Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

23 Νοε 2012

Διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων έχει εξοικονομήσει η Γερμανία από την κρίση του ευρώ, δήλωσε ο καθηγητής Οικονομικών και μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση, Peter Bofinger.


Υπολόγισε δε τα 17,5 δισεκατομμύρια ευρώ το κόστος για το Γερμανό φορολογούμενο από μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους της τάξης του 50%.

Θα πρέπει κανείς να λάβει υπόψη του ότι και η Γερμανία, μέσω της ευρωκρίσης και των χαμηλών επιτοκίων που συνδέονται με αυτήν, έχει εξοικονομήσει επίσης διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων ευρώ, διευκρίνισε ο διακεκριμένος Γερμανός οικονομολόγος, μιλώντας στην Saarbruecker Zeitung.

-->


Το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου και η συγκυβέρνηση υπό την πρωθυπουργία Σαμαρά, ποντάρισαν στον απόλυτο βαθμό στο Βερολίνο και έχασαν.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τελικά -και σχετικά εμπρόθεσμα -δεν θα πάρουμε το δάνειο των 31, 5 δισ. ευρώ, αλλά αυτό θα συνέβαινε ούτως ή άλλως από τη στιγμή που σωρηδόν υιοθετήθηκαν μέτρα που καλύπτουν τις υποχρεώσεις της χώρας, μέχρι και το τέλος του 2015.

Το ότι όμως έχουμε καλύψει εμπροσθοβαρώς τα μέτρα που προβλέπουν τα Μνημόνια μέχρι και το 2015 δεν σημαίνει ότι δεν θα πάρουμε πολλά ακόμη μέτρα μέχρι τότε, διορθωτικά πλέον, εξαιτίας της ύφεσης. Ούτε ότι δεν θα μας επιβληθεί ασφυκτικό και απολύτως αποικιακό καθεστώς ελέγχου των προϋπολογισμών μας, της διοίκησης, της πολιτικής εξουσίας. Ειδικοί λογαριασμοί υπό την διαχείριση του Βερολίνου, ειδικοί και γενικοί επίτροποι παντού και μια απέραντη, χωρίς τέλος φτώχεια για τους Έλληνες.

Αυτό που σε κάθε περίπτωση θα βαραίνει είναι η επιλογή του επιτελείου Σαμαρά και του ίδιου του πρωθυπουργού προσωπικά να αποτελέσουν, μαζί με τους θλιβερούς κομπάρσους της συγκυβέρνησης, που χαρακτηρίζεται και «ελληνική τρόικα», κάτι σαν τα «παιδιά της Μέρκελ».

Εκτιμούσαν και μάλλον παρά τις έντονες αναταράξεις στο Eurogroup συνεχίζουν να εκτιμούν ότι μια τέτοια στάση θα έδινε στην χώρα μαζικά κεφάλαια, τηρούμενων των ευρωπαϊκών αναλογιών, που θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν κάτι σαν «Σχέδιο Μάρσαλ» για την Ελλάδα του ευρώ. Φυσικά κάτι τέτοιο είναι πλέον οφθαλμοφανές ότι δεν πρόκειται να συμβεί,.

Διερωτάται πάντως κανείς σχετικά με τη μονομέρεια που τους χαρακτηρίζει. Από πού ξεκινά αυτή η αφοσίωση; Από πού προκύπτει η αισιοδοξία τους, ότι η απόλυτη ταύτιση με το Βερολίνο θα ευνοήσει την Ελλάδα;

Πώς δικαιολογούν το ότι την Δευτέρα, ένα 24ωρο πριν το «ναυάγιο» του Eurogroup, συναντήθηκαν παρασκηνιακά στο Παρίσι οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, για να οργανώσουν τη στάση τους απέναντι στο «ελληνικό ζήτημα», χωρίς να είναι εκεί και ο κ. Στουρνάρας; Πόσο απομονωμένη μπορεί να νοιώθει η Ελλάδα, όταν εξαιτίας της στρατηγικής του Μαξίμου, έχει πάψει πλέον να αποτελεί οντότητα τόσο για τον Ευρωπαϊκό Βορρά, όσο όμως (και αυτό είναι το πιο σημαντικό) και για τον Ευρωπαϊκό Νότο;

Είναι δυνατόν η Αθήνα να παρακολουθεί απαθώς τη διεθνή διελκυστίνδα μεταξύ Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου, όπως αυτός εκφράζεται στο πεδίο του ΔΝΤ, επί της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους;

Αλήθεια η συγκυβέρνηση δεν έχει άποψη αν πρέπει να υπάρξει «κούρεμα» στο δημόσιο χρέος για να καταστεί αυτό βιώσιμο, της τάξης του 120% του ΑΕΠ το 2020; Και γιατί η κυβέρνηση και τα κόμματα που την συγκροτούν δεν εξηγούν στους Έλληνες τη δυσμενή μοίρα τους, για μετά το 2020.

Αφού και να περάσει η άποψη Λαγκάρντ και ΔΝΤ, το 2020 το ελληνικό χρέος θα είναι υπερδιπλάσιο του προβλεπόμενου στη συνθήκη της Λισαβόνας, που με την επερχόμενη συνθήκη του Βερολίνου, το όριο από 60% του ΑΕΠ, θα πέσει στο 40% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα τα μέτρα της δημοσιονομικής πειθαρχίας να συνεχισθούν τη δεκαετία του 2020-2030, έστω και αν οι Έλληνες μέχρι τότε τα έχουν χάσει όλα και όχι μόνον την πατρίδα και τις περιουσίες τους;

Αλήθεια ο κ. Σαμαράς και το επιτελείο του τι συζητήσεις έχουν κάνει με την Κριστίν Λαγκάρντ στο παρασκήνιο; Μην ψάχνετε. Καμία! Για τον απλούστατο λόγο ότι ζητούν την άδεια της Καγκελαρίας για οποιαδήποτε κίνηση τους. Και φυσικά άδεια για παρασκηνιακές επαφές της Ελλάδας, Μέρκελ και Σόιμπλε δεν θα δώσουν.

Επειδή όλα είναι «πονταρισμένα» λάθος και οι επόμενοι μήνες θα είναι δραματικής έντασης, εκεί στο Μαξίμου, ας κρατήσουν ζωντανή στη μνήμη τους τη φωτογραφία του Έλληνα πρωθυπουργού, να περιδιαβαίνει με τη Γερμανίδα Καγκελάριο στην Ηρώδου του Αττικού και μετά στους κήπους των πρώην χειμερινών ανακτόρων. Θα χρειασθούν την ανάμνηση, όταν ο λαός των Ελλήνων αρχίσει το πετροβολητό (χωρίς εισαγωγικά) ταυτόχρονα τόσο εναντίον του Μεγάρου Μαξίμου, όσο και του Προεδρικού Μεγάρου. Ο κάτοικος του οποίου, με τα άψογα γερμανικά, παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, υπογράφει άοκνα Πράξεις Νομοθετικού περιεχομένου.

Είναι φανερό! Πλησιάζει η ώρα που οι Έλληνες δεν θα έχουν να χάσουν τίποτα και προοπτική διεξόδου δεν έχει δοθεί, από το σύστημα διακυβέρνησης, εντός Μνημονίων...


-->
Πολλές πληγές στην ελληνική οικονομία εκτιμούν ότι θα προκαλέσει η καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης των 44 δισ. ευρώ, οι Financial Times. Σε κεντρικό τους άρθρο χαρακτηρίζουν «τοξικές» τις πολιτικές συνέπειες από το αδιέξοδο αυτής της εβδομάδας, υποστηρίζοντας παράλληλα πως πρέπει να εξεταστούν όλες οι επιλογές, συμπεριλαμβανομένου ενός «κουρέματος».

«Οι επίσημοι δανειστές ταπεινώνουν την κυβέρνηση, της οποίας ηγείται ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος χρησιμοποίησε μεγάλο μέρος από το εκλογικό του κεφάλαιο ώστε να περάσει το πρόγραμμα προσαρμογής που απαίτησαν οι δανειστές» τονίζουν οι Financial Times.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα η διαφωνία εντός της τρόικας άφησε την Αθήνα να περιμένει τα χρήματα που της υποσχέθηκαν, αναφέροντας επίσης ότι η κυβέρνηση του Αντ. Σαμαρά τήρησε το δικό της μέρος της συμφωνίας. «Ενώ οι τράπεζες παραμένουν σε μηχανική υποστήριξη, οι ελληνικές επιχειρήσεις στερούνται της δυνατότητας για επενδύσεις που θα οδηγήσουν την οικονομία σε έξοδο από την επιδεινούμενη ύφεση», σημειώνουν οι FT.

Εκτιμούν πως το να αυξηθεί η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα, δεν είναι σίγουρα προς το συμφέρον της Ευρωζώνης. «Ως τώρα οι αγορές υπήρξαν επιεικείς στην επανεμφάνιση της ευρωπαϊκής αδράνειας. Η ελληνική υπόθεση έχει δείξει επανειλημμένα στο παρελθόν ότι είναι πολύ ευκολότερο να χαθεί η εμπιστοσύνη των αγορών παρά να ξανακερδηθεί», καταλήγουν.

-->

Γράφει ο Begar

Σήμερα, μέσα στην παραζάλη μου, μου ήρθε στο μυαλό μια σκέψη: Ο θάνατος, μακριά από μας, είναι κάτι από το οποίο κανένας δεν θα γλιτώσει, αλλά δεν έρχεται πάντοτε εκεί που εμείς τον περιμένουμε. Ενίοτε μπορεί να μας αιφνιδιάσει.

Και πάω αμέσως στο ψητό.

Ας υποθέσουμε ότι το πρόσωπο Α είναι χρεωμένο σε τράπεζες και τυχαίνει να έχει κάποιο ακίνητο. Υποθέτουμε, λοιπόν, ότι ο (Α) πεθαίνει αιφνιδιαστικά, χωρίς να έχει κάνει διαθήκη.

Μετά τις κηδείες και τα κλάματα, η οικογένειά του θα έρθει αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα. Δηλαδή, κάποια στιγμή θα κληθεί να κάνει αποδοχή ή άρνηση κληρονομιάς, για την περιουσία του θανόντος.

Τις περισσότερες φορές, τα παιδιά, που κληρονομούν, έχουν άγνοια για τα χρέη των γονέων, οπότε αβίαστα προχωρούν σε αποδοχή της κληρονομιάς, δίχως να γνωρίζουν ότι μπορεί να υπάρχουν χρέη, τα οποία θα βαρύνουν τα ίδια.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει απόφαση του Αρείου Πάγου (1579/2010), καλό θα είναι, εμείς ως γονείς, να έχουμε φροντίσει εκ των προτέρων, να έχουμε λάβει τα μέτρα μας.

Μια καλή λύση είναι να έχουμε κάνει διαθήκη. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όταν ο θανών έχει συντάξει διαθήκη, πριν από κάθε διαδικασία, ο συμβολαιογράφος καλεί τα πρόσωπα, που αναφέρονται ως δικαιούχοι ή έχουν έννομο συμφέρον και τους ενημερώνει για το περιεχόμενό της.

Αν λοιπόν κάποιος χρωστάει ποσά πολλαπλάσια από την αξία της περιουσίας του, καλό θα είναι να το γράψει στη διαθήκη του, προειδοποιώντας γι” αυτό τους πιθανούς κληρονόμους και προτρέποντάς τους να αρνηθούν την κληρονομιά. Αυτό θα τους γλιτώσει από άσκοπη ταλαιπωρία, χαρτούρα και πιθανά δικαστικά έξοδα.

Με λίγα λόγια, επειδή όλοι οι γονείς προσπαθούμε να κρύψουμε την κακή οικονομική κατάστασή μας από τα παιδιά μας, καλό θα είναι, με τη μέθοδο της διαθήκης, να τα προφυλάξουμε από τις αμαρτίες μας.


-->

Γράφει ο Γιώργος Τσακίρης

Πολύ φοβάμαι ότι η απόφαση για το μέλλον του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους, τόσο στο ΔΝΤ, όσο και στα υψηλά κλιμάκια της ΕΕ και της Ευρωζώνης, όπως αυτά εκφράζονται μέσω της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών των χωρών μελών της, (πιθανόν να) έχει ήδη παρθεί.
Απλά, δεν μπορεί να ανακοινωθεί δημόσια.
Κι αυτό επειδή η απόφαση είναι η σιωπηλή, μέσω των αλλεπάλληλων αναβολών, προσπάθεια να οδηγήσουν τη χώρα μας να αποχωρήσει οικειοθελώς από την Ευρωζώνη (και όχι από την ΕΕ).
Αυτό που προβληματίζει τους Ευρωπαίους "εταίρους" μας και το ΔΝΤ, είναι το πώς θα διαχειρισθούν την προβολή της απόφασής τους, διότι ουσιαστικά αυτό που έχουν αποφασίσει σημαίνει την πλήρη αποτυχία τους στο να διαχειρισθούν το "Ελληνικό ζήτημα χρέους".
Αυτή βέβαια είναι η μία πλευρά του νομίσματος.

Διότι υπάρχει και η συζήτηση - προβληματισμός, ότι αυτός ακριβώς ήταν ο αρχικός (εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία) σχεδιασμός της διαχείρισης του "Ελληνικού προβλήματος", και δεν αναφέρομαι μόνο στο ζήτημα του χρέους.
Το δημόσιο χρέος της Ελλάδος, δημιουργήθηκε ως παρεπόμενο αλλά και προϋπόθεση, εξυπηρέτησης βαθύτερων στόχων και επιδιώξεων, όσων επιβουλεύονται τόσο τον ορυκτό πλούτο της χώρας, όσο και αυτή καθεαυτή την ίδια τη χώρα και τους ανεξάρτητους και υπερήφανους πολίτες της.

Και εξηγούμαι.
Ο αρχικός σχεδιασμός εξαγοράς - υποδούλωσης της Ελλάδος, προέβλεπε την σταδιακή υπερχρέωση κατ' αρχήν των Ελληνικών Τραπεζών (και μέσω αυτών και του Ελληνικού Δημοσίου), αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των πολιτών, μέσω των αφειδώς μοιραζόμενων κάθε μορφής δανείων (ποιος δεν θυμάται τα διακοποδάνεια, τα εορτοδάνεια, τις προεγκεκριμένες πιστωτικές κάρτες κ.α.).

Αυτό έγινε εφικτό μέσω της μόχλευσης, ένα "εργαλείο" που επιτρέπει στις τράπεζες να δανείζουν υπερπολλαπλάσια ποσά, σε σχέση με τα πραγματικά ταμειακά διαθέσιμα που διαθέτουν. Έτσι, μία τράπεζα που έχει στο ταμείο της (πχ) 100€, μπορεί να δανείσει σε κάποιον ... 1.000€, απλά πατώντας μερικά πλήκτρα υπολογιστή.
Παράλληλα, χρησιμοποιήθηκαν και άλλα χρηματοοικονομικά "εργαλεία" όπως τα Ασφάλιστρα Κινδύνου, τα γνωστά CDS, αλλά και οι τίτλοι μελλοντικής υπόσχεσης εκπλήρωσης υποχρεώσεων, τα γνωστά swaps (κ.α.).
Εργαλεία που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά, όχι τόσο για να βοηθήσουν τα κράτη και τις οικονομίες τους, αλλά για να αποφέρουν κέρδη στους τραπεζικούς και χρηματοοικονομικούς κολοσσούς και τις εταιρίες διαχείρισης κεφαλαίων.

Το σχέδιο λοιπόν (πιθανόν να;) ήταν τόσο καλά στημένο, ώστε να οδηγηθούμε σταδιακά στο σημερινό αδιέξοδο.

Όποια λύση και εάν επιλεγεί από εδώ και πέρα, θα οδηγήσει νομοτελειακά στην εξαγορά - υποδούλωση της Ελλάδος.

Εάν η Ελλάς πτωχεύσει υπό το καθεστώς των μνημονίων και εντός του Αγγλικού Δικαίου, οι πιστωτές μας θα διεκδικήσουν (κυριολεκτικά) γη και ύδωρ από τη χώρα μας στα Λουξεμβουργιανά δικαστήρια, στα οποία έχουμε αναγνωρίσει (μέσω του 2ου μνημονίου) κάθε αρμοδιότητα παραιτούμενοι κάθε ασυλίας.
Εάν, από την άλλη, δεν πτωχεύσουμε και οδηγηθούμε οικειοθελώς εκτός της Ευρωζώνης, οι πιστωτές μας και πάλι είναι αυτοί που θα επωφεληθούν άμεσα από την ραγδαία υποτίμηση του νέου εθνικού μας νομίσματος, εξαγοράζοντας έναντι πινακίου φακής, τη γη, το νερό και όποιο άλλο περιουσιακό στοιχείο της χώρας.

Κι αυτό διότι το σενάριο που θέλει το ελληνικό δημόσιο χρέος να καθίσταται βιώσιμο στο 120% του ΑΕΠ το 2020, είναι απλά ανέφικτο.
Όποιος διαβάσει την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με τα στοιχεία 9μήνου του 2012 και τις αναφορές του για τις δανειακές υποχρεώσεις μας στα επόμενα χρόνια, θα μπορέσει άνετα να το καταλάβει, χωρίς να διαθέτει καμία απολύτως γνώση οικονομικών.

Και θα αναρωτηθεί κανείς:
Υπάρχει τρίτος δρόμος, υπάρχει βιώσιμη λύση;

Υπάρχει, και είναι αυτή που οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν παρουσιάσει από τον Απρίλιο του 2012 μέσω της Εθνικής Αντιπρότασης, το πλήρες οικονομικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης - μεταρρύθμισης της χώρας.
Με την κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων που τα συνοδεύουν, το Λογιστικό Έλεγχο του χρέους ώστε να εντοπισθεί το μέρος εκείνο που είναι επαχθές και επονείδιστο και την μονομερή διαγραφή του, την ποινική και αστική δίωξη των υπευθύνων που έφεραν τη χώρας μας στην σημερινή κατάσταση, αλλά και τον καταστατικό έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος, την ανακήρυξη της ΑΟΖ και την άμεση διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου.


-->


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
Γιάννης Μακρυγιάννης
…Τότε, εκεί που καθόμουν εις το περιβόλι μου και έτρωγα ψωμί, πονώντας από τις πληγές, όπου έλαβα εις τον αγώνα και περισσότερο πονώντας δια τις μέσα πληγές όπου δέχομαι δια τα σημερινά δεινά της Πατρίδος, ήλθαν δύο επιτήδειοι, άνθρωποι των γραμμάτων, μισομαθείς και άθρησκοι, και μου ξηγώνται έτσι:
«Πουλάς Ελλάδα, Μακρυγιάννη»!

Εγώ, στην άθλιαν κατάστασίν μου, τους λέγω:

«Αδελφοί, με αδικείτε. Ελλάδα δεν πουλάω, νοικοκυραίγοι μου. Τέτοιον αγαθόν πολυτίμητον δεν έχω εις την πραμάτειαν μου. Μα και να τό’ χα, δεν τό’ δινα κανενός.

Κι’ αν πουλιέται Ελλάδα, δεν αγοράζεται σήμερις, διότι κάνατε τον κόσμον εσείς λογιώτατοι, να μην θέλει να αγοράσει κάτι τέτοιο». 
 
Έφυγαν αυτοί. Κι’ έκατσα σε μίαν πέτραν μόνος και έκλαιγα. Μισός άνθρωπος καταστάθηκα από το ντουφέκι του Τούρκου, τσακίστηκα εις τις περιστάσεις του αγώνα και κυνηγιέμαι και σήμερον.
Κυνηγιώνται και άλλοι αγωνιστές πολύ καλύτεροί μου, διότι εγώ είμαι ο τελευταίος και ο χειρότερος. Και οι πιο καλύτεροι όλων αφανίστηκαν.
Αυτοί που θυσίασαν αρετή και πατριωτισμόν, για να ειπωθεί ελεύτερη η Ελλάδα κι’ εχάθηκαν φαμελιές ολωσδιόλου, είπαν να ζητήσουν ένα αποδειχτικόν που να λέγει ότι έτρεξαν κι’ αυτοί εις την υπηρεσίαν της Πατρίδος και Τούρκο δεν άφηκαν αντουφέκιγο.

Πήγε να’ νεργήσει η Κυβέρνηση και βγήκαν κάτι τσασίτες και σπιγούνοι, που δουλεύουν μίσος και ιδιοτέλεια, και είπαν «όχι».
Και είπαν και βρισιές παλιές δια τους αγωνιστές. Για να μην πάρουν το αποδειχτικόν, ένα χαρτί που δεν κάνει τίποτες γρόσια.
Πατρίδα να θυμάσαι εσύ αυτούς όπου, δια την τιμήν και την λευτερίαν σου, δεν λογάριασαν θάνατο και βάσανα. Κι’ αν εσύ τους λησμονήσεις, θα τους θυμηθούν οι πέτρες και τα χώματα, όπου έχυσαν αίματα και δάκρυα.

Θεέ, συχώρεσε τους παντίδους, που θέλουν να μας πάρουν τον αγέρα που αναπνέομεν και την τιμήν που με ντουφέκι και γιαταγάνι πήραμε.
Εμείς το χρέος, το κατά δύναμιν, επράξαμεν. Και αυτοί βγήκαν σήμερον να προκόψουν την Πατρίδα. Μας γέμισαν φατρία και διχόνοιαν. Και την Πατρίδα δεν την θέλουν Μητέρα κοινή. Αμορόζα εις τα κρεβάτια τους την θέλουν. Γι’ αυτό περνούν και ρεθίζουν τον κόσμον με τέχνες και καμώματα.
Και καζαντίσαν αυτοί πουγγιά και αγαθά και αφήκαν τους αγωνιστές, τις χήρες και τα ορφανά εις την άκρην. Αυτοί είναι οι ανθρώπινοι λύκοι, που φέραν δυστυχήματα και κίντυνον εις τον τόπον. Ας όψονται.

Τότε που η Τουρκιά εκατέβαινε από τα ντερβένια και ολίγοι έτρεχαν με ολίγα ντουφέκια, με τριχιές δεμένα, να πολεμήσουν, θέλοντας λευτεριάν ή θάνατον, οι φρόνιμοι ασφάλιζαν τις φαμελιές τους εις τα νησιά κι’ αυτοί τρέχαν εις ρεματιές και βουνά, μη βλέποντας ποτέ Τούρκου πρόσωπον. Κι’ όταν ακούγαν τα ντισμπάρκα των Τούρκων, τρέχαν μακρύτερα.
Τώρα θέλουν δικήν τους την Πατρίδα και κυνηγούν τους αγωνιστές.

Εγίναμε θηρία που θέλουν κριγιάτα (κρέατα) ανθρωπινά να χορτάσουν. Και χωρίζουν τον κόσμον σε πατριώτες και αντιπατριώτες. Αυτοί γίναν οι σημαντικοί της Πατρίδος και οι άλλοι να χαθούν. Δεν ξηγιώνται γλυκότερα να φυλάξωμεν Πατρίδα και να δούμεν λευτερίαν πραγματικήν. 

Ρωμαίγικον δεν φτιάχνεται χωρίς ούλλοι να θυσιάσουν αρετήν και πατριωτισμόν. Και χωρίς να πάψει η μέσα, η δική μας τυραγνία.

Και βγήκαν τώρα κάτι δικοί μας κυβερνήτες, Έλληνες, σπορά της εβραιουργιάς, που είπαν να μας σβήσουν την Αγία Πίστη, την Ορθοδοξία, διότι η Φραγκιά δεν μας θέλει με τέτοιο ντύμα Ορθόδοξον. 

Και εκάθησα και έκλαιγα δια τα νέα παθήματα. Και επήγα πάλιν εις τους φίλους μου τους Αγίους. Άναψα τα καντήλια και ελιβάνισα λιβάνιν καλόν αγιορείτικον.
Και σκουπίζοντας τα δάκρυά μου τους είπα: 

«Δεν βλέπετε που θέλουν να κάμουν την Ελλάδα παλιόψαθα; Βοηθείστε, διότι μας παίρνουν, αυτοί οι μισοέλληνες και άθρησκοι, ό,τι πολυτίμητον τζιβαϊρικόν έχομεν.

Φραγκεμένους μας θέλουν τα τσογλάνια του τρισκατάρατου του Πάπα. Μην αφήσετε, Άγιοί μου αυτά τα γκιντί πουλημένα κριγιάτα της τυραγνίας να μασκαρέψουν και να αφανίσουν τους Έλληνες, κάνοντας περισσότερα κακά από αυτά που καταδέχθηκεν ο Τούρκος ως τίμιος εχθρός μας».

Ένας δικός μου αγωνιστής μου έφερε και μου διάβασεν ένα παλαιόν χαρτί, που έγραψεν ο κοντομερίτης μου Άγιος παπάς, ο Κοσμάς ο Αιτωλός.
Τον εκρέμασαν εις ένα δέντρον Τούρκοι και Εβραίοι, διότι έτρεχεν ο ευλογημένος παντού και εδίδασκεν Ελλάδα, Ορθοδοξία και Γράμματα.
Έγραφεν ο μακάριος εκείνος ότι:
«Ένας άνθρωπος να με υβρίσει, να φονεύσει τον πατέρα μου, την μητέρα μου, τον αδελφόν μου και ύστερα το μάτι να μου βγάλει, έχω χρέος σαν χριστιανός να τον συγχωρήσω.

Το να υβρίσει τον Χριστόν μου και την Παναγία μου, δεν θέλω να τον βλέπω».
Το χαρτί του πατέρα Κοσμά έβαλα και μου το εκαθαρόγραψαν. Και το εκράτησα ως Άγιον Φυλαχτόν, που λέγει μεγάλην αλήθειαν. Θα πω να μου γράψουν καλλιγραφικά και τον άλλον αθάνατον λόγον του.
«Tον Πάπαν να καταράσθε ως αίτιον»!
Θέλω να το βλέπω κοντά στα’ κονίσματά μου, διότι τελευταίως κάποιοι δικοί μας ανάξιοι λέγουν ότι αν τα φτιάξουμε με τον δικέρατον Πάπαν, θα ολιγοστέψουν οι κίντυνοι, τα βάσανα και η φτώχεια μας. Τρομάρα τους!!!

Και είπαν οι άθρησκοι που εβάλαμεν εις τον σβέρκο μας να μη μανθάνουν τα παιδιά μας Χριστόν και Παναγίαν, διότι θα μας παρεξηγήσουν οι ισχυροί.
Και βγήκαν ακόμη να’ ποτάξουν την Εκκλησίαν, διότι έχει πολλήν δύναμη και την φοβούνται. Και είπαν λόγια άπρεπα δια τους παπάδες.
Εμείς, με σκιάν μας τον Τίμιον Σταυρόν, επολεμήσαμεν ολούθε, σε κάστρα, σε ντερβένια, σε μπογάζια και σε ταμπούργια.
Και αυτός ο Σταυρός μας έσωσε. Μας έδωσε την νίκη και έχασε (οδήγησε σε ήττα) τον άπιστον Τούρκον. Τόση μικρότητα στον Σταυρό, τον σωτήρα μας!
Και βρίζουν οι πουλημένοι εις τους ξένους και τους παπάδες μας, τους ζυγίζουν άναντρους και απόλεμους.
Εμείς τους παπάδες τους είχαμε μαζί εις κάθε μετερίζι, εις κάθε πόνον και δυστυχίαν.
Όχι μόνον δια να βλογάνε τα όπλα τα ιερά, αλλά και αυτοί με ντουφέκι και γιαταγάνι, πολεμώντας σαν λεοντάρια.

Ντροπή Έλληνες!

Γιάννης Μακρυγιάννης
-->

Επικίνδυνο παιχνίδι εις βάρος της Ελλάδας παίζουν οι Γερμανοί στη Θράκη, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου του Βερολίνου για τη μετατροπή της χώρας σε κανονικό προτεκτοράτο. Τα «Επίκαιρα» αποκαλύπτουν τις... γερμανικές μεθοδεύσεις και τις πιέσεις προς την κυβέρνηση προκειμένου να επιτραπεί η επιστροφή δεκάδων χιλιάδων απελαθέντων «τουρκόφρονων» μουσουλμάνων και των οικογενειών που δημιούργησαν μετέπειτα στη Δυτική Θράκη, ώστε να αποτελέσουν εργατικό δυναμικό για την Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ) που επιδιώκουν να στήσουν οι Γερμανοί στην ακριτική περιοχή. Πρόκειται για έναν πυρήνα 50.000 και πλέον ανθρώπων, που σήμερα ζουν συγκεντρωμένοι από το τουρκικό κράτος στην Προύσα, οργανωμένοι σ' ένα δίκτυο αλυτρωτικών συλλόγων, τους οποίους χρηματοδοτούν και καθοδηγούν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

 Ο μηχανισμός προπαγάνδας του βαθέος κράτους της Άγκυρας βρίσκει τώρα αρωγό τη γερμανική Task Force, η οποία έχει αναλάβει την επιτόπια υλοποίηση του σχεδιασμού του Βερολίνου, που είναι σε πλήρη γνώση της Άγκυρας.

Γερμανοί και Τούρκοι συμπορεύονται στη Θράκη

Όπως έχουν αναφέρει κατ' επανάληψη τα «Επίκαιρα», Γερμανοί και Τούρκοι επιχειρηματίες αναμένουν τη δημιουργία ΕΟΖ στη Θράκη. Όταν δοθεί το «οκέι», 180 Τούρκοι μεγαλοεπιχειρηματίες -αρκετοί εξ αυτών με γερμανικά διαβατήρια και με επιχειρήσεις στο Μόναχο και στην Κολονία- ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε «επενδύσεις» στη Θράκη. Τόσο οι ίδιοι όσο και οι Γερμανοί «επενδυτές» έχουν προαποφασίσει την άντληση φθηνού εργατικού δυναμικού από τη μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής αλλά, όπως προαναφέρθηκε, και απ' όσους έχουν απελαθεί και τις οικογένειες τους και διαβιούν στη γείτονα.
 


Περιμένουν στην Προύσα

Η Άγκυρα άδραξε την ευκαιρία για να προωθήσει το σχέδιο της επανόδου των μουσουλμάνων Δυτικοθρακιωτών, οι οποίοι απελάθηκαν από το ελληνικό κράτος τις δεκαετίες του '60, του '70 και του '80 εξαιτίας της εξτρεμιστικής δράσης τους, και των απογόνων τους, οι οποίοι διεκδικούν ανάκτηση της ιθαγένειας που τους έχει «αφαιρεθεί». Ωστόσο, αυτός ο αριθμός που επικαλούνται οι Γερμανοί, τον οποίο έχουν «πληροφορηθεί» από τους Τούρκους, είναι αυθαίρετος και πλασματικός. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί απ' αυτούς -σκληροί «τουρκόφρονες»- είχαν ζητήσει και είχαν λάβει την τουρκική ιθαγένεια χάνοντας την ελληνική. Εξάλλου, ούτε η Τουρκία επέτρεπε τότε διπλή υπηκοότητα.

Σε αυτό το περιβάλλον και εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου το ελληνικό κράτος είχε αφαιρέσει την ιθαγένεια από άτομα τα οποία διαπιστωμένα λειτουργούσαν εις βάρος της χώρας και για λογαριασμό της Άγκυρας. Σε αυτούς ζητούν οι Γερμανοί, αισθανόμενοι προφανώς ότι μπορούν να απαιτούν οτιδήποτε, να επιστραφεί η ιθαγένεια για να... εργαστούν στην Ειδική Οικονομική Ζώνη της Θράκης. Η Τουρκία, βέβαια, είναι ενθουσιασμένη με την ιδέα.

Το τουρκικό κράτος όλ' αυτά τα χρόνια έχει εξελίξει το σχεδιασμό του και κλιμακώνει την επιβουλή κατά της Θράκης. Στήριξε τους απελαθέντες, παρέχοντας οικονομικά και κοινωνικά προνόμια, τους κράτησε ενωμένους συγκεντρώνοντάς τους στην ευρύτερη περιοχή της Προύσας, συντήρησε και καλλιέργησε τον αλυτρωτισμό. Οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί της Άγκυρας λειτούργησαν αδιάλειπτα για το σκοπό αυτό, υποδαυλίζοντας το αίσθημα μίσους κατά της Ελλάδας. Ένα δίκτυο οργανώσεων και συλλόγων στήθηκε μεθοδικά, διευρύνθηκε και εξαπλώθηκε μεταφέροντας την προπαγάνδα στην Ευρώπη. Με πρωτεργάτη το «Σύλλογο Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης», που διατηρεί παραρτήματα σε δεκάδες ευρωπαϊκές πόλεις, και υπό τη σκέπη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης (ΑΒΤΤF), τα όργανα της Άγκυρας έχουν αποθρασυνθεί. Τώρα βλέπουν στη γερμανική δραστηριότητα στην περιοχή μια ακόμα χρυσή ευκαιρία για την ενίσχυση του σχεδίου τους. Για την ακρίβεια, υπάρχει απόλυτη συνεννόηση μεταξύ τους.

Το ζήτημα όμως είναι αν η ελληνική κυβέρνηση θα δεχτεί, αφενός, να δημιουργηθεί ΕΟΖ στη Θράκη και, αφετέρου, να ικανοποιήσει τους Γερμανούς επιστρέφοντας την ιθαγένεια σε χιλιάδες μουσουλμάνους που βρίσκονται στην Τουρκία Η ΕΟΖ, για την οποία έχουν διατυπωθεί έντονες ενστάσεις διότι προσθέτει μια «ιδιαιτερότητα» σε μια ήδη ευαίσθητη περιοχή, είναι ακόμα υπό συζήτηση. Το ζήτημα της επιστροφής της ιθαγένειας είναι τόσο εγκληματικό, που είναι αμφίβολο αν θα μπορούσε οποιαδήποτε κυβέρνηση να το αποδεχτεί. Είναι εξωφρενικό ακόμα και γι' αυτά που γίνονται στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχαν αποκαλύψει τα «Επίκαιρα», στο πλαίσιο του γερμανικού σχεδιασμού, που έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό και κλιμακώνεται, η δημιουργία κέντρων κράτησης λαθρομεταναστών στη Θράκη είχε, μεταξύ άλλων, ως στόχο την απασχόλησή τους ως φθηνού εργατικού δυναμικού στην ΕΟΖ...

Δημογραφική αλλοίωση

Διπλωματική πηγή, σχολιάζοντας τις γερμανικές ιδέες, έλεγε «αλήθεια, μήπως έχουν προτείνει και την επιστροφή της ιθαγένειας σε περίπου 60.000 Έλληνες της Πόλης της Ίμβρου και της Τενέδου, την οποία αφαίρεσε το τουρκικό κράτος στο πλαίσιο της εκδίωξης των Ρωμιών από την Τουρκία;»... Όλ' αυτά, βέβαια, δεν έχουν μόνο οικονομικό περιεχόμενο. Η δημογραφική αλλοίωση της περιοχής, αν αφεθούν να εξελιχθούν όλ' αυτά, είναι προφανές πού θα οδηγήσει.

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί η γενικότερη σύγκλιση Άγκυρας - Βερολίνου. Μπορεί η Άνγκελα Μέρκελ να λέει «όχι» στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά η Γερμανία, μετά την οικονομική ηγεμονία της, δείχνει να αναζητεί ευρύτερο και πιο ενεργό γεωπολιτικό ρόλο. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί η άμεση ανταπόκριση των Γερμανών στο αίτημα των Τούρκων για νατοϊκή συνδρομή στον έλεγχο των συνόρων με τη Συρία. Εξάλλου, το διαχρονικό ενδιαφέρον των Γερμανών για τα κοιτάσματα της Μέσης Ανατολής είναι γνωστό, όπως και ο «σύνδεσμος» των ναζί με το Ισλάμ. Γι' αυτό οι γερμανικές κινήσεις στη Θράκη πρέπει να παρακολουθούνται υπό το πρίσμα του γενικότερου σχεδιασμού τους.
,


Αμερικανογερμανικός πόλεμος και φόβοι για προβοκάτσια

Εν τω μεταξύ, ο πρωταγωνιστικός ρόλος των Γερμανών στο ελληνικό ζήτημα και η επέλασή τους, που δεν περιορίζεται στο οικονομικό πεδίο, προκαλούν το αμερικανικό «ενδιαφέρον». Η Ουάσιγκτον δεν είναι ευχαριστημένη με την προσπάθεια της Γερμανίας να εντάξει απολύτως την Ελλάδα στη σφαίρα επιρροής της. Η αμερικανική κινητικότητα στη Θράκη είναι επίσης έντονη. Πάντα ήταν. Σύμφωνα με πληροφορίες, Αμερικανοί παράγοντες προσεγγίζουν άτομα από τη μειονότητα, εσχάτως πολλές γυναίκες, φροντίζοντας να τις στείλουν στις ΗΠΑ για να παρακολουθήσουν σεμινάρια σχετικά με τη δημιουργία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γυναικείας δραστηριότητας και όλη τη γνωστή θεματολογία. Αρμόδιες πηγές, που εκ της θέσεώς τους παρακολουθούν την κατάσταση, εκφράζουν την ανησυχία τους -βάσει πληροφοριών που έχουν- για το ενδεχόμενο ξένες υπηρεσίες, στο πλαίσιο του μεταξύ τους ανταγωνισμού για την επιρροή στη χώρα, να επιχειρήσουν προβοκάτσια, προκαλώντας συντονισμένη ανάφλεξη μελών της μειονότητας στη Θράκη και λαθρομεταναστών στην Αθήνα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι πυκνώνουν οι μυστικές συγκεντρώσεις μουσουλμάνων... κυνηγών στα ορεινά των νομών και η εκπαίδευση στα όπλα ακραίων στοιχείων της μειονότητας υπό την «επίβλεψη» του τουρκικού προξενείου, το οποίο συνεχίζει να δρα ανεξέλεγκτο. Βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν ερώτηση για την παρακρατική δράση του Τούρκου προξένου και των πρακτόρων της Άγκυρας, αλλά το ελληνικό κράτος παραμένει απόν. Μετά τις αποκαλύψεις των «Επικαίρων» για τους εκβιασμούς των οργάνων του προξενείου εις βάρος νομιμόφρονων μουσουλμάνων, το ΥΠΕΞ ζήτησε, υποτίθεται, εξηγήσεις και μετά σιγή. Θα ασχοληθεί κανείς ή θα ξυπνήσουν όταν θα είναι αργά;

Την ίδια ώρα, η πυριτιδαποθήκη της Αττικής, με τους χιλιάδες εκτός ελέγχου και κοινωνικών δομών λαθρομετανάστες, προσφέρεται για προβοκάτσια, γι' αυτό και οι αρμόδιες Αρχές, οι οποίες έχουν πληροφορίες για την παρουσία ξένων υπηρεσιών στις διάφορες ισλαμικές ομάδες, βρίσκονται σε διαρκή συναγερμό. Η σύγκρουση ΗΠΑ - Γερμανίας στον ελληνικό χώρο μεταφέρεται και στο χώρο των μουσουλμάνων. Υπάρχουν σε εξέλιξη συγκεκριμένες διεργασίες και σχεδιασμοί, μέσω των οποίων κάποιοι -αν προχωρήσουν- θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε «Συρία». Η Θράκη και η Αττική αποτελούν πεδία των σχεδιασμών τους. Αξίζει να επισημανθεί, επί παραδείγματι, η παρουσία αξιωματικών του... Κατάρ στην τεθωρακισμένη ταξιαρχία της Ξάνθης, υπό το πρόσχημα της εκπαίδευσης στα στάνταρντ του ΝΑΤΟ; Να πιστέψουμε, με περίσσια αφέλεια, πως το Κατάρ, που είναι ο μπροστάρης της διάλυσης της Συρίας, δεν βρήκε ανάμεσα σε τόσα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ χώρο για εξάσκηση και στέλνει αξιωματικούς όχι απλά στην Ελλάδα, αλλά στη Θράκη, όπου υπάρχουν χιλιάδες Σουνίτες μουσουλμάνοι; Μήπως υπήρξαν παρασκηνιακές επαφές με τους εκεί πράκτορες του προξενείου; Την απάντηση τη γνωρίζουμε... Είναι τυχαίο ότι πυκνώνει η παρουσία Αμερικανών αξιωματούχων από τη Θεσσαλονίκη σε Ξάνθη και Κομοτηνή; Υπάρχει ή όχι ραγδαία ισλαμική ριζοσπαστικοποίηση των Σουνιτών μουσουλμάνων στην ελληνική Θράκη αλλά και «πολεμική οργάνωση» ορισμένων εκ των δεκάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών στο Λεκανοπέδιο;

Να θυμίσουμε πως ο Αχμέτ Νταβούτογλου ενεργοποίησε πλήρως ανάλογη με τη Θράκη μεθόδευση σε Ρόδο και Κω, όπου το πράγμα «τρέχει» κανονικά. Τι πραγματικά συμβαίνει στα συγκεκριμένα νησιά πίσω από «αθώα» ονόματα του τύπου «Πολιτιστικός Σύλλογος Μουσουλμάνων Η Αδελφοσύνη» -με μέλη που ήδη πηγαινοέρχονται στην Τουρκία για... εκπαίδευση!- και καθημερινά μέσα σε μαγαζιά; Μήπως εμπόριο οπωρικών; Ή, ας πούμε, εργαστήρια επεξεργασίας γαλακτοκομικών;...

Ο κατάλογος είναι μακρύς και ο ύπνος της Αθήνας βαθύς. «Φίλοι» και εχθροί έχουν βρει πεδίο ελεύθερο λόγω της μακαριότητας του πολιτικού προσωπικού και της δραματικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα και λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Αν το ελληνικό κράτος δεν αντιδράσει αμέσως, το Μνημόνιο θα ακολουθήσουν άλλες, ακόμα πιο δυσάρεστες καταστάσεις. Για να το πούμε με αλλά λόγια, μήπως και το καταλάβουν οι αρμόδιοι, το Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο στον οποίο έχει τεθεί η Ελλάδα κάποιοι τον χρησιμοποιούν ως όχημα για να επιτύχουν πολλά περισσότερα.

(ΕΠΙΚΑΙΡΑ 22/11 - 28/11/2012 – ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ)

-->

Το Ιράν προειδοποίησε σήμερα την Τουρκία εναντίον της ανάπτυξης πυραύλων Πάτριοτ κοντά στα σύνορα με τη Συρία, λέγοντας ότι αυτό θα επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση, αναφέρεται στον ιστότοπο της κρατικής τηλεόρασης.
  
"Αυτό όχι μόνο δεν βοηθά στην επίλυση της κατάστασης στη Συρία, αλλά θα επιδεινώσει την κατάσταση και θα την κάνει ακόμη πιο περίπλοκη", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ραμίν Μεχπανπαράστ.
  
"Η επιμονή (ορισμένων δυτικών και αραβικών χωρών), για την επίλυση της κρίσης της Συρίας με στρατιωτικά μέσα είναι η κύρια αιτία των εντάσεων και των απειλών στην περιοχή. Οι χώρες που έχουν την μεγαλύτερη επιρροή στην περιοχή πρέπει να αναζητήσουν πολιτικές λύσεις σε περιφερειακές κρίσεις, πρόσθεσε ο Μεχμανπαράστ.
 
   Η Ρωσία, κύρια υποστηρικτής του συριακού καθεστώτος μαζί με το Ιράν, έχει ήδη προειδοποιήσει κατά της ανάπτυξης αυτών των πυραύλων στα σύνορα μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας.
 
   "Όσο περισσότερο συσσωρεύουμε όπλα, τόσο πιο πιθανό είναι να χρησιμοποιηθούν", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στους δημοσιογράφους.
  
Από την πλευρά του, το καθεστώς της Συρίας δήλωσε ότι το αίτημα της Τουρκίας προς το ΝΑΤΟ, να αναπτύξει πυραύλους Πάτριοτ στα σύνορα, αποτελεί μια "νέα πρόκληση" της Άγκυρας.
  
Η Τουρκία υπέβαλε επίσημο αίτημα την Τετάρτη για την ανάπτυξη πυραύλων Πάτριοτ από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία.
  
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία διάκεινται μάλλον ευνοϊκά σε αυτό το αίτημα.

-->
Δολοφονική η Γερμανική πρόταση για την Ελληνική οικονομία

Του Ηλία Καραβόλια 

Στα δελτία ειδήσεων εδώ και δυο τρείς μέρες ,ακούγονται κάποια πράγματα που από-προσανοτολίζουν τον κόσμο, ενώ σχεδόν το ίδιο συμβαίνει και από άλλα μέσα, κυρίως όμως από κάποια ειδησεογραφικά sites . Η καθυστέρηση της απόφασης για την Ελλάδα και την εκταμίευση της δόσης, μόνο για τους αδαείς ήταν ‘σφαλιάρα’ και ‘μη αναμενόμενη εξέλιξη’.

Θα αφήσω κατά μέρος της πολιτικές διαστάσεις της καθυστέρησης : εκλογές το 2013 στην Γερμανία, κόντρα ΔΝΤ- Βερολίνου, αδύναμη θέση της Γαλλίας λόγω υποβάθμισης από Moody’sκαι άλλα πολλά. Επίσης, είναι προφανείς οι  μακροπρόθεσμες επιδιώξεις του γερμανικού διευθυντηρίου στην Ευρωζώνη: οι Γερμανοί τραπεζίτες –και οι Εγγλέζοι και Ελβετοί φίλοι τους – υποδέχονται με χαμηλούς τόκους τα φοβισμένα κεφάλαια από τις τράπεζες του Νότου ενώ οι Γερμανοί  βιομήχανοι -εξαγωγείς, όσο κρατάει η αβεβαιότητα, πιστεύουν ότι επειδή παράγουν υψηλής ποιότητας εμπόρευμα, δεν θα χάσουν διεθνή πελατεία, είτε στις ΗΠΑ είτε στην Κίνα. Δεν φαίνεται να τα λογαριάζουν σωστά, φυσικά, διότι η παγκόσμια οικονομία αρχίζει να τρίζει συθέμελα.


Πάμε στα δικά μας. Η κυβέρνηση το παίζει ουδέτερη στην κόντρα ΔΝΤ- Γερμανίας, και επιμένει να τονίζει ότι αυτά που κατάφερε να περάσει από την Βουλή και να φορτώσει στον ελληνικό λαό, θα μας κάνουν βιώσιμους, ως προς το χρέος. Διότι βιώσιμοι ως προς την οικονομική μας πραγματικότητα, ούτε κατά διάνοια. Προωπικά, είμαι πεπεισμένος ότι όποτε έχουμε ανάκαμψη, θα είναι αμερικανικού τύπου ( jobless recovery- ανάκαμψη χωρίς θέσεις εργασίας ) Κοινώς, θα βελτιωθούν οι αριθμοί, όχι τόσο εύκολα το επίπεδο ζωής των Ελλήνων.


Το πιο επικίνδυνο στοιχείο που συζητείται όμως, χωρίς να είμαστε παρόντες και θα μας κοστίσει ακριβά ,είναι η περίφημη Επαναγορά Χρέους. Αν ισχύσει τελικά αυτή η γερμανικής έμπνευσης πρόταση, και από την στιγμή που θα ανακοινωθεί , σημαίνει ότι η Ελλάδα επαναγοράζει ομόλογα της ( με δανεικά λεφτά και πάλι, 8-10 δις). Τότε ,οι τιμές των ομολόγων μας θα αρχίσουν να ανεβαίνουν, αυτό είναι και σκόπιμο και αυτονόητο. Δείτε τι συμβαίνει αυτή την στιγμή που γράφω αυτές τις γραμμές: στο 10ετές ελληνικό οι τιμές έχουν φτάσει  σε μέσους όρους στις 35 μονάδες βάσης, που σημαίνει απόδοση 16 %. Αν φθάσουν πχ στις 50 μονάδες βάσης, η απόδοση θα υποχωρήσει στο 11,5 % . Μεσοσταθμικά η τιμή όλων των νέων ομολόγων (διαφόρων λήξεων) βρίσκεται στις 27 μονάδες βάσης, αρκετά  υψηλότερα του Α’ τριμήνου του 2012 που ήταν στις 19 μονάδες.  Να σας αναφέρω απλά, ότι επί μήνες τώρα, αγοραστές στα ελληνικά ομόλογα ήταν κατά βάση οι ελληνικές τράπεζες- που ανεβάζουν τεχνικά τις τιμές στην αγορά για να βελτιώσουν αποτιμήσεις μετά το κούρεμα στο PSI- αλλά και ξένα hedge funds, που κερδοσκοπούν ασύστολα…


Με την πρόταση για Επαναγορά Χρέους από τους Γερμανούς, ευνόητο είναι ότι όσο αυξάνονται οι τιμές τόσο μειώνεται το όφελος του ελληνικού κράτους. Οι ελληνικές τράπεζες, που κατέχουν χρέος ονομαστικής αξίας 17 δις ευρώ , με το που αυξηθούν σημαντικά οι τιμές των ομολόγων, τότε θα μειωθούν δραστικά οι ζημίες τους και- σύμφωνα με τις αναλύσεις κάποιων δημοσιογράφων στις τηλεοράσεις – ίσως  κάποιες τράπεζες αποκτήσουν αποτιμήσεις με θετικές καθαρές θέσεις, εξέλιξη λένε άκρως …θετική για την ρευστότητα της οικονομίας . Η αλήθεια είναι ότι μόνο αν ανέλθουν πάνω από 55-60 μονάδες βάσης οι τιμές των ομολόγων ξεκινάει το πραγματικό όφελος για τις ελληνικές τράπεζες. Όποιοι γνωρίζουν από αποτιμήσεις ομολόγων, το ξέρουν καλά. Για να πάνε εκεί οι τιμές, πρέπει οι παίχτες στην αγορά ομολόγων να… υπερ-ενθουσιαστούν ! Πράγμα λίγο δύσκολο, τέτοιες εποχές για τόσο μικρή σχετικά επαναγορά χρέους ( 8-10 δις) συγκριτικά με το σύνολο των 300 δις…
 
 Πάμε σε κάτι άλλο τώρα: φαίνεται ότι ίσως η ΕΚΤ ανταλλάξει τα ομόλογα που αγόρασε για να μας στηρίξει( και τα κατέχει σε τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 65 και 75 μονάδων βάσης ) με νέα ομόλογα ! Πότε θα λήγουν; Πότε θα τα ξεχρεώσουμε; Που θα τα ρίξουν πάλι( σε τιμές) οι αγορές; Ουδείς γνωρίζει ,ακόμη…

Τι γνωρίζουμε όμως σίγουρα; Από τα 44 δις της σούπερ- δόσης που θα πάρουμε, αν τα 10 δις θα πάνε για «επαναγορά» χρέους,  θα γυρίσουν σε αυτούς που είχαν αγοράσει ομόλογα περίπου στις σημερινές τιμές. Αν λοιπόν με την ανακοίνωση επαναγοράς υπάρξει μια αύξηση στις τιμές των ομολόγων πχ 15%, με τους ρυθμούς που δείχνει η τάση στις τιμές αυτό δεν είναι απίθανο, αυτή η απόδοση πηγαίνει στους πωλητές των ομολόγων, οι οποίοι αγόρασαν τα ομόλογα περίπου στις σημερινές τους τιμές . Καθόλου άσχημα ! Που να βρεις αυτές τις εποχές κέρδος 15% πριν κλείσει η χρονιά ! Πολλά funds σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη, Ν. Υόρκη, που πρέπει να κλείσουν τα βιβλία τους με το τέλος του οικονομικού έτους και να γράψουν κέρδη (window dressing λέγεται η μέθοδος) εξυπηρετούνται μια χαρά και φυσικά τα στελέχη-διαχειριστές θα εισπράξουν το σχετικό μπόνους για το έτος ! Να μην ξεχνάμε ότι πραγματικό όφελος για τις ελληνικές τράπεζες ξεκινάει πάνω από τις 55-60 μονάδες βάσης. Ένα πονηρό μυαλό θα έλεγε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απίθανο  να το αποτρέπουν ξένοι παίχτες, σχετιζόμενοι με πχ γερμανικές και ελβετικές τράπεζες, γιατί απλά δεν θέλουν τις ελληνικές τράπεζες να ξεφύγουν από τις σχεδόν αρνητικές τους θέσεις και έτσι να αναγκαστούν να αλλάξουν χέρια !


Εν τω μεταξύ, ο έλληνας φορολογούμενος θα έχει φορτωθεί –να μην το ξεχνάμε αυτό- το σχετικό χρέος των 44 δις που τώρα παρουσιάζεται σαν η «δόση της σωτηρίας»  και όποτε… δοθεί, θα ανακοινωθεί ως επιτυχία μετά από σκληρή διαπραγμάτευση !


Αλλά τι μας δίνουν και εμείς το διαπραγματευόμαστε "σκληρά";


Μακροχρόνιο μορατόριουμ (παύση πληρωμής) επιτοκίων, και επιμήκυνση περιόδου συνολικής αποπληρωμής.


Η δήθεν ”γενναιόδωρη” μείωση του περιθωρίου των επιτοκίων – πέραν του κόστους χρηματοδότησης – στα διμερή διακρατικά δάνεια μας, κατά 0,70% θα μείωνε το χρέος κατά ….1,4% το 2020(!) Αν όμως μας δώσουν αναστολή πληρωμής τόκων για τα δάνεια από τον EFSF(κάτι πολύ δύσκολο, αλλά αυτό έπρεπε να ζητάμε) τότε αυτό θα μείωνε το ελληνικό χρέος κατά 17 % του ΑΕΠ (περίπου 44 δις ευρώ, όσο δηλαδή η σουπερ-δόση που μας δίνουν τώρα.) .Επίσης αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επέστρεφε τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιο της ( τα πήρε με έκπτωση από τις αγορές 25-30% ) τότε το χρέος θα μειωνόταν περαιτέρω κατά  5% του ΑΕΠ. Αυτά είναι που υποτίθεται ότι οι δικοί μας διαπραγματεύονται ”σκληρά”. Αλλά κλείνοντας, να πω μια πικρή αλήθεια που δυστυχώς δεν διαπραγματεύεται: εάν δεν υπάρξει νέο μπαράζ μέτρων και περικοπών στην χώρα και στον λαό της,  το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να υποχωρήσει περισσότερο από το 144% ΑΕΠ στο 2020, το 133%  στο 2022 και το 111% στο 2030. Δεν το λέω εγώ, αλλά το ΔΝΤ που θέλει να σταματήσει να μας δανείζει γιατί ξέρει ότι δεν θα τα πάρει ποτέ πίσω!

-->
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ φέρεται να έχει ενοχληθεί από τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χαρακτήρισε το Ισραήλ «κράτος-τρομοκράτη» ασκώντας παράλληλα κριτική και στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, χωρίς να τον κατονομάσει, που υποστήριξε ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα: Δεν πρόκειται για αυτοάμυνα όταν το Ισραήλ επιτίθεται, είχε πει ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Διπλωματικοί αναλυτές στην Άγκυρα υποστηρίζουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξέφρασε δια της διπλωματικής οδού σε Ουάσιγκτον και Άγκυρα την ανησυχία των ΗΠΑ για τις δηλώσεις Ερντογάν τονίζοντας ότι δεν βοηθούν στην λύση, αλλά οξύνουν το πρόβλημα.

Τόσο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών όσο και η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα αρνήθηκαν να κάνουν να κάνουν σχόλια.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για τον τερματισμό της τραγωδίας στη Γάζα. ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου τόνισε στην Αμερικανίδα ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον ότι αντί να υπερασπίζεται το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα θα έπρεπε να πιέσει το Τελ Αβίβ να σταματήσει την αιματοχυσία στην Γάζα.


-->
Χιλιάδες διαδηλωτές πολιορκούν και βάζουν φωτιά στα γραφεία του κόμματος των «Αδελφών Μουσουλμάνων» που κυβερνούν τη χώρα, σε όλες τις πόλεις της Αιγύπτου.
Η αστυνομία και ο στρατός έχουν συμπαραταχθεί με τους διαδηλωτές…
Η διάσημη πλατεία Tharir έχει κατακλυστεί από τη νεολαία.
  • Η φίλο-ισραηλινή πολιτική του τέως τρομοκράτη (σύμφωνα με ΗΠΑ-Ισραήλ) προέδρου της Αιγύπτου και σήμερα εκλεκτού της κυρίας Κλίντον και Πέρες, 
  • η φτώχεια κι η ανέχεια, 
  • οι προτάσεις νόμου στο «δημοκρατικό» κοινοβούλιο της Αιγύπτου των Αδελφών Μουσουλμάνων για γάμο των κοριτσιών από 9 χρόνων και 
  • καταστροφή των αγαλμάτων και Πυραμίδων γιατί προσβάλουν τον «προφήτη», 
  • η συμπαράταξη με τους μισθοφόρους των ΗΠΑ στην επίθεση εναντίον της Συρίας… 
Όλα δείχνουν ότι «μυρίζει μπαρούτι» στην περιοχή!
Η τελευταία φωτο από Αλεξάνδρεια…


-->Ένας έθνος οδηγείται σε ανάπτυξη όταν έχει σωστούς θεσμούς που τηρούνται και εφαρμόζονται. Οι σημαντικότεροι θεσμοί είναι: η ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ, η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ. Όλα τα υπόλοιπα είναι λόγια πολιτικών & υποψήφιων πολιτικών για να στρεβλώνουν και να εξαπατούν ώστε να ανεβαίνουν στα σκαλοπάτια της εξουσίας και εκεί να μένουν όσο μπορούν.

Ένας δημόσιος οργανισμός αν επανδρωθεί αξιοκρατικά από τον διοικητή έως το τελευταίο υπάλληλο, θα πέσει έξω; Θα χρεοκοπήσει; Δύσκολα θα πει κάποιος ναι. Όταν αναλάβει την διοίκηση ένα πρόσωπο με τα κατάλληλα προσόντα και δεν χρωστάει τη θέση σε κάποιο βουλευτή ή υπουργό ενώ υπάρχει και μια κυβέρνηση που παρακολουθεί, θα πάει καλά ή όχι; Μάλλον ναι.

Αν ο τρίτος πόλος εξουσίας, η δικαιοσύνη, ήταν ανεξάρτητος θα μπορούσαν όλοι αυτοί που λυμαίνονται το δημόσιο ταμείο να συνεχίζουν να ροκανίζουν σαν τρωκτικά τα οικονομικά θεμέλια της χώρας;

Αν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια δεν προσέφεραν αποστήθιση αλλά πραγματική παιδεία θα είχαμε συρθεί σε αυτόν τον εξευτελισμό σαν χώρα;

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ είναι μάλλον εύκολο πράγμα για μας τους Έλληνες αν σκεφτούμε τον Μαλκότση, το σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ, τις προσπάθειες για αυτοκινητοβιομηχανία από το 1917, τους επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό αλλά και όλα τα νέα παιδιά που πάνε στο εξωτερικό για να ιδρύσουν εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι οι ΣΩΣΤΟΙ ΘΕΣΜΟΙ.

Σκοπός του ιδρύματος ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ είναι να κάνει γνωστά όλα τα παραπάνω σε όλους τους Έλληνες. Στόχος και σκοπός η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ και ΑΦΥΠΝΙΣΗ των πολιτών.

Ελάτε να γίνουμε μια κοινότητα, μια μεγάλη ομάδα, που με την δράση μας θα επιδιώξουμε την τήρηση και τον σεβασμό των θεσμών που θα οδηγήσουν σε ΑΝΑΠΤΥΞΗ την Ελλάδα μας.

——————————————————————————————————————————

ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ Η ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ

——————————————————————————————————————————

Τα τελευταία 40 χρόνια όλοι αυτοί που κυβέρνησαν είναι προφανές ότι επιδίωκαν να:

- βολέψουν τα δικά τους παιδιά
- να φουσκώσουν τους προσωπικούς τους λογαριασμούς
- να ριζώσουν στην καρέκλα της εξουσίας
- να ελέγξουν την δημόσια διοίκηση με κουμπάρους και κομματικούς κολλητούς σε νευραλγικές θέσεις όπως γγ υπουργείων, πρόεδροι οργανισμών, διευθυντές κλπ.

Το αποτέλεσμα το ζούμε από πρώτο χέρι

- ο παραγωγικός ιστός καταρρέει
- ο κοινωνικός ιστός διαλύεται
- οι αυτοκτονίες αυξάνουν
- δημογραφικά συρρικνωνόμαστε
- νέοι επιστήμονες και απλοί εργαζόμενοι μεταναστεύουν
- η αμυντική ισχύς εξασθενεί
- το κράτος είναι εχθρικό προς τον πολίτη
- και η ανάπτυξη μακρινό όνειρο

Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα του κομματισμού, των πελατειακών σχέσεων, της αναξιοκρατίας και της ατιμωρησίας.

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ, σαν στόχος διαδικασία & αποτέλεσμα δεν είναι δύσκολο να επανέλθει και να οδηγήσει την πατρίδα μας στην ευημερία. Είναι εύκολο. Θα πρέπει όμως όλοι να καταλάβουν

1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ και
2. ΠΩΣ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ σημαίνει: ίσες ευκαιρίες στην ζωή, μόρφωση, αληθινή παιδεία, υγεία, ανεξάρτητη και άμεπτη δικαιοσύνη, καθαρό περιβάλλον, σεβασμός στην φύση, σεβασμό στην ζωή και την περιουσία, ασφαλές περιβάλλον απαλλαγμένο από εγκληματικότητα, και βεβαίως επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Οι επενδύσεις και οι θέσεις εργασίας δεν είναι ανάπτυξη, είναι απλά οικονομική ανάπτυξη και σχετίζονται άμεσα με το ΑΕΠ. Και ο τζίρος μιας χώρας δεν μπορεί να είναι ανάπτυξη.

ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ μέσα από τους θεσμούς και κυρίως με την ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ. Και για όποιον σκεφτεί ‘μα, η αξιοκρατία δεν είναι θεσμός’, έ τότε ας την κάνουμε θεσμό, καιρός είναι.

Βάρδα, 06/10/2012

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος «Κλεισθένης»

Φάνης Α. Τσαπικούνης
Συγγραφέας
Πτυχιούχος Τμήματος Γεωπονίας ΑΠΘ
Διδάκτωρ Τομέα Βιοτεχνολογίας, Τμήματος Βιολογίας Παν Πατρών

Πηγή: Κλεισθένης


Του Καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου

Μού ζήτησε η παρέα, συνταξιούχοι συνάδελφοι και άλλοι νεώτεροι που πίνουμε μαζί εδώ στην Αγγελάκη τον «καφέ της παρηγοριάς» να τους δώσω, λόγω ειδικότητας, μια ερμηνεία για το πώς γίνεται και μας κάνουν οι ΗΓΕΤΕΣ μας όλα όσα μας κάνουν δυόμιση χρόνια τώρα και εμείς αρκούμαστε σε κάποιες πορείες και σε πολλές…βρισιές και κατάρες που, ως γνωστόν, ποτέ δεν πιάνουν τόπο και ποτέ δεν επαληθεύονται εις τέρψιν και ικανοποίηση των αποδεκτών τους (δηλαδή των μελών του πολιτικού μας Συστήματος.)

Δεν μπαίνω στον κόπο να καταθέσω καμία περισπούδαστη, έστω και σε επίπεδο αμπελοφιλοσοφίας, ψυχοκοινωνική ερμηνεία της συμπεριφοράς μας ως λαού που αφού του έκαναν «τόσα και τόσα» οι ίδιοι πολιτικοί που μας έφεραν ως εδώ τους…ψήφισε στις 17 Ιουνίου να συνεχίσουν το έργο τους!…

Γουλιά-γουλιά το «καφεδάκι της παρηγοριάς» μπουκιά-μπουκιά τα γνωστά σε μας τους Σαλονικιούς μπισκοτάκια (εσείς οι φίλοι του blog που ζείτε στην Αθήνα ΔΕΝ έχετε τέτοια περιποίηση στις καφετέριές σας) και άρχισα να θυμάμαι γνωστά, ίσως τετριμμένα, αλλά απίθανα στην ευστοχία τους ως ψυχοκοινωνικές ερμηνείες της συμπεριφοράς μας στιχάκια:

Όπως έκανε ο κλασικός Μιθριδάτης, μπορείς να «ακυρώσεις» ακόμη και να «θανατώσεις» τα ανακλαστικά ενός Λαού εφόσον του δίνεις τις δόσεις του δηλητηρίου…
«Σιγά, σιγά και με το…μαλακό!»

Ερμηνεία θέλετε εσείς στην παρέα, θεωρίες ζητούν οι φίλοι μας σε Ευρώπη, Αμερική, Καναδά και Αυστραλία για την συμπεριφορά που επιδείχνουμε εμείς οι Έλληνες από τον Μάη του 2010 όταν ο τότε Πρωθυπουργός μας κ Παπανδρέου και ο τότε Τσάρος της Οικονομίας Dr Παπακωνσταντίνου μας «παρέδωσαν» στην Τρόικα!...

Σας θυμίζω εκφράσεις που έγιναν πια σλόγκαν:
«Καταστρεφόμαστε, θα μας διώξουν από ευρωζώνη και Ευρωπαϊκή Ένωση, θα γυρίσουμε στη Δραχμή, θα γίνουν αναστολές πληρωμών, θα πεινάσουμε θα, θα, θα…»

Τρομάξαμε, κλειστήκαμε στα καβούκια μας και μας κάνουν τώρα πια και η εισαγόμενη και η ντόπια τρόικα ότι θέλουν, όταν το θέλουν και όπως το θέλουν…
Και η περιβόητη «ελληνική κοινή γνώμη»… λούφαξε!

«Λέγε, λέγε το κοπέλι, κάνει την κυρά και…θέλει!»
Μας είχε πει, εάν κάνω λάθος ας με διορθώσει κάποιος και θα ζητήσω δημοσίως συγνώμη, ο κ Παπανδρέου ως πρωθυπουργός μας «τι θέλετε να πουλήσω την Πελοπόννησο;»
ΟΧΙ, βέβαια!
Αλλά όπως λένε πολλά στόματα, η τρόικα που εκείνος έφερε στην Ελλάδα και ζει και βασιλεύει εδώ, μας τα παίρνει όπως το λέει ο λαός μας:

«Σταλαματιά, σταλαματιά, γεμίζει της τρόικας η στάμνα η πλατιά…»
Όπως φαίνεται ΔΕΝ πουλήσαμε την Πελοπόννησο αλλά πολλοί μιλάνε, και εγώ όπως και εσείς (και μαζί μας Υπουργοί και Βουλευτές ΔΕΝ έχουμε δει στις Συμβάσεις και τα Μνημόνια τα «ψιλά γράμματα» που τα ψηφίσανε) για ξεπούλημα Εθνικής Κυριαρχίας και υποθήκευση του Εθνικού πλούτου!
Για τους δανειστές μας που είχαν φοβηθεί μπας και τους στείλουμε εμείς αδιάβαστους, ας είναι καλά Κυβέρνηση Παπανδρέου και Συγκυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, τώρα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ καθώς πια για αυτούς…

«Αγάλι, αγάλι γίνεται η αγουρίδα…μέλι!»
Άνεργος ΕΝΑΣ στους ΤΡΕΙΣ Έλληνες και ΕΞΙ στα ΔΕΚΑ παιδιά μας (πολλά με περγαμηνές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ) …
Μειώνονται συνεχώς μισθοί και συντάξεις…
Μένουν απλήρωτοι φαρμακοποιοί και όσοι έκαναν δουλειές για Κρατικούς φορείς…
Αυξάνονται οι γραμμές στα δωρεάν συσσίτια, και στα γραφεία του ΟΑΕΔ…
Κάποτε αξιοπρεπείς άνδρες και γυναίκες τώρα ψάχνουν τους σκουπιδοτενεκέδες για αποφάγια…
Πηδάνε από τα παράθυρα, τσακίζουν το σβέρκο τους σε αγχόνες, και τινάζουν με καραμπίνες τα μυαλά τους στον αέρα πτωχευμένοι μικρό-μεσαίοι επιχειρηματίες…
Γέμισαν οι δρόμοι και οι πλατείες ζητιάνους που στέκονται μπροστά σε κλειστά καταστήματα στα οποία τις κάποτε εντυπωσιακές τους βιτρίνες τώρα καλύπτουν τα ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ - ΠΩΛΕΙΤΑΙ…

Μας ξαπλώσανε, μας ποδοπατούν, αδειάζουνε καθημερινά τις τσέπες μας..
Μας κλέψανε την ΕΛΠΙΔΑ και, δυστυχώς και την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ…
Αλλά διαπληκτίζονται για λογαριασμό μας με τους Ξένους με στόχο την ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ της σχέσης ΧΡΕΟΥΣ-ΑΕΠ στο 120% το 2022 αντί του 2020…

Σαββατοκύριακο πριν την Δευτέρα 26η Νοεμβρίου του 2012 και αυτοί διαπληκτίζονται για το 2022;
Δηλαδή μας λένε:
«Ζήσε Μάη να φας τριφύλλι και τον Αύγουστο…»

Παιδιά, ρώτησα την παρέα, εκείνο που κάποτε λέγαμε με μεράκι…
«Ο τράχηλος του Έλληνα ζυγό δεν υποφέρει…»
Τι απέγινε;


-->

Ήταν οι μέρες που ζούσαμε και αναπνέαμε...

Του Θ. Κατσανέβα


Πολλές δεκαετίες πριν μας επιστρέφει η “ισχυρή” Ελλάδα του Μνημονίου και του ευρώ. Και αντί να συγκλίνουμε με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό δηλ. που αποτελούσε κεντρικό στόχο της ιδρυτικής πράξης της Ε.Ε., απομακρυνόμαστε ολοταχώς. 

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, που απεικονίζει το μέσο ατομικό εισόδημα της χώρας,  είχε  συγκλίνει με αυτό του μέσου όρου των χωρών της Ε.Ε. το 2009 φτάνοντας στο 94%, όπως φάινεται στον πίνακα. Αλλά μετά το 2009, κάνει βουτιά και το 2012 φτάνει στο 75,2% αντίστοιχα.

Αλλά τα πράγματα θα χειροτερεύσουν, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, το 2014 ο δείκτης αυτός θα φτάσει στο 71,3% του κοινοτικού μέσου όρου.

Πηγή: Free Pen