Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

25 Οκτ 2012


Εκτός πραγματικότητας το υπουργείο Εξωτερικών. Μόνο έτσι –και λίαν επιεικώς- μπορεί να χαρακτηρισθεί η στάση που κράτησε μέσω της τοποθέτησής του το υπουργείο Εξωτερικών του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην ξεκάθαρη πρόκληση που έγινε εκ μέρους της Άγκυρας και δια μέσω του τούρκου προξένου της Κομοτηνής Οσμάν Ιλχάν Σενέρ.

Ήταν ο ίδιος ο κ. Αβραμόπουλος που κατήγγειλε μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο την δράση παρακρατικών ομάδων στην Θράκη, δηλώνοντας πως «έχουν γνώση οι φύλακες». Όμως, ο ίδιος ο υπουργός, τη στιγμή που μέσω της ανακοίνωσης του υπουργείου του δηλώνει πως «καθ’ υπέρβαση των προξενικών του καθηκόντων» λειτουργεί ο τούρκος πρόξενος της Κομοτηνής, τρέχει να υπερασπισθεί την Άγκυρα, συμπληρώνοντας «θέλουμε να πιστεύουμε εν αγνοία της τουρκικής κυβέρνησης»!!!
Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει ή -κατ’ ελάχιστον- λίγη διπλωματική συνέπεια και ευπρέπεια, αφού είναι γνωστό πως κανένας διπλωμάτης δεν λειτουργεί χωρίς να ενημερώσει την χώρα που εκπροσωπεί μέσω του προϊσταμένου του. Εκτός εάν ο κ. Αβραμόπουλος υπονοεί πως ο τούρκος πρόξενος της Κομοτηνής επιχείρησε να δράσει πέραν και εκτός κάθε λογικού ορίου, θέτοντας τον εαυτό του ως «κυρίαρχο της Θράκης» και εργαζόμενο υπέρ της δημιουργίας ενός κράτους μέσα στο ήδη υπάρχον Ελληνικό κράτος! Εάν ο κ. Αβραμόπουλος υπονοούσε κάτι τέτοιο, έπρεπε να συμφωνήσει άμεσα με την πρόταση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας (αν δεν κάνουμε λάθος ο υπουργός Εξωτερικών ανήκει στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας) ζητώντας την άμεση απέλαση του ανθρώπου που ενέργησε κατά των νόμων της χώρας που τον φιλοξενεί, έστω και ως διπλωμάτη.

Επειδή, όμως, είναι απολύτως βέβαιο πως ο Ιλχάν Σενέρ δεν κινήθηκε χωρίς προηγούμενη άδεια από τον τούρκο πρέσβη (και φυσικά από την Άγκυρα) κι επειδή η στάση του κ. Αβραμόπουλου κρίνεται επιεικώς ανεπαρκής (έως λίαν επικίνδυνη για τα Ελληνικά συμφέροντα στην Θράκη και όχι μόνο), και τέλος επειδή από το συγκεκριμένο περιστατικό (κατά το οποίο –υπενθυμίζουμε- κατηγορήθηκε ο ιμάμης του Σώστη Ν. Ροδόπης ως «πράκτορας της Ελλάδας» μέσα στην Ελλάδα, από ανθρώπους που προφανέστατα εργάζονται κατά της Ελλάδας) πρέπει να υπάρξει παραδειγματική πολιτική στάση, θεωρούμε σωστό πως εάν δεν απαιτηθεί να απελαθεί ο τούρκος πρόξενος της Κομοτηνής, τότε θα πρέπει ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος να θέσει την παραίτησή του στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με το αιτιολογικό πολιτικής και διπλωματικής ανεπάρκειας εκ μέρους του να διαχειρισθεί επαρκώς τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της χώρας που ορκίσθηκε να υπηρετήσει.

Δεν είναι δυνατόν, η χώρα να δέχεται μία τέτοιου είδους ευθεία επίθεση όσον αφορά την εθνική της κυριαρχία επί Ελληνικού εδάφους και να μην υπάρχει επαρκής αντίδραση εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών. Αλήθεια, ποιού επιπέδου πρόκληση θα ανάγκαζε τον «διπλωμάτη» Δημήτρη Αβραμόπουλο να απαιτήσει τα αυτονόητα και την απομάκρυνση όχι μόνο του τούρκου προξένου, αλλά και του ίδιου του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής, το οποίο αποδεδειγμένα πλέον εργάζεται προς την κατεύθυνση δημιουργίας κλίματος εσωτερικής ανωμαλίας και αντιπαλότητας μεταξύ Ελλήνων πολιτών, τους οποίους χωρίζει μόνο το θρήσκευμα; Θα έπρεπε να δολοφονήσει κάποιον χριστιανό ή μουσουλμάνο πολίτη της Θράκης ο κ. Ιλχάν Σενέρ για να κατανοήσει ο κ. Αβραμόπουλος πως στην Θράκη το παιχνίδι έχει χοντρύνει και είναι δική του ευθύνη να βάλει τα πράγματα στη θέση τους; Δυστυχώς για τον κ. υπουργό, εμετρήθη και ευρέθη ελλειπής. Δυστυχώς...

Τέλος, επειδή φρονούμε πως θα υπάρξει εντός των επομένων ημερών σαφής προσπάθεια (μέσω των γνωστών διαύλων του υπουργείου Εξωτερικών) αποσιώπησης του συγκεκριμένου τραγικού γεγονότος, το οποίο δεν προσέβαλε έναν ιμάμη, αλλά έναν Έλληνα πολίτη, ο οποίος εκβιάστηκε και πολεμήθηκε άγρια από έναν τούρκο διπλωμάτη, πρέπει να τονίσουμε πως η Θράκη σε πείσμα πολλών εντός και εκτός των Αθηνών, θα συνεχίσει να είναι Ελληνική επειδή το θέλουν οι Έλληνες, ανεξαρτήτως της μικρότητας, της φοβικότητας ή της ανικανότητας εκείνων που φύσει και θέσει θα έπρεπε να έχουν ως λόγω ύπαρξής τους την υπεράσπιση των Ελλήνων πολιτών (ανεξαρτήτως θρησκεύματος) και του Ελληνικού εδάφους.


Το διαδίκτυο και οι φωνές που μέσα από αυτό κατέδειξαν τις συνεχείς ασχήμιες και προκλήσεις του τούρκου προξένου στην Θράκη, κατόρθωσε να πιέσει την Ελληνική κυβέρνηση και να εξαναγκάσει το υπουργείο Εξωτερικών σε μία πρωτοφανή ενέργεια εκ μέρους του.

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΥΠΕΞ στο θέμα που αναδείξαμε πριν από δύο μέρες και για το οποίο δεν θα σταματήσει να γράφουμε πριν απελαθεί από την Ελλάδα ο Τούρκος πράκτορας-πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτήνη. Συγκεκριμένα για το θέμα με τον ιμάμη και τις απειλές και την τρομοκρατία που του ασκεί το βδελυρό προξενείο της Κομοτηνής, το ΥΠΕΞ, εξέδωσε ανακοίνωση:

"Όταν ένας Ιμάμης διορισμένος σύμφωνα με το νόμο της Ελληνικής Πολιτείας από το Μουφτή της Κομοτηνής, δηλώνει δημόσια ότι απειλείται και συκοφαντείται από συντοπίτες του, καταγγέλλει το συμβάν με γραπτή αναφορά, δια του πληρεξουσίου δικηγόρου του, προς τον Υπουργό Εξωτερικών και επιλέγει τη νομική οδό για να αντιμετωπίσει τις απειλές και τη διαπόμπευσή του, ως «εγκάθετου της Ελλάδας και προδότη» από συνεργάτη του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή, υπάρχει ζήτημα και πρέπει να ξεκαθαρισθεί άμεσα. Ειδικότερα και από το γεγονός, ότι καταγγέλλεται για ανάμειξη και ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή.

Το Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα, προς τον οποίο θα επιδοθεί επίσημο διάβημα της ελληνικής κυβέρνησης, για τον καταγγελλόμενο ρόλο του Τούρκου Γενικού Προξένου στην Κομοτηνή.

Δεν είναι δυνατόν, όπως καταγγέλλεται, ενέργειες του εκπροσώπου της Τουρκίας στην Κομοτηνή καθ' υπέρβαση των προξενικών του καθηκόντων, θέλουμε να πιστεύουμε εν αγνοία της τουρκικής κυβέρνησης, να προκαλούν τριβές και εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, ειδικότερα την παραμονή της επίσκεψης του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα και την επικείμενη συνάντηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας".

Αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις, ιδιαίτερα εν αναμονή της απάντησης και της στάσης που θα τηρήσει η Άγκυρα. Δεν προβλέπεται, σύμφωνα με πληροφορίες μας, να υπάρξει απέλαση του τούρκου προξένου της Κομοτηνής...

 

Του έδωσα τα ονόματα 10 υπόπτων και τα… κράτησε!

"Δεν παρέλαβα ποτέ το cd. Σε συνάντησή μου με τον κ. Παπακωσταντίνου τέλη του 2010, ή αρχές του 2011, μου παρέδωσε έγγραφο με δέκα ονόματα και μου έδωσε προφορική εντολή, να διασταυρώσω τα στοιχεία. Από την ανεπίσημη ερευνά μου διαπίστωσα ότι από τα εισοδήματα που δήλωναν, δεν δικαιολογούνταν οι καταθέσεις τους στο εξωτερικό. Λίγες ημέρες μετά ενημέρωσα τον κ. Παπακωσταντίνου παραδίδοντάς του τα ευρήματα της άτυπης έρευνας μου και το έγγραφο που μου είχε παραδώσει με τα δέκα ονόματα. Όμως δεν έλαβα καμία εντολή από τον κ. Παπακωσταντίνου για περαιτέρω έλεγχο. Και ουδέποτε έλαβα υπηρεσιακά επίσημο έγγραφο από το Υπουργείο Οικονομικών, για να διενεργήσει η υπηρεσία μου ενδελεχή έλεγχο για αυτές τις δέκα περιπτώσεις», αναμένεται να αναφέρει μεταξύ άλλων στο συμπληρωματικό του υπόμνημα ο κ. Καπελέρης".

Καταλαβαίνετε τι μας λέει ο κύριος Καπελέρης; 
Αφήνουμε τα περί λίστας που δεν παρέλαβε κλπ.

Μας λέει ότι ο Παπακωνσταντίνου του έδωσε 10 συγκεκριμένα ονόματα, ΜΕ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ, τον ενημέρωσε ότι όντως υπάρχει θέμα και με τα 10, αλλά δεν πήρε εντολή για έλεγχο!!!

Δηλαδή ο Παπακωνσταντίνου κράτησε τα ονόματα 10 πιθανών φοροφυγάδων για δική του χρήση! Άγνωστο βεβαίως ποιά θα ήταν αυτή.

Το γεγονός όμως ότι ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΒΓΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ που έχει ο υπουργός στα χέρια του, δεν χρειάζεται να είναι κάποιος κακόπιστος για να το χαρακτηρίσει φαυλότητα πρώτου μεγέθους.

Το κράτος έχει την επίσημη συναλλαγή με τους ελεγχόμενους, μέσω των οργάνων ελέγχου, των πρωτοκόλλων και των διαδικασιών.

ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΣΧΕΣΗ, είναι ΜΑΥΡΗ, ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ με ότι αυτό συνεπάγεται.


Το θέμα των διάτρητων Ελληνοβουλγαρικών συνόρων, το είχαμε θίξει προ καιρού, αποτυπώνοντας όχι μόνο το γελοίο του πράγματος, αλλά και δίνοντας σαφέστατο στίγμα για την επικινδυνότητα που εμπεριέχουν τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας στον κάθετο οδικό άξονα Ξάνθης - Βουλγαρίας.

Με πολύ μεγάλη μας χαρά ενημερωθήκαμε πως ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Βασίλειος Καπερνάρος κατέθεσε ερώτηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αιτούμενος περαιτέρω πληροφόρηση αλλά και διερωτώμενος για την ασφάλεια στην μετακίνηση / διακίνηση ανθρώπων και αγαθών μεταξύ των δύο χωρών.
 
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
Εθνικής Άμυνας,
Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: «Σχετικά με τα διάτρητα και πολλαπλώς επικίνδυνα Ελληνο- Βουλγαρικά σύνορα»
Τον Ιανουάριο του 2010, οι τότε πρωθυπουργοί Ελλάδας και Βουλγαρίας, Γεώργιος Παπανδρέου και ΜπόικοΜπορίσοφ, εγκαινίασαν την δίοδο του Αγίου Κωνσταντίνου που συνδέει την Ελλάδα (Ξάνθη) με την Βουλγαρία ( Ζλάτογκραντ). Ο Γεώργιος Παπανδρέου μάλιστα είχε δηλώσει τότε πως «ανοίγουν δρόμοι για ανάπτυξη, εμπόριο και τουρισμό υψηλής ποιότητας». Ακόμα είχε σπεύσει να τον χαρακτηρίσει: «δρόμο, για τη νέα Ευρώπη που δημιουργούμε».
Η δίοδος κατασκευάστηκε από τη Νομαρχία στην διάρκεια της θητείας του Γεώργιου Παυλίδη. Ο δρόμος είναι ιδιαίτερα μικρός και για τον λόγο αυτό έχει χαρακτηριστεί τουριστικός. Απαγορεύεται η διέλευση βαρέων οχημάτων που μεταφέρουν προϊόντα από την μια χώρα στην άλλη και δεν υπάρχει τελωνείο. 
Σύμφωνα με πλήθος δημοσιευμάτων, από την ελληνική πλευράδεν υπάρχει καμία απολύτως υποδομή για την φύλαξη των συνόρων. Αποτέλεσμα αυτού είναι ο μοναδικός Έλληνας αστυνομικός βάρδιας στο σημείο, να φιλοξενείτε σε φυλάκιο που βρίσκεται επί  Βουλγαρικού εδάφους, παραχωρημένο μάλιστα από τις Βουλγαρικές αρχές οι οποίες έχουν απαγορεύσει στους Έλληνες αστυνομικούς να οπλοφορούν. Επιπροσθέτως,τα δημοσιεύματα παραθέτουν πληροφορίες που θέλουν το εν λόγω φυλάκιο να μην έχει ούτε τις στοιχειώδεις παροχές για την λειτουργία του. Δεν διαθέτει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, θέρμανση, βασικό εξοπλισμό γραφείου, σταθερό τηλέφωνο και πρόσβαση στο διαδίκτυο. Μάλιστα, στην περιοχή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπηρεσιακός ασύρματος της ΕΛ.ΑΣ. λόγω έλλειψης δικτύου. Ακόμα, ο μοναδικός Έλληνας αστυνομικός δεν διαθέτει περιπολικό όχημα.
Μπορεί και οι δυο χώρες να βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση  και κατά συνέπεια η μετακίνηση προσώπων και η διακίνηση προϊόντων να είναι απολύτως νόμιμη, ωστόσο οι κίνδυνοι που ενέχει η παντελής αδιαφορία της κυβέρνησης της χώρας μας, για την φύλαξη των συνόρων της, μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει.
Επειδή, είναι αδύνατο να ελεγχθούν τα σύνορα από έναν και μοναδικό αστυνομικό που δεν οπλοφορεί και δεν έχει περιπολικό όχημα

Επειδή, η «γενναιοδωρία» της γειτονικής χώρας σε συνδυασμό με την επιρρέπεια της Ελληνικής Κυβέρνησης στην κατάφαση σε οποιασδήποτε παράλογη απαίτηση υποτιθέμενων συμμάχωνκατακυρώνει διεθνώς την ανικανότητα της Ελλάδας να προστατεύσει τα σύνορά της
Επειδή, ο κίνδυνος της λαθρεμπορίας είναι υπαρκτός υπό αυτές τις συνθήκες και επιπλέον, τελευταία, στη Νότια Βουλγαρία ανθούν όλο και περισσότερα πολιτικά και πολιτιστικά κινήματα με τουρκικά φρονήματα
Ερωτάσθε:
·         Ποιος αποφάσισε και πότε να διατεθεί ένας και μοναδικός αστυνομικός για την φύλαξη της διόδου του Αγίου Κωνσταντίνου; (Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα)
·         Ποιες οι έως τώρα κινήσεις των Υπουργείων σας για να αυξηθεί η ασφάλεια  στα σύνορα, στο εν λόγω σημείο;
·         Με ποιους τρόπους ελέγχεται η λαθρεμπορία στο προαναφερθέν σημείο;
·          Ποιες οι ενέργειες των δυο υπουργείων για την ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής, που είναι απαραίτητη για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων;
24/10/2012
Ο Ερωτών και Αιτών Βουλευτής
Βασίλειος Καπερνάρος

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Ifop για την εφημερίδα Le Figaro, που δημοσιεύτηκε σήμερα, σχεδόν οι μισοί Γάλλοι θεωρούν τους ισλαμιστές απειλή για την εθνική τους ταυτότητα.

Η έρευνα έδειξε ότι το 60% των Γάλλων πολιτών πιστεύει πως το Ισλάμ είναι πλέον «πολύ σημαντικό» στη Γαλλία, σε ό,τι αφορά στην επιρροή του και την προβολή του, από 55% πριν από δύο χρόνια.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 43% των ερωτηθέντων θεωρεί την παρουσία της κοινότητας των μουσουλμάνων απειλή για την εθνική του ταυτότητα, έναντι ενός μόλις 17% που θεωρεί ότι αυτή εμπλουτίζει την κοινωνία. Το 40% των ερωτηθέντων δήλωσε αδιάφορο για την παρουσία του Ισλάμ, σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα.

«Η δημοσκόπησή μας δείχνει μια περαιτέρω σκλήρυνση των απόψεων των Γάλλων», επισήμανε ο Ζερόμ Φουρκέ, επικεφαλής του τμήματος ερευνών γνώμης της Ifop, μιλώντας στην εφημερίδα.
Η αποτελεσματικότητα των προσπαθειών του κοσμικού χαρακτήρα γαλλικού κράτους, στο οποίο η πλειονότητα των πολιτών είναι καθολικοί χριστιανοί, να ενσωματώσει τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στην Ευρώπη αμφισβητήθηκε έντονα τον Μάρτιο όταν ο Μοχάμαντ Μέραχ δολοφόνησε τρία εβραιόπουλα, έναν ραβίνο και τρεις στρατιωτικούς.

«Τα τελευταία χρόνια δεν έχει περάσει ούτε μια εβδομάδα που το Ισλάμ να μην βρίσκεται στην καρδιά της ειδησεογραφίας για κοινωνικούς λόγους: η μαντίλα, το φαγητό χαλάλ, δραματικές ειδήσεις όπως τρομοκρατικές επιθέσεις και γεωπολιτικοί λόγοι», επισήμανε ο Φουρκέ.

Η διάδοση του φαγητού χαλάλ και η αυξανόμενη μετανάστευση, ειδικά από την βόρεια Αφρική, αποτέλεσαν κεντρικά θέματα στην προεκλογική εκστρατεία ενόψει των προεδρικών εκλογών νωρίτερα φέτος, όταν ο Νικολά Σαρκοζί επιδίωξε να αλιεύσει ψήφους από τις τάξεις των ψηφοφόρων του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου.

Ο Σαρκοζί έχασε από τον υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Ολάντ αλλά ένας από τους υποψήφιους για την ηγεσία του συντηρητικού κόμματος Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), ο Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, επανέφερε το ζήτημα του Ισλάμ στην ημερήσια διάταξη, υποστηρίζοντας ότι μουσουλμάνοι νέοι αρπάζουν τα γλυκά από τα χέρια των παιδιών κατά την διάρκεια της νηστείας τον μήνα του Ραμαζανιού.

Η δημοσκόπηση δημοσιεύεται επίσης μετά την κατάληψη ενός τεμένους από μια ακροδεξιά ομάδα στην πόλη Πουατιέ, στην δυτική Γαλλία, το σαββατοκύριακο, όταν εξέδωσε μια ανακοίνωση με την οποία «κηρύσσει τον πόλεμο» σε αυτόν που αποκαλεί τον «Εξισλαμισμό της Γαλλίας».

Ο Μοχάμεντ Μουσάουι, πρόεδρος του Γαλλικού Μουσουλμανικού Συμβουλίου (Conseil Francais du Culte Musulman, CFCM), επισήμανε σε δηλώσεις του πως ο φόβος για το Ισλάμ ανακινείται καθώς πολιτικοί επιχειρούν να χειραγωγήσουν τον πληθυσμό υποστηρίζοντας πως ο αυξανόμενος πληθυσμός των μουσουλμάνων μεταναστών και η εξάπλωση της θρησκείας τους θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επιβολή του ισλαμικού νόμου (σαρία).

«Το Ισλάμ έχει βγει από τη σφαίρα της θρησκείας κι έχει καταστεί πολιτικό ζήτημα», σημείωσε ο Μουσάουι ερωτηθείς σχετικά με την δημοσκόπηση. «Οι προσπάθειες να συσχετιστούν περιθωριακά φαινόμενα με την καθαυτή μουσουλμανική πίστη πυροδοτεί την απόρριψη κάθε διάστασης του Ισλάμ» από πολλούς Γάλλους, ανέφερε.

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη το διάστημα από την 15η ως την 18η Οκτωβρίου σε δείγμα 1.736 πολιτών, έδειξε ακόμη ότι εξαπλώνεται η διάθεση απόρριψης των συμβόλων της ισλαμικής πίστης. Περίπου το 43% των ερωτηθέντων αντιτάχθηκαν στην οικοδόμηση νέων τζαμιών, από 39% το 2010, ενώ το 63% εξέφρασε την αντίθεσή του στο να επιτρέπεται στις μουσουλμάνες να φορούν μαντίλες δημόσια, από 59% πριν από δύο χρόνια. Η κυβέρνηση του Σαρκοζί είχε απαγορεύσει οι μουσουλμάνες να φορούν μαντίλες που καλύπτουν πλήρως το πρόσωπο.


 
Μας έχουν τρελάνει στο παραμύθι, πως αν δεν πάρουμε την δόση θα πεινάσουμε (εννοείται εμείς οι πολίτες γιατί αυτοί, οι πολιτικοί, τρώνε με σαράντα μασέλες), πως η μόνη λύση για τη χώρα είναι η δόση των 31,5 δις ευρώ, πως κι αυτοί πονούν που είναι αναγκασμένοι να ψηφίσουν αυτά τα μέτρα που καταστρέφουν τους Έλληνες κι άλλες πολλές τέτοιες σαχλαμάρες.

Από την άλλη μεριά, κανένα αντιμνημονιακό κόμμα δεν έχει καταθέσει έστω και μία πρόταση τεκμηριωμένη που να δείχνει έναν άλλο δρόμο που οδηγεί σε λύσεις και οικονομική ανάπτυξη, που να δημιουργεί θέσεις εργασίας, που να προσφέρει μια καλύτερη ποιότητα ζωής στους πολίτες. Καμία κουβέντα για το τι έχουν σκοπό να κάνουν αυτοί αν δεν πάρουμε την δόση και γίνουν αυτοί κυβέρνηση.

Για να μπορέσει η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα οξυμένα προβλήματά της, θα πρέπει, όχι μόνο να έχει πατριώτες πολιτικούς, αλλά και πολίτες πατριώτες.

Όταν ο πολίτης είναι υποταγμένος στο όποιο κόμμα, όταν ο πολίτης δέχεται το αλάθητο του αρχηγού ως θέσφατο, όταν το κομματικό στέλεχος δεν αντιδρά σε βλαπτικές αποφάσεις του κόμματός του επειδή υποκύπτει στον όρο «κομματική πειθαρχία», τότε, ούτε ελεύθερος είναι αλλά ούτε και πατριώτης.

Ο πατριώτης πάνω από όλα έχει το καλό της χώρας του.

Τα κόμματα, οι αρχηγίσκοι, οι βουλευτές, «ντύνονται» με έναν ιδεολογικό μανδύα και καλούν όλους τους πολίτες που πιστεύουν σε αυτόν, να ενταχθούν στις τάξεις τους ως μέλη. Μάλιστα, για να γίνουν και πιο ελκυστικοί, βάζουν μέσα στην ιδεολογία που πλασάρουν και λίγο πατρίδα, και λίγο θρησκεία και λίγο οικογένεια. Όλα είναι «με ολίγη» δηλαδή παραγγελίες του καφενείου, τίποτα το σοβαρό.

Οι πολίτες όμως θα πρέπει κάθε στιγμή να εξετάζουν, αν το κόμμα στο οποίο ανήκουν, κινείται στα πλαίσια της ιδεολογίας που διακηρύττει, αν προασπίζει τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών, αν ο αρχηγός και οι βουλευτές είναι έντιμοι, ηθικοί. 
Αν όλα τα βρίσκει σωστά, καλώς παραμένει πιστός στο κόμμα του. 
Αν όμως διακρίνει πράξεις που είναι αντίθετες με την ηθική του, με την ιδεολογία του, αν βλέπει πως το κόμμα του δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πατρίδας και των πολιτών αλλά συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, ποιος ο λόγος να παραμένει πιστός οπαδός, πιστό όργανο του συγκεκριμένου κόμματος; 
Δεν αισθάνεται εξαπατημένος; 
Δεν βλέπει πως το συγκεκριμένο κόμμα δεν εκφράζει την ιδεολογία του; 
Γιατί παραμένει προσκολλημένος σε αυτό; 
Από συμφέρον; Τότε δεν είναι πατριώτης! 
Από συνήθεια; Τότε είναι ανώριμος!

Όποιος αγαπά την πατρίδα του συμπαρατάσσεται με εκείνους που έχουν τον ίδιο ανώτερο σκοπό με αυτόν. «Να φυλάττουν πίστη εις την πατρίδα».

Όποιος υπηρετεί πρόσωπο ή κόμμα που αποδεδειγμένα έχουν βλάψει την χώρα και δεν αντιδρά, δεν αποχωρεί από αυτό, δεν είναι πατριώτης.

Απαντώντας λοιπόν στο καυτό ερώτημα αν πρέπει ή όχι να πάρουμε την καταστροφική δόση των 31,5 δις ευρώ για να σωθούν οι πολιτικοί και να καταστραφούν οι Έλληνες πολίτες κάνουμε την πιο κάτω πρόταση:
Να μετοχοποιήσει η κυβέρνηση τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας αντί να επιδιώκει την πώλησή τους έναντι πινακίου φακής σε ξένα οικονομικά συμφέροντα.  

Έχει υπολογίσει πόσα δισεκατομμύρια ευρώ θα βάλει στο άδειο ταμείο της, πόσο δυνατή θα γίνει η Ελλάδα;

Μήπως νομίζει πως αυτό δεν γίνεται ή μήπως – λέω μήπως – η πώληση της όποιας έκτασης, της όποιας πλουτοπαραγωγικής περιοχής θα αποφέρει «δωράκια» κοινώς «μίζες»;

Θυμίζουμε ότι, ο οργανισμό Scandec Org (εμπορική – οικονομική – πολιτική ένωση των επτά σκανδιναβικών χωρών Σουηδίας, Νορβηγίας, Δανίας, Φινλανδίας, Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας) λίγο πριν ο καταστροφέας της χώρας Γιώργος Παπανδρέου μας οδηγήσει στο εκτελεστικό απόσπασμα του ΔΝΤ και της Τρόϊκα, μας είχαν προτείνει, δωρεάν μελέτη, έρευνα, εξόρυξη και εμπορία των κοιτασμάτων, με αναλογία κέρδους 80% προς 20% (το 20% στην Ελλάδα, το 80% στον διεθνή οργανισμό), προκειμένου να αποπληρωθεί σε βάθος χρόνου, το ποσό των 250 δισ. ευρώ που θα έδινε στην Ελλάδα.

Παράλληλα. δεσμευόταν για μεταφορά – κάλυψη του 90% των εργασιακών δραστηριοτήτων του μόνο από Έλληνες εργαζόμενους και οποιαδήποτε συμφωνία ναυπήγησης για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου που θα βρίσκονταν, να γίνεται αποκλειστικά από την Ελλάδα.

Η αναφορά της νορβηγικής εταιρείας TGF-MoR, που κάνει σεισμικές έρευνες για ανεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου μιλάει για κοίτασμα 6 δισ. βαρελιών φυσικού αερίου μόνο στην Κρήτη, όσο δηλαδή τρεις φορές της Αλάσκας και μισή φοράς του συνόλου της Σιβηρίας.

Παράλληλα η ίδια εταιρεία μετά από έρευνες που έχει κάνει στο Ιόνιο μιλάει για ύπαρξη 900.000 βαρελιών φυσικού αερίου ετησίως στην περιοχή της Κεφαλονιάς, 1.200.000 βαρελιών ανοικτά του Κατάκολου, 800.000 βαρέλια στη Ζάκυνθο και περίπου 2.500.000 βαρέλια στους Οθωνούς.

Η Ελλάδα μπορεί, όχι απλά να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της, αλλά να γίνει σημαντική δύναμη στην Ευρώπη.

Οι πολίτες το ζητούν.

Οι πολιτικοί το θέλουν;

Σε αυτή τη φάση, θα φανούν οι πατριώτες…

Η βουλευτής Κωνσταντοπούλου προανήγγειλε κατάθεση αιτήματος από τον ΣΥΡΙΖΑ για να κληθεί να καταθέσει ο πρώην πρωθυπουργός...
Η πολιτική σκηνή προκαλεί επικίνδυνα

Το ερώτημα μπορεί να μην είναι ρητορικό, αφού οι αποκαλύψεις σχετικά με το πρόσωπο του πρώην υπουργού Οικονομικών και τον ρόλο του σε υποθέσεις όπως αυτή με το περιβόητο CD της Λαγκάρντ, αλλά και της εισόδου της χώρας μας στο μνημόνιο, είναι ικανές από μόνες τους να στοιχειοθετήσουν σοβαρό κατηγορητήριο εις βάρος του κ. Παπακωνσταντίνου και να τον θέσουν ενώπιον μίας πολύ σοβαρής απειλής ισόβιου εγκλεισμού του στην φυλακή.

Βέβαια, για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να το αποφασίσει το πολιτικό σύστημα της χώρας. Θα πρέπει, δηλαδή, οι αρμόδιοι πολιτικοί, οι αρχηγοί των κομμάτων, να συναποφασίσουν πως θα πρέπει επιτέλους να μπει το μαχαίρι στην πληγή προκειμένου να εκκινήσει η περιβόητη κάθαρση, που συνεχώς ακούγεται αλλά κανείς δεν την έχει δει ακόμη…

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, απόπειρας της πολιτικής κάθαρσης, φαίνεται πως βρίσκεται και μία αποκάλυψη που δίνει νέα τροπή στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ έκανε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Όπως είπε, μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο της Real, τον Ιανουάριο του 2011 -και ενώ είχε φτάσει στη χώρα μας το CD με τα ονόματα των Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην HSBC- ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μαζί με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου συναντήθηκαν μυστικά στην Ελβετία με τον επικεφαλής της τράπεζας αυτής.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου, επισήμανε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου, που παραδέχθηκε κατά τη χθεσινή του κατάθεση στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας τη συνάντηση αυτή, αρνήθηκε στη συνέχεια να δώσει οποιαδήποτε διευκρίνηση τόσο για το αντικείμενο της συνάντησης όσο και για τα οποία αποτελέσματα παρήχθησαν. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι από τότε σταμάτησε κάθε ενέργεια γύρω από τα ονόματα της λίστας.

Επιπλέον, με βάση αυτή την παραδοχή, η κυρία Κωνσταντοπούλου προανήγγειλε κατάθεση αιτήματος από τον ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή ώστε να κληθεί να καταθέσει ο πρώην πρωθυπουργός.

Νωρίτερα πάντως, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε μιλήσει για πολιτικές, ποινικές και αστικές ευθύνες τεσσάρων προσώπων σε σχέση με το χειρισμό της λίστα Λαγκάρντ. 
Κατονόμασε τους κυρίους Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Παπακωνσταντίνου καθώς και τους πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη και Ιωάννη Διώτη.
Έκανε λόγο για εξωθεσμική και παραθεσμική χρήση της λίστας, για παράβαση καθήκοντος, καθώς και για ιδιωτική χρήση δημοσίου εγγράφου.

Τέλος, η κύρια Κωνσταντοπούλου είπε ότι δεν μπορεί να ξεχάσει την προσπάθεια που έγινε πέρυσι από τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο να αντικαταστήσει τους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη, ούτε τις καταγγελίες τους για παρεμβάσεις από πολιτικά πρόσωπα στο έργο τους.

Άραγε, να περιμένουμε πως κάτι θα συμβεί και θα αρχίσουν οι υπεύθυνοι της σημερινής κατάντιας της Ελλάδας να αντιμετωπίζουν τα… «έργα» τους και να οδεύουν ένας – ένας ή κατά ομάδες στην φυλακή ή μήπως όλα όσα γίνονται αποτελούν μέρος μίας θεατρικής παράστασης που σκοπό έχει να αποπροσανατολίσει από άλλα θέματα στα οποία δεν πρέπει να στραφεί η προσοχή των πολιτών;

Πάντως, προς επίρρωσιν των εμπλεκομένων πολιτικών, οι οποίοι αναμένεται με ένα νόμο να αποφασίσουν την μεταβολή της χώρας σε χώρο και την ουσιαστική κατάργηση του Συντάγματος, επειδή αντιτάσσεται στα συμφέροντα των «δανειστών» και προστατεύει την εθνική κυριαρχία που η έχει γίνει στόχος των «δάνειων δυνάμεων», θα πρέπει να καταστεί απολύτως σαφές πως όλα όσα αποφασίζουν με νόμους -οι οποίοι εναντιώνονται στο Ελληνικό Σύνταγμα αλλά και στο Διεθνές Δίκαιο-, μπορούν επίσης να καταργηθούν με ένα νόμο, ο οποίος θα ορίζει ως παράνομες, ειδεχθείς και αντεθνικές ενέργειες όλες όσες αποφασίσθηκαν από τις κυβερνήσεις των τελευταίων 15 και πλέον ετών.
 • Με ένα νόμο καταργούν το Σύνταγμα, με ένα νόμο το Σύνταγμα μπορεί να επανέλθει.
 • Με ένα νόμο καταργούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών, με ένα νόμο θα καταργηθούν τα δικά τους ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα.
 • Με ένα νόμο μετατρέπουν τη χώρα σε χώρο, με ένα νόμο θα οδηγηθούν για μόνιμη εγκαταβίωση σε δωμάτια διαστάσεων 1Χ2.
Η απόφαση των σημερινών πολιτικών για ουσιαστική κατάργηση της χώρας με έναν νόμο, θα αποτελεί ταυτόχρονα και την καταδικαστική απόφαση που θα τους οδηγήσει να ζήσουν την φρίκη και την κόλαση που με τόση επιμέλεια δημιούργησαν για όλους τους άλλους.
Η απόφαση είναι δική τους. Τα υπόλοιπα, θα τα αναλάβει ο χρόνος…


Είναι γνωστό πως εδώ και χρόνια το παρόν σύστημα, τα παρακλάδια και τα δεκανίκια του εμπαίζουν τους θεσμούς, καταπατούν τους νόμους και χρησιμοποιούν ως άλλοθι την χρήση λέξεων προκειμένου να αιτιολογήσουν όχι μόνο τα παρανόμως πραττόμενά τους, αλλά και προκειμένου να γελοιοποιήσουν (και να αυτογελοιοποιηθούν) στο όνομα της αυτό-προστασίας τους και της φαινομενικής δημοκρατίας τους.

Σε αυτό ακριβώς το μοτίβο στηρίζεται και η σημερινή ανθυπο-τροϊκανή κυβέρνηση και οι πραιτωριανοί της, οι οποίοι εμμένουν να επιβάλουν είτε τις ιδεοληψίες τους είτε την καταστροφική τους παρουσία στους Έλληνες πολίτες. Δεν διστάζουν, μάλιστα, διόλου στο να επιτίθενται ακόμη και σε θεσμούς που είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με ιστορικές επετείους, προφασιζόμενοι λέξεις ή παραφράζοντας τον ίδιο το νόμο, προκειμένου να αυτοπροστατευθούν, επειδή γνωρίζουν πάρα πολύ καλά όχι μόνο τι κάνουν στην χώρα, αλλά και ποιες είναι οι λογικές συνέπειες που τους αναμένουν.

Έτσι, σε έναν αγώνα δρόμου προς την αποφυγή της δημόσιας χλεύης και σε μία πανικόβλητη προσπάθεια να διαφύγουν των ιστορικών τους ευθυνών, οι ίδιοι και τα πληρωμένα και τοποθετημένα ανδράποδά τους έχουν μετατρέψει τις εθνικές επετείους σε «απαγορευτικές εκδηλώσεις» (μεταφράζοντας το νόμο κατά το δοκούν) και ουσιαστικά επιβάλλουν την παύση απόδοσης τιμών εκ μέρους των πολιτών. Νόμιμο ή παράνομο; Ηθικό ή ανήθικο; Το μόνο βέβαιο είναι πως οι πρακτικές τους προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη χλεύη, ενδεδυμένες τον τρόμο αλλά και τον τραγέλαφο των προσώπων από τις οποίες αυτές εκπορεύονται.

Σε τι, άραγε, διαφέρουν οι χούντες από το εξαμβλωτικό πολίτευμα που λειτουργεί σήμερα κατά των συμφερόντων της χώρας και των πολιτών της;
Πότε επιτρέπεται να συγκεντρώνονται οι πολίτες;
Πότε έχουμε συναθροίσεις και πότε συγκεντρώσεις;
Ποια η ειδοποιός διαφορά, η οποία καθιστά παράνομες τις δημόσιες συγκεντρώσεις;
Μπορούν να κατανοήσουν οι «ευπρεπισμένοι δημοκράτες» την διαφορά μεταξύ δημοκρατίας και κατάργησής της;
Μπορούν οι «προύχοντες» του πολιτεύματος και τα υποπόδιά τους να αντιληφθούν εάν βρίσκονται πέρα από τα όρια της σαφέστατης γραμμής που διαχωρίζουν τη λέξη δημοκρατία από τη λέξη χούντα;

Είναι προφανής, πλέον, ο τρόμος για τις νομοτελειακές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν. Όπως είναι προφανές και το τι ακριβώς θα συμβεί σε όσους σήμερα περιγελούν και καταπατούν τους θεσμούς, έχοντας δημιουργήσει ένα μη-πολίτευμα και έχοντας εξασφαλίσει την αυτοπροστασία τους από δυνάμεις κομματικών πραιτωριανών ή ένστολων «σταγονιδίων» που λειτουργούν ατιμώρητοι καταπατώντας το νόμο που, υποτίθεται, έπρεπε να φυλάττουν.

Όπως μεταδίδει ο καλός φίλος «Θαλαμοφύλακας», πριν από λίγες ημέρες συμπολίτης μας κατέθεσε ερώτημα στην ΓΑΔΑ, ζητώντας να του απαντηθεί για ποιους λόγους δεν του επιτρέπεται ως πολίτη να παρακολουθεί τις παρελάσεις και να αποδίδει τιμή στους ανθρώπους εκείνους που έγραψαν ιστορία προσφέροντας την ζωή τους προς όφελος της πατρίδας μας, της Ελλάδας.

Η επιστολή του πολίτη

ΠΡΟΣ: ΓΑΔΑ Γραφείο Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής
ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΗ : Αλιβάνογλου Νικόλαος Κατσίμπα 17, Αγ.Δημήτριος - ΑΘΗΝΑ

Θέμα: « ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ Αίτημα παροχής πληροφοριών σχετικά με το Συνταγματικό Δικαίωμα της Ελεύθερης πρόσβασης των Πολιτών στους χώρους εορτασμού για την 28η Οκτωβρίου»

Τυγχάνω Έλληνας Πολίτης με πλήρη Πολιτικά Δικαιώματα και λευκό ποινικό μητρώο που ανέκαθεν έτρεφα και τρέφω δέος και σεβασμό για τους προγόνους μου, οι οποίοι πολέμησαν τόσο κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και το Έπος του 1940 όσο και παλαιότερα κατά την διάρκεια της Επαναστάσεως του 1821 και πρός τους οποίους πάντα αποδίδω τιμές παντοιοτρόπως. Ανέκαθεν μπορούσα να αποδώσω αυτές τις τιμές ελεύθερα και ανεμπόδιστα πάντα σε κάθε τόπο και χρόνο που το απαιτούσε, κυκλοφορώντας ελεύθερα στην Επικράτεια για την οποία έπεσαν ώστε να μπορώ ακριβώς να το πράττω.

Την περασμένη όμως 25η Μαρτίου αυτό μου το Δικαίωμα, το οποίο προστατεύεται από το Σύνταγμα και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μου άρθηκε από εσάς βιαίως, μου καταπροσβάλλατε την προσωπικότητα μου, παρεμποδίζοντας με να πλησιάσω ελευθέρως στον τόπο διεξαγωγής της παρέλασης, άνευ αιτιολογήσεως έως ότου ολοκληρωθεί η παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας, περιοχή πλατείας συντάγματος. Επειδή είναι προφανές ότι με απομακρύνατε τότε, όπως και όλους μου τους συμΠολίτες, διότι είχατε εντολή να μην επιτρέψετε στους απλούς Πολίτες, δηλαδή τον Κυρίαρχο Ελληνικό Λαό, να πλησιάσει όπως ανέκαθεν το έπραττε σε όλο το μήκος της παρέλασης, απειλώντας μας μάλιστα ακόμα και με ακροβολιστές, και γενικώς τρομοκρατώντας μας με κάθε τρόπο ωσάν να είμαστε εμείς οι εχθροί του κράτους

ΑΙΤΟΥΜΑΙ ΟΠΩΣ ΕΓΓΡΑΦΩΣ
1. μου αιτιολογήσετε με πλήρες νομικό σκεπτικό για ποιο λόγο αποκλείετε τους Έλληνες Πολίτες συλλήβδην από την παρέλαση και δεν τον αφήνετε να αποδώσει τιμές όπως επιθυμεί,
2. μου κοινοποιήσετε πλήρες νομικό σκεπτικό επί της Συνταγματικότητας των μέτρων αυτών εφʼ όσον απαγορεύεται η πρόσβαση ακόμα και σε Πολίτες με νόμιμη Ελληνική ταυτότητα και το Εθνικό Σύμβολο, την Σημαία, στα χέρια,
3. να με ενημερώσετε εάν αληθεύει η πρόθεση σας να χρησιμοποιήσετε στρατιωτική δύναμη για την προστασία των πολιτικών προσώπων που θα παρακολουθήσουν την παρέλαση και να εξασφαλίσετε την απουσία κάθε Πολίτη από γύρω τους και για ποιο λόγο,
4. να με ενημερώσετε πώς θα εξασφαλίσετε σε εμένα, που σκοπεύω φέτος την 28η Οκτωβρίου να αποδώσω τιμές στο σύνταγμα απέναντι από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, και σε κάθε άλλον συμπολίτη μου που το επιθυμεί, ανεμπόδιστη πρόσβαση κατά την διάρκεια της παρελάσεως.

Επιφυλασσόμενος παντός νομίμου Δικαιώματος μου,

Αλιβάνογλου Νικόλαος
Αθήνα, 23 Οκτωβρίου 2012

Και τι απάντησε η Ελληνική Αστυνομία; Ναι μεν, αλλά και να είχαμε να λέγαμε…
Ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής προτίμησε να παίξει με τις λέξεις, να εκτεθεί ανεπανόρθωτα απέναντι στο υποτιθέμενο δημοκρατικό πολίτευμα και σαρκάζοντας την κοινή λογική να υπεραμυνθεί του μέτρου απαγόρευσης των παρελάσεων όποτε αυτό κριθεί απαραίτητο…
Και όμως, θα μπορούσε πολύ εύκολα να απαντήσει ειλικρινά, γράφοντας στην απάντησή του το γνωστό «εκτελούμεν ανωτέρω εντολάς» και να γινόταν αυριανός μάρτυρας κατηγορίας κατά της υφιστάμενης χούντας…
Όμως, ο ίδιος προτίμησε να τοποθετήσει τον εαυτό του στο πλευρό της τροϊκανής χούντας και να καθίσει μαζί με άλλους στο εδώλιο του κατηγορουμένου αντιμετωπίζοντας πλήθος κατηγοριών, με μεγαλύτερη αυτή της καταπάτησης του Συντάγματος και της στήριξης μίας παράνομης κυβέρνησης.
Δική του η επιλογή, δική του και η απάντηση που ακολουθεί. Διαβάστε την και βγάλτε τα συμπεράσματά σας…

H απάντηση της ΓΑΔΑ


Του Ιωάννη Σ. Θεοδωράτου

Hur Deniz κατά τον Αχμέτ Νταβούτογλου σημαίνει Θάλασσα Ειρήνης (σ.σ. για το Αιγαίο). Ο Νέο-οθωμανός υπουργός Εξωτερικών παρότι «υποχρεώθηκε» να καθίσει κάτω από τον πίνακα που απαθανατίζει ένδοξες στιγμές του Ναυτικού κατά του Οθωμανικού Στόλου κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, φρόντισε να εξαπολύσει σειρά διπλωματικών τορπιλών, με στόχο τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Οι βολές αυτές που «εγκλώβισαν» την ελληνική υφαλοκρηπίδα και το δικαίωμα ανακήρυξης ΑΟΖ, δεν ήσαν καθόλου τυχαίες, καθώς σύμφωνα με την Θουκυδίδεια αρχή: η δυναμική τουρκική πολιτική επιβάλλεται όσο της το επιτρέπει η ελληνική αδυναμία. Αυτό άλλωστε καταδείχθηκε προτού συμπληρωθούν 48 ώρες από την αναχώρηση του Τούρκου υπουργού, όταν η κορβέτα κλάσης Α69 «Bafra» (F505) πραγματοποίησε μια προκλητική αλλά συμβολικής σημασίας παραβίαση. Χρησιμοποιώντας το Τουρκικό Ναυτικό (TDK) ως εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής, η κορβέτα λειτούργησε όπως ο σκύλος που θέλει να μαρκάρει την περιοχή του, πλέοντας σε στίγματα εντός θαλασσίων περιοχών, οι οποίες συνδέονται με την υπό ανακήρυξη ΑΟΖ.


Huzur Deniz θα μπορούσε να καταστεί το Αιγαίο – με αρκετή δόση ειρωνείας μεταφράζεται ως Θάλασσα Υπνηλίας – με αφορμή την νωθρή-κοιμισμένη ελληνική στάση, η οποία τηρείται και είχε χαρακτηρισθεί ως «στρατηγική ψυχραιμία», απέναντι στις σταθερότατα πλέον διατυπωμένες τουρκικές προκλήσεις. Από την φινλανδοποίηση οδεύουμε μέσω της στρατηγικής ψυχραιμίας στην υπνηλία;

Η απάντηση εκτιμώ ότι βρίσκεται στα… lexotanil που έχουν λάβει εδώ και δεκαετίες οι ελληνικές ηγεσίες και κυβερνήσεις, όταν σε άλλες εποχές και υπό άλλες συγκυρίες, έπρεπε να καταπραϋνθεί η αντίδραση κατά της τότε κεμαλοκρατούμενης «φιλοευρωπαϊκής» Τουρκίας. Όλοι θυμόμαστε τις «έγκυρες» προβλέψεις περί αλλαγής της τουρκικής νοοτροπίας, περί αναγκαιότητας αυτοσυγκράτησης απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και πως το πρόβλημα θα επιλυόταν από την φιλοευρωπαϊκή στρατηγική τους Ερντογάν! Πέρασαν 12 χρόνια, οι ισλαμιστές ξέθαψαν το τόμαχωκ του Νέο-οθωμανισμού και σήμερα συνεχίζουν απτόητοι την αναθεωρητική ιμπεριαλιστική πολιτική τους έναντι της Ελλάδας. Τα «πολιτικοδιπλωματικά ψυχοφάρμακα» που χορηγούσαν παλαιότερα οι ΗΠΑ στην πολιτικο-οικονομική ελίτ των Αθηνών (σ.σ. των Βορείων προαστίων κυρίως) αποσκοπούσαν στην μετατροπή της εθνικής μας κατάστασης σε ένα πολυφυλετικό-πολυπολιτισμικό πολτό. Υπό αυτές τις συνθήκες το δέντρο αμφισβήτησης της ελληνικής ιστορίας, που καλλιέργησαν συνειδητά αρκετοί αριστεροί διανοούμενοι και πολιτικοί, όχι μόνον μεγάλωσε αλλά απέδωσε επικίνδυνους καρπούς. Η άρνηση της εθνικής ενότητας, η στοχοποίηση του «εθνικισμού», εντός του οποίου περικλείσθηκαν αρχετυπικές πατριωτικές έννοιες (από την σημαία και τον εθνικό ύμνο, μέχρι η γενετική και ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού), γέννησε αυτοκαταστροφικές πολιτικές θέσεις και θεωρίες. Εκεί μεταξύ άλλων θα πρέπει να αναζητηθεί το σημαντικότερο μέρος της κύριας αιτίας, που οδήγησε σημαντικά τμήματα της κοινωνίας να αναζητήσουν μόνα τους τρόπους πολιτικής αντίδρασης, ενισχύοντας νέους πολιτικούς χώρους.

Χώρος ή χώρα; Το ερώτημα κάθε άλλο παρά είναι ρητορικό. Αν θέλουμε να ζήσουμε δίπλα σε μια θάλασσα υπνηλίας, πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν συμβαίνει το ίδιο με τους απέναντι αντιπάλους μας. Είναι αληθές ότι η οικονομική κρίση μας έχει δημιουργήσει – πέραν των άλλων – και σύνδρομα εθνικής κατάθλιψης. Όμως μπορούμε να μετατρέψουμε το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα, καθώς βρισκόμαστε ενώπιον μιας ιστορικής ευκαιρίας. Παρά τα πολλαπλά πλήγματα που έχουν δεχθεί οι δαπάνες για την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας (το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα/Ελληνική Ακτοφυλακή πλέουν εντός της κατακόκκινης – πλέον – ζώνης στο πλαίσιο των μειώσεων), συντρέχουν ακόμη ισχυροί λόγοι αισιοδοξίας και αναμονής ευνοϊκών εξελίξεων, οι οποίες λαμβάνονται ήδη υπόψη από τους απέναντι σχεδιαστές πειρατικών πλόων…

Οι προσδοκίες των Νέο-οθωμανών από την εξάσκηση πιέσεων με αντικειμενικό σκοπό την εξασφάλιση ελληνικών υποχωρήσεων μεσο-βραχυπρόθεσμα, στηρίζονται επίσης και σε ένα άλλο αξίωμα του μεγάλου αρχαίου Έλληνα γεωπολιτικού. Η Άγκυρα δεν επιθυμεί να δει να αυξηθεί η ισχύς της Αθήνας, ιδιαίτερα σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία ασθμαίνει οικονομικώς, αλλά δεν αντανακλάται ανάλογα σε στρατιωτικό επίπεδο. Οι Τούρκοι επιτελείς φαίνεται να διαβλέπουν ότι:
 
α) η αποτρεπτική ισχύς των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικά του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας διατηρείται σε ποσοτικό-ποιοτικό επίπεδο ελαφρώς μειούμενη, αλλά δεν υποβαθμίζεται σε σημείο που να επιτρέψει «επιθετικούς τυχοδιωκτισμούς»,

β) η αδυναμία υλοποίησης νέων προμηθειών για το ΠΝ (σ.σ. όπως και για την ΠΑ, αλλά θα εστιάσουμε λόγω θεματολογίας μόνο στο Ναυτικό) σε επίπεδο ολοκλήρωσης προγραμμάτων ναυπήγησης νέων σκαφών (π.χ. FREMM, Super Vita) δεν συνιστά μια de facto υποχώρηση και υποβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων, σε επίπεδο των ναυτικών εξοπλισμών, καθώς ενίσχυση του ΠΝ μπορεί να προέλθει από άλλες χώρες,

γ) ειδικά η προοπτική παραχώρησης μεταχειρισμένων σκαφών όπως τα αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke από τις ΗΠΑ, δημιουργεί σοβαρούς «γεωστρατηγικούς συνειρμούς» στους Τούρκους επιτελείς,

δ) η δυνατότητα ενίσχυσης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του ΠΝ μέσω δανεισμού, παραχώρησης, ή ενοικίασης (σ.σ. όλα με συμβολικό τίμημα) πολεμικών πλοίων, ΑΦΝΣ (Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας), UAV και άλλων οπλικών συστημάτων, συν το παρελκόμενο πακέτο υποστήριξης αυτών, μπορεί να αποδώσει μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ένα ναυτικό συγκρότημα μονάδων επιφανείας, οι δυνατότητες του οποίου να υπερβαίνει ποιοτικά και επιχειρησιακά όλους τους ναυπηγικούς σχεδιασμούς των Τούρκων επιτελών για την επόμενη δεκαετία.

Ήδη τα διάφορα lobbies στις ΗΠΑ, τα οποία αντιστρατεύονται τα νέο-οθωμανικά γεωπολιτικά συμφέροντα, έχουν περάσει βάσει πληροφοριών στην φάση του συντονισμού και της κοινής σχεδίασης, ιδιαίτερα στον τομέα του επηρεασμού των κρίσιμων επιτροπών του Κογκρέσου (σε άμυνα και εξωτερική πολιτική). Στην Αθήνα οι πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών – με αιχμή τον πρωθυπουργό – σε ειδικό ακροατήριο, αλλά με πολλαπλούς αποδέκτες, μας επιτρέπουν την έκφραση αισιοδοξίας για το «συγχρονισμένο βήμα» που πρέπει να αποκτήσει η Αθήνα εάν θέλει να επιταχύνει τις διαδικασίες αποφασιστικής ενίσχυσης των αποτρεπτικών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων και ιδιαιτέρως του ΠΝ (σ.σ. εννοείται και της ΠΑ όπως και του ΕΣ).

Είμαστε «τυχεροί» – ναι όσο και αν διαφωνείτε – καθώς τώρα οι γενιές μας οφείλουν να αποδείξουν την ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού και να αντιδράσουμε με γνώση και πάθος για την μεγάλη επάνοδο! Όπως τον Χειμώνα που βλέπουμε τα πάντα να καλύπτονται από το χιόνι και το κρύο, όταν η Φύση η ίδια πενθεί για τον θάνατο, ενώ την ίδια στιγμή αθόρυβα προετοιμάζει την μεγάλη έκρηξη ζωής που θα φέρει την Άνοιξη, έτσι και εμείς καλούμαστε να προετοιμάσουμε την εαρινή μας εξόρμηση. Απομακρύνοντας κάθε τι φθοροποιό που μας γεμίζει απαισιοδοξία, κάθε σύνδρομο ήττας και απελπισίας, να οπλιστούμε με αυτοπεποίθηση την οποία θα αντλήσουμε έχοντας συνείδηση της ελληνικής ιστορίας και γνώση της ναυτικής γεωγραφίας.

Είμαστε ναυτικό έθνος καθώς από την εποχή του Μίνωα και της γεωπολιτικής των Αχαιών μέχρι σήμερα, η κυριαρχία αλλά και η επιβίωση του Ελληνισμού συνδεόταν ανέκαθεν άρρηκτα με τον έλεγχο των θαλασσών που περιβάλλουν τις πατρογονικές μας εστίες. Διανύοντας τη δεύτερη προς την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, το μεγάλο στοίχημα της επιτυχούς επαναφοράς μας στο ιστορικό προσκήνιο, διέρχεται μέσα από τη δυνατότητα αποτελεσματικής προστασίας του πνεύμονα που λέγεται Αιγαίο. Οι συγκυρίες τείνουν να μας ευνοούν σε γεωπολιτικό επίπεδο, καθώς μέσω των κυανόλευκων θαλάσσιων διαδρόμων, η γεωστρατηγική αξία της χώρας παραμένει ιστορικά υψηλότατη. Ας αφήσουμε το … χουζούρι στο οποίο μας οδήγησαν εκ δυσμών τάσεις και συνταγές άλλης εποχής και να αφοσιωθούμε στις διαδικασίες αφύπνισης και γενικής δυναμικής επαναφοράς μας στο γεωπολιτικό μας χώρο. Το Αιγαίο δεν θα επιτρέψουμε ουδέποτε να μετατραπεί σε Huzur Deniz, καθώς είναι το λίκνο από το οποίο και μέσω του οποίου, ο Ελληνισμός εκδήλωσε τις αρετές που τον ανέδειξαν σε πρωτοπόρο μορφογεννητική δύναμη της παγκόσμιας ιστορίας.

Είμαστε λαός ηγετικός, δραστήριος, αγωνιστικός (δηλ. πολεμικός), κυριαρχικός, με πολλά χαρακτηριστικά τα οποία συνάδουν με το ναυτικό επάγγελμα. Το Πολεμικό Ναυτικό, η Ελληνική Ακτοφυλακή αποτελούν τις κορωνίδες της εθνικής ναυτικής ισχύος, τμήμα της ευρύτερης θαλάσσιας ισχύος, την οποία απολαμβάνει ο οικουμενικός Ελληνισμός. Η γεωγραφία και η ιστορία δεν αποτελούν απλά τεκμήρια γεωπολιτικής βαθμολόγησης αλλά συγκροτούν το ζεύγος εκείνο των μοχλών μέσω των οποίων θα αναπτυχθούν σχεδιασμοί και στρατηγικές ώστε να εξέλθουμε από την κινούμενη άμμο της παρούσας κρίσης.

Περί Αλός
Πριν δυο χρόνια, στην απαρχή της βαθιάς κρίσης, μιλώντας με ένα υψηλόβαθμο στέλεχος Γαλλικής Τράπεζας που δραστηριοποιείται στη χώρα μας, τον ρώτησα το εξής απλό:

«Τώρα που ο κόσμος δυσκολεύεται να υποστηρίξει τα δάνεια του, τι σκέφτεστε να κάνετε; Μήπως αρχίσετε να κάνετε κατασχέσεις ακινήτων που είναι υποθηκευμένα;»

Η απάντηση του ήταν ξεκάθαρη:

«Αν χωρίς ρευστότητα οι Τράπεζες προχωρούσαν σε κατασχέσεις ακινήτων θα σήμανε την κατάρρευση της Τραπεζικής αγοράς. Δεν μπορεί μια Τράπεζα να πάρει ακίνητα αν δεν έχει ρευστό. Θα ήταν καταστροφικό και ούτε που το σκεφτόμαστε».

Σήμερα, με την αναχρηματοδότηση των Τραπεζών να προχωρά κανονικά μέσα από τα μνημόνια και τους πολίτες της χώρας να εξαθλιώνονται για να εξασφαλιστεί αυτή, οι Τράπεζες επανακάμπτουν και αποκτούν την πολυπόθητη ρευστότητα.

Μέχρι και πρότινος, οι Τράπεζες παρακαλούσαν τους δανειολήπτες να προσέρχονται στα οικεία καταστήματα για να κάνουν διακανονισμούς καταβάλλοντας μικροποσά, προκειμένου να εμφανίζουν κίνηση οι καρτέλες τους. Και όλοι χαρήκαμε, γιατί θεωρήσαμε ότι γλυτώσαμε τα χειρότερα.

Αμέσως μετά τις εκλογές και τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνασπισμού Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, οι δανειολήπτες αισθάνθηκαν έναν διαφορετικό άνεμο να φυσά απ την πλευρά των Τραπεζών. Τα τηλεφωνήματα δεν ήταν πλέον από εισπρακτικές εταιρείες μόνο αλλά και από δικηγορικά γραφεία.
Οι δικηγόροι των Τραπεζών εξηγούν στους δανειολήπτες ότι αν δεν ανταποκριθούν στις δανειακές τους συμβατικές υποχρεώσεις, οι Τράπεζες θα αναγκαστούν να καταγγείλουν τις δανειακές συμβάσεις πετυχαίνοντας δικαστικά να κάνουν το συνολικό ποσό ΑΜΕΣΑ ΑΠΑΙΤΗΤΟ!
Πολλοί δανειολήπτες που δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους έλαβαν στην πορεία και έγγραφα εξώδικα, με τα οποία ενημερώνονταν από τις Τράπεζες για τον άμεσο κίνδυνο να καταπέσει η δανειακή τους σύμβαση.

Σε όλο αυτό το διάστημα, η κυβέρνηση μιλάει για την ανάγκη εκταμίευσης της «δόσης» για να σωθεί η χώρα στη ζώνη του ευρώ! Και όπως όλοι γνωρίζουμε, σχεδιάζει μέτρα που θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια τους πολίτες σε απόλυτη αδυναμία να υποστηρίξουν τις δανειακές τους συμβάσεις με τις Τράπεζες. Γιατί αν σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών δεν μπορεί…, φανταστείτε τι θα συμβεί μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων.

Και ως του θαύματος ανοίγει η συζήτηση για την κατάργηση του νόμου που απαγορεύει στις Τράπεζες να κατάσχουν την πρώτη και κύρια κατοικία των δανειοληπτών τους!

Οι Τράπεζες επανακάμπτουν αποκτώντας ρευστότητα απ τον ιδρώτα του λαού, γιατί έτσι το σχεδίασαν οι κρατούντες. Και ο υποστηρικτικός τους μηχανισμός των μεγάλων ΜΜΕ που είτε ανήκουν σε Τραπεζίτες είτε διαπλέκονται με αυτούς εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα τους με δάνεια, με τον ίδιο τρόπο που διαπλέκονται με την εξουσία εξασφαλίζοντας ασυλία στην μη καταβολή των ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών, όχι απλά δεν μιλά για τις δραματικές εξελίξεις και το «μεγάλο κόλπο» που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά κάνουν ότι είναι δυνατόν να πείσουν τις μάζες ότι δίχως τη δόση η χώρα θα καταστραφεί.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο βέβαια, ότι σε θέσεις κλειδιά των κυβερνήσεων σε αυτή την κρίση βρέθηκαν πρόσωπα που προέρχονται από το Τραπεζικό σύστημα. Αυτοί ξέρουν πώς να υλοποιήσουν το «μεγάλο κόλπο» για να φτάσουμε στην «τελική λύση». Οι πολιτικοί μαθαίνουν και εκπαιδεύονται…

Φτάσαμε λοιπόν στο παρά πέντε.

Το προσεχές έτος θα καταργηθεί η απαγόρευση της κατάσχεσης της πρώτης κατοικίας και θα ξεκινήσει το τσουνάμι της κατάσχεσης περιουσιών που σήμερα αν και επιτρέπονται δεν γίνονται ακόμα για τους λόγους που προανέφερα.

Εύλογα βέβαια αναρωτιέται κανείς: Και τι θα τα κάνουν οι Τράπεζες τα σπίτια (και όχι μόνο); Σε ποιους θα τα πουλήσουν; Ποιος έχει χρήματα να αγοράσει σπίτι σήμερα; Και πόσο λογικό είναι να πετάξουν οι Τράπεζες στο δρόμο εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες και χιλιάδες επαγγελματίες (απ τις επιχειρήσεις τους) για να μείνουν όλα αυτά άδεια κι έρημα χωρίς να μπορούν οι Τράπεζες να κερδίσουν ρευστό από αυτά;
Πολύ λογική απορία.

Πριν λίγες μέρες κάποιοι μπορεί να διάβασαν μια είδηση που πέρασε στα ψιλά…
Ο Λάτσης πούλησε την Τράπεζα του (Eurobank) στην Εθνική και αποχώρησε οριστικά απ το Τραπεζικό σύστημα που είναι στις μέρες μας «υψηλού ρίσκου». Και στράφηκε σε επενδύσεις real estate!!!

Σε μια εποχή που δεν κουνιέται φύλλο στην αγορά ακινήτων ο Λάτσης στρέφεται σε αυτήν!
Και τι θα κάνει; Θα κτίζει σπίτια να τα πουλάει στους πολίτες που δεν μπορούν να αποπληρώσουν το δάνειο της πρώτης κατοικίας που ήδη τους βαραίνει;

Μα είναι τρελός αυτός ο Λάτσης;

Το πιο πιθανό λοιπόν, είναι πως ο Λάτσης και άλλοι που ετοιμάζονται να παίξουν δυνατά στο χώρο της αγοράς ακινήτων, ούτε τρελοί είναι ούτε άσχετοι. Μάλλον έξυπνοι είναι και με εξασφαλισμένες πληροφορίες για ότι πρόκειται να συμβεί στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Αφού λοιπόν άνοιξε η συζήτηση για να επιτραπεί η κατάσχεση και της πρώτης κατοικίας και με δεδομένο ότι οι δανειολήπτες θα βρεθούν μετά την εφαρμογή ακόμα πιο σκληρών μέτρων σε ακόμα μεγαλύτερη αδυναμία να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, οδηγούμαστε στη διαμόρφωση μιας κατάστασης που θα φέρει τις Τράπεζες (πιθανόν και το Δημόσιο έναντι οφειλετών) σε απόλυτα πλεονεκτική θέση.

Κάθε Βορίδης που εμφανίζεται και λέει:
«είμαι υπέρ της κατάσχεσης και της πρώτης κατοικίας», δεν είναι απλά ένας κακός άνθρωπος που δεν λυπάται τους κακόμοιρους μικροϊδιοκτήτες. Είναι ο «λαγός» που τον αμολούν στο ξέφωτο ενός σκοτεινού δάσους για να παίξει συγκεκριμένο παιχνίδι πληρώνοντας το τίμημα που του αναλογεί σε εκείνους που του εξασφάλισαν την πολιτική του ανέλκυση. Τον κάθε «Βορίδη» τον έβαλαν στα σπίτια μας και τον μετέτρεψαν από φιλοχουντικό κατακάθι σε μορφή της σύγχρονης πολιτικής ζωής του τόπου, οι καναλάρχες που όπως περιέγραψα πιο πάνω διατηρούν αρρήκτους δεσμούς με το Τραπεζικό κατεστημένο της χώρας.

Αύριο, η υποτιθέμενη «εθνοσωτήριος κυβέρνηση» θα βγει μπροστά και θα αναγγείλει μέτρα προστασίας των δανειοληπτών που κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο, επειδή η κακιά Τρόικα θα έχει πετύχει την κατάργηση του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Και θα νομοθετήσουν ένα σύστημα «εγγύησης» της πρώτης κατοικίας στο οποίο θα λαμβάνουν μέρος οι φιλεύσπλαχνες Τράπεζες με κάποιες ακόμα πιο φιλεύσπλαχνες μεγάλες (κι όταν λέω «μεγάλες» εννοώ ΜΕΓΑΛΕΣ!!!) Εταιρείες Real Estate!

Οι Τράπεζες θα καταγγέλλουν τις δανειακές συμβάσεις και θα κάνουν όλο το ανατοκισμένο ποσό άμεσα απαιτητό. Στη συνέχεια και εφόσον θα υπάρχει αδυναμία καταβολής του από τους δανειολήπτες θα τους καλούν για να τους προτείνουν την κατά το νόμο… εναλλακτική λύση για να μην βρεθούν στο δρόμο.

Εκεί θα εμφανίζεται η Εταιρεία (του Λάτση επί παραδείγματι) και θα παριστάνει τον «εγγυητή» του ποσού που απαιτεί η Τράπεζα, έναντι μηνιαίου μισθώματος που θα συμφωνείται για να παραμένει ο δανειολήπτης στο σπίτι του με την ψευδαίσθηση ότι κάποτε μπορεί να επανακτήσει τον τίτλο του υποθηκευμένου του ακινήτου.

Οι τράπεζες (τους) θα εξασφαλίζουν εγγυήσεις για το ποσό και οι εταιρείες αυτές θα κονομάνε τρελά κατέχοντας στο χαρτοφυλάκιο τους χιλιάδες τίτλους ακινήτων που κάποτε ανήκαν στους απλούς μεροκαματιάρηδες πολίτες.

Το ίδιο ακριβώς μοντέλο μπορεί να εφαρμοστεί (και θα εφαρμοστεί) για υποχρεώσεις έναντι της Εφορίας, των Ασφαλιστικών Ταμείων κ.α.

Οι πιο αδύναμοι, που θα αθετούν τους όρους της «εγγύησης» που παρέχει η Εταιρεία θα πετιούνται στο δρόμο ή στην καλύτερη περίπτωση θα υπογράφουν τη δέσμευση του λογαριασμού μισθοδοσίας ή και θα αναγκάζονται να παραχωρήσουν κάποιο χωραφάκι ή οικόπεδο που έχουν κληρονομήσει στο χωριό απ τους γονείς τους.

Στη Νέα Τάξη πραγμάτων, που ευαγγελίζονται οι θιασώτες της «παγκόσμιας διακυβέρνησης» η ιδιοκτησία θα είναι προνόμιο λίγων και εκλεκτών και η οριακή επιβίωση καθημερινός Γολγοθάς των πολλών και αδύναμων.

Μιλάμε για τον απόλυτο έλεγχο των μαζών, που εξαθλιωμένες θα άγονται και θα φέρονται από κυβερνήσεις που θα φροντίζουν για την «δημοκρατική ομαλότητα» και θα επαίρονται για τις δικλείδες ασφαλείας που βάζουν για να έχουμε ένα πιάτο φαγητό, στοιχειώδη παιδεία (επικίνδυνο πράγμα η παιδεία ενός λαού για εκείνους που θέλουν να τον ελέγχουν) και στοιχειώδη δημόσια υγεία.

Αν όλα τα παραπάνω φαντάζουν ως «σενάρια επιστημονικής φαντασίας», τότε σίγουρα το σύστημα έχει πετύχει τους σκοπούς του και οι ελπίδες να αντιδράσουμε ως κοινωνία είναι απειροελάχιστες.

Νομίζω ότι οι διαφαινόμενες εξελίξεις δίνουν μια απάντηση στην πρεμούρα των κρατούντων να πείσει την κοινή γνώμη ότι η παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη είναι πρωτεύον Εθνικός στόχος.

Και μη χειρότερα…


Φώτης Αργυρίου

 

Λίγες λέξεις της Νεοελληνικής γλώσσας κρύβουν τη μαγεία της ιαχής "αέρα"! Μεγάλωσαν και μεγαλώνουν ελληνόπουλα που συγκινήθηκαν, δάκρυσαν, θαύμαζαν τον ηρωισμό των παλικαριών στα ελληνοαλβανικά σύνορα, το 1940. Ο παλμός αυτής της συγκίνησης δονούσε στην ιαχή αέρα και σε ό,τι αυτή αντιπροσώπευε στη μεταπολεμική Ελλάδα. Καμία λέξη δε συγκέντρωσε την ορμή και το δυναμισμό της νιότης, όσο η ιαχή "αέρας".

Ελάχιστοι, όμως, γνωρίζουν ότι πρωτοακούστηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης 30 χρόνια πρίν από το έπος του ΄40. Συγκεκριμένα, πρωτοχρησιμοποιήθηκε το 1908 από το 2ο τάγμα της Κρητικής πολιτοφυλακής του πρώτου τακτικού στρατού της Κρήτης, που τελούσε υπό την προστασία του ευρωπαϊκού στρατού. Χρησιμοποιήθηκε σε εκπαιδευτική πορεία, από κάποιον στρατιώτη, κατά τη  διάρκεια  ανεμοστρόβιλου και το επανέλαβαν, χάριν ευθυμίας, οι υπόλοιποι. Από τότε, το επαναλάμβαναν συχνά, κάθε φορά που διαλυόταν ή συντασσόταν το Τάγμα (αρχικά, ήταν, δηλαδή, μία ζητωκραυγή,  ένα “πείραγμα”, και όχι πολεμική ιαχή). Στη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων (1912, 1913, Ήπειρο και Μακεδονία) η ιαχή διαδόθηκε από τους Κρήτες σε ολόκληρο το ελληνικό στράτευμα.


Στην αρχή, όμως,  η καινοτομία αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία, γιατί ο τακτικός στρατός χρησιμοποιούσε τις αρχαίες ιαχές:  αλαλά ή αλαλαί ή ελελεύ ή το εξευρωπαϊσμένο : χιπ, χιπ, ουρρά (hip, hip, hurrah), άλλωστε  οι  περισσότεροι αξιωματικοί του στρατού μας είχαν εκπαιδευτεί στα στρατόπεδα της Γερμανίας, Γαλλίας, Αγγλίας.


Η αρχαία ιαχή "αλαλά" προήλθε από τη μυθική κόρη του Πολέμου, την Αλαλά (Πίνδαρος, απ. 225: Κλυθ΄ Αλαλά Πολέμου θυγατέρα). Απ εδώ προήλθαν οι λέξεις αλαλαγή, αλάλαγμα (Κ.Παλαμάς, Ασαλ. Ζωή: της νίκης σου το αλάλαγμα…) και το ρ. αλαλάζω (Ψαλμ.99, αλαλάξατε τω Κυρίω…, ή Κ.Δ. Κορινθ. 1,13,1 : …γέγονα χαλκός ηχών ή  κύμβαλον αλαλάζον).


Η πολεμική ιαχή «αέρα» επισημοποιήθηκε κατά τον ελληνοιταλικό πόλεμο και γι΄ αυτό συνέβαλαν, άθελα τους, οι Ιταλοί. Ο Ιταλικός φασιστικός στρατός χρησιμοποιούσε την ιαχή : «eja (προφ. : εγιά), eja, eja, alala». Ήταν μία ιαχή που είχε καθιερώσει ο ποιητής Gabriele d Annunzio (1863 – 1938)  στη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου (Αύγουστος του 1917). Ο ίδιος,  ο ποιητής, αναφέρει ότι την επέβαλε στους αεροπόρους του (ήταν διοικητής αεροπορικού σμήνους) λέγοντας: «είναι καιρός να καταργήσουμε αυτό τον βαρβαρικό ήχο (εννοούσε το:  Hip! Hip! Hip! hurrah) και στη θέση του θα βάλουμε το alala με το οποίο ο Αχιλλέας παρακινούσε τα άλογα του και το Λατινικό επιφώνημα eja»
Εικοσιτρία χρόνια αργότερα οι Ιταλοί εισβολείς θα χρησιμοποιήσουν στα βουνά της Πίνδου την ιαχή eja! eja! alala (ειρωνεία: να ήξεραν, άραγε, οι αγράμματοι Ιταλοί στρατιώτες ότι χρησιμοποιούσαν μία  αρχαία ελληνική ιαχή για να σκοτώσουν τους  σύγχρονους Ελληνες). Πάντως,  η  ηχητική ομοιότητα με την επανάληψη των φωνηέντων -α- και –ε- (στη λ.eja: προφ. εγιά) έφερε στο μυαλό των Ελλήνων την Κρητική ζητωκραυγή αέρα και ανταπέδωσαν καθιερώνοντας την λ. αέρα, ως την πιο ηρωική ολόκληρης της ελληνικής ιστορίας. Η ιαχή αέρα έχει τον ίδιο αριθμό συλλαβών με το αλαλά (δεν αλλάζει ο ρυθμός) και περιλάμβανει το –α- και το –ε-, που προφέρονται εύκολα, όταν τρέχουν οι στρατιώτες (περιλαμβάνονται, αλλωστε, και στο αλαλά και στο ελελευ, αλλά και στο eja)

Ας δούμε, όμως, και τη μη ηρωική πλευρά της ιαχής

- Φαντάζομαι το δρόμο του γυρισμού: τα ηρωικά παλληκάρια  να επιστρέφουν έχοντας παραδώσει τα όπλα σε αυτούς που μέχρι χθες νικούσαν, να περπατούν με το κεφάλι κατεβασμένο στην άκρη του δρόμου και να τους κοροϊδεύουν οι θρασύδειλοι Ιταλοί επαναλαμβάνοντας ειρωνικά την ιαχή αέρα (πραγματικό περιστατικό).

- Οι Έλληνες συνεργάτες των Γερμανών (τα αλεξίποινα Τάγματα Ασφαλείας) χρησιμοποιούσαν την ιαχή αέρα, όταν έκαναν έφοδο για να συλλάβουν  Έλληνες πατριώτες και να τους παραδώσουν στους Γερμανούς κατακτητές.

- Στο Γράμμο και ο τακτικός και ο δημοκρατικός στρατός φωναζαν αέρα, όταν εξαπέλυαν επίθεση κατά των αδελφών. Αέρα σε ποιόν, βρε παλληκάρια; Ποιος είναι ο εχθρός;  Γιατί να φύγει; Που να πάει;

Μέσα σε λίγα χρόνια φτήνυναν οι άνθρωποι και οι λέξεις.

Πάντως, προτιμώ να κρατήσω τη συγκίνηση που μου έδινε στα πρώτα μαθητικά χρόνια η ιαχή αέρα και να μη σκέφτομαι την ξεδιάντροπη χρήση της στην Κατοχή και τον Εμφύλιο. Είναι πληγή από φρικτό μαχαίρι (Καβάφης) να θυμάμαι τη χαρά και τη ντροπή συνάμα.

Σύμφωνα με υπάρχουσες πληροφορίες από τις ΗΠΑ προς την Τουρκική κοινή γνώμη: Η Ουάσινγκτον δεν πρόκειται να  "σηκώσει τα μανίκια" και να εμπλακεί σε στρατιωτικές παρεμβάσεις εναντίων του καθεστώτος το al-Assad

ΟΙ ΗΠΑ είναι πρόθυμες να μάθουν με αριθμούς πλέον τα αποτελέσματα των συγκρούσεων μεταξύ Συρίας και Τουρκίας, παρ όλα αυτά την ίδια προθυμία δεν δείχνουν και οι στρατιωτικές επιλογές της Ουάσινγκτον για μια στρατιωτική παρέμβαση στην Συρία, ανέφερε Ανώτατος Αμερικανός Στρατηγός σε Τούρκους Ακαδημαϊκούς.

Αν και υπάρχει μια ευρέως φάσματος υπόθεση από Τούρκους ιθύνοντες και ηγέτες,  συμπεριλαμβανομένου και του αντιπροέδρου και προϊσταμένου προσωπικού James Winnefeld, υποννούν ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να μην επεμβαίνει στην δημιουργία  ενός ασφαλούς  "λιμανιού" στην Συρία θεωρώντας επίσης  ότι η Αμερικανική διοίκηση θα δείξει τις προθέσεις τις στο θέμα της Συρίας μετά τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές και θα ακολουθήσει μια πιο σκληρή γραμμή συμπεριλαμβανομένης και στρατιωτικής επέμβασης και Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ο Winnefeld πραγματοποίησε μια συνάντηση στρογγυλής τραπέζης με Τούρκους Ακαδημαϊκούς στις 23 Οκτωβρίου ως τμήμα των συζητήσεων του στην Αγκυρα. Ο Διοικητής των ΗΠΑ άκουσε τις απόψεις των Τούρκων ακαδημαϊκών σε θέματα που αφορούν την κρίση με την Συρία και τις επιπτώσεών τους στην Τουρκία.

Οι συμμετέχοντες , που ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμοι,  δεδομένου ότι ήταν όρος  για την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης, είπαν στην  Hürriyet Daily News ότι η Ουάσινγκτον στόχευε στο να οργανώσει πολιτικό χάρτη σε σχέση με την Συριακή της πολιτική για την μετά Αμερικάνικών εκλογών εποχή.

Δυσκολίες για ασφαλές ’’λιμάνι’’ εντός της Συρίας

Όταν οι συμμετέχοντες ανέφεραν το θέμα περί ασφάλειας της Συρίας, ο Ναύαρχος έδειξε απροθυμία από την μεριά της Ουάσινγκτον καθώς είχε προαναφέρει τις δυσκολίες για μια τέτοια κίνηση, η οποία θα μπορούσε και να οδηγήσεις σε συγκρούσεις με τις Συριακές δυνάμεις ασφαλείας.

Το αποτέλεσμα μιας ασφαλούς διέλευσης θα μπορούσε επίσης να πυροδοτήσει σοβαρά προβλήματα για την Τουρκία, κατά τον Winnefeld. Ο Αμερικανός αξιωματούχος επέστησε την προσοχή σε προηγούμενες παρατηρήσεις ότι Σύριων αξιωματούχων ότι χημικά όπλα θα χρησιμοποιόντουσαν μόνο κατά την περίπτωση όπου κάποιος θα προσπαθούσε στρατιωτική παρέμβαση.

Επεσήμανε, επίσης, ότι το NATO θα μπορούσε να παρέμβει στην Συρία εάν το καθεστώς χρησιμοποιούσε χημικά όπλα. Η Ουάσινγκτον σε προηγούμενες δηλώσεις είχε επισημάνει ότι η χρήση χημικών όπλων από το Συριακό καθεστώς θα ήταν μια "κόκκινη γραμμή" στην πολιτική της γι αυτήν.

Εν τω μεταξύ οι ΗΠΑ θεωρεί  ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε. είναι απαραίτητη για μια ασφαλή διέλευση από την Συρία, παρά το γεγονός ότι θεωρείται απίθανη περίπτωση για να πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με τον Αμερικανό Ναύαρχο.
Συμπλήρωσε επίσης, ότι Το NATO θα υποστήριζε τον σύμμαχό του σε περίπτωση επίθεσης από την Συρία εναντίον της Τουρκίας.

Η συνεργασία Τουρκίας και ΗΠΑ στην μάχη εναντίων του ΠΚΚ ήταν και αυτό ένα θέμα της συνάντησης, για το οποίο οι συμμετέχοντες επέδειξαν ανησυχία για την απροθυμία της Ουάσινγκτον να μεταφέρει όπλα στην Τουρκία. Ο ναύαρχος ανέφερε επίσης ότι η Αμερικανική δίοικηση υποστήριξε την μεταφορά όπλων στην σύμμαχο χώρα αλλά το όλο θέμα κόλλησε στην Αμερικανική γραφειοκρατία.


Το ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας με non paper που απέστειλε στην ελληνική κυβέρνηση, «πρότεινε» στην ουσία:

 • διορισμό ξένου επιτρόπου-ύπατου αρμοστή
 • κλειστό λογαριασμό με εξωτερική διαχείριση, προκειμένου να εξασφαλιστεί, πως οι πόροι του προγράμματος θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την αποπληρωμή του χρέους (0 ρευστότητα στην αγορά και μηδενική ανάπτυξη δηλαδή)
 • περικοπές δαπανών
 • εξωτερική εποπτεία του δημόσιου δανεισμού
 • υποχρεωτική εξωτερική βοήθεια σε ό,τι αφορά τεχνικά ζητήματα, προκειμένου να βελτιωθεί δήθεν η διοικητική δομή του κράτους
 • νέες περικοπές, αν η Ελλάδα παρεκκλίνει από τους αναθεωρημένους στόχους για το έλλειμμα.
 • η Task Force να διορίζει άτομα σε θέσεις κλειδιά και τέλος…
 • το πρόγραμμα να συνοδευτεί, υποτίθεται, με αναπτυξιακά μέτρα και ενίσχυση της απασχόλησης, μάλλον όπως τα φαντάζονται οι Γερμανοί (δημιουργία ΕΟΖ, φορολογικοί παράδεισοι για γερμανικές επενδύσεις).

Κάποιοι κατάλαβαν έστω και αργά ότι είμαστε προτεκτοράτο που επιτρέπουμε στον κάθε λογής πολιτικάντη και «οικονομικολογίσκο», ακόμα και την ύστατη στιγμή που ο λαός είναι στα όριά του, να «προτείνει» ενίσχυση της λιτότητας με δήθεν αναπτυξιακές προτάσεις. Είναι προφανές ότι δεν υπάρχουν οικονομικοί λόγοι να εφαρμοστούν τα προαναφερθέντα, παρά εξυπηρετούν μόνο τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Γερμανίας.

Ευτυχώς δηλαδή που υπάρχει η κόντρα ΔΝΤ-Γερμανίας και καθυστερούν καταστάσεις. Εν τω μεταξύ το Δ.Ν.Τ. δηλώνει άγνοια για συμφωνία με την κυβέρνηση, παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις Στουρνάρα, διαμηνύοντας ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Τραγική, λοιπόν, η κατάσταση με δηλώσεις για συμφωνία να μην επιβεβαιώνονται, λίστες που χάνονται, Γερμανούς να μην αλλάζουν ρότα, μια κυβέρνηση αποτελούμενη από 3 κόμματα, χαμένα στο διάστημα και μια αντιπολίτευση χωρίς αντί-προτάσεις. Μάλλον γι’ αυτό ο Αντώνης Σαμαράς είχε δηλώσει ότι δεν μπορεί να φανταστεί τι θα γίνει εάν δεν κρατήσει το τιμόνι.

Κανείς όμως δεν σκέφτηκε να πει δυο κουβέντες για το 1.000.000 ανέργους του ιδιωτικού τομέα και το μισό εκατομμύριο επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που δεν αντέχουν άλλο. Αν χαθεί ο ιδιωτικός τομέας μαζί του θα πέσει και ο Δημόσιος. Αυτό είναι τετελεσμένο.


Μόνο εφόσον κινηθούμε πολυδιάστατα θα αποφύγουμε μονόπλευρες «λύσεις» στο πρόβλημα που έχει προκύψει στην χώρα και μόνο τυχαία δεν δημιουργήθηκε. Δεν πρόκεiται για οικονομικές διαπραγματεύσεις αλλά πρωτίστως για γεωπολιτικό παιχνίδι.

Πηγή: Πυγμή