Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

24 Οκτ 2012

Γράφει ο Διογένης ο Κυνικός

Μια και είμαστε παραμονές της εθνικής μας εορτής, της 28ης Οκτωβρίου, πολλοί συνειρμοί μας έρχονται στο μυαλό για το χθες και το σήμερα.  Για το πώς ήταν τότε προετοιμασμένη η πατρίδα από ηγέτες σε όλους τους τομείς και για το ποιοι διοικούν την χώρα μας σήμερα.  Οι πρόγονοι μας ήταν όχι απλώς τυχεροί αλλά το κάτι άλλο, γιατί δεν είχαν για πρωθυπουργό τότε έναν «κουρασμένο», ή τον ΓΑΠ ή τον «αμαρτωλό ή ουδείς αναμάρτητος»!!!  Και ακόμη πιο τυχεροί είμαστε εμείς γιατί χάρις σε αυτούς τους ανθρώπους υπάρχουμε σήμερα ως χώρα.  Άσχετο αν οι σημερινοί πολιτικοί κοντεύουν να βάλουν πωλητήριο στην Ελλάδα προκειμένου να επιβιώσουν οι ίδιοι και μόνον αυτοί…

Ακούγοντας χθες το μαγνητοσκοπημένο «δραματικό» τηλεοπτικό διάγγελμα του κυρίου Σαμαρά ένα πράγμα ήρθε στο μυαλό μας.  Μάλλον θα αισθάνεται ως νέος Μεταξάς!!!!! Έτσι θα έχει πείσει τον εαυτό του.  Το πόσο μεγάλος είναι… Και το παραδέχεται κιόλας!  Άλλωστε πως αλλιώς θα μπορούσε να ερμηνευτεί το ότι στο χειροκρότημα των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας αμέσως μετά το διάγγελμα του, όταν εισήλθε στο εντευκτήριο της Βουλής, …απάντησε ο κύριος Σαμαράς χειροκροτώντας τον εαυτό του!!!  Προφανώς στον ψεύτικο κόσμο που έχουν κατασκευάσει οι πολιτικοί μας οι πολίτες αυτής της χώρας πρέπει να είναι πρόβατα!!! Δεν εξηγείται διαφορετικά από αυτά που μας λένε!!!  Από τις θυσίες και τους αγώνες που κάνουν για εμάς!!! Από τις σκληρές διαπραγματεύσεις που κάνουν για να μας σώσουν!!!  Πρώτον, λες και είναι δυνατόν να πιστέψει κανένας σε αυτή την χώρα κάποιον από τους πολιτικούς.  Αυτούς που μας έχουν φλομώσει όχι απλά στο ψέμα, αλλά που δεν ξέρουν τι πάει να πει αλήθεια.  Δεύτερον, τι άλλο έχουν κάνει σωστό τα τελευταία χρόνια σε οποιοδήποτε τομέα; Τίποτα.  Ακόμη και σήμερα ο κύριος Παπακωνσταντίνου τόλμησε να ψελλίσει ότι έχασε το CD με την λίστα Λαγκάρντ!!!  Δεν θυμάται τι το έκανε!!!

Ο πρωθυπουργός και οι κκ Βενιζέλος και Κουβέλης παίζουν ένα θέατρο σκιών για να διασωθούν.  Μια και παίζεται η τελευταία πράξη του δράματος.  Πλησίασε η ώρα για την ανακοίνωση και την ψήφιση των πιο σκληρών και απάνθρωπων μέτρων που έχουμε δει στη χώρα μας!  Και επίσης, μάλλον αντιλαμβάνονται ότι έρχεται και η δική τους τελευταία πράξη στην πολιτική τους καριέρα και προσπαθούν να διασωθούν.  Και αν είναι δυνατόν όχι απλά να διασωθούν αλλά και να παρουσιαστούν και ως ήρωες!  Ποιος Μεταξάς σου λέει; Ποιος Παπάγος; Ποια γυναίκα της Πίνδου; Εμείς είμαστε οι ήρωες!  Έτσι λοιπόν βλέπουμε κάτι μάχες για τα εργατικά, κάτι για το ένα, κάτι για το άλλο που ούτε ο Τσακ Νόρις δεν έχει δώσει.  Λέτε στις μάχες αυτές το λουκούμι να το τρώνε σκέτο ή και με την λουκουμόσκονη επάνω; Και όλα αυτά για να σώσουν την Ελλάδα.  Θα ρωτήσουμε πάλι: ποιοι έφεραν εδώ τους Έλληνες, σε αυτό το δράμα;  Δηλαδή οι προστάτες των επιχειρήσεων τι το διαφορετικό κάνουν; Δεν καταστρέφουν ή απειλούν να καταστρέψουν μια επιχείρηση για να την σώσουν μετά;  Τραγικό, αλλά δεν είναι αληθές;

Αμετανόητοι, αδιόρθωτοι, ανεπίδεκτοι μαθήσεως, απάνθρωποι, αναίσθητοι και ότι άλλο υπάρχει με «α» στερητικό!  Δυστυχώς αυτή είναι η πικρή αλήθεια.  Και μαζί και η σκληρή αλήθεια.  Θα είχαμε όλη την καλή διάθεση να πιστέψουμε για τις προθέσεις τους αν πχ συνοδευόντουσαν οι διαπραγματεύσεις τους με τους δανειστές μας και όλους τους άλλους και από τις απαραίτητες ενέργειες στο εσωτερικό.  Αλλά τι βλέπουμε;  Συγκάλυψη, διαφθορά, κωλυσιεργία, ατιμωρησία και ότι γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση γίνεται από πλευράς κυβέρνησης για να λένε ότι κάτι κάνουν.  Είναι απίστευτο αυτά που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας.  Σκάνδαλα, να χάνονται ακόμη και δικογραφίες στις οποίες δεν έχουν κρατηθεί αντίγραφα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, λίστες που έχουν χαθεί, λίστες που δεν αξιοποιήθηκαν γιατί ήταν δύσκολο (!!!) οι ελεγχόμενοι ή οι διαπλεκόμενοι να είναι τιμητές και πάει λέγοντας…

Κλείνουμε λέγοντας σε όλους αυτούς που διαφεντεύουν τις τύχες του ελληνικού λαού σήμερα ότι η Ιστορία θα τους κρίνει όπως έκρινε και τους προηγούμενους.  Κάποιων τα ονόματα στην Ιστορία γράφτηκαν με χρυσά γράμματα και άλλων θα γραφούν με μαύρα για να μην πούμε τίποτα χειρότερο.  Άλλωστε η ιστορία μας έχει και Εφιάλτες, Πηλιογούσηδες, Τσολάκογλου… Λέτε να αυξηθεί η λίστα αυτή και με άλλα ονόματα;


Με την προσοχή μας εστιασμένη στην εκταμίευση της επόμενης δόσης του διεθνούς δανείου και στο επισειόμενο από τον κ. Στουρνάρα φάσμα της πείνας - τι κατάντημα - λησμονούμε ότι η ελληνική κρίση είναι  δευτερογενώς  μόνο οικονομική. Όπως έχει επανειλημμένως επισημανθεί από το βήμα τούτο, πηγή των δεινών μας είναι το διογκωμένο και εν πολλοίς διεφθαρμένο κράτος. Όσο δε το γραφειοκρατικό τέρας που έχουν εκθρέψει οι κακοδιαχειρισθέντες  κατά τις τελευταίες δεκαετίες την εξουσία ευημερεί, η χώρα θα δοκιμάζεται.

Σε ό,τι ωστόσο αφορά στην  επιβαλλόμενη αναδιοργάνωση της κρατικής μηχανής, η παρούσα κυβέρνηση, όπως και οι προκάτοχοί της, περιορίζεται σε κινήσεις εντυπωσιασμού χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. Δεν τολμά - ουδέ καν διανοείται - να συγκρουσθεί με τα εμπεδωμένα γραφειοκρατικά συμφέροντα. Ήτοι με την ίδια την κομματική της πελατεία. Όλοι εμείς - δηλαδή η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού - οι οποίοι είμαστε καταδικασμένοι να συναλλασσόμεθα τακτικά με το Δημόσιο, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι τίποτε το ουσιαστικό δεν έχει αλλάξει στη δομή και λειτουργία του. Όμως, χωρίς τη δραστική αναμόρφωση των υπηρεσιών του, ακόμη και θεωρητικώς άρτια σχέδια οικονομικής ανάκαμψης είναι καταδικασμένα σε ναυάγιο.

Σε τελευταία ανάλυση, επομένως, υπεύθυνο για την οικονομική - και όχι μόνο - κακοδαιμονία μας είναι το πολιτικό προσωπικό μας. Οι άνθρωποι που το συναποτελούν είναι φύσει και θέσει αδιόρθωτοι. Αλλά και πέραν τούτου, έχουν χάσει οριστικώς και τα όποια ψήγματα αξιοπιστίας μπορεί κάποτε να διέθεταν έναντι του ελληνικού κοινού. Εν μέρει λόγω των συνεχών καιροσκοπικών κυβιστήσεών τους σε σχέση με τον χειρισμό μείζονος σημασίας ζητημάτων. Κυρίως, όμως, διότι έχει  πλέον γίνει κοινή συνείδηση ότι, όχι μόνο δεν επιχειρούν να καταπολεμήσουν τη διαφθορά που διαπερνά το αμαρτωλό μας “πολιτικό σύστημα”, αλλά αντιθέτως, εν αγαστή συμπνοία,  αποπειρώνται να την συγκαλύψουν. Όπως μας υπενθυμίζει και ο άθλιος χειρισμός της περιβόητης “λίστας Λαγκάρντ”.

Έως ότου, άρα, ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης πέσει βαρύς στις κεφαλές των επίορκων πολιτικών και των εντός και εκτός κρατικού μηχανισμού συνενόχων τους, η κοινή γνώμη θα αρνείται πεισματικά να αποδεχθεί και τις στοιχειωδώς αναγκαίες θυσίες. Εξ ου, άλλωστε, και η διαφανής προσπάθεια των κυβερνώντων να μας αποπροσανατολίσουν, μετατοπίζοντας τις δικές τους ευθύνες στους ώμους των εκάστοτε ξένων συνομιλητών τους - “τρόικα”, Γερμανών, και άλλων. Ωσάν η Ελλάδα να ήταν έκθετο νήπιο χρήζον προστατών.

Οι κομματάνθρωποι που μας διοικούν δεν πρόκειται να ανανήψουν. Στην πραγματικότητα, τους ζητούμε να αυτοχειριασθούν. Δεν θα το πράξουν. Θα συνεχίσουν ακάθεκτοι την ανίερη πορεία τους - έως ότου ανατραπούν. Πως και από ποιους, όμως; Ερώτημα καίριο, η συμβατική απάντηση στο οποίο είναι: Υπό την πίεση της λαϊκής αγανάκτησης και σε συνθήκες εθνικού χάους και, ενδεχομένως, απρόβλεπτης κατεύθυνσης εκτροπής.

Η απαισιόδοξη όμως αυτή θεώρηση του εθνικού μας μέλλοντος, μολονότι όχι αναγκαστικά ανακριβής, δεν είναι και η μόνη δυνατή. Νοείται ευτυχώς και μια αισιοδοξότερη, η οποία μάλιστα καθημερινά κερδίζει  έδαφος.

Τόσον εντός, όσο και εκτός συνόρων, ουδέποτε στο παρελθόν η Ελλάδα διέθετε μεγαλύτερη δεξαμενή έντιμων, μορφωμένων και ικανών πολιτών. Όλο και περισσότεροι από τους οποίους αγανακτούν για το κατάντημα της πατρίδας μας και ανησυχούν για το εθνικό μας αύριο. Δικαιολογείται συνεπώς η ελπίδα ότι αυτό το άξιο, αλλά πολιτικώς ανενεργό, ανθρώπινο δυναμικό θα συμβάλει καθοριστικά στη συγκρότηση της ισχυρής, ενωτικής, ανορθωτικής παράταξης που αποτελεί το αίτημα των καιρών. Εγκαίρως, ας ευχόμεθα. Πριν δηλαδή το εκριζωτικό τσουνάμι που συσσωρεύεται στα έγκατα της ελληνικής κοινωνίας συμπαρασύρει τα πάντα.

Κατά τα λοιπά, οι στόχοι μιας τέτοιας σωτήριας παρέμβασης στο πολιτικό γίγνεσθαι είναι αυτονόητοι: Εκδίωξη του σάπιου κομματικού κατεστημένου από την εξουσία. Και ανασυγκρότηση της πολιτείας - επί τη βάσει της, καταπατούμενης σήμερα, θεμελιώδους αρχής της διάκρισης των εξουσιών, και με την πραγμάτωση τολμηρών θεσμικών τομών, όπως: Η άμεση εκλογή από τον λαό προέδρου δημοκρατίας με εκτελεστικές αρμοδιότητες, προσκειμένου να διασφαλισθεί η συνέχεια και σταθερότητα της διακυβέρνησης της χώρας. Ο αξιοκρατικός εκσυγχρονισμός των κρατικών υπηρεσιών. Η αναβάθμιση του νομοθετικού και ελεγκτικού ρόλου του Κοινοβουλίου και, συνακόλουθα, το ασυμβίβαστο της ιδιότητας βουλευτού και υπουργού, η άρση με αναδρομική ισχύ της ασυλίας των βουλευτών για ποινικά αδικήματα, η κατάργηση των λοιπών καταχρηστικών προνομίων τους, και η δραστική μείωση του αριθμού των. Ο συστηματικός, εις βάθος έλεγχος του πόθεν έσχες των δημοσίων προσώπων. Η υιοθέτηση πάγιου εκλογικού νόμου, συνταγματικώς κατοχυρωμένου. Και η διασφάλιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.
Σημειωτέον ότι, τον τελευταίο καιρό, στους κόλπους του αμαρτωλού κομματικού κατεστημένου αναπτύσσεται όλο και συχνότερα μια εμετική ψευτοανανεωτική φλυαρία. Διαισθανόμενοι ότι το σκάφος βυθίζεται, οι ποντικοί αναζητούν σωσίβιο. Οι στυλοβάτες της φαυλοκρατίας επιχειρούν να μεταλλαχθούν σε ανανεωτές. Εις μάτην όμως. Η ανόρθωση θα πραγματωθεί από νέους, άσπιλους και ικανούς ανθρώπους - όχι από τους κατ’ εξοχήν υπευθύνους για την εθνική μας απαξίωση. Η δε νέα πολιτική τάξη πραγμάτων θα αποδειχθεί άτεγκτη έναντι των φορέων της εθνικής παρακμής.
Μία εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις λένε οι σοφοί Κινέζοι… Η σύντομη λοιπόν αυτή ανάλυση παρουσιάζει μέσω δύο εικόνων-χαρτών το τι ακριβώς έχει καταφέρει η Ελλάδα στον τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων από τη «μεταπολίτευση» και ύστερα. Η καταθλιπτική σύγκριση με το τι ακριβώς πράττουν οι γείτονες, όχι μόνο η Τουρκία, πλέον δεν είναι δυνατόν να φέρει στα χείλη των Ελλήνων μειδίαμα αλλά μόνο οργή και αγανάκτηση στα χείλη δε του Έλληνα πρωθυπουργού φέρνει την… απόγνωση. Ας δούμε το γιατί.

Των Δρ. Γεωργίου Κ. Φίλη και Δρ. Ηλία Κονοφάγου

Στο καίριο ερώτημα λοιπόν το τι ακριβώς έπραξαν οι κυβερνήσεις που πέρασαν από τον τόπο αυτό τις τελευταίες δεκαετίες αναφορικά με την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην «περιοχή ευθύνης» της Ελλάδας, δηλαδή στην ευρύτερη περιοχή που καθορίζει η δυνητική ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), η απάντηση είναι μονολεκτική και απόλυτη: TIΠΟΤΑ…

Σε άρθρο ανάλυση με τίτλο «Ποια η πιθανότητα να ΜΗΝ έχει η Κρήτη υδρογονάνθρακες;», αναφερόταν σαφέστατα πως η πιθανότητα η περιοχή της Κρήτης να μην διαθέτει επαρκή κοιτάσματα είναι μηδαμινή αφού «Επί της ουσίας οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι με πιθανότητα μόλις 0,5% είναι δυνατόν η υπεράκτια περιοχή της Νότιας Κρήτης να μην έχει σχεδόν τίποτα ή πιο συγκεκριμένα μόλις 1 Δις βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου. Αυτό όμως παράλληλα δείχνει ότι η πιθανότητα ύπαρξης αποθεμάτων μεγαλύτερο από 1 Δις βαρέλια (ή ~160 Δις m3 φυσικού αερίου) είναι 99,5%». Οι έως τώρα επιστημονικές εργασίες και σεισμικές καταγραφές, κυρίως ανεπίσημες, είναι σαφείς και πληρώνονται… χρυσό από κάθε ενδιαφερόμενο στην αγορά, με αποτέλεσμα οι πραγματικοί γνώστες των δεδομένων να είναι μεν λίγοι και αποτελούν ένα κλειστό κλαμπ προνομιούχων οι οποίοι όμως βλέπουν τα καμώματα των έως τώρα ελληνικών κυβερνήσεων και… γελάνε, αφού οι ίδιοι έχουν «ενημερώσει» παντοιοτρόπως για την πραγματική κατάσταση.

Με έναν μαγικό τρόπο, η Ελλάδα έχει καταφέρει επί δεκαετίες να μην έχει ορίσει κανένα οικόπεδο βγάζοντάς το προς αξιοποίηση στη διεθνή αγορά, τη στιγμή που ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι έχουν σπεύσει. Ας όψονται τα συμφέροντα εκείνα – και αυτούς που τα ανέχονται – που για τους δικούς τους λόγους δεν επιτρέπουν στην Ελλάδα να βγει από το σημερινό τέλμα…

Όπως είναι γνωστό, από μία σειρά επιστημονικώς αξιόπιστων μελετών, δηλαδή μέσω της χρησιμοποίησης κοινώς αποδεκτής επιστημονικής μεθοδολογικής προσέγγισης, οι γεωλογικές ομοιότητες μεταξύ της περιοχής νότια της Κρήτης «με αντίστοιχες ανά τον κόσμο περιοχές όπου υπάρχει σύγκλιση τεκτονικών πλακών με παρόμοια γεωλογική ιστορία» μας αποκαλύπτουν στοιχεία τα οποία και δικαιολογούν την όλη «φασαρία» για το τι ακριβώς υπάρχει στα φιλόξενα νερά της μεγαλονήσου. Με λίγα λόγια η περιοχή νότια της Κρήτης παρουσιάζει «σημαντικές γεωλογικές αναλογίες» με την «Καραϊβική (Νήσοι Barbados & Trinidad & Tobago) …[την]… υπεράκτια Βόρεια Αυστραλία (Νήσος Τimor & Nήσοι Salomon) και …[τον]… Κόλπο της Βεγγάλης (Νήσοι Andaman & Nicobar)».

Με βάση ακριβώς τις συγκεκριμένες εκτιμήσεις τόσο η… πιάτσα, όσο και η ελληνική κυβέρνηση, γνωρίζουν πως η πιθανότητα να μην υπάρχει τίποτα στη συγκεκριμένη περιοχή είναι όπως προαναφέρθηκε της τάξης του 0,5%, με τη πιθανότητα να ανακαλύψουμε αξιόλογα κοιτάσματα (πιθανότητας 50% για αποθέματα που αντιστοιχούν σε 20 δις. βαρέλια πετρελαίου) να ανέρχεται σε 99,5% χωρίς στις μελέτες αυτές να συμπεριληφθεί η Λεκάνη του Ηροδότου, περιοχή η οποία βρίσκεται πλησίον της Κύπρου η οποία μπορεί να συμπεριληφθεί πλέον στις χώρες παραγωγούς ενέργειας. Όπως δε έχει προαναφερθεί «στη Κύπρο η πιθανότητα ανακάλυψης κοιτάσματος το 1998 ήταν μόλις 2%-3% και σήμερα -πριν την ανακάλυψη του κοιτάσματος Αφροδίτη (~200 Δις m3 αναμενόμενα αποθέματα)- είχε φτάσει στο εντυπωσιακό επίπεδο του 70%».

Με τις πλέον μετριοπαθείς μετρήσεις, αναγωγές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις μόνο η περιοχή νότια της Κρήτης μπορεί να παράξει ποσότητες που να αντιστοιχούν το λιγότερο σε 20 δις. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου με οροφή τα 55 δις. και την πλέον πιθανή ποσότητα τα 30 με 35 δις.

Το ερώτημα που πλέον προκύπτει από όλα τα παραπάνω είναι το τι ακριβώς έχουν κάνει για όλα αυτά οι κυβερνήσεις των Αθηνών, ειδικά τώρα που έχει καταστεί φανερό πως διαθέτουν όλα τα απαραίτητα επιστημονικά εργαλεία αναφορικά με την εκπόνηση μελετών και εκτιμήσεων για τη συγκεκριμένη περιοχή. Να υπογραμμίσουμε πως οι ελληνικές κυβερνήσεις ΕΙΝΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΕΣ για το τι ακριβώς υπάρχει και έχει βρεθεί, από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, ενώ περί άλλων τυρβάζουν όταν ερχόμαστε στο προκείμενο, δηλαδή στο να ανοίξουν περιοχές προς τους ενδιαφερόμενους για να προχωρήσουν σε δοκιμαστικές εξορύξεις.

Να υπενθυμίζουμε λοιπόν πως ΟΛΕΣ οι γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου της Αλβανίας και του Λιβάνου βρίσκονται δεκαετίες μπροστά όχι μόνο στον τομέα εξόρυξης αλλά κυρίως στη διαμόρφωση της απαραίτητης «επιχειρηματικής κουλτούρας» γύρω από το θέμα. Οι παρακάτω χάρτες δείχνουν του λόγου του αληθές και αποδεικνύουν την αφοπλιστική αλήθεια η οποία είναι μία και λέει πως: ολόκληρη η Μεσόγειος «ανασκάπτεται» και όλοι συμμετέχουν στο παίγνιο… πλην Λακεδαιμονίων οι οποίοι κλεισμένοι στη μίζερη εικονική – εν πολλοίς – πραγματικότητά τους έχουν καταντήσει παρατηρητές των εξελίξεων.

Πριν από μερικές ημέρες ο πρωθυπουργός της χώρας Αντώνης Σαμαράς σε εκδήλωση της εφημερίδας International Herald Tribune μίλησε για τις πέντε προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα έτσι ώστε να μπει στον δρόμο της ευημερίας και της ανάπτυξης, της πραγματικής όμως ευημερίας και ανάπτυξης η οποία δεν θα στηρίζεται στα «δανεικά» και στον «μεταπρατισμό» αλλά στην πραγματική παραγωγή, στην επένδυση και στην αξιοποίηση των τεραστίων δυνατοτήτων έμψυχου δυναμικού της χώρας. Δεν είναι τυχαίο που ο Α. Σαμαράς ανέφερε πως η πρώτη πρόκληση που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η χώρα θα είναι η εκμετάλλευση των ενεργειακών της πηγών αρκεί «να το πιστέψουν» οι Έλληνες και να σπεύσουν οι ξένοι επενδυτές.

Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο πως ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογραμμίζει πως το πρώτο που θα πρέπει να γίνει είναι οι ίδιοι οι Έλληνες να αντιληφθούν τη συγκεκριμένη αλήθεια. Οι χάρτες λοιπόν που δημοσιεύουμε αντικατοπτρίζουν τη πραγματικότητα που αντιμετωπίζει ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, την μη θέληση των «ειδικών» να κοιτάξουν τα… αστέρια αντί για το δάχτυλό τους. Την πεισματική εθελοτυφλία να θέλουν να κάνουν ένα ολόκληρο έθνος να πιστέψει πως οι υδρογονάνθρακες είναι «μύθος», ενώ είναι γνωστό πως για όλους τους γείτονες, κοντινούς και μακρινούς, εχθρούς και φίλους, οι υδρογονάνθρακες αποτελούν μία «πραγματικότητα».

Ας ελπίσουμε λοιπόν πως πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε στους συμπατριώτες μας χάρτες με τους οποίους η ελληνική ΑΟΖ δεν θα παρουσιάζει μία «μαύρη τρύπα» στη Μεσόγειο, και θα μπορέσουμε με υπερηφάνεια να επανέλθουμε στον παγκόσμιο ενεργειακό και όχι μόνο χάρτη, με τις αξιώσεις που αρμόζει στο έθνος των Ελλήνων… έως τότε όμως δεν μπορούμε παρά να οργιζόμαστε, να ενημερώνουμε, να αγωνιζόμαστε και να ελπίζουμε…
Πηγή
Η ανατροπή έχει γίνει ήδη. ΔΕΝ υπάρχει επιστροφή!
Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα δεν έχει επιβιώσει ΤΙΠΟΤΑ από τα παλαιά...
ΜΑΘΕΤΕ ότι ήδη η "προοπτική" που είχαμε μέχρι χθες ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ πλέον.
"Αυτοί" έκαναν την αρχή... Δεν έχουν αφήσει ΤΙΠΟΤΑ όρθιο!
Μένει απλά το να επιβιώσουμε εμείς και να προχωρήσουμε ΜΠΡΟΣΤΑ!

Διαβάστε ΟΛΗ την αλήθεια παρακάτω...

Μήπως πιστεύετε ακόμα, ότι κάποια στιγμή σύντομα θα υπάρξει ανάκαμψη;
Μήπως πιστεύετε ότι οι Πολιτικοί μας απλά κάνουν κάποιο λάθος ή είναι άσχετοι και αρκεί απλά μιά μικρή αλλαγή μέσω εκλογών;
Μήπως νομίζετε ότι το "λίπος που υπάρχει ακόμα" θα καθυστερήσει την ολική κατάρρευση;
Μήπως ελπίζετε ότι δεν θα χρειαστεί ο Λαός να πάρει τα πράγματα στα χέρια του;
Μήπως πιστεύετε ότι η πολυεθνική στην οποία τυχόν δουλεύετε δεν έχει κανένα πρόβλημα;
Μήπως σας φαίνεται δύσκολο να λυθεί το πρόβλημα της Ελλάδας με συμβατικούς τρόπους;

Ας δούμε ΟΛΕΣ τις αλήθειες που δεν σας λένε και γιατί η ολική ανατροπή έχει ήδη γίνει...

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΕΛΟΣ.

ΞΥΠΝΗΣΤΕ! Δεν έχουμε Δημοκρατία. Το μόνο που έχει μείνει είναι η ελευθερία έκφρασης και οι εκλογές. Η ελευθερία έκφρασης, όσο σημαντική και να είναι, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Οι εκλογές, όσο σημαντικές και να είναι, ΔΕΝ ΕΓΓΥΟΥΝΤΑΙ το κράτος του Δήμου. Οι πολιτικοί μας, κάνουν ότι τους πουν, όποτε τους πουν, με όποιον τρόπο τους πουν. Οι πολιτικοί μας, βάζουν ΑΨΗΦΙΣΤΟΥΣ στις πιό σημαντικές θέσεις. Έχουμε βουλευτές που έχουν πάρει 3000 ψήφους από τα 9+ εκατομμύρια!!! Η Εξουσία του Λαού, είναι ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ. Ο Λαός δεν αποφασίζει ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ.

ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΕΛΟΣ.

ΞΥΠΝΗΣΤΕ! Το Σύνταγμα έχει καταλυθεί ΚΑΤΑΦΩΡΑ... Η εξουσία δεν πηγάζει από τον Λαό. ΟΙ πολίτες ΔΕΝ καλούνται να πληρώσουν φόρους κατά δύναμη. Οι πολίτες ΔΕΝ είναι ίσοι μπροστά στον Νόμο. Οι ειρηνικές συναθροίσεις καταστέλλονται με την βία. Το Σύνταγμα αυτοαναιρείται. Το κράτος δουλεύει πλέον για τους δανειστές και δεν το απασχολεί η Συνταγματική υποχρέωσή του που είναι η ευημερία του Λαού.

ΕΥΡΩΠΗ ΤΕΛΟΣ.

ΞΥΠΝΗΣΤΕ! Δεν υπάρχει ΕΥΡΩΠΗ, ούτε των Λαών, ούτε των κρατών. Δεν υπάρχουν εταίροι... Δεν υπάρχει Ευρωπαική "βοήθεια". Αυτό που έχει μείνει είναι απλά μια λέξη. Αυτό που υπάρχει είναι μια δικτατορία, που θέλει να μετατρέψει όλη την Ευρώπη σε ένα απέραντο φέουδο. Δεν τους απασχολούν οι πολίτες. Δεν τους απασχολούν τα δικαιώματά μας. Αυτό που τους απασχολεί, είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να μετατρέψουν την Ευρώπη σε ομοσπονδία όπου κράτη και χώρες ΔΕΝ θα υπάρχουν.

ΤΑΞΕΙΣ ΤΕΛΟΣ.

ΞΥΠΝΗΣΤΕ! Στο φέουδο της Ευρώπης, υπάρχουν ΜΟΝΟ δύο τάξεις: Οι αψήφιστοι που κυβερνούν μαζί με το κεφάλαιο με αρχηγούς τις Τράπεζες, και οι Λαοί που θα ακολουθούν τις εντολές και τις επιταγές των πρώτων. Αν θέλετε αυτήν την τραγική στιγμή να διαχωρίζετε τον Λαό σε οποιεδήποτε άλλες τάξεις, ήδη χάσατε το παιχνίδι.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ ΤΕΛΟΣ.

ΞΥΠΝΗΣΤΕ! Στο φέουδο της Ευρώπης, υπάρχει μόνο άκρατη και φανερή πλέον απατεωνιά. Αυτό που γίνεται τώρα είναι πλουτοκρατικός φασιμός. Αν θέλετε αυτήν την τραγική στιγμή να νομίζετε ότι φταίει η οποιοσδήποτε "αγορά", όσο κακή και αν ήταν όταν υπήρχε, ήδη χάσατε το παιχνίδι.

ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΤΕΛΟΣ.

ΞΥΠΝΗΣΤΕ! Δεν υπάρχει ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Δεν υπάρχει ΔΕΞΙΑ. Αυτά που υπάρχει σήμερα στην Βουλή είναι ένα παροδικό μωσαϊκό από κόμματα, που ΟΛΑ τους αποτελούν το αποτέλεσμα πανικόβλητων επιλογών από τον πολίτη μετά από ψυχολογικό πόλεμο. ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ: Τραγικός Δοσιλογιμός. Χρυσή Αυγή: Εωσφορικός Ναζισμός. ΣΥΡΙΖΑ: Στείρος αριστερισμός και παρανοϊκή αγάπη για το εργαλείο της καταστροφής μας που είναι το Ευρώ. ΑΝΕΛ: Κόμμα με οξύμωρο αυτοπροσδιορισμό που πιστεύει ότι κάποιος μπορεί να είναι Ανεξάρτητος μέσα στο ευρώ... Όσοι με συνείδηση έχουν μείνει στα δύο τελευταία κόμματα, θα καταλάβουν σύντομα το μάταιο της υπόθεσης...

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΕΛΟΣ.

ΞΥΠΝΗΣΤΕ! Η κυβέρνηση ακολουθεί πιστά τις εντολές της τρόικα. Καμιά απολύτως σημαντική απόφαση δεν γίνεται από το κράτος. Γκαουλάιτερ παντού, επίτροποι παντού... Κοινωνικό Κράτος πουθενά. Προοπτική για ανάπτυξη πουθενά. Το Κράτος έχει πεθάνει. Δεν υπάρχει πια. Αυτά που υπάρχουν, είναι μέτρα, φόροι, απολύσεις, αδιαφορία, δωσιλογισμός και ανεργία.

ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΕΛΟΣ.

ΞΥΠΝΗΣΤΕ! ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ θέλουν το Ευρώ. Και το θέλουν ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ. Ο ένας με μνημόνιο, ο άλλος χωρίς, δεν έχει καμία σημασία. Και το θέλουν ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ, γιατί δεν κάνουν ΤΙΠΟΤΑ για να αλλάξει η κατάσταση εκεί ακριβώς που πρέπει. Το εργαλείο της καταστροφής όμως, που είναι το Ευρώ και οι "φορείς" από τους οποίους πηγάζει, το αγαπούν και το θέλουν όλοι. Το αποδεικνύουν αυτό ΚΑΘΕ Μέρα. Οι επί μέρους ιδεολογίες τους, στην πράξη, έχουν εξαφανιστεί. Το ΚΚΕ δεν θέλει τίποτα... Μένει η Χρυσή Αυγή και οι λοιποί ακραίοι... Αυτοί δεν έχει ιδεολογία, αυτοί έχουν είτε απλά ΜΙΣΟΣ είτε μια μινιμαλιστική ιδεολογία επιπέδου νηπιαγωγείου...

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΤΕΛΟΣ.

ΞΥΠΝΗΣΤΕ! Αστυνομία παντού. Προσαγωγές παντού. Δικαστές νομιμοποιούν τα μνημόνια. Δικαστές δικαιώνουν τους δανειστές. Πλούσιοι δεν πληρώνουν ΤΙΠΟΤΑ, φτωχοί και συνταξιούχοι δέχονται εξοντωτικές μειώσεις... Ο πολίτης δεν έχει πουθενά όπου μπορεί να βρει το δίκιο του. Αν δεν είναι αυτό ο ορισμός της απουσίας δικαιοσύνης τότε τι είναι;;; ΜΑΤ, Αστυνομία κάνουν προσαγωγές χωρίς λόγο, και βιαιοπραγούν ενάντια σε αυτόν που κανονικά πρέπει να υπηρετούν...

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΕΛΟΣ.

ΞΥΠΝΗΣΤΕ! Τα Μαζικά Μέσα Αποτέφρωσης συνειδήσεων, παραπλανούν, κάνουν αντιπερισπασμό, πλύση εγκεφάλου και δίνουν ψεύτικες ελπίδες. Οι μεγάλες εφημερίδες, τα ίδια. ΚΑΝΕΝΑΣ δεν ξέρει ΑΚΡΙΒΩΣ πόσα χρωστά η Ελλάδα. Είστε ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ότι είναι 300-350δις; ΚΑΝΕΝΑΣ μας δεν ξέρει τι ΑΚΡΙΒΩΣ συζητά η "κυβέρνηση" με τους δανειστές. ΚΑΝΕΝΑΣ μας δεν ξέρει τι λένε πίσω από τις κλειστές πόρτες. ΚΑΝΕΝΑΣ μας δεν ξέρει ποιοί, πότε και πού συναντιούνται για να καταστρώσουν τα σχέδια ολοκληρωτικής εξόντωσης μας.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΕΛΟΣ.

ΞΥΠΝΗΣΤΕ! Σε αυτό το σκηνικό ερήμου, δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση ανάπτυξης... Αυτοί που θα μείνουν για να "αναπτυχθούν" είναι οι γύπες του κεφαλαίου, που θα τραφούν σύντομα πάνω στο πτώμα της Ελληνικής οικονομίας...

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΛΟΣ.

ΞΥΠΝΗΣΤΕ! Εκτός και αν θέλετε να παραδώσετε ΟΛΑ τα δικαιώματά σας και να παίρνετε ψίχουλα, ΞΕΧΑΣΤΕ την εργασία. Οι μεγάλες εταιρίες φεύγουν, οι μικρότερες κλείνουν. Το κράτος έχει πτωχεύσει. Μόνη διέξοδος είναι καμιά Ειδική Οικονομική Ζώνη όπου θα δουλεύουν για ένα πιάτο φαί 6 μέρες 13 ώρες την ημέρα... Όσοι έχετε ακόμα εργασία, περιμένετε λίγο ακόμα...

Τι μένει λοιπόν;

Τι μένει να τελειώσουν;

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΤΕΛΟΣ.
...Ή ΜΗΠΩΣ ΟΧΙ;

ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΝ ΟΛΑ;

ΤΟ ΧΘΕΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ, ΑΥΤΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΑΡΧΗ!
ΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΥΤΟΙ ΑΡΧΙΣΑΝ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΟΡΟΥΣ!

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ!
Ο ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ!

Ο Ρ Γ Α Ν Ω Θ Ε Ι Τ Ε!
Σ Η Κ Ω Θ Ε Ι Τ Ε!
Π Ρ Ο Ε Τ Ο Ι Μ Α Σ Τ Ε Ι Τ Ε!
Α Ν Τ Ι Σ Τ Α Θ Ε Ι Τ Ε!

Καλή Λευτεριά!


Τέρενς Κουίκ: «Τι θα έλεγε αν ζούσε ο εθνικός Ηπειρώτης ευεργέτης και αγωνιστής του '21 Ευάγγελος Ζάππας; Ποιος υπουργός θα αντιδράσει; Μήπως παίρνει σειρά το περιστύλιο της Βουλής;»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, διαβάζοντας τη σημερινή μη διαψευσθείσα πληροφορία, ότι το Ζάππειο εκμίσθωσε το περιστύλιό του για την δεξίωση της Τουρκικής Πρεσβείας για την 89η εθνική επέτειο της Τουρκίας, έκανε την εξής δήλωση:

Ε, όχι! Κάποια πράγματα είναι πιο προκλητικά και από προκλητικά.

Ποιος είναι εκείνος ο «απίστευτος» που νοίκιασε το περιστύλιο του ιστορικού Ζαππείου στην Τουρκική πρεσβεία για να φιλοξενήσει τη δεξίωσή της για τον εορτασμό της 89ης Εθνικής Επετείου της Τουρκίας;

Δεν απορώ που δεν τους δώσαμε το χώρο δεξιώσεων του Μουσείου της Ακρόπολης. Όπως δεν θα απορήσω εάν κάποια μέρα τους εκμισθώσουμε και το περιστύλιο της Ελληνικής Βουλής.

Μπορεί να φαίνομαι σκληρός και υπερβολικός, αλλά κάποια στιγμή σε αυτό τον τόπο, πρέπει να συνέλθουμε.

Δεν αντιλαμβάνεται κανένας τον τρόπο με τον οποίο μας προκαλεί συνεχώς η Άγκυρα;

Φαντάζομαι ότι αν ζούσε ο Ηπειρώτης ευεργέτης και αγωνιστής του ’21 Ευάγγελος Ζάππας, που πολέμησε μαζί με Καραϊσκάκη, Κολοκοτρώνη και Ανδρούτσο, δεν θα ήταν καθόλου περήφανος για το πώς κατάντησαν κάποιοι τη περιουσία που χάρισε στην πατρίδα μας.

Ποιος πρωθυπουργός θα αντιδράσει; Ποιος Υπουργός αυτής της κυβέρνησης θα αντιδράσει; Ποιος Έλληνας επίσημος θα αποδεχθεί τη σχετική πρόσκληση και θα πάει;

Και πόσα ακριβώς είναι τα αργύρια της εκμίσθωσης;

Από την αρχή της κρίσης, κι όχι την «τελευταία στιγμή» όπως ισχυρίζονται ορισμένοι φιρφιρίκοι, απ’ την Ωραία Πύλη κι όχι απ’ το παράθυρο, στο κέντρο των στοχεύσεων της οικονομικής φρίκης ήταν η διαμόρφωση «νέων» εργασιακών σχέσεων, μάλιστα για τα επόμενα πολλά χρόνια. Διότι τα δημοσιονομικά μεγέθη μπορούν σήμερα να είναι έτσι κι αύριο αλλιώς, αλλά η παραμόρφωση των εργασιακών σχέσεων σε ζουρλομανδύα σκλαβιάς έρχεται για να μείνει.
  
Αυτήν τη στιγμή η χώρα επιστρέφει σε καθεστώς εργασίας της πρώτης βιομηχανικής εποχής. Ενός αιώνα κατακτήσεις της εργατικής τάξης (και προς χάριν των άλλων τάξεων) καθαιρούνται, αφαιρούνται κι οδεύουν προς τα κρεματόρια, με έναν λόγο η εργασία ξαναγίνεται σκλαβιά, μεροδούλι - μεροφάι.

Η κυβέρνηση εκδίδει την εργασία στους εργοδότες.

Η κυβέρνηση βγάζει την εργασία στο πεζοδρόμιο να την πουλάει και να την αγοράζει ο κάθε εργοδότης.
  
Αλλά, ας πάρουμε το πράγμα απ’ την αρχή:..

η κυβέρνηση διαπράττει το εξής φασιστικό (το οποίον, προηγούμενο έχει μόνον σε συντεχνιακά - φασιστικά κράτη όπως του Χίτλερ και του Μουσολίνι): να ορίζει δηλαδή η ίδια τον κατώτατο μισθό.

Αυτό καταργεί τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις για την εκάστοτε Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και υπάγει την εργατική τάξη και όλους τους εργαζόμενους σε καθεστώς δικτατορίας της «ελεύθερης αγοράς», δηλαδή υπό καθεστώς δικτατορίας της αστικής τάξης (εγχώριας και διεθνούς) πάνω στην εργατική τάξη και το σύνολο των εργαζομένων.

Το «δίκιο» του αφεντικού αποθεώνεται, η ισονομία καταργείται (διότι η εργασία πλέον υποδουλώνεται) - πώς; Με τους εργαζόμενους πλέον να υποχρεούνται σε «ευέλικτη εργασία» κι «ελαστικό ωράριο» - ευφημισμοί που συγκαλύπτουν τον καταναγκασμό των εργαζομένων σε βιασμό, σε δεκάωρη εργασία χωρίς πρόσθετη αμοιβή ή εξαήμερη δουλειά το ίδιο απλήρωτη.
  
Η διαχείριση των σχέσεων εργασίας -ωράριο, μισθός, αποζημιώσεις- επαφίεται πλέον στη διακριτική ευχέρεια των εργοδοτών.

Αυτή η τριμερής κυβέρνηση των ανδρεικέλων της Τρόικας προδίδει τους εργαζόμενους που την υπερψήφισαν και τους παραδίδει βορά στα αφεντικά, μέσα σε μια εργασιακή ζούγκλα όπου η ζωή του ενός είναι ο θάνατος του άλλου.

Η κυβέρνηση αυτή παραβιάζει, ανατρέπει και προδίδει το Σύνταγμα επικαλούμενη μια «ανωτέρα βία» που όμως ασκεί κι εφαρμόζει η ίδια.

Αυτοί όμως που βγάζουν την εργασία στο πεζοδρόμιο, να ξέρουν ότι ταυτοχρόνως βγάζουν και τους εργαζόμενους στο κλαρί! Αργά ή γρήγορα θα εισπράξουν τα επίχειρα. Συνεπώς επί ματαίω κινδυνολογούν τα παπαγαλάκια της προπαγάνδας τους όταν χαρακτηρίζουν «τυχοδιώκτες, λαμόγια ή παράφρονες»» όσους Ελληνες πολίτες θέλουν ή επιδιώκουν να πέσει αυτή η κυβέρνηση - έτσι αντιλαμβάνονται τη δημοκρατία, αποθρασυμένοι πλέον οι λακέδες της Διαπλοκής και της Υποτέλειας.

Συμβαίνει όμως ακριβώς το αντίθετο: «λαμόγια, τυχοδιώκτες και παράφρονες» είναι εκείνοι που τινάζουν στον αέρα τις εργασιακές σχέσεις, εκείνοι που μετατρέπουν τη χώρα σε Ειδική Οικονομική Ζώνη με Στρατόπεδα Συγκέντρωσης Ανέργων και Στρατόπεδα Συγκέντρωσης Εργαζομένων για μια μπουκιά βρώμικο ψωμί.
  
Δημοκρατία με «ενοικιαζόμενους εργαζόμενους», με «ελαστικό ωράριο», με «ευέλικτη εργασία» εν μέσω μιας αφρισμένης θάλασσας ανέργων, δημοκρατία δεν είναι, είναι δικτατορία της αστικής τάξης, ακριβώς των προειρημένων «τυχοδιωκτών, λαμόγιων και παραφρόνων».
  
Πρώτοι στη μεταβιομηχανική εποχή, αν δεν απατώμαι, που ενοικίασαν εργάτες στους βιομηχάνους ήταν τα Ες Ες, οι Ναζί. Αυτοί νοίκιαζαν πολιτικούς κρατουμένους απ’ τα Στρατόπεδα Συγκέντρωσης στις γερμανικές βιομηχανίες, εξασφαλίζοντας στους βιομηχάνους το πιο φθηνό κόστος εργασίας που υπήρξε ποτέ - το πιο τρελλό όνειρο της ανταγωνιστικότητας!

Στον μεσοπόλεμο χαρακτήριζαν τους ναζιστές «Γίγαντες με μυαλό νάνου» - και, όντως «νάνοι» ήταν στο μυαλό, γίγαντες ήταν οι Κρουπ, η Ζήμενς (ναι, από τότε) κι ένα πλήθος άλλων βιομηχανικών Κολοσσών  στους οποίους το συντεχνιακό φασιστικό κράτος εξασφάλιζε φθηνή έως θανάτου εργασία - αυτό ήταν το «θαύμα» της γερμανικής οικονομίας τότε, μιας πολεμικής οικονομίας που οδήγησε εν τέλει την Ευρώπη κι άλλα μέρη του κόσμου στον όλεθρο.

Μπορεί σήμερα ορισμένοι να μη βλέπουν τις φρικτές ομοιότητες, καθώς κάποιοι άλλοι παραμυθιάζονται ότι ο ναζιστικός χαιρετισμός Μιχαλολιάκου δεν είναι ναζιστικός αλλά... σανσκριτικός, πλην όμως όσο ναζιστής με περικεφαλαία (μάλιστα τρίλοφη) είναι το φυρερίδιον της Χρυσής Αυγής, άλλο τόσο φασιστική είναι η υπαγωγή της εργασίας σε συντεχνιακό καθεστώς με το κράτος να αποφασίζει για τον κατώτατο μισθό και με τους εργοδότες να αποφασίζουν μέσω του κράτους «πόσο πάει η εργασία».
  
Ο κ. Σαμαράς, ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης δημιουργούν μια «Βαϋμάρη» και όπως η παλαιότερη Βαϋμάρη έτσι θα «σκάσει» και η νεώτερη.

Ηδη οι φασίστες ουρλιάζουν στους δρόμους σαν σκυλιά, μα πιο σκυλίσια ουρλιάζει χρόνια τώρα η προπαγάνδα απ’ τα ΜΜΕ της Διαπλοκής για να μας φέρουν ως εδώ, σε μια δικτατορία των τοκογλύφων.

Δεν ξέρω πόσους ακόμα Ελληνες θα αφήσει χωρίς ψωμί αυτή η κυβέρνηση ώσπου να φάει τα ψωμιά της- πάντως όχι τους φοροφυγάδες, τους «νταβατζήδες» και τους μιζαδόρους. Ομως αυτοί οι εύκαμπτοι μπροστά στους Δυνατούς εντολοδόχοι, που ζητάνε απ’ τους Ελληνες να ’ναι κι αυτοί ελαστικοί κι ευέλικτοι κάτω απ’ τις διαταγές του κατακτητή, αυτοί που επαναφέρουν τον τρόμο (της ανεργίας) και την αθλιότητα (της ξεχαρβαλωμένης εργασίας) - τον «τρόμο και την αθλιότητα» ενός ακόμα Ράιχ, δεν θα βρουν κανένα έλεος.

Πεινάνε παιδιά, άνθρωποί μου(;), κι εσείς ακόμα το γλεντάτε!

Εχετε κάνει το Σύνταγμα κουρέλι, τη δημοκρατία δικτατορία των τόκων και την εργασία εκδιδόμενη,   και δεν έχετε ακόμα καταλάβει ότι εστί Δίκης Οφθαλμός;


Του Στάθη από enikos
Μια συγκλονιστική φωτογραφία !
Μια οικογένεια πουλιών παλεύει να σώσει το μικρό της που έπεσε από την φωλιά.

Εσύ, παλεύεις να σώσεις το παιδί σου από όλα αυτά που έγιναν και που του έχουν καταστρέψει τη ζωή που δεν έζησε, από όλα αυτά που αποφασίστηκαν χωρίς το ίδιο να αποφασίσει...;

Ακόμη και εάν δεν έχεις χέρια να το τραβήξεις προσπαθείς με το ράμφος, όπως αυτά τα άλογα όντα;

Σκέψου, που είσαι, ποιος είσαι και τι θα παραδώσεις σε αυτούς που έρχονται, σε αυτούς που ακόμη δεν γεννήθηκαν…
Σκέψου, αν εσύ μέχρι σήμερα έχεις κάνει το ίδιο για τα δικά σου παιδιά…
Σκέψου πως θέλεις να σε σκέφτονται…
Με αγάπη ή φτύνοντας στο όνομά σου;


Ενας εσμός βαρύγδουπων εκπροσώπων ενός πολιτικού συστήματος που τα έκαναν όλα ίσωμα και τώρα το παίζουν από πάνω και «σωτήρες»!
Ενας συρφετός από τσανακογλείφτες - «διανοούμενους», ένα εξωνημένο καθηγητικό κατεστημένο που επί τρία χρόνια λιβανίζει τη «σοφία» και την «αναγκαιότητα» των Μνημονίων.
Ενας θίασος που περιφέρει την αυθάδεια του εκδοτικού και δημοσιογραφικού κατεστημένου, πλαισιωμένος από τους χορτάτους απαστράπτοντες «αστέρες» της σαπίλας, τους επιφορτισμένους να προπαγανδίζουν στους νηστικούς τον «πατριωτισμό» της... νηστείας.
Δείτε τους!

Ορκίζονται πως... αγωνιούν για τον τόπο.
Την ίδια ώρα, μπουκωμένοι αυτοί, αναγκάζουν τους άλλους να ζήσουν χωρίς μισθό, χωρίς δουλειά, χωρίς σύνταξη, χωρίς ελπίδα.
Την ίδια ώρα εκδίδουν οδηγίες... «προστασίας του καταναλωτή», όπου ως «καταναλωτής» θεωρείται ο πεινασμένος που αναγκάζεται να παραδώσει τα ...χρυσαφικά της οικογένειας στο ενεχυροδανειστήριο για μερικές πενταροδεκάρες.
Την ίδια ώρα, σε ένα κρεσέντο «φιλανθρωπίας», συμπεριφέρονται στα εκατομμύρια των ανθρώπων του λαού σαν σε «σκυλιά», προσφέροντάς τους σε «τιμή ευκαιρίας»... ληγμένα τρόφιμα!
Δείτε τους!

Λένε ότι τα παιδιά μας «πρέπει» να δουλεύουν (όταν βρίσκουν δουλειά) για 200 και 300 ευρώ.
Λένε ότι «ρεαλισμός», «υπευθυνότητα» και προπαντός «σωτηρία» είναι η εξαθλίωση.
Αλλά, αφού αυτή είναι η «σωτηρία», ο «ρεαλισμός» και η «υπευθυνότητα», γιατί οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές και όλα τα τσιράκια τους δεν δοκιμάζουν να «σωθούν» οι ίδιοι με τον ίδιο τρόπο που εκείνοι προτείνουν για μας;
Εμπρός, λοιπόν!
Μάχη μέχρι τελικής πτώσης είναι αποφασισμένη να δώσει η Gazprom, προκειμένου να εξασφαλίσει κομμάτι της ενεργειακής πίτας στην Ελλάδα

Μάχη μέχρι τελικής πτώσης είναι αποφασισμένη να δώσει η Gazprom, προκειμένου να εξασφαλίσει κομμάτι της ενεργειακής πίτας στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί, όπως λένε παράγοντες που είναι σε θέση να γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, τη «βλέπει» ως πύλη εισόδου στις ενεργειακές εξελίξεις σε όλη την ΕΕ.

Είναι ενδεικτικό ότι το project για λογαριασμό των Ρώσων τρέχει ο ίδιος ο αναπληρωτής CEO της Gazprom, ο οποίος τυγχάνει να είναι και αδελφός του...  Ρώσου πρωθυπουργού Μεντβέντιεφ.

Αυτός είναι που - όποτε κρίνεται απαραίτητο - δίνει τον τόνο του ρωσικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα, ακόμα και μέσω της δημοσίευσης άρθρων που καταδεικνύουν το ενδιαφέρον της εταιρίας - κολοσσού για τη περίπτωση της ΔΕΠΑ.

Η ελληνική κυβέρνηση τελεί εν γνώσει αυτού του (πολύ) ζωηρού ρωσικού ενδιαφέροντος, αλλά από την άλλη πλευρά φέρεται να δέχεται και πιέσεις από τον αμερικανικό παράγοντα, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να δει αναβαθμισμένο το ρόλο της Μόσχας στα ενεργειακά πράγματα της Ελλάδας και κατ' επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γι' αυτό και φέρεται επίσης να βάζει διάφορα προσκόμματα. Το αποτέλεσμα είναι η Αθήνα να βρίσκεται σε μια διελκυστίνδα, από την οποία είναι άγνωστο πώς τελικά θα βγει.


Ο Νταβούτογλου, οι μειονοτικοί βουλευτές και η… διγλωσσία των εθνοπατέρων μας
  • Όταν το καράβι-μινιατούρα πήγαινε στα χέρια του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ως δώρο, από τον πρόεδρο της ελληνικής Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, οι κάτοικοι της Θράκης γνώριζαν μέσες - άκρες τι θα επακολουθούσε 

Τα τρία χρόνια της οικονομικής κρίσης οι Θρακιώτες τα βίωσαν σκληρά στο πετσί τους. Όχι μόνον επειδή η τσέπη στένεψε στα όρια της ασφυξίας, η ανεργία ακούμπησε κάθε οικογένεια και το κοινωνικό κράτος άρχισε να γίνεται μια πικρή ανάμνηση, αλλά γιατί αυτή η ευάλωτη κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα υπογράμμισε –καθρέφτισε επί της ουσίας– την πολιτική ολιγωρία, την ανακολουθία, αλλά και το κομματικό παζάρι που εκτυλίχθηκε όλα αυτά τα χρόνια, με φόντο «το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής», τη μειονότητα.

Η ώρα του «ταμείου» φαίνεται ότι έφτασε και οι γείτονες, με όχημα το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή και τα τοπικά παπαγαλάκια του, εισέρχονται, απροκάλυπτα πλέον, σε μια περιοχή που θεωρούν δική τους – και δεν δυσκολεύονται να το διακηρύττουν (σε άπταιστα τουρκικά) στις επισκέψεις τους στους μειονοτικούς δήμους της περιοχής…
Όταν έγινε γνωστή η επίσκεψη του κ. Νταβούτογλου στη χώρα μας, επίσκεψη που δεν περιλάμβανε και τη Θράκη, όπως συνηθίζουν οι τούρκοι αξιωματούχοι, πολλοί εξέπνευσαν με ανακούφιση. Η περιοχή θα «γλίτωνε», έστω αυτήν τη φορά, από μια ακόμα τουρκομπαρόκ φιέστα, με τη συμμετοχή δεκάδων εκπροσώπων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, επιχειρηματιών, αλλά και των αναγκαίων τουρκικών ΜΜΕ που καταγράφουν συναντήσεις με ψευδομουφτήδες, εκπροσώπους παράνομων συλλόγων και τουρκοπροπαγανδιστές γενικότερα – με την ελληνική Πολιτεία, πάντα, εκκωφαντικά σιωπηρή.
Ωστόσο, την ώρα που η συνάντηση μεταξύ του τούρκου ΥΠΕΞ και του προέδρου της Βουλής… χανόταν στη μετάφραση, οι μειονοτικοί βουλευτές της Ροδόπης και της Ξάνθης ήταν ήδη στην τουρκική πρεσβεία, αναμένοντας την προγραμματισμένη συνάντησή τους με τον κ. Νταβούτογλου.

Εκεί ήταν και ο τούρκος πρόξενος στην Κομοτηνή, Ιλχάν Σενέρ, που είχε ήδη φτάσει αεροπορικώς από την Αλεξανδρούπολη στην Αθήνα για να υποδεχθεί τον πολιτικό του προϊστάμενο. Η συνάντηση δεν ήταν κρυφή στους δημοσιογράφους του τοπικού Τύπου και των ΜΜΕ. Απλώς, δεν είχαν προσκληθεί στο σύνολό τους για να «καλύψουν» το γεγονός.

Οι μόνοι που δέχτηκαν μια τέτοια πρόσκληση ήταν δημοσιογράφοι μειονοτικών εφημερίδων, απ' όπου η συγκεκριμένη συνάντηση έλαβε και την απαραίτητη δημοσιότητα.

Οι φωτογραφίες με τους βουλευτές από τη Ροδόπη Αϊχάν Καραγιουσούφ του ΣΥΡΙΖΑ και Αχμέτ Χατζηοσμάν του ΠΑΣΟΚ, καθώς και του Χουσεΐν Ζεϊμπέκ του ΣΥΡΙΖΑ από την Ξάνθη, που πλαισίωναν τον τούρκο ΥΠΕΞ, με τις απαραίτητες επισημάνσεις ότι ο κ. Νταβούτογλου «στα πλαίσια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Αθήνα στις 10 Οκτωβρίου δέχτηκε εκπροσώπους της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης, σε μια συνάντηση που… έγινε στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα και διήρκεσε περίπου μία ώρα», δημοσιεύθηκαν σε μειονοτικές εφημερίδες και διακινήθηκαν στο διαδίκτυο. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί ότι στο παρελθόν το «παρών» σε αντίστοιχες «εκδηλώσεις» έχουν δώσει εκλεγμένοι μειονοτικοί βουλευτές με όλους τους κομματικούς φορείς, που σημαίνει ότι κανένα ελληνικό κόμμα δεν είναι άμοιρο ευθυνών.

Αν, λοιπόν, το ερώτημα που τίθεται, «για ποιον λόγο εκπρόσωποι του ελληνικού Κοινοβουλίου τρέχουν να συναντήσουν έναν ξένο υπουργό» παραμένει αναπάντητο όσο και αφελές, τότε η συμμετοχή κι άλλων εκπροσώπων από τη Θράκη, όπως οι δήμαρχοι Ιάσμου Καδή Ισμέτ, Αρριανών Ιμπραήμ Σερίφ (από τη Ροδόπη) και Μουσταφά Τσουκάλ από τη Μύκη Ξάνθης, αλλά και των ψευδομουφτήδων Ροδόπης και Ξάνθης –με τα αναγκαία φωτογραφικά ενσταντανέ– δεν επιδέχεται περαιτέρω σχολιασμό. Για τις επόμενες μέρες η κοινωνία της Θράκης ζούσε στον απόηχο μιας επίσκεψης που μπορεί να μην έγινε πραγματικά εντός των ορίων της, αλλά κάποιοι φρόντισαν να τη «φέρουν» σε αυτά, τακτική της εικονικής πραγματικότητας που τόσο εύστοχα οι παραπάνω πρωταγωνιστές καταφέρνουν ανενόχλητα και ανεμπόδιστα να χρησιμοποιούν.
Παράνομα νηπιαγωγεία
Η συγκεκριμένη άλλωστε συνάντηση ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αναζωπυρωθεί το ζήτημα που… ταλάνισε τη Θράκη στις αρχές του φθινοπώρου, όταν ξέσπασε το θέμα των παράνομων νηπιαγωγείων που λειτουργούν με ευθύνη των μειονοτικών συλλόγων στην περιοχή. Το θέμα ανέκυψε όταν 21 παιδιά από το ορεινό χωριό Εχίνος στην Ξάνθη δεν μπόρεσαν να εγγραφούν στο δημοτικό σχολείο, γιατί δεν παρακολούθησαν τα μαθήματα στο δημόσιο νηπιαγωγείο, βάσει του ελληνικού νόμου.

Γιατί όμως οι γονείς προτίμησαν να στείλουν τα παιδιά τους σε νηπιαγωγεία που δεν είχαν αδειοδότηση, αφού δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος, όπως η υγιεινή, η ασφάλεια και η αντισεισμική προστασία; Μήπως είναι αμελείς γονείς; Μήπως δεν νοιάζονται για τα ίδια τους τα παιδιά; Ή μήπως, τελικά, αναγκάστηκαν να στείλουν τα παιδιά τους εκεί, ικανοποιώντας σκοπούς και στόχους των τουρκικών διεκδικήσεων; Ο «μπερντές» για τις επιδιώξεις που εκφράζονται μέσω του τουρκικού προξενείου και των συν αυτώ, έχει σηκωθεί εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια, όταν η ένταξη της τουρκικής γλώσσας στα σχολεία, από το υπουργείο Παιδείας, πολεμήθηκε λυσσαλέα από τους ίδιους κύκλους και φυσικά (!) δεν «περπάτησε» ποτέ. Τους τελευταίους δύο μήνες το θέμα των «δίγλωσσων» νηπιαγωγείων επανήλθε δριμύτερο από «τουρκικούς», όπως παρανόμως αποκαλούνται, συλλόγους που δραστηριοποιούνται στη Θράκη και με τη σχετική κινητικότητα από εκπροσώπους του ελληνικού Κοινοβουλίου, όπως ο κ. Αϊχάν Καραγιουσούφ που ακολουθώντας τη «γραμμή» του κόμματός του θεωρεί ότι τα δίγλωσσα νηπιαγωγεία είναι αναγκαιότητα στην περιοχή, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μάντατζη από την Ξάνθη, ο οποίος σε ανακοίνωσή του έφτασε να επικαλείται ανύπαρκτο άρθρο στη Συνθήκη της Λωζάννης περί δίγλωσσων νηπιαγωγείων στη Θράκη, αλλά και η παρέμβαση του κ. Ζεϊμπέκ με την οποία… οι γονείς πείστηκαν για την αναγκαιότητα παρακολούθησης της υποχρεωτικής δημόσιας νηπιακής εκπαίδευσης, οπότε και το «πρόβλημα» φαίνεται ότι λύνεται για τις επόμενες χρονιές.

Από κοντά και η Ρεπούση

Οι παρεμβάσεις όμως δεν σταματούν εδώ. Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, η γνωστή μας Μαρία Ρεπούση, ζήτησε με ερώτησή της που κατέθεσε στη Βουλή τη δημιουργία δίγλωσσων νηπιαγωγείων στην περιοχή. «Με στόχο την ευκολότερη ένταξη και προσαρμογή των παιδιών της μειονότητας στο Δημοτικό Σχολείο, εξετάζεται η προοπτική στελέχωσης των υφιστάμενων δημόσιων νηπιαγωγείων με εκπαιδευτικούς που να κατέχουν τη μητρική γλώσσα των παιδιών της μειονότητας ή και της ίδρυσης μειονοτικών νηπιαγωγείων με δίγλωσσο εκπαιδευτικό πρόγραμμα», σημειώνει η βουλευτής προς τον υπουργό Παιδείας, θεωρώντας ότι η μειονότητα στη Θράκη είναι, στο σύνολό της, τουρκογενής…

Η ελληνική Πολιτεία συνεχίζει τη γνωστή τακτική: Αδιαφορεί, υποτιμά τις καταστάσεις, ομφαλοσκοπεί και, στην καλύτερη περίπτωση, ενεργεί σπασμωδικά και συνήθως κατόπιν εορτής…

Έτσι, την ώρα που η χώρα περνά ίσως τις πιο τραγικές στιγμές της σύγχρονης Ιστορίας της, το «καραβάκι» της Θράκης ταξιδεύει ακυβέρνητο, απροστάτευτο και τυφλό σ' ένα «ελεύθερο» πέλαγος.

Έμπλεξε άσχημα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν με τον ψευδή ισχυρισμό του ότι το αεροσκάφος των συριακών αερογραμμών από το οποίο κατασχέθηκε υλικό για ραντάρ το οποίο ήταν «διπλής χρήσης» (dual use) δηλαδή πολιτική και στρατιωτική, μετέφερε… πυρομαχικά στις συριακές δυνάμεις.

Πέραν της παραδοχής του Ερντογάν ότι δεν υπήρχε κάτι το επιλήψιμο στο φορτίο απλώς οι δυο χώρες διαφωνούσαν για τον τρόπο προώθησής του στη Συρία μέσω Τουρκίας, οι Ρώσοι πλέον επανέρχονται απαιτώντας από την Τουρκία να δώσει στη δημοσιότητα τι είχε μέσα το αεροπλάνο. Πρόκειται ασφαλώς για ένα ακόμα επεισόδιο που στόχο έχει να εκθέσει περαιτέρω τον Ερντογάν, κεφαλαιοποιώντας την κολοσσιαία γκάφα του, αφού μέσα στον νεοθωμανικό του μεγαλοϊδεατισμό απέτυχε να εκτιμήσει σωστά, ότι η Τουρκία είναι μικρότερη από όσο νομίζει και δεν μπορεί να συμπεριφέρεται με τη συνήθη αυθάδεια και υπεροψία που αντιμετωπίζει άλλους (ονόματα δεν λέμε υπολήψεις δε θίγουμε)…
 
Την υπεράσπιση του πανταχόθεν βαλλόμενου Ερντογάν ανέλαβε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο υπουργός Εξωτερικών με συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο «Bugün TV», ο οποίος αντί να κοιτάξει να ρίξει τους τόνους μάλλον κατάφερε να κλιμακώσει την κατάσταση, αφού υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνηση να υποχρεώσει με τη χρήση μαχητικών F-16 σε προσγείωση το αεροσκάφος. Ο Νταβούτογλου μίλησε για βεβαιότητα της χώρας του ότι μεταφέρονταν παράνομο υλικό στη Συρία.

Αυτό που δεν είναι ακόμα απολύτως σαφές είναι εάν οι δηλώσεις Νταβούτογλου προηγήθηκαν της αναφοράς από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για την αποκάλυψη από τουρκικής πλευράς του φορτίου του αεροσκάφους. Εάν οι δηλώσεις Νταβούτογλπου προηγήθηκαν, τότε έχουμε να κάνουμε με κολοσσιαία γκάφα του υπουργού Εξωτερικών, αφού με τη βλακώδη δήλωση έδωσε την ευκαιρία στη Ρωσία να απαιτήσει την αποκάλυψη του τι περιείχε το φορτίο!

Ο Νταβούτογλου ανέφερε ότι είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου η φόρτωση στρατιωτικού υλικού σε πολιτικό αεροσκάφος. Ταυτόχρονα δηλώνει ότι η Τουρκία θα κάνει ότι προβλέπεται για το υλικό που κατασχέθηκε, ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου… Απ’ ότι φαίνεται, το σίριαλ θα έχει ακόμα αρκετά επεισόδια, με την Τουρκία πολύ σύντομα να αντιλαμβάνεται ότι οι συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αλλάξει επικίνδυνα και οι κινήσεις που κάνει την οδηγούν σε επικίνδυνες – για την ίδια – ατραπούς… 


Υπάρχουν στιγμές που η ίδια η καθημερινότητα επιβάλλει το να γίνει μια «παύση» σε όσα καταιγιστικά συμβαίνουν γύρω μας και «παγώνει» το χρόνο. Στέκεσαι ακίνητος και σκεπτικός την ώρα που όλα τα άλλα τρέχουν, αλλάζουν, εξελίσσονται, μεταμορφώνονται, διαμορφώνονται. Δεν ενδιαφέρεσαι για το τι λένε οι ειδήσεις, δεν σε νοιάζει για το τι γράφουν ιστοσελίδες και blogs, σταματάς την προσπάθεια να αποκρυπτογραφήσεις τα δρώμενα, να διαβάσεις πίσω από τις λέξεις και να δεις πίσω από τις γρίλιες. Κάνεις ένα μικρό άλμα και πηδάς στο πεζοδρόμιο, έξω από τη λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας μέσα στην οποία δραστηριοποιούμαστε.

Του Βασίλη Μπαλάφα

Στέκεσαι αμίλητος, προβληματισμένος, αναλογιζόμενος – σχεδόν σε απόγνωση – ότι ακόμα και αν αποφασίσουμε να παλέψουμε μέχρι τέλους γι’ αυτό που ονομάζεται «σωτηρία της πατρίδας», θα πρέπει τουλάχιστον να έχουμε κάποιες βασικές σταθερές, κάποιες ελάχιστες προϋποθέσεις.

Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθώ σε μια από αυτές τις θεμελιώδεις προϋποθέσεις, μια δικλείδα αξιοπρέπειας και αναγκαία συνθήκη αν θέλουμε να λέμε ότι είμαστε μια κοινωνία που έχει αποφασίσει να σώσει την οικονομία της, να λειτουργήσει συντεταγμένα για να κατορθώσει να επιλύσει τις παθογένειες που τη βασανίζουν. Διότι, ας μην το ξεχνάμε, έννοια παράπλευρης απώλειας εδώ δεν υπάρχει, όσο ακόμα λέμε ότι είμαστε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τουλάχιστον.

Το μεγάλο θέμα έχει να κάνει με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Σε άρθρο μου, τον Ιούνιο του 2008, έγραφα ότι : «Στοιχεία όπως η οργάνωση των κρατικών παροχών, η πειθαρχία των φορέων ασφάλισης, συνταξιοδότησης, παιδείας και περίθαλψης, η επάρκεια των ανθρώπων που στελεχώνουν υπηρεσίες, η σωστή λειτουργία των δομών υγείας, στο εξωτερικό είναι αυτονόητα και λειτουργούν αποδοτικά υπέρ του κοινωνικού συνόλου. Ο πολίτης στις άλλες χώρες της Ευρώπης εξυπηρετείται, δεν αντιμετωπίζει δαιδαλώδη γραφειοκρατία, δε χρειάζεται να στηθεί από τις 4 τα ξημερώματα στα ανάλογα «Ι.Κ.Α.» για να «πάρει νούμερο», ο γιατρός είναι στη θέση του την ώρα που πρέπει, γιατί αντιλαμβάνεται πρώτον ότι αυτή είναι η δουλειά του και δεύτερον ότι κάποιοι συνάνθρωποί του τον έχουν ανάγκη».

Από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι και τα πράγματα πάνε χειρότερα, με τα δεδομένα να δείχνουν συνεχή επιδείνωση. Από την περίοδο που συζητάγαμε για το πώς τα ασφαλιστικά ταμεία θα παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες, έχουμε φτάσει στην περίοδο που τα νοσοκομεία αποτελούν τη μόνη λύση για το μικρομεσαίο ελληνικό νοικοκυριό και όχι μόνο. Αποτελούν ίσως τη μοναδική δομή υγείας που λειτουργεί αδιαλείπτως αυτή την περίοδο, που δεν επηρεάζεται από τις επισχέσεις εργασίας, από τις απεργίες των φαρμακείων, από τις απαιτήσεις των φαρμακοβιομηχανιών, από τις απεργίες, από τον περιορισμένο αριθμό των ραντεβού των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, από την έλλειψη ειδικοτήτων από τις λίστες του ΕΟΠΥΥ. Άλλωστε, τα όποια περιστατικά, δεν υπόκεινται σε αυτούς τους όρους και κανόνες. Δεν προγραμματίζονται, δεν περιμένουν και πρωτίστως, δυστυχώς, δεν απεργούν.

Στα ελληνικά νοσοκομεία δίνεται καθημερινά άνιση μάχη από την πλευρά του προσωπικού, που ως γνωστόν είναι τραγικά ελλιπές ως προς το πλήθος του, για την αντιμετώπιση των περιστατικών. Άνιση μάχη που δεν έχει να κάνει τόσο με την επιστημονική επάρκεια γιατρών ή άλλων κατηγοριών προσωπικού, αλλά με τη διαθεσιμότητα και την επάρκεια υλικών, με τη συντήρηση του εξοπλισμού, με τη συντήρηση των ίδιων των κτιριακών υποδομών. Σε πολλά νοσοκομεία δεν υπάρχουν βασικά ιατρικά υλικά, ενώ σχεδόν σε όλα δεν υπάρχουν σαπούνια, χαρτιά υγείας, καθαριστικά υλικά, αντισηπτικά, απλά αναλώσιμα. Στη διάθεση των ιατρών υπάρχουν πεπαλαιωμένες συσκευές άμεσης διάγνωσης, φθαρμένα εργαλεία και υπερσύγχρονα μηχανήματα που είτε δεν δουλεύουν γιατί δεν υπάρχει προσωπικό, είτε κάθονται κουκουλωμένα με τις μεμβράνες από την αγορά τους, είτε δεν έχουν συντηρηθεί, είτε είναι ακόμα στα κουτιά τους.

Δεν γίνεται στα νοσοκομεία να μη λειτουργούν οι τουαλέτες επειδή δεν υπάρχει κονδύλι να πληρωθεί ο υδραυλικός που χρειάζεται να τις φτιάξει, δεν γίνεται να μην αντικαθίστανται φθαρμένα υλικά, δεν γίνεται οι καθαρίστριες να σφουγγαρίζουν με νερό επειδή δεν υπάρχουν καθαριστικά.

Και δυστυχώς υπάρχουν και ακόμα χειρότερα. Είναι αδιανόητο, το 2012, το Νομαρχιακό Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου να μην έχει παιδίατρους και γενικότερα γιατρούς. Είναι αδιανόητο σε έναν ολόκληρο νομό να πρέπει να μεταφέρονται παιδιά στην Αθήνα για να κάνουν απλή θεραπεία με μάσκες, επειδή δεν λειτουργεί παιδιατρικό τμήμα στο Νοσοκομείο.

Αυτά είναι απλώς μερικά και λίγα από όσα εξοργιστικά συμβαίνουν στα νοσοκομεία της χώρας και δυστυχώς συμβαίνουν και στα νοσοκομεία παίδων, εκεί που ο κάθε γονιός βιώνει την αγωνία για τα παιδιά του και είναι ικανός να κάνει το οτιδήποτε προκειμένου να έχουν σωστή περίθαλψη. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοιες συνθήκες σε μια χώρα που θέλει να λέγεται «ευρωπαϊκή», σε μια χώρα όπου το βιοτικό επίπεδο από πλευράς εισοδημάτων πέφτει δραματικά και ο κόσμος αναγκάζεται να προσφεύγει στα νοσοκομεία ακόμα και για ένα απλό κρυολόγημα.

Γύρω μας ακούμε συνέχεια για δισεκατομμύρια, για τρελά νούμερα που χοροπηδάνε στις οθόνες των τηλεοράσεων, συνηθίσαμε να συζητάμε μεταξύ μας για δισ. ευρώ, λες και αναφερόμαστε σε στραγάλια. Μοιραία λοιπόν θυμάται κανείς ότι τα ελληνικά νοσοκομεία έχουν ένα συσσωρευμένο χρέος 5-6 δισ. ευρώ, μπορεί και παραπάνω. Και εύλογα αναρωτιέται: «Μα που πήγαν όλα αυτά τα λεφτά» ; Πως είναι δυνατόν με τέτοια χρέη τα κουφώματα, οι τουαλέτες, μεγάλο μέρος του εξοπλισμού να έχουν ηλικία 40 και πλέον ετών ; Γιατί ακόμα και αν υποθέσουμε ότι σημαντικό μέρος από αυτά τα λεφτά ρίχτηκαν σε υποδομές και εξοπλισμούς, θα έπρεπε να είχαμε τουλάχιστον υπερσύγχρονες υποδομές που θα μπορούσαν να κρατήσουν σήμερα τα προσχήματα και να λειτουργήσουν υπέρ των πολιτών που βασανίζονται από την οικονομική κρίση.

Κάτι πρέπει να γίνει εδώ και τώρα με τα νοσοκομεία στην Ελλάδα. Κάτι πρέπει να γίνει με το Νοσοκομείο της Κορίνθου και αντί διάφοροι να διαρρέουν σενάρια περί κλεισίματος, ή να πανηγυρίζουν για «επίκουρους ιατρούς», θα πρέπει να στελεχώσουν το νοσοκομείο και να λειτουργήσουν όλες οι διαθέσιμες μονάδες του. Σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας θα πρέπει να πιστοποιηθεί η αρτιότητα των υποδομών, να αποκατασταθεί όπου υπάρχουν προβλήματα και να γίνουν πλήρως λειτουργικά.

Δεν συζητάμε ούτε για πολυτέλειες, ούτε για εκκεντρικότητες. Συζητάμε για τους απλούς και θεμελιώδεις όρους που χρειάζονται για να δώσουμε και εμείς σαν πολίτες τη δική μας μάχη. Να μη φοβόμαστε όμως μην πεθάνουμε αν πάθουμε και τίποτα. Έτσι μάχες δεν κερδίζονται, είναι χαμένες πριν τη σέντρα.

Πηγή: Free PenΟ Σέρβος ιστορικός και πρεσβευτής στη Γαλλία, Dušan Bataković,  δήλωσε ότι η διαδικασία της ανάπτυξης της «Μεγάλης Αλβανίας», την οποία εδώ και χρόνια υποστηρίζει η αλβανική ελίτ σε όλες τις χώρες όπου ζουν Αλβανοί, απειλεί σοβαρά την εύθραυστη σταθερότητα στα Βαλκάνια.


«Η  λεγόμενη ‘Φυσική Αλβανία’ είναι μια άλλη έκφραση για μια μεγάλη Αλβανία και είναι ένα έργο που επί πολλά χρόνια έχει μεγάλη υποστήριξη από την αλβανική ελίτ σε όλες τις χώρες όπου κατοικούν Αλβανοί και οι οποίοι, όπως ανακοινώθηκε, το ενστερνίζονται σταδιακά», είπε ο Μπατάκοβιτς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Blic.

«Αυτή η διαδικασία είναι ήδη σε εξέλιξη, η οποία απειλεί βασικά ζωτικά συμφέροντα, υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα και απειλεί σοβαρά την εύθραυστη σταθερότητα στα Βαλκάνια», είπε.

Ο Μπατάκοβιτς ο οποίος ως ιστορικός ασχολείται με το σοβαρό πρόβλημα επί δεκαετίες, δημοσίευσε πρόσφατα το βιβλίο «Κόσοβο, το δράμα της Σερβίας- Ιστορική Προοπτική», στο οποίο, όπως είπε, επισημαίνει τις παραμελημένες πτυχές των Σερβο-Αλβανικών σχέσεων στην εποχή του Τιτοϊσμού και τη σύγκρουσή τους μετά το 1945, ιδίως των μεθόδων δίωξης των Σέρβων και άλλων μη αλβανικών εθνοτικών ομάδων.

«Ένοιωσα την ανάγκη για μια πλήρη επιστημονική μελέτη που να περιλαμβάνει ολόκληρο το δράμα του Κοσσυφοπεδίου, ιδιαίτερα στις σερβικές του διαστάσεις, σε αντίθεση με μια σειρά από βιβλία, κυρίως αγγλόφωνων που συγγράφηκαν μονομερώς και περιέχουν την ιστορία της κεντρικής περιοχής της αρχαίας Σερβίας, ως μέρος του αλβανικού ζητήματος», είπε ο ιστορικός.

Ο Dušan Bataković τόνισε ότι «είναι μεγάλη ιδεολογική πλάνη ότι το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί μύθο  των μεγάλων ψευδαισθήσεών μας» και επεσήμανε οι Σέρβοι «διανύουν μια μεγάλη κρίση ταυτότητας ανακινώντας  τις πτυχές των αρνητικών βάσεων του γιουγκοσλαβισμού και του τιτοϊσμού.

«Το μεγάλο έργο της διανόησής μας είναι η επαναφορά των αξιών που έχουμε κληροδοτήσει , ενταγμένες μέσα στη σύγχρονη εποχή», είπε ο Μπατάκοβιτς, όπως δημοσιεύει το Τανγιούγκ.

Πηγή: Βαλκανικό Περισκόπιο 
  • Περίεργες παρεμβάσεις και «μεταλλάξεις» εντοπίζονται στο σχολικό εγχειρίδιο των κυπριακών σχολείων
  • Σύμφωνα με τα νέα βιβλία της Β’ γυμνασίου, οι Κύπριοι εξελληνίστηκαν και… παρέμειναν Έλληνες κατά την ελληνιστική εποχή και οι Αρμένιοι αναζήτησαν καταφύγιο εδώ, επειδή τους δίωκαν οι Άραβες
  • Η τουρκική εισβολή σταμάτησε να είναι κτηνώδης αλλά… σκέτη εισβολή, εφάμιλλη του πραξικοπήματος
Της Μικαέλλας Λοΐζου

Περίεργες παρεμβάσεις έκανε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στο βιβλίο Γεωγραφίας της Κύπρου της Β’ γυμνασίου, το οποίο θ' αρχίσει να διδάσκεται στους μαθητές το β’ τετράμηνο του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους. Το μέρος που αφορά στην ιστορία της Κύπρου είναι άκρως… επιμορφωτικό, καθώς καταρρίπτει διάφορους «μύθους», όπως π.χ., ότι είμαστε Έλληνες από τα βάθη των αιώνων…

Σημειώνεται ότι οι παρεμβάσεις που έγιναν στο βιβλίο για τους σκοπούς της νέας έκδοσης είναι μηδαμινές, καθώς διατηρούνται στις περισσότερες σελίδες οι ίδιες φωτογραφίες και γραφήματα (αρκετές εκ των οποίων είναι χαμηλής ευκρίνειας) και δεν έχουν πολλές νέες πληροφορίες. Οι αλλαγές που έγιναν έχουν κυρίως χαρακτήρα πολιτικής προσέγγισης και όχι ενημερωτικής, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, το βιβλίο συνεχίζει να λέει στα παιδιά για τους χρωμίτες και τον αμίαντο, αλλά δεν τους επισημαίνει καν την ύπαρξη φυσικού αερίου και πιθανού κοιτάσματος πετρελαίου στο νησί μας. Τα ενημερώνει, όμως, για τις δικοινοτικές συνομιλίες…

Όταν ...εξελληνιστήκαμε

Σύμφωνα με την παλαιότερη έκδοση του βιβλίου, «Αχαιοί αποίκησαν το νησί αμέσως μετά τον Τρωικό πόλεμο και οι σημερινοί Κύπριοι θεωρούνται απόγονοί τους. Αρχαιολογικές έρευνες και ευρήματα καταμαρτυρούν την ενσωμάτωση της Κύπρου στον ελληνικό κόσμο, που συνεχίστηκε από τότε κατά τους κλασικούς χρόνους, κατά τη βυζαντινή περίοδο μέχρι σήμερα».

Σύμφωνα, ωστόσο, με το νέο βιβλίο, τα πράγματα δεν έγιναν ακριβώς έτσι. Τα παιδιά φέτος θα μαθαίνουν ότι «πολλοί λαοί πέρασαν από την Κύπρο, λόγω της στρατηγικής της θέσης, της άφθονης παραγωγής χαλκού και ξυλείας. Τον 14ο αιώνα π.Χ. ήρθαν οι πρώτοι Μυκηναίοι έμποροι, ενώ αργότερα ήρθαν και οι πρώτοι Μυκηναίοι άποικοι.

Οι Κύπριοι, μέσα από μια μακριά διαδικασία, εξελληνίστηκαν πλήρως και στην ελληνιστική περίοδο αποτέλεσαν τμήμα του ελληνικού κόσμου. Η ταυτότητα αυτή εκφράζει σήμερα το μεγαλύτερο τμήμα του κυπριακού λαού». Με λίγα λόγια, οι Έλληνες «πάλευαν» για πολλά χρόνια, μέχρι να καταφέρουν να μας… εξελληνίσουν και όταν τα κατάφεραν, μας κατέστησαν μέρος του ελληνικού κόσμου κατά την ελληνιστική περίοδο και όχι διαχρονικά.

Ήταν μια φορά μια Γενοκτονία

Στο νέο βιβλίο Γεωγραφίας, αν και προστίθεται στην εισαγωγή αναφορά στους Αρμένιους, τους Λατίνους και τους Μαρωνίτες, η οποία δεν υπήρχε στο προηγούμενο βιβλίο, η προσέγγιση κρίνεται το λιγότερο ελλιπής. Αναφέρονται τα ακόλουθα: «Κυπριακές μειονότητες με ιστορικές ρίζες είναι οι Λατίνοι από τον καιρό της Φραγκοκρατίας, οι Μαρωνίτες που κατέφθασαν στο νησί άλλοτε κυνηγημένοι (βυζαντινά χρόνια) κι άλλοτε καλοδεχούμενοι (Φραγκοκρατία), οι Αρμένιοι, πρώτα κυνηγημένοι από τις αραβικές επιδρομές και πολύ αργότερα ως τμήμα της Αρμενικής Διασποράς». Το βιβλίο παραλείπει, δηλαδή, να αναφέρει, τον βασικό λόγο που δημιουργήθηκε η σύγχρονη αρμενική Διασπορά, δηλαδή την μεγάλη Γενοκτονία που διέπραξαν σε βάρος του αρμενικού λαού οι Οθωμανοί, αλλά θεωρεί σημαντικό να επισημάνει τις αραβικές επιδρομές, που έγιναν πολλούς αιώνες πιο πριν.

Το πραξικόπημα και οι Τουρκοκύπριοι

Στο παλιό βιβλίο αναφέρεται ότι «η Κύπρος, από το 1960, είναι ανεξάρτητο κράτος. Τις τελευταίες αυτές δεκαετίες, η Κύπρος, παρόλες τις αντιξοότητες και την κτηνώδη τουρκική εισβολή του 1974, μεγαλούργησε. […] Η Κύπρος, στηριγμένη στην αρχαιολογική κληρονομιά, στη χριστιανική και ευρωπαϊκή παράδοση και κουλτούρα της, ακολουθεί τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και το πεπρωμένο της. Οι κατακτητές έρχονται και παρέρχονται. Κανένας δεν κατάφερε ν’ αλλάξει τον ελληνικό και ευρωπαϊκό χαρακτήρα της. Είναι, λοιπόν, βαρύ στους ώμους αυτής της γενιάς το ‘την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω’».

Στο νέο βιβλίο, αντιθέτως, οι Κύπριοι είναι λιγότερο Έλληνες, λιγότερο Ευρωπαίοι και πολύ πιο… διαπραγματευτές. Η αντίστοιχη αναφορά είναι η εξής: «Η Κύπρος, από το 1960, αποτελεί ανεξάρτητο κράτος. Παρόλη την ταραγμένη ιστορία της, με αποκορύφωση το χουντικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974, μπήκε στον δρόμο της οικονομικής προόδου. […] Η χώρα αγωνίζεται μέσα από τις διακοινοτικές συνομιλίες για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού».

Κοινώς, στα χρόνια που μεσολάβησαν μεταξύ των εκδόσεων, η τουρκική εισβολή σταμάτησε να είναι κτηνώδης αλλά… σκέτη εισβολή, εφάμιλλη του πραξικοπήματος. Σημειώνεται, δε, ότι ενώ στο παλιό βιβλίο αναφέρεται ότι η τ/κ κοινότητα αποτελεί το 11% του πληθυσμού, με την επισήμανση ότι οι Τ/κ είναι υπολείμματα των Οθωμανών κατακτητών και προϊόν εξισλαμισμού μέρους των κατοίκων του νησιού, στο νέο βιβλίο οι αριθμοί παραλείπονται και αντικαθίστανται με την αναφορά σε «μικρό αλλά σημαντικό τμήμα του κυπριακού λαού», το οποίο είναι αόριστα το αποτέλεσμα της κατάκτησης της νήσου από τους Οθωμανούς. Δεν γίνεται λόγος σε εξισλαμισμό Ελλήνων, σε αντίθεση με τον… εξελληνισμό των αρχαίων Κυπρίων.

Οι Αχαιοί κι οι άλλοι λαοί

Πολιτικές αλλαγές εντοπίζονται και στην επικεφαλίδα «Η Κύπρος ως Μεσογειακή και Ευρωπαϊκή χώρα». Ενώ στο παλιό βιβλίο αναφερόταν ότι «από τη 2η χιλιετία π.Χ. οι Αχαιοί αποίκησαν και έκτισαν βασίλεια στο νησί πάνω στα μυκηναϊκά πρότυπα και έκτοτε η ελληνική γλώσσα και ο ελληνικός τρόπος ζωής επικράτησε μέχρι και σήμερα», στο νέο βιβλίο η αναφορά αυτή απαλείφθηκε και αντικαταστάθηκε από τις «κατά καιρούς ισχυρές πολιτιστικές και άλλες επιδράσεις από διάφορους λαούς, από τα πανάρχαια χρόνια ως πρόσφατα».