Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

20 Σεπ 2012


Επιμέλεια – Μετάφραση: e-FSW  
Της Μatina Stevis (WJ)  
 
Είναι νωρίς το απόγευμα και στο λιμάνι της Πάτρας που βρίσκεται 210 χλμ. από την Αθήνα, δύο Έλληνες αξιωματικοί του ναυτικού περιπολούν τις αποβάθρες, κρατώντας ο καθένας μπαστούνια με καθρέφτες για να ελέγχουν κάτω από φορτηγά. Μέχρι τώρα δεν έχουν δει κάτι.
Ξαφνικά, τρεις νεαροί το σκάνε πίσω από ένα τεράστιο δοχείο από μία αποβάθρα. Οι αξιωματικοί ξεκινάνε την καταδίωξη αλλά το δράμα έχει ήδη τελειώσει προτού καν ξεκινήσει. Μέσα σε ένα λεπτό, οι τρεις άνδρες, πιο γρήγοροι αλλά και πιο απελπισμένοι, έχουν δραπετεύσει σε ένα ερειπωμένο βιομηχανικό συγκρότημα.
Πρόκειται, λέει ένας αστυνομικός, για παράνομους μετανάστες, οι οποίοι προφανώς πέρασαν τη νύχτα στο εδώλιο του κατηγορουμένου με την ελπίδα να διαφύγουν με πλοίο στην Ιταλία. Είναι μόνο μερικοί από ένα ολόκληρο πλήθος παράνομων μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, και ξεφεύγουν από την αστυνομία και τις αρχές που τους κυνηγάνε. «Κάθε μέρα, επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία», είπε ο αξιωματικός προσπαθώντας να κρατήσει την ανάσα του, μετά από άλλη μία καταδίωξη.
Αναμφίβολα, ο ρόλος της Ελλάδας στην κρίση της ευρωζώνης είναι πολύ γνωστός, έχοντας ένα τεράστιο φορτίο δημόσιου χρέους και μία αρτηριοσκληρωτική οικονομία, που απειλεί το ενιαίο νόμισμα. Όμως, από τις Βρυξέλλες έως το Όσλο, οι ηγέτες των κυβερνήσεων ανησυχούν και για ένα άλλο θέμα που θέτει σε κίνδυνο την ακεραιότητά τους διευκολύνοντας την ελεύθερη παράνομη πρόσβαση σε μια ολόκληρη ήπειρο: Τα «πορώδη» ελληνικά σύνορα.

Η χώρα έχει καταστεί ως ένα εφαλτήριο μεταναστευτικού κύματος από τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία καθώς ο κόσμος εγκαταλείπει τις πατρίδες του οι οποίες δοκιμάζονται από χρόνια πολιτικής κυβερνητικής αναταραχής. Το 2011 ήταν μία εξαιρετική χρονιά λόγω των εξεγέρσεων στη Βόρεια Αφρική. Συγκεκριμένα, 140.980 άνθρωποι εντοπίστηκαν να εισέρχονται παράνομα στην Ε.Ε. Σύμφωνα με τη Frontex την υπηρεσία ελέγχου των συνόρων της Ε.Ε., oαριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 35% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Από αυτούς, το 40% προήλθε από την Ελλάδα. Μέσα στον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, 23.000 άτομα συνελήφθησαν να περνάνε παράνομα τα σύνορα, δηλαδή το +30% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό νούμερο.

Ο έλεγχος των συνόρων στην Ελλάδα δεν είναι ένα νέο πρόβλημα. Ωστόσο, η οικονομική δυσπραγία της χώρας και οι περιορισμοί δαπανών στον προϋπολογισμό της, αποτελούν τροχοπέδη για πολλές από τις προσπάθειές της ώστε να μειωθεί η ροή της παράνομης μετανάστευσης. Ελπίζοντας να έρθει η χρηματική διάσωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – το εκτελεστικό όργανο της Ε.Ε. – άρχισε να χρηματοδοτεί την προστασία των ελληνικών συνόρων εξασφαλίζοντας ένα ποσό της τάξης των € 255 εκατομμυρίων (ή των $ 331 εκατομμυρίων) κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών. Αλλά αυτό το ποσό είναι ακόμα πολύ λιγότερο από το αντίστοιχο που δαπανούν κάποιες άλλες χώρες με λιγότερα προβλήματα παράνομης εισόδου μεταναστών. Η διογκωμένη γραφειοκρατία και οι τωρινοί περιορισμοί προσλήψεων δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα έχουν καθυστερήσει την υλοποίηση μερικών από τα καλύτερα σχέδια. Σύμφωνα με μία εμπιστευτική έκθεση της Ε.Ε., η χώρα έχει προσλάβει μόνο 11 επιτελικά στελέχη για να βοηθήσουν τις περιπτώσεις διαδικασίας ασύλου, παρά την περυσινή χρηματοδότηση για πλήρωση 700 θέσεων.

Σε απάντηση όλων των παραπάνω, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι λένε ότι κάνουν το καλύτερο που μπορούν κάτω από δύσκολες συνθήκες. Ο νέος Υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, λέει η Ελλάδα παίρνει σοβαρά την προστασία των συνόρων, αλλά ότι η εισροή από το εξωτερικό έχει φθάσει τις διαστάσεις κρίσης. Ο ίδιος αποκαλεί την Ελλάδα ως «ουδέτερη ζώνη της Ευρώπης», που μεταφέρει «δυσανάλογη επιβάρυνση».

Η Ελλάδα είναι μέρος της λεγόμενης ζώνης «Σένγκεν» της Ευρώπης, η οποία επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών χωρίς διαβατήριο μεταξύ των περισσότερων χωρών – μελών της Ε.Ε. καθώς και ορισμένων γειτονικών χωρών. Η αποτυχία της να προστατεύσει τα σύνορά της έχει αυξήσει τις πολιτικές εντάσεις σε χώρες που έχουν ήδη αγανακτήσει για τις επιπτώσεις της χώρας επάνω στο ευρώ, και ανησυχούν ότι οι δικές τους – ήδη στενές – αγορές εργασίας δε θα μπορέσουν να χειριστούν την αθρόα προσέλευση πολλών μεταναστών. Ο Hugo Brady του Κέντρου Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης, ενός think tank με έδρα το Λονδίνο, λέει ότι απλά όλα αυτά αναζωπυρώνουν τη «δηλητηριώδη» πολιτική ατμόσφαιρα.

Ο Αυστριακός Υπουργός Εσωτερικών Johanna Mikl-Leitner έχει περιγράψει τα ελληνοτουρκικά σύνορα τόσο ανοιχτά «όσο είναι η πόρτα ενός αχυρώνα» υποστηρίζοντας τις επίσημες κυβερνητικές θέσεις της χώρας του ότι η έξοδος της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν, αποτελεί μία επιλογή. Η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία – τρεις χώρες που έχουν τηρήσει την πιο σκληρή στάση απέναντι στην Αθήνα για την κρίση του ευρώ – έχουν επίσης εκφράσει επανειλημμένα τις ανησυχίες τους σχετικά με τα ελληνικά σύνορα. Διπλωματικοί κύκλοι αναφέρουν ότι είναι πιθανό να υποστηρίξουν τα σχέδια για να επανέλθουν οι έλεγχοι διαβατηρίων για τους ταξιδιώτες που φθάνουν από την Ελλάδα, απομονώνοντας έτσι αποτελεσματικά τη χώρα από την υπόλοιπη ζώνη του Σένγκεν.

Μεγάλο μέρος του προβλήματος λαμβάνει χώρα στη βορειοανατολική Ελλάδα στα σύνορα με την Τουρκία, όπου εκεί υπάρχει ένα ρήγμα μήκους 80 μιλίων κατά μήκος του ποταμού Έβρου, έχοντας γίνει ένα από τα πιο «πορώδη» γεωπολιτικά σύνορα της Ευρώπης. Αλλά τα λιμάνια όπως εκείνο της Πάτρας έχουν γίνει μία από τους πιο «αγαπημένες» πύλες εξόδου των παράνομων μεταναστών από την Ελλάδα προς την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. Από εδώ, ταξιδεύουν στο Ιόνιο και την Αδριατική θάλασσα στην Ιταλία, όπου θα μείνουν κρυφά ή σε περισσότερες χώρες. Στη ζώνη Σένγκεν, οι ταξιδιώτες δεν χρειάζεται να δείξουν έγγραφα, αλλά ορισμένες χώρες διεξάγουν επιτόπιους ελέγχους όλο και περισσότερο για τη σύλληψη παράνομων μεταναστών, όταν περνούν τα σύνορα.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία ελέγχου των συνόρων, σχεδόν το 60% των παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα προέρχονται είτε από το Αφγανιστάν είτε από το Πακιστάν. Λίγο παραπάνω από 2.400 Σύριοι ζήτησαν πολιτικό άσυλο για να ξεφύγουν από τον εμφύλιο πόλεμο που έχει ξεσπάσει στη χώρας τους, μετά τη σύλληψή τους τον περασμένο Ιούνιο για παράνομη διέλευση των ελληνοτουρκικών συνόρων. Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία είναι νέοι άνδρες και οικογένειες που αναζητούν εργασία, διότι η αγορά εργασίας όπου ζούσαν ήταν κατεστραμμένη από τον πόλεμο και την τρομοκρατία. Σχεδόν όλοι πρέπει να πληρώνουν λαθρεμπόρους, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις τους βάζουν σε μικρές πλαστικές βάρκες για να περάσουν τα δύσκολα νερά του ποταμού. Όσοι επιβιώσουν – η αστυνομία λέει ότι στο μεταξύ μερικές δεκάδες από αυτούς τους ανθρώπους θα έχει πνιγεί στα νερά του ποταμού – θα αντιμετωπίσουν φρικτές συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα προσπαθώντας να συνεχίσουν το υπόλοιπο μέρος του ταξιδιού τους στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Όσον αφορά την Πάτρα, το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, τα αποδεικτικά στοιχεία αυτής της δυσκολίας είναι εύκολο να βρεθούν. Αρκετά μέτρα από τα αγκυροβολημένα πλοία, στις παλιές γραμμές του τρένου, ένας χωματόδρομος οδηγεί σε μία εγκαταλελειμμένη βιομηχανική περιοχή. Σύμφωνα με Έλληνες αξιωματικούς, το εργοστάσιο της Πειραϊκής Πατραϊκής, της πάλαι ποτέ διάσημης ελληνικής επιχείρησης κλωστοϋφαντουργίας, ήταν τόπος διαμονής παράνομων μεταναστών από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Σουδάν, το Μαρόκο και τη Σομαλία και μερικών από την Ακτή Ελεφαντοστού. Αν και πρόσφατα είχε εκκαθαριστεί από επιχειρήσεις της αστυνομίας, περίπου 80 άτομα κοιμόντουσαν στα άδεια δωμάτια όπου κάποτε ήταν έτοιμα στοιβαγμένα βαμβακερά υφάσματα έτοιμα προς εξαγωγή.

«Η Ελλάδα δεν είναι Ευρώπη. Είναι Ασία, είναι Αφρική, αλλά Ευρώπη δεν είναι» δήλωσε ο 23χρονος μετανάστης Mohammed Ashar, στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο. Ο Μαροκινός λαθρομετανάστης πλήρωσε € 1,500 (σχεδόν $ 1,950) σε έναν Κούρδο έμπορο λαθρομεταναστών για να διασχίσει τον ποταμό Έβρο, αλλά συνελήφθη από τους Έλληνες και κατόπιν πήγε στο «Φυλάκιο», ένα κέντρο κράτησης λαθρομεταναστών εκεί κοντά. Εκεί έδωσε και τα δακτυλικά του αποτυπώματα και καταχωρήθηκε στη βάση δεδομένων των συνόρων της Ε.Ε. Στα έγγραφα, η ημερομηνία γέννησής του ήταν η εξής: Πρωτοχρονιά 1989. Όπως και οι περισσότεροι άνθρωποι που εισέρχονται στην Ελλάδα, καθώς δε γνωρίζουν πότε γεννήθηκαν, ως ημερομηνία γέννησής τους καταγράφεται η 1η Ιανουαρίου.

Το χαρτί του χρειάζεται, επίσης, για να του ανοίξει το δρόμο της επιστροφής προς την πατρίδα του και πάλι, ύστερα από ένα μήνα, αναδεικνύοντας μία άλλη πρόκληση για το μεταναστευτικό ζήτημα τόσο της Ελλάδας όσο και των εταίρων της στην Ε.Ε. Σε όλη την Ευρώπη, οι παράνομοι μετανάστες μπορούν να διατηρούνται σε οποιαδήποτε κέντρα κράτησης από λίγες ώρες έως λίγες εβδομάδες. Στη συνέχεια, δίνουν χαρτιά τους και είναι υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν τη χώρα που πήγαν μέσα σε ένα μήνα.

Όπως και τόσοι πολλοί πριν από αυτόν, ο Ashar δεν επιστρέφει στην πατρίδα του. Αντ ‘αυτού, ταξίδεψε στην Αλεξανδρούπολη και στην Αθήνα πριν έρθει στην Πάτρα και διαφεύγει της σύλληψής του κατά τη διάρκεια της εκκένωσης της αστυνομίας του εγκαταλελειμμένου εργοστασίου. Στα τέλη Ιουλίου, μετά από εννέα μήνες στην Ελλάδα, ο Ashar μπαίνει κρυφά σε ένα πλοίο για την Ιταλία, όπου ελπίζει να μείνει κι όλας εκεί. «Εδώ δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας για τους Έλληνες, πώς μπορεί να υπάρχουν για εμάς;» αναρωτιέται ο ίδιος.

Παρόλο που η Ελλάδα φέρει το κύριο βάρος της πολιτικής πίεσης, δεν είναι σαφές ότι η χώρα έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη. Πέρυσι, περίπου 351.000 άνθρωποι παραβίασαν τη βίζα τους και εισήλθαν στην Ε.Ε., περισσότερο από το διπλάσιο του αριθμού των ατόμων που πέρασαν στην Ευρώπη, χωρίς έγγραφα, σύμφωνα με την “Frontex”. «Η προσοχή πρέπει να μετατοπιστεί και σε αυτό επίσης», είπε ο κ. Brady του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση, συνεχίζοντας:«Η Ελλάδα δεν είναι η αιτία της παράνομης μετανάστευσης, απλώς είναι ένα σοβαρό ευάλωτο κομμάτι της.»

Η προστασία των συνόρων είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας των περισσότερων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που δεν είναι πρόθυμες να εκχωρήσουν στις Βρυξέλλες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να ενεργεί ως διαιτητής για να διατηρήσει τη ζώνη ελεύθερης μετακίνησης, αλλά η Cecilia Malmström, Επίτροπος της Ε.Ε. για Εσωτερικές Υποθέσεις, δήλωσε στις συζητήσεις για τη μετανάστευση έχει δύσκολα σημειωθεί πρόοδος υπό το τρέχον πολιτικό κλίμα των κρατών – μελών. «Λυπάμαι που η τρέχουσα κρίση έχει γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από λαϊκιστικά κόμματα που προσπαθούν να μεταθέσουν την ευθύνη από την κακή διαχείριση των εθνικών οικονομιών στους πληθυσμούς των μεταναστών», είπε σε μία συνέντευξη.

Τον Ιούνιο, οι Υπουργοί Εσωτερικών των κυβερνήσεων της Ε.Ε. επέμειναν ότι οι εθνικές αρχές θα πρέπει να έχουν νέες εξουσίες για να επαναφέρει τους ελέγχους διαβατηρίων έως και δύο χρόνια ώστε να απομονώσουν μία χώρα εκτός της ζώνης Σένγκεν στην περίπτωση που αυτή παρουσιάζει «σοβαρές ελλείψεις» στον έλεγχο των συνόρων τους. Η ψήφος τους έχει οδηγήσει σε μία πικρή και ακόμα άλυτη μάχη στις Βρυξέλλες, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο-το μόνο ευρέως εκλεγμένο θεσμικό όργανο της Ε.Ε. – να καταπολεμούν την όποια αρνητική απόφαση επάνω σε αυτό το θέμα.

Ο κ. Δένδιας, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης της χώρας, έχει ξεκινήσει μία μεγάλης κλίμακας επιχείρηση για να συλλάβει και να απελάσει τους παράνομους μετανάστες στην Αθήνα. Σε συνέντευξη Τύπου, τον Αύγουστο, ο ίδιος παραλλήλισε την εισροή των λαθρομεταναστών με την εισβολή των Δωριέων πριν από 4.000 χρόνια. «Η χώρα χάνεται», είπε. Σε απάντηση, η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε από την Ελλάδα να αναστείλει τη λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων εκκαθάρισης , κατηγορώντας τις αρχές της χώρας για επιβολή ρατσιστικών διακρίσεων, μία κατηγορία την οποία ο Έλληνας Υπουργός αρνήθηκε σθεναρά.

Στα ελληνικά σύνορα, οι ίδιοι πόροι της ελληνικής οικονομίας για τη σύλληψη των παράνομων μεταναστών είναι δύσκολο να εκτιμηθούν, δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν θα αποκαλύψει στοιχεία σχετικά με την κάλυψη των στρατιωτικών ζωνών. Η ίδια δήλωσε ότι έχει ανατεθεί μία δύναμη από 2.500 αντρών με αποστολή την περιπολία των συνόρων της χώρας στην πλευρά των βορειοανατολικών συνόρων με την Τουρκία. Το περίφημο έργο περιφρούρησης των συνόρων έχει ξεκινήσει με την οριοθέτηση ενός φράχτη μήκους 6 μιλίων και κόστους € 3,2 εκατομμυρίων. Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη δηλώσει ότι αυτό το σχέδιο δεν θα αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και αρνήθηκε να το χρηματοδοτήσει.

Αν και είναι παραδεκτό από πλευράς Ε.Ε. ότι οι οικονομίες της Ιταλίας και της Ισπανίας μειονεκτούν από έναν ανελαστικό, μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό, οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. λένε ότι οι δύο αυτές χώρες λαμβάνουν από κοινού περισσότερα κοινοτικά κονδύλια, επειδή είναι καλύτερες στη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου. Στην Ελλάδα λειτουργεί μόνο μία υπηρεσία επεξεργασίας αυτών των αιτήσεων και είναι ανοιχτή μόνο για λίγες ώρες και μία φορά την εβδομάδα στην Αθήνα. «Όσον αφορά την παροχή ασύλου, η Ελλάδα δεν έχει σύστημα για να μιλήσουμε» είπε ένας υπάλληλος της Ε.Ε. ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Σε μία εσωτερική έκθεση τον περασμένο Απρίλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγόρησε επίσης τη θρυλική γραφειοκρατία της ελληνικής κυβέρνησης ότι είναι «υπέρβαρη» και ότι «εμποδίζει την ταχεία εκταμίευση» της χρηματοδότησης από την ΕΕ. Οι Έλληνες αξιωματούχοι της κυβέρνησης λένε ότι προσπαθούν να μεταρρυθμιστούν, αλλά ισχυρίζονται επίσης ότι έχουν παρεμποδιστεί από την απαγόρευση νέων προσλήψεων που επιβλήθηκε από τους διεθνείς πιστωτές της χώρας στην προσπάθεια περιορισμού των δαπανών. Είπαν ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα πιο ολοκληρωμένο σύστημα για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων ασύλου.

Τα κονδύλια της Ε.Ε. έχουν χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσουν στην αναβάθμιση του κέντρου κράτησης του «Φυλακίου», ενός κίτρινου κτιρίου με οροφή από τούβλο που βρίσκεται στη βόρεια περιοχή της Ορεστιάδας, εννέα μίλια από τα τουρκικά σύνορα. Όμως, οι συνθήκες εκεί και σε άλλα κέντρα κράτησης έχουν επικριθεί ως εξαιρετικά φτωχές, με μετανάστες να αναφέρουν αφόρητο υπερπληθυσμό, περιορισμένη πρόσβαση σε τουαλέτες και λίγο φαγητό. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε πέρυσι ότι οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να σταματήσουν να στέλνουν τους λαθρομετανάστες πίσω στην Ελλάδα, λόγω των«θλιβερών» συνθηκών κράτησης. Η Ελλάδα δήλωσε ότι η απόφαση δεν ήταν δίκαιη, γιατί η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τέτοιες έκτακτες μεταναστευτικές πιέσεις.

Κατά τη διάρκεια μίας ζεστής μέρας το περασμένο καλοκαίρι, έξω από τις πύλες στου «Φυλακίου» ένας 26χρονος μετανάστης ο Monir Isam από το Μπαγκλαντές, χαμογελώντας, γιατί τα είχε καταφέρει και έφτασε στην Ελλάδα, είχε ωστόσο μία οδυνηρή ιστορία να μας διηγηθεί. Το ταξίδι του για την Αθήνα, διήρκησε δύο μήνες ταξιδεύοντας με αυτοκίνητο, λεωφορείο ή πλοίο, σταματώντας στο Ντουμπάι, στο Ιράν και στην Τουρκία. Είχε καταβάλει στους λαθρεμπόρους το ποσό των € 7.000 στο Μπαγκλαντές, και κατά την άφιξή του σε ένα ποτάμι στην Τουρκία, του είχαν πει ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να πάει με ένα μικρό πλαστικό σκάφος, παρόμοιο με εκείνα που πωλούνται σε καταστήματα παιχνιδιών. Μέσα στη βάρκα αυτή μπήκε μαζί με άλλα δεκαέξι άτομα.

Ερωτηθείς τι θα κάνει αν ο ίδιος δεν μπορέσει να βρει δουλειά στην Αθήνα, μας είπε: «Πρέπει να βρω μία δουλειά, έχω πληρώσει πάρα πολλά χρήματα.» Σε μία τηλεφωνική συνομιλία που είχαμε στα τέλη Ιουλίου, ο ίδιος μας είπε ότι έμενε σε μία εγκαταλελειμμένη πολυκατοικία στο κέντρο της Αθήνας, κάνοντας διάφορες δουλειές χωρίς να έχει κάποιο σχέδιο ή κάποιο μέσο για να φύγει. «Πού να πάω;» είπε. «Δεν μπορώ να πάω πίσω στο Μπαγκλαντές. Θα ήταν ντροπή.»

Σε ένα καφενείο στο σιδηροδρομικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης, κάποιος ο οποίος συστήθηκε ως λαθρέμπορος παράνομων μεταναστών από την Αλγερία, εξήγησε τα εξής: Οι Σύριοι είναι οι πλουσιότεροι λαθρομετανάστες και είναι πρόθυμοι να πληρώσουν έως και € 10.000 για να φτάσουν στη Νορβηγία, στη Φινλανδία και τη Σουηδία για να ζητήσουν άσυλο. Είπε ότι χρεώνει € 5.000 για ένα πλαστό ελληνικό διαβατήριο και € 1.500 μόνο για να διασχίσουν το ποτάμι.

Η κα Malmström, Επίτροπος της Ε.Ε. σε θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε ότι η λαθρεμπορία παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη είναι μία αγορά με συνολικό ετήσιο τζίρο της τάξης των € 25 δισεκατομμυρίων και για αυτό το λόγο είναι δύσκολο να καταπολεμηθεί. Μεταξύ των ενεργειών, είπε, η Ευρώπη η Frontex στέλνει αξιωματικούς στα ελληνοτουρκικά σύνορα στα πλαίσια μηνιαίων τοπογραφικών αποστολών.

Μερικοί άλλοι αξιωματούχοι όπως ο Ολλανδός Ben Voermans, που είναι αποσπασμένος στην Ορεστιάδα, δηλώνει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να ενεργήσει από κοινού και να διορθώσει το πρόβλημα. «Δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε άλλες χώρες για ένα κοινό πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως Ευρώπη», είπε σε μία συνέντευξη.

Υπάρχουν, ωστόσο, και άλλα ζητήματα που συσσωρεύονται ως δυσεπίλυτα προβλήματα, εκ των οποίων κάποια είναι τα εξής: H κακή συνεργασία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας σχετικά με θέματα μετανάστευσης. Οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν να επιστρέψουν τους παράνομους μετανάστες στην Τουρκία, διότι η Ε.Ε. και η Τουρκία δεν έχουν συνάψει καμία συμφωνία υποδοχής αυτών των ανθρώπων. Τον Ιούνιο, οι υπουργοί της ΕΕ συμφώνησαν να ξεκινήσουν συνομιλίες για μία τέτοια συμφωνία.

Ακόμη και στο εσωτερικό της Ε.Ε., η αλληλεγγύη δεν είναι ο κανόνας. Στην Ιταλία συχνά οι παράνομοι μετανάστες επιστρέφουν πίσω με τα ίδια πλοία που πήγαν. Δεν υφίστανται καμία επεξεργασία τα έγγραφά τους ούτε καταχωρείται η άφιξή τους στη χώρα, σύμφωνα με το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες που εδρεύει στη Ρώμη. Οι Ιταλοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να το σχολιάσουν, αλλά ο οργανισμός του Ο.Η.Ε. έχει εκδώσει επίσημη οδηγία ζητώντας από τις χώρες – μέλη του να μην επιστρέψουν τους αιτούντες άσυλο, στην Ελλάδα. Η Laura Boldrini, εκπρόσωπος του Οργανισμού, είπε ότι η εν λόγω οδηγία συχνά αγνοείται. «Υπάρχει ένα είδος πινγκ-πονγκ το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας», είπε.

Θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο ΓΣΣΕ-ΑΔΕΔΥ


Κινητοποίηση πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί στην Ηρώδου Αττικού, οι  Πανελλήνιες Ομοσπονδίες Αστυνομικών, Λιμενικών και  Πυροσβεστών, όπου από τη μία το μεσημέρι βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι συνδικαλιστές σωμάτων ασφαλείας κρατώντας πανό διαμαρτυρήθηκαν για το νέο πακέτο μέτρων που θα λάβει η κυβέρνηση.  Στο σημείο επικράτησε για λίγη ώρα ένταση με προπηλακισμούς και περιορισμένη χρήση χημικών από τα ΜΑΤ.

Λίγη ώρα, αφ' ότου άρχισε η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, ομάδα συνδικαλιστών μπήκε στο Μέγαρο Μαξίμου, για να αφήσει το ψήφισμά τους στους κκ Σαμαρά, Βενιζέλο, Κουβέλη. Κατά τις 14:30 το προεδρείο συνδικαλιστών εξήλθε από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχαν συνομιλία με τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού. Ο κ. Χρήστος Φωτόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), εξερχόμενος του Μεγάρου είπε: "Είναι ειλικρινά κρίμα για το αυτονόητο να εκδώσουμε ψήφισμα διαμαρτυρίας, αφού είχαμε ενημερώσει ότι θα έρθουμε να το παραδώσουμε. Είναι κρίμα για τον τρόπο συμπεριφοράς των συναδέλφων μας που μας έριξαν χημικά".

Όπως ανακοίνωσαν, θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 26 Σεπτεμβρίου, φορώντας την υπηρεσιακή τους στολή. Οι ίδιοι, μάλιστα, σε συνομιλία τους με τους δημοσιογράφους, ζήτησαν σε περίπτωση που τους δοθεί εντολή να ρίξουν χημικά στις διαδηλώσεις εναντίον των μέτρων, να είναι ξεκάθαρο ποιος πολιτικός η επιχειρησιακός παράγοντας έδωσε την εντολή. Ακόμη, πρόσθεσαν ότι θα συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε εκδήλωση διαμαρτυρίας την ημέρα που θα τεθούν προς ψήφιση τα νέα μέτρα.


"Την επόμενη φορά θα ουρήσω πάνω της", είπε εν μέσω επευφημιών ο κληρικός…

Έτσι υπερασπιζεται ο ισλαμοφασισμός το δίκιο του και την αλήθεια... Τι έχετε να πείτε τώρα υποκριτές;

(AINA) - Κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για την βλάσφημη ταινία, που πραγματοποιήθηκε μπροστά από την Αμερικανική Πρεσβεία στο Κάιρο στις 11 Σεπτεμβρίου, ένας μουσουλμάνος κληρικός με το όνομα Αμπού Ισλάμ έσκισε και έκαψε την Αγία Γραφή μπροστά σε χιλιάδες μουσουλμάνους. Η ενέργειά του έγινε δεκτή με χειροκροτήματα και αντι-χριστιανικές επευφημίες από τους διαδηλωτές. Πριν αφήσει τη διαδήλωση και πάρει στο αυτοκίνητό του, είπε τα πλήθη "την επόμενη φορά θα ουρήσω πάνω της."

Δείτε το βίντεο:Το παραπάνω βίντεο δείχνει το σχίσιμο της Αγίας Γραφής από τον μουσουλμάνο κληρικό. Το βίντεο λέει:
0.02 "το ακαταμάχητο Βιβλίο, το Βιβλίο της Αλήθειας και της Ειρήνης. Η θέση για αυτά τα λόγια και αυτό το βιβλίο είναι πάνω από τα κεφάλια επειδή είναι η πραγματική έμπνευση ... (Τοποθετεί το Κοράνι στο κεφάλι του) και ακούγονται φωνές που λένε «Allahu Akbar».
0.30 λέει: μήνυμα προς τους Αιγύπτιους Χριστιανούς. Από σεβασμό και ευγένεια προς τους Αιγύπτιους Χριστιανούς δεν θα κάνω το ίδιο όπως αυτοί έκαναν στο βιβλίο του Θεού μας, θα είμαστε γενναιόδωροι προς το μέρος σας σήμερα και θα πούμε ότι θα σας σεβόμαστε "προς στιγμήν". Θα σεβαστούμε αυτό το βιβλίο το οποίο είναι στην αραβική γλώσσα.
0:54 οι διαδηλωτές φωνάζουν "Έρχεται, έρχεται το Ισλάμ"
1.09 Ο Αμπού Ισλάμ κρατάει μια άλλη Βίβλο και λέει: Αυτό είναι το βιβλίο που το σκυλί ο Terry πιστεύει, (ο Αμερικάνος πάστορας που έκαψε το κοράνι), όπως και τα σκυλιά μαζί του, οι Αιγύπτιοι Χριστιανοί στην Αμερική.
1.19 Αμπού Ισλάμ: Σήμερα μπορώ μόνο να το σκίσω. Αρχίζει να σχίζει τη Βίβλο και ρίχνει τα φύλλα προς τον όχλο, εν μέσω ασμάτων ‘Αλλάχ Ακμπάρ’ και "Khaybar, Khaybar, Ω Εβραίοι, ο στρατός του Μωάμεθ έρχεται."
2.06 Ο Αμπού Ισλάμ λέει: σε όλους τους λάτρεις του σταυρού σε όλο τον κόσμο, δεν θα ησυχάσουμε. Σήμερα, το σκίζουμε.
2.13 ένας άνδρας με μπλε χρώμα δίπλα του καίει τη Βίβλο σηκώνοντάς την για να την δουν όλοι.
Ο Αμπού Ισλάμ λέει Salamu Aleycom (Ειρήνη μαζί σας) και φεύγει, ενώ ο όχλος φωνάζει «Khaybar, Khaybar, ω Εβραίοι, ο στρατός του Μωάμεθ έρχεται».
"Εξουσίασε, εξουσίασε, ω Κοράνι». "Έρχεται, έρχεται το Ισλάμ."

Ο Δρ Mustafa Maraghy, καθηγητής του δικαίου και του ισλαμικού νόμου στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, υπέβαλε καταγγελία στο Γενικό Εισαγγελέα κατά του κληρικού, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι ο Ahmed Abdullah. Η καταγγελία αναφέρεται στον Αμπντουλάχ, ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού καναλιού «Το Ισλαμικό Έθνος», για περιφρόνηση θρησκείας και διατάραξη της δημόσιας ασφάλειας και της ειρήνης.
Ο Δρ Maraghy, ο οποίος είναι ο πρόεδρος του Συνασπισμού Κοπτών, δήλωσε ότι το σκίσιμο και το κάψιμο της Αγίας Γραφής, που όλοι οι Χριστιανοί στον κόσμο πιστεύουν, είναι μια «αχρεία και βάρβαρη πράξη». Πρόσθεσε ότι δεν επιτρέπεται σε κανέναν να δυσφημίζει τις θρησκείες. «Τα ίδια πληγωμένα συναισθήματα που νιώσαμε από την ταινία που προσέβαλε τον προφήτη είναι τα ίδια που νιώσαμε από αυτή την εγκληματική πράξη», είπε.
Ορκίστηκε ότι ο Κοπτικός Συνασπισμός δεν θα αγνοήσει τέτοιους "αδαείς ανθρώπους", αλλά θα τους διώξει. Η Κοπτική Ένωσης Νέων Maspero κάλεσε τον Πρόεδρο Morsy να παρέμβει άμεσα για να θέσει τέρμα σε κάθε προσπάθεια που θα ανάψει τη φωτιά του στασιασμού μεταξύ Μουσουλμάνων και Κοπτών.
Μια άλλη καταγγελία κατατέθηκε, επίσης, σήμερα το πρωί εναντίον του Abu Islam από τον Karam Gabriel, δικηγόρο του Συνασπισμού Κοπτών της Αιγύπτου, για το πρόσφατο κάψιμο της Αγίας Γραφής, καθώς και τις προηγούμενες προσβολές του κατά του χριστιανισμού μέσα από τα βιβλία του και μέσω του τηλεοπτικού καναλιού ‘Ισλαμικό Έθνος’.
Ο Συνασπισμός, που έχει μεταξύ των μελών του Μουσουλμάνους και Κόπτες, έχει εκδώσει μια επίσημη δήλωση που καταδικάζει την ταινία που προσβάλει το προφήτη του Ισλάμ. Ο Magdy Saber, εκπρόσωπος της Ένωσης, καταδίκασε το σχίσιμο και το κάψιμο της Βίβλου από τον Αμπού Ισλάμ μπροστά από τους Κόπτες που ήταν παρόντες μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ, όπου είχαν πάει για την υποστήριξη των μουσουλμάνων αδελφών τους σχετικά με την ταινία του προφήτη.

Ο Saber απαίτησε από τις αρχές να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη της στάσης μεταξύ των Αιγυπτίων. "Αν εμείς καταδικάζουμε τους σκηνοθέτες της ταινίας για τον προφήτη που ζουν έξω από την Αίγυπτο», είπε, «πρέπει να καταδικάσουμε, επίσης, αυτή την επαίσχυντη πράξη στην Αίγυπτο, τονίζοντας την ανάγκη να τιμωρηθεί ο Αμπού Ισλάμ για τις ανεύθυνες πράξεις του."
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Mohit, ο Αμπού Ισλάμ αρνήθηκε ότι έκαψε τη Βίβλο, λέγοντας ότι «την έσκισε και την πέταξε στους διαδηλωτές να την πατήσουν  με τα παπούτσια τους." Και πρόσθεσε: «Την επόμενη φορά θα βάλω τον εγγονό μου να ουρήσει πάνω της, όπως λέει και η παροιμία, οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος και εκείνος που άρχισε εκείνος φταίει».
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι οι παραγωγοί της ταινίας δεν εκπροσωπούν όλους τους Κόπτες και τα πλήθη του αμερικανικού λαού και ως εκ τούτου το ιερό τους βιβλίο δεν θα πρέπει να προσβάλλεται ως απάντηση, ο Αμπού Ισλάμ είπε ότι «αν κάποιος έκανε κάτι, ο καθένας φέρει την ενοχή και φέρει το αποτέλεσμα . Μήπως δεν πονάνε όλοι οι μουσουλμάνοι για ότι έκανε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν; Μήπως δεν είναι όλοι οι Μουσουλμάνοι που πονάνε για το σεΐχη Ομάρ Αμπντέλ Ραχμάν που περιγράφεται ως τρομοκράτης; Αφήστε τους να γευτούν από το ποτήρι που ο ισλαμικός κόσμος έπρεπε να πιει. "
"Μέχρι τώρα δεν έχουμε ακούσει καμία καταδίκη από κάποια μουσουλμανική οργάνωση ή το Al-Azhar", δήλωσε ο Κόπτης ακτιβιστής Mark Ebeid", όπως έκανε η εκκλησία μας για την ταινία με το Προφήτη. Έχουμε την ελπίδα ότι η Εκκλησία θα πει κάτι για το Ιερό Βιβλίο μας."

Μετά τα δημοσιεύματα της εφημερίδας ΠΟΝΤΙΚΙ σχετικά με τη μηνυτήρια αναφορά του ΙΚΑ κατά του ΙΕΚ ΔΟΜΗ με την αιτιολογία της ύπαρξης εταιριών «δορυφόρων» που διευκόλυναν φορολογικά την επιχείρηση, δημοσιεύματα του Ποντικιού και του περιοδικού hot doc κάνουν λόγο για
διακανονισμό των οφειλών του ΙΕΚ ΞΥΝΗ προς το ΙΚΑ διάρκειας 4 αιώνων από τώρα! 


Εκατομμύρια ευρώ προς το ΙΚΑ θα αποπληρωθούν το 2404!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στο HOT DOC αυτό που βοήθησε το ΙΕΚ ΞΥΝΗ είναι οι καλές σχέσεις που έχει με κυβερνητικούς φορείς. 

Εφόσον ισχύει, πρόκειται για τεράστιο ζήτημα. Είναι δυνατόν την στιγμή που δεν γίνονται ρυθμίσεις σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά και φοροσαφάρι, σε μία εταιρία να δίνεται χρόνος αποπληρωμής 400 χρόνων; 

Και μάλιστα σε μία επιχείρηση που σύμφωνα με το HOT DOC «ελέγχεται από την εισαγγελία σχετικά με λειτουργίες του και το ΣΔΟΕ εξετάζει σειρά φορολογικών παραβάσεων».Πολιτικά επίμεμπτος και ποινικά κολάσιμος η αντίδραση για τις αλλαγές στην Ε.Υ.Π.

Σάλο προκάλεσε στους κόλπους της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών -και όχι μόνο- το προχθεσινό παραπολιτικό δημοσίευμα της εφημερίδας "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ", σύμφωνα με το οποίο το ΠΑΣΟΚ (κυρίως) και η ΔΗΜΑΡ άσκησαν βέτο στην επιθυμία του κυρίου Δραβίλλα να προχωρήσει σε αλλαγές Διευθυντών και Υποδιευθυντών έπειτα από πιέσεις που τους άσκησαν οι συνδικαλιστές της αριστεράς(;) στην υπηρεσία. Και οι ενστάσεις τους αφορούν κυρίως το νέο επικεφαλής της Γ´ Διεύθυνσης Αντικατασκοπίας, Αντιτρομοκρατίας και Οργανωμένου Εγκλήματος.

Ψάχνοντας το θέμα μάθαμε ότι όντως ο νέος Διοικητής θέλει να κάνει αλλαγές και να αλλάξει πολλά από την ομολογουμένως αποτυχημένη συνταγή των Μπίκα - Παπαγεωργίου. Κάποιοι συνδικαλιστές που μέχρι πρόσφατα έπιναν νερό στο όνομα του Γιωργάκη και του Καρχιμάκη και τώρα -όπως λένε οι φήμες- δέθηκαν στο άρμα του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούν με νύχια και με δόντια να διασώσουν ό,τι μπορούν από τους ανθρώπους του Μπίκα.
Κάλεσαν λένε ακόμα και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ (Παππά και Τσούκαλη) χθες στα γραφεία τους για να ασκήσουν πίεση για το θέμα. Επικαλούνται, όπως αναφέρει και η εφημερίδα, ότι ο νέος Διευθυντής ενεπλάκη στην υπόθεση των πακιστανών που όπως όλοι θυμόμαστε ο ΓΑΠ, ο Καρχιμάκης και το συνάφι τους την είχαν κάνει αντιπολιτευτική τους σημαία μαζί με την άλλη φούσκα των περίφημων υποκλοπών.

Και διερωτώνται κάποιοι: Μα και άλλες επιλογές του κυρίου Δραβίλλα που κυκλοφόρησαν δεν ήταν εμπλεκόμενοι στην ίδια υπόθεση; Γιατί γι αυτούς δεν λένε τίποτα οι συνδικαλισταράδες; Μήπως γιατί ήταν και επιλογές Μπίκα την προηγούμενη τριετία και μάλιστα από τις κυριότερες;

Το θέμα όμως δεν είναι αυτό για τον κύριο Δραβίλλα και την κυβέρνηση, αν όλα αυτά αληθεύουν. Το θέμα είναι ότι η Δικαιοσύνη απεφάνθη πως η υπόθεση πακιστανών δεν υφίσταται. Αν τώρα υποχωρήσουν οι αρμόδιοι στις όποιες πιέσεις, αυτό σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουν τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και κάποιοι σύμφωνα με πληροφορίες περιμένουν στη γωνία για να επαναφέρουν το θέμα πανηγυρίζοντας και να δημιουργήσουν νέες Υπατίες με ότι αυτό συνεπάγεται για τις όποιες επιπτώσεις...

Πέραν του ότι το άλλο θέμα που τίθεται είναι για το ποιός διοικεί την υπηρεσία. Αυτό «καίει» ορισμένους. Η Κυβέρνηση και ο Διοικητής όπως ο νόμος ορίζει ή τα όποια κόμματα και οι συνδικαλιστές;

Και αλήθεια, ας κάνουμε και μια υπόθεση εργασίας... Να δεχθούμε ότι όντως έγιναν οι "απαγωγές" των ό,ποιων πακιστανών.
Τι είναι πιο φοβερό, η ανάκριση λαθρομεταναστών -που όπως έγραψαν και δημοσιεύματα της εποχής-, που τους κοίμησαν σε ξενώνες με κλιματισμό και τους τάιζαν και ζεστό φαγητό, χωρίς χοιρινό μάλιστα, προσέχοντας μην θίξουν τα θρησκευτικά τους πιστεύω ή οι πρόσφατες δολοφονίες συνεργατών της υπηρεσίας στο εξωτερικό από εγκληματικά λάθη, παραλήψεις και σύμφωνα με πληροφορίες εσκεμμένες διαρροές υποθέσεων και ονομάτων πρακτόρων της υπηρεσίας στα ΜΜΕ της Διοίκησης Μπίκα -Παπαγεωργίου και Διευθυντικών στελεχών της επιλογής τους;
Τέλος όπως όλοι λένε αν όλα αυτά είναι αλήθεια -τα περί πιέσεων δηλαδή- τότε αυτό είναι πολιτικά επίμεμπτη και ποινικά κολάσιμη πράξη!

Σημείωση: Αλήθεια τι πατατιά ήταν αυτή η "αποκάλυψη" στο περιοδικό του Βαξεβάνη σήμερα, που επανέφερε στο προσκήνιο την περίφημη έκθεση Ρακιντζή για το GIS σύστημα (Γεωγραφικο/Δορυφορικό) με το ρώσικο λογισμικό, που προσπάθησε να προμηθευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ.;
Δεν μας παρακολουθεί φαίνεται ο καλός δημοσιογράφος. Γιατί αν μας παρακολουθούσε θα είχε πληροφορηθεί ότι η Δικαιοσύνη αποφάσισε πως ο Μπίκας ήταν ο παράνομος στην υπόθεση αυτή χρεώνοντας εκατομμύρια το Δημόσιο και όχι οι υπάλληλοι που άδικα εδιώχθησαν για το θέμα.
Φαίνεται οι πηγές - πληροφοριοδότες του Βαξεβάνη ξέχασαν να του το πουν. Απλά ήθελαν να περάσουν ένα ακόμα μήνυμα στον κύριο Δραβίλλα εν όψη των επικείμενων κρίσεων. Ελπίζουμε να μην "τσιμπήσει"...Σοκ πανευρωπαϊκών διαστάσεων προκάλεσαν τα αποτελέσματα δημοσκοπικής έρευνας του γερμανικού ιδρύματος Μπέρτελσμαν, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν προχτές και βάσει των οποίων αυτή τη στιγμή η πλειοψηφία των Γερμανών πολιτών τάσσεται αναφανδόν εναντίον και του ευρώ και της ΕΕ! «Οι Γερμανοί δεν πιστεύουν πλέον στην Ευρώπη» ήταν ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της γερμανικής εφημερίδας «Ντι Βελτ» προχτές. «Ιστορική μεταστροφή της κοινής γνώμης. Για πρώτη φορά είναι πεπεισμένη η πλειονότητα ότι θα περνούσε καλύτερα χωρίς το ευρώ» τόνιζε ο υπότιτλος.
Εξάστηλος ο τίτλος και στο εσωτερικό της δεξιάς εφημερίδας: «Οι Γερμανοί θέτουν υπό αμφισβήτηση την ΕΕ»! Στο ίδιο πνεύμα ο υπότιτλος: «Η πλειοψηφία είναι πεισμένη ότι χωρίς την ΕΕ θα περνούσαμε καλύτερα».

Δεν ήταν μόνο η «Βελτ» που πρόβαλλε με αυτόν τον τρόπο τα ευρήματα. Η επίσης συντηρητική «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» κινείτο στο ίδιο μήκος κύματος: «Η πλειοψηφία των Γερμανών αμφιβάλλει για τη χρησιμότητα του ευρώ - Ο σκεπτικισμός απέναντι στην Ευρώπη είναι τόσο μεγάλος όσο ποτέ μέχρι τώρα» ανέφερε. «Ο ευρωσκεπτικισμός κερδίζει έδαφος στη Γερμανία» τιτλοφορούσε ανταπόκρισή της από το Βερολίνο και η γαλλική «Λε Μοντ», η οποία πρόσθετε στον υπότιτλο: «Η πρόσδεση στην Ευρώπη κλονίζεται από δυσπιστία απέναντι στο ευρώ». Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης είναι όντως εντυπωσιακά. Στην ερώτηση πώς θα ήταν η ζωή σας, αν δεν υπήρχε το ευρώ και συνεχίζαμε να έχουμε το μάρκο ως νόμισμα, το 65% των ερωτηθέντων Γερμανών απάντησε ότι θα ζούσε καλύτερα και μόνο το 21% είπε ότι θα ζούσε χειρότερα. Η διαφορά είναι συντριπτική. Ακόμη σοβαρότερης σημασίας ήταν η απάντηση των ερωτηθέντων Γερμανών στο ερώτημα πώς νομίζουν ότι θα περνούσαν οι ίδιοι, αν δεν υπήρχε καθόλου η ΕΕ. Καλύτερα, απάντησε το 49% και μόνο το 32% απάντησε ότι θα ζούσε χειρότερα.

Η δυσφορία του γερμανικού πληθυσμού κατά της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι τόσο μεγάλη αυτή την εποχή, με την πλύση εγκεφάλου που κάνουν στους Γερμανούς οι πολιτικοί τους και τα ΜΜΕ ότι δήθεν αυτοί πληρώνουν τους μισθούς και τις συντάξεις των «τεμπέληδων» Νοτιοευρωπαίων, ώστε το 48% δήλωσε ότι η συμμετοχή στην ΕΕ... αποσταθεροποιεί το κλίμα κοινωνικής ειρήνης στη Γερμανία! Μόνο το 42% είχε τη γνώμη ότι, αντιθέτως, το σταθεροποιεί. «Η δυσπιστία απέναντι στην ΕΕ είναι τεράστια» έγραψε η «Βελτ» και συνέχισε: «Αν πιστέψει κανείς τις δημοσκοπήσεις, τότε δεν είναι μόνο το ευρώ που έχει αποτύχει στα μάτια πολλών ανθρώπων. Εχει τεθεί σε αμφισβήτηση ολόκληρο το σχέδιο της ΕΕ. Η κρίση της ΕΕ εδώ και καιρό δεν αφορά μόνο στο νόμισμά της και στην πολιτική της. Πλήττει τη θεμελιώδη ουσία, την «αξία της Ευρώπης»...». Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε να κάνουμε με μια δημοσκόπηση και όχι με κάποιο αποτέλεσμα δημοψηφίσματος. Οι διαθέσεις των μαζών αλλάζουν εύκολα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός πως η διαχείριση της κρίσης από τους ηγέτες της ΕΕ αποξένωσε τον έναν λαό από τον άλλο, έσπειρε μίση, οδήγησε στην αναβίωση διχαστικών στερεοτύπων και προκαταλήψεων του παρελθόντος.

Δεν είναι ασήμαντο το γεγονός ότι σε άλλη δημοσκόπηση, αυτή τη φορά στη Γαλλία για την επίσης δεξιά εφημερίδα «Λε Φιγκαρό», το 67% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι σήμερα θα ψήφιζε «Οχι» στο δημοψήφισμα για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, η οποία δημιούργησε το ευρώ και μετεξέλιξε την ΕΟΚ σε ΕΕ.

Ούτε είναι τυχαίο ότι ακόμη και το ευρωβαρόμετρο αποκαλύπτει ότι οι θετικές γνώμες των Ευρωπαίων πολιτών για την ΕΕ καταποντίστηκαν στο ιστορικά χαμηλό ποσοστό του 31%, ενώ οι αρνητικές έφτασαν στο 28%. Η κρίση νομιμοποίησης της ΕΕ στις συνειδήσεις των Ευρωπαίων είναι πρωτοφανής.

«Σε δύσκολους καιρούς είναι ώρα να πουληθούν τα ασημικά της οικογένειας», γράφει η βρετανική εφημερίδα The Guardian, αναφερόμενη στο «ξεπούλημα» όπως το χαρακτηρίζει στο οποίο επιδίδεται η Ελλάδα.

«Η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει όλα αυτά που δεν θα της λείψουν-και στην περίπτωση της εν λόγω χώρας που πνίγεται στα χρέη, αυτό σημαίνει την πώληση νησιών, ανακτόρων, ακινήτων-φιλέτων, μαρίνων, αεροδρομίων, δρόμων, της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου, του ΟΠΑΠ, των ταχυδρομείων», γράφει η Guardian, προσθέτοντας ότι χθες έγινε γνωστό πως οι πωλήσεις θα αφορούν και ακίνητα στο εξωτερικό, αρχής γενομένης όπως επισημαίνει, από το βικτοριανό κτίριο που ήταν κάποτε η κατοικία του Έλληνα πρόξενου στο Λονδίνο.

Τα νέα για το ξεπούλημα προέκυψαν μια μέρα αφότου ο υπουργός οικονομικών αποκάλυψε αυτό που φοβούνταν οι περισσότεροι Έλληνες, αλλά δεν είχε ποτέ ειπωθεί επισήμως: ότι με το εθνικό εισόδημα να προβλέπεται να πέσει 25% μέχρι το 2014, η οικονομία τους δεν συρρικνώνεται απλώς, αλλά γλιστρά σε μια ύφεση σαν εκείνη της δεκαετίας του ΄30.

Το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) "καλεί τους πολίτες να MHN παραλάβουν τέτοιες κάρτες, με βάση το Ελληνικό Σύνταγμα και τις διακηρύξεις των δικαιωμάτων του Ανθρώπου"

ΓΕΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δεν μας έφταναν η κατάργηση και μείωση των μισθών και των συντάξεων, αυξήσεις φόρων, κατάργηση δικαιωμάτων και αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα από έγκριτες εφημερίδες, και από το Διαδίκτυο, η κυβέρνηση προωθεί δύο μέτρα, συν τοις άλλοις πολυέξοδα για το κράτος :...

1ο Θέλει να αντικαταστήσει την Ταυτότητα την με «κάρτα πολίτη», που πολύ σωστά έχει χαρακτηριστεί Κάρτα Φακελώματος του Πολίτη, η οποία μάλιστα δεν έγινε δεκτή στην Αγγλία, λόγω μεγάλου και άσκοπου κόστους και των αντιδράσεων για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Αυτή η κάρτα προγραμματίζουν να ενημερώνεται με κάθε αλλαγή στην οικονομική κατάσταση (ακίνητα, κινητές αξίες, λογαριασμοί, οφειλές), οικογενειακή κατάσταση, κατάσταση υγείας (φάρμακα, εισαγωγές σε νοσοκομεία, κληρονομικό ιστορικό), μετακινήσεις ταξίδια κτλ.
Όλα τα προηγούμενα θα εμφανίζονται σε «ενιαία οθόνη». Αναφέρουν ότι ο ίδιος κάτοχος «θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα στοιχεία του από το Διαδίκτυο» - λες και δεν τα ξέρει. Θα έχει όμως και το κράτος πρόσβαση και μάλιστα σε τομείς που μέχρι σήμερα δεν επιτρέπεται. Εννοείται ότι πρόσβαση θα «αποκτήσουν» όλοι οι μεγάλοι προμηθευτές (πολυεθνικές, ασφαλιστικές, τράπεζες, διαγνωστικά κέντρα, πολυκλινικές, ιδιωτικά γραφεία «εύρεσης εργασίας», ενοικίασης εργαζομένων, εισπρακτικές . ) Και βέβαια οι χάκερς.

Είναι γνωστό ότι το διαδίκτυο είναι και θα είναι πάντα διάτρητο.

2ο Θέλει να επιβάλλει υποχρεωτικά σε όλες τις συναλλαγές την «κάρτα των συναλλαγών», που και αυτή έχει χαρακτηριστεί Χαφιές του Καταναλωτή, και αυτή δεν έγινε δεκτή ούτε καν από τον αρμόδιο επίτροπο της φορολογίας της ΕΕ.

Τη δεύτερη κάρτα επιδιώκουν να την έχει συνέχεια ο καταναλωτής (από ποια μέχρι ποια ηλικία άραγε;) για να καταγράφεται η κάθε συναλλαγή: το προϊόν ή η υπηρεσία, ο χρόνος και η χρηματική της αξία. Είναι προφανές ότι με αυτό τον τρόπο, και επειδή κάθε προϊόν διαθέτει μπαρ-κοντ -με μία αναγωγή στα προϊόντα που αγοράζει- θα είναι γνωστά τα πάντα ανεξαιρέτως, για τον πολίτη - καταναλωτή: Οι συνήθειές του, τα πιστεύω του, η σεξουαλική του ζωή . η υγεία του κλπ.
Με αυτές τις υποχρεωτικές κάρτες ουσιαστικά δρομολογούν να καταργηθεί το Τραπεζικό Απόρρητο, το Ιατρικό Απόρρητο, και γενικά κάθε είδους απόρρητο στην ιδιωτική ζωή, θα ενοποιηθούν όλοι οι αριθμοί (ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, κτλ ) και θα μετατραπεί ο πολίτης σε έναν ανθρωποαριθμό.

Το ΙΝΚΑ δηλώνει κάθετα ότι δεν θα δεχτεί τον Μεγάλο Αδελφό, δεν έχει να διαπραγματευτεί και να διαβουλευτεί την αξιοπρέπεια του πολίτη - καταναλωτή και καταδικάζει απερίφραστα τα προτεινόμενα μέτρα.
Καλεί όλες οργανώσεις πολιτών, τους συνδικαλιστικούς και τους επιστημονικούς φορείς και όλα τα πολιτικά κόμματα για να μην περάσει το φακέλωμα.
Το ΙΝΚΑ θα χρησιμοποιήσει κάθε νομικό μέσο, αλλά καλεί από τώρα τους πολίτες σε ετοιμότητα αν χρειαστεί, για να μην παραλάβουν τέτοιες κάρτες, με βάση το Ελληνικό Σύνταγμα και τις διακηρύξεις των δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΥΠΟΜΕΝΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗ ΦΤΩΧΙΑ
ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΤΡΟΦΙΜΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ.

ΥΓ: Το Διαδίκτυο είναι χρήσιμο αλλού και όχι για φακέλωμα.
Το ΙΝΚΑ έχει υποδείξει και πώς θα καταπολεμηθεί η Γραφειοκρατία και πώς θα εντοπιστούν οι φοροφυγάδες, που άλλωστε είναι γνωστοί. Τα επιχειρήματα αυτά είναι κουκούλες προσχήματα.

Κέντρο Πληροφοριών:Γ. Σεπτεμβρίου 13 - Αθήνα 10432 όρ. 5ος
Τηλ. 210 36.32.443 
Fax. 210 36.33.976

Ανοιχτή Γραμμή: 11711 email: inka - http://www.inka.gr/


Στο 61,7% του ΑΕΠ της Ελλάδας έχουν μειωθεί οι καταθέσεις των νοικοκυριών στις τράπεζες... από 83% του ΑΕΠ το 2009


Στο 61,7% του ΑΕΠ της Ελλάδας αντιστοιχούν πλέον οι καταθέσεις των ελληνικών νοικοκυριών στις τράπεζες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που επικαλείται σε σχετική έκθεσή της η Goldman Sachs.
Όπως εξηγεί, τον Ιούλιο του 2009, ήτοι πριν το ξέσπασμα της ευρωπαϊκής κρίσης, οι καταθέσεις των ελληνικών νοικοκυριών στις τράπεζες αντιστοιχούσαν στο 83% του ΑΕΠ της Ελλάδας. 

Αναφερόμενος στο σύνολο των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, ο οίκος αποκαλύπτει:

Τον Ιούλιο του 2009 οι καταθέσεις των νοικοκυριών στις τράπεζες αντιστοιχούσαν:
- Στο 83% του ΑΕΠ στην Ελλάδα
- Στο 59% του ΑΕΠ στην Ιρλανδία
- Στο 49% του ΑΕΠ στην Ιταλία
- Στο 69% του ΑΕΠ στην Πορτογαλία
- Στο 64% του ΑΕΠ στην Ισπανία

Σήμερα (στοιχεία έως τον Ιούλιο του 2012) οι καταθέσεις των νοικοκυριών στις τράπεζες αντιστοιχούν:
- Στο 61,7% του ΑΕΠ στην Ελλάδα
- Στο 56,8% του ΑΕΠ στην Ιρλανδία
- Στο 51,3% του ΑΕΠ στην Ιταλία
- Στο 78,5% του ΑΕΠ στην Πορτογαλία
- Στο 65,7% του ΑΕΠ στην Ισπανία

Για τις καταθέσεις των επιχειρήσεων που δεν ανήκουν στον χρηματοοικονομικό κλάδο, τα στοιχεία για τις καταθέσεις μέχρι τον Ιούλιο του 2009 ήταν τα εξής:
- Στο 15,4% του ΑΕΠ στην Ελλάδα
- Στο 23,9% του ΑΕΠ στην Ιρλανδία
- Στο 11,4% του ΑΕΠ στην Ιταλία
- Στο 17,6% του ΑΕΠ στην Πορτογαλία
- Στο 19,3% του ΑΕΠ στην Ισπανία

Σήμερα (στοιχεία έως τον Ιούλιο του 2012) οι καταθέσεις των επιχειρήσεων που δεν ανήκουν στον χρηματοοικονομικό κλάδο αντιστοιχούν:
- Στο 8,5% του ΑΕΠ στην Ελλάδα
- Στο 19% του ΑΕΠ στην Ιρλανδία
- Στο 10,9% του ΑΕΠ στην Ιταλία
- Στο 17,7% του ΑΕΠ στην Πορτογαλία
- Στο 16,5% του ΑΕΠ στην Ισπανία


H Τουρκία ανήγγειλε τη διεξαγωγή ωκεανογραφικών ερευνών και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην περιοχή του Καστελλόριζου,αν και μέχρι στιγμής το σκάφος που χρησιμοποιεί γίνονται σε τουρκικά ύδατα.Οι κινήσεις του βέβαια παρακολούνται από την ελληνική πλευρά για παν ενδεχόμενο.

Αύριο στο Καστελλόριζο θα βρίσκονται οι υπουργοί Άμυνας και Ναυτιλίας.

Από το υπουργείο Άμυνας συνιστούν ψυχραιμία.

Οι έρευνες, σύμφωνα με το "Έθνος", θα πραγματοποιηθούν από σήμερα μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου από το ερευνητικό σκάφος R/V BILIM-2, το οποίο θα κινηθεί από τη βάση του στη Μερσίνα, στην περιοχή ανατολικά της Ρόδου, μέχρι και τον Κόλπο της Αλεξανδρέττας.

Σύμφωνα με τη NAVTEX 570 που εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος θα πραγματοποιήσει "ωκεανογραφικές έρευνες" και καταγράφονται οι συντεταγμένες επτά περιοχών, εκ των οποίων οι τρεις βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό σκάφος πρόκειται να κινηθεί ανατολικά από το Φαληράκι της Ρόδου, ανατολικά της Καρπάθου και νοτίως του Καστελλόριζου στα όρια των χωρικών υδάτων του νησιού, δίνοντας έτσι σαφές στίγμα για τις προθέσεις της Άγκυρας.

Τον Μάρτιο, όταν η Άγκυρα είχε βγάλει για έρευνες στο Βόρειο Αιγαίο το Πίρι Ρέις, απαντώντας στα ελληνικά διαβήματα, είχε υποστηρίξει με ρηματική διακοίνωση ότι οι "ωκεανογραφικές έρευνες δεν απαιτούν καν τη γνωστοποίηση στο παράκτιο κράτος" και ότι δεν αναγνωρίζονται δικαιώματα επί υφαλοκρηπίδας, η οποία δεν έχει οριοθετηθεί.

Πάντα με απασχολούσε έντονα τι φταίει και μας δέρνει μια κακοδαιμονία ως κρατική οντότητα από την ίδρυση μας ως σήμερα, τι είναι αυτό που μας κάνει να μην μπορούμε να σηκώσουμε κεφάλι και να σταθούμε αξιοπρεπώς σε διπλωματικό και πολιτικό πεδίο στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Διαβάζοντας αρκετά ιστορία κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η αιτία του κακού βρίσκεται στην ελαστική εθνική συνείδηση της ελληνικής μεγαλοαστικής άρχουσας τάξης η οποία αποτελεί προϊόν ανακυκλωμένου κοτσαμπασισμού που έχει βαθιά μέσα του ριζωμένο τον ραγιαδισμό.

Το πολιτικό σύστημα στηριγμένο σε μια ελιτίστικη διοικητική νοοτροπία και σε μια ανεύθυνη λαϊκιστική ρητορική, δημιουργώντας πολλές φορές απίθανες συμμαχίες με οποιανδήποτε για οτιδήποτε κατάφερε να ανακυκλώνετε στην εξουσία αλλά και στην παραεξουσία.

Τώρα όμως υπάρχει μια μεγάλη διαφορά που πιθανόν να το οδηγήσει σε κατάρρευση αλλά δυστυχώς θα συμπαρασύρει και την χώρα στον Άδη.

Τα προβλήματα είναι συσσωρευμένα και η οικονομία υπό διαρκεί κατάρρευση.

Η αγορά έχει πεθάνει. Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζουν τα ιστορικά εμπορικά κέντρα των πόλεων από τα κλειστά, και πολλές φορές, κατεστραμμένα καταστήματα. Με τον τυφώνα των μέτρων να καταφθάνει από μέρα σε μέρα, η καταστροφή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι σχεδόν ολοκληρωτική. Οι πάντες λένε ότι εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση τότε τα λουκέτα στα μαγαζιά θα πέφτουν σαν βροχή και σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει ανοικτό κατάστημα ή επαγγελματίας εργαζόμενος. Ήδη οι περισσότεροι βρίσκονται μεταξύ της επιλογής να μην τρώνε ή να πληρώσουν το φόρο ενώ άλλοι μεταξύ του να γίνουν αυτόχειρες ή φονιάδες, οι άλλοτε γεμάτοι κόσμο και βοή, πολυσύχναστοι δρόμοι των Ελληνικών πόλεων θυμίζουν πια απέραντο νεκροταφείο.

Η μεγάλη αστυφιλία που κατά κάποιο τρόπο υποκίνησε αν δεν επιδίωξε η ίδια η πολιτεία δημιούργησε μια κατάσταση στην οποία χάθηκε η διατροφική αυτάρκεια που είχε ο πολίτης της υπαίθρου , υποβάθμισε προαιώνιες αξίες και έσπασε η' χαλάρωσε κοινωνικούς δεσμούς που άντεξαν χιλιετίες.

Αυτός ο δύσκολα διαχειρίσιμος σε περιόδους κρίσης πληθυσμιακός όγκος των πόλεων τώρα σιγά – σιγά από μια μάζα συμβιβασμένων μικροαστών θα μετατρέπεται σε ορδές απελπισμένων πεινασμένων που δύσκολα θα σταματήσει κάποιος.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά με δεδομένο το δημογραφικό πρόβλημα έχει αρχίσει ο εποικισμός της χώρας από μη αφομοιώσιμους μετανάστες οι οποίοι πολύ γρήγορα θα προβούν σε ένα σταδιακό εξισλαμισμό δια του προσηλυτισμού και σε δεύτερη φάση σε βίαιο.

Τίποτε δεν φαίνεται στον ορίζοντα που να είναι ικανό να βγάλει τη χωρά από το αδιέξοδο.Το έγκλημα ήταν διαρκές και είναι συνυπεύθυνοι πάρα πολλοί σε διαφορετικό βαθμό βέβαια ο καθένας .

Με δεδομένο ότι την ιστορία πάμπολλες φορές την καθορίζει η οικονομία το κακό άρχισε με την σταθερή προσήλωση στην αστυφιλία ,συνεχίστηκε με την υποτίμηση της αγροτικής δραστηριότητας ,την αποβιομηχάνιση της χώρας και την αγκύλωση της κάθε σκέψης για ανάπτυξη σε ευάλωτες μορφές οικονομίας όπως ο τουρισμός.

Η γάγγραινα των λαθεμένων επιλογών απλώθηκε και σε άλλους τομείς όπως η άμυνα όπου στο όνομα του εκσυγχρονισμού και της αναδιοργάνωσης δημιουργήθηκαν πληθώρα επιτελείων και στρατιές ανώτατων αξιωματικών ενώ οι στρατεύσιμοι λόγω της λειψανδρίας και της κακής κατανομής του προσωπικού μετά βίας επαρκούν για να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η εξωτερική πολιτική μολύνθηκε με ένα φοβικό σύνδρομο και οδήγησε τη χώρα στην φιλανδοποίηση.

Η παιδεία τελείως αλλοπρόσαλλη και ανεπαρκής αντί να παρέχει ολοκληρωμένους πολίτες παράγει ημιμαθείς κλαψιάρηδες ευνουχισμένους μικροαστούς που πολλοί εξ αυτών έχουν την ψευδαίσθηση ότι είναι και επαναστάτες ή αντιστασιακοί απέναντι στη νεοταξική προέλαση ενώ στην ουσία μετατρέπονται ασυνείδητα σε πεμπτοφαλαγγίτες.

Η ιδεολογία μιας ελληνόφωνης ανθελληνικής κοσμοπολίτικης πνευματικής ελίτ βρήκε και βρίσκει πρόσφορο έδαφος να αναπτυχτεί και να εγκαθιδρυθεί σ' ένα ημιμαθές ακροατήριο.
Τα ΜΜΕ με τον ιεροεξεταστικό τους ρόλο στέλνουν στην πυρά όποιον τολμά να αμφισβητήσει τις νεοταξικές μπαρούφες τους και τον νεοοθωμανισμό τους.

Αυτή η ιδεολογική κυριαρχία κατάφερε να αποψιλώσει τον πατριωτισμό που ίσως να ήταν η μόνη εφεδρεία που θα μπορούσε να διαθέσει το έθνος-κράτος μας για να βγει από την κρίση σήμερα.

Δυστυχώς αντί για πατριώτες περιφέρονται και αλωνίζουν θρασύτατοι γενίτσαροι και ναιναίκοι ανάμεσα σε ένα πλήθος ευνουχισμένων πουρκουάδων οι οποίοι κατά ένα μέρος ίσως να είναι δικαιολογημένη η πικρή απορία τους γιατί να αγωνιστούν άλλωστε ο πατριωτισμός υπήρξε πολλές φορές το καταφύγιο του κάθε απατεώνα.

Και όμως πρέπει να ανασύρουμε από το υποσυνείδητο στην επιφάνεια τον πατριωτισμό μας παραμερίζοντας κάθε είδους πικρίας γιατί αν στραπατσαριστεί η' καταστραφεί η πατρίδα εμείς οι απλοί πολίτες θα παραδοθούμε ως πρόβατα επί σφαγή από τους πάντα πρόθυμους Εφιάλτες.

Ο κίνδυνος να καρπωθεί την οργή του λαού ένα κόμμα οριακά νόμιμο είναι υπαρκτός και είναι καιρός η προοδευτική αηδία που μαστίζει τον τόπο με την αερολογία της, τις βαθυστόχαστες αναλύσεις, τη λαθρολαγνεία, την ανοχή στη νεοταξίτικη λαίλαπα και στα λοιπά ψώνια του εθνομηδενισμού, του κοινωνικού περιθωρίου και της αποβλακωμένης πνευματικής ελίτ να αναλογιστεί τις τεράστιες ευθύνες της και να συνειδητοποιήσει που παραδίδει τη χώρα.

Είναι αυτή η προοδευτική αηδία που έστρωσε το δρόμο στην επερχόμενη εκτροπή, είναι το πολιτικό σύστημα και το κράτος, με την αυταπαξίωση των θεσμών και την επιλεκτική ευαισθητοποιημένη λειτουργία του υπέρ των λαθραίων ανθρώπων και προϊόντων και όχι υπέρ των νομίμων στους οποίους εξαντλεί την αυστηρότητα του.

Για τα φαινόμενα αυτοδικίας ,της αντιποίησης αρχής και της απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, να μην αναρωτώμενα ποιος είναι υπεύθυνος γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι υπεύθυνα για το κακό που έρχεται είναι κυρίως τα κόμματα των οποίων οι ανεύθυνες, ακραίες και δημαγωγικές δράσεις εκπαίδευσαν και έθεισαν ένα μεγάλο μύρος του λαού σ' αυτές τις πρακτικές ήταν έκοβαν την κυκλοφορία στις εθνικές οδούς, έκλειναν τις πύλες των εγκαταστάσεων εργοστασίων και εμπόδιζαν τους εργαζόμενους να εργαστούν, εγκλώβιζαν για ώρες τουρίστες στα λιμάνια, επιβράβευαν επιθέσεις στις παρελάσεις των εθνικών εορτών, οργάνωναν κατάληψεις εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και δημοσίων κτιρίων από αναρχικούς, μετανάστες και κάθε καρυδιάς καρύδι, έκαναν τραμπουκικές κινητοποιήσεις σε οργανισμούς και σε ΔΕΚΟ.

Τέλος η πίεση για ανοχή στις λεγόμενες ιδιαίτερες κοινωνικές ομάδες όπως οι Ρομά , οι μετανάστες, οι κάθε λογής περιθωριακοί και πλείστοι άλλοι περίεργοι μετατράπηκε σταδιακά σε ιδιότυπη ασυλία και ταυτόχρονα πρόκληση για τους νομοταγείς και βαριά φορολογουμένους πολίτες.

Είναι ανέξοδο και εύκολο αλλά ανήθικο, μεγαλοαστοί και εύποροι αριστερίζοντες, ζώντες σε ασφαλές περιβάλλον να επιδίδονται σε αντιρατσιστικές κορώνες και να επιπλήττουν πολλάκις αυτούς που βιώνουν τον εφιάλτη μιας εισαγόμενης εγκληματικότητας και τον τρόμο της υπό έκρηξης υγειονομικός βόμβας στη γειτονιά τους όταν αυτοί διαμαρτύρονται για τη έλλειψη στοιχειώδους μεταναστευτικής πολιτικής.

Αυτού του είδους οι συμπεριφορές το μόνο που καταφέρνουν είναι να εξοργίζουν τους πληττόμενος από το πρόβλημα και εγκαταλειμμένους από το κράτος γηγενείς πολίτες και να τροφοδοτούν επικίνδυνα πολιτικά μορφώματα.

Και μέσα σ αυτό το πολιτικό σκηνικό οι πρωταγωνιστές του πολιτικού συστήματος αναζητούν τη συγκάλυψη του εθνικού εγκλήματος εντός της θλιβερή συγκυβέρνησης των δήθεν διαφωνιών που επιχειρεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα αφού οι ταγοί της παρέδωσαν με τις υπογραφές τους στην εκτροπή το πολίτευμα , στην ταπείνωση το λαό, στην εξαθλίωση τους πολίτες, στον αφοπλισμό την εθνικοί άμυνα, στην διάλυση το κράτος, στην εξαφάνιση το έθνος.

Η προσδοκία πως τη λύση θα την φέρουν εκείνοι που συνεργάζονται και συγκυβερνούν ή η εναλλακτική ελπίδα της αλλοπρόσαλλης μείζονος αλλά και ελάσσονος αντιπολίτευσης εξανεμίζεται ταχέως.

Όταν οι τελευταίες ελπίδες των αφελών πολιτών θα έχουν εξανεμιστεί, και το ανελέητο πλιάτσικο των τοκογλύφων δε θα έχει αφήσει τίποτε όρθιο παρά μόνο οργή και ερείπια τότε η κοινωνία θα αντιληφθεί πως ο ξεσηκωμός της είναι μονόδρομος, τότε θα μετανιώσουν πολλοί από αυτούς που δεν άφησαν να εξελίχθει μια ειρηνική εκτόνωση μέσα από τις πλατειές καθιστώντας τη με διάφορες μεθοδεύσεις αδύνατη και κάνοντας έτσι σχεδόν αναπόφευκτη μια ταραχή παρόμοια με αυτή που ακλούθησε την πτώση των πυραμίδων της Αλβανίας η' την χρεοκοπία της Αργεντινής και το μόνο που μπορούμε να ελπίζουμε και να ευχόμαστε να είναι όσο γίνεται ηπιότερη.

Ο τόπος χρειάζεται ένα νέο, υγιές, ισχυρό, πολιτικό, αστικό, δημοκρατικό, κοινωνικό και πατριωτικό κίνημα που θα σαρώσει και θα ανατρέψει τα πάντα ερχόμενο ειρηνικά και δια εκλογών στην εξουσία και ανακαινίζοντας την Ελλάδα να θέσει τις βάσεις για ένα κράτος δικαίου με πολύ καλά οργανωμένη κρατική μηχανή.

Έχουμε άμεση ανάγκη γεωγραφικής ανακατανομής του πληθυσμού και ενεργής δημογραφικής πολιτικής, μια δημογραφική έκρηξη, ένα baby boom, η οποία θα πρέπει να συνοδευτεί από μια παιδεία που τα γράμματα της να είναι γράμματα προσφοράς και θυσίας.
Έτσι μόνο θα σωθούμε.

Ούτε οι ξένοι θα μας σώσουν ούτε οι γιαλαντζί επαναστάτες με το μπόλικο αστικό λίπος, ούτε οι προφητείες με τα ξανθά τους γένη μήτε οι αρχαιόπληκτοι με τις χλαμύδες τους, ούτε οι συμμαχίες με ισχυρά κράτη γιατί η αξία μιας συμμαχίας καθορίζεται από το ειδικό βάρος της κάθε πλευράς διαφορετικά αν είναι σχέση ισχυρού με αδυνάτου τότε είναι μονομερής εξάρτηση και όχι συμμαχία άλλωστε αλίμονο σ’ αυτόν που δεν έχει δικά του νύχια να ξυθεί.

Είμαστε πλέον μπροστά σε μια πραγματικότητα αυτή της πτωχευμένης και αφοπλισμένης Ελλάδας σε ηθική παρακμή με ένα λαό οικονομικά εξαθλίωμενο με μηδενικό ηθικό.

Οι έλληνες απογυμνωμένοι πλέον από φίλους και χαλασμένη την διεθνή εικόνα τους το μόνο που πιθανόν να έχουν να περιμένουν στην καλύτερη των περιπτώσεων είναι όπως ανέφερα παραπάνω ταραχή τύπου Αλβανίας η' Αργεντινής και στη χειρότερη μια εθνική τραγωδία όμοια της κυπριακής η' της μικρασιατικής.

Δυστυχώς η ώρα είναι δώδεκα και πέντε και μάλλον είναι αργά για όλους, έστω όμως και την ύστατη στιγμή κάποιοι που έχουν την τύχη του τόπου στα χέρια τους και τον κυβερνούν  ας καταβάλουν μια προσπάθεια σωτηρίας προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω και ο έχων νούν νοείτω ….!

ATTILA ANTE PORTAS!!!!!

Αυτή την ώρα (απόγευμα Πέμπτης 20/9/2012) μονάδες υποβρυχίων Καταστροφών και δυνάμεις Καταδρομών επιχειρούν αυτή την στιγμή απόβαση σε νησί του Ανατολικού Αιγαίου με σκοπό την κατάληψη του νησιού όπου έχουν αναφερθεί απόβαση εχθρικών ειδικών δυνάμεων!

Με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ τις απογευματινές ώρες της 20 Σεπτεμβρίου διεξάγεται άσκηση "Πυρπολητής".
Στο πλαίσιο της άσκησης και βάση του σεναρίου ενεργοποιήθηκε τμήμα της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης. 

Περιοχή άσκησης είναι νησί του Ανατολικού Αιγαίου και σκοπός, ο εντοπισμός και εξουδετέρωση εχθρικών τμημάτων πάνω στο Νησί καθώς και η κατάληψη και εξουδετέρωση εχθρικού πλοίου στην περιοχή, με τις διαθέσιμες δυνάμεις.

Σε άρθρο του το γνωστό αμερικανικό περιοδικό New Yorker ρίχνει ευθύνες στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη συμφωνία «Δουβλίνο II» που προβλέπει να ασφαλίζονται τα σύνορα των χωρών του Βορρά από τα κύματα των μεταναστών αφήνοντας τις χώρες του Νότου και κυρίως την Ελλάδα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Με τίτλο «Η άλλη ελληνική κρίση», το άρθρο αναφέρει ότι ο συνωστισμός μεταναστών στην Ελλάδα «οφείλεται σε έναν σχεδιασμό της ΕΕ, που φαίνεται ότι είναι όσο λανθασμένος είναι και ο σχεδιασμός του ευρώ. Εχει τίτλο “Δουβλίνο 2″ και υπεγράφη εν μέσω της οικονομικής ευφορίας που επικρατούσε το 2003. Ορίζει ότι όσοι ζητούν άσυλο στην ΕΕ μπορούν να το κάνουν μόνο στη χώρα εισόδου τους. Η πολιτική αυτή επέτρεψε σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και άλλες χώρες που αποτελούν ελκυστικούς προορισμούς για τους οικονομικούς μετανάστες να φορτώσουν στην Ελλάδα το καθήκον να αστυνομεύει τα σύνορά της και να φροντίζει για τους μετανάστες, καθήκοντα που οι αδύναμες κυβερνήσεις της χώρας δεν μπορούσαν να φέρουν εις πέρας ούτε τις καλές εποχές πριν την οικονομική κρίση».

Οπως σημειώνει ο αρθρογράφος του περιοδικού η πολιτική αυτή και η αύξηση των μεταναστών στη χώρα μας έχει σαν αποτέλεσμα την άνοδο των ακροδεξιών.

«Η επικρατούσα άποψη στην ΕΕ είναι ότι η οικονομική ασφάλεια είναι πιο σημαντική από την ασφάλεια των ανθρώπων. Αγνοεί περιθωριοποιημένες ομάδες όπως παράνομους Αφρικανούς και Ασιάτες μετανάστες. Εξισώνει τις αδυναμίες του ελληνικού κράτους με την ηθική χρεοκοπία. Είναι μια άποψη που ταιριάζει στους δανειστές, όμως στους δρόμους της Αθήνας τίποτα απ όλα αυτά δεν έχει νόημα» αναφέρει το περιοδικό.


H είδηση έγινε γνωστή από διαδικτυακό τόπο της Αλεξανδρούπολης και δημιούργησε ανάμικτα συναισθήματα και σκέψεις σε όσους την διάβασαν. "Η Gazprom ενδιαφέρεται να αγοράσει το Egnatia Astir της Αλεξανδρούπολης"...

Σήμερα, η διεύθυνση του ξενοδοχείου επικοινώνησε μαζί μας και με ρητή δήλωσή της διαψεύδει τα περί πωλήσεώς της στον ενεργειακό ρωσικό όμιλο Gazprom.

«Οι επιχειρήσεις Ν. Δασκαλαντωνάκη διαψεύδουν το δημοσίευμα ως απολύτως αναληθές και ανυπόστατο.
Παρακαλούμε η διάψευση του εν λόγω δημοσιεύματος να αναρτηθεί στον αντίστοιχο χώρο της ιστοσελίδας σας".

Φαίνεται πως κάποιοι αποφάσισαν να παίξουν παιχνίδια στην περιοχή της Θράκης. Όχι πως δεν υφίσταται ενδιαφέρον από την ρωσική Gazprom για την ακριτική αυτή περιοχή της Ελλάδας, αλλά το επενδυτικό ενδιαφέρον προφανώς δεν έχει να κάνει με ξενοδοχειακές μονάδες. Εξάλλου, η κινητικότητα κατασκευαστικών επιχειρήσεων στην περιοχή της Θράκης είναι αυξημένη και διαπιστωμένη, τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά για έργα που έχουν σχέση με την ενέργεια και όχι τον τουρισμό.

Έτσι, κλείνει και το "κεφάλαιο" πώλησης του Egnatia Astir και περιμένουμε να δούμε ποιά θα είναι η επόμενη κίνηση που θα εντυπωσιάσει πραγματικά για την Θράκη.Εδώ και  χρόνια, ως πολίτης αυτής της χώρας, έχω βαρεθεί  να με…σώζουν.
Μεγάλα λόγια, ψεύτικες υποσχέσεις, κούφια οράματα.
Από έργο μηδέν.
Ως  απλός πολίτης, που δεν μετέχει σε κάποια συντεχνία που τον προστατεύει ή  του εξασφαλίζει προνόμια, ανήκω στα  …υποζύγια! Μεταξύ εκείνων που, κάθε φορά, καλούνται  να πληρώσουν  τα βάρη και τις αμαρτίες άλλων.
Μας στέλνουν το λογαριασμό, χωρίς ποτέ να  μας  ρωτήσουν, αν μπορούμε!
Εδώ και χρόνια το έχω καημό να ακούσω μια φορά το κράτος να επιβραβεύει τους….συνεπείς!
Εκείνους που είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις τους.
Πάντα οι ρυθμίσεις αφορούσαν εκείνους, που με τον έναν  ή άλλο τρόπο, την …έφερναν στο κράτος!
Θησαύριζαν στις πλάτες του και παρ’ όλα αυτά, εκείνο ερχόταν, εν τη μεγαλοθυμία του, να παράσχει άφεση αμαρτιών.
Δημιουργήθηκε έτσι μια διαχρονική και υπερκομματική στρεβλή νοοτροπία..
Η ανομία έγινε θεσμός. Παράδοση!
Μια φορά μου είχε πεί ένας φίλος ότι στην Ελλάδα η μόνη παραβολή που ακολουθούμε είναι αυτή του ….Ασώτου υιού!
Δεν έχει άδικο!

Μας σώζουν και τα πράγματα χειροτερεύουν
Άναυδος παρακολουθώ τα τελευταία τρία χρόνια  την διαρκή προσπάθεια των κυβερνήσεών για την οικονομία.
Πως, στο διάβολο, μας σώζουν όταν μετά από κάθε δέσμη μέτρων τα πράγματα  χειροτερεύουν;
Ακόμα θυμάμαι, εκείνο τον φωτεινό εγκέφαλο, τον Παπακωνσταντίνου να μας διαβεβαιώνει από το βήμα της Βουλής το Φεβρουάριο του 2011, ότι «η ύφεση ρηχαίνει»!
Και φέτος θα φτάσει στο 7%!
Ύστερα ο έτερος σωτήρας, ο  κ. Βενιζέλος να λέει από τηλεοράσεως, ότι «μπήκε πάτος στο βαρέλι»! Και αντί να μπεί, «μας έφυγε ο πάτος»!
Σήμερα, με θράσος χιλίων πιθήκων, διαμαρτύρεται για το πακέτο μέτρων, που ο ίδιος διαπραγματεύτηκε τον περασμένο Μάρτιο!
Ακόμα θυμάμαι τον κ. Σαμαρά να επιμένει ότι δεν πρόκειται να «συμφωνήσει στο λάθος» και ότι υπάρχουν «ισοδύναμα μέτρα».
Κάποιος πρέπει να μας εξηγήσει που χάθηκαν τα ισοδύναμα…
Γιατί πια ο κόσμος δεν ξεχνάει.

Τα μέτρα δεν είναι σκληρά, είναι άδικα!
Αντιλαμβάνομαι ότι τα πράγματα είναι δύσκολα.
Όμως, τα μέτρα που εισηγούνται δεν είναι απλώς σκληρά και αναποτελεσματικά.
Είναι άδικα.
Ο απλός πολίτης, μπορεί να  αντέξει τις στερήσεις.
Όμως, η αδικία τον πνίγει!
Δεν αντέχεται!
Είναι αδικία, να υπάρχουν 1.5 εκατομμύριο άνεργοι στον ιδιωτικό τομέα, εντελώς απροστάτευτοι, και όλη η μάχη γίνεται για να μη θιγεί η …ιερή αγελάδα του δημοσίου.
Είναι αδικία, να κόβονται μισθοί και συντάξεις, ενώ στην ΕΡΤ  μοιράζονται τα 3χίλιαρα «σαν να είναι πετσετάκια»
Είναι αδικία να πληρώνουν οι ίδιοι και οι ίδιοι, ενώ οι επιτήδειοι περιμένουν το σινιάλο για ορμήσουν στο πλιάτσικο.
Είναι αδικία να κόβεται η σύνταξη ενός ανήμπορου γέροντα, όταν χρυσοκάνθαροι λυμαίνονται τον πλούτο της χώρας.
Θέλουν, λέει, να μας σώσουν!
Αναρωτήθηκαν ποια Ελλάδα θα ….σώσουν τελικά;
Τι θα απομείνει, μετά από τη βάρβαρη επέλαση των νέων μέτρων, που να θυμίζει, υποτυπωδώς, κοινωνικό κράτος;
Κράτος δικαίου;
Αποτελεί Συνταγματική επιταγή της συντεταγμένης Πολιτείας η διασφάλιση του κοινωνικού κράτους.
Το υπενθυμίζω σε κάποιους μουτζαχεντίν των αγορών και υπηρέτες συμφερόντων, που με φανατισμό νεοπροσύλητου, αποθεώνουν τους αριθμούς και ξεχνάνε τις ανθρώπινες ψυχές.
«Αιδώς Αργείοι…..»

Δεν φτάνει η  συμπάθεια!
Ο κ. Γιούνκερ μας…επαινεί επειδή μειώσαμε το εργατικό κόστος!
Επιτύχαμε αυτό το….θαύμα, μειώνοντας τους μισθούς!
Θα τολμούσε ποτέ να εφαρμόσει  στο Δουκάτο του, έστω τα μισά από τα μέτρα που εφαρμόζονται στην Ελλάδα; Αμφιβάλλω!
Ειλικρινώς με συγκινεί  και η κα Μέρκελ που ματώνει η καρδιά της με τα παθήματά μας, όμως η ίδια δεν ήταν ένθερμος οπαδός αυτή της πολιτικής;
Ζούν με συμπάθεια, τα …θύματα;
Όμως, πιο πολύ απορώ με την αδιαφορία των ιθυνόντων μας.
Μέχρι που μπορεί να φτάσει  η εξαθλίωση της κοινωνίας μας;
Οι ….αποδέκτες των νέων μέτρων είναι άνθρωποι που, έως πρόσφατα, είχαν μια οργανωμένη ζωή, με υποχρεώσεις και  ευθύνες.
Και έρχεται το κράτος, με το «έτσι θέλω», τους ανατρέπει μονομερώς την εξίσωση χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα για το άλλο μέρος της! Το κόστος διαβίωσης.
Και όχι μόνο αυτό!
Η ΔΕΗ αυξάνει τα τιμολόγια, το κράτος αυξάνει τους άμεσους και τους έμμεσους  φόρους, η ακρίβεια καλπάζει.
Ανελέητα, πολλαπλά χτυπήματα!
Πόσο ν’ αντέξει μια μέση οικογένεια;

Χώρια στο πάρτυ, αλλά εμείς το λογαριασμό!
Από  την άλλη, οι  τράπεζες πήραν δεκάδες δις κρατικών εγγυήσεων για να σωθούν!
Αυτά είναι λεφτά  που θα τα πληρώνουν  οι αγέννητοι!
Ποιος μας έδωσε το δικαίωμα να διαπράξουμε μια τέτοια ατιμία;
Να κλέψουμε το μέλλον τους;
Αλήθεια, ποιόν από εσάς οι τράπεζες αυτές, που σήμερα διασώζετε, κάλεσαν στο πάρτυ, όταν μόλις πρίν λίγα χρόνια μοίραζαν σε bonus  τα εκατομμύρια των κερδών τους;
Και γιατί δεν δείχνουμε την ίδια επιμονή για να σώσουμε και τα χρεωμένα, εξ αιτίας της κρίσης, νοικοκυριά;
Ύστερα  έβαλαν πάλι στο στόχαστρο τους ελεύθερους επαγγελματίες και ξεκινάνε αναδρομικούς ελέγχους!
Αλήθεια  ποτέ έκαναν αναδρομικό έλεγχο στους …«μπετατζήδες» που λέει ο Φαήλος; Στον  κ. Μπόμπολα που διαχειρίζεται την Αττική Οδό; Πόσα έχει εισπράξει μέχρι σήμερα; Πότε θα επιστραφεί η Αττική Οδός στο Κράτος! Ποτέ, υποθέτω γιατί θα ….συμψηφιστεί με …..νέες επεκτάσεις!
Τότε γιατί δεν συμψηφίζουμε και τις οφειλές του μικρομεσαίου με τις επιστροφές ΦΠΑ που χρωστά το κράτος;
Δυστυχώς η αυστηρότητα του κράτους εξαντλείται στους μικρούς. Χρόνια τώρα. Για αυτό δεν πείθει. Για αυτό ουδείς το εμπιστεύεται.
Και εκεί βρίσκεται η ρίζα του κακού…

Το όχι των Ελλήνων είναι η δύναμη της Ελλάδος
Έχουμε …εκπλήξει όλο τον κόσμο με τη στωϊκότητά μας.
Στο 25%  ανήλθαν οι απώλειες από το 2009 και συνεχίζουμε….ακάθεκτοι.
Πρόκειται για τη βιαιότερη μείωση του βιοτικού επιπέδου ενός λαού, εν καιρώ ειρήνης!
Τρία χρόνια βάρβαρης λιτότητας και δεν μαζεύτηκαν μια φορά 2 εκατομμύρια ανθρώπων στο Σύνταγμα, για να πούνε ένα ηχηρό όχι που θα το λάμβαναν όλοι υπόψη τους. Ένθεν κακείθεν των συνόρων.
Υστερα μας ενοχλούν εκείνοι που  έλεγαν ο,τι υπήρχε  «λίπος» στην κοινωνία!
Η Κυβέρνηση θα είχε μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη, με ένα ομόφωνο όχι της κοινωνίας στη συνεχιζόμενη αφαίμαξή της!
Ναι, έχει ανάγκη μεταρρυθμίσεων αυτό το άθλιο κράτος που οικοδομήσαμε και  συντηρούμε δεκαετίες, αλλά όχι από μεταρρυθμίσεις που διαλύουν  την κοινωνία και  εξαθλιώνουν τους  ανθρώπους. Γιατί αυτό γίνεται με το μνημόνιο.
Για να σώσεις ένα λαό πρέπει να πιστέψεις στις δυνατότητες  και την προοπτική του. Και ο λαός αυτός, για να βγεί από την κρίση και την απελπισία, πρέπει  να οδηγηθεί από ένα όραμα. Και το μνημόνιο δεν αποτελεί όραμα. Μόνον όταν το καταλάβουμε αυτό, θα έχουμε ελπίδα…