Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

14 Οκτ 2012

14 Oκτωβρίου 2012

Σύμφωνα με το ANSA, το Ιταλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, "Δυτικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν από την Πέμπτη ότι αρκετές εκατοντάδες Βρετανοί στρατιώτες και στρατιωτικοί σύμβουλοι βρίσκονται στην Ιορδανία για να παρακολουθούν στενά την κατάσταση στη Συρία".

Εκατό Αμερικανοί στρατιώτες έχουν ήδη αποσταλεί στα σύνορα Συρίας-Ιορδανίας. Η απόφαση πάρθηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος σύμφωνα με το αμερικανικό σύνταγμα είναι και "υπουργός Πολέμου", χωρίς να ζητήσει την έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου.

Οι διπλωματικές πηγές δεν ανέφεραν την ακριβή σύνθεση των εν λόγω αμερικανικών και βρετανικών στρατευμάτων, δηλαδή εάν πρόκειται για τακτικά στρατεύματα ή κατά ένα μεγάλο μέρος άνδρες των ειδικών δυνάμεων.

Αμερικανικά έντυπα, όπως οι Νew York Times, επιβεβαίωσαν και την αποστολή των Αμερικανών εκεί και την παρουσία 150 Βρετανών στρατιωτών. Οι Times του Λονδίνου αναφέρθηκαν σε "άγνωστο αριθμό των Βρετανών στρατιωτών"

Τα στρατεύματα έχουν παραμείνει στην Ιορδανία από τότε που συμμετείχαν σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις πριν από λίγους μήνες και πρόσφατα ενισχύθηκαν με περισσότερους στρατιώτες. Η εξήγηση που δόθηκε για την παραμονή τους στα σύνορα μεταξύ Συρίας και Ιορδανίας ήταν οι ανησυχίες σχετικά με το εάν η Συρία διαθέτει χημικό οπλοστάσιο. 

Η τελευταία αυτή πληροφορία προέρχεται από στρατιωτικές πηγές της Ιορδανίας, οι οποίες μάλιστα πρόσθεσαν ότι δεν αποκλείεται να αποσταλούν και γαλλικά στρατεύματα στην περιοχή.


Όλοι μας παρακολουθήσαμε τις προηγούμενες ημέρες το θρίλερ που ξεκίνησε από μία πρόταση χαμηλόβαθμου υπαλλήλου της τρόικα και κατήντησε να γίνει προπαγανδιστικό εργαλείο της κυβερνητικής μηχανής αποπροσανατολισμού των πολιτών.

Ήταν, πραγματικά, μία πρόταση που περιγράφεται σαν «απολύτως παράλογη» ή σαν καθαρά επιθετική ως προς τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι αναλυτές που «ξέφυγαν» και σύνδεσαν τα μη κατοικίσιμα νησιά με την απώλεια της ΑΟΖ που θα προέκυπτε εάν αυτά κατοικούνταν…! Με απλά λόγια, για μία ακόμη φορά και για άγνωστους λόγους, φαίνεται πως αρχίσαμε «να διυλίουμε τον κώνωπα και να καταπίνουμε (αμάσητη) την κάμηλο», ασχολούμενοι με περιπτώσεις επί περιπτώσεων, αλλά –δυστυχώς- χωρίς να ακουμπάμε στην ουσία της πρότασης του τροϊκανού υπαλλήλου.

Είναι γεγονός πως η πρόταση που ομολόγησε και αποδέχθηκε –έστω και δια της πλαγίας οδού- ο υπουργός Εσωτερικών κ. Στυλιανίδης, αποτελεί την σοβαρότερη απειλή που θα μπορούσε να εκτοξεύσει η τρόικα προς την Ελλάδα, την οποία μέσω της πρότασης αυτής έχει πάψει ευθέως να την αντιμετωπίζει ως χώρα και την βλέπει ως… επιχείρηση.
Κι αυτό, επειδή η ουσία της πρότασης περικλείεται στον αριθμό των κατοίκων που τέθηκε ως όριο κατοίκησης ενός Ελληνικού νησιού. Με απλά λόγια, δηλαδή, ο υπάλληλος της τρόικας βλέπει πως δεν συμφέρει στο κράτος να δημιουργεί ή να συντηρεί υποδομές για μία περιοχή η οποία δεν έχει ικανά ανταποδοτικά οφέλη προς τα κρατικά ταμεία και ως εκ τούτου, αυτή η περιοχή πρέπει να πάψει να κατοικείται, αφού είναι ασύμφορη!!!
Τι θέλει να μας πει δηλαδή η τρόικα μέσω του υπαλλήλου της;
Μήπως στην πραγματικότητα κάνει ευθεία παρέμβαση ύπαρξης του Ελληνικού κράτους, μόνο σε περιοχές οι οποίες είναι προσοδοφόρες, ενώ οι μη «συμφέρουσες» θα πρέπει να εγκαταλείπονται;

Μπορούμε, άραγε, να κατανοήσουμε τι σημαίνει αυτό για το σύνολο της Ελληνικής γεωγραφικής επικράτειας; Μπορούμε να καταλάβουμε τι σημαίνει να αποχωρεί το Ελληνικό κράτος ή να εκκενώνεται η μη συμφέρουσα περιοχή από τους κατοίκους της;
Είναι η χώρα κατάστημα και οι διάφορες περιοχές της (νησιωτικές ή ηπειρωτικές) αποτελούν υποκαταστήματα και μέσα είσπραξης εσόδων για την κρατική μηχανή;
Και αν συμβαίνει αυτό, που βρίσκεται το Ελληνικό Σύνταγμα και που βρίσκονται οι υποχρεώσεις του κράτους που επιβάλλονται μέσω του Συντάγματος της χώρας; Υπονοεί, άραγε, ο κατώτατος υπάλληλος της τρόικα, πως το κράτος δεν έχει καμία υποχρέωση προς τους κατοίκους του, οι οποίοι θα πρέπει να μετατραπούν σε μηχανές παραγωγής χρήματος για να ταϊστούν οι ανάγκες κάλυψης των τοκοχρεολυσίων της χώρας;

Τι σημαίνει όμως επακριβώς αυτή η πρόταση περί εκκένωσης νησιών κάτω των 150 κατοίκων; Στην ουσία σημαίνει διαγραφή των νησιών (ή άλλων περιοχών που θα κριθούν ασύμφορες από τους τροϊκανούς υπαλλήλους) από την Ελληνική επικράτεια. Τι θα συμβεί τότε; Ως φυσικό επακόλουθο, το κενό κυριαρχίας θα καλυφθεί από τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Δηλαδή, περιοχές της Ηπείρου, της Δυτικής Μακεδονίας, της Θράκης και των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, θα βρεθούν αντιμέτωπες με την επιθετική (με οποιονδήποτε τρόπο) εισβολή ξένων χωρών, οι οποίες θα επιθυμούν να τις συμπεριλάβουν στην εθνική τους κυριαρχία.
Αλλά, εγκατάλειψη εθνικού χώρου, συνιστά αυτομάτως εθνική προδοσία. Έγκλημα το οποίο ορίζεται με σαφήνεια στο Ελληνικό Σύνταγμα και τιμωρείται (αν όχι με αυτόματες διαδικασίες) με τις αυστηρότερες υπάρχουσες ποινές.

Εάν συμβαίνει αυτό, τότε δεν παραβιάζεται μόνο το Ελληνικό Σύνταγμα, αλλά και το Διεθνές Δίκαιο, από όπου προκύπτουν όλα όσα ορίζουν ένα κράτος… Μήπως η συγκεκριμένη τροϊκανή πρόταση (που αποκλείεται να έγινε ούτε με τη μορφή αστείου, ούτε χωρίς να έχουν γνώση οι υψηλόβαθμοι υπάλληλοι της τρόικα, αλλά ούτε και χωρίς να έχουν γνώση τα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων για την οικονομία της Ελλάδας) θα έπρεπε να αντιμετωπισθεί με άμεση σύλληψη του υπαλλήλου (και των εντολέων του) που την εκστόμισε, αφού στην ουσία προέτρεψε κυβερνητικούς συμβούλους και κυβερνητικά στελέχη στην συμφωνία για κατάργηση του Συντάγματος και παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου;
Γιατί, λοιπόν, δεν οδηγείται ο συγκεκριμένος υπάλληλος και οι ανώτεροί του στο Ελληνικό Δικαστήριο, με την κατηγορία απόπειρας σύστασης συμμορίας με σκοπό την δράση κατά των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και συμφερόντων και απόπειρα έκθεσης μικρών ή μεγάλων γεωγραφικών περιοχών της Ελλάδας σε εξωτερικό κίνδυνο;
Γιατί, ο κ. Στυλιανίδης, ενώ αποδέχθηκε το γεγονός ως υπαρκτό, δεν έχει προχωρήσει σε όλες εκείνες τις ενέργειες στις οποίες είναι υποχρεωμένος να προβεί; Δεν γνωρίζει το νόμο ο κ. υπουργός; Δεν γνωρίζει πως η μη επιβολή των όσων σαφέστατα ορίζει το Σύνταγμα, τον μεταβάλουν σε συνεργό του συγκεκριμένου κατώτατου τροϊκανού υπαλλήλου και των εντολέων του;

Μήπως θα μπορούσε να παρέμβει στην συγκεκριμένη υπόθεση κάποιος Εισαγγελέας, καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους;
Εκτός και εάν η πρόταση αυτή αποτελούσε προοίμιο του αύριο που ετοιμάζουν οι «διασώστες» μας, μέσω του τεμαχισμού της χώρας μας και του διαμερισμού της Ελλάδας σε συμφέροντα «τεμάχια» και μη. Πάντως, το γεγονός απόπειρας δημιουργίας σύστασης συμμορίας με σκοπό την δράση κατά των εθνικών συμφερόντων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, είναι πέρα ως πέρα αληθινό και ως εκ τούτου πρώτος ο κ. Σαμαράς θα έπρεπε να δημοσιοποιήσει τις προθέσεις του για το συγκεκριμένο θέμα κι έπειτα να ζητούσε την άμεση και αυστηρή παρέμβαση της Δικαιοσύνης. Ειδάλλως…
Συζητούν ό,τι μπορεί να φαντασθεί ο πιο διεστραμμένος πολιτικός νους!

Γράφει ο Μάγια

Καθώς περατώνεται ο κλαυσίγελως της δήθεν διαπραγμάτευσης, ούτε τα προσχήματα δεν τηρεί η συγκυβέρνηση των πολιτικών ανδρεικέλων στο χρεοκοπημένο προτεκτοράτο. Συζητά με τους εκπροσώπους της διεθνούς τοκογλυφίας ό,τι μπορεί να φαντασθεί ο πιο διεστραμμένος πολιτικός νους! Ακόμη και τις μαυραγορίτικες απαιτήσεις των διαπλεκόμενων και εξωθεσμικών κρατικοδίαιτων παρασιτικών συμφερόντων, για όσο το δυνατόν φτηνότερη εργασία και όσο το δυνατόν πιο εύκολες και φτηνές απολύσεις!

Οι πολλές γονυκλισίες και οσφυοκαμψίες, έχουν ανοίξει την όρεξη των αρπαχτικών, που
φαντασιώνονται εργαζόμενους να δουλεύουν σε καθεστώς και δεν είναι υπερβολή, στρατοπέδου συγκέντρωσης, Νταχάου!…

Με ποιο δικαίωμα …βουρτσίζουν τα …στουρνάρια, ώστε να εξοντώσουν την ελληνική οικογένεια; Ζήτησαν την ψήφο του ελληνικού λαού και πήραν την εντολή για κάτι τέτοιο ή εξαπάτησαν και υπεξαίρεσαν; Αυτοί, που πίστεψαν τις προεκλογικές τους παπάρες, σήμερα αναρωτιούνται πως είναι δυνατό να τους κορόιδεψε ακόμη και ο εντιμότατος κυρ Φώτης…

Είναι θέμα μηνών να καταρρεύσει η πατρίδα μας. Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα μπορούν να δίνουν συντάξεις, έστω και αυτές τις πετσοκομμένες. Νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη θα υπάρχει μόνο για τους έχοντες και κατέχοντες. Τα υπολείμματα της αγοράς, όσα ακόμα λειτουργούν, είναι έτοιμα για λουκέτο. Ο μηδενισμός της εσωτερικής ζήτησης θα εκτοξεύσει κι άλλο την ύφεση και την ανεργία, σε θερμοκρασίες που δεν μπορεί να αντέξει κανονικός άνθρωπος.

Αλλά, ώσπου να σπάσει τα μούτρα της, αυτή η πολιτική θα λεηλατεί την Ελλάδα, θα κλείνει σπίτια και μαγαζιά, θα ληστεύει γέροντες και ασθενείς, θα στέλνει ραγιάδες τους νέους στα ξένα ή θα τους κρατά εδώ είλωτες, θα σκλαβώνει τους εργαζόμενους.

«Το υποζύγιο αντέχει, φόρτωσέ το κι άλλο» είναι το κυβερνητικό σύνθημα, όσο οι πολίτες δεν αντιδρούν, σκύβουν το κεφάλι και υπομένουν στωικά τα διαρκώς και πιο εξοντωτικά μέτρα.

Το ίδιο με την περίπτωση της Αλεξανδρέττας θεωρούσαν οι Τούρκοι την περίπτωση της Κύπρου κατά τις διαπραγματεύσεις για το νέο καθεστώς που θα υπήρχε στο νησί μετά το τέλος της βρετανικής κυριαρχίας.

Δηλαδή, όπως αποχώρησε η Γαλλία από την Αλεξανδρέττα και η Τουρκία κατέκτησε αναίμακτα την στρατηγικής σημασίας περιοχή της Αλεξανδρέττας, το ίδιο ήλπιζε να πράξει και στην Κύπρο.

Άλλωστε, γι’ αυτό και ο Ταγματάρχης Ισμαήλ Τανσού του Γραφείου Ειδικού Πολέμου του τουρκικού στρατού -στο οποίο υπαγόταν και η ιδρυμένη από τον Ραούφ Ντενκτάς, ΤΜΤ- εκπόνησε το «Σχέδιο Επανάκτησης Κύπρου» (“Kıbrıs İstirdat Planı”), το οποίο ήταν στη βάση των Εκθέσεων Νιχάτ Ερίμ, οι οποίες αποτελούν την μακρόπνοα πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό και προβλέπουν τη δημιουργία ομοσπονδίας στη βάση δύο ζωνών και ανατροπής της «περιστασιακής ελληνικής πλειοψηφίας» μέσω της δημογραφικής αλλοίωσης του νησιού.
 
Το παράδοξο, όμως, είναι ότι οι πλείστες πολιτικές δυνάμεις -με πρωτοστάτες το ΑΚΕΛ και τον ΔΗΣΥ- υποστηρίζουν την προταθείσα από τον Ραούφ Ντενκτάς διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, δηλαδή τον πάγιο στρατηγικό στόχο της Άγκυρας στο Κυπριακό, όπως τον εξέφρασε και ο Τούρκος Στρατηγός Κενάν Εβρέν, ενορχηστρωτής του Αττίλα και πρώην πραξικοπηματικός Πρωθυπουργός της Τουρκίας: «Στόχος της εισβολής ήταν η δημιουργία μιας ομοσπονδίας στην Κύπρο». Τόσο ο «δυναμικός ηγέτης» του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, όσο και ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ του «χλιαρού όχι» για να «τσιμεντώσει το ΝΑΙ», Σταύρος Μαλάς, υπήρξαν ένθερμοι υποστηρικτές του κατάπτυστου Σχεδίου Ανάν, το οποίο ήταν στη βάση του μοντέλου της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και οδηγούσε -όπως οι Τούρκοι είχαν σχεδιάσει από τη δεκαετία του ’60- στην «αλεξανδρεττοποίηση» και «ιμβροποίηση» της Κύπρου. Μάλιστα, ο παράλογος «έρωτας» του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ για την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία πάει πολύ πιο πίσω, όταν ΑΚΕΛ-Κληρίδης-Εγγλέζοι συνωμότησαν για να πείσουν τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο να αποδεχθεί την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία μόλις ένα χρόνο μετά την τουρκική εισβολή!

Στο δεύτερο μέρος των προσφάτως αποδεσμευθέντων «μυστικών εγγράφων» του Φόρεϊν Όφις, εντοπίζεται συζήτηση της 30ής Αυγούστου, μεταξύ του Τούρκου υπ. Εξωτερικών και του Βρετανού πρέσβη στην Άγκυρα σερ Τζέιμς Μπόουκερ. Σε ερώτηση του τελευταίου, τι εννοεί (ο Ζορλού) με την ισότητα δικαιωμάτων, εξήγησε ότι εννοεί το δικαίωμα βέτο σε όλα τα μέτρα που θεωρούν ως επιζήμια για τα συμφέροντα της τουρκικής μειονότητας. Και όταν ο πρέσβης τού είπε ότι οι Έλληνες μπορούσαν να προβάλουν εναντίον της Τουρκίας το θέμα της Αλεξανδρέττας, όπου η Τουρκία επέμενε σε δημοψήφισμα, ο Ζορλού είπε ότι, αντίθετα το θέμα της Αλεξανδρέττας είναι το ίδιο με την Κύπρο. Ενόσω η Γαλλία είχε υπό τον έλεγχό της την Αλεξανδρέττα, η Τουρκία ήταν ικανοποιημένη. Όμως όταν η Γαλλία έδειξε σημεία αποχώρησης, τότε η Τουρκία έπρεπε να περάσει υπό τον έλεγχό της τη στρατηγικής σημασίας περιοχή.

Αγορά γης για τις βρετανικές βάσεις
Σε συζήτηση με τον κυβερνήτη σερ Χιου Φουτ στις 21 Δεκεμβρίου 1959, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, μεταξύ άλλων θεμάτων που αφορούσαν τα εκκρεμή ζητήματα από τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου, αναφέρθηκαν και στη γη που χρειαζόντουσαν οι Βρετανοί για τις βρετανικές «κυρίαρχες» βάσεις και τα «retained sites». Ο Φουτ είπε στον Αρχιεπίσκοπο ότι σκόπευε να προχωρήσει και να εξασφαλίσει τις αναγκαίες περιοχές και τα δικαιώματα, χρησιμοποιώντας, αν χρειαζόταν, και τις εξουσίες που είχε για καταναγκαστική εξασφάλιση της γης που ήθελαν. Θα ήταν καλύτερα για όλους αν το έκανε αυτός, αλλιώς θα αναγκαζόταν να το κάνει η κυβέρνηση της Δημοκρατίας, κάτι που θα την έβαζε σε δύσκολη θέση. Σίγουρα θα ήταν καλύτερα οι ιδιοκτήτες να πληρώνονταν από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου παρά από τη νέα κυβέρνηση της Κύπρου, και ότι αυτές ήταν και οι οδηγίες που είχε από το Λονδίνο.
Ο Αρχιεπίσκοπος διαφώνησε και είπε ότι σίγουρα η Δημοκρατία ήταν έτοιμη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει των Συμφωνιών του Λονδίνου και θα έδιδε στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου όλα τα αναγκαία δικαιώματα εκτός από ιδιοκτησία. Και ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα εξασφάλιζε τη γη και τα δικαιώματα με καταναγκαστικό τρόπο αν χρειαζόταν. Ο κυβερνήτης ήταν ανένδοτος και ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε όπως οι θέσεις του μεταβιβαστούν στο Λονδίνο.

Επιστροφή αγωνιστών
Ο Αρχιεπίσκοπος είχε ζητήσει από τον κυβερνήτη όπως επιτραπεί στους εξόριστους αγωνιστές της ΕΟΚΑ που βρίσκονταν στην Ελλάδα να επιστρέψουν πριν από τα Χριστούγεννα στην Κύπρο. Ο Φουτ απάντησε ότι είχε μελετήσει το θέμα, αλλά δυστυχώς δεν μπορούσε να ανταποκριθεί. Ο Αρχιεπίσκοπος -γράφουν τα πρακτικά- δέχθηκε την απάντηση και είπε ότι δεν ήθελε να πιέσει με την απαίτησή του, αν και θα ήταν καλή χειρονομία που θα εκτιμούσε ο κόσμος.

Κοινοπολιτεία
Σε συνάντηση μεταξύ Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και σερ Χιου Φουτ στις 4 Ιανουαρίου 1960, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα. Ο κυβερνήτης υποστήριζε ειδική συμμετοχή της Κύπρου στην Κοινοπολιτεία, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος απαιτούσε πλήρη συμμετοχή, διαφορετικά θα υπεσκάπτετο η υπόσταση, ανεξαρτησία και κυριαρχία του νέου κράτους, και θα δυσκόλευε τη συμμετοχή της Κύπρου στον οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Σχέσεις με Ισραήλ
Ο κυβερνήτης είπε στον Μακάριο ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ ενδιαφερόταν για διπλωματικές σχέσεις με την Κύπρο μόλις εγκαθιδρυόταν η Δημοκρατία. Ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε ότι αυτό ήταν ένα θέμα που θα τον έβαζε σε «τρομερές δυσκολίες». Ο ίδιος προσωπικά ενδιαφερόταν πολύ για φιλικές σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη και ότι αναγνώριζε ότι θα υπήρχαν πλεονεκτήματα με καλές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Όμως γνώριζε την αρνητική θέση της Αιγύπτου και των αραβικών χωρών έναντι αναγνώρισης και διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ, και ενδιαφερόταν πρωτίστως να μην κακοφανίσει την αραβική κοινή γνώμη, ειδικά έχοντας υπόψη τη μεγάλη κυπριακή κοινότητα στην Αίγυπτο.

Κατάλογοι καλών και κακών πολιτών!
Ενδιαφέρον έχουν και οι μακροσκελείς κατάλογοι που ετοίμασαν τον Δεκέμβριο του 1955 οι αποικιακές Αρχές Πάφου, με ονόματα πολιτών στην περιοχή Πάφου, τους οποίους διαχώρισαν σε τρομερούς ταραχοποιούς και σε άτομα με επιρροή και στα οποία μπορούσαν να βασιστούν στην περιοχή της Πάφου. Αντίγραφα καταλόγων έστειλαν στην Αστυνομία.
Όμως τα τουρκικά χωριά της Πάφου δεν περιλαμβάνονταν στους καταλόγους των καλών και κακών πολιτών. Σύμφωνα με τα έγγραφα, ήθελαν επειγόντως τους καταλόγους για να βοηθηθούν τα σώματα ασφαλείας στις επιχειρήσεις τους στα χωριά.

Προβλήματα στην Τράπεζα Κύπρου το 1960
Ο κυβερνήτης είπε ότι η Οθωμανική Τράπεζα καθώς και η Μπάρκλεϊς, που αμφότερες είχαν τους κυβερνητικούς λογαριασμούς, ήσαν κάπως ανήσυχες για το μέλλον και είπε ότι η Δημοκρατία θα έκανε μεγάλο λάθος αν βασιζόταν μόνο πάνω στην Τράπεζα Κύπρου. Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι ήθελε να ενθαρρύνει τις βρετανικές τράπεζες και ότι σκεφτόταν την εισήγηση του κυβερνήτη όπως ο ίδιος (Αρχιεπίσκοπος) μαζί με τον υπουργό Οικονομικών καλέσουν αντιπροσώπους όλων των τραπεζών για συζήτηση της μελλοντικής πολιτικής της Δημοκρατίας στα τραπεζικά και οικονομικά θέματα.

Έγραφα του Ιουνίου του 1960 αναφέρονται στην Τράπεζα Κύπρου και φανερώνουν ενδιαφέροντα πράγματα, τα οποία τόσα χρόνια μετά έχουν την επικαιρότητά τους. Στις 6 Ιουνίου 1960, ο κυβερνήτης ενημέρωνε το Γραφείο Αποικιών στο Λονδίνο ότι η Τράπεζα Κύπρου αντιμετώπιζε δυσκολίες. Τα μεγαλύτερα δάνεια τα είχαν δώσει στο συγκρότημα που αρχικά διοικούσε ο Μαγκλής, περιλαμβανομένης της εταιρείας Ελληνικών Μεταλλίων (Hellenic Mines Company) και της εταιρείας κρασιών ΚΕΟ.
«Ο Μαγκλής έχει εκτοπιστεί από τη θέση του ως Διευθύνων Σύμβουλος αυτών των εταιρειών, και η Hellenic Mines Company βρίσκεται σε σημείο κατάρρευσης, αν δεν έχει ήδη καταρρεύσει. Ορισμένοι Κύπριοι φίλοι μού είπαν κατά διαστήματα τους τελευταίους μήνες, ότι η Τράπεζα βρίσκεται σε άσχημα χάλια, και άκουσα ότι ο Μακάριος ανησυχεί πολύ για την κατάσταση στην Τράπεζα.
Κάποιοι είπαν ότι η Τράπεζα είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσεις, εκτός και αν κατατεθούν μεγάλα ποσά και γρήγορα από τη νέα Δημοκρατία. Ο Κόλιν Άλαν, ο οποίος είναι Διοικητικός Σύμβουλος της Οθωμανικής Τράπεζας και παλαιός φίλος από τις μέρες μου στην Παλαιστίνη, μου μίλησε γι΄ αυτό πριν από λίγες μέρες και μου έστειλε την έκθεση της Γενικής Συνέλευσης της Τράπεζας Κύπρου, που έλαβε χώρα στις 31 Μαΐου και την οποία σας εσωκλείω».

Ο Κόλιν Άλαν της Οθωμανικής Τράπεζας, στην επιστολή του προς τον κυβερνήτη ημερ. 2 Ιουνίου 1960, του έγραψε: «…Η κύρια κριτική των μετόχων βασιζόταν, βέβαια, στην υψηλή έλλειψη ρευστότητας στην Τράπεζα, και τους φόβους τους ότι σε περίπτωση που καταθέτες ζητούσαν τα λεφτά τους, είτε από νευρικότητα είτε από ανάγκη, η Τράπεζα δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της».


«Το υπάρχον σύστημα είναι αποσταθεροποιημένο και αποσταθεροποιείται περαιτέρω από μόνο του»!

Οι σποραδικές εκδηλώσεις αντίδρασης συγκεκριμένων ομάδων θα πάρουν γρήγορα πιο διευρυμένη μορφή, με ανεξέλεγκτες συνέπειες, εκτιμούν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Μέσα από συζητήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους και οικονομικούς παράγοντες, η «Ελλάδα» αποκαλύπτει το περιεχόμενο του ενημερωτικού σημειώματος της πρεσβείας των ΗΠΑ προς το State Department, με τις εκτιμήσεις των ειδικών απεσταλμένων της Ουάσινγκτον για τις εξελίξεις στη χώρα μας.  
Το ενδιαφέρον του αμερικανικού παράγοντα είναι μεγάλο το τελευταίο διάστημα, τόσο εξαιτίας της γεωπολιτικής θέσης που κατέχει η Ελλάδα στη Νοτιανατολική Μεσόγειο -σε συνδυασμό, μάλιστα, με τον «αναβρασμό» στη Μέση Ανατολή- όσο και για τα ευρωοικονομικά, αφού κατά τους Αμερικανούς η οικονομική πορεία μιας υπό δοκιμασία χώρας της Ευρωζώνης συνδέεται άμεσα με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Οι συνομιλητές μας κρίνουν το νέο πακέτο μέτρων ατελέσφορο, την ώρα που έχει εξαντληθεί η αντοχή των πολιτών. Θεωρούν ότι οι Έλληνες βρίσκονται στα όρια της κοινωνικής έκρηξης, πιεζόμενοι τόσο από την οικονομική κρίση όσο και από άλλους παράγοντες (μετανάστες, εγκληματικότητα, κοινωνική ανισότητα).

Οι σποραδικές εκδηλώσεις αντίδρασης συγκεκριμένων ομάδων θα πάρουν γρήγορα πιο διευρυμένη μορφή, με ανεξέλεγκτες συνέπειες.

Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, θεωρούν ότι αποδυναμώθηκε εντελώς μέσα στις πρώτες 100 ημέρες της. Αν και αρχικά υπήρχε συγκρατημένη αισιοδοξία, λόγω του ενωτικού χαρακτήρα και της σύνθεσής της, οι υποστηρικτές της στο εξωτερικό γρήγορα απογοητεύθηκαν, με αποτέλεσμα να την εντάξουν στην κατηγορία των «αναλώσιμων κυβερνήσεων», όπως αυτές που προηγήθηκαν, δηλαδή των κυβερνήσεων Παπανδρέου, Παπαδήμου και την υπηρεσιακή Πικραμμένου.

Η συγκυβέρνηση των τριών δεν κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων, κυρίως, όμως, δεν κατόρθωσε να ανακτήσει την αξιοπιστία του διεθνούς παράγοντα. Αυτό οφείλεται, όπως εκτιμούν, στην παράλυση του κράτους, καθώς οι αλλεπάλληλες περικοπές και η υπερφορολόγηση του στενού πυρήνα του (ένστολοι, δικαστικοί, ανώτερα στελέχη των δημόσιων οργανισμών κ.λπ.) δεν βοήθησαν στην ανοικοδόμησή του σε στέρεες βάσεις.

Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις οι Αμερικανοί βλέπουν και σύμπραξη κρατικών αξιωματούχων με το οργανωμένο έγκλημα, διαιωνίζοντας έτσι το αέναο σύστημα διαφθοράς και διαπλοκής στη χώρα μας.

Παράλληλα, παρατηρούν ότι υπάρχουν αλλοίωση του πολιτεύματος και περαιτέρω αποσταθεροποίηση όλου του πολιτικού συστήματος, αν και, όπως σημειώνουν, «το υπάρχον σύστημα είναι αποσταθεροποιημένο και αποσταθεροποιείται περαιτέρω από μόνο του»!

Η κυβέρνηση Σαμαρά 
Σχετικά με τις εκτιμήσεις τους για τον Αντώνη Σαμαρά, σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός καθημερινά χάνει την ευκαιρία να βελτιώσει τα κακώς κείμενα στη χώρα, να εξορθολογήσει τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, να πατάξει τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης, αφού το περιβάλλον του είναι «άκρως επικίνδυνο, μωροφιλόδοξο και δεν καταλαβαίνει ότι οι ξένοι παράγοντες που προσεταιρίζονται είναι αυτοί που τους βλέπουν ως “χρήσιμα κορόιδα”».

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η παρατήρηση των ξένων παρατηρητών για τη λεγόμενη «ομάδα Σαμαρά - Βενιζέλου», κάτι που τον εκθέτει περισσότερο, αφού γνωρίζουν πολύ καλά τον ρόλο και τα τεχνάσματα του πρώην «τσάρου» της Οικονομίας και νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ στις περσινές διαπραγματεύσεις με την Τρόικα (σ.σ.: στην ουσία, ενώ πριόνιζε την καρέκλα του Γιώργου Παπανδρέου, πριόνιζε το δέντρο που ονομάζεται Ελλάδα!). 

Γράφει ο Νικόλαος Μουτσόπουλος

Αν στην επικεφαλίδα κάθε νομοσχεδίου, ο νομοθέτης ήταν υποχρεωμένος να αναγράφει βάσει ποίας ενιαίας αρχής του συντάγματος το συνέταξε, ή δε αντιπολίτευση έκανε πραγματικό πολιτικό έλεγχο, επισημαίνοντας ποιες αρχές του συντάγματος ενδεχομένως πλήττονται από την εφαρμογή του, τότε σίγουρα η νομοθετική εξουσία δεν θα τολμούσε να υποβάλλει τα περισσότερα εξ αυτών.

Μόνο τρία παραδείγματα:

Βάσει ποίας αρχής ή αξίας θα πρέπει να διορίζονται αυτοδικαίως στο δημόσιο χωρίς την
προβλεπόμενη αξιολόγηση, όσοι προσέφεραν υπηρεσίες επί διετία στα πολιτικά γραφεία;

Βάσει ποίας αρχής ή αξίας θα πρέπει να συνταξιοδοτούνται πολιτευτές, ειδικές κατηγορίες κρατικών λειτουργών, διοικητές δημοσίων οργανισμών, με προνομιακά ελάχιστο χρόνο θητείας;

Βάσει ποίας αρχής ή αξίας εξομοιώνεται ως προς την ευθύνη ο δωροδοκών τον δημόσιο λειτουργό με τον δωροδοκούμενο; αν όχι για την συγκάλυψη της διαφθοράς στο δημόσιο με την σκόπιμη σύγχυση των εννοιών;

Διότι σε κοινωνικό επίπεδο αν ο δωροδοκούμενος είναι η αδύνατη πλευρά, δηλαδή είναι ανήλικος, διανοητικά ανεπαρκής, βρίσκεται σε οικονομική ένδεια ή μεγάλη έκτακτη ανάγκη, τότε σαφώς ο δωροδοκών όχι μόνο συμμετέχει σε μια ενδεχόμενη παράνομη δωροδοκία που μπορεί να χαρακτηρισθεί ακόμα και εκβιασμός, αλλά είναι ίσως και ο κύριος ένοχος.

Όταν όμως ο δωροδοκούμενος είναι προνομιούχος κρατικός λειτουργός που κατέχει «σφραγίδα» του δημοσίου και δικαίωμα υπογραφής που του παραχώρησε η πολιτεία, τότε ποιος είναι η αδύνατη και εκβιαζόμενη πλευρά; Σίγουρα ο εξαναγκαζόμενος δωροδοκών πολίτης, ανεξαρτήτως αν αυτός είναι ελάχιστης ή μεγάλης οικονομικής επιφάνειας.

Αν λοιπόν σκοπός του νομοσχεδίου ήταν να «πατάξει» την διαφθορά στο δημόσιο, τότε όχι μόνο δεν θα τοποθετούσε στην ίδια μοίρα τον δωροδοκούντα με τον δωροδοκούμενο, αλλά θα θέσπιζε και οικονομικά κίνητρα σε κάθε πολίτη, φυσικό πρόσωπο ή εταιρεία, που θα «ξεσκέπαζε» μ’ αυτόν τον τρόπο την ακαταλληλότητα του κρατικού λειτουργού που η πολιτική ιδιοτέλεια ή η ανεπάρκεια αξιοκρατικής κρίσης της δημόσιας διοίκησης, διόρισε στην όποια υπεύθυνη θέση.

Σε επίπεδο πολιτικού προσώπου, η συγκάλυψη της τυχόν δωροδοκίας είναι πλήρως εξασφαλισμένη, αφού η δυνατότητα ασυλίας και παραγραφής του αδικήματος για τους πολιτικούς εξασφαλίζει την πλήρη σιωπή του δωροδοκούντα, άλλως αυτός παραμένει ο μόνος ένοχος του αδικήματος και απειλείται με εξοντωτική ποινή αν τυχόν το αποκαλύψει!
Σε πολλά ψηφισθέντα φωτογραφικά νομοθετήματα, οι συντάκτες τους, θα δυσκολεύονταν πολύ να εξηγήσουν, βάσει ποίας συγκεκριμένης αρχής του συντάγματος τα συνέταξαν και όμως εξακολουθούν να ισχύουν.

Γράφει ο Δρ. Κυριάκος Τόμπρας 

Το σχέδιο εκκένωσης των νησιών μας δεν είναι καινούργιο φρούτο.
Η τρόικα ανέλαβε την εργολαβία της εκτέλεσης του Β’ μέρους αυτού του σχεδίου, που αφορά την εκκένωση των ήδη κατοικημένων νησιών του Αιγαίου.


Το Α’ μέρος όμως ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1996.
Πρόκειται για ένα ύπουλο σχέδιο για τον περιορισμό της υφαλοκρυπίδας και της ΑΟΖ και για την καθιέρωση γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, που σχεδιάστηκε το 1996, δια χειρός Σημίτη, μετά την κρίση των Ιμίων.


Το σχέδιο της σταδιακής εκκένωσης των μικρών νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου έφαγε μέσα σε μια νύχτα και τον τότε αρμόδιο Υπουργό Μανώλη Μπετενιώτη, ο οποίος ξηλώθηκε επειδή επέμενε στην εφαρμογή του σχεδίου αξιοποίησης και κατοίκησης μικρών
νησιών και βραχονησίδων, που είχε ο ίδιος ξεκινήσει από το 1994. (παρατίθεται στο τέλος του άρθρου)


Το 1994, ο τότε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Μανώλης Μπεντενιώτης, πρότεινε ένα πρόγραμμα αξιοποίησης των βραχονησίδων.
Το πρόγραμμα προέτρεπε να δοθούν κίνητρα για να κατοικηθούν βραχονησίδες, στις οποίες θα είχαν τοποθετηθεί, εκτός του κτίσματος στο οποίο θα διέμεναν οι άνθρωποι, ένα εκκλησάκι, ένας ιστός σημαίας, μια δεξαμενή υδάτων και ένα μικρό λιμανάκι, με ταυτόχρονη στήριξη της χλωρίδας και της πανίδας.

Ο Α. Παπανδρέου έδωσε αμέσως το ΟΚ και το συντονισμό του προγράμματος ανέλαβε ο εμπνευστής του Μ. Μπετενιώτης.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε άμεσα και αφορούσε 18 βραχονησίδες.

Το Υπουργείο Γεωργίας ανέλαβε να φέρει δέντρα, φυτά και πουλιά, με τη συμπαράσταση του Υπουργείου Αιγαίου.
Ένα ειδικό πλοιάριο του Πολεμικού Ναυτικού περιόδευε στις βραχονησίδες και επιμελείτο τα έργα ανάπλασης.

Από το 1994 μέχρι το 1995, το πρόγραμμα προχωρούσε ταχύτατα και μάλιστα αρκετές βραχονησίδες κατοικήθηκαν.
Οι δε αιτήσεις από Έλληνες και αλλοδαπούς που ήθελαν να ζήσουν στη μέση του Αιγαίου, ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.
Τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα Reuters και CNN έκαναν διθυραμβικά ρεπορτάζ για το “πανέξυπνο” αυτό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης.
Το ΥΕΘΑ, ανέθεσε στο ΥΠΟΙΚ να ζητήσει από την ΕΕ να υπαχθεί το πρόγραμμα στα κοινοτικά προγράμματα στήριξης.
Και η ΕΕ, έδειξε αμέσως προθυμία.
Και τότε φτάσαμε στο 1996.

Ο νέος τότε Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ενέδωσε στους εκβιασμούς των Τούρκων και, με αφορμή την κρίση των Ιμίων, αποφάσισε τη διακοπή του προγράμματος, με τη δικαιολογία ότι, άλλα ζητήματα, κρίθηκαν δήθεν σημαντικότερα.

Και για να σταματήσει την εμμονή Μπεντενιώτη να συνεχιστεί το πρόγραμμα, τον ξήλωσε από το Υπουργείο Άμυνας.

Έτσι το πρόγραμμα διακόπηκε οριστικά και η Ελλάδα, εκτός των οικονομικών συνεπειών από τη διακοπή του, έχασε τη μεγάλη ευκαιρία να δημιουργήσει ένα διαφορετικό status quo στο Αιγαίο, αφού άλλο είναι να μιλάς για ακατοίκητες βραχονησίδες και άλλο για κατοικημένα νησάκια.

Και ταυτόχρονα, χάθηκε η ευκαιρία να είχε καταρρεύσει από τότε και με κοινοτικά κονδύλια, η τουρκική επιχειρηματολογία περί γκρίζων ζωνών και να είχε ήδη ανακηρυχθεί η ΑΟΖ, από τη δεκαετία του 90.

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ που ακολουθεί.
Είναι αποκαλυπτικό και λύνει πολλές απορίες σχετικά μη τη νύχτα των Ιμίων.

Ο Σημίτης απαγόρευσε το εκπληκτικό πρόγραμμα αξιοποίησης των ακατοίκητων νησιών του Αιγαίου!
ΔΙΑΨΕΥΣΤΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΦΡΑΣΗ ΜΑΣ, ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ, ΚΥΡΙΕ ΣΗΜΙΤΗ

Γίνεται πολύς ντόρος από χθες για την “εκκένωση” νησιών που πρότειναν οι Τροϊκανοί στην ελληνική κυβέρνηση. Όπως και γίνεται πολύς λόγος για την ανακήρυξη της ΑΟΖ (ώστε να προχωρήσει η Ελλάδα στην εξόρυξη πετρελαίων που θα μας κάνει -λέμε τώρα- Σαουδική Αραβία) και την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, πράγματα που οι Τούρκοι μας απαγορεύουν ρητά. Τι θα λέγατε τώρα αν μαθαίνατε πως τίποτα απ’ όλα αυτά δεν θα αποτελούσε πρόβλημα σήμερα, εάν ο Κώστας Σημίτης δεν είχε “απαγορεύσει” (“ξηλώνοντας” έναν υπουργό, γι’ αυτό το λόγο) την κατοίκηση και αξιοποίηση νησιών και βραχονησίδων -τα ίδια που σήμερα πωλούνται!!!- από Έλληνες και φιλέλληνες;

Το σημερινό ρεπορτάζ της iTabloid είναι μόνο η αρχή. Και θα χαρούμε αν ο πρώην πρωθυπουργός προσπαθήσει να διαψεύσει έστω και μία αράδα απ’ όσα θα ακολουθήσουν.

Πάμε λοιπόν…

Τη διετία 1994-1995, ένας Έλληνας αξιωματούχος είχε μια φοβερή ιδέα: Ο τότε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Μανώλης Μπεντενιώτης, πρότεινε στον Ανδρέα Παπανδρέου να κάνει η Ελλάδα ένα πρόγραμμα αξιοποίησης των βραχονησίδων. Το πρόγραμμα, προέτρεπε να δοθούν κίνητρα να κατοικηθούν βραχονησίδες, επάνω στις οποίες θα είχαν τοποθετηθεί -εκτός του κτίσματος στο οποίο θα διέμεναν οι άνθρωποι: Ένα εκκλησάκι, ένας ιστός σημαίας, μια δεξαμενή υδάτων και ένα μικρό λιμανάκι, με ταυτόχρονη στήριξη της χλωρίδας και της πανίδας. Ο Παπανδρέου (ο Ανδρέας, να μην ξεχνιόμαστε) λέγεται πως ξετρελάθηκε με την ιδέα και έδωσε αμέσως το “ΟΚ”. Το συντονισμό του προγράμματος ανέλαβε και ο εμπνευστής του.

Σε μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα επιχείρηση, ο κ. Μπεντενιώτης κατάφερε να αποσπάσει άμεσα τη συνεργασία των τότε Υπουργείων Εξωτερικών (Κάρολος Παπούλιας), Αιγαίου, Γεωργίας και Εθνικής Οικονομίας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε άμεσα και αφορούσε 18 βραχονησίδες (αναφέρουμε ενδεικτικά την Ρω, το Φαρμακονήσι, την Ψέριμμο, τη Στρογγύλη). Το Υπουργείο Γεωργίας ανέλαβε να φέρει δέντρα, φυτά και πουλιά που έδιναν ζωή στα νησιά, με τη συμπαράσταση του Υπουργείου Αιγαίου.

Ένα ειδικό πλοιάριο του Πολεμικού Ναυτικού περιόδευε στις βραχονησίδες και επιμελείτο τα έργα ανάπλασης. Από το 1994, μέχρι το ’95, το πρόγραμμα προχωρούσε ταχύτατα και μάλιστα αρκετές βραχονησίδες κατοικήθηκαν. Οι δε αιτήσεις από Έλληνες, απόδημους Έλληνες, αλλά και εκατοντάδες αλλοδαπούς που ήθελαν να ζήσουν μια ζωή- όνειρο “φυλάσσοντας Θερμοπύλες” στη μέση του καταγάλανου Αιγαίου, έπεφταν βροχή.

Τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα Reuters και CNN το “μυρίστηκαν” και έκαναν -διθυραμβικά- ρεπορτάζ για το “πανέξυπνο πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης”. Το δε ΥΕΘΑ, ανέθεσε στο ΥΠΟΙΚ να ζητήσει από την ΕΕ να υπαχθεί το πρόγραμμα στα κοινοτικά προγράμματα στήριξης. Η ΕΕ, έδειξε αμέσως προθυμία.

Και τότε, ήρθε το ’96. Πρωθυπουργός πια ο Κώστας Σημίτης, ενδίδει στις πιέσεις των Τούρκων στους οποίους δεν άρεσε η ιδέα και, για να σταματήσει “αναίμακτα” την εμμονή Μπεντενιώτη, Παπούλια και άλλων να συνεχιστεί το πρόγραμμα, “ξηλώνει” τον Μπεντενιώτη από το Υπουργείο Άμυνας και τον τοποθετεί υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας. Παράλληλα, διακόπτει το πρόγραμμα επειδή “άλλα ζητήματα” ήταν σημαντικότερα. Κάπως έτσι, το πρόγραμμα τελειώνει μια για πάντα.

Τι έχασε λοιπόν η Ελλάδα από όλα αυτά; Αναφέρουμε ενδεικτικά:

- Την ευκαιρία για αποκέντρωση
- Την ευκαιρία να δώσει στην οικονομία μια νέα ώθηση και “ανάσα”
- Το να δημιουργήσει νέα μικρά, τουριστικά κέντρα
- Το να αποτελέσει παγκόσμιο πρότυπο οικιστικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης
- Το να δημιουργήσει διαφορετικό status quo στο Αιγαίο. Άλλο να λες στον -παράλογο- Τούρκο ότι “αυτές οι βραχονησίδες είναι δικές μου” (που είναι) και άλλο να μιλάς για κατοικημένα νησάκια…
- Να έχει προχωρήσει σε άμεση επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12νμ, από το τελευταίο… κατοικημένο νησί
- Να έχει ήδη ανακηρύξει την ΑΟΖ της
- Να μην έχει καν δώσει την ευκαιρία στην Τουρκία να μιλά για “γκρίζες ζώνες”
- Να έχει προλάβει, με κοινοτικά μάλιστα κονδύλια, την κρίση των Ιμίων

Θα επανέλθουμε με περισσότερα. Εν τω μεταξύ, περιμένουμε κάποια αντίδραση από την πλευρά Σημίτη. Θα χαρούμε να μας απαντήσει με επιχειρήματα…

ΥΓ: Σχετικά στοιχεία αναφέρονται και στο βιβλίο των Ιγνατίου- Έλλις “Τα Ίμια”…


Παρέμβαση εισαγγελέα για τυχόν απιστία σε βάρος του Δημοσίου
Γ. Παπακωνσταντίνου: Δεν υπάρχει τέτοια λίστα


Προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, με αφορμή τους ισχυρισμούς του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά περί λίστας 3.800 μεγαλοφοροφυγάδων με βεβαιωμένα χρέη που ακόμη και σήμερα δεν έχουν εισπραχθεί.


Ο κ. Πεπόνης ανέθεσε την έρευνα στην εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου, με εντολή να εξεταστεί το θέμα που έθεσε ο κ. Κουσελάς και να εντοπιστεί αν έχουν διαπραχθεί από μη πολιτικά πρόσωπα αξιόποινες πράξεις, όπως αυτή της απιστίας σε βάρος του δημοσίου.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, που αποτέλεσαν και την αφορμή της εισαγγελικής παρέμβασης, κατά τη χθεσινή (6.10) συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ υπήρξε ένταση μεταξύ του κ. Κουσελά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου για το θέμα της φοροδιαφυγής.
Ο τελευταίος, σύμφωνα με τους παριστάμενους στον ΚΤΕ, εκνευρισμένος από μία ερώτηση του Δ. Κουσελά για το ζήτημα της φοροδιαφυγής τον ρώτησε απαξιωτικά «Κι εσύ τι έκανες όταν ήσουν σ΄αυτό το υπουργείο» για να πάρει την απάντηση-καταγγελία από τον βουλευτή, πλέον, του ΠΑΣΟΚ ότι «έφυγα από την κυβέρνηση επειδή ήθελα να χτυπήσω τους μεγάλους οφειλέτες του Δημοσίου»
Υπενθυμίζεται ότι ο Δημήτρης Κουσελάς απομακρύνθηκε από τη θέση του υφυπουργού οικονομικών κατά τον ανασχηματισμό του Ιουνίου και ο ίδιος συνδέει την απομάκρυνσή του με την ύπαρξη της λίστας αυτής. 
 
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Δ. Κουσελάς ισχυρίστηκε ότι μπορεί να αποδείξει τα λεγόμενα του και ότι διαθέτει λίστα 3.800 προσώπων που οφείλουν στο Δημόσιο άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ έκαστος, ενώ – πρόσθεσε – τα ποσά είναι εισπράξιμα. Διευκρίνισε δε, ότι δεν πρόκειται για τη λίστα των μεγαλοοφειλετών που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών και που περιλαμβάνει «μη εισπράξιμα» ποσά.
 
Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τον κ. Κουσελά, η λίστα αυτή έχει παραδοθεί και στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ενώ ο πρώην υφυπουργός ισχυρίζεται πως είχε κάνει λόγο για το συγκεκριμένο ζήτημα και κατά την τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας υπό τον πρωθυπουργό παρόντος του Ε. Βενιζέλου.
«Κάθε φορά που το έλεγα μου απαντούσαν 'θα το δούμε'», προσθέτει ο Δημήτρης Κουσελάς.
 
Από τη μεριά του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου (αποχώρησε μαζί με το Δ. Κουσελά από το Υπουργείο Οικονομικών) ισχυρίζεται πως "δεν υπάρχει κάτι τέτοιο".
 
Ο ίδιος πρόσθεσε: «Υπάρχει, όπως επανειλημμένα έχουμε πει, η υποχρέωση δημοσιοποίησης της λίστας των πολιτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές και υπάρχει και η διαδικασία στο υπουργείο Οικονομικών από το ΣΔΟΕ και από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τους φοροφυγάδες».

Πηγή iskra.gr


Η χώρα καταρρέει. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κλειδώσει τα οριστικά μέτρα της καταστροφής τόσο της οικονομίας, όσο και της κοινωνίας, ενώ ήδη εμφανίστηκαν στον ορίζοντα τα σύννεφα μίας εθνικής καταιγίδας που όλα δείχνουν πως θα καταλήξει σε εθνική τραγωδία.

Σήμερα, έγινε κατορθωτό από τους ελληνόφωνους κυβερνώντες να κατορθώσουν να μας κάνουν από κατοίκους μιάς χώρας, ενοικιαστές ενός χώρου. Δυστυχώς, η κοινωνία δείχνει να μην έχει τα κατάλληλα αντανακλαστικά και επιτρέπει την ολομέτωπη επίθεση εναντίον της, ενώ οι θεσμοί –όπως ορίζονται από το Σύνταγμα της Ελλάδας- έχουν κακοποιηθεί και τείνουν προς την ολική αντικατάστασή τους από συμφωνίες οι οποίες έχουν αποδειχθεί –το λιγότερο- καταστροφικές.

Σε αυτό το καταρρέων περιβάλλον, η κυβέρνηση επιμένει στο να ψηφίσει μέτρα, το αποτέλεσμα των οποίων θα είναι να κλειδωθούν (προσωρινά) στα σπίτια τους όσοι τολμήσουν να τα υπερψηφίσουν, ενώ θεωρείται απολύτως βέβαιο πως μετά την αναμενόμενη πανθομολογούμενη επικείμενη έκρηξη, οι ψηφίσαντες αυτά τα μέτρα θα κλειδωθούν ισοβίως σε χώρους τιμωρητικούς (και όχι αναμορφωτικούς).

Χαρακτηριστική είναι η σχεδιαζόμενη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και –φυσικά- στους μισθούς των εργαζομένων της χώρας, η οποία μεταβάλλεται στρατηγικά σε μία σύγχρονη μπανανία, ενώ οι κάτοικοί της θεωρούνται «αναλώσιμο κεφάλαιο» που θα εξασφαλίσει τις μέγιστες αποδόσεις στους επενδυτές, οι οποίοι και θα έρθουν όταν βεβαιωθούν πως ολοκληρώθηκε η ισοπέδωση και είναι ανύπαρκτη η οποιαδήποτε περίπτωση αντίδρασης.
Σχετικά, γράφει ο πολύ καλός Ιαπετός:
«Η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων είναι η πεμπτουσία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου που ασπάζονται τα στελέχη της τρόικα, αλλά και πολλά στελέχη του κυβερνητικού σχηματισμού».
Αυτό το μοντέλο των εργασιακών σχέσεων είναι καθεστώς σήμερα στην Γερμανία (το προώθησαν και το επέβαλαν με την Ατζέντα 2010 οι «προοδευτικοί» -να την σπάσουμε και λίγο στον Θείο- Schröder καί Fischer), όπως και στις περισσότερες χώρες της ΕΕ.
Η εκτίμησή μου είναι ότι με την παρέλευση πενταετίας από τώρα, οι προωθούμενες σήμερα αλλαγές στο εργασιακό θα φαντάζουν όαση προστατευτικότητας στις «απαιτήσεις» τού μέλλοντος. Δυστυχώς η δουλοποίηση τού δυτικού ανθρώπου περνάει και στην φάση τού απόλυτου ψηφιακού ελέγχου του.
Η προπαγανδιζόμενη σήμερα αναγκαιότητα περί φοροδοτικής «δικαιοσύνης» και ελέγχου των πάντων από μία απρόσωπη κρατική μηχανή (εκεί στοχεύει και η κατάργηση των πολυάριθμων ΔΟΥ, «νομιμοποίηση» αυθαιρέτων, έλεγχο κίνησης τραπεζικών λογαριασμών, παράνομη κάθε συναλλαγή-σήμερα-άνω των 1.500€ με ρευστά, κ.ο.κ.) θέλει να δημιουργήσει τον «γυάλινο» υπήκοο.
Δυστυχώς, η ξεχείλωση τού κράτους (ηθελημένη;), η απόλυτα συντεχνιακή του δόμηση (ηθελημένη;), η κρατική και ιδιωτική υπερχρέωση (σίγουρα ηθελημένη!), η γεωπολιτική άσκηση πίεσης (σίγουρα ηθελημένη!) και η απουσία γηγενών πολιτικών ταγών με στοιχειώδη γνώση τού πολυπρόσωπου «θηρίου» μάς οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε πλήρη δουλοποίηση και μάλιστα τούς Έλληνες να περιθωριοποιούνται στον απώτερο δουλοκτητικό κύκλο ανθρώπων -των πλέον αναλώσιμων-, χωρίς συστημικές επιπτώσεις.
Το αξιοπρόσεκτο είναι ότι βρίσκουν βοηθούς σε αυτή τους την πορεία το «υγιέστερα» σκεπτόμενο ενεργητικό κομμάτι των πολιτών, οι οποίοι «ζαλισμένοι» από τις αναθυμιάσεις τού βούρκου πού τούς έριξαν οι εντόπιοι εντολοδότες υπαλληλίσκοι των εξουσιαστών, γίνονται -προσώρας- οι διαπρύσιοι υποστηρικτές των.
Αν υπάρχει ελπίδα σωτηρίας, βρίσκεται μόνο στην φύση τού Έλληνα και των ελληνογενών.
Η ελπίδα δε αυτή είναι το Άναρχο, ως γενετική παρακαταθήκη, πού διέπει την Φύση του».

Η χώρα, λοιπόν, γίνεται μία εταιρεία, οι θεσμοί αντικαθίστανται από εταιρικούς κανονισμούς, η κυβέρνηση και το κράτος αποχωρούν ακόμη και από τα όσα ορίζονται σαφέστατα από το Διεθνές Δίκαιο. Όλα αυτά καταδεικνύουν πως ζούμε μία πολιτειακή ανωμαλία, ένα πολιτικό – οικονομικό πραξικόπημα, το οποίο εκτός από ανάλγητο, λειτουργεί με κανόνες πλήρους αποδόμησης – κατάρρευσης, προκειμένου να εξασφαλίσει την ανάπτυξη η οποία θα προέλθει μέσα από ερείπια.

Ίσως κάποιοι θα πρέπει να κατανοήσουν πως διασώζοντας το κράτος (κομματικό, πελατειακό, συντεχνιακό, διεφθαρμένο οριζοντίως και καθέτως), δεν διασώζουν τους πολίτες. Επίσης πρέπει να κατανοήσουν πως δεν έχει κανένα νόημα να διασώσουν ένα αρρωστημένο κράτος (το οποίο οι ίδιοι δημιούργησαν), χωρίς όμως να υπάρχουν εχέγγυα για την διάσωση των πολιτών του. Ίσως, τελικά, αυτός να είναι και ο λόγος που θα ζήσουν στην κόλαση που με τόση επιμέλεια οι ίδιοι δημιούργησαν για τον Ελληνικό λαό.

Ο Γκάντι είχε πει: Δεν ξέρεις τι θα συμβεί, όταν κάνεις κάτι. Όμως, είναι σίγουρο πως αν δεν κάνεις τίποτε, τότε δεν θα συμβεί τίποτε". Και για να αλλάξει ο ζοφερός ορίζοντας που βρίσκεται στον δρόμο που οι "διασώστες" μας έβαλαν, θα πρέπει να κάνουμε εμείς αυτό το κάτι. Για να γίνει όμως αυτό, όλοι μας θα πρέπει να κοιτάξουμε μέσα μας, να κατανοήσουμε το μέγεθος της εικονικής πραγματικότητας και της απάτης που γίνεται εις βάρος μας, να μάθουμε από τα λάθη μας και αποφασιστικά να συνταχθούμε στη λέξη «εμείς» για να λειτουργήσει η πολυπόθητη Νέμεσις. Ειδάλλως, θα βιώσουμε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο πως το να πεθαίνεις αργά, βασανιστικά και ατιμωτικά, είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε έναν άνθρωπο, σε έναν λαό. Και αυτό είναι κάτι που σχεδόν κανείς δεν θα το ευχόταν ούτε για τον χειρότερο εχθρό του. Αν βρούμε τον Έλληνα που έχουμε ή απέμεινε μέσα μας, είναι σίγουρο πως όλοι αυτοί που συμμάχησαν με τον διάβολο, θα νιώσουν την ανατριχίλα των μνηστήρων στη θέα του Οδυσσέα… Και για να βρούμε τον κρυμμένο Έλληνα, πρέπει να ψάξουμε μέσα στην καρδιά μας, ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί...ΥΓ: Και δεν χρειάζεται καν να συζητηθεί το πόσο ενδιαφέρουσα θα είναι η επόμενη ημέρα, με τις γλώσσες των σημερινών πρωταγωνιστών να «λύνονται» προκειμένου να εξασφαλίσουν την μικρότερη δυνατή τιμωρία για τους ίδιους. Εξάλλου, το γνωρίζουν αυτό, αφού αυτός ο φόβος τους μετατρέπει από «αντιπάλους» σε συμμάχους, που δίνουν τον προσωπικό τους αγώνα διάσωσης, αφού αυτό είναι και το μοναδικό ζητούμενο για τους ίδιους.
Τις τελευταίες ημέρες διαβάζουμε εξωφρενικά πράγματα που σε κάνουν να αναρωτιέσαι ποιος νοσηρός εγκέφαλος θα μπορούσε να τα σκεφτεί αλλά το κυριότερο θα είχε το θράσος να τα δημοσιοποιήσει ζητώντας να εφαρμοστούν. 

Μιλώ για τις απαιτήσεις της τρόικας να ... εκκενώσουμε τα νησιά του Αιγαίου τα οποία έχουν λιγότερους από 150 κατοίκους ως ασύμφορα!... για την Ελληνική οικονομία αλλά και για την προτροπή τους να στέλνουμε τα πλοία μας για επισκευή σε άλλες γειτονικές χώρες και όχι στα δικά μας ναυπηγεία. 

Επίσης αίσθηση προκαλεί η είδηση για την δυνατότητα των σούπερ μάρκετ να διαθέτουν ‘ληγμένα” τρόφιμα (που πρέπει κανονικά να πετάνε) σε καλύτερη τιμή όπως και για τα 50 € χαράτσι ακόμα και στους… νεκρούς!

Όλα αυτά μπορεί να φαντάζουν παρανοϊκά αλλά παρανοϊκά είναι και τα μέτρα που θέλουν να περάσουν οι ξεπουλημένοι Σαμαρο-Βενιζελο-Κουβέληδες και οι "άβουλοι" βουλευτάδες τους που τους ακολουθούν έρποντας και γλύφοντας ... λέγοντας στις κρίσιμες ψηφοφορίες το γνωστό “Ναι σε όλα”. 

Πιστεύω ότι όλοι αυτοί οι "κύριοι" ενεργούν με την καθοδήγηση ειδικών στην παραπλάνηση, στον αποπροσανατολισμό αλλά κυρίως στην τρομοκράτηση του λαού μας με απώτερο σκοπό να εκμηδενίσουν τις δυνάμεις αλλά και την διάθεση του για αντίσταση σε όλα αυτά τα απεχθή που πρόκειται να υλοποιήσουν εις βάρος όλων μας στο άμεσο μέλλον! 

Δυστυχώς επιβεβαιώνεται αυτό που είχα γράψει προ καιρού δηλ. ότι αυτά τα πολιτικά καθάρματα θα σκαρφιστούν και θα μας πλασάρουν πιθανά και απίθανα σενάρια προκειμένου να διατηρήσουν τα αξιώματα τους αλλά κυρίως να αποφύγουν το πραγματικό “πόθεν αίσχος” τους για τις περιουσίες που απέκτησαν πολλοί από αυτούς οι οποίοι όπως είναι γνωστό αν και μπήκαν ξεβράκωτοι στην πολιτική τώρα διαθέτουν αμύθητες ακίνητες και κινητές περιουσίες. Όλοι γελάσαμε πικρόχολα με την ιστορία της περίφημης λίστας (με τους επώνυμους Έλληνες καταθέτες στις Ελβετικές τράπεζες) της κ. Λακάρντ που κατέληξε στο συρτάρι του κ. Βενιζέλου και ως εκ θαύματος μετά από αρκετό καιρό μετατράπηκε από Cd σε ….στικάκι!(που όπως είναι γνωστό μπορεί να αλλοιωθούν τα στοιχεία) 

Φίλες/οι το θέμα δεν είναι τι κάνουν αυτοί αλλά το τι κάνουμε εμείς δηλ. πως μπορούμε ακόμα και ανεχόμαστε αυτό τον ξεπουλημένο θίασο ο οποίος εδώ και καιρό μας κοροϊδεύει και μας λοιδορεί κατάμουτρα με περίσσιο θράσος και μεγάλη αναίδεια. Όσο λοιπόν παραμένουμε αδρανείς και δεν αντιδρούμε να είστε σίγουροι ότι θα μας λένε εξωφρενικά και απίθανα πράγματα για να μας κάνουν να αποδεχτούμε αμαχητί (τρομάζοντας μας με τις υπερβολές που εντέχνως μας πλασάρουν) αυτά που πραγματικά έχουν προσχεδιάσει για εμάς και την πατρίδα μας τα αφεντικά τους δηλ. αυτοί που τους εξαγόρασαν με τις μίζες και τα δωράκια για τις υπηρεσίες που τους παρείχαν, τους παρέχουν αλλά και έχουν σκοπό να τους παρέχουν! 

Θεωρώ πλέον ότι έχουμε ιερή υποχρέωση να διατηρήσουμε με κάθε μέσον και με κάθε τρόπο ελεύθερη την χώρα μας πρώτα για τους ένδοξους προγόνους μας, μετά για εμάς, αλλά κυρίως για την φυσική μας συνέχεια δηλ. τα παιδιά και τα εγγόνια μας! 

Γράφει ο Γιάννης Πρεβενιός, μοντάζ Γρέκι
Στο βίντεο φαίνεται και ο Παύλος Χαϊκάλης 

Γράφει ο Βασίλης Νούσης
Ο κόσμος έχει διαλυθεί και η Σπίθα προσπαθεί να κρατήσει τους εναπομείναντες πολίτες μπροστά στην Βουλή με τραγούδια του Μίκης Θεοδωράκη…
Αυτό δεν αρέσει στην αστυνομία που περικυκλώνει το μπλοκ και ουσιαστικά προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους πολίτες.
Με "καρότο" την τετραετία για την εφαρμογή του πακέτου αλλά με "μαστίγιο" πρόσθετα μέτρα για το 2012, και αρμαγεδδώνα δημοσιονομικών μέτρων ύψους 9,2 δισ. το 2013 προχωρά η διαπραγμάτευση μεταξύ ΥΠΟΙΚ και τρόικας. 

Ανοιχτό παραμένει, σύμφωνα με στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, το θέμα των νέων ανατροπών στην αγορά εργασίας, αλλά και της εφεδρείας. Έρχονται μπροστά οι φοροαπαλλαγές, κόβονται και άλλο οι δημόσιες επενδύσεις. 

Αύριο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, το σύνολο των μέτρων που θα απαιτούνταν να ληφθούν στη διετία 2013-2014, αν δηλαδή δεν υπήρχε επιμήκυνση στην εφαρμογή του μνημονίου, είναι 18 δισ. ευρώ. Ωστόσο, συνέχισε, πλέον η διαπραγμάτευση με τους δανειστές γίνεται για περίοδο τετραετίας και οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα προσαρμόζονται αναλόγως:

 - για το 2013 το πρωτογενές πλεόνασμα φτάνει στο 0% (έναντι στόχου για 1,5% στο προσχέδιο του προϋπολογισμού) 
- για το 2014 διαμορφώνεται στο 1,5% του ΑΕΠ και σταδιακά φτάνει έως το 4,5% του ΑΕΠ το 2016 (αντί για το 2014 που προβλεπόταν προηγουμένως). 

Το κορυφαίο στέλεχος εξηγεί ότι ναι μεν δεν υπάρχει επίσημη απόφαση των δανειστών αλλά παρόλα αυτά είναι το μόνο σενάριο στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτό σημαίνει ότι, συνεχίζει ο ίδιος, τα μέτρα της διετίας παραμένουν σε 13,5 δισ. και όχι σε 18 δισ. που θα ήταν αναγκαία αν έπρεπε να επιτύχει η χώρα πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% το 2014. Τα "καλά" νέα όμως σταματούν εδώ. 

Η "τρύπα" 1 δισ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ, η οποία αποκαλύφθηκε τις τελευταίες μέρες και θα έχει «ουρές» και τα επόμενα χρόνια φέρνει νέα μέτρα το 2012. Θα κοπούν και άλλο οι δημόσιες επενδύσεις, έρχεται πιο κοντά η κατάργηση των φοροαπαλλαγών που ενδεχομένως να ισχύσουν και από εφέτος. Αναζητούνται και άλλα μέτρα για να καλύψουν την τρύπα του 2012 με μόνη θετική εξέλιξη μεγαλύτερα έσοδα από τους ΟΤΑ. 

Για το 2013 η τρόικα παρά την αλλαγή του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα (0% του ΑΕΠ) επιμένει σε παρεμβάσεις 9,2 δισ. ευρώ, αντί για 7,8 δισ. που προβλέπει το προσχέδιο. Και τούτο λόγω της τρύπας στον ΕΟΠΥΥ αλλά και της βαθύτερης ύφεσης: και στη σημερινή διαπραγμάτευση που έγινε με τους δανειστές η ελληνική κυβέρνηση επιμένει σε ύφεση 3,8%, ενώ η τρόικα που προηγουμένως την υπολόγιζε σε 5% τώρα την εκτιμά σε λίγο παραπάνω από το 4%. 

Δηλαδή, έκαμψε λίγο τις αντιστάσεις της αλλά οι διαφορές παραμένουν με αποτέλεσμα να περιορίζεται η αποδοτικότητα των μέτρων. Για το 2015-2016 μεταφέρονται τα υπόλοιπα μέτρα με θετικό στοιχείο με γεγονός ότι η τρόικα στη συγκεκριμένη διετία δέχεται ότι θα αποδώσουν οι παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης. 

Τα μέτρα όσο και οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν έχουν κλείσει, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος. Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί και αύριο με την κυβέρνηση να ευελπιστεί ότι θα υπάρξει συμφωνία έως τη Σύνοδο Κορυφής. 

Στο διαρθρωτικό πεδίο, ανέφερε ο ίδιος, η τρόικα θέλει να εντάξει και νέες παρεμβάσεις. Αυτές αφορούν και στα εργασιακά αλλά όπως σημείωσε δεν έχουν γίνει αποδεκτές από την ελληνική πλευρά. «Προσπαθώ να τους πείσω ότι πλέον δεν χρειάζονται παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας αλλά στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών», τόνισε χαρακτηριστικά, ερωτηθείς για το ζήτημα που προέκυψε σχετικά με την πρόταση της τρόικας περικοπής της αποζημίωσης απόλυσης και ευελιξίας στο ωράριο εργασίας. 

Παράλληλα ξεκινούν και οι διαπραγματεύσεις για τη διατηρησιμότητα του χρέους και για το κενό στη χρηματοδότηση του χρέους (12,5 δισ. ευρώ μόνο για τη διετή παράταση). Ωστόσο, η ολοκλήρωση αυτού του σκέλους της διαπραγμάτευσης αναμένεται να γίνει μετά τη Σύνοδο Κορυφής με ορόσημο έκτακτο eurogroup στο τέλος Οκτωβρίου. 

Όσο για τη νομοθέτηση των prior actions αυτή χρονικά έχει μετακυληθεί έως και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου πριν δηλαδή την εκταμίευση της επόμενης δόσης. 

Ελπίδες για ανάκαμψη το 2013 

Αισιόδοξος για τη δυνατότητα της οικονομίας να «γυρίσει» αμέσως μετά την καταβολή της δόσης ήταν ο κορυφαίος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ. Εξήγησε ότι μετά από 6 χρόνια ύφεσης και με τόσο μεγάλη μείωση του παραγωγικού κενού η οικονομία μπορεί να αλλάξει τροχιά. 

Για το κούρεμα του χρέους άφησε να εννοηθεί ότι δεν μπορεί να «περάσει» αυτή τη στιγμή από τα γερμανικά θεσμικά όργανα. Πρόσθεσε ότι ο δείκτης βιωσιμότητας στο 120% του ΑΕΠ είναι ένα πολιτικό κριτήριο υπονοώντας ότι μπορεί να έχει ευελιξία και προς τα πάνω. 

Σημειώνεται πως για αύριο έχει προγραμματιστεί νέος γύρος διαπραγμάτευσης στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών στις 14:00 μμ με τον Γ. Στουρνάρα και το επιτελείο του και δυο ώρες αργότερα στις 16:00 μμ με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη. Παρών θα είναι και ο κ. Βρούτσης. 

Της Δήμητρας Καδδά  από το capital, μοντάζ Γρέκι
Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ 

Ως πού θα φτάσει άραγε αυτή η επαίσχυντη οικονομική επιθετικότητα της κυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ εναντίον του λαού αυτής της χώρας; Βρισκόμαστε ήδη στο ανήκουστο σημείο η συγκυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη να μοιράζει... συμβόλαια θανάτου! Είναι απίστευτο, αδιανόητο, εξωφρενικό! Αυτή η κυβέρνηση καταργεί στην ουσία τα... ληξιαρχεία (!) και ανακοινώνει ότι όλοι οι πολίτες της Ελλάδας μπορούν να... πεθαίνουν, να παντρεύονται και να χωρίζουν μόνο με συμβολαιογραφικές πράξεις, το κόστος των οποίων φυσικά θα καταβάλλουν οι ίδιοι! Ούτε να θάψουν τον νεκρό δεν θα μπορούν οι συγγενείς, αν δεν τα «σκάσουν» πρώτα στον συμβολαιογράφο! Πρώτα θα δίνουν το πενηντάρικο στον συμβολαιογράφο και έπειτα θα εκδίδεται η άδεια ταφής. Οποιος αρνείται να πληρώσει, θα μένει με το πτώμα άταφο!

«Γερή κονόμα» για τους συμβολαιογράφους η ιστορία αυτή. Στην Ελλάδα έχουμε ετησίως περί τους 110.000 θανάτους, 60.000 γάμους και 13.000 διαζύγια. Επί 50 - 60 ευρώ ανά πράξη, νάτα τα 9 με 11 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Δεν θα δείξουν την ευγνωμοσύνη τους οι συμβολαιογράφοι στους πολιτικούς για το δωράκι αυτό;

«Το τζάμπα πέθανε» στην Ελλάδα της τρόικας. Παντρεύεσαι; Θα πληρώσεις. Παίρνεις διαζύγιο; Θα ξαναπληρώσεις. Κι επειδή ο γάμος είναι χαρά, θα πληρώσεις από την τσέπη σου. Το ίδιο θα κάνεις κι αν χωρίσεις. Πάνε έτσι γύρω στα 4 εκατομμυριάκια τον χρόνο υπέρ συμβολαιογράφων. Από την τσέπη σου θα τα βάλεις κι αν πεθάνει κάποιος δικός σου κι ύστερα θα σου τα πληρώσει το ασφαλιστικό ταμείο του πεθαμένου. Δεν φτάνει που έχει τσακίσει η κυβέρνηση τα ταμεία, θα τα βάλει να δίνουν και 6-7 εκατομμύρια ετησίως χαρτζιλίκι στους συμβολαιογράφους.

Φωνάζουν οι δήμοι. Αποκαλύπτουν ότι κάθε μήνα οι ληξίαρχοι στέλνουν στα ασφαλιστικά ταμεία αντίγραφα όλων των ληξιαρχικών πράξεων θανάτου των ασφαλισμένων κάθε ταμείου χωριστά - στο ΙΚΑ, στον ΟΓΑ κ.λπ. Αποκαλύπτουν επίσης ότι τα ληξιαρχεία στέλνουν σε μηνιαία βάση στη Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) όλες τις μεταβολές (γεννήσεις, θανάτους, γάμους κ.λπ.) σε ήδη υπάρχουσα και λειτουργούσα ηλεκτρονική βάση δεδομένων. Θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), αν ήθελε η κυβέρνηση. Γιατί να θέλει όμως, αφού όλα αυτά είναι τζάμπα, σε αντίθεση με τους συμβολαιογράφους που εισπράττουν γερά;

Μόνο οι τράπεζες έχουν σημασία, όχι οι άνθρωποι. Τα λεφτά έχουν σημασία, όχι η χώρα. Αυτό είναι το δόγμα κυβέρνησης Σαμαρά και τρόικας. Μόνο που οι επικυρίαρχοι της ΕΕ και του ΔΝΤ συγκαταλέγουν και την κυβέρνηση Σαμαρά στους «δούλους» - γιατί έτσι αντιμετωπίζουν πλέον τους Ελληνες - όπως αντιλήφθηκαν με επώδυνο τρόπο οι συγκυβερνώντες. Επαθαν την πλάκα της ζωής τους οι απλοί Ελληνες πολίτες όταν έμαθαν ότι η τρόικα απαιτεί να... εκκενωθούν όλα τα ελληνικά νησιά με κάτω από 150 κατοίκους για να μην επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό!

Φρύαξε ο Σαμαράς μόλις μαθεύτηκε η είδηση. Οχι εναντίον της τρόικας που το ζήτησε, αλλά εναντίον του... υπουργού Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη που το... μαρτύρησε στους εφοπλιστές! Κυκλοφόρησαν φήμες μέχρι και για καρατόμηση του υπουργού, αλλά προφανώς ο πρωθυπουργός συνειδητοποίησε ότι αυτό ισοδυναμούσε με δική του πολιτική αυτοκτονία κι έτσι ο Κ. Μουσουρούλης επιβίωσε προσωρινά. Θα φαγωθεί στον πρώτο ανασχηματισμό.

Σοκ από την τρόικα υπέστη όμως και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Με απίστευτη θρασύτητα οι τροϊκανοί απαίτησαν οι τράπεζες να... μην πληρώσουν 550 εκατομμύρια ευρώ που οφείλουν στο κράτος, που τις έσωσε δίνοντάς τους 5 δισεκατομμύρια έναντι προνομιούχων μετοχών το 2008. Τα λεφτά αυτά μάλιστα είναι εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό του 2012, άρα η κυβέρνηση θα έπρεπε να καλύψει και νέα τρύπα μισού δισεκατομμυρίου!

Καταργήστε το δώρο Χριστουγέννων στις συντάξεις και στους δημόσιους υπαλλήλους από φέτος ή βάλτε νέα έκτακτη εισφορά σε όλο τον λαό για να βρείτε το μισό δισ., είπε η τρόικα, η οποία πάντως δεν εισακούστηκε.

Τελικά οι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι οικονομολόγοι που ασχολούνται με το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι και τόσο έξυπνοι. Έπρεπε να περάσουν σχεδόν τρία χρόνια για να καταλάβουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Έπρεπε να οδηγήσουν στην εξαθλίωση έναν ολόκληρο λαό και τελικά να αρχίσουν να παραδέχονται ότι υπάρχει πρόβλημα σοβαρό.
Το αστείο είναι ότι δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από τότε που συμφωνήθηκε το κούρεμα του χρέους και το νέο Μνημόνιο που προέβλεπε ότι το χρέος θα είναι στο 120% του ΑΕΠ το 2020 και τώρα αντιλήφθηκαν ότι το σχέδιό τους μπάζει από παντού.

Όλοι αυτοί οι οικονομικοί φωστήρες, ο Σόιμπλε, ο Ασμουσεν, ο Ρεν, ο Μπαρόζο, ο Γιούνκερ, η Λαγκάρντ ξέρουν να κάνουν υπολογισμούς; Ξέρουν να μετρούν μέχρι το 100; Διότι όλοι τους έλεγαν την περασμένη Άνοιξη ότι το σχέδιο είναι λάθος και δε βγαίνει αλλά αυτοί επέμειναν. Έχουμε φτάσει στον Οκτώβριο και ακόμη συζητούμε για το πακέτο μέτρων που συμφωνήθηκε με βάση το κούρεμα το οποίο όμως ουσιαστικά έχει αποτύχει.

Και το ερώτημα είναι: Αφού απέτυχε και θα χρειαστεί νέο κούρεμα γιατί τα παίρνουμε όλα αυτά τα μέτρα; Ή μήπως θα μας πουν ότι χρειάζονται κι άλλα όταν θα αποφασίσουν νέο κούρεμα;

Αίφνης, λοιπόν, ο ένας μετά τον άλλο οι φωστήρες αλλάζουν γραμμή για την Ελλάδα. Μήπως να βάλουν υποψηφιότητα για το Νόμπελ Οικονομίας;

Το Σάββατο το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γ. Ασμουσεν σε συνέντευξή του στην Bild λέει ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να επιμηκύνει το χρονικό διάστημα αποπληρωμής των δανείων, ούτε να χαμηλώσει τα επιτόκια:

«Και οι δύο παραχωρήσεις θα είναι μια μορφή διαγραφής χρεών και ως εκ τούτου είναι άμεση οικονομική υποστήριξη στο ελληνικό κράτος. Αυτό δεν επιτρέπεται σύμφωνα με το δίκαιο που διέπει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», υπογραμμίζει ο Ασμουσεν. Και κάνει μια νέα πρόταση, η οποία όμως είναι παλιά. Να επαναγοράσει η Ελλάδα το χρέος της σε τιμές πολύ χαμηλότερες με τα λεφτά που παίρνει από δάνεια. Δεν ξέρουμε πόσο είναι εφικτό αυτό, αλλά σίγουρα είναι μια αξιοπρόσεκτη πρόταση που δείχνει ότι ακόμη και ο «σκληρός» οικονομολόγος έχει αρχίσει να αλλάζει στάση. 

Βεβαίως θέτει και σειρά άλλων ζητημάτων:

Όπως λέει προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα, είναι να κλείσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 2013/2014 και να πραγματοποιηθούν εκτεταμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.Τάσσεται, επίσης, υπέρ της παραμονής της χώρας μας στη ζώνη του ευρώ, αλλά όπως σημειώνει το «κλειδί» για αυτό βρίσκεται στην Αθήνα.

Αν και παραδέχεται ότι στην Ελλάδα, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει πολλά και άξια σεβασμού, θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα: « Επειδή τα έσοδα δεν καλύπτουν τα έξοδα σήμερα, μια χρονική επέκταση της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων που συμφωνήθηκε σημαίνει αυτομάτως ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Κι έρχεται στο… καπάκι ο άλλος σκληρός, ο Σόιμπλε που δε χαρίζει καλή κουβέντα σε κανέναν, να πει το αυτονόητο. «Μπορούμε να μιλήσουμε για το ρυθμό της μείωσης του χρέους, αλλά όχι επί της αρχής». Ουσιαστικά ανοίγει κι επίσημα στην Ευρώπη το θέμα που άνοιξε πριν μερικές ημέρες το ΔΝΤ, δηλαδή περαιτέρω κούρεμα του ελληνικού χρέους. Ο Γερμανός υπουργός, μιλώντας στο Τόκιο στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, παραδέχθηκε, για πρώτη φορά δημοσίως, πως το θέμα ενός «κουρέματος» χρεών είναι υπαρκτό αν όχι αναπόφευκτο.
«Συμφωνούμε απολύτως με το ΔΝΤ και κυρίως με την κυρία Λαγκάρντ ότι είναι αναπόφευκτη η μεσοπρόθεσμη μείωση των υψηλών επιπέδων του χρέους. Δεν υπάρχει καμία διαφωνία ως προς αυτό», τόνισε ο Σόιμπλε, γεφυρώνοντας κάπως το χάσμα με την επικεφαλής του ΔΝΤ.
Βέβαια, έσπευσε βέβαια να διευκρινίσει πως δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στην Ελλάδα, αλλά ποιος τον πιστεύει: «‘Η Ελλάδα είναι ένα διαφορετικό θέμα. Δεν έχω μιλήσει για το πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας».

Από το ίδιο βήμα και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, συνέστησε σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να «επιδείξουν ελαστικότητα στην πολιτική λιτότητας που εφαρμόζουν, εάν επιδεινωθεί περαιτέρω η σημερινή οικονομική ύφεση».
«Τη στιγμή που φαίνεται ότι αποδυναμώνεται εκ νέου η παγκόσμια οικονομία, οι χώρες μέλη της ΕΕ που έχουν το περιθώριο δημοσιονομικών ελιγμών, πρέπει να είναι έτοιμες να επανεξετάσουν τον ρυθμό της δημοσιονομικής εξυγίανσης εάν οι μακρο-οικονομικές συνθήκες επιδεινωθούν περαιτέρω» τόνισε ο κ. Ρεν για να στείλει άμεσο και ευθύ «μήνυμα» προς το Βερολίνο λέγοντας: «Μολονότι η μείωση των ελλειμμάτων είναι στοιχείο-κλειδί για την εμπιστοσύνη των αγορών, αυτή πρέπει να πραγματοποιηθεί κατά τρόπο όσο το δυνατό πιο ευνοϊκό για την ανάπτυξη»…
Είναι ο ίδιος που μας έλεγε «Καλό κουράγιο». Τώρα ζητά χαλάρωση.

Τις επόμενες ημέρες και όσο πλησιάζουμε στη Σύνοδο Κορυφής θα συνεχιστεί το μπαράζ των δηλώσεων για μια αλλαγή πολιτικής. Άλλωστε, η σειρά της Ισπανίας πλησιάζει ενώ βλέπουν ότι στην Ελλάδα καταστρέφουν ό,τι πιάνουν. Οπότε είναι θέμα χρόνου να μπει στο τραπέζι νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους και μέτρα για την ανάπτυξη. Αλλιώς, το απευκταίο σενάριο είναι να θυσιάσουν την Ελλάδα στο βωμό της ύφεσης.


Η εφημερίδα «Το ΧΩΝΙ» ξεσκεπάζει την Γερμανίδα καγκελάριο, η οποία ήρθε στην Ελλάδα με αποκλειστικό σκοπό να θυσιάσει την Υγεία μας, ώστε να θησαυρίσουν οι βιομηχανίες της

Στον πραγματικό λόγο της επίσκεψης της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην χώρα μας την περασμένη εβδομάδα αναφέρεται σήμερα η εφημερίδα «Το ΧΩΝΙ».

Όπως αποκάλυψε πρώτο το newsbomb.gr, η Μέρκελ απαίτησε κατά την επίσκεψή της από τον Έλληνα πρωθυπουργό να υιοθετήσει την καταστροφική για την Υγεία μας συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία και χωρίς αναγραφή επωνυμίας φαρμάκου.

Να μας ταΐζει δηλαδή ανώνυμα, πάμφθηνα και επικίνδυνα φάρμακα!

Η εφημερίδα με ένα πλούσιο ρεπορτάζ αναδεικνύει αφενός τι κρύβεται πίσω από αυτή την σκοτεινή απαίτηση της Μέρκελ και αφετέρου τους κίνδυνους που κρύβει μια τέτοια ολέθρια προοπτική, αν γίνει δεκτή από τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Η Μέρκελ απαίτησε από τον Σαμαρά να περικόψει τις ζωές των Ελλήνων για να βγάλουν εκατομμύρια η Ratiopharm, η TEVA και οι άλλες πολυεθνικές των πάμφθηνων, ανώνυμων γενοσήμων», αναφέρει το ρεπορτάζ.

Θυμίζουμε ότι στην γερμανική φαρμακοβιοχημανία Ratiopharm είχε αναφερθεί πριν λίγα 24ωρα και ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Νικολόπουλος σε μια ερώτηση – καταπέλτη για τα φάρμακα - δολοφόνους που κατέθεσε στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Στην ερώτησή του ο βουλευτής αναρωτιόταν τι ρόλο μπορεί να παίζει, στην πρωτοφανή επιμονή της Μέρκελ να περάσει τη ρύθμιση για τα φάρμακα-δολοφόνους, το γεγονός ότι η μεγαλύτερη γερμανική φαρμακοβιομηχανία γενοσήμων Ratiopharm εξαγοράστηκε πρόσφατα από τον ισραηλινό κολοσσό ανώνυμων γενοσήμων Teva.

«Το ΧΩΝΙ» αποκαλύπτει...
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, τον Ιούνιο του 2009, ο 74χρονος μεγιστάνας, Αδόλφος Μέρκλε αυτοκτονεί πέφτοντας στις ράγες τρένου.

Ο Μέρκλε αφήνει ορφανή μεταξύ άλλων και την Ratiopharm, την μεγαλύτερη εταιρεία γενοσήμων φαρμάκων της Γερμανίας.

Τότε εμφανίζεται η ισραηλινή εταιρεία γενοσήμων – μαμούθ TEVA και εκμεταλλευόμενη τον θάνατο του Μέρκλε, εξαγοράζει την γερμανική Ratiopharm.

Ποια είναι η TEVA;


Πρόκειται για μια εταιρεία που παράγει ανώνυμα γενόσημα μακριά από τους ελέγχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε χώρες όπως η Ινδία, η Κίνα, το Πουέρτο Ρίκο και το Μεξικό.

Είναι η πρωταγωνίστρια εταιρεία του σκανδάλου μεγατόνων που αποκαλύφθηκε στις ΗΠΑ με τις σοβαρότατες παρενέργειες ανώνυμου γενόσημου φαρμάκου της, το οποίο αποσύρθηκε άρον-άρον από τις αρχές.

Πρόκειται για ένα γενόσημο αντικαταθλιπτικό που συνιστά «κακέκτυπο» του πρωτότυπου σκευάσματος και προκαλεί, από άγχος, αυπνίες και πονοκεφάλους, μέχρι και διαρκείς τάσεις αυτοκτονίας!

Η επίσκεψη της Μέρκελ και η Ratiopharm

Ο πραγματικός λόγος που η Μέρκελ πάτησε σε ελληνικά χώματα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδα «Το ΧΩΝΙ» ήταν για να εξυπηρετήσει τα μεγάλα γερμανικά – οικονομικά συμφέροντα.

Με τίμημα την Υγεία απαίτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να περικόψει τις ζωές των Ελλήνων για να βγάλουν εκατομμύρια ευρώ η Ratiopharm, η TEVA και οι άλλες πολυεθνικές των ανώνυμων γενοσήμων φαρμάκων.

Οι συνέπειες

Αν αυτό συμβεί, τότε η Υγεία μας βρίσκεται σε κίνδυνο. Ο γιατρός δεν θα συνταγογραφεί συγκεκριμένο φάρμακο, για συγκεκριμένο ασθενή και συγκεκριμένη πάθηση, αλλά με τη γενική κατηγορία της δραστικής ουσίας.

Ο φαρμακοποιός δηλαδή θα υποχρεούται να δίνει στον ασθενή το φθηνότερο γενόσημο.

Ένα φάρμακο ανώνυμο, που παράγεται στις χώρες του Τρίτου Κόσμου, υπό ανεξέλεγκτες συνθήκες.

Φάρμακο που είτε δεν θα μπορεί να θεραπεύσει την ασθένεια (επειδή δεν περιέχει επαρκή δόση δραστικής ουσίας), είτε θα προκαλεί σοβαρότατες παρενέργειες (επειδή θα περιέχει υπερβολική δόση δραστικής ουσίας).

Το σχόλιο του οικονομολόγου Δημήτρη Καζάκη για τα φάρμακα - δολοφόνους της Μέρκελ περικλείει όλη την αλήθεια γύρω από το θέμα:

«Η τρόικα θεωρεί τους Έλληνες ανθρώπους β' κατηγορίας. Δεν διστάζουν να αυξήσουν τα ποσοστά θνησιμότητας στην Ελλάδα προκειμένου να κάνουν οι ξένες πολυεθνικές τα πειράματά τους και, βέβαια, για να εξυπηρετηθεί η υπερκερδοφορία ειδικών επιχειρηματικών συμφερόντων εις βάρος ενός ολόκληρου λαού».

Πηγή: Newsbomb