Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

6 Νοε 2012


Του Γιώργου Χ. Παπασωτηρίου 

Να πληρώνεις διόδια για ένα δρόμο-θάνατο, όπως ο δρόμος Κορίνθου-Πατρών, είναι κλοπή. Κλοπή της ίδιας της ζωής. Το ίδιο κλεψιά είναι και η μείωση της ελάχιστης σύνταξης της ηλικιωμένης αγρότισσας, που δεν έφταιξε σε τίποτα για τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας. 
Ακόμη πιο πολύ  κλοπή και βαρβαρότητα είναι όταν με το αίμα αθώων αναζωογονούνται τα βαμπίρ της διαπλοκής, οι τραπεζίτες, οι μεγαλοεπιχειρηματίες και οι μιντιάρχες.

Περιδιαβαίνεις την Ελλάδα απ’ άκρη σ’ άκρη και συναντάς παντού υπόκωφη σιωπή. Εκείνη τη φοβιστική απόλυτη ηρεμία πριν από τη θύελλα. Όλα μοιάζουν να κρέμονται σε μια κλωστή. Οι ανθρώπινες αντοχές στην κόψη του ξυραφιού, η κοινωνική ισορροπία επί ξυρού ακμής. Όλοι κι όλα σχοινοβατούν πάνω από το κενό. 

Και λες πως ίσως η αποδόμηση να προαναγγέλλει και την αναδόμηση, ίσως ο θάνατος να σημαίνει την ανάσταση και τη ζωή.

Γιατί όπως ο άνθρωπος έτσι και η κοινωνία φτιάχνεται και ξεφτιάχνεται, χαλιέται και ξεχαλιέται, άλλοτε άηχα, άλλοτε ηχηρά, πάντως αδιάλειπτα· στοιχεία απορρίπτονται, νέα υιοθετούνται συνεχώς μέσα από την καθημερινή πράξη, έτσι ώστε ο εαυτός να ανασυστήνεται συνεχώς ανανεούμενος ή θεραπευόμενος και αναγεννώμενος. Η διαδικασία αυτή είναι πιο εύκολα αντιληπτή μεταξύ μιας «καταστροφής» και μιας νέας «αναδόμησης». Όμως, αυτό το οποίο στη σημερινή Ελλάδα συγκλονίζει είναι η απουσία των δυνάμεων της αναγέννησής της. Η απουσία ελπίδας. Το παλιό δεν φεύγει, και το νέο δεν υπάρχει. Μόνο τέλμα και «θάνατος». Υπάρχει, άραγε, τρόπος να αλλάξει η ροή των πραγμάτων;


Για να συμβεί αυτό απαιτείται η ανατροπή της κατεστημένης κατάστασης, αυτής που μας έφερε ως εδώ, και όχι η αναπαραγωγή της, όπως επισυμβαίνει με την ανάνηψη της παλαιάς διαπλοκής. Χρειάζεται στη συνέχεια μια πράξη ισορροπίας ανάμεσα στην αυτονομία της βούλησής μας, την ελευθερία επιλογής μας και στη δέσμευση προς τους άλλους. 

Με άλλα λόγια, η προσωπική ή η εθνική ανεξαρτησία μπορεί να διεκδικηθεί σε συνδυασμό αλλά και περιορισμό από τις δεσμεύσεις ή τις αποδεσμεύσεις μας. Ένας βιώσιμος εαυτός ή μία βιώσιμη κοινωνία εξαρτάται από την ισορροπία μεταξύ ελευθερίας και ανελευθερίας, αυτονομίας και δέσμευσης.

Τι συμβαίνει, σήμερα, στην Ελλάδα; Οι «πάνω» επιμένουν με τη βοήθεια των Γερμανών να διεκδικούν την αναπαραγωγή μιας άθλιας και ανεξέλεγκτης συσσώρευσης πλούτου, ενώ οι «κάτω» εξακολουθούν να βυθίζονται σ’ έναν ολοένα και πιο άγριο εργασιακό μεσαίωνα. 

Αυτή η επιστροφή στο παρελθόν είναι αδύνατη, γιατί η συνείδηση των «κάτω» δεν αποδέχεται πια την κατάσταση του δουλοπάροικου και του κολίγου ως την ανθρώπινη συνθήκη στον 21ο αιώνα. 
Τούτων δοθέντων προς τα πού κινείται η ελληνική κοινωνία; 
Μοιραία σ’ έναν κοινωνικό εμφύλιο αλληλοεξόντωσης, καθώς ελλείπουν οι πολιτικοί φορείς μιας κουλτούρας, που θα μπορούσε να συμβιβάσει τις αντικρουόμενες αφηγήσεις των «πάνω» και των «κάτω».

Εν κατακλείδι, αν τα μέτρα δεν ήταν οριζόντια και πλήρωναν όλοι ανάλογα με τη δυνατότητά τους –δηλαδή πλήρωναν και οι «πάνω»- τότε θα μπορούσε να υπάρξει η δυνατότητα διαμόρφωσης ενός εθνικού στόχου, ενός εθνικού οράματος και γιατί όχι μιας εθνικής αφύπνισης και κινητοποίησης.


Τώρα κάποιοι θέλουν να επωφεληθούν και οι πολλοί αισθάνονται κορόιδα. Γι’ αυτό η σωτηρία δεν είναι ορατή. Μόνο η βουή της οργής ακούγεται από μακριά, προαναγγέλλοντας το σεισμό που έρχεται.Παράγραφος - σοκ στο 3ο Μνημόνιο: "Πρόσβαση στο νερό μόνο εάν το επιτρέπουν οι στόχοι"!

"Σε συμφωνία με τους στόχους της εθνικής πολιτικής, ο πληθυσμός θα έχει πρόσβαση σε βασικά δημόσια αγαθά (νερό, φυσικό αέριο, ηλεκτρισμό) και υποδομές που προτάσσει το εθνικό συμφέρον, υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκεται σε συμμόρφωση με την συνθήκη της ΕΕ και τους αντίστοιχους δευτερεύοντες νομικούς κανόνες".

Tι εννοούν οι άνθρωποι; Δεν θα υπάρχει ...πρόσβαση στο νερό, στο ηλεκτρικό, κ.α. από όλους, εάν αυτό δεν έρχεται σε συμφωνία με τους στόχους της εθνικής πολιτικής;

Και τι στόχοι είναι αυτοί δηλαδή; Να πεθάνουμε από αφυδάτωση; Να ζούμε στo σκοτάδι; Να ψοφάμε από το κρύο λογω έλλειψης θέρμανσης, οι περισσότεροι το έχουμε ήδη συνηθίσει από πέρσι. Η αφυδάτωση όμως δεν συνηθίζεται, έχει αυτό το κακό.

Κάποιος θα πρέπει να εξηγήσει απόλυτα στον κόσμο όλες αυτές τις βαρύγδουπες διατυπώσεις, καθότι φρόντισαν ο κόσμος να μην έχει παιδεία τόσα χρόνια ώστε να μην τις καταλαβαίνει. Ας τους τις εξηγήσουν με σαφήνεια και με απλά (παιδικά) ελληνικά, και ας αποφασίσουν μετά αν θα τους αρέσει η προοπτική να ζουν χωρίς νερό, και ρεύμα για να μείνουν στο ευρώ που οι ίδιοι δεν θα έχουν (ο κόσμος) καθότι θα βάζουν το χέρι στην τσέπη και θα πιάνουν το ... παπούτσι.

Η ψήφιση των νέων -εξοντωτικών για το λαό- μέτρων του υποδουλωτικού 3ου Μνημονίου, όπως και του επαχθέστερου (μέχρι την επόμενη χρονιά, πάντα) κρατικού προϋπολογισμού των μεταπολεμικών χρόνων, είναι προ των πυλών.

Δεν πρόκειται απλώς για κάποιες νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, πρόκειται για την ολοκληρωτική μετατροπή της χώρας σε μια Ειδική Οικονομική Ζώνη και των εργαζομένων της σε σκλάβους του 21ου αιώνα, με αμοιβές των 200-300 ευρώ, χωρίς σύνταξη-ασφάλιση-υγεία-παιδεία, με ξεπούλημα όλου του δημόσιου πλούτου και των κρατικών υποδομών, χωρίς καν πρόσβαση σε νερό και ηλεκτρικό ρεύμα! Εάν συμβαίνει κάτι άλλο με μεγάλη μας χαρά (και ανακούφιση) να διαψευστούμε.
Από το καλοκαίρι σχεδίασαν μέσω "ημερίδων διαβούλευσης" να δώσουν όλους τους υδάτινους πόρους της χώρας σε πολυεθνικές εταιρείες

(Ανάρτηση του ιστολογίου Οίμος Αθήνα από 03/07/2010)Το σχέδιο για να παραδοθούν τα νερά της Ελλάδας έχει ως εξής :

Παραχωρούνται ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΡΑ (ΠΗΓΕΣ, ΠΟΤΑΜΙΑ, ΛΙΜΝΕΣ ) από τις Περιφέρειες ΣΤΗΝ ΕΥΔΑΠ, η οποία με τη σειρά τα ΠΟΥΛΑΕΙ σε ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ, που πλέον θα έχουν το απόλυτο μονοπώλιο, με ότι αυτό σημαίνει.

Ακούγεται μία από τις πολυεθνικές που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον είναι η SUEZ.

Χρειάζεται γρήγορη ενημέρωση και δυναμική παρουσία στις ημερίδες ενημέρωσης, για τα «πλεονεκτήματα» της κεντρικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων της χώρας, που βέβαια όλοι μας τα φανταζόμαστε…

Ανάρτηση προγράμματος ημερίδων Ιουνίου και Ιουλίου για τα Σχέδια Διαχείρισης των Υδατικών Διαμερισμάτων της χώρας

Η Ειδική Γραμματεία στο πλαίσιο της δεύτερης και τελικής φάσης διαβούλευσης των Σχεδίων Διαχείρισης των Υδατικών Διαμερισμάτων της χώρας ανακοινώνει το πρόγραμμα ημερίδων Ιουνίου και Ιουλίου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΟΥΝΙΟΥ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
*

Υδατικό Διαμέρισμα                                Πόλη                  Ημερομηνία

Δυτ. & Β. Πελοπόννησος (GR01 και GR02)    Πύργος                   Τρίτη, 3 Ιουλίου 2012

Β. Πελοπόννησος (GR02)                                        Πάτρα                     Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2012

                                                                                               Κόρινθος               Πέμπτη, 5 Ιουλίου 2012

Δυτ. & Αν. Πελοπόννησος (GR01 και GR03) Τρίπολη                  Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2012

Αν. Πελοπόννησος (GR03)                                       Σπάρτη                  Τρίτη, 10 Ιουλίου 2012

Δυτ. Στερεά Ελλάδα (GR04)                                     Αγρίνιο                  Τρίτη, 10 Ιουλίου 2012

Ήπειρος (GR05)                                                         Ιωάννινα              Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2012

                                                                                        Πρέβεζα                 Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2012

                                                                                        Ηγουμενίτσα      Τρίτη, 24 Ιουλίου 2012

                                                                                        Κέρκυρα                Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2012

Αττική (GR06)                                                            Αθήνα                     Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2012

Αν. Στερεά Ελλάδα (GR07)                                      Λαμία                     Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2012

                                                                                        Λιβαδειά               Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012

Θεσσαλία (GR08)                                                       Λάρισα                  Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2012

                                                                                        Βόλος                    Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2012

                                                                                        Καρδίτσα             Τρίτη, 17 Ιουλίου 2012

Αν. Μακεδονία (GR11)                                               Σέρρες                    Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2012

Θράκη (GR12)                                                             Αλεξανδρούπολη Τρίτη, 17 Ιουλίου 2012

Αν. Μακεδονία και Θράκη (GR11 και GR12)        Καβάλα                    Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2012


ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Αναρτήθηκε από Οίμος Αθήνα στις 03/07/2010.

 Το Μνημόνιο 3 μεταφρασμένο εδώ

Του Σαράντου Καργάκου

Στό βιβλίο μου "Ἀλαλία, ἤτοι τό σύγχρονο γλωσσικό μας πανόραμα", εἶχα καταγράψει τήν ἕως τότε ἄγνωστη φράση τοῦ Λένιν: "Ἄν θέλεις νά ἐξαφανίσεις ἕνα λαό, ἐξαφάνισε τή γλῶσσα του". Ἀπό τό 1976 ("μεταρρύθμιση" Ράλλη) ἕως σήμερα ἡ ἑλληνική γλῶσσα τελεῖ ὑπό ἐξάτμιση. Μέ τή νέα ἀγραμμάτιστη γραματική τῆς Ε' καί ΣΤ' Δημοτικοῦ, πού ἔθεσε σε κυκλοφορία τό ὑπουργεῖο πνευματικῆς ἡμιπληγίας, ἡ ἑλληνική γλῶσσα ὁδηγεῖται στό ἀπόσπασμα.

Ὅπως συχνά ἔχουμε γράψει ἡ Γραμματική εἶναι ἡ γεωμετρία τοῦ λόγου. Γεωμετρώντας τό λόγο, γεωμετρεῖ καί τή σκέψη. Δημιουργεῖ σύνθετο λόγο καί στοχασμό. Μέ τό νέο "ἐγχειρίδιο" γραμματικῆς (ἐγχειρίδιο κατά τοῦ παιδικοῦ μυαλοῦ) ἀπογεωμετρεῖται ὁ λόγος, ἀποσυντίθεται ὁ στοχασμός. Δέν πρόκειται γιά ἕνα κακό βιβλίο· πρόκειται γιά μιά κακή πράξη. Δέν εἶναι βιβλίο γιά Ἑλληνόπουλα ἀλλ' οὔτε καί γιά παιδιά ἀλλογενῶν. Εἶναι κατώτερο καί τῶν παλαιῶν μεθόδων ἐκμαθήσεως ξένων γλωσσῶν. Τά εἰκονογραφικά ψιμύθια ἁπλῶς δίνουν στό βιβλίο μιά εἰκόνα "κλόουν". Ἀλλά μιά "κλοουνίστικη"γραμματική κλονίζει ἐκ βάθρων τό οἰκοδόμημα τῆς Ἑλληνικῆς. Ὅπως θά ἔλεγε ὁ Κάτων, "hoc censeo": τό βιβλίο πρέπει πάραυτα νά ἀποσυρθεῖ. Τήν εὐθύνη τῆς ἀποσύρσεως χρεώνουμε εὐθέως στόν πρωθυπουργό κ. Ἀντώνη Σαμαρᾶ. Ἄς μή βάψει τά χέρια του στό αἷμα τῆς σφαγιαζομένης Ἑλληνικῆς. Διαπράττεται crimen majiestatis. Ἔγκλημα καθοσιόσεως.

Προειδοποιοῦμε γιά ὕστατη φορά: Ἐδῶ καί χρόνια ἡ Ἑλληνική γλῶσσα παραπαίει. Ἡ συντακτική της δομή ἔχει δυναμιτισθεῖ, ὁ λεκτικός της πλοῦτος στεγνώσει. Καί μέ τήν τωρινή γραμματική θά παραπατάει σάν τόν Ὀρέστη Μακρῆ στόν "Μεθύστακα". Λυπᾶμαι γιά τή θλιβερή μου διαπίστωση πού ὅμως εἶναι ἀλήθεια ἀναμφισβήτητη: Ἡ μοναδική πρόοδος πού σημειώθηκε μετά τή μεταπολίτευση εἶναι στό πεδίο τῆς ὀπισθοδρόμησης. Ὁ πραγματικός μας ἐχθρός ὑπῆρξε ἡ ἀνικανότητά μας. Καί τή μεγαλύτερη ἀνικανότητα τή δείξαμε στή διαχείριση τοῦ πνευματικοῦ μας θησαυροῦ.

Ἡ κολόβωση τῆς γλώσσας θά φέρει σταδιακά καί τήν κολόβωση τῆς Ἑλλάδος. Θά ἦταν πράξη ἐθνικῆς προσφορᾶς νά κλείσει τό ὑπουργεῖο κακοπαιδείας. Ἐπί δεκαετίες εἶναι πρόξενος συμφορᾶς. Ὅ, τι ἔχει ἀποδοθεῖ -ἐνδεχομένως ψευδῶς- στόν Κίσσινγκερ ὑπῆρξε ἡ κατευθυντήρια γραμμή τοῦ ἐγκληματικοῦ αὐτοῦ μηχανισμοῦ, πού -ὑποτίθεται- διακονεῖ παιδεία Ἑλληνική!Το μυαλοφυγόκεντρο Κομανέτσι έχει de facto καταργήσει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Αναπάντητες 300 ερωτήσεις βουλευτών. 120 μέρες έχει να εμφανιστεί ο Τσολάκογλου στην ολομέλεια! Σου λέει, καλύτερα να με πάρουν από το σπίτι μου τα ελικόπτερα!

«Ύστερα από απόφαση του προηγούμενου υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου. Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας καλείται να καλύπτει ανάγκες άλλων χωρών του εξωτερικού και να εξάγει αποθέματα αίματος, ακόμα και σε τιμές, «όσο – όσο».
... Που να είσαι στο νοσοκομείο και να έχεις ανάγκη αίματος και να μην υπάρχει κανένας να σου δώσει... ΑΚΑΤΑΝΟΜΑΣΤΕ...

Από ένα λαό που έστειλε με την ψήφο του στη Βουλή την Ρεπούση, τον Ψαριανό και τον Κουρέλη, τι περιμένεις;

Δυο φορές κρίμα σου ρε Ρουπακιώτη... Να σου θυμίσω ένα απόσπασμα από την αποκάλυψή μου... είκοσι χρόνια πριν: «Είδα ανθρώπους να επαναστατούν στα νιάτα τους και να σέρνονται σαν σκουλήκια στα γηρατειά τους...» Κρίμα σου...

Ψήφιση των μέτρων για «να αποφύγουμε τη χρεοκοπία», ζητά ο Γ.Στουρνάρας! Είναι τόσο αξιόπιστος ο Στουρνάρας, όσο ένας τυφλός που ορκίζεται στο φως του!

Να δούμε, από 'δω και μπρος, πως θα χορτάσουν τρώγοντας ο ένας τον άλλο!

Εκτός από τα Casino, τον ΟΣΕ, την ΥΑΘ, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια κλπ. Ο Κομανέτσης σκέφτεται να πουλήσει και πέντε από τις εννέα μούσες!

Παλιά λέγαμε, η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της. Τώρα λέμε, η Ελλάδα "πουλάει" τα παιδιά της και τρώει τα εγγόνια της!

Σας είπα για τα δυο αδέλφια; Ο ένας έγινε πολιτικός κι ο άλλος προτίμησε να βγάλει το ψωμί του τίμια...

Στην Ελλάδα παραγουμε πολιτικούς... Πολιτική δεν παράγουμε!

Τα γκρεμίσατε όλα καριόληδες... Δεν αφήσατε τίποτα όρθιο σκουλήκια... Ούτε υγεία, ούτε παιδεία, ούτε Δικαιοσύνη, ούτε στρατό, ούτε οικονομία, ούτε κοινωνική ασφάλιση, ούτε αστυνομία, ούτε... ούτε... ούτε... Σκότωμα θέλετε καθάρματα...


Χωρίς αύξηση του εταιρικού φόρου, η Γερμανική Βουλή δεν φαίνεται να δίδει το «ΟΚ» για στήριξη της Κύπρου, σύμφωνα με έκθεση των Γερμανικών Μυστικών Υπηρεσιών την οποία παρουσιάζει το περιοδικό Spiegel.

H έκθεση βρίσκεται στα χέρια της Καγκελαρίου Μέρκελ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, καίει τη Λευκωσία αφού γίνονται αναφορές για μαύρο ρωσικό χρήμα στις κυπριακές τράπεζες, ύψους 26 δις δολαρίων.

Υπό τον τίτλο, «Ρωσικοί λογαριασμοί μαύρου χρήματος. Οι Μυστικές Υπηρεσίες προειδοποιούν πριν την οικονομική διάσωση της Κύπρου», το γερμανικό περιοδικό Spiegel δημοσιεύει στη σημερινή (4/11/12) γερμανική έκδοση αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για την Κύπρο.

Σύμφωνα με την έκθεση, στην περίπτωση που η Κύπρος λάβει οικονομική βοήθεια από την ΕΕ για τις τράπεζες, θα διασφαλιστούν οι κάτοχοι ρωσικών λογαριασμών μαύρου χρήματος, και θα δοθεί η ευχέρεια στη Λευκωσία να συνεχίσει το ξέπλυμα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η κυπριακή Κυβέρνηση επιτυχγάνει τη διακίνηση ρωσικών κεφαλαίων μέσω της παραχώρησης κυπριακής υπηκοότητας σε ρώσους μεγιστάνες.
Βάσει των στοιχείων των Γερμανικών Μυστικών Υπηρεσιών σήμερα κυκλοφορούν ελεύθερα στην ΕΕ 80 «Ρώσοι Ολιγάρχες».

Το Spiegel φιλοξενεί στο ρεπορτάζ και δήλωση από τον επικεφαλής της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Carsten Schneider, ο οποίος ανοίγει για τα καλά το θέμα της αλλαγής του εταιρικού φόρου στην Κύπρο.

«Για να στηρίξουμε μια οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο πρέπει να καθορίσουμε το επιχειρησιακό μοντέλο της χώρας. Δεν είναι δυνατόν και δεν μπορούμε με τα λεφτά των γερμανών φορολογούμενων να εγγυόμαστε και να διασφαλίζουμε τις καταθέσεις ρωσικών λογαριασμών μαύρου χρήματος στις κυπριακές τράπεζες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης έχει σοβαρά εκτροχιαστεί. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, η οικονομία θα είναι κατά το ένα πέμπτο μικρότερη από ό, τι ήταν πριν από πέντε χρόνια, και η κυβέρνηση προβλέπει μια άλλη πτώση 4,5% το 2013. Ο αριθμός αυτός μπορεί και πάλι να αποδειχθεί υπερβολικά αισιόδοξος. Η κατάρρευση βοηθά να εξηγήσουμε το μεγάλο δράμα αυτής της εβδομάδας, καθώς η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να οδηγήσει μέσα από το κοινοβούλιο μια διπλή δόση λιτότητας στα δόντια της ύφεσης, και οι διεθνείς πιστωτές της χώρας ανησυχούν για το αν θα δώσουν στη χώρα € 31 δισεκατομμύρια του ( 40 δισεκατομμύρια δολαρίων) για υποστήριξη επιβίωσης, αντί να αφήσουν  την αποπληρωμή του χρέους αργότερα αυτό το μήνα και έξοδο από το ευρώ.
 
Με δεδομένη μια τέτοια απελπιστική κατάσταση, είναι ακόμη πιο εκπληκτικό το γεγονός ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να δανείζεται από το εξωτερικό με μια εκπληκτική ταχύτητα. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, ήταν 21 δισ. ευρώ το 2011, ή περίπου 10 % του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Ενώ επιβραδύνθηκε κάπως το 2012, ο ελληνικός δανεισμός εξακολούθησε  να τρέχει σε ετήσια βάση από € 14 δισεκατομμύρια το α’ εξάμηνο του έτους.

Ο συνεχής δανεισμός συχνά παραβλέπεται στις συζητήσεις για το πώς θα διασωθεί η Ελλάδα, και αυτό δείχνει ότι η προσπάθεια να αποφευχθεί η χρεωκοπία είναι καταδικασμένη.

Μόνιμη Ύφεση

Ο βαρύς εξωτερικός δανεισμός είναι λογικός όταν μια χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια προσωρινή μείωση της ανάπτυξης. Μπορεί να βοηθήσει να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις στην εγχώρια κατανάλωση. Αλλά η Ελλάδα δεν πάσχει από μια προσωρινή επιβράδυνση του οικονομικού κύκλου. Σε μια κατάσταση όπου η πτώση της δραστηριότητας είναι πλέον μόνιμη, μεγάλης κλίμακας δανεισμός για τη διατήρηση της κατανάλωσης, αυξάνει μόνο τον …πόνο κάτω από το δρόμο. Αυτό απαιτεί, η περικοπή της κατανάλωσης να συμβαδίζει με τα χαμηλότερα επίπεδα παραγωγής, καθώς και πρόσθετες μειώσεις για την εξυπηρέτηση του συσσωρευμένου εξωτερικού χρέους.

Το παράδοξο της ταυτόχρονης βουτιάς της οικονομικής δραστηριότητας και της αύξησης του εξωτερικού δανεισμού θέτει το ερώτημα γιατί η Ελλάδα δανείζεται με αυτό το επιτόκιο. Η απάντηση φαίνεται να είναι ότι, το ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι σοβαρά δυσλειτουργικό. Απλά δεν υπάρχει αξιόπιστο σχέδιο για τη μακροπρόθεσμη πορεία και, σίγουρα, δεν υπάρχει κανένας που θα προβλέπει την αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους.

Οι τελευταίες εβδομάδες έχουν δείξει ότι τα κυβερνώντα κόμματα στην Ελλάδα επικεντρώνονται περισσότερο στο να πολεμούν μεταξύ τους, από ό, τι για τις μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη και την πραγματική αλλαγή στη χώρα. 
Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η Νέα Δημοκρατία το κόμμα του, γνωρίζουν ότι έιναι μια μοναδική ευκαιρία να περιθωριοποιήσει μακροχρόνια πολιτικούς αντιπάλους τους από την μέτρια αριστερά και να δημιουργήσει ένα νέο διπολικό πολιτικό σύστημα, στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο κύριος αντίπαλός τους. 
Έχοντας επίγνωση αυτής της τακτικής, οι μετριοπαθείς αριστεροί αποφάσισαν να αντιταχθούν στη λεγόμενη τρόικα – το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – σε θέματα όπως η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και τη μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, έχοντας οι ίδιοι μετατραπεί σε απειλή για τη Νέα Δημοκρατία. Το αποτέλεσμα είναι πολιτικό αδιέξοδο και το ποσοστό αύξησης των επιπέδων του χρέους.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής άρχισαν σιγά-σιγά να αναγνωρίζουν τη μη βιωσιμότητα του χρέους και δανεισμού. Το ΔΝΤ ασκεί πιέσεις στη ζώνη του ευρώ να βρουν τρόπους για να μειωθεί το χρέος στην Ελλάδα, αλλά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η ΕΚΤ, η οποία κατέχει περίπου 45 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων, έχουν αντισταθεί οποιαδήποτε τέτοια πρόταση.

Τελικά οι διεθνείς δανειστές θα πρέπει να συμβιβαστούν με το γεγονός ότι η Ελλάδα απλά δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει το χρέος της. Είναι πολύ πιθανό ότι περαιτέρω μέτρα, όπως η λανθασμένη άποψη για την επαναγορά ελληνικού χρέους, μπορεί προσωρινά να μεταθέσει χρονικά τη στιγμή της αλήθειας. Είναι απίθανο να αγοράσουν πολύ χρόνο εφ ‘όσον η Ελλάδα δανείζεται στο εξωτερικό με ρυθμούς 14 έως 20 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Δάνεια …τέλος!

Η Ελλάδα θα μπορέσει πραγματικά να σωθεί μόνο από τη στιγμή που θα καταφέρει να συνεχίσει χωρίς πρόσθετο δανεισμό. Η επίτευξη του στόχου αυτού προϋποθέτει ότι οι επίσημοι πιστωτές θα σταματήσουν να δανείζουν χρήματα στην ισχύουσα ελληνική ελίτ και ότι η εγχώρια οικονομική ανταγωνιστικότητα αυξάνεται σε τέτοι σημείο όπου θα δίνει μια ισχυρή ώθηση στις εξαγωγές.

Μια ελληνική χρεοκοπία και ταυτόχρονη έξοδος από την ευρωζώνη θα επιτύγχανε όλους αυτούς τους στόχους, σχεδόν εν μία νυκτί. Προφανώς, η προσαρμογή θα είναι σκληρή και οι αναταραχές θα μπορούσαν πιθανότατα να επικρατήσουν για αρκετούς μήνες, αλλά η προσαρμογή θα γινόταν.

Η σημερινή ήπια προσέγγιση, κατά την οποία οι διεθνείς αγορές χρήματος δανείζουν τις άρχουσες ελίτ, με σκοπό την εξομάλυνση της μετάβασης σε μια βιώσιμη θέση εντός της ζώνης του ευρώ, δεν έχει δώσει σχεδόν τίποτα από την άποψη των διαρθρωτικών αλλαγών και προσαρμογών. Αντί για μια ομαλή μετάβαση, η Ελλάδα είναι στη μέση μιας καταστροφικής κατάρρευσης της παραγωγής.

Αυτό το ατυχές αποτέλεσμα θα πρέπει να αποδοθεί στην αδυναμία των ελληνικών πολιτικών ελίτ να προωθήσουν τις διαρθρωτικές οικονομικές αλλαγές που χρειάζονται. Με περικοπές μισθών και αυξήσεις φόρων μόνο, απλά δεν μπορεί να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Και αν η πραγματική οικονομική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να επιτευχθεί, τότε η έξοδος από την ευρωζώνη είναι η μόνη άλλη διαθέσιμη επιλογή. Αυτή είναι ένα θλιβερό και αναπόφευκτο συμπέρασμα, όπως προκύπτει από το απλό γεγονός ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να δανείζεται για πάντα.


Σοκ στην Τράπεζα της Ελλάδος μετά την ομαδική παραίτηση 40 κορυφαίων αξιωματούχων της ΤτΕ. Η απόφαση τους οφείλεται στην διάταξη που ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες στον νόμο περί αποκρατικοποιήσεων (Άρθρο 6) που ορίζει ότι ο ανώτατος μισθός των διοικήσεων των τραπεζών και των ΔΕΚΟ δεν μπορεί να είναι υψηλότερο από τις 5.000 ευρώ μικτά (ή 2.900 ευρώ καθαρά).

Μεταξύ άλλων παραιτήθηκε ο Διευθυντής Εποπτείας του τραπεζικού συστήματος Γιάννης Γούσιος ο οποίος αντικαθίσταται από την Βασιλική Ζάκκα που συμμετέχει και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Επίσης αποχωρούν ο διευθυντής Ασφαλιστικής Εποπτείας της Τραπέζης της Ελλάδος Χαράλαμπος Βογιαντζής, ο διευθυντής οικονομικών μελετών Ισαάκ Σαμπεθάι, (...) ο Οικονομικός Διευθυντής της ΤτΕ Χ. Παπακωνσταντίνου, ο Διευθυντής Ελέγχων της Τράπεζας της Ελλάδος και ο Διευθυντής Εσωτερικής Επιθεώρησης της ΤτΕ.

Τι αναφέρει το Άρθρο 6 του Νόμου για τις αποκρατικοποιήσεις:

Οι Τράπεζες, καθώς και οι εταιρείες στις οποίες το Δημόσιο, αν και πλειοψηφών μέτοχος δεν ασκεί τη διοίκηση ή διαχείρισή τους, ο εκάστοτε αρμόδιος Υπουργός ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου στη γενική συνέλευση των μετόχων υποχρεούται να θέσει για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, ως θέμα στην επόμενη Γενική Συνέλευση των μετόχων πρόταση αναλογικής μείωσης των αποδοχών της διοίκησης και των στελεχών των εταιρειών αυτών, τουλάχιστον για τη διάρκεια ισχύος των μέτρων εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015.

Σε περίπτωση που στη γενική συνέλευση το Ελληνικό Δημόσιο εκπροσωπείται από υπάλληλο του εκάστοτε αρμοδίου φορέα εκπρόσωπο του Ελληνικού Δημοσίου κατ' εξουσιοδότηση του αρμοδίου Υπουργού, η υποχρέωση να θέσει για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, ως θέμα στην επόμενη Γενική Συνέλευση των μετόχων, πρόταση αναλογικής μείωσης των αποδοχών της διοίκησης και των στελεχών των εταιρειών αυτών, τουλάχιστον για την διάρκεια ισχύος των μέτρων εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015 ισχύει και για το πρόσωπο αυτό.


Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε χθες, ότι η Δύση προσπαθεί να οξύνει την κατάσταση στη Συρία και να δημιουργήσει συνθήκες για την ανατροπή του καθεστώτος στη χώρα αυτή.

Κατά τη γνώμη του Λαβρόφ η Δύση παροτρύνει τη συριακή αντιπολίτευση να συνεχίσει τον αγώνα της κατά του Μπασάρ Άσαντ.

Ο Λαβρόφ έκανε δηλώσεις (προχθές) στο Κάιρο μετά τις συνομιλίες με τον επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ-Αραμπί και τον διεθνή απεσταλμένο για τη Συρία Λαχντάρ Μπραχίμι.

Νωρίτερα ο αλ-Αραμπί , όπως αναφέρει η Φωνή της Ρωσίας, είχε δηλώσει ότι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν συγκεκριμένα μέτρα για τη διευθέτηση της κρίσης στη Συρία.

Χέιγκ: Η Ευρώπη αναγνωρίζει «την τεράστια σπουδαιότητα» των σχέσεων με την Ασία

Αρχηγοί κυβερνήσεων και κρατών και Υπουργοί Εξωτερικών χωρών της Ευρώπης και της Ασίας άρχισαν επαφές τη Δευτέρα στην πρωτεύουσα του Λάος, Βιεντιάν, προκαταρκτικά επίσημων συνομιλιών που θα επικεντρωθούν στην ενίσχυση των οικονομικών και πολιτικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Η σύνοδος κορυφής 50 χωρών της Ευρώπης και της Ασίας, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα voanews, ξεκίνησε με την είσοδο τριών νέων μελών στην διάσκεψη: το Μπαγκλαντές, την Ελβετία και την Νορβηγία. Σχολιάζοντας την σύνοδο ο βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, Γουίλλιαμ Χέιγκ, δήλωσε ότι η Ευρώπη αναγνωρίζει «την τεράστια σπουδαιότητα» των σχέσεων με την Ασία.

Η σύνοδος κορυφής Ευρώπης-Ασίας που γίνεται κάθε δύο χρόνια, πραγματοποιείται φέτος με φόντο την οικονομική κρίση στην γηραιά ήπειρο, όπου οι οικονομίες πολλών χωρών αντιμετωπίζουν σοβαρή ύφεση και υψηλά ποσοστά ανεργίας.
Εξαιρούν προκλητικά από το νέο έκτακτο τέλος τα αιολικά πάρκα και “ταράζουν” τους μικρούς ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών με εισφορά έως και 35% του τζίρου τους!

Αιολικά πάρκα ποιοί έχουν άραγε; Γιατί η κυβέρνηση κάνει τα στραβά μάτια στα παιδιά της πράσινης ανάπτυξης;

Την ίδια ώρα, οι “μικροί” που επένδυσαν σε φωτοβολταϊκά βρίσκονται ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία, που δέχονται και νέο πλήγμα μετά τις μειώσεις τιμών.

Η έκτακτη εισφορά, από την οποία εξαιρούνται τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, είναι μέσα στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται αύριο το βράδυ στη Βουλή και αποτελεί στην ουσία και προαπαιτούμενο για να πάρουμε τη δόση!

Σύμφωνα με τη σχετική ρύθμιση:

* Για όσες επενδύσεις έχουν συνδεθεί έως τις 30 Δεκεμβρίου του 2011 η έκτακτη εισφορά ορίζεται στο 25% του τζίρου.
* Για όσους ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους μετά την 1η Ιανουαρίου του 2012 και η «ταρίφα» που έχουν κλειδώσει αντιστοιχεί σε μήνα πριν τον Φεβρουάριο του 2012, η εισφορά καθορίζεται στο 35%.
* Για όσους ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους μετά την 1η Ιανουαρίου του 2012 και η «ταρίφα» που έχουν κλειδώσει αντιστοιχεί στο διάστημα Φεβρουάριος του 2012 έως 9 Αυγούστου του 2012 η εισφορά ορίζεται στο 29%.
* Δεν υπάρχει εισφορά για όσους έχουν κλειδώσει τιμή μετά τον Αύγουστο του 2012, με τις νέες δηλαδή μειωμένες ταρίφες.
* Δεν υπάρχει εισφορά για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες
* Η παρακράτηση της εισφοράς θα γίνεται απευθείας από την «πηγή», δηλαδή από τις πληρωμές του ΛΑΓΗΕ.
* Θεσμοθετείται το “κλείδωμα ταρίφας” με την ηλέκτριση του σταθμού για τα νέα έργα
* Για τα έργα που έχουν υπογράψει σύμβαση, μένει προς υλοποίηση ένα 4μηνο, εκτός εάν το 18μηνο λήγει νωρίτερα.

Η διάρκεια είναι δύο χρόνια αρχίζοντας από την 1η Ιουλίου του 2012 και καταλήγοντας στις 30 Ιουνίου του 2014, ενώ δίνεται η δυνατότητα παράτασης, με τους ίδιους όρους, για έναν ακόμα χρόνο.

Για το θέμα, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχανιών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΒΦΩ) έστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό και στα αρμόδια υπουργεία. ΥΠΟΙΚΟ, ΥΠΕΚΑ, ΥΠΑΝ, στην οποία επισημαίνεται ότι με τα νέα μέτρα καταδικάζεται η εγχώρια βιομηχανία φωτοβολταϊκών στην πτώχευση καθώς η πτώση των παραγγελιών είναι ήδη κατακόρυφη και θα επιδεινωθούν δραματικά τα οικονομικά των ελληνικών εργοστασίων.

Ήδη με τα μέτρα του Αυγούστου οι ελληνικές βιομηχανίες αντιμετώπισαν σημαντικά προβλήματα καθώς η ανύπαρκτη παροχή χρηματοδότησης στην ουσία εκμηδένισε το ενδιαφέρον των επενδυτών. “Το σύνολο της ελληνικής βιομηχανίας προμηθεύει ελληνικές εταιρείες (οι εξαγωγές έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο) και τα νέα μέτρα οδηγούν τον κλάδο στο κλείσιμο και την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων που απασχολούνται σε αυτήν”, αναφέρουν οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών.


Η κρίση χρέους είναι παγκόσμιο φαινόμενο και είναι αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ο οποίος σε γενικές γραμμές είναι όπως παρακάτω.

Οι κεντρικές τράπεζες εκδίδουν το χρήμα και το δανείζουν στις τράπεζες με επιτόκιο της τάξης του 1% ανάλογα με τις περιστάσεις.
Οι τράπεζες με την σειρά τους έχουν την δυνατότητα με την μέθοδο των κλασματικών αποθεματικών να δανείσουν νοικοκυριά, επιχειρήσεις και κράτη μέχρι και 10πλάσια ποσότητα από αυτήν που δανείστηκαν από την κεντρική τράπεζα, με επιτόκια από 5 έως και 12%.
Έτσι για μία Α ποσότητα πραγματικού χρήματος που εξέδωσε η κεντρική τράπεζα κυκλοφορεί χρήμα με την μορφή χρέους ίσον με 10 Α συν του τόκους. Το χρήμα αυτό που κυκλοφορεί με την μορφή χρέους στην πραγματικότητα δεν υπάρχει και γι' αυτό είναι αδύνατη η ολοκληρωτική του εξόφληση.
Για να εξυπηρετούν οι δανειολήπτες τα χρέη τους θα αναγκαστούν πολλοί από αυτούς να προσφύγουν και πάλι στον δανεισμό για το χρήμα που χρωστούν, αλλά δεν υπάρχει στην πραγματικότητα.
Δημιουργείται έτσι ένας αέναος δανεισμός και όταν κάποια στιγμή η κεντρική τράπεζα ή οι ''αγορές '' αποφασίσουν να σταματήσει η έκδοση νέου χρήματος ή ο δανεισμός, κάποια από τα νοικοκυριά, ή οι τράπεζες ή και ολόκληρα κράτη θα πτωχεύσουν.

Η πτώχευση λοιπόν για κάποιες χώρες τουλάχιστον είναι κάτι το αναπόφευκτο, αποτελεί κάθαρση για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και το πρόβλημα πολλές φορές είναι ποιοι θα πτωχεύσουν.
Συνήθως πτωχεύουν οι μικροί, είτε είναι τράπεζες είτε πρόκειται για ολόκληρα κράτη.

Κάποια συμφέροντα δυστυχώς κανόνισαν η χώρα μας να ανήκει στα πτωχευμένα κράτη.
Την προηγούμενη 10ετία πτώχευσαν οι χώρες της Λατινικής Αμερικής που είχαν συνδέσει το νόμισμά τους με την ισοτιμία δολαρίου, τώρα είναι σειρά των περιφερειακών χωρών της ΟΝΕ που από το 2002 καθιέρωσαν τι ευρώ σαν νόμισμά τους και υπέγραψαν το σύμφωνο σταθερότητας.

Για να καταλάβουμε, όμως, πως λειτουργεί το όλο σύστημα, ας μελετήσουμε την παρακάτω (γνωστή) ιστορία, έχοντας στο μυαλό μας το απόφθεγμα της Wall Street «θα τους πάρουμε την αγελάδα και θα τους πουλάμε το γάλα της»…

Η ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΓΑΪΔΑΡΩΝ: Μία διδακτική ιστορία που ακόμα δεν τελείωσε...

Μια μέρα εμφανίστηκε σε ένα χωριό ένας άνδρας με γραβάτα. Ανέβηκε σε ένα παγκάκι και φώναξε σε όλο τον τοπικό πληθυσμό ότι θα αγόραζε όλα τα γαϊδούρια που θα του πήγαιναν, έναντι 100 ευρώ και μάλιστα μετρητά.
Οι ντόπιοι το βρήκαν λίγο περίεργο, αλλά η τιμή ήταν πολύ καλή και όσοι προχώρησαν στην πώληση γύρισαν σπίτι με το τσαντάκι γεμάτο και το χαμόγελο στα χείλη.

Ο άνδρας με τη γραβάτα επέστρεψε την επόμενη μέρα και πρόσφερε 150 ευρώ για κάθε απούλητο γάιδαρο, κι έτσι οι περισσότεροι κάτοικοι πούλησαν τα ζώα τους.
Τις επόμενες ημέρες προσέφερε 300 ευρώ για όσα ελάχιστα ζώα ήταν ακόμα απούλητα με αποτέλεσμα και οι τελευταίοι αμετανόητοι να πουλήσουν τα γαϊδούρια τους.

Μετά συνειδητοποίησε ότι στο χωριό δεν έμεινε πια ούτε ένας γάιδαρος και ανακοίνωσε σε όλους ότι θα επέστρεφε μετά από μια εβδομάδα για να αγοράσει οποιοδήποτε γάιδαρο έβρισκε έναντι 500 ευρώ!!! Και αποχώρησε...

Την επόμενη μέρα ανέθεσε στον συνέταιρό του το κοπάδι των γαϊδάρων που είχε αγοράσει και τον έστειλε στο ίδιο χωριό με εντολή να τα πουλήσει όλα στην τιμή των 400 ευρώ το ένα.

Οι κάτοικοι βλέποντας την δυνατότητα να κερδίσουν 100 ευρώ την επόμενη εβδομάδα, αγόρασαν ξανά τα ζώα τους 4 φορές πιο ακριβά από ότι τα είχανε πουλήσει, και για να το κάνουν αυτό, αναγκάστηκαν να ζητήσουν δάνειο από την τοπική τράπεζα.

Όπως φαντάζεστε, μετά την συναλλαγή οι δύο επιχειρηματίες έφυγαν διακοπές σε έναν φορολογικό παράδεισο της Καραϊβικής, ενώ οι κάτοικοι του χωριού βρέθηκαν υπερχρεωμένοι, απογοητευμένοι, και με τα γαϊδούρια στην κατοχή τους που δεν άξιζαν πλέον τίποτα.

Φυσικά οι αγρότες προσπάθησαν να πουλήσουν τα ζώα για να καλύψουν τα χρέη. Μάταια. Η αξία τους είχε πατώσει. Η τράπεζα λοιπόν κατάσχεσε τα γαϊδούρια και εν συνεχεία τα νοίκιασε στους πρώην ιδιοκτήτες τους.

Ο τραπεζίτης όμως πήγε στον δήμαρχο του χωριού και του εξήγησε ότι εάν δεν ανακτούσε τα κεφάλαια που είχε δανείσει θα κατέρρεε και αυτός, και κατά συνέπεια θα ζητούσε αμέσως το κλείσιμο της ανοικτής πίστωσης που είχε με τον δήμο.

Πανικόβλητος ο δήμαρχος και για να αποφύγει την καταστροφή, αντί να δώσει λεφτά στους κατοίκους του χωριού για να καλύψουν τα χρέη τους, έδωσε λεφτά στον τραπεζίτη, ο οποίος παρεμπιπτόντως ήταν κουμπάρος του δημοτικού συμβούλου.

Κι έτσι, ο Δήμος έπεσε στα χέρια του τραπεζίτη, ο οποίος πήρε την εξουσία, χωρίς να δώσει ή να χάσει δεκάρα τσακιστή και είχε χρεωμένους τους πάντες…

Όμορφος κόσμος, οικονομικά πλασμένος…

Αναγνώστης

Σχόλιο ιστολογίου: Και να συμπληρώσουμε πως όταν ο τραπεζίτης νιώσει πως απειλείται να αποκαλυφθεί το τέχνασμά του, δημιουργεί - χρηματοδοτεί κι έναν πόλεμο, για να ασχοληθεί ο κόσμος με τον πόλεμο και όχι με τον ίδιο. Φυσικά, ο τραπεζίτης κερδίζει και από τον πόλεμο...Ο μηχανισμός των χρεών είναι η σύγχρονη μάστιγα που εγκλωβίζει τους λαούς. Η Ευρώπη έχει πλέον στοιχειωθεί από το φάντασμα του χρέους. Ολοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες τρέμουν μπροστά του. Για να ξορκίσουν τον δαίμονα, βάζουν τις οικονομίες τους στη μέγγενη. Αυτό όμως δεν βοηθάει. Οι οικονομίες εξακολουθούν να υποφέρουν και το χρέος συνεχίζει να αυξάνεται. Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσεις το χρέος σου –εκτός από τη διαγραφή, είτε σε συμφωνία με τους δανειστές είτε μονομερώς– είναι να επιτύχεις οικονομική ανάπτυξη. Αλλά πού να τη βρεις...

Ο φόβος του χρέους είναι ριζωμένος στην ανθρώπινη φύση: η εξάλειψή του, λοιπόν, είναι ένας πολιτικός στόχος που μοιάζει δίκαιος στον μέσο πολίτη. Το να χρωστάς μπορεί να σου προκαλέσει μεγάλος άγχος, αν δεν είσαι βέβαιος πως, όταν έρθει η ώρα, θα είσαι σε θέση να ξεπληρώσεις όσα χρωστάς. Αυτό το άγχος μεταφέρεται εύκολα στο εθνικό χρέος – το χρέος μιας κυβέρνησης προς τους πιστωτές της. Εξίσου αβίαστο είναι και το επόμενο βήμα: για να ξεπληρώσει ή έστω να περιορίσει το εθνικό χρέος μια κυβέρνηση, πρέπει να εξαφανίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της. Πράγματι, αν μια κυβέρνηση δεν ενεργήσει άμεσα, το εθνικό χρέος θα καταστεί, σύμφωνα με την τρέχουσα οικονομική αργκό, «μη βιώσιμο».

Για την Ελλάδα η θανάσιμη διασύνδεση του χρέους με τη δανειακή σύμβαση και τα Μνημόνια εγκλωβίζει τη χώρα στην εσωτερική πτώχευση... Το αποτέλεσμα ήταν απολύτως προβλέψιμο: η ασφυκτική λιτότητα δημιουργεί συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ σε διεθνές επίπεδο ακόμη και οι πιστωτές φαίνεται να ανακρούουν πρύμναν και να μην είναι πλέον τόσο σίγουροι ότι υπάρχει πιθανότητα σωτηρίας για την Ελλάδα. Και το χρέος καλπάζει! Προβλέπεται να ανέλθει το 2013 στα 346, 2 δισ. ευρώ ή 189,1% του ΑΕΠ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 13,5% του ΑΕΠ έναντι του 2012 και να εκτιναχθεί στο 192% το 2014. Η εκτίμηση πως το χρέος της χώρας δεν μπορεί, έτσι κι αλλιώς, να γίνει βιώσιμο, παίρνει κρίσιμες διαστάσεις.

Εδώ και μήνες γράφουμε για το τεράστιο ψέμα της σωτήριας σημασίας της αναδιάρθρωσης του χρέους (PSI) εκ μέρους ορισμένων πολιτικών και μίντια. Το «κούρεμα» δεν είχε σκοπό να καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Αν ο σκοπός ήταν η βιωσιμότητα, τότε θα έπρεπε να συμμετάσχουν όλοι στη διαδικασία και όχι μόνο ο ιδιωτικός τομέας. Δυστυχώς, τα ισχυρά κέντρα εξουσίας εξακολουθούν να πιστεύουν πως το PSI ήταν το πρώτο μεταξύ πολλών επερχόμενων χρεοκοπιών ή αναδιαρθρώσεων. Προς το παρόν, δίνεται μάχη να σωθούν οι ελληνικές τράπεζες και τα χρεοκοπημένα συνταξιοδοτικά ταμεία.

Προφανώς, η σύσταση των πιστωτών μας και η ποιότητα του χρέους άλλαξαν σημαντικά με το PSI. Πλέον, πάνω από το 80% βρίσκεται στα χέρια κρατών της Ε.Ε. και όχι σε ιδιώτες. Αυτό σημαίνει πως η Ευρώπη απομόνωσε το ελληνικό πρόβλημα από τις αγορές και το έκανε ενδοκοινοτικό θέμα. Οι επόμενες αναδιαρθρώσεις του ελληνικού χρέους θα γίνονται με τους εταίρους μας και με όποια ανταλλάγματα μας επιβάλλουν. Παράλληλα, αφαιρέθηκε η δυνατότητα της Ελλάδας να γυρίσει στη δραχμή. Ο λόγος είναι απλός. Θα είναι αυτοκτονία να γυρίσουμε στη δραχμή αφού δεν έχουμε πλέον τη δυνατότητα, λόγω αγγλικού δικαίου, να αλλάξουμε το χρέος από ευρώ σε δραχμές. Ετσι, οι επιπτώσεις της εξόδου από την Ευρώπη θα είναι καταστροφικές και για το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων αλλά και για τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας.

Η πρωτοφανής ύφεση που έχει ενσκήψει στη χώρα, κάνει την αριθμητική του χρέους ακόμη πιο απειλητική. Ο φαύλος κύκλος «δάνεια για αποπληρωμή του χρέους – μνημόνια που προκαλούν ύφεση και μεγαλώνουν το χρέος – νέα δάνεια και νέα μνημόνια που απαιτούν “νέο κούρεμα”», οδηγεί τη χώρα σε κοινωνική Φουκουσίμα. Επειδή οι οικονομικές θυσίες και άδικες είναι και επιπλέον οι περικοπές όλων των κοινωνικών δαπανών φθείρουν τη δημοκρατία και διαλύουν την κοινωνική συνοχή, για να πληρωθούν κατά προτεραιότητα οι δανειστές μας.

Ομως, ο κύκλος αυτός ύφεσης και εθνικής απαξίωσης θα είναι ο τελευταίος πριν από την κατάρρευση. Το σενάριο είναι απλό και θα εκδηλωθεί μέσω της ανεργίας, που το πρώτο εξάμηνο του 2013 θα έχει φτάσει το 30% ακολουθώντας μοιραία τη συρρίκνωση της οικονομίας και τη φυγή μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων. Με τον έναν στους τρεις άνεργο και τους άλλους δύο κακοπληρωμένους ή και απλήρωτους, η απαίτηση για νέα λιτότητα θα είναι ό,τι μια δάδα σε φορτίο πυρίτιδας.

Η Ελλάδα βρίσκεται εγκλωβισμένη σε ναρκοπέδιο χρέους και αναζητεί εναγωνίως μια νέα πορεία. Αν και μέλος της ΕΟΚ από το 1981, είχε παραμείνει με τις μεταπολεμικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές δομές. Δυστυχώς, στον αγώνα αυτό εισέρχεται με παρωχημένους και ως επί το πλείστον απαξιωμένους πολιτικούς. Για να προλάβει την έκρηξη, θα ζητάει απεγνωσμένα νέα δάνεια, τα οποία όμως κανένα κράτος δεν θα εγκρίνει, αφού θα έχει μόλις διαπιστώσει ότι η Ελλάδα «δεν πληρώνει». Η χώρα θα αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών και εν μέσω ανεξέλεγκτων κοινωνικών αναταραχών θα ζητήσει να φύγει από το ευρώ. Τέλος παιχνιδιού.

Αποκάλυψη τώρα. Αν θυμάστε τη σκηνή με τις βόμβες ναπάλμ στη γνωστή ταινία, θα καταλάβετε τι σημαίνει το πολυνομοσχέδιο για την ελληνική κοινωνία.

Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πακέτο και που αποκαλύπτονται σιγά – σιγά, είναι χειρότερα κι από αυτά που περιμέναμε και αναμένεται να προκαλέσουν σοκ όταν θα αρχίσουν να υλοποιούνται. Το μεγάλο μερίδιο από την καταστροφή θα υποστούν οι απόμαχοι της ζωής, οι συνταξιούχοι κι όχι μόνο οι υψηλόμισθοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως έχει υπολογιστεί, κάθε συνταξιούχος θα χάσει από τα εισοδήματά του, κατά μέσο όρο 2.000 ευρώ το χρόνο! Αυτό προκύπτει από τις νέες περικοπές που έρχονται αλλά και από την κατάργηση των δώρων και δεν αφορούν τα φορολογικά τα οποία θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο.

Αυτό είναι ένα από τα φανερά σκληρά μέτρα. Ωστόσο, εκεί που θα προκληθεί ο εργασιακός μεσαίωνας είναι με την κατάργηση της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων. Πίσω από το δύσκολο αυτό τίτλο κρύβεται ό,τι χειρότερο έχει ψηφιστεί στα εργασιακά τα τελευταία 100 χρόνια. Κι αυτό γιατί ουσιαστικά οι μισθοί θα εξαρτώνται πλήρως από τις διαθέσεις του εργοδότη και δε θα αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Αν π.χ. ΣΕΒ και ΓΣΕΕ υπογράψουν μια σύμβαση, κι ένας κλάδος, όπως τα σούπερ μάρκετ, δεν εντάσσονται στη ΓΣΕΕ τότε οι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ μπορούν να καθορίσουν ΟΠΟΙΟΝ ΜΙΣΘΟ θέλουν οι ίδιοι, ακόμη και κάτω από τον κατώτατο μισθό. Με ατομικές συμβάσεις, που ήδη είναι πραγματικότητα, μπορούν να δίνουν ακόμη και 300 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο.

Σοκ επίσης και στα ειδικά μισθολόγια αφού εφαρμόζονται αναδρομικά από τον Αύγουστο και προκαλούν προσαρμογές και στους συνταξιούχους επαναπροσδιορίζοντας τις συντάξιμες αποδοχές. Οι μειώσεις είναι  κλιμακωτές. Ο βασικός μισθός Ειρηνοδίκη Δ τάξης από 1.488 ευρώ μειώνεται στα 1.369 ευρώ, του Λέκτορα από τα 1.183 ευρώ στα 1.065 ευρώ, του Ειδικευόμενου ιατρού του ΕΣΥ από τα 1.027 στα 1.007 ευρώ  του ακολούθου πρεσβείας από τα 1.117 στα 1.061 ευρώ  του λοχαγού από τα 1.016 στα 928 ευρώ (του μόνιμου στρατιώτη είναι 280 ευρώ από 288 ευρώ). Ανάλογες είναι και οι περικοπές στα επιδόματα που λαμβάνουν.

Φωτιά είναι και τα μέτρα εισοδηματικού χαρακτήρα τα οποία περιλαμβάνουν:

-        την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωση (ΕΦΚ) του υγραερίου κίνησης (LPG) από τα 100 ευρώ στα 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, όσο είναι δηλαδή και στο ντίζελ κίνησης. Με την εξίσωση αυτή η λιανική τιμή του υγραερίου κίνησης αυξάνεται κατά περίπου 0,25 ευρώ ανά λίτρο και από τα περίπου 0,90 ευρώ  ανά λίτρο που πωλείται σήμερα, αυξάνεται περίπου στα 1,15 ευρώ. Να σημειωθεί ότι η αύξηση αυτή αιφνιδιάζει όσους προχώρησαν στη μετατροπή του κινητήρα του ΙΧ τους από βενζίνη σε υγραέριο καθώς θα αυξήσει σημαντικά το χρόνο απόσβεσης της σχετικής δαπάνης. Επίσης, η απόφαση αυτή αναμένεται να προκαλέσει πλήγμα και στον κλάδο των συνεργείων μετατροπής των βενζινοκίνητων ΙΧ σε υγραεριοκίνητα. Από την αύξηση αυτή τα δημόσια έσοδα εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 19 εκατ. ευρώ ετησίως.
- την αύξηση του ΕΦΚ του ντίζελ που χρησιμοποιούν οι αγρότες για τις καλλιέργειές τους από τα 21 ευρώ στα 66 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Με την αύξηση αυτή μειώνεται η επιστροφή του φόρου προς τους αγρότες. Το δημοσιονομικό όφελος από την αύξηση αυτή ανέρχεται σε 53 εκατ. ευρώ ετησίως.
- αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα και τον καπνό (για στριφτά τσιγάρα κλπ). Ουσιαστικά αυξάνεται στη συνολική φορολογία των τσιγάρων το ποσοστό που αφορά στον πάγιο φόρος που επιβάλλεται ανά πακέτο και περιορίζεται αναλογικά. Ο πάγιος φόρος ορίζεται σε 80 ευρώ ανά χίλια τσιγάρα και ο αναλογικός σε 20% επί της λιανικής τιμής. Το ελάχιστο ποσό φόρου των δυο παραπάνω «συστατικών» δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 115 ευρώ ανά χίλια τσιγάρα. Επίσης, ορίζεται πάγιος φόρος 153 ευρώ ανά κιλό στον «λεπτοκομμένο καπνό, ο οποίος προορίζεται για την κατασκευή χειροποίητων τσιγάρων». Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να αυξήσουν τη λιανική τιμή των προϊόντων καπνού καθώς το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι θα εισπράττει ετησίως αυξημένα έσοδα κατά 67 εκατ. ευρώ.

- μειώνεται από το 11% στο 6% ο συντελεστής υπολογισμού του κατ΄ αποκοπήν επιστρεφόμενου ΦΠΑ στους αγρότες. Από τη συγκεκριμένη παρέμβαση προβλέπεται αύξηση των ετήσιων εσόδων του δημοσίου κατά 180 εκατ. ευρώ.

Όσο για τα μέτρα που αφορούν ασφαλισμένους και συνταξιούχους, όποιος έχει το σθένος, ας τα διαβάσει. Ο Αρμαγγεδών είναι εδώ:

Στο ένα άρθρο των πολλών δεκάδων σελίδων, περιλαμβάνεται η αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη, στα 67 από 65 καθώς και η ενδιάμεση αύξηση των ειδικών ορίων, που σε συνδυασμό με την ταχύτερη εφαρμογή του νόμου Λοβέρδου – Κουτρουμάνη μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των ορίων ηλικίας για ορισμένες περιπτώσεις και κατά 5 χρόνια. Οι συντάξεις μειώνονται τελικά, για όλους όσους παίρνουν πάνω από 1.000 ευρώ, από 5% έως και 15%. Καθώς μάλιστα, την τελευταία στιγμή κόπηκαν δύο επιπλέον κλίμακες, (μείωση 20% για συντάξεις από 3000,01 έως 4000,00 και 25% για ποσά από 4000,01 και άνω), στην αιτιολογική έκθεση προβλέπονται, ενώ στο σχέδιο νόμου έχουν απαλειφθεί…

Μεγάλες περικοπές, έως και 83%, προβλέπονται και για τα εφάπαξ.

Τα δώρα και τα επιδόματα καταργούνται για όλους τους συνταξιούχους, ακόμη και για αυτούς του ΟΓΑ και του ΝΑΤ.

Ειδικά για τους υπερήλικες που λαμβάνουν σύνταξη ανασφάλιστου από τον ΟΓΑ, τίθενται νέα, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που περιορίζουν τους δικαιούχους.
Κόβονται επίσης, τα ειδικά επιδόματα ανεργίας.

Καταργείται η εργοδοτική εισφορά 1,1% υπέρ ΟΕΚ και ΟΕΕ από την 1η Νοεμβρίου.

Αυξάνονται οι εισφορές των παλαιών ασφαλισμένων καθώς και οι εισφορές για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ.
Δείτε αναλυτικά, όλες τις διατάξεις του νέου Μνημονίου.

Ιδιωτικός Τομέας

Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης
 
Προβλέπεται ότι για τη συνταξιοδότηση από 1.1.2013 εφαρμόζονται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που προβλέπονται από 1.1.2015 και εφεξής, όπως διαμορφώνονται με τις διατάξεις του άρθρου 10 του ν.3863/2010. Ταυτόχρονα προστίθενται στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης δύο επιπλέον έτη. Οι διατάξεις αφορούν όλα τα ταμεία αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, τον ΟΓΑ και το ΝΑΤ.

Για παράδειγμα ασφαλισμένη μητέρα του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ που συμπληρώνει 5.500 ημέρες ασφάλισης από την 1.1.2013 και εφεξής, προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί εντός του έτους αυτού θα πρέπει να συμπληρώνει το 67ο έτος της ηλικίας της για πλήρη σύνταξη και το 62ο για μειωμένη σύνταξη.

Η αύξηση του ορίου ηλικίας κατά δύο έτη, αφορά και όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν μετά την 1.1.2013 με προϋποθέσεις που δεν είχαν μεταβληθεί με τις διατάξεις του άρθρου 10 του ν.3863/2010, γνωστού και ως νόμου Λοβέρδου – Κουτρουμάνη. Για παράδειγμα, προκειμένου οι ασφαλισμένοι να συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση 4.500 ημερών ή 15 ετών ασφάλισης, από 1.1.2013 και εφεξής θα απαιτείται η συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας.

Από τις παραπάνω διατάξεις, εξαιρούνται οι ασφαλισμένες που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως μητέρες όπως και οι χήροι πατέρες παιδιών ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία και οι ασφαλισμένοι που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4024/2011.

Οι ασφαλισμένοι που έχουν θεμελιώσει ή κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31.12.2012, διατηρούν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν οποτεδήποτε με τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και ορίου ηλικίας, χωρίς να θίγονται από τις μεταβολές που προωθούνται μέσω του πολυνομοσχεδίου.

Για παράδειγμα ασφαλισμένος του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ που συμπληρώνει 10.500 ημέρες ασφάλισης εντός του 2012, θεωρείται ότι έχει κατοχυρωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31.12.2012, και θα συνταξιοδοτηθεί και μετά την 1.1.2013 με τη συμπλήρωση 11.100 ημερών ασφάλισης και ηλικία 59 ετών. Δηλαδή στην περίπτωση αυτή δεν απαιτούνται για τη συνταξιοδότηση του ανωτέρω μετά την 1.1.2013 η συμπλήρωση 12.000 ημερών ασφάλισης.

Επιπλέον, ορίζεται ότι από 1.1.2014, για τη χορήγηση του Ε.Κ.Α.Σ. σε συνταξιούχους γήρατος και θανάτου, απαιτείται η συμπλήρωση του 64ου έτους της ηλικίας.

Μείωση συντάξεων

Επιβάλλονται από 1.1.2013, στο πλαίσιο του νέου μνημονίου, μειώσεις στις ήδη χορηγούμενες συντάξεις καθώς και σε όσες θα χορηγηθούν από την ημερομηνία αυτή από οποιοδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης και το Δημόσιο.

Οι μειώσεις αφορούν όλες ανεξαίρετα τις συντάξεις (κύρια και επικουρική σύνταξη ή μέρισμα, ειδική προσαύξηση ΤΣΜΕΔΕ) από οποιαδήποτε αιτία (γήρατος – αναπηρίας – θανάτου) και από οποιαδήποτε πηγή, δηλαδή από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης, το Δημόσιο καθώς και το ΜΤΠΥ και από κάθε άλλη πηγή.

Η μείωση γίνεται στο σύνολο των συντάξεων που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ το μήνα και βαίνει αυξανόμενη ως εξής:

α. Για ποσά σύνταξης/συντάξεων από 1000,01 έως 1500,00 ευρώ η μείωση ανέρχεται σε 5%.
β. Για ποσά σύνταξης/συντάξεων από 1.500,01 έως 2000,00 ευρώ η μείωση ανέρχεται σε 10%.
γ. Για ποσά σύνταξης/συντάξεων από 2000,01 έως 3000,00 ευρώ η μείωση ανέρχεται σε 15%.
δ. Για ποσά σύνταξης/συντάξεων

Διασφαλίζεται ταυτόχρονα και στις πέντε ανωτέρω περιπτώσεις το κατά περίπτωση κατώτατο ποσό μετά τις μειώσεις, το οποίο στην περίπτωση α΄ δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 1.000,01 ευρώ, στην περίπτωση β΄ των 1.425,01 ευρώ, στην περίπτωση γ΄ των 1.800,01 ευρώ, στην περίπτωση δ΄ των 2.550,01 ευρώ και στην περίπτωση ε΄ των 3.200,01 ευρώ.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις και σε περίπτωση συρροής συντάξεων το ποσόν της μείωσης επιμερίζεται σε κάθε σύνταξη αναλογικά, λαμβάνοντας υπόψη το ποσό της κάθε σύνταξης όπως είχε διαμορφωθεί πριν από τη μείωση.

Το ποσοστό μείωσης θα υπολογίζεται στο ποσό της σύνταξης ή των συντάξεων που εναπομένει μετά τις τυχόν άλλες μειώσεις που έχουν επιβληθεί.

Τα ποσά των μειώσεων των συντάξεων αποτελούν έσοδα του κάθε ασφαλιστικού φορέα – τομέα από τον οποίο καταβάλλεται η σύνταξη.

Mειώσεις εφάπαξ βοηθημάτων

Μειώνονται ποσοστιαία τα εφάπαξ βοηθήματα που χορηγούν οι φορείς- τομείς πρόνοιας σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Aναλογιστικής Mελέτης Ελέγχου Περιπτώσεων (Case study).

Αναλυτικά, στους ασφαλισμένους μέχρι 31.12.1992 που αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν της υπηρεσίας από 1.8.2010 και μετά, στους οποίους δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση χορήγησης του εφάπαξ βοηθήματος, το ποσό του εφάπαξ βοηθήματος μειώνεται ποσοστιαία κατά φορέα-τομέα πρόνοιας. Συγκεκριμένα: στον Τομέα Πρόνοιας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου του ΤΑΠΙΤ κατά 2,21%, στον Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Εταιρειών Τσιμέντων του ΤΑΠΙΤ κατά 17,35%, στον Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Ιπποδρομιών του ΤΑΠΙΤ κατά 18,38%, στον Τομέα Πρόνοιας Ξενοδοχοϋπαλλήλων του ΤΑΠΙΤ κατά 26,77%, στον Τομέα Πρόνοιας Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών του ΤΑΠΙΤ κατά 63,91%, στον Τομέα Πρόνοιας Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων του ΤΑΠΙΤ κατά 41,52%, στον Τομέα Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων του ΤΠΔΥ κατά 22,67%, στον Τομέα Πρόνοιας Υπαλλήλων ΝΠΔΔ του ΤΠΔΥ κατά 42,29%, στον Τομέα Πρόνοιας Ορθόδοξου Εφημεριακού Κλήρου Ελλάδος του ΤΠΔΥ κατά 36,94%, στον Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Ταμείου Νομικών του ΤΠΔΥ κατά 52,21%, στον Τομέα Πρόνοιας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων του ΤΠΔΥ κατά 6,19%, στον Τομέα Πρόνοιας Εφημ/λών & Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθηνών του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ κατά 8,21%, στον Τομέα Πρόνοιας Εφημ/λών & Υπαλλήλων Πρακτορείων Θες/νίκης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ κατά 28,41%, στον Κλάδο Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ κατά 3,84%, στον Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Ιονικής –Λαϊκής Τράπεζας του ΤΑΥΤΕΚΩ κατά 41,17%, στον Τομέα Πρόνοιας Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του ΕΤΑΑ κατά 17,42%, στον Τομέα Πρόνοιας Δικηγόρων Αθηνών του ΕΤΑΑ κατά 32,80%, στον Τομέα Πρόνοιας Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του ΕΤΑΑ κατά 83,00%, στον Τομέα Πρόνοιας Αστυνομικών του ΤΕΑΠΑΣΑ κατά 1,94%, στον Τομέα Πρόνοιας Υπαλλήλων Αστυνομίας Πόλεων του ΤΕΑΠΑΣΑ κατά 45,49%, στο Λογαριασμό Πρόνοιας Υπαλλήλων ΙΚΑ του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κατά 35,11%. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας μετά από τεκμηριωμένη εισήγηση του Δ.Σ. των οριζόμενων στο προηγούμενο εδάφιο Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης πλην του ΤΠΔΥ μπορεί να αυξομειώνεται το ανωτέρω οριζόμενο ποσοστό μείωσης μέχρι 35%.

Οι μειώσεις στους ασφαλισμένους του Τομέα Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων του ΤΠΔΥ και του Κλάδου Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ διενεργούνται μετά την εφαρμογή των μειώσεων που προβλέπονται από το προηγούμενο Μνημόνιο.

Ορίζεται επίσης, ότι, στα πρόσωπα που δεν έχουν καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές για τη χορήγηση εφάπαξ παροχής ή οποιασδήποτε άλλης αποζημίωσης καταβάλλεται η αποζημίωση, λόγω αποχώρησης από την υπηρεσία για οποιοδήποτε λόγο και καθορίζεται ως ανώτατο όριο αυτής το ποσό των 15.000,00 ευρώ.

Προβλέπεται επίσης, νέα μεταρρύθμιση στα; Εφάπαξ, καθώς αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση ο καθορισμός νέου τρόπου υπολογισμού των εφάπαξ παροχών σε όλους τους φορείς – τομείς πρόνοιας, από 1.1.2014. Μέχρι 31.12.2012, θα εκδοθεί υπουργική απόφαση, μετά από σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, με την οποία θα καθοριστεί η νέα τεχνική βάση για τις εφάπαξ παροχές των φορέων αυτών.

Κατάργηση δώρων Χριστουγέννων – Πάσχα και επιδόματος αδείας

Επιδόματα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας που καταβάλλεται σε όλους τους συνταξιούχους, από το δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία κύριας ασφάλισης, καθώς και τα δώρα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας, που προβλέπονται από οποιαδήποτε γενική ή ειδική διάταξη νόμου ή κανονιστική πράξη ή καταστατική διάταξη για τους συνταξιούχους και βοηθηματούχους όλων των φορέων – τομέων επικουρικής ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, καθώς και του ΟΓΑ και του ΝΑΤ, καταργούνται από 1.1.2013.

Περικοπές σε συντάξεις του ΟΓΑ

Από 1.1.2013 η μηνιαία σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΓΑ θα καταβάλλεται εφόσον συντρέχουν αθροιστικά οι εξής προϋποθέσεις:

α. Έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους.
β. Δεν λαμβάνουν ή δεν δικαιούνται οι ίδιοι σύνταξη από οποιοδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης ή το Δημόσιο στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ανεξαρτήτως ποσού, και επίσης, σε περίπτωση εγγάμων, δεν λαμβάνει ο/η σύζυγός τους σύνταξη μεγαλύτερη από το πλήρες ποσό της συνταξιοδοτικής παροχής, λόγω γήρατος.
γ. Διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 20 έτη πριν την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση και εξακολουθούν να διαμένουν κατά τη διάρκεια της συνταξιοδότησής τους
δ. Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημά τους, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 4.320 ευρώ ή, στην περίπτωση εγγάμων, το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 8.640 ευρώ.

Εξαιρούνται της παροχής οι μοναχοί/ες οι οποίοι διαμένουν σε Ιερές Μονές και συντηρούνται από αυτές και όσοι εκτίουν ποινή φυλάκισης.

Προβλέπεται η έκδοση απόφασης του υπουργού Εργασίας με την οποία θα καθορίζεται αναλυτικά ο τρόπος ελέγχου των εισοδηματικών κριτηρίων, ο οποίος θα γίνεται με βάση τα εισοδήματα που δηλώνονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους, που προηγείται αυτού εντός του οποίου υποβάλλεται η αίτηση συνταξιοδότησης. Στην εν λόγω απόφαση θα προβλέπεται επίσης για πρώτη φορά ο συνυπολογισμός στο ατομικό καθώς και στο οικογενειακό εισόδημα και των εισοδημάτων από κάθε άλλη πηγή, όπως είναι τα εισοδήματα από οικονομικές ενισχύσεις, ισόβια σύνταξη πολύτεκνης μητέρας, άλλες συντάξεις και επιδόματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τόκους καταθέσεων και κάθε άλλο εισόδημα που δεν έχει δηλωθεί, ακόμα και εάν απαλλάσσεται από το φόρο.

Θα λαμβάνεται υπ’ όψιν ακόμη και η κύρια ιδιοκατοικούμενη κατοικία μέχρι 80 τετραγωνικών μέτρων, αφού η αντικειμενική δαπάνη που προκύπτει από αυτήν δεν υπολογίζεται στο εισόδημα.

Εκκρεμείς αιτήσεις καθώς και αιτήσεις που υποβάλλονται μέχρι 31.12.2012 κρίνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος πλην του ορίου ηλικίας που ορίζεται το 65ο έτος.

Επίσης, αυξάνονται οι εισφορές του ΟΓΑ για υγειονομική περίθαλψη που δεν έχουν καταβληθεί εμπρόθεσμα για χρόνο ασφάλισης μέχρι 31.12.2012. Στην πράξη, επαναϋπολογίζονται με ποσοστό 2,50% επί του ποσού της ασφαλιστικής κατηγορίας στην οποία είχαν καταταγεί και ισχύει κατά το χρόνο καταβολής των εισφορών.

Όπου από τις κείμενες διατάξεις του ΟΓΑ αναφέρεται το 64ο έτος της ηλικίας αντικαθίσταται από το 66ο και όπου το 65ο από το 67ο.

Έμμεση αύξηση εισφορών για τους ασφαλισμένους πριν από το 1993

Αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές για τους παλαιούς ασφαλισμένους, μέσα από τη θέσπιση ανώτατου ορίου ασφαλιστέων αποδοχών.

Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τους ασφαλιζόμενους από 1.1.1993 μισθωτούς ισχύει από 1.1.2013 και για τους υπαχθέντες στην ασφάλιση μέχρι 31.12.1992 μισθωτούς των φορέων κύριας και επικουρικής ασφάλισης, αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Όπου από γενική ή καταστατική διάταξη προβλέπεται μεγαλύτερο ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών, αυτό διατηρείται.

Μέχρι τώρα, η εισφορά για την ασφάλιση αναπηρίας, γήρατος, θανάτου στους φορείς κύριας ασφάλισης που ασφαλίζουν μισθωτούς, όσον αφορά στους «παλαιούς ασφαλισμένους» διαφέρει από αυτό των νέων ασφαλισμένων και μάλιστα είναι αρκετά χαμηλότερο, με εξαίρεση ορισμένα ειδικά ταμεία που προβλέπουν μεγαλύτερο πλαφόν για τους παλαιούς ασφαλισμένους.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, κρίθηκε αναγκαία για λόγους ίσης μεταχείρισης παλαιών και νέων ασφαλισμένων η θέσπιση της προτεινόμενης διάταξης, προκειμένου να εναρμονιστούν τα ανώτατα όρια ασφαλιστέων αποδοχών μεταξύ παλαιών και νέων ασφαλισμένων.

Για το δημόσιο

Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης
Αυξάνεται από 1-1-2013 το κατά περίπτωση όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από την ημερομηνία αυτή και εφεξής, κατά 2 έτη και καταργείται η διάταξη που προβλέπει την άμεση συνταξιοδότηση του υπαλλήλου εφόσον απολυθεί από την Υπηρεσία χωρίς υπαιτιότητά του.

Μείωση συντάξεων

Η μηνιαία σύνταξη ή το άθροισμα των συντάξεων, συμπεριλαμβανομένων των επικουρικών καθώς και των μερισμάτων των Μετοχικών Ταμείων, που υπερβαίνει τα 1000 ευρώ μειώνεται ως ακολούθως:

Α) για συνολικά καταβαλλόμενο ποσό άνω των 1.000,ευρώ και έως 1.500,00 ευρώ, μειώνεται το σύνολο του ποσού κατά 5% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000,01 ευρώ,
Β)από 1.500,01 ευρώ έως και 2.000,00 ευρώ, μειώνεται το σύνολο του ποσού κατά 10% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.425,01 ευρώ, ενώ
Γ) από 2.000,01 ευρώ και άνω, μειώνεται το σύνολο του ποσού κατά 15% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.800,01 ευρώ.
Για τον προσδιορισμό του ποσοστού μείωσης, λαμβάνεται υπόψη το ποσό της σύνταξης ή των συντάξεων όπως αυτό θα έχει διαμορφωθεί την 31-12-2012 μετά την τυχόν παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων και της επιπλέον εισφοράς της παρ. 14 του άρθρου 2 του ν. 4002/2011 καθώς και των τυχόν μειώσεων που επιβλήθηκαν με τις διατάξεις της παρ. 10 του άρθρου 1 του ν. 4024/2011 καθώς και του άρθρου 1 του ν. 4051/2012.

Κατάργηση Δώρων – Επιδομάτων

Καταργείται από 1-1-2013 για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, γενικά, η χορήγηση δώρων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του Επιδόματος Αδείας.

Θεσπίζεται από 1-1-2013 ανώτατο όριο στη σύνταξη που καταβάλλεται στις άγαμες θυγατέρες θανόντων συνταξιούχων του Δημοσίου, το οποίο ανέρχεται στα 720 ευρώ μηνιαίως. Η θέσπιση του ορίου αυτού κρίθηκε επιβεβλημένη τόσο για δημοσιονομικούς όσο και για κοινωνικοασφαλιστικούς λόγους. Ταυτόχρονα, προβλέπονται περαιτέρω περιορισμοί στο σχετικό δικαίωμα. Έτσι σε περίπτωση που η δικαιούχος έχει και άλλα εισοδήματα, αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης όταν το ποσό των εισοδημάτων αυτών υπερβαίνει τα 8.640 ευρώ ετησίως (αναγωγή σε ετήσια βάση του ποσού των 720ευρώ). Εάν τα εισοδήματά της είναι μικρότερα του ανωτέρω ετήσιου ποσού αλλά με συνυπολογισμό και του ποσού της κύριας σύνταξης το υπερβαίνουν, η κύρια σύνταξη των 720 ευρώ μειώνεται κατά το υπερβάλλον ποσό.

Η αναπροσαρμογή της σύνταξης των ανωτέρω προσώπων, δεν εφαρμόζεται, σε περίπτωση που αυτά είναι ανήλικα ή ανάπηρα κατά ποσοστό 67% και άνω ή σπουδάζουν.
Ορίζεται ότι το όριο ηλικίας του 60ού έτους ως προϋπόθεση για την καταβολή του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, αυξάνεται από 1-1-2014 στο 64ο έτος τηρουμένων φυσικά ταυτόχρονα των λοιπών προϋποθέσεων καταβολής αυτού.

Κατάργηση συνδικαλιστικών συντάξεων και νομοθεσίας τ. ΤΕΑΕΥΕΕΟ 

Από 1.1.2013 η καταβολή των ειδικών συνδικαλιστικών συντάξεων και η εφαρμογή των καταστατικών διατάξεων του τ. ΤΕΑΕΥΕΕΟ καταργούνται.

Κατάργηση Εργοδοτικών Εισφορών 1,1%

Εξασφαλίζεται η ψήφιση, αυτή τη φορά, της διάταξης για μείωση των εργοδοτικών εισφορών που δεν πέρασε τις δύο προηγούμενες φορές. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η κατάργηση της εργοδοτικής εισφοράς σε συνολικό ποσοστό 1,10% υπέρ των καταργηθέντων πλέον, Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας. Η κατάργηση ισχύει από 1η Νοεμβρίου 2012.

Κατάργηση εισφοράς υπέρ ΤΕΑΠΥΚ

Άλλη μια διάταξη που δεν πέρασε την προηγούμενη εβδομάδα, περνά εκ του ασφαλούς, μέσω του ενός άρθρου του πολυνομοσχεδίου. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η κατάργηση της εισφοράς ασφαλισμένου υπέρ Τομέα «ΤΕΑΠΥΚ» του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ο.Α.Ε.Ε.

Καταργούνται τα ειδικά επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ

Α) Καταργούνται οι ειδικές επιδοτήσεις ανεργίας, οι ειδικές εισοδηματικές ενισχύσεις ανεργίας, καθώς και οι επιδοτήσεις λόγω ανεργίας απολυόμενων μισθωτών λόγω συγχώνευσης-μεταφοράς-συνένωσης επιχειρήσεων. Οι συγκεκριμένοι επιδοτούμενοι άνεργοι θα λαμβάνουν το κοινό επίδομα ανεργίας μέχρι τις 31-12-2013.
Β) Θεσπίζεται από 01-01-2014 επίδομα μακροχρονίως ανέργου, για τους ανέργους οι οποίοι έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής επιδότησης εφόσον το εισόδημά τους δεν ξεπερνά τις δέκα χιλιάδες ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 586,8 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο της οικογένειας. Το ύψος του μηνιαίου επιδόματος μακροχρονίως ανέργου δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 200 ευρώ και καταβάλλεται για όσο χρονικό διάστημα οι δικαιούχοι παραμένουν άνεργοι και όχι πέραν των δώδεκα μηνών. Τα όρια ηλικίας των δικαιούχων ορίζονται από 20 ετών μέχρι 66.

Νέα κριτήρια για το οικογενειακό επίδομα

Α) Καταργούνται όλα τα οικογενειακά επιδόματα και αντικαθίστανται από ένα, ενιαίο οικογενειακό επίδομα που καταβάλλεται από το πρώτο παιδί.

Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων θα καταβάλλεται στοχευμένα στα παιδιά που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη ανάγκη και για το λόγο αυτό θα υπολογίζεται βάσει κλιμακούμενου εισοδηματικού κριτηρίου. Ως κλίμακα ισοδυναμίας ορίζεται το σταθμισμένο άθροισμα των μελών της οικογένειας. Ο πρώτος γονέας έχει στάθμιση 1, ο δεύτερος γονέας έχει στάθμιση 1/3 και κάθε εξαρτώμενο τέκνο έχει στάθμιση 1/6. Ως ισοδύναμο εισόδημα ορίζεται το καθαρό, ετήσιο, οικογενειακό εισόδημα (φορολογητέο εισόδημα) διαιρεμένο με την κλίμακα ισοδυναμίας.

Οι οικογένειες που δικαιούνται το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων διαιρούνται αναλόγως του ισοδύναμου εισοδήματος σε τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες, ως εξής:

α) έως 6.000 ευρώ, λαμβάνουν το πλήρες επίδομα,
β) από 6.001 ευρώ έως 12.000 ευρώ που λαμβάνουν τα 2/3 του επιδόματος,
γ) από 12.001 ευρώ έως 18.000 ευρώ που λαμβάνουν το 1/3 του επιδόματος.

Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων υπολογίζεται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων ως εξής: 40 ευρώ ανά μήνα για ένα εξαρτώμενο τέκνο, 80 ευρώ ανά μήνα για δύο εξαρτώμενα τέκνα, 130 ευρώ ανά μήνα για τρία εξαρτώμενα τέκνα και 180 ευρώ ανά μήνα για τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα. Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τετάρτου, καταβάλλεται, πέραν των ανωτέρω, μηνιαίο επίδομα 60 ευρώ.

Για τον υπολογισμό της εισοδηματικής κατηγορίας θα λαμβάνεται υπόψη το εκκαθαριστικό του προηγούμενου της χορήγησης έτους.

Πιλοτικό πρόγραμμα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Καθορίζεται πιλοτικό πρόγραμμα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Κατάργηση συντάξεων σε μελλοντικούς και μειώσεις σε νυν βουλευτές – αιρετούς
Καταργείται η συνταξιοδότηση από το Δημόσιο των βουλευτών και των αιρετών οργάνων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ βαθμού που θα εκλεγούν μετά την ισχύ του νόμου αυτού, και μειώνονται οι καταβαλλόμενες στα πρόσωπα αυτά συντάξεις ή χορηγίες, αυξάνονται 2 έτη τα κατά περίπτωση οριζόμενα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και θεσπίζεται ανώτατο όριο στη σύνταξη που καταβάλλεται στις άγαμες θυγατέρες θανόντων συνταξιούχων του Δημοσίου.

Ειδικότερα:

1. Καταργείται η βουλευτική σύνταξη και η χορηγία για όσους αποκτήσουν για πρώτη φορά την ιδιότητα του Βουλευτή ή του αιρετού οργάνου των ΟΤΑ α΄ βαθμού, αντίστοιχα, από την επομένη της έναρξης ισχύος του νόμου αυτού. Ειδικά για τα πρόσωπα που λαμβάνουν ήδη σύνταξη από το Δημόσιο ή τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα και παράλληλα κατέχουν θέση του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, παίρνοντας συγχρόνως αποδοχές και σύνταξη:
i. Η καταβαλλόμενη σύνταξη περιορίζεται κατά 70% και
ii. Ο χρόνος υπηρεσίας τους στις θέσεις που κατέχουν δεν λογίζεται συντάξιμος από το Δημόσιο, εκτός εάν ζητήσουν την αναστολή καταβολής της σύνταξής τους.

Οι παραπάνω περιορισμοί επεκτείνονται και σε όσους λαμβάνουν σύνταξη αιρετού καθώς και στους συνταξιούχους του Δημοσίου που καταλαμβάνουν θέση εξωκοινοβουλευτικού Υπουργού, Αναπληρωτή Υπουργού ή Υφυπουργού.

Οι διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης δεν έχουν εφαρμογή για τα πρόσωπα που κατέχουν τη βουλευτική ιδιότητα καθώς και τα αιρετά όργανα των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού που συνταξιοδοτούνται από το Δημόσιο με μια από τις ιδιότητες αυτές. Δηλαδή δεν μπορεί να υπολογισθεί χρόνος ασφάλισης σε οποιονδήποτε φορέα είτε για τη θεμελίωση είτε για την προσαύξηση βουλευτικής σύνταξης ή σύνταξης αιρετού α’ και β’ βαθμού.

Οι δήμαρχοι διατηρούν το καθεστώς υγειονομικής περίθαλψης στο οποίο υπάγονταν πριν από την εκλογή τους στις θέσεις αυτές και οι αναλογούσες κρατήσεις υπολογίζονται επί της αντιμισθίας που λαμβάνουν βαρύνοντας τους ίδιους.

Οι συντάξεις των συνταξιούχων του Δημοσίου που εκλέγονται σε θέσεις αιρετών οργάνων των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, με εξαίρεση τους δημάρχους και λαμβάνουν αντιμισθία, καταβάλλονται μειωμένες κατά 70%.

Πλέον, οι ασφαλιστικές εισφορές ασφαλισμένου των αιρετών οργάνων των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, που έχουν παράλληλα την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου θα βαρύνουν τους ίδιους και όχι τους Δήμους ή τις Περιφέρειες, όπως ίσχυε.

Οι συντάξεις των βουλευτών και των αιρετών οργάνων των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού σε περίπτωση που λαμβάνουν και δεύτερη σύνταξη από οποιοδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης ή το Δημόσιο, μειώνονται κατά 20%. Σε περίπτωση που τα ανωτέρω πρόσωπα λαμβάνουν και τρίτη σύνταξη συμπεριλαμβανομένης και της βουλευτικής ή της χορηγίας, το ανωτέρω ποσοστό διαμορφώνεται στο 30%.

Για τους βουλευτές και τα αιρετά όργανα των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα (συμπλήρωση 4 ή 8 ετών κατά περίπτωση) από 1-1-2013 και μετά, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησής τους αυξάνεται από το 65ο έτος στο 67ο.
Οι διατάξεις για τις βουλευτικές συντάξεις, έχουν ανάλογη εφαρμογή και για τις συντάξεις των Προέδρων και Αντιπροέδρων της Κυβέρνησης καθώς και για αυτές των Προέδρων της Βουλής.