Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

6 Οκτ 2012Θέλουν να ακυρώσουν τον Ελληνικό Στρατό στα μάτια του Ελληνικού λαού. Στηρίζονται στην ψευδεπίγραφη ισχύ που τους δίνει το Σύνταγμα. Προκαλούν με την διαταγή να εμπλακεί ο Ελληνικός Στρατός σε ενέργειες που το Σύνταγμα του απαγορεύει. Θέλουν να μειώσουν τους καλύτερους των Ελλήνων, θέλουν να ακυρώσουν την εικόνα του Ελληνικού στρατού και κρυφή τους επιθυμία να εκτελεστούν οι εντολές τους, τοποθετώντας τους στρατιώτες απέναντι στους πολίτες.

Παίζουν με την φωτιά γνωρίζοντας πως οδηγούν στα άκρα. Γνωρίζουν πως παραποιούν τον ρόλο του στρατεύματος, τοποθετώντας στρατιώτες ως προστάτες ενός άθλιου εξαμβλωματικού κυβερνητικού σχήματος. Ο Ελληνικός Στρατός δημιουργήθηκε προκειμένου να είναι στραμμένος προς τα σύνορα. Φαίνεται πως οι ανθυποκυβερνώντες έχουν τοποθετήσει τα σύνορα της χώρας στα κυβερνητικά κτίρια, τα οποία ζητά από τον Ελληνικό Στρατό να προστατεύσει. Στηρίζονται στην σχέση του πολίτη με τον στρατιώτη και αυτόματα τοποθετούν τον πολίτη απέναντι σε αυτή την σχέση, προκαλώντας στην καταστροφή της.

Γνωρίζουν, άραγε, οι μαριονέτες των Βρυξελλών, πως παίζοντας με τους θεσμούς και μεταχειριζόμενοι το στράτευμα ως προσωπική τους προστασία, παραβιάζουν και το τελευταίο ίχνος του Ελληνικού Συντάγματος που κατά σύστημα και κατ’ επανάληψη έχουν παραβιάσει;

Γνωρίζουν, άραγε, οι «διασώστες» πως ρίχνουν πλέον τις μάσκες και ξεσκεπάζονται απέναντι στον λαό, επιχειρώντας να δημιουργήσουν την μέγιστη πολιτική ανωμαλία, η οποία θα οδηγήσει σε άγνωστες καταστάσεις;

Γνωρίζουν, άραγε, τα πολιτικά υποχείρια του νεοταξισμού, πως ουσιαστικά τοποθετούνται απέναντι στον λαό και ενεχειριάζουν την προσωπική τους ασφάλεια, αφού είναι κάτι περισσότερο από δεδομένο πως ο Στρατός δεν πρόκειται να χτυπήσει πολίτες;

Φυσικά τα γνωρίζουν όλοι αυτοί που συνεργάστηκαν και αποδέχθηκαν την άτυπη κατοχή της χώρας από τις «δάνειες δυνάμεις». Παίζουν με τους θεσμούς για να εμφανίσουν την τελευταία στιγμή το παρακράτος που πάντα εξυπηρετεί τις κυβερνήσεις της διαφθοράς. Παίζουν με τους θεσμούς για να προκαλέσουν την βίαιη ανατροπή τους, που ήταν πάντα ο στόχος τους, αλλά και που πάντα αποτελούσαν τον εφιάλτη τους. Παίζουν με την πολιτειακή ανωμαλία, για να επιφέρουν την κατάρρευση των θεσμών και της τελευταίας άμυνας των πολιτών.

Δυστυχώς, είναι επικίνδυνοι για το πολίτευμα, είναι επικίνδυνοι για τους πολίτες, είναι επικίνδυνοι για ολόκληρη τη χώρα. Λειτουργούν πλέον εκτός του νόμου. Κι αυτό, επειδή ο νόμος ορίζει τον Στρατό ως προστάτη - φύλακα της χώρας και όχι ως πραιτωριανό προστάτη φύλακα των πρόσκαιρων διαχειριστών του κράτους. Η σημερινή πολιτική τάξη εξίσωσε τον εαυτό της με την χώρα, εξίσωσε τον εαυτό της με τους ίδιους τους θεσμούς, εξίσωσε τον εαυτό της με το νόμο… και αυτομάτως όλοι αυτοί οι θλιβεροί πολιτικοί αυτό-προσδιορίστηκαν υπεράνω του νόμου, υπεράνω των θεσμών, υπεράνω της ίδιας χώρας… και τοποθετώντας τον Ελληνικό Στρατό εναντίον των πολιτών, μετατρέπονται σε στυγνούς δικτάτορες.
Ειδικές Δυνάμεις σε ρόλο ΜΑΤ;

Toυ Σάββα Βλάσση


Τα χθεσινά επεισόδια στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης που προκάλεσαν κάποιοι άμυαλοι, ήταν μια μεγάλη ατυχία εις βάρος των Ενόπλων Δυνάμεων. Που οδήγησε σε ένα σοβαρό λάθος την στρατιωτική ηγεσία, η οποία διέταξε την απόσπαση μιας διμοιρίας Ειδικών Δυνάμεων για την ενίσχυση της ασφαλείας του ΥΠΕΘΑ. 

Κι επειδή κανείς, ούτε ο υπουργός, δεν τολμά να τους πει με σαφήνεια τι ακριβώς θα κάνουν αν ξαναγίνει κάτι παρόμοιο, το μόνο σίγουρο είναι ότι η απόφαση αυτή προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στο προσωπικό καθώς ΠΛΗΤΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ. 

Μόνη λύση, ο Α/ΓΕΕΘΑ να ανακαλέσει την διαταγή, η οποία δεν προωθεί την δυναμική που έχει δημιουργήσει ο ίδιος στις διακλαδικές Ειδικές Επιχειρήσεις.
Από zcode.info 

Νομίζω ότι φτάσαμε στον πάτο του βαρελιού. Ενδιαφέρον έχουν τα επόμενα στοιχεία-παρατηρήσεις. Ελέγξτε τα.

1.  Υπήρχε ένα θέμα σχετικά με την Εταιρεία Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων, που πράγματι δεν έχει έννοια λειτουργίας όπως είναι φτειαγμένη. Δημιουργούσε όμως δυσκολία στη πρόσβαση των δανειστών της χώρας στον ορυκτό της πλούτο.
Το τελευταίο πρόβλημα επιλύθηκε από τη τριμερή κυβέρνηση με την υπ’ αριθμ. 218/2012 (ΦΕΚ Β’ 2322/13-8-2012) κοινή Υπουργική Απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα με την οποία μεταβιβάζεται και περιέρχεται άνευ ανταλλάγματος στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.» το δικαίωμα παραχωρήσεως σε τρίτους, μέσω συμβάσεων παραχωρήσεως, κάθε δικαιώματος χρήσης, διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης επί των κινητών και ακινήτων εντός της χερσαίας ή και της θαλάσσιας ζώνης. Η εν λόγω ανώνυμη εταιρεία είναι κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

2. Ο Θάνος Ντόκος, γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, δήλωσε την Παρασκευή (5-9-2012) στο Τουρκικό Πρακτορείο Αnadolu, ότι “η Ελλάδα μπορεί να ανακοινώσει την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ) στο Αιγαίο, λόγω εσωτερικής πίεσης. Ο απλός άνθρωπος στο δρόμο πρέπει να καταλάβει ότι, ακόμα κι αν ανακηρύξεις την ΑΟΖ σήμερα, δεν σημαίνει ότι μπορείς να αρχίσεις γεωτρήσεις αύριο. Υπάρχει μακρά νομική διαδικασία σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους. Εάν μια γειτονική χώρα δεν αναγνωρίζει ΑΟΖ σου, τότε διμερείς συνομιλίες και διαπραγματεύσεις ξεκινούν. Εάν συνεχίζει να υφίσταται διαφωνία μεταξύ των δύο μερών, μπορούν να πάνε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μήνες ή ίσως και χρόνια “.

3. Οι Φώσκολος, Κονοφάγος και Λυγερός ανακοίνωσαν στο Ρώυτερς ότι η αξία των κοιτασμάτων των υδρογονανθράκων εντός της Ελληνικής ΑΟΖ, φτάνουν τα 600 δις ευρώ, μιλώντας συνάμα για την ύπαρξη μιας “άτυπης” επιτροπής που συμβουλεύει τον Πρωθυπουργό. Είναι μάλλον η επιτροπή που ακύρωσε με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών. Είναι γνωστό όμως, ότι η “άτυπη” επιτροπή για την ΑΟΖ/Φυσικό αέριο προτρέπει τον πρωθυπουργό να ανακηρύξει την ΑΟΖ άμεσα και χωρίς να καταθέσει χάρτη ΑΟΖ στην καθ’ύλην αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ. Κατά τη Διεθνή πρακτική η ανακήρυξη της ΑΟZ και ο χάρτης της ΑΟΖ κατατίθενται μαζί στην αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ. Ετσι γίνεται διεθνώς. Η επιτροπή προτείνει ο χάρτης της Ελληνικής ΑΟΖ να προκύψει με άλλα μνημόνια που θα προκύψουν αργότερα με κάθε χώρα ξεχωριστά και με ότι αυτό σημαίνει ή μπορεί να σημαίνει.

Ανακήρυξη ΑΟΖ χωρίς χάρτη ΑΟΖ δεν σημαίνει τίποτα. Πρόκειται για πολιτικό πυροτέχνημα της κυβέρνησης άνευ αντικρύσματος.

Eiναι γνωστή η προσφορά του ΕΛΙΑΜΕΠ στην Ελλάδα, όπως και ποιά είναι τα μέλη του.
Είναι γνωστό επίσης, ότι η “άτυπη” επιτροπή για την ΑΟΖ/Φυσικό Αέριο αποτελείται από Ελληνόφωνους ή από ανθρώπους μέ όχι ένα μόνο διαβατήριο. Αυτό και μόνο καθιστά την επιτροπή παράτυπη να χρησιμοποιείται σαν συμβουλευτικό όργανο σε Εθνικά θέματα. Η χρήση αυτή της επιτροπής από τον Πρωθυπουργό αποτελεί πολιτικό ατόπημα μεγάλου διαμετρήματος και την άποψή μου αυτή η ιστορία θα την επιβεβαιώσει, όπως έγινε και με όσα θέματα έχω θιξει μέχρι τώρα.

Δεδομένης της απόφασης (218/2012 (ΦΕΚ Β’ 2322/13-8-2012), των συμφωνιών των μνημονίων, όπως και την ύπαρξη της οροφής του Αγγλικού Δικαίου σε κάθε διεκδίκηση των δανειστών της χώρας, θεωρώ ότι όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα συνθέτουν ένα σκηνικό Εσχάτης Προδοσίας.

Το γράφημα στην κορυφή είναι στη πραγματικότητα μία άσκηση λογικής. Το ανάρτησα για να γίνουν έμμεσα αντιληπτές κάποιες αλήθειες που δεν μπορούν να γραφούν. 
Παρατηρείστε το και θα βγάλετε πολλά συμπεράσματα.

Το ΦΕΚ Β’ 2322 ε;ίναι το κερασάκι στη τούρτα. Οποιο κόμμα σιωπήσει για το θέμα – κατά την άποψή μου πάντα- συμμετέχει στην Προδοσία που συντελείται.

Η διαπλοκή και η διαφθορά, που υπάρχει στη χώρα είναι άνευ προηγιουμένου.

Ο σιωπών δοκεί συναινείν.

Οποιο κόμμα ταυτίζεται με τις απόψεις μου και χρειάζεται βοήθεια στο θέμα της ΑΟΖ και του φυσικού αερίου, ας έρθει σε επαφή μαζί μου για να το βοηθήσω να αναπτύξει ισχυρές τεχνολογικά πολιτικές θέσεις. Η τριμερής κυβέρνηση μπορεί να πέσει με απλό φύσημα του ανέμου.
«Τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν η ακριβότερη από όλες τις λύσεις» δηλώνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ΕΣΜ) Κάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα «Rheinische Post».

Ο Ρέγκλινγκ υποστηρίζει ότι έχει ήδη διανυθεί ο μισός δρόμος στην μάχη κατά της κρίσης χρέους, θεωρεί ωστόσο απαραίτητες τις περαιτέρω περικοπές στις υπερχρεωμένες χώρες.


«Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι ότι ορισμένες υπό κρίση χώρες μπορεί να μην διαθέτουν την πολιτική δύναμη να αντέξουν τον επώδυνο αλλά αποτελεσματικό δρόμο των μεταρρυθμίσεων ως το τέλος. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό» επισημαίνει.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με καχυποψία αντιμετωπίζει ο γερμανικός τύπος την αιφνιδιαστική απόφαση της Γερμανίδας καγκελαρίου να επισκεφθεί την Αθήνα. Μπορεί το Βερολίνο να υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια συνηθισμένη επίσκεψη, «ωστόσο τίποτα δεν είναι φυσιολογικό όταν η Μέρκελ επισκέπτεται τη δεδομένη χρονική στιγμή την Αθήνα», σημειώνει το Spiegel.


Σύμφωνα μάλιστα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων η Μέρκελ αποφάσισε να επισκεφθεί την Τρίτη το «επίκεντρο της ευρωκρίσης» όπως χαρακτηρίζει την Αθήνα τονίζοντας πως η καγκελάριος θα βρεθεί «στο στόμα του λύκου» λόγω της εικόνας που έχει στην ελληνική κοινή γνώμη.

Από την πλευρά του το Spiegel αναφέρει, ότι η επίσκεψή της στην Αθήνα είναι κάθε άλλο παρά φυσιολογική. «Εδώ και καιρό οι σύμβουλοί της σκέπτονταν εάν θα έπρεπε να γίνει αυτό το ταξίδι, και αν ναι, πότε θα ήταν η κατάλληλη στιγμή. Τώρα λοιπόν η γερμανική κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να μεταφέρει το μήνυμα πως η Γερμανία δεν θα εγκαταλείψει τους Έλληνες. ‘Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να σταθεροποιηθεί εντός της ευρωζώνης’, δήλωσε άλλωστε σήμερα και ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ. Μετά τις αμφιβολίες που είχαν διατυπωθεί κατά καιρούς για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, η καγκελάριος είναι στο μεταξύ αποφασισμένη να κρατήσει τους Έλληνες στην ευρωζώνη».

Η Die Welt που σημειώνει ότι με την κίνησή της αυτή, η Μέρκελ ευελπιστεί να βάλει οριστικά τέλος στη συζήτηση περί εξόδου. Η επίσκεψή της έρχεται να υπογραμμίσει την αλλαγή της στάσης της καθώς και η ίδια «έπαιζε» με τα σενάρια εκπαραθύρωσης της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Πηγή

Του Γιώργου Χαρβαλιά 

Είναι γνωστή η ιστορία με τους ανθρώπους του IRS, δηλαδή του αμερικανικού ΣΔΟΕ, που κλήθηκαν προ ετών στην Ελλάδα για προσφέρουν know how στην πάταξη της φοροδιαφυγής και έφυγαν…τρέχοντας, αφού διαπίστωσαν ότι η διαπλοκή μεταξύ πολιτικής εξουσίας, επιχειρηματιών και ανώτατων δημόσιων στελεχών, παρέπεμπε ευθέως σε πρακτικές Κολομβιανής ναρκομαφίας!…

Δυστυχώς οι πρόσφατες εξελίξεις, με τις επιλεκτικές διαρροές, τις «πριβέ» ενημερώσεις και τις λίστες-φαντάσματα που παραδίδουν οι γραμματείς στους υπουργούς για να τις πάρουν…σπίτι τους, αποδεικνύουν περίτρανα την «διάγνωση» των Αμερικανών. Με μία διαφορά: Oι εποχές έχουν αλλάξει. Και την ώρα που μια ολόκληρη κοινωνία, βρίσκεται στο όριο της απόγνωσης, ούτε οι απαξιωτικές προς τον φορολογούμενο, συμπεριφορές πολιτικών στελεχών μπορούν να γίνουν ανεκτές, ούτε το δούλεμα…ψιλό-γαζί.
Τα πράγματα είναι πολύ απλά κι όποιος νομίζει ότι σε αυτή τη συγκυρία μπορεί να παίξει  με την νοημοσύνη και τον πόνο του κοσμάκη, ας είναι έτοιμος να εισπράξει τα επίχειρα…

Ας πάρουμε για παράδειγμα την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ που βολόδερνε για ενάμιση χρόνο σε συρτάρια υπουργικών γραφείων. Να μην πρόλαβαν να την ελέγξουν; Μα εδώ μας λένε ότι σε λίγες εβδομάδες διασταύρωσαν 53 χιλιάδες ονόματα Ελλήνων που έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό την περασμένη διετία και μάλιστα βρήκαν, σχεδόν το ένα τρίτο από αυτούς, «φάουλ»…

Για τους 53 χιλιάδες χρειάστηκαν λίγες εβδομάδες και για τους 2 χιλιάδες της λίστας Λαγκάρντ που διέθεταν και ακριβή αντίγραφα της κίνησης λογαριασμών, δεν…πρόκαμαν;
Στην προσπάθεια να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα, ένας από τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου(διότι περί σκανδάλου πρόκειται) προέβαλλε το ασύλληπτης υποκρισίας επιχείρημα, ότι ήταν αδύνατο να γίνει έλεγχος γιατί η λίστα ήταν προϊόν υποκλοπής και επομένως δεν θα μπορούσε να αποτελέσει στοιχείο ανακριτικής έρευνας.

Κατ΄αρχήν ποιός του μίλησε για ανακρίσεις και εισαγγελείς; Μια απλή διασταύρωση στοιχείων έπρεπε να γίνει και αμέσως μετά, να φορολογηθούν με τον ανώτατο συντελεστή(45%)τα ποσά που…περισσεύουν σε σχέση με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Όπως ακριβώς(υποτίθεται ότι)θα γίνει με τους 15 χιλιάδες που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα εμβάσματα εξωτερικού στη διετία 2009-2011.

Ο κύριος αυτός που επικαλέστηκε αυτή την αστειότητα, θα έπρεπε τουλάχιστον να διερωτηθεί, πώς στο καλό ξεπέρασαν τους…νομικούς σκοπέλους άλλα ευρωπαϊκά κράτη, βάζοντας στο ταμείο τους εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από την φορολόγηση μεγαλοκαταθετών της ίδιας ακριβώς λίστας. Και ο ίδιος κύριος θα έπρεπε να γνωρίζει ότι οι Αμερικανοί(την τεχνογνωσία των οποίων μετέφερε σε υποθέσεις τρομοκρατίας)έδωσαν αμοιβή 104 εκατομμυρίων δολαρίων σε έναν άλλο πληροφοριοδότη για να πάρουν στα χέρια τους μία ακόμη λίστα με μυστικές καταθέσεις, αυτή τη φορά στην ελβετική UBS, που οδήγησε σε άγριο φορολογικό στρίμωγμα χιλιάδων μεγαλοκαρχαριών…

Άκουσα επίσης κάποιες άλλες θεωρίες…άφεσης αμαρτιών, που παραπέμπουν στο «πολύς θόρυβος για το τίποτα». Ότι δηλαδή, η λίστα δεν είναι και τόσο αμαρτωλή, «κάποιους φουκαράδες φοιτητές έχει, κάτι Έλληνες εφοπλιστές που ημιδιαμένουν στη Γενεύη και προς θεού δικαιούνται να έχουν καταθέσεις εκεί, καθώς και τέλος, κάτι ακόμη ψιλά που σε τελική σούμα θα μπορούσαν να αποφέρουν μόλις 30 εκατομμύρια στο ελληνικό δημόσιο».

Πρώτη παρατήρηση: Αν έχει το ελληνικό κράτος 30 εκατομμύρια για πέταμα, να βγεί να το εξηγήσει στους συνταξιούχους που πεινάνε και στους εργαζόμενους  (αλλά μη…αμειβόμενους) του Σκαραμαγκά που έκαναν τη μπούκα στο Πεντάγωνο.

Δεύτερη παρατήρηση: Τι είδους αντίληψη περί ισονομίας μπορεί να εκπέμπει στον κόσμο η διαφορετική μεταχείριση μίας λίστας υποψήφιων φοροφυγάδων σε σχέση με μία άλλη;

Επιμύθιον: Δεν έχουν συναίσθηση οι πολιτικοί των κομμάτων που μονοπώλησαν την εξουσία, δηλαδή της κυβερνητικής δεξιάς, του κρατικοδίαιτου ΠΑΣΟΚ και της μονίμως βολεμένης «ρόζ Αριστεράς», ότι το καντήλι τους τελειώνει. Στην Ελλάδα των χιλιάδων αστέγων, του ενός εκατομμυρίου ανέργων και των απελπισμένων που αυτοκτονούν καθημερινά, τα παραμύθια τελείωσαν. Το συνεχιζόμενο πολιτικό θράσος θα πληρωθεί πολύ ακριβά…

Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής

Γράφει ο Λάμπρος Καλαρρύτης 

Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή αναμένεται να διεξαχθεί μεταξύ Δημήτρη Αβραμόπουλου και Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την επίσκεψη στην Αθήνα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών την Τετάρτη. Η έλευση του Τούρκου ΥΠΕΞ συμπίπτει με μια σειρά εξελίξεων τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και σε ένα τεράστιο αποσταθεροποιούμενο πεδίο, από την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή μέχρι την Κεντρική Ασία.

Σε ό,τι αφορά τα διμερή θέματα, θα εξεταστούν ο χρόνος και το περιεχομένο της σύγκλησης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (G2G), δηλαδή της κοινής συνεδρίασης των Υπουργικών Συμβουλίων Ελλάδας και Τουρκίας. Ο τόπος έχει αποφασιστεί. Θα γίνει είτε στην Κωνσταντινούπολη είτε στην Αγκυρα, καθώς η πρώτη συνάντηση είχε γίνει στην Αθήνα, επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος ήταν και ο εμπνευστής της διαδικασίας. Εχει ήδη γίνει προεργασία, κυρίως για θέματα χαμηλής πολιτικής (Υγεία, τουρισμό κ.λπ.) προκειμένου να υπογράφουν διμερείς συμφωνίες συνεργασίας.

Η εκ νέου σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας έρχεται σε μια περίοδο που η Τουρκία όχι μόνο δεν έχει δείξει σημάδια βελτίωσης της συμπεριφοράς της έναντι της Ελλάδας, αλλά, αντιθέτως, κλιμακώνει σταθερά τις προκλήσεις, όπως και έναντι της Κύπρου. Θα υπάρχει, εξάλλου, το οξύμωρο -πολύ περισσότερο αν η κοινή συνεδρίαση των δύο Υπουργικών Συμβουλίων γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου, ίσως τον Νοέμβριο- ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε., όχι οποιοδήποτε κράτος αλλά η Ελλάδα, να συνεδριάζει σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο με μια χώρα η οποία δεν αναγνωρίζει την ευρωπαϊκή προεδρία, η οποία ασκείται από την Κύπρο. Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι ο Αντώνης Σαμαράς είχε διατυπώσει σκληρή κριτική στον Γιώργο Παπανδρέου όταν το G2G είχε συνεδριάσει για πρώτη φορά, τον Μάιο του 2010, λέγοντας ότι δεν μπορεί να γίνονται τέτοιες συνεδριάσεις ενώ η Τουρκία προκαλεί.

Το Κυπριακό,το οποίο έχει περιέλθει σε τέλμα λόγω της τουρκικής στάσης, θα αποτελέσει ένα από τα θέματα συζήτησης, ουσιαστική εξέλιξη όμως δεν αναμένεται, καθώς μέχρι τον Δεκέμβριο που η Κύπρος ασκεί την ευρωπαϊκή προεδρία οι διαπραγματεύσεις παραμένουν παγωμένες, ενώ οι κυπριακές προεδρικές εκλογές το 2013 στερούν από τον απερχόμενο Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια τη δυνατότητα να δεσμεύσει τον επόμενο Πρόεδρο με λύση. Η τουρκική επιθετικότητα στην Κύπρο, εντωμεταξύ, η οποία εκδηλώνεται με απειλές για διεξαγωγή ερευνών σε θαλάσσια οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, εγκυμονεί κινδύνους επεισοδίου, πέραν της Ελλάδας και της Κύπρου, και με το Ισραήλ, το οποίο έχει αναλάβει την προστασία όχι μόνο των κοιτασμάτων του, αλλά και των εργασιών εξόρυξης κυπριακού αερίου στις οποίες εμπλέκονται εβραϊκές εταιρίες.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα θέσει στον Τούρκο ομόλογό του το θέμα της τουρκικής συμπεριφοράς στην Κύπρο και τους κινδύνους που ενέχει, αλλά το ίδιο ισχύει και για το Αιγαίο, σε σχέση τόσο με τη συνεχιζόμενη αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά όσο και με τις απειλές για την άσκηση δικαιωμάτων που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο. Ουσιαστική θετική εξέλιξη δεν προβλέπεται να υπάρξει, διότι ουδεμία μεταβολή έχει σημειωθεί στην τουρκική στάση και, πάντως, όχι προς το καλύτερο, άρα άρση του αδιεξόδου στο μείζον θέμα της ΑΟΖ, το οποίο αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Ούτως ή άλλως, η επίσκεψη Νταβούτογλου έχει ως κύριο αντικείμενο την προετοιμασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας και όχι την επίτευξη προόδου στα «σκληρά» ζητήματα της ελληνοτουρκικής ατζέντας. Σχετικά με το θέμα των τουρκικών αμφισβητήσεων στο Αιγαίο, αναμένεται να ξαναρχίσουν, ίσως και εντός του μηνός, οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των επιτροπών που έχουν συγκροτήσει οι δύο πλευρές. Η τελευταία συνάντηση είχε γίνει πέρυσι τον Ιούλιο.

ΤΡΙΑ «ΜΕΤΩΠΑ» ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ

Συρία
Η κρίση στη Συρία θα απασχολήσει ιδιαιτέρως τους δύο υπουργούς Εξωτερικών καθώς η κατάσταση βαίνει ανεξέλεγκτη. Η Αθήνα εκτιμά ότι είναι ορατός ο κίνδυνος εκτεταμένης και μακροχρόνιας αποσταθεροποίησης, η οποία μπορεί να συμπαρασύρει γειτονικές χώρες, όπως ο Λίβανος -όπου τα σημάδια είναι ήδη εμφανή- και η Ιρδανία. Η ελληνική θέση είναι ότι στη Συρία πρέπει να δοθεί πολιτική λύση, διότι η συνέχιση της στρατιωτικής σύγκρουσης μπορεί να οδηγήσει σε αέναο πόλεμο και διαμελισμό της χώρας. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η Αγκυρα θα αποφύγει να εμπλακεί σε κανονικό πόλεμο με τη Συρία.

Λαθρομετανάστες
Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης επίσης θα απασχολήσει τις δύο πλευρές. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα ζητήσει από τον Αχμέτ Νταβούτογλου στενότερη συνεργασία για τον έλεγχο της λαθρομεταναστευτικής ροής, αλλά, παρά τις διαβεβαιώσεις που θα δώσει ο Τούρκος ΥΠΕΞ, η κατάσταση θα κριθεί στην πράξη, όπου τα πράγματα δεν δείχνουν πραγματική τουρκική βούληση. Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι πρόσφατα ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Εγκεμέν Μπαγίς, είχε εκβιάσει ανοιχτά, ζητώντας να καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες προκειμένου να ελέγξει η Αγκυρα την κίνηση λαθρομεταναστών στα σύνορά της.

Αμυντικές δαπάνες
Η επίσκεψη Νταβούτογλου γίνεται σε μια περίοδο που η Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κρίσης, πέραν των άλλων προβλημάτων που δημιουργούνται εξ αυτής, αναγκάζεται να μειώσει δραματικά τις αμυντικές της δαπάνες. Η Τουρκία, αντιθέτως, υλοποιεί τεράστια εξοπλιστικά προγράμματα, διατηρώντας και κλιμακώνοντας τις βλέψεις εις βάρος της χώρας μας. Οι δηλώσεις των Τούρκων ΥΠΕΞ, κατά τις συναντήσεις τους με τους Ελληνες ομολόγους τους, περί συνεργασίας, φιλίας και προσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών, ποτέ δεν συνοδεύτηκαν από αντίστοιχες πράξεις. Το αντίθετο. Η συμπεριφορά της Τουρκίας επιδεινώνεται. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συμπεράνει κάποιος ότι τώρα θα συμβεί το αντίθετο. Ούτε και στο G2G, όποτε γίνει.

Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής
  • Το μεγάλο Εθνικό πρόβλημα της χώρας, μπορεί να αντιμετωπισθεί με επάνδρωση της Εθνοφυλακής με μόνιμους Αξιωματικούς του Στρατού και της Αστυνομίας (Συνοριοφύλακες) 
  • Απαιτείται μόνιμη φύλαξη των ελληνοτουρκικών συνόρων και όχι μόνο σε δίμηνη βάση

Ο Σύλλογος Αλληλεγγύης Πολιτών Βορείου Έβρου “ΑΚΡΙΤΕΣ” απέστειλε προς τους:

Πρόεδρο Ελληνικής Κυβερνήσεως κ. Αντώνη Σαμαρά
Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαο Δένδια
Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο
Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό κ. Μιχαήλ Κωσταράκο
Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο κ. Κωνσταντίνο Γκίνη
Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Νικόλαο Παπαγιαννόπουλο
Γενικό Γραμματέα Νέας Δημοκρατίας κ. Εμμανουήλ Κεφαλογιάννη
Πρόεδρο ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο
Πρόεδρο ΔΗΜΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη
Πρόεδρο ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα
Πρόεδρο «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ» κ. Παναγιώτη Καμμένο
Πρόεδρο «ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ» κ. Νικόλαο Μιχαλολιάκο
Γενική Γραμματέα ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα
Βουλευτές Έβρου: κ. Κυριάκο Γεροντόπουλο, κ. Αλέξανδρο Δερμεντζόπουλο, κ. Γεώργιο Ντόλιο, κ. Μαρίνο Ουζουνίδη
Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Άρη Γιαννακίδη
Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελο Λαμπάκη
Δήμαρχο Διδυμοτείχου κ. Παρασκευά Πατσουρίδη
Δήμαρχο Ορεστιάδας κ. Δημήτριο Μπουζά
Δήμαρχο Σαμοθράκης κ. Γεώργιο Χάνο
Δήμαρχο Σουφλίου κ. Ευάγγελο Πουλιλιό
Διοικητές XVI - XII Μ/Κ ΜΠ, 50 Μ/Κ ΤΑΞ

το ακόλουθο έγγραφο:

ΘΕΜΑ: Λαθρομετανάστευση

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Αλληλεγγύης Πολιτών Β. Έβρου «ΑΚΡΙΤΕΣ» αφού συνήλθε εν απαρτία την 30-8-2012 στα Αμπελάκια Ορεστιάδας και έλαβε υπόψη :

α. Το καταστατικό και τις Αρχές του Συλλόγου μας.
β. Το Σύνταγμα της Ελλάδος
γ. Το από 2-6-2011 Δελτίο Τύπου του Συλλόγου, που αναγνώσθηκε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων, Αρχών και φορέων του Δήμου Διδ/χου, του Ν. Έβρου και της Περιφέρειας Ανατολ. Μακεδονίας και Θράκης, για την ματαίωση εγκατάστασης παράνομων μεταναστών σε Στρατόπεδα της Καρωτής και του Β. Έβρου.
δ. Το από 19-6 2011 ψήφισμα της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου, που έγινε στην Καρωτή, και με το οποίο ζητήθηκε να φυλάσσονται τα ελληνο-τουρκικά σύνορα από το Στρατό, τους Συνοριοφύλακες και τους Εθνοφύλακες του Έβρου.
ε. Το από 10-8-2012 ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Διδυμοτείχου, Βουλευτών -Μητροπολιτών - Δημάρχων του Ν. Έβρου, Αντιπεριφεριάρχη Π.Ε. Έβρου, Προέδρων Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, Συλλόγων και Φορέων του Δήμου Διδ/χου, σε γενόμενη έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με το οποίο ζητήθηκε η ματαίωση αποφασισθείσας διακοπής λειτουργίας της Σχολής Αστυφυλάκων Διδ/χου (καθώς και των Σχολών Κομοτηνής και Ξάνθης στις οποίες αιφνιδιαστικά και εν μία νυκτί εγκαταστάθηκαν λαθρομετανάστες) και η μετατροπή τους σε Κέντρα Κράτησης παράνομων μεταναστών.
στ. Την λανθασμένη πολιτική αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης που έγινε από τις ελληνικές κυβερνήσεις της τελευταίας εικοσαετίας, με αποκορύφωμα την κατάπτυστη συμφωνία «ΔΟΥΒΛΙΝΟ 2» του 2003 (οι παράνομοι μετανάστες της Ε.Ε. επιστρέφουν στην χώρα εισόδου στην Ευρώπη δηλαδή στην Ελλάδα) και το νόμο 3838/2010 (περι αποκτήσεως της Ελληνικής Ιθαγένειας από παράνομους μετανάστες). Αποτέλεσμα της λανθασμένης αυτής μεταναστευτικής πολιτικής είναι η συσσώρευση στη χώρα μας 1.400.000 λαθρομεταναστών.
ζ. Την πρόσφατη απόφαση της Κυβερνήσεως (που κοινοποιήθηκε δια του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη) να διατεθούν για τη φύλαξη των Ελληνο-τουρκικών συνόρων 1880 Συνοριοφυλάκες και που είχε σαν αποτέλεσμα την κάθετη πτώση της εισόδου των λαθρομεταναστών στο Ν. Έβρου και την μετάθεση της κύριας μεταναστευτικής ροής τους στο Αιγαίο.

Κατέληξε στα παρακάτω συμπεράσματα:

- Το σοβαρό και κυρίαρχο εθνικό πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης λύνεται μόνο με την πλήρη φύλαξη των Συνόρων, χερσαίων και θαλασσίων, σε συνδυασμό με την επαναπροώθηση των συλλαμβανομένων στις χώρες καταγωγής τους.

- Ως λύση στην τεράστια συγκέντρωση στη χώρα μας 1.400.000 λαθρομεταναστών είναι η ομαδική απελασή τους (στις χώρες καταγωγής τους, όπως ενεργεί πρόσφατα η Γαλλία) με παράλληλη καταγγελία της Συνθήκης «ΔΟΥΒΛΙΝΟ 2», που μετέβαλε τη χώρα μας σε χωματερή παράνομων μεταναστών της Ευρωπαικής Ένωσης.

- Η μη επίλυση του εθνικού αυτού προβλήματος της λαθρομετανάστευσης έχει απρόβλεπτες μελλοντικές διαστάσεις και απειλεί την ύπαρξη του Ελληνικού Εθνους, λόγω και του δημογραφικού προβλήματος. Σήμερα ο κύριος όγκος των λαθρομεταναστών βρίσκεται στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Περιορισμός της παρουσίας τους στο λεκανοπέδιο και διασπορά τους σε Στρατόπεδα ανά την Ελλάδα και μάλιστα ακριτικών περιοχών, χωρίς σχέδιο επιστροφής στις χώρες καταγωγής τους, είναι απλώς φθηνά μέτρα επικοινωνιακού χαρακτήρα για την Κυβέρνηση και θα αποδειχθούν και εθνικά επικίνδυνα.

Τα μέτρα καταπολέμησης της λαθρομετανάστευσης πρέπει να παραμείνουν, προκειμένου να σταματήσει ο παραλογισμός της αλλοίωσης της Εθνικής Ταυτότητας,, που προωθούν τα Διεθνή Κέντρα της παγκοσμιοποίησης.

- Φράκτες, μόνιμη φύλαξη των συνόρων (και όχι μόνο δίμηνη όπως ελέχθη στην παρούσα φάση), σκλήρυνση της στάσης των εμπλεκομένων οργάνων ασφαλείας στην αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστών και των διακινητών τους είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για την εξέλειψη του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης.

Το φαινόμενο αυτό δυστυχώς είναι βέβαιο ότι θα επιδεινωθεί, με το διεξαγόμενο πόλεμο στη Συρία και τη συγκέντρωση εκαντοντάδων χιλιάδων προσφύγων στην Τουρκία.

- Η εμπλοκή του Στρατού είναι σκόπιμη και επιβεβλημένη με δεδομένο ότι πάντοτε οι Ένοπλες Δυνάμεις είχαν ως αποστολή και τη φύλαξη των συνόρων.

Επιβάλλεται επίσης η χρήση της Εθνοφυλακής, η οποία θεωρείται η πλέον κατάλληλη και αποτελεσματική σε ανάλογες αποστολές, λόγω της μειωμένης επάνδρωσης του Στρατού και της οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Η χρησιμοποίηση των Εθνοφυλάκων του Έβρου σε αποστολές ασφαλείας συνόρων είναι δυνατόν να γίνει κατά την γνώμη μας σε δύο στάδια:

* Σε πρώτο στάδιο: Με υπουργική απόφαση, βασιζόμενη στον νόμο 1295/82 (περι Εθνοφυλακής) με ενεργοποίηση των Εθνοφυλάκων εκείνων που θέλουν να συμμετάσχουν και διαμένουν σε πόλεις και χωριά πλησίον του ποταμού Έβρου και συνόρων, αμοιβόμενοι με το μισθό του Εθνοφύλακα-σκοπού των στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

* Σε δεύτερο στάδιο: Με την ανάθεση της ασφαλείας συνόρων στις μονάδες Εθνοφυλακής, αφού προηγουμένως επανδρωθούν με Αξιωματικούς και στελέχη του Στρατού, εκπαιδευτούν και συμπληρωθούν με συνοριοφύλακες και κατάλληλα μέσα κινήσεως.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, για την αντιμετώπιση του μεγάλου εθνικού προβλήματος της λαθρομετανάστευσης προτείνουμε:


- Να επανδρωθεί πλήρως η Εθνοφυλακή με μόνιμους Αξιωματικούς, στελέχη του Στρατού και της Αστυνομίας (Συνοριοφύλακες).

- Να αναδιοργανωθεί σε όλη την Ελλάδα, με βάση τη νέα διοικητική διαίρεση της χώρας (σχέδιο «Καλλικράτης») και με πρότυπο την Εθνική Φρουρά των Η.Π.Α. και να αναλάβει ως κύρια αποστολή, την φύλαξη των συνόρων και την εσωτερική ασφάλεια της χώρας.

Με τιμή

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Καραφεϊζης Βασίλειος
Ο Γενικός Γραμματέας Παυλος Κοπαλίδης 

  • Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως έναν υπερήφανο, θαρραλέο και ικανό ηγέτη, ο οποίος να έχει την ψυχική δύναμη να αναλάβει τις ευθύνες που αναλογούν σε μία τέτοια θέση - εάν δεν θέλει να καταλήξει έρμαιο των αγορών και άβουλο προτεκτοράτο της πρωσικής Γερμανίας
 
“Οι Αμερικανοί Πολίτες χρειάστηκαν είκοσι ολόκληρα χρόνια, καθώς επίσης τη χρηματιστηριακή καταστροφή του 2008, για να καταλάβουν τις αληθινές επιπτώσεις των αποκρατικοποιήσεων, καθώς επίσης για να αποδεχθούν τη θλιβερή πραγματικότητα, σύμφωνα με την οποία: ο ταχύτερος τρόπος της ιδιωτικοποίησης του πλούτου είναι η κλοπή”.

Άρθρο

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ο οποίος, όπως και ο προηγούμενος, «υπεξαίρεσε» ουσιαστικά την ψήφο των Ελλήνων, αφού δεν σεβάσθηκε σχεδόν καμία προεκλογική δέσμευση, επέλεξε να συνεχίσει τον εξευτελιστικό δρόμο της διεθνούς επαιτείας - αφού απευθύνθηκε με δραματικούς τόνους στη Γερμανία, παρακαλώντας την «γονατιστός» να σώσει την πατρίδα μας από το χάος (πηγή: Reuters).

Στα πλαίσια αυτά, παρομοίασε τις συνθήκες που επικρατούν στη σημερινή Ελλάδα με το τέλος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης στη Γερμανία, το οποίο κατέληξε στην άνοδο του ναζισμού - ενώ ανέφερε ότι, τυχόν πτώση της κυβέρνησης του αφενός μεν θα σημάνει το τέλος της δημοκρατίας, αφετέρου θα οδηγήσει την Ελλάδα στο χάος.   

Συνεχίζοντας, αφού παρακάλεσε τη γερμανίδα καγκελάριο να επισκεφθεί την πατρίδα μας ("η κυρία Merkel αποτελεί για εμένα ένα αξιόπιστο στήριγμα", είπε χαρακτηριστικά), χωρίς ίχνος εθνικής υπερηφάνειας (το εννοούμε φυσικά με την έννοια της ιστορικής συνείδησης και όχι του εθνικισμού), ισχυρίσθηκε ότι η Ελλάδα θα καταρρεύσει ολοκληρωτικά, εάν δεν λάβει τη δόση των 31,5 δις € έως τα τέλη Νοεμβρίου (όπου, κατά τον ίδιο, τα κρατικά ταμεία θα είναι πλέον εντελώς άδεια).   

Από όλα τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι, η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως έναν υπερήφανο, θαρραλέο, επαρκή και ικανό ηγέτη, ο οποίος να έχει επί πλέον την ψυχική δύναμη να αναλάβει τις ευθύνες που αναλογούν σε μία τέτοια θέση - εάν δεν θέλουμε να καταλήξει η πατρίδα μας έρμαιο των αγορών και άβουλο προτεκτοράτο της πρωσικής Γερμανίας. Φυσικά κάτι τέτοιο προϋποθέτει αντίστοιχα ενεργούς, υπερήφανους, ικανούς και θαρραλέους Πολίτες, οι οποίοι να γνωρίζουν πόσο ακριβό είναι το τίμημα της δειλίας.

Περαιτέρω, εάν ισχύουν οι πληροφορίες των ΜΜΕ, ένας μεγάλος όμιλος ανέλαβε το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης, προσφέροντας 81 εκ. € για 90 χρόνια - όταν είχε ήδη μισθώσει το κτίριο με 8 εκ. € το χρόνο, δηλαδή με 720 εκ. € (δυνητικά) για τα επόμενα 90 χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι, η ιδιωτική επιχείρηση κέρδισε 639 εκ. € από τη νέα συμφωνία - ενώ το ενοίκιο που θα πληρώνει για τα επόμενα 90 χρόνια, θα είναι 900.000 € ετήσια ή 75.000 € μηνιαία, για μία συνολική έκταση που πλησιάζει τα 150.000 τμ!

Τα διαφυγόντα έσοδα του δημοσίου από τη συγκεκριμένη «δωρεά», για την οποία υποθέτουμε πως δεν θα αδικήθηκαν οι υπεύθυνοι για τις αποκρατικοποιήσεις, θα αναπληρωθούν φυσικά από τους φορολογουμένους – όπως και τα επόμενα.

Σύντομα θα ακολουθήσουν νέες ιδιωτικοποιήσεις, ανάλογες εκποιήσεις δηλαδή, όπως ο ΟΠΑΠ, τα κρατικά λαχεία, η ενέργεια, η ύδρευση, το Ελληνικό κλπ. –  μέχρι εκείνη τη στιγμή που η Ελλάδα, με τη φροντίδα της νέας καγκελαρίου της, θα πεταχτεί στα σκουπίδια της ιστορίας σαν τη στυμμένη λεμονόκουπα.

Ενώ θα συμβαίνουν όλα αυτά και ενώ το βιοτικό επίπεδο θα καταρρέει, με τους φορολογικούς διωγμούς να εντείνονται και με την προπαγάνδα (χειραγώγηση της κοινής γνώμη) να μεσουρανεί,  οι λεηλατούμενοι Έλληνες Πολίτες θα παραμένουν ήσυχοι και αμέτοχοι, επιλέγοντας τις αυτοκτονίες από τις εξεγέρσεις – με τις όποιες κυβερνήσεις τους να προετοιμάζονται μάταια για ενδεχόμενες αναταραχές, με τη βοήθεια εκπαιδευμένων μονάδων καταστολής που θα εγκαθίστανται στην Αθήνα και αλλού.

Ολοκληρώνοντας, κρίνουμε σκόπιμο να επαναλάβουμε ένα σενάριο μας από το παρελθόν, θεωρώντας ότι ίσως αποτελεί (ακόμη) μία από τις πολλές, υπερήφανες και μη καταστροφικές λύσεις που έχει η πατρίδα μας στη διάθεση της - εάν τόσο η ηγεσία, όσο και οι πολίτες της φανούν θαρραλέοι και αντάξιοι της ιστορικής τους συνείδησης:

Σενάριο

Είναι Παρασκευή βράδυ όταν ο καινούργιος, ικανότατος, για πρώτη φορά ανιδιοτελής και συνετός πρωθυπουργός της Ελλάδας ανακοινώνει, μέσα από ένα αναλυτικό, δραματικό τηλεοπτικό διάγγελμα του, την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη – με τη συμφωνία των «εταίρων» της, οι οποίοι είναι πρόθυμοι για τα παρακάτω:

(α)  να αποδεχθούν τη μετατροπή του συνόλου των δημοσίων και ιδιωτικών χρεών της σε δραχμές, έτσι ώστε να συμμετέχουν σε μία ενδεχόμενη υποτίμηση, η οποία θα μείωνε έμμεσα, «πληθωριστικά» δηλαδή, τις απαιτήσεις τους - οπότε να προσπαθήσουν να αποφευχθεί, επεμβαίνοντας μέσω της ΕΚΤ στην αγορά συναλλάγματος, 

(β) να συμφωνήσουν σε μία μερική διαγραφή (haircut) των διακρατικών χρεών (μέχρι στιγμής, η Ελλάδα έχει λάβει 126 δις € από τις χώρες της Ευρωζώνης), της τάξης των 80 δις €, έτσι ώστε το δημόσιο χρέος να μην ξεπερνάει το 100% του ΑΕΠ,

(γ) να συνεχίσουν να ενισχύουν τις τράπεζες της, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου θα εξασφαλισθεί η μη κατάρρευση τους, καθώς επίσης

(δ)  να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της Ευρωπαϊκή Ένωσης, παρά την έξοδο της από την Ευρωζώνη - χωρίς όμως να είναι υποχρεωμένη να τηρεί τις απορρέουσες από τη σύμβαση δεσμεύσεις (απαγόρευση δασμών κλπ.), για ένα χρονικό διάστημα πέντε ετών.
   
Όλα αυτά βέβαια σε αντάλλαγμα, για τον οδυνηρό εκβιασμό της εξόδου, η οποία δεν θα έπρεπε να οδηγήσει την Ελλάδα στην αυτοκτονία – ούτε τους Έλληνες στον «Καιάδα», παρά το ότι οι ευθύνες τους δεν είναι αμελητέες.

Σε όσους αναρωτιούνται γιατί συμφώνησαν οι «εταίροι» μας με αυτούς τους όρους”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο καινούργιος πρωθυπουργός, “θα θέλαμε να τους ενημερώσουμε ότι, πήραμε το ρίσκο μίας άμεσης στάσης πληρωμών εντός του ευρώ (είναι δικαίωμα μας), με το να μην αποδεχτούμε καμία νέα δόση από τη δανειακή σύμβαση – γεγονός που θα τους κόστιζε τουλάχιστον ένα τρις €, συν τις απροσδιόριστες αλυσιδωτές αντιδράσεις εντός της Ευρωζώνης και σε ολόκληρο τον πλανήτη (όπου, μόνο οι μειώσεις των χρηματιστηριακών αξιών, η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης και οι χρεοκοπίες τραπεζών, θα ανερχόταν σε πολλά τρις €).

Άλλωστε δικαιούμαστε μία τέτοια «αποζημίωση», αφού συμβάλλαμε στο να γίνει το ευρώ το δεύτερο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα – με τη θυσία των εξαγωγών μας, λόγω της ανόδου της ισοτιμίας του κοινού νομίσματος, η οποία προκάλεσε, μεταξύ άλλων, την αποβιομηχανοποιηση της πατρίδας μας (ενώ η λαθρομετανάστευση, με τη «βοήθεια» της συνθήκης του Δουβλίνου, μας οδηγεί στα όρια της καταστροφής).

Εκτός αυτού, η Γερμανία κέρδισε τεράστια ποσά από τη διατήρηση της σχετικά χαμηλής ισοτιμίας του ευρώ απέναντι στο δολάριο (σε σχέση με το μάρκο, το οποίο θα είχε ανατιμηθεί σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα την κατάρρευση των εξαγωγών της), ενώ συνεχίζει να κερδίζει – αφού δανείζεται με σχεδόν μηδενικά επιτόκια, τόσο το κράτος, όσο και οι επιχειρήσεις της.

Φυσικά η αποβολή κάποιας χώρας από την Ευρωζώνη δεν είναι η σωστή λύση, ούτε για τις ίδιες, ούτε για την Ευρώπη, ούτε για τη Δύση, ούτε για την παγκόσμια ειρήνη – πόσο μάλλον όταν πολλές άλλες θα ακολουθήσουν ή, έστω, θα το υποθέσουν, με οδυνηρά επακόλουθα για το μέλλον του πλανήτη.

Εν τούτοις, δεν μπορούμε να παρακαλούμε, να υποκύπτουμε διαρκώς σε εκβιασμούς, να εξευτελιζόμαστε ή να περιμένουμε λογική και κατανόηση, από εκεί που δεν υπάρχει. Άλλωστε είμαστε βέβαιοι ότι, εάν τακτοποιήσουμε σωστά «τα του οίκου μας», δεν πρόκειται να βρεθούμε σε αδιέξοδα – είτε με το ευρώ, είτε με τη δραχμή”. 

Συνεχίζοντας, ο νέος πρωθυπουργός ενημερώνει σχετικά με το ότι, οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές για ένα μικρό χρονικό διάστημα, κατά τη διάρκεια του οποίου δεν θα είναι εφικτές ούτε οι ηλεκτρονικές συναλλαγές. Όλοι οι λογαριασμοί θα παγώσουν, έτσι ώστε να μετατραπούν από ευρώ σε δραχμές, με ισοτιμία 1:1 – ενώ οι Έλληνες θα είναι υποχρεωμένοι να ανταλλάξουν τα χρήματα, τα οποία έχουν στο σπίτι τους, με δραχμές.

Το χρηματιστήριο θα κλείσει για λίγες ημέρες, έτσι ώστε να αποφευχθούν αγοραπωλησίες μετοχών σε καθεστώς πανικού, ενώ μέχρι να εκτυπωθούν νέα κέρματα και χαρτονομίσματα, οι συναλλαγές θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά. Στη συνέχεια, οι τραπεζικές αναλήψεις δεν θα επιτρέπεται να ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο ποσόν της τάξης των 50 € ημερησίως, έτσι ώστε να μην απειληθούν με χρεοκοπία οι τράπεζες, λόγω του αναμενόμενου bank run. 

Οι συντάξεις, τα επιδόματα ανεργίας, καθώς επίσης όλες οι άλλες πληρωμές του δημοσίου, θα εκτελούνται από αμέσως σε δραχμές – ενώ θα απαγορεύεται η ελεύθερη έξοδος των κεφαλαίων στο εξωτερικό, για την οποία θα απαιτείται προηγούμενη έγκριση. Για την εισαγωγή προϊόντων θα χρειάζεται συνάλλαγμα (ευρώ ή δολάρια), το οποίο θα αγοράζεται έναντι δραχμών, με αίτηση στις τράπεζες – σε μία ισοτιμία, η οποία θα καθορισθεί από την ελεύθερη αγορά.

Ο πρωθυπουργός συνεχίζει την ανακοίνωση του, ενημερώνοντας τους Έλληνες ότι, η Ευρωζώνη έχει λάβει τα παρακάτω μέτρα - έτσι ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση της κρίσης στις υπόλοιπες αδύναμες οικονομίες της: 

(α)  Παροχή απεριόριστης ρευστότητας εκ μέρους της ΕΚΤ στις κεντρικές τράπεζες, έτσι ώστε να είναι θωρακισμένες απέναντι στην προβλεπόμενη επίθεση των Ευρωπαίων καταθετών (bank run), οι οποίοι θα θελήσουν πανικόβλητοι να αποσύρουν τις καταθέσεις τους – φοβούμενοι την «τύχη» της Ελλάδας.

Οι τοπικές κεντρικές τράπεζες έχουν φροντίσει να έχουν οι εμπορικές τράπεζες αρκετά μετρητά στα ταμεία τους, για να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση των καταθετών τους. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιείται το πρόγραμμα έκτακτης παροχής ρευστότητας (ELA), το οποίο επιτρέπει στις κεντρικές τράπεζες την «εκτύπωση» χρημάτων - με δική τους ευθύνη, φυσικά μετά από έγκριση της ΕΚΤ.

Με κριτήριο τις ιδιωτικές καταθέσεις των Ελλήνων (170 δις €), των Ιταλών (1,414 τρις €) και των Ισπανών (1,655 τρις €), οι οποίες ενδεχομένως θα αποσύρονταν στο μεγαλύτερο μέρος τους, η ΕΚΤ έχει υπολογίσει την ασφάλεια των κεντρικών τραπεζών, απέναντι σε ένα bank run, σε ένα ύψος μεγαλύτερο των 3 τρις € - επειδή ο πανικός δεν θα περιορισθεί στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και στην Ιταλία, αλλά θα επεκταθεί στη Γαλλία, στο Βέλγιο, στην Κύπρο και αλλού.

Εδώ είναι μάλλον σκόπιμο να αναφέρουμε ότι, οι τράπεζες δεν διατηρούν στα ταμεία τους τις αποταμιεύσεις των πελατών τους, αλλά μόνο ένα ελάχιστο εγγυητικό ποσόν. Εκτός αυτού, σε αντίθεση με τις καταθέσεις, οι οποίες είναι δυνατόν να αναληφθούν βραχυπρόθεσμα, τα δάνεια των τραπεζών είναι μακροπρόθεσμα – οπότε δεν είναι σε θέση να τα απαιτήσουν αμέσως από τους πελάτες τους, επιχειρήσεις ή νοικοκυριά, για να ανταπεξέλθουν σε μία ενδεχόμενη μαζική απόσυρση των καταθέσεων.  

(β) Αύξηση των κεφαλαίων του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (ESM), το οποίο ξεκινάει τη λειτουργία του τον Ιούλιο του 2012, τουλάχιστον στο 1 τρις € - από τα 500 δις € που έχουν συμφωνηθεί. Παράλληλα, ο «εφοδιασμός» του με μία τραπεζική άδεια, παρά τις αντιρρήσεις των Γερμανών, έτσι ώστε να μπορεί να δανείζεται απεριόριστα από την ΕΚΤ. Η κίνηση αυτή έχει θεωρηθεί απαραίτητη, για να μπορέσει το ταμείο να ανταποκριθεί στα προβλήματα της εξόδου της Ελλάδας.

(γ)  Αγορά ομολόγων του δημοσίου των ασθενέστερων κρατών (Ισπανία, Ιταλία κλπ.) εκ μέρους της ΕΚΤ ή/και του ESM, έτσι ώστε να συμπιεσθούν τα επιτόκια δανεισμού, τα οποία διαφορετικά θα εκτοξεύονταν στα ύψη.

(δ)  Ενίσχυση των εμπορικών τραπεζών, οι οποίες θα χρειάζονταν «φρέσκα» χρήματα (ίδια κεφάλαια) για να επιβιώσουν - παράλληλα με τα δάνεια της ΕΚΤ. Τα χρήματα αυτά θα προέρχονται από το ESM, όπου όμως θα πρέπει να αλλάξουν οι μέχρι σήμερα ισχύοντες κανόνες - αφού το ESM επιτρέπεται να ενισχύει τα κράτη, αλλά όχι τις τράπεζες τους.

Ίσως οφείλουμε να σημειώσουμε εδώ ότι, συζητείται ήδη η ίδρυση ενός νέου ευρωπαϊκού ταμείου σταθερότητας, το οποίο θα μπορούσε να βοηθάει ειδικά τις προβληματικές τράπεζες της Ευρωζώνης – παρέχοντας παράλληλα εγγυήσεις για τις καταθέσεις των πολιτών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, με στόχο να μη προκαλούνται bank run.

(ε)  Έλεγχος της ελεύθερης διακίνησης των κεφαλαίων, έτσι ώστε να μην είναι δυνατόν να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους οι Ιταλοί, για παράδειγμα, στις γερμανικές τράπεζες ή σε άλλες χώρες του εξωτερικού – υποχρεώνοντας τις τοπικές τράπεζες σε χρεοκοπία.

Βέβαια, τέτοιου είδους κανόνες είναι αντίθετοι με τις βασικές αρχές της ΕΕ, ενώ θα ήταν δυνατόν να πανικοβάλλουν ακόμη περισσότερο τους καταθέτες. Εν τούτοις, η «φυγάδευση» των κεφαλαίων από τις χώρες του νότου, σε αυτές του βορά και ειδικά στη Γερμανία, μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην Ευρωζώνη - τα οποία είναι δύσκολο να αντιμετωπισθούν διαφορετικά.

(στ) Επί πλέον βοήθεια στην Ελλάδα, με στόχο τη σταθεροποίηση του νέου νομίσματος της (επέμβαση στις αγορές συναλλάγματος), το οποίο διαφορετικά θα κινδύνευε με μία τεράστια, άμεση υποτίμηση. 

Φυσικά η προετοιμασία όλων των παραπάνω μέτρων είχε γίνει ήδη, «πίσω από τις πλάτες» της Ελλάδας – η οποία σχεδιαζόταν να εκβιαστεί στην έξοδο, χωρίς την παραμικρή αποζημίωση, εάν είχε καθυστερήσει (πέρα από τον Ιούνιο) να προβεί σε στάση πληρωμών. 

Συνεχίζοντας το διάγγελμα του, ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι, έχουν ληφθεί τα απαιτούμενα μέτρα για την εξασφάλιση των εισαγωγών ενέργειας και λοιπών βασικών προϊόντων, έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα κατά τους τρεις επόμενους μήνες – όπου όμως η Ελλάδα οφείλει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο μέλλον μόνη της.

Φυσικά το ΔΝΤ έχει εκδιωχθεί, το μνημόνια έχει πάψει να ισχύει και η δανειακή σύμβαση υποτέλειας έχει διαφοροποιηθεί – με τα επιτόκια δανεισμού να μην ξεπερνούν το 0,5% επάνω από το βασικό της ΕΚΤ (1,5% συνολικά) και τις μέχρι τότε δόσεις αποπληρωμής (Πίνακας Ι) να έχουν περιορισθεί αισθητά, μετά τη νέα διαγραφή των 80 δις €.

ΠΙΝΑΚΑΣ Ι: Υποχρεώσεις πληρωμής χρεολυσίων μετά το PSI plus, σε δις €

Έτος
Χρεολύσια


2012
8,6
2013
12,9
2014
25,4
2015
16,5
2016
13,4
2017
7,4
2018
5,5
2019
7,8
2020
5,7
Πίνακας: Β. Βιλιάρδος

Ειδικά όσον αφορά τα χρεολύσια 2014-2016, τα οποία θα ήταν αδύνατον ποτέ να πληρωθούν, λόγω του τεράστιου ύψους τους, έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, έτσι ώστε να μειωθούν σε εφικτά επίπεδα.

Περαιτέρω, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να αιτιολογήσει την απόφαση του στους πολίτες της χώρας του, γνωρίζοντας πάρα πολύ καλά ότι, εάν αντιδράσουν αρνητικά ή/και εάν δεν συμμετέχουν ενεργά στην επανεκκίνηση της οικονομίας της πατρίδας τους, το τολμηρό εγχείρημα του δεν πρόκειται να έχει αίσιο τέλος – παρά τα ανταλλάγματα, τα οποία έχει εξασφαλίσει, με τις επιτυχημένες διαπραγματεύσεις της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 

Ο πρωθυπουργός εξηγεί ότι, υπήρχαν δύο μόνο τρόποι εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη: είτε να εξέλθει οικιοθελώς από την ΕΕ και, κατ’ επέκταση, από τη ζώνη του κοινού νομίσματος, είτε να υιοθετηθεί μονομερώς ένα εθνικό νόμισμα, λόγω αδυναμίας δανεισμού, σε συνδυασμό με το (παράνομο) σταμάτημα της παροχής ρευστότητας στη χώρα από την ΕΚΤ – γεγονός που θα σήμαινε την de facto καταγγελία της σύμβασης της Ευρωζώνης. 

Δυστυχώς η Ελλάδα”, τονίζει χαρακτηριστικά, “παρά το ότι αντιμετωπίζει τα μικρότερα προβλήματα, σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, έχει επιλεχθεί από τη Γερμανία ως η ιδανικότερη χώρα, για τον παραδειγματισμό των υπολοίπων – ενδεχομένως στα πλαίσια των σχεδίων της ισχυρότατης αυτής «οικονομικής μηχανής», να ηγηθεί όλων των άλλων κρατών”.

Για να τεκμηριώσει δε τη θέση του, παρουσιάζει στους Έλληνες τον Πίνακα ΙΙ, σύμφωνα με τον οποίο το συνολικό χρέος της Ελλάδας είναι σχεδόν ίσο με αυτό της Γερμανίας – ενώ τα δημόσιο και ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων είναι, σε αντίθεση με τα άλλα κράτη, πολλαπλάσια των χρεών της. 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΙ: ΑΕΠ σε δις € και συνολικά χρέη 2011, δημόσια και ιδιωτικά, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, χωρίς τις τράπεζες

Χώρα
ΑΕΠ
Επιχειρήσεις
Νοικοκυριά
Δημόσιο
Σύνολο


Ιρλανδία
170
245
123
109
477
Πορτογαλία
186
149
106
106
361
Ισπανία
1.182
192
87
67
346
Βέλγιο*
407
175
53
95
323
Γαλλία
2.160
150
61
87
298
Ιταλία
1.728
110
50
121
281
Ελλάδα**
218
74
71
124
269
Γερμανία
2.790
80
60
83
223
*  Το διπλάσιο ΑΕΠ από την Ελλάδα, με τον ίδιο αριθμό εργαζομένων!
** Μετά από την αφαίρεση των 100 δις € χρέους (PSI), χωρίς την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.  
Πηγή: MM (IMF), World Factbook
Πίνακας: Β. Βιλιάρδος

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρεται στις δύο διαφορετικές προτάσεις, οι οποίες του παρουσιάστηκαν από τη Γερμανία και τις οποίες απέρριψε:

(α)  Διπλό νόμισμα: Η εναλλακτική αυτή λύση προήλθε από τον οικονομολόγο της Deutsche Bank, ο οποίος πρότεινε την εισαγωγή ενός δεύτερου νομίσματος (G-Euro), για την πληρωμή των υποχρεώσεων του δημοσίου – ουσιαστικά ένα είδος «ομολόγου», με τη μορφή ενός ειδικού χαρτονομίσματος.

Κατά την άποψη του οικονομολόγου, το παράλληλο νόμισμα θα υποτιμούταν αμέσως, περίπου κατά 50% - με αποτέλεσμα να γίνουν πιο φθηνά τα ελληνικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές και να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, χωρίς το σοκ που θα προκαλούσε μία ξαφνική έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη (γεγονός για το οποίο δεν υπάρχει ουσιαστικά προηγούμενη εμπειρία, αφού η Ευρωζώνη δεν είναι μία απλή νομισματική ένωση ανεξάρτητων μεταξύ τους χωρών).

Πρακτικά λοιπόν, οι πληρωμές του Ελληνικού δημοσίου με το παράλληλο νόμισμα θα έχαναν το 50% της αγοραστικής αξίας τους – ενώ δεν θα εξοφλούταν με αυτό μόνο τα τιμολόγια των προμηθευτών του δημοσίου, αλλά και οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, οι συντάξεις, τα επιδόματα ανεργίας κλπ.

Πάντοτε κατά τον πρωθυπουργό, το πιθανότερο αποτέλεσμα θα ήταν να προκληθούν τεράστιες κοινωνικές αναταραχές και εξεγέρσεις στην Ελλάδα - αφού τα εισοδήματα (μισθοί, συντάξεις κλπ.) θα περιορίζονταν κατά 50%, ενώ όλες οι υπόλοιπες τιμές (όπως περίπου συμβαίνει και με την εσωτερική υποτίμηση, εάν γίνει μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα), θα παρέμεναν στο ίδιο ύψος. Επειδή δε το ιδιωτικό χρέος θα συνέχιζε να είναι σε ευρώ (δάνεια, τόκοι κλπ.), όλοι όσοι οφειλέτες θα είχαν εισοδήματα στο παράλληλο νόμισμα, θα χρεοκοπούσαν σχεδόν ακαριαία.

Επομένως, αν και το παράλληλο νόμισμα θα μπορούσε να λειτουργήσει διαφορετικά μακροπρόθεσμα, όπως συμβαίνει και με την εσωτερική υποτίμηση, αφού οι τιμές των προϊόντων, τα ενοίκια κλπ. θα προσαρμόζονταν σταδιακά, θα λειτουργούσε βραχυπρόθεσμα πολύ πιο καταστροφικά, από την υιοθέτηση της δραχμής – οπότε δεν αποτελούσε σε καμία περίπτωση λύση.

(β)  Δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών: Η Γερμανία, με στόχο να βοηθηθεί η ανάπτυξη (η δική της μάλλον και όχι η δική μας), μέσω των νέων επενδύσεων, πρότεινε τη δημιουργία ζωνών χαμηλής φορολόγησης και περιορισμένου κόστους, χωρίς εργασιακές συμβάσεις και με περιορισμένες κοινωνικές εισφορές, κατά το παράδειγμα της Κίνας.

Επίσης, τη δημιουργία μίας εταιρείας ειδικού σκοπού, κατά το παράδειγμα των (ληστρικών) ιδιωτικοποιήσεων στην Ανατολική Γερμανία, στην οποία θα μεταφέρονταν όλα τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου – έτσι ώστε να «διευκολυνθούν» οι αποκρατικοποιήσεις.

Φυσικά και οι δύο αυτές προτάσεις θεωρήθηκαν προσβλητικές και εγκληματικές για μία πολιτισμένη ευρωπαϊκή χώρα, όπως η Ελλάδα”, τόνισε ο πρωθυπουργός, “η οποία δεν θα ήθελε να καταλυθούν εντελώς τα δικαιώματα των εργαζομένων και να κινεζοποιηθεί η παραγωγή, αλλά ούτε και να λεηλατηθεί η δημόσια περιουσία – η οποία ανήκει σε όλους τους Έλληνες”.

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στο θέμα του μνημονίου, για το οποίο υπήρξε η παρακάτω τοποθέτηση του, στις συζητήσεις εντός της κυβέρνησης – πριν ακόμη αποφασισθεί η έξοδος της Ελλάδας:

“Μνημόνιο και δανειακή σύμβαση είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα – όπου η αποδοχή της δανειακής σύμβασης, δεν σημαίνει απαραίτητα την υποταγή στο μνημόνιο και στο ΔΝΤ, αλλά την εξασφάλιση της αποπληρωμής των οφειλών της Ελλάδας (δόσεις, επιτόκιο, εγγυήσεις), απέναντι στους διεθνείς πιστωτές της.

Επομένως, είναι εντελώς ανόητες οι όποιες αναφορές σε καταγγελία της δανειακής σύμβασης - η οποία φυσικά θα έπαυε να υπάρχει, εάν δεν παίρναμε τα χρήματα. Από την άλλη πλευρά, το αποτέλεσμα των εκλογών θα μπορούσε να είναι καθοριστικό για τον απεγκλωβισμό της Ελλάδας από το ΔΝΤ, από το μνημόνιο και από τις καταστροφικές «συνταγές» του.

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μία ολοκληρωμένη στρατηγική, με εναλλακτικά σενάρια (Β, Γ κλπ.), συμπεφωνημένη από τα μεγάλα τουλάχιστον κόμματα, πριν ακόμη από τις εκλογές – σε σχέση με τη δανειακή σύμβαση, με το μνημόνιο και με τα κατάλληλα μέτρα για την οικονομία, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.    

Η αναδιαπραγμάτευση τώρα της δανειακής σύμβασης, ιδιαίτερα όσον αφορά την κατάλυση της εθνικής κυριαρχίας, δεν είναι εκτός πραγματικότητας. Επόμενος στόχος πρέπει να είναι η επίτευξη χαμηλότερων επιτοκίων, καθώς επίσης η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής - έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η τήρηση της σύμβασης, χωρίς να διακινδυνεύεται η χρεοκοπία ή/και η απώλεια του εθνικού πλούτου και χωρίς να καταστραφεί ακόμη περισσότερο η Ελληνική οικονομία. 

Άλλωστε όλοι οι Ευρωπαίοι και κυρίως οι Γερμανοί γνωρίζουν ότι, το μνημόνιο και οι δανειακές συμβάσεις που υπεγράφησαν, είναι εκτός των πλαισίων της νομιμότητας – είναι παράνομες. Δυστυχώς αυτήν την αποικιοκρατική σύμβαση υποτέλειας αποδέχθηκαν εκείνοι οι πολιτικοί, οι οποίοι ζητούσαν ξανά την ψήφο των Ελλήνων - όχι απλά για να κυβερνήσουν, αλλά για να μην αποκαλυφθεί τι ακριβώς υπέγραψαν και για να μην τιμωρηθούν.

Τέλος, η επιλογή δεν είναι μόνο ευρώ ή δραχμή, αλλά το εάν θα ανήκει η χώρα στην Ευρώπη - κάτι που ενέχει ποιοτικά (οικονομικά, κοινωνικά, γεωπολιτικά,  κλπ.), εντελώς διαφορετικούς κινδύνους”.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Ας μην πανικοβαλλόμαστε”, ολοκλήρωσε το διάγγελμα του ο πρωθυπουργός, μετά τη μικρή αναφορά στις προηγούμενες συζητήσεις, τονίζοντας ότι “η έξοδος από το Ευρώ, παρά το ότι δεν την επιθυμεί κανένας Έλληνας, αφού είναι εξαιρετικά επώδυνη και άδικη για την πατρίδα μας, δεν είναι η συντέλεια του κόσμου – πόσο μάλλον όταν δεν είναι μονομερής, όταν έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα στήριξης της χώρας και αφού δεν θα υποχρεωθεί σε νέους εξευτελισμούς εκ μέρους της Γερμανίας και των μπράβων των τοκογλύφων”.

Ας μην ξεχνάμε ότι”, συνέχισε, “η Ελλάδα είναι μία πολύ πλούσια χώρα, η οποία έχει κάνει μεν αρκετά λάθη, αλλά δεν κατάστρεψε τον πλανήτη – όπως η Γερμανία στους δύο παγκοσμίους πολέμους. Σίγουρα η δραχμή θα μας δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα – πόσο μάλλον όταν ολόκληρη η παγκόσμια οικονομία είναι εγκλωβισμένη σε ένα καθοδικό σπιράλ θανάτου, από το οποίο πολύ δύσκολα θα ξεφύγει.

Ειδικότερα, η Ευρωζώνη έχει τεράστια προβλήματα – με τον τραπεζικό κλάδο να είναι υπερχρεωμένος, με την Ιρλανδία αθεράπευτα χρεοκοπημένη, με την Ισπανία στα πρόθυρα της καταστροφής, με την Ιταλία, τη Γαλλία και το Βέλγιο να νοσούν σοβαρά και με τη Γερμανία να επιμένει στην αδιέξοδη πολιτική λιτότητας, χωρίς αναπτυξιακά σχέδια.

Από την άλλη πλευρά, η ζήτηση στις Η.Π.Α. μειώνεται συνεχώς, ενώ το έλλειμμα και τα χρέη της υπερδύναμης είναι εκτός ελέγχου. Το συνολικό χρέος της Μ. Βρετανίας έχει ξεπεράσει το 550% του ΑΕΠ της, με το δημόσιο χρέος, παρά τα μηδενικά περιουσιακά της στοιχεία (έχει ιδιωτικοποιήσει τα πάντα) να πλησιάζει το 100% - οπότε θα υποχρεωθεί ξανά σε αύξηση της ποσότητας χρήματος, παράλληλα με τη μείωση των επιτοκίων, σε πληθωρισμό δηλαδή, για να μπορέσει να ξεφύγει από τη συνεχώς μειούμενη ανάπτυξη.

Η Βραζιλία, λεηλατημένη προ πολλού από το ΔΝΤ, είναι πλέον ένας από τους ακριβότερους χώρους εγκατάστασης επιχειρήσεων, ενώ απειλείται με επιβράδυνση της ανάπτυξης της - λόγω της Κίνας, η οποία είναι ο σημαντικότερος πελάτης της όσον αφορά τις πρώτες ύλες και τη σόγια. Στην Αργεντινή επανέρχονται τα προβλήματα, ειδικά μετά την επιβολή φόρου 15% στις εξαγωγές, καθώς επίσης την προσπάθεια εθνικοποίησης των ενεργειακών επιχειρήσεων.    

Ο τομέας των πρώτων υλών της Ν. Αφρικής υποφέρει επίσης, λόγω της παγκόσμιας μείωσης της ανάπτυξης. Το νόμισμα της Ινδίας ευρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, ένεκα του δημοσίου και ιδιωτικού χρέους της, σε συνδυασμό με την πτώση του κλάδου των υπηρεσιών – ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας επιβραδύνεται ανησυχητικά.

Το δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας έχει ξεπεράσει το 230% του ΑΕΠ της, με αποτέλεσμα να υποτιμηθεί ξανά από τις εταιρείες αξιολόγησης – με τη Ρωσία, η οποία εξαρτάται σχεδόν ολοκληρωτικά από την εξαγωγή ενέργειας, να ανησυχεί σε μεγάλο βαθμό για το μέλλον της.

Ίσως λοιπόν η Ελλάδα, η οποία δυστυχώς βρέθηκε πρώτη στο μάτι του κυκλώνα, να είναι τυχερή, μέσα στην ατυχία της. Αρκεί φυσικά να αναγνωρίσει τα λάθη της, να ανακτήσει την υπερηφάνεια και την αυτοπεποίθηση της, να αναπληρώσει όλα όσα δεν έκανε στο παρελθόν και να αντιμετωπίσει με θάρρος τη νέα πρόκληση – ατενίζοντας με πίστη και με αισιοδοξία το μέλλον. Άλλωστε, θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία - όπως γνωρίζουμε όλοι εμείς οι Έλληνες, πολύ καλύτερα από τους άλλους λαούς”.

Αθήνα, 27. Μαΐου 2012