Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

21 Σεπ 2012


Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα το απόγευμα στη Λισσαβόνα έξω από το προεδρικό μέγαρο, όπου πραγματοποιούνταν η σύνοδος του Συμβουλίου του Κράτους προκειμένου να αναλυθούν τα νέα μέτρα λιτότητας, που έχουν προκαλέσει ένα κοινωνικό ορυμαγδό στη χώρα.

«Κλέφτες, κλέφτες…» διατράνωναν οι διαδηλωτές, κρατώντας επιγραφές με την φωτογραφία του πρωθυπουργού Πέντρου Πάσους Κοέλιου, ο οποίος προκάλεσε τη μήνη των συμπατριωτών του μετά την αναγγελία των αυξήσεων, από τον επόμενο χρόνο, των κρατήσεων για το κοινωνικό κράτος, γεγονός που μεταφράζεται σε περισσότερη μείωση των απολαβών τους.

«Ο λαός έχει κουραστεί να τον κλέβουν και να τον ταπεινώνουν», τόνιζαν στα συνθήματά τους οι διαδηλωτές, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μη πολιτικοποιημένων κοινωνικών δικτύων, τα οποία βρίσκονταν ήδη πίσω από τις κινητοποιήσεις που το περασμένο Σάββατο έβγαλαν στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε περίπου 30 πόλεις.

Πάνω από 11.500 άνθρωποι ανακοίνωσαν στο Facebook την πρόθεσή τους να διαδηλώσουν στη σημερινή κινητοποίηση, εκφράζοντας την «αμέριστη βούλησή τους για αλλαγή».
«Αξιώνουμε την παραίτηση όλης της κυβέρνησης», τόνισε στα τηλεοπτικά δίκτυα ένας σπουδαστής, απηχώντας ένα από τα κύρια συνθήματα της διαδήλωσης, ενώ ένας συνταξιούχος υπερθεμάτισε λέγοντας πως «θέλω να διαμαρτυρηθώ ενάντια στα καθάρματα, τους αγράμματους, εκείνους τους ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τίποτε από τη ζωή».

Μπροστά από το Προεδρικο Μέγαρο βρίσκονταν αναπτυγμένες δυνάμεις των ειδικών κατασταλτικών δυνάμεων, που έφραζαν την είσοδό του.

Απέναντι στο εύρος των αντιδράσεων, ο πρόεδρος Ανίμπαλ Καβάκου Σίλβα, του οποίου καίτοι ο ρόλος είναι συμβολικός, ωστόσο χαίρει μεγάλου ηθικού κύρους στη χώρα, συγκάλεσε το Συμβούλιο του Κράτους—ένα συμβουλευτικό όργανο, που συγκροτείται από πρώην προέδρους και άλλες προσωπικότητες—για να αναλύσουν τα νέα μέτρα λιτότητας, στα πλαίσια του σχεδίου δανεισμού των 78 δισεκ. ευρώ που συμφώνησε η Πορτογαλία με την ΕΕ και το ΔΝΤ για να βγάλει τη χώρα από την οικονομική κρίση.

Μολαταύτα, παρά τις βαθιές μεταρρυθμίσεις, η χώρα διέρχεται μία σοβαρή δημοσιονομική κρίση και η ανεργία έχει φθάσει στο απόγειό της.

Ο βρετανός συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι, εναντίον του οποίου είχε εκδοθεί φάτουα από τον ιρανό ανώτατο πνευματικό ηγέτη, δήλωσε σε συνέντευξή του πως κάτι έχει πάει λάθος στην καρδιά του ισλάμ.
 
   Ο Ρούσντι τόνισε στη συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα Le Monde πως τα χρόνια που προσπαθούσε να γλυτώσει από την φάτουα που εξέδωσε εναντίον του το 1989 ο Αγιατολάχ Χομεϊνί έδωσε μεγαλύτερη προσοχή στην ριζοσπαστικοποίηση του μουσουλμανικού κόσμου.
 
   "Κάτι πήγε λάθος στην καρδιά του ισλάμ. Είναι πολύ πρόσφατο. Θυμάμαι όταν ήμουν νέος, πολλές πόλεις του μουσουλμανικού κόσμου ήταν κοσμοπολίτικες με σημαντικό πολιτισμό", επισήμανε.
 
   "Για μένα είναι τραγικό το πώς αυτός ο πολιτισμός οπισθοδρόμησε, σαν ένα τραύμα που προκαλεί κάποιος στον εαυτό του. Το ισλάμ στο οποίο μεγάλωσα ήταν ανοικτό, με επιρροές από τον ινδουισμό και τον σουφισμό και όχι σαν το σημερινό που εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα", πρόσθεσε.
 
   Η φάτουα (θρησκευτικό διάταγμα) εναντίον του συγγραφέα για το μυθιστόρημά του "Σατανικοί Στοίχοι" έκανε τον Ρούσνι σύμβολο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην ελευθερία της έκφρασης και τον σεβασμό της θρησκευτικής ευαισθησίας.
 
   Η συνέντευξη, που δημοσιεύεται στα γαλλικά, έγινε στις 12 Σεπτεμβρίου. Αυτήν την εβδομάδα κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Ρούσντι που περιγράφει τα εννιά χρόνια της ζωής του μετά την έκδοση της φάτουα.
 
   "Υπάρχει ένα όριο πέρα από το οποίο δεν μπορείς να κατηγορείς πια τη Δύση. Αυτό το πιστεύω, αλλά αν υπήρχε έστω το παραμικρό σημάδι ότι η μουσουλμανική κοινότητα θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ανοικτή δημοκρατία, θα μπορούσα να αλλάξω γνώμη", είπε χαρακτηριστικά ο βρετανός συγγραφέας.
Οι βιομηχανικές χώρες σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους. Μέσα από τα χρηματοπιστωτικά συστήματα, έχουν δημιουργηθεί τεράστιες, πολύπλοκες δομές που μπορούν να έχουν τραγικές συνέπειες σε περίπτωση αποτυχίας

Ο Simon Johnson, καθηγητής επιχειρηματικότητας στο Sloan School of Management του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) και ο Peter Boone, Research Associate στο Centre for Economic Performance του London School of Economics, εκτιμούν ότι οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές δομές είναι τέτοιες που θα φέρουν στο μέλλον και χειρότερες κρίσεις σε σχέση με αυτές που έχουμε δει μέχρι σήμερα.

Σε άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό CentrePiece του Centre for Economic Performance του LSE, απόσπασμα του οποίου αναδημοσιεύεται και στο Voxeu.org, οι Johnson και Boone σχολιάζουν ότι υπάρχει ένα κοινό πρόβλημα πίσω από τα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ: η συμβιωτική σχέση μεταξύ πολιτικών, που ενδιαφέρονται μόνο για «στενά» συμφέροντα, και της ανάπτυξης ενός χρηματοπιστωτικού τομέα, ο οποίος γίνεται όλο και πιο αδιαφανής. Τα πακέτα διάσωσης έχουν ενθαρρύνει απερίσκεπτες συμπεριφορές στον χρηματοπιστωτικό κλάδο -ο οποίος συνεχίζει να συσσωρεύει κινδύνους- και θα οδηγήσουν σε έναν νέο γύρο σοκ, καταρρεύσεων και διασώσεων.

Οι συντάκτες του άρθρου χρησιμοποιούν τον όρο «κύκλος της Ημέρας της Κρίσεως» σημειώνοντας ότι όταν… γύρισε, το 2007-2008, οι πιο δραματικές εκδηλώσεις των συνεπειών του καταγράφηκαν στις εβδομάδες και τους μήνες που ακολούθησαν την κατάρρευση της Lehman Brothers, των ισλανδικών τραπεζών και την κακότεχνη «διάσωση» των τριών ιρλανδικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Οι συνέπειες περιλαμβάνουν επίσης την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, καθώς και τα συνεχιζόμενα προβλήματα -και τα δανειακά προγράμματα των ΔΝΤ και Ε.Ε.- τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Την ίδια στιγμή, άλλες χώρες της Ευρωζώνης όπως η Ιταλία και η Ισπανία δέχονται ισχυρές πιέσεις.

Ωστόσο, κάποιοι έχουν την αίσθηση ότι οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν αφήσει πίσω τους τα χειρότερα. Μετά από μία σειρά συνόδων κορυφής, υποστηρίζεται ότι η Ευρώπη βρίσκεται πια σε ένα μονοπάτι πιο αποφασιστικής προώθησης της ιδέας ενός ενοποιημένου τραπεζικού συστήματος, υποστηριζόμενου από αυτό που αναμένεται να εξελιχθεί σε ουσία της δημοσιονομικής ένωσης.

Ο «κύκλος της Ημέρας της Κρίσεως» συνεχίζει να γυρίζει. Και τα προβλήματα χωρίς αμφιβολία κατευθύνονται προς την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, σχολιάζουν οι Johnson και Boone, χαρακτηρίζοντας «ανησυχητικό» το επίπεδο εφησυχασμού που παρατηρείται σε αυτές τις χώρες σε ό,τι αφορά τη χάραξη πολιτικής. Όμως… το επόμενο γύρισμα αυτού του κύκλου φαίνεται ότι θα χτυπήσει ξανά την Ευρώπη και, πιθανότατα, με μεγαλύτερη σφοδρότητα απ’ όσο προηγουμένως.

Το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ηπειρωτικής Ευρώπης βρίσκεται σε μεγάλους «μπελάδες», υποστηρίζουν. Και εξηγούν ότι οι προϋπολογισμοί είναι μη βιώσιμοι και η ανάπτυξη δεν διαφαίνεται πουθενά στον ορίζοντα. Το κόστος των διασώσεων αυξάνεται και η επερχόμενη κλιμάκωση του προβλήματος είναι πιθανό να υπονομεύσει την πολιτική στήριξη για την Ευρωζώνη καθαυτή.

Μεταξύ άλλων, οι Johnson και Boone σημειώνουν ότι στις δεκαετίες του ’80 και του ’90 οι κρίσεις εμφανίζονταν κυρίως σε χώρες μικρού ή μέσου εισοδήματος, οι οποίες ήταν πολύ μικρές για να επηρεάσουν τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι κρίσεις που φοβόμαστε σήμερα σημειώνονται σε σχετικά πλούσιες χώρες και είναι αρκετά σοβαρές ώστε να επηρεάσουν την ανάπτυξη σε παγκόσμια κλίμακα.

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι οι σύγχρονες χρηματοπιστωτικές δομές επιτρέπουν σε μια οικονομία να δανείζεται πέραν των ορίων των αντοχών της – και σε υπερβολικό βαθμό σε σχέση με τις προοπτικές ανάπτυξης που παρουσιάζει. Η προσδοκία των διασώσεων είναι πια ενσωματωμένη στο σύστημα, με τη μορφή στήριξης από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες. Όμως οι προσδοκίες αυτές είναι λανθασμένες, διότι πολλές φορές οι ανάγκες του συστήματος είναι μεγαλύτερες από αυτές που μπορούν πραγματικά να εξυπηρετηθούν. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, σχολιάζουν οι δύο αρθρογράφοι, οι πολιτικοί βρίσκουν ευκαιρίες επανεκλογής, οι τραπεζίτες και οι χρηματιστές κάθε είδους βρίσκουν ευκαιρίες να «χτίσουν» ολόκληρες περιουσίες, ενώ για το ευρύ κοινό τίποτα δεν γίνεται ξεκάθαρο, παρά μόνο όταν θα είναι πολύ αργά.

Τα ελαττωματικά όνειρα της Ευρωζώνης

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Ευρωζώνη θα καταφέρει σύντομα να βγει από την κρίση, υποστηρίζουν οι Johnson και Boone. Ειδικά για τις μικρότερες χώρες της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ είναι ένας σύγχρονος Μίδας. Μόνο που δεν μετατρέπει τα πάντα σε χρυσό, αντ’ αυτού μετατρέπει μη ελκυστικούς κρατικούς και τραπεζικούς τίτλους σε εγγυήσεις, οι οποίες μπορούν εύκολα και γρήγορα να ανταλλαγούν με ρευστό από την ΕΚΤ. Και οι επενδυτές, γνωρίζοντας πλέον ότι οι δανειζόμενοι έχουν απεριόριστη πρόσβαση σε ρευστότητα, έγιναν πρόθυμοι να δανείσουν με χαμηλά επιτόκια σε όλες τις τράπεζες της Ευρωζώνης.

Με βάση τα παραπάνω, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς αρχικά το γιατί η ένταξη στην Ευρωζώνη κυριάρχησε στην πολιτική ζωή 17 χωρών και, εν συνεχεία, το πώς έγινε κατάχρηση αυτού του συστήματος και το γιατί είναι τόσο δύσκολο πια να ενισχυθεί η ασφάλειά του.

«Αν οι Ιάπωνες δεν μπορούν να ελέγξουν τα δημόσια οικονομικά τους και αν οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ελέγξουν τις ‘too-big-to-fail’ τράπεζες, τότε η προστιθέμενη πολυπλοκότητα της συγχώνευσης 17 ρυθμιστικών αρχών από 17 εθνικές κυβερνήσεις σε ένα σύστημα όπου κάποιος άλλος μπορεί να αναλάβει την ευθύνη των διασώσεων, δημιουργεί έναν χρηματοπιστωτικό εφιάλτη» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι δύο αρθρογράφοι.

Ένα τέτοιο σύστημα είναι βέβαιο ότι θα είναι επιρρεπές σε κρίσεις. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση παρέχουν διασώσεις όταν υπάρχει πρόβλημα στις ΗΠΑ. Αλλά στην Ευρώπη, οι διασώσεις προσφέρονται μόνο εν μέρει. Καμία χώρα δεν διαθέτει έναν «δανειστή έσχατης ανάγκης», όπως είναι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ή η Τράπεζα της Ιαπωνίας - έτσι οι αγορές τώρα μαθαίνουν ότι τα μεγάλα premia κινδύνου απαιτούνται για να αντανακλάται ο κίνδυνος χρεοκοπίας των προβληματικών χωρών.

Οι ευέλικτες συναλλαγματικές ισοτιμίες αναμφίβολα θα διευκόλυναν τη διαχείριση αυτών των κρίσεων. Οι υποτιμήσεις μειώνουν άμεσα τους μισθούς και αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα των χωρών. «Εάν η Ελλάδα είχε καταφέρει μια μεγάλη υποτίμηση, θα μπορούσε ίσως να είχε αποφύγει ένα μεγάλο μέρος της κρίσης ανεργίας και της κοινωνικής κρίσης που βλέπουμε σήμερα» αναφέρουν οι Johnson και Boone. «Αντ’ αυτού, κάθε χώρα στην Ευρώπη που αντιμετωπίζει σήμερα πρόβλημα, υποφέρει όταν χρειάζεται να εξαναγκάσει σε μείωση τους μισθούς και τις τιμές μέσω δημοσιονομικής προσαρμογής», προσθέτουν.

Σχολιάζουν επίσης ότι το σύστημα αυτό δημιουργεί μεγάλους κινδύνους για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει μυριάδες προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της ανεπάρκειας τραπεζικών κεφαλαίων, του υψηλού επιπέδου ιδιωτικού και δημόσιου χρέους, καθώς και της χρόνιας αδυναμίας ορισμένων κρατών-μελών να επιτύχουν ανάπτυξη.

«Πλέον αποτελεί κοινό τόπο το να ακούει κανείς τους πολιτικούς να εκβιάζουν τους ψηφοφόρους: αν η ευρωζώνη δεν επιβιώσει, το αποτέλεσμα θα είναι μια τραγωδία. Και είναι αλήθεια ότι θα επέλθει τραγωδία - αρκεί μόνο να δούμε την άνοδο στα σύνθετα παράγωγα και τους κινδύνους που εγκυμονούν αν επρόκειτο να διαλυθεί η Ευρωζώνη».

Η απειλή των μελλοντικών κρίσεων

Η τραγωδία της Ευρωζώνης φαίνεται αναπόφευκτη, αλλά περιλαμβάνει και πολύ μεγαλύτερους κινδύνους που θα εξαπλωθούν στην Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και άλλες προηγμένες οικονομίες, σχολιάζουν οι δύο αρθρογράφοι.

«Μέσα από τα χρηματοπιστωτικά μας συστήματα, έχουμε δημιουργήσει τεράστιες, σύνθετες χρηματοπιστωτικές δομές που μπορούν να έχουν τραγικές συνέπειες σε περίπτωση αποτυχίας και, επιπλέον, είναι εγγενώς δύσκολο να ρυθμιστούν και να ελεγχθούν. Περιμένουμε από τους πολιτικούς και από τον χρηματοπιστωτικό τομέα να αποτρέψουν αυτές τις δομές από το να δημιουργήσουν κινδύνους. Ωστόσο, σε όλο τον κόσμο, πολιτικά και οικονομικά συστήματα ευθυγραμμίζονται στη δημιουργία αυτών των κινδύνων και όχι στην αντιμετώπισή τους.

Η συνεχιζόμενη κρίση στην Ευρωζώνη απλώς δίνει χρόνο στην Ιαπωνία και στις ΗΠΑ. Οι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο σε αυτές τις δύο χώρες, μόνο και μόνο επειδή οι κίνδυνοι είναι πιο άμεσοι στην Ευρωζώνη. Αυτές οι χώρες θα αφιερώσουν αυτή τη φορά χρόνο για να διορθώσουν τα δημοσιονομικά προβλήματα που υποβόσκουν; Κάτι τέτοιο φαίνεται απίθανο
».

«Το μάθημα από όλα αυτά τα προβλήματα είναι σαφές»,
καταλήγουν οι Johnson και Boone. Όπως εξηγούν, «η σχετικά πρόσφατη ενίσχυση των θεσμικών οργάνων αυτών των πολύπλοκων χρηματοπιστωτικών αγορών, σε όλο τον κόσμο, έχει επιτρέψει την ανάπτυξη μεγάλων, μη βιώσιμων δομών. Βασιζόμαστε στα πολιτικά συστήματα για να ελέγξουν αυτούς τους κινδύνους, αλλά οι πολιτικοί αναπτύσσουν με φυσικότητα συμβιωτικές σχέσεις που ενθαρρύνουν την ανεύθυνη ανάπτυξη».

«Η φύση αυτής της ‘ανεύθυνης ανάπτυξης’ είναι διαφορετική σε κάθε χώρα και περιοχή - αλλά είναι εξίσου μη βιώσιμη και εξακολουθεί να επεκτείνεται. Θα έρθουν κι άλλες κρίσεις και πιθανότατα η κάθε μία θα είναι χειρότερη από την προηγούμενη».


Όταν η ΕΛΛΗΝΙΔΑ που αποκάλυψε τον ρόλο της ΕΣΤΑΤ στο πραγματικό και όχι το πλασματικό έλλειμα του κράτους, που οδήγησε δια χειρός Γιώργου Παπανδρέου και Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τη χώρα μας στο ΔΝΤ και τον ελληνικό λαό στην φτώχεια και την απόγνωση, εμπιστεύεται στα attikanea μια αποκάλυψη που θα ταράξει και τους εδώ υπηρέτες του ΔΝΤ, αλλά και το ίδιο το ΔΝΤ, τότε μόνο τιμή περιποιεί για μας η εμπιστοσύνη της.

Η ΖΩΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ, η Καθηγήτρια Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημνίου Μακεδονίας και πρώην Μέλος της ΕΛΣΤΑΤ, πριν από ένα χρόνο περίπου, είχε αποκαλύψει τρομακτικά στοιχεία για την ΕΛΣΤΑΤ και τον ρόλο της. 

Σήμερα, κάνει ένα ακόμη βήμα.

Αποκαλύπτει το πραγματικό έλλειμμα του 2009 και αυτό, αποτελεί κυριολεκτικά μια ΒΟΜΒΑ στα σαθρά θεμέλια των κομμάτων που ψήφισαν το Μνημόνιο και όλων αυτών που τρια χρόνια τώρα το υλοποιούν με τις πολιτικές τους οσφυοκάμψεις στην φασιστική Γερμανία και το Δ.Ν.Τ..

Με έλλειμμα όως αυτό που αποκαλύπτεται παρακάτω, μπορούμε να μιλάμε τελεσίδικα ότι πρόκεται για την μεγαλύτερη ΠΡΟΔΟΣΙΑ που συντελέστηκε στο Ελληνικό Έθνος!
Και η νυν κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά την ΑΛΗΘΕΙΑ... κι όμως, συνεχίζει...
Ελπίζουμε ότι το θέμα αυτό, θα έρθει στη Βουλή...και τότε, αυτοί που κυβερνούν, θα πρέπει να απαντήσουν...
Ελπίζουμε ότι ο ηρωικός Εισαγγελέας κ. Πεπόνης, θα πράξει το χρέος του!
Να παραπέμψει ΟΛΟΥΣ όσους εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό, στη Δικαιοσύνη!
Και θέλουμε να ελπίζουμε, οτι αυτή τη φορά, η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα πράξει το χρέος της προς την ΠΑΤΡΙΔΑ και τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ... έστω και στο... παρά πέντε....!
Πόπη Σουφλή
 
Το πραγματικό έλλειμμα του 2009 ήταν...
3,9%
ένα από τα χαμηλότερα στην ΕΕ

Ζωή Γεωργαντά
Καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Οικονομετρίας και Παραγωγικότητας
Πανεπιστημίου Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών
τέως Μέλος του Συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ
μετά από έγκριση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής των Ελλήνων
3 Σεπτεμβρίου 2012

Μας είπαν ότι το έλλειμμα της χώρας μας το κρίσιμο έτος 2009 ήταν 15,6% της συνολικής εγχώριας παραγωγής μας, ή, με την οικονομική ορολογία, το 15,6% του Ακαθάριστου (δηλαδή με τις αποσβέσεις συμπεριλαμβανόμενες) Εγχώριου Προϊόντος μας (ΑΕΠ). Μας είπαν, δηλαδή, ότι το έλλειμμα της χώρας μας ήταν το μεγαλύτερο στην ΕΕ. Όμως, η αλήθεια είναι ότι η χώρα μας είχε ένα από τα μικρότερα ελλείμματα στην ΕΕ και αυτό ήταν 3,9%. Η Γαλλία είχε 7,5%, η Ολλανδία και το Βέλγιο είχαν 5,6%, και η Γερμανία είχε 3,2%. 

Η αλήθεια για το Ελληνικό δημόσιο έλλειμμα απέχει τόσο πολύ από την πραγματικότητα που μας κάνει να θυμηθούμε τα λόγια του Αρθούρου Σοπενχάουερ: Όλες οι αλήθειες περνούν από τρία στάδια. Πρώτον διαπομπεύονται. Δεύτερον, πολεμούνται με βία. Τρίτον, γίνονται αποδεκτές ως ολοφάνερες και αυταπόδεικτες.     

Το άρθρο αυτό συμπληρώνει τις μέχρι τώρα δηλώσεις και μαρτυρικές καταθέσεις μου. Η διαφορά είναι ότι περιλαμβάνει ένα σαφές ποσοτικό συμπέρασμα που βασίζεται σε συνεχιζόμενη μελέτη των γεγονότων και των αριθμών, ιδιαίτερα από τον Οκτώβριο του 2009 που εκλέξαμε την σοσιαλιστική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. 

Έτσι, θεωρώ ότι μπορώ σήμερα, δύο ακριβώς χρόνια μετά την δεύτερη συνεδρίαση της τότε ανεξάρτητης 7-μελούς Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), να συμβάλω παραπέρα στην διαλεύκανση του ζητήματος της διόγκωσης του δημόσιου ελλείμματος της χώρας μας δείχνοντας ότι το πραγματικό μέγεθος του ελλείμματος του 2009 ήταν 3,9% του ΑΕΠ.

Για να γίνει κατανοητός ο υπολογισμός του πραγματικού δημόσιου ελλείμματος, πρέπει να ξεκινήσουμε από τον ορισμό του ελλείμματος και την σχέση του με το χρέος. Το δημόσιο έλλειμμα είναι η διαφορά μεταξύ εσόδων και δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού. Το χρέος ορίζεται ως τα συσσωρευμένα ελλείμματα διαμέσου του χρόνου. Συνεπώς, το έλλειμμα ενός συγκεκριμένου έτους είναι η διαφορά μεταξύ του χρέους του έτους αυτού και του προηγούμενου έτους. Με άλλα λόγια, τα δύο αυτά μεγέθη, έλλειμμα και χρέος, σχετίζονται μεταξύ τους διαμέσου μιας εξίσωσης η οποία αποτελεί και έναν παράγωγο ορισμό του ελλείμματος. Η εξίσωση αυτή είναι η εξής:
Χt  - Χt-1 = Dt         (1)
όπου Χt συμβολίζει το χρέος τον χρόνο t, Χt-1 συμβολίζει το χρέος τον προηγούμενο χρόνο t-1, και Dt συμβολίζει το έλλειμμα τον χρόνο t

Αν μεταφέρουμε το χρέος του έτους t-1 στην δεξιά πλευρά της εξίσωσης (1), τότε μπορούμε να πούμε ότι το έλλειμμα του δημόσιου προϋπολογισμού (έσοδα μείον δαπάνες) προστίθεται στο χρέος του προηγούμενου (t-1) έτους και το αποτέλεσμα είναι το χρέος του τρέχοντος έτους, δηλαδή το Χt. Όπως γίνεται φανερό, όταν έχουμε έλλειμμα αυτό σημαίνει ότι τα έσοδά μας είναι μικρότερα από τις δαπάνες μας, άρα πρέπει να δανειστούμε. 

Με την έννοια αυτή, το δημόσιο έλλειμμα καθορίζει και τις δανειακές ανάγκες της χώρας. Επίσης θα είναι χρήσιμο στην παρακάτω συζήτηση αν ξεκαθαρίσουμε τί σημαίνει στοκ και τί σημαίνει ροή. Το χρέος ως μέγεθος που συσσωρεύεται διαμέσου του χρόνου, και είναι στην ουσία άθροισμα των ελλειμμάτων όλων των προηγούμενων ετών, ονομάζεται αποθεματικό μέγεθος ή στοκ, ενώ το έλλειμμα αφορά μόνο ένα έτος και ονομάζεται μέγεθος ροής.

Στην πράξη, όταν δηλαδή καταχωρούνται τα δεδομένα των εσόδων και των δαπανών στους διάφορους λογαριασμούς, η εξίσωση (1) συνήθως παραβιάζεται, περισσότερο  ή λιγότερο, από τις διάφορες χώρες. Στις  περιπτώσεις  αυτές, αντί  για  την  εξίσωση (1), έχουμε την εξίσωση (2):
Χt  - Χt-1 = Dt + Kt        (2)
όπου το Κ συμβολίζει ένα μέγεθος σφάλματος, ή ρυθμιστικό, όπως το αποκαλεί η Eurostat

Συγκεκριμένα, το κονδύλι Κ, ονομάζεται «κονδύλι ρύθμισης χρέους-ελλείμματος» ή «ρύθμισης στοκ-ροής – Stock-Flow Adjustment (SFA)».Το μέγεθος αυτό, όπως έχει αποδειχτεί και θα το εξηγήσω παρακάτω, χρησιμοποιείται από τις χώρες για να κρύψουν ανεπιθύμητα ελλείμματα. Δηλαδή «φουσκώνουν» το Κ και «ξεφουσκώνουν» το D. Αυτό συμβαίνει διότι υπάρχει αδιαφάνεια για το τί είδους ποσά διαμορφώνουν το ύψος του κονδυλίου Κ. 

Στην σχετική  Έκθεσή της τον Απρίλιο 2012 η Eurostat αναφέρει ότι το κονδύλιο Κ «εννοιολογικά διακρίνεται στα επόμενα συστατικά στοιχεία: καθαρή απόκτηση χρηματοοικονομικών στοιχείων ενεργητικού, επιδράσεις λόγω ρύθμισης χρέους, και στατιστικά σφάλματα». Τα τρία αυτά συστατικά στοιχεία του Κ ορίζονται τόσο πολύ γενικά από την Eurostat, ώστε δημιουργούν  σύγχυση ακόμα και στον ειδικό διότι αποτελούνται από αδιαφανή κονδύλια που είναι επίσης τελείως διαφορετικά μεταξύ τους. 

Προσπαθώντας όμως να καλυφθεί για την αδιαφάνεια του κονδυλίου Κ, στην σελίδα 2 της Έκθεσής της η Eurostat γράφει: «είναι σημαντικό να ελέγχεται το κονδύλι Κ διότι μπορεί να είναι ένδειξη για ύπαρξη προβλήματος όσον αφορά την ποιότητα των στοιχείων» και η Eurostat συνεχίζει στην ίδια παράγραφο: «Έχει υποστηριχτεί ότι επειδή δίνεται μεγάλη βαρύτητα στο έλλειμμα με τους τρέχοντες δημοσιονομικούς ελέγχους από την ΕΕ (διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος ή EDP και Συνθήκη Μάαστριχτ), οι κυβερνήσεις μπορεί να έχουν κίνητρο να δηλώνουν μικρότερα ελλείμματα 
καταγράφοντας μεγαλύτερες συναλλαγές στο πλαίσιο του κονδυλίου Κ». 

Το γεγονός αυτό, δηλαδή το ότι το Κ χρησιμοποιείται για την κάλυψη των ελλειμμάτων των Ευρωπαϊκών χωρών, δεν έχει απλώς «υποστηριχτεί», όπως δηλώνει τηλεγραφικά και προφανώς με διάθεση  συγκάλυψης της πραγματικότητας η Eurostat, αλλά έχει αποδειχθεί, όπως θα αναπτύξω στο τέλος του άρθρου αυτού, στην βάση έγκυρης επιστημονικής έρευνας. 
Η ασάφεια των λογιστικών και οικονομικών ορισμών της Eurostat
 
Στο άρθρο μου «Οι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί για το Χρέος και το Έλλειμμα» περιγράφονται ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών του 1995 (ESA95) που εφαρμόζεται από το 1996 μέχρι σήμερα και αφορά τον υπολογισμό του δημοσίου χρέους και του ελλείμματος. Γίνεται έτσι φανερό ότι το ESA95 αποτελεί πλαίσιο αναφοράς για τις Εθνικές Στατιστικές Υπηρεσίες, στις οποίες παρέχεται μεγάλη ευελιξία ώστε να προσαρμόζουν το πλαίσιο αυτό στις ιδιαίτερες συνθήκες των χωρών-μελών. 

Η ευελιξία αυτή θα μπορούσε ίσως να αξιοποιηθεί θετικά από τις Στατιστικές Υπηρεσίες αν υπήρχαν πραγματικές δημοκρατικές διαδικασίες και ουσιαστική πολιτικοοικονομική Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως η ανυπαρξία τέτοιων θεσμών, σε συνδυασμό με την ασάφεια των ορισμών στα διάφορα Εγχειρίδια και Συμβουλευτικά κείμενα της Eurostat που εκδίδονται ως πρακτικά «λυσάρια» εφαρμογής του ESA95, οδηγεί τις χώρες-μέλη σε ερμηνείες που ευνοούν τα πολιτικά τους προγράμματα. 

Στον κανόνα αυτό υπάρχουν εξαιρέσεις, μία από τις οποίες είναι η Ελλάδα, στην οποία «υπαγορεύονται» ερμηνείες χωρίς, δυστυχώς, αντίλογο εκ μέρους της χώρας μας, όπως φαίνεται από τα δεδομένα και τον έγκυρο Τύπο. Ταυτόχρονα, οι ορισμοί που περιλαμβάνονται στο ESA95 διαφέρουν από τους αντίστοιχους ορισμούς στα πλαίσια του EDP (διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος) αυξάνοντας έτσι την σύγχυση ακόμα και στους ειδικούς. 

Το αποτέλεσμα είναι ότι όποια χώρα στην ΕΕ είναι σήμερα οικονομικά ισχυρότερη, έχει και μεγαλύτερη δυνατότητα στο να αξιοποιεί το κονδύλι Κ, και με την δημιουργική λογιστική (εφαρμογή παράνομων λογιστικών τεχνασμάτων) να ωφελείται αδιαφανώς και μονομερώς διότι στην ΕΕ ο έλεγχος του Κ γίνεται από τους ισχυρούς προς τους αδύνατους και όχι και αντίστροφα, όπως θα απαιτούσαν οι δημοκρατικές διαδικασίες.

Έτσι, το δημόσιο χρέος σχεδόν δεν ορίζεται. Υπάρχουν πολλές αναφορές στην διεθνή σχετική βιβλιογραφία για την ασάφεια του ESA95. Μεταξύ άλλων, αναφέρω την μελέτη «Το μέγεθος και η σύνθεση του κυβερνητικού χρέους στην ευρωζώνη (The size and composition of government debt in the euro area)», ECB, No.132, Oct 2011, όπου στην σελίδα 5 γράφεται το εξής: «Παρά το γεγονός ότι ο όρος κυβερνητικό χρέος χρησιμοποιείται πολύ συχνά, εντούτοις περιλαμβάνει διαφορετικές έννοιες με διαφορετικές αποχρώσεις». 

Αλλά και ολόκληρη η μελέτη αυτή δείχνει την ασάφεια και την σύγχυση που δημιουργεί η έννοια του δημοσίου χρέους στο ΕSΑ95. Επίσης, το ότι δεν υπάρχει σαφής ορισμός του χρέους αναφέρεται και στα ίδια τα Εγχειρίδια της Eurostat (Βλ. Eurostat Manual on Government Deficit and Debt, 2002, section V1, p.196; Manual on Government Deficit and Debt, Implementation of ESA95, 2010, section VIII.2.1, p.305).

Μάλιστα, σε πρόσφατο Δοκίμιο του ΔΝΤ (27 Ιουλίου 2012) με τίτλο «Τι βρίσκεται από κάτω: Ο στατιστικός ορισμός του δημοσίου χρέους. Μια επισκόπηση της συγκάλυψης του δημοσίου χρέους σε 61 χώρες» με συγγραφείς τους Robert Dippelsman, Claudia Dziobek,  και Carlos Mangas, αναλύεται η σύγχυση που δημιουργούν οι ορισμοί και η εφαρμογή τους στην καταγραφή των δημοσιονομικών στοιχείων της Γενικής Κυβέρνηση των διαφόρων χωρών και προτείνεται ένα πλαίσιο άρσης της ασάφειας, έτσι ώστε στο χρέος και στο έλλειμμα να καταχωρούνται σαφή κονδύλια τα οποία θα πρέπει, σύμφωνα με τους συγγραφείς, να χαρακτηρίζονται από διαφάνεια. 

Για παράδειγμα, στην σελίδα 15 του Δοκιμίου αναφέρεται: «Ένας διεθνής τυπικός ορισμός για το κυβερνητικό χρέος θα πρέπει να περιλαμβάνει εξειδικευμένα τις μεθόδους αποτίμησης διότι όπως είναι σήμερα, οι συγκρίσεις των στοιχείων του δημοσίου χρέους για τις διάφορες χώρες είναι παραπλανητικές». 

Και οι συγγραφείς συνεχίζουν με την περίπτωση της Ελλάδας και διερωτώνται αν το ελληνικό χρέος του 2010 σε σχέση με το 2009 αυξήθηκε ή μειώθηκε. Η απάντησή τους είναι «Και τα δύο (αύξηση και μείωση) είναι αλήθεια»! Η αναφορά αυτή δείχνει την έκταση της ασάφειας και της αδιαφάνειας για το τί περιλαμβάνει το χρέος σύμφωνα με την Eurostat

Το γεγονός της ασάφειας και συνεπαγόμενης ευελιξίας των Εθνικών Αρχών στο να ερμηνεύσουν τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς του ESA95 δείχνει και την εκούσια ή ακούσια ολιγωρία, ανικανότητα, αδιαφορία των Ελληνικών Αρχών στο να εφαρμόσουν τους Κανονισμούς αυτούς σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας.

Το έλλειμμα του 2009 ήταν 3,9% του ΑΕΠ

Τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία της Eurostat για τις χώρες-μέλη δημοσιεύτηκαν στις 14 Απριλίου 2012 με τίτλο Πίνακες Υπερβολικού Ελλείμματος. Στον παρακάτω πίνακα 1 παρουσιάζονται τα στοιχεία για την χώρα μας στην βάση των οποίων θα υπολογίσουμε το πραγματικό έλλειμμα του κρίσιμου έτους 2009 χρησιμοποιώντας τις εξισώσεις που παρουσιάστηκαν παραπάνω. 

Έτσι, βλέπουμε τις τιμές των μεγεθών Χ, D, K, καθώς και του ΑΕΠ για το 2009. Βλέπουμε ότι το μέγεθος Κ για το έτος 2009 ισούται με 0,1% του ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι η Eurostat θεωρεί ότι το Κ είναι μικρό αν δεν είναι μεγαλύτερο από 2% του ΑΕΠ. Άρα για το 2009, το Κ για την χώρα μας είναι μικρό.
Πίνακας 1
Συμβολισμός
Περιγραφή
Αξία σε δισεκατ. ευρώ
Χt
Χρέος 2009
299,685
Xt-1
Χρέος 2008
263,284
Dt
Έλλειμμα 2009
36,103
Kt
Ρυθμιστικό κονδύλι
0,298
ΑΕΠ
Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν
231,642
Dt/ΑΕΠ
Έλλειμμα ως % του ΑΕΠ
15,6%
Kt/ΑΕΠ
Κ ως % του ΑΕΠ
0,1%
Σύμφωνα με τις εξισώσεις (1) και (2), για να δούμε το ύψος του πραγματικού ελλείμματος της χώρας μας για το έτος 2009, πρέπει να έχουμε το πραγματικό ύψος του χρέους για το έτος 2009 και για το 2008. Επειδή το Κ είναι μικρό, στους επόμενους υπολογισμούς υιοθετούμε την εξίσωση (1) διότι και η εξίσωση (2) δίνει τα ίδια σχεδόν αποτελέσματα. 

Σημειώνω ότι για τα επόμενα χρόνια, 2010, 2011, 2012 (πρόβλεψη), οι δύο εξισώσεις δίνουν διαφορετικά αποτελέσματα διότι το ύψος του κονδυλίου Κ, ξαφνικά και μυστηριωδώς, φουσκώθηκε, ενώ ξεφούσκωσε το D που είναι το έλλειμμα. Πληροφοριακά, μπορούμε να δούμε στον επόμενο πίνακα 2 τα επίσημα στοιχεία για το Κ και το D ως ποσοστά του ΑΕΠ για τα έτη 2009-2012, καθώς και την διαχρονική εξέλιξή τους.
Πίνακας 2
2009 (%)
2010 (%)
2011 (%)
2012 (πρόβλεψη %)
Κ/AEΠ
0,1
2,8
3,03
26,2
D/ΑΕΠ
15,6
10,3
9,1
6,7
Μεταβολή του Κ/ΑΕΠ σε σύγκριση με το 2009
2700%
2930%
26100%
Μεταβολή του D/ΑΕΠ σε σύγκριση με το 2009
-34%
-42%
-57%
Ο πίνακας 2 αποτελεί μια καθαρή περίπτωση του «φουσκώνω το Κ και ξεφουσκώνω το D”. Έτσι, το K ως ποσοστό του ΑΕΠ φούσκωσε κατά 2700% το 2010, κατά 2930% το 2011 και 26100% προβλέπεται να φουσκώσει το 2012 σε σύγκριση με το 2009! το D (έλλειμμα) ως ποσοστό του ΑΕΠ ξεφούσκωσε κατά 34% το 2010, κατά 42% το 2011, και κατά 57% προβλέπεται να ξεφουσκώσει το 2012 σε σύγκριση με το 2009. Κατά τα άλλα, μας λένε οι κκ πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ και Γενικός Διευθυντής της Eurostat ότι «δεν υπήρξε καμία πολιτική παρέμβαση»!! 

Παρακάτω υπολογίζω το χρέος του 2009 στην βάση των παρακάτω δεδομένων:

·      Επίσημων στοιχείων της Eurostat που παρουσιάζονται στον πίνακα 1

·      Προσωπικής μελέτης των γεγονότων και των αριθμών

·      Των Πρακτικών της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής τον Σεπτέμβριο 2011

·      Των καταθέσεων των μαρτύρων στην Εξεταστική της Βουλής του Μαρτίου 2012

·      Απόψεων που αναπτύχθηκαν στα πλαίσια πολλών συζητήσεων με άτομα ειδήμονες, πραγματογνώμονες, και ειδικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στην βάση αυτής της πληροφορίας και πριν προχωρήσω στην χρησιμοποίηση των παραπάνω αναφερόμενων εξισώσεων (1) και (2), μπορώ να στηρίξω ότι το χρέος του 2009 είναι διογκωμένο με το γιγαντιαίο ποσό των 27,914 δισεκατ. ευρώ, από το οποίο τα 27,414 δισεκατ. ευρώ αποτελούν ευθύνη του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ. Η ανάλυση των 27,914 δισεκατ. ευρώ είναι η εξής:

(1)   18,214 δισεκατ. ευρώ έχουν μεταφερθεί, με καθ’ ολοκληρίαν αδιαφανή, αυθαίρετο-ανεξέλεγκτο τρόπο και με κατεπείγουσες διαδικασίες,  από τον τομέα των μη-χρηματοπιστωτικών οργανισμών στον τομέα της γενικής κυβέρνησης, δηλαδή στο δημόσιο χρέος. Τα δισεκατομμύρια αυτά αφορούν ΔΕΚΟ και άλλες εταιρείες (σύνολο 17 για το 2009) που η ηγεσία της ΕΛΣΤΑΤ αποφάσισε ότι είναι ΔΕΚΟ και ότι πρέπει να βαρύνουν το δημόσιο χρέος. 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους Κανονισμούς της Eurostat, το γιγαντιαίο αυτό ποσό δεν έπρεπε να ταξινομηθεί στο δημόσιο χρέος. Εκτός του γεγονότος ότι οι 17 εταιρείες που εντάχθηκαν στον Κυβερνητικό τομέα περιλαμβάνουν μονάδες οι οποίες είναι αμφίβολο αν μπορούν νομικά και οικονομικά να χαρακτηριστούν Δημόσιες Επιχειρήσεις, επιπλέον τα χρέη των Δημοσίων Επιχειρήσεων δεν εντάσσονταν στο δημόσιο χρέος για ολόκληρο το χρονικό διάστημα μέχρι το 2009 σύμφωνα με την Eurostat και τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς του ESA95. 

Ποτέ, μα ποτέ, μέχρι τον Απρίλιο 2010 δεν είχε τεθεί θέμα ΔΕΚΟ για την Ελλάδα παρά τους εξονυχιστικούς ελέγχους των κλιμακίων της Eurostat. Ο δε ισχυρισμός ότι η μεθοδολογία άλλαξε δεν ευσταθεί. Η μεθοδολογία δεν έχει αλλάξει. Σημειώνω ότι οι ενδιαφερόμενοι αναγνώστες μπορούν να διαβάσουν τα άρθρα «Η Αθέμιτη Διόγκωση του Ελλείμματος 2009 με τις ΔΕΚΟ» και «Γιατί δεν έπρεπε οι ΔΕΚΟ να ενταχθούν στην Γενική Κυβέρνηση», στα οποία παρουσιάζονται αναλυτικά οι λόγοι για τους οποίους οι 17 εταιρείες, οι επονομαζόμενες ΔΕΚΟ, δεν έπρεπε να ενταχθούν στον Κυβερνητικό τομέα.   

(2)   Τουλάχιστον 3,8 δισεκατ. ευρώ νοσοκομειακών δαπανών καταχωρήθηκαν στο 2009 ενώ ήταν ανεξέλεγκτα υπολογισμένες και δεν είχαν εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο σύμφωνα με τον νόμο. Επίσης, αφορούσαν μία σειρά ετών, ο δε Ευρωπαίος Επίτροπος Αλγκίρντας Σεμέτα σε σχετική επερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Χουντή, στην Ευρωβουλή, δήλωσε ότι η ένταξη στο 2009 των επί πολλά προηγούμενα έτη οφειλών της κυβέρνησης προς τους προμηθευτές νοσοκομειακού υλικού δεν ήταν πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  Για πιο αναλυτική παρουσίαση της αθέμιτης αυτής ένταξης των 3,8 δισεκατ. ευρώ στο 2009, βλ. άρθρο «Η Αθέμιτη Διόγκωση του Ελλείμματος 2009 με τα Νοσοκομεία, το SWAP 2001, και την δήθεν Αλληλεγγύη». 

(3)   5,4 δισεκ. ευρώ αξία SWAPS 2001 που δεν έπρεπε να καταχωρηθούν στο δημόσιο χρέος ούτε του 2009, αλλά ούτε και προηγουμένων ετών. Σημειώνω ότι όταν συμφωνήθηκε από την κυβέρνηση Σημίτη το SWAP αυτό σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς δεν αποτελούσε επιβάρυνση του δημοσίου χρέους. 

Όμως η Eurostat εξέδωσε το 2008 αντίθετη ρύθμιση στην οποία υπήγαγε αναδρομικά και παράτυπα 21 δισεκατ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο χρέος (σημειώνεται ότι ο δανεισμός του 2001 από την Goldman Sachs ήταν 2,8 δισεκατ. ευρώ για τα οποία πληρώνουμε σήμερα 21 δισεκ. ευρώ), και ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, υποτίθεται ειδικός στα χρηματοοικονομικά, αφού είχε περιθωριοποιήσει το Συμβούλιο με την βοήθεια της Τρόϊκας, συμφώνησε με την Eurostat για ένταξη 5,4 δισεκ. ευρώ στο Ελληνικό δημόσιο χωρίς να εκφράσει αντίρρηση, όπως φαίνεται στα Πρακτικά της Βουλής, λες και τα 21 δισεκατ. ευρώ στην πλάτη του ελληνικού λαού ήταν «στραγάλια». Για περισσότερο αναλυτικά στοιχεία, βλ. άρθρο μου «Η Αθέμιτη Διόγκωση του Ελλείμματος 2009 με τα Νοσοκομεία, το SWAP 2001, και την δήθεν Αλληλεγγύη»(Βλ. παραπάνω link).   

(4)   Ποσό τουλάχιστον 0,5 δισεκατ. ευρώ από το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο 2009 επειγόντως από την τότε κυβέρνηση εν μέσω δικών της προβλέψεων για δεινή λιτότητα. Για περισσότερο αναλυτικά στοιχεία, βλ. άρθρο μου «Η Αθέμιτη Διόγκωση του Ελλείμματος 2009 με τα Νοσοκομεία, το SWAP 2001, και την δήθεν Αλληλεγγύη»  (Βλ. παραπάνω link).

Υποθέτοντας ότι το χρέος του 2008 είναι αυτό που παρουσιάζεται στον παραπάνω πίνακα 1, και χρησιμοποιώντας την εξίσωση (1), έχουμε ύψος ελλείμματος 2009:
(299,685 – 27,414) – 263,284 = 8,987
                Χt          -        Χt-1       =   Dt        
Έλλειμμα 2009 è 8,987 δισεκατ. ευρώ
Αν υπολογίσουμε το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα έχουμε:
( 8,987/231,642) = 3,9% του ΑΕΠ
Δηλαδή, το πραγματικό έλλειμμα του έτους 2009 ήταν 3,9% του ΑΕΠ, ένα από τα χαμηλότερα ελλείμματα της ΕΕ. 

Ακόμα και αν λάβουμε υπ’ όψιν μας μόνον την περίπτωση 1 παραπάνω, δηλαδή ζημία 18,214 δισεκατ. ευρώ λόγω ένταξης ΔΕΚΟ και άλλων εταιρειών στην Γενική Κυβέρνηση, τότε το έλλειμμα σε δισεκατ. ευρώ είναι το εξής:
(299,685 – 18,214) – 263,284 = 18,187
          Χt               -         Χt-1       =   Dt        
και ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι:
( 18,187/231,642) = 7,9% του ΑΕΠ
δηλαδή το μισό από αυτό που ανακοινώθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2010.

Σημειώνω ότι στους παραπάνω υπολογισμούς δεν έχω λάβει υπ όψιν μου την λανθασμένη αναθεώρηση του ΑΕΠ του 2011 που αφορούσε όλα τα έτη από το 2005 και μετά. Εκτιμώ ότι το ΑΕΠ της χώρας μας είναι υψηλότερο από αυτό που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ κατά τουλάχιστον 30% αν συνυπολογίσουμε τις αναθεωρήσεις του 2007 και του 2011, γεγονός που αυξάνει τον παρονομαστή του κλάσματος, [έλλειμμα σε δισ. ευρώ/ΑΕΠ σε δισ. ευρώ], με συνέπεια το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ να είναι μεροληπτικό (στατιστικά λανθασμένο). Για το ζήτημα της υποεκτίμησης του ΑΕΠ από την ηγεσία της ΕΛΣΤΑΤ και την Eurostat, βλ. άρθρο «Η υποεκτίμηση του Ελληνικού ΑΕΠ». 

Σχετικά με το μέγεθος Κ

Όπως γίνεται φανερό από την εξίσωση (2), όταν το Κ είναι θετικό σημαίνει ότι μεταξύ των περιόδων t και t-1 το χρέος έχει αυξηθεί περισσότερο από το έλλειμμα του προϋπολογισμού την περίοδο t. Ο επίσημος ορισμός του κονδυλίου Κ αποδεικνύει ότι η έννοιά του ως SFA, ή «ρύθμιση στοκ-ροής SFA», είναι κατά κύριο λόγο ένα στατιστικό σφάλμα. Σύμφωνα με την εξειδίκευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Κ οφείλεται σε χρηματοπιστωτικές διαδικασίες, όπως είναι οι εισπράξεις από ιδιωτικοποιήσεις, οι πολιτικές διαχείρισης του δημοσίου χρέους, και οι συνέπειες των διακυμάνσεων της τιμής συναλλάγματος πάνω στο χρέος που έχει εκδοθεί σε ξένο νόμισμα. Γενικά, τέτοιοι παράγοντες στους οποίους οφείλεται το ύψος του κονδυλίου Κ, είτε είναι ασαφείς, είτε τείνουν να αλληλοεξουδετερώνονται διαχρονικά.

 Όμως, όταν το Κ είναι συστηματικά μεγάλο, ιδιαίτερα όταν το Κ επηρεάζει αρνητικά την εξέλιξη του χρέους, τότε αυτό σημαίνει ότι υπάρχει λανθασμένη καταγραφή των κονδυλίων του προϋπολογισμού και πρακτική δημιουργικής λογιστικής, όπως δείχνουν και πολλές επιστημονικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί για το ζήτημα αυτό, όπως παρουσιάζω αμέσως παρακάτω.

Το κονδύλι αυτό, δηλαδή το Κ ή SFA, έχει αποδειχτεί ότι αποτελεί τον μανδύα πίσω από τον οποίο κρύβεται η λεγόμενη «δημιουργική λογιστική» που σημαίνει το εξής: στην βάση λογιστικών τεχνασμάτων οι διάφορες κυβερνήσεις μπορούν να αποκρύβουν τα δημόσια ελλείμματά τους. Θα αναφέρω τους ερευνητές Jurgen von Hagen και Guntram B. Wolff, Καθηγητές του Πανεπιστημίου της Βόννης , καθώς και τον ερευνητή του ΔΝΤ Anke Weber, οι οποίοι εξέτασαν το φαινόμενο του κονδυλίου SFA

Οι δύο πρώτοι ερευνητές έχουν δημοσιεύσει το άρθρο τους το 2006 στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Banking and Finance, Elsevier, 30(12), σελίδες 3259-79, με τίτλο «Τι μας λένε τα ελλείμματα για το χρέος; Εμπειρική μαρτυρία για την δημιουργική λογιστική χρησιμοποιώντας τους δημοσιονομικούς κανονισμούς της ΕΕ». 

Ο τρίτος ερευνητής από το ΔΝΤ δημοσίευσε το άρθρο του το 2012 ως Δοκίμιο του ΔΝΤ με τίτλο «SFA και δημοσιονομική διαφάνεια: Σύγκριση μεταξύ χωρών». 

Οι δύο πρώτοι ερευνητές εξέτασαν τα στοιχεία των χωρών της ΕΕ για το διάστημα 1996-2003. Βρήκαν ότι οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης έκρυψαν τα ελλείμματά τους προκειμένου να ενταχθούν σ’ αυτήν. Διαπίστωσαν ότι οι ορισμοί και οι Κανονισμοί της Eurostat αφήνουν μεγάλο περιθώριο για χρησιμοποίηση της δημιουργικής λογιστικής. 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για την εξεταζόμενη περίοδο η Φινλανδία είχε 64% περισσότερο χρέος από ό,τι έδειχναν τα νούμερα που ανακοίνωνε. Το αντίστοιχο νούμερο για την Ελλάδα ήταν 43%, για την Δανία 30%, για το Λουξεμβούργο 29%, για την Γερμανία 15% και για την Αυστρία 14%. Οι περιπτώσεις της Φινλανδίας και του Λουξεμβούργου είναι αξιοσημείωτες διότι δείχνουν ότι και οι δύο χώρες χρησιμοποιούσαν λογιστικά τεχνάσματα έτσι ώστε τα κεφάλαια που προορίζονταν για εξόφληση του χρέους τους τα κατεύθυναν για αγορά περιουσιακών στοιχείων.

Ο Anke Weber εξέτασε 163 αναπτυγμένες χώρες την περίοδο 1980 μέχρι 2010 . Διαπίστωσε ότι το κονδύλι SFA πράγματι καλύπτει συνήθως λογιστικά τεχνάσματα για απόκρυψη χρέους. Διαπίστωσε δε ότι όσο πιο διαφανής στα δημοσιονομικά της στοιχεία είναι μια χώρα, τόσο μικρότερο είναι το κονδύλι SFA. Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία πρέπει να χαρακτηρίζονται από διαφάνεια, δηλαδή όποιος πολίτης επιθυμεί, πρέπει να μπορεί να γνωρίζει από πού προέρχονται τα διάφορα χρηματικά κεφάλαια της κυβέρνησής του και πού πάνε. 

Σχόλιο: Στην χώρα μας ούτε τα αρμόδια στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ, ούτε τα μέλη του Συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ γνώριζαν, αλλά και δεν είχαν πρόσβαση στα δημοσιονομικά στοιχεία! Αντίθετα, συκοφαντήθηκαν, «μπήκαν στο ψυγείο», και τελικά απολύθηκαν επειδή εξέφρασαν αμφιβολίες για τα νούμερα που μάθαιναν από την τηλεόραση και επειδή δεν δέχτηκαν να υπογράψουν αδιαφανή στοιχεία! 

Και το ερώτημα είναι: Δεν είναι παράξενο, ότι ο Anke Weber, στέλεχος του ΔΝΤ, έχει διαφορετική άποψη από τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ αν και ήταν συνάδελφός του, τον κ. Ράντερμάχερ, αλλά και τον Επίτροπο επί Οικονομικών Θεμάτων, κ. Όλλι Ρεν; Σημειώνεται ότι ο κ. Ράντερμάχερ έχει και στο παρελθόν κατηγορηθεί ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για την πολιτική παρά για την στατιστική επιστήμη. Μήπως και το υπέρογκο έλλειμμα της χώρας μας, 15,6%, υπάγεται στο πλαίσιο αυτό;