Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

13 Οκτ 2012


Από ιδρύσεώς της η τουρκική κρατική τηλεόραση και πολύ αργότερα τα ιδιωτικά κανάλια, ακολουθώντας οδηγίες του τουρκικού ΥΠΕΞ και εθνικιστικών κύκλων, προέβαλαν την Ελληνική Θράκη ως μία αλύτρωτη πατρίδα του τουρκικού έθνους. Μάλιστα, πριν από λίγα χρόνια, στο ΤRΤ 1, στα δελτία πρόγνωσης καιρού, η Κομοτηνή και η Ξάνθη αναφερόταν μεταξύ των πόλεων της Τουρκίας. Όταν συνέχιζαν με πόλεις του εξωτερικού, τότε μόνο στο χάρτη της Ελλάδας εμφανιζόταν η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα…
 
Τα τελευταία χρόνια, η ένταση και η έκταση της προπαγάνδας έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής, ακολουθώντας αναλογικά την κλιμακούμενη, πολιτική, οικονομική, πολιτισμική και εθνική διείσδυση της Τουρκίας στην Ελληνική Θράκη.
Υπάρχουν όμως περιπτώσεις, οι οποίες διεγείρουν ακόμα και εκείνες τις αποβλακωμένες και εθισμένες από το Μιθριδατισμό συνειδήσεις.

Μία τέτοια περίπτωση είναι και αυτή του τουρκικού ιδιωτικού καναλιού RUMELİ TV, το οποίο υπό την καθοδήγηση του πρώην προέδρου του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης (BTTDD), Φερούχ Οζκιάν, περιοδεύει ανενόχλητο μέσα στην Ελληνική Θράκη, με άνεση μεγαλύτερη από αυτήν που θα είχε στην τουρκική πλευρά. Τους τελευταίους μήνες έχει προβάλλει δεκάδες εκπομπές από ισάριθμα χωριά και πόλεις, έχει καλύψει πανηγύρια, θρησκευτικές εκδηλώσεις. Μάλιστα, στην προσπάθειά τους να διεισδύσουν και στον χριστιανικό πληθυσμό έχουν το θράσος να συναντούν απομονωμένους και ανυποψίαστους χριστιανούς και να τους θέτουν ερωτήσεις με πονηρό τρόπο, ώστε να τις χρησιμοποιήσουν καταλλήλως και προπαγανδιστικά σε βάρος της Ελλάδας.

Στις 2 Αυγούστου 2012, ο δημοσιογράφος του καναλιού, Fevzi Kurtuluş προέτρεψε πομακόπουλο του χωριού Μελίβοια, να απαγγείλει τον τουρκικό εθνικό Ύμνο μπροστά στην κάμερα (βλ. παρακάτω επιστολή).

Όλα τα παραπάνω αν και γίνονται με τον πιο δημόσιο και βροντερό τρόπο, διέφευγαν της προσοχής ΟΛΩΝ των κρατικών αρχών και φυσικά το πάρτυ συνεχιζόταν, μέχρι που η ΖΑΓΑΛΙΣΑ αποφάσισε να παρέμβει και να κάνει ό,τι δεν έκαναν αυτοί που έπρεπε να κάνουν και πληρώνονται με χρήματα ημών των φορολογουμένων…
Αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι η Ζαγάλισα αποτελεί ένα ΙΣΧΥΡΟ ανάχωμα απέναντι στον τουρκικό επεκτατισμό στη Θράκη.

Στις 6 Αυγούστου 2012, επικοινωνήσαμε τηλεφωνικώς με τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και ζητήσαμε να μιλήσουμε προσωπικά με τον Γενικό Γραμματέα. Όπως, συνήθως συμβαίνει στην Ελλάδα, ο κ. Γενικός Γραμματεύς δεν μπορούσε να μας ομιλήσει διότι ήτο …απασχολημένος, προφανώς με πολύ σοβαρότερα θέματα από αυτά που επρόκειτο να του καταγγείλουμε (εξ ού και η μεγάλη παραγωγικότης των ελληνικών υπουργείων…).
Δείξαμε την επιβεβλημένη κατανόηση και αφού αναπτύξαμε το θέμα σε αρμοδία υπάλληλο της Γραμματείας, μας…ενημέρωσε ότι θα μας...ενημερώσει τηλεφωνικώς! Αλλά, ενημέρωση από τη Γραμματεία Ενημέρωσης, ουδέποτε ελάβαμε…

Μετά από αυτή την τυπική και ως ένα βαθμό αναμενόμενη συμπεριφορά της ελληνικής δημόσιας υπηρεσίας, υποχρεωθήκαμε στις 9 Αυγούστου 2012, να ενημερώσουμε γραπτώς και να κοινοποιήσουμε την επιστολή μας στον πρωθυπουργό και στα κόμματα…
Και, ώ του θαύματος, 21 ημέρες μετά την ταχυδρόμηση της επιστολής μας, η Γραμματεία Ενημέρωσης, μας …ενημέρωσε (στις 30 Αυγούστου), με ευγενικότατη επιστολή (μέιλ), η οποία δεν έφερε, φυσικά, την υπογραφή του ακόμα απασχολημένου αξιότιμου κ. Γεν. Γραμματέως, αλλά του προϊσταμένου δημοσίων σχέσεων κ. Γιάννη Ανδριανόπουλου.
Τη συγκίνηση που προηγήθηκε της αναγνώσεως του μηνύματος, διαδέχθηκε ο σαρκασμός μας από την μη απάντηση και τις αερολογίες που περιελάμβανε μέσα σε τόσες λίγες λέξεις. Η μη «απάντηση» θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε σεμινάριο ανυπαρξίας κράτους, αποφυγής ευθυνών, έλλειψης σεβασμού στους πολίτες, εθνικής ακηδείας κλπ κλπ Αν όλοι αυτοί που εργάζονται εκεί (μετρήσαμε από το ίντερνετ ΤΡΙΑΚΟΣΙΟΥΣ ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ ΠΕΝΤΕ υπαλλήλους), εργάζονταν σε μεγάλη ιδιωτική εταιρεία, και έστελναν τέτοιου περιεχομένου επιστολές σε πελάτες τους, τότε σίγουρα θα πήγαιναν για διακοπές διαρκείας στα σπίτια τους…Αλλά, τώρα βλέπετε, είναι δημόσιοι υπάλληλοι, τουτέστιν πληρώνονται από τους φόρους των κορόϊδων του ιδιωτικού τομέα…Το Ελληνικόν δημόσιον, η ιερή αγελάδα του συστήματος, η οποία βούλιαξε όχι μόνο οικονομικά, αλλά και εθνικά την πατρίδα.

Παρόλα αυτά, δώσαμε μία ευκαιρία στο νόμο των πιθανοτήτων, σκεπτόμενοι ότι ενδεχομένως κάτι παραπάνω μπορεί να γίνει από την ανταλλαγή μηνυμάτων και επιστολών, καθώς ο απασχολημένος κ. Γενικός Γραμματεύς μέσω του προϊσταμένου δημοσίων σχέσεων μας καθησύχαζε, ότι «η Υπηρεσία, βάσει των αρμοδιοτήτων της, ενεργεί πάντα στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας σε όλα τα θέματα που ανακύπτουν σε σχέση με τα διεθνή Μ.Μ.Ε.» (βλ. παρακάτω το πλήρες κείμενο). Υποθέσαμε ότι ο απασχολημένος αρμόδιος κ. Γενικός Γραμματεύς θα προέβη σε κάποιες ενέργειες πέραν του να αναμένει να έρθουν τα τουρκικά κανάλια στα γραφεία του στην Αθήνα και να τον παρακαλέσουν να τους δώσει άδεια…
Φυσικά, δεν έγινε ΤΙΠΟΤΑ, αφού αμέσως μετά (31 Αυγ., 1 και 2 Σεπτ. 2012), στο πανηγύρι του Ακρίτα (Αλάντεπέ), τα τουρκικά κανάλια ήταν παρόντα (μεταξύ αυτών και το RUMELİ TV) και είχαν στήσει χορό στην ορεινή Ροδόπη, καθώς μετρήσαμε περισσότερα από τέσσερα (4). Κανένα δεν είχε άδεια...
Αλλά, και πιο πριν, από τις 9 μέχρι τις 11 το βράδυ της 14ης Αυγούστου 2012, το RUMELİ TV είχε καλύψει ζωντανά θρησκευτική εκδήλωση και μετέδιδε ΖΩΝΤΑΝΑ σήμα από την Ελλάδα στην Τουρκία, από το πομακοχώρι Πάχνη, όπου παραβρέθηκε ο ψευτομουφτής Ξάνθης Α. Μέτε και ο Τούρκος πρόξενος Κομοτηνής.
Βέβαια, από το σημείο αυτό, αρχίζει και η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ευθύνη της τοπικής αστυνομίας, η οποία, αν και παρούσα, δεν είδε και δεν κατάλαβε τίποτε, παρά το γεγονός ότι οι φήμες αναφέρουν ότι υπήρξε σχετική προειδοποίηση από τα κεντρικά…
Προς το παρόν, θα αρκεστούμε στα παραπάνω σχόλια και θα δημοσιεύσουμε την επιστολή μας καθώς και τη μνημειώδη …απάντηση του αξιότιμου κ. προϊσταμένου της Γενικής Γραμματείας!

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΠΡΟΣ: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας
ΘΕΜΑ: Παράνομες δραστηριότητες τουρκικών καναλιών στην Ελλάδα
Κομοτηνή 9.8.2012
Αξιότιμε κ. Γενικέ,
Επικαλούμενος το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μου να απευθύνομαι στις αρχές, ως πολίτης, ως εκδότης της μοναδικής Πομακικής Εφημερίδας (ΖΑΓΑΛΙΣΑ) και ως Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων, παρακαλώ να με ενημερώσετε, εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος,εάν το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι RUMELİ TV (με έδρα την Κωνσταντινούπολη, διεύθυνση: Yavuz Sk. No:1 Kat:5-6 Çağlayan, Kağıthane/ İstanbul), εξασφάλισε άδεια για τα τηλεοπτικά γυρίσματα που πραγματοποίησε από τις 25 Ιουλίου 2012 έως τέλος Ιουλίου 2012, στους νομούς Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης.
Οι εκπομπές προβλήθηκαν σε τρεις (3) συνέχειες και ειδικότερα στις 1, 2 και 3 Αυγούστου 2012, στις 21.00΄ το βράδυ και είχαν διάρκεια μεγαλύτερη της μιας (1) ώρας η κάθε μία. Ο δημοσιογράφος που πήρε τις συνεντεύξεις ήταν ο Fevzi Kurtuluş. Ο ίδιος, με αλυτρωτική ιδεολογία, ασχολείται παγίως στις εκπομπές του με την Ελληνική Θράκη.
Σημειώνω ότι, το περιεχόμενο των τριών (3) παραπάνω εκπομπών, ήταν άκρως ανθελληνικό με υποβολιμιαίες ερωτήσεις προς τους ανυποψίαστους μουσουλμάνους Έλληνες πολίτες της περιοχής. Το τουρκικό τηλεοπτικό συνεργείο RUMELİ TV εκμεταλλεύθηκε με ανίερο τρόπο τις μέρες της νηστείας (ραμαζάνι) και τα θρησκευτικά συναισθήματα των μουσουλμάνων κατοίκων της Ελληνικής Θράκης.
Ένα από τα πλέον προκλητικά σημεία, υπήρξε η παρότρυνσή του προς ένα δεκαπεντάχρονο Πομακόπουλο (μαθητή), από το χωριό Μελίβοια (ν. Ξάνθης), να τραγουδήσει τον τουρκικό εθνικό ύμνο μπροστά στην κάμερα. Ο νεαρός πράγματι το έπραξε, αφού προηγουμένως σηκώθηκε όρθιος σε ένδειξη …σεβασμού! Μάλιστα, το κανάλι επεξεργάστηκε τεχνικά την απαγγελία προσθέτοντας ηχητικά εφέ, προκειμένου να μεγιστοποιήσει τις εντυπώσεις στους θεατές. Ποιο είναι το μήνυμα που μπορεί να στείλει μια τέτοια σκηνή προς τα υπόλοιπα Πομακόπουλα της Ελλάδας;
Παρακαλώ, όπως με ενημερώσετε εάν προτίθεσθε να προβείτε, προληπτικά, σε ενέργειες, ώστε να μην επαναληφθεί στο μέλλον είτε από το ίδιο είτε από άλλο τουρκικό κανάλι (καθώς ανταποκριτές τους επισκέπτονται συχνά την περιοχή μας και τα Δωδεκάνησα), παρόμοια πρόκληση σε βάρος της πατρίδας μας και σε βάρος των Πομάκων της Ελληνικής Θράκης.
Με εκτίμηση
ΙΜΑΜ Αχμέτ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
-Γραφείο πρωθυπουργού
-Πρόεδρο Βουλής
-Αρχηγούς Κοινοβουλευτικών κομμάτων

Η… ΑΠΑΝΤΗΣΗ, ΜΕΣΩ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ, ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (30 Αυγούστου 2012)

Αξιότιμε κύριε Αχμέτ Ιμάμ,
Σας ευχαριστούμε για την από 9.8.2012 επιστολή που μας απευθύνατε.
Θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι η Υπηρεσία μας, βάσει των αρμοδιοτήτων της, ενεργεί πάντα στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας σε όλα τα θέματα που ανακύπτουν σε σχέση με τα διεθνή Μ.Μ.Ε..
Ειδικότερα, περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Υπηρεσία μας μπορείτε να αναζητήσετε και στην ιστοσελίδα www.minpress.gr .
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση.
Γιάννης Ανδριανόπουλος
Προϊστάμενος Τμήματος Διεθνών Δημοσίων Σχέσεων
Άρθρο του Ιμάμ Αχμέτ

Εφημ. Ζαγάλισα, τεύχος 62, Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2012
 
Απορούσε ο ανταποκριτής της «Λιμπερασιόν» στις Βρυξέλλες κ. Ζαν Κατρεμέρ γιατί δεν υπάρχει «γερμανοφοβική φρενίτιδα», όπως αυτή που παρατηρείται στην Ελλάδα, και σε άλλες πάσχουσες χώρες (τα ΡΙGS, όπως με γαλατική ευπρέπεια κάγχαζε η φάρα του), δηλαδή στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία, στην Ισπανία και στην Ιταλία!

Εν πρώτοις, αυτό που ο καλός αυτός ανταποκριτής ισχυρίζεται περί «γερμανοφοβικής φρενίτιδας» δεν τεκμαίρεται. Οι αιτιάσεις, ακόμα και η οργή των Ελλήνων (όπως κι άλλων λαών) δεν στρέφεται κατά των Γερμανών, αλλά κατά της γερμανικής κυβέρνησης. Και των τοκογλύφων ανεξαρτήτως εθνικότητος. Αυτονόητο! Oχι για την προπαγάνδα.

Και μάλιστα όχι για την οργουελιανή γλώσσα της προπαγάνδας: «γερμανοφοβική φρενίτιδα»! - δηλαδή ένας λαός φοβικός (εν προκειμένω με έναν άλλον... λαό) και τρελός εις βαθμόν φρενίτιδος!

Αυτή η γλώσσα, η γλώσσα της προπαγάνδας, είναι η ίδια που ονομάζει «μίσος» την αντίδραση στην εξουσιαστική βία, «άκρα» τους αριστερούς (στον ίδιο ντορβά με τους φασίστες), «ευέλικτη εργασία» τη σκλαβιά, «φθηνό κόστος εργασίας» την εξαθλίωση των προσώπων και των τάξεων· είναι η ίδια εφιαλτική γλώσσα των οργουελιανών όρων «παράπλευρες απώλειες», «αυτοπροσδιορισμός», «αλήθεια του άλλου» «εξαγωγή δημοκρατίας» κι άλλων χιλίων τέτοιων που έχουν μετατρέψει τη ζωή μας σε έναν καφκικό λαβύρινθο, όπου, εκτός απ’ τον ζόφο, το παράλογο, το ανήθικο και το αφιλοσόφητο, έχει μεγάλη πέραση και το ηλίθιο.

Διότι ο φωστήρας αυτός της «Λιμπερασιόν», που παραφράζει ή μάλλον παρενδύει τις αντιναζιστικές μνήμες των Ελλήνων σε «γερμανοφοβική φρενίτιδα», απορεί γιατί δεν ιχνηλατεί τα ίδια στην Ισπανία (που εκείνην την εποχή ήταν στον κόσμο της, τον κόσμο του Φράνκο), στην Πορτογαλία (επίσης στον κόσμο της, τον κόσμο του Σαλαζάρ!) και την Ιρλανδία, που, λόγω του αντιβρετανισμού της, έβλεπε κάθε εχθρό των Αγγλων τουλάχιστον με συμπάθεια. (Απόδειξη ότι στη χώρα αυτή βρήκαν καταφύγιο, μέσω οργανωμένων ναζιστικών δικτύων, πολλοί καταζητούμενοι για εγκλήματα πολέμου υψηλόβαθμοι ναζιστές, αμέσως μετά τον πόλεμο.)

Για την Ιταλία (τη φασιστική σύμμαχο των ναζί ώς το 1943), τι να εξηγήσει κανείς στον κ. Κατρεμέρ; ότι διαθέτει μια απ’ τις πιο πλούσιες κι εγγράμματες αντιφασιστικές παραδόσεις στην Ευρώπη; Οτι η ιταλική αντιφασιστική κληρονομιά στον πολιτισμό των Ευρωπαίων είναι ανεκτίμητη;

Πού; θα ρωτήσει κανείς, στη χώρα της Λίγκας του Βορρά και του Μπερλουσκόνι;

Αυτή ακριβώς η ερώτηση αποδεικνύει πόσο ηλίθιες είναι οι γενικεύσεις, όπως αυτές που χρησιμοποιεί εν προκειμένω ο κ. Ζαν Κατρεμέρ για να περιγράψει ή να εξηγήσει τα πράγματα. Διότι πουθενά δεν υπάρχει μία μόνη όψη εις ουδέν.

Ακόμα και τα παραδείγματα που χρησιμοποίησε η αφεντιά μου για την Ισπανία ή την Πορτογαλία (εν σχέσει με την ανυπαρξία εμπειριών ναζιστικής κατοχής στο έδαφός τους) γενικεύσεις θα ήταν, αν έμεναν μόνον σε αυτό. Η αντιφασιστική κληρονομιά των Ισπανών και των Πορτογάλων δεν είναι λιγότερο πολύτιμη απ’ αυτή των Ισπανών και των Ελλήνων. Των Γάλλων. Και πρώτα απ’ όλους, των ίδιων των Γερμανών.

Αν λοιπόν στις διαδηλώσεις στην Ελλάδα ο κ. Κατρεμέρ βλέπει «γερμανοφοβική φρενίτιδα», εκατοντάδες και χιλιάδες Γάλλοι διανοούμενοι, πολιτικοί, ακόμα και σώφρονες οικονομικοί κύκλοι, βλέπουν αυτό που βλέπουν κι εκατομμύρια Γάλλοι πολίτες: έναν λαό να πάσχει, πολλούς λαούς να πάσχουν, μια Ευρώπη που μετατρέπεται σε Ενωση Τυραννίδων και Τυραννιών.

Ο (αριστερός κι αυτός;) ανταποκριτής της (αριστερής κι αυτής;) «Λιμπερασιόν» μας λούζει με όλα τα κλισέ, όπως ότι: εμάς «των Ελλήνων μας φταίνε πάντα οι άλλοι», ότι «μια χώρα υψηλής διαφθοράς όπως η Ελλάδα» δεν μπορεί να δίνει μαθήματα σε «μια χώρα υποδειγματικής δημοκρατίας όπως η Γερμανία» κι άλλα συναφή συμπίπτοντας ο (αριστερός κι αυτός;) κύριος με τις πιο κίτρινες φωνές στην Ευρώπη, όπως της «Bild» («αν θέλετε να γίνετε καλύτεροι, να γίνετε σαν κι εμάς») ή του «Focus» («μη διαμαρτύρεσθε, διότι δεν θα σας βοηθήσουμε»)...

Δεν είναι παράξενο να συγκλίνουν μέσα στο πλαίσιο της «ομογενοποιημένης σκέψης» τα στερεότυπα των απολογητών της παγκοσμιοποίησης και της νέας Τάξης, όλες αυτές οι γενικεύσεις δηλαδή που υποβαθμίζουν τον δημόσιο διάλογο σε οπαδίτη μανιχαϊστικών διαιρέσεων που με τη σειρά τους διευκολύνουν το divide et impera των κυρίαρχων τάξεων.

Δεν είναι παράδοξο ότι αυτά τα στερεότυπα και οι γενικεύσεις αποτελούν την αγαπημένη καραμέλα των παρ’ ημίν φερεφώνων, κυρίως δε των ευρωλιγούρηδων κομπλεξικών που άλλην έγνοια δεν έχουν παρά πώς να καθηλώνουν τον λαό υπάκουον στους Δυνατούς και υπήκοον στον φόβο που η έλλειψη αυτοσεβασμού θρέφει.

Πρώτο μέλημα τόσα χρόνια της προπαγάνδας μέσω των ΜΜΕ που εκφράζουν τη διαπλοκή είναι το σπάσιμο του ηθικού του λαού.

«Δεν φταίνε οι ελληνικές κυβερνήσεις (ή δεν φταίνε μόνον οι ελληνικές κυβερνήσεις») για την καταστροφή της χώρας, «φταίει ο λαός».

Ο «τεμπέλης και διεφθαρμένος λαός» που «πάντα του φταίνε οι άλλοι», ο ίδιος που εμφανίζεται από τους ίδιους προπαγανδιστές ως «ελληνάρας» και «εθνικιστής» και «κρυπτοφασίστας» (που έστειλε, κατά Κατρεμέρ, μια «φρουρά νεοναζί στο Κοινοβούλιο», αντί, λέμε εμείς, να στείλει μια «μεραρχία Λεπενιστών ο “Πεταίν”», ώστε να μην είμαστε έθνος ανάδελφον αλλά πλήρως εξευρωπαϊσμένο) - γελοιότητες...
  
Η αλήθεια είναι ότι έχουν σφίξει τα πράγματα.

Αυτοί που κοροϊδεύουν τον λαό (με την έννοια της λοιδορίας), αυτοί που κοροϊδεύουν τον λαό (με την έννοια της εξαπάτησης) έχουν δυναμώσει τη φωνή τους. Διότι αν πέσει το σύστημα που τόσα χρόνια στηρίζουν, θα πέσει και πάνω στο κεφάλι τους.

Εφημερίδες κύρους, όπως τα πάλαι ποτέ σοβαρά και λαϊκά «ΝΕΑ», έχουν μέσα σε λίγα χρόνια μετατραπεί σε άμβωνες ή μάλλον σε άντρα ακροδεξιών νεοφιλελεύθερων αρθρογράφων που, υπό τη δορά ενός παιγνιώδους «εκσυγχρονιστικού» κυνισμού, περιπαίζουν καθημερινώς τους φτωχούς ανθρώπους, την αγωνία και τις αδυναμίες τους, τους δικάζουν και τους καταδικάζουν, εμφανίζοντας τους τρόπους των αδύναμων ως εθνική παθολογία κι όχι τους τρόπους των φοροφυγάδων, των διαπλεκόμενων και των λαμογιομιζαδόρων.
  
Είναι αλήθεια ότι στο σύστημα που ζούμε για τη δύναμη του Δυνατού φταίει η αδυναμία του αδύναμου. Η πολιτική αδυναμία όμως. Κι αυτή, όσον ο αδύναμος δεν διεκδικεί τη δύναμη που του χρειάζεται για να ανατρέψει τη βάρβαρη ανισοκατανομή του πλούτου.

Αυτή η πολιτική αδυναμία δεν είναι βεβαίως σε καμιά περίπτωση ηθική αδυναμία - ως τέτοιαν όμως την πλασάρουν στα μάτια του ίδιου του αδύναμου τα παπαγαλάκια. Σαν να έχτισε δηλαδή ο κάθε πολίτης το κελλί στο οποίο τον έχει βάλει μέσα το πολιτικό σύστημα - σαν να μην υπήρχε δηλαδή αυτό το κελλί έτοιμο από καιρό να τον υποδεχθεί πριν καν ακόμα γεννηθεί.

Και είναι τραγικά αστείο ύστερα το σύστημα να ζητά απ’ τον φυλακισμένο ευθύνες για τις κατασκευαστικές ατέλειες του κελλιού, ατέλειες που θα επιδεινώνονται, ώσπου το κελλί να γίνει τάφος.

Αν λοιπόν υπάρχουν ηθικές ευθύνες για τον κρατούμενο, αυτές είναι πολιτικές: να γκρεμίσει το κελλί!

Κι όχι να ακούει από τα παπαγαλάκια ιερεμιάδες ότι φταίει ο ίδιος που το κελλί δεν δουλεύει καλά.
  
Εχω γράψει (επιτρέψτε μου την αναφορά στην ταπεινότητά μου) πολλές φορές τα τελευταία χρόνια εναντίον εκείνων που ατιμάζουν τη δημοσιογραφία υποσκάπτοντας το πολιτικό και ηθικό σθένος των πολιτών και καθ-ιερώνοντας τα διαρκώς αυξανόμενα προνόμια των Δυνατών. (Προ-νόμια! σκεφθείτε, παρακαλώ, τι λέει η λέξη.)

Ξεχώριζα όσους το έκαναν από ιδεολογία από όσους το έκαναν από ιδιοτέλεια, αναγνωρίζοντας στους πρώτους τη νομιμότητα της άποψης και ψέγοντας τους δεύτερους για την ανηθικότητά τους.

Εκανα λάθος.

Βλάπτουν και οι δύο κατηγορίες το ίδιο τους πολίτες, καταστρέφουν το ίδιο και οι δύο τη χώρα, συμβάλλουν και οι δύο το ίδιο στο σκλάβωμα του λαού.

Εχουν περάσει πια πολλά χρόνια που η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία δοκιμάζεται ως κυβερνητική πολιτική με αρμαγεδδωνικά αποτελέσματα για τους λαούς. Ο ιδεολόγος που δεν το βλέπει αυτό γίνεται ιδιοτελής. Οχι άκων! Εκών!

Το «τέλος της Ιστορίας» δεν ήρθε, όπως ο ίδιος ο Φουκουγιάμα πλέον παραδέχεται - το να συνεχίζουμε εμείς εδώ να ζούμε υπό την κατοχήν ενός παράλογου κι ανήθικου παραληρήματος δεν συνιστά ιδεολογία, αλλά ιδιοτέλεια.

Πολιτικοί (νεοφιλελεύθεροι), δημοσιογράφοι (νεοφιλελεύθεροι) κι άλλα επιτηδεύματα (νεοφιλελεύθερων) συγκλίνουν καιρό τώρα με πολιτικούς (εκσυγχρονιστές), δημοσιογράφους (εκσυγχρονιστές) κι άλλα επιτηδεύματα (εκσυγχρονιστών) σε μία κοινή κι ενιαία πολιτική οικονομικής βαρβαρότητας και φρίκης, που την ασκούν προπαγανδίζοντάς την με μία κοινή και ενιαία χρήση στερεοτύπων, γενικεύσεων και οργουελιανών ευφημισμών.

Για τους μεν η ιδεολογία τους έγινε ιδιοτέλεια και για τους δε η ιδιοτέλειά τους ήταν ανέκαθεν η ιδεολογία τους.
  
Δεν μπορεί πια κανείς να τους διαφοροποιεί, δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες...

Του Στάθη από enikos
Λοιπόν, έχουν μεγάλη πλάκα αυτοί που υποτίθεται μας κυβερνούν. 
Το τι σκαρφίζονται για να πάρουν από τον λαό και το τελευταίο «λεπτό» (όχι ευρώ), δεν περιγράφεται.
Το ότι ζουν σε άλλη χώρα, αν όχι σε άλλη διάσταση, δεν σηκώνει συζήτηση. 

Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς; 
Άντε τυχαία, να πούμε για τα τέλη κυκλοφορίας. 
Δε λέω, καλό το νέο σύστημα χωρίς τα αυτοκόλλητα, μας γλυτώνει και από τον κόπο να παιδευόμαστε να ξεκολλήσουμε τα παλιά. 
Άλλο κόλπο όμως βγαίνει στο φως...
 
ΔΕΝ θα μπορούν να υποβάλουν φορολογική δήλωση όσοι έχουν απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας, τουλάχιστον σε ηλεκτρονική μορφή αφού μόλις βάζουν στο ΤΑΧΙS NET τα στοιχεία του αυτοκινήτου και όλα τα άλλα, το «σύστημα» εφόσον χρωστούν, θα τους απορρίπτει.
Αυτό λέει, ξεκινά άμεσα. 
 
Ε λοιπόν λεβέντες, ΛΕΦΤΑ Ο ΚΟΣΜΑΚΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ. 
Όχι μόνο τέλη απλήρωτα θα έχει, αλλά και πολλά άλλα. Δεν θα μπορούμε να κάνουμε δήλωση, και θα διπλασιάζετε το ποσό; 
ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΑΣ ΠΛΕΟΝ. 
Διπλασιάστε, τριπλασιάστε, δεκαπλασιάστε, θα πάρετε ξέρετε τι; 
Καταλάβατε ε; 
Αυτό που πληρώνουν τόσα χρόνια τα φιλαράκια σας τα χαμόγια, οι μεγαλοφειλετες. 
Το Μακρύτερο…. 
Α να χαθείτε γελοίοι. 

Και για να μην ξεχνιόμαστε, φροντίστε άμεσα, να ανοίξετε καμιά χιλιάδα φυλακές, γιατί θα τις χρειαστείτε για να μας κλείσετε μέσα. 
Ξέρετε πως το περιμένουμε αυτό; 
Να ταΐζετε εμάς τους κρατούμενους και τις οικογένειες μας…. 
ΠΟΥ θα βρούμε λεφτά να πληρώσουμε ΟΛΑ αυτά που ζητάτε, όπως τα ζητάτε; 
Ληγμένα παίρνετε; 
Το θράσος και η αναισθησία σας έχει ξεπεράσει κάθε όριο. 
Συνεχίστε «άφοβα» να μας γδέρνετε, αλλά προσέξτε. 
Το ΜΠΑΜ θα γίνει ξαφνικά και θα τρέχετε να κρυφτείτε. 
Η υπομονή μας, ξεπέρασε πλέον κάθε όριο και τυχερός αυτός που θα την πληρώσει τη νύφη. 
Ζητάτε από έναν εξαθλιωμένο λαό, ΕΣΕΙΣ τον καταντήσατε έτσι, έναν λαό ΦΤΩΧΩΝ, ΑΝΕΡΓΩΝ και πολλά άλλα, να πληρώσει. 
Πετάξτε τα ληγμένα που παίρνετε, και βάλτε μυαλό. 
Δεν έχετε χρόνο μπροστά σας πάρτε το χαμπάρι, και με τα «ραβασάκια» που μας στέλνετε, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να μας εξαγριώσετε κι άλλο. 

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ. Πως το λένε; 
Εμείς δεν παίρνουμε τα χιλιάρικα μισθό που παίρνετε εσείς. 
Μάλιστα, δεν έχουμε καν μισθό οι περισσότεροι, κάτι για το οποίο ΕΣΕΙΣ έχετε φροντίσει. 
Οπότε το νου σας. 
Το καζάνι βράζει, και θέλει πολύ λίγο για να ξεχειλίσει. 

ΕΜΕΙΣ ΟΛΟΙ, να γίνουμε χειρότερα, δεν γίνεται. 
Είμαστε χωρίς δουλειά, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, θα είμαστε χωρίς θέρμανση, ακόμα και χωρίς ρεύμα και φαί. 
ΔΕΝ είμαστε πια απελπισμένοι. 
Ξεφύγαμε απ’ αυτό. 

Είμαστε ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ. 
Οργισμένοι για όλα όσα τραβάμε και θα τραβήξουμε εξαιτίας σας, οργισμένοι για όλους εκείνους που αυτοκτόνησαν εξαιτίας σας, είμαστε οργισμένοι για ΟΛΑ, και αλλοίμονο σας. 

Αλλοίμονο σε εσάς, και σε εκείνους που σας βοήθησαν και σας βοηθούν στο να μας εξοντώνετε. 

Βασίλης Τσούγκαρης tsougarisgnomi@gmail.com (μοντάζ Γρέκι)
Τη στιγμή που ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας προβλέπει 92 €

Ημερήσια αποζημίωση που φθάνει μέχρι και τα 1.500 ευρώ φαίνεται να ζητά η Τask Force του Χορστ Ράιχενμπαχ, για τους υπαλλήλους της, τη στιγμή που το ποσό που προβλέπει ο Δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας ανέρχεται στα 92 ευρώ. 
Οπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Παραπολιτικά», οι εκπρόσωποι της κοινοτικής βοήθειας που έρχονται στη χώρα προκειμένου να παράσχουν τεχνική βοήθεια για την αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης φέρεται να ζήτησαν ημερήσια αποζημίωση για τις υπηρεσίες τους στις ομάδες εργασίας που έχουν ενταχθεί από 800 έως 1.500 ευρώ ανάλογα με το βαθμό του κάθε υπαλλήλου.
 Την πληροφορία αυτή μάλιστα, όπως αναφέρεται στα «Παραπολιτικά» επιβεβαιώνει ο αρμόδιος υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Μανούσος Βολοδούκης, ο οποίος υποστηρίζει, ωστόσο, ότι από την ελληνική πλευρά από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίστηκε πως δεν υπάρχει θέμα πληρωμής τους, πέρα από αυτό που προβλέπει ο Δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας. 
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ακολούθησε τα όσα προβλέπει ο κώδικας των δημοσίων υπαλλήλων, αποζημιώνοντάς τους με 92 ευρώ την ημέρα, για όσο καιρό απασχολούνται στην Ελλάδα. 
Από iefimerida, μοντάζ Γρέκι

Του Γιώργου Χαρβαλιά 

Είχα γράψει πριν λίγες εβδομάδες ότι το πακέτο Στουρνάρα-Τρόικας, είναι σαν το πικρό φαρμάκι. Το πίνεις μονορούφι και χωρίς δεύτερη σκέψη. Γιατί τα μέτρα που περιέχει ούτε εξωραΐζονται, ούτε εκλογικεύονται. Παράλογα, αποτρόπαια και εξοντωτικά είναι, αλλά αν η κυβέρνηση εξακολουθεί να πιστεύει ότι με αυτό το ηλεκτροσόκ αναστέλλει την έλευση του μοιραίου, οφείλει επιτέλους να τα αποτυπώσει, να τα φέρει προς ψήφιση και να επιχειρήσει να τα επιβάλει.
Κάθε άλλη καθυστέρηση προδίδει έλλειψη πολιτικής στρατηγικής, αδυναμία συντονισμού και εκτελεστική ανεπάρκεια που βλάπτει τη χώρα, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.
Επί του παρόντος δεν θα κρίνω την ορθότητα της κυβερνητικής επιλογής. Απλά και μόνο επειδή, σε τέτοιες πρωτόγνωρες συνθήκες κρίσης κανείς δεν μπορεί να ισχυρίζεται με ύφος αυθεντίας, τι είναι σωστό και τι είναι λάθος. Η ιστορία θα δείξει, αποτιμώντας την «σφαγή των συνταξιούχων» σε όρους βραχυπρόθεσμου πολιτικού κόστους και μακρόπνοου εθνικού οφέλους.
Στο βαθμό όμως, που αυτοί που εξελέγησαν με την ψήφο του ελληνικού λαού υποστηρίζουν ότι το πακέτο των μέτρων εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον, δεν αντιλαμβάνομαι τις χρονοτριβές, τις κωλυσιεργίες και κυρίως τις άχαρες επικοινωνιακές προσπάθειες να το «εκλογικεύσουν» με την βοήθεια του ξένου παράγοντα.
Κακά τα ψέματα. Αρκετά 24ωρα μετά την επίσκεψη-αστραπή της Γερμανίδας Καγκελαρίου, ουδείς μπορεί να αιτιολογήσει πειστικά τον σκοπό και το νόημα της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.
Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, δεν ήρθε ασφαλώς για να δώσει οποιεσδήποτε τύπου εγγυήσεις στην Ελλάδα. Αυτά τα περί… «κλειδώματος δόσεων, επιμηκύνσεων, κουρέματος» που διαβάσαμε τις προηγούμενες ημέρες, δεν προκύπτουν ούτε ως υποψία από τις δημόσιες δηλώσεις της.
Η Μέρκελ, ούτε για την παραμονή μας στην ευρωζώνη δεσμεύθηκε, πόσο μάλλον για όλα τα υπόλοιπα. Το ταξίδι επομένως,  είχε περισσότερο ενημερωτικό χαρακτήρα και σε επίπεδο σημειολογίας, εξυπηρετούσε δύο στόχους:
Να δημιουργήσει την εντύπωση στους ψηφοφόρους της, ότι πλέον… «κατέχει το ελληνικό ζήτημα» και θα μπορέσει να αποφασίσει συντεταγμένα για την έκβαση του(σ.σ. Το τι θα αποφασίσει παραμένει ασαφές, δεδομένου μάλιστα ότι οι όποιες επιλογές θα συνδέονται ευθέως με την «ετυμηγορία» της Τρόικας).
Και επιπλέον να ενισχύσει την θέση της ελληνικής κυβέρνησης για την αναγκαιότητα υπερψήφισης των μέτρων από τη βουλή.
Σε πρώτη ανάγνωση, ούτε η μία, ούτε η άλλη επιδίωξη σχετίζονται άμεσα με την βεβαιότητα παραμονής της χώρας μας στη ζώνη του ευρώ. Θα έλεγα όμως ότι το πατερναλιστικό ύφος ενός ξένου ηγέτη, όχι ιδιαίτερα δημοφιλούς, στην επεξήγηση της «ανάγκης» να επιβληθούν μέτρα που οδηγούν σε οικονομικό αυτοχειριασμό πολλές από τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, καθόλου δεν βοηθά την αποστολή της κυβέρνησης Σαμαρά. Το αντίθετο μάλιστα. Γιατί δίνει την εντύπωση ότι τα μέτρα επιβάλλονται με την μορφή στυγνού εκβιασμού, γεγονός που σε συνδυασμό με τις αναιδείς αξιώσεις των υπαλλήλων της Τρόικας, δημιουργεί αίσθημα ασφυξίας και ναυτίας στον ελληνικό λαό.
Κατά την ίδια έννοια, καθόλου δεν θα βοηθήσει η οποιαδήποτε «ενθαρρυντική» δήλωση στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής, ούτε ακόμη και η υπαινικτική αποδοχή της περιβόητης (και…προεξοφλημένης) «επιμήκυνσης» που ελάχιστη πρακτική σημασία έχει αφού το πακέτο είναι πασιφανώς…εμπροσθοβαρές.
Ας μην έχουν αυταπάτες λοιπόν, κάποιοι στη κυβέρνηση ότι τα συνεχιζόμενα φιλικά χτυπήματα στη πλάτη και τα… κεφαλοκλειδώματα του μονίμως τελούντος εν ευθυμία, Γιούγκερ, σε Έλληνες υπουργούς, θα πείσουν τον κόσμο να αποδεχτεί την αναγκαιότητα των μέτρων.
Αν ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να αναζητεί «καρότο» για να περάσει το πακέτο από τη βουλή, ας ψάξει κάτι ουσιαστικότερο. Όπως π.χ. την δέσμευση των εταίρων και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι θα δεχτούν δραστικό κούρεμα του επίσημου χρέους(OSI)στην περίπτωση που η Ελλάδα ανταποκριθεί στις επίσημες και εξόχως δυσβάστακτες υποχρεώσεις της…

Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής