Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

17 Νοε 2012


Το ερώτημα είναι λογικό, αν και προέρχεται από τον απόλυτο παραλογισμό, αφού κοινή διαπίστωση είναι πως είτε σε αυτή τη χώρα δεν υπάρχουν πλέον Έλληνες είτε υπάρχουν αλλά δεν έχουν καμία σχέση με το όνομα που κουβαλούν.

Πού είναι οι Έλληνες;

Βγήκαν στον δρόμους για το Πολυτεχνείο. Και πολύ καλά έκαναν. Όμως, τις άλλες ημέρες που είναι εξαφανισμένοι; Πού βρίσκονται; Το μοναδικό τους πρόβλημα είναι το… Πολυτεχνείο που ανέδειξε πράκτορες ως ηγέτες, που ανέδειξε την λαμογιά ως προαπαιτούμενο της επιτυχίας, που ανέδειξε τα μηδενικά και τα πρόσθεσε σε τραπεζικούς λογαριασμούς εμπόρων της δημοκρατίας;

Πού είναι οι Έλληνες;

Το καλοκαίρι το πέρασαν στις παραλίες, επειδή δεν έβλεπαν αυτά που ερχόντουσαν, επειδή δεν έβλεπαν την σχεδιασμένη καταστροφή και την προγραμματισμένη εξαθλίωσή τους. Και σήμερα που τα βλέπουν, τι κάνουν;

Η απάντηση είναι τραγική. Δεν κάνουν τίποτε. Απλά, κάθονται, φοβισμένοι και ελπίζουν πως η καταστροφή δεν θα τους συμπαρασύρει. Ελπίζουν πως θα σταματήσει στο σπίτι του γείτονα. Ελπίζουν πως εάν μείνουν ακίνητοι, τότε δεν θα τους δει το καθεστώς και δεν θα τους συμπεριλάβει στους στόχους του. Ελπίζουν και ξεγελούν τους εαυτούς τους πως αυτοί θα αντέξουν, επειδή άντεξαν μέχρι σήμερα, αγνοώντας πως η καταστροφική επιτηδευμένη λαίλαπα δεν σκοπεύει να αφήσει τίποτε όρθιο στο πέρασμά της, πως δεν σκοπεύει να αφήσει κανέναν αλώβητο, κανέναν που δε θα γονατίσει στην παράνομη εξουσία που ζητά ανθρώπινες ζωές για να ενισχυθεί και να παραμείνει.

Πού είναι οι Έλληνες; 

Μας περιγελούν οι ξένοι. Γίνανε εκλογές αυτοδιοικητικές και είπαν: «Κέρδισε το μνημόνιο», αφού οι ψηφοφόροι ψήφισαν μνημονιακά κόμματα. Έγιναν βουλευτικές εκλογές και πάλι κέρδισε το μνημόνιο, αφού κυβέρνηση έγιναν πάλι τα μνημονιακά κόμματα.
Μας χλευάζουν οι βασανιστές μας. Και το άσχημο για εμάς είναι πως έχουν δίκιο…
Έχουμε μεταμορφωθεί (μετά από χρόνιες παρεμβάσεις ειδικών επιστημόνων και αρκετού χρήματος) σε υπανθρώπους εξαρτώμενους, σαν πρεζόνια, από την εκάστοτε δοτή εξουσία.
Μας κοροϊδεύουν παίζοντας με τις λέξεις και δεν κατανοούμε πως το κάνουν για να κερδίσουν χρόνο και να κλέψουν περισσότερο από την περηφάνεια μας, να κλέψουν περισσότερο από την ζωή μας, να κλέψουν περισσότερο από την πατρίδα μας, να κλέψουν και να υποθηκεύσουν τις ζωές των παιδιών μας… 
Μας λένε «επειδή τα μέτρα είναι πολύ σκληρά, βρέθηκαν άλλα, ισοδύναμα»… κι εμείς δεν τους παίρνουμε με τις πέτρες, δεν τους οδηγούμε σιδηροδέσμιους στις φυλακές για να περάσουν το υπόλοιπο του βίου τους. Προφανώς, επειδή σαν λαός δεν γνωρίζουμε πλέον ούτε τη γλώσσα μας, δεν κατανοούμε ότι το «ισοδύναμο» ενός απάνθρωπου μέτρου, είναι εξίσου απάνθρωπο… αλλά, ελπίζουμε πως όσο και αν μας το διαλαλούν σε όλους τους τόνους και με κάθε τρόπο, οι απάνθρωποι άρχοντες δεν θα μας εξαθλιώσουν, δεν θα μας καταστρέψουν…

Πού είναι οι Έλληνες;  

Γιατί δεν βγαίνουν στους δρόμους; Μόνο οι άνεργοι ξεπερνούν επισήμως το 1,5 εκατομμύριο (ανεπίσημα η ανεργία έχει προ πολλού ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια), αλλά κανένας ή σχεδόν κανένας δεν βγαίνει να διεκδικήσει το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, το δικαίωμα στην ζωή!!! 
Γιατί; 
Μήπως προτιμούν να μυξοκλαίνε πως δεν τα βγάζουν πέρα;
Μήπως προτιμούν να φωνάζουν για το δίκιο τους σε παρέες και στην οικογένεια, αλλά φοβούνται να παλέψουν για όσα έχασαν και όσα συνεχίζουν να χάνουν;
Μήπως προτιμούν να βρεθεί κάποιος άλλος, που θα αγωνιστεί γι αυτούς, χωρίς αυτούς, και θα λύσει τα προβλήματά τους, επειδή οι ίδιοι φοβούνται να σηκώσουν ανάστημα, επειδή οι ίδιοι φοβούνται να απαιτήσουν την επιβολή του Συντάγματος και το δικαίωμά τους στην αξιοπρεπή διαβίωσή τους και όχι στην καθημερινά απειλούμενη επιβίωσή τους;

Πού είναι οι Έλληνες;

Χαθήκανε στους καναπέδες τους;
Χαθήκανε στην μιζέρια που επέλεξαν να κάνουν σύντροφό τους;
Χαθήκανε μεταξύ λογικής και ισοδύναμων και έχουν γίνει θεατές της φυσικής εξόντωσής τους;

Πού είναι οι Έλληνες;

Περάσαμε από τη γενιά του Πολυτεχνείου, στη γενιά του Μνημονίου. «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» ήταν τα συνθήματα τότε, αλλά και σήμερα. Όμως, τώρα δεν υπάρχουν Έλληνες να βγούνε στους δρόμους, επειδή φοβούνται πως θα τους καπελώσουν άλλοι πράκτορες, άλλα λαμόγια… και διατηρούν στην εξουσία τους παλιούς πράκτορες, τα γνωστά λαμόγια…
Ποια σχέση έχουμε εσύ κι εγώ με τους προγόνους; Εκείνοι βάζανε μπροστά τα στήθια τους κι εμείς το… συμφέρον μας. Εκείνοι δεν λογάριαζαν την ζωή τους κι εμείς δεν λογαριάζουμε τίποτε πέρα από την μικρή ζωή μας, πέρα από τον μικρόκοσμό μας, στον οποίο έχουμε γίνει κατάδικοι… άβουλα ανθρωπάκια που μετράνε το βιός τους και όχι την περηφάνεια τους. Κι όταν θα χάσουμε και το βιός μας, τότε δεν θα έχουμε τίποτε, αφού πρώτα είχαμε παραδώσει τα όνειρά μας και τις ελπίδες μας, την ιστορία μας και τα παιδιά μας, τα ιερά και τα όσιά μας…
Αλήθεια, νομίζετε πως αξίζει ο σεβασμός σε εκείνους που δεν σέβονται τους εαυτούς τους;
Αλήθεια, νομίζετε πως αξίζει το αύριο σε εκείνους που ζούνε και συμβιβάζονται μόνο για όσα έχει να τους δώσει (ή να τους επιτρέψει να έχουν) το σήμερα;
Αλήθεια, νομίζετε ότι αξίζει η τιμή σε εκείνους που προτίμησαν να την παραδώσουν για να μην χάσουν τον καναπέ τους;

Ξεχάσαμε πολλά οι σημερινοί Έλληνες. Μα το πιο σημαντικό είναι πως ξεχάσαμε από που ερχόμαστε κι έτσι σήμερα δεν ξέρουμε που να πάμε. Ξεχάσαμε, απομακρυνθήκαμε από τις ρίζες μας. Και λαός που δεν γνωρίζει τις ρίζες του είναι λαός που δεν έχει αύριο…
Όποιος δεν μπορεί να δει αυτά που έρχονται, τότε δεν μπορεί να δει και όσα χάνει. Δεν μπορεί να δει πως αλλάζει και από άνθρωπος γίνεται δούλος. Και σε ανθρώπους που δεν νιώθουν την ελευθερία που χάνουν, τότε αυτή δεν τους αξίζει, επειδή ποτέ δεν την τίμησαν και ποτέ δεν θα την τιμήσουν.
Κι αν δεν είμαστε περήφανοι γι αυτό που γίναμε και γι αυτό που σήμερα είμαστε, δεν μένει παρά να κάνουμε ό,τι πρέπει να για αλλάξουμε... Αλλιώς ας σωπάσουμε για πάντα.
Τις θέσεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων για τις τρέχουσες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, παρουσιάζει ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός υπεύθυνος και υπεύθυνος του τομέα κοινοβουλευτικής ευθύνης οικονομικών, βουλευτής, Νότης Μαριάς.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Μαριάς: «θα πρέπει να φύγει άμεσα η μνημονιακή τρικομματική κυβέρνηση και στη θέση της να αναλάβει μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας η οποία οικοδομώντας μια συμμαχία με τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου και αξιοποιώντας τις θέσεις του Μπαράκ Ομπάμα για κούρεμα του χρέους να προχωρήσει σε μονομερή διαγραφή του επονείδιστου χρέους, σε καταγγελία όλων των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων ανακτώντας την εθνική μας κυριαρχία και σε διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Ταυτόχρονα θα πρέπει να ενισχύσουμε τη γεωστρατηγική θέση της πατρίδας μας ανακηρύσσοντας την ΑΟΖ και προχωρώντας σε τιτλοποίηση με ρήτρα δολαρίου μέρους των μελλοντικών εσόδων από τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίο».

Στόχος μας είναι η οικοδόμηση ενός αντιμνημονιακού μετώπου του δημοκρατικού τόξου που θα στηρίξει την κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας στη βάση του παραπάνω minimum προγράμματος.

 Ήδη οι σχέσεις ΗΠΑ και Γερμανίας λόγω και της κρίσης έχουν περάσει από τη σφαίρα της συνεργασίας στην σφαίρα του σκληρού ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα ο Μπάρακ Ομπάμα προκρίνει για τους δικούς του λόγους το κούρεμα του ελληνικού δημοσίου χρέους έναντι του επίσημου τομέα (OSI), δηλαδή της ΕΚΤ και των κρατών μελών της ευρωζώνης που έχουν χορηγήσει δάνεια στην Αθήνα, ενώ ο Σόιμπλε και η παρέα του δεν θέλουν να ακούσουν λέξη αφού σε αντίθετη περίπτωση το γερμανικό κράτος θα εγγράψει ζημιές αρκετών δις ευρώ και θα εξασθενήσει στον οικονομικό του ανταγωνισμό έναντι των ΗΠΑ, της Κίνας κλπ.. Το ζήτημα του χρέους σε όλες τις φάσεις της ιστορίας έχει λυθεί με τρόπο πολιτικό. Συνήθως με σεισάχθεια, δηλαδή με διαγραφή, με κούρεμα. Και στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να αναλάβουμε σχετικές πρωτοβουλίες αξιοποιώντας τη γεωστρατηγική θέση της χώρας μας και προχωρώντας σε κινήσεις στη διεθνή σκακιέρα.

  Με το Μνημόνιο, το οποίο είναι ένα θεσμικό υβρίδιο μέσα από το οποίο εμπεδώνεται η ξένη εξάρτηση, η Μέρκελ έχει καταφέρει με τη συνεργασία του μνημονιακού πολιτικού και λοιπού υπηρετικού προσωπικού να μετατρέψει τη χώρα μας σε Γερμανικό προτεκτοράτο. Η εξέλιξη αυτή αντικειμενικά οξύνει τις αντιθέσεις της Γερμανίας με τις ΗΠΑ».

Τέλος, για τον αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης, ο κ. Μαριάς, δήλωσε ότι είναι: «μια ρήτρα σύμφωνα με την οποία εάν οι δημοσιονομικοί στόχοι του Μνημονίου 3 δεν επιτευχθούν τότε θα επιβάλλονται αυτόματα περικοπές στις δημόσιες δαπάνες αντίστοιχου ύψους. Έτσι είτε θα μειώνονται περαιτέρω μισθοί και συντάξεις είτε θα περικόπτονται οι δαπάνες για παιδεία, υγεία κλπ είτε θα γίνεται συνδυασμός των παραπάνω. Ταυτόχρονα εάν τα δημόσια έσοδα ξεπεράσουν τους στόχους του Μνημονίου τότε δεν θα διατίθενται για την αποκατάσταση των περικοπών μισθών και συντάξεων αλλά μεγάλο μέρος τους θα πηγαίνει στην εξόφληση του δημοσίου χρέους και ένα άλλο μέρος στις δημόσιες επενδύσεις. Και όλα αυτά βέβαια θα γίνονται από το Υπουργείο Οικονομικών με βάση τις εντολές της τρόικας ενώ η Βουλή δεν θα έχει κανένα λόγο».
 
  • Eκατοντάδες τα λουκέτα και οι μεταναστεύσεις εταιρειών
Πάρα πολλά τα λουκέτα στη βιομηχανία που μετρά τα τελευταία χρόνια η χώρα μας, καθώς άλλοτε ισχυρές επιχειρήσεις, λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, αναγκάστηκαν να κατεβάσουν ρολά και να αφήσουν στο δρόμο εκατοντάδες εργαζομένους.

Ένας από τους λόγους για το κλείσιμο των άλλοτε ισχυρών βιομηχανιών αποτέλεσε η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών που μείωσε την παραγωγή και έφερε στην επιφάνεια τους κακούς χειρισμούς της εκάστοτε διοίκησης. Επίσης δεκάδες εργοστάσια επιδοτήθηκαν με δημόσιο χρήμα ώς και στο 80% της επένδυσης, για να κλείσουν λίγους μήνες αργότερα ή να μεταφερθούν στα Βαλκάνια. Πακέτα επιχορηγήσεων, φοροαπαλλαγές και άλλα προνόμια μοιράζονταν προκλητικά στον κάθε επιχειρηματία, πολλές φορές πριν καν παραχθεί η πρώτη παρτίδα των επιδοτούμενων προϊόντων..

Όπως προκύπτει από τους αριθμούς περίπου 50 βιομηχανίες έχουν σταματήσει την λειτουργία τους τα τελευταία χρόνια ενώ πάνω από 1.500 επιχειρήσεις έχουν μεταναστεύσει σε γειτονικές χώρες.

Όπως αποκαλύπουν οι αριθμοί του ΕΒΕΑ δύο στις δέκα επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει από το τελευταίο διάστημα να σκέφτονται ή και να προχωρούν σταδιακά στο κλείσιμο των βιομηχανιών τους ή στην μεταφορά της έδρας τους στο εξωτερικό, με ολέθριες συνέπειες  για την βιομηχανική παραγωγή της χώρας, αλλά και την απασχόληση (200.000 υπολογίζονται αυτοί που έχουν χάσει τη δουλειά τους).

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στην Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής το 2000 λειτουργούσαν 100 εργοστάσια κι έπιαναν κάθε πρωί δουλειά περί τα 17.000 άτομα. Σήμερα έχουν μείνει 20 εργοστάσια, τα περισσότερα από τα οποία έχουν κάνει απολύσεις, μειώσεις μισθών και έχουν επιβάλει εκ περιτροπής εργασία. Και από 17.000, οι εργάτες μειώθηκαν σε 1.500.

Ένα ακόμη «θύμα» της κρίσης ήταν και η Φιλκεραμ Johnson η οποία οδηγήθηκε στην πτώχευση, ενώ φέτος θα συμπλήρωνε μισό αιώνα ζώης.

Η Φιλκεραμ, ιδρύθηκε το 1962 από την οικογένεια Φιλίπππου και το Χ. Κωνσταντόπουλο, ενώ ξεκίνησε πρώτη στην Ελλάδα την παραγωγή κεραμικών πλακιδίων με 18 άτομα και 80.000 τ.μ το χρόνο.

Στο απόγειο της δραστηριότητας έφτανε να απασχολεί 400 άτομα για την παραγωγή 4,5 εκατ τ.μ ετησίως ενώ το 30% της παραγωγής της κατευθυνόταν σε 29 χώρες του εξωτερικού και συγκαταλεγόταν μεταξύ των μεγαλύτερων βιομηχανιών παραγωγής κεραμικών πλακιδίων της Ευρώπης. 

Επίσης και η χαρτοβιομηχανία Diana, μία από τις πιο ιστορικές βιομηχανίες της Θράκης οδηγήθηκε σε λουκέτο μετά από 30 χρόνια λειτουργίας. Η εταιρία το τελευταίο διάστημα αντιμετώπισε σοβαρά οικονομικά προβλήματα ενώ στη αρχή του χρόνου είχε διακόψει για λίγες μέρες της λειτουργία της, λόγω έλλειψη πρώτων υλών.

Τίτλοι τέλους σε ένα δράμα που κράτησε τρία χρόνια χρόνια, έπεσαν πρόσφατα και για την άλλοτε ισχυρή βιομηχανία Ενωμένη Κλωστουφαντουργία. Οι διαπραγματεύσεις του αμερικανικού fund με τις πιστώτριες τράπεζες κατέληξαν σε ναυάγιο, ενώ σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας παραιτήθηκε.

Με απόφαση-εξπρές του Εφετείου Πειραιά,που εκδόθηκε μέσα σε 12 ημέρες, η ιστορική καπνοβιομηχανία «Κεράνης» τέθηκε τον Αύγουστο του 2008 υπό εκκαθάριση και 145 εργαζόμενοι βρέθηκαν στο δρόμο. Επίσης το 2007 το εργοστάσιο της αλλαντοβιομηχανίας "Θράκη", η οποία αποτελούσε μία από τις γνωστότερες εταιρίες του κλάδου στον ΄Εβρο έκλεισε, καθώς δεν κατάφερε να αντεπεξέλθει στον αυξημένο ανταγωνισμό.

Το φθινόπωρο του 1998 η άλλοτε κραταιά βιομηχανία κατεργασίας ξύλου Βαλκάν Έξπορτ διέκοψε τη λειτουργία της έπειτα από μία πενταετία σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, που οδήγησαν στην απώλεια του 50% των θέσεων εργασίας. Οι 600 εναπομείναντες εργαζόμενοι προχώρησαν σε δυναμικές κινητοποιήσεις και έπειτα από παρέμβαση του υπουργείου Ανάπτυξης βρέθηκε νέος επενδυτής, που όμως προχώρησε άμεσα στη μείωση του προσωπικού κατά 320 άτομα. Έπειτα από μία εξαετία η Βαλκάν Έξπορτ ανακοίνωσε την οριστική διακοπή της λειτουργίας της και το σύνολο του προσωπικού απολύθηκε.

Τον Ιανουάριο του 2006 η διοίκηση της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων ανακοίνωσε τη διακοπή της παραγωγικής δραστηριότητας του εργοστασίου της στη Θεσσαλονίκη, όπου απασχολούσε 650 εργαζόμενους (αορίστου χρόνου και εποχικούς). Οι εργαζόμενοι κατέλαβαν το εργοστάσιο  μέχρι το Σεπτέμβριο του 2006, οπότε το υπουργείο Εργασίας τούς πρότεινε σχέδιο για τη μερική επαναλειτουργία του εργοστασίου και την προστασία όσων θα έχαναν τις δουλειές τους. Έναν χρόνο μετά την αρχική απόφαση της διοίκησης της ΒΦΛ στο εργοστάσιο στη Νέα Ιωνία μπήκε λουκέτο και χάθηκε το σύνολο των θέσεων εργασίας.

Το Σεπτέμβριο του 2008 έκλεισε το εργοστάσιο της πρώην ΒΙΑΜΥΛ στη Θεσσαλονίκη -χάθηκαν 82 θέσεις εργασίας- ενώ τον ίδιο μήνα ανακοινώθηκε από τη Γερμανία ότι θα μπει λουκέτο και στο εργοστάσιο της Siemens στην περιοχή του αεροδρομίου. Οι 250 εργαζόμενοι της Siemens προχώρησαν σε κινητοποιήσεις. Ωστόσο μετά τρεις μήνες η απόφαση για το κλείσιμο του εργοστασίου οριστικοποιήθηκε και μέχρι τον Απρίλιο του 2009 απολύθηκε το σύνολο του προσωπικού.

Και ο κατάλογος δεν τελειώνει εδώ... Λουκέτο έβαλαν τα προηγούμενα χρόνια η κλωστοϋφαντουργία Τρικολάν, το εργοστάσιο της Ιdeal Standard στη Χαλκίδα, η Βαμβακουργία Βόλου, το εργοστάσιο της Γιούλα στην Ελευσίνα, τα ΔΕΚΑ Αλλαντικά, η Εριοκλωστοϋφαντουργία, η εταιρεία παραγωγής σαμπουάν ΙΝΚΟ και τα Ελληνικά Σιδηροκράματα.

Πηγή: Banking News

Σβήνουν το Ελληνικό Κράτος από το χάρτη... 
Το έχουμε αντιληφθεί;

Σε αυξημένη εποπτεία βρίσκεται ήδη η Ελλάδα και σε κάθε φορέα του Δημοσίου έχει τοποθετηθεί Επίτροπος, Επόπτης, ομάδα ή υπάλληλος της Τρόικα και των δανειστών προκειμένου να ελέγχει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

1. Η Ομάδα του Μπομπ Τράα από το ΔΝΤ

Ο Ολλανδός οικονομολόγος Μπομπ Τράα είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας τεσσάρων υπαλλήλων του ΔΝΤ στην Αθήνα και μένει μόνιμα εδώ, σχεδόν από την αρχή της υπογραφής του Μνημονίου Ι. Το γραφείο του βρίσκεται στον 8ο όροφο του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδας, στην οδό Αμερικής, στο κέντρο της Αθήνας. Αρχικά η οικία του ήταν επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου αλλά για λόφους ασφαλείς μετακόμισε στα βόρεια προάστια.

Από την κυβέρνηση ο Τράα ζητάει: «Κλείστε οργανισμούς, απολύστε υπαλλήλους, σταματήστε τους φόρους». Σε πρόσφατο Συνέδριο του Economist στην Αθήνα ο κ. Τράα υποστήριξε ότι τα μέτρα δεν είναι τα τελευταία: «Δεν είναι ρεαλιστικό να λέμε ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα. Το Μνημόνιο δεν είναι χαραγμένο σε πλάκες. Θα χρειαστούν νέα μέτρα καθώς προχωράμε».

Ο κ. Τράα επικέντρωσε την κριτική του στον μεγάλο δημόσιο τομέα και τους ελλιπείς φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς. «Η Ελλάδα θα πρέπει να βελτιώσει την ικανότητα συλλογής φόρων αντί να επιβαρύνει συνεχώς το σύστημα με νέους. Μόνο τότε θα μπορέσει να μειωθεί και η φορολόγηση».

Έχει πει

-«Κοιτάζω τους πίνακες με τις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα και νομίζω ότι αντικρύζω καρδιογράφημα νεκρού». 

-«Πρέπει επιτέλους να ξεκινήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων».

-Απαντώντας στο επιχείρημα ότι η χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων προς πώληση εταιριών δεν επιτρέπει την αξιοποίησή τους, ο κ. Τράα είπε: 
«Ηρθα πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2009. Τότε είδα ότι υπήρχε οption πώλησης του 10% του ΟΤΕ, αξίας 780 εκατ. Είπα στον υπουργό «πούλα το αύριο». Μου απάντησε ότι αργότερα μπορεί να επιτευχθεί καλύτερη τιμή».

-«Δεν θέλω να γυρίσω στην Ολλανδία μέσα σε φέρετρο» φέρεται να είπε, εξομολογούμενος ότι φοβάται για τη ζωή του.

2. Επίτροπος Βρυξελλών (θα έρθει)

Οι Βρυξέλλες δρομολογούν την τοποθέτηση στην Αθήνα τουλάχιστον ενός Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το επιτελείο του και η γενική διεύθυνση οικονομικών της Κομισιόν, η κατεξοχήν γραφειοκρατική δομή που εποπτεύει το ελληνικό πρόγραμμα, περιέλαβε και επίσημα τη θέση «επικεφαλής του γραφείου Ελλάδας» στο οργανόγραμμά της.

Ο Επίτροπος θα είναι επικεφαλής μιας ομάδας στα πρότυπα εκείνης του Μπομπ Τράα. Η Κομισιόν είχε μείνει πίσω στην ενημέρωση και την εποπτεία και τώρα σχεδιάζει να καλύψει το κενό, βασιζόμενη μάλιστα στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου 2010. Η απόφαση προβλέπει την ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης του ελληνικού προγράμματος, κατόπιν αιτήματος της ίδιας της Ελλάδας.

«Η Επιτροπή, σε συνεργασία με τους λοιπούς εταίρους της στην τρόικας», σημειώνει η απόφαση που έχει ήδη υπογραφεί, «θα συγκροτήσει για τη διάρκεια του προγράμματος επιτόπου εποπτική δύναμη συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής εθνικών εμπειρογνωμόνων, σε στενή και συνεχή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα για την παροχή συμβουλών και συνδρομής ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη και πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».

Ετσι, προγραμματίζεται η τοποθέτηση στελέχους μεσαίας κατηγορίας, καθώς και τεσσάρων υπαλλήλων στην Αθήνα. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο είναι στελεχωμένη και η ομάδα του ΔΝΤ του Μπομπ Τράα.

Η έδρα του λεγόμενου Ανθύπατου της Κομισιόν θα είναι στην Αθήνα και όχι στις Βρυξέλλες, καθιστώντας την παρουσία της τρόικας μόνιμη στο ελληνικό έδαφος, τα υπουργεία και το γενικό λογιστήριο του κράτους. Με αυτόν τον τρόπο οι δημοσιονομικές αποκλίσεις θα ελέγχονται ευκολότερα, οι διορθώσεις θα ζητούνται πιο άμεσα και η διαδικασία των τριμηνιαίων εκθέσεων θα γίνεται «αναίμακτα και χωρίς περιττή δημοσιότητα», όπως ασφαλώς διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές «αν όλα πηγαίνουν καλά».

3. Επίτροποι-επόπτες στα Υπουργεία

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου την οποία υπέγραψε τον περασμένο μήνα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας καθιερώθηκε Επίτροπος-επόπτης σε κάθε Υπουργείο και υπογράφηκαν «Μνημόνια Συνεργασίας» ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και τα υπόλοιπα υπουργεία στα οποία προβλέπονται:

-Προκαθορισμένες διορθωτικές παρεμβάσεις σε περίπτωση εμφάνισης αποκλίσεων από τους στόχους,
-Οι επιπτώσεις στην περίπτωση μη υλοποίησης των διορθωτικών παρεμβάσεων,
-Ο χρόνος και το είδος των δημοσιονομικών αναφορών που υποβάλλει ο κάθε φορέας,
-Δεσμεύσεις ότι υφίστανται και λειτουργούν εσωτερικά συστήματα, διαδικασίες και μηχανισμοί που να διασφαλίζουν τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση ή μέτρα που λαμβάνονται για τη βελτίωσή τους,
-Ο ρυθμός αποδέσμευσης των εγκεκριμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού,


4. Επόπτης σε κάθε Φορέα του Δημοσίου

Επιμέρους Μνημόνια έχουν υπογραφεί ή θα υπογραφεί ανάμεσα στα υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς. Αν διαπιστώνονται παρεκκλίσεις έναντι των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί θα επιβάλλονται κυρώσεις οι οποίες αφορούν:

· Περικοπή των προϋπολογισμών όταν οι αποκλίσεις υπερβαίνουν το 10% των συμφωνηθέντων στόχων και δεν λαμβάνονται μέτρα διόρθωσης. Συγκεκριμένα ορίζεται ότι αν σε τριμηνιαία βάση διαπιστώνονται αποκλίσεις άνω του 10% θα κόβονται αυτόματα και ισόποσα λειτουργικές δαπάνες των υπουργείων ή επιχορηγήσεις.

· Ορισμό Επόπτη των οικονομικών υπηρεσιών στα νομικά πρόσωπα φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπου διαπιστώνονται σοβαρές αποκλίσεις ή μη συμμόρφωση.

5. Η Ομάδα Δράσης του Χορστ Ράιχενμπαχ

Η Ομάδα έχει 13 υπαλλήλους στην Αθήνα και 32 στις Βρυξέλλες που ασχολούνται με την παροχή τεχνικής βοήθειας. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Ράιχενμπαχ αρνήθηκε τον ρόλο του επόπτη, προτιμώντας τα «φιλικότερα» προς την Ελλάδα καθήκοντα της τεχνικής βοήθειας.

Δύο υπάλληλοι της Ομάδας Δράσης του κ. Ράιχενμπαχ βρίσκονται ήδη στο υπουργείο Οικονομικών, όπου βρίσκεται και μία Γερμανίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Αναμειγνύεται στη διαχείριση όλων των Υπουργείων, είναι ο υπέρ-επόπτης της κυβέρνησης αλλά και της Δικαιοσύνης, αφού συνομιλεί και με τον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη. Τον έχουν αποκαλέσει Γερμανό Υπατο Αρμοστή ενώ ο αριστερός βουλευτής Ντίτερ Ντεμ δήλωσε προκλητικά ότι πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης, Χορστ Ράιχενμπαχ. Όπως επεσήμανε σε συνέντευξή του, 

«Nαι, είναι ο νέος σας πρωθυπουργός. Όλοι αυτοί που δουλεύουν για την Task Force δεν είναι φίλοι της Ευρώπης, αλλά υπάλληλοι των αγορών. Δεν μπορώ να ξέρω τις προθέσεις του κ. Ράιχενμπαχ αλλά πιστεύω ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο στους σκοπούς του και για μένα είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι ο ελληνικός λαός δεν αποτελεί προτεραιότητα για τον ίδιο και την ομάδα του».

6. Επόπτες στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων

Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου συμμετέχουν ως παρατηρητές από ένας υπάλληλος του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Νέος όρος των δανειστών προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση-μαμούθ είναι η μεγαλύτερη εποπτεία του ΤΑΙΠΕΔ και η απαίτηση να μη περνούν οι αποκρατικοποιήσεις από τη Βουλή, όπως έχει ζητήσει το ΠΑΣΟΚ.

7. Επόπτες στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Ανάλογες θέσεις έχουν οι Τροϊκανοί και στο Ταμείο. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα ενισχυθεί διοικητικά με σκοπό να λειτουργεί ανεξάρτητα και να διασφαλίζει την υφιστάμενη εταιρική διακυβέρνηση στις ιδιωτικές τράπεζες που θα υπαχθούν σε αυτό.

8. Επόπτης στην Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ)

Εκεί βρίσκεται εγκατεστημένος υπάλληλος της Eurostat και η υπηρεσία βρίσκεται ουσιαστικά στα χέρια της Τρόικα.

9. Επόπτης επί των ΟΤΑ, Χανς Γιόακιμ Φούχτελ

Είναι εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για την Ελλάδα και προσωπικός εντεταλμένος της Ανγκελα Μέρκελ. Αποστολή του είναι η συνεργασία «από τα κάτω» και κοινή δράση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω δικτύων, αδελφοποιήσεων πόλεων κ.λπ. με εμπειρογνώμονες, επιχειρηματίες και κοινωνία των πολιτών, στην οποία εντάσσεται και η Ελληνογερμανική Συνέλευση, και αφετέρου σε μια πολιτική σε κυβερνητικό επίπεδο μεταξύ υπουργείου Εσωτερικών – ΕΝΠΕ – ΚΕΔΕ από ελληνικής πλευράς και του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών και Τεχνολογίας της Γερμανίας με τη συμμετοχή της Taskforce EU.

Στο πλαίσιο αυτό, η καγκελάριος Μέρκελ όρισε εντεταλμένο από γερμανικής πλευράς για την παρακολούθηση και υλοποίηση αυτής της στρατηγικής τον υφυπουργό Εργασίας της Γερμανίας, Χανς Γιοακίμ Φούχτελ. Το όλο εγχείρημα τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Γερμανίας και του γενικού προξένου κ. Wolfgang Hoelscher-Obermaier.

Εδρα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης είναι η Θεσσαλονίκη και επικεντρώνεται σε στοχευμένες επισκέψεις του κ. Φούχτελ και πλειάδας Γερμανών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών που οργώνουν κυριολεκτικά την Ελλάδα από άκρο σε άκρο- και οι συμμετέχοντες ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, φτάνοντας τους 250.

10. Επίτροποι σε τράπεζες

Υπό καθεστώς επιτροπείας τίθενται ουσιαστικά οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών που έχουν λάβει κεφαλαιακή στήριξη, από τον ερχόμενο Ιανουάριο.Η σύμβαση ανακεφαλαιοποίησης προβλέπει αυστηρή εποπτεία στις τράπεζες και προβλέπει την τοποθέτηση παντοδύναμων επιτρόπων σε όλες τις τράπεζες που θα ανακεφαλαιοποιηθούν με κρατικό χρήμα μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

11. Επίτροποι σε Δήμους

Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα επεκτείνει στους ΟΤΑ το πλαίσιο αυξημένης εποπτείας σε ΔΕΚΟ -το οποίο περιλαμβάνει αυτόματες περικοπές δαπανών, επίτροπο και αναστολή αμοιβών μελών ΔΣ.

«Είναι το μόνο σημαντικό πρόσθετο δημοσιονομικό μέτρο που ζητά η τρόικα για τώρα, πέρα από τις ρήτρες» αναφέρει υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.

12. Επίτροπος στον Ειδικό Λογαριασμό

Προς το παρόν, από ευρωπαϊκής πλευράς, το επικρατέστερο σενάριο είναι να δοθεί η δόση στην Ελλάδα το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, αλλά με μία προϋπόθεση: Να δημιουργηθεί μηχανισμός ασφυκτικής εποπτείας των χρημάτων που θα δοθούν στην Ελλάδα. Δεν κάνουν λόγο για «Επίτροπο», ωστόσο επαναφέρουν την απαίτηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Σόιμπλε, για «ειδικό λογαριασμό» ο οποίος σημειωτέον, είχε προκαλέσει την έκρηξη του κ. Βενιζέλου που σε δηλώσεις του είχε κάνει λόγο για «προτεκτοράτο».

Αυτός ο Ειδικός λογαριασμός θα επιτρέπει «τον καλύτερο έλεγχο και επιτήρηση (της κίνησης) των ποσών που θα δανεισθούν στην Ελλάδα». Αυτός ο μηχανισμός θα τεθεί υπό τον έλεγχο της τρόικας των πιστωτών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΕ, ΔΝΤ). Θα είναι προσωρινού χαρακτήρα, μέχρι η Ελλάδα θα εγγράψει στο σύνταγμά της ρήτρα η οποία θα εγγυάται ότι η εξυπηρέτηση του χρέους της θα αποτελεί προτεραιότητα

13. Επίτροπος Ελλάδας

Η πρόταση έγινε από την Ανγκελα Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε για να τεθεί η Ελλάδα σε εποπτεία και να οριστεί Επίτροπος για τη χώρα. Αντέδρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη τη γερμανική πρόταση να τεθεί η Ελλάδα υπό εποπτεία.

Εν τω μεταξύ, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο απέρριψε και ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στη Γερμανία, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, την πρόταση τοποθέτησης Επιτρόπου στην Ελλάδα, εκτιμώντας πως μία τέτοια κίνηση «θα εξουδετέρωνε την δημοκρατία» και ο Επίτροπος θα εκλαμβανόταν ως «δύναμη κατοχής».

«Τέτοια πρόταση μπορούν να κάνουν μόνο άνθρωποι, οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν τίποτα από ιστορία και πολιτική», παρατήρησε ο πρόεδρος του SPD σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο.

Πρέπει «να προσέξουμε να μην πληγώσουμε περισσότερο από όσο είναι αναγκαίο» τον ελληνικό λαό, προειδοποίησε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, προσθέτοντας ότι η Γερμανία θα πρέπει να είναι «λίγο περισσότερο προσεκτική στις δηλώσεις της».

Τι έχουν προβλέψει οι Financial Times: σκληρή εποπτεία με ξένους τεχνοκράτες στην Ελλάδα


Σε καθεστώς σκληρής διεθνούς εποπτείας, με νέους ασφυκτικούς όρους δανεισμού, τοποθετεί την Ελλάδα η Γερμανία -με τη σύμφωνη γνώμη Γαλλίας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής - σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι Financial Times, των οποίων τα δημοσιεύματα αποτελούν, συνήθως, προαναγγελία όσων προετοιμάζονται για την Ελλάδα.

«Η γερμανική κυβέρνηση ζητεί την «υποχρεωτική» πρόσληψη ξένων εμπειρογνωμόνων που θα βοηθήσουν στην είσπραξη φόρων, την πάταξη της διαφθοράς και την ιδιωτικοποίηση κρατικής περιουσίας στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα να επισπευσθεί η αναθεώρηση του προγράμματος διάσωσης, το οποίο συζητείται να περιλαμβάνει βοήθεια από την ΕΕ προς την Αθήνα για δύο επιπλέον χρόνια.
Τα μέτρα αποτελούν την πιο προχωρημένη μέχρι σήμερα επιβολή διεθνούς ελέγχου στην λήψη των αποφάσεων για τον ελληνικό προϋπολογισμό».

Προτεκτοράτο

Σωρεία ξένων δημοσιευμάτων αναφέρουν ότι στην πραγματικότητα, η Ελλάδα τέθηκε υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, πλέον, σε ότι αφορά στον προϋπολογισμό και τα δημοσιονομικά της, δεν έχει παρά μια « περιορισμένη κυριαρχία ».

Ήδη από τον Ιούλιο του 2011, ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ έχει δηλώσει: «Η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας θα περιοριστεί σημαντικά ».

Και στις 27 Ιανουαρίου, φέτος, η βρετανική εφημερίδα « Financial Times » έδωσε στη δημοσιότητα ένα γερμανικό έγγραφο που καλούσε την Αθήνα να υποδεχτεί έναν μόνιμο επίτροπο με δικαίωμα βέτο, για να επιβλέπει τον προϋπολογισμό του κράτους και να μπλοκάρει κάθε μη επιτρεπτό από τους πιστωτές της Ελλάδας έξοδο.

Τέλος, την παραμονή της συμφωνίας, σε συνέντευξή του στο γερμανικό εβδομαδιαίο περιοδικό « Der Spiegel », ο Βόλκερ Κάουντερ, ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) στο Κοινοβούλιο, προχώρησε ακόμα περισσότερο, ζητώντας την αποστολή στην Ελλάδα « Γερμανών δημοσίων υπαλλήλων για να βοηθήσουν στη δημιουργία μιας αποτελεσματικής χρηματοπιστωτικής διοίκησης ». Το ίδιο αίτημα, εξάλλου, διατύπωσε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Φίλιπ Ρέσλερ.

Επίσης, όπως επισημαίνουν τα ξένα δημοσιεύματα, τα κεφάλαια που μεταφέρθηκαν στο πλαίσιο της βοήθειας θα τοποθετηθούν σ' έναν κλειστό λογαριασμό, στον οποίο μόνο η τρόικα θα έχει πρόσβαση και όχι η ελληνική κυβέρνηση. Ο λογαριασμός αυτός θα χρησιμεύσει αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του εθνικού χρέους και όχι για την πληρωμή των μισθών και των συντάξεων. Τα νέα ομόλογα του ελληνικού κράτους δεν θα υπόκεινται πλέον στον ελληνικό νόμο, αλλά στον βρετανικό. Και σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ της Αθήνας και των ιδιωτών πιστωτών της, αυτή θα κρίνεται στο Λουξεμβούργο και όχι στην Ελλάδα.Σε μια δημοκρατική χώρα την εξουσία ασκεί ο ίδιος ο λαός. Εντάξει μην τα παραλέμε. Σε μια χώρα λοιπόν με αντιπροσωπευτική «δημοκρατία» την εξουσία δεν την ασκεί ο λαός αλλά αυτοί τους οποίους αυτός επιλέγει μέσω των εκλογών. Σε μας όμως σήμερα που υποτίθεται πως έχουμε αντιπροσωπευτική «δημοκρατία», ποιος ασκεί την εξουσία;

Χθες, ο ίδιος ο υπουργός της κυβέρνησης κ. Ρουπακιώτης (διακεκριμένος νομικός και πρώην Πρόεδρος του ΔΣΑ) ομολόγησε δημόσια ότι…. υπέγραψε ότι του φέρανε και παραπονέθηκε ότι θέλει να είναι υπουργός και όχι να παριστάνει τον υπουργό. Παλιότερα άλλος υπουργός, ο κ. Χρυσοχοϊδης, ομολόγησε δημόσια ότι ψήφισε το μνημόνιο χωρίς να το διαβάσει. Αυτά είναι αλήθεια και δεν αφορούν μόνο τους δύο πιο πάνω πολιτικούς, αλλά σχεδόν το σύνολο του πολιτικού προσωπικού. Και το χειρότερο είναι πως ακόμα και αν διάβαζαν τα κείμενα και πάλι θα τα υπέγραφαν, διαφορετικά θα έφευγαν από τις καρέκλες τους και θα διαγράφονταν από τα κόμματά τους.

Επομένως, ποιος κυβερνά τη χώρα; Οι εκπρόσωποι του λαού ή οι δανειστές; Προφανώς οι δανειστές. Αφού όμως μας κυβερνούν οι δανειστές, τότε γιατί χρειαζόμαστε τους ψευδοαντιπροσώπους και τους πληρώνουμε και μάλιστα αδρά;

Στην ουσία δεν τους χρειαζόμαστε εμείς τέτοιου είδους λαϊκούς αντιπροσώπους. Τους χρειάζονται όμως οι ίδιοι οι δανειστές και τους χρησιμοποιούν, όπως οι Τούρκοι χρησιμοποιούσαν τους Έλληνες κοτζαμπάσηδες (ως νομιμοποιητές του καθεστώτος και φοροεισπράκτορες), για να μας αποκοιμίζουν ότι έχουμε δήθεν «δημοκρατία» προκειμένου να μην συνειδητοποιήσουμε τον πραγματικό εχθρό και συμπεριφερθούμε όπως οι Ισλανδοί.

Σε ότι αφορά το Σύνταγμα που λέει ο τίτλος του άρθρου, αντιλαμβανόμαστε πιστεύουμε όλοι ότι έχει καταλυθεί στο σύνολό του και απλά χρησιμοποιείται για να δικαιολογείται η παρουσία του πολιτικού προσωπικού και να μπορεί αυτό το προσωπικό να δίνει εντολή στα ΜΑΤ εναντίον του λαού, ώστε να μην καταρρεύσει εντελώς. Γιατί στην ουσία το πολιτικό προσωπικό στέκεται με τα ΜΑΤ και όχι με τη λαϊκή βούληση.ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΡΑ! 

Μέχρι την άνοιξη δεν βγαίνουμε! 

Με ΕΟΖ Κοσσοβοποιούν τη Θράκη

panos
Καμμένος: Εκλογές τώρα! 
Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ άφησε ο Πάνος Καμμένος, ζητώντας ταυτόχρονα «εκλογές τώρα».
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων δήλωσε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του SKAI είπε ότι «ο κ. Τσίπρας προεκλογικά μιλούσε για διαγραφή του χρέους, μετά τις εκλογές άρχισε να μιλάει για επαναδιαπραγμάτευση. Εμείς πιστεύουμε στη διαγραφή του χρέους και εκεί πιστεύω ότι μπορεί να βρεθεί ένας δρόμος συνεννόησης».
Διευκρίνισε όμως ότι «θα πρέπει να δούμε και τι μας χωρίζει γιατί υπάρχουν θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που μας βρίσκουν αντίθετους».
Σχολιάζοντας την δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τόνισε ότι «την άνοιξη θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις», ο Πάνος Καμμένος ανέφερε ότι «πιστεύω ότι μέχρι την άνοιξη δεν βγαίνουμε. Εμείς θέλουμε εκλογές τώρα».
Δείτε το βίντεο από τον SKAI 


Μην με παρεξηγείς επειδή δεν σε συμπαθώ. Σκέψου ποιόν συμπαθείς εσύ Ελληνάκο. Σκέψου τους γιατρούς, τους επιχειρηματίες, τους φαρμακοποιούς, τους ταξιτζήδες, τις νοσοκόμες, τους οδηγούς βυτιοφόρων, τους ψιλικατζήδες, τους καφετζήδες, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, τους υπαλλήλους της Βουλής, τους εργάτες, τους μηχανικούς, τους καλλιτέχνες, τους εμπόρους, τους βιοτέχνες, τους δικηγόρους, τους αγρότες, τους ασφαλιστές, τους αθλητές, τους νεκροθάφτες και όποιον άλλον έχει τύχει να γνωρίζεις ή να έχεις έρθει σε επαφή.

Δεν είναι όλοι αυτοί απατεώνες Ελληνάκο; Μόνο εσύ είσαι ο καλός και τίμιος σε έναν κόσμο κακό και άτιμο. Εσύ είσαι το θύμα πάντα Ελληνάκο. Όλοι οι άλλοι υπάρχουν για να σε ταλαιπωρούν.

Τα μόνα τίμια χρήματα Ελληνάκο είναι αυτά που κερδίζεις εσύ. Όλοι οι άλλοι κλέβουν και φοροδιαφεύγουν.

Η μόνη καλλιτεχνική δουλειά είναι αυτή που κάνεις εσύ. Όλων των άλλων είναι οι κακοτεχνίες και οι προχειροδουλειές.

Στην εργασία σου είσαι ο πιο εργατικός Ελληνάκο. Όλοι οι συνάδελφοί σου σε ζηλεύουν και προσπαθούν να σου την φέρουν γιατί είσαι πραγματικά ο καλύτερος και ο πιο ευσυνείδητος υπάλληλος.

Όλοι σου φορτώνουν δουλειές και εσύ ποτέ δεν τις αρνείσαι. Έχεις ταχθεί να κουβαλάς τον κάματο όλων των τεμπέληδων. Όλοι λουφάρουν αλλά εσύ ποτέ Ελληνάκο.

Η ζωή σού φέρθηκε σκληρά. Σε επιφόρτισε να εργάζεσαι πιο σκληρά από όλους. Από το πρωί έως το βράδυ δουλεύεις και βλέπεις τους άλλους να ξύνονται. Εσύ είσαι ο πραγματικός αγωνιστής Ελληνάκο. Όλοι οι άλλοι ζουν εις βάρος σου. Από τη δική σου δουλειά εξαρτάται το καλό όλης της κοινωνίας.

Είναι όπως όταν οδηγείς Ελληνάκο. Έχεις πάντα δίκιο. Και όταν ακόμη περάσεις με κόκκινο το κάνεις γιατί έτσι έπρεπε να γίνει και όταν τρέχεις με διακόσια το κάνεις γιατί έχεις πλήρη έλεγχο του αυτοκινήτου ή της μηχανής σου. Οι άλλοι είναι κόπανοι και εγκληματίες όταν κάνουν τα ίδια.

Η άποψή σου είναι πάντα η σωστή ενώ οι άλλοι λένε ανοησίες.

ΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΑΚΟ

Βλέπεις τα δελτία ειδήσεων και εξοργίζεσαι με όλες τις λαμογιές που ακούς. Ζεις μέσα σε έναν κακό και εχθρικό κόσμο Ελληνάκο. Τα κανάλια προσπαθούν, για το καλό σου, να σε ενημερώσουν και εσύ αναστατώνεσαι με ότι ακούς.

Το μόνο καλό που ακούς τον τελευταίο καιρό είναι τα μέτρα που παίρνουν εις βάρος των απατεώνων συμπολιτών σου. Δεν πειράζει εάν κάποια μέτρα σε αγγίζουν λίγο και εσένα αρκεί να ισοπεδώνουν τους υπόλοιπους απατεώνες.

Η ψυχούλα σου ηρεμεί όταν βλέπει το αίμα των διπλανών σου να τρέχει Ελληνάκο. Δικαιώνεσαι επιτέλους για τις επιλογές σου. Αναγνωρίζεται από το σύστημα η ανωτερότητά σου. Επιβεβαιώνεσαι για την άποψη που είχες ότι όλοι είναι απατεώνες ενώ εσύ είσαι ο καλύτερος αλλά και ο πιο αδικημένος.

Όταν τα μέτρα είναι εις βάρος σου βέβαια, τότε είναι βαριά και άδικα και χτυπούν τους λάθος ανθρώπους. Τότε είναι απάνθρωπα Ελληνάκο. Τότε εξοργίζεσαι γιατί δεν χτυπούν τους άλλους αλλά πάλι εσένα. Για άλλη μια φορά εσύ θα την πληρώσεις Ελληνάκο.

ΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΑΚΟ

Μερικές αλήθειες που θα σε βοηθήσουν να αντιληφθείς διαφορετικά τα πράγματα εάν μπορέσεις για μια στιγμή να ανοίξεις το μυαλό σου και να κατανοήσεις.

Το "Διαίρει και Βασίλευε" ήταν πάντα η βασική μέθοδος των διεθνών λαμογίων. Σε διαιρούν συνέχεια Ελληνάκο, σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής σου ζωής ώστε να σε ελέγχουν πολύ εύκολα.

Μην βιάζεσαι να πεις "το ξέρω" Ελληνάκο, γιατί αυτό το "το ξέρω" σε έχει φάει. Έχω βαρεθεί να σε ακούω να λες "το ξέρω". Δεν ξέρεις τίποτα. Απλά έχεις ακούσει τα πάντα. Και τα έχεις ακούσει γιατί σου τα είπαν. Και σου τα είπαν για να τα "κάψουν". Για να μπορείς να λες συνέχεια "το ξέρω" και "το ξέρω". Σε ότι σου λένε απαντάς "το ξέρω". Την τύφλα σου ξέρεις Ελληνάκο. Ξέρεις αλλά δεν καταλαβαίνεις.

Σε χωρίσανε σε αριστερό και δεξιό, πολιτισμένο και απολίτιστο, ευγενή και άξεστο, χωριάτη και πρωτευουσιάνο, εργοδότη και υπάλληλο, υπάλληλο και εργάτη, εργάτη και αγρότη, πλούσιο και φτωχό, έξυπνο και βλάκα, δημόσιο και ιδιωτικό, ένστολο και άστολο, ρατσιστή και μετανάστη, ηθικό και ανήθικο, πόρνη και παρθένα, εθνικιστή και διεθνιστή, άσχημο και όμορφο, πιστό και άπιστο, προκομμένο και τεμπέλη, μορφωμένο και αμόρφωτο, παναθηναϊκό και ολυμπιακό.

Σου έφτιαξαν και σχολεία να πηγαίνεις Ελληνάκο για να μορφώνεσαι. Σου τα έκαναν και υποχρεωτικά Ελληνάκο. Λες να τα έκαναν για το καλό σου; Λες να είναι δική σου κατάκτηση; Μην βιαστείς να τα βάλεις μαζί μου Ελληνάκο. Δεν σου είπα ότι δεν είναι καλό να υπάρχουν σχολεία. Σου λέω όμως ότι το όλο σκηνικό έχει στηθεί έτσι που τα παιδιά σου βασικά να διαπαιδαγωγούνται από μικρά στον ανταγωνισμό με τα άλλα παιδιά. Σου έχουν κάνει σημαία τον ανταγωνισμό. Και αυτό είναι ολέθριο Ελληνάκο γιατί ο ανταγωνισμός φέρνει και την διαίρεση και την αντιπάθεια.

Ξέρω Ελληνάκο ότι σε χτύπησα σε αδύνατο σημείο και σε εξόργισα. Είσαι υπέρ του ανταγωνισμού. Τον έχεις συνδέσει στο μυαλό σου με την αξιοκρατία. "Μέσα από τον ανταγωνισμό αναδεικνύεται ο ικανότερος". Παπαγαλάκος είσαι Ελληνάκο. Έτσι σε έχουν μάθει να σκέφτεσαι.

Γιατί όμως σε μαθαίνουν να είσαι ανταγωνιστικός Ελληνάκο; Γιατί έτσι θα πάρεις τη δουλειά εσύ, γιατί οι δουλειές δεν φτάνουν για όλους. Θα βγάλεις πολλά λεφτά εσύ, γιατί τα λεφτά δεν φτάνουν. Έτσι θα επιβραβευτείς με τη mercedes Ελληνάκο. Οι mercedes δεν φθάνουν για όλους. Θα πρέπει να ξεχωρίσεις Ελληνάκο για να επιβιώσεις. Έτσι έφτασες να είσαι εσύ ο καλός και όλοι οι άλλοι οι κακοί Ελληνάκο. Είναι το ένστικτο της επιβίωσης. Πρέπει να είσαι ο καλύτερος για να επιβιώσεις.

Μιλάς για την οικονομία Ελληνάκο και αγωνιάς για το πώς θα γίνει ανταγωνιστική. Σου το ξαναλέω, παπαγαλάκος είσαι Ελληνάκο. Έτσι σου είπαν στα κανάλια, έτσι λες και εσύ. Ανταγωνιστική με ποιόν ρε φουκαρά; Με κάποια άλλη οικονομία; Δηλαδή να ανταγωνίζονται οι λαοί για το ποιός θα ικανοποιήσει περισσότερο τον αφέντη; Είσαι θύμα Ελληνάκο. Την επόμενη φορά που θα πεις για ανταγωνιστική οικονομία θα πρέπει να πεις και με ποιόν θα είναι ανταγωνιστική. Με την Βουλγαρία; Με την Αλβανία; Σκέψου Ελληνάκο και μην βιαστείς να με κατηγορήσεις πριν απαντήσεις.

Σε έχουν πείσει ότι οι πόροι δεν φθάνουν για όλους. "Το ξέρεις" και αυτό. Τον κακό σου τον καιρό λοιπόν. Το μόνο που δεν φθάνει είναι τα χαρτάκια που τα λένε Ευρώ.

Ξέρεις κάτι Ελληνάκο; Η ζωή κάθεται απέναντί σου και γελάει ειρωνικά. Γελάει με τη βλακεία σου. Γελάει γιατί ότι θέλεις σου το δίνει πλουσιοπάροχα Ελληνάκο και εσύ δεν το βλέπεις αυτό. Η ζωή δεν κάνει τσιγκουνιές. Ζητάς και παίρνεις Ελληνάκο.

Σκέψου τους πρώτους χρόνους. Το παιχνίδι ήταν το ίδιο. Δύο ήταν και ο ένας σκότωσε τον άλλο. Δεν έφταναν οι πόροι και για τους δύο;

Σκέψου και τους αρχαίους χρόνους. Ο συνολικός πληθυσμός του πλανήτη ήταν δεν ήταν 10 εκατομμύρια και σφαζόντουσαν μεταξύ τους τάχα-τάχα για τους πόρους.

Βρε ανόητε Ελληνάκο έχουμε φτάσει τα 7 δισεκατομμύρια και ο πλανήτης εξακολουθεί να μας θρέφει. Κάνουμε ότι μπορούμε για να τον εξοντώσουμε και συνεχίζει να μας ανέχεται και να γελά με την κατάντια μας. Αέρας, νερό και τροφή υπάρχουν σε αφθονία Ελληνάκο. Δεν το πιστεύεις; Σκέψου: Εάν ζούμε 7 δισεκατομμύρια πώς δεν έφθαναν οι πόροι για να ζήσουν 10 εκατομμύρια και ο ένας σκότωνε για να πάρει το βιός του άλλου; Και εάν ζούσαν 10 εκατομμύρια πως δεν έφθαναν οι πόροι για να ζήσουν δύο άνθρωποι; Και σε λίγο καιρό εάν γίνουμε 50 δισεκατομμύρια τότε πως δεν έφθαναν οι πόροι όταν ήμασταν 7 δισεκατομμύρια;

Για να σε προλάβω Ελληνάκο, σου λέω ότι η τεχνολογία είναι κατάκτηση του ανθρώπου ως ελεύθερη οντότητα και όχι του ανθρώπου ως σκλάβου των λαμογίων. Μην τους χαρίζεις έστω και αυτό το λίγο που είναι δικό σου.

Τα λαμόγια που σε ελέγχουν λοιπόν έχουν αποφασίσει τη μείωση του πληθυσμού. Μήπως και όλα αυτά τα μέτρα εκεί δεν αποσκοπούν; Ή μήπως νομίζεις ότι τους λείπουν τα λεφτά; Πόσο ανόητος είσαι Ελληνάκο. Τα λεφτά είναι δικά τους. Πάντα ήταν. Αυτοί τα εκδίδουν και τα χρησιμοποιούν για να σε ελέγξουν. Μέσα στην πυραμίδα του χρήματος βεβαίως υπάρχουν ένα σωρό ανόητοι σαν και εσένα που τρέχουν για τα λεφτά ενώ στην ουσία υπηρετούν τα λαμόγια.

Το μόνο πράγμα που δεν υπάρχει σε αφθονία Ελληνάκο είναι το χρήμα και ιδιαιτέρως το Ευρώ. Καταλαβαίνεις γιατί Ελληνάκο; Γιατί εάν υπήρχε σε αφθονία πως θα σε έλεγχαν; Πως θα σε έκαναν εκτελεστικό όργανο εναντίον των συνανθρώπων σου και τελικά εναντίον του εαυτού σου και των παιδιών σου ανόητε; Γιατί όπως εσύ εκτελείς τον άλλον, έτσι κάποιος άλλος θα εκτελέσει και εσένα ανόητε.

Όπλο είναι το Ευρώ Ελληνάκο και το έχουν στρέψει εναντίον σου και εσύ το προσκυνάς. Θεό σου έχεις κάνει το Ευρώ, αφού όλη την ημέρα για αυτό δουλεύεις, αυτό σκέφτεσαι, για αυτό μιλάς και για αυτό παραμιλάς.

Το νόμισμα είναι εργαλείο και έπρεπε να σε υπηρετεί Ελληνάκο. Αυτό το υπηρετείς εσύ. Είσαι δούλος του. Έχεις παραδοθεί ψυχή τε και σώματι στο Ευρώ ανόητε.

Κατάφεραν έντεχνα να βάλουν το χρήμα ανάμεσα σε εσένα και τη φύση Ελληνάκο. Για να φας χρειάζεσαι Ευρώ και όχι τροφή. Για να πιεις χρειάζεσαι Ευρώ και όχι νερό. Ακόμη και για να εκπνεύσεις διοξείδιο, πληρώνεις φόρο Ελληνάκο γιατί επιβαρύνεις το περιβάλλον. Η ύπαρξή σου επιβαρύνει το περιβάλλον.

Ανάμεσα σε εσένα και τη ζωή σού έβαλαν το Ευρώ Ελληνάκο. Δεν το βλέπεις ότι το δικαίωμα τού να ζήσεις έχει αντικατασταθεί από το Ευρώ; Και αυτό τους ανήκει ανόητε. Έχεις εκχωρήσει το δικαίωμα στη ζωή, στους κυρίους του Ευρώ.

Και εάν τυχόν κάποια στιγμή επειδή τους συμφέρει σου δώσουν άλλο νόμισμα να παίζεις, ελεγχόμενο από αυτούς, πάλι εσύ θα τους υποστηρίξεις Ελληνάκο. Πάλι θα σε ακούω να πανηγυρίζεις μαζί με τους δημοσιογράφους σου. Πάλι θα βγεις κορνάροντας στους δρόμους, πανηγυρίζοντας για τους νέους νεκρούς που θα θάψεις.

Ο πόλεμος που γίνεται είναι ενάντια στο μυαλό σου, για να σε κρατήσουν πνευματικά ευνουχισμένο και σωματικά καθηλωμένο.

Πρόσεξε Ελληνάκο. Σου περνάνε απόψεις που νομίζεις ότι είναι δικές σου. Μαθαίνεις και επαναλαμβάνεις φράσεις κλισέ. Στα λένε και στα ξαναλένε για να στα κάνουν κτήμα σου. Σε έχουν κάνει παπαγαλάκο. Δεν σκέφτεσαι. Απλά μιλάς και επαναλαμβάνεις τις βλακείες που έχεις ακούσει.

Για σκέψου Ελληνάκο αντί για ανταγωνιστική οικονομία να έλεγες συναγωνιστική. Δεν είναι καλύτερα Ελληνάκο; Δεν θα ήταν καλύτερα όλοι μαζί να προσπαθούσαν για τη βελτίωση της ζωής τους; Όμως πώς θα σε έλεγχαν τότε Ελληνάκο;

Στη δουλειά σου Ελληνάκο αντί να ανταγωνίζεσαι τον άλλον επαγγελματία, εάν συναγωνιζόσουν μαζί του μήπως θα ήταν καλύτερα; Όμως πώς θα σε έλεγχαν τότε Ελληνάκο;

Και εάν θέλεις να αναδείξεις τον ικανότερο, γιατί αυτό δεν μπορεί να γίνει με τον συναγωνισμό αλλά χρειάζεται ο ανταγωνισμός; Όμως πώς θα σε έλεγχαν τότε Ελληνάκο;

Άστο Ελληνάκο, μάλλον σου έβαλα δύσκολα και θα το κάψεις το ρημάδι το μυαλό. Εξάλλου εάν υπήρχε κάτι τέτοιο θα το είχες ακούσει στα δελτία ειδήσεων. Έτσι και αλλιώς εκεί ακούς όλες τις απόψεις.

Έχεις αποκτήσει και τηλεοπτική ηθική Ελληνάκο. Θέλεις να ακούς και την άλλη άποψη για να σχηματίσεις ολοκληρωμένη εικόνα. Τα ακούς όλα και στο τέλος είσαι πιο βλάκας από πριν. Ακούς και το "έτσι" και το "γιουβέτσι". Εάν δεν ακούσεις το "γιουβέτσι" θα έχεις ενοχές γιατί το αδίκησες. Σε έχουν μάθει το μουρλοκομείο να το λες πολυφωνία.

Βρε Ελληνάκο και να υπάρχει μια σωστή φωνή στα κανάλια, εάν στην μπλέξουν μέσα σε άλλους δέκα που ο ένας γαυγίζει, ο άλλος δαγκώνει, ο άλλος γλύφει και ο άλλος παραληρεί εσύ τι περιμένεις να καταλάβεις;

Δεν σου χρειάζεται να ακούσεις τίποτα Ελληνάκο. Ότι χρειάζεται το ξέρεις ήδη. Άσε το μυαλό σου και την καρδιά σου ελεύθερη και στείλε στο διάβολο όλα τα λαμόγια τραπεζίτες και τους υπαλλήλους τους πολιτικούς και δημοσιογράφους. Εκεί ανήκουν Ελληνάκο και εκεί σε θέλουν και εσένα.

ΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΑΚΟ

Ξέρω ότι σε πειράζει που σε αποκαλώ Ελληνάκο. Σου το ξαναλέω όμως: δεν θέλω να σε αποενοχοποιήσω εάν εσύ δεν θέλεις να αλλάξεις τον τρόπο που δρας και αισθάνεσαι για τους συνανθρώπους σου.

Θα μου ήταν εύκολο να σε καλοπιάσω και να σου πω ότι όπως εσύ είσαι καλός άνθρωπος και βλέπεις όλους του άλλους κακούς, το ίδιο συμβαίνει και με εκείνους, οπότε όλοι είσαστε καλοί. Θα σου άρεσε να το πω αυτό Ελληνάκο. Θα σου άρεσε έστω και για λίγο να σκεφτείς ότι όλοι είσαστε καλοί.

ΟΧΙ Ελληνάκο. Εγώ θα σου πω ακριβώς το αντίθετο. Δεν είσαστε όλοι καλοί. Θα σου πω ότι όπως όλοι οι άλλοι είναι απατεώνες το ίδιο απατεώνας είσαι και εσύ. Το ίδιο τεμπέλης, ακαμάτης και εγκληματίας είσαι Ελληνάκο. Δεν μπορεί να έχεις μόνο εσύ δίκιο και όλοι οι άλλοι που σε θεωρούν απατεώνα να έχουν άδικο.

Εσύ πρέπει να δώσεις τη μάχη σου εάν θέλεις να το δεις αλλιώς. Εγώ δεν μπορώ και δεν θέλω να σε βοηθήσω σ'αυτό. Σκοπός μου είναι να σε δω να στέκεσαι μπρος στον καθρέφτη σου, να τον φτύνεις και να κλαις για αυτά που κάνεις και σκέφτεσαι για τους συνανθρώπους σου. Γιατί στο τέλος αν και δεν το καταλαβαίνεις είναι τα ίδια που κάνεις και σκέφτεσαι για τον εαυτό σου και για τα ίδια σου τα παιδιά Ελληνάκο.

Συμπάθεια και συμπόνια είναι αυτό που χρειάζεται να επιδείξεις Ελληνάκο.
Ξέρεις γιατί; Γιατί συμπάθεια και συμπόνια χρειάζεσαι και εσύ τώρα πλέον Ελληνάκο. 


Αναγνώστης

Cause there's not enough love to go 'round.
(Μήπως σε αγγίζει περισσότερο τώρα που σιγά-σιγά περνάς στον άλλο μισό κόσμο;)

Ακούστε το εδώ
Η επετειακή (για τα Ίμια) εκπομπή του Γιάννη Θεοδωράτου, διαπιστευμένου δημοσιογράφου στο Υπ. Εθνικής Άμυνας, με θέμα το 4ο Ράιχ στην Ελλάδα, τους νέους γκαουλάιτερ, τη σημασία της δωσιλογικής υποχώρησης των πολιτικών στα Ίμια, τη δημιουργία γκρίζων ζωνών στην Ελλάδα και τις ΕΟΖ, και τον σκοπό των νέων εξοπλισμών των Τούρκων που γίνονται δήθεν για την αντιμετώπιση των Κούρδων.

Με το Κλειδί της Ιστορίας στο Blue Sky (30/01/2012):
Διάρκεια εκπομπής: 50'30''


Όσο πλησιάζουν οι εκλογές στην Αλβανία, οι εθνικιστικοί πολιτικοί κύκλοι της χώρας σκληραίνουν την ρητορική τους έναντι των μειονοτήτων της χώρας.

Σήμερα εκπρόσωποι της εθνικιστικής πολιτικής οργάνωσης Ερυθρόμαυρη Συμμαχία πραγματοποίησαν συνάντηση στην περιοχή Liqenas της Κορυτσάς όπου μεταξύ άλλων κατάγγειλαν την "απώλεια των εθνικών συμβόλων" τους.

Οι υποστηρικτές της Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας κάλυψαν με αλβανικά εθνικά σύμβολα τις πινακίδες που ήταν γραμμένες στα σλαβομακεδόνικα στο χωριό Liqenas, μια από τις περιοχές όπου υπάρχει έντονο το στοιχείο της σλαβομακεδονικής μειονότητας της Αλβανίας.

Σε δηλώσεις τους στα αλβανικά ΜΜΕ οι εκπρόσωποι της Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας είπαν πως στο Liqenas οι πινακίδες είναι γραμμένες στα σλαβομακεδόνικα, ενώ υπογράμμισαν το γεγονός ότι σε κάποια χωριά της Κορυτσάς έχουν χαθεί τα εθνικά σύμβολα, τονίζοντας πως «το Liqenas είναι γη αλβανική».

Κάτι μας λέει πως σύντομα θα υπάρξουν ανάλογες «επιθέσεις» και σε περιοχές της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας όπου είναι έντονο το ελληνικό στοιχείο…

Πηγή: aftonomi.gr  
Της Ζέζας Ζήκου

Δυστυχώς, η χειρότερη οικονομική θύελλα από τη δεκαετία του 1930 απομακρύνθηκε πρόσκαιρα από τον διεθνή οικονομικό ορίζοντα το 2009-10, αλλά δημιούργησε ένα σύννεφο εξαιρετικά απειλητικό: το τεράστιο δημόσιο χρέος. Ολες οι κυβερνήσεις είχαν δανειστεί υπέρογκα ποσά καθώς το κραχ του χρηματοπιστωτικού τομέα το 2007-08 μείωσε τα φορολογικά έσοδα και αύξησε τις δαπάνες λόγω της διάσωσης από την κατάρρευση τραπεζών και επιχειρήσεων μέσω των προγραμμάτων αναθέρμανσης της οικονομίας.

Η Ευρωζώνη έχει βυθιστεί από χθες και επισήμως σε ύφεση που επιβεβαιώνεται όταν το ΑΕΠ μιας οικονομίας επί δύο συνεχή τρίμηνα παρουσιάζει συρρίκνωση. Δηλαδή, τη «διπλή» ύφεση. Οπως έδειξαν τα στοιχεία της Eurostat, το ΑΕΠ στις 17 χώρες-μέλη συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ακολουθώντας την πτώση του 0,2% το δεύτερο τρίμηνο. Οι οικονομίες της Γερμανίας και της Γαλλίας σημείωσαν πενιχρή ανάπτυξη κατά 0,2%. Ενώ δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περαιτέρω ύφεση κατά 0,4% εντός του 2012 και για το 2013 σχεδόν μηδενική ανάπτυξη κατά 0,1%.

Αυτή η ανησυχητική κατάσταση βάζει τους αρμοδίους σε μια επικίνδυνη θέση. Αρχικώς, ο κρατικός δανεισμός αποτέλεσε το ουσιώδες αντίδοτο στην οικονομική κατάρρευση. Χωρίς τη διάσωση των τραπεζών, η οικονομική συντριβή θα ήταν κάτι περισσότερο από καταστροφή. Χωρίς τα προγράμματα κρατικής ενίσχυσης, η διεθνής ύφεση θα ήταν βαθύτερη και πιο εκτενής. Και η παράταση της επιβράδυνσης θα προκαλούσε ακόμη μεγαλύτερη ζημία στα δημόσια οικονομικά. Αλλά δεν υπολόγισαν το χρέος. Οπως αποκαλύπτει έκθεση οικονομολόγων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το δημόσιο χρέος των δέκα πλουσιότερων κρατών θα αυξηθεί από το 78% του ΑΕΠ το 2007 στο 114% έως το 2014. Θα χρωστούν δηλαδή 50.000 δολάρια ανά πολίτη. Ποτέ άλλοτε από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, τόσο πολλές κυβερνήσεις δεν δανείστηκαν τόσο γρήγορα και τόσο πολύ.

Και η σημερινή αύξηση του χρέους, σε αντίθεση με την εποχή του πολέμου, δεν θα είναι προσωρινή. Ελάχιστα πλούσια κράτη θα μπορέσουν να θεσπίσουν τόσο άγρια μέτρα λιτότητας προκειμένου να σταματήσουν την περαιτέρω αύξηση των χρεών τους. Kαι το χειρότερο είναι ότι ο σημερινός δανεισμός λαμβάνει χώρα πριν από τη βραδυφλεγή κατάρρευση των προϋπολογισμών εξαιτίας του αυξανόμενου κόστους της συνταξιοδότησης και των δαπανών της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ενός γηράσκοντος πληθυσμού. Εως το 2050, το ένα τρίτο του πληθυσμού των πλούσιων κρατών θα είναι μεγαλύτερο των 60 ετών. Ο δημογραφικός απολογισμός θα είναι δέκα φορές μεγαλύτερος από το δημοσιονομικό κόστος της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Αλλά οι κυβερνήσεις, διψασμένες για κεφάλαια, θα «στριμώξουν» τους ιδιώτες επενδυτές, κλονίζοντας την οικονομική ανάκαμψη. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι το εύρος της υπερχρέωσης ενδέχεται τελικώς να σπρώξει ορισμένα κράτη στο να κηρύξουν χρεοκοπία ή να μειώσουν το πραγματικό κόστος του χρέους τους μέσω οδυνηρών πολιτικών λιτότητας. Οι επενδυτές ανησυχούν και για τα δύο ενδεχόμενα. Οπως είναι παγκοσμίως γνωστό, οι ανησυχίες για χρεοκοπία εξακολουθούν να εστιάζονται στις ασθενέστερες χώρες της Ευρωζώνης.

Τι θα πρέπει λοιπόν να πράξουν οι υπεύθυνοι; Η εφαρμογή δημοσιονομικής λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης αποτελεί λάθος. Αντί να μειώσουν δραστικά τα ελλείμματά τους τη στιγμή αυτή, τα πλούσια οικονομικώς κράτη χρειάζεται να δηλώσουν με πειθώ και ειλικρίνεια ότι θα το πράξουν όταν οι οικονομίες τους συνέλθουν από τις συνέπειες της κρίσης. Με ποιον τρόπο, όμως; Οι υποσχέσεις των πολιτικών δεν αξίζουν σχεδόν τίποτε από μόνες τους. Κάθε δέσμευσή τους για επίδειξη σύνεσης θα πρέπει να συνοδεύεται από σαφείς αρχές ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα συρρικνωθούν τα ελλείμματα, νέους κανόνες που θα τονώσουν τη σπονδυλική στήλη των πολιτικών και ταχεία δράση σε δύσκολα πολιτικώς μέτρα, που θα περιορίσουν τις δαπάνες μακροπρόθεσμα. Ομως, πλέον οι διαχωριστικές γραμμές είναι περισσότερο ασαφείς. Οι μη συμβατικές οικονομικές πολιτικές που έχουν υιοθετηθεί, απαιτούνται τώρα με μεγαλύτερη σφοδρότητα. Ακριβώς επειδή οι φορολογούμενοι είναι αυτοί οι οποίοι επωμίζονται στο τέλος όλες τις ζημίες, οι υπουργοί Οικονομικών –δηλαδή το κράτος–, οι σχέσεις κεντρικών τραπεζών και κυβερνήσεων εμπλέκονται επικίνδυνα. Με τα επιτόκια να βρίσκονται σε μηδενικό επίπεδο, οι κεντρικές τράπεζες ΗΠΑ και Βρετανίας έχουν επαναλάβει την «ποσοτική χαλάρωση». Και από κοντά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χωρίς να το ομολογεί.