Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

22 Νοε 2012Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Την επανεμφάνιση και ανακαίνιση της οθωμανικής παρουσίας στην Ελλάδα για να έρθουν Τούρκοι τουρίστες και να στηρίξουν την ελληνική οικονομία, που όπως είναι γνωστό περνά μεγάλη κρίση, πρότεινε η τουρκική εφημερίδα Hürriyet, σε σχετικό της δημοσίευα στις 22 Νοεμβρίου.

Να ανακαινίσουμε λοιπόν όλα τα οθωμανικά μνημεία αν θέλουμε να έρθουν οι χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες και να ενισχύσουν την παραπαίουσα ελληνική οικονομία, δηλαδή με λίγα λόγια να… ξαναθυμηθούμε την οθωμανική μας κληρονομιά για να προσελκύσουμε τους
Τούρκους τουρίστες. Αυτά τα πρωτοφανή είπε και τόνισε σε πρόσφατη περιοδεία του στην Βόρειο Ελλάδα, ο πρόεδρος της «Ένωσης Τούρκων Ταξιδιωτικών Πρακτόρων», Başaran Ulusoy, και μάλιστα, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, παρουσία των δημάρχων Κόνιτσας, Πέλλας, Ιωαννίνων και Καστοριάς. 

Ο κύριος αυτός, που εμφανίστηκε ούτε λίγο ούτε που σαν ο «σωτήρας» της ελληνικής οικονομίας, τόνισε στους Έλληνες δημάρχους ότι η περιοδεία του αυτή στην βόρειο Ελλάδα είναι πολύ σημαντική για την ελληνική οικονομία και ότι αν οι Έλληνες δήμαρχοι εφαρμόσουν τις προτάσεις του, τότε θα υπάρξει χείμαρρος τουριστών από την Τουρκία, (δηλαδή σωθήκαμε!!!), που θα αναζωογονήσει την ελληνική οικονομία. 
 Πρόσθεσε δε ότι στην Ελλάδα υπάρχει πληθώρα οθωμανικών μνημείων από τα οποία τα περισσότερα χρειάζονται άμεσα ανακαίνιση, (και γιατί όχι άμεση επαναλειτουργία  και ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα αναζωογόνησης της οθωμανικής κληρονομιάς της Ελλάδας, θα είναι πολύ χρήσιμο και για τους δυο λαούς και θα τονώσει τον ελληνικό τουρισμό, (τα ίδια έλεγε και ο αξιότιμος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ Μπουτάρης, αλλά… φως δεν είδαμε παρά τις αλλεπάλληλες εμφανίσεις του στα τουρκικά κανάλια καλώντας τους Τούρκους να έρθουν στην φιλότουρκη Θεσσαλονίκη, πατρίδα του Μουσταφά Κεμάλ).

Αλλά το θέμα αυτό έχει και άλλες πολύ σημαντικές προεκτάσεις. Πρόσφατα σε μια παρουσία της οθωμανικής κληρονομιάς της Ελλάδα που έγινε στην Κωνσταντινούπολη, ακουστήκαν πολλά φαιδρά τα οποία όχι μόνο δεν στέκουν ιστορικά αλλά και προκαλούν τον γέλωτα, είναι όμως άλλη μια πλευρά της επίσημης τουρκικής επεκτατικής αντίληψης, (νεοοθωμανικη πολιτική του Αχμέτ Νταβούτογλου), στον πολιτιστικό και όχι μόνο τομέα. Αναφορές όπως, «οι εθνικιστές Έλληνες καταστρέφουν την οθωμανική πολιτιστική κληρονομιά, τα οθωμανικά μνημεία στην Ελλάδα καταρρέουν, σκόπιμα δεν κτίζονται πια… τζαμιά και τουρκικά χαμάμ», λες κει είμαστε στον δέκατο ένατο αιώνα, καταδεικνύουν ακριβώς αυτή την πολιτική. 
Ειδικά για την ελληνική πρωτεύουσα, την Αθήνα, συχνά παρουσιάζονται ακόμα και τηλεοπτικές εκπομπές, (μεγάλη τηλεοπτικη παρουσίαση στην Kocaeli TV στην 11/11), που καυτηριάζουν την ελληνική στάση να μην δοθεί ξανά στην λειτουργία τον γνωστό «Βοεβόδα τζαμί» στο Μοναστηράκι. Το τζαμί αυτό παρουσιάζετε σαν ένα από τα τρία οθωμανικά μνημεία που έχουν διασωθεί στην Αθήνα από τα 86, όπως αναφέρουν οι Τούρκοι ειδικοί, τζαμιά λουτρά κ.α., που είχαν κτίσει οι Οθωμανοί και τα… «γκρέμισαν» οι Έλληνες φανατικοί εθνικιστές.

Πέραν της Αθήνας όμως, όπως υποστηρίζουν οι νεοοθωμανιστές, σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν χιλιάδες οθωμανικά μνημεία που αποδεικνύουν, όπως πιστεύουν στην Τουρκία, ότι η Ελλάδα αποτελεί… αναπόσπαστο τμήμα της μεγάλης οθωμανικής κληρονομιάς. Έτσι, σύμφωνα με το τουρκικό περιοδικό «Ακσιόν», μόνο στα νησιά του Αιγαίου πελάγους και κυρίως στην Λέσβο, Ρόδο, Χίο και Κω, υπάρχουν 462 οθωμανικά μνημεία, απόδειξη της μεγάλης άνθησης του «οθωμανικού πολιτισμού» και της οθωμανικής ταυτότητας των νησιών αυτών. Όσον αφορά τα Δωδεκάνησα εκεί πρωτοστατεί στις καταγγελίες κατά της Ελλάδας ότι καταστρέφει την οθωμανική κληρονομιά, η πρώην Τουρκάλα πρόξενος, Ρόδου, Τουρχάν Φειζίογλου , (κόρη του πρώην ηγέτη του Ρεπουμπλικανού κόμματος της Τουρκίας και πρωτεργάτη της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974, Τουρχάν Φεϊζίολγου). 
Η κυρία αυτή από το 2004 απαίτησε από τον τότε υπουργό Αιγαίου, κ Αριστοτέλη Παυλίδη σαν… αντιστάθμισμα στο άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, την επαναλειτουργία του οθωμανικού τεμένους της Ρόδου, του «Αγά Χαν τζαμί», το οποίο θεωρείτε σαν σύμβολο της οθωμανικής κυριαρχίας στην περιοχή. Σύμφωνα με τότε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Ραντικάλ, στις 21 Ιουλίου 2004, η Φειζίογλου τόνισε ανοιχτά ότι δεν μπορεί η Τουρκία να προχωρήσει στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, (που όπως είναι γνωστό παραμένει κλειστή) και αυτή να μην μπορεί να ανοίξει τα τζαμιά των Δωδεκανήσων. 
Σύμφωνα με την τότε Τουρκάλα πρόξενο, για πρώτη φορά υποστηρίχτηκε ανοιχτά ότι στα Δωδεκάνησα υπάρχει τουρκική μειονότητα που θα πρέπει να αναγνωριστεί διεθνώς και να της αποδοθούν τα νόμιμα δικαιώματα της.

Στην νεοοθωμανοποίηση της Ελλάδα ενεργό ρόλο έχει και ο περίφημος ψευτομουφτής της Ξάνθης, κ Αχμέτ Μετέ. Τον περασμένο Ιούνιο ο γνωστός πλέον ψευτομουφτής της Ξανθής, Αχμέτ Μετέ, κατήγγειλε στον τουρκικό τύπο ότι στην Ελλάδα εξελίσσετε μια συστηματική εκστρατεία καταστροφής καθετί που θυμίζει την οθωμανική εποχή. 
Ο κ Μετέ αναφέρθηκε στα οθωμανικά μνημεία τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, αποδεικνύουν την μεγάλη οθωμανική κληρονομά της Ελλάδας, την οποία όμως οι «Έλληνες εθνικιστές και φανατικοί» καταστρέφουν με κάθε μέσο, γεγονός που θα πρέπει να καταγγελθεί σε διεθνείς οργανώσεις. Ιδιαίτερα κάνει λόγω για την περιοχή της δυτικής Θράκης, όπου παρά του ότι οι τοπικές αρχές κάνουν κάθε προσπάθεια για να συντηρήσουν τα οθωμανικά μνημεία και τα μουσουλμανικά τζαμιά σε σημείο μάλιστα να δημιουργούνται παρεξηγήσεις, ο κ. Μετέ επέμενε ότι η οθωμανική κληρονομιά βρίσκεται σε διωγμό.

Εκτός όμως από την δυτική Θράκη οι νέοοθωμανιστές κάνουν λόγω για μια σειρά… «οθωμανικών πόλεων» και οθωμανικών μνημείων που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα και που θα πρέπει να γνωστοποιηθούν και να αξιοποιηθούν για την εκστρατεία «αναγέννησης» της… οθωμανικής εποχής στην Ελλάδα. Έτσι κάνουν λόγω για το Ναύπλιο και τα οθωμανικά του τεμένη, για τα γνωστά τρία οθωμανικά μνημεία της Αθήνας, για τα τζαμιά στα Τρίκαλα, τον Τίρναβο, την Λάρισα, τα Τέμπη και τον γνωστό οθωμανικό τουρμπέ, για τα Γιαννιτσά της Πέλλας, όπου όπως αναφέρουν υπήρχαν περί τα 100 τζαμιά και τουρπμέδες, για την Βέροια, την Έδεσα, φυσικά την Θεσσαλονίκη, όπου ο Λευκός Πύργος παρουσιάζεται σαν το μεγαλύτερο μνημείο οθωμανικού πολιτισμού, αν και οι ιστορικοί αναφέρουν ότι κτίστηκε επί βυζαντινής εποχής, (να σημειωθεί ότι ο Λευκός Πύργος ονομάζονταν «Ματωμένος Πύργος», εξ αιτίας των φυλακισμένων που κρατούνταν εκεί, όπως πολλών Ελλήνων, που κατά την διάρκεια της επανάστασης του 21 εκεί βρήκαν φρικτό θάνατο από τους Οθωμανούς βασανιστές), επίσης για τις Σέρρες, όπου όπως αναφέρετε έχει αρχίσει εκστρατεία ακόμα και από τις τοπικές δημοτικές αρχές για την αναστύλωση της οθωμανικής κληρονομιάς της πόλης.
 Ιδιαιτέρα για την πόλη των Σερρών αναφέρεται ο περίφημος τουρμπές του Σεΐχη Μπεντρεντίν, η σωρός του οποίου μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη μετά την απελευθέρωση των Σερρών σαν χειρονομία ανταπόδοσης της ελληνικής κυβέρνησης στην άδεια που δόθηκε τότε από τον Κεμάλ, στην μεταφορά της θαυματουργής εικόνας της Παναγιάς Σουμελά από τον Πόντο που την είχαν κρύψει πριν φύγουν οι Πόντιοι πρόσφυγες, στην Ελλάδα και για το Ζιντζιρλί τζαμί του δέκατου έκτου αιώνα. Επίσης την Καβάλα και τα πολλά τζαμιά της, την Δράμα και φυσικά τις πόλεις της δυτικής Θράκης όπου και σήμερα υπάρχει έντονη η οθωμανική παρουσία.

Όλα αυτά λοιπόν σύμφωνα με τους Τούρκους νεοοθωμανιστές θα πρέπει να ανακαινιστούν και να… ξαναγυρίσουμε στον δέκατο ένατο αιώνα για να… σωθεί η ελληνική οικονομία από τον τουρκικό τουρισμό. 
Ασκ ολσούν Γιουνανιστάν! 
Επιτέλους βρήκαμε τους «σωτήρες» που θα μας σώσουν από την κρίση με πρώτο και καλύτερο τον Σουλεϊμάν τον «Χαζοπρεπή».
-->
Ωρύετο, πράγματι σκλήριζε, ο κ. Στουρνάρας στη Βουλή για την επαύριο της 16ης Νοεμβρίου, ότε, κατά τον κ. Σαμαρά, αν δεν είχαμε πάρει τη δόση, θα είχαμε χρεοκοπήσει, ωρύετο λοιπόν και έσκουζε αλλεπάλληλες ρητορικές ερωτήσεις: «στις 17 Νοέμβρη θα έχουμε τρόφιμα;», αν δεν πάρουμε τη δόση, «στις 17 Νοέμβρη, θα έχουμε καύσιμα;

»στις 17 Νοέμβρη θα έχουμε φάρμακα;

»στις 17Νοέμβρη θα έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις;»...

Είχε για όλη αυτήν την κινδυνολογία, την κατατρομοκράτηση του λαού, κάποιο κόστος, αφού αποδεικνύεται ψεύτης ο κ. Στουρνάρας; Οχι!

Για αυτό παραμένει ξετσίπωτος.

Ή μάλλον, για να πάρουμε τα πράγματα απ’ την αρχή, ο κ. Στουρνάρας προχώρησε σε απειλές κατά του έθνους και ξεστόμισε εκβιασμούς, ακριβώς επειδή είναι ξετσίπωτος.

Είχε κάποιο κόστος; Οχι! Αρα θα συνεχίσει ξετσίπωτος.

Εχει εκβιάσει κι απειλήσει τον λαό ο κ. Βενιζέλος, τον έχει παραπλανήσει; Υπήγαγε τη χώρα σε καθεστώς αιχμαλωσίας ο Γιωργάκης; Την έκανε Ειδική Οικονομική Ζώνη ο κ. Σαμαράς; Είχαν κάποιο κόστος για όλα αυτά; Κανένα! Για αυτό θα συνεχίσουν ξετσίπωτοι.

Που στην πολιτική σημαίνει αδιόρθωτοι. Καταστροφικοί, δημαγωγικοί, θανάσιμοι, αδιόρθωτα.

Υπάρχουν παιδιά που πεινάνε, παιδιά χωρίς φάρμακα. Υπάρχουν υπεύθυνοι για αυτό; Υπάρχουν! Είχαν κάποιο κόστος; Κανένα! Τότε, γιατί να μη συνεχίζουν ξετσίπωτοι;

Υπάρχουν παπαγαλάκια από τα ΜΜΕ καθώς και ντόμπερμαν που ρίχνουν την ευθύνη για τα παιδιά που πεινάνε στην... υψηλή σύνταξη (ήταν 1.105 Ευρώ κι έχει γίνει 689) της θείας μου της Φωτούλας; Υπάρχουν! Είχαν ποτέ κάποιο κόστος; Οχι! Γιατί να μη συνεχίζουν ξετσίπωτοι;

Επιασαν κάποιους μεγαλοφοροφυγάδες; στρίμωξαν οφσορούχους; κόψανε τις μίζες; Οχι! Γιατί τότε να μη συνεχίζουν ξετσίπωτοι μπίζνες με τη Ζήμενς; γιατί να μην ξεπουλούν τη δημόσια περιουσία (αυτοί που τα φάγανε) σαν να την βρήκαν απ’ τον πατέρα τους (για να τα ξαναφάνε); έχουν κάποιο κόστος; Οχι! Οχι, ως τώρα τουλάχιστον! Γιατί λοιπόν να μη συνεχίζουν να πλουτίζουν ξετσίπωτοι;

Ο κ. Σαμαράς. Ο άνθρωπος έχει ξανασυγγράψει τις «Μεταμορφώσεις» του Οβιδίου! Μόλις χθες, έχοντας επισυμβεί μπλακ άουτ στο Γιούρογκρουπ, ο ίδιος έλεγε ότι «βλέπει φως στο βάθος του τούνελ» (Καθημερινή 21/11/12) - για μυστήριο γλόμπο θα πρόκειται.!

Απ’ αυτούς που βγάζουν μαύρο φως μέσα στις μαύρες τρύπες.
  
Χθες η Suddeutsch Zeitung έγραφε ότι «η Ελλάδα είναι κράτος υπό εποπτείαν» (δηλαδή Προτεκτοράτο. Αποικία χρέους, όπως θέλετε πείτε το). Εχει την τσίπα κάποιος απ’ όσους ευθύνονται για αυτό να σκύψει το κεφάλι (κι επιτέλους να βγάλει τον σκασμό); Οχι! Αντιθέτως, ο κ. Γεωργιάδης, για παράδειγμα, τσίριζε χθες στον Real fm ότι «θα πάρουμε τα λεφτά τη Δευτέρα!» Ξετσίπωτος; διαρκώς!

Λέει η Suddeutsch Zeitung ότι η Ελλάδα είναι χώρα υπό εποπτείαν και οι θεράποντες της προπαγάνδας δεν βγάζουν άχνα. Οταν όμως ορισμένοι λέγαμε ακριβώς το ίδιο για την κατάσταση της χώρας, ακριβώς οι ίδιοι θεράποντες της προπαγάνδας μας έλεγαν «λαϊκιστές» και «γραφικούς».

Οταν κάποιος πληρώνεται 480.000 ευρώ τον χρόνο για να σου λέει πόσο σωστό είναι να παίρνεις εσύ 480 ευρώ τον μήνα, και ουδέν κόστος έχει, ξετσίπωτος θα συνεχίζει.

Οταν η Τράπεζα επιμένει να της αποπληρώνεις το δάνειο ή την κάρτα σου με 19% επιτόκιο και δεν έχει κανένα κόστος, ξετσίπωτα θα συνεχίσει να σου πίνει το αίμα.

Οταν η κυβέρνηση που επιτρέπει στην Τράπεζα να σου πίνει το αίμα, δεν έχει κανένα κόστος, ξετσίπωτα θα συνεχίσει να σε δουλεύει μαζί με την Τράπεζα, μαζί με τη Μέρκελ, μαζί με τους νταβατζήδες που θα φάνε την Τραινοσέ, μαζί με τους Τούρκους που στήνουν Γερμανοτουρκικό σαντζάκι στη Θράκη.

Οταν η κυρία Μπιρμπίλη, φερ’ ειπείν, δηλώνει ότι παίρνει μόνον(!) 7.500 Ευρώ μισθό (συν κατοικία, σωφέρ και μάγειρα) εις Παρισίους, κλαίγοντας κάθε μέρα για τα 2.000.000 ανέργους στη χώρα μας κι εσύ δεν γίνεσαι Τούρκος που με τα δάκρυά της νερώνει το ακριβό κρασί της, τότε η κυρία Μπιρμπίλη δεν έχει κανένα κόστος.

Απλώς εσύ έχεις το κόστος (και) της κυρίας Μπιρμπίλη.

Οπως έχεις και το κόστος της πολιτικής του κ. Σαμαρά ή του Μπενύτο ή του κυρ Φώτη.

Διότι, όταν ο κ. Σαμαράς και Βενιζελοκουβέλης δεν έχουν κανένα κόστος για την πολιτική τους, το κόστος της πολιτικής τους το έχεις εσύ.
 

Του Στάθη από enikos

-->


Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, παραχωρεί μια συνέντευξη που απ' ότι φαίνεται θα συζητηθεί στο περιοδικό Crash.

Με το ίδιο επιθετικό ύφος που έχει στην βεντέτα που έχει ξεσπάσει μεταξύ του ιδίου και της Χρυσής Αυγής, ο βουλευτής και συγγραφέας δηλώνει: “Έχω πηδήξει τη μισή Αθήνα και αυτοί της Χρυσής Αυγής συνεχίζουν να με αποκαλούν αδερφή”. 

Ήδη, χωρίς να έχει κυκλοφορήσει το περιοδικό, η δήλωσή του σαρώνει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως το twitter.

Κάποιοι σχολιάζοντας σκωπτικά κάνουν λόγο για:
  • "Την λίστα Τατσόπουλου"
  • "Φοβάμαι μην είμαι παιδί του Τατσόπουλου"
 Ο ίδιος ο συγγραφέας στην σελίδα του στο facebook γράφει:
"Aπό μια αρκετά ενδιαφέρουσα μακροσκελή συνέντευξη απομόνωσαν αυτό το σχήμα λόγου για να την πλασάρουν. Βεβαίως, μεγάλο παιδί είμαι, θα έπρεπε να το περιμένω -όπως και τον παρεπόμενο κανιβαλισμό. Γηράσκω αεί διδασκόμενος στη χώρα της σοβαροφάνειας και της μοχθηρίας."
Σχόλιο ιστολογίου: Εμείς πάντως, επειδή συλλάβαμε τον υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα να πηδάει τα έδρανα της Βουλής, πρέπει μάλλον να υποθέσουμε ότι έχει πηδήξει τη μισή Βουλή ή την μισή Ελλάδα;

-->
Το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί άλλο. Είναι απόλυτα ελεγχόμενο και καθοδηγούμενο από ντόπια και ξένα συμφέροντα. Βλέπουμε εξάλλου όλοι πως ψηφίζονται και πως περνούν πλέον οι νόμοι στο ελληνικό κράτος. Με αυτά τα δεδομένα οδηγούμαστε παρά τη θέλησή μας σε μονοπάτια που εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα, πέρα από αυτά της Ελλάδας, πέρα από αυτά των Ελλήνων πολιτών.

Μόνη λύση είναι να πάρουμε εμείς οι πολίτες την εξουσία ή έστω μέρος της εξουσίας στα χέρια μας. Αυτό είναι δημοκρατία. Όσο υπήρχε ο εύκολος καταναλωτισμός με δανεικά, χωρίς φυσικά να γνωρίζει ο λαός την έκταση του προβλήματος, δεν φαινόταν το πρόβλημα του ελλείμματος της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Τώρα όμως, αντιλαμβανόμαστε ότι τόσο εμείς όσο και η πατρίδα μας οδηγούμαστε στο ξεπούλημα και στην υποδούλωση. Πρέπει λοιπόν εμείς οι πολίτες να αντιδράσουμε άμεσα.

Θα πρέπει να αλλάξουν άμεσα οι θεσμοί εκείνοι που έχουν αποκλείσει το λαό από την εξουσία, που έχουν καταργήσει τη λαϊκή κυριαρχία και έχουν μετατρέψει έναν υπερήφανο λαό σε λαό επαίτη και ευτελισμένο σε όλη την ανθρωπότητα.
Αυτή είναι η δημοκρατία που διδάξαμε; 
 
Έχουμε ευθύνη, όχι μόνο για μας αλλά και για τη δημοκρατία που παραδώσαμε στην ανθρωπότητα και την οποία τώρα εμείς οι ίδιοι εξευτελίζουμε.  


-->
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι αναμένει ότι η Ελλάδα, στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), τον Δεκέμβριο, θα υποστηρίξει την πρόταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του με την Ένωση.

«Αναμένω, η Ελλάδα, ως η παλαιότερη χώρα -μέλος της ΕΕ από την περιοχή μας και δεδηλωμένη φίλη της πολιτικής της διεύρυνσης, να στηρίξει την υιοθέτηση της απόφασης για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Μακεδονία τον προσεχή Δεκέμβριο και έτσι να συνεισφέρει καθοριστικά και αποφασιστικά στην αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης όλων των Βαλκανίων. Οι Μακεδόνες πολίτες το ίδιο αναμένουν και από τη Βουλγαρία» ανέφερε σήμερα ο κ.Γκρούεφσκι, στην ομιλία του στην περιφερειακή διάσκεψη «Βιωσιμότητα των μεταρρυθμίσεων ως προς τους στόχους της ΕΕ 2020», που διεξάγεται, σήμερα, στα Σκόπια.

«Επιθυμία μας είναι να διανύσουμε τον δρόμο μέχρι την ένταξή μας στην ΕΕ μαζί με την Ελλάδα. Αναλάβαμε πρωτοβουλίες, με ισχυρή βούληση, και κάναμε πλήθος συγκεκριμένων ενεργειών για συνέχιση της διμερούς συνεργασίας και εμπέδωση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Κανείς δεν θέλει περισσότερο από τη Μακεδονία να απομακρυνθεί το τελευταίο εμπόδιο που ορθώνεται στην πορεία προς την υλοποίηση των ευρωπαϊκών και ευρωατλαντικών στόχων μας. Όπως επανειλημμένως μέχρι τώρα έχω κάνει, θα ήθελα σαφώς να επιβεβαιώσω ότι θέλουμε εντατικοποίηση των συνομιλιών με την Ελλάδα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ώστε το συντομότερο δυνατόν να καταλήξουμε σε λύση, σύμφωνα με τις δημοκρατικές αρχές και το διεθνές δίκαιο, στο πλαίσιο που έχει καθοριστεί με το Ψήφισμα του ΟΗΕ, την Ενδιάμεση Συμφωνία και την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης» σημείωσε ο κ. Γκρούεφσκι.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ακόμη ότι «οι παρεμποδίσεις και η έλλειψη συμβιβαστικής προσέγγισης ποτέ δεν έχουν οδηγήσει σε λύση διμερή ζητήματα».
Αντιθέτως, πρόσθεσε, «η ευρωπαϊκή και η ευρωατλαντική ενσωμάτωση οδηγούν σε λύσεις».

Ο κ.Γκρούεφσκι υποστήριξε ότι το πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων διευκολύνει την επίλυση των διμερών ζητημάτων.

Αναφερόμενος στην περιφερειακή συνεργασία, ο κ. Γκρούεφσκι τόνισε επίσης ότι η ΠΓΔΜ θα συνεχίσει την πολιτική των καλών σχέσεων με όλες τις γειτονικές χώρες. Στην κατεύθυνση αυτή αναφέρθηκε και στη συνεργασία με τη Βουλγαρία η οποία, όπως είπε, είναι ιδιαίτερης σημασίας για την ΠΓΔΜ.

Η διάσκεψη «Βιωσιμότητα των μεταρρυθμίσεων ως προς τους στόχους της ΕΕ 2020» διοργανώνεται από τη Γραμματεία Ευρωπαϊκών Θεμάτων της ΠΓΔΜ, και στο πλαίσιό της, πέραν του κ. Γκρούεφσκι, ομιλίες και χαιρετισμούς απηύθυναν η αρμόδια για ευρωπαϊκά θέματα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ Τεούτα Αρίφι καθώς και ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Στέφανο Σανίνο.

Ο κ.Σανίνο εξέφρασε την πεποίθηση ότι η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ θα αυξήσει τις πιθανότητες για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

«Πιστεύω ότι η σύσταση που έχουμε απευθύνει θα αποφέρει θετικά αποτελέσματα σε αυτή την κατεύθυνση. Σε ό,τι αφορά, δε, τις τελευταίες επαφές που έγιναν στη Νέα Υόρκη, ήδη προσηγορούν σε αυτά που λέω για εξέλιξη των γεγονότων. Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε εκ νέου και νομίζω ότι είναι σημαντικό να κινείται δίχως οποιαδήποτε καθυστέρηση και να διατηρηθεί η ήδη ώριμη δυναμική, διότι αυτό είναι ουσιαστικής σημασίας» πρόσθεσε ο κ. Σανίνο.

Κατά τον ίδιο, η ΠΓΔΜ τον τελευταίο χρόνο σημείωσε σημαντική πρόοδο όσον αφορά την ενταξιακή της πορεία, η οποία πρέπει να ληφθεί υπόψη από την ΕΕ, κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

-->

Περικοπές στους μισθούς, στις συντάξεις, στις εξόδους, στις διαμαρτυρίες, στις ελευθερίες του λόγου και της έκφρασης, κάθε μέρα και λιγότερη δημοκρατία κι εμείς εκεί· προσκολλημένοι στα στερεότυπά μας, στις εμμονές μας, στα αδιέξοδα. Κάθε μέρα και λιγότερος κοινός νους. Το πρώτο και βασικότερο που έχουμε να καταλάβουμε είναι ότι δεν μας λείπει καμιά ιδιοφυία για να μας βγάλει από τα αδιέξοδα, δεν χρειαζόμαστε κανέναν από μηχανής Σωτήρα να μας ελευθερώσει, δεν έχουμε την ανάγκη κανενός περισπούδαστου οικονομολόγου για να μας λύσει την εξίσωση της εξαθλίωσής μας.

Ωστόσο, έχουμε απελπιστικά ανάγκη να ασκήσουμε στοιχειωδώς την κοινή λογική. Με δυο λόγια, να σκεφτούμε απλά. Έχουμε επείγουσα ανάγκη να κοιτάξουμε την πραγματικότητα κατάματα κι όχι μέσω κομματικών ιδεοληψιών, συμβάσεων και σκοπιμοτήτων. 
Ποιος δεν γνωρίζει ότι τα εγκλήματα γίνονται στο όνομα των πιο ευγενικών ιδεών, όπως αντίστοιχα οι κομματικοί μηχανισμοί λένε τα δικά τους κατασκευασμένα συνειδητά ψεύδη με απώτερο στόχο την εξουσία… «στο όνομα των συμφερόντων του λαού»; 
Ποιος δεν γνωρίζει σε αυτόν τον τόπο τις κακοδαιμονίες, τα λάθη, τις αγκυλώσεις, τις διαστρεβλώσεις και τα παρατράγουδα της χώρας; 
Σε ποιον από όλους όσοι κατοικούν αυτόν τον τόπο αρέσει η ανεργία, ποιος επίσης ικανοποιείται με τις απολύσεις των εργαζομένων, ποιος «τη βρίσκει» με τις μειώσεις των μισθών;

Τι μας λένε λοιπόν όλα αυτά τα χρόνια τα κόμματα… που δεν κυβέρνησαν τον τόπο; Ότι είναι κακό πράγμα οι απολύσεις, η ανεργία, οι μειώσεις μισθών, η κοινωνική και ατομική εξαθλίωση. Διεκδικούν την εξουσία, τη σωτηρία του τόπου και των ζωών μας λέγοντάς μας πόσο καταστροφικά είναι τα μέτρα του Μνημονίου. 
Τρία χρόνια, οι μεν αντιμετωπίζουν την κρίση με περικοπές μισθών και συντάξεων, φορολογώντας ό,τι σαλεύει στην ελληνική επικράτεια, και οι δε λέγοντας αυτό που παραδέχονται και γνωρίζουν όλοι: πόσο αντιλαϊκά είναι τα μέτρα… 
Οι μεν προσθέτουν ότι είναι επώδυνα, αλλά αναγκαία, οι δε ότι είναι επώδυνα και καταστροφικά γιατί δεν οδηγούν πουθενά. Ωστόσο, δεν προτείνουν λύσεις, τουλάχιστον μέσα σε στοιχειώδες πλαίσιο σοβαρότητας… Και αυτό είναι γνωστό και εμπεδωμένο στη λαϊκή συνείδηση.

Ο κοινός νους σε περιόδους κρίσης αποτελεί την πιο ασφαλή καταφυγή, που δεν είναι άλλη από την αποδοχή του γεγονότος ότι πτωχεύσαμε κι ότι επιτέλους ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ – τελεία και παύλα. 
Σε παρόμοιες περιπτώσεις, η ισονομία, το αίσθημα δικαίου και άλλες αξίες της δημοκρατίας βρίσκονται επίσης υπό καθεστώς πτώχευσης. Το μέγα αμάρτημα της αντιπολίτευσης είναι ότι ασκεί παρηγορητικό καταγγελτικό λόγο προσδοκώντας την εξουσία. Δεν λέει την αλήθεια ότι, ναι, λεφτά δεν υπάρχουν, για να αποκαταστήσει ό,τι χάθηκε, όπως υπόσχονται.

Δεκαετίες τώρα, η ευρύτερη Αριστερά επισήμαινε, ηχηρά και εντόνως, παράνομες προσλήψεις, όργιο αυθαιρεσιών, τον μηχανισμό διορισμών των κομμάτων εξουσίας, την ακατάσχετη ρουσφετολογία. 
Τι έγιναν όλοι εκείνοι οι «πρασινοφρουροί» και τα «δικά μας παιδιά»; 
Εξαερώθηκαν όλοι αυτοί οι ατελείωτοι κομματικοί στρατοί, τους οποίους βόλευαν οι βουλευτές και οι υπουργοί που σήμερα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους και «βασανίζονται» από τη συνείδησή τους; 
Τι έγιναν όλες αυτές οι στρατιές των έκτος ΑΣΕΠ διορισμένων από τα παράθυρα, τις κλειδαρότρυπες, τις οροφές, τις πίσω πόρτες, όλες αυτές οι ευγενικές εξαιρέσεις πολιτών ειδικών αναγκών και περιπτώσεων που έπρεπε να καλύψουν τη μια εποχικές ανάγκες, την άλλη επίγειες, την παρ’ άλλη υπερπόντιες; 
Κανείς δεν είχε διαπιστώσει στους δήμους, για παράδειγμα, ότι συντελούνταν όργια κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος κι ότι οι δημοφιλείς δήμαρχοι κάθε τετραετία βόλευαν και μερικούς δικούς τους, μια και υπήρχαν λεφτά για ξόδεμα;

Αυτά επικροτεί σήμερα η Αριστερά, αυτές τις πρακτικές εγκρίνει; Στη χρεοκοπημένη Ελλάδα όλοι έχουν δίκιο, από τους πανεπιστημιακούς με τα ξεχαρβαλωμένα πανεπιστήμια έως τους αδικημένους δικηγόρους του ανεκδιήγητου Ρουπακιώτη. 
Αν όλα λειτουργούσαν τόσο εύρυθμα κι ήταν τόσο δίκαια κατανεμημένα, γιατί φτάσαμε σε αυτά τα μαύρα χάλια - που δεν είναι μόνο έργο ολίγων; 
Η απάντηση είναι θέμα κοινής λογικής κι όχι κομματικής και ιδεολογικής προκατάληψης και σκοπιμότητας.-->

Μεγάλες ανακατατάξεις τόσο σε επίπεδο θέσεων όσο και σε επίπεδο προσώπων λαμβάνουν χώρα στο Γαλλικό κόμμα UMP (UNION POUR UN MOUVEMENT POPULAIRE). Το UMP (ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΛΑΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ) είναι το μεγαλύτερο κόμμα της Γαλλίας και ιδρύθηκε από τον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Στο κόμμα αυτό συνενώθηκαν οι παλιοί γκωλικοί του Σιράκ, οι οπαδοί της Εθνικής Δεξιάς του Ντεβιλιέ και οι κεντροδεξιοί του Ζισκάρ Ντεστέν μαζί με μερικά μικρότερα κόμματα της κεντροδεξιάς. Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2012 απέσπασε 28% των ψήφων, λίγο πίσω από τους Σοσιαλιστές που απέσπασαν το 29%.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο λοιπόν, 200,000 μέλη του UMP σε ανοικτές εσωκομματικές διαδικασίες εθνικού επιπέδου, εξέλεξαν με μικρή διαφορά, πρόεδρο του κόμματος τον  Jean-Francois Coppe. Ο Coppe είναι εβραϊκής καταγωγής 50χρονος δήμαρχος μιας μικρής πόλης κοντά στο Παρίσι από το 1995 και στενός συνεργάτης του πρώην προέδρου της Γαλλικής δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζύ. Από τις πρώτες δηλώσεις του νέου προέδρου ήταν ότι αν ο απερχόμενος πρόεδρος θελήσει να κατέβει πάλι υποψήφιος στις ερχόμενες εκλογές, ο Coppe θα παραιτηθεί υπέρ του. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Σαρκοζύ θέλει να ξανακατέβει στις επόμενες εκλογές για την προεδρία και ότι το δίδυμο Coppe-Sarkozy είναι αντίγραφο αυτού του Πούτιν – Μετβέντεφ στην Ρωσσία.

Ο Jean-Francois Coppe θεωρείται σκληρός δεξιός, κι είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν ότι συζητούσε για μια ευρύτερη συνεργασία του UMP με το Front National του Λεπέν. Είχε γίνει επίσης γνωστός για τις σκληρές του δηλώσεις στο θέμα της λαθρομετανάστευσης, της αντιμετώπισης της βίας των νέων των προαστίων και του περιορισμού της πολιτιστικής επιρροής του Ισλάμ στην Γαλλική κοινωνία. Είναι ο πρώτος πολιτικός εκτός FN που επιτέθηκε εναντίον των αντιρατσιστικών οργανώσεων της Γαλλίας κατηγορώντας τους για ρατσισμό εναντίον των λευκών.

Το πολιτικό του μανιφέστο περιλαμβάνεται στο βιβλίο του <<Η ακομπλεξάριστη Δεξιά>>, στο οποίο υπάρχουν πολλές επιρροές από τον λόγο και τις θέσεις του Λεπέν. Ο Coppe θέλει μια Δεξιά απελευθερωμένη από τον ζυγό του πολιτικά ορθού, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν από την μια μεριά το Σοσιαλιστικό κόμμα να συνεργάζεται ελεύθερα με τους νοσταλγούς του κόκκινου ολοκληρωτισμού και από την άλλη να φωνάζει για οποιαδήποτε προσπάθεια συνεννόησης στον χώρο της Δεξιάς.

Οι εσωκομματικές διαδικασίες  ανέδειξαν επίσης κυρίαρχη τάση στο κόμμα, την ΔΥΝΑΤΗ ΔΕΞΙΑ (LA DROITE FORTE) με ποσοστό κοντά το 30%. Tην τάση αυτή κατευθύνουν τα νέα γεράκια του κόμματος Geoffroy Didier και Guillaume Peltier. Ο τελευταίος είναι 35χρονος καθηγητής Ιστορίας και Γενικός Γραμματέας του κόμματος για θέματα κοινής γνώμης. Προέρχεται από το Front National, το οποίο εγκατέλειψε ακολουθώντας τον Bruno Megret. Μετά την διάλυση του κόμματος του τελευταίου, ο Peltier πέρασε στον Ντεβιλιέ και στο UMP. Kρατάει ακόμα τις σχέσεις του με τους παλιούς του Front κυρίως τον Bernard Antony και την σκληρή Χριστιανική Δεξιά. Θεωρείται σήμερα από τα δυνατές προσωπικότητες της γεννιάς του και θα παίξει ρόλο στις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις.

Η  ΔΥΝΑΤΗ ΔΕΞΙΑ θεωρείται δημιούργημα των οπαδών του Σαρκοζύ κι έχει θέσει σαν στόχο να κλονίσει την πρωτοκαθεδρία της Αριστεράς στην Γαλλική κουλτούρα. Μεταξύ των προτάσεων της είναι να επιβληθεί σε όλα τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας μία ελάχιστη ποσόστωση δημοσιογράφων της Δεξιάς, να μπεί στο Γαλλικό Σύνταγμα η έννοια της Χριστιανικής Παράδοσης του Γαλλικού Εθνους, να ελεγχθεί κάθε ξένη επιρροή στους χώρους της Μουσουλμανικής λατρείας στην χώρα, να απαγορευθεί το τσαντόρ και η μπούργκα στους δημόσιους χώρους καθώς και η ανέγερση μιναρέδων σε Γαλλικές πόλεις.

Ο ιδεολογικός μέντορας της σκληρής αυτή τάσης της Γαλλικής Δεξιάς είναι ο 60χρονος δημοσιογράφος  Patrick Buisson. Ο Buisson ξεκίνησε την πολιτική του δραστηριοποίηση στην φιλοβασιλική Action Francaise και είναι θαυμαστής του Charles Maurras. Ήταν ένας από τους ηγέτες των Γκωλικών φοιτητών που αντέδρασαν στον Μάη του 1968 και οργάνωσαν την παλλαϊκή συγκέντρωση του 1,000,000κόσμου υπέρ του στρατηγού. Αργότερα πέρασε στο Front National και δούλεψε στην εφημερίδα La Minute για να καταλήξει σύμβουλος επικοινωνίας του Ντεβιλιέ και κύριος αρθογράφος της Figaro. Πρωταγωνίστησε στον χώρο της Δεξιάς για το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα για την συνθήκη του Μάαστριχτ. To 2005 ξεκίνησε την συνεργασία του με τον Σαρκοζύ, ο οποίος ήταν τότε υπουργός εσωτερικών. Εξελίχθηκε σε κύριο σύμβουλο επικοινωνίας του Σαρκοζύ και θεωρείται εισηγητής πολλών σκληρών θέσεων του Γάλλου προέδρου τόσο στα θέματα μετανάστευσης όσο και στα θέματα εθνικής ταυτότητας. Ο Buisson είναι εισηγητής του όρου Droite Identitaire (η Δεξιά της Ταυτότητας), εκφράζοντας θέσεις κοντά στον Αλαίν ντε Μπενουά.

Η τάση Δυνατή Δεξιά προσπαθεί να καταστήσει κυρίαρχες στο κόμμα τις θέσεις της Droite Identitaire, με στόχο να εκφράσει πλατιά λαϊκά στρώματα που πλήττονται από την παγκοσμιοποίηση σε οικονομικό (φθηνές εισαγωγές από τρίτες χώρες – αποβιομηχανοποίηση) και σε κοινωνικό επίπεδο (λαθρομενάστευση – εγκληματικότητα – απειλή του Ισλάμ). Στην ουσία καλύπτει όλη την θεματολογία του Front National εκτός του θέματος Ευρώπης. Η Δεξιά της Ταυτότητας είναι υπέρ μίας ισχυρής και προστατευτικής Ευρώπης, όπου θα εκφράζονται με σεβασμό όλες οι επιμέρους Εθνικές Ταυτότητες και ιδιαιτερότητες της ηπείρου μας.

Θ. ΑΘΑΝΑΣΑΣ


-->

Σε καθεστώς αυστηρής παρακολούθησης βρίσκεται η Ελλάδα και αυτό το έχουν καταλάβει και στο εξωτερικό. 
Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος άρθρου της Süddeutsche Zeitung: «Ελλάδα μια χώρα υπό εποπτεία – Η μικρή πικρή αλήθεια». 
Ή μήπως είναι η μεγάλη και απόλυτη αλήθεια, που δεν θέλει να παραδεχτεί ακόμη ο ελληνικός λαός…
Η εφημερίδα επικεντρώνεται στο ρόλο, τον οποίο αναμένεται να διαδραματίσει τα επόμενα χρόνια η ελληνική κυβέρνηση.

Μια πραγματικά πικρή αλήθεια που κάνει πεντακάθαρο ότι «Όσο η Ελλάδα έχει λαμβάνειν δισ. από τους «εταίρους» της, θα πρέπει να «χορεύει» στο ρυθμό που της χτυπούν…» και ήδη χορεύει, για όσους δεν το κατάλαβαν…

«Αποφασισμένοι! Σε καλό δρόμο! Σημαντικές προσπάθειες! Με τέτοιες και παρόμοιες εκφράσεις η Άγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ και άλλοι ηγέτες της Ευρωζώνης θέλουν να ενθαρρύνουν την Ελλάδα να συνεχίσει τις επώδυνες μεταρρυθμίσεις» αναφέρει το άρθρο, υπονοώντας μάλλον: «Καλά πάτε, ο γκρεμός είναι κοντά…»

Και συνεχίζει: «Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Οι πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών θέλουν να δώσουν θάρρος στον εαυτό τους. Και αυτό επειδή για τα επόμενα χρόνια σχεδιάζουν για την ελληνική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο ένα ρόλο κομπάρσου…(και πολύ φοβούνται ότι μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ ενάντιά τους)
Υπάρχει ο κίνδυνος, η προσπάθεια σωτηρίας του ευρώ να καταλήξει σε μια «νεκρή ζώνη» για τις δημοκρατικές διαδικασίες…
Οι χώρες της ευρωζώνης έβαλαν τους εταίρους τους στην Ελλάδα στον αυτόματο πιλότο. Στο τιμόνι κάθεται μεν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αλλά δεν κατευθύνει…Τουλάχιστον για όσο διάστημα δίνονται δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα… Όσο συμβαίνει αυτό, η χώρα θα κυβερνάται από τις πρωτεύουσες της ευρωζώνης!

Οι πιστωτές υπαγορεύουν στην Αθήνα, πώς να διαχειριστεί τα δημόσια έσοδα και τις δαπάνες,τους μισθούς, τις συντάξεις, τις τιμές για την ενέργεια… Όλα όσα δηλαδή, υπό κανονικές συνθήκες θα βρίσκονταν στα χέρια της Κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου!!!Με την ελπίδα για οικονομική βοήθεια και ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σύντομα, μετά τη λιτότητα και τις μεταρρυθμίσεις, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς διαπραγματεύθηκε και ενέκρινε μέτρα που δεν αφήνουν πια περιθώρια για δημοκρατικές διαδικασίες…

Η αποστολή του Αντώνη Σαμαρά περιορίζεται στο να κρατήσει εν ζωή τον κυβερνητικό συνασπισμό και να αποτρέψει “τα χειρότερα”».

Και όπως δείχνουν οι αντοχές του ελληνικού λαού, μάλλον δεν πρόκειται να τα καταφέρει…

Βλέπετε, η συγκεκριμένη εφημερίδα δεν έχει κανένα λόγο να κρύψει ή να φτιασιδώσει τη καθαρή αλήθεια και μπράβο της!!!

Επομένως, τα όσα μας λένε οι κυβερνώντες και «τα δικά»τους παπαγαλάκια των ελληνικών ΜΜΕ, είναι απλώς παραμύθια της Χαλιμάς, που κοιμίζουν τις μάζες για να αποτρέψουν, όπως λέει και η Süddeutsche Zeitung, “τα χειρότερα”. Αμ δε…
Αξίζει λοιπόν να διαβάζουμε που και που, ξένες και κυρίως γερμανικές εφημερίδες, δεν νομίζετε;

Απλός Έλληνας πολίτης


-->

Του Μ. Μιχαήλ 

Είμαστε ένα βήμα πριν από την υπογραφή ενός Μνημονίου με τους διεθνείς δανειστές, προκειμένου να μας δώσουν δάνειο μερικών δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι διεθνείς δανειστές, όμως, δεν αποβλέπουν να πάρουν πίσω μόνο τα χρήματά τους και αρκετούς τόκους, αλλά προσπαθούν να βάλουν «χέρι» στην εθνική μας κυριαρχία. Έβαλαν στο «μάτι» και το φυσικό αέριο που ανακαλύφθηκε στην κυπριακή ΑΟΖ. Μελετώντας κανείς τη σημερινή παγκόσμια κρίση με εκείνη του 1929-1932, θα διαπιστώσει και στις δύο περιπτώσεις, τις ίδιες μεθόδους από τους διεθνείς τραπεζίτες.

Οι διεθνείς τραπεζίτες, οι οποίοι από το 1913 εξέδιδαν το δολάριο στην Αμερική, μέσω του Συστήματος Ομοσπονδιακού Αποθέματος, μια ιδιωτική εταιρεία, το 1930 προκάλεσαν τεχνητή οικονομική κρίση. Πώς; Με την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά!

Οι διεθνείς τραπεζίτες, που κρατούσαν στα χέρια τους τις πιστώσεις και το δολάριο, αρνούνταν με τη μορφή συμβουλών, να εκδώσουν δάνεια στη βιομηχανία, τα καταστήματα και τις γεωργοκτηνοτροφικές μονάδες. Τα χρέη στα υπάρχοντα δάνεια βρίσκονταν ήδη υπό απαίτηση, με αποτέλεσμα το χρήμα να εξαφανίζεται με ταχύτητα από την κυκλοφορία. Η έλλειψη χρήματος οδήγησε την αμερικανική οικονομία στην ύφεση και τον αμερικανικό λαό στην απραξία.

Κι ο Θωμάς Τζέφερσον είχε προειδοποιήσει τον αμερικανικό λαό: «Αν ο Αμερικανικός λαός επιτρέψει ποτέ στις ιδιωτικές τράπεζες να ελέγξουν την έκδοση νομίσματος, τότε αυτές και οι εταιρείες που αναπτύσσονται στην περιφέρεια των τραπεζών, πρώτα με την έκδοση πληθωριστικού χαρτονομίσματος και μετά με την ελάττωση των τιμών, θα αποστερήσουν από το λαό την περιουσία του και κάποια μέρα οι απόγονοί του θα ξυπνήσουν άστεγοι σε μια ήπειρο που κατέκτησαν οι πρόγονοί του».

Οι μέθοδοι που χρησιμοποίησαν οι διεθνείς τραπεζίτες τότε, χρησιμοποιούνται και σήμερα. Οι σημερινοί διεθνείς τραπεζίτες –απόγονοι των διεθνών τραπεζιτών που ελέγχουν το δολάριο και προκάλεσαν την κρίση του 1929-1932- ελέγχουν και την έκδοση του Ευρώ. Αφού πέτυχαν την κατάργηση των εθνικών νομισμάτων των ευρωπαϊκών κρατών, είναι οι κύριοι μέτοχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μιάς ιδιωτικής εταιρείας, που εκδίδει το ευρωπαϊκό νόμισμα.

Και σήμερα, η τεχνητή έλλειψη χρήματος από τους διεθνείς τραπεζίτες οδήγησε την οικονομία των ευρωπαϊκών κρατών στην ύφεση και τους λαούς της Ευρώπης στην ανεργία, στη φτώχεια, στην ανέχεια.

Πώς θα ξεφύγουν οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι από τη δυναστεία των διεθνών τραπεζιτών;
Η μόνη λύση είναι πάρουν στα χέρια τους την εξουσία να εκδίδουν αυτοί το νόμισμά τους. Εξουσία, η οποία βρίσκεται σήμερα στα χέρια ιδιωτών!
Και μια λεπτομέρεια: Μετά από μια τεχνητή παγκόσμια κρίση παρατηρείται το ξέσπασμα ενός παγκοσμίου πολέμου.

Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος έθεσε τέρμα στην παγκόσμια κρίση του 1930. Από την οικονομική κρίση κέρδισαν οι διεθνείς τραπεζίτες, αλλά και από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο πάλιν κέρδισαν οι διεθνείς τραπεζίτες, με την χρηματοδότηση των εμπολέμων κρατών!


Σχόλιο ιστολογίου: Δηλαδή, επειδή η "τακτική" των τραπεζιτών επαναλαμβάνεται κι επειδή η ιστορία φέρνει κύκλους, είμαστε -προφανώς- στον προθάλαμο ενός νέου παγκοσμίου πολέμου...

-->

  • Πως βλέπει την Αμερική όλος ο υπόλοιπος κόσμος, τώρα, που οι ΗΠΑ αντικρύζουν τη δημοσιονομική τους άβυσσο; 
  • Το γερμανικό Spiegel δίνει μια ιδέα για το πώς η Ευρώπη, που και αυτή βρίσκεται μέχρι τα γόνατα μέσα στο χρέος, βλέπει την Αμερική. 
  • Οι ΗΠΑ όπως τις βλέπει η Ευρώπη: η «επόμενη Ελλάδα;»

Ο Δημοσιονομικός Εκτροχιασμός των ΗΠΑ έχει στοιχεία της Ελληνικής Τραγωδίας.
Οι ΗΠΑ έχουν περισσότερα κοινά σημεία με τις καταχρεωμένες ως το λαιμό χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, από όσα θα ήθελαν δημόσια να παραδεχθούν. Και αν δεν καταλήξουν σύντομα σε κοινωνική συναίνεση για μέτρα μείωσης του χρέους τους, οι ομοιότητες θα είναι πλέον αδύνατον να “κρυφτούν κάτω από το χαλί”. Η δημοσιονομική άβυσσος διαγράφεται στο πολύ κοντινό αμερικανικό μέλλον, και δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ που απειλούνται.
Οι ΗΠΑ ψήφισαν Πρόεδρo, μέσα σε καταιγισμό σκοτεινών προβλέψεων για το μέλλον τους, που μεταδίδονταν μέσω των οθονών από το ένα άκρο της χώρας στο άλλο – και πολύ πιο δραματικά στις πολιτείες με το υψηλότερο χρέος – . Οι υποστηρικτές του Ομπάμα και του Ρόμνεϋ ανέπτυσσαν σενάρια βιβλικής καταστροφής και αποκάλυψης, για το τι θα συνέβαινε αν κέρδιζε ο αντίπαλος υποψήφιος. Τέσσερα ακόμα χρόνια ομπαμικής διακύβέρνησης προειδοποιούσαν οι γιγαντοαφίσες, θα οδηγούσαν σε πούρο σοσιαλισμό. Μια προεδρία Ρόμνεϋ θα αφαίμασσε κτηνωδώς τη μεσαία και κατώτερη τάξη. Οι Κασσάνδρες σίγασαν για λίγο μετά τη νίκη Ομπάμα, αλλά η καταστροφολογική φημολογία αναζωπυρώθηκε σύντομα, και όχι χωρίς αιτία.
Στη δεύτερη θητεία Ομπάμα, οι Αμερικάνοι καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα τελείως διαφορετικό σενάριο, πολύ πιο ρεαλιστικού τρόμου:
Σε λίγες εβδομάδες από σήμερα, με τη λήξη της χρονιάς, δεν θα υπάρχουν κονδύλια για εμβολιασμούς δεκάδων χιλιάδων παιδιών, άλλα κονδύλια για σχολικά προγράμματα, τα οποία στηρίζονται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα περικοπούν, οι ενήλικες θα εξαναγκασθούν να υποβάλλονται σε τεστ HIV και θα σταματήσει και η χορήγηση ακόμα και αυτών των λιγοστών κουπονιών στέγασης. Ταυτόχρονα οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, το FBI, οι συνοριοφύλακες, οι αξιωματικοί και οι ένοπλες δυνάμεις θα γνωρίσουν δραστικές περικοπές στα εισοδήματά τους.
(σ.σ. Α: πρώτη ομοιότητα)
Αυτά και άλλα πολλά παραμονεύουν στον ορίζοντα, σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, αν η χώρα αφεθεί να κατακρημνισθεί στη “δημοσιονομική άβυσσο”, στις αρχές του 2013. Η FED έδωσε στη δημοσιότητα μια λιτή έκθεση, όπου προειδοποιεί για αυτόματη ενεργοποίηση δραστικών περικοπών και αυξήσεων φόρων, εάν Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί δεν κατορθώσον να συμφωνησουν σε μέτρα δραστικής μείωσης του Δημοσιονομικού Ελλείμματος των ΗΠΑ. (σ.σ. Α: δεύτερη ομοιότητα)
Συνολικά, οι περικοπές για τα επόμενα 9 χρόνια θα ανέλθουν στο ιλιγγιώδες ποσό των $1.2 τρις δολάρια, με τις μισές από αυτές να αντλούνται από περικοπές στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, και τις άλλες μισές από διάφορα κυβερνητικά προγράμματα, ενώ μόνο για το πρώτο έτος -το 2013- προβλέπονται περικοπές $65 εκατ. δολαρίων. Όλα αυτά κατοχυρώθηκαν νομοθετικά με το Νομοσχέδιο Ελέγχου Προϋπολογισμού του 2011
(σ.σ. Α: τρίτη ομοιότητα, η δική μας Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου), το οποίο επίσης αύξησε και την λεγόμενη “οροφή” του χρέους. Όμως, παρά την τελική προθεσμία που ορίστηκε η 2α Ιαν. του 2013, κανείς στην πραγματικότητα δεν πιστεύει ότι θα υλοποιηθεί. Το πρόγραμμα για βαθιές οριζόντιες και κάθετες περικοπές ήταν ένας τρόπος να πιέσουν τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους να συμφωνήσουν ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο μείωσης του τρομακτικού ελλείμματος των ΗΠΑ
(σ.σ. Α: τέταρτη ομοιότητα)
Όχι κι' άσχημα…
Η "δημοσιονομική άβυσσος" που αντικρύζουν οι Αμερικανοί πολίτες συμπεριλαμβάνει επίσης την εκπνοή φέτος μιας σειράς αυξημένων φόρων επί των πλουσίων, οι οποίοι είχαν ψηφιστεί επί προεδρίας George W. Bush και παρατάθηκαν επί Obama. Η κατάργηση των χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Γερουσίας, θα προσέθετε $221 δις. έξτρα φορολογικά έσοδα μόνο το 2013! Ταυτόχρονα θα εξέπνεε ένας προσωρινός ομοσπονδιακός φόρος εισοδήματος, της τάξης του 2 τοις εκατό, ο οποίος θα έφερνε $95 δις επιπλέον στα ταμεία της κυβέρνησης τον επόμενο χρόνο.
Στο πακέτο λιτότητας περιλαμβάνονται αρκετές άλλες περικοπές και αυξήσεις φόρων. (σ.σ. Α: πέμπτη ομοιότητα)
Περίπου $18 δισεκατομμύρια φόροι υπολογίζονταν να εισρεύσουν στα ομοσπονδιακά ταμεία από την μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας του Obama, ενώ οι περικοπές στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας θα εξοικονομούσαν $26 δις. Αν οι γερουσιαστές δεν καταλήξουν σε συμφωνία μεταξύ τους πριν το τέλος της χρονιάς, το δημοσιονομικό έλλειμα των ΗΠΑ για το 2013 πρέπει να μειωθεί στα χαρτιά σχεδόν στο μισό, δηλαδή στα $560 δις, το οποίο δεν ηχεί άσχημα. Στο κάτω κάτω, οι ΗΠΑ γονατίζουν υπό το βάρος μιας ταφόπλακας χρέους και θα μπορούσαν δυνητικά να αρχίζουν να αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες που βύθισαν στην κρίση αρκετές χώρες της ευρωζώνης.
Την άποψη αυτή συμμερίζονται και οι Οίκοι Αξιολόγησης – πριν ένα χρόνο αίφνης, οι Standard & Poor's απέσυραν την Αμερική από τις χώρες με την καλύτερη πιστοληπτική αξιολόγηση, και αιτιολόγησαν την υποβάθμιση δείχνοντας την αδιάκοπη πολιτική μάχη που μαίνεται γύρω από την οροφή του χρέους: "Η πολιτική αβελτηρία και η ακροσφαλής οικονομική διπλωματία των προηγούμενων μηνών, ενισχύει την άποψή μας, ότι η διακυβέρνηση και η χάραξη πολιτικής γίνεται μέρα με την ημέρα λιγότερο σταθερή, λιγότερο αποτελεσματική και λιγότερο προβλέψιμη από ότι προηγουμένως θεωρούσαμε."
Αν δεν ζεις στην Αμερική, είναι δύσκολο να διαφωνήσεις μ' αυτό. Η αντιπαλότητα μεταξύ Δημοκρατών και Ρεπουμπλικάνων υπό το βάρος ενός φρικτά ανισόρροπου και ανισοσκελούς προϋπολογισμού, φαίνεται καταστροφικά αλλόκοτη. Καθώς οι ΗΠΑ κατευθύνονται προς το χείλος της αβύσσου, οι νομοθέτες στη Γερουσία είναι βέβαιο ότι θα προτιμούσαν χίλιες φορές να διαφωνούν, για το εάν οι γαλλικές τηγανητές πατάτες και η ιταλική πίτσα πρέπει να συγκαταλέγονται στα λαχανικά...
Τέλος, ένα ακόμα ουσιαστικό στοιχείο της διαφωνίας, είναι μια θεμελιώδης σύγκρουση, την οποία οι Ευρωπαίοι βίωσαν στο πετσί τους και δεν τους ηχεί παράξενα: Πόση “πολλή λιτότητα” είναι πάρα πολλή;
Βουτιά στην ανάπτυξη (σ.σ. Α: έκτη ομοιότητα)
Όσο ευχάριστα και αν ακούγεται στα κρατικά αυτιά μια δραστική και άμεση μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο μισό, η πρόσκρουση στο δημοσιονομικό βάραθρο θα είναι πολύ απότομη. Η εκτόξευση των φόρων με ταυτόχρονη περικοπή των κονδυλίων προς τις διάφορες Πολιτείες, θα είχε τεράστιες συνέπειες στην οικονομία. Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, η ανάπτυξη το 2013 θα μειωνόταν αμέσως κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, με την Ύφεση αναπόφευκτα προ των πυλών. Οι άνεργοι θα αυξάνονταν κατά δύο εκατομμύρια συγκριτικά με την προ περικοπών κατάσταση. (σ.σ. Α: έβδομη ομοιότητα)
Αυτό είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο, δεν ενσπείρει φόβο στις καρδιές των Αμερικανών μόνο. Στην ετήσια έκθεση του για τις ΗΠΑ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρεται στη δημοσιονομική άβυσσο ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο που αντιμετωπίζει σήμερα η Αμερική. Οι επενδυτές συμπεριφέρονται ήδη πολύ πιο προσεκτικά μπροστά στην πιθάνότητα να ελλοχεύουν περικοπές. Αν οι πολιτικοί δεν συμφωνήσουν σε ένα αξιόπιστο πλάνο μείωσης του χρέους των ΗΠΑ, αυτό θα βλάψει τελεσίδικα την αξιοπιστία του δολαρίου ως το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Ακόμα πιο άμεσα, το ΔΝΤ γράφει στην έκθεσή του «Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές» τον Οκτώβριο, οι δραστικές περικοπές «θα συνεπάγονταν συνέπειες και για τους μείζονες εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ».
Με άλλα λόγια, μια ήδη εύθραυστη Ευρώπη θα γινόταν ακόμα πιο αδύναμη.
Ως ένας από τους μείζονες εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, η Γερμανία δεν είναι η μόνη χώρα που παρακολουθεί στενά τις αγωνιώδεις προσπάθειες του Κογκρέσου να καταλήξουν σε συμφωνία τις ερχόμενες εβδομάδες. Αν η οικονομία των ΗΠΑ επιβραδυνθεί ριζικά την επόμενη χρονιά, «αυτό, στην τρέχουσα περιρρέουσα ατμόσφαιρα αβεβαιότητας, θα προκαλούσε την απώλεια της εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ διεθνώς, εξέλιξη που με τη σειρά της θα οδηγούσε σε παγκόσμια επενδυτική κατάρρευση» σύμφωνα με την μόλις εκδοθείσα ετήσια έκθεση κορυφαίων Γερμανών οικονομολόγων και οικονομικών συμβούλων.
Πόσο μάλλον, όταν οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η αναβολή της λήψης μέτρων αντιμετώπισης των προβλημάτων χρέους και δημοσιονομικού ελλείμματος «μακροπρόθεσμα θα είχε ακόμα υψηλότερο κόστος διότι θα οδηγούσε σε ακόμα υψηλότερο κρατικό χρέος».
Το Ελληνικό Μοντέλο;
Ποια, τότε, είναι η λύση;
Στο τέλος, οι ΗΠΑ θα κατέληγαν σε ένα συμβιβασμό παρόμοιο με αυτόν που διαμορφώνεται για την Ελλάδα: μέτρα αυστηρής λιτότητας συνδυασμένα με παράταση χρόνου για να επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος (σ.σ. Α: όγδοη ομοιότητα).
Οι δραστικές περικοπές που προγραμματίζονται, λειτουργούν πρακτικά σαν ένα «φρένο χρέους», αλλά από την άλλη, στο άκαμπτο αυτό μοντέλο μείωσης του ελλείμματος, δεν υπάρχει δυνατότητα ευελιξίας και περιθώριο κινήσεων. Ο αμερικανός οικονομολόγος Denis Flower πρότεινε στην Ουάσινγκτον μέσα από συνέντευξή του στο SPIEGEL ONLINE, να εισάγει ένα νόμο, ο οποίος να καθιστά υποχρεωτική τη μακροπρόθεσμη μείωση του χρέους, και ταυτόχρονα να επιτρέπει υψηλότερα ελλείμματα σε περιόδους κρίσης.
Στα αυτιά των πολιτικών των ΗΠΑ χωρίς αμφιβολία, δεν θα ηχήσει ευχάριστα η σύγκριση της χώρας τους με την Ελλάδα, την υπερχρεωμένη χώρα της ευρωζώνης που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στη διάρκεια της προεδρικής καμπάνιας, ως μια απευκταία καρικατούρα ενός Ευρωπαϊκού τύπου Σοσιαλιστικού Συγκεντρωτικού Εφιάλτη EUSSR.
Όμως, η πραγματικότητα είναι, ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση των δύο αυτών χωρών δεν είναι ανόμοια, με τη μόνη διαφορά, ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να υπολογίζουν σε εξωτερική βοήθεια όπως αυτή που έλαβαν οι Έλληνες.
Πως θα επιλέξουν να προσεγγίσουν το πρόβλημα οι πολιτικοί στις ΗΠΑ;
Οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι διέσωσαν την πλειοψηφία των εδρών τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα μπορούσαν να αφήσουν τη χώρα να κατακρημνισθεί στο «δημοσιονομικό βάραθρο», ελπίζοντας να κατηγορήσουν τον Ομπάμα γι’ αυτό. Ή μήπως, η θέλησή τους να συναινέσουν, μπορεί να έχει αυξηθεί υπό το βάρος της απώλειας της προεδρικής εκλογής;
Ο εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικάνων δεσμεύθηκε πάντως ότι θα συνεργασθούν στενά με τον Λευκό Οίκο, όταν θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, δηλώνοντας πως “οι νομοθέτες δεν θα μπορέσουν να λύσουν τα προβλήματα της χώρας σε μια νύχτα, αλλά ότι οι ψηφοφόροι μας έδωσαν εντολή να συνεργασθούμε για να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για τη χώρα μας”. (σ.σ. Α: ένατη ομοιότητα)
Τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας και τα μέτρα λιτότητας που πέρασε η Τρόϊκα Εσωτερικού βύθισαν τη χώρα σε πέντε χρόνια ύφεση. Η Γερμανία, η Ευρώπη και όλος ο κόσμος ελπίζουν ότι η ίδια μοίρα δεν επιφυλλάσσεται για τις ΗΠΑ


-->

  • Η Άνγκελα Μέρκελ εξουδετερώνει “βαθμηδόν” τους πολιτικούς θεσμούς στην Γερμανία και κατευθύνεται πολιτικά προς την δημιουργία μιας συγκεντρωτικής κυβέρνησης, ενός “νέου τύπου” καθεστώτος στην Γερμανία... 
Του Λάζαρου Ελευθεριάδη

Εγκαθιστά ένα “νέου τύπου” καθεστώς, μιας συγκεντρωτικής κυβέρνησης η οποία θα το εκπροσωπεί, και η οποία θα διαχειριστεί το κυοφορούμενο νέο “δόγμα” της νέας Γερμανίας της κ. Μέρκελ, ίσως και του νέου “δόγματος” της γηραιάς Ευρώπης. Το περιοδικό Der Spiegel, αναφέρει: «Το Βερολίνο αντιδρά σε μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα και εξοργίζει τους εταίρους. Ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι μάστορας στο να παρουσιάζει το πολιτικό χάος ως στρατηγική μεθοδολογία». Εφόσον η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί... 

Την παραμονή της Ελλάδας στη νομισματική ένωση, «το πράγμα δεν μπορεί να συνεχιστεί κατ`αυτόν τον τρόπο», λέει ένας Γάλλος διπλωμάτης.

Το ΔΝΤ ζητά επίμονα μια «πραγματική εφαρμόσιμη λύση», επικαλούμενο στην επιχειρηματολογία του το Ιστορικό χρονικό της “κρίσης” και την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους. Τον Μάιο του 2010 μάς έλεγε η Γερμανία, και μάς το επέβαλλε, ότι αρκεί ένα πακέτο διάσωσης ύψους 110 δις. Ευρώ για την διάσωση της Ελλάδος. Ακολούθως και η δεύτερη απόπειρα “σωτηρίας” με επιπλέον 130 δις. ευρώ το καλοκαίρι του 2011, αποδείχτηκε ανεπαρκής, παρά του ότι, οι “υπολογισμοί” έγιναν μόλις πριν από μερικούς μήνες από τον Ιούλιο του 2011. Όμως και πάλι σήμερα, απαιτούνται άλλα 40 δις. Ευρώ επιπλέον, κάτι το οποίο σημαίνει εν ολίγοις, πλήρης αποτυχία του προγράμματος “σωτηρίας” το οποίο επεβλήθη και εφαρμόστηκε στην Ελλάδα.


Η καγκελάριος κ. Άνγκελα Μέρκελ, δεν θέλει σε καμία περίπτωση να φέρει πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2013, τους Γερμανούς φορολογούμενους αντιμέτωπους με τον πραγματικό, δηλαδή τον “ακριβό” απολογισμό του προγράμματος της ελληνικής σωτηρίας.


Είναι αυτή όμως μία τυχαία επιλογή της κ. Μέρκελ και του στενού συνεργάτη της κ. Σόιμπλε; Άραγε ποιά είναι η επιλογή της Γερμανίας σε ότι αφορά το συνολικό γεωπολιτικό παιχνίδι της περιοχής; Ποια αντιμετώπιση της Ελλάδας επελέγη, σε ότι αφορά την περιοχή μας;


Τα γεγονότα, οι διακριτικές διπλωματικές κινήσεις των κατά τα άλλα συμμάχων και εταίρων μας, εμφανείς ή όχι στο πεδίο των διακρατικών σχέσεων, αποκαλύπτουν την βούληση αλλά και τις προσδοκίες των.


Μεγάλο ενδιαφέρον για την ασφάλεια της Τουρκίας δείχνει προσφάτως η Γερμανία. Τόσο μεγάλο, ούτως ώστε, Γερμανοί στρατιώτες να ετοιμάζονται να “εγκατασταθούν” στην Τουρκία, στα σύνορά της με τη Συρία. Οι σχέσεις Βερολίνου- Άγκυρας είναι πλέον, κάτι παραπάνω από “φιλικές” και σ΄ αυτό έχει συμβάλει τα μέγιστα η προσδοκία “κέρδους”, το οποίο, πάντα “συγκινούσε” τους Γερμανούς πολιτικούς, όπως όλοι γνωρίζουμε πλέον πολύ καλά. Οι οικονομικές σχέσεις των Τούρκων με τους Γερμανούς, και σε επίπεδο εξοπλισμών, εκτός των άλλων, είναι πολύ “στενές”. Το “γεύμα” το αποτελούν οι τεράστιοι “εξοπλισμοί” της Τουρκίας, οι οποίοι προσδιορίζονται πλέον σε επίπεδο περιφερειακής υπερδύναμης. Και εκεί, στον “καλό πελάτη” υποκλίνονται άπαντες, ανεξάρτητα του ποιος είναι ο “πελάτης”, ή του τί χρήση θα κάνει το “εμπόρευμα”.


Άλλαξε η “επιτηρίδα” της εύνοιας των ΗΠΑ απέναντι στους “συμμάχους” της; Ανέβηκε η Τουρκία και “έπεσε” το Ισραήλ ή άλλαξε η “κλίμακα” ποιοτικά χαρακτηριστικά και διαμορφώνονται νέες γεωπολιτικές ισορροπίες;


Σύμφωνα με δημοσίευμα της  Deutsche Welle, η Τουρκία θα ζητήσει τη βοήθεια του ΝΑΤΟ για την εγκαθίδρυση ενός συστήματος αεράμυνας, και οι γερμανικές μονάδες θα συμμετάσχουν στο project. Η κυβέρνηση της Άγκυρας έχει πρόσφατα εκφράσει το ενδιαφέρον της για ένα σύστημα αεράμυνας και, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, θα κάνει την επίσημη αίτηση της σήμερα.


Τον Φεβρουάριο του 2012, ο Γερμανός Υπουργός Άμυνας κ. Τόμας ντε Μεζιέρ, ανακοίνωσε ότι οι Γερμανοί ενδιαφερόταν να συμμετάσχουν στο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ με μονάδες Patriot της Bundeswehr. Το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης στο Βερολίνο, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει ακόμη αποφασίσει σχετικά με την αίτηση της Γερμανίας και η απόφαση δεν αναμένεται πριν από το 2013.


Μου δίνεται η “εντύπωση” ότι ζούμε σε εποχή έντονης πολεμικής προετοιμασίας, εν όψει ενός μη αποφευκτέου πολέμου ως αποτέλεσμα οικονομικών ανταγωνισμών και εδραίωσης του status και της επικυριαρχίας συγκεκριμένων γεωπολιτικών συμφερόντων. Άπαντες λαμβάνουν “θέση”.

Εύχομαι να διαψευστώ καθ’ολοκληρίαν!


Μια τέτοια εξέλιξη θα "χρησίμευε πολλαπλά για την προστασία" της Τουρκίας, δήλωσε ο κ. Τόμας ντε Μεζιέρ. Πάντα όμως ελλοχεύει ο κίνδυνος, η Γερμανία να “εμπλακεί” στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, εάν δεν το έχει ήδη πράξει!


Η άπλετη πολιτική, στρατιωτική, οικονομική “στήριξη” την οποίαν παρέχουν οι Δυτικοί “σύμμαχοι” στην Τουρκία δημιουργεί παράπλευρες διαφοροποιήσεις και εσωτερικούς ανταγωνισμούς στους “συμμάχους”.


Η Άγκυρα προκαλεί πλέον με κάθε τρόπο το Ισραήλ. Η ξαφνική συνάντηση του κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον κ. Χαλίντ Μασάλ δημιουργεί πολλά ερωτηματικά σε ότι αφορά τον “ρόλο” τον οποίον επιφυλάσσουν οι Αμερικανοί και οι “σύμμαχοί” των, στο Ισραήλ, ερωτηματικά τα οποία δημιουργούν “ανασφάλειες” αρκετές. Είναι προφανές πλέον ότι για την Τουρκία και τούς “συμμάχους” της, η Χαμάς δεν αποτελεί μία “τρομοκρατική” οργάνωση, αλλά έναν “προνομιακό” συνομιλητή των. Η συνάντηση με τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Χαμάς πραγματοποιήθηκε στο Κάϊρο, στο ξενοδοχείο Four Seasons, στο οποίο διαμένει ο κ. Ερντογάν.


Μαζί με τον τούρκο πρωθυπουργό, στη συνάντηση συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου αλλά και ο αρχηγός των τουρκικών μυστικών υπηρεσιων της Τουρκίας (MIT) Χακάν Φιντάν.


Ο Νταβούτογλου λίγο πριν την αναχώρηση του από το Κάϊρο είχε τηλεφωνική συνομιλία με την κ. Χίλαρι Κλίντον στην οποίαν συζήτησαν για τις εξελίξεις στην περιοχή. Η συνάντηση αυτή σίγουρα δεν θα αρέσει στο Ισραήλ, το οποίο διαπιστώνει πως ο κ. Ερντογάν έχει επαφές πλέον με όλους του “ορκισμένους” εχθρούς του Τελ Αβίβ.


Η Άγκυρα προσπαθεί “διακαώς” να δημοσιοποιήσει τη στήριξή της στη Χαμάς, την ώρα κατά την οποίαν η δεύτερη, πλήττεται από τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή ο τούρκος Υπουργός των Εξωτερικών, θα μεταβεί εσπευσμένα στη Γάζα, στα πλαίσια των προσπαθειών των Υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου για την ειρήνευση στην περιοχή.


Η παρουσία του εκπροσώπου της Τουρκίας στη Γάζα, ενδέχεται να προκαλέσει απρόβλεπτες εξελίξεις και αντιδράσεις στην περιοχή.


Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην Αίγυπτο έστειλε “σαφές” προειδοποιητικό μήνυμα-απειλή στο Ισραήλ, τονίζοντας πως «απευθύνω έκκληση προς τον Νετανιάχου. Τώρα δεν είναι το 2008, είναι 2012 και να ξέρεις ότι δεν είναι ίδιες οι συνθήκες. Σκέψου το καλά». Τον κ. Ερντογάν συνόδευαν μια «αποστολή 8 υπουργών, η σημαντικότερη στην ιστορία των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση την οποίαν εξέδωσε ο κ. Αμρ Ρόσντι εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών.


Ο τούρκος πρωθυπουργός εξακολουθεί να προκαλεί το Τελ Αβίβ προσπαθώντας να παίξει το ρόλο του ηγέτη του Μουσουλμανικού κόσμου. «Το Ισραήλ δεν λυπάται τα παιδιά. Χτες είδατε το παιδάκι στην αγκαλιά του αδελφού μας, Ισμαήλ Χανίγια. Είναι τόσο ανελέητοι ώστε να χτυπούν βρέφη εννέα μηνών. Είχα πει στον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες στο Νταβός: Εσείς ξέρετε πολύ καλά να σκοτώνετε παιδιά. Εσείς ξέρετε πολύ καλά τη χρήση δυσανάλογης δύναμης. Διότι εσείς δεν γνωρίζετε το δίκαιο και δεν έχετε κανένα έλεος. Εσείς έχετε ιδανικό να ζείτε καταπατώντας δικαιώματα και τυραννώντας. Τώρα αυτό κάνετε».


Πάντως η Άγκυρα έδωσε μεγάλη σημασία στο ταξίδι στην Αίγυπτο, και στις συναντήσεις με το νέο καθεστώς των «Μουσουλμάνων Αδελφών». Ο κ. Ερντογάν ταξίδεψε στο Κάϊρο με 8 υπουργούς και περίπου 300 επιχειρηματίες. Στη συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας κ. Μουρσί, συζητήθηκε και το θέμα του καθορισμού της ΑΟΖ με την Ελλάδα, με την Τουρκία να ζητά από την Αίγυπτο να μην προχωρήσει στο καθορισμό της. Εξάλλου η Άγκυρα τον προηγούμενο μήνα έδωσε δάνειο 2.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Αίγυπτο για τη “στήριξη” της οικονομίας της.


Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Άντερς Φον Ράσμουσεν ανακοίνωσε ότι η Συμμαχία είναι έτοιμη να παρέχει βοήθεια στην Τουρκία, χώρα μέλος του Οργανισμού, αν η σύγκρουση στη Συρία πλησιάσει στο έδαφός της. Η Τουρκία είχε γνωστοποιήσει την περασμένη εβδομάδα ότι διεξάγει συνομιλίες με το ΝΑΤΟ για τους πυραύλους Πάτριοτ, χωρίς όμως να υποβάλει επίσημο αίτημα. Στο Βερολίνο, το γερμανικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε σήμερα ότι είναι απαραίτητη μια εντολή του ΝΑΤΟ πριν το Βερολίνο εξετάσει μια τέτοια δέσμευση.


Εάν αυτό συμβεί, δηλαδή κάνει το επίσημο αίτημα αρωγής η Τουρκία, Γερμανοί στρατιώτες θα αναπτυχθούν στην Τουρκία για πρώτη φορά μετά τον A` Παγκόσμιο Πόλεμο και μάλιστα κατά τον ίδιο ακριβώς ρόλο τον οποίον είχαν και τότε: ως σύμμαχοι κατά των Αράβων!


Μετά τις παραβιάσεις στο Αιγαίο από το γερμανικό ελικόπτερο ναυτικής συνεργασίας Lynx, η Γερμανία δείχνει ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε ένοπλη εμπλοκή στην περιοχή, υπό τον μανδύα βέβαια του ΝΑΤΟ.
Οι συνειρμοί και οι “σκιές” εμφανίζονται ως "βρικόλακες" του παρελθόντος, κι ας ελπίσουμε ότι δεν θα επιβεβαιωθούν!!!

-->