Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

27 Αυγ 2012


Ο εσωτερικός διάλογος στη Γερμανία για το εάν και κατά πόσον η Ελλάδα πρέπει η όχι να παραμείνει στο ευρώ περιορίζεται στις οικονομικές διαστάσεις του ζητήματος, ενώ θα όφειλε να συμπεριλάβει και τους ευρύτερους γεωπολιτικούς κινδύνους μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα –της λεγόμενης “Grexit”–, ανέφεραν στελέχη του κόμματος της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, των Χριστιανοδημοκρατών (CDU).

Οι δηλώσεις αυτές καταδεικνύουν ότι ορισμένα στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού αμφιβάλλουν για το κατά πόσον θα ήταν σώφρον να εκδιωχθεί η Ελλάδα από την ευρωζώνη και ίσως σηματοδοτήσουν μια πιο πραγματιστική προσέγγιση από μέρους του Βερολίνου, παρά την σκληρή ρητορική που έχει υιοθετηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, σχολιάζει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η αποτυχία της κυβέρνησης της Ελλάδας να εκπληρώσει τους όρους του δανεισμού της βάσει του μνημονίου έχει εξοργίσει πολλούς Γερμανούς πολιτικούς και έχει οδηγήσει στελέχη της συμπολίτευσης να καλέσουν επανειλημμένα να υπάρξει έξοδος της χώρας από το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα. Όμως ο Μίχαελ Μάιστερ, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της CDU στην Μπούντεσταγκ, είπε σήμερα ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είχε περαιτέρω αποσταθεροποιητικές συνέπειες για την ήδη ταραγμένη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

«Πιστεύω ότι πρέπει να διευρύνουμε τον διάλογο, πέραν των καθαυτό χρηματοπιστωτικών και οικονομικών διαστάσεων» του προβλήματος, ανέφερε ο Μάιστερ.

«Απλώς κοιτάξτε τον χάρτη και δείτε πού βρίσκεται η Ελλάδα», πρόσθεσε ο Μάιστερ, υπογραμμίζοντας την εγγύτητά της με την Μέση Ανατολή, όπου μαίνεται ο εμφύλιος στη Συρία, όπως επίσης και με ακόμη εύθραυστες περιοχές των Βαλκανίων.

Οι δηλώσεις του Μάιστερ απηχούν αυτές άλλου ενός εξέχοντος στελέχους της CDU, του Άρμιν Λάσετ, ο οποίος είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς το Σαββατοκύριακο ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε σοβαρές, ανεπιθύμητες συνέπειες στη νότια Ευρώπη.

Η έξοδος θα προκαλούσε «αστάθεια σε μια χώρα-μέλος του NATO. Η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει με δισεκατομμύρια την Ελλάδα σε ένα τέτοιο σενάριο», υποστήριξε ο Λάσετ. «Εδώ κρίνονται πολλά περισσότερα από απλώς το ερώτημα εάν η Ελλάδα εκπληρώνει ή όχι τα κριτήρια» του μνημονίου για τον δανεισμό της, πρόσθεσε.

Τόσο ο Λάσετ όσο και ο Μάιστερ επέμειναν ότι η κυβέρνηση στην Ελλάδα, όπου η ύφεση συνεχίζεται για πέμπτο χρόνο, οφείλει να εφαρμόσει τις δημοσιονομικές και τις άλλες μεταρρυθμίσεις στις οποίες συμφώνησε.

Ωστόσο οι τοποθετήσεις τους αφήνουν να εννοηθεί ότι το Βερολίνο ενδεχομένως αποδειχτεί πιο ευέλικτο από ό,τι ανέμεναν οι περισσότεροι σε περίπτωση που η Αθήνα δεν κατορθώσει έγκαιρα να εκπληρώσει τα συμφωνηθέντα, εκτιμά το Ρόιτερς.

Στην επίσκεψή του στο Βερολίνο την Παρασκευή ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ζήτησε από την Γερμανία και τους άλλους εταίρους της χώρας στην ευρωζώνη να δώσουν στην κυβέρνησή του περισσότερο χρόνο για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, λόγω του βάθους της ύφεσης που αντιμετωπίζει, αν και η καγκελάριος Μέρκελ αντιμετώπισε μάλλον ψυχρά το αίτημα.

Η Μέρκελ επέμεινε πως δεν θα ληφθούν αποφάσεις σχετικά με το πρόγραμμα της Ελλάδας πριν από την έκθεση της Τρόικας, τον Οκτώβριο.

Η καγκελάριος κάλεσε τα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού να κατεβάσουν τους τόνους στις επικρίσεις τους προς την Ελλάδα. Παρ΄ όλ΄ αυτά, σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε την Κυριακή ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ της CSU είπε ότι αναμένει η Ελλάδα να έχει εγκαταλείψει το ευρώ ως το 2013.

Αλλά αρκετοί παράγοντες στις χρηματαγορές μοιάζουν πλέον να διαφωνούν, σημειώνει το πρακτορείο Ρόιτερς, υπενθυμίζοντας ότι σε έρευνά του αυτόν τον μήνα 45 από τους 64 οικονομολόγους που ερωτήθηκαν σχετικά απάντησαν πως αναμένουν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ τους επόμενους 12 μήνες τουλάχιστον, από 35 στους 64 σε προηγούμενη παρόμοια έρευνα τον Μάιο.
Σκληρή επίθεση στη κυβέρνηση για την υπογραφή της συμφωνίας συμβιβασμόυ του ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγόρησε τα τρία κόμματα ότι χάρισαν 2 δισ. ευρώ στη γερμανική εταιρεία.

«Ορισμένες φορές η αλληλουχία και μόνο των γεγονότων φανερώνει βαθιά κρυμμένα και ύποπτα μυστικά. Το μεγαλύτερο και συμβολικότερο σε ό,τι αφορά το εξόφθαλμο της διακομματικής διαπλοκής σκάνδαλο της μεταπολίτευσης. Το σκάνδαλο Siemens που δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι τα δύο κόμματα που εναλλάσσονταν στην εξουσία έχουν ακέραιη την ευθύνη για το που κατάντησε η χώρα» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «κουκούλωμα» του σκανδάλου με την γερμανική εταιρεία από την προηγούμενη κυβέρνηση Παπαδήμου που κατέληξε στο συμβιβασμό και στην νυν κυβέρνηση για την υπογραφή της συμφωνίας. «Και πότε υπεγράφη αυτό το όνειδος; Μα φυσικά μία μέρα πριν ο πρωθυπουργός συναντήσει την κυρία Μέρκελ. Θα πουν κάποιοι έτσι με άδεια χέρια θα πήγαινε ο πρωθυπουργός να συναντήσει τη Γερμανίδα καγκελάριο;» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ο λαός μας λέει μία σοφή παροιμία: χέρι που σε ταΐζει δεν το δαγκώνεις. Τη χώρα την πτώχευσε μία διακομματική συμμορία διαπλεκομένων που οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή γιατί δεν έχει το σθένος να διεκδικήσει για τον ελληνικό λαό έναντι αυτών που την χρηματοδοτούσαν όλα αυτά τα χρόνια» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό και υπογράμμισε ότι κατά την επίσκεψη του στο Βερολίνο χάρισε τα 2 δισ. ευρώ στην γερμανική εταιρεία και δεν μίλησε για επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

«Χάρισμα τα 2 δισ. ευρώ χάρισμα και η επαναδιαπραγμάτευση. Δεν μπορώ να εξηγήσω αλλιώς την σπουδή του πρωθυπουργού στη συνάντηση του με την καγκελάριο να μην πει απολύτως τίποτα από όλα αυτά τα αυτονόητα που αυτά και που ο ίδιος προεκλογικά εκφωνούσε ότι δηλαδή το πρόγραμμα αυτό δεν είναι βιώσιμο. Δεν τόλμησε να πει και το ακόμη πιο αυτονόητο νέα σκληρά μέτρα λιτότητας σε βάρος του ελληνικού λαού θα επιτείνουν την ύφεση» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά ότι είτε πάσχει από σύνδρομο «θυματοποίησης» είτε κάποιες «αμαρτίες» δεν επιτρέπουν στην κυβέρνηση να πει τα αυτονόητα. Στρεφόμενος προς τον υπουργό Οικονομικών ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η απόφαση του να υπογράψει τη συμφωνία είναι μία πράξη καθόλα επιζήμια για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. «Όλα όσα μας παρουσιάζετε ως κέρδη δεν είναι παρά καθρεφτάκια για ιθαγενείς. Μας περνάνε για ιθαγενείς. Βρίσκουν και τα κάνουν» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν είναι μόνο το τι έκανε ο υπουργός Οικονομικών. Η απόφαση αυτή είναι απόφαση των τριών κομμάτων που στηρίζουν τη κυβέρνηση είναι απόφαση συνενοχής. Τα κροκοδείλια δάκρυα δεν αρκούν. Και το θέμα είναι τι κάνει ο πρωθυπουργός αυτής της χώρας; Που έχει να εμφανιστεί σε αυτή την αίθουσα από τις προγραμματικές δηλώσεις. Που δεν τολμά να δώσει συνέντευξη στην ΔΕΘ όπως γίνεται εθιμοτυπικά κάθε χρόνο. Όταν ρωτήθηκε στη Γερμανία για το αντιμνημονιακό θέατρο που έπαιζε απάντησε: ουδείς αναμάρτητος» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.Παίζει με την φωτιά η κυβέρνηση, αφού επέλεξε τον δρόμο του εμπαιγμού προς τους στρατιωτικούς, στους οποίους κάνει μειώσεις μισθών από 5% έως 14%! Προφανώς ακόμη και τα 50 ευρώ (στην καλύτερη περίπτωση) που θα εξαφανιστούν από τους μισθούς των ενστόλων και που αποτελούν ένα σημαντικό ποσό για την διαβίωσή τους, αποτελούν ψίχουλα για κάποιους πολιτικούς, οι οποίοι "αποζημιώνονται" με πολλά αφορολόγητα χιλιάρικα μηνιαίως...

Προσγείωση στην πραγματικότητα από αύριο, καθώς φθάνουν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα και από Τετάρτη το πακέτο των 11,5 δις ευρώ ξαναμπαίνει στην κλίνη του… Προκρούστη. Εκεί όπου θα δοκιμαστούν οι αντοχές του οικονομικού επιτελείου απέναντι στις πιέσεις των δανειστών μας, αλλά και η ευαισθησία της κυβέρνησης συνολικότερα απέναντι στην πραγματικότητα που βιώνει η ελληνική οικονομία.

Δηλαδή, η ανάγκη να μην επιβαρυνθούν άλλο τα κοινωνικά στρώματα που έχουν δώσει κάθε οικονομική ικμάδα τα προηγούμενα χρόνια και έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όρια των αντοχών τους, καθώς και οι ήδη εξαθλιωμένοι (πτωχοί, νεόπτωχοι, άνεργοι) που αναζητούν ελπίδα, με την επίσης αδήριτη ανάγκη να βρεθεί η χρυσή τομή και τα ισοδύναμα μέτρα.

Οι επόμενες μέρες θα κρίνουν πολλά, καθώς θα φανεί εάν φτάνει το πακέτο ή αν θα αναζητούν και άλλα μέτρα (αυτά που μπορεί να κόψει η τρόικα), όπως επίσης και αν η κυβερνητική πλειοψηφία μπορεί να αντέξει την τρομερή πίεση που αναμένεται.

Η αρχή θα δοθεί από τη «μάχη» των ειδικών μισθολογίων η οποία τελειώνει σήμερα με επίκεντρο τους ένστολους που εγείρουν και τις μεγαλύτερες ενστάσεις, διεκδικώντας εξαίρεση από τη μείωση με το επιχείρημα ότι παίρνουν ήδη χαμηλούς μισθούς, κυρίως σε σύγκριση με άλλους υπαλλήλους άλλων κλάδων.

Το θέμα συζητήθηκε σήμερα σε πολύωρη σύσκεψη του Γιάννη Στουρνάρα και των αρμόδιων υπουργών Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια, αλλά αποφάσεις δεν πήραν.

Αυτές, αναμένονται να ληφθούν εντός των επόμενων ημερών, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με στόχο να παρουσιαστούν στην ηγεσία της τρόικας που αναμένεται την προσεχή εβδομάδα για την επικαιροποίηση του Μνημονίου αλλά και να ολοκληρωθεί η σύνταξη του Μεσοπροθέσμου και του προσχεδίου του Προϋπολογισμού.

Η αρχική πρόθεση της κυβέρνησης να υποκαταστήσει τις φετινές περικοπές ειδικών μισθολογίων (αξίας 205 εκατ. ευρώ) με «ισοδύναμες» οριζόντιες περικοπές δαπανών και να εφαρμοσθεί το μέτρο από το 2013 (εξοικονόμηση ετησίως 600 εκατ. ευρώ) φέρεται να ανατρέπεται.

Η μεσοσταθμική μείωση των μισθολογίων δικαστικών, ιατρών, καθηγητών, διπλωματών, πολιτικού προσωπικού, αστυνομίας, ενόπλων δυνάμεων σύμφωνα με πληροφορίες είναι της τάξης του 12-14% αλλά προτείνεται να είναι κλιμακωτή για να προστατευθούν κλάδοι που έχουν ήδη πληγεί σημαντικά αλλά και φέρουν ισχυρές αντιστάσεις.

Στην κατεύθυνση αυτή, οι ένστολοι που έχουν και μικρότερους μισθούς, μάλλον θα συμμετέχουν και με μικρότερο ποσοστό που θα είναι –σύμφωνα με τις πληροφορίες μας σε μονοψήφιο νούμερο, γύρω στο 5%.

Ωστόσο, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι προεκλογική εξαγγελία της Νέας Δημοκρατίας ήταν ότι θα ενίσχυε τους ένστολους δίνοντάς τους αυξήσεις καθώς δεν είναι δυνατόν να φυλάς τα σύνορα και να κυνηγάς τους εγκληματίες παίρνοντας μισθό 600 ευρώ. Επρόκειτο για μια προεκλογική δέσμευση ιδιαίτερα σοβαρή η οποία δεν πρέπει να ανατραπεί στο όνομα του πακέτου των 11,5 δισ. που έγιναν 14 δισ. και που τώρα μαθαίνουμε ότι μπορεί να είναι και 18 δισ.

Στο κάτω – κάτω ας βρουν άλλα μέτρα, γι’ αυτό πληρώνονται και γι’ αυτό ανέλαβαν τη δύσκολη αποστολή. Αν δε μπορούν ας το πουν. Οχι… μέλι – μέλι κι από τηγανίτα τίποτε.

Για παράδειγμα, δε μπορεί να διαρρέουν ότι έχουν cd με κάθε καρυδιάς καρύδι που έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό ή που έχουν 30άμετρα σκάφη χωρίς εισοδήματα, αλλά δεν κάνουν τίποτε. Ας πάρουν τα λεφτά από αυτούς που φοροδιαφεύγουν αφού πρώτα τους κάνουν βούκινο στην κοινωνία, κι ας αφήσουν τους στρατιώτες στα σύνορα και τους αστυνομικούς στο στόμα του λύκου που στην κυριολεξία πένονται. Ακόμη και το 5%, δηλαδή ένα 50άρικο για όποιον παίρνει 1.000 ευρώ, είναι σημαντικό, εκτός κι αν για κάποιους κυβερνητικούς αξιωματούχους είναι… ψίχουλα.
Στο παραπάνω video από την κοινή συνέντευξη Τύπου Μέρκελ – Σαμαρά, περιέχεται συμπυκνωμένη η σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας μας. Μέσα σε λίγες λέξεις, ο κ. Σαμαράς αποκάλυψε τον βασικότερο λόγο για τον οποίο η Ελλάδα βρίσκεται στη σημερινή κατάσταση. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι τα λόγια του δείχνουν ξεκάθαρα πως θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε στον ίδιο δρόμο.

Η ερώτηση του Γερμανού δημοσιογράφου είχε σχέση με τις «ευθύνες» του κ. Σαμαρά την εποχή που έκανε αντιμνημονιακή αντιπολίτευση. «Πρώτα απ’ όλα κανένας δεν είναι αναμάρτητος», απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας την Καγκελάριο της Γερμανίας, τους δημοσιογράφους, τους δανειστές, τους λαούς, ότι έχει επίγνωση της αμαρτωλότητάς του.

Ουσιαστικά, μιλώντας περί «αμαρτίας» ο κ. Σαμαράς προχώρησε σε μία δημόσια εξομολόγηση και ζήτησε τη συγχώρεση. Ουδόλως με απασχολεί αυτή η κίνησή του, όσο σημαντική και ξεκάθαρη των προθέσεών του είναι. Διότι είναι! Δε νοείται σε μία Δημοκρατία να θεωρείς «αμαρτία» κάποια πολιτική άποψη. Δε μπορείς να βαφτίζεις «αμαρτωλούς» όσους στέκονται απέναντι στο Μνημόνιο.

Οι λέξεις δεν είναι καθόλου τυχαίες σε αυτές τις περιπτώσεις. Ο κ. Σαμαράς θα μπορούσε να πει: «κανείς δεν είναι αλάνθαστος». Θα ήταν μια πολιτική τοποθέτηση και όχι μια θεολογική προσέγγιση των πραγμάτων που οδηγεί σε παραληρηματικές καταστάσεις. Ναι, βρίσκεται σ’ ένα δαιμονικό παραλήρημα ο κ. Σαμαράς, όπως και οι βουλευτές του, οι βουλευτές της προηγούμενης κυβέρνησης και όσοι στηρίζουν τη σημερινή τρικομματική. Αφού, λοιπόν, θέλει να μιλήσουμε με θεολογικούς όρους και αμαρτίες, τότε η καταστροφή ενός λαού μόνο δαιμονισμένους μπορεί να ικανοποιεί. Αμαρτωλοί, λοιπόν, οι αντιμνημονιακοί, δαιμονισμένοι οι μνημονιακοί κι άντε να δούμε πού θα το φτάσουμε.

Εν πάση περιπτώσει, αυτό που με τρόμαξε πολύ περισσότερο ήταν η συνέχεια της απάντησης του κ. Σαμαρά. «(…) Θέλω να ξέρετε ότι το θέμα δεν είναι τι έκανα εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος χθες (…)» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός και το μυαλό μου ένιωσε έναν οξύτατο πόνο. Δηλαδή; Τι σημαίνει «το θέμα δεν είναι τι έκανα εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος χθες»; Παραγράφονται όλα; Πάλι σφουγγάρι;

Εφόσον κ. Σαμαρά «το θέμα δεν είναι τι έκανα εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος χθες», τότε προς τι η κοροϊδία του αιτήματος άρσης ασυλίας για τον Γιώργο Παπανδρέου και τις πιθανές ευθύνες του; Γιατί δουλευόμαστε μεταξύ μας; Κι ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να πει το ίδιο ακριβώς. Ότι δεν έχει σημασία τι έκανε εκείνος χτες, αλλά σήμερα να δούμε πώς μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα από τη θέση του στη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Γιατί άραγε να μην επικαλεστούν το ίδιο οι υπουργοί από το 1974 των οποίων τα πόθεν έσχες δημιουργήσατε επιτροπή για να τα ελέγξει; Μα και οι ίδιοι θα πουν ότι δεν έχει σημασία τι έκαναν αυτοί χτες, αλλά σήμερα να μη χαλάσουμε το ωραίο κλίμα της συγκυβέρνησης.

Γιατί ο Άκης Τσοχατζόπουλος βρίσκεται στη φυλακή; Έχει σημασία τι έκανε χτες; Γιατί ο Λάκης Γαβαλάς μπαινοβγαίνει στον Κορυδαλλό; Έχει σημασία αν χτες χρωστούσε στο Δημόσιο; Το θέμα είναι να δούμε σήμερα πώς μπορούν και οι δύο να βοηθήσουν την ελληνική επιχειρηματικότητα.

Γιατί άραγε να έχει ευθύνες ο Κώστας Σημίτης που μας έβαλε στην ευρωζώνη με πλαστά στοιχεία, γνωρίζοντας και την πλαστότητα των στοιχείων, αλλά και την καταστροφή που θα ερχόταν; Μα και αυτός το ίδιο θα πει. Έχει σημασία το χτες; Ας το ξεχάσουμε. Ας ξεχάσουμε τις ευθύνες του Κώστα Καραμανλή, του Γιώργου Βουλγαράκη, των «κουμπάρων», όλων! Τι σημασία έχει τι έκαναν χτες; Αυτό που μετράει είναι να μη χαλάσουμε την κοινή προσπάθεια για την ανάπτυξη (της Γερμανίας).

Κι ο ταβερνιάρης της Ύδρας; Γιατί τον πιάσατε; Δεν έκοψε αποδείξεις ΧΤΕΣ! Σήμερα μπορεί να κόβει και μάλιστα να κάνει και αγώνα εναντίον της φοροδιαφυγής στους άλλους ταβερνιάρηδες της Ύδρας. Κι άραγε, πόσο ηλίθιοι είμαστε που καθόμαστε και σας ακούμε κ. Σαμαρά να αθωώνετε το οικονομικό επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου που μας έριξε στον Καιάδα των αγορών; Αυτό δεν εννοούσατε λέγοντας «Θέλω να ξέρετε ότι το θέμα δεν είναι τι έκανα εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος χθες»;

Σε μία λογική κοινωνία που γνωρίζει τα δικαιώματά της και απολαμβάνει μια πραγματική Δημοκρατία, σήμερα το σκαλπ σας θα στόλιζε κάποια αίθουσα δικαστηρίου. Διότι δεν είστε εσείς ο δικαστής που θα κρίνει αν έχει σημασία το τι κάνατε χτες εσείς. Δεν έχετε το δικαίωμα να αυτοαθωώνεστε. Ούτε έχετε δικαίωμα να κρίνετε αυτό που έκανε στον ελληνικό λαό «οποιοσδήποτε άλλος χθες».

Είναι θέμα της δικαιοσύνης. Όμως φροντίσατε εμμέσως πλην σαφώς να περάσετε το μήνυμα για αμνηστία. Εγώ αυτό κατάλαβα. Η εντολή ήταν προς τον τελευταίο έντιμο δικαστή: «Μην το ψάχνεις, δεν έχει σημασία τι έγινε». Αυτό είπατε κ. Σαμαρά και αυτό ελπίζετε να πουν αύριο για εσάς οι επόμενοι που θα κυβερνήσουν. Αυτοί είστε και γι’ αυτό σας σιχαινόμαστε.

ΚαρτέσιοςΜοναδικός δικαιολογητικός λόγος και σκοπός της ύπαρξης του Κράτους (ως λαϊκής οργανωτικής δομής) είναι η κοινωνία. Δηλαδή η εξασφάλιση της συνοχής της, της προστασίας της, της ανάπτυξή της, της εδραίωσης κοινωνικής δικαιοσύνης κ.λ.π. Αιτία λοιπόν της ύπαρξης του Κράτους είναι η προστασία και η εξυπηρέτηση της Κοινωνίας και όχι η εξαθλίωσή της. Κράτος που εξαθλιώνει την κοινωνία, δεν έχει λόγο ύπαρξης. Το δε Πολίτευμα είναι η με νομικούς κανόνες συγκρότηση και άσκηση της κρατικής εξουσίας για την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συμφέροντος.

Με βάση αυτές τις γενικά παραδεδεγμένες σκέψεις, είναι λογικό επόμενο ότι η κοινωνία έχει το προβάδισμα έναντι του κράτους και οι όποιες κοινωνικές αλλαγές, κοινωνικά προτάγματα και κοινωνικές ανάγκες, είναι φυσικό να επιφέρουν και ανάλογες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, δηλαδή στους…. κανόνες και τους μηχανισμούς άσκησης της κρατικής εξουσίας, προκειμένου αυτό να προσαρμοστεί στη νέα κοινωνική πραγματικότητα, χωρίς να απαιτείται κοινωνική εξέγερση ή επανάσταση. Υπάρχει δηλαδή από τη φύση της μια σχέση νομοτελειακά μονοσήμαντη σε μεγάλο μέρος της.

Στην Ελλάδα όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει. Εδώ όπως είναι γνωστό, η κρατική εξουσία έχει αυτονομηθεί πλήρως από την κοινωνία. Αυτοαναπαράγεται και ασκείται αυτοδύναμα, χωρίς η κοινωνία να μπορεί να παρέμβει πουθενά. Το πολιτικό σύστημα είναι κλειστό. Επομένως όση εξαθλίωση και αν υπάρξει και όσες κοινωνικές ανακατατάξεις και αν γίνουν, το πολιτικό σύστημα (πολιτικό προσωπικό, κανόνες λειτουργίας του, κρατικοί μηχανισμοί και διαπλεκόμενα κρατικοδίαιτα συμφέροντα) θα παραμένει αλώβητο και θα συνεχίσει να επιβαρύνει την ανίσχυρη και κατακερματισμένη κοινωνία, οχυρωμένο πίσω από ένα αντιδημοκρατικό Σύνταγμα που δεν δίνει δημοκρατικές διεξόδους κοινωνικής παρέμβασης…

Η κοινωνία πλέον, από την πλήρη ιδιώτευσή της (κατάσταση στην οποία ήταν μέχρι τώρα), προχωρεί σε μια κατάσταση περαιτέρω κατακερματισμού και ισοπέδωσης και ως εκ τούτου αναζήτησης προσωπικής επιβίωσης των ατόμων με κάθε μέσο. Κάποιος συνεκτικός κρίκος που θα μπορούσε να την συνενώσει, να την κάνει να αντιδράσει και να επιβάλει τη θέλησή της, δεν υπάρχει. Όσο και αν αγανακτεί και αν συγκεντρώνεται στις πλατείες, θα ανατρέπεται από τα δακρυγόνα και τις πλαστικές σφαίρες του πολιτικού συστήματος, χωρίς να υπάρχει ουσιαστική συνέχεια. Πολλά μέλη της ήδη εγκαταλείπουν τον όποιο αγώνα, ακόμα και την ίδια τη ζωή τους.

Οι μόνες κοινωνικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν συνεκτικό κοινωνικό κρίκο και να βάλουν φρένο σ’ αυτό το κατοχικό καθεστώς είναι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Όμως οι ηγεσίες των τελευταίων έχουν εδώ και πολλά χρόνια μετακομίσει προς το μέρος των κομματικών οργανώσεων και έχουν πλήρως απορροφηθεί από το αυτόνομο πολιτικό σύστημα, εξυπηρετώντας το τελευταίο, προδίδοντας και εγκαταλείποντας την κοινωνία. Άλλωστε κανείς μας δεν βλέπει σήμερα κάποια σοβαρή συνδικαλιστική αντίδραση κατά του εξωκατευθυνόμενο από τους τοκογλύφους δανειστές κατοχικού πολιτικού καθεστώτος. Και τούτο γιατί οι συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι πλέον ιδιοκτησίες των κομμάτων.

Δεν μένει παρά τα μέλη της κοινωνίας να αντιληφθούν γρήγορα τι ακριβώς τους συμβαίνει και γιατί δεν μπορούν θεσμοθετημένα, ειρηνικά και δημοκρατικά να αντιδράσουν (όπως π.χ. θα έκαναν αν ίσχυε το απαγορευμένο στην Ελλάδα δημοψήφισμα με λαϊκή πρωτοβουλία). Η απόγνωση ίσως σύντομα να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη κοινωνική έκρηξη, αλλά δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα και σε κάθε περίπτωση θα μας οδηγήσει σε χειρότερες καταστάσεις. Πρέπει πρώτα (ταχύτητα όμως), να συνειδητοποιήσουμε ποιος είναι ο πραγματικός μας εχθρός και ποιο θα πρέπει να είναι το κοινωνικό μας όραμα, ώστε συντεταγμένα και χωρίς δυσκολία να το επιβάλουμε. .

Ένα δημοκρατικά οργανωμένο κράτος θα πρέπει να τεθεί στην υπηρεσία της κοινωνίας και όχι η κοινωνία στην υπηρεσία του κατοχικού παρασιτικού κράτους, όπως είναι σήμερα. Αυτό θα γίνει μόνο όταν η κοινωνία θα έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις. Όμως για να πραγματοποιηθεί αυτό απαιτείται πρώτα να αλλάξει το ισχύον Σύνταγμα που έχει θέσει την κοινωνία στο περιθώριο.

Προς την κατεύθυνση αυτή, άρχισαν ήδη να δραστηριοποιούνται αρκετές κοινωνικές πρωτοβουλίες, μακριά από κόμματα και συνδικάτα. Επιλέξτε μια και δραστηριοποιηθείτε.

Σύντομα θα βρεθούμε όλοι μαζί.Στην Αστυνομική επιχείρηση που έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα στον καταυλισμό Ρομά στον Βοτανικό, εκτός από τους αστυνομικούς της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης Αττικής, συμμετείχαν άνθρωποι της Διεύθυνσης Υγιεινής της Περιφέρειας Αττικής και φυσικά και υπάλληλοι από την Υπηρεσία Καθαριότητος του Δήμου Αθηναίων μιας και το εργό του μετέπειτα καθαρισμού του χώρου δεν θα μπορούσε να είναι έργο αλλουνού εκτός των δημοτικών υπηρεσιών....

Αυτό έφτανε για τον "αόρατο" δήμαρχο ώστε στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο να παρουσιάσει ως έργο δικό του την εκκένωση του Βοτανικού μετά από τα χρόνια κατάληψης από συμμορίες και Ρομά. Και μάλιστα χωρίς κανένα ενδοιασμό έφτασε μέχρι στο σημείο να δέχεται συγχαρητήρια από τους δημοτικούς του συμβούλους για το ότι λέει έφερε σε πέρας την προεκλογική του δέσμευση!

Να θυμίσουμε πως η παρέμβαση της Ελληνικής αστυνομίας έγινε κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού μετά την μεγάλη σε έκταση πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις βραδινές ώρες της 14ης Αυγούστου στην περιοχή του Βοτανικού και φυσικά σε συνέχεια της μεγάλης επιχείρησης ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ που επιχειρήται σε όλη της Επικράτεια.

Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον Καμίνη με ξένα κόλλυβα να κάνει...μνημόσυνο. Να δείτε που αν τελικά οι επιχειρήσεις της αστυνομίας για την εγκληματικοτήτα στο κέντρο της Αθήνας φέρουν κάποια αποτελέσματα είναι σίγουρο πως τότε ο Καμίνης πάλι θα σπεύσει να δρέψει τις δάφνες ως δικό του έργο ξεχνώντας την μέχρι τώρα προιστορία του αλλά και την παντελή απουσία του από τα προβλήματα.«Ο αρμόδιος υπουργός δεν μας δέχτηκε ούτε τηλεφωνικά»

Του Πέτρου Ζαχαρία

Με δύναμη ψυχής και αποφασισμένος να αποτρέψει με όλες του τις δυνάμεις το κλείσιμο των Σχολών Αστυνομίας της Θράκης και τη μετατροπή τους σε κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών εμφανίστηκε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Άνθιμος, στο πανθρακικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που οργάνωσε η Περιφέρεια ΑνατολικήςΜακεδονίας και Θράκης.

Από την αρχή της ομιλίας του ο κ. Άνθιμος ξεκαθάρισε πως δεν αντιτίθεται, αλλά επιθυμεί να πάρει ενεργά μέρος, όπως και οι ντόπιες αρχές, στη λύση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης. «Είναι όντως πρόβλημα. Εμείς το λέγαμε από παλιά. Τότε, δεν μας άκουγε η Αθήνα, μας αποκαλούσε ρατσιστές και ότι έχουμε ξενοφοβία», είπε ο Σεβασμιώτατος, στέλνοντας το δικό του μήνυμα στους καρεκλοκένταυρους των Αθηνών. «Τα προβλήματα τα λύνουν. Δεν τα μεταθέτουν».

Δεν δίστασε, μάλιστα, να χαρακτηρίσει την απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη βιαστική, υπενθυμίζοντας στον κ. Δένδια πως η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει ήδη δύο μεγάλα κέντρα κράτησης και προτείνοντάς του, παράλληλα, να κατανεμηθούν ανάλογα και σε άλλες περιφέρειες της χώρας και όχι μόνο στη Θράκη.

«Οι λαθρομετανάστες είναι άνθρωποι, είναι αδελφοί μας, παρά την καταγωγή τους, τη γλώσσα τους και τη θρησκεία τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, διευκρινίζοντας, ωστόσο: «Η χώρα μας δεν είναι τόσο μεγάλη και ευρύχωρη όσο η καρδιά μας. Χρειάζεται να διορθωθούν οι αμέλειες του παρελθόντος και οι λαθρομετανάστες να επιστραφούν στις πατρίδες τους. Όχι, όμως, με επιχείρηση «σκούπα» που σαρώνει «σκουπίδια» και δημιουργεί «σκουπιδότοπους».

Ο κ. Άνθιμος, εκφράζοντας την πικρία της πλειοψηφίας των Θρακιωτών, προχώρησε ακόμη περισσότερο και τα «έψαλε» στον υπουργό, κατηγορώντας τον για μυστική επιχείρηση ερήμην των ντόπιων αρχόντων. «Το όλο σχέδιο εκτυλίχθηκε χωρίς προειδοποίηση. Γι’ αυτό ήρθε ο κ. Δένδιας στον Έβρο, μα δεν μας τίμησε με την επίσκεψή του», υπογράμμισε ο ακρίτας ιεράρχης, που από κοινού με άλλους Θρακιώτες δεσποτάδες αναζήτησαν τον υπουργό, ο οποίος δεν τους δέχτηκε ούτε τηλεφωνικά.

Κατά τον Μητροπολίτη: «Η μετατροπή των αστυνομικών σχολών σε χώρους κράτησης παράνομων μεταναστών δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα, αφού:
- δεν έχουν υψηλή περίφραξη
- δεν έχουν χώρο για ελεγχόμενο αυλισμό και
- οι κρατούμενοι σιτίζονται στα υπνοδωμάτιά τους.

Ποιά Ε.Ε.; Ποιά Ύπατη Αρμοστεία; Ποιές ανθρωπιστικές οργανώσεις θα συμφωνήσουν με τέτοιες συνθήκες κράτησης ανθρώπων; Όμως, κυρίως, ποιά συνείδηση θα αποδεχτεί τέτοιο εξευτελισμό»;

Κοινωνική αλλοίωση της Θράκης

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως έθιξε, μεταξύ άλλων, και το ακανθώδες ζήτημα της κοινωνικής αλλοίωσης της Θράκης:

«Το ενδεχόμενο της εύκολης απόδρασης το έχει σκεφτεί ο κ. Δένδιας; Την προοπτική να βλάψουν ή να βλαφτούν; Τότε ποιός θα είναι ο ηθικός αυτουργός;

Και βέβαια προκύπτει ένα μεγάλο ερώτημα: Γιατί τους έφεραν εδώ; Μήπως πρόκειται να επαναπροωθηθούν από τον Έβρο; Αυτό είναι αδύνατο. Ο ποταμόδρομος, όπως τον έλεγαν οι παλαιοί, κατεβάζει 6 εκατ. κυβικά νερό το δευτερόλεπτο! Άρα, θα παραμείνουν στη Θράκη με θλιβερό επακόλουθο τη σταδιακή δημογραφική και κοινωνική ανατροπή της ισορροπίας της πολυπολιτισμικής συμβίωσης στην περιοχή. Άμεσοι κίνδυνοι», ο Μητροπολίτης προειδοποιεί, «για δημιουργία τεράστιας έκτασης κοινωνικών ταραχών και για καταστροφή κάθε αναπτυξιακής προοπτικής του τόπου μας».

Ενώπιον του ενθουσιώδους ακροατηρίου θύμισε αυτό που έλεγε ο σοφός Παναγιώτης Κανελλόπουλος, προτρέποντας –χωρίς να αμφισβητήσει την εντιμότητα του Κερκυραίου πολιτικού– τον κ. Δένδια να πράξει αναλόγως:

«Έντιμος πολιτικός και με μακρόπνοη προοπτική είναι εκείνος που ξέρει να αφουγκράζεται 100 φορές και να αλλάζει 100 αποφάσεις του

Τι ζητά, όμως, σύσσωμη η τοπική εκκλησιαστική ηγεσία, αλλά και οι τοπικές αρχές και ο απλός κόσμος;
1ο) Η προσωρινή κράτηση των λαθρομεταναστών στη Θράκη να διαρκέσει το πολύ ένα μήνα.
2ο) Να λειτουργήσουν οπωσδήποτε οι τρεις σχολές από τον ερχόμενο Οκτώβριο, ακόμα και αν το σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας πάρει φέτος λιγότερους σπουδαστές και
3ο) Τη δουλειά της FRONTEX να την κάνουν Θρακιωτόπουλα, επειδή θα την κάνουν καλύτερα. Έτσι δεν θα χρειάζεται να ξεσπιτώνονται 1.881 αστυνομικοί από ολόκληρη τη χώρα και να έρχονται στον Έβρο.

«Όταν πραγματοποιηθούν τα τρία αυτά αιτήματά μας, τότε θα συμπαραταχθούμε με την Κυβέρνηση. Τότε η επιχείρηση θα είναι όντως «Ξένιος Δίας». Τώρα είναι «Επιχείρηση Μήδεια», δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Άνθιμος.

Καταλήγοντας, επανέλαβε: «Να φερθούμε στους λαθρομετανάστες με βάση την ελληνική αρχοντιά μας και την Ορθόδοξη παράδοσή μας, όπως αρμόζει σε ανθρώπους, «εικόνες» του Θεού. Χωρίς, όμως, να πανικοβάλλεται ο λαός μας στο ευαίσθητο θρακικό μας διαμέρισμα, που ήδη σηκώνει το Σταυρό του».

Πηγή:Ελεύθερη Ώρα της Κυριακής, 26/08/2012

Σαν βόμβα έπεσε η δήλωση στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού καναλιού ‘10’ του Ισραήλ, ότι η επίθεση στο Ιράν θα γίνει πριν από τις αμερικανικές εκλογές. Σύμφωνα με το δημοσίευμα το Ισραήλ ενδέχεται να επιτεθεί στο Ιράν πριν από τις 6 Νοεμβρίου 2012, ημερομηνία κατά την οποία θα διεξαχθούν οι αμερικανικές εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου.

Η δήλωση έγινε από τον πολεμικό ανταποκριτή, Alon Ben-David, στο ‘Κανάλ 10’ του Ισραήλ, ο οποίος επέμεινε στη θέση αυτή, λόγω της άμεσης διανομής από την ισραηλινή κυβέρνηση προς τον πληθυσμό, μάσκες αερίων καθώς και ότι το Υπουργείο Άμυνας έχει δρομολογήσει τη δημιουργία καταφυγίων σε κτίρια. Στη θέση αυτή βρίσκεται και η άποψη του Βρετανού ιστορικού και συγγραφέα, Michael Burleigh ότι η ισραηλινή επίθεση θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα στα τέλη Οκτωβρίου, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.

The Hellenic Information Team


Πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πρώτο Μνημόνιο, την άνοιξη του 2010 επί κυβέρνησης Παπανδρέου, αναμένεται να καταθέσει εντός των επόμενων ημερών στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κουμουνδούρου, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να συμπεριλάβει στην πρόταση αίτημα για διερεύνηση τυχόν ευθυνών μελών της κυβέρνησης Παπανδρέου, καθώς και το «παρασκήνιο» (γνώση δημοσιονομικών δεικτών, επαφές κυβερνητικών στελεχών με το ΔΝΤ) της προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης, με αφορμή και τις δηλώσεις του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Παναγιώτη Ρουμελιώτη.

Την κατάθεση της πρότασης προανήγγειλε, εξάλλου, με δηλώσεις του και ο εκπρόσωπος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Πάνος Σκουρλέτης.Του καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου

Διάβασα προσεκτικά τον Ελληνικό τύπο (και παρακολούθησα τα ελληνικά ΜΜΕ) από την περασμένη Πέμπτη μέχρι και σήμερα. Στο ίδιο χρονικό διάστημα διάβασα προσεκτικά και παρακολούθησα τα Ευρωπαϊκά και άλλα Διεθνή ΜΜΕ.

Διαπιστώνω, ευχόμενος καλή εβδομάδα, ότι υπάρχει τέτοιο απίστευτο χάσμα στο τι γράφτηκε και τι ειπώθηκε στην δική μας την ιστορική ελληνική γλώσσα και στις άλλες νεότερες με λιγότερη ιστορία γλώσσες της Ευρώπης που με κάνει, ειλικρινά και χωρίς πρόθεση ειρωνείας, να αναρωτιέμαι:

Ή εγώ ή κάποιοι Έλληνες δημοσιογράφοι και κάποια ΜΜΕ της Πατρίδας μας δεν καταλαβαίνουμε Γερμανικά, Γαλλικά, Αγγλικά, Ιταλικά ή Ισπανικά (για να περιοριστούμε στις κυρίαρχες γλώσσες της Ευρωζώνης).

Το μήνυμα που πήρε ως «απάντηση» στο αίτημά του για «επιμήκυνση» του χρόνου αποπληρωμής κεφαλαίου δανείων και τόκων ο Πρωθυπουργός μας κ Σαμαράς σε Βερολίνο και Παρίσι ήταν ΣΑΦΕΣΤΑΤΟ:

«Αποδείξτε μας έμπρακτα ότι το πρόγραμμα λιτότητας που μας παρουσιάσατε είναι ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ, εφαρμόστε το χωρίς παρεκκλίσεις και καθυστερήσεις, ολοκληρώστε και τα όσα αναφέρονται στα μνημόνια και αφού έρθει η έκθεση της τρόικα το Σεπτέμβριο από Οκτώβριο…τα λέμε ξανά!»

Δεν ξέρω για σας αλλά προσωπικά θεωρώ ότι η κ Merkel και ο κ Hollande είπαν στον κ Σαμαρά ότι περιμένουν η Κυβέρνηση Συνεργασίας στην οποία προεδρεύει να ολοκληρώσει όσα ΔΕΝ έκαναν οι Κυβερνήσεις του κ Παπανδρέου και του κ Παπαδήμου και όσα περιλαμβάνονται στο νέο «πακέτο λιτότητας» που ετοίμασε η «Συγκυβέρνηση» πριν ανοίξει νέα συζήτηση για «επιμήκυνση» ή οτιδήποτε άλλο!

Εάν πράγματι ο κ Σαμαράς και μαζί του οι «Συγκυβερνήτες» της Ελλάδας κκ Βενιζέλος και Κουβέλης αρχίσουν να εφαρμόζουν όσα υποσχέθηκαν στο νέο πακέτο λιτότητας και όσα υπολείπονται από τα περιβόητα μνημόνια η «Συγκυβέρνηση» θα θυμίσει «έρωτα του καλοκαιριού» που θα λειώσει με τα πρωτοβρόχια του Οκτωβρίου…

Πάντως μη σας ξαφνιάζει η εμμονή και η διαβεβαίωση της Γερμανίδας Καγκελαρίου και του Γάλλου Προέδρου ότι «θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ και την ευρωζώνη…»

Μας είχε προετοιμάσει σχετικά ο κ. Γιούνκερ πριν τις επισκέψεις του κ. Σαμαρά σε Βερολίνο και Παρίσι.

Έβαλα τίτλο «την ουρά στα… σκέλια» γιατί εάν έγραφα ότι οι Ευρωπαίοι μας σέρβιραν τον παροιμιακό «πούλο» («μπούλο» στη Μακεδονία) ίσως κάποιοι να το θεωρούσαν… χυδαίο!…
Του Σάββα Καλεντερίδη

Τις ώρες που γράφονται αυτές οι γραμμές (23 Αυγούστου), συνεδριάζει στην Άγκυρα κοινή αμερικανοτουρκική «Ομάδα Εργασίας επί Θεμάτων Πληροφοριών, Πολιτικής και Στρατού» σχετιζόμενα με το ζήτημα της Συρίας. Στη σύσκεψη συμμετέχουν διπλωμάτες, στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών και αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων των δυο χωρών, ενώ από πλευράς των ΗΠΑ προΐσταται η πρέσβης Ελίζαμπεθ Τζόουνς και από πλευράς της Τουρκίας ο πρέσβης Χαλίτ Τσεβίκ, αναπληρωτής υφυπουργός Θεμάτων Μέσης Ανατολής του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Η απόφαση για τη συγκρότηση και τη λειτουργία της ως άνω ομάδος εργασίας ελήφθη στις 11 Αυγούστου, στην Κωνσταντινούπολη, κατά τη διάρκεια της συνάντησης της υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ της προετοιμασίες της συνάντησης τις έκαναν δια τηλεδιασκέψεων διπλωμάτες των δυο χωρών.

Στη σύσκεψη, που γίνεται υπό το φόβο της τροπής των εξελίξεων στη Συρία σε μια κατεύθυνση και ένα πλαίσιο που δεν θα είναι δυνατόν να ελεγχθεί από πλευράς Άγκυρας και Ουάσιγκτον, τα κύρια θέματα που θα εξεταστούν είναι τα εξής:

Πρώτον, η δημιουργία Ζώνης Ασφαλείας στο έδαφος της Συρίας, σε περίπτωση που το κύμα προσφύγων προς την τουρκική επικράτεια γίνει ανεξέλεγκτο (ο Νταβούτογλου όρισε ως ανώτατο όριο που μπορεί να δεχτεί η Τουρκία τους 100.000 πρόσφυγες, ενώ τώρα ο αριθμός τους πλησιάζει τους 70.000).

Δεύτερον, η μεταφορά του Κέντρου Παροχής Ανθρωπιστικής Βοήθειας στους διωκόμενους Σύρους, που έχει εγκατασταθεί στο τουρκικό έδαφος, πολύ κοντά στα σύνορα με τη Συρία, μέσα στο συριακό έδαφος, σε περίπτωση που επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο η κατάσταση στη Συρία. Για να γίνει αυτό θα αναζητηθούν τρόποι που θα δημιουργηθεί ένα πνεύμα νομικής και πολιτικής 'κατανόησης' και αποδοχής από πλευράς της διεθνούς κοινότητας.

Τρίτον, να γίνουν τα πρώτα βήματα που θα παρεμποδίσουν ομάδες του ΡΚΚ και της Άλ Κάιντα να επωφεληθούν από το κενό εξουσίας και να εγκατασταθούν σε διάφορες περιοχές της συριακής επικράτειας.

Τέταρτον, η λήψη συγκεκριμένων μέτρων, ο σχεδιασμός επιχειρήσεων και η ανάληψη δράσης, συμπεριλαμβανομένης και της στρατιωτικής, για την αποτροπή της χρήσης και της μεταφοράς των αποθεμάτων χημικών όπλων που διαθέτει το καθεστώς Άσαντ.

Πέμπτον, η πύκνωση των επαφών με στελέχη εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων και μαζικών οργανώσεων και η συγκρότηση σχεδίου για την επίτευξη συνεννόησης την μετά Άσαντ εποχή, προς αποφυγή πράξεων αντεκδίκησης.

Με άλλα λόγια, είναι φανερό ότι η Τουρκία, παρά τις ενστάσεις που έχει εκφράσει -εκτός από την κυβέρνηση Άσαντ- με ξεκάθαρο και απειλητικό τρόπο το Ιράν, συνεχίζει να διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανατροπή του Άσαντ αλλά και την επόμενη μέρα στη Συρία, σε συνεργασία και με την προφανή υποστήριξη των ΗΠΑ.

Για να κάνουμε μια άλλη ανάγνωση και να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, η Τουρκία έπαιξε και συνεχίζει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα εξής:

Πρώτον, το τουρκικό κράτος και η κυβέρνηση Ερντογάν παρέχουν κάθε είδους στήριξη στους λεγόμενους αντικαθεστωτικούς πολιτικούς που έχουν καταφύγει στην Τουρκία και έχουν συγκροτήσει το Εθνικό Συμβούλιο της Συρίας.

Δεύτερον, το τουρκικό κράτος και οι «αρμόδιες» υπηρεσίες παρέχουν προστασία, οπλισμό και εκπαίδευση σε ένοπλες ομάδες που απαρτίζονται κυρίως απο σουνίτες λιποτάκτες του συριακού στρατού και από άτομα που συμμετείχαν στις εξεγέρσεις της Τυνησίας και κυρίως της Λιβύης, τα οποία ενέχονται σε δολοφονίες χιλιάδων αόπλων και αθώων πολιτών, ορισμένες από τις οποίες δολοφονίες παρακολουθήσαμε στους δέκτες των τηλεοράσεων.

Τρίτον, το τουρκικό κράτος και οι «αρμόδιες» υπηρεσίες εμπλέκονται σε βομβιστικές και άλλες ανατρεπτικές ενέργειες στο Δαμασκό και σε άλλες περιοχές της Συρίας, που αποτελούν τον ορισμό της τρομοκρατικής ενέργειας, με σκοπό τη δημιουργία κλίματος που θα οδηγήσει στην ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ.

Τέταρτον, η Τουρκία, επωφελούμενη της υποστήριξης των ΗΠΑ, ετοιμάζεται να καταλύσει την κυριαρχία μιας άλλης κυρίαρχης χώρας και να εισβάλλει στο έδαφός της, για "ανθρωπιστικούς λόγους " (ειδικά εμείς οι Έλληνες δεν πρέπει να ξεχνάμε τη μαεστρία που η Τουρκία, ιδιαίτερα όταν έχει τη στήριξη της Ουάσιγκτον, μετατρέπει τα βάρβαρα επεκτατικά της σχέδια σε «Επιχειρήσεις Ειρήνης», όπως το 1974 στην Κύπρο).
Αξίζει να κάνουμε μια σύντομη αναφορά σε αυτά που διαδραματίζονται στο Κουρδιστάν αυτήν την περίοδο, εξελίξεις που ούτως ή άλλως σχετίζονται με τα διαδραματιζόμενα στη Συρία και τις κινήσεις της Τουρκίας.

Ο απελευθερωτικός στρατός των ανταρτών του ΡΚΚ, από τις 23 Ιουλίου μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, αντί της τακτικής «χτυπάω και φεύγω», έχει εφαρμόσει μια εντελώς νέα τακτική, αυτήν του «χτυπάω και μένω» και έχει εγκαταστήσει επί μονίμου βάσεως επιρροή στις επαρχίες Σεμντίνλι και Τσουκούρτζα, του νομού Χακκιάρι, ενώ εξαπολύει επιθέσεις σε στρατόπεδα και κυβερνητικά κτίρια και στον παρακείμενο στο νομό Σιρνάκ, που συνορεύει με το Β. Ιράκ και τη Συρία. Με άλλα λόγια, οι αντάρτες έχουν δημιουργήσει μια ημι-απελευθερωμένη περιοχή, στην οποία οι μονάδες του στρατού και οι υπάλληλοι του τουρκικού κράτους παραμένουν εγκλωβισμένοι στα στρατόπεδα και τα κρατικά κτίρια, ενώ τα θύματα για τον τουρκικό στρατό αυτό το διάστημα του ενός μηνός ξεπερνούν τα εκατόν πενήντα, κυρίως μόνιμοι και επαγγελματίες υπαξιωματικοί και οπλίτες.

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, την πρώτη ημέρα του Μπαϊραμιού, αυτοκίνητο-βόμβα εξερράγη στην πόλη Αντέπ, προκαλώντας το θάνατο σε εννέα άτομα και τραυματίζοντας άλλα εξήντα πέντε. Να σημειωθεί ότι τις ημέρες του Μπαϊραμιού, που συνήθως επικρατεί μια άτυπη εκεχειρία, έχαναν τη ζωή του περισσότεροι από είκοσι στρατιωτικοί σε συγκρούσεις με το ΡΚΚ.

Για να κάνουμε τα πράγματα πιο ξεκάθαρα, να σημειώσουμε ότι η επαρχία Σεμντίνλι, όπου στην ουσία οι αντάρτες ελέγχουν την ύπαιθρο και πολιορκούν συνεχώς το στρατός τα στρατόπεδά του, κατά το ήμισυ συνορεύει με το Νότιο Κουρδιστάν-Βόρειο Ιράκ και κατά το άλλο ήμισυ με το Ιράν και συγκεκριμένα με την περιοχή που ονομάζεται Ανατολικό Κουρδιστάν. Να σημειώσουμε επίσης ότι η πόλη Αντέπ βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με τη Συρία και στην πόλη Χαλέπι, και συγκεκριμένα με την περιοχή που αποκαλείται Δυτικό Κουρδιστάν ή Ροζάβα, ενώ κοντά στην πόλη, στο τουρκικό έδαφος, υπάρχει και στρατόπεδο 40.000 προσφύγων από τη Συρία, ανάμεσα στους οποίους και αρκετές εκατοντάδες είναι άνθρωποι που σχετίζονται με τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας, του Ιράν, του Νοτίου Κουρδιστάν (Μπαρζανί), των ΗΠΑ, του Ισραήλ και του ΡΚΚ.

Γιατί τα επισημαίνουμε αυτά;

Γιατί είναι φανερό ότι όσο η Τουρκία χώνεται στο βάλτο που λέγεται Συρία, τόσο οι δυνάμεις των οποίων τα συμφέροντα θίγονται και απειλούνται από την επιλογή της αυτή, συσπειρώνονται και στρέφονται εναντίον της με "όρους Μέσης Ανατολής", μερικούς από τους οποίους μπορεί να διακρίνει στα προαναφερθέντα περιστατικά μαχών και βομβιστικών επιθέσεων.

Προφανώς η Τουρκία έχει σταθμίσει την κατάσταση και έχει λάβει ορισμένες εγγυήσεις για να κάνει τη συγκεκριμένη επιλογή. Το μεγάλο ερώτημα είναι το εξής: Οι ΗΠΑ, έστω για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα, θα δεχτούν για άλλη μια φορά να γίνουν εργαλείο του τουρκικού επεκτατισμού και της τουρκικής σουνιτικής βαρβαρότητας, θυσιάζοντας για άλλη μια φορά τους Κούρδους και μαζί μ’ αυτούς τους (ελληνορθόδοξους, Αρμενίους, Ασσυρίους) χριστιανούς και τους αλαουίτες της περιοχής;

Πηγή εφημ. "Κυριακάτικη Δημοκρατία"Ξαμολύθηκαν τα κοπρόσκυλα της πιάτσας να μας πείσουν για τα "θετικά" αποτελέσματα του ταξιδιού του Χασάπη Σαμαρά.
Για τους "πάγους" που έλειωσαν.
Για την ανακτούμενη "αξιοπιστία".
Για την "αναγκαιότητα" των νέων μέτρων.
Για την νέα "σωτηρία".
Για το "εθνικό μας καθήκον" να σκάσουμε και να υποκύψουμε.

Εκπρόσωποι Συγκυβέρνησης, μνημονιακά/διαπλεκόμενα ΜΜΕ, μισθωμένοι αλήτες δημοσιοκάφροι, παπαγάλοι παντός καιρού και πασών των κυβερνήσεων, "ειδικοί", καθηγητές, αναλυτές, οικονομολόγοι.
Έλληνες και ελληνοπρεπείς (Χατζημαρκάκης).
ΟΛΟΙ στο μεροκάματο.

Μετέτρεψαν το Διασυρμό σε επιτυχία και την Ταπείνωση σε νίκη.
Τη Δουλοφροσύνη σε εθνικό καθήκον και την Υποταγή σε υπεύθυνη στάση.
Την Εξαθλίωση και το Ξεπούλημα σε προαπαιτούμενο Αξιοπιστίας και προσωπικής Εξιλέωσης.

Ένα ταξίδι Αποκάλυψης ήταν.
Με Διαβατήριο τα υπολείμματα Εθνικής Αξιοπρέπειας και Κυριαρχίας.
Με Βίζα την αυτοχειρία του "ουδείς αναμάρτητος".
Με Εισιτήριο τη δήλωση "ΟΛΑ τα ΚΑΙΩ, ΟΛΑ τα ΠΟΥΛΩ".

Ένα ταξίδι ενός Χασάπη ήταν.
Ενός σινιαρισμένου Υπάλληλου.
Ενός σκατόψυχου Ηλίθιου.

Τα αποτελέσματα του ταξιδιού Σαμαρά απεικονίζονται ξεκάθαρα στη σημερινή πρωινή δήλωση του Α. Παπαδόπουλου της Δημαρ:
"Η προγραμματική συμφωνία (των 3 της Συγκυβέρνησης) θα προσαρμόζεται στις (επικρατούσες) συνθήκες"!!
Ο νεαρός με το λαδολέμονο στα μαλλιά..., τον παθιασμένο έρωτα με το Μητσοτακέϊκο και την Εξουσία, και την ανεξάντλητη κοπρολαγνεία προς οτιδήποτε Νεοφιλελεύθερο και Αντιλαϊκό..., αποκάλυψε σε ημάς τους κατά συνείδηση Ιθαγενείς, τους πολιτικά ανίδεους/αργόστροφους και κομματικά μικροτσούτσουνους πως...

ΑΥΤΗ τη ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ...
Εφιαλτών, Προαγωγών και Εκποιητών...
πρέπει να τη ΓΚΡΕΜΙΣΟΥΜΕ άμεσα.
Χωρίς καμιά ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ.


Η φωτοσύνθεση είναι από το "Γρέκι"Ευρωσύνταγμα και ομοσπονδία προωθεί η Γερμανία…

Τα πράγματα τελικά απ΄ότι φαίνεται δεν πάνε καθόλου καλά στην Ευρωζώνη. Από τη στιγμή που η Γερμανία δια στόματος της κ. Μέρκελ αλλά και άλλων Γερμανών αξιωματούχων θέτει ξαφνικά και επιτακτικά το θέμα της ομοσπονδοποίησης της ΕΕ, αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία πλησιάζει στο σημείο χωρίς επιστροφή. Δηλαδή στο σημείο εκείνο που είτε θα δεχτεί ευρωομόλογα και δανειοδότηση των κρατών απευθείας από την ΕΚΤ, είτε θα αποχωρήσει η ίδια από την Ευρωζώνη. Σε καμία περίπτωση η Γερμανία δεν θέλει να παραμείνει και να καταστεί όμηρος μιας τέτοιας κατάστασης, χωρίς να μπορεί να επιβάλει τη θέλησή της.

Έτσι, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Spiegel, η κ. Μέρκελ θέλει πολιτική ένωση, ομοσπονδοποίηση με Ευρωσύνταγμα και…. οικονομικά ανταλλάγματα όπως τα ευρωομόλογα σε αντιστάθμισμα της συνολικής παραχώρησης της οικονομικής πολιτικής των κρατών-μελών στις Βρυξέλλες.

Μάλιστα οι Γερμανοί πιέζουν ώστε η απόφαση αυτή να ληφθεί μέχρι το τέλος του έτους. Απ’ ότι πλέον δείχνουν τα πράγματα, η κ. Μέρκελ θα πάει στις γερμανικές εκλογές του χρόνου έχοντας λύσει το ευρωπαϊκό πρόβλημα, είτε με ομοσπονδοποίηση, είτε με έξοδο της Γερμανίας από την Ευρωζώνη και φυσικά διάλυση της τελευταίας..

Σε περίπτωση που τα πράγματα οδηγηθούν προς την ομοσπονδοποίηση, εδώ ακριβώς απαιτούνται Έλληνες πολιτικοί με πυγμή (υπάρχουν άραγε;), ώστε να επιβάλλουν όχι μόνο οικονομική ενοποίηση αλλά πλήρως δημοκρατική ενοποίηση με ισότιμη συμμετοχή όλων των ευρωπαίων πολιτών (και όχι των γραφειοκρατών στις Βρυξέλλες), καθώς και στρατιωτική ενοποίηση με προστασία των συνόρων από τον ευρωπαϊκό στρατό, χάραξη ΑΟΖ και φυσικά επίλυση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης.

Εννοείται πως αν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο, αυτό θα πρέπει να αποφασιστεί με δημοψήφισμα από τον ελληνικό λαό. Αν όμως πρόκειται απλά για παραχώρηση κηδεμονίας της ΕΕ στη Γερμανία και τιμωρία των λαών με εξοντωτικά μέτρα λιτότητας προς όφελος των τραπεζών, ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε.
Ποιός και γιατί εκπαιδεύει σε ανορθόδοξο πόλεμο πακιστανούς;
Γιατί δηλώνουν «σύριοι» οι πρόσφατοι πρόσφυγες που εισέρχονται από την Τουρκία;

Μουτζαχεντίν στην Αντιόχεια, φοβίζουν τους τούρκους πολίτες...

Παράνομα στρατόπεδα εκπαίδευσης λαθρομεταναστών; Είναι δυνατόν να υπάρχουν και μάλιστα εντός της Ελληνικής Επικράτειας και μάλιστα περισσότερα του ενός;
Εξ όσων γνωρίζουμε, προ μηνών φέρεται να έχει παυθεί η λειτουργία τουλάχιστον ενός στρατοπέδου εκπαίδευσης στον ανορθόδοξο πόλεμο, το οποίο στήθηκε από Πακιστανούς στην Εύβοια. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εντολή άνωθεν επέβαλε απόλυτη σιγή γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο –σε φυσιολογικές χώρες και όχι σε χώρες όπως είναι σήμερα η Ελλάδα- θα έπρεπε να γίνει «σημαία» και να χρησιμοποιηθεί ως ατράνταχτη απόδειξη του σχεδίου διάλυσης της Ελλάδας. Μερικές ημέρες ανακρίσεων θα μπορούσαν να δώσουν άφθονο υλικό για τους «φίλους», τους γείτονες και τους «συμμάχους» της χώρας και θα αποκάλυπταν ρόλους «υψηλά ιστάμενων προσώπων» που βρίσκονται είτε μεταξύ των λαθρομεταναστών είτε σε διάφορες αντιρατσιστικές ΜΚΟ.

Δεν γνωρίζουμε εάν πρέπει να ερωτηθούν απελθόντες πρωθυπουργοί, υπουργοί, βουλευτές ή διοικητές σχετικών υπηρεσιών, για το τι ακριβώς γνωρίζουν σχετικά με το στρατόπεδο ανορθόδοξου πολέμου στην Εύβοια (που έκλεισε μετά από επιχειρησιακή παρέμβαση ειδικής κρατικής υπηρεσίας), όσο και με τα άλλα δύο που φέρονται να λειτουργούν (ένα στην Λάρισα κι ένα στην Μακεδονία). Δεν θέλουμε να πιστεύουμε στην ύπαρξη αυτών των στρατοπέδων, τα οποία «τροφοδοτούνται» από ανθρώπους που περνάνε από συγκεκριμένες γιάφκες στα Πατήσια (συνολικά εννέα) και στην Κυψέλη (συνολικά 6). Όλα αυτά θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν υφίστανται, πως είναι ανύπαρκτα και πως το Ελληνικό κράτος και η Ελληνική κυβέρνηση φροντίζει να τσακίζει προσπάθειες που αποσκοπούν στην δημιουργία καταστάσεων που απειλούν ή αποτελούν εν δυνάμει απειλή για την εσωτερική ειρήνη και ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών. Θέλουμε να πιστεύουμε (και είμαστε απολύτως βέβαιοι πως συμβαίνει) ότι οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες ασφάλειας (ΕΥΠ, αντιτρομοκρατική, κρατική ασφάλεια κ.α.) εργάζονται πυρετωδώς προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης «φαινομένων», για τα οποία υπήρξαν επί σειρά ετών σχετικές προειδοποιήσεις από αρμόδιες υπηρεσίες πληροφοριών δυτικών χωρών, για την ύπαρξη σημαντικού αριθμού λαθρομεταναστών, οι οποίοι εμπλέκονται είτε με ισλαμικές φονταμενταλιστικές ομάδες, είτε με τρομοκρατικές οργανώσεις (π.χ. Αλ Κάιντα).

Υπάρχει, όμως, η πολιτική βούληση για να δοθεί εντολή αντιμετώπισης και πλήρους καταστολής λειτουργιών και ενεργειών προσώπων και ομάδων λαθρομεταναστών, καθώς και παρακρατικών ομάδων που λειτουργούν με τεχνογνωσία και χρηματοδότηση ξένων μυστικών υπηρεσιών; Προφανώς –και σύμφωνα με τα φαινόμενα- η πολιτική βούληση συναντά αντιστάσεις (ή δέχεται «παρεμβολές») από συγκεκριμένο κτίριο που βρίσκεται εντός των Αθηνών. Ειδάλλως, δεν μπορεί να νοηθεί ως Ελληνική, μία κυβέρνηση η οποία λειτουργεί κάτω από το πρίσμα πιέσεων ή υποδείξεων που δέχεται είτε από άλλα κόμματα (εντός και εκτός Κοινοβουλίου), είτε από «παράγοντες» του εξωτερικού.

Και το κακό, δυστυχώς, δεν μένει σε αυτά τα απολύτως επικίνδυνα στρατόπεδα εκπαίδευσης ανορθόδοξου πολέμου και στις γιάφκες που λειτουργούν εν γνώσει των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών. Δυστυχώς, η κατάσταση οδεύει από το κακό στο χειρότερο, κάτω από το προκάλυμμα της λαθρομετανάστευσης και των «φτωχοδιαβόλων» (όπως συνηθίζουν να χαρακτηρίζουν τους λαθρομετανάστες οι μονόφθαλμοι δημοσιογράφοι και γενικά τα ΜΜΕ), οι οποίοι αυξάνονται και πληθύνονται με την συνεχή εισροή τους στην Ελληνική Επικράτεια, ενώ τα μέτρα αντιμετώπισης του «φαινομένου» είναι επιεικώς απαράδεκτα και ενώ λαμβάνονται καθαρά για επικοινωνιακούς σκοπούς κατορθώνουν να εξαπλώνουν το πρόβλημα παρά να το αντιμετωπίζουν.

Τι γίνεται τις τελευταίες ημέρες στο ανατολικό Αιγαίο; Γιατί εισέρχονται στην χώρα μας λαθρομετανάστες που δηλώνουν σύριοι, ενώ τα χαρακτηριστικά τους (ενδυματολογικά και ανθρωπολογικά) δείχνουν πως δεν κατάγονται από την Συρία, αλλά είναι πιθανότατα Τούρκοι ή κάτοικοι χωρών της Βορείου Αφρικής; Γιατί άνθρωποι -με μεγάλη εμπειρία- που φυσιολογικά θα έπρεπε να μετέχουν των διαδικασιών υποδοχής, δεν κλήθηκαν να μετέχουν στις διαδικασίες ελέγχου των νέο-εισερχομένων λαθρομεταναστών;

Τις τελευταίες εβδομάδες όλοι μας έχουμε γίνει «στόχοι» δημοσιευμάτων που μας προετοίμασαν περί της έλευσης σύρων προσφύγων στην Ελλάδα, χωρίς όμως τα σχετικά δημοσιεύματα να προσπαθούν να δικαιολογήσουν την προτίμηση των προσφύγων (τουρκογενών όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι κατά την έξοδό τους από την Συρία) στην Ελλάδα και όχι στην Τουρκία, η οποία αποτελεί και τον «φυσικό» χώρο υποδοχής και παραμονής τους. Τα ίδια ΜΜΕ, δεν ασχολούνται –παρά μόνο με μικρά και όχι εκτενή ρεπορτάζ- με την έλευση των «σύριων» προσφύγων.

Τι ακριβώς συμβαίνει; Μπορεί να εξηγήσει κανείς αυτή την τάση εισόδου λαθρομεταναστών – προσφύγων από την Συρία, οι οποίοι δεν είναι σύριοι; Μπορεί κανείς να εξηγήσει στους Έλληνες πολίτες γιατί υπάρχει η γενικότερη τάση αποδοχής λαθρομεταναστών, των οποίων η είσοδος στην Ελλάδα δεν δείχνει να είναι τυχαία αλλά διαφαίνεται μία σκοπιμότητα η οποία ενέχει σειρά κινδύνων για την χώρα μας;

Παραθέτουμε αστυνομικά δελτία τύπου, των τελευταίων ημερών, προς απόδειξη αυτής της νέας τάσης (αλλαγή «ποιοτική», αλλά και ποσοτική, αφού διαπιστώνεται εκ νέου αύξηση εισόδου λαθρομεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου) εισροής λαθρομεταναστών στην Ελλάδα.

Μυτιλήνη, 24 Αυγούστου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σύλληψη 14 αλλοδαπών στη Σάμο, για μη νόμιμη είσοδο στη Χώρα.
Τέσσερις (4) αλλοδαποί, από τους συλληφθέντες, συνόδευαν τέσσερα (4) παιδιά. Συνελήφθησαν, χθες (23-08-2012) το μεσημέρι, στο Ηραίον της Σάμου, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πυθαγορείου Σάμου, δύο (02) υπήκοοι Μυανμάρ ηλικίας 18 και 20 ετών και δώδεκα (12) υπήκοοι Αφγανιστάν (10 άνδρες και 2 γυναίκες) ηλικίας από 16 έως 36 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη είσοδο στη Χώρα.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι προαναφερόμενοι αλλοδαποί, τέσσερις (04) εκ των οποίων συνόδευαν τέσσερα (04) παιδιά ηλικίας από 8 έως 10 ετών, αναχώρησαν με ταχύπλοο σκάφος από τουρκικές ακτές και αποβιβάστηκαν σε παραλιακή περιοχή της Σάμου.
Οι συλληφθέντες, οι οποίοι στερούνται ταξιδιωτικών εγγράφων, θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σάμου.

Μυτιλήνη, 20 Αυγούστου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σύλληψη αλλοδαπών στη Σάμο, για παράνομη είσοδο στη Χώρα.
Συνελήφθησαν, προχθές (18-08-2012) από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πυθαγορείου Σάμου και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Σάμου, είκοσι δύο (22) αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών ως εξής:
• Πρωινές ώρες στο Ηραίον της Σάμου, δεκατέσσερις (14) υπήκοοι Συρίας ηλικίας από 15 έως 37 ετών και τέσσερις (4) αλλοδαπές ομοεθνείς τους ηλικίας από 26 έως 75 ετών.
• Βραδινές ώρες στη Σάμο, τρεις (3) υπήκοοι Αλγερίας ηλικίας 37, 41 και 29 ετών καθώς και ένας 27χρονος υπήκοος Μαρόκου.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη είσοδο στη Χώρα. Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι προαναφερόμενοι αλλοδαποί, αναχώρησαν με πλωτά μέσα από τουρκικά παράλια και αποβιβάστηκαν σε παραλιακές περιοχές της Σάμου.
Οι συλληφθέντες, οι οποίοι στερούνται ταξιδιωτικών εγγράφων, θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σάμου.

Σάμος, 25 Αυγούστου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εντοπίστηκε, πρωινές ώρες σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της νήσου Σάμου, από σκάφος του FRΟΝΤΕΧ, πνευστή μηχανοκίνητη λέμβος με σαράντα (40) αλλοδαπούς (26 άνδρες, 06 γυναίκες και 08 ανήλικα τέκνα), στερούμενους νομιμοποιητικών εγγράφων.
Οι ανωτέρω, οι οποίοι συνελήφθησαν από προσωπικό πλωτού περιπολικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ της οικείας Λιμενικής Αρχής και μεταφέρθηκαν στον τουριστικό λιμένα Πυθαγορείου, κατά δήλωσή τους, είχαν μεταβεί στην ανωτέρω περιοχή από τις έναντι τουρκικές ακτές.
Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Σάμου.

Οι αλλοδαποί λαθρομετανάστες συνελήφθησαν, όμως ακολουθήθηκε η τυπική όμως και χωρίς ουσιαστική σημασία διαδικασία, αφού πρόκειται πολύ σύντομα να αφεθούν ελεύθεροι (συνήθως είναι μία διαδικασία μερικών ωρών, χωρίς ΚΑΝΕΝΑΝ –έστω και υγειονομικό- έλεγχο) κρατώντας το περίφημο χαρτί-παρωδία ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός κάποιων ημερών. Σύμφωνα με τις δικές μας πληροφορίες, οι "σύριοι" λαθρο-εισελθόντες έχουν περιέργως ταυτόχρονη είσοδο στην χώρα μας και είναι μισθοφόροι εκπαιδευμένοι που προέρχονται από τους δήθεν «καταυλισμούς» «Σύριων» του Ερντογάν και της Μοσάντ στα συριακά σύνορα, όπου έχουν μαντρώσει και κάποια γυναικόπαιδα (πάλι από άλλες χώρες) για να γίνονται πιστευτοί…

Τι συμβαίνει λοιπόν στην Ελλάδα; Μπορεί ο κύριος Δένδιας να μας απαντήσει; Μήπως θα πρέπει να δώσει εντολή στην ΕΥΠ ώστε να κινηθεί αναλόγως το προσωπικό της συγκεκριμένης υπηρεσίας ασφάλειας και πληροφοριών, ώστε να σχηματισθεί μία επαρκής εικόνα για το «φαινόμενο» αυτό; Από τη στιγμή που εμείς καταχωρούμε το γεγονός, τόσο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, όσο και η υπόλοιπη κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, χάνει την πιθανή μελλοντική δικαιολογία «δεν γνωρίζαμε πως συνέβαινε κάτι τέτοιο».

Μέχρι και το γνωστό -για τα φιλικά του αισθήματα προς τους λαθρομετανάστες- Indymedia πριν από δύο ημέρες δημοσίευσε τις επιφυλάξεις και τους φόβους αναγνωστών του απέναντι στο "φαινόμενο" του εισερχόμενου, "βίαιου" και ("έτοιμοι για πόλεμο" όπως χαρακτηριστικά έγραφε ο συντάκτης του κειμένου) επικίνδυνου ισλαμικού φονταμενταλισμού των λαθρομεταναστών. Μάλιστα, στο ίδιο δημοσίευμα αναφερόταν πως πολλές γυναίκες που πρόσκεινται στο αντιρατσιστικό κίνημα δεν πρόκειται να ξανακατέβουν σε πορεία, επειδή φοβήθηκαν από τα συνθήματα (εννέα στα δέκα αφορούσαν τον Αλάχ και το Ισλάμ), αλλά και στην συμπεριφορά που επέδειξαν απέναντί τους οι οργισμένοι λαθρομετανάστες.

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν όμως και στην Αντίοχεια της Τουρκίας, με την τοπική κοινωνία να είναι αναστατωμένη με την δραστηριότητα των «μουτζαχεντίν» που φτάνουν από τη Συρία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet στην νότια πόλη της Τουρκίας που συνορεύει με τη Συρία έχουν φτάσει χιλιάδες πρόσφυγες. «Μόνο που ανάμεσα τους βρίσκονται διάφοροι περίεργοι φανατικοί ισλαμιστές» αναφέρει η εφημερίδα.
Η Cumhuriyet γράφει πως « εκατοντάδες φανατικοί ισλαμιστές από τη Συρία αγόρασαν όπλα και κυκλοφορούν στην πόλη. Όλοι αυτοί είναι Σουνίτες. Απειλούν τους Αλεβίτες και λένε στον κόσμο μετά τον Άσαντ η σειρά θα έρθει σε εσάς». Οι βουλευτές της πόλης αποκαλύπτουν στην εφημερίδα πως μέλη της Αλ Κάιντα ηδη βρίσκονται στην τουρκική αυτή πόλη που φιλοξενεί χώρους προσευχής και των τριών θρησκειών.
Η Αλ Κάιντα που ήδη δραστηριοποιείται στη Συρία φαίνεται πως «χτυπά την πόρτα» της Τουρκίας, αλλά στην Ελλάδα φαίνεται πως δεν ανησυχεί κανένας...! Γιατί άραγε; Έχουν κάποιο σοβαρό λόγο ή στοιχείο πως αυτή η τάση μετακίνησης της Αλ Κάιντα δεν αφορά την χώρα μας; Προφανώς δεν αντιλαμβάνονται πως η αραβική άνοιξη δεν αφορά μόνο τις αραβικές ή ισλαμικές χώρες, αλλά έχει σκοπό να δημιουργήσει μείζονα θέματα και στην Ευρώπη.

Μέσα από όλα αυτά και με την υπάρχουσα κρατική ανοχή, κάτι πολύ ύποπτο εξελίσσεται με την σιωπηρή ανοχή της σημερινής κυβέρνησης. Δεν γνωρίζουμε εάν ο Σαμαράς «κληρονόμησε» πολιτικές αποφάσεις ή συμφωνίες, αλλά η σημερινή κυβέρνηση, αφού θέλει να επικαλείται πως εργάζεται για το καλό της χώρας και των πολιτών, οφείλει πρώτιστα να διασφαλίσει την είσοδο παράξενων (αν όχι επικίνδυνων) εισόδων λαθρομεταναστών, οι οποίοι δηλώνουν ψευδώς την χώρα καταγωγής τους. Και αφού οι λαθραία εισερχόμενοι προσπαθούν να αποκρύψουν κάτι από τις Ελληνικές αρχές (αυτή η «τάση» είναι διαπιστωμένη από την συνοριοφυλακή επί σειράς ετών), εμείς έχουμε κάθε δικαίωμα να επιφυλασσόμαστε ως προς τις αγαθές και ανθρωπιστικές διαθέσεις της παράνομης εισόδου τους στην Ελλάδα, τη στιγμή μάλιστα που η είσοδός τους υποστηρίζεται από συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα και από ΜΚΟ πολυπολιτισμικού χαρακτήρα. Εάν προσθέσουμε και τις πληροφορίες για ύπαρξη στρατοπέδων εκπαίδευσης σε ανορθόδο πόλεμο, τότε η κατάσταση τείνει να χαρακτηριστεί ως "εκτός ελέγχου". Και για όλα αυτά την ευθύνη μπορεί να την έχουν -και την έχουν- κυβερνήσεις του παρελθόντος, όμως η σημερινή κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίσει εδώ και τώρα τα παράξενα "φαινόμενα" που υπάρχουν γύρω από την λαθρομετανάστευση. Γιατί, πολύ φοβόμαστε πως εάν δεν αντιμετωπισθούν άμεσα και όπως πρέπει τα όσα συμβαίνουν, πολύ σύντομα η "κήρυξη πολέμου" που ανέφερε προ ημερών ο πρόεδρος των Πακιστανών, θα είναι ένα γεγονός του οποίου τα αποτελέσματα θα ξεπεράσουν την λέξη "τραγικά" και θα επιταχύνουν διαδικασίες εντός της χώρας, οι οποίες θα είναι ιδιαίτερα δυσάρεστες για το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας...

Η συζήτηση για το αν και πόσο πετρέλαιο και άλλοι φυσικοί πόροι υπάρχουν στο Αιγαίο διαρκεί δεκαετίες. Ειδικά μετά από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης η συζήτηση αυτή επανήλθε με ένταση,μαζί με την υπόθεση του καθορισμού της ΑΟΖ. Τι υπάρχει τελικά στο Αιγαίο;
Πολλοί θεωρούν ότι η εκμετάλλευση των όποιων αποθεμάτων αποτελεί την οροστική λύση των προβλημάτων της χώρας. Είναι έτσι; Και ποια είναι τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν για να φθάσουμε σ΄ αυτή τη λύση. Πόσες κρίσεις έχουμε ζήσει και πόσους εξοπλισμούς έχουμε πληρώσει για να συνεχίζουμε απλά να συζητάμε το θέμα.
Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μηλάκας έχει κάνει μια ολοκληρωμένη έρευνα την οποία την έκανε βιβλίο. “Η απόρρητη ιστορία του Αιγαίου”, απαντά σ΄ όλα τα ερωτήματα. Μετά από έρευνα χρόνων που στηρίχθηκε σε έγγραφα του State Department για τα πετρέλαια,το φυσικό αέριο και την ελληνική ΑΟΖ ο συνάδελφος Δημήτρης Μηλάκας λύνει όλες τις απορίες.

1. Πιθανός πλούτος – Μόνιμος έλεγχος
Στη βάση των ελληνοτουρκικών τριβών και εντάσεων κεντρική θέση κατέχει η πιθανότητα ύπαρξης ενεργειακών κοιτασμάτων στο Αιγαίο. Αυτή η πιθανότητα, πανταχού παρούσα ως υπονοούμενο και ενισχυμένη από μία μυθολογική παραφιλολογία περισσότερο παρά από δημοσιοποιημένα στοιχεία προερχόμενα από επισταμένες έρευνες, περιπλέκει την κατάσταση, εντείνει την καχυποψία και μετατρέπει σε πολιτικό έγκλημα την πολύχρονη αδράνεια του ελληνικού συστήματος εξουσίας στο πεδίο των ερευνών και της διασφάλισης των συμφερόντων της Ελλάδας. Η ίδια αυτή πιθανότητα όμως -και βεβαιότητα για άλλους- προσελκύει τόσο υποψήφιους οικονομικούς και στρατιωτικούς κατακτητές όσο και διόλου αμερόληπτους (Αμερικανούς) επιδιαιτητές. Υπ’ αυτήν την έννοια η αλληλογραφία μεταξύ του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών και των αμερικανικών πρεσβειών σε Αθήνα και Αγκυρα την περίοδο 1991-1993, με θέμα την προώθηση μιας ελληνοτουρκικής συμφωνίας για την εκκίνηση γεωτρήσεων στο Αιγαίο υπό καθεστώς συνεκμετάλλευσης, αφορά ευθέως τις εξελίξεις της τρέχουσας περιόδου.

Τα ντοκουμέντα, όπως θα αντιληφθεί ο αναγνώστης, δεν έχουν μόνο ιστορική αξία, καθώς τα ζητήματα στα οποία αναφέρονται δεν παραμένουν απλώς ανοιχτά, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίκεντρο της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης Μιας αντιπαράθεσης, η οποία -θα πρέπει να υπογραμμιστεί- εξελίσσεται εδώ και δεκαετίες υπό τη διαρκή αμερικανική εποπτεία. Μέσω αυτής της εποπτείας, άλλωστε, οι Η ΠΑ επιβεβαιώνουν την ηγεμονία τους και προωθούν τα συμφέροντα τους στην περιοχή, κερδίζοντας ταυτόχρονα από τις τερατώδεις εξοπλιστικές δαπάνες των δύο «φίλων», «συμμάχων» και κατά περίπτωση υποτελών τους. Την ίδια στιγμή, ο αμερικανικός στρατιωτικός βραχίονας, το ΝΑΤΟ, αντιμετωπίζοντας και ελέγχοντας ολόκληρη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου ως ενιαίο επιχειρησιακό χώρο, επιβάλλει τη διοικητική συνδιαχείριση και καλλιεργεί την ιδέα της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου πιέζοντας την Ελλάδα- ως το ασθενέστερο μέρος της διένεξης- για παραχωρήσεις.

Έχει, λοιπόν, ενδιαφέρον να πληροφορούμαστε από πρώτο χέρι για το πώς οι ΗΠΑ διαχειρίζονται την περίπλοκη συμμαχία τους με την Ελλάδα και την Τουρκία, για τις πληροφορίες και εκτιμήσεις τους περί της ύπαρξης πετρελαϊκών κοιτασμάτων στο Αιγαίο, καθώς τα ζητήμα τα στα οποία αναφέρονται εξακολουθούν να παραμένουν «ανοιχτά» και φλέγοντα. Με τη βοήθεια αυτών των εγγράφων, μπορεί κάποιος ευκολότερα να φωτίσει τις εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών γύρω από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να αντιληφθεί από πού ξεκίνησε και πού βρίσκεται σήμερα η αντιπαράθεση γύρω από τη διαχείριση των ενεργειακών πόρων όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Επιπροσθέτως, σε μία περίοδο κατά την οποία η χρεοκοπημένη Ελλάδα ποδηγετείται με μνημόνια και νέες δανειακές συμβάσεις, με εκχωρημένη από τις κυβερνήσεις της την εθνική της κυριαρχία, τα ενδεχόμενα ενεργειακά της κοιτάσματα φαντάζουν ως ιδανικές εμπράγματες εγγυήσεις τις οποίες διεκδικούν οι κάθε λογής πιστωτές της.


Κοιτάζοντας τις εξελίξεις μέσα από αυτό το πρίσμα, δεν μπορεί παρά να σημειώσουμε ότι η κινητοποίηση για την αναζήτηση και εκ μετάλλευση ελληνικών ενεργειακών πόρων -την οποία ανακοίνωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης στις 19 Ιανουαρίου 2012 υπογραμμίζοντας ότι αυτοί οι πόροι μπορούν να καλύψουν πάνω από το 30% των εγχώριων ενεργειακών αναγκών- αρχίζει την εποχή κατά την οποία οι επίσημοι δανειστές της Ελλάδας, με τις δανειακές συμβάσεις και τα μνημόνια τους, διαμορφώνουν τη νομοθεσία της χώρας αποκτώντας ως εχέγγυα δημόσια περιουσία και πόρους.

Πράγματι, αποτελεί αξιοσημείωτη σύμπτωση: Οι διαδικασίες για τη δημιουργία του δημόσιου φορέα, ο οποίος θα αναλάβει τις διαδικασίες για την υλοποίηση ερευνών για πετρέλαιο στη Δυτική Ελλάδα” (το Αιγαίο και η θάλασσα νότια του Καστελόριζου έχουν αποκλειστεί από τις έρευνες – ως επιβεβαίωση του ότι ακόμη μία φορά η Τουρκία έχει καταφέρει να μετατρέψει αυτές τις περιοχές σε «γκρίζες ζώνες») εξελίχθηκαν παράλληλα με τις διαδικασίες για τη δημιουργία του Ταμείου που αναλαμβάνει την εκποίηση της δημόσιας περιου σίας, αλλά και του Ταμείου στο οποίο θα εκχωρηθούν τα έσοδα της εκποίησης, τα νέα δάνεια, αλλά και σημαντικότατοι δημόσιοι πόροι ώστε να διατίθενται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα για την εξυπηρέ τηση του χρέους. Εις βάρος κάθε άλλου είδους δημόσιας δαπάνης, επένδυσης, πληρωμής μισθών και συντάξεων…

2. Πετρέλαιο στο Καστελόριζο
Πριν επιστρέψουμε, με τη βοήθεια των αμερικανικών εγγράφων, στο κοντινό παρελθόν των ελληνοτουρκικών σχέσεων με τις εντυπωσιακές πληροφορίες για την ύπαρξη κοιτάσματος ενός δισεκατομμυρίου βαρελιών πετρελαίου ανατολικά της Θάσου και των σχεδίων για συνεκμετάλλευση / συνδιαχείριση του Αιγαίου, καλό είναι να ρίξουμε μία ματιά στο παρόν. Αλλωστε, όπως είπαμε, η αξία των αμερικανικών εγγράφων που θα παρουσιαστούν έχει να κάνει με το παρόν και τον τρόπο με τον οποίο φωτίζουν τη σημερινή πραγματικότητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στις 4 Φεβρουαρίου 2010 η εφημερίδα «Το Ποντίκι» στο πρωτοσέλιδο της δημοσιεύει πληροφορίες για «πετρέλαιο οτο Καστελόριζο». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το οποίο ουδέποτε διαψεύστηκε, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και τα μέλη του ΚΥΣΕΑ. στα μέσα Ιανουαρίου 2010, πληροφορήθηκαν από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ότι στην περιοχή νότια του Καστελόριζου έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη μεγάλων και εκμεταλλεύσιμων πετρελαϊκών κοιτασμάτων. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η πληροφορία μεταβιβάστηκε στην ΕΥΠ από ρωσικές πηγές. Το «Ποντίκι» στο δημοσίευμα του (4 2.2010) υπογράμμιζε ότι η πληροφορία για την ύπαρξη εκμεταλλεύσιμων πετρελαϊκών αποθεμάτων στην εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή του Καστελόριζου συνέπεσε:
• Με την κλιμάκωση της πίεσης των Ευρωπαίων εταίρων (Γερμανών) για περιοριστική οικονομική πολιτική με ασφυκτική επιτροπεία και τις απειλές για ενδεχόμενη αποπομπή της Ελλάδας από τη ζώνη τουευρώ.
• Με τις «κομψές», αλλά σταθερές κινήσεις της Ουάσιγκτον αλλά και του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για την ανάμειξη του «αμερι-κανοκρατούμενου» Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα ελληνικά δημοσιονομικά και κατ’ επέκταση στις υποθέσεις της Ευρωζώνης.
• Με την οριστικοποίηση των λεπτομερειών για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα, όπου το ζήτημα της ενεργειακής συ νεργασίας παρέμενε ακόμη ανοιχτό, τουλάχιστον για τη ρωσική ηγεσία. Καλό θα είναι να μην ξεχνάμε ότι τότε (Φεβρουάριος 2010), με την επίσκεψη του στη Μόσχα, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έβαλε τέλος στην προσπάθεια οικοδόμησης μιας «στρατηγικής σχέσης» με τη Ρωσία.

3. Γκρίζες ζώνες παντού

Οι ρωσικές πληροφορίες περί ενεργειακών κοιτασμάτων στην περιοχή νότια του Καστελόριζου θα πρέπει να σημειωθεί ότι συνέπεσαν και με μία ακόμη εξέλιξη που έχει να κάνει με τα ελληνοτουρκικά: Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου τον Ιανουάριο του 2010 απάντησε σε επιστολή, την οποία είχε αποστείλει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δύο μήνες πριν, και συμφώνησε για την ουσιαστική αναζωπύρωση των συνομιλιών (είχαν παγώσει επί κυβερνήσε ων Κώστα Καραμανλή) για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας των δύο χωρών.

Η απάντηση Παπανδρέου διαβιβάστηκε στον πρωθυπουργό της Τουρκίας λίγες μέρες μετά την ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου από την ΕΥΠ για την ύπαρξη κοιτασμάτων στην ελληνική Αποκλειστική Οικονινομική Ζώνη η οποία εκτείνεται νότια του Καστελόριζου. Στο σημείο ο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πρώτη ενέργεια του Γ. Παπανδρέοου μετά τη νίκη του στις εκλογές στις 4 Οκτωβρίου 2009 ήταν να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη, όπου συνάντησε – στις 9 Οκτωβρίου, στο περιθώριο της Συνόδου για τη Βαλκανική Συνεργα σία- τον πρωθυπουργό Ερντογάν.

Σε αυτήν τη συνάντηση, όπως αποδείχτηκε από τις μετέπειτα εξελίξεις, οι δύο πρωθυπουργοί αποφάσισαν να συνεχίσουν τις ελληνοτουρκικές συνομιλίες, των οποίων ο ανομολόγητος στόχος, όπως καταδεικνύουν και τα έγγραφα που θα παρουσιαστούν στη συνέχεια, έχει προσδιοριστεί εδώ και δεκαετίες από την Ουάσιγκτον: η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου. Πρόκειται για τις συνομιλίες οι οποίες περιγράφουν την πολιτική τής «βήμα προς βήμα προσέγγισης» με την Τουρκία, την οποία υιοθέτησε και ακολούθησε η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη μετά το φιάσκο των Ιμίων (Ιανουάριος 1996) αποδε χόμενη την ύπαρξη τουρκικών ζωτικών συμφερόντων στο Αιγαίο (Συμφωνία Σημίτη – Ντεμιρέλ στη Μαδρίτη υπό την «αιγίδα» της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ).

Την πολιτική τής «βήμα προς βήμα προσέγγισης» με την Τουρκία ανέλαβε ουσιαστικά να υλοποιήσει από το 2000 ο Γιώργος Παπανδρέου ως υπουργός Εξωτερικών. Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι οι εντατικές ελληνοτουρκικές διαβουλεύσεις εκείνης της περιόδου είχαν οδηγήσει πολύ κοντά σε διευθετήσεις στο θέμα του Αιγαίου, αλλά η πολιτική συγκυρία (ήττα του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές τον Μάρτιο του 2004) πάγωσε τις εξελίξεις. Ο Γ. Παπανδρέου, με την επίσκεψη του στην Τουρκία και τη συνάντηση του με τον Ταγίπ Ερντογάν, μόλις τέσσερις μέρες μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας, έδειξε πως ήταν αποφασισμένος να ολοκληρώσει την πολιτική τής «βήμα προς βήμα προσέγγισης» πιά νοντας το νήμα από εκεί που το είχε αφήσει ως υπουργός Εξωτερι κών το 2004. Η τουρκική διπλωματία, προετοιμασμένη για μία τέτοια εξέλιξη, φρόντισε να υποβάλει προτάσεις για την προώθηση διευθε τήσεων, οι οποίες διατυπώθηκαν σε επιστολή που ο πρωθυπουργός της Τουρκίας έστειλε στον ομόλογο του της Ελλάδας στις αρχές Νο εμβρίου 2009.

Ο Γ. Παπανδρέου χρειάστηκε κάτι περισσότερο από δύο μήνες για να απαντήσει -στα μέσα Ιανουαρίου 2010- στον Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, στην απάντηση του. θέτει κάποιες ελάχιστες προϋποθέσεις προκειμένου να αρχίσουν οι ελληνοτουρκικές συζητήσεις για τις διευθετήσεις. Σύμφωνα με την επίσημη εκτετα μένη περίληψη της επιστολής του, ο Γ. Παπανδρέου σημειώνει ότι «ενέργειες όπως οι απειλές πολέμου (εβ$υ5 οθΙΝ), οι υπερπτήσεις και οι ερευνητικές δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα, που δεν έχει ακόμη οριοθετηθεί σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες του Δικαί ου της Θάλασσας, δεν βοηθούν καθόλου τη βελτίωση των σχέσεων μας». Εκείνη ακριβώς την εποχή οι ερευνητικές δραστηριότητες για τις οποίες έκανε λόγο ο Γ. Παπανδρέου αφορούσαν την περιοχή του Καστελόριζου…

Ήταν η εποχή, τέλος 2009 και αρχή 2010, κατά την οποία παράγοντες των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας αξιολογούσαν ως εξαιρετικά επικίνδυνη την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Καστελόριζο λόγω της εντατικής και συντονισμένης προσπάθειας της Τουρκίας να θέσει υπό αμφισβήτηση την Ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως ακριβώς το έχει πετύχει και στο Αιγαίο.

‘Ηδη από τον Νοέμβριο του 2008 η Τουρκία διεξήγε έρευνες στην περιοχή ανοικτά του Καστελόριζου με το νορβηγικό (οι Νορβηγοί θεωρούνται παγκοσμίως ειδήμονες σε θαλάσσιες έρευνες για εξεύρεση πετρελαίου) πλωτό ερευνητικό σκάφος «Malene Ostervold». Επίσης από το καλοκαίρι του 2009 η Τουρκία ανακοίνωσε πως προγραμματίζει να πραγματοποιήσει και νέες έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου. Η τουρκική ερευνητική δραστηριότητα δημιουργούσε στην Αθήνα το πιεστικό ερώτημα. Τι θα πράξει αν η Αγκυρα προχω ρήσει σε έρευνες εντός της ελληνικής ΑΟΖ;

Στο ερώτημα αυτό φρόντισε -απ’ ό,τι φαίνεται- να απαντήσει με την επιτολή του στονΤαγίπ Ερντογάν ο Γιώργος Παπανδρέου επισημαίνοντας ότι οι ερευνητικές δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα, που δεν έχει ακόμη οριοθετηθεί, δεν βοηθούν την προώθηση των ελληνοτουτρκικών σχέσεων. Με άλλα λόγια, ο Γ. Παπανδρέου έδειξε να κατανοεί (για να μην πούμε «αναγνωρίζει») τη βασιμότητα των τουρκικων διεκδικήσεων και επί της ελληνικής ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγιο, όπως ακριβώς ισχύει στην πράξη και στο Αιγαίο.

Δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο το ότι, παράλληλα με τις ενέργειες αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στην περιοχή του Καστελόριζου, οι τουρκικές κινήσεις συνοδεύονταν από τη συστηματική κλιμάκωση των υπερπτήσεων μαχητικών αεροσκαφών επάνω ακόμη και από κατοικημένα ελληνικά νησιά, ενισχύοντας την εικόνα περί «γκρίζων ζωνών» την οποία η Τουρκία κατάφερε να δημιουργήσει και να προβάλει διεθνώς με την κρίση των Ιμίων. Με τον τρόπο αυτόν, η Αγκυρα προωθεί την αντίληψη ότι τα νησιά που βρίσκονται κοντά στις ακτές της αποτελούν τη φυσική προέκταση της Ανατολίας.

Με αυτήν τη θεωρία η Αγκυρα θεμελιώνει τις διεκδικήσεις της επί της υφαλοκρηπίδας και των πετρελαϊκών κοιτασμάτων, που, όπως όλα δείχνουν, πιθανότατα υπάρχουν στη θαλάσσια περιοχή από το Βόρειο Αιγαίο μέχρι το Καστελόριζο και την Κύπρο.

4. Η κυπριακή ΑΟΖ
Το παιχνίδι με τις Ζώνες Αποκλειστικής Οικονομικής Εκμετάλλευσης στην Ανατολική Μεσόγειο έχει αρχίσει έντονα από το 2003. Τότε, με βάση όσα ορίζει το Διεθνές Δίκαιο, η Λευκωσία (Τάσσος Παπαδόπουλος) ανακήρυξε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της προχωρώντας σε συμφωνίες οριοθέτησης με την Αίγυπτο προς Νότο και Ισραήλ ανατολικά. Οι κυπριακές κυβερνήσεις προχώρησαν επίσης στη σύναψη συμφωνιών με αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες για έρευνες και εκμετάλλευση εντός της κυπριακής Ζώνης, νότια του νη σιού. Ταυτόχρονα, η Λευκωσία φρόντισε να διασυνδέσει τη δική της διαδικασία ερευνών – παραγωγής – εκμετάλλευσης με την αντίστοιχη του Ισραήλ, αποκτώντας έναν ισχυρό και υπολογίσιμο από την Τουρκία εταίρο.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι κυπριακές κυβερνήσεις του Τάσσου Παπαδόπουλου, οι οποίες άρχισαν, και του Δημήτρη Χριστόφια, οι οποίες συνέχισαν και ολοκλήρωσαν τη διαδικασία για την εκμετάλλευση των τεράστιων -όπως έχει αποδειχθεί πια- κοιτασμάτων, δύσκολα κατανόησαν την άρνηση των κυβερνήσεων Καραμανλή και Παπανδρέου να προχωρήσουν στην ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Αθήνα, παγιδευμένη επί δεκαετίες σε μία πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας και παραδομένη απολύτως στα χέρια των Αμερικανών, οι οποίοι μέσω του ΝΑΤΟ διαχειρίζονται τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τη σιωπή και ακινησία της επέτρεψε η «γκρίζα ζώνη» του Αιγαίου να επεκταθεί μέχρι την Ανατολική Με σόγειο.

Η προσπάθεια της Κύπρου να κατοχυρώσει την Αποκλειστική Οι κονομική Ζώνη της προκάλεσε την τουρκική αντίδραση και οργή. Η τουρκική κυβέρνηση κατ’ αρχήν επιχείρησε να υπονομεύσει τη συμ φωνία μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου σημειώνοντας ότι στην κυπριακή ΑΟΖ έχει δικαιώματα και η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Το ίδιο υποστηρίζει η Αγκυρα και για τη θαλάσσια ζώνη βόρεια της Κύπρου. Ωστόσο ο κύριος στόχος της Αγκυρας είναι να επιβάλει την άποψη της ότι το Καστελόριζο -λόγω ειδικών συνθηκών- δεν έχει υφαλοκρηπίδα και με τον τρόπο αυτόν η Τουρκία να αποκτήσει μερί διο στην ελπιδοφόρο για ενεργειακά κοιτάσματα περιοχή.

5. Η πρόσκληση στο ΔΝΤ από το Καστελόριζο
Είναι ίσως μία σύμπτωση, απ’ αυτές που χαράσσονται στη μνήμη και τις σελίδες της Ιστορίας, το ότι στις 23 Απριλίου 2010 ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου επέλεξε το Καστελόριζο για να κάνει το περίφημο διάγγελμα με το οποίο ανακοίνωσε την προσφυγή της χώρας στη «βοήθεια» του ΔΝΤ

Λαμβάνοντας υπόψη το τρέχον μεγάλο ενεργειακό παιχνίδι, τις πληροφορίες περί ύπαρξης κοιτασμάτων στο Καστελόριζο, τις απο δεδειγμένες πια τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου που κρύβονται στην ευρύτερη περιοχή και τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού εκείνο το μεσημέρι από το ελληνικό ακριτικό νησί, μπορεί κάποιος να φανταστεί, και όχι αδικαιολόγητα, πως ο Γ. Παπανδρέου «σφύριζε» το σύνθημα για την αμερικανική -μέσω του ΔΝΤ- επέλαση στον σκληρό πυρήνα της Ε. Ε., στην Ευρωζώνη και το κοινό νόμισμα. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός της χώρας, έχοντας το χέρι απλωμένο για δανεικά πάνω στο Καστελόριζο, έμοιαζε σαν να παρουσιάζει προς τους πιστωτές τις εμπράγματες εγγυήσεις και υποθήκες ..

Από τότε έχουν μεσολαβήσει πολλά, τα οποία μπορούν να συνοψιστούν σε μία φράση: Η χρεοκοπημένη Ελλάδα είναι de facto μία χώρα με περιορισμένη εθνική κυριαρχία, η οποία με τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις παραδίδει de jure τους πλουτοπαραγωγικούς της πόρους -συμπεριλαμβανομένων ακόμη και των προσδοκιών ύπαρξης πετρελαίου και φυσικού αερίου- ενέχυρο στους τοκογλύφους δανειστές της. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, σε ό,τι αφορά τις περιοχές του Αιγαίου και του Καστελόριζου τουλάχιστον, προϋποθέτει τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών και την προώθηση των ιδεών της συνεκ μετάλλευσης, για την οποία σκληρά εργάζονται επί δεκαετίες οι ΗΠΑ, όπως αποδεικνύει η Ιστορία και επιβεβαιώνει η αλληλογραφία των αμερικανικών υπηρεσιών που ακολουθεί…

Πηγή
Το ποτήρι ξεχείλισε φαίνεται και στην Σουηδία, χώρα πρότυπο ανοχής και προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αυτό φαίνεται από την δήλωση του προέδρου του Δημοκρατικού κόμματος της Σουηδίας, Παρ Νόρλινγκ (20 έδρες στο Σουηδικό κοινοβούλιο) που θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση για την προστασία της ελευθερίας και του ανθρωπιστικού χαρακτήρα της χώρας την …απαγόρευση του Ισλάμ!

“Η ισλαμική θρησκεία πρέπει να τεθεί εκτός νόμου. Όσοι εξακολουθήσουν να την ασκούν εντός της χώρας μετά την απαγόρευση, πρέπει να απελαθούν. Ας υπάρχει αλλού, αλλά όχι στην Σουηδία αφού δεν ταιριάζει με τον δημοκρατικό χαρακτήρα της χώρας”!

Ο πρόεδρος των Σουηδών δημοκρατών έκανε αναφορά και στις νεοναζιστικές ομάδες που δρουν στην χώρα λέγοντας ότι “απεχθάνομαι τον ναζισμό, είναι ξεκάθαρο όμως ότι είναι “προϊόν” της αθρώας μετανάστευσης”.

Μάλλον οι Σουηδοί είναι οπισθοδρομικοί και απολίτιστοι. Όχι σαν και μας.
Να τους στείλουμε επειγόντως τον Κωνσταντίνου, την Δούρου και τα άλλα παιδιά, για να τους συμμορφώσουν... Δεν είναι δυνατόν να καταργούν μία θρησκεία που παίζει ρόλο στην πολιτική αποχαύνωση των κοινωνιών!!! Ο πρόεδρος των Πακιστανών οφείλει να γεμίσει άμεσα 50 τρένα με λαθρομετανάστες, για να αγωνιστούν στην Σουηδία...


Άπιστοι, γενίτσαροι και αμαρτωλοί οι Πομάκοι!!!
Στυγνή ομολογία, που αποδεικνύει όχι μόνο τον μη τουρκισμό των Πομάκων, αλλά και τον εξισλαμισμό τους, ο οποίος έγινε με απόλυτη βία από την Οθωμανική αυτοκρατορία που σήμερα θέλει να επαναφέρει ο Ερντογάν και οι νεότουρκοι

Μπορεί οι τουρκοφανείς να προπαγανδίζουν ότι όλοι οι μουσουλμάνοι στην ελληνική Θράκη είναι «Τούρκοι», αλλά μερικές φορές λέγονται και πικρές αλήθειες. Ο Χασάν Πατσαμάν, είναι θεολόγος και εκδότης του τουρκόφωνου θρησκευτικού περιοδικού Hakka Davet (δεν εκδίδεται πλέον), με καταγωγή από το Πομακοχώρι Δρανιά του ν. Ροδόπης.

Στο βιβλίο του «Σταγόνες από το Ισλάμ», που εξέδωσε στα ελληνικά το 1989, γράφει: « η ισλαμική θρησκεία δέχεται την ύπαρξη διαφόρων εθνών και σέβεται κάθε φυλή και κάθε γλώσσα…. Οι Μουσουλμάνοι όταν έφθασαν σε διάφορες χώρες για να διδάξουν τη νέα θρησκεία, επέτρεψαν στους λαούς να μιλούν ελεύθερα τη δική τους γλώσσα. Tους άφησαν ελεύθερους να τηρούν τα ήθη και έθιμά τους…Λοιπόν, κατά την Ισλαμική θρησκεία, υπάρχει ισότητα μεταξύ των ανθρώπων και των λαών, επομένως δεν έχει δικαίωμα κανείς να προσπαθεί να εξαλείψει έναν έθνος ή μια γλώσσα απ’ το χάρτη».

Ο συγγραφέας παραθέτει και απόσπασμα από το Κοράνι στα αραβικά για να υποστηρίξει τα παραπάνω.

Σε άλλο σημείο, συνεχίζει: «υπάρχει μια άποψη, ότι ‘όποιος ασπάζεται τον Ισλαμισμό γίνεται Τούρκος’. Αυτή η πρόταση δεν έχει καμία επιστημονική και θρησκευτική βάση και αποτελεί ένα εμφανές ψεύδος. Ο Ισλαμισμός δεν αποτελεί μια ιδεολογία εθνικισμού, αλλά είναι ένα σύστημα πίστεως».

Κατά συνέπεια, λοιπόν, οι «Τούρκοι» στην ελληνική Θράκη δεν σέβονται ούτε το ισλάμ, ούτε τον Προφήτη Μωάμεθ λέγοντας πως «όποιος είναι μουσουλμάνος είναι και Τούρκος». Το Κοράνι, μας λέει ξεκάθαρα, πως κανένας δεν έχει δικαίωμα να αφανίσει ένα έθνος ή μία γλώσσα. Οι Τούρκοι που θέλουν να εξαφανίσουν τους Πομάκους και τους Ρωμά και τις γλώσσες τους, είναι άπιστοι και αμαρτάνουν έναντι του θεόπνευστου Κορανίου και του Θεού. Τι έχουν να πουν άραγε για όλα αυτά οι ψευτομουφτήδες Ξάνθης Αμέτ Μετέ και Κομοτηνής Ιμπραχήμ Σερήφ; Γιατί αυτοί χρησιμοποιούν τη θρησκεία για να διαλύσουν τους Πομάκους και τα πομακικά;

Τα ιερά τεμένη, παιχνίδι της πολιτικής
Ποιοι φόρεσαν οθωμανικό φέσι;

Ως μουσουλμάνοι δεν μπορεί παρά να επιθυμούμε την ελεύθερη άσκηση των θρησκευτικών μας δικαιωμάτων. Όμως, η εκμετάλλευση της πίστης μας από την Άγκυρα και η ανέγερση δεκάδων νέων τζαμιών σε όλη την ελληνική Θράκη, είναι μεθοδευμένο σχέδιο της Τουρκίας. Είμαστε αντίθετοι σε αυτές τις πρακτικές. Οι πρωτοβουλίες αυτές έχουν ανθελληνική στόχευση. Η θρησκεία είναι ο μανδύας.

Ενόψει προεκλογικής περιόδου, έχουν ξεκινήσει νομικές ενέργειες για την ίδρυση τεμενών στα πιο απίθανα μέρη (5 νέα τεμένη εντός των τελευταίων ημερών μόνο στο νομό Ξάνθης). Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ακόμη και στο εγκαταλελειμμένο ορεινό χωριό Ρύμη (νομός Ξάνθης) όπου κατοικούν μόνο δύο κτηνοτρόφοι, υπεβλήθη αίτημα για ανέγερση …τεμένους και μιναρέ. Για ποιόν κτίζεται ολόκληρο τέμενος, για τους 2 κτηνοτρόφους; Και ποιος πραγματικά θα πληρώσει τα λεφτά ανέγερσης; Μήπως οι 2 κτηνοτρόφοι;

Οι λιγοστές δωρεές που θα προκύψουν και θα καλύψουν κλάσμα μόνο της δαπάνης, είναι απλά το πρόσχημα για να συγκαλυφθεί η πραγματική πηγή των χρημάτων;

Και βέβαια όλα αυτά τα τεμένη δεν θα τα εγκαινιάσει ο νόμιμος μουφτής Ξάνθης, αλλά ο εκλεκτός ψευτομουφτής της Τουρκίας, μαζί με τον τούρκο προξενο της Κομοτηνής.

Είναι αλήθεια ότι όλα αυτά γίνονται εν γνώσει και με τη στήριξη του εκλεκτού του ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη ελληνόφωνου Σωκράτη Ξυνίδη; Ο Σωκράτης Ξυνίδης θεωρεί ότι τα κομματικό συμφέρον, είναι υπέρτερο αγαθό των συμφερόντων της Ελλάδος;


Πηγή εφημ. "Ζαγάλισα", τεύχος 58, Δεκέμβριος 2011 - Ιανουάριος 2012