρωμα όμως καθυστέρησε να ανεβάσει τη λέμβο στον βράχο, με αποτέλεσμα το επόμενο κύμα να την κοπανήσει πάνω του συμπαρασύροντας τον Χ.Σ., ο οποίος αποκόμισε ένα συντριπτικό κάταγμα κνήμης περόνης, το οποίο έδωσε άδοξο τέλος στο όνειρό του...


 • Πρωθυπουργός σκιά ο άνθρωπος που δίνει νέο νόημα στη λέξη εθνικός προδότης
 • Κρύφτηκε στους σωματοφύλακές του όταν ρωτήθηκε για τις 3.200 αυτοκτονίες

Το ΜΑΚΕΛΕΙΟ ήταν δίπλα του. Σκιά του. Όπως θα γίνει από εδώ και στο εξής στον Εφιάλτη της δεξιάς παράταξης. Τον ιπποκόμο της Μέρκελ στην Ελλάδα, τον κήρυκα του ιδρύματος Αντενάουερ και της Εθνικοσοσιαλιστικής ιστορίας των ναζήδων που θα πρέπει να διδαχθούμε από δαύτους. 
Πήγε να το παίξει άνετος στο Λογιστήριο του Κράτους και άκουσε τα σχολιανά του από ανθρώπους που έγιναν φουκαράδες από τον ίδιο και τον μειοδότη συνεργάτη του. Τον Βενιζέλο, υπηρετικό προσωπικό του προφυλακισμένου Λαυρεντιάδη. Οι μικρομολογιούχοι που τους έκλεψαν, ήταν εκεί.

Κάτι προσπάθησε να ψελίσει στο Ρόιτερς που τον "βίδωσε" και κρύφτηκε σαν τα γυναικάκια του δρόμου στις αγκαλιές των κρατικοδίαιτων σωματοφυλάκων του που τους πληρώνουμε αδρά για να τον προστατεύουν.

Το ΜΑΚΕΛΕΙΟ πλησίασε και τον ρώτησε: "Έχουν αυτοκτονήσει 3.200 άνθρωποι, τι απαντάς;"

Ο κόσμος συνέχισε να τον αποδοκιμάζει. 
Λούφαξε στο ακριβό μαύρο κρατικό αυτοκίνητο και την κοπάνησε. 
Μια ζωή φοβικός, ψυχαναγκαστικός και άφιλος.
Το ρεπορταζ είναι της Μαρίλιας Κούζου.

Να τον χαίρεστε όσοι τον κάνατε πρωθυπουργό για να ξεπουλήσει ότι έχει απομείνει όρθιο.Γράφει ο Θεόδωρος Κουτρούκης
Επικ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου

Οι παλιότεροι θα θυμούνται το ηλεκτρονικό παιχνίδι της δεκαετίας του ’80 που λεγόταν Frogger. Ο παίκτης επιχειρούσε να οδηγήσει ένα βατραχάκι στο να διασχίσει ένα δρόμο με αυτοκίνητα και φορτηγά και στη συνέχεια να περάσει ένα ποτάμι πηδώντας επάνω σε χελώνες και κορμούς δέντρων μέχρι να φτάσει στην όχθη του ποταμού όπου βρισκόταν η φωλιά του. Μέχρι να το πετύχει διέτρεχε τον κίνδυνο να τρωθεί θανάσιμα από ποικιλόχρωμα εμπόδια.

Το παιχνίδι αυτό θυμίζει πάρα πολύ το σημερινό αγώνα διάσωσης των επαγγελματιών πολιτικών. Είναι αλήθεια ότι και κατά τις τρεις πρώτες δεκαετίες της Μεταπολίτευσης είχαμε ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες πολιτικά πρόσωπα μετακινούνταν από το ένα κόμμα σε άλλο με μοναδικό σκοπό να επανεκλεγούν στη Βουλή. Ωστόσο, χαρακτηριστικό εκείνης της περιόδου ήταν ότι οι μετακινήσεις ήταν λιγότερο συχνές, περισσότερο μακροχρόνιες και κατευθύνονταν σε ιδεολογικά συγγενείς πολιτικούς οργανισμούς.

Ωστόσο, αυτό που συμβαίνει τα τελευταία τρία χρόνια είναι πρωτόγνωρο. Κόμματα αυτοδιαλύονται εν μία νυκτί και συγχωνεύονται εκλογικά με τα μέχρι πρότινος αντίπαλα κόμματα. Βουλευτές και πολιτευτές μεταπηδούν μέσα σε διάστημα εβδομάδων από το ένα κόμμα στο άλλο χωρίς καμία ιδεολογική αναφορά ακολουθώντας το αξίωμα που διατύπωνε παλαιός βορειοελλαδίτης πολιτικός: «ζήτησε μου ότι θέλεις, μόνο μη μου ζητάς να μην ξανα-είμαι βουλευτής».

Για τους εν λόγω πολιτικάντηδες οι ιδεολογίες και οι αρχές είναι ψιλά γράμματα: αυτό που προέχει είναι να σώσουν το «πολιτικό τομάρι» τους σε μια περίοδο έντονων πολιτικών ανακατατάξεων. Για αυτό το λόγο εγκαταλείπουν κάθε σκάφος που βουλιάζει πηδώντας πρόσκαιρα στο επόμενο. Μέχρι να έρθει η ώρα να το εγκαταλείψουν κι αυτό και πάει λέγοντας.

Κι όταν αντιμετωπίζουν ριπές κριτικής για τις αντιφατικές τους επιλογές οι «πονηροί πολιτευτές» αποκηρύσσουν με εξαιρετική ευκολία τα προγενέστερα πεπραγμένα τους ψελλίζοντας απίστευτα επιχειρήματα: «δεν ήξερα τι ψήφιζα», «δεν πρόλαβα να διαβάσω το νομοσχέδιο», «δεν κατάλαβα τι ακριβώς έκανα». Με αυτό τον τρόπο νομίζουν ότι ξεπέρασαν κι αυτό το εμπόδιο. Πηδώντας το. Σαν τα βατράχια.

Ενοχλημένοι οι Ευρωπαίοι για τις ρωσικές καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες, διασπείρουν δημοσιεύματα για "ξέπλυμα μαύρου χρήματος"...

«Κούρεμα» τμήματος του χρέους της Κυπριακής Δημοκρατίας ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να συμμετάσχει σε πρόγραμμα διάσωσης, σύμφωνα με αποκλειστικό σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής "Süddeutsche Zeitung".

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η χώρα δεν θα καταφέρει να αντέξει το βάρος των τόκων, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Η λύση ωστόσο δεν αναμένεται, εκτιμά η SZ, πριν από το τέλος Ιανουαρίου και μετά την επίσκεψη της Καγκελαρίου Μέρκελ στην Λευκωσία.

«Είναι δύσκολο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία διαβεβαίωνε ότι η περίπτωση της Ελλάδας ήταν μεμονωμένη», επισημαίνεται στο δημοσίευμα και αναφέρεται ακόμη ότι, αν και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες συμφωνούν, κάποιες άλλες εκτιμούν ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, η Ευρωζώνη θα χάσει την αξιοπιστία της. «Η κατάσταση στην Κύπρο είναι σημαντικά πιο δραματική από ό,τι στην Ελλάδα», δηλώνει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην εφημερίδα, η οποία κάνει λόγο για δανειακή ανάγκη 17 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί σχεδόν στο ΑΕΠ της χώρας. Περίπου 10 δισεκατομμύρια από το συνολικό ποσό θα πρέπει να διατεθούν στον τραπεζικό τομέα, σημειώνεται.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες τις οποίες επικαλείται η SZ, εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο έμμεσης συμμετοχής της Ρωσίας στο πρόγραμμα, με τη διάθεση πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ στο ΔΝΤ, το οποίο κατόπιν θα έδινε το ποσό στην Κύπρο. Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιζόταν η συμμετοχή του Ταμείου - χωρίς την οποία η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν δηλώσει ότι δεν μπορεί να υπάρξουν πακέτα στήριξης -, αλλά όχι με δικά του κεφάλαια. «Ρώσοι πολίτες έχουν καταθέσει τεράστια ποσά σε κυπριακές τράπεζες. Σε σχέση με αυτό το στοιχείο, διατυπώνονταν κατά το παρελθόν διαρκώς ισχυρισμοί για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, οι οποίοι ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχουν αποδειχθεί. Ένδειξη της "ανωμαλίας" αποτελεί το γεγονός ότι η Κύπρος, σύμφωνα με τις στατιστικές, είναι ο μεγαλύτερος άμεσος επενδυτής στην Ρωσία. Ειδικοί εκτιμούν ότι πίσω από πολλές ταμειακές εκροές υποκρύπτονται κεφάλαια, τα οποία μεταφέρονται από τη Ρωσία στην Κύπρο, ξεπλένονται και κατόπιν επιστρέφουν στην Ρωσία», αναφέρει η εφημερίδα.

Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, είπε ότι σίγουρα υπάρχουν σκοπιμότητες, εμείς όμως πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να παραμείνουμε προσηλωμένοι.

Είπε ότι ποτέ δεν εκφράστηκε η θέση για κούρεμα του χρέους επίσημα στην κυβέρνηση. Αυτό που εκκρεμεί είπε, είναι ο τελικός αριθμός για το ποσό που θα χρειαστεί για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κάτι που θα ξεκαθαρίσει κατά πόσο το χρέος θα είναι βιώσιμο.

«Η δική μας εκτίμηση είναι ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα είπε ότι τα δημοσιεύματα περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος έχουν σκοπιμότητες, λέγοντας ότι η Κυβέρνηση πολλές φορές επικοινώνησε με ΜΜΕ εξηγώντας ότι η Κύπρος εφαρμόζει εδώ και χρόνια όλες τις πρόνοιες της ΕΕ και έχει λάβει τα εύσημα από την αρμόδια αρχή.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο μη συμμετοχής του ΔΝΤ στην στήριξη της Κύπρου, είπε ότι η ΕΕ δεν έχει κανένα δικαίωμα να αφήσει κράτος μέλος της να χρεοκοπήσει, οπότε σε αυτή την περίπτωση πρέπει να βρει λύση.

Εξάλλου, τόνισε, το πρόβλημα στην Κύπρο ήταν αποτέλεσμα της απόφασης της ΕΕ για κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Η Καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ αναμένεται να επισκεφθεί την Λευκωσία στις 11 Ιανουαρίου, προκειμένου να λάβει μέρος σε διεθνές συνέδριο, στο περιθώριο του οποίου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Στις 15 Ιανουαρίου θα δοθεί, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, στη δημοσιότητα η έκθεση της τρόικας και μία εβδομάδα αργότερα θα συνέλθει το Eurogroup, προκειμένου να δώσει την κατ'αρχήν έγκρισή του για το πακέτο στήριξης.

Κληθείς να επιβεβαιώσει τα όσα γράφονται περί επίσκεψης της Άγγελα Μέρκελ στην Κύπρο, ο Στέφανος Στεφάνου, είπε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση.

Γράφει ο Διογένης ο Κυνικός

Από την δικαιοσύνη μπορεί ο καθένας από εμάς να έχει παράπονα. Μπορεί να αφορούν την ταχύτητα με την οποία αποδίδεται η δικαιοσύνη ή ακόμη και με το κατά πόσο αποδίδεται δικαιοσύνη στην χώρα μας.

Είναι λογικό να υπάρχουν αυτά τα παράπονα για έναν και πολύ απλό λόγο. Γιατί η δικαιοσύνη, οι δικαστές, να διαφέρουν από ότι άλλο συμβαίνει στην Ελλάδα σε όλους τους τομείς; Τι λειτουργεί σωστά στην χώρα μας για να διαμαρτυρηθούμε ότι το μόνο που δεν είναι άψογο εδώ είναι η δικαιοσύνη; Υπάρχει σωστό σύστημα υγείας; Λειτουργεί σωστά η δημόσια εκπαίδευση; Υπάρχει σωστή αστυνόμευση; Για να μην αναφερθούμε και στο πολιτικό κατεστημένο της χώρας…

Τελευταίως όμως το κλίμα αυτό το ανατρέπουν κάποιοι λίγοι εισαγγελείς, ανακριτές, δικαστικοί. Και για να καταλάβει κανείς τον τιτάνιο αγώνα που δίνουν αυτοί οι άνθρωποι, απτό παράδειγμα αποτελεί ο πόλεμος που ξέσπασε χθες το βράδυ με τις καρατομήσεις διευθυντών, τμηματαρχών κλπ του ΣΔΟΕ και των Εφοριών. Είναι πασιφανές, άλλωστε μια ζωή αυτό συμβαίνει, ότι η πολιτική εξουσία θέλει να ελέγχει όλους τους τομείς της δημόσιας διοίκησης. Το γιατί είναι μάλλον αυτονόητο, ειδικά αυτές τις ημέρες.

Σήμερα υπάρχουν τόσες πολλές υποθέσεις σε εκκρεμότητα που κάποιοι νιώθουν την επιτακτική ανάγκη να ελέγξουν πλήρως το σύστημα. Να θυμίσουμε ως παράδειγμα των εκκρεμών υποθέσεων τις διάφορες λίστες του ΣΔΟΕ; Λαγκάρντ, Λουξεμβούργου, Λιχτενστάιν… Αυτούς που έβγαλαν χρήματα έξω και θα κληθούν να αποδείξουν ότι ήταν δηλωμένα στην Εφορία τα χρήματα αυτά; Τους πολιτικούς που ελέγχονται; Μάλιστα, χωρίς να γνωρίζουμε αν έχει σχέση με την αντικατάσταση του, ένα από τα πιο γερά στελέχη του ΣΔΟΕ που μετακινήθηκε, ο κύριος Μαϊτός αφ’ ενός μεν χειρίστηκε την υπόθεση Τσοχατζόπουλου, και όλοι γνωρίζουμε τα αποτελέσματα της δουλειάς του, αφ’ ετέρου δε λέγεται ότι ήλεγχε για φοροδιαφυγή και μαύρο χρήμα πρώην αρχηγό κόμματος…. Τα σκάνδαλα Λαυρεντιάδη, Τσοχατζόπουλου και τόσα άλλα; Τι φοβούνται λοιπόν στην κυβέρνηση; Μήπως από κανένα «ατύχημα» βγει στην φόρα και κάτι που δεν πρέπει; Κάτι που θα τους κάψει ολοκληρωτικά τους πολιτικούς; Γιατί «καμένοι» είναι ήδη, απλά αρνούνται να το δουν…

Και εδώ έρχεται η δικαιοσύνη. Σκεφθείτε λοιπόν αυτοί οι λίγοι άνθρωποι που θέλουν να καθαρίσουν την Κόπρο του Αυγεία στην Ελλάδα πως εργάζονται… Πως προσπαθούν να επιτελέσουν τα καθήκοντα τους… Έχουν την υποστήριξη που χρειάζονται; Φανταζόμαστε ότι θα έχουν στην διάθεση τους όλο τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό που χρειάζονται… Θα έχουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εκτυπωτές και ότι άλλο χρειάζονται… Αχ ξεχάσαμε οι περισσότεροι χρησιμοποιούν τα δικά τους μηχανήματα… Φανταζόμαστε ότι θα έχουν όλη την απαραίτητη γραμματειακή υποστήριξη… Αχ ξεχάσαμε για παράδειγμα οι Οικονομικοί Εισαγγελείς δεν έχουν ούτε φωτοτυπικό χαρτί… Αλλά φανταζόμαστε θα έχουν την αμέριστη υποστήριξη και βοήθεια των δημοσίων υπηρεσιών όπως πχ του ΣΔΟΕ…. Ξέρετε ποιου ΣΔΟΕ; Του Καλαματιανού εφοριακού… Του ΣΔΟΕ που επί εποχής Βενιζέλου αποψιλώθηκε η υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων καθώς έμειναν 10-20 ελεγκτές για 2.000 υποθέσεις. Που έμεινε με 2 άτομα η αρμόδια υπηρεσία για τους «σκαφάτους»… Που φαγώθηκε σε μια νύχτα ο κύριος Διώτης για να έρθει ο πασίγνωστος, στον νομό Μεσσηνίας, κύριος Στασινόπουλος!!! Λέτε να εκτελεί το ΣΔΟΕ όλες τις εντολές, τα αιτήματα που λαμβάνει από την δικαιοσύνη, άμεσα, χωρίς καθυστέρηση, και χωρίς μαγειρέματα; Ερώτηση κάνουμε... Εμείς δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε...

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε επαφή με το περιβάλλον. Ένα πράγμα με το οποίο δεν μπορεί διαφωνεί κανείς λογικός άνθρωπος είναι το να ξηλωθεί το σάπιο κατεστημένο όπου και αν βρίσκεται αυτό. Αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει με κανόνες και συντεταγμένα. Δεν μπορεί ο καθένας να παίρνει ένα γιαταγάνι και να «καθαρίζει» κόσμο… Και ας θεωρήσουμε ότι καλά κάνουν και διώχνουν κάποιους από τις θέσεις που κατείχαν. Οι άλλοι που τους αντικαθιστούν με τι κριτήρια επελέγησαν; Που έμαθε ο κ. Μαυραγάνης και ο κάθε κύριος Μαυραγάνης τι αξίζει ο καθένας από αυτούς που επέλεξε; Τους αξιολόγησε κάποιος; Η ΔΑΚΕ; Η ΔΗΜΑΡ ή το ΠΑΣΟΚ; Και πότε έγινε η διαδικασία αυτή;

Με αυτά τα λίγα λόγια δείχνουμε την μεγίστη αξία που έργου που προσφέρουν αυτοί οι λίγοι, δυστυχώς, δικαστικοί λειτουργοί. Άσε που «χαλάνε και την σούπα» σε πολλούς, που άλλα σχεδιάζουν και άλλα βρίσκουν μπροστά τους… Ελπίζουμε να αντέξουν και να συνεχίσουν το έργο τους ακόμη πιο δυνατά. Αν δεν ήταν και αυτοί οι άνθρωποι, πιστεύει κανείς ότι θα είχε αλλάξει κάτι στην χώρα; Θα είχε γεμίσει η πτέρυγα των VIP στον Κορυδαλλό; Η οποία δεν καταλαβαίνουμε και ακριβώς γιατί έχει δημιουργηθεί… Ο δολοφόνος κάποιου ανθρώπου είναι στα κάτεργα, και οι οικονομικοί «δολοφόνοι» όχι ενός ανθρώπου αλλά ενός λαού ολόκληρου παραγγέλνουν και σολομό και έχουν και ειδική μεταχείριση. Ακόμα ένα επίτευγμα των πολιτικών μας!!!!! Σαπίλα και πάλι σαπίλα....