Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

2 Οκτ 2012


«Aυτά είναι που πρέπει να πράξετε αν θέλετε ο κόσμος να σηκώσει το άγαλμά σας καβάλα σε άλογο». Ο Valéry Giscard d’ Estaing επέδειξε αναμφίβολα μεγάλη φαντασία για να προτρέψει τους ομολόγους του να λάβουν δραστικές αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης. Το σχόλιο του Γάλλου πρώην προέδρου, πάντως, δίνει μια πολύ λογική εξήγηση για τη νοοτροπία που προκάλεσε τη μεγάλη ευρωανακατωσούρα του παρόντος. 

Η Ε.Ε. πλέον πρέπει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της ύβρεως των μεγάλων… Ευρωπαίων της προηγούμενης γενιάς. Οι άνθρωποι που δημιούργησαν το ευρώ -άνδρες όπως ο Helmut Kohl, πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, και ο αλλοτινός επικεφαλής της Κομισιόν Jacques Delors- μοιράζονταν την άποψη του Giscard d’ Estaing για τα βιβλία Ιστορίας. Αλλά το όνειρό τους να αφήσουν το κληροδότημα μιας Ενωμένης Ευρώπης με ενιαίο νόμισμα στον πυρήνα της έχει γίνει εφιάλτης.

Εν μέσω μιας απόλυτης οικονομικής και πολιτικής κρίσης, ίσως είναι άσκοπο ή και εκδικητικό να επικρίνουμε τους ηγέτες του παρελθόντος. Όμως, η απάντηση στην ερώτηση «τίς πταίει;» θα είναι σημαντική για να επιλυθεί η κρίση του ευρώ. Η χώρα ή οι ομάδες που θα καταλήξουν να επωμιστούν το μεγαλύτερο μίσος για την κρίση θα καταλήξουν και με ζημιωμένα τα συμφέροντα και τη διεθνή άποψη. Μιλώντας γενικά, υπάρχουν τρεις ομάδες που ανταγωνίζονται για τη θέση του «κακού»: οι Γερμανοί, οι Νοτιοευρωπαίοι και οι… Αγγλοσάξονες.

Η απέχθεια για τη Γερμανία είναι μεγάλη στη Νότια Ευρώπη. Ένα ζωηρό πρόσφατο παράδειγμα ήρθε από την Ιταλία, όπου η Il Giornale είχε πρωτοσέλιδο που ούρλιαζε κατά του γερμανικού Δ΄ Ράιχ. Όμως, η άγρια επίθεση κατά των Γερμανών δεν περιορίζεται στον Νότο. Ο Anatole Kaletsky, βαρυσήμαντος Βρετανός σχολιαστής, έγραψε σε στήλη του: «Κανείς δεν πρέπει να εκπλήσσεται που η Γερμανία έχει γίνει η μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη. Στο κάτω-κάτω, το ίδιο πράγμα έχει γίνει δύο φορές».


Η αντιγερμανική άποψη είναι ότι η πιο ισχυρή οικονομία της Ευρώπης αρνείται να αποδεχτεί τις αμοιβαίες υποχρεώσεις που προϋποθέτει το ενιαίο νόμισμα. Λέει ότι το ευρωσύστημα ευνοεί μαζικά τη Γερμανία. Αντί όμως να ξαναφέρει την ισορροπία με αμοιβαία υποχρέωση και αύξηση στην εγχώρια κατανάλωση, η Γερμανία δρέπει τους καρπούς, ενώ επιβάλλει λιτότητα στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Όπως είναι φυσικό, αυτή η άποψη δεν έχει σχεδόν κανέναν οπαδό στη Γερμανία ή στις άλλες πιστώτριες χώρες της Βορείου Ευρώπης, όπως η Φινλανδία και η Ολλανδία. Οι Βόρειοι πιστεύουν ότι οι ίδιοι έχουν κάνει όλα τα απαραίτητα, επιβάλλοντας βαθιές μεταρρυθμίσεις. Έχουν επίσης συνεισφέρει σε ταμεία διασώσεων ύψους πολλών δισεκατομμυρίων. Λένε ότι για την κρίση φταίνε οι σπάταλοι και διεφθαρμένοι Νότιοι, που το μόνο που θέλουν είναι να έχουν μια εύκολη ζωή με τα λεφτά των σκληρά εργαζόμενων Βορείων εταίρων τους. Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον Ολλανδό πρωθυπουργό ότι γίνεται «δούλος που πέφτει στα πόδια της ιταλικής και της ισπανικής μαφίας».

Βρετανοί και Αμερικανοί σχολιαστές μπορεί να πιστεύουν ότι βρίσκονται στο απυρόβλητο αυτής της ανταλλαγής κατηγοριών, αλλά σφάλλουν. Υπάρχει μια πολύ έντονη σκέψη στην Ευρώπη ότι ο πραγματικός ένοχος αυτής της κρίσης είναι ο χρηματοπιστωτικός καπιταλισμός, όπως τον εφαρμόζουν η Βρετανία και οι ΗΠΑ.

Ο José Manuel Barroso, πρόεδρος της Κομισιόν, σχολίασε θυμωμένα σε σύνοδο του G20 ότι «η κρίση δεν προήλθε από την Ευρώπη… Η κρίση προήλθε από τη Βόρεια Αμερική και μεγάλο κομμάτι του δικού μας χρηματοπιστωτικού κλάδου μολύνθηκε από ανορθόδοξες πρακτικές».

Πολλοί Ευρωπαίοι σχολιαστές έχουν επιτεθεί στον ρόλο που έπαιξε η Goldman Sachs όταν βοήθησε την Ελλάδα να ωραιοποιήσει τα μεγέθη για το χρέος, πριν από την κρίση. Αυτές οι απόψεις εμπίπτουν εύκολα στον ορισμό της θεωρίας συνωμοσίας. Υπάρχουν ανώτατοι αξιωματούχοι στην Ε.Ε. που δείχνουν να πιστεύουν πραγματικά ότι οι Financial Times είναι κομμάτι της αγγλοσαξονικής συνωμοσίας για την καταστροφή του ενιαίου νομίσματος (δεν ισχύει, αν αναρωτηθήκατε). Για πολλούς φιλοευρωπαϊστές είναι εύκολο να θαφτούν οι διαφορές εντός της ευρωζώνης με αποδιοπομπαίους τράγους από το εξωτερικό, όπως οι αγγλοσαξονικές χρηματαγορές.

Αυτές οι θεωρητικές ανταλλαγές δεν έχουν μόνο ακαδημαϊκό ενδιαφέρον. Η μορφή που θα πάρει η συζήτηση θα σχηματοποιήσει επίσης τη μορφή της μελλοντικής πορείας της κρίσης. Η άποψη ότι φταίει ο αγγλοσαξονικός καπιταλισμός έχει ήδη δημιουργήσει μια τάση προς αυστηρότερη χρηματοοικονομική ρύθμιση και μια μίνι κρίση στις σχέσεις μεταξύ της ευρωζώνης και της Βρετανίας. Αν συνεχιστούν οι επιθέσεις, μπορεί να καταλήξουν στο να βρεθεί η Βρετανία πιο κοντά στην έξοδο από την ίδια την Ε.Ε.

Αντιθέτως, αν οι Νοτιοευρωπαίοι συμφωνήσουν συλλογικά ότι οι Γερμανοί είναι οι πραγματικοί φταίχτες, ίσως προσπαθήσουν να απομονώσουν τη Γερμανία εντός της Ευρώπης. Και αν οι Γερμανοί συνεχίσουν να πιστεύουν ότι η κοροϊδία της Ν. Ευρώπης είναι το πρόβλημα, θα επιμείνουν σε όλο και μεγαλύτερη λιτότητα.

Οπότε, ιδού ένας πιθανός συμβιβασμός. Αντί να επιτίθενται ένας στον άλλον, οι Ευρωπαίοι μπορούν να επιρρίψουν τις ευθύνες στους «μεγάλους Ευρωπαίους» του παρελθόντος. Άνδρες όπως ο Kohl και ο Delors ήταν πράγματι «μεγάλοι» από άλλες απόψεις. Ο Kohl οδήγησε τη γερμανική επανένωση. Ο Delors κατασκεύασε την ευρωπαϊκή ενιαία αγορά. Όμως, όσον αφορά το ευρώ, προώθησαν το μεγάλο όραμά τους αγνοώντας τις αντιρρήσεις εκείνων που αμφισβητούσαν ότι θα αποδώσει ένα ενιαίο νόμισμα σε τόσο διαφορετικές οικονομίες.

Η σημερινή Ευρώπη ζει με τις επιπτώσεις της ύβρεώς τους…
Είναι πάρα πολλές οι φορές που έχουμε καταγγείλει την εγκληματική αδιαφορία των Ελληνικών αρχών και του αθηναϊκού κράτους απέναντι στην Θράκη. Είναι άλλες τόσες οι φορές που μεταφέραμε την αγωνία των κατοίκων της περιοχής (χριστιανών και μουσουλμάνων) για την εγκατάλειψη της Θράκης. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, αυτό το κράτος δεν έχει απαντήσει, ούτε έχει κατανοήσει το έγκλημα που συντελείται στη Θράκη, λόγω της δικής του απουσίας.

Σήμερα καταγγέλουμε και πάλι αυτή την αδιαφορία, που τείνει πλέον να χαρακτηριστεί ως "σύστημα" των Αθηνών και των εκεί καρεκλοκένταυρων, που αδιαφορούν παντελώς για τα συμβαίνοντα στην ακριτική αυτή περιοχή. Καταγγέλουμε την κραυγή αγωνίας των κατοίκων της Οργάνης, οι οποίοι εξαναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε κατάληψη του δημοτικού σχολείο Οργάνης στην Κομοτηνή, έως ότου βρεθεί λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με την υποστελέχωση σε εκπαιδευτικό προσωπικό προχώρησαν από το πρωί της Τρίτης γονείς και μαθητές.

Οι κάτοικοι, μιάς από τις φτωχότερες περιοχές της χώρας μας, αποφάσισαν να κλείσουν το σχολείο επειδή μέχρι και σήμερα δεν έχει παρουσιαστεί δάσκαλος του Ελληνόγλωσσου προγράμματος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα η παράδοση της διδακτέας ύλης στους εγγεγραμμένους μαθητές. 

Εμείς να σημειώσουμε για τους εξ Αθηνών κυβερνώντες πως το σχολείο βρίσκεται εντός της Ελληνικής Επικράτειας και όχι στην Τουρκία. Ως εκ τούτου είναι υποχρεωμένοι οι αρμόδιοι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας, να τοποθετήσουν και να αποστείλουν τον αρμόδιο δάσκαλο, έτσι ώστε να είναι σύνομοι, αλλά και να μην δημιουργούν κάκιστες εικόνες τις οποίες εκμεταλλεύεται στο έπακρο το τουρκικό προξενείο.
Αν και αμφιβάλουμε πως θα εισακουστούμε, στο σημείο αυτό θέλουμε να τονίσουμε πως σήμερα συντελείται ένα εθνικό έγκλημα εις βάρος της Θράκης και του Ελληνισμού. Γραφειοκράτες υπάλληλοι, "άρχοντες" της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και κυβερνητικά στελέχη, κρύβονται πίσω από διοικητικές αποφάσεις ή επικαλούνται άρνηση ελαστικής λειτουργίας στις αποφάσεις τους κι έτσι κατορθώνουν το ακατόρθωτο: να αποσύρουν το Ελληνικό κράτος από μία Ελληνική περιοχή. Δυστυχώς, η φοβικότητα προς το τουρκικό προξενείο, αλλά και η έλλειψη πρωτοβουλίας υπαλλήλων των αρμοδίων αρχών δημιουργούν συνθήκες κατάλληλες για την αλλαγή της εικόνας όσον αφορά την κυριαρχία της Ελλάδας στην περιοχή. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, δεν είναι το τουρκικό προξενείο που εφορμά, αλλά η Ελλάδα που εγκαταλείπει ένα σχολείο και μουσουλμάνους γονείς που θέλουν τα παιδιά τους να κάνουν μαθήματα στα Ελληνικά!!!

Επιτέλους, κάποιος ας αναλάβει τις ευθύνες του και όχι μόνο τον μισθό του...
Συνελήφθη ο πρώην Γενικός Γραμματέας Εξοπλισμών, το δεξί χέρι του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Οι πρώτες πληροφορίες -αν και συγκεχυμένες- αναφέρονται σε σύλληψη που έγινε κατά την προσπάθεια του κ. Σμπώκου να διαφύγει από την χώρα.

Ο κ. Σμπώκος είχε καταθέσει στον ανακριτή σχετικά με την υπόθεση Τσοχατζόπουλου και δεν είχε διαταχθεί η κράτησή του. Προφανώς υπήρξαν νεότερα στοιχεία, που οδήγησαν στην σύλληψή του.

Ο εισαγγελέας όρισε την Παρασκευή ως ημέρα απολογίας του πρώην ισχυρού άντρα, ο οποίος ήταν ο καθ' ύλην υπεύθυνος για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς κατά τη διάρκεια της υπουργίας του Άκη Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις, εάν αρχίσει να "μιλάει" ο κ. Σμπώκος. Εκτός και εάν πρόκειται για επικοινωνιακό "πυροτέχνημα", προκειμένου να στραφεί αλλού η προσοχή των πολιτών, ενόψει των σκληρών μέτρων που αναμένονται να ανακοινωθούν από την κυβέρνηση.


Ομπάμα , Πούτιν κι άλλοι Αρχηγοί Κρατών ακυρώνουν μαζικά τις συναντήσεις και τα ταξίδια τους μέσα στον Οκτώβριο!

Τι συμβαίνει; 

Στη Διεύθυνση του Προγράμματος Λευκού Οίκου ΕΔΩ δεν υπάρχει ούτε μία δραστηριότητα μέχρι και τις Αμερικάνικές Εκλογές στις 6-11-2012!!! 

Και είναι η κορύφωση στην προεκλογική περίοδο για τις εκλογών των ΗΠΑ!!!

Δηλαδή στο επιβαρυμένο πρόγραμμα του Προέδρου των ΗΠΑ σε προεκλογική περίοδο μόλις 35 ημέρες από τις εκλογές δεν υπάρχει ούτε ΜΙΑ συνάντηση!

Τη ίδια στιγμή και ο Πούτιν και άλλοι αρχηγοί κρατών ακυρώνουν ταξίδια και συναντήσεις μαζικά. 

Γνωρίζουν κάτι;

ΠΡΟΣΟΧΗ! 

Δε χτίζουμε θεωρίες αλλά σημειώνουμε το πολύ παράξενο της υπόθεσης. 

Δείτε το video.Ελληνικά λιμάνια θα φιλοξενήσουν τις προσεχείς βδομάδες και μήνες ρωσικά πολεμικά πλοία. «Τα ρωσικά πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, πρέπει να εκτελέσουν μια σειρά από αποστολές αναγνώρισης ανοικτά των ακτών της Ελλάδα και της Συρίας, και αν χρειαστεί να προβούν σε εκκένωση της ρωσικής βάσης στο συριακό λιμάνι της Ταρτούς», αναφέρει η ρωσική εφημερίδα «Ιζβέστια».

To αμφίβιο πλοίο Novocherkassk στην Σεβαστούπολη (Yevgeniy B. /shipspotting.com)Το μεγάλο αμφίβιο πλοίο «Novocherkassk» (BDK 142), το οποίο μεταφέρει ομάδα ειδικών δυνάμεων, εάν είναι απαραίτητο, θα λάβει μέρος στην εκκένωση της ρωσικής βάσης της Συρίας. Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του Αυγούστου λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης στη Συρία, έχει εκκενωθεί το πλωτό συνεργείο PM-138, το οποίο ήταν αγκυροβολημένο στη συριακή ακτή.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο απόπλους της αμφίβιας δύναμης δεν συνδέεται με τις συγκρούσεις στη Συρία. Η υπηρεσία Τύπου του Υπουργείου Άμυνας στη Μόσχα, γράφει η εφημερίδα, δηλώνει ότι «για τους επόμενους έξι μήνες υπάρχουν συνολικά επτά προσκλήσεις των πλοίων στα λιμάνια της Ελλάδας και στο Μαυροβούνιο».

Οι Ρώσοι θα μεταφέρουν μαζί τους την εικόνα του ναυάρχου Ουσάκοβ -αγιοποιήθηκε το 2001- ένας άγιος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. O Ναύαρχος Ουσάκοβ είναι μέρος της ιστορικής μνήμης των Ελλήνων. Στις πολιτιστικές εκδηλώσεις στα ελληνικά λιμάνια, θα δώσει το παρών η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

«Γυαλιά-καρφιά» τα έκαναν οικοδόμοι στο κέντρο της Αθήνας, την ώρα που διέρχονταν από την οδό Αμερικής αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε γυναίκα-μέλος της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.


Σύμφωνα με πληροφορίες, oι οικοδόμοι, αργά το απόγευμα της Δευτέρας 2/10/2012, προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στο Volvo στο οποίο επέβαινε η γυναίκα, προκαλώντας ζημιές.


Άνδρες της Ασφάλειας παρενέβησαν και απομάκρυναν τη γυναίκα, δίνοντας ένα τέλος στο συμβάν. 

Το συγκεκριμένο περιστατικό είναι βέβαιο πως αποτελεί προοίμιο πολλών παρόμοιων επαναλήψεων περιστατικών βίας κατά του ΔΝΤ στο άμεσο μέλλον, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει δημιουργήσει την ανάγκη αλλαγής του τρόπου προστασίας των ανθρώπων του ΔΝΤ από τις αρμόδιες Ελληνικές αρχές.


«Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά», λέει η σοφή λαϊκή παροιμία και στην συγκεκριμένη περίπτωση επαληθεύτηκε πλήρως, αφού επιβεβαιώσαμε την αρχική φήμη για φραστικό επεισόδιο που έγινε στους διαδρόμους της Βουλής, μεταξύ του μουσουλμάνου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζεϊμπέκ Χουσεΐν και του Τέρενς Κουίκ, βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Τι συνέβη μεταξύ των δύο βουλευτών; Αυτόπτης μάρτυρας μας διηγήθηκε την συνάντηση, η οποία προξένησε το ενδιαφέρον και άλλων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι συνομιλώντας μεταξύ τους εξέφραζαν την βαθιά τους ανησυχία για τα όσα συμβαίνουν στην Θράκη εκ μέρους του τουρκικού προξενείου, το οποίο φαίνεται να αναλαμβάνει ισχυρή πολιτική –πλέον- δράση εντός της Ελληνικής επικράτειας.

Όταν συναντήθηκαν Κουΐκ και Ζεϊμπέκ, ο δεύτερος διαμαρτυρήθηκε για την ερώτηση που κατέθεσε προ ημερών ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, με βάση την οποία καταδείκνυε τον φιλοτουρκισμό των μουσουλμάνων βουλευτών, αφού παρέδωσαν στον αντιπρόεδρο της Τουρκικής κυβέρνησης πίνακα στον οποίο εμφανιζόταν η κεντρική πλατεία της Ξάνθης στο ρολόι της οποίας βρισκόταν μία τεράστια τουρκική σημαία.

Ο μουσουλμάνος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ενοχλημένος και απευθυνόμενος στον Τέρενς Κουίκ, του είπε πως η ερώτηση τον έθιξε προσωπικά και πως επρόκειτο για «πίνακα του 1952» (προς ενημέρωση όσων δεν γνωρίζουν, η πόλη της Ξάνθης είχε απελευθερωθεί κατά την διάρκεια των βαλκανικών πολέμων και ως εκ τούτου πολύ πριν το 1952, άρα και ο πίνακας σαφέστατα περιείχε αλυτρωτικά χαρακτηριστικά, τα οποία μεταφέρθηκαν ως «εικόνα» στον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης).

Απαντώντας στην «πρόκληση» του κ. Ζεϊμπέκ, ο κύριος Κουίκ είπε επί επακριβώς:

«Θεωρώ απαράδεκτα τα όσα συμβαίνουν στην Θράκη και θα συνεχίσω απτόητος μέσω του κοινοβουλευτικού μου έργου να δημιουργώ εμπόδια στην δράση του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής, το οποίο βρίσκεται πίσω από τον αλυτρωτισμό του «πίνακα» και πίσω από όλες τις ανθελληνικές ενέργειες που συμβαίνουν στην Θράκη και όχι μόνο».

Μετά από αυτή τη δήλωση ο κ. Κουίκ απεχώρησε χαμογελώντας προς τον κ. Ζεϊμπέκ, ο οποίος του δήλωσε πως θα προσφύγει στην Δικαιοσύνη.

Η απάντηση του κ. Κουίκ ήταν αποστομωτική: «Εμείς την Θράκη δεν την παραδίδουμε».

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τον ρωτήσαμε σχετικά και μας απάντησε:

«Ως βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου, αλλά και ως Έλληνας πολίτης, αρνούμαι να συναινέσω, να σιωπήσω ή να συνδράμω και να εξυπηρετήσω με οποιονδήποτε τρόπο πολιτικές και πρακτικές που στοχεύουν κατά του Ελληνισμού και ιδιαίτερα κατά της Ελληνικής Θράκης που πολιορκούν η Άγκυρα και οι πράκτορές της του Προξενείου της Κομοτηνής. Πρέπει να ξυπνήσει για τα καλά η Αθήνα πριν είναι αργά.
Γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα για την περιοχή, την οποία επισκέφθηκα προ ολίγων ημερών. Γνωρίζω τι συμβαίνει τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο. Και δεν προτίθεμαι να επιτρέψω την συνέχιση αυτού του αίσχους. Ούτε ως πολιτικός, ούτε ως πολίτης, ούτε ως Έλληνας. Και αυτό θα πρέπει να γίνει σαφές προς όλες τις πλευρές».

Η επίσημη δήλωση προς τα ΜΜΕ του Τέρενς Κουίκ για το επεισόδιο:

«Το περίμενα ότι κάποια στιγμή οι αλλεπάλληλες Ερωτήσεις μου στη Βουλή των Ελλήνων για τα Εθνικά θέματα της Ελληνικής Θράκης, θα ενοχλούσαν κάποιους.
Έτσι, δεν με αιφνιδίασε η σημερινή εναντίον μου διαμαρτυρία στους διαδρόμους της Βουλής, του Βουλευτή Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεϊν Ζεϊμπέκ, η οποία εξελίχθηκε σε προειδοποίηση, σχετικά με την Ερώτηση που κατέθεσα για τον πίνακα του ρολογιού-σύμβολο της πόλης της Ξάνθης, με την…τουρκική σημαία, που χαρίστηκε παρουσία του συναδέλφου μου, χωρίς να διαμαρτυρηθεί, στον Αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης όταν επισκέφθηκε πρόσφατα την περιοχή της Θράκης.
Μου διαμαρτυρήθηκε ότι τον έθιξα γράφοντας ανακρίβειες και ότι ο σχετικός πίνακας δεν είναι πλαστός, αλλά αυθεντικός του 1952.
Στη κουβέντα του, μάλιστα, αναφέρθηκε και στην «Τουρκική Ένωση Ξάνθης». Του επεσήμανα ότι τέτοια Ένωση, απορρίφθηκε πριν λίγες μέρες από τον Άρειο Πάγο.
Επιβεβαιώνω επίσης από την ανάρτηση της δημοσιογραφικής ιστοσελίδας thrakitoday.com, ότι ο Χουσείν Ζεϊμπέκ με προειδοποίησε (δεν το εξέλαβα ως απειλή, γιατί απειλές δεν δέχομαι) ότι την επόμενη φορά που θα γράψω κάτι που τον ενοχλεί προσωπικά, θα αντιδράσει με νομικές διαδικασίες.
Του απάντησα ότι οι όποιες μηνύσεις ή αγωγές θα είναι παράσημο για μένα σε έναν αγώνα που γίνεται για να μην υποκύψει η Θράκη στα σχέδια της Άγκυρας.
Και κάτι τελευταίο, άσχετο με το σημερινό περιστατικό. Είναι σαφές ότι με τίποτα δεν θα αλλάξουν οι ανυποχώρητες εθνικές θέσεις των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, όπως εκφράζονται και στις αλλεπάλληλες Ερωτήσεις που έχω καταθέσει τον τελευταίο καιρό στη Βουλή σε σχέση με τη δράση της Άγκυρας, του Προξενείου της, των πρακτόρων-φερετζέ που χρησιμοποιούν και των παρακρατικών (τουρκικών) οργανώσεων στις οποίες αναφέρθηκε και ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος στην πρόσφατη ομιλία του στη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.
Την Πέμπτη το πρωί θα βρίσκομαι στην Ξάνθη της Ελληνικής Θράκης, για τις επίσημες εκδηλώσεις της απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό».

Η ταυτότητά μου γράφει Υπηκοότητα Ελληνική αλλά δεν ξέρω σε ποια Ελλάδα ανήκω. Στην πουλημένη ή στην απούλητη; Δεν γνωρίζω πια. Κουστουμαρισμένους ηλίθιους μπακάληδες βλέπω να διαχειρίζονται ό,τι μου κληρονόμησαν σκοτωμένοι, προδομένοι, νικημένοι. Δεν κατάφερα να διαχειριστώ την κληρονομιά αλλά ούτε να την παραδώσω στους επόμενους. Δεν ξέρω από ποιο σύνορο εισέβαλλαν τα κατοχικά στρατεύματα του Ράιχ της ποταπότητας. Δεν μας έπιασαν στον ύπνο αλλά εδώ που τα λέμε ούτε ξύπνιοι ήμαστε.

Τώρα είναι συνηθισμένο να διαβάζεις εφημερίδες, να παρακολουθείς τα γεγονότα «να τρέχουν» στον γεωγραφικό χώρο που εθιμοτυπικά ακόμη να λέγεται Ελλάδα και να νιώθεις ότι αφορούν μία άλλη χώρα. Αποστασιοποιηθήκαμε και βλέπουμε τα δρώμενα σαν ιστορικό ντοκιμαντέρ ή τίποτε πια δε μας διαπερνά; Η Ελλάδα μέσα από πηχυαίους τίτλους, μεσότιτλους και αναλύσεις χωριατών. Κάποιοι, λένε, που «κυβερνάν» δεκαετίες αυτόν τον τόπο έχουν καιρό που ξεκίνησαν να χαρίζουν υπόγειο, εναέριο και επίγειο χώρο. Καρέ-καρέ παρακολουθούμε τις χειραψίες, τα δείπνα σαν να χαζεύουμε, τρώγοντας φιστίκια, μια χολιγουντιανή ταινία εποχής που ο φεουδάρχης δέχεται στο «φτωχικό» του τον βασιλέα να τον φιλέψει πραμάτεια με των δούλων τον ιδρώτα.

Από την άλλη βλέπω και αισθάνομαι μία άλλη Ελλάδα που δεν έχει εκατομμύρια πληθυσμό, που δεν στοιβάζεται και δεν εξαγοράζεται. Μία μειοψηφία, που μόνο και μόνο από πείσμα, αφήνει στην ταυτότητάς της το Υπηκοότητα Ελληνική και δεν το σβήνει με κόκκινο στυλό. Είναι αυτή που δεν πηγαίνει σε Μνημόσυνα Τιμής που τα Μετάλλια Ανδρείας τα έχει στην ψυχή της. Μία Ελλάδα που ντρέπεται τους νεκρούς της. Είναι μια χώρα από μόνη της. Άνευ συνόρων και άνευ πολιτικών εκπροσώπων. Έχει απομείνει χωρίς βοήθεια στα στενά αόρατων Θερμοπυλών και περιμένει τα στρατεύματα του Ράιχ να περάσουν από πάνω της. Θα περάσουν αυτό είναι σίγουρο. Πάντα περνούσαν... και πάντα έφευγαν...
Ανάμεσα σε δύο χώρες ταλαντεύομαι. Πληρώνω την πρώτη σαν τον ραγιά για να μου ταυτοποιήσει την υπηκοότητα. Αντέχω για χάρη της δεύτερης για να επιζήσει η ταυτότητά μου. 


Την προσωρινή αναστολή της διακίνησης μέσω οδοφραγμάτων για προστασία των πολιτών, εισηγείται στην κυβέρνηση, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Γιώργος Λιλλήκας, ως αντίδραση στην απαγωγή των τριών αστυνομικών από τις κατοχικές δυνάμεις.

Το κατοχικό καθεστώς έχει εκτροχιαστεί σε ζητήματα προκλητικότητας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία και η κυβέρνηση πρέπει να δράσει με δυναμικό τρόπο υπέδειξε ο κ. Λιλλήκας, μιλώντας σε συγκέντρωση που οργάνωσε η Πρωτοβουλία Νέων. Δεν αρκούν, πρόσθεσε, οι δηλώσεις διαφωνίας και διαμαρτυρίας και οι παραστάσεις προς τα Ηνωμένα Έθνη.

"Η απάντηση στις προκλήσεις δεν μπορεί να είναι υποτονική και αδύναμη, επειδή οδηγεί σε αποθράσυνση και καθολική ρήξη. Η ιστορία διδάσκει ότι μόνο η πρόταξη αποφασιστικής αντίδρασης είναι το καλύτερο φάρμακο στην προκλητικότητα", επισημαίνει, στο ίδιο πνεύμα, το Κίνημα Οικολόγων.

Δεδομένης της παθητικής αντίδρασης των Ηνωμένων Εθνών, που δυο ημέρες μετά ακόμα να καταδικάσουν την επέμβαση των στρατιωτικών δυνάμεων του Αττίλα στην νεκρή ζώνη, δεν απομένει, υποδεικνύει, άλλη αντίδραση από το προσωρινό κλείσιμο των οδοφραγμάτων, μέχρι την απελευθέρωση των τριών αστυνομικών.

Την κάθετη διαφωνία της με την εισήγηση για προσωρινό κλείσιμο των οδοφραγμάτων εξέφρασε η Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου.

Να κλείσουν τα οδοφράγματα δήλωσε και ο πρώην Ευρωβουλευτής, Μάριος Ματσάκης. Μιλώντας στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ, «Μεσημέρι και Κάτι», ο κ. Ματσάκης κάλεσε τους πολίτες να παραστούν σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 2 μετά το μεσημέρι, στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου.

Στις 2:30 η "απόφαση" για τους 3 αστυνομικούς


Ενώπιον του ψευδοστρατοδικείου, όπου οδηγήθηκαν γύρω στις 11 το πρωί, «απολογήθηκαν» οι τρεις αστυνομικοί του Τμήματος Τροχαίας Λευκωσίας, οι οποίοι απήχθησαν προχθές το μεσημέρι από τις κατοχικές δυνάμεις, ενώ καταδίωκαν ημιφορτηγό με πινακίδες του ψευδοκράτους, σε περιοχή της Λουρουτζίνας, στη νεκρή ζώνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί ανέφεραν πως νόμιζαν ότι βρίσκονταν στην Ποταμιά και δεν αντιλήφθηκαν ότι περασαν στο έδαφος της Λουρουτζίνας.

Η «απόφαση» από το ψευδοαστρατοδικείο αναμένεται γύρω στις 2:30 το μεσημέρι.

Στον χώρο του «δικαστηρίου» έσπευσαν και συγγενείς των τριών αστυνομικών, μεταφέροντας μαζί τους χρήματα για το ενδεχόμενο που ζητηθεί χρηματική εγγύηση για την «απελευθέρωση» τους.
 
Την διαδικασία παρακολούθησε και ο πατέρας του 19 χρόνου Τουρκοκύπριου, τον οποίο καταδίωκαν οι τρεις αστυνομικοί.

Οι τρεις Ελληνοκύπριοι αστυνομικοί, Αντώνης Αντωνίου, Σάββας Σάββα και Χριστόδουλος Αναστασίου, που απήχησαν χθες από τις κατοχικές περιοχές στην νεκρή ζώνη στην περιοχή Δαλιού αντιμετωπίζουν κατηγορίες που αφορούν την κατοχή όπλων, πυρομαχικών, την πρόκληση σωματικής βλάβης, την είσοδο σε «στρατιωτική» περιοχή και την είσοδο στα κατεχόμενα χωρίς «άδεια».

Στο «δικαστήριο» όπου προσήχθησαν χθες αναφέρθηκε πως στην κατοχή των τριών αστυνομικών βρέθηκαν όπλα και σφαίρες ενώ αυτά και το αυτοκίνητο και η μοτοσικλέτα «κατασχέθηκαν" ως τεκμήρια. Ενώπιον του ψευδοδικαστηρίου παρατέθηκαν τα γεγονότα και αποφασίστηκε η παραπομπή των τριών αστυνομικών αύριο σε ψευτοστρατοδικείο.

Σε κινητοποίηση έχουν τεθεί οι αστυνομικές αρχές και το υπουργείο Άμυνας, ενώ η κυβέρνηση προβαίνει σε ενέργειες προς τα Ηνωμένα Έθνη για απελευθέρωση των τριών αστυνομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τουρκοκύπριος, βοσκός στο επάγγελμα, φέρεται να είναι μεγαλέμπορος ναρκωτικών και πληροφοριοδότης των κατοχικών αρχών.

Εξάλλου, σε Τουρκοκύπριο που καταζητείται από την κυπριακή Αστυνομία για υποθέσεις ναρκωτικών, ανήκει το ημιφορτηγό, το οποίο είχαν επιχειρήσει να ανακόψουν οι τρεις απαχθέντες αστυνομικοί στη νεκρή ζώνη κοντά στη Λουρουτζίνα.

Τη συγκεκριμένη στιγμή, το όχημα οδηγούσε ο γιος του καταζητούμενου και εκτιμάται ότι γι' αυτό τον λόγο ο νεαρός επιχείρησε να διαφύγει και δεν σταμάτησε στο σήμα των μελών της Τροχαίας.

Ειρωνεία και προπαγάνδα από τον τουρκοκυπριακό τύπο    

Τα σημερινά τουρκοκυπριακά φύλλα αναφέρονται στην προσαγωγή σε ψευδοδικαστήριο των τριών αστυνομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας οι οποίοι απήχθηκαν προχθές από τους Τούρκους ενώ καταδίωκαν  έναν Τουρκοκύπριο. Οι εφημερίδες δημοσιεύουν φωτογραφίες των αστυνομικών οι οποίοι οδηγούνται στο ψευδοδικαστήριο με χειροπέδες. Όπως αναφέρεται, σε εθελοντική κατάθεση παραδέχτηκαν την κατηγορία. Ο ανακριτής της υπόθεσης ζήτησε την κράτηση των αστυνομικών για μια μέρα, αίτημα το οποίο έγινε αποδεκτό από το ψευδοδικαστήριο

Αναφερόμενος στην παράνομη σύλληψη των αστυνομικών, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης  Ντερβίς Έρογλου υπενθύμισε στην  «ελληνοκυπριακή διοίκηση» , όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, ότι το ψευδοκράτος είναι χωριστό κράτος

«Παραβίασαν  στρατιωτική περιοχή, εισήλθαν σε τουρκική περιοχή οπλισμένοι και επί πλέον στα εδάφη μας προσπάθησαν να χτυπήσουν ανθρώπους μας. Εδώ είναι ένα κράτος δικαίου  και είναι χωριστό από το Νότο. Είναι φυσικό να προσαχθεί στη δικαιοσύνη μας ο οποιοσδήποτε παραβιάσει την στρατιωτική περιοχή και εισέλθει στα εδάφη μας, ακόμη και αν είναι αστυνομία του Νότου», ισχυρίστηκε ο  Ερογλου.

Σε ερώτηση κατά πόσο το επεισόδιο μπορεί να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις απάντησε αρνητικά και είπε ότι πρόκειται για αστυνομικής φύσεως υπόθεση.

Ο "Τουρκοκυπριακός σύνδεσμος ανθρωπίνων δικαιωμάτων" επέκρινε την ενέργεια της κυπριακής αστυνομίας να καταδιώκει Τουρκοκύπριο στην νεκρή ζώνη και να εισέρχεται σε εδάφη που, κατά την δήλωση, «βρίσκονται υπό τουρκοκυπριακή κυριαρχία».

Εν τω μεταξύ ο λεγόμενος δήμαρχος Λουρουτζίνας Χασάν Μπαρμπαρός και η «κοινοτάρχης» Σουλτάν Μπαρμπαρός, δήλωσαν  στην «Γενιντουζέν» ότι επιβάλλεται η δημιουργία οδοφράγματος στην Λουρουτζίνα καθ’ ότι η απουσία του δίνει τη  ευκαιρία σε κάποιους να ασχοληθούν με παράνομες πράξεις.

Η «Σταρ» αφιερώνει το κύριο θέμα της στην απαγωγή με τίτλο «Ζήτησαν την  βοήθεια των Η.Ε.».

Η «Βολκάν» γράφει, «Θα λογοδοτήσουν  ενώπιον της δικαιοσύνης της ‘ΤΔΒΚ’»

Η «Χαβαντίς» έχει ως τίτλο «Να ευγνωμονούν τον τουρκικό στρατό». Όπως αναφέρει, σύμφωνα με δηλώσεις αυτόπτων μαρτύρων, αν δεν κατέφθανε ο στρατός, οι τρεις αστυνομικοί κινδύνευαν να λιντσαριστούν από τους οικείους και τους γείτονες του 19χρονου Τουρκοκύπριου, Τζοσκούν Αλασλάν.

Στενή παρακολούθηση ατόμων του υποκόσμου για την κλοπή των εκρηκτικών

Υπό τον  στενό κλοιό της Αστυνομίας βρίσκονται πέντε με έξη μέλη του υποκόσμου που φαίνεται να έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην κλοπή των εκρηκτικών από το Στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς.  Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αποκάλυψε  πως η αστυνομία τους παρακολουθεί διακριτικά και περιμένει κάποια λάθος κίνηση τους  για να επέμβει. Έκανε μάλιστα λόγο για παραγγελία των εκρηκτικών.  Από την πλευρά τους, οι εμπλεκόμενοι ανακριτές, στρατιωτικοί και μη, θεωρούν σίγουρο το γεγονός ότι η κλοπή έγινε συστηματικά και ίσως να ξεκίνησε δύο μήνες προηγουμένως.  Σκηνοθετικά λοιπόν ενήργησαν ώστε να φανεί ότι η κλοπή έγινε σε μία νύχτα κι αποκαλύφθηκε τα ξημερώματα της επομένης.

Πάντως, οι ελπίδες της αστυνομίας στηρίζονται στο «κελαϊδημα» κάποιων από τους δύο συλληφθέντες,  προκειμένου  να αρχίσει πλέον να ξετυλίγεται το νήμα της υπόθεσης.  Το μεσημέρι ο Υπουργός με τον Αρχηγό Πέτρο Τσαλικίδη, αναχώρησαν για τη Λεμεσό, όπου παρακάθησαν  σε σύσκεψη στην Ταξιαρχία, όπου ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις.
Πηγές: Σημερινή 1, 2, 3

«Πλάκα μας κάνει ο κ. Βενιζέλος; Για γερμανούς, ισπανούς, γάλλους κ.λ.π. η λίστα Φαλτσιάνι απέδωσε δισεκατομμύρια σε πρόστιμα και για εμάς είναι προϊόν υποκλοπής, άρα άχρηστη;»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, σχολιάζοντας τις θέσεις του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου για τη λίστα Λαγκάρντ δήλωσε τα εξής:

«Πλάκα μας κάνει ο κ. Βενιζέλος; Για Γερμανούς, Ισπανούς, Γάλλους κλπ η λίστα Φαλτσιάνι απέδωσε δισεκατομμύρια σε πρόστιμα. Εκεί τα αντίστοιχα ΣΔΟΕ δεν είχαν κανένα κόλλημα να γεμίσουν τα ταμεία τους με περίπου 10 δις ευρώ, χωρίς να σκεφθούν αν η λίστα τους είναι προϊόν υποκλοπής ή όχι. Για μας γιατί θα πρέπει να είναι προϊόν υποκλοπής, άρα άχρηστη όταν πολύ περισσότερο παραδόθηκε επίσημα από την τότε Υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ στον τότε Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου;

Και εάν εξακολουθεί ο κ. Βενιζέλος να στέκεται πίσω από νομικά ζητήματα, τότε με τη μορφή του κατεπείγοντος ας στείλει στη Βουλή νομοσχέδιο που θα παρακάμπτει απαγορεύσεις. Άμα θέλει η πολιτική και όταν θέλουν οι πολιτικοί τα πάντα μπορούν να κάνουν. Από το να καταστρέφουν την Ελλάδα, μέχρι να την αναστηλώσουν.

Ας προτιμηθεί το δεύτερο...»


  • Κατά τη γνώμη του Τόμσεν, "οι αποζημιώσεις για απολύσεις στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη"...
  • Στο τραπέζι και το θέμα του κατώτατου μισθού, ενώ συγχρόνως ψάχνουν "τρόπους να τονωθεί η απασχόληση, κυρίως των νέων" (!)

Με τον πλέον επίσημο τρόπο άνοιξε η τρόικα τη συζήτηση για τη μείωση των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης, κατά τη σημερινή συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλέον πιεστική πρόταση ήρθε από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, ο οποίος υποστήριξε κάτι που και ο ίδιος υπουργός Εργασίας έχει παραδεχθεί: ότι οι αποζημιώσεις στη χώρα μας είναι από τις πλέον υψηλές που ισχύουν στην Ευρώπη (!)

Από την πλευρά της πάντως η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δήλωσε στους εκπροσώπους των δανειστών ότι οι συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική αγορά εργασίας δεν είναι ώριμες για να ανοίξει ένα τέτοιο θέμα, τη στιγμή που και παρεμβάσεις το προηγούμενο διάστημα έχουν γίνει στο επίπεδο της μείωσης του χρόνου προειδοποίησης, αλλά και οι μισθοί έχουν υποχωρήσει σημαντικά, επηρεάζοντας και το ύψος της αποζημίωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών έθεσαν επίσης και το θέμα του κατώτατου μισθού , για το οποίο η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα καταθέσει χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου θα καθορίζονται οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Εργασίας.

Αντίστοιχο χρονοδιάγραμμα θα κατατεθεί και για το θέμα της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους, ήτοι τη μείωση κατά 3,9% των εργοδοτικών εισφορών, κάτι βέβαια για το οποίο έχει εκφράσει ενστάσεις ακόμη και η εργοδοτική πλευρά.

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνάντησης συζητήθηκαν ακόμη τα θέματα της προώθησης προγραμμάτων για την τόνωση της απασχόλησης κυρίως των νέων, καθώς και της αναμόρφωσης του σώματος επιθεωρητών εργασίας.

Η τρόικα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανέλθει για το θέμα της αποζημίωσης, ενώ δεν ορίστηκε νέο ραντεβού μεταξύ των δυο πλευρών.
Πηγή: Κεφάλαιο 


H Ελλάδα ζει ημέρες δράματος πριν από τη δόση, μόνο που ούτε αυτή τη φορά το δράμα θα οδηγήσει σε κάθαρση. Ομως το χαλί στην τρόικα και τον Τόμσεν το έστρωσαν όλοι αυτοί που τους ξέρουμε, αλλά οι χαμαιλέοντες της πολιτικής και της δημοσιογραφίας προτιμούν να ξεχνούν. Αυτοί δέχτηκαν τους «κανόνες του παιχνιδιού» των δανειστών και κόλλησαν την Ελλάδα στον τοίχο. Οι αμαρτίες όλων αυτών οδήγησαν την Ελλάδα στο χρεοστάσιο και σήμερα χαμογελούν αμέριμνοι, δείχνοντας το Der Spiegel: «Πιόνια πολιτικών συμφερόντων» οι ελεγκτές της τρόικας καταγγέλλει το γερμανικό έντυπο και γελάει κάθε πικραμένος.

«Πιόνια πολιτικών συμφερόντων», λοιπόν, έχουν καταστεί οι ελεγκτές της τρόικας, σύμφωνα με σχόλιο που δημοσιεύεται στο Der Spiegel, στο οποίο μάλιστα προτείνεται η διάλυσή της. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, καθένα από τα μέλη της τρόικας ακολουθεί τα δικά του συμφέροντα, ενώ οι αποφάσεις για την τύχη της Ελλάδας λαμβάνονται τελικά από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και κυρίως από το Βερολίνο. Εντάξει, αυτό εμείς το είπαμε προ πολλού.

«Ακριβώς επειδή πρέπει να ληφθούν αντιδημοφιλείς αποφάσεις, είναι βολικό να φορτώνονται όλα σε ανεξάρτητες επιτροπές, χωρίς την κρίση των οποίων δεν αποφασίζεται, υποτίθεται, τίποτα» αναφέρει ο αρθρογράφος και τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ενώ το ΔΝΤ πιέζει για μία κατά το δυνατόν πιο αντικειμενική έκθεση. «Αν η τρόικα παρουσιάσει μια αρνητική για την Ελλάδα έκθεση, το ΔΝΤ θα μπορούσε να σταματήσει τη συμμετοχή του στη διάσωσή της. Ακόμη όμως και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, τα κράτη της Ευρωζώνης δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει» υποστηρίζει το περιοδικό. Απλώς, έτσι είναι...

Στο ίδιο περιοδικό δημοσιεύεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη του νομπελίστα καθηγητή οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια (ΗΠΑ) Τζόζεφ Στίγκλιτς. Ο Αμερικανός οικονομολόγος επισημαίνει τις γνωστές αλήθειες. Η πηγή της κρίσης, κατά τον καθηγητή, «δεν βρίσκεται στα υπερβολικά υψηλά μακροπρόθεσμα χρέη και ελλείμματα. Η ύφεση προκάλεσε τα ελλείμματα, και όχι το αντίστροφο. Πριν από την κρίση η Ισπανία και η Ιρλανδία είχαν δημοσιονομικά πλεονάσματα και δεν μπορούν να κατηγορηθούν για σπατάλες».

Για την έξοδο από την κρίση, ο Στίγκλιτς δεν βλέπει παρά δύο λύσεις: «Οι εναλλακτικές λύσεις είναι: περισσότερη ή καθόλου Ευρώπη. Ολες οι ενδιάμεσες λύσεις είναι ασταθείς». Συγκεκριμένα, λέει μεταξύ άλλων τα εξής: «Το βασικό πρόβλημα στην Ευρώπη είναι προς το παρόν τα πακέτα λιτότητας, τα οποία μειώνουν τη ζήτηση και αποδυναμώνουν την οικονομική ανάπτυξη. Η εγκατάλειψη αυτής της πολιτικής είναι απολύτως αναγκαία, για να αποκτήσουμε περισσότερη ισότητα. Για παράδειγμα, η Ισπανία γίνεται όλο και πιο αδύναμη, το χρήμα φεύγει από τη χώρα, είναι παγιδευμένη σε μια υφεσιακή πορεία. Περισσότερη δημοσιονομική πειθαρχία απλώς θα επιδείνωνε την παρακμή. Ποτέ καμία εθνική οικονομία δεν ξεπέρασε την ύφεση με τη βοήθεια της λιτότητας».

Στην ερώτηση πώς η Εσθονία και η Λιθουανία βελτίωσαν την παραγωγικότητά τους μέσω μισθολογικών περικοπών και ανέκαμψαν, απαντάει: «Πρόκειται για μικρές χώρες, οι οποίες μπορούν να εξισορροπήσουν την απώλεια δημοσίων δαπανών με περισσότερες εξαγωγές. Αλλά αυτό δεν λειτουργεί τόσο απλά όταν η συναλλαγματική ισοτιμία είναι σταθερή και οι εμπορικοί εταίροι δεν είναι σε καλή κατάσταση. Οι χώρες που βρίσκονται σε κρίση δεν υποφέρουν από υπερβολικές δαπάνες. Το πρόβλημα εκεί δεν είναι η προσφορά, αλλά η ζήτηση. Η δημοσιονομική και η νομισματική πολιτική είναι υπεύθυνες να αποκαταστήσουν την πλήρη απασχόληση». Και προσθέτει: «Επειδή οι κυβερνήσεις διαφέρουν από τους ιδιωτικούς προϋπολογισμούς. Αν ένας πολίτης περιορίζει τις δαπάνες του, αυτό δεν έχει επιπτώσεις στη χώρα. Εξ αυτού δεν αυξάνεται η ανεργία. Οταν όμως η κυβέρνηση μειώνει τις δαπάνες της, τότε αυτό έχει ισχυρό αντίκτυπο. Μια αύξηση μπορεί να θέσει σε κίνηση την παραγωγή, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για ανθρώπους οι οποίοι διαφορετικά θα παρέμεναν άνεργοι».

Τέλος, για το μέλλον της Ευρώπης επισημαίνει τα εξής: «Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Οι εναλλακτικές λύσεις είναι: περισσότερη ή καθόλου Ευρώπη. Ολες οι ενδιάμεσες λύσεις είναι ασταθείς. Και οι δύο στρατηγικές θα κόστιζαν στη Γερμανία, αλλά η «περισσότερη» Ευρώπη» θα κοστίσει λιγότερα. Η Ευρώπη χρειάζεται ένα κοινό τραπεζικό σύστημα και μια κοινή δημοσιονομική πολιτική. Και αν εκδώσει κοινά ομόλογα, θα μπορούσε να έχει ακόμα ευνοϊκότερη πρόσβαση στις αγορές δανεισμού από ό,τι οι ΗΠΑ. Ετσι, «η περισσότερη Ευρώπη» δεν είναι καλύτερη μόνο για την Ισπανία ή την Ιταλία, αλλά και για τη Γερμανία».

Του Καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου

Πριν έξι μήνες, τον Μάρτιο του 2012 ο τότε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ Χρυσοχοϊδης, που ανήκει στους 33 «επιβιώσαντες» την δοκιμασία των Εθνικών Εκλογών της 17ης Ιουνίου 2012 Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, είχε ανακοινώσει τη δημιουργία 30 «Κέντρων Φιλοξενίας Λαθρομεταναστών» σε 10 Περιφέρειες της Ελλάδας (εκτός των νησιών μας).

      Εάν δεν με απατά η μνήμη μου, ένα από τα επιχειρήματα που είχε χρησιμοποιήσει ο κ Χρυσοχοϊδης ήταν και η δημιουργία περίπου 1,000 νέων θέσεων εργασίας σε κάθε περιοχή που θα εγκατασταθεί τέτοιο Κέντρο.

      Το «δέλεαρ» πιθανής απασχόλησης σε μια εποχή τραγικά δραματικής ανεργίας «ακούγεται καλά» έστω και εάν ΔΕΝ ειπώθηκε με ποιες διαδικασίες και με ποια «κριτήρια» θα γίνουν οι σχετικές προσλήψεις…

      Πάντως παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της FRONTEX, όπως όλοι μας μαθαίνουμε, η προσέλευση λαθρομεταναστών στην Ελλάδα (πολλοί λένε ότι είναι από τη Συρία) συνεχίζεται κανονικά.

      Σε κάθε ένα από τα 30 αυτά Κέντρα, σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο του κ Χρυσοχοϊδη, ο αριθμός  των φιλοξενουμένων λαθρομεταναστών θα έφτανε (ίσως και να ξεπερνούσε λίγο) τα 1000 (ΧΙΛΙΑ) άτομα.

       Δηλαδή μιλούσε ο κ Χρυσοχοϊδης στο σχέδιό του (που δεν γνωρίζω εάν το συνεχίζει απαράλλακτο ή με κάποιες αλλαγές ο κ Δένδιας) για εγκατάσταση ενός ΤΑΓΜΑΤΟΣ ή ίσως αριθμητικά και ενός ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ νεαρών αλλοδαπών στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνων λαθρομεταναστών σε 30 διαφορετικά σημεία της Ελληνικής Επικράτειας.

       Δεν υποκρύπτει ΚΑΜΙΑ εθνοτικά ή θρησκευτικά μισαλλόδοξη διάθεση το σημερινό μου άρθρο και ΔΕΝ έχω λόγους να πιστεύω ότι κάθε λαθρομετανάστης είναι εν δυνάμει ένας πιθανός «αντάρτης πόλεων» κόντρα στους Έλληνες και την Ελλάδα…

        Αλλά ΔΕΝ μπορώ να πιστέψω ότι και οι ΑΡΧΕΣ μας διαθέτουν ακριβή στοιχεία για τον κάθε λαθρομετανάστη που κυκλοφορεί ελεύθερα στο Κέντρο της Αθήνας και θα μεταφερθεί οσονούπω σε ένα από τα 30 «Κέντρα Φιλοξενίας Μεταναστών».

        Υποθέτω, καλόπιστα, ότι οι άνθρωποι που κρατούν στα χέρια τους τις Τύχες του Έθνους τα έχουν σκεφτεί, και τα έχουν μελετήσει όλα και δεν υπάρχει ΟΥΔΕΙΣ λόγος για δική μας ανησυχία.

        Στο μεταξύ, βέβαια, η «εγχώρια» τρόικα και μαζί ΟΛΟΙ οι Έλληνες αναμένουμε με αγωνία τις αντιδράσεις της «εισαγόμενης» τρόικας για τις περικοπές των αρχικά 11,5 δις ευρώ που τώρα αρχίζει να μοιάζει μάλλον με 14,5 δις ευρώ (ενώ βλέπουμε δυσκολίες αποδοχής μέτρων μερικών δις που προτείνει η «εγχώρια τρόικα» και μάλλον απορρίπτει η «εισαγόμενη τρόικα»).

        Καθώς μπήκαμε ήδη στον Οκτώβριο μήνα και θα συζητηθεί στη Βουλή ο επόμενος ετήσιος προϋπολογισμός που αναμένεται να δημιουργήσει αρκετή ένταση κατά τη συζήτησή του και ιδιαίτερα κατά την ψήφισή του επέλεξα να θυμίσω στους φίλους αναγνώστες του blog το θέμα των Κέντρων Φιλοξενίας Λαθρομεταναστών που ζούνε στην Ελλάδα…
      
        Βλέποντας πώς εξελίσσεται η «Ισλαμική Άνοιξη», παρακολουθώντας στις τηλεοπτικές μας οθόνες τις σκηνές όπου 3 ή 5 ή 8 άνδρες με ελαφρά όπλα πολεμούν τις Δυνάμεις της Εξουσίας (ιδιαίτερα εδώ και 18 μήνες στη Συρία) και έχοντας στο νου ότι ΟΛΑ μοιάζει να ανατρέπονται στα δεδομένα της νέας και δυναμικά εξελισσόμενης γεωπολιτικής στρατηγικής θέτω υπόψη σας και μερικά στοιχεία δημοσιευμένα στην ελληνική και αγγλόφωνη διαδικτυακή βιβλιογραφία.  

   Ο όρος «Ασύμμετρη απειλή» είναι σύγχρονος στρατιωτικός όρος που καθιερώθηκε κυρίως από στρατιωτικούς αναλυτές πολεμικών επιχειρήσεων μόλις στις δύο τελευταίες δεκαετίες. Ο όρος αυτός περιέχεται στα σενάρια νατοϊκών και εθνικών ασκήσεων καθώς και σε περιορισμένες κατά τόπους δραστηριότητες αμυντικής ανάπτυξης. Σήμερα λαμβάνεται σοβαρά υπόψη σε ανάπτυξη ειδικών μέτρων ασφαλείας.

    Γενικά, ασύμμετρος θεωρείται ο πόλεμος που διενεργείται από οργανωμένες μη-συμβατικές ομάδες, βασίζεται στην αναίρεση των κανόνων του δικαίου και του δικαίου του πολέμου, ενώ χρησιμοποιεί κυρίως χαμηλού σχετικά κόστους όπλα και επιχειρησιακή δράση που προκαλεί όμως, δυσανάλογα, μεγάλου (ασύμμετρου) κόστους αποτελέσματα στον υπέρτερο αντίπαλο, τόσο σε ανθρώπινες ζωές και υλικό όσο και σε ψυχολογικό και κοινωνικό κόστος. Κύριος σκοπός του είναι η εξασθένιση/κάμψη της αποφασιστικότητας και της αποτελεσματικής χρήσης των συντελεστών ισχύος του υπέρτερου αντιπάλου.

     Στις ασύμμετρες απειλές/συγκρούσεις συγκαταλέγονται ακόμη και οι επιθέσεις ανταρτών, τρομοκρατικών ομάδων ή άλλων οργανωμένων οντοτήτων που ενστερνίζονται τα ανωτέρω, και μπορεί να χρησιμοποιούν από συμβατικά ή αυτοσχέδια όπλα μέχρι όπλα μαζικής καταστροφής WMD (Weapons of Mass Destruction), πχ μικρά πυρηνικά (mini πυρηνικές βόμβες πλουτωνίου), ραδιολογικά (π.χ. dirty bombs), χημικά και βιολογικά όπλα. Ιστορικά, τέτοιες μεθόδους ακολούθησαν ασθενέστερες δυνάμεις εναντίον πολύ ισχυρότερων αντιπάλων (κυβερνήσεων κρατών ή πολυεθνικών οντοτήτων, πχ συλλογικών οργανισμών άμυνας και ασφάλειας).

     Για να έχετε περισσότερη ενημέρωση διαβάστε:
Του Σπύρου Ριζοπούλου
Από την συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στην International Herald Tribune, την οποία διάβασα το πρωί του Σαββάτου στην πτήση επιστροφής μου από το Παρίσι, είμαι σίγουρος πως οι αναγνώστες της κράτησαν μόνο το «μήνυμα» της φωτογραφίας του.
Όπως λένε και οι Κινέζοι «μια φωτογραφία, χίλιες λέξεις». Μας αρέσει, δεν μας αρέσει, η διεθνής κοινή γνώμη βαριέται να ξαναδιαβάσει χίλιες λέξεις για την Ελλάδα. Το ελληνικό πρόβλημα της κρίσης χρέους έχει καταχωρηθεί στην παγκόσμια συλλογική συνείδηση σαν ένα τοπικό πρόβλημα που έχει μπει σε μια ρουτίνα κι «απλά εκεί τα πράγματα είναι χάλια».

Ωστόσο, μια ματιά στη φωτογραφία θα έριξαν. Θα μπορούσε λοιπόν το μήνυμα να είναι διαφορετικό από αυτό που τελικά ήταν με τη συγκεκριμένη φωτογράφιση. Διότι, τι είδαν οι αναγνώστες της ΙΗΤ; Έναν πρωθυπουργό σε απόγνωση. Αν διάβασαν μάλιστα και τη λεζάντα το αίσθημα αυτό επιβεβαίωνε και ο ίδιος ο έλληνας πρωθυπουργός λέγοντας πως κάνει τη «σκληρότερη δουλειά στον κόσμο» και πως «είναι πόνος».

Στο πρωθυπουργικό γραφείο ο Σαμαράς όπως βλέπετε, κάθεται κάτω από μια λάμπα, αν και από τις μισόκλειστες κουρτίνες μπαίνει φυσικό φως και άρα είναι μέρα. Μοιάζει περισσότερο με έναν ταλαιπωρημένο ανακρινόμενο παρά με έναν πρωθυπουργό που θέλει να πει στην διεθνή κοινή γνώμη πως αγωνίζεται για τη σωτηρία της πατρίδας του.
Το χαμηλωμένο κεφάλι και το χέρι κάτω από τη μύτη σκεπάζοντας το στόμα, παραπέμπει σε μια ψυχολογία έντονου στρες, ενοχής και μεγάλης εσωτερικής σύγκρουσης. Πολύ μακριά δηλαδή από την εικόνα που πρέπει να έχει ένας Ηγέτης, ιδίως εάν συμβαίνει να διαχειρίζεται καταστάσεις που μοιάζουν πολύ με συνθήκες πολέμου.

Μπορείτε να φανταστείτε τον Ρούσβελτ ή τον Τσόρτσιλ σε ανάλογα φωτογραφικά ενσταντανέ να προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο πως θα κερδίσουν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο; Αν σε διαψεύδει η εικόνα, τα λόγια έχουν πολύ λίγη σημασία. Για αυτό και όπως έλεγε ο Muhhamand Ali «για να είσαι πρωταθλητής, πρέπει να πιστεύεις πως είσαι ο καλύτερος κι αν δεν είστε, υποκριθείτε το».

Όταν «θυματοποιείς» τον εαυτό σου, προσμένοντας οίκτο και εύνοια, ακόμη κι αν καταφέρεις να τα εισπράξεις δεν σημαίνει ότι οι άλλοι βλέπουν κάτι περισσότερο από αυτό που τους δείχνεις: Θύμα!
Και ως θύμα θα συνεχίσουν να σε αντιμετωπίζουν.

Εδώ κι έξι μήνες γράφω από αυτό το blog πόσο λάθος είναι ο τρόπος τον οποίο έχει ακολουθήσει η διαπραγματευτική τακτική της χώρας. Γράφω με πόση ενοχικότητα αντιμετωπίζει η ελληνική πολιτική ηγεσία τη διαχείριση της κρίσης. Γράφω πως η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να δει τη γεωπολιτική «μεγάλη εικόνα». Η φωτογραφία από μόνη της δείχνει πως θα πρέπει να συνεχίσω να γράφω.

Τελικά, φαίνεται πλέον πως η αποτυχία της καμπάνιας “Give Grreece a chance” δεν οφείλεται μόνον στους διαφημιστές και το γραφείο δημοσίων σχέσεων που την ανάλαβε. Ο ραγιαδισμός έχει γίνει DNA της πολιτικής τάξης κι έχει αναδειχθεί ως ενιαία στρατηγική, σε όλα τα μέτωπα.
ΥΓ: Ο ιστορικός του μέλλοντος όταν θα δει αυτή τη φωτογραφία, δεν θα αισθανθεί καθόλου έκπληκτος με την τύχη που επιφυλάχθηκε για την Ελλάδα. Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν την ιστορία.
δια την αντιγραφή netakiasΣτο ΣΔΟΕ, απέστειλε το Μέγαρο Μαξίμου τη λίστα με τους καταθέτες στην Ελβετία. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το πρωί, έφτασε στο γραφείο του πρωθυπουργού φάκελος με USB, τον οποίο απέστειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. Στη USB υπήρχε η γνωστή πλέον ως «λίστα Λαγκάρντ». Από το Μέγαρο Μαξίμου διευκρινίζουν ότι ο φάκελος δεν ανοίχθηκε και απεστάλη ως είχε στο ΣΔΟΕ για τα περαιτέρω. (πηγή εφημ. "Καθημερινή")

Κι εδώ ξεκινάει μία ιστορία, η οποία όχι μόνο όζει, αλλά είναι πιθανότατο να λειτουργήσει και ως κατακλείδα για την συνέχιση της παραμονής του Ευάγγελου Βενιζέλου στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ (ό,τι απέμεινε από αυτό), αλλά και ως μέλος της σημερινής συγκυβέρνησης.

Πριν από λίγες ημέρες ο Ευάγγελος Βενιζέλος παραπονέθηκε πως το ΠΑΣΟΚ απομακρύνθηκε από αυτόν. Ίσως να είχε και δίκιο. Σήμερα αποδεικνύεται πως ο Βενιζέλος έχει απομακρυνθεί από τα αυτονόητα. Και για να γίνουμε περισσότερο συγκεκριμένοι, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως δεν κατανοεί ούτε τη θέση, αλλά ούτε και την ευθύνη που φέρει οποιοσδήποτε πολιτικός διαχειρίζεται άμεσα ή έμμεσα έγγραφα ή άλλο υλικό για το οποίο αρμόδιες είναι ειδικές κρατικές υπηρεσίες.

Ως εκ τούτου, ο κ. Βενιζέλος, μετά την αποκάλυψη της εμπλοκής του στην κατοχή της λίστας (σε ηλεκτρονική μορφή), οφείλει να εξηγήσει γιατί δεν την δημοσιοποίησε ποτέ και γιατί δεν την παρέδωσε στις αρμόδιες οικονομικές αρχές. Η αποσιώπηση της ύπαρξης της συγκεκριμένης λίστας είναι βέβαιο πως ζημίωσε το δημόσιο, ενώ τίθεται επ’ αμφιβόλω το σημερινό της περιεχόμενο, το οποίο ο κ. Βενιζέλος μέχρι χθες το αντιμετώπιζε ως προσωπική του περιουσία.

Ποιος και πως μπορεί να εγγυηθεί πως το περιεχόμενο της παραδοθείσας λίστας είναι το πραγματικό και δεν έχει δεχθεί οιεσδήποτε αλλοιώσεις;
Ποιος και πως μπορεί να εγγυηθεί πως δεν χρησιμοποιήθηκε η συγκεκριμένη λίστα από τον ίδιο τον κ. Βενιζέλο ή πολιτικούς του συνεργάτες, προκειμένου να εξασφαλίσει πολιτική στήριξη από εκείνους που συμπεριλαμβάνονται (ή συμπεριλαμβάνονταν) στην συγκεκριμένη λίστα;
Ποιος και πως μπορεί, μετά από αυτό το γεγονός, να εγγυηθεί για το πολιτικό ήθος του κ. Βενιζέλου;
Ποιος και πως μπορεί, να εγγυηθεί πως δεν πρόκειται να επαναληφθεί στο μέλλον παρόμοιο περιστατικό κατάχρησης πολιτικής εξουσίας, τόσο από τον ίδιο τον κ. Βενιζέλο, όσο και από άλλους πολιτικούς, αφού έχει ιστορικά διαπιστωθεί πως αποτελεί πάγια τακτική η οικειοποίηση κρατικών εγγράφων και άλλου οπτικο-ακουστικού υλικού από εκείνους που αποχωρούν από την εξουσία;

Η οικειοποίηση της συγκεκριμένης λίστας από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αποτελεί περίτρανη απόδειξη της οπτικής γωνίας μέσα από την οποία παρακολουθούν ή συμμετέχουν οι Έλληνες πολιτικοί στην πραγματικότητα που βιώνει το σύνολο των υπολοίπων πολιτών. Αυτό το πολιτικό σύστημα, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος και οι αυλικοί τους, απαιτείται να απομακρυνθούν τάχιστα από οποιαδήποτε θέση εξουσίας, αφού σε καθημερινή βάση αποδεικνύουν πως δεν είναι ικανοί να υπάρξουν ούτε διαχειριστές πολυκατοικίας, αφού εργάζονται αδιαφανώς και λειτουργούν πέραν του νόμου και των όσων σαφέστατα ορίζονται για τις πράξεις στις οποίες δύνανται να προβαίνουν ως πολιτικοί. Η πραγματική πληγή της χώρας είναι ακριβώς αυτή η συμπεριφορά, η οποία μεταδόθηκε στην κοινωνία και αποτέλεσε πληγή για το σύνολο της χώρας.

Λυπούμαστε πολύ, αλλά ο κ. Βενιζέλος, μαζί με την USB που περιείχε την περιβόητη λίστα, θα έπρεπε να έχει παραδώσει και την οριστική και αμετάκλητη παραίτησή του από συγκυβερνήτης, ενώ αμέσως μετά θα έπρεπε να ανακοίνωσή του να ενημερώσει την οριστική αποχώρησή του από την πολιτική ζωή της χώρας.

Τέλος, απορίας άξιο είναι εάν η Βουλή θα προχωρήσει σε άρση της βουλευτικής ασυλίας του κ. Βενιζέλου, αφού με εντολή του ο κ. Πεπόνης είχε τονίσει ότι εφόσον εξακριβωθεί η ύπαρξη της λίστας, να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης του αδικήματος της υπεξαγωγής εγγράφων, σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος κάθε υπευθύνου κρατικού υπαλλήλου που δεν αξιοποίησε το επίμαχο υλικό προστατεύοντας πολίτες που ενδεχομένως έχουν φοροδιαφύγει και μάλιστα με αδήλωτα μεγάλα χρηματικά ποσά.
Άραγε, θα ζητήσει κάποιος βουλευτής την άρση της ασυλίας του κ. Βενιζέλου; Και αν ναι, θα συμφωνήσει το κοινοβούλιο ώστε να ελεγχθεί ποινικά ο μέχρι και σήμερα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συμμετέχων στην συγκυβέρνηση;


ΥΓ: Σαν μεγάλη έκπληξη μαθαίνουμε πως ο κ. Διώτης δήλωσε ότι δεν μπορούν να αξιοποιηθούν κλαπέντα στοιχεία!!! Ενώ ως φυσιολογική παρείσφρηση θεωρούμε την δήλωση του Θόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος αμφισβήτησε την λίστα χαρακτηρίζοντάς την «πλαστή». Είναι νόμιμη; Είναι πλαστή; Θα χρησιμοποιηθεί; Ποιος θα το αποφασίσει αυτό; Μήπως κανείς;

Η δήλωση Βενιζέλου για την περιβόητη λίστα. Τα συμπεράσματα δικά σας.

«Η δημόσια συζήτηση για την "περιβόητη" λίστα Ελλήνων καταθετών σε ελβετική τράπεζα που σύμφωνα με δήλωσή του παρέλαβε στα τέλη 2010 ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου και παρέδωσε στις αρχές Ιουνίου 2011 στον τότε Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Ι. Διώτη, τείνει να εκθέσει διεθνώς τη χώρα και να ακυρώσει την προσπάθειά μας για σύναψη διακρατικής σύμβασης με την Ελβετία για τη φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων.

Θεωρώ συνεπώς αναγκαίο, για λόγους προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, να τονίσω τα εξής:

»Ανέλαβα τα καθήκοντα του Υπουργού Οικονομικών στις 17 Ιουνίου 2011. Τον Αύγουστο του 2011 ο κ. Διώτης, με αφορμή και πάλι δημοσιεύματα για την ύπαρξη "λίστας" με ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, με ενημέρωσε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου του είχε παραδώσει ατύπως κάποια ηλεκτρονικά στοιχεία που δεν συνιστούσαν όμως σε καμία περίπτωση αρχείο που περιήλθε με νόμιμη διαδικασία στην υπηρεσία του και άρα δυνάμενο να υπαχθεί σε νόμιμη επεξεργασία από αυτή και πολύ περισσότερο να δημοσιοποιηθεί.

»Διαφορετικά, κατά τη νομική του εκτίμηση, τελείται σοβαρό ποινικό αδίκημα στο οποίο ο ίδιος, ως πρώην εισαγγελικός λειτουργός, δεν μπορούσε να συμπράξει.

»Με βάση τη γενική εικόνα των ηλεκτρονικών στοιχείων που μου έδωσε ατύπως ο κ. Διώτης, συμφώνησα αμέσως με τη νομική και υπηρεσιακή του εκτίμηση, όπως επέβαλε η θέση μου.

»Άλλωστε, το όργανο που έχει στη διάθεσή του ο εκάστοτε Υπουργός Οικονομικών για τη διενέργεια ελέγχων και την επεξεργασία στοιχείων –αλλά βεβαίως και για την αξιοποίηση κάθε είδους πληροφοριών- είναι το ΣΔΟΕ, ο επικεφαλής του οποίου είχε στη διάθεσή του και αξιολόγησε το παραπάνω υλικό. Όποιο υλικό είχε δοθεί σε εμένα ατύπως από τον κ. Διώτη και όπως ακριβώς μου δόθηκε βρίσκεται ήδη στα χέρια της Κυβέρνησης που γνωρίζει το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί.

»Βασική προτεραιότητά μας την περίοδο εκείνη ήταν και εξακολουθεί να είναι η σύναψη διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας – Ελβετίας για την πλήρη φορολόγηση όλων των καταθέσεων Ελλήνων στην Ελβετία κατά το πρότυπο παρόμοιων συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τη Γερμανία και το Ην. Βασίλειο.

»Η συμφωνία αυτή ελπίζω ότι θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα και θα έχει πραγματικό και όχι επικοινωνιακό αντίκρισμα για τα δημόσια έσοδα, δηλαδή για τον ελληνικό λαό».
Άγνοια για το Κυπριακό ζήτημα έχει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν είναι κακό καμιά φορά να μην είσαι γνώστης όλων των θεμάτων που προκύπτουν και με ευγένεια να δηλώνεις άγνοια».

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό πρακτορείο, ο Αμερικανός Πρόεδρος έφερε ως παράδειγμα την Κύπρο ερωτηθείς από υποστηρικτή του στην διάρκεια επίσκεψης στο Σικάγο, στο πλαίσιο της προεκλογικής καμπάνιας για τις προεδρικές εκλογές του 2012 στις ΗΠΑ.

Σε μια γενική ερώτηση για την προεκλογική εκστρατεία, ο Ομπάμα -όπως μεταδίδει το ΓΠΕ- απάντησε επί λέξει: ''Καμιά φορά δεν είναι κακό να λες 'δεν γνωρίζω'...αν κάποιος απευθύνει ερώτηση για την πολιτική στο Κυπριακό και εσύ απαντήσεις 'δεν γνωρίζω', όμως κοιτάξτε θα φροντίσω να μάθω και θα σας ενημερώσω''.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος- ο οποίος όπως παρατηρεί το ΓΠΕ- συνήθως δεν έχει πρόβλημα να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούν την εξωτερική πολιτική- δήλωσε ότι ''δεν πρέπει κάποιος να αναμένει ότι οι ηγέτες γνωρίζουν τα πάντα, κάθε μικρή λεπτομέρεια επί κάθε θέματος πολιτικής, αλλά πρέπει να ανταποκρίνονται με αβρότητα''.


Tο φωτογραφικό ρεπορτάζ που ακολουθεί (οι φωτογραφίες είναι από το Russia Today), αποκαλύπτει και αποδεικνύει τον αγώνα των Ισπανών κατά της εκεί πολιτικο-τραπεζικής χούντας. Εικόνες κρυμμένες από τα ΜΜΕ της Ελλάδας, τα οποία, ακολουθώντας πιστά τον δρόμο των κατοχικών μέσων ενημέρωσης, θεωρούν είδηση μόνο όσα εγκρίνουν οι εντολές της τρόικας.

Εκεί, στην Ισπανία, οι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, αγωνιζόμενοι για την αξιοπρέπειά τους, για τα δικαιώματά τους, για την ελευθερία τους και το αναφαίρετο δικαίωμα της επιβίωσης...
Εκεί, στην Ισπανία, οι πολίτες νύχτα και μέρα προσπαθούν στους δρόμους για να επανέλθουν τα αυτονόητα...
Εκεί, στην Ισπανία, άνθρωποι κάθε ηλικίας φωνάζουν και απαιτούν το δίκιο τους. ..
Εκεί, στην Ισπανία, οι πραιτωριανοί – ταγματασφαλίτες εκτελούν εντολές και τσακίζουν τον άοπλο λαό, που όμως δηλώνει παρών στην μάχη και τολμά να αγωνίζεται...
Εκεί στην Ισπανία, γνωρίζουν πως θα γίνουν σαν την Ελλάδα, αν δεν παλέψουν για όσα τους πήραν, αν δεν αγωνιστούν για τα παιδιά τους...

Εκεί, στην Ισπανία, δίνεται μία πρωτόγνωρη μάχη.

Εδώ, στην Ελλάδα, των νεο-ελλήνων η κατάσταση είναι οικτρή. Και δεν έχουμε δει ακόμη το τέλος του δρόμου που μας έβαλαν να βαδίσουμε. Δεν είδαμε ακόμη την φρίκη που μας ετοίμασαν… Τη νιώθουμε, αλλά μένουμε απαθείς, φοβικοί και πανικόβλητοι. Δεν έχουμε ούτε το θάρρος να σηκώσουμε το βλέμμα μας απέναντι σε μία κυβέρνηση που ΔΕΝ εκπροσωπεί ούτε ένα πετραδάκι από αυτή τη χώρα.
Εδώ στην Ελλάδα, αν σήμερα σταυρωνόταν ο Χριστός, δεν θα είχε δίπλα του τους κλέφτες… Γιατί αυτοί θα είχαν πληρώσει τους στρατιώτες και θα είχαν διαφύγει.
Εδώ, σε αυτή την τραγική Ελλάδα, βλέπουμε ένα φοβερό παράδοξο: υπνωτισμένους και άβουλους ανθρώπους να προχωρούν στον όλεθρό τους!

Και όμως! Εδώ σε αυτή την Ελλάδα μπορούμε να νικήσουμε το θηρίο που μας απειλεί με εξαφάνιση. Εδώ, μπορούμε να αντιστρέψουμε τους όρους και να γίνουμε παγκόσμιος φάρος και παράδειγμα αγώνα για όλους τους λαούς που δέχτηκαν ή δέχονται την επίθεση των υπανθρώπων. 

Εδώ, στην Ελλάδα, θα δοθεί η τελική μάχη...