Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

13 Σεπ 2012


Μια διαφαινόμενη ενεργειακή συμφωνία που επηρεάζει την Κύπρο και την Ελλάδα, ανατρέπει όλα τα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, ενώ οι επιπτώσεις θα είναι ηχηρές σε όλο τον κόσμο…

Είχαμε εντοπίσει τη δυνητική εξέλιξη σε δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας «The Moscow Times» στις 21 Αυγούστου, το οποίο αναφερόταν στο ενδεχόμενο, χωρίς η εταιρία να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει. Ωστόσο, καθότι οι καιροί είναι πονηροί στην περιοχή, είχε αποφύγει απόπειρες εντυπωσιασμού και τη συνήθη στην Ελλάδα σπέκουλα, αναμένοντας περισσότερα στοιχεία να έρθουν στην επιφάνεια. Και φαίνεται ότι ήρθαν…

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και σχετικές πληροφορίες, οι Ισραηλινοί έχουν αποδεχθεί προσφορά της ρωσικής Gazprom να αποκτήσει το 30% του ισραηλινού κοιτάσματος Λεβιάθαν των 17 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών φυσικού αερίου, με τους Ρώσους να καθίστανται προνομιακοί σύμμαχοι και εταίροι σε πεδία που υπερβαίνουν δυνητικά κατά πολύ το απλό ενεργειακό. Στόχος της εκχώρησης ποσοστού στο κοίτασμα είναι οι νέοι εταίροι να επενδύσουν ώστε να καλυφθούν οι μεγάλες δαπάνες του εγχειρήματος.

Υπάρχει ενδεχόμενο βέβαια να προκύψει και δεύτερη εταιρία (η γαλλική Total;) που θα πάρει ένα σημαντικό ποσοστό. Αναμένουμε…

Η εξέλιξη έχει προφανή σημασία και για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, αφού η παρουσία των Ρώσων στην Κύπρο φαίνεται ότι λαμβάνει και τις ισραηλινές «ευλογίες» με ότι μπορεί αυτό να σημαίνει για τις ευρύτερες ισορροπίες και την αμερικανική παρουσία στην περιοχή.

Η εξέλιξη αυτή μόνο καλό νέο δεν μπορεί να αποτελέσει για την Τουρκία, καθώς θα αναζωπυρώσει σύνδρομα… στρατηγικής περικύκλωσης, αφού παρά κάποια προσέγγιση σε τακτικό επίπεδο με τη Ρωσία, ποτέ δεν σήμανε την οριστική επίλυση του αποκαλούμενου ως «Ανατολικού Ζητήματος» και τα προβλήματα ταλαιπωρούν σταθερά τις διμερείς σχέσεις, αφού τα γεωπολιτικά συμφέροντα των δυο χωρών σταθερά αποκλίνουν.

Η εξέλιξη αυτή πιθανότατα εξηγεί το γιατί οι Ρώσοι δείχνουν «μειωμένο ενδιαφέρον» για την επιβίωση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία και την τύχη της ναυτικής βάσης στο Ταρτούς. Ή τη συνεργασία των δύο χωρών στην κατασκευή UAV, ή την ακύρωση της παράδοσης των S-300 στο Ιράν… Το κυριότερο όμως μέτωπο που θα επηρεαστεί είναι αυτό των αμερικανικών εκλογών, αφού οι εξελίξεις των τελευταίων… ωρών με την επίθεση Νετανιάχου στον Ομπάμα και η εμπλοκή της Gazprom στα «πόδια» της Noble, θα μπορούσαν να αποτελούν «βούτυρο στο ψωμί» του Ρόμνεϊ στην προσπάθειά του να αντιστρέψει τις αρνητικές δημοσκοπήσεις.

Ενδεχομένως θα κατηγορήσει τον Ομπάμα ότι με την πολιτική του χάνει τον σημαντικότερο σύμμαχο της χώρας του στην περιοχή που αναγκάζεται να αναζητήσει σύμμαχο στη Ρωσία, λες και δεν υπάρχουν αμερικανικές εταιρίες να συμμετάσχουν στην εξόρυξη. Εάν εκλεγεί ο Ρόμνεϊ, το Ισραήλ θα έχει καταστεί αυτομάτως σε ρυθμιστή των σχέσεων Ουάσιγκτον και Μόσχας, εκτοξεύοντας τη διπλωματική του σημασία!

Υπάρχει όμως θεωρητικά και μια εναλλακτική ερμηνεία, οπότε θα είναι κρίσιμο, αφού πρώτα επιβεβαιωθεί η εξέλιξη, να περιμένουμε περαιτέρω στοιχεία που θα δώσουν το στίγμα όσων θα ακολουθήσουν: Θα μπορούσε η εξέλιξη να έχει λάβει αμερικανικό «πράσινο φως», αφού έτσι κι αλλιώς «κουμάντο» στη περιοχή κάνει η αμερικανική Noble Energy που έχει το 39,66% του κοιτάσματος, η οποία προφανώς θα εκχωρήσει από το ποσοστό της για να εισέλθει στην κοινοπραξία κάποια εταιρία του μεγέθους της Gazprom ή/και της Total.

Η ισραηλινή Delek μέσω τα θυγατρικών της Delek Drilling και Avner (ανακοίνωση στο χρηματιστήριο της τελευταίας έκανε λόγο για προσφορές από «μεγάλους παίκτες» του τομέα παγκοσμίως…) ελέγχει το 45,34%, με τη Ratio Oil Exploration να ελέγχει το 15%.

Οπότε, θα πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο, ότι η εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών στην αξιοποίηση των ελληνικών κοιτασμάτων νοτίως της Κρήτης θα είναι μαζική. Θα μπορούσε κανείς να πει «έτσι κι αλλιώς θα ήταν» και δεν θα μπορούσαμε να διαφωνήσουμε ιδιαιτέρως επ’ αυτού, έχοντας εξηγήσει πολλές φορές στο παρελθόν τι διακυβεύεται…


Απανωτές επισκέψεις στην Τουρκία για τον αρχιπράκτορα της Άγκυρας ψευδομουφτή Μέτε, όπου συνάντησε μάλιστα – μεταξύ άλλων επισήμων – και τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν!
Δεν χάνει ευκαιρία να ταξιδέψει στη…Μητέρα-Πατρίδα του ο μεγαλοχαφιές της Τουρκίας στην ελληνική Θράκη ψευδομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε. Αυτή τη φορά ταξίδεψε εκεί δύο φορές μέσα σε διάστημα ελαχίστων ημερών, με αφορμή κάποιες θρησκευτικές ή πολιτιστικές εκδηλώσεις και φυσικά είχε επαφές με διάφορους επισήμους, αλλά και Θρακιώτες μουσουλμάνους, που σπουδάζουν στην Κωνσταντινούπολη.
Το πρώτο ταξίδι του Μέτε ήταν τριήμερο και πραγματοποιήθηκε στα μέσα του Απρίλη. Στις 13 Απριλίου πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου μετείχε ως καλεσμένος της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων στα εγκαίνια έκθεσης (που έγινε στην Αγία Σοφία) στα πλαίσια των Εορτασμών για την Εβδομάδα Γέννησης του Προφήτη. Στην έκθεση αυτή μετείχαν ακόμη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ, ο υπουργός Τουρισμού Ερτουγρούλ Γκιουνάι, ο υπουργός Θρησκευτικών Υποθέσεων Μεχμέτ Γκιορμέζ, ο αρχιμουφτής Βουλγαρίας, ο υπουργός Θρησκευτικών Υποθέσεων του Μαυροβουνίου και πολλοί αξιωματούχοι.

Μετά από τα εγκαίνια της έκθεσης ο ψευδομουφτής Μέτε συναντήθηκε με Δυτικοθρακιώτες φοιτητές που συνεχίζουν τις σπουδές τους σε διάφορες σχολές και τους συμβούλεψε σχετικά με το μέλλον τους (σ.σ. τώρα ψωνίσαμε από…σβέρκο)! Την επόμενη μέρα (14 Απριλίου) μετείχε στην ¨Εναρκτήρια Τελετή Γέννησης του Προφήτη¨ που οργάνωσε η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων στο κλειστό αθλητικό κέντρο Σινάν Ερντέμ στην Κωνσταντινούπολη. Στα εγκαίνια αυτά μετείχαν ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο αντιπρόεδρος Μπεκίρ Μποζντάγ, ο πρόεδρος του κόμματος CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Καντίρ Τορμπάς, ο νομάρχης Κωνσταντινούπολης Αβνί Μουτλού, ο αστυνομικός διευθυντής Χουσείν Τσαπκίν, βουλευτές, μουφτήδες από τα Βαλκάνια και πολύς κόσμος.

Τέλος στις 15 Απριλίου μετά από πρόσκληση της μουφτείας Ιψάλων μετείχε σε ¨Τελετή Γέννηση του Προφήτη¨ που οργανώθηκε στα πλαίσια της Εβδομάδας Γέννησης του Προφήτη. Ο Μέτε σε αυτή την τελετή απεύθυνε χαιρετισμό (τον βλέπετε στη 2η φωτογραφία, δεύτερο από δεξιά – και όχι, όπως παρατηρείτε, δεν ντύθηκε γενίτσαρος, σαν τον άλλο παραδίπλα – τουλάχιστον όχι ακόμη). Στο εορταστικό πρόγραμμα, όπου μετά την ανάγνωση ύμνων ακολούθησε και επίδειξη από ομάδα ¨Mehteran Takım¨ (στρατιωτική οθωμανική μουσική), μετείχαν ο έπαρχος Ιψάλων Μεχμέτ Αλή Γκιουρμπούζ, ο βουλευτής του κόμματος ΑΚΡ Μεχμέτ Μουεζίνογλου, ο μουφτής της περιοχής Κίρτζαλι-Βουλγαρίας Μπεϊχάν Μεχμέτ, ο μουφτής Ανδριανούπολης Ομέρ Ταστσίογλου και πολλοί άλλοι μουσουλμάνοι από Ελλάδα και Βουλγαρία.

Και δεύτερο ταξίδι λίγες μέρες αργότερα…

Στη συνέχεια ο Μέτε επέστρεψε στην Ελλάδα, αλλά δεν έκατσε και πολύ. Ελάχιστες μέρες αργότερα (στις 24 Απριλίου) ξαναπήγε στην…πατρίδα του (προφανώς δεν αντέχει πολύ μακριά της), όπου μετείχε στο συνέδριο ¨Η Εκπαίδευση ξεπερνά κάθε εμπόδιο» (σ.σ. γουάου)! Αυτό πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Λουτφί Κιρντάρ υπό την αιγίδα της Χαϊρουνισά Γκιούλ – συζύγου του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας Αμπντουλλάχ Γκιουλ – και με τη διοργάνωση του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικής Πολιτικής (βλ. την 3η φωτογραφία).

Όπως μας πληροφορεί το περιοδικό «Ρόντοπ Ρουζγκαρί» (25-4-2012), σε αυτό το συνέδριο ο Μέτε πήγε προσκεκλημένος της ίδιας της Χαϊρουνισά Γκιούλ (όπως και ο ψευδομουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ που τον συνόδευσε), ενώ μετείχαν ακόμη ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η σύζυγος του Εμινέ Ερντογάν, η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Πολιτικής Φατμά Σαχίν, ο υπουργός Εθνικής Παιδείας Ομέρ Ντιντζέρ, ο υπουργός Τελωνείων και Εμπορίου Χαγιατί Γιαζιτζί, η Ζεϊνέπ Μπαμπατζάν (σύζυγος του αντιπροέδρου Αλή Μπαμπατζάν) και πολλοί άλλοι επίσημοι.

Αυτά τα ολίγα (αλλά πολύ χαρακτηριστικά) για τα συνεχή σούρτα-φέρτα του λεγάμενου στην Τουρκία. Και αυτά φυσικά είναι μόνο τα επίσημα και φανερά, γιατί με τα κρυφά και με τις μυστικές επαφές του με διάφορους Τούρκους κρατικούς τε και παρακρατικούς, χάνει κυριολεκτικά η…μάνα το παιδί! Εμείς δεν έχουμε κάτι άλλο να προσθέσουμε. Απλώς θα εκφράσουμε την ελπίδα οι εκλογές της 6ης Μαΐου να γίνουν η απαρχή μεταβολής του πολιτικού σκηνικού, που θα οδηγήσει κάποια στιγμή στο μέλλον στο να αποκτήσουμε επιτέλους μια κυβέρνηση ελληνικών συμφερόντων. Μια τέτοια κυβέρνηση δεν θα στείλει ασφαλώς στα τσακίδια μόνο τις Τρόικες και τα ντόπια γιουσουφάκια τους, αλλά θα διαολοστείλει και όλο ετούτο το απερίγραπτο τοπικό σκυλολόι των τουρκοπρακτόρων και των ελληνόφωνων νενέκων που τους ανέχονται…

ΥΓ. Δείτε (ως…επιδόρπιο) και τη φωτογραφία με τη χειραψία Μέτε-Ερντογάν στις 14 Απριλίου. Μάλλον θα…τά ‘κανε πάνω του απ’ τη χαρά του ο τουρκοπράκτορας!


Οι τρεις αρχηγοί που συγκυβερνούν εξασφάλισαν το άλλοθι για τα σκληρά μέτρα που θα ανακοινωθούν την προσεχή εβδομάδα.
Όπως μας είπε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, συμφωνήθηκε με την Τρόικα να μην επιμείνει στις απολύσεις των 150.000 δημοσίων υπαλλήλων, να δεχθεί την εφεδρεία και σαν αντιστάθμισμα να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης. Το ίδιο στέλεχος ισχυρίστηκε ότι η διαπραγματεύσεις αποδίδουν καρπούς και ότι τελικά δεν θα γίνουν οι απολύσεις.

Η αλήθεια όπως περιγράφεται από στελέχη της αντιπολίτευσης είναι ότι η Τρόικα από την αρχή είχε πει ότι εμείς θέλουμε να φύγουν από το Δημόσιο 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το 2015 και δεν μας ενδιαφέρει ο τρόπος. Εμείς το ονομάζουμε απολύσεις, εσείς πείτε το όπως θέλετε αλλά να μην έχει δημοσιονομικό κόστος.

Τελικά η Τρόικα φαίνεται ότι συμφωνεί να φύγουν οι 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι με το κόλπο της εφεδρείας αλλά ζήτησαν την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Και τον όρο αυτό τον δέχθηκε η κυβέρνηση και το όριο θα αυξηθεί κατά ένα χρόνο φέτος, δηλαδή θα πάει από τα 65 στα 66 και από το 2014 στα 67 έτη.

Το ερώτημα είναι το παραμύθι κούμπωσε, θα περάσει όμως;


Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους
Πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από RT News 1, 2


Από χθες έως και αυτή τη στιγμή, πλήθη μουσουλμάνων έχουν ξεχυθεί στους δρόμους ταυτόχρονα σε όλο τον αραβικό κόσμο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για μια σαχλή, ερασιτεχνική κινηματογραφική παραγωγή από τις ΗΠΑ, με τον τίτλο "Η αθωότητα των μουσουλμάνων".

Η ταινία, που είναι σκηνοθετημένη από Ισραηλινό, σατιρίζει τον προφήτη Μωάμεθ.

Οι πρεσβείες των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο έχουν λάβει εντολή από το Υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ να ανταποκριθούν αυξάνοντας την ετοιμότητά τους και τα μέτρα ασφαλείας.

Όλα ξεκίνησαν την Τετάρτη, όταν ο πρόξενος των ΗΠΑ στην Βεγγάζη της Λιβύης και τρία άλλα επιτελικά στελέχη του προξενείου έχασαν τη ζωή τους όταν ένοπλοι ισλαμιστές κύκλωσαν το κτίριο του προξενείου.

Στην Αίγυπτο, από χθες, 2.000 περίπου διαδηλωτές άρχισαν να συγκρούονται με την αστυνομία κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο. Μια ομάδα διαδηλωτών κατέβασε την αμερικανική σημαία και την αντικατέστησε με ένα μαύρο πανό στο οποίο αναγράφεται το παραδοσιακό ισλαμικό ρητό: "Δεν υπάρχει άλλος Θεός από τον Αλλάχ και ο Μωάμεθ είναι ο Προφήτης".
Δεκάδες άνδρες των δυνάμεων καταστολής αναπτύχθηκαν αμέσως στην περιοχή και επιχείρησαν να απωθήσουν τους διαδηλωτές και να διαλύσουν την συγκέντρωση. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν μέχρι αργά τη νύχτα, με τους διαδηλωτές να ρίχνουν πέτρες και βόμβες μολότοφ σε αστυνομικούς.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αιγύπτου, ΜΕΝΑ, μερικοί από τους διαδηλωτές τραυματίστηκαν, αλλά αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν σε δημοσιογράφους ότι αρκετές δεκάδες άτομα ενδέχεται να έχουν τραυματιστεί. Τουλάχιστον 6 αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, σύμφωνα με τον Alla Mahmoud, εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών της Αιγύπτου.

Οι Αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας εξακολουθούν και σήμερα να ρίχνουν δακρυγόνα στο πλήθος των οργισμένων διαδηλωτών που βρίσκονται κοντά στην αμερικανική πρεσβεία. Σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπ. Εσωτερικών, περίπου 30 διαδηλωτές τραυματίστηκαν και 12 συνελήφθησαν.

Εκατοντάδες διαδηλωτές συνεχίζουν να συγκεντρώνονται έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, φωνάζοντας "Έξω από την Αίγυπτο"! και εκσφενδονίζοντας πέτρες στο προσωπικό ασφαλείας, το οποίο αποκρίνεται με ρίψη δακρυγόνων και προειδοποιητικές βολές. Οι διαδηλωτές απαιτούν από την αμερικανική κυβέρνηση να ζητήσει συγνώμη για την αμερικανική παραγωγή που προσβάλλει τον προφήτη του Ισλάμ, Μωάμεθ.

Οι εντάσεις έξω από την πρεσβεία εξακολουθούν να κλιμακώνονται μέχρι αυτή τη στιγμή, με το πλήθος των διαδηλωτών να προσπαθεί να εισέλθει στον χώρο της πρεσβείας, ενώ η αστυνομία προσπαθεί συνεχώς να τους απωθήσει.

Ο Προέδρος της Αιγύπτου, Mohammed Morsi, δεσμεύτηκε να εμποδίσει περαιτέρω επιθέσεις εναντίον ξένων πρεσβειών στο Κάιρο. Οι δηλώσεις του Morsi έγιναν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου καταδίκασε τη βία "με τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια".


Στην Υεμένη, δημοσιεύματα από νωρίς σήμερα το απόγευμα αναφέρουν ότι πυροβολήθηκε θανάσιμα διαδηλωτής από έναν αστυνομικό, καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στην αμερικανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα της χώρας, Σαναά. Η αστυνομία απώθησε το πλήθος και το ανάγκασε να εγκαταλείψει το κτιριακό συγκρότημα της πρεσβείας.

Υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες ως προς τον αριθμό των τραυματιών. Το κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua αναφέρει ότι τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε στις συγκρούσεις, επικαλούμενο μάρτυρες, ενώ η πρεσβεία της Υεμένης στην Ουάσιγκτον διέψευσε ότι υπήρξε έστω και ένας νεκρός από τις συγκρούσεις.

Τα επιτελικά στελέχη της πρεσβείας των ΗΠΑ μεταφέρθηκαν σε ασφαλή τοποθεσία, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Yemen Times.


Σύμφωνα με αυτόπτεις μάρτυρες, ο ουρανός στην περιοχή που βρίσκεται η πρεσβεία των ΗΠΑ γέμισε με καπνό σήμερα το πρωί και ακούγονταν συνεχώς φωνές διαδηλωτών που φώναζαν "Θάνατος στην Αμερική"!

Δύο αυτοκίνητα καταστράφηκαν μετά από την έκρηξη δύο βομβών που ρίχτηκαν μέσα στον χώρο του κτιριακού συγκροτήματος της πρεσβείας και σύμφωνα με ρεπορτάζ των τοπικών ΜΜΕ, ακούστηκαν διαδοχικοί πυροβολισμοί στην περιοχή.

Σύμφωνα με τα ίδια ρεπορτάζ, που συνοδεύονται από φωτογραφικό υλικό, το οργισμένο πλήθος που βρισκόταν από το πρωί έξω από την πρεσβεία έκαψε λάστιχα αυτοκινήτων και έσπασε τα παράθυρα του κτιρίου κοντά στην είσοδο του κτιριακού συγκροτήματος.

Οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν μεταφέροντας αντλίες νερού και ήταν έτοιμες να τις χρησιμοποιήσουν εναντίον του πλήθους.

Προηγουμένως, οι διαδηλωτές είχαν παραβιάσει την είσοδο της πρεσβείας, αλλά δεν κατόρθωσαν να μπουν στο κτίριο. Η πρεσβεία διέψευσε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι διαδηλωτές είχαν μπει στα γραφεία της, διευκρινίζοντας ότι οι συγκρούσεις έλαβαν χώρα στον περιβάλλοντα χώρο γύρω από την πρεσβεία.

Το συγκεντρωμένο πλήθος επαναλάμβανε ότι δεν πρόκειται να φύγει, προτού ακούσει ότι ο Ισραηλινός σκηνοθέτης της αμερικανικής κινηματογραφικής παραγωγής "Η αθωότητα των μουσουλμάνων" εκτελέστηκε.


Σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση της βίας, οι αρχές του Αφγανιστάν και του Πακιστάν έχουν μπλοκάρει την πρόσβαση των χρηστών στο YouTube για να τους αποτρέψουν από το να δουν το τρέιλερ της αμφιλεγόμενης ταινία "Η αθωότητα των μουσουλμάνων".

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης στο Ιράκ για να διαμαρτυρηθούν για τον ίδιο λόγο. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε κεντρικό σημείο της Βαγδάτης με πανό και φωνάζοντας συνθήματα, έκαψαν μια αμερικανική σημαία.

Ο σεΐχης του Κουβέιτ, Nabil Al-Awadhi, κάλεσε τα 1,3 εκατομμύρια οπαδούς του μέσω του Twitter να διαδηλώσουν μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία στην Πόλη του Κουβέιτ μετά την εσπερινή προσευχή στα τεμένη της πόλης.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, καταδίκασε "με τον πιο έντονο τρόπο", όπως είπε, τις δολοφονίες των αμερικανών διπλωματών στη Λιβύη και δεσμεύτηκε οι ΗΠΑ θα είναι "αμείλικτες" στην καταδίωξη και καταδίκη των δραστών.

Μετά τα χθεσινά αιματηρά περιστατικά της Βεγγάζης, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανέπτυξαν δύο πολεμικά πλοία στις ακτές της Λιβύης και απέστειλαν μια ομάδα περίπου 50 πεζοναυτών στη χώρα για την ενίσχυση της ασφάλειας στις αμερικανικές διπλωματικές εγκαταστάσεις.


ΒΙΝΤΕΟ 1: Κάιρο: Πλάνα από επεισόδια χθες και σήμεραΒΙΝΤΕΟ 2: Υεμένη, σήμερα: Οργισμένοι διαδηλωτές επιχειρούν να μπουν στο κτίριο της πρεσβείας των ΗΠΑΖωντανή σύνδεση μέσω RT News έξω απόν την αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο
Αποκαλυπτική είναι η εμπιστευτική έκθεση του υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, Εντμόν Παναρίτι, προς τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αλβανικής Βουλής, σχετικά με την ελληνοαλβανική συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών.

Η έκθεση διανεμήθηκε στους Αλβανούς βουλευτές της Μόνιμης Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και υπογραμμίζει ως αναγκαστικό μέτρο το συμβιβασμό με την ελληνική πλευρά, διαφορετικά, όπως αναφέρει, η Αλβανία θα αντιμετωπίσει διάφορα σενάρια στις σχέσεις με την Ελλάδα.

Προ δύο ετών, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, ύστερα από προσφυγή του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ακύρωσε την συμφωνία για τα χωρικά ύδατα μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας στο Ιόνιο για τεχνικούς λόγους.

Σύμφωνα με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η έγκριση της επιτροπής διαπραγμάτευσης της συμφωνίας με την ελληνική πλευρά, είναι αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι σχέσεις του οποίου με την κυβέρνηση ήταν στην κόψη του ξυραφιού.

Η έκθεση του αλβανικού ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η ελληνική πλευρά δεν διατίθεται να προβεί σε επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας, διότι τη θεωρεί ολοκληρωμένη και κατοχυρωμένη, ενώ σημειώνεται πως η επαναδιαπραγμάτευση από ελληνικής πλευράς εμποδίζεται από τις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες στην Ελλάδα.

Το δεύτερο σενάριο, κατά την έκθεση, είναι η Ελλάδα να αποσιωπήσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας, θεωρώντας τη Συμφωνία έγκυρη και θα ζητήσει την επικύρωσή της από την αλβανική πλευρά, όταν τα Τίρανα θα έχουν την ανάγκη διεθνούς στήριξης της Αθήνας.

Το τρίτο σενάριο αφορά σε απόφαση της ελληνικής πλευράς να μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να αποκτήσει η Αλβανία καθεστώς υπό ένταξη στην ΕΕ χώρας.


Γράφει ο Βασίλης Βιλιάρδος

Οφείλουμε να μην είμαστε απαισιόδοξοι, σε σχέση με τις προοπτικές εξόδου της πατρίδας μας από την κρίση - με τις πιθανότητες απομάκρυνσης της από το μάτι του κυκλώνα, από το επίκεντρο της διαμάχης καλύτερα των Η.Π.Α με τη Γερμανία, καθώς επίσης της διεθνούς ελίτ με τη δημοκρατία.

Εν τούτοις είναι μάλλον φανερό ότι, η πολιτική των υποκλίσεων, την οποία "υπηρετούν" οι "τυπικές" κυβερνήσεις μας των τελευταίων ετών, ευρίσκεται αντιμέτωπη με την πολιτική των καθυστερήσεων, εκ μέρους της πραγματικής κυβέρνησης στο παρασκήνιο - με εξαίρεση φυσικά τις αποκρατικοποιήσεις των κοινωφελών (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ), των κερδοφόρων (ΟΠΑΠ) και των στρατηγικών επιχειρήσεων του δημοσίου, για τις οποίες όλοι πλέον βιάζονται.

Περαιτέρω, τόσο η έκθεση της Τρόικα, η οποία αυτή τη φορά θα καθυστερήσει αρκετά, όσο και η τοποθέτηση της πληρωμής της επόμενης δόσης των 31 δις € για το Νοέμβρη, δημιουργούν την υποψία ότι, τα πάντα αναβάλλονται για την επομένη των αμερικανικών εκλογών - χωρίς φυσικά να αποκλείουμε τη λάθος εκτίμηση εκ μέρους μας.

Ειδικά η καθυστέρηση της δόσης των 31 δις €, μεγάλο μέρος της οποίας λέγεται πως θα διατεθεί για την "πολυπόθητη" ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητική - αφού το πολλοστό πακέτο λιτότητας που μας επιβάλλεται (11,8 δις €), σε συνδυασμό με την αδυναμία των τραπεζών να δανείσουν την αγορά, παράλληλα με την υφιστάμενη τρομακτική ύφεση και ανεργία, απειλούν τη χώρα μας με "απορρύθμιση, με κατάρρευση και με πραξικόπημα" (κατά τον τίτλο παλαιότερου άρθρου μας).

Στα πλαίσια αυτά διακρίνει κανείς ότι, πολλές από τις συνεχείς νέες απαιτήσεις της Τρόικα (των εντολέων της φυσικά, αφού τα άτομα που εμφανίζονται στη σκηνή κινούνται από το παρασκήνιο), εξυπηρετούν απλά και μόνο την πολιτική των καθυστερήσεων - στην οποία δυστυχώς συνεχίζουμε να αντιπαραθέτουμε μονότονα την πολιτική των υποκλίσεων.

Από την άλλη πλευρά, η πιθανότητα να μην επιβιβαστεί τελικά η Ελλάδα στο νεότευκτο πλοίο της Ευρώπης, στη σχεδιαζόμενη ομοσπονδία των ανεξάρτητων μεταξύ τους κρατών δηλαδή (εάν τελικά πραγματοποιηθεί), δεν είναι πλέον αμελητέα - ενώ η δόση των 31 δις € δεν είναι καθόλου δεδομένη.

Αυτό που ήταν και δυστυχώς συνεχίζει να είναι δεδομένο είναι η σιωπή των αμνών - παρά το ότι φαίνεται καθαρά πως οδηγούνται στη σφαγή.

Επίσης δεδομένο είναι το ότι, τα πάσης φύσεως μέτρα που λαμβάνονται, δεν έχουν καμία σχέση με την οικονομική επιστήμη - σε σημείο που να αναρωτιέται πανικοβλημένος κανείς, μεταφορικά φυσικά, εάν ο απώτερος σκοπός τους δεν είναι η νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση, η είσπραξη των δανείων και η λεηλασία της περιουσίας των Ελλήνων, αλλά ο πλήρης αφανισμός της Ελλάδας.Πολύς ντόρος έγινε για τις παρεμβάσεις και τα χτυπήματα μελών της Χρυσής Αυγής σε πάγκους μεταναστών παρεμπόρων.

Σχεδόν όλοι όσοι σχολίασαν τα γεγονότα αυτά, στάθηκαν στην φασιστική τους συμπεριφορά και στην παράνομη και καταδικαστέα επίθεση της Χ.Α. εναντίον των ανήμπορων και ταλαίπωρων μεταναστών!

Εγώ όμως άν και δεν συμμερίζομαι τις συμπεριφορές που θυμίζουν τακτικές των ταγμάτων εφόδου, θα ήθελα για μιά στιγμή, να τους μιλήσω στην γλώσσα τους και να τους πώ:

Άν το λέει η καρδούλα σας και μπορείτε, γιατί δεν κάνετε μιά ουσιαστική παρέμβαση που θα είχε νόημα όχι μόνο συμβολικό, αλλά και πραγματικό, γιατί π.χ. δεν επιτίθεστε στην τρόικα όταν εκείνη εισβάλλει με θράσος στα υπουργεία και ζητεί την πώληση της χώρας μας; Στην Αργεντινή τους εκπροσώπους του ΔΝΤ τους πετροβολούσαν, εσείς ούτε να τους εμποδίσετε δεν μπορείτε;

Ακόμη και το ΠΑΜΕ (εκδρομή νηπιαγωγείου) τους εμπόδισε για δύο ώρες (και φυσικά τους έκανε τη μούρη κρέας)! Εσείς δεν μπορείτε να παρέμβετε, έτσι ώστε να αρχίσει ο Τόμσεν να το σκέφτεται αν θα συνεχίσει να έχει αυτό το ύφος του αρπακτικού θρασυμιού;

Ίσως δεν μπορείτε, ή μάλλον δεν θέλετε!

Αλλιώς πως εξηγείται η τόση ανοχή απέναντι στους οικονομικούς κατακτητές της χώρας μας;


Toυ Φώτη Σαραντόπουλου

"Όταν αποφασίσαμε να κάμομε την Επανάσταση, δεν εσυλογισθήκαμε, ούτε πόσοι είμεθα, ούτε πως δεν έχομε άρματα, ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις, ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε: «Που πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα;» αλλά, ως μία βροχή, έπεσε σε όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και οι κληρικοί, και οι προεστοί, και οι καπεταναίοι, και οι πεπαιδευμένοι, και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση.
Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Άλλά δεν εβάσταξε!
Ήλθαν μερικοί και ηθέλησαν να γένουν μπαρμπέρηδες εις του κασίδη το κεφάλι. Από τότε ήρχισεν η διχόνοια και εχάθη η πρώτη προθυμία και ομόνοια. Και όταν έλεγες τον Κώστα να δώσει χρήματα διά τας ανάγκας του έθνους ή να υπάγει εις τον πόλεμο, τούτος επρόβαλλε τον Γιάννη. Και μ' αυτόν τον τρόπο κανείς δεν ήθελε ούτε να συνδράμει ούτε να πολεμήσει. Και τούτο εγίνετο, επειδή δεν είχαμε ένα αρχηγό και μίαν κεφαλή. Άλλά ένας έμπαινε πρόεδρος έξι μήνες, εσηκώνετο ο άλλος και τον έριχνε και εκάθετο αυτός άλλους τόσους, και έτσι ο ένας ήθελε τούτο και ο άλλος το άλλο. Ίσως όλοι ηθέλαμε το καλό, πλην καθένας κατά την γνώμη του. Όταν προστάζουνε πολλοί, ποτέ το σπίτι δεν χτίζεται ούτε τελειώνει. Ο ένας λέγει ότι η πόρτα πρέπει να βλέπει εις το ανατολικό μέρος, ο άλλος εις το αντικρινό και ο άλλος εις τον Βορέα, σαν να ήτον το σπίτι εις τον αραμπά και να γυρίζει, καθώς λέγει ο καθένας. Με τούτο τον τρόπο δεν κτίζεται ποτέ το σπίτι "…
(Από την ομιλία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη προς τους νέους, στην Πνύκα, 8-10-1838)

Σε 9 χρόνια θα γιορτάσουμε την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση του 2021. Θα την γιορτάσουμε; Θα είναι τότε η Ελλάδα αντάξια των προσδοκιών των ηρώων του ’21; Ή θα ντρεπόμαστε για το κατάντημά της;
Από εμάς εξαρτάται. Αλλά το 2021 είναι κοντά. Και έχουμε ήδη αργήσει. Δεν μένει άλλος χρόνος για χάσιμο.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 2021 ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ (ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ) ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ

1. Πολιτική ζωή

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, που εκλέχτηκε με το 54,3% των ψήφων στον β’ γύρο των Προεδρικών Εκλογών, σχημάτισε ολιγομελή Κυβέρνηση από προσωπικότητες γνώστες για τις ικανότητες και το κύρος τους, και την εμπειρία στον τομέα που ανέλαβαν να υπηρετήσουν. Οι νέοι Υπουργοί δεν είναι Βουλευτές, εκτός απ τον … που παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα πριν τις εκλογές, αφού έτσι απαιτεί το νέο Σύνταγμα της χώρας.

Η νέα Βουλή αποτελείται από 200 Βουλευτές που ανήκουν σε 9 κόμματα. Ο νέος Πρόεδρος του Σώματος εξέφρασε την βεβαιότητα του ότι η νέα Βουλή θα ανταποκριθεί με αποτελεσματικότητα στο Νομοθετικό έργο της, κύριο μέρος του οποίου είναι η απλοποίηση και κωδικοποίηση της υπάρχουσας πολύπλοκης νομοθεσίας. Ο Πρόεδρος συμπλήρωσε ότι αισθάνεται σίγουρος πως η Βουλή θα έχει εξαιρετική συνεργασία με την Κυβέρνηση, σε όλη τη διάρκεια της τετραετίας, και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα του βέτο. «Γι’ αυτό, άλλωστε υπάρχει και η νέα μας 50μελης Γερουσία» δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, «που ελέγχει την τήρηση των Νόμων και τον σεβασμό στους θεσμούς …»

2. Οικονομία

Εκθέτοντας το Πρόγραμμά του για την τετραετία στο Συμβούλιο του Έθνους (το Συμβουλευτικό όργανο που προβλέπει το νέο Σύνταγμα και αποτελείται από τα μέλη της Βουλής, της Γερουσίας, και του Εθνικού Συμβουλίου Άμυνας & Εξωτερικής Πολιτικής - Ε.Σ.Α.Ε.Π., στο οποίο συμμετέχουν οι νυν και πρώην Υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας και οι πρώην Πρόεδροι Δημοκρατίας), ο νέος Πρόεδρος ξεκίνησε εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το ότι η οικονομία της χώρας, όχι μόνο ξεπέρασε την κρίση του 2009, αλλά χάρη στις δομικές αλλαγές που προηγήθηκαν, η χώρα έχει σήμερα μια ανερχόμενη οικονομία, βασισμένη στην ελευθερία της δημιουργίας και την αυστηρή εφαρμογή των Νόμων.

«Τα λάθη και τα εγκλήματα του 1982-2012, που οδήγησαν τη χώρα σε διάλυση, ανήκουν πια στο παρελθόν και αποτέλεσαν για όλους μας ένα μεγάλο μάθημα» είπε ο Πρόεδρος.

«Σήμερα η Ελλάδα είναι μια χώρα προς μίμηση για όλη την γύρω περιοχή. Είδαμε τα στραβά και τα διορθώσαμε. Μας πήρε χρόνο, γιατί ήταν πολλά τα στραβά, αλλά είμαστε στον σωστό δρόμο. Σήμερα η Ελλάδα είναι μια χώρα που χαίρεται κανείς να δημιουργεί. Επανακτήσαμε την αξιοπιστία μας. Νέες επιχειρήσεις ανοίγουν καθημερινά, και μέχρι το τέλος της τετραετίας που έρχεται θα διπλασιάσουμε την βιομηχανική και αγροτική παραγωγή, σε σχέση με το 2008. Ο αφίξεις τουριστών ξεπέρασαν ήδη κατά πολύ τα επίπεδα ρεκόρ του 2010, ενώ το τουριστικό συνάλλαγμα σχεδόν διπλασιάστηκε. Η νέα γεώτρηση στα νότια του Καστελόριζου, υπόσχεται να διπλασιάσει την παραγωγή μας σε φυσικό αέριο, ενώ σύντομα θα τελειώσουν τα έργα στον νέο αγωγό Χάιφας – Κρήτης – Ιταλίας. Η Ελλάδα θα είναι σύντομα ο μεγαλύτερος παραγωγός υδρογονανθράκων στην Ευρώπη.»

3. Κοινωνική Πολιτική

Και ο Πρόεδρος συνέχισε:

«Όλα αυτά σημαίνουν έσοδα για το κράτος μας, που θα επιτρέψουν να ολοκληρώσουμε το κοινωνικό μας πρόγραμμα, ενώ παράλληλα θα επιτρέψουν και την παραπέρα μείωση των φόρων, στο ποσοστό του 15% που είναι και ο στόχος μας. Και θα μπορέσουμε να ανεβάσουμε και το αφορολόγητο όριο στις 18.000 ευρώ ανά οικογένεια. Το Εθνικό Σύστημα Συντάξεων και Υγείας μας, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για πολλές χώρες ήδη. Δεν ανακαλύψαμε τον τροχό. Απλά κάναμε το αυτονόητο. Δώσαμε σε όλους την ελευθερία να επιλέγουν το ύψος των κρατήσεών τους και την ηλικία συνταξιοδότησης. Και απλά συνδέσαμε το ποσό της σύνταξης με τις κρατήσεις και την ηλικία.»

«Θέλει κάποιος να συνταξιοδοτηθεί στα 35; Κανένα πρόβλημα, απλά η σύνταξή του θα είναι 35,80 ευρώ το μήνα … Θέλει να συνταξιοδοτηθεί στα 75; Η σύνταξή του θα είναι 35.800 ευρώ το μήνα η όσα τέλος πάντων προκύπτουν από τον γνωστό σε όλους τύπο υπολογισμού σύνταξης» είπε χαμογελώντας ο Πρόεδρος. «Οι διαδηλώσεις για το Ασφαλιστικό αποτελούν πια μια μακρινή ανάμνηση …»

«Η ανεργία έπεσε ήδη στο 7,5% και συνεχίζει να πέφτει. Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, ενδεχομένως το 2023 να αυξήσουμε τις άδειες μετανάστευσης από 1.500 σήμερα, αριθμό που αφορά αποκλειστικά στελέχη επιχειρήσεων και πολιτικούς πρόσφυγες, σε 15.000 το χρόνο, επιτρέποντας την είσοδο συγκεκριμένων κατηγοριών εργαζομένων, για το προβλεπόμενο διάστημα της πενταετίας που θα ισχύουν οι άδειες αυτές.»

4. Παιδεία

«Το νέο μας Πανεπιστήμιο Ιστορικών Σπουδών, θεωρείται το κορυφαίο Πανεπιστήμιο της Ευρώπης στο είδος του και τα 4/5 των φοιτητών του είναι ξένοι! Εξαιρετικά αναπτύσσεται και το νέο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο στην Κρήτη, που όπως ξέρετε ασχολείται κυρίως με την ανάπτυξη των βιολογικών καλλιεργειών και τη βελτίωση των σπόρων.

Η Παιδεία μας λειτουργεί πια σε νέες βάσεις, από τον Παιδικό Σταθμό ως τις Μεταπτυχιακές Σπουδές. Η απελευθέρωση του συστήματος επέτρεψε την μείωση του κόστους κατά 37%, ενώ τα αποτελέσματα είναι καταπληκτικά. Θα είμαστε περήφανοι για τις νέες γενιές των Ελλήνων μαθητών και φοιτητών. Τα νέα σχολικά συγκροτήματα που χρίζουμε, δεν έχουν καμιά σχέση με τα τσιμεντένια μπλοκ του 2000. Τα νέα μας σχολεία έχουν σκοπό να κάνουν τους μαθητές περήφανους που φοίτησαν σε αυτά.

Ακούστηκαν κάποιες κριτικές για τα σχολεία στα χωριά. Δεν είναι σωστές. Διατηρήσαμε τα μονοθέσια σχολεία, για όσους δεν θέλουν να καταλάβουν τι απαιτεί αλλά και τι μπορεί να προσφέρει η εποχή μας. Και βρήκαμε και τον τρόπο να πηγαίνουν όλοι οι μαθητές σε «πραγματικά» Σχολεία, σχολεία του 21ου αιώνα, προσφέροντας όσο γίνεται ίσες ευκαιρίες σε όλους.»

5. Κράτος


«Το κράτος μας είναι πλέον κράτος του 21ου αιώνα. Ο ΔΥ είναι υποδείγματα ήθους και εργατικότητας. Γιατί δεν διστάσαμε να καταργήσουμε την μονιμότητα, να επιβάλλουμε την αυστηρή τήρηση των Νόμων και την αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα. Είναι αλήθεια ότι η κοινωνία μας δυσκολεύτηκε πολύ να συνειδητοποιήσει ότι ο προορισμός του Κράτους δεν είναι για να βρούμε όλη δουλειά. Τα Κράτος υπάρχει για να ελέγχει την εφαρμογή των Νόμων, για να διευκολύνει την καθημερινή ζωή μας και για να μας προστατεύει από εξωτερικές επιβουλές. Αποδείχτηκε ότι για να γίνουν αυτά δεν χρειάζονται 1.000.000 ΔΥ και έκτακτοι και συμβασιούχοι και όπως αλλιώς τους ονομάζαμε. Και η μείωση των ΔΥ δεν αύξησε την ανεργία όπως νόμιζαν πολλοί, αλλά αντίθετα βοήθησε να αυξηθεί η απόδοση του ιδιωτικού τομέα και τελικά και η απασχόληση.»

6. Εθνική Άμυνα


«Δυσκολεύτηκε η προηγούμενη Κυβέρνηση να πείσει για την ανάγκη αύξησης της στρατιωτικής θητείας αλλά και της στράτευσης των κοριτσιών μας. Αλλά τα αποτελέσματα είναι πλέον ορατά. Οι γείτονες, μετά και το επεισόδιο του 2019, σταμάτησαν να μας ενοχλούν και μαζεύτηκαν. Κατάλαβαν οτι δεν μπορούν να παίζουν με την Ελλάδα. Και τώρα προσπαθούν να μας πείσουν για τα οφέλη της καλής γειτονιάς … Καιρός ήταν …

Η βελτίωση των οικονομικών, αλλά και οι οικονομίες κλίμακας που επιτεύχθηκαν με τη σημαντική αύξηση της εγχώριας παραγωγής συστημάτων, μας επιτρέπουν σήμερα να έχουμε ένα Στρατό που δεν δυσκολεύεται να εγγυηθεί την ακεραιότητα της χώρας, αλλά και να ενισχύει την εξωτερική πολιτική μας. Η Αεροπορία και το Ναυτικό μας προστατεύουν τα οικονομικά μας συμφέροντα στην Μεσόγειο και το Αιγαίο, όχι σαν το 2011 που δεν ξέραμε αν έφταναν τα καύσιμα ως την Κύπρο … Με τα νέα αεροσκάφη μας, τα 4 υποβρύχια «Παπανικολής», τα Μ1Α1 που εντάχθηκαν κανονικά το 2013, με τις νέες Ελληνικής σχεδίασης φρεγάτες, και κυρίως με την ποιοτική εκπαίδευση και την περηφάνια των στρατευμένων μας, αισθανόμαστε σήμερα σίγουροι για τη συνέχιση του ειρηνικού έργου μας.»

7. Δικαιοσύνη

«Η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη μας, η αποτελεσματικότητα των Δυνάμεων της Δημόσιας Τάξης, ήταν η βάση όλης αυτής της αναγέννησης, όσο κι αν αυτό δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά.

Και όμως κυρίες και κύριοι, κάποτε ήμασταν η πιο διεφθαρμένη χώρα της ΕΕ. Είχαμε την αφέλεια να νομίζουμε ότι όλα λύνονται με νόμους που θα προλάμβαναν το κακό … Θυμάστε πόσο δυσκολεύτηκε ο προηγούμενος Πρόεδρος να πείσει ότι χρειαζόμαστε 4 νέες φυλακές; Ο ανθρωπισμός μας, για τον οποίο σαν Έλληνες είμαστε περήφανοι, μας έκανε να ξεχνάμε ότι αυτοί που εγκληματούν σε βάρος μας δεν έχουν θέση ανάμεσά μας.

Σήμερα, χάρη στην ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης, ο πολίτης έχει ξανά εμπιστοσύνη στο Κράτος, στους Νόμους και στους Θεσμούς μας.»

Επίλογος

Αυτά «είπε» ο «νεοεκλεγείς Πρόεδρος» …
«Είπε» και άλλα πολλά. Που έδειχναν ότι η χώρα λειτουργούσε όπως έπρεπε και έβλεπε το μέλλον με αισιοδοξία.
Ένα τέτοιο όραμα έχει ανάγκη ο τόπος.
Μπορούμε να το φανταστούμε ή θα κατακρίνουμε μονίμως το παρόν;

♦ Οι γαλλικές τράπεζες, παρότι δα­πάνησαν κάπου 20 δισ. στις ελληνικές τους επενδύσεις, φεύγουν «σφαίρα» από την Ελλάδα.

♦ Οι κυπριακές επίσης θέλουν να φύ­γουν (αν και ο Προβόπουλος δεν τις αφήνει ακόμη). Οι προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις δεν προσελκύουν κάποια πολύ σοβαρά επενδυτικά «σπίτια».

♦ Ακόμη και τα φιλέτα, όπως η ΔΕΗ, αποτελούν στόχο κεφαλαίων όχι και τόσο... «πρώτης» προέλευσης, ενώ με­γάλοι ξένοι, επί χρόνια στρατηγικά το­ποθετημένοι στον ΟΠΑΠ, τον αφήνουν στα χέρια των... συνήθων υπόπτων Ελ­λήνων.

Αν, λοιπόν, επενδυτικά η Ελλάδα γί­νεται ένα σκηνικό Φαρ Ουέστ, μένει να δούμε ποιοι θα έρθουν. Στην Άγρια Δύ­ση, όταν έφευγαν οι νοικοκυραίοι, έρ­χονταν οι χρυσοθήρες, τα κοράκια και οι νεκροθάφτες. Τώρα, αν θα έχουμε έναν Λούκυ Λουκ να μας βοηθήσει, θα το δούμε...

Οι χρυσοθήρες

Μια πρώτη ένδειξη για την έλευση των χρυσοθήρων αποτελεί το εσχά­τως ανανεωμένο ενδιαφέρον κάποιων ξένων «επενδυτών» για τα ελληνικά ομόλογα. Ένας μικρός αριθμός hedge funds άρχισε πάλι να διαπραγματεύ­εται ελληνικά ομόλογα λόγω προβλέ­ψεων για πρόοδο στις διαπραγματεύ­σεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, η οποία (πρόοδος...) ίσως αποφέρει κα­λύτερες αποδόσεις για τους κατόχους τους.

Αυτά τα funds θεωρούν ότι τα ελλη­νικά ομόλογα, που προσέλκυσαν ελάχι­στους αγοραστές μετά το PSI (το οποίο, περάσουν τα 40 σεντς. Αυτό είναι το στοίχημα.

Κάποιες (λίγες) ξένες αναλύσεις λέ­νε ότι η κυβέρνηση μπορεί να βάλει την Ελλάδα στον... «ίσιο δρόμο» του Μνημονίου. Αλλά και οι εκτιμήσεις ότι η Ελλάδα μπορεί να πάει σε περαιτέρω περικοπή χρέους, εις βάρος των επίσημων δανειστών, «κινεί» επίσης το ενδιαφέρον των... θαρραλέων χρυ­σοθήρων.

Πρόσφατα, το Reuters σημείωνε ότι οι όγκοι της αγοράς παραμένουν χαμη­λοί, με τα περισσότερα funds να απο­φεύγουν τις συναλλαγές επί ελληνικών τίτλων, που γίνονται σχεδόν στο 17% της ονομαστικής αξίας.

Ωστόσο, υπάρχουν... τολμη­ροί. Το λονδρέζικο Adelante Asset Management εκτιμά ως υπερβολική την επιφυλακτικότητα και διπλασίασε τη συμμετοχή του σε ένα καλάθι ελληνικών ομολόγων, αγοράζοντας προ εβδομάδων περίπου στα 14 σεντς ανά ευρώ. Ο διευθύνων σύμβουλός του, Τζούλιαν Άνταμς, απέκτησε πρώτη φορά συμμετοχή στα 12,5 σεντς, λίγο πριν από τις εκλογές του Ιουνίου, στο­χεύοντας σε πώληση 16 ή 17 σεντς.

Παρότι ο αρχικός στόχος επιτεύχθη­κε, ο Άνταμς (η εταιρεία του διαχειρίζε­ται συνολικά 110 εκατ. δολάρια - πολύ μικρό «σπίτι») συνέχισε, αυξάνοντας την έκθεσή του σε ελληνικά ομόλογα από το 2% στο 4% του συνολικού του πακέτου, πιστεύοντας ότι οι περικοπές δαπανών της Ελλάδας θα εγκριθούν από την τρόικα, ενώ οι ιδιώτες ομολο­γιούχοι θα μπορούσαν κι αυτοί να επω­φεληθούν αν η ΕΚΤ δεχθεί απώλειες των θέσεών της.

Οι νεκροθάφτες

Αυτοί που ποντάρουν στην... έμπνευ­ση και συρρέουν στην ελληνική αγορά δεν είναι μόνο οι χρυσοθήρες, αλλά και οι διαχειριστές κεφαλαίων με αντι­κείμενο τις τοποθετήσεις σε χρεοκοπημένες χώρες και επιχειρήσεις. Αυτοί είναι τα πραγματικά «κοράκια». Αυτοί, ύστερα από έρευνα αγοράς (γι’ αυτό το «Π» αναρωτιόταν προ μηνών σε ποιους περιήλθαν τα στοιχεία από τις έρευνες της BlackRock), προσεγγίζουν τους με­τόχους μιας προβληματικής εταιρείας για να εξαγοράσουν ικανό ποσοστό, με την υπόσχεση να «συνεισφέρουν» στην έξοδό της από την κρίση.

Διαχειριζόμενα επαρκή κεφάλαια, τα funds αυτά είναι σε θέση να ενισχύ­σουν μια ανύπαρκτη ρευστότητα, αλ­λά εξελικτικά να προσελκύσουν άλλες πλευρές ως επενδυτές. Εάν η εταιρεία είναι καλός στόχος, προσκαλούνται και τράπεζες. Εναλλακτικά η πρόταση γίνεται στις τράπεζες όπου η εταιρεία χρωστά μεγάλα ποσά. Ουσιαστικά εξα­γοράζουν τα δανεικά, έναντι σχετικά καλού τιμήματος, και αναλαμβάνουν δράση. Ενίοτε εξαγοράζουν και ολό­κληρα πακέτα δανείων από τις τράπε­ζες, για να τα εισπράξουν αργότερα κερδίζοντας τη διαφορά.

Όλα αυτά λίγους μήνες αφότου πολ­λοί παραδοσιακοί ξένοι διαχειριστές, με παρουσία δεκαετιών στην Αθήνα, εγκατέλειψαν το Χρηματιστήριο Αθη­νών, μαζί με πολλούς αναλυτές και στελέχη μεγάλων οίκων. Την αρχή έκα­ναν τον Δεκέμβριο σημαντικές τράπε­ζες, όπως η UBS και η Merrill Lynch , που ξεπούλησαν μεγάλα πακέτα ελλη­νικών επιχειρήσεων.

Τα... αρπακτικά

Δεν κάνουν, όμως, όλοι το ίδιο. Ακόμη και θε­ωρούμενοι ως σοβαροί παίκτες λειτουργούν συχνά σαν αρπακτικά ή, κοσμιότερα, μαζεύ­ουν στα χαμηλά κάτι που μπορεί να πάει ψηλότερα. Για παράδειγμα η Citibank μπορεί να αποφάσισε, πέρυσι, να κλείσει 31 καταστήμα­τα σε μια νύχτα, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τις κινήσεις του ευρύτερου ομίλου της Citigroup, που στις αρχές του 2012 ανέβηκε στην τέταρ­τη θέση των επενδυτικών οίκων στο Χ.Α Σε τι προσβλέπουν οι Αμερικανοί; Προφα νώς «ψωνίζουν» ό,τι καλό μένει στην ελληνι­κή αγορά δημιουργώντας ισχυρότερο χαρτο­φυλάκιο τελικών πελατών. Το αν η Citi θα κερ­δίσει το στοίχημα θα φανεί το 2013, όταν θα «κληρώσει» και για άλλα στοιχήματα. Όπως, για παράδειγμα, αυτό του Silchester fund του Βρετανού Στέφεν Μπατ, που μετά την απόκτη­ση του 10% της ΔΕΗ κινείται σήμερα πάνω από το 20%. Το κακό για επενδυτές τύπου Μπατ είναι όταν... κακώς πιστεύουν πως αγοράζουν χαμηλά. Τώρα, με τις τιμές πολύ χαμηλότερα, πρέπει να αγοράσουν κι άλλο...

Τότε γιατί συνεχίζουν να βρίσκονται εδώ; Κάποιες αναλύσεις επιμένουν να προβλέπουν μεγάλη αλλαγή. Εκτιμούν ότι η βαθιά ύφεση δεν είναι αποτυχία, αλλά... επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, απαραίτητο για τη μεταφορά του πλούτου της Ελλάδας σε ξένα κεφάλαια και συμφέροντα.

Αυτό επιβεβαιώνεται τους τελευταίους μή­νες από κινητικότητα και ανακατατάξεις στο στελεχικό δυναμικό σημαντικών οίκων, όπως η Deutsche Verkehrsbank (με ενδιαφέρον για τη ναυτιλία, την ενέργεια και υποδομές), η (γνωστή από το σχέδιο Eureka) Roland Berger και η αμερικανική Alvarez & Marshal, ειδική σε αναδιαρθρώσεις τραπεζικών δανείων και προγράμματα χρηματοδότησης, η οποία όλο τον χρόνο ενισχύει το δυναμικό της στο κατά­στημα της Αθήνας και με εξειδικευμένους Έλ-ληνες συμβούλους.

Άντε να δούμε ποιος θα «προλάβει» από όλους αυτούς...

Πηγή


Γράφει ο Γιάννης Πρεβενιός

Τις τελευταίες ημέρες το κυρίαρχο σύνθημα του κ. Σαμαρά είναι ότι η προσπάθεια του έγκειται στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας στο εξωτερικό. κ. Σαμαρά για ποια αξιοπιστία μιλάτε από ποιους και για ποιους;

Ας ξεκινήσουμε από την δική σας έναντι του κόσμου που σας ψήφισε μια και είναι της πάσης γνωστό ότι η μεταβολή των απόψεων και των υποσχέσεων σας δεν συνιστούν πλέον μία κλασική “κωλοτούμπα” αλλά μία ολόκληρη χορευτική “πιρουέτα” 360μοιρών. Δεν νομίζω να υπάρχει στα παγκόσμια χρονικά η περίπτωση σας δηλ. ως αρχηγός κόμματος να διαγράφετε βουλευτές σας, πρώτα διότι εψήφισαν το μνημόνιο και μετά από λίγο καιρό διότι δεν το ψήφισαν!

Για ποια αξιοπιστία μιλάτε όταν καταγγέλλατε τα προτεινόμενα απεχθή μέτρα μιλώντας για επαναδιαπραγμάτευση και κόκκινες γραμμές και τώρα τα ψηφίζετε επαναφέροντας των εκβιασμό των προγενέστερων σας δηλ. Ευρώ ή δραχμή.

Στην συνείδηση και στην λογική λοιπόν όλων μας η αξιοπιστία σας βαθμολογείτε με μηδέν και βέβαια αυτό σας καθιστά ανυπόληπτο και συγκυριακό ηγετίσκο που μελλοντικά η ιστορία θα αναφέρει με τα μελανότερα χρώματα.(μαζί με τον παλαιό συμμαθητή σας κ. Γ. Παπανδρέου.)

Πάμε τώρα στους Ευρωπαίους εταίρους στους οποίους τάχα οφείλουμε να φανούμε αξιόπιστοι.
Μα προς θεού για ποιους μιλάμε; Για τους Γερμαναράδες που σφαγίασαν δύο φορές τους Ευρωπαϊκούς λαούς και ιδιαίτερα την Ελλάδα την οποία κατέκλεψαν και ποτέ δεν μας έδωσαν (όπως σε άλλες χώρες) τις δεδικασμένες πολεμικές αποζημιώσεις; Μιλάμε για αυτούς που μίζαραν τα τελευταία χρόνια τους εγχώριους πολιτικούς απατεώνες του σιναφιού σας για να μας πουλήσουν υποβρύχια που γέρνουν, τρένα που δεν χωρούν στις ράγες ενώ μας δάνειζαν τοκογλυφικά υποχρεώνοντας μας να αγοράζουμε τα όπλα τους;

Να φανούμε αξιόπιστοι σε αυτούς που γνώριζαν πως ο Σημίτης και η παρέα του τους έδωσαν χαλκευμένα οικονομικά στοιχεία και όμως μας έβαλαν στην λυκοφωλιά της Ο.Ν.Ε;

κ. Πρωθυπουργέ όλοι έχουμε καταλάβει ότι η “αξιοπιστία” που υποσχεθήκατε στους Ευρωπαίους συναδέλφους σας και υπαλλήλους των τραπεζιτών είναι αδόκιμη ακόμη και σαν λέξη και θα πρέπει να πάψετε να την χρησιμοποιείτε αφού για εμάς σημαίνει, υποτέλεια, εξαθλίωση και εργασιακό μεσαίωνα!

Η φωτοσύνθεση είναι από το "Γρέκι"


Για δεύτερη φάση εμπλοκής της Άγκυρας και των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στη μεθόδευση της τελικής εισβολής στη Συρία κάνουν λόγο ξένοι στρατιωτικοί παρατηρητές ύστερα από την επίσκεψη που έκανε ο αρχηγός της CIA στρατηγός Νταβίντ Πετρέους στη γειτονική χώρα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μετά τις επαφές του στρατηγού Πετρέους με την ηγεσία του στρατιωτικού κατεστημένου, δύο ταξιαρχίες Σύρων αντικαθεστωτικών τέθηκαν υπό τον άμεσο επιχειρησιακό έλεγχο Τούρκων αξιωματικών.
Η πρώτη είναι η ταξιαρχία «Ταουχίντ» που επιχειρεί στην τοποθεσία Αλ Μπάμπ στο Χαλέπι, ενώ η δεύτερη έχει το πολύ αραβικό όνομα «North Liberators Brigade» και βρίσκεται στο Ιντλίμπ στα βόρεια διαμερίσματα της Συρίας.

Μόλις ολοκλήρωσε τις επαφές του στην Άγκυρα, ο στρατηγός Πετρέους μετέβη στο Ισραήλ,όπου ενημέρωσε τις αντίστοιχες υπηρεσίες της χώρας και τον στρατό για τις εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας.

Καλά λένε πως τίποτε δεν είναι τυχαίο...


Τις μηχανορραφίες, τους θεατρινισμούς, τα ψέματα, την κατασκευασμένη πραγματικότητα και τον τρόπο που την πλασάρει το Βερολίνο αποκαλύπτει στην ουσία ολόκληρο το άρθρο του γερμανικού περιοδικό «Der Spiegel» -προδημοσίευση του οποίου φιλοξένησε η εφημερίδα «δημοκρατία» χθες-, το οποίο εξηγεί γιατί η Ανγκελα Μέρκελ θέλει -τελικά- να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη αλλά και πότε το αποφάσισε.

Το ρεπορτάζ του «Spiegel» υποστηρίζει ότι εδώ και πολλές εβδομάδες η Γερμανίδα καγκελάριος επαναλαμβάνει αδιάκοπα ότι σε σχέση με την Ελλάδα θα τοποθετηθεί εφόσον ολοκληρωθεί η έκθεση της τρόικας. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. «Στην πραγματικότητα θέλει απλά να κερδίσει χρόνο για να καθησυχάσει την κοινή γνώμη και τις χρηματαγορές και τελικά να δημιουργήσει την εντύπωση ότι όντως όλα εξαρτώνται από το τι θα ανακαλύψουν οι απεσταλμένοι της τρόικας» γράφουν οι συντάκτες του άρθρου, που υποστηρίζουν ότι εκείνη έχει ήδη πάρει την απόφασή της και μάλιστα πριν από τη συνάντησή της με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ αλλά και πριν από τη συνάντησή της με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

«Η έκθεση της τρόικας αναμένεται να είναι σε κάθε περίπτωση τέτοια που να μπορεί η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη» αναφέρουν οι αρθρογράφοι. Τότε γιατί όλο αυτό το θέατρο; Σύμφωνα με το «Spiegel», στη Γερμανία υπάρχουν υποστηρικτές δύο θεωριών:

- της θεωρίας του «ντόμινο», σύμφωνα με την οποία η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα πυροδοτήσει πολλές αρνητικές αντιδράσεις, και

- της θεωρίας του «αδύναμου κρίκου», σύμφωνα με την οποία, αν σε μία αλυσίδα αποχωρήσει ο τελευταίος αδύναμος κρίκος, δηλαδή η Ελλάδα, τότε η αλυσίδα θα δυναμώσει.

Η θεωρία όμως που προκρίνεται στο μυαλό της Ανγκελα Μέρκελ είναι αυτή του «ντόμινο» κι έτσι η καγκελάριος φοβάται ότι μία ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας θα έχει ακόμη ακόμη πιο δραματικές συνέπειες για τη Γερμανία από αυτές που είχε η χρεοκοπία της Lehman Brothers. Η πιο ήπια στάση της Ανγκελα Μέρκελ έχει λοιπόν το ελκυστικό στοιχείο ότι θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές του χρόνου τον Σεπτέμβριο χωρίς τις αναταράξεις μιας εξόδου από την ευρωζώνη. Κι έτσι, κάπου εδώ αρχίζουν τα πολλαπλά τρικ.

«Όταν ο Ελληνας πρωθυπουργός Σαμαράς βρέθηκε πρόσφατα στο Βερολίνο, δεν του ξεκαθάρισαν πόσο έχει αλλάξει η εκτίμηση των Γερμανών. Αντ’ αυτού η Μέρκελ ανακοίνωσε σε εσωτερικές συνομιλίες ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η άσκηση μέγιστης πίεσης, προκειμένου εκείνος να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Ταυτόχρονα όμως επαίνεσε τον Ελληνα ομόλογό της, λέγοντας ότι ο Σαμαράς παίζει έναν “ιστορικό ρόλο” και ότι η ίδια έχει εντυπωσιαστεί πολύ από την εμφάνισή του: “Πρέπει να του δοθεί μια ευκαιρία” δήλωσε χαρακτηριστικά η Μέρκελ». Αυτή την ευκαιρία θα τη λάβει σύντομα, όπως υποστηρίζει το περιοδικό.

Το σχέδιο της Μέρκελ προϋποθέτει ότι η έκθεση της τρόικας δεν θα είναι τόσο καταστροφική όσο αναμενόταν μέχρι τώρα. «Πρέπει να βρούμε μια λύση» δήλωσε η Μέρκελ στους συνεργάτες της την περασμένη εβδομάδα. Πώς θα γίνει αυτό; Σύμφωνα με το «Spiegel» η επιχείρηση «εξωραϊσμού της Ελλάδας» είναι απλή και βασίζεται σε ένα τεχνοκρατικό κόλπο τον οικονομολόγων.

«Ο εξωραϊσμός θα μπορούσε να πετύχει με την αγαπημένη για τους οικονομολόγους μέθοδο top-down, κατά την οποία οι παράμετροι ενός μοντέλου αλλάζουν έως τελικά να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο πυρήνας της έκθεσης της τρόικας είναι η «ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους», η οποία υπολογίζει υπό ποιες προϋποθέσεις θα φτάσει το ελληνικό χρέος στο ανεκτό όριο του 120% του ΑΕΠ. Οι λογαριασμοί ωστόσο είναι κάθε άλλο παρά μια επιστημονικά ακριβής πρόγνωση. Αρκεί να αλλάξει κανείς μια παράμετρο κι αμέσως έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι ειδικοί της τρόικας είναι εξασκημένοι σ’ αυτό. Τον Φεβρουάριο, όταν το Eurogroup αποφάσισε το τελευταίο ελληνικό πρόγραμμα, έκαναν λογαριασμούς επί τέσσερις ώρες για να φτάσουν σε ένα επίπεδο χρέους της τάξης του 120%. «Πρόκειται για άσκηση που εύκολα μπορεί να επαναληφθεί» εξηγεί το «Spiegel».

Τέλος, το άρθρο υποστηρίζει ότι δεν αναμένεται να δοθεί νέο χρηματοδοτικό πακέτο στην Ελλάδα, γιατί δεν θα περάσει από τη γερμανική Βουλή. Το σχέδιο που προωθείται είναι να αυξηθούν οι επόμενες δόσεις και να μειωθούν οι τελευταίες ώστε «η Ελλάδα να τα φέρει βόλτα».

dimokratianews.gr


ΟΛΟΥΣ αυτούς που ευθύνονται για την κατάντια της χώρας, για την «έμμεση – άμεση» ΕΞΟΝΤΩΣΗ ενός λαού;
Έχετε συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει;

Έχετε κάποιον άρρωστο στο σπίτι σας, κάποιον καρκινοπαθή κάποιον με σκλήρυνση κατά πλάκας κάποιον με κάποια χρόνια πάθηση;
Έχετε κάποιον που να χρειάζεται γιατρό και φάρμακα;
Είδα (όπως όλοι άλλωστε) τον πρωθυπουργό να σκύβει όλο «συγκίνηση» μπροστά στο αναπηρικό καροτσάκι κάποιου που βρέθηκε εκεί, και εξοργίστηκα.
Εξοργίστηκα σκεπτόμενος ότι τα όποια κροκοδείλια δάκρυα των πολιτικών δεν είναι παρά ακόμα μια ΚΟΡΟΙΔΙΑ και τίποτα παραπάνω.

Αναρωτηθήκατε ΠΟΣΟΙ ακόμα θα καταλήξουν σε αναπηρικά καροτσάκια, η ακόμα χειρότερα ΠΟΣΟΙ θα πεθάνουν εξαιτίας ΟΛΩΝ εκείνων...
των ΦΟΝΙΑΔΩΝ που ΔΙΕΛΥΣΑΝ την υγεία, που ΔΙΕΛΥΣΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ;

Αναρωτηθήκατε ΠΟΣΩΝ συνανθρώπων κινδυνεύει η ζωή, επειδή κάποιοι ΑΧΡΗΣΤΟΙ διέλυσαν τα ασφαλιστικά ταμεία με τα πειράματα τους, αφήνοντας χωρίς φάρμακα τον κοσμάκη;

Και ΟΛΟΙ αυτοί, έχουν το ΘΡΑΣΟΣ να βάζουν για πολλοστή φορά το χέρι στις τσέπες των «ετοιμοθάνατων» ασφαλισμένων κόβοντας τους τα ψίχουλα που έχουν για να επιβιώσουν.
Αλήθεια, για ΠΟΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ μιλάμε σε αυτή τη χώρα όταν διαπράττονται καθημερινά ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ κατά του λαού και οι εγκληματίες μένουν ατιμώρητοι;
Για ποια συντάγματα και ποιες δημοκρατίες και κουραφέξαλα;

Πρόσφατες ειδήσεις (για την υγεία):
ΧΩΡΙΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΟΙ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ.
Τιναγμένα στον αέρα τα νοσοκομεία, στο έλεος των άσχετων καρεκλοκενταύρων ο ΕΟΠΥΥ, στάχτη και μπούρμπερη όλα όπως λέει και ο λαός.
Μας κατάντησαν πειραματόζωα και ως τέτοια μας αντιμετωπίζουν.

Μεγαλόπνοα σχέδια χωρίς την παραμικρή υποδομή, και η δική «τρόικα» στον κόσμο της.
Συναντήσεις, συσκέψεις, και αποτέλεσμα μηδέν.
Το ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΗΔΕΝ, στο οποίο οι κυβερνήσεις των τελευταίων 30 ετών ειδικεύονται.
Σε αυτό, και στο να δημιουργούν κόμματα.
Ο κάθε ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΣ σε προηγούμενες κυβερνήσεις δημιουργεί το δικό του κόμμα για να συνεχίσει να αρμέγει τον λαό.
Είναι ψέματα;
ΠΟΙΟΣ θα τιμωρήσει ΟΛΟΥΣ αυτούς;

Μάλλον κανένας αφού αύριο μεθαύριο, θα τους ξαναβγάλουμε στην κυβέρνηση αντί να τους πετάξουμε στα σκουπίδια.
Είμαστε άξιοι της τύχης μας.

Βασίλης Τσούγκαρης

Στο πλαίσιο της συμπλήρωσης φέτος 90 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, η Ένωσις Σμυρναίων και οι εκδόσεις Κέδρος διοργανώνουν ειδική θεματική Ημερίδα και Έκθεση για τη μεγαλύτερη εθνική συμφορά στην ιστορία του σύγχρονου Ελληνισμού. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012 στις 6.30 το απόγευμα με ελεύθερη είσοδο στους χώρους του Μουσείου στην Πλατεία Κλαυθμώνος (Παπαρρηγοπούλου 5-7).
Αφορμή η ομώνυμη μυθιστορηματική τριλογία του Ευάγγελου Μαυρουδή που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Στην Ημερίδα, με τίτλο «Κερδισμένες Μάχες, Χαμένος Πόλεμος: Ζητήματα Στρατηγικής και Τακτικής των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Μικρασιατική Εκστρατεία 1919-1922» θα εξεταστούν η στρατηγική του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία.
Θα μιλήσουν ο αντιστράτηγος ε.α. Γεώργιος Λιάκουρης για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ξηρά, ο αντιναύαρχος ε.α. Ιωάννης Παλούμπης για τις αεροπορικές επιχειρήσεις, καθώς και για τις επιχειρήσεις του Πολεμικού Ναυτικού, και ο πλοίαρχος (ΥΓ) Αριστείδης Διαμαντής για το Υγειονομικό κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία 1919-1922. Τις ομιλίες θα συντονίσει ο πρόεδρος της Ενώσεως Σμυρναίων, αντιστράτηγος Ευάγγελος Τσίρκας.

Τον δημιουργό του έργου «Επιστροφή στη Σμύρνη», Ευάγγελο Μαυρουδή, και τη ζωγράφο Σταυρούλα Βελισσαροπούλου, της οποίας τα έργα-σκίτσα που πλαισίωσαν την τριλογία θα προβληθούν στην έκθεση, θα παρουσιάσουν ο πρόεδρος του Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία, Αντώνιος Βογιατζής, και η διευθύντρια του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, Αγλαΐα Αρχοντίδου-Αργύρη. Για την τριλογία θα μιλήσει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Ερασμία-Λουίζα Σταυροπούλου-Αλεξίου.

Θα ακολουθήσει ξενάγηση στον χώρο της Έκθεσης.
Η ‘Εκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Οκτωβρίου 2012.

Ωράριο λειτουργίας:
Δευτέρα
Παρασκευή 09:00-16:00
ΣάββατοΚυριακή 10:00-15:00
Τρίτη Κλειστά.


Το σχέδιο εθελουσίας εξόδου στον ΟΤΕ γνωστοποιήθηκε χθες στον Οργανισμό. Η διοίκηση του ΟΤΕ με εσωτερικό μήνυμά της προς τους εργαζομένους αναφέρει ότι προτίθεται να προχωρήσει σε αναδιοργάνωση της επιχείρησης, η οποία θα οδηγήσει μεγάλο αριθμό εργαζομένων στην εθελουσία έξοδο, ενώ κάποιοι εργαζόμενοι θα μετακινηθούν σε άλλες θέσεις, πιο παραγωγικές από τις σημερινές.

Το σχέδιο αναδιοργάνωσης επηρεάζει συνολικά 2.000 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων η πλειοψηφία θα οδηγηθεί στην εθελουσία έξοδο, ενώ οι υπόλοιποι σε άλλες θυγατρικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα δε με στελέχη του ΟΤΕ, το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου δεν θα βαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς όσοι ενταχθούν σε αυτό, ο Οργανισμός θα καλύψει τις εργατικές και εργοδοτικές εισφορές στο σύνολό τους μέχρι τον χρόνο της θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Στο πρόγραμμα θα ενταχθούν όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως το 2015.

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις προσωπικού, στόχος του ΟΤΕ είναι η αξιοποίηση εργαζομένων σε άλλους τομείς που θα φέρουν έσοδα στον Οργανισμό. Επίσης, η κίνηση αυτή θ’ αξιοποιηθεί για τη μείωση των χρεώσεων των υπηρεσιών του ΟΤΕ στη λιανική, οι οποίες καθορίζονται από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, με βάση το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης.Μήπως οι γείτονες αρχίζουν να φτιάχνουν κλίμα;

Εμμέσως πλην σαφώς, οι μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ) και οι «ειδικοί» του τουρκικού στρατού εμπλέκουν την Ελλάδα στην υπόθεση του καμικάζι που ανατίναξε ζωσμένος με εκρηκτικά το αστυνομικό τμήμα στην Κωνσταντινούπολη, την Τρίτη που μας πέρασε.

Mε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Hürriyet», ο καμικάζι Ιμπραχίμ Τσουχανάρ, μέλος της αριστερίστικης οργάνωσης DHKP-C, προμηθεύτηκε τον εκρηκτικό μηχανισμό που κατασκευάστηκε στο εξωτερικό, ενώ η εντολή για τη βομβιστική ενέργεια «έφθασε από την Ελλάδα», όπως πολύ χαρακτηριστικά αναφέρει ο τίτλος του άρθρου.

Το άρθρο της «Hürriyet»:Οι τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας -τις οποίες επικαλείται η «Hürriyet»- υποστηρίζουν πως ο ηγέτης της οργάνωσης Χουσεΐν Φεφζί Τεκίν «Είναι στην Ελλάδα». Αλλά το δημοσίευμα δεν αναφέρει ούτε αν κατοικεί στην Ελλάδα ούτε εάν βρίσκεται στη χώρα μας ως πολιτικός πρόσφυγας. Το ίδιο αόριστη είναι και η αναφορά στην προέλευση της εντολής που δόθηκε στον καμικάζι.

Ο ίδιος ο αυτόχειρας - βομβιστής φυλακίστηκε στην Τουρκία από το 1999 έως το 2003, στη συνέχεια αποφυλακίστηκε και τέθηκε υπό παρακολούθηση. Κατά τις μυστικές υπηρεσίες της γείτονος, τα ίχνη του χάθηκαν το 2008.


(Φωτογραφίες του δράστη)

Σύμφωνα με Δυτικούς στρατιωτικούς και διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα, η αναφορά των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, έστω και εμμέσως, επαναφέρει στο διπλωματικό τραπέζι μία πάγια θέση της Άγκυρας, σύμφωνα με την οποία κουρδικές και τουρκικές οργανώσεις χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως εφαλτήριο για τις αντικυβερνητικές ενέργειές τους.


(Τα θύματα του βομβιστή)

Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν προφανές πως η αναφορά αυτή γίνεται για «μελλοντική χρήση», εάν και εφόσον η Άγκυρα αναγκαστεί από τις περιστάσεις να «κάνει εξαγωγή της έντασης» προς τα δυτικά. Πρόκειται για μία συνήθη και ιστορικά πάγια τακτική.

H εφημερίδα Sabah με τον τίτλο «Εκπαιδεύτηκε [πώς να φτιάχνει βόμβες] στο Λαύριο», αναφέρει ότι έγινε γνωστό ότι ο Ιμπραχίμ Τσουχαντίρ, μέλος της οργάνωσης DHKP-C (Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο) που πραγματοποίησε τη βομβιστική επίθεση στο αστυνομικό τμήμα στο Σουλτανγκαζί έχει εκπαιδευτεί στο ...στρατόπεδο Λαυρίου.

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι από τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν προκύπτει ότι ο Τσουχαντίρ είχε συλληφθεί για πρώτη φορά το 1999 και αποφυλακίστηκε το 2003. Συνελήφθη ξανά το 2007 και έμεινε φυλακισμένος οκτώ μήνες, ενώ το 2010 εξαφανίστηκε και πήγε στην Ελλάδα. Εν τω μεταξύ η Διεύθυνση Ασφαλείας της Τουρκίας μοίρασε στα αστυνομικά τμήματα τις φωτογραφίες 10 μελών της DHKP-C που θα μπορούσαν να προβούν σε ένοπλες και βομβιστικές ενέργειες. Έγινε επίσης γνωστό ότι εξακολουθεί να είναι κρίσιμη η κατάσταση του Σουλεϊμάν Κιουτούκ που είχε τραυματιστεί βαριά στο Σουλτανγκαζί, ενώ πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείου επτά άλλοι τραυματισμένοι εκ των οποίων οι 5 αστυνομικοί.

Με την συστηματική διαρροή από τους ανθελληνικούς''κύκλους'' της ΄'Αγκυρας η ''είδηση'' δημοσιεύεται σε άλλες 5 εφημερίδες με τις ίδιες πληροφορίες και τους παρακάτω τίτλους :

 • Vatan: «Εκπαιδεύτηκε στην Ελλάδα, εξερράγη στην Τουρκία!»
 • Posta: «Η ‘ζωντανή βόμβα’ ήταν απ’ την Ελλάδα» (δημοσιεύει και ‘θολωμένες’ τις φωτογραφίες των άλλων υπόπτων που καταζητούνται)
 • Sozcu: «Ο βομβιστής ήρθε απ’ την Ελλάδα»
 • Yeni Safak: «Εκπαιδεύτηκε στο στρατόπεδο του ΡΚΚ [στο Λαύριο]»
 • Milliyet: «Ιδού που εκπαιδεύτηκε η ζωντανή βόμβα».

Και ποιός μας λέει ότι το ''βαθύ κράτος'' της Τουρκίας δεν ''στρατολόγησε και δεν εκπαίδευσε'' τον βομβιστή 'οταν τον είχε συλλάβει κάνοντάς τον τυφλό εξάρτημα, στέλνοντάς μας μάλιστα και στην Ελλάδα - αν αληθεύει, βέβαια - για να έχει...άλλοθι;Τα γεγονότα τρέχουν… και δεν είναι καλές ειδήσεις αυτές για τον Ομπάμα που ήθελε να φτάσει χωρίς αναταραχές στα “εξωτερικά” του μέχρι τις εκλογές. Αναμένουμε να δούμε αν θα υπάρξει κάποια αντίδραση από την “τέως” υπερδύναμη. Προς το παρόν μόνο κάποιες δηλώσεις και αποστολή στρατιωτών προς φύλαξη ζωτικών στόχων.

Βερολίνο

Τελικά, σε εσφαλμένο συναγερμό οφείλονταν η μερική εκκένωση σήμερα του προξενείου των ΗΠΑ στο Βερολίνο, ανακοίνωσε η γερμανική αστυνομία.

Οι αρχές εκκένωσαν νωρίτερα σήμερα τον τομέα χορήγησης βίζας του προξενείου των ΗΠΑ στο Βερολίνο μετά το περιστατικό που σημειώθηκε με υπαλλήλους του τομέα αυτού, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν ότι παρουσίασαν ξαφνικά δυσκολία στην αναπνοή, μετά την παράδοση από έναν άνδρα που πιστεύεται ότι είναι Αλβανός του διαβατηρίου του σε υπάλληλο του τμήματος.

Ένα άτομο έλαβε ιατρική φροντίδα.

"Δεν εντοπίστηκε καμία απειλή και ξανάνοιξε το κτίριο", δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Το περιστατικό αυτό του εσφαλμένου συναγερμού σημειώθηκε μετά την επίθεση στο αμερικανικό προξενείο της Βεγγάζης, στη Λιβύη, αυτήν την εβδομάδα, που προκάλεσε το θάνατο τεσσάρων Αμερικανών, μεταξύ των οποίων ο Αμερικανός πρεσβευτής, και τις επιθέσεις των διαδηλωτών στις αμερικανικές πρεσβείες στο Κάιρο και τη Σαναά.

Υεμένη

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ. Έσπασαν τα τζάμια του κτηρίου και προσπάθησαν να εισβάλλουν στο έδαφος της πρεσβείας.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα με διπλωματικές πινακίδες. Οι διαδηλωτές είναι δυσαρεστημένοι από την κυκλοφορία μιας αμερικανικής κινηματογραφικής ταινίας, η οποία προσβάλλει τα αισθήματα των μουσουλμάνων.

Παρόμοιες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται και σε άλλες αραβικές χώρες. Σήμερα στην Αίγυπτο, διαδηλωτές επιτέθηκαν στην πρεσβεία των ΗΠΑ, στο Κάιρο.

Το έχω γράψει και άλλες φορές. Αν ο Τόμσεν και η παρέα του εργάζονταν σε μια ιδιωτική εταιρεία και έπεφταν τόσο έξω στις εκτιμήσεις τους, θα είχαν απολυθεί πυξ-λάξ! Και αμφιβάλλω, αν θα ξαναεύρισκαν δουλειά!

Kαι, όμως, μια κυβέρνηση και η τύχη ενός ολόκληρου λαού, κρέμεται κυριολεκτικά από τις αποφάσεις τριών αποτυχημένων τεχνοκρατών.

Και το εξοργιστικό είναι ότι συνεχίζουμε ακόμα να τους παίρνουμε στα σοβαρά.

Βγήκαν χθές οι αναλυτές της ALPHA Bank και με το εβδομαδιαίο Δελτίο τους, ουσιαστικά τινάζουν στον αέρα όλες τις εκτιμήσεις της τρόϊκα για την ελληνική οικονομία.

Τους λένε, δηλαδή, ότι δεν ξέρουν τι τους γίνεται και ότι οι εκτιμήσεις τους είναι λάθος!

Συγγνώμη, αλλά δικαιούμαι να ρωτήσω: Γιατί να πιστέψω τις εκτιμήσεις της Tρόϊκα και όχι των αναλυτών της ALPHA Bank;

Πότε επαληθεύτηκε ο κ. Τόμσεν για να θεωρήσω ως πιθανό ότι θα επαληθευτεί και τώρα;

Και γιατί να υποβάλλω τον ελληνικό λαό σε νέες και βίαιες περικοπές που θα εντείνουν τη δυστυχία του;

Αν έχουν δίκιο οι αναλυτές της ALPHA, τότε πολλά από τα εισπρακτικά μέτρα για τα οποία πιέζει η Tρόϊκα, δεν συντρέχει λόγος να επιβληθούν.

Δικαιούμαι, επίσης, να ρωτήσω, μήπως η αποστολή της Tρόϊκα υπερβαίνει το πλαίσιο της εντολής της; Μήπως, δεν ήρθε για να σώσει την ελληνική οικονομία, αλλά για να την …αποτελειώσει;

Γιατί δεν μπορεί να επιμένουν, με τέτοιο φανατισμό, σε μια πολιτική που οδηγεί στο προφανές αδιέξοδο.

Δυστυχώς, η Ελλάδα εδώ και τρία χρόνια, εντελώς αδικαιολόγητα κατά τη γνώμη μου, έχει παραιτηθεί του δικαιώματός της να αμφισβητεί την …αυθεντία της Tρόϊκα.

Και μπορεί στην αρχή να ήταν δικαιολογημένη η θέση αυτή, δεδομένου ότι κάποιοι ήλπιζαν πως οι Tροϊκανοί ήξεραν καλύτερα. Διέθεταν και μεγαλύτερη εμπειρία!

Όμως, όπως αποδεικνύεται καθημερινά τρία χρόνια τώρα, μαθαίνουν στου …κασίδι το κεφάλι! Οι άνθρωποι, είτε βρίσκονται σε διατεταγμένη αποστολή, είτε είναι …άσχετοι! Άλλη εξήγηση δεν υπάρχει!

Και στη μια και στην άλλη περίπτωση οφείλουμε να αντιδράσουμε!

Οι αναλυτές της ALPHA μας έδειξαν το δρόμο…

Το έχουμε προτείνει στο παρελθόν, θα το επαναλάβουμε.

Η Ελλάδα όφειλε να είχε συστήσει μια επιτροπή σοφών για τα οικονομικά, με καταξιωμένα πρόσωπα διεθνούς κύρους, τα οποία και θα αξιολογούσαν το πρόγραμμα που εφαρμόζεται και τις προοπτικές του. Εδώ ένα ….πατίνι θέλεις να αγοράσεις και ζητάς μια δεύτερη γνώμη. Είναι δυνατόν η τύχη μιας χώρας να εξαρτάται από τρείς αποτυχημένους τεχνοκράτες;

Έλεος…

ΚΡ

Η συγκυβέρνηση είναι ελεγχόμενη από δυνάμεις μέσα και έξω από την Ελλάδα, που θέλουν τη χώρα αδύναμη

Του Μάκη Βραχιολίδη

Αυτός είναι ο Σαμαράς. Αυτή είναι η προδοσία σε βάρος των ψηφοφόρων του και σε βάρος του λαού.

Γλώσσα λανθάνουσα όμως αλήθεια λέγει. Και ο Σαμαράς αποκάλυψε προεκλογικά αυτό που ισχύει και βιώνει ο λαός. Ότι δηλαδή η συγκυβέρνηση με την οποία πρωθυπουργεύει, ελέγχεται από δυνάμεις του εξωτερικού (βλέπε δανειστές, τρόικα) αλλά και του εσωτερικού, οι οποίες θέλουν τη χώρα αδύναμη και μονίμως ελεγχόμενη!

Ο Σαμαράς δηλαδή σήμερα, εκτελεί εντολές που εκπορεύονται από ξένες και ντόπιες δυνάμεις, που θέλουν τη χώρα αλυσοδεμένη στους δανειστές και ξεπουλημένη τη δημόσια περιουσία της! Αυτά τα συμφέροντα υπηρετεί ο Σαμαράς και το ομολογεί ο ίδιος, σε προεκλογική του ομιλία!

Γι' αυτό τον λόγο μπροστά στην Μέρκελ, όταν τον ρώτησαν «άλλα υποσχόσασταν και δηλώνατε στους Έλληνες προεκλογικά» ο κ. Σαμαρά απάντησε μονολεκτικά «Ουδείς αναμάρτητος»!!!

Με μια τέτοια δήλωση την ...βγάζει καθαρή! Κανείς εισαγγελέας υπάρχει;

Ιδού τι λέει στο βίντεο ο Α. Σαμαράς:
«Το λέω κατηγορηματικά, αποκλείω κάθε συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ. Συγκυβέρνηση θέλουν τριών ειδών συμφέροντα.
Πρώτον: Τη συγκυβέρνηση τη θέλει το ίδιο το ΠΑΣΟΚ για να πέσει στα μαλακά και για να μην ψάξουμε τις τεράστιες ευθύνες τους που μας έφεραν στο μνημόνιο. Νομίζουν ότι θα γλυτώσουν, αλλά δε θα γλυτώσουν.
Δεύτερον: Τη συγκυβέρνηση τη στηρίζουν, όλα εκείνα τα συμφέροντα και όλες εκείνες οι συντεχνίες που δε θέλουν να αλλάξει τίποτε στην Ελλάδα και όσο το ΠΑΣΟΚ είναι στα πράγματα, ακόμη και με δεύτερο ρόλο στην κυβέρνηση, έχουν το κεφάλι τους ήσυχο.
Τρίτον: Τη συγκυβέρνηση τη θέλουν όλες αυτές οι δυνάμεις, μέσα και έξω από την Ελλάδα, που θέλουν μια κυβέρνηση αδύναμη και μια κυβέρνηση ελεγχόμενη. Δεν μπορούμε, φίλες και φίλοι, να βγούμε από την ύφεση, μαζί με εκείνους που μας έφεραν στην ύφεση. Δεν μπορούμε να πούμε την αλήθεια στο λαό, μαζί με εκείνους που κορόιδεψαν το λαό. Όσοι θέλουν συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, είναι για να μην αλλάξει τίποτα, για να διασωθεί αυτό που χρεοκόπησε και για να σωθούν εκείνοι που μας χρεοκόπησαν».

Πιστώσεις απο το χρεοκοπημένο μπουρδέλο για προγράμματα στη… Μολδαβία!

Απίστευτα ποσά για «άγνωστες» δραστηριότητες λάμβαναν τα τελευταία χρόνια δεκάδες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με χρήματα που μοίρασαν αφειδώς κυρίως τρία υπουργεία, το Εξωτερικών, το Πολιτισμού και το Υγείας. Σε μια εποχή έντονης οικονομικής κρίσης, με την ανεργία να καλπάζει στο 25%, τις αποδοχές μισθωτών και εργαζομένων να μειώνονται, στον προϋπολογισμό του 2012 – και αφού είχαν μεσολαβήσει δυο σκληρά μνημόνια -, είχαν εγγραφεί 175 εκατ. ευρώ που θα κατευθύνονταν προς διάφορες ΜΚΟ, με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης κ. Π. Μπαλτάκος.

Το πάρτι στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ήταν μεγάλο και πλουσιοπάροχο , όπως φαίνεται και από τις καταστάσεις των τριών υπουργείων. Στο Μέγαρο Μαξίμου έμειναν έκπληκτοι όταν πληροφορήθηκαν τα ποσά που διοχετεύθηκαν τα τελευταία χρόνια και ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς έδωσε αμέσως εντολή να μπει ένα φρένο στο καθεστώς χρηματοδότησής τους.

Αν εξαιρέσει κανείς έναν μικρό αριθμό ΜΚΟ που προσφέρουν πράγματι μεγάλο έργο, όπως π.χ. οι Γιατροί του Κόσμου, πάρα πολλών είναι σκοτεινός ο ρόλος και ποτέ δεν ζητήθηκε λογαριασμός για το τι πραγματικά κάνουν και πού διοχετεύθηκαν τα χρήματα που τους δόθηκαν.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο και στη ΓΓ της κυβέρνησης, με την ανάγνωση των καταλόγων, εισήλθαν κυριολεκτικά σε… αχαρτογράφητα νερά! Βρήκαν ΜΚΟ με περίεργα ονόματα για τις οποίες δεν γνωρίζουν τίποτα, ούτε για το τι κάνουν, ούτε ποιοι απαρτίζουν τις διοικήσεις τους.

Επί αρκετές ώρες στο γραφείο του κ. Μπαλτάκου έγιναν συσκέψεις για να βρουν άκρη, αλλά βρέθηκαν σε λαβύρινθο και γι’ αυτό δόθηκε εντολή για έλεγχο, ενώ υπογραμμίστηκε πως οποιαδήποτε επιχορήγηση χωρίς την τήρηση των προϋποθέσεων που θα τεθούν θα συνιστά για τους δημόσιους λειτουργούς απιστία σε βάρος του Δημοσίου.

Η ανάγνωση των καταλόγων που απέστειλαν τα τρία υπουργεία, διότι τα υπόλοιπα απάντησαν πως δεν χρηματοδοτούν ΜΚΟ – αν και κανείς δεν αναφέρεται στη χρηματοδότηση διαφόρων συλλόγων και σωματείων από τον ΟΠΑΠ, κ.α., – προκαλεί οργή.

Βέβαια, αν και διευκρινίζεται από την κυβέρνηση ότι πολλές επιχορηγήσεις αποτελούν νομικά επιβεβλημένη υποχρέωση του κράτους και άλλες εθελουσία συμμετοχή του στην ιδιωτική δραστηριότητα, παρατηρούνται ποσά που δημιουργούν απορίες.

Με πρωθυπουργική εντολή ο κ. Μπαλτάκος απέστειλε επιστολή προς τα υπουργεία για να του δώσουν στοιχεία, ενώ σταμάτησαν όλες οι πιστώσεις για το 2012. Παράλληλα έχει ξεκινήσει πλήρης έλεγχος για όλα τα κονδύλια για το 2013, ενώ προωθούνται νομοθετικές ρυθμίσεις για να γίνει πιο αυστηρό το θεσμικό πλαίσιο χρηματοδότησης.

Η κυβέρνηση έχει στόχο από εδώ και πέρα οποιαδήποτε επιχορήγηση προς ΜΚΟ, σωματεία, αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες, ΝΠΙΔ ή φυσικά πρόσωπα, είτε νομικά επιβεβλημένη είτε όχι, οιουδήποτε ύψους και από οιονδήποτε φορέα του Δημοσίου και αν προέρχεται, να δίνεται υπό προϋποθέσεις.

Θολά σημεία

Το χρυσό μετάλλιο στις επιχορηγήσεις κερδίζει το υπουργείο Εξωτερικών που έχει και τη μερίδα του λέοντος στη διανομή κρατικού χρήματος προς ΜΚΟ, πολλές από τις οποίες έλαβαν ποσά για δραστηριότητες που ξενίζουν και δημιουργούν ερωτηματικά που χρειάζονται απαντήσεις. Ως τις 22 Αυγούστου 2012 διατέθηκε σε ΜΚΟ και σωματεία από το υπουργείο Υγείας το ποσό των 35,8 εκατ. ευρώ από τη συνολική διαμορφούμενη πίστωση των 42,1 εκατ. ευρώ. Στη λίστα που εστάλη στη ΓΓ της κυβέρνησης δεν αναφέρεται αναλυτικά το ποσό που έλαβε κάθε μία από τις 66 ΜΚΟ, δίνοντας λαβή για ποικίλα σχόλια.

Θολή είναι και η κατάσταση στο υπουργείο Πολιτισμού που έστειλε λίστα στη ΓΓ της κυβέρνησης, αυξάνοντας τα ερωτήματα, αν και υπάρχει δικαιολογημένη χορήγηση ποσών σε μουσεία, θέατρα, ιδρύματα, κ.ά.

Και αυτό διότι δεν γίνεται σαφής αναφορά πού διατέθηκαν περίπου 18,2 εκατ. ευρώ, ενώ δεσμεύτηκαν 10,8 εκατ. ευρώ και απλά σημειώνεται το εξής, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις: επιχορήγηση σε λοιπά πολιτιστικά ιδρύματα, ποσό ύψους 11,8 εκατ. ευρώ (δεσμευμένο ποσό 6,7 εκατ. ευρώ) και λοιπές επιχορηγήσεις φυσικών ή νομικών προσώπων και οργανισμών, ποσό ύψους 6,4 εκατ. ευρώ (δεσμευμένο ποσό 4,1 εκατ. ευρώ). Επίσης δόθηκε και ποσό περίπου 760 εκατ. ευρώ και δεσμεύτηκαν άλλα περίπου 500 εκατ. ευρώ ως επιχορήγηση σε επιστημονικούς, πολιτιστικούς οργανισμούς και ιδρύματα, αλλά και σε διεθνείς οργανισμούς,χωρίς να δίνονται άλλες πληροφορίες.

Η λίστα των χρηματοδοτήσεων
Πιστώσεις για προγράμματα στη… Μολδαβία

Με βάση την κατάσταση που απεστάλη από το υπουργείο Εξωτερικών στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια και έχει στη διάθεσή του το «Βήμα της Κυριακής», ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής ΜΚΟ και τα ποσά που έλαβαν και για ποιες δραστηριότητες:
 • ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων ΝΑΤΑΛΙ ΙΙΙ για προστασία παιδιώναλβανικής καταγωγής θυμάτων παραμέλησης – εκμετάλλευσης, ποσό 68.700 ευρώ.
 • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - Εγκατάσταση Αγροκτήματος στο Αγροτικό ΠανεπιστήμιοΤιράνων, ποσό 23.700 ευρώ.
 • Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον πολιτισμό και την αειφόρο ανάπτυξη – ποσό 74.000 ευρώ για τον εθνικό διάλογο σχετικά με τους υδάτινους πόρους στην Αίγυπτο.
 • WE CARE – το ποσό των 50.000 ευρώ για την τεχνική υποστήριξη και διαχείριση ανθρωπίνων πόρων στην Τουρκία.
 • Κοινοπραξία 5 ΜΚΟ – έλαβε το ποσό των 600.000 ευρώ για πρωτοβουλία σχετικά με την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
 • Κέντρο UNESCO για τις γυναίκες και την ειρήνη στις βαλκανικές χώρες – έλαβε 125.000 ευρώ για την ίδρυση γραφείου αγροτικού τουρισμού στην Αλβανία.
 • ΔΙΠΕ (Διεπιστημονικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών) – έλαβε 50.000 ευρώ για την παραγωγή και προώθηση φυσικών προϊόντων από το εθνικό πάρκο της Κολχίδος.
 • ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – έλαβε 50.000 ευρώ για το πρόγραμμα «Οι δρόμοι της ανάπτυξης».
Αρκετά ποσά φέρεται ότι έλαβε η ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» της Εκκλησίας της Ελλάδος, από την οποία η Αρχιεπισκοπή Αθηνών αποχώρησε ως εταίρος και τη μετονόμασε σε «Αγάπη», ενώ ίδρυσε μια νέα αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, την «Αποστολή».
Εξαιρετικά γενναιόδωρο ήταν το υπουργείο Εξωτερικών και σε δυο ΜΚΟ νομικής φύσεως, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου και το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου. Συγκεκριμένα, για την περίοδο 2000-2007 το πρώτο κέντρο έλαβε περίπου το ποσό των 3,4 εκατ. ευρώ, ενώ στο δεύτερο χορηγήθηκε το πόσο των 2,6 εκατ. ευρώ. Το πρώτο κέντρο μάλιστα το 2005 έλαβε το ποσό των 60.000 ευρώ για τη δημιουργία παραρτήματος στο Ιράν, ενώ το δεύτερο εισέπραξε το 2005 το ποσό των 50.000 για τη δημιουργία ινστιτούτου στην Ακαδημία Επιστημών της Μολδαβίας.
 • ΛΙΝΤΕΡΣΙΠ – Ελλ. Ινστιτούτο Επικοινωνίας και Αειφορίας για τον άνθρωπο και το περιβάλλον – έλαβε το ποσό των 75.000 για το πρόγραμμα «Νέοι Ηγέτες – Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ΜΚΟ και ο ρόλος των ΜΜΕ στην Τουρκία».
 • ΑΝCΕ, ΑΤΗΕΝS NETWORK OF COLLABORATING EXPERTS – δόθηκε το ποσό των 95.000 ευρώ για την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας στο πλαίσιο του εθνικού αναπτυξιακού προγράμματος της Μολδαβίας.
Παλαιότερα έλαβε και το ΙΣΤΑΜΕ διάφορα ποσά με πιο χαρακτηριστική περίπτωση το 2002, όταν εισέπραξε 155.000 ευρώ για το πρόγραμμα «αναδιάρθρωση της Βουλής στη Γεωργία».