Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

1 Δεκ 2012

Μαγείρισσα παραδέχθηκε ότι εδώ και 4 χρόνια έφτυνε συστηματικά και με αγανάκτηση στις μερίδες που σέρβιρε σε Ουκρανούς βουλευτές

Russia Today News
1 Δεκεμβρίου 2012
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Μια μαγείρισσα που εργαζόταν στο εστιατόριο του Κοινοβουλίου της Ουκρανίας απολύθηκε μόλις ανακαλύφθηκε ότι έφτυνε συστηματικά στις μερίδες που σέρβιρε στους βουλευτές.

Με το που της ανακοινώθηκε η απόλυσή της, δήλωσε ψύχραιμα πως ό,τι έκανε ήταν μια μορφή προσωπικής εκδίκησης για το γεγονός ότι οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι κατέστρεψαν την πατρίδα της.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ουκρανικού Τύπου, το σκάνδαλο, που σήμερα κάνει το γύρο του κόσμου, ξέσπασε μόλις ένας βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος ανακάλυψε ότι κάποιος είχε φτύσει μέσα στη σούπα του. Μια μικρή έρευνα ήταν αρκετή για να οδηγηθεί η αστυνομία στα ίχνη της Γιούλια Μπορστσένκο, η οποία απολύθηκε αμέσως για την συμπεριφορά της απέναντι στους αντιπροσώπους του ουκρανικού λαού.

Ωστόσο, η κ. Μπορστσένκο δήλωσε με απτόητο ύφος ότι δεν μετανιώνει για ό,τι έκανε, αφού κατά τη γνώμη της ήταν ένας τρόπος έκφρασης των πολιτικών της θέσεων.

«Όποιος νομίζει ότι πληρωνόμαστε καλά εδώ στο εστιατόριο της Βουλής κάνει μεγάλο λάθος», δήλωσε η πρώην μαγείρισσα. «3.200 γρίβνα το μήνα μισθό (350 ευρώ) μας δίνουν και δεν είναι τίποτα όταν μένεις στην πρωτεύουσα αυτής της χώρας. Ο μόνος λόγος που έψαξα να βρω δουλειά στη Βουλή ήταν επειδή έψαχνα μια ευκαιρία για να εκδικηθώ τους βουλευτές για όσα έχουν κάνει και εξακολουθούν να κάνουν σ’ αυτή τη χώρα και τον λαό της. Κι αν είναι κανείς που νομίζει ότι μετάνιωσα για ό,τι έκανα, κάνει μεγάλο λάθος. Απλά μένω πιστή στις πολιτικές μου θέσεις».

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν ό,τι έκανε το έκανε συστηματικά, η κ. Μπορστσένκο απάντησε καταφατικά.

Και για να δώσει τέλος στο μπαράζ ερωτήσεων των δημοσιογράφων, τους έκανε μια τελική δήλωση: «Φυσικά και δεν πρόκειται να ξαναεργαστώ σε εστιατόριο. Θα ασχοληθώ με τη συγγραφή βιβλίων».Το «μεγαλύτερο λάθος» στην τελευταία συμφωνία του Eurogroup και του ΔΝΤ για την Ελλάδα είναι ότι εξαρτάται οποιαδήποτε ανακούφιση του ελληνικού χρέους από τη συνέχιση της δημοσιονομικής λιτότητας, υποστηρίζει με σημερινό, κύριο άρθρο της, η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», αλλά αναγνωρίζει ότι αυτό που συμφωνήθηκε την Τρίτη από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αποτελεί «σαφή βελτίωση», σε σχέση με προηγούμενες συμφωνίες.

Όπως επισημαίνεται, στη συμφωνία επιστρατεύονται χρήσιμα εργαλεία για τη μείωση του ελληνικού χρέους, αναγνωρίζοντας ότι οι τρέχουσες και προβλεπόμενες αναλογίες στην Ελλάδα για την έξοδο από το χρέος δεν είναι βιώσιμες. Η εφημερίδα της Νέας Υόρκης θεωρεί ότι μέτρα όπως το πραγματικό «κούρεμα» του χρέους θα ήταν περισσότερο αποτελεσματικά και αφήνει να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο έχει μετατεθεί, για πολιτικούς λόγους, μετά τις γερμανικές εκλογές. Ωστόσο, σημειώνεται ότι αυτό που χρειάζεται η ελληνική οικονομία ώστε να είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα, είναι επιθετικά μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης, μεταξύ αυτών, δημόσιες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των λιμανιών και των υποδομών, φορολογικές ελαφρύνσεις για την ενθάρρυνση των εξαγωγών και καλύτερη δημόσια εκπαίδευση.

Στο άρθρο αναφέρεται ότι η συμφωνία διατηρεί την Ελλάδα οικονομικά φερέγγυα για τους επόμενους μήνες, αλλά το τίμημα μπορεί να αποδειχθεί πολύ μεγάλο για να το αντέξει η ελληνική οικονομία και κοινωνία. Επίσης, η εφημερίδα κάνει λόγο για “εύθραυστο χαρακτήρα” της ελληνικής κυβέρνησης συνεργασίας και διατυπώνει την άποψη ότι η Ελλάδα μπορεί να μην αντέξει μέχρι τις γερμανικές εκλογές, με ενδεχόμενο αποτέλεσμα ακόμη και τη χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ.

Σύμφωνα πάντα με το κύριο άρθρο των “Νιου Γιορκ Τάιμς”, η καταστροφή μπορεί να αποφευχθεί, υπό την προϋπόθεση ότι η κ. Μέρκελ θα προτάξει την επιβίωση της Ελλάδας και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έναντι των εκλογικών υπολογισμών της.

Επιτέλους χαρμόσυνα νέα Ελληνάκο. Η κρίση για την Ελλάδα τελειώνει. Σύντομα θα είναι παρελθόν. Όπου νά'ναι θα σημάνουν οι καμπάνες και θα αρχίσουν τα γλέντια.

Ξέρεις γιατί Ελληνάκο; Γιατί η κρίση είναι για τους ζωντανούς. Η χώρα σου σε λίγο πεθαίνει. Θα περάσει στην αιωνιότητα. Έζησε σχεδόν 200 χρόνια.

Τα τελευταία 4 χρόνια χτυπιέται ανελέητα και πρακτικά έχει ήδη ψοφήσει. Τα περισσότερα τραύματά της είναι εσωτερικά Ελληνάκο και γι'αυτό δε θα τη βγάλει καθαρή.

Λείπει μόνον η ληξιαρχική πράξη θανάτου. Αυτή θα είναι η αναθεώρηση του συντάγματος Ελληνάκο. Εσύ κάποια στιγμή θα κάνεις πάλι το χρέος σου. Θα ψηφίσεις τη βουλή που θα την υπογράψει και μαζί θα θάψεις και τη χώρα σου. Βέβαια και πάλι θα το κάνεις με καλό σκοπό. Για να πάρεις άλλη μια δόση.

Το ψόφιο κουφάρι της ως ένα "σύγχρονο" κράτος θα αλλάξει ονομασία Ελληνάκο. Το νέο της όνομα θα είναι "Ελληνική Τραπεζοκρατία".

Η νέα σημαία που θα της δώσουν θα είναι παρόμοια με την ήδη υπάρχουσα, μόνο που αντί του σταυρού θα έχει το σύμβολο του Ευρώ. Τα παιδιά σου όλο καμάρι θα τραγουδούν "της πατρίδας μου η σημαία έχει χρώμα γαλανό και στη μέση χαραγμένο ένα κάτασπρο ευρώ".

Αυτά αποφασίστηκαν Ελληνάκο σε ένδειξη ευγνωμοσύνης και απόδοσης τιμής για τον αγώνα που κάνεις να σώσεις τις τράπεζες και το Ευρώ. Για άλλη μια φορά η μοίρα σε έκανε πρωτοπόρο. Όπως οι πρόγονοί σου χάρισαν στον κόσμο την Δημοκρατία, έτσι και εσύ θα χαρίσεις την Τραπεζοκρατία.

Το μνημείο του "Αγνώστου Στρατιώτη" θα αλλάξει Ελληνάκο και θα μετονομαστεί σε "Αγνώστου Χρεοφειλέτη" και αντί του νεκρού οριζοντιωμένου στρατιώτη θα μπεις εσύ σε όρθια στάση. Ναι Ελληνάκο, στη στάση του αγώνα σου. Σε όρθια στάση, με γουρλωμένα μάτια και με τη θηλιά στο λαιμό. Έτσι όπως είσαι όταν αυτοκτονείς κρεμώμενος δίνοντας τον αγώνα τον καλό για να σώσεις τις τράπεζες και το νόμισμα που τόσο αγάπησες.

Όλα τα έθνη θα υποκλιθούν μπρος στην ανδρεία σου Ελληνάκο. Εσύ είσαι ο πρώτος που δέχθηκες τα χρέη των τραπεζών να τα αναλάβεις εσύ, τα παιδιά σου και τα εγγόνια σου. Εσύ ανοίγεις τον δρόμο ώστε να μπορέσει η Τραπεζοκρατία να απλωθεί και να κατακυριεύσει όλον τον κόσμο.

Και ναι Ελληνάκο, μάλλον θα σου κάνουν το χατίρι να είναι "Προεδρική Τραπεζοκρατία", ώστε άλλος ένας δικός σου διακαής πόθος να γίνει πραγματικότητα. Ο Τραπεζίτης που θα σε κυβερνά να εκλέγεται απευθείας από εσένα, τον "κυρίαρχο λαό".

Εσύ Ελληνάκο θα καλείσαι Τραπεζο-υπήκοος ή τραπεζοκόμος ή απλά βλάκας. Η δε χώρα σου θα είναι μια πολιτεία της ομοσπονδίας των Ηνωμένων Τραπεζοπολιτειών της Ευρώπης.

* Εάν αναρωτιέσαι γιατί λέω 4 χρόνια και όχι 3 που σου λέει η τηλεόραση ότι έχεις κρίση, σου θυμίζω ανόητε ότι το 2008 αποφάσισες (δια του υπουργού σου κ. Αλογοσκούφη), πρώτος σε όλη την Ευρώπη, να "θωρακίσεις" τις τράπεζες με τα δικά σου λεφτά. Ίσως σήμερα με τα μέτρα των 13 δις να καταλαβαίνεις τι θυσίες θα κάνεις για να ξεπληρώσεις μόνον τα πρώτα 28 δις που ανέλαβες τότε.

ΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΑΚΟ

Γιατί άραγε δεν θα έπρεπε να "εκσυγχρονιστεί" η χώρα σου; Γιατί θα έπρεπε να ζήσει; Τι έβγαλε η χώρα σου Ελληνάκο;

Μπουμπούκια έβγαλε. Μπουμπούκια σαν και εσένα, που όταν τα κονόμησαν ξέχασαν την καταγωγή τους και έτρεξαν να μπουν στα Ευρωπαϊκά και Αμερικανικά σαλόνια. Είναι φεντεραλιστές λένε, και εννοούν ας πάει στο διάολο η Ελλάδα αν είναι εγώ να τα κονομάω.

Αδέλφια σου όμως είναι ρε ανόητε. Λες να είναι τόσο διαφορετικοί από εσένα; Αφού και εσύ εάν τα κονομούσες το ίδιο θα έκανες.

Μπουμπούκια έβγαλε. Μπουμπούκια σαν και εσένα, που όταν έγιναν πολιτικοί την ξεπούλησαν κομμάτι-κομμάτι για να αυξήσουν τα μηδενικά στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Άλλοι κάνουν τους αριστερούς και άλλοι τους δεξιούς για να ασχολείσαι και εσύ με αυτές τις βλακείες.

Αδέλφια σου όμως είναι ρε ανόητε. Λες να είναι τόσο διαφορετικοί από εσένα; Αφού και εσύ μόνο το τομάρι σου κοιτάς. Ξέρουν καλά πόσο ευατούλης και βλάκας είσαι και για αυτό σε κατευθύνουν όπου θέλουν.

Μπουμπούκια έβγαλε. Μπουμπούκια σαν και εσένα, που όταν έγιναν δημοσιογράφοι άρχισαν να "τα πιάνουν" από αριστερά και δεξιά. Δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό άλλα να λένε τη μια στιγμή και άλλα την επομένη, αναλόγως από που τα παίρνουν. Σε οδηγούν στον γκρεμό και χαίρονται γιατί αυτό τους λογίζεται ως επιτυχία.

Αδέλφια σου όμως είναι ρε ανόητε. Λες να είναι τόσο διαφορετικοί από εσένα; Αφού και εσύ τις ίδιες βλακείες αναπαράγεις συνέχεια, ακόμη και όταν είναι εναντίον σου.

Μπουμπούκια έβγαλε. Μπουμπούκια σαν και εσένα, που όταν έγιναν συνδικαλιστές ξεπουλήσανε τους συναδέλφους τους για την προσωπική τους ανέλιξη. Τους πιο πετυχημένους από δαύτους τους έκανες βουλευτές και ψήφισαν τα μνημόνια εναντίον σου.

Αδέλφια σου όμως είναι ρε ανόητε. Λες να είναι τόσο διαφορετικοί από εσένα; Αφού και εσύ είσαι πάντα πρόθυμος να πατήσεις πάνω στους άλλους για να ανέβεις.

Μπουμπούκια έβγαλε. Μπουμπούκια σαν και εσένα, που όταν έγιναν ακαδημαϊκοί δάσκαλοι έπεσαν με τα μούτρα στις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και τις κρατικές επιτροπές και τώρα γυροφέρνουν στα κανάλια μπουρδολογώντας ασύστολα, κάνοντας τους ειδήμονες. Τενεκέδες ξεγάνωτοι που το μόνο που παράγουν είναι θόρυβος. Τυφλοί, οδηγοί τυφλών.

Αδέλφια σου όμως είναι ρε ανόητε. Λες να είναι τόσο διαφορετικοί από εσένα; Αφού και εσύ όταν σου δίνεται η ευκαιρία να "τα πιάσεις" το κάνεις χωρίς δεύτερη κουβέντα.

ΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΑΚΟ

Σου είναι δύσκολο να σκεφτείς έξω και πάνω από τα κόμματα. Πρέπει όμως να αντιληφθείς ότι ο κύκλος της ζωής τους έκλεισε. Τώρα καταρρέουν και θέλουν να πάρουν και εσένα μαζί τους.

Καλώς υπήρξαν για τους λόγους που υπήρξαν και ότι καλό έκαναν δεν είναι δυνατόν να διαγραφεί. Έστω και το παραμικρό καλό θα τους πιστωθεί. Και όλοι οι αγώνες τους καλά έγιναν.

Τώρα όμως πρέπει να τα αφήσεις να σβήσουν, γιατί ήδη έχουν καταντήσει ζόμπι. Τριγυρνάνε πεινασμένα και αναζητούν να καταβροχθίσουν ότι καλό έχει περισσέψει στη χώρα.

Χαιρέτα τα Ελληνάκο. Κράτα τις όποιες καλές αναμνήσεις και άστα να σβήσουν μέσα στη διαφθορά τους. Οι τωρινοί εκπρόσωποί τους είναι πολύ μικροί. Και αυτό ισχύει για όλα τα κόμματα Ελληνάκο.

Οι καταστάσεις άλλαξαν αλλά αυτοί εξακολουθούν να σε δουλεύουν όπως στο παρελθόν. Ξεπεράστηκαν πλέον από τα πράγματα.

ΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΑΚΟ

Ξέρω ότι σε πειράζουν αυτά που λέω και σε πειράζει που σε λέω Ελληνάκο. Πίστεψέ με όμως ότι σε ξέρω τόσο καλά που έχω κάθε δικαίωμα να σε αποκαλώ όπως θέλω.

Απευθύνομαι προσωπικά σε εσένα και δεν βγάζω διάγγελμα. Εγώ προσπάθησα να σου μιλήσω και εσύ επέλεξες να με ακούσεις. Και με επέλεξες Ελληνάκο γιατί ξέρεις ότι σου λέω την αλήθεια. Το ξέρεις, γιατί την ξέρεις και εσύ την αλήθεια. Απλά κρύβεσαι γιατί την φοβάσαι. Φοβάσαι μήπως σε ξεβολέψει.

Πρόσεξε Ελληνάκο, δεν μιλάω γενικά και αόριστα. Όταν λέω εσένα, εννοώ ΕΣΕΝΑ. Κανέναν άλλον. ΕΣΕΝΑ. Εσένα που εχθές στη δουλειά συζητούσες για τον Τατσόπουλο και προχθές άκουγες "το πουλάκι τσίου".

Εσένα όμως που "την ψάχνεις" κιόλας. Ξέρεις γιατί σου μιλάω έτσι Ελληνάκο; Γιατί έπρεπε να "την έχεις βρει" μετά από τόσο ψάξιμο.

Σε κατηγορώ Ελληνάκο γιατί ΕΣΥ ειδικά έπρεπε να έχεις καταλάβει. Σε εσένα δόθηκε το χάρισμα να μάθεις αυτά που άλλες γενιές θα επαναστατούσαν εάν τα ήξεραν. Μυστικά καλά κρυμμένα σου αποκαλύφτηκαν και τα προσπέρασες σαν κόπανος. Είσαι ένα click μακριά από την αλήθεια Ελληνάκο. Όσο υπάρχει το internet ελεύθερο εκμεταλλεύσου το. Μάθε και πες τα και σε άλλους.

Ξέρεις γιατί σε λέω Ελληνάκο; Γιατί σε ξέρω πολύ καλά. Εσύ δεν είσαι σαν τον υπερήλικα συνταξιούχο στον οποίο χρέωσες το εκλογικό αποτέλεσμα και τη μιζέρια σου. Είσαι όμως σαν τον νεαρό συνταξιούχο που βολεμένος στον καναπέ του κρίνει και κατακρίνει.

Ξέρεις γιατί σε λέω Ελληνάκο; Γιατί σε ξέρω πολύ καλά. Εσύ δεν είσαι σαν τα άμυαλα παιδάκια που έχουν το μυαλό πάνω από τη σκούφια τους. Εσύ είσαι σοβαρός κύριος. Εσύ όμως είσαι και αυτός που χάρηκε βλέποντας τον μαθητή να μουντζώνει τους επίσημους στην παρέλαση. Ναι Ελληνάκο, χάρηκες πολύ τότε, θα ήθελες και εσύ να κάνεις το ίδιο.

Δεν το έκανες όμως Ελληνάκο. Κρύφτηκες. Κρύφτηκες πίσω από ένα παιδί 17 ετών. Χαμήλωσες το βλέμμα σου για να μην δουν ότι χαιρόσουν. Μέσα σου ένιωθες εθνική ανάταση, αλλά το σώμα σου καμπούρωνε όλο και περισσότερο για να την κρύψει Ελληνάκο. Περίμενες να πας στο σπίτι σου, να είσαι μόνος σου για να γελάσεις. Όμως να κλάψεις θα έπρεπε Ελληνάκο, γιατί περιμένεις από τα παιδιά σου να κάνουν αυτό που εσύ δεν έκανες χρόνια τώρα.

Και πως θα σχολίαζες το γεγονός στον περίγυρό σου Ελληνάκο; Τι θέση θα έπαιρνες ως κοινωνία; Περίμενες να δεις τον Λαζόπουλο, για να μάθεις τι άποψη θα έπρεπε να έχεις.

Αναρωτιέσαι από που παίρνω το δικαίωμα και σου μιλάω έτσι. Είμαστε γνωστοί από παλιά βρε κορόιδο. Σε ξέρω πολύ καλά. Δεν φαντάζεσαι πόσο καλά. Σου λέω και πάλι, μιλάω σε ΕΣΕΝΑ. Δεν γράφω για όλους ανόητε. Αυτό το κείμενο είναι γραμμένο μόνον για ΕΣΕΝΑ.

Δεν με θυμάσαι, έ; Ή κάνεις ότι δεν με θυμάσαι; Πώς να με θυμηθείς όταν έχεις "κάψει" το μυαλό σου με την τηλεόραση. Κλείστην. Κλείσε την τηλεόραση για ένα χρόνο και θα με θυμηθείς. Κλείστην για δύο χρόνια και η κρίση θα τελειώσει. Σπάστην και θα ξαναζήσεις εσύ Ελληνάκο και όχι η εικόνα.

ΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΑΚΟ

Το δικαίωμά σου στη σκέψη το έχεις εκχωρήσει μέσω της τηλεόρασης στα λαμόγια. Όλη την ημέρα δουλεύεις και το βράδυ θέλεις να χαλαρώσεις. Είσαι κουρασμένος και θέλεις κάτι ελαφρύ. Δεν θέλεις να κουράσεις το μυαλό σου (αυτό τέλος πάντων που νομίζεις ότι έχεις). Ανάβεις την τηλεόραση και χαλαρώνεις. Είσαι πλέον παθητικός δέκτης Ελληνάκο. Ότι μπούρδα ακούσεις, την άλλη μέρα θα την παπαγαλίζεις. Θα την επαναλαμβάνεις στον περίγυρό σου και θα ανταγωνίζεστε για το ποιός θυμάται καλύτερα την μπούρδα που άκουσε.

Εάν κάποιος σου πει κάτι διαφορετικό από το κουτί, θα τον κατηγορήσεις. Σε ξεβολεύει από την ιδεολογική σου πολυθρόνα.

Ναι Ελληνάκο, η μεγάλη πολυθρόνα δεν είναι αυτή του σαλονιού σου, μπροστά στην τηλεόραση. Η μεγάλη πολυθρόνα είναι μέσα στο μυαλό σου. Εκεί έχει αράξει η σκέψη σου και δεν λέει να κουνηθεί. Θυμάσαι άραγε πότε σκέφτηκες για τελευταία φορά Ελληνάκο;

Φοβάσαι να σκεφτείς. Φοβάσαι να σκεφτείς γιατί μπορεί να καταλάβεις και τότε θα αυτοαναιρεθείς. Θα καταλάβεις ότι τόσα χρόνια ζεις μέσα στο ψέμα που σε έβαλαν να ζήσεις.

Περιμένεις να ακούσεις τους δημοσιογράφους σου, τους πολιτικούς σου και τους ειδήμονες για να επιβεβαιώσεις ότι δεν είναι όλη η ζωή σου λάθος. Ναι, αυτά που σου λένε είναι "η αλήθεια" και έτσι χαλαρώνεις. "Κακά και άδικα τα μέτρα, αλλά αναγκαία". Δεν χρειάζεται εσύ να κουραστείς να σκέφτεσαι. Σκέφτονται αυτοί για εσένα. Αυτοί θέλουν το καλό σου. Εσύ φάε το μπιφτέκι σου, πιές και μια coca και τις απόψεις θα σου τις δώσουν έτοιμες.

Σε πειράζει που σε λέω Ελληνάκο αλλά εγώ σε προκαλώ. Ποιά άποψη από αυτές που έχεις για την κρίση είναι δική σου και δεν την έχεις ακούσει στην τηλεόραση; Ξέρω ότι σου ζητάω κάτι δύσκολο γιατί μόνον να αναμασάς αυτά που άκουσες μπορείς. Μηρυκαστικό έχεις καταντήσει. Αν είσαι τίμιος ομολόγησέ το, ούτε μία σκέψη ή άποψη δεν έχεις δική σου.

Αγχώνεσαι Ελληνάκο; Δεν μπορεί, κάποια σκέψη δική σου θα έχεις. Ξανασκέψου μήπως και την βρεις.

Εάν την βρήκες, πρόσεξε μήπως στο μυαλό σου μαζί με τη συγκεκριμένη σκέψη σού έρχεται και η εικόνα του Πρετεντέρη να γαυγίζει ή του Άδωνη να νιαουρίζει; Μήπως αυτού τελικά είναι η σκέψη;

ΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΑΚΟ

Εάν σκεφτείς ελεύθερα θα δεις ότι ζεις τον μύθο του Ευρώ. Είναι δύσκολο να το χωνέψεις γιατί το αγαπάς πολύ αυτό το νόμισμα. Σε έκανε άνθρωπο, ενώ πριν ήσουν ζώο. Σε έκανε Ευρωπαίο, ενώ ήσουν Έλληνας. Αγοράζεις ότι θέλεις χωρίς να προβληματιστείς εάν είναι εισαγόμενο ή ντόπιο.

Σου αρκεί μόνον ένα πράγμα Ελληνάκο. Να έχεις Ευρώ. Δεν σε πειράζει εάν ο διπλανός σου κρεμάστηκε χθες από το δέντρο, αρκεί εσύ να έχεις Ευρώ.

Σε έχω δει σαν γριούλα Ελληνάκο, να δυσκολεύεσαι να πληρώσεις για το ψωμί σου και να λες "προς θεού μη γυρίσουμε στη δραχμή".

Σε λυπήθηκα πολλές φορές, όχι τόσο για την οικονομική σου φτώχια όσο για την πνευματική Ελληνάκο. Γιατί προσπαθείς στην ουσία να στηρίξεις τον δυνάστη σου. Δυστυχώς όμως δεν μπορώ να σε βοηθήσω. Από τον βούρκο του Ευρώ που βρίσκεσαι δεν μπορώ να σε τραβήξω. Ότι και να κάνω μετά από λίγο θα δεις τηλεόραση και θα ξαναβουλιάξεις.

Σε βαρέθηκα όμως Ελληνάκο. Φιλοσοφείς. Προσπαθείς να αποδείξεις ότι δεν φταίει το Ευρώ, αλλά τα αίτια είναι βαθύτερα. "Η κακία και η διαφθορά του ανθρώπου". Τι είπες τώρα μεγάλε!!! Κάνε ένα διάλλειμα να ξεκουραστείς μετά από το βαθύ στοχασμό σου. Φάε και μια kit-kat, σου αξίζει μετά από τόση σκέψη, μην πάθεις και τίποτα.

Νομίζεις ότι έχεις την πολυτέλεια να φιλοσοφείς Ελληνάκο; Σε έχουν στήσει στον τοίχο και είναι έτοιμοι να πυροβολήσουν και εσύ ασχολείσαι με φιλοσοφικά ζητήματα. Κοίτα να σωθείς πρώτα ανόητε και μετά ασχολείσαι με τη φιλοσοφία. Ή τουλάχιστον όταν φιλοσοφείς κάντο "άνευ μαλακίας".

Ζητάς εγγυήσεις για να πας σε εθνικό νόμισμα. Σου διευκρινίζω εθνικό νόμισμα ελεύθερο χρέους. Νόμισμα που το κράτος σου κόβει μόνο του και όχι ελεγχόμενο από τα διεθνή λαμόγια. Με κεντρική τράπεζα δική σου και όχι των λαμογίων. Με περιορισμό στη διακίνηση κεφαλαίων και διαγραφή του συνόλου του χρέους σου. Και εσύ επιμένεις να ζητάς εγγυήσεις.

Ρε φουκαρά Ελληνάκο ζήτησες ποτέ αυτές τις εγγυήσεις από το Ευρώ; Εδώ καταστρέφεσαι και εσύ ζητάς εγγυήσεις; Πόσος θα είναι ο πληθωρισμός και το ΑΕΠ; Πνίγεσαι και ρωτάς εάν το σωσίβιο έχει παπάκι ή αλογάκι;


 • Φοβάσαι τον πληθωρισμό της δραχμής και την ίδια στιγμή πεθαίνεις από την έλλειψη του Ευρώ.
 • Φοβάσαι μήπως δεν θα έχεις πετρέλαιο και την ίδια στιγμή ξεπαγιάζεις χωρίς θέρμανση.
 • Φοβάσαι μήπως δεν θα έχεις τροφή και την ίδια στιγμή τα παιδιά σου λιποθυμούν στο σχολείο από ασιτία.
 • Φοβάσαι μήπως θα έρθουν αυτοί που τα έβγαλαν έξω και τα αγοράσουν όλα και την ίδια στιγμή κατάσχεται όλη η περιουσία σου.
 • Φοβάσαι μήπως δεν θα πληρωθούν οι συντάξεις και την ίδια στιγμή δεν μπορείς να πας στο γιατρό.
 • Φοβάσαι την έξοδο από το Ευρώ και την ίδια στιγμή βουτάς στο κενό από την ταράτσα σου.

"Σου τη δίνει" με τους λαθρομετανάστες και υποκρίνεσαι ότι δεν καταλαβαίνεις πως βρίσκονται εδώ μόνο και μόνο εξαιτίας του Ευρώ. Γιατί απλά έχει μεγάλη αξία και μπορούν να το στείλουν κατ'ευθείαν στην πατρίδα τους, μέσω των τραπεζών σου.

Επιμένω όμως Ελληνάκο. Αν εσύ, που αποδεδειγμένα δεν είσαι ότι πιο έξυπνο κυκλοφορεί, μπορείς και καταλαβαίνεις τη σύνδεση μεταξύ Ευρώ και λαθρομεταναστών, γιατί κανένας τενεκές ξεγάνωτος από αυτούς που βλέπεις στην τηλεόραση δεν σου το λέει; Γιατί κανένα κόμμα δεν σου το λέει; Ακόμα και αυτοί που έχουν αναλάβει επαγγελματικά να παίζουν τους εθνικιστές χτυπώντας ανθρώπινα ερείπια, δεν βλέπεις ότι είναι παραδομένοι στο Ευρώ;

ΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΑΚΟ

Σε ένα πράγμα έχεις δίκιο. Δεν είναι μόνον το Ευρώ το πρόβλημα. Είναι και η Ευρωπαϊκή Ένωση Ελληνάκο. Είναι και ότι είδους παγκόσμιο οργανισμό έχουν στήσει τα λαμόγια. Είναι και η Παγκόσμια Τράπεζα, είναι και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, είναι και ότι άλλη παγκόσμια μπούρδα έχουν σκεφτεί και σου έχουν επιβάλλει.

Ναι Ελληνάκο, θα πρέπει να φύγεις απ'όλα αυτά και να καταργήσεις όλες τις διεθνείς συνθήκες. Δεν φτιάχτηκαν από κάτω αυτοί οι οργανισμοί Ελληνάκο. Φτιάχτηκαν από τα διεθνή λαμόγια για να σε ελέγξουν.

Ξέρω τι σκέφτεσαι Ελληνάκο. Τι θα γίνεις Κούβα; Λίγη σου πέφτει Ελληνάκο η Κούβα; Σε λίγο θα παρακαλάς να είχες γίνει Κούβα ανόητε. Εδώ εάν όλα πάνε καλά, σύμφωνα με τις προβλέψεις τους σε λίγο θα είσαι χειρότερα από τη Βουλγαρία και την Αλβανία. Εάν δεν πάνε καλά σκέψου πως θα είσαι.

Και θα απομονωθείς; Πώς θα ζήσεις μόνος σου; Αληθινά πιστεύεις ρε Ελληνάκο ότι εάν ένας λαός ελευθερωθεί, όλοι οι άλλοι θα κοιτάνε; Αυτό θα είναι το τέλος των διεθνών λαμογίων Ελληνάκο. Οι ελεύθεροι λαοί μπορούν να ενωθούν χωρίς το συνδετικό κρίκο των λαμογίων. Ο κρίκος αυτός είναι οι δικές σου και δικές τους χειροπέδες.

Και αν σου κάνουν πόλεμο; Αν επιτεθούν οι Τούρκοι;

ΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΑΚΟ

Η έξοδος που εγώ σου προτείνω δεν είναι ανώδυνη. Δεν έχω κανέναν λόγο και καμία υποχρέωση να σου ωραιοποιήσω τα πράγματα ή να σε καθησυχάσω. Αυτό να το ζητήσεις από τους πολιτικούς που ψηφίζεις και τους δημοσιογράφους που σε μορφώνουν. Εγώ δεν κάνω δημόσιες σχέσεις.

Η έξοδος που σου προτείνω είναι η έξοδος από ένα κτίριο που φλέγεται. Πριν δύο χρόνια είχες την ευκαιρία να φύγεις από τις σκάλες (έξοδος και διαγραφή χρέους). Δεν το έκανες και ο δρόμος έκλεισε (μετατροπή χρέους προς ιδιώτες σε χρέος προς κράτη, αγγλικό δίκαιο, κούρεμα, αύξηση χρέους). Τώρα θα πρέπει να πηδήξεις από το μπαλκόνι και οι πιθανότητες να τσακιστείς είναι μεγάλες. Εάν φοβηθείς όμως και δεν πηδήξεις θα καείς. Διαλέγεις και παίρνεις. Εσύ φταις και εσύ θα πρέπει για μια φορά στη ζωή σου να επιλέξεις.

Είναι μια έξοδος όπως αυτή των Ισραηλιτών από την Αίγυπτο. Θυμάσαι πόσοι από τους 600.000 που ξεκίνησαν έφτασαν τελικά στη γη της επαγγελίας Ελληνάκο; Δύο. Θυμάσαι πόσο καιρό έκαναν να φτάσουν Ελληνάκο; 40 χρόνια. Νομίζεις ότι εσύ είσαι καλύτερος και θέλεις να ελευθερωθείς πιο εύκολα και πιο γρήγορα; Σε βεβαιώνω ότι είσαι χειρότερος και από αυτούς ακόμη Ελληνάκο.

Είναι μια έξοδος όπως αυτή του Μεσολογγίου. Οι πρόγονοί σου διακινδύνευσαν τα πάντα όταν την έκαναν. Η συντριπτική πλειοψηφία τους κατασφαγιάστηκε και δεν έζησε να δει την ελευθερία.

Αναρωτιέσαι μήπως τότε γιατί να την κάνεις; Για τα παιδιά σου και τα εγγόνια σου και τα παιδιά και τα εγγόνια των άλλων, ανόητε. Εάν δεν ήσουν τόσο εγωιστής δεν θα αναρωτιόσουν καθόλου, αλλά θα χαιρόσουν για αυτούς που τελικά θα φτάσουν στην ελευθερία. Να εύχεσαι όμως και εσύ να αξιωθείς πριν κλείσεις τα μάτια σου να δεις από μακριά τον νέο κόσμο, τη γη της επαγγελίας, την ελευθερία ανόητε που μπορείς να τους προσφέρεις.

Μη λυπάσαι που δεν θα τη ζήσεις εσύ αυτή την ελευθερία Ελληνάκο. Αυτοί θα σε θυμούνται. Και να ξέρεις, όταν σε θυμούνται δεν θα σε αποκαλούν Ελληνάκο. ΕΛΛΗΝΑ θα σε λένε τότε και θα δακρύζουν όταν αναφέρονται στον ηρωισμό σου.

Μην σε απασχολεί επομένως ο πληθωρισμός, το ΑΕΠ και άλλες τέτοιες μπούρδες του εθνικού νομίσματος Ελληνάκο. Πίστεψέ με, αυτά είναι πολύ-πολύ λεπτομέρειες.

Το θέμα είναι να είσαι εκεί όταν ανοίξουν τα νερά για να περάσεις, γιατί σε βεβαιώνω ότι θα σε κυνηγήσουν ανελέητα όταν φύγεις από τη σκλαβιά που σου έχουν ετοιμάσει. Τώρα τα σκυλιά έχουν ανοίξει το στόμα τους και είναι έτοιμα να σε καταβροχθίσουν.

Μη λυπάσαι για το τομάρι σου. Ο αγώνας μετράει. Η εξέλιξη της μάχης μπορεί να είναι και καλύτερη. Δεν είμαι προφήτης. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να είσαι έτοιμος να θυσιαστείς. Η θυσία σου αυτή θα είναι και η εξιλέωσή σου. Και πίστεψέ με, σου χρειάζεται αυτή η εξιλέωση Ελληνάκο, γιατί έχεις αλλοτριωθεί όσο δεν φαντάζεσαι.

ΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΑΚΟ

Ο μοναδικός που πρέπει και μπορεί να ξεκινήσει αυτόν τον αγώνα είσαι ΕΣΥ. Δεν μπορεί να το κάνει άλλος για εσένα Ελληνάκο. Σου τονίζω και πάλι ότι εννοώ ΕΣΕΝΑ. ΕΣΥ, μόνος σου, θα πρέπει να σηκωθείς από τον καναπέ και να σκεφθείς και να κάνεις αυτό που μπορείς να κάνεις.

Εγώ σου υπόσχομαι ότι όταν ξεκινήσεις τη μάχη αυτή δεν θα είσαι μόνος σου πλέον. Θα βρεις και εμένα εκεί. Όμως μόνον εμείς θα είμαστε. Εγώ και εσύ. Μην περιμένεις κανέναν πολιτικό, κανέναν συνδικαλιστή, καμία αρχή, καμία τηλεόραση, κανέναν ειδήμονα να μας βοηθήσει.

Εγώ θα στηρίξω εσένα και εσύ εμένα. Εγώ και εσύ θα είμαστε οι στρατιώτες αλλά και οι στρατηγοί Ελληνάκο σε αυτόν τον αγώνα. Εγώ και εσύ θα αναδείξουμε στην πορεία τον ηγέτη, εάν χρειαστεί, για να μας οδηγήσει. Εγώ και εσύ θα αποφασίσουμε για τους θεσμούς στη νέα χώρα μας. Εγώ και εσύ θα τελειώσουμε αυτό που ξεκίνησαν οι πρόγονοί μας το '21.

Και μπορούμε να νικήσουμε Ελληνάκο. Ξέρεις γιατί; Γιατί εγώ και εσύ είμαστε 10 εκατομμύρια ψυχές. Όλοι οι άλλοι μαζί είναι 10 λαμόγια.

Πρόσεξε όμως Ελληνάκο. Εμείς είμαστε 10 εκατομμύρια μοναχικές ψυχές ενώ οι άλλοι είναι 10 ενωμένα λαμόγια.

Άκου...
Αναγνώστης

Σύμφωνα με κύριο άρθρο στους Financial Times: "ύπουλος χειμώνας παραμονεύει στην ευρωζώνη"
Μπορεί να ακούγεται αγενές το ερώτημα, με δεδομένη την ανέλπιστη ηρεμία που επικρατεί στις αγορές της ευρωζώνης τους δύο τελευταίους μήνες. Πράγματι, το κόστος δανεισμού της Ιταλίας για 10ετή ομόλογα διολίσθησε στο 4,6% χθες, στα χαμηλότερα επίπεδα δυο ετών, ενώ της Ισπανίας έπεσε στα επίπεδα του Απριλίου.

Όμως κάτω από την επιφανειακή ηρεμία, επικρατεί μεγάλη δυσαρέσκεια στις Βρυξέλλες και… στις εθνικές πρωτεύουσες. Αφορά την επιστροφή του επικίνδυνου εφησυχασμού, όπως πιστεύουν ορισμένοι κορυφαίοι ηγέτες, στους διαδρόμους εξουσίας της Ευρώπης. Η κατάσταση θυμίζει τις αρχές του έτους, όταν οι ανταλλαγές συγχαρητηρίων μετατράπηκαν γρήγορα σε πανικό, καθώς Ισπανία και Ιταλία ωθούνταν στο χείλος της διάσωσης.

Ολα σχεδόν τα κύρια ζητήματα που είχαν υποσχεθεί οι Ευρωπαίοι ηγέτες να λύσουν μέχρι τα τέλη του έτους –να τακτοποιήσουν την διάσωση της Ελλάδας, να βοηθήσουν την Ισπανία με ένα πρόγραμμα αγορών ομολόγων που υποστηρίζει η ΕΚΤ, να ολοκληρώσουν το πρώτο βήμα της «τραπεζικής ένωσης» της ευρωζώνης, να συμφωνήσουν στον νέο 7ετή προϋπολογισμό της ΕΕ- είτε τα ανέβαλαν είτε απέφυγαν τις δύσκολες αποφάσεις.

Στην πραγματικότητα, το μόνο πράγμα πάνω στο οποίο συμφώνησαν οι κορυφαίοι αξιωματούχοι, είναι το γιατί δεν επιτεύχθηκε συμφωνία πάνω σε κανένα ζήτημα: Χωρίς την πίεση των αγορών, οι πολιτικοί ηγέτες δεν έχουν κίνητρα να δράσουν.

«Το μόνο που κάνει την ΕΕ να κινείται, είναι οι αγορές», δήλωσε ένας ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος που ασχολείται με όλα τα παραπάνω ζητήματα. «Αυτές οι αποφάσεις είναι δύσκολες και οι πολιτικοί δεν θέλουν να λαμβάνουν δύσκολες αποφάσεις, αν δεν είναι απαραίτητο».

Η αδράνεια όμως έχει επιπτώσεις. Η πιο προφανής επίπτωση, την οποία μάλιστα επικαλούνται συχνότερα οι ευρωπαίοι ηγέτες, είναι ότι η καθυστέρηση δεν τους αφήνει να βγουν πραγματικά μπροστά από τις αγορές, ώστε οι ιδιώτες επενδυτές που παίζουν κρίσιμο ρόλο στην πορεία της ευρωζώνης, να πειστούν να επιστρέψουν με το ρευστό τους.

Ο Ολι Ρεν, ο συνήθως ατάραχος Επίτροπος της ΕΕ, ξέσπασε σε μια σπάνια συναισθηματική έξαρση, επιμένοντας ότι η συμφωνία μεταβολής της ελληνικής διάσωσης (η τέταρτη επανάληψη της διάσωσης μέσα σε δύο χρόνια) έδειξε πράγματι ότι επιτέλους η ευρωζώνη λειτουργεί προκαταβολικά.

«Για μεγάλο διάστημα, κάποιοι κατηγορούσαν εμάς, κατηγορούσαν την ΕΕ, την ευρωζώνη, ότι μένει πίσω από τις εξελίξεις… Ε, λοιπόν, θέλω να πω σε όσους συνεχίζουν να προβλέπουν ή να ποντάρουν σε «Grexit», ότι είναι αυτοί που μένουν πολύ πίσω από τις εξελίξεις», είπε ο κ. Ρεν.

Όμως από πολλές απόψεις, η ελληνική συμφωνία ήταν σύμπτωμα της γενικότερης ασθένειας.

Αντί να παραδεχτούν ότι η Αθήνα είναι πολύ δύσκολο να αναδυθεί ποτέ από το διαρκώς αυξανόμενο δανειακό της βάρος και να συμφωνήσουν σε σοβαρές περικοπές, οι ηγέτες της ευρωζώνης μπάλωσαν ένα σχέδιο ανακουφισης χρεών, γεμάτο με υποθέσεις που, ακόμη και οι διαπραγματευτές, παραδέχτηκαν ότι θα πρέπει να ξαναμελετήσουν μέχρι να λήξει η διάσωση.

Το ίδιο ισχύει για την Ισπανία. Οι πολιτικοί στην Μαδρίτη και το Βερολίνο, κάνουν δύσκολο το αίτημα για ευρωπαϊκή βοήθεια, τόσο για την Ισπανία που ζητάει και φοβάται ότι θα χάσει τον έλεγχο, όσο και για την Γερμανία που πληρώνει και αιμορραγεί κάθε φορά που η Bundestag καλείται να εγκρίνει παραπάνω βοήθεια. Τα συγκριτικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού, διευκολύνουν ακόμη περισσότερο τα επιχειρήματα υπερ της καθυστέρησης.

Όμως η ισπανική οικονομία συνεχίζει να «κλατάρει» και θα ήταν λογική απόφαση να αναλάβουν δράση τώρα, για να τονωθεί η ανάπτυξη. Αντιθέτως, το ζητηθεί απεγνωσμένα βοήθεια μέσα σε κατάσταση πανικού, θα έδειχνε πράγματι πανικό.

Η πιο ύπουλη επίπτωση της αναποφασιστικότητας, όμως, είναι ότι οι διαφωνίες κακοφορμίζουν και βαθαίνουν. Η διαφορές που πλακώνουν την ευρωζώνη –οι Νότιοι που ζητούν άμεση ανακούφιση εναντίον των Βόρειων που θέλουν την μακροπρόθεσμη θεσμοθέτηση- φαίνεται ότι πλέον μολύνουν κάθε συζήτηση. Και γίνονται όλο και πιο προσωπικές.

Είτε πρόκειται για τις «σπόντες» ανάμεσα στην Αγκέλα Μέρκελ της Γερμανίας και τον Φρανσουά Ολάντ της Γαλλίας που ακούγονται όλο περισσότερο δημόσια, είτε για την πικρία απέναντι στον Ντέιβιντ Κάμερον της Βρετανίας και τις απειλές του για βέτο, είτε για την οργή με την αναποφασιστικότητα του Μαριάνο Ραχόι της Ισπανίας, η γεύση που αφήνει κάθε συνάθροιση στις Βρυξέλλες, είναι ξινή.

Δεν είναι καινούργιες αυτού του είδους οι εντάσεις στις Βρυξέλλες. Αλλά τώρα κλιμακώνονται και γίνονται μια ύπουλη καχυποψία ανάμεσα στους ηγέτες και τους αξιωματούχους τους, ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ανάμεσα στους ψηφοφόρους και τους ηγέτες, η οποία καταστρέφει την έννοια του κοινού σκοπού που απεγνωσμένα χρειάζεται η Ευρώπη για να λύσει τα προβλήματά της”.


Το ΠΑΣΟΚ θέλει να θέσει κόμματα εκτός νόμου! 
Ψάχνει να βρει παρέα στην παρανομία φαίνεται…

Θα ήταν για γέλια, εάν δεν τους πλήρωνε με αίμα ο Ελληνικός λαός.
Ο άνθρωπος που ηγείται του κόμματος των απατεώνων, θέλει να βγάλει άλλα κόμματα εκτός νόμου. Δεν είναι βέβαια καθόλου “χαζό” ή προπαγανδιστικό αυτό που προσπαθεί να επιτύχει και θα το αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο. Είναι κλασσική ΠΑΣΟΚική τακτική, οι αβάντες του ΠΑΣΟΚ στον χώρο που το ίδιο έχει βαφτίσει “ακροδεξιά”.


Ποιός θα λησμονήσει τις κορώνες του γερμανοτσολιά Σημίτη για… νεοναζί! Ο άνθρωπος του οποίου ο πατέρας συνεργάστηκε με τις κατοχικές δυνάμεις, ο άνθρωπος που βομβάρδιζε μαζί με ουστάσι, Βόσνια SS και Αλβανούς φασίστες την Σερβία υπηρετώντας την ολοκλήρωση του Χιτλερικού οράματος μαζί με τον Σρέντερ, έφτιαχνε διακαώς σκιάχτρα για να πετάξει από πάνω του την “ρετσινιά”.


Στο “επιχειρησιακό” σκέλος όμως, το σημιτιστάν, αυγάτιζε τα δεξια μορφώματα με τα ίδια τεχνάσματα. Ποιός ξεχνά το ΚΕΠ, την ΠΟΛΑΝ, το ΛΑΟΣ; Τις σχέσεις στοργής με το σύστημα Μητσοτάκη επί ηγεσίας ΚΚβ’;


Νομίζετε ότι ο Βενιζέλος που υπέγραφε τα υποβρύχια μαζί με τον Άκη, είναι αδαής και πιστευει ότι ο κόσμος θα τσιμπήσει σε τέτοιες κωμωδίες; Ακόμα και οι ψηφοφόροι της Αριστεράς;


Όχι. Η συζήτηση περί νομιμότητας από ένα κόμμα που εάν υπήρχε δικαιοσύνη έπρεπε να έχει έδρα τον Κορυδαλλό, είναι “χειρουργική”.


Ήδη ο λαός βράζει μετά την καταψήφιση της πρότασης για εξεταστική. Είναι στα κεραμύδια και τους θεωρεί όλους κλέφτες.


Παράλληλα, για πρώτη φορά στην ιστορία, έχουν αποσταλεί από τους ηρωϊκούς οικονομικούς εισαγγελείς ΠΕΝΤΕ δικογραφίες που αφορούν το κόμμα του.


Ήδη ο Άκης είναι φυλακή, ο Γιάννος ελέγχεται, οι τσουκατομαντέληδες καταδικάστηκαν στις συνειδήσεις του κόσμου, εως την κυβέρνηση που θα τους δέσει και αυτούς.


Έτσι, το σκιάχτρο που δημιουργεί, θα έπειθε μόνο κοράκια. Δυστυχώς γι’ αυτούς τα κοράκια στην Ελλάδα έχουν πράσινες ταυτότητες.


Ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης Γιώργος Κοντογιώργης, έτσι όπως δεν τον έχετε δει ποτέ. Σε μια εξαιρετική συζήτηση  απαντά στις ερωτήσεις που του θέτει η "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή" μέσω του μέλους της Βασίλη Ξυδιά. Οι δύο άνδρες συζητούν εξονυχιστικά για την κρίση του πολιτικού συστήματος και διερευνούν τη δυνατότητα θεσμικής διεξόδου.

Ο Γ. Κοντογιώργης εξηγεί πως δεν περιμένει καμία λύση από τους εκπροσώπους του συστήματος (στους οποίους, πέρα από τα πολιτικά κόμματα, περιλαμβάνει και τους λοιπούς πολιτειακούς θεσμούς) και περιγράφει τον τρόπο που η κοινωνία θα μπορούσε να επέμβει (όχι με απλές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, αλλά με ένα πλαίσιο θεσμικών αιτημάτων που, όπως λέει, θα ανάγκαζαν το πολιτικό σύστημα να μεταβεί από το σημερινό ολιγαρχικό καθεστώς σε ένα πιο αντιπροσωπευτικό).

Τοποθετεί την κρίση στο πλαίσιο της εξέλιξης των πολιτικών συστημάτων της νεωτερικότητας. Εξηγεί πως το κοινοβουλευτικό σύστημα δεν είναι δημοκρατία και σημειώνει ότι από την άποψη αυτή η ελληνική κρίση μπορεί να σηματοδοτήσει την αρχή εκείνων των ιστορικών αλλαγών που θα οδηγήσουν -- αρχικώς την Ελλάδα και στη συνέχεια όλο τον κόσμο -- σε ιστορικά πιο ώριμα πολιτικά συστήματα (αντιπροσώπευση, δημοκρατία).

Συζητά τις προτάσεις της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ για Νέο Σύνταγμα, και χωρίς να διαφωνεί με την ανάγκη ριζικής συνταγματικής μεταρρύθμισης, υπογραμμίζει ως προτεραιότητα των αλλαγών που πρέπει να γίνουν, την είσοδο της κοινωνίας στην πολιτική με πρώτο βήμα την αντιπροσωπευτική έκφραση της βουλήσεώς της.

Παρουσιάζει ένα συγκεκριμένο παράδειγμα του πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό μέσω του θεσμού του «δημοσκοπικού δήμου». Στο σημείο αυτό ο Β. Ξυδιάς εξηγεί πως η "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή" προτίθεται να αναλάβει ένα τέτοιο εγχείρημα και οι δύο συνομιλητές συζητούν για τις προϋποθέσεις επιτυχίας του.

ΥΓ. Η συζήτηση αυτή έγινε με τη συνεργασία του διαδικτυακού περιοδικού «ΑΝΤΙΦΩΝΟ».

Γράφει ο Μάγια

Είναι η δήλωση της (ολέθριας μνημονιακής) τριετίας! Διατυπώθηκε δια στόματος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας θα οδηγούσε σε διάλυση της ευρωζώνης!

Δεν επιβεβαιώνει, μόνο, όλους όσοι από την πρώτη στιγμή αντιδρούν και αντιστέκονται στη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού και την υποταγή της χώρας στα εφιαλτικά σχέδια των διεθνών τοκογλύφων, αλλά αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο των εγχώριων πολιτικών
-συνεργατών του οικονομικού Ράιχ.

Είναι προφανές ότι, ο Σόιμπλε και τα λαμόγια, των οποίων τα συμφέροντα εξυπηρετεί, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να τους συμπεριφερθούν σαν στυμμένη λεμονόκουπα. Αλλωστε, οι υποτακτικοί δεν είναι χρήσιμοι στα αφεντικά όταν τελειώσει η δουλειά που έχουν να κάνουν…

Ωστόσο, πόσο διαφορετικά θα ήταν σήμερα τα πράγματα εάν στη θέση τους δεν ήταν γλοιώδη, δουλόφρονα και ταυτόχρονα αδίστακτα ανθρωπάκια. Εάν απέναντι στη Μέρκελ, τον Σόιμπλε και τους λοιπούς επικυρίαρχους δεν στέκονταν οι πολιτικοί της χρεοκοπίας. Αυτοί, που δια της εξαπάτησης των πολιτών αποτέλεσαν το όχημα για τον οικονομικό εξανδραποδισμό των Ελλήνων και την εθνική εξαχρείωση της πατρίδας.

Ο Σόιμπλε, αποκάλυψε το «υπερόπλο», που έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα για να ανατρέψει η πολιτική, που λεηλατεί τη χώρα, κλείνει σπίτια και μαγαζιά, ληστεύει γέροντες και ασθενείς, στέλνει ραγιάδες τους νέους στα ξένα ή τους κρατά εδώ είλωτες, σκλαβώνει τους εργαζόμενους.

Ο Σαμαράς (κι ο Βενιζελοκουβέλης), που με απύθμενη αυθάδεια δηλώνει ότι, τώρα -που έρχεται η χαριστική βολή στην κοινωνία- η Ελλάδα ξεκινάει (!), εξαντλήθηκε στις γονυκλισίες και οσφυοκαμψίες, ανοίγοντας την όρεξη των αρπαχτικών.

Ο «πατριωτισμός» του Στουρνάρα και των ομοίων του μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί. Επιστρατεύεται όταν παραβιάζονται όλα τα άλλα: Η δικαιοσύνη, τα δικαιώματα, η δημοκρατία, ακόμα και η κοινή λογική.

Η ψοφοδεής συγκυβέρνηση, αδυνατεί να διακρίνει ότι, η κρίση χρησιμοποιείται για άλλη μια φορά ως ευκαιρία για μια τεράστια αναδιανομή εισοδήματος και πλούτου προς όφελος αυτών που οδήγησαν τη χώρα στην χρεοκοπία, τους διεφθαρμένους και ανίκανους πολιτικούς, τα διαπλεκόμενα παρασιτικά συμφέροντα και τους λοιπούς εγχώριους μισθοφόρους και κουκουλοφόρους της τρόικας των δανειστών

Η πατρίδα έχει ανάγκη από μη ελεγχόμενη, μη εξαρτημένη ηγεσία, με γνώσεις, ικανότητες και ευαισθησίες, που να έχει τα κότσια, τη δύναμη και το κύρος να θέσει πάνω από την δική της επιβίωση τα συμφέροντα του λαού και της χώρας.

Υ.Γ. « Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας ας έχωσι, θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία » (Α. Κάλβος).
Όλοι μας έχουμε ακούσει μια ευχή, που είχε γίνει της μόδας τα τελευταία χρόνια και μάλιστα θεωρήθηκε πολύ «in», αντί για το πολυφθαρμένο «χρόνια πολλά». Η ευχή είναι «Να ζήσεις σε ενδιαφέροντες καιρούς». Πράγματι ωραία ευχή. Και φυσικά το μυαλό όλων μας πηγαίνει σε κάτι καλό και ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, θα ήταν πολύ καλό να ζήσουμε σε καιρούς τέτοιους που θα μας έδιναν τη δυνατότητα να αγαπήσουμε, να αγαπηθούμε, να δημιουργήσουμε, να αναδειχτούμε και να ολοκληρωθούμε. Όμως ενδιαφέροντες καιροί δεν σημαίνει μόνο αυτό. Ενδιαφέρουσα εποχή είναι και αυτή που ζούμε τώρα.

Τι λέτε λοιπόν; Ζούμε ή όχι σήμερα σε ενδιαφέροντες καιρούς; Ζούμε ή όχι σε μια εποχή που θα χαράξει την πορεία της χώρας μας και φυσικά της ζωής μας και της ζωής των απογόνων μας τουλάχιστον για τα επόμενα εκατό χρόνια;

Θα μείνουμε άραγε με σταυρωμένα τα χέρια στον καναπέ της απάθειας και θα κάνουμε ευχές για κάποιους άλλους ενδιαφέροντες καιρούς ή θα ενεργοποιηθούμε τώρα σ’ αυτόν εδώ τον καιρό για να αποτελέσουμε, με τη συμμετοχή μας και τη δράση μας, κινητήρια δύναμη της ιστορίας; Θα αφήσουμε σε άλλους αυτή την ευκαιρία;

Για σκεφτείτε λίγο και μεταφερθείτε νοερά σε μελλοντικούς χρόνους, όταν οι επόμενες γενιές θα διαβάζουν την ιστορία της εποχής μας. Εμείς άραγε ως ατομικές μονάδες, σε τι θα έχουμε συμβάλει; Που θα είμαστε εμείς στις γραμμές αυτής της ιστορίας; 
Θα αφήσουμε τους πολιτικούς γόνους, τους απογόνους και τα διαπλεκόμενα αντικοινωνικά συμφέροντα να μας οδηγήσουν στη δική τους ιστορία ή θα φτιάξουμε τη δική μας ιστορία;Η Κυβέρνηση Σαμαρά ισχυρίζεται ότι θα αξιοποιήσει τις επιχειρήσεις του Ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή των Ελλήνων, ιδιωτικοποιώντας αυτές!!!

Βέβαια η λογική κάποιων λέει ότι πρέπει να πουλήσουμε αυτές που είναι κερδοφόρες γιατί ποίος θα έρθει για τις ζημιογόνες; 

Εμείς όμως τους απαντάμε…  
Ποιος σοβαρός επιχειρηματίας θα πουλούσε κερδοφόρες επιχειρήσεις σε εποχές κρίσης, που η συνολική αξία της επιχείρησής του έχει πέσει τόσο πολύ;

Εμείς πάντως βάλαμε κάτω τα στοιχεία που δείχνουν πόσα κέρδη ή ζημιές είχανε οι σημαντικότερες επιχειρήσεις που πάνε για “αξιοποίηση”.

Και ξεκινάμε λοιπόν…


ΟΛΠ: ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΚΑΤΑ 22,5%, παρουσίασαν τα οικονομικά στοιχεία του εννεάμηνου 2012 έναντι της αντίστοιχης περιόδου των αποτελεσμάτων 2011.

ΟΛΘ: Τα ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ ανήλθαν σε 14.679.008 ευρώ, έναντι των 8.360.289 ευρώ του εννιαμήνου του 2011. Εμφανίζονται δηλαδή ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΚΑΤΑ 6.318.719 ευρώ και σε ποσοστό 75,58%.

ΕΥΔΑΠ: ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΡΔΩΝ παρουσίασε στο εννεάμηνο του 2012 η ΕΥΔΑΠ. Συγκεκριμένα, τα ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ 62,38% στα 44,21 εκατ. ευρώ.

ΔΕΗ: Τα ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ ανήλθαν σε 118,1 εκατ. ευρώ έναντι 90,8 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2011, ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΚΑΤΑ 27,3 εκατ. ευρώ (+30,1%), σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας.

ΟΠΑΠ: ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ, τα κέρδη του ΟΠΑΠ μειώθηκαν κατά 9,2% για το εννεάμηνο του 2012 στα 371,7 εκατ. ευρώ, έναντι 409,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011.Γράφει ο Νίκος Ελευθερόγλου 

Στα γερμανικά… μετέφρασε ο σκληρός υπουργός της Ανγκελα Μέρκελ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την απόφαση του Eurogroup. Μέσω Γερμανίας και από το διαγγελματικό ύφος του κ. Σόιμπλε στην Ολομέλεια του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου η Αθήνα πληροφορήθηκε πώς ερμηνεύει το Δ΄ Ράιχ την επόμενη μέρα για την Ελλάδα: μια… μπότα διαρκείας στον σβέρκο των Ελλήνων, αφού πρέπει όχι μόνο να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας με συνέπεια βήμα βήμα, αλλά, προαναγγέλλοντας νέες πολύ επώδυνες μεταρρυθμίσεις, προειδοποίησε ότι δεν μπορούμε πλέον να ζούμε σε μια πλασματική ευημερία. 
Ο κ. Σόιμπλε τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της άσκησης πολιτικής πίεσης στη χώρα μας που πρέπει, κατά τον ίδιο, να συνεχίσει τον αναγκαίο και πικρό δύσκολο δρόμο. «Ξεκινούν τα πρώτα βήματα προόδου, αλλά ο δρόμος για τους Ελληνες είναι ακόμη μακρύς» υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός.

Αποκρυπτογραφώντας την ουσία των λεγομένων του κ. Σόιμπλε, επί της ουσίας οι Γερμανοί επιβεβαιώνουν ότι σκοπεύουν να υλοποιήσουν μέχρι κεραίας το αρχικό τους σχέδιο και να επαναφέρουν άμεσα τις απαιτήσεις τους για:


 • Απόλυτο έλεγχο των φορολογικών εσόδων, ακόμα και με την εμπλοκή ιδιωτικών εισπρακτικών εταιριών.
 • Νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, και ειδικές Οικονομικές Ζώνες στις οποίες θα μπορούν να απασχοληθούν παράνομοι οικονομικοί μετανάστες, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη και με χαμηλές αμοιβές, και με ειδικό φορολογικό καθεστώς για τις επιχειρήσεις.
 • Πλήρη κατάλυση του κοινωνικού κράτους. Το ασφαλιστικό σύστημα να περιοριστεί μόνο στην καταβολή συντάξεων.
 • Απελευθέρωση των πλειστηριασμών ακινήτων. Παίρνοντας υπό τον έλεγχό τους τις τράπεζες, θα προχωρήσουν στη μεγαλύτερη αναδιανομή ακινήτων που έγινε ποτέ στην Ιστορία.
 • Ιδιωτικοποιήσεις με διαδικασίες-εξπρές. Οι Γερμανοί θέλουν τους τομείς της ενέργειας και του τουρισμού.
 • Απολύσεις στο Δημόσιο.

Δεν είναι τυχαίο ότι η μοναδική στιγμή που… γέλασε το χειλάκι του κ. Σόιμπλε ήταν αυτή που επαινούσε την Ελλάδα για την «πρόοδο» που έχει, κατά τη γνώμη του, πετύχει. Και ποια ήταν κατά τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας η πρόοδος; Η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη, η μείωση του κατώτατου μισθού και οι περικοπές των δαπανών για την υγεία.

Ο κ. Σόιμπλε περιέγραψε την κατάσταση στην Ελλάδα με αναφορές στις χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης και έκανε λόγο για «πλασματική ευημερία» λέγοντας: «Οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν μπορούν να περιγραφούν με συνηθισμένες λέξεις, όπως άνοδος ή κάθοδος. Πολύ περισσότερο, παρακολουθεί κάνεις την κατάρρευση μιας πλασματικής ευημερίας, η οποία χρηματοδοτούνταν με δανεικά. Περισσότερο θα μπορούσε κάνεις να συγκρίνει τις εξελίξεις με την κατάσταση στις ανατολικές χώρες της Ευρώπης, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης. Γι’ αυτό χρειάζονται οπωσδήποτε διαρθρωτικές αλλαγές». Ο εκλεκτός της κυρίας Μέρκελ επανέλαβε την αντίθεσή του στο «κούρεμα» του χρέους και διευκρίνισε ότι η βοήθεια συνδέεται με εφαρμογή των υποχρεώσεων από την πλευρά της Ελλάδας. «Δεν επιτρέπεται να δίνουμε λάθος κίνητρα, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση των προσπαθειών» είπε. «Εάν διαγράφαμε χρέος, θα σήμαινε σίγουρα το λάθος κίνητρο για λιτότητα».

Τέλος, ο κ. Σόιμπλε ομολόγησε ότι η Γερμανία έχει επωφεληθεί όσο κανείς από το ευρώ και, επομένως, έχει να χάσει τα περισσότερα από ενδεχόμενη κατάρρευση της ευρωζώνης. «Ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας ίσως οδηγούσε και στη διάλυση της ευρωζώνης».

Πηγή εφημ. Δημοκρατία

”Βόμβα” που απειλεί την κοινωνία, τον Έλληνα αστυνομικό και τον κρατούμενο, χαρακτήρισε το ζήτημα ο πρόεδρος της Ένωσης, Γρ. Γερακαράκος. Έκανε λόγο για ”κρατητήρια- σταύλους” και είπε πως η χωρητικότητα των κρατητηρίων στην Αττική έχει κορεστεί και ότι ο αριθμός των κρατουμένων είναι τριπλάσιος από τον προβλεπόμενο. 

Δήλωσε πως ”τα πράγματα είναι τραγικά”, πλέον, και ζήτησε την παρέμβαση της Πολιτείας με νομοθετικές ρυθμίσεις για τον χρόνο κράτησης. 

Από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., στη συνέντευξη παρέστη ο Ταξίαρχος Αντώνης Δουκιατζάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Αρχηγείου για την επίλυση του προβλήματος και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, από τις φυλακές που δεν δέχονται ποινικούς κρατουμένους. 

Ο δικηγόρος Ηλ. Νικολακάκος, από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, μίλησε για το θέμα από την πλευρά των συνηγόρων, καθώς και για τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που προκαλούν την περαιτέρω κράτηση των μη ποινικών κρατουμένων. 

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης, Σπύρος Κρικέτος, έκανε λόγο για ”υγειονομική βόμβα” μέσα στα αστυνομικά τμήματα, λόγω των υπεράριθμων κρατουμένων, για ευθύνη του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο, όπως υποστήριξε, δεν φροντίζει να εφαρμόζεται ο νόμος και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ένωση. 

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης, Ν. Καραδήμας, κατέδειξε το πρόβλημα της συστέγασης απλών, μη ποινικών κρατουμένων στο ίδιο κελί με κακοποιούς του κοινού ποινικού δικαίου. 

Μίλησε, επίσης και για ακραία περιστατικά ανθρώπων που έρχονται μόνοι τους να προσαχθούν, λόγω ανέχειας. 

Πηγή: News247.gr
Η προκλητική συμπεριφορά και του νέου Τούρκου προξένου στην Κομοτηνή έμεινε αναπάντητη. Και αφού δεν υπερασπίζουμε ούτε την αξιοπρέπειά μας, με περισσή θρασύτητα συνεχίζουν την τουρκοποίηση της Θράκης 

Γράφει ο Μακεδών 

Η συμπεριφορά και του νέου Τούρκου προξένου στην Κομοτηνή, έμεινε αναπάντητη. Διότι προφανώς, δεν μπορεί να θεωρηθεί απάντηση η συνήθης ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, μετά από κάθε προσβολή που υφίσταται η χώρα μας. 

Και αφού οι γείτονες έχουν από καιρό αντιληφθεί (ή μήπως έχει προϋπάρξει συνεννόηση;) ότι δεν πρόκειται να υπερασπίσουμε ούτε την αξιοπρέπειά μας, με περισσή θρασύτητα συνεχίζουν την τουρκοποίηση της Θράκης (κατ’ αρχήν) με τη συμπαράσταση ψηφοσυλλεκτών αυτοδιοικητικών με ελληνική ταυτότητα και ως όργανα τουρκόφρονες που δρουν ανενόχλητοι σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων. 

Αυτή ήταν η κατάσταση μέχρι εχθές. Από τώρα και στο εξής θα χειροτερέψουν. Και τούτο διότι η Τουρκία, στην αδυναμία της να παρουσιάσει κάτι θετικό και με αποδεδειγμένη την αποτυχία της σε όλα τα μέτωπα, στρέφει ιδιαίτερα την προσοχή στον πλέον «βολικό» αντίπαλο. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της κας Μελαχροινής Μαρτίδου στο briefingnews.gr, στην αυλή της νομαρχίας Αδριανούπολης στεγάζεται το νέο διπλωματικό στρατηγείο που δημιούργησε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δίνοντας έμφαση σε ζητήματα της Θράκης ένθεν κι ένθεν, στελεχώνοντάς το μάλιστα με πρέσβη, τρεις προξένους και πλειάδα διπλωματικών υπαλλήλων, γραμματείς κλπ. 

Το πιο χαρακτηριστικό είναι, ότι στα περιβόητα αυτά εγκαίνια -που δόθηκε μεγάλη προβολή και δημοσιότητα- ήταν τόσο ο Τούρκος πρόξενος Κομοτηνής, όσο και ο Τούρκος πρόξενος της Φιλιππούπολης, ενώ από ελληνικής πλευράς παρέστη η πρόξενός μας στην Αδριανούπολη κα. Κατερίνα Βαρβαρήγου (χωρίς ακόμη να αντιληφθώ σε τι αποσκοπούσε η παρουσία της). 

Με τι θα ασχολούνται όσοι επάνδρωσαν το «Στρατηγείο»: Η νέα υπηρεσία θα ασχολείται με τα συμβαίνοντας στις διεθνείς σχέσεις και συγκεκριμένα ένας Πρόξενος θα έχει αποκλειστικά τα θέματα της ελληνικής Θράκης και της μειονότητας, ένας δεύτερος τα ζητήματα των Βαλκανίων και του ισλαμικού τόξου, κι ένας τρίτος την βόρεια Θράκη και την Βουλγαρία στην οποία επίσης εγείρονται μειονοτικά ζητήματα. 

Τα μειονοτικά έντυπα είναι κατενθουσιασμένα, επειδή δεν έγινε τυχαία το παράρτημα του τουρκικού ΥΠΕΞ στην Αδριανούπολη, την πρωτεύουσα όπως την αποκαλούν των Οθωμανών, ενώ ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών σ’ ένα παραλήρημα κομπορρημοσύνης αναφέρθηκε στην κραταιά Τουρκία με την οικονομική ισχύ που τα τελευταία 10 χρόνια καταγράφει εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης και έτσι αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο μεταξύ των γειτονικών χωρών στα θέματα της πολιτικής. 

Ο δε Τούρκος νομάρχης Αδριανούπολης στην ομιλία του, εκθείασε και τα διπλωματικά γραφεία στα Βαλκάνια λέγοντας ότι στις τελευταίες πέντε περιοδείες που έκανε σε διάστημα τριών μηνών παρατήρησε ότι «οι εκπρόσωποι του ΥΠΕΞ αντανακλούν με πολύ ωραίο τρόπο την αλλαγή νοοτροπίας του υπουργείου Εξωτερικών». 

Μάλιστα. Τι γίνεται από τη δική μας πλευρά; Η υπηρεσία πολιτικών υποθέσεων στην Ξάνθη είναι συρρικνωμένη, όπου μετά και μετά την αποχώρηση του πρέσβη κ. Αλέξη Αλεξανδρή στα νέα του καθήκοντα στην Γενεύη τον Ιανουάριο στον ΟΗΕ, δεν παρατηρείται ενδιαφέρον για την αναπλήρωσή του αφού με τις αποδοχές που έχουν επίσης μειωθεί, κανένας διπλωμάτης δεν επιθυμεί να εγκατασταθεί στην Θράκη. 

Τι άλλο να πούμε; Δεν έχουμε χρόνο προφανώς να ασχοληθούμε με τις έξωθεν επιβουλές, αφού το ενδιαφέρον μας στρέφεται στις ερωτικές επιδόσεις του «εκπροσώπου του έθνους και του λαού» -κατά το Σύνταγμα- κ. Τατσόπουλου. 

Πηγή: Βόρεια
Τα ψιλά γράμματα του μνημονίου: Kάθε αστοχία και... μέτρα! 

Σε θρίλερ αλλεπάλληλων πακέτων μέτρων, που θα φτάνουν κάθε φορά το πλαφόν του 1 δισ. ευρώ... ύστερα από οποιαδήποτε αστοχία ιδιωτικοποιήσεων, την οποία η τρόικα προεξοφλεί, μπαίνει η ελληνική οικονομία με το 3ο Μνημόνιο. 

Τα ψιλά γράμματα στο... προσχέδιο του Μνημονίου αποκαλύπτουν όχι μόνο τον ευρύτατο έλεγχο, αλλά και τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για νέα πακέτα μέτρων όταν δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι των ιδιωτικοποιήσεων. Σύμφωνα με το Μνημόνιο, η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι: 

1. Κάθε απώλεια εσόδων θα αναπληρώνεται με περικοπές δαπανών σε ποσοστό 50% του ποσού που δεν εισπράχθηκε από τις ιδιωτικοποιήσεις. Δηλαδή, για κάθε 1 ευρώ που δεν θα μαζεύουν από ιδιωτικοποιήσεις θα επιβάλλουν μέτρα 0,5 ευρώ.

Για το 2013 προβλέπονται έσοδα 2,6 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις, τα οποία αν δεν εισπραχθούν έγκαιρα, θα απαιτηθούν μέτρα 1,3 δισ. ευρώ. Στο ποσό των μέτρων μπαίνει πλαφόν 1 δισ. ευρώ, το οποίο κάθε φορά θα αποφασίζεται έπειτα από διαβούλευση με την τρόικα. 

Το αξιοπερίεργο είναι ότι η τρόικα προεξοφλεί από τώρα την αποτυχία των ιδιωτικοποιήσεων. Και ως εκ τούτου, τα νέα πακέτα μέτρων θεωρούνται δεδομένα! 

Στο Μνημόνιο καταγράφονται οι αναθεωρημένοι στόχοι των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις. Κι εκεί που στο δεύτερο εξάμηνο του 2012 προέβλεπαν 1,7 δισ. τώρα πέφτουν στο 1,6 δισ., για το 2013 από τα 5 δισ. πέφτουν στα 4,2 δισ., για το 2014 από τα 7,3 δισ. στα 6,5 δισ. και για το 2015 από τα 8,5 δισ. στα 7,7 δισ. 

2. Παράλληλα, θα αυξάνει και ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος όταν δεν πετυχαίνουν τα προβλεπόμενα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις επί δύο συνεχόμενα τρίμηνα. 

3. Αν δεν εξασφαλιστούν τα έσοδα 1,67 δισ. ευρώ το 2013 και 1,82 δισ. το 2014 από τη νέα φορολογική πολιτική απαιτούνται νέα μέτρα. 

4. Για το κενό μέτρων στη διετία 2015-2016 τονίζουν ότι πρέπει να καλυφθεί από διεύρυνση φορολογικής βάσης, μείωση τρεχουσών δαπανών και μειώσεις απαλλαγών. Για να εξασφαλιστεί πρωτογενές πλεόνασμα 3% το 2015 η κυβέρνηση πρέπει να καταλήξει στα μέτρα μέχρι τον Αύγουστο του 2013. 

Τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα όταν υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα και το 30% του στόχου για επιπλέον έσοδα θα κατατίθενται σε Ειδικό Λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Στο προσχέδιο του Μνημονίου, που θα συζητήσει το Κολλέγιο των Επιτρόπων στις 5 Δεκεμβρίου και θα εγκρίνει το Eurogroup, η τρόικα εμφανίζεται θετική ως προς την εκταμίευση της δόσης των 43,7 δισ. ευρώ. 

Καθιστά σαφές δε ότι έως τον Μάρτιο του 2013 πρέπει να αποσαφηνιστεί μια τετράδα μέτρων 4,6 δισ., που αφορούν: 

 • 25.000 υπαλλήλους που θα μπουν σε διαθεσιμότητα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2013 και η υποβολή αναλυτικών σχεδίων αποχώρησης άλλων 22.000 υπαλλήλων ανά τρίμηνο μέχρι τα τέλη του 2014.
 • Νέα περικοπή του κατώτατου βασικού μισθού στον ιδιωτικό τομέα στοχεύοντας στην αύξηση της αποτελεσματικότητας και στην καταπολέμηση της ανεργίας.
 • Την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, σε δύο φάσεις, τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο, πριν από την απελευθέρωση της αγοράς τον Ιούνιο του 2013. 
 Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ έχει ήδη ζητήσει αύξηση τιμολογίων 30-40% στη διάρκεια του επόμενου έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη αύξηση του Ιανουαρίου αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 5% και η δεύτερη του Μαρτίου γύρω στο 10%. 
 • Την ανακοίνωση των αυξημένων (και μειωμένων σε κάποιες περιοχές) αντικειμενικών αξιών των ακινήτων μέχρι τον Μάρτιο του 2013. 

Αναφορικά με το ζήτημα του χρέους, στην έκθεση σημειώνεται ότι θα χρειαστούν πρόσθετες παρεμβάσεις για τη μείωσή του στο 124% του ΑΕΠ το 2020, με την επισήμανση ότι από το 2022 και μετά δυσχεραίνεται η επιστροφή στις αγορές. 

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών (efsyn.gr)