Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

21 Αυγ 2012


Ανορθόδοξος πόλεμος κατά της Ελλάδας, με την βοήθεια λαθρομεταναστών!

Σκοπιανοί, Τούρκοι, Αλβανοί πράκτορες και παρακρατικοί κάνουν εμπρησμούς. Τα ονόματά τους στη φόρα. Οι έρευνες της ΕΥΠ και της CIA. Για ποιες πυρκαγιές ευθύνονται. Ένα ρεπορτάζ που τσακίζει κόκκαλα.” Έχει προκαλέσει σοκ η δήλωση του Νίκου Δένδια, σύμφωνα με την οποία η ΕΥΠ ερευνά τις “σοβαρές ενδείξεις” ότι πίσω από τις 282 πυρκαγιές που ξέσπασαν στη χώρα το τελευταίο τριήμερο, κρύβονται εμπρηστές. Και γιατί το ερευνά η ΕΥΠ; Για να ανακαλύψει αυτό που όλοι ξέρουμε: Ότι ξένοι πράκτορες έχουν βαλθεί να κατακάψουν τη χώρα.

Αμερικανική έκθεση του ινστιτούτου TCS αναφέρει ότι διάφορες χώρες χρηματοδοτούν λαθρομετανάστες με σκοπό να δρουν ως πράκτορές τους και να ξεκινήσουν “ανορθόδοξο” πόλεμο, προκαλώντας πολλαπλές δασικές πυρκαγιές -μεταξύ άλλων.

Για μια ακόμα φορά, γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Τεράστιες πυρκαγιές που κατακαίνε ό,τι πράσινο έχει απομείνει στη χώρα. Που κάνουν στάχτη δάση και πλαγιές, χωριά, σπίτια, γιατί όχι και ανθρώπους. Και πάλι, ακούμε για “πολλαπλές εστίες φωτιάς” και καταγγελίες για εμπρησμούς. Ή, ακόμα περισσότερο έχουμε και συλλήψεις.
Η φωτιά στο Άγιο Όρος ήταν μία καταστροφή ανείπωτη. Από τις μεγαλύτερες της ελληνικής ιστορίας. Και, παρότι δεν έχει (ακόμα) αποδειχθεί, εικάζεται ότι επρόκειτο για εμπρησμό. Ύποπτοι είναι δύο αλλοδαποί.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός έδινε εντολή να μεταβούν όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Ουρανούπολη για να σβήσει (επιτέλους) αυτή η φωτιά, στην άλλη άκρη (περίπου) της χώρας, στα Τρίκαλα Κορινθίας, συλλαμβάνονταν ένας 38χρονος Βούλγαρος και μια 36χρονη για εμπρησμό. Προσέξτε: Αν η φωτιά έπαιρνε διαστάσεις, η Πυροσβεστική θα έπρεπε να “κοπεί” στα δύο.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στο 20ο χλμ της Επαρχιακής Οδού Ξυλοκάστρου – Τρικάλων, προκάλεσαν πυρκαγιά σε αγροτική θαμνώδη περιοχή και στη συνέχεια έφυγαν με Ι.Χ..
Άμεσα κινητοποιήθηκαν αστυνομικές δυνάμεις, όπου εντόπισαν το αυτοκίνητο και τους συνέλαβαν ενώ η πυρκαγιά σβήστηκε από περιοίκους και οδηγούς που έτυχε να περνούν από κει. Στην κατοχή των δύο ατόμων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο δοχεία με εύφλεκτο υγρό και ένας αναπτήρας.

Μην προτρέξετε να μιλήσετε για “ξενοφοβία” και “ρατσισμό”, επειδή “κάποιες φωτιές” αποδίδονται σε αλλοδαπούς. Ξέρουμε καλά πως στη χώρα που ζούμε, τα… μισά στρέμματά της έχουν καεί από ελεεινούς “Έλληνες” (κι εσείς θα ντρέπεστε να λογίζεστε ως συμπατριώτες τους) που έβαζαν φωτιά σε δάση κι αφού τα έκαναν στάχτη, έβαζαν περιφράξεις και μετά έχτιζαν τις βιλάρες τους. Α! Φυσικά με την ανοχή των “εθνοπατέρων” πολιτικών μας που αναλάμβαναν να τα νομιμοποιήσουν. Πώς ξεφύτρωσαν, νομίζετε, 1,5 εκατομμύριο αυθαίρετα; Αλλά η σωστή λύση, κατά την άποψη του γράφοντος, θα ήταν η κατάσχεση της περιουσίας τους μέχρι την κάλυψη της ζημιάς που έχουν προκαλέσει. Όμως, το θέμα μας, σήμερα, δεν είναι αυτό.

Αμερικανική έκθεση του ινστιτούτου TCS αναφέρει ότι διάφορες χώρες (δεν προσδιορίζει ποιες, αλλά έχει ενημερώσει την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα) χρηματοδοτούν λαθρομετανάστες με σκοπό να δρουν ως πράκτορές τους και να ξεκινήσουν “ανορθόδοξο” πόλεμο, προκαλώντας πολλαπλές δασικές πυρκαγιές -μεταξύ άλλων.

Στην έκθεση επισημαίνεται ο ρόλος της ΜΙΤ, των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, που “στρατολογεί” λαθρομετανάστες και τους αποστέλλει στην Ελλάδα. Και σιγά το καινούριο θα πείτε… Εδώ ολόκληρος Τούρκος πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι η ΜΙΤ έβαζε φωτιές στην Ελλάδα (κάποιες από αυτές που κατονομάστηκαν είχαν και νεκρούς), αλλά στη χώρα μας δεν κουνήθηκε φύλλο. Δηλαδή, ποιος θέλουν να τους το πει για να διεκδικήσουν τουλάχιστον αποζημιώσεις (αυτό το κάνουν κάποιοι δήμοι, χωρίς όμως την επίσημη στήριξη του κράτους, οπότε… τρέχα γύρευε);

Και τώρα, που είναι σαφές ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο στόχαστρο ξένων δυνάμεων, που έχουν σαν στόχο τον αφανισμό και την υποδούλωση του μέσου Έλληνα (με σκοπό να προχωρήσουν στον επόμενο και τον επόμενο λαό) πάλι ξεσπάνε φωτιές και πάλι εμπρηστές αλωνίζουν σε όλη τη χώρα. Και πάλι κανείς δεν τιμωρείται παραδειγματικά.

Σας φαίνονται τρελά; Στην Πυροσβεστική, στην ΕΥΠ, αλλά και σε σοβαρές ξένες υπηρεσίες, το έχουν πάρει πολύ σοβαρά.

Ας μιλήσουμε, λοιπόν, με ονόματα

Καιρός λοιπόν, να αναφερθούμε και σε ονόματα. Αρκεί βέβαια, κάποιος εισαγγελέας να φροντίσει να εκδοθούν εντάλματα σύλληψής τους. Γιατί, αν δεν κάνουμε λάθος, είναι ύποπτοι (εκτός των άλλων) τέλεσης ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΩΝ κατ’ εξακολούθηση.

Είχαμε αναφερθεί σε έκθεση του αμερικανικού ινστιτούτου TCS, η οποία αναφέρει ότι διάφορες χώρες (δεν προσδιορίζει ποιες, αλλά έχει ενημερώσει την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα) χρηματοδοτούν λαθρομετανάστες με σκοπό να δρουν ως πράκτορές τους και να ξεκινήσουν “ανορθόδοξο” πόλεμο, προκαλώντας πολλαπλές δασικές πυρκαγιές -μεταξύ άλλων.

Στην έκθεση επισημαίνεται ο ρόλος της ΜΙΤ, των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, που “στρατολογεί” λαθρομετανάστες και τους αποστέλλει στην Ελλάδα. Και σιγά το καινούριο θα πείτε… Γιατί και αυτό το ξέραμε, καιρό τώρα. Εδώ ολόκληρος Τούρκος πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι η ΜΙΤ έβαζε φωτιές στην Ελλάδα (κάποιες από αυτές που κατονομάστηκαν είχαν και νεκρούς), αλλά στη χώρα μας δεν κουνήθηκε φύλλο. Δηλαδή, ποιος θέλουν να τους το πει για να διεκδικήσουν τουλάχιστον αποζημιώσεις (αυτό το κάνουν κάποιοι δήμοι, χωρίς όμως την επίσημη στήριξη του κράτους, οπότε… τρέχα γύρευε); Άλλωστε και την περίοδο που ο Αμπντουλάχ Γκιουλ είπε ότι οι πράκτορες της ΜΙΤ “έσπερναν” φωτιές στην Ελλάδα, ο (τότε) υπουργός Βύρων Πολύδωρας είχε μιλήσει για “ασύμμετρες απειλές”. Όλοι τον χλευάζαμε τότε. Πόσο δίκιο είχε…

Οι Σκοπιανοί

Ένα άκρως εμπιστευτικό έγγραφο, με τα επτά ονόματα των μελών της οργανωτικής ομάδας Σκοπιανών πρακτόρων με αλβανικά διαβατήρια, οι οποίοι ευθύνονταν για τις πυρκαγιές του 2007 στην Πελοπόννησο, διαβιβάστηκε από την Διακλαδική Διεύθυνση Πληροφοριών των Ενόπλων Δυνάμεων στον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας Ε.Μεϊμαράκη και από εκεί προωθήθηκε στον υπουργό Εσωτερικών, Π. Χηνοφώτη. Αυτό αποκαλύπτει σήμερα, με καθυστέρηση 4,5 ετών βέβαια ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρωνας Πολύδωρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Δημοκρατία».

«Ένα πληροφοριακό σημείωμα των υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο εδόθη στις 17 Νοεμβρίου 2007 στον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας, Βαγγέλη Μεΐμαράκη οι πυρκαγιές του θέρους 2007 σε σημαντικό αριθμό είναι έργο εξτρεμιστών Σκοπιανών, σε συνεργασία με αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών των Σκοπίων». Μεταξύ της επταμελούς ομάδας που οργάνωσαν τις εγκληματικές αυτές πυρκαγιές είναι και κάποιοι αξιωματούχοι, επιχειρηματίες, αλλά και άνθρωποι που εμπλέκονται σε κυκλώματα ναρκωτικών. «Στόχος των επιχειρήσεων ήταν η αποσταθεροποίηση και η αποδυνάμωση της πολιτικής της Ελλάδας και η δημιουργία πολιτικής αστάθειας εν όψει των εξελίξεων για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ», υποστηρίζεται στο ίδιο άρθρο. Σημειώνεται, ότι οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία τον Αύγουστο του 2007 είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 63 άνθρωποι.

Οι Τούρκοι πράκτορες

Ο (επίσημος) χορός των αποκαλύψεων άνοιξε από την κυνική ομολογία του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, ότι από τα μυστικά κονδύλια της Τουρκίας χρηματοδοτούνταν εμπρηστικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας. Κι όμως. Ήταν γνωστό ότι πίσω από συγκεκριμένες πυρκαγιές σε δασικές και κατοικημένες περιοχές, βρίσκονταν Τούρκοι πράκτορες και παρακρατικοί που χρηματοδοτούνταν από την “μητέρα Τουρκία”.

Οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες το γνώριζαν αυτό, εδώ και χρόνια. Και μάλιστα, το πρώην στέλεχος της ΕΥΠ, Σάββας Καλεντερίδης, είχε προτείνει να σταλεί στην Τουρκία Έλληνας εισαγγελέας για να ανακρίνει συγκεκριμένο Τούρκο που είχε ομολογήσει για τις δασικές πυρκαγιές, ή να ζητηθεί η έκδοσή του. Όμως, δεν κουνήθηκε φύλλο. Και, για να μη λέμε αερολογίες ότι οι κυβερνήσεις Σημίτη και Παπανδρέου “έψαξαν και δεν βρήκαν στοιχεία” (όχι ότι η κυβέρνηση Καραμανλή έκανε κάτι παραπάνω) παραθέτουμε εμείς τα αδιάσειστα στοιχεία του ρεπορτάζ. Για να δούμε: Θα τολμήσει κάποιος εισαγγελέας να ανοίξει την έρευνα; Η ελληνική Δικαιοσύνη, με την ιστορία του Εφραίμ, αφού δεν κάμφθηκε από τις πιέσεις, απέδειξε ότι μπορεί. Ας δούμε λοιπόν δύο από τα πρόσωπα:
Γιασάρ Οζ: Ο Γιασάρ Οζ, ήταν μέλος τουρκικής παρακρατικής οργάνωσης, η οποία κατευθυνόταν από τη ΜΙΤ και είχε σχέσεις με τη μαφία. Ουσιαστικά, ο Οζ, ήταν το “δεξί χέρι” του αρχηγού των Γκρίζων Λύκων, Αμπντουλάχ Κατλί που σκοτώθηκε στο δυστύχημα του Σουσουρλούκ, το 1996. Μέσω του Κατλί, ο Οζ, είχε γνωρίσει τον Μεχμέτ Αγκάρ, πρώην βουλευτή και, τότε, αρχηγό της Αστυνομίας της Τουρκίας. Η οργάνωση που κατηύθυναν, έκανε εμπόριο σκληρών ναρκωτικών, διακίνηση λαθρομεταναστών και άλλες “βρώμικες δουλειές”. Οι περισσότεροι που θα μπορούσαν να μιλήσουν, σκοτώθηκαν σε περίεργα ατυχήματα. Ο Οζ, όμως, τη γλίτωσε. Και όταν συνελήφθη με 10 κιλά ηρωίνη, “κελάηδησε”.
Όταν τον πήγαιναν στη φυλακή, ήταν συγκεντρωμένα τηλεοπτικά συνεργεία. Τότε ο Οζ, έριξε τη “βόμβα”, ελπίζοντας ότι θα εκδοθεί στην Ελλάδα για να δικαστεί και θα γλιτώσει τη δολοφονία του στις τουρκικές φυλακές: “Όταν έβαζα φωτιές στην Ελλάδα, ήμουν καλός! Και τώρα, με κλείνετε στη φυλακή”; Ο Οζ, ήταν αποφασισμένος να το τραβήξει. Σε κατάθεσή του μάλιστα, υποστήριξε πως ο Αγκάρ μίλαγε συνέχεια με την τότε πρωθυπουργό, Τανσού Τσιλέρ. Σε μια από αυτές τις συνομιλίες, ο Οζ βρισκόταν μαζί με τον Αγκάρ, όταν αυτός μίλαγε με την Τσιλέρ στο τηλέφωνο: “Έχω δίπλα μου τον ήρωα”, της είπε.

Προφανώς και ο Αγκάρ αναφερόταν στις μεγάλες πυρκαγιές στο ανατολικό Αιγαίο και τη Μακεδονία. Ο Σάββας Καλεντερίδης πρότεινε τότε να ζητήσει η Ελλάδα την έκδοση του Οζ στη χώρα μας, ή να μεταβεί εισαγγελέας εκεί να τον ανακρίνει. Περιέργως, τίποτα δεν έγινε. Οι άνδρες της ΕΥΠ θεωρούσαν τότε ότι πιθανότατα ο Οζ ήταν ο δράστης της μεγάλης πυρκαγιάς στην Ικαρία, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 13 άτομα. Πέρασε από το μυαλό σας ότι δεν ήταν ικανός για φόνους; Ο Οζ εκτίει ποινή σε τουρκικές φυλακές, επειδή ο κύριος ρόλος του, ήταν οι δολιοφθορές και οι δολοφονίες Κούρδων.

Αμπντουλάχ Τσατλί: Το “ομορφόπαιδο” των Γκρίζων Λύκων, ανασύρθηκε νεκρό από τα συντρίμμια της μαύρης Mercedes στο δυστύχημα του Σουσουρλούκ. Ο Τσατλί, ψυχρός εκτελεστής, ουσιαστικά αποδείχθηκε πως δούλευε για το τουρκικό κράτος. Οι συνεργάτες του, παραδέχθηκαν πως (και) ο ίδιος έβαζε φωτιές σε ελληνικά δάση (κυρίως της νησιωτικής χώρας) “για το καλό της μητέρας πατρίδας”. Φέρεται μάλιστα ότι υπάρχει και ηχογραφημένη ομολογία του Τσατλί, πριν σκοτωθεί. Όπως είναι φυσικό, η τουρκική Δικαιοσύνη δεν ασχολήθηκε με αυτή την πτυχή και έκανε δεκτό τον ισχυρισμό ότι οι φωτιές έμπαιναν ως “αντίποινα” σε πυρκαγιές στο τουρκικό έδαφος. Όμως για τις φωτιές στην Τουρκία δεν υπάρχει καν… υποψία ελληνικής ανάμιξης, ενώ για αυτές στην Ελλάδα, υπάρχουν ομολογίες!

Τα στοιχεία για τη δράση του Τσατλί αποκαλύφθηκαν μετά από έρευνα της CIA και, ακόμα και οι πιο σκληροί πράκτορες έπαθαν σοκ με αυτά που βρήκαν. Ο Τσατλί, συνδέεται με τη σκοτεινότερη ίσως πτυχή του ΝΑΤΟ: Το δίκτυο “Gladio”, το οποίο ευθύνεται για τη “Σφαγή της Πρωτομαγιάς” το 1977 στην Κωνσταντινούπολη, την απόπειρα δολοφονίας του Πάπα και εκατοντάδες (μετριοπαθώς) δολοφονίες Κούρδων και Αρμενίων. Ο Τσατλί ήταν επίσης ηγετικό μέλος του “Δικτύου Ειδικού Πολέμου” των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που οργάνωσε το Πογκρόμ κατά των Ελλήνων της Πόλης, το 1955 και ίδρυσε την ένοπλη οργάνωση των Τουρκοκυπρίων ΤΜΤ, το 1957.

Θέλετε κι άλλα;

Οι πυρκαγιές του 2007: Στις πυρκαγιές του 2007, μια από τις μεγαλύτερες σύγχρονες τραγωδίες της χώρας, ο Βύρων Πολύδωρας είχε μιλήσει για “ασύμμετρη απειλή”. Τότε, ο υπουργός είχε δεχθεί άγριο κράξιμο. Μπορεί να είχε δίκιο; Ο Σάββας Καλεντερίδης, έχει δηλώσει πως ναι. Και, προφανώς, ο κ. Πολύδωρας το είχε πει αυτό (παρότι αναγκάστηκε να το γυρίσει στον “στρατηγό άνεμο”) με τα στοιχεία που είχε από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες. Το προηγούμενο, άλλωστε, υπήρχε. Οι ελληνικές Αρχές γνώριζαν ότι οι Τούρκοι έβαζαν φωτιές σε ελληνικά δάση. Όμως αυτό, δεν ήταν αρκετό για να οδηγήσει προς ένα τέτοιο (έστω και αυθαίρετο) συμπέρασμα. Ούτε και οι πολλαπλές εστίες πυρκαγιάς σε όλη τη χώρα που έδειχναν συντονισμένο σχέδιο εμπρηστών. Ας δεχτούμε ότι οι οικοπεδοφάγοι έβαλαν όλες αυτές τις φωτιές. Υπάρχει ένα άλλο στοιχείο που έχει αποκαλύψει ο Σάββας Καλεντερίδης: Η αποδόμηση της Πυροσβεστικής. Τις ημέρες της πυρκαγιάς, η Πυροσβεστική δεχόταν τηλεφωνήματα από “απεγνωσμένους πολίτες” που κατήγγειλαν πυρκαγιές σε διάφορα σημεία. Οι πυροσβέστες με τα οχήματα έσπευδαν στα σημεία και διαπίστωναν ότι δεν υπήρχε φωτιά. Το πλέον περίεργο είναι ότι για τα εκατοντάδες τηλεφωνήματα έγινε ανάκριση και έρευνα στην οποία ενεπλάκη και η ΕΥΠ. Όμως δεν ήταν δυνατό να εντοπιστεί το από πού έγιναν. Εσείς, τώρα, πιστεύετε ότι αν κάποιος ήθελε να κάνει φάρσα, θα μπορούσε να κρυφτεί και από την… ΕΥΠ;

Ο Δένδιας

Η ιστορία, βέβαια, επαναλαμβάνεται. Γι’ αυτό και ο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, κατά στην επίσκεψή του στο Συντονιστικό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος, έκανε λόγο για σοβαρές ενδείξεις εμπρησμού στα πύρινα μέτωπα της Χίου και της Ζακύνθου που εξακολουθούν να μαίνονται .
«Σε πολλές περιπτώσεις έχουμε ενδείξεις, αν όχι αποδείξεις, εμπρησμού εκ προθέσεως» είπε , επισημαίνοντας ότι για το λόγο αυτό έχει ζητηθεί η βοήθεια των ειδικών υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να προστατέψουμε τη ζωή και την προστασία των Ελλήνων πολιτών», τόνισε.

Σχόλιο ιστολογίου: Για την ακρίβεια, "ο κόσμος τό 'χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι". Και το χειρότερο απ' όλα είναι πως οι Ελληνικές κυβερνήσεις (μαζί με την σημερινή) προτιμούν να σιωπούν, για να μην "χαλαστούν" με "φίλους". Και στην επιλογή τους αυτή "δένουν" χέρια αρμοδίων υπηρεσιών...
Σήμερα ξεκινάω την στήλη μου μετά από αφόρητες πιέσεις του Κωνσταντίνου. Από δω με έφερνε, από εκεί το πήγαινε, από παραπέρα με στρίμωχνε, τελικά μου άρεσε (μην πάει το μυαλό σας στο πονηρό, θα σας μαλώσω) και ενέδωσα, μπήκα στον χορό και θα χορέψουμε όλοι μαζί. Και μην ανησυχείτε, γιατί το ρεπερτόριο θα έχει Καλαματιανά, Τσάμικα, Βαλσάκια, ανατολίτικο φολκλόρ, μέχρι και αμερικανική κάντρι. Απ' όλα σας λέω, εκτός από τζατζίκι, γιατί το απεχθάνομαι...

Κάπου διάβασα πως οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έχουν σχέδιο για ανατροπή της ειρήνης και της ασφάλειας στο εσωτερικό της Ελλάδας, ενώ στο ίδιο δημοσίευμα αφήνονται υπόνοιες ακόμη και για απώλεια Ελληνικών εδαφών μέσω τουρκικής επέμβασης.
Με το ένα χέρι στην Κουμουνδούρου και το άλλο στο Μαξίμου (διάγων όρκον τινά), σας διαβεβαιώ πως αυτά αποτελούν ψευδέστατες καταγγελίες και δηλώσεις, οι οποίες σκοπό έχουν να αποπροσανατολίσουν. Φυσικά η χώρα δεν κινδυνεύει με εκτροπή και απώλεια της ασφάλειας των πολιτών της από την τουρκική ΜΙΤ. Ολόκληρη κυβέρνηση έχουμε (σειρά κυβερνήσεων, για να είμαστε και αντικειμενικοί) η οποία εργάζεται πυρετωδώς προκειμένου να εκτρέψει το πολίτευμα και να επιβάλει την απόλυτη ανασφάλεια στους πολίτες. Σιγά μην επιτρέψει ο Αντωνάκης στον Ερντογάν, να του πάρει την ευκαιρία από τα χέρια! Γιατί ευκαιρία; Μα, πότε άλλοτε θα του δοθεί η δυνατότητα να αποδείξει πόσο πιστός είναι στη Νέα Τάξη και φυσικά-φυσικά, στις τράπεζες; Έτσι, έχει δώσει τον καλύτερό του εαυτό (στον σταυρό που κάνω και στο ψωμί που τρώω, σας ορκίζομαι ότι αυτά που κάνει είναι τα καλύτερα… και δεν θέλω να σας μαυρίσω την ψυχή τι θα παθαίναμε αν έκανε τα χειρότερα…) για να διαλύσει την χώρα όσο πιο γρήγορα μπορεί. «Κατεδαφίσεις κρατών, ο Αντωνάκης». Βέβαια, το παιδί δεν είναι μόνο του. Καθημερινά διαβουλεύεται τους τρόπους που θα ακολουθήσει για πιο καίριο και οδυνηρό αποτέλεσμα. Μην γελάτε, γιατί είναι δύσκολο να σκοτώσεις κάποιον και γρήγορα και με πολύ πόνο… Και αν ο κάποιος είναι ένας ολόκληρος λαός, τότε το πράγμα γίνεται δυσκολότερο. Και όχι τίποτε άλλο, αλλά να… σκέφτομαι που δεν πληρώνεται και σαν πρωθυπουργός, αλλά μόνο σαν βουλευτής! Τόση δουλειά με έναν μισθό μόνο, δεν λέει! Αλλά γι αυτό φταίει ο… Στουρνάρας. Όνομα και πράμα κι αυτό το παιδί!

Ένα άλλο που έμαθα και αφορά τον Στουρνάρα, είναι μία δήλωσή του (την οποία φέρεται να έκανε παραμιλώντας καθώς έβγαινε από την πύλη του Μαξίμου) μέσω της οποίας ομολόγησε πως δεν έχει κανέναν σκοπό να κρεμαστεί στο Σύνταγμα! Άντε ρε μεγάλε! Και το Σύνταγμα (ξέρεις, εκείνο το βιβλίο το μεγάλο που το ξεσκίζεις κάθε μέρα…) που το ισοπεδώνεις κάθε μέρα; Ούτε ο Πακιστανός της Πάρου να ήταν! Είμαι σίγουρος πως εκείνος θα έδειχνε μεγαλύτερο σεβασμό ή και φόβο. Αλλά ο Στουρνάρας, δεν καταλαβαίνει τίποτε… ή μήπως άρχισε να καταλαβαίνει πως το κρέμασμα δεν το γλιτώνει; Ελπίζω μόνο, να μην τον ενοχλεί που δεν θα είναι στην πρώτη σειρά, αφού άλλοι έχουν βάλει σοβαρές υποψηφιότητες για τις πρώτες θέσεις (και έχουν και φωτογένεια, όχι σαν τον Στουρνάρα που μου θυμίζει πατάτα που την χτύπησε περονόσπορος)…

Ένας Γιώργος την ημέρα κάνει τον γιατρό σας πέρα! Είπα γιατρός; Πού να τον βρεις. Όποιος βρει γιατρό σήμερα, κερδίζει το ΛΟΤΤΟ κι ένα ταξίδι μαζί με τον Γιώργο στο διάστημα. Γιατί, μαθαίνω πως τελευταίως ενδιαφέρεται πολύ το παλικάρι για τα διαστημικά ταξίδια. Λέτε να το πήρε χαμπάρι κι αυτός πως στον πλανήτη Γη δεν την γλιτώνει, αφού παντού υπάρχουν Έλληνες; Τές, πα. Ο Γιώργος διαμαρτύρεται! Δεν τα μάθατε; Θύμωσε (μου σηκώθηκε η τρίχα, λέμε) επειδή τον διασύρουν πως κάνει καλοκαιρινές διακοπές (τις έχω χάσει στο μέτρημα) πληρώνοντας αμύθητα ποσά! Και φυσικά ο Γιώργος έχει δίκιο. Πάντα είχε δίκιο. Από το «λεφτά υπάρχουν», μέχρι και την τελευταία του αίτηση για… νεροτσουλήθρες! Είναι δυνατόν να κάνει διακοπές χωρίς νεροτσουλήθρες; Κι αν έχει κι εκείνο το παπάκι μαζί του, δεν έχει δικαίωμα και το παπί να κολυμπήσει σε καθαρά νερά και όχι μαζί με την μπλέμπα; Καλά κάνει και διαμαρτύρεται το Γιώργο. Η στήλη μαθαίνει πως ό,που πηγαίνει δεν πληρώνει δεκάρα τσακιστή. Κρατάει τις οικογενειακές παραδόσεις και τις πολιτικές συνήθειες. Σιγά μην πληρώσει πολιτικός! Πού το είδατε αυτό, να ανάψω λαμπάδα στην Παναγία της Τήνου και να πάω χωρίς να φοράω ούτε επιγονατίδες! Τίποτε δεν πληρώνει ο Γιώργος και ο κάθε Γιώργος. Μόνο μία διαφορά υπάρχει. Ο Γιώργος κάνει διακοπές και με σκάφος υπό Ισραηλινή σημαία. Το πιάσατε το υπονοούμενο; Αν όχι, να σας πληροφορήσω ότι η Ισραηλινή σημαία μάλλον «έπιασε» στο Καστελλόριζο και νότια της Κρήτης. Έτσι δεν είναι Γιώργο μου;

Αν σας πω ότι έχω μεγάλο άγχος, θα με πιστέψετε; Και πως να μην έχω άγχος, ο άνθρωπος, όταν βλέπω μία ολόκληρη κυβέρνηση να αγωνιά για το πως θα μας ανακοινώσει τα νέα μέτρα. Τα νέα μέτρα που έφτιαξε ο Βενιζέλος σαν υπουργός, τώρα φοβάται να τα ανακοινώσει η τρικολόρ κυβέρνηση! Καταλαβαίνετε τι άγχος περνάνε οι άνθρωποι; Κι έχουν και άλλα μέτρα που θα μας ανακοινώσουν πριν τα Χριστούγεννα, επειδή θα πρέπει να πάρουμε άλλη δόση, επειδή θα πρέπει να έχουμε λεφτά να πληρώνουμε τόκους, άσχετα με το ότι το χρέος ανεβαίνει! Το λοιπόν, για να το ξεκαθαρίζουμε. Οι άνθρωποι είναι αγχωμένοι και φοβούνται (την κρεμάλα που είπε και ο Στουρνάρας) πως αν τα ανακοινώσουν θα λιντσαριστούν, πως αν τα πάνε για ψήφιση στη Βουλή θα μείνουν αυτοί κι ο κούκος (αν και όλο και κάποιοι τρόποι θα βρεθούν να πειστούν οι φοβικοί βουλευτές) και πως τελικά, έτσι όπως πάει το πράγμα, δεν βγάζουν τη χρονιά. Όχι ότι θα γίνουν εκλογές, αλλά περιμένουν γεγονότα μεγαλύτερα που θα κάνουν την Ελλάδα να ξεχαστεί. Στην ίδια αγωνία (για τα γεγονότα) είναι και η Γερμανία, που φοβάται πως αν δώσει την βοήθεια, υπάρχει πολύ σοβαρή πιθανότητα να χάσει και τη βοήθεια και τα αυγά και τα πασχάλια. Και δώστου και το αναβάλουν... Λέτε να έχουμε τόσο σοβαρές εξελίξεις που μπορούν να κάνουν το "χρέος" της Ελλάδας αόρατο; Αν και το μόνο χρέος που βλέπω εγώ είναι αυτό που έχουν οι πολιτικοί (ο καθένας ας το εκλάβει όπως νομίζει)...


ΥΓ: Ουφ, τελείωσε. Και είχα ένα τρακ... Πέντε φορές στην τουαλέτα πήγα μέχρι να... ολοκληρώσω...


Το φαινόμενο της «αραβικής άνοιξης» και του γεωπολιτικού ντόμινο που αυτό παράγει αποτελεί ένα πολυσύνθετο πλέγμα παραγόντων και αιτιών. Ένας τρόπος να το εξετάσει κανείς είναι ως «σύγχρονη σταυροφορία». Τα μέσα άλλαξαν με τους αιώνες και η αντιστοιχία δεν είναι απόλυτη, μολαταύτα οι ομοιότητες είναι σαφέστατες, όπως και η νοοτροπία που οδηγεί σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις της Δύσης.

Η παρέμβαση της Δύσης είναι χιλιοτεκμηριωμένη και εκτείνεται από την προπαγάνδα και την αδιόρατη προσφορά τεχνογνωσίας και στρατηγικής μέχρι την ξεκάθαρη στρατιωτική βοήθεια και επέμβαση, όπως αυτή που αναμένεται στην Συρία. Η μεγάλη διαφορά με τις απροκάλυπτες επεμβάσεις του παρελθόντος είναι ότι σήμερα η Δύση «το κάνει να φανεί σαν ατύχημα»: από μόνη της ολόκληρη η Μέση Ανατολή εξερράγη∙ από μόνα τους αποφάσισαν όλα αυτά τα κράτη να αποτάξουν τους τυράννους τους – οι οποίοι είχαν επιτύχει να αποκρύψουν όλα αυτά τα χρόνια από την Δύση την στυγερή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που μεθόδευαν, όπως στην περίπτωση του Καντάφι, με τον οποίο η Δύση είχε πολυετή αγαστή συνεργασία πριν ανακαλύψει την φρικτή του φύση.

Τα Νέα Μέσα προσέφεραν, σύμφωνα με την κρατούσα ρητορική, απλώς ένα μέσο εκδημοκράτισης: δεν λειτούργησαν ούτε ως χειραγώγηση από όσους ξέρουν να τα παίζουν στα δάχτυλα, ούτε ως ακούσια στρατολόγηση από τους μάστορες της αντίστοιχης πειθούς. Σύμφωνα με την κρατούσα ρητορική, όλη η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε κατά τις «πολύχρωμες» ή «πορτοκαλί» επαναστάσεις (ΟΤΠΟΡ, Σερβία κλπ) δεν αξιοποιήθηκε «άνωθεν» για να εκβιαστεί μια κατάσταση στην Μέση Ανατολή, αλλά οι επαναστατούντες ανακάλυψαν αυτήν την τεχνογνωσία από μόνοι τους.

Πρόχειρη και ολίγον αστεία η προσπάθεια της Δύσης να αποκρύψει ότι πίσω από τις λέξεις κρύβεται Εκείνη: εκτός αν αυτό το αφήγημα προσφέρεται απλώς για να ηρεμούμε τις συλλογικές μας συνειδήσεις, όχι για να το πιστέψουμε πραγματικά.

Τότε, στις σταυροφορίες, το πρόσχημα ήταν η «απελευθέρωση των Αγίων Τόπων»: σήμερα είναι η θεάρεστη επιβολή της «Ντημόκρασυ», η μάχη ενάντια σε φρικτούς τυράννους. (Από το πολύ του έρωτος για την «Ντημόκρασυ» προκύπτουν και ιλαροτραγικά μορφώματα, όπως η προταθείσα ονομασία για τα Σκόπια… «Δημοκρατική Δημοκρατία της Μακεδονίας» – Democratic Republic of Macedonia).

Η Δύση αποφάσιζε και αποφασίζει ποιο είναι το καλό και ποιο είναι το κακό, ποιο είναι το σωστό και ποιο είναι το λάθος, και επιβάλλει το «καλό» και το «σωστό» διά μαχαίρας πάντοτε ευλογημένης από την εκάστοτε ιερολογία. Η επιβολή της Ντημόκρασυ είναι η νέα απελευθέρωση. Είναι ομολογουμένως εντυπωσιακή η ανάγκη της Δύσης να αναζητά πάντοτε πρόσχημα: άλλα καθεστώτα αυτοκρατορικού τύπου μεθόδευαν το γεωστρατηγικό τους συμφέρον με πολύ συντομότερες, ηπιώτερες αφηγήσεις και κόντρα-αφηγήσεις. Το εντυπωσιακό βέβαια δεν είναι ότι αυτή η ανάγκη εμφανίζεται σήμερα, στην εποχή της πολιτικής ορθότητας και των ατομικών δικαιωμάτων, αλλά ήδη από τότε, με την θεόπνευστη αποστολή της απελευθέρωσης τόπων αγίων.

Μια ακόμα πραγματικά μεγάλη διαφορά είναι η εξής: ενώ η τότε παρέμβαση της Δύσης αντιμαχόταν τα μουσουλμανικά καθεστώτα, σήμερα ουσιαστικά τα… επιβάλλει. Η άνθηση της πολιτικής εκδοχής του μουσουλμανικού στοιχείου (Αδελφοί Μουσουλμάνοι κλπ.) στην νέα, «εκδημοκρατισμένη» εκδοχή των κρατών της «αραβικής άνοιξης» είναι πραγματικά εντυπωσιακή, και αντικαθιστά καθεστώτα με σαφώς μεγαλύτερη ανεκτικότητα στο μη-μουσουλμανικό στοιχείο (να σημειωθεί ότι αυτή η εξέλιξη καταλαμβάνει εντελώς εξαπίνης το «Δόγμα Νταβούτογλου», το οποίο πλέον σε μεγάλο βαθμό χρήζει επανασχεδιασμού). Μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινής γνώμης εξεπλάγη με αυτήν την εξέλιξη, θεωρώντας ότι πιο «ήπια», ανεκτικά και δυτικόφιλα καθεστώτα θα λάμβαναν την θέση των «τυράννων».

Δεν πρέπει όμως να συγχέουμε την «κοινή γνώμη» όπως αυτή εκφράζεται στην δημοσιογραφία και στην μπλογκόσφαιρα με τον στρατηγικό σχεδιασμό των θεσμών που συγκροτούν την αυτοκρατορική δομή της «Δύσης» ως Αμερικής και συμμάχων. Η αντίληψη ότι αυτήν την εξέλιξη δεν την περίμεναν και δεν την επιθυμούσαν όσοι προκάλεσαν ή υποβοήθησαν την «άνοιξη» είναι, τουλάχιστον, αφελέστατη. Το ερώτημα παραμένει, με ποιόν τρόπο βοηθά τα στρατηγικά συμφέροντα της Δύσεως η εγκαθίδρυση σκληρών ή αρκετά σκληρών μουσουλμανικών καθεστώτων στις «απελευθερωθείσες» χώρες.

Μια ενδεχόμενη απάντηση είναι ότι η Δύση λόγω της ανερχόμενης «απειλής» του Ισλάμ, θεώρησε ότι με το να επιβάλει μουσουλμανικά – ελεγχόμενα καθεστώτα, θα μπορεί να ελέγξει την πολύτιμη σε υδρογονάνθρακες Μέση Ανατολή.

Η «Νέα Σταυροφορία» βρίσκεται πάντως ακόμα εν εξελίξει, οπότε δεν έχουμε παρά να αναμένουμε την συνέχειά της – και κυρίως, την τελική της απόληξη.

Κ.Λ.Μ.
Με εντολή του πρωθυπουργού κόβονται οι πιστώσεις του 2012 προς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και Σωματεία, ενώ θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση τα κονδύλια για το 2013.

Με εντολή του Αντώνη Σαμαρά, δεσμεύονται όλες οι πιστώσεις που είναι εγγεγραμμένες στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012 και αφορούν επιχορηγήσεις προς ΜΚΟ και Σωματεία, ενώ από το 2013 όλες πλέον οι δαπάνες θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση.

Σχετική επιστολή απέστειλε προς όλους τους υπουργούς ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Παναγιώτης Μπαλτάκος, στο πλαίσιο της προσπάθειας για εξοικονόμηση πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό.


Επιστολή προς τους βουλευτές όλων των πτερύγων της Βουλής, με την οποία τους καλεί να στηρίξουν την πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων για τη «σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τις συνθήκες και τις ευθύνες για την υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο τον Μάιο του 2010», απέστειλε ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 144 του κανονισμού της Βουλής, για να συζητηθεί πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, θα πρέπει να κατατεθεί σχετικό αίτημα από τουλάχιστον 60 βουλευτές για αυτό και δεν αρκούν μόνο οι υπογραφές των 20 βουλευτών, που αποτελούν την κοινοβουλευτική δύναμη των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Στο οκτασέλιδο κείμενο με την πρόταση του, την οποία απέστειλε και στον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο κ. Καμμένος κάνει, μεταξύ άλλων, λόγο για σχέδιο λεηλασίας της χώρας, με πρωταγωνιστές τόσο τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, όσο και άλλους κυβερνητικούς τραπεζικούς και άλλους αξιωματούχους.
By Alexander Cooley

Κατά την τελευταία δεκαετία, ο κόσμος έχει αρχίσει να λαμβάνει περισσότερο υπόψη του την Κεντρική Ασία. Για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, η περιοχή είναι ένας πολύτιμος κόμβος εφοδιασμού για την πολεμική προσπάθεια στο Αφγανιστάν. Για τη Ρωσία, είναι μια αρένα στην οποία ασκεί πολιτική επιρροή. Για την Κίνα, είναι μια πηγή ενέργειας και ένας κρίσιμος εταίρος για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της ανήσυχης επαρχίας Xinjiang στα δυτικά του Μέσου Βασίλειου. Ορισμένοι σχολιαστές αναφέρονται στην ανανεωμένη δραστηριότητα της Ουάσιγκτον, της Μόσχας και του Πεκίνου στην περιοχή ως μια σύγχρονη επανάληψη του Μεγάλου Παιχνιδιού.

Αλλά σε αντίθεση με τη Βρετανική και τη Ρωσική αυτοκρατορία στην εποχή του ανταγωνισμού και των κατακτήσεων, οι κυβερνήσεις της Κεντρικής Ασίας έχουν αρχίσει να αξιοποιούν το ανανεωμένο εξωτερικό ενδιαφέρον ως κυρίαρχο πλεονέκτημα τους, αποκρούοντας τις προβληματικές απαιτήσεις και ενισχύοντας τον εγχώριο πολιτικό έλεγχο. Ως εκ τούτου, η περίπτωση της Κεντρικής Ασίας σήμερα δεν είναι μια αναγωγή στο παρελθόν, αλλά ένας οδηγός για το τι πρόκειται να έρθει: η άνοδος νέων παικτών και η παρακμή της δυτικής επιρροής σε έναν πολυπολικό κόσμο.

Το πρώτο μάθημα από την εμπλοκή της Κίνας, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κεντρική Ασία είναι ότι έχει ενισχυθεί η εξουσία των κυβερνώντων τις χώρες της περιοχής, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να βάζουν τους μνηστήρες να ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλο και να κερδίζουν έτσι οικονομικά οφέλη και πολιτική στήριξη, όπου είναι δυνατόν. Στο πιο εντυπωσιακό περιστατικό, το 2009, ο πρόεδρος Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ της Κιργιζίας, η οποία φιλοξενεί διαμετακομιστικό κέντρο στο Μανάς, ξεκίνησε έναν πόλεμο προσφορών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, απειλώντας να κλείσει τη βάση. Απέσπασε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από τις δύο πλευρές, με τη μορφή ενός Ρωσικού πακέτου βοήθειας και μιας ανανέωσης της μίσθωσης σε υψηλότερο μίσθωμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Από το 2008, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης καταβάλει ως τέλη διέλευσης, περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια ετησίως [1], στο Ουζμπεκιστάν και άλλες κυβερνήσεις της Κεντρικής Ασίας για να μεταφέρουν τον απαραίτητο εξοπλισμό στο Αφγανιστάν μέσω του Βόρειου Δικτύου Εφοδιασμού.

Η ίδια συνταγή εφαρμόζεται και αλλού. Η διαθεσιμότητα εναλλακτικών κρατών-προστατών έχει κάνει τη στρατηγική εμπλοκή των ΗΠΑ πιο ακριβή παντού, τόσο από άποψη δολαρίων όσο και πολιτικής. Το 2008, ο Πρόεδρος του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα αρνήθηκε να παρατείνει μια δεκαετή μίσθωση της βάσης των ΗΠΑ στη Μάντα, αφού του είχαν προσφερθεί 500 εκατ. δολάρια για την αναβάθμιση της μονάδας από μια εταιρεία διαχείρισης λιμένων του Χονγκ Κονγκ. Ο Στίβεν Κουκ, συνεργάτης στο Council on Foreign Relations, έχει παρατηρήσει [2] ότι στην μετα-επαναστατική Αίγυπτο οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέχισαν να παρέχουν βοήθεια ως αντάλλαγμα για τα δικαιώματα υπερπτήσεων και πρόσβασης του καναλιού του Σουέζ, ακόμη και καθώς η μόχλευση των ΗΠΑ σε όλη τη χώρα μειώνεται. Και κατά τη διάρκεια των επτά μηνών της ψυχρότητας του Πακιστάν με την Ουάσιγκτον όταν έκλεισε τις γραμμές εφοδιασμού προς το Αφγανιστάν, η Ισλαμαμπάντ ζήτησε δημόσια την αύξηση των τελών διέλευσης και φλέρταρε με την Κίνα. Τελικά, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρεται να συμφώνησαν να αποδεσμεύσουν 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια για τον πακιστανικό στρατό από το Ταμείο Στήριξης της Συμμαχίας ώστε να ανοίξει πάλι ο διάδρομος ανεφοδιασμού [3].

Το δεύτερο μάθημα είναι ότι η περιφερειακή πολυπολικότητα έχει διαβρώσει την δυτική οικονομική επιρροή. Κατά την τελευταία δεκαετία, η Κίνα έχει αναδειχθεί ως η κορυφαία οικονομική δύναμη στην Κεντρική Ασία. Η κινεζική βοήθεια εκεί, όπως και στην Αφρική και σε άλλες αναπτυσσόμενες περιοχές, δεν είναι εύκολο να κατηγοριοποιηθεί: είναι συνήθως ένα υβρίδιο εξωτερικής βοήθειας, επενδύσεων και δανείων έκτακτης ανάγκης σε κατάσταση αναμονής. Το Πεκίνο στηρίχθηκε έντεχνα σε ένα μοναδικό συνδυασμό αυτών των οικονομικών μέσων με κάθε έναν από τους γείτονές του της Κεντρικής Ασίας. Το 2009, υπέγραψε δάνεια αντί ενεργειακών πακέτων με το ενεργειακά πλούσιο Καζακστάν και το Τουρκμενιστάν. Αυτά τα δάνεια εξασφαλίζουν προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου ή κεφάλαιο στους τοπικούς παραγωγούς. Εν τω μεταξύ, το Πεκίνο έχει αναλάβει σημαντικούς νέους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου για να φέρει την ενέργεια της Κεντρικής Ασίας προς ανατολάς. Τα πακέτα αυτά αντικατοπτρίζουν παρόμοια δάνεια αντί ενέργειας που έχουν συναφθεί με την Ανγκόλα, τη Βραζιλία, το Εκουαδόρ, τη Ρωσία, το Νότιο Σουδάν, το Σουδάν και τη Βενεζουέλα.

Στις φτωχότερες χώρες Κιργιζία και Τατζικιστάν, το Πεκίνο έχει γίνει ένας σημαντικός επενδυτής και βοηθός παροχής ανάπτυξης, με επίκεντρο την παραγωγή ενέργειας, τις διαβιβάσεις και τις μεταφορές, συμπεριλαμβανομένων των δρόμων και σιδηροδρόμων. Πριν από τη σύνοδο κορυφής του SCΟ (Shanghai Cooperation Organisation) το 2012 στο Πεκίνο, η Τράπεζα Εξαγωγών-Εισαγωγών της Κίνας ήταν ήδη ο κύριος δανειστής του Τατζικιστάν. Οι συμμετοχές της επί του συνολικού εξωτερικού χρέους της χώρας σήμερα αναμένεται να φθάσουν το 70%. Τα περισσότερα δυτικά σχόλια εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την περιφερειακή βοήθεια και τις επενδύσεις του Πεκίνου, καθώς οι υποδομές της Κεντρικής Ασίας παραμένουν σε κατάσταση χρόνιας ερείπωσης και οι κινεζικές αναβαθμίσεις θα βελτιώσουν τους διασυνοριακούς περιφερειακούς δεσμούς και θα τονώσουν την περιφερειακή ανάπτυξη.

Όμως, ο χορηγικός ρόλος της Κίνας θέτει επίσης μια σειρά από προκλήσεις που οι Δυτικοί αξιωματούχοι φαίνονται απρόθυμοι να αναγνωρίσουν δημοσίως. Η έλλειψη προτύπων ελέγχου από την Κίνα, η άνευ όρων βοήθειά της, καθώς και η άμεση σχέση της με τα καθεστώτα, μειώνουν τη διαφάνεια των έργων της. Στο Τατζικιστάν, για παράδειγμα, μια καινούργια ιδιωτική υπεράκτια εταιρία χρεώνει τώρα διόδια στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει το Ντουσάνμπε με το Τσανάκ, ο οποίος κατασκευάστηκε ως επί το πλείστον με κινεζικά κεφάλαια, πράγμα που τον καθιστά απρόσιτο για τους χαμηλού εισοδήματος Τατζίκους. Εν τω μεταξύ, η Κίνα δεν διασφαλίζει το συντονισμό με άλλους διεθνείς παράγοντες στο Μπισκέκ ή το Ντουσάνμπε και έτσι ο δανεισμός της και η βοήθειά της στην Κεντρική Ασία επισκιάζει απλώς τις υφιστάμενες δεσμεύσεις από άλλες διεθνείς πηγές. Αυτό το καλοκαίρι, η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει χρηματοδότηση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για έργα υποδομής στην περιοχή. Αν αυτό το πρόγραμμα τεθεί σε ισχύ, θα κάνει την Κίνα πρώτο ξένο επενδυτή στην περιοχή και μάλιστα με διαφορά. Ταυτόχρονα, οι όροι της βοήθειας των ΗΠΑ, η οποία είναι τώρα μια μικρή και μειούμενη πηγή περιφερειακών χρηματικών πόρων, θα καταστεί λιγότερο σημαντική.

Νέοι οικονομικοί πάτρωνες παίζουν παρόμοιο ρόλο στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Στα μέσα Ιουλίου, στο Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας-Αφρικής, στο Πεκίνο, ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο υποσχέθηκε επιπλέον 20 δισ. δολάρια σε δάνεια προς την Αφρική κατά τα επόμενα τρία χρόνια, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει νέα ενεργειακά αποθέματα. Δεσμεύτηκε επίσης να μην επιμείνει όσον αφορά τις προϋποθέσεις για αυτά τα δάνεια, όπως συχνά κάνουν οι χώρες των Δυτικών - κάτι το οποίο χαρακτήρισε ως «ο εκφοβισμός του μεγάλου προς τον μικρό» [4]. Όπως και στην Κεντρική Ασία, κοινωνικά και πολιτικά προγράμματα - κατάρτιση για δεκάδες χιλιάδες Αφρικανούς αξιωματούχους, 18.000 νέες υποτροφίες για σπουδαστές της Αφρικής, κ.λπ. - θα συνοδεύσουν αυτά τα οικονομικά πακέτα.

Στη Μέση Ανατολή, παραδοσιακοί διεθνείς δανειστές, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιμετωπίζουν πλέον ανταγωνισμό από χρηματοδότες του Αραβικού Κόλπου, κυρίως από το πλούσιο Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία. Αμφιβολίες εξακολουθούν να υπάρχουν σχετικά με τη δέσμευση των χωρών αυτών να δώσουν συνέχεια στις υποσχέσεις τους για βοήθεια αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ακόμα κι έτσι, όπως ακριβώς το Τατζικιστάν και η Ανγκόλα έχουν μοχλεύσει τα κινεζικά δάνεια για να αποφύγουν τις απαιτήσεις των δυτικών δανειστών για μεταρρυθμίσεις, έτσι, επίσης έκαναν οι Αρχές της μετεπαναστατικής Αιγύπτου χρησιμοποιώντας την προοπτική της εξασφάλισης πόρων από τον Κόλπο ως μοχλό κατά του ΔΝΤ. Αυτές οι νέες μορφές παρέμβασης αναπροσανατολίζουν την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μακριά από τη Δύση και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διαθέτουν πλέον την ήπια δύναμη για να ελέγξουν την αυξανόμενη ισχύ των νέων αυτών αντίπαλων επικυρίαρχων.

Το τρίτο δίδαγμα είναι ότι οι ελίτ της Κεντρικής Ασίας γίνονται όλο και πιο εχθρικές απέναντι στις αξίες της δύσης - την προώθηση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων - και είναι πλέον ικανές να αντιτεθούν στην κριτική. Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας έδωσε στα καθεστώτα αυτά κάλυψη για να δημιουργήσουν αποτελεσματικές υπηρεσίες ασφαλείας και να πατάξουν την αντιπολίτευση. Η Κίνα, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέργησαν με τις υπηρεσίες της Κεντρικής Ασίας για τον έλεγχο των υπόπτων για τρομοκρατία, χωρίς νόμιμη διαδικασία ακροάσεων, από και προς την περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας δεν μπορεί να περιορίζεται από το διεθνές δίκαιο. Η Ρωσία και η Κίνα ενσωμάτωσαν τις εξωτερικές δράσεις τους στα νέα περιφερειακά θεσμικά πλαίσια, όπως η Συνθήκης του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας.

Οι ελίτ της Κεντρικής Ασίας τακτικά διασύρουν τη Δύση ότι εφαρμόζει διπλά μέτρα και σταθμά για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και επιμένουν ότι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Δύση είναι μέρος του διαλόγου όπως και οι δικές τους παραβάσεις. Νέα περιφερειακά μέσα μαζικής ενημέρωσης προβάλλουν τις φαινομενικές αντιφάσεις της πολιτικής των ΗΠΑ σε διάφορες χώρες, μειώνοντας ακόμη περισσότερο την αξιοπιστία των ΗΠΑ και μεγεθύνοντας το κόστος μιας υποκριτικής πολιτικής. Εν τω μεταξύ, τα έθνη της Κεντρικής Ασίας έχουν κρύψει τα πολιτικά προβλήματά τους με την πρόσληψη δυτικών εταιρειών δημοσίων σχέσεων και μέσω του περιορισμού των δραστηριοτήτων των ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό. Σε απάντηση στο κύμα των «πορτοκαλί» επαναστάσεων στα μέσα της δεκαετίας του 2000 που σάρωσε από την εξουσία τους παγιωμένους ηγέτες που είχαν δεσμούς με το Κρεμλίνο, οι νέοι παγιωμένοι ηγέτες της Κεντρικής Ασίας ομοίως θεσπίζουν περιοριστικούς νόμους εγγραφής και χρηματοδότησης για να μειώσουν τις δραστηριότητες των υπό δυτική αιγίδα ΜΚΟ. Σε αυτές τις προσπάθειες, είχαν την ισχυρή υποστήριξη της Μόσχας και του Πεκίνου.

Ομοίως, η πρόσφατη καταστολή ομάδων όπως το Freedom House και το Εθνικό Δημοκρατικό Ινστιτούτο στην Αίγυπτο έχει κάνει δύσκολο το πολιτικό περιβάλλον για τις δυτικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στην Αίγυπτο. Και σε χώρες τόσο διαφορετικές όπως το Αζερμπαϊτζάν, η Αιθιοπία, το Εκουαδόρ, ο Παναμάς, η Ρωσία, η Ουγκάντα και το Βιετνάμ, οι κυβερνήσεις έχουν τροφοδοτήσει πρόσφατα το φόβο περί ξένων επεμβάσεων για να δικαιολογήσουν τη νέα δια νόμου καταπίεση των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

Εν τω μεταξύ, τα κράτη της Κεντρικής Ασίας έχουν δημιουργήσει οργανισμούς που μιμούνται τη μορφή, αλλά όχι τη λειτουργία των δημοκρατικών εκλογικών παρατηρητηρίων. Από το 2005, για παράδειγμα, τόσο η υπό ρωσική ηγεσία Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών όσο και η SCO έχουν στείλει ομάδες παρακολούθησης εκλογών στην περιοχή. Οι παρατηρητές έχουν παραδώσει εκτιμήσεις για πρόδηλη νοθεία στις εκλογές των χωρών της Κεντρικής Ασίας. Αλλά, αυτοί οι νέοι εκλογικοί παρατηρητές δεν δημοσιεύουν οδηγούς για την αποστολή τους, ούτε έχουν υπογράψει τον Κώδικα του 2005 των Ηνωμένων Εθνών για την Συμπεριφορά των Διεθνών Παρατηρητών για τις Εκλογές. Με τον τρόπο αυτό, οι ομάδες αυτές έχουν υπονομεύσει τον υποστηριζόμενο από τη δύση έλεγχο και την ουσία της δουλειάς τους.

Ορισμένοι σχολιαστές έχουν ζητήσει από Αμερικανούς και Ευρωπαίους πολιτικούς να εγκαταλείψουν την κριτική και η προσήλωσή τους σε θέματα αξιών να παραμείνει σχετική ανάλογα με τον κάθε διεθνή εταίρο σε αυτόν το νέο πολυπολικό κόσμο. Ωστόσο, μαζί με την αμερικανική στρατιωτική και οικονομική δύναμη, η δέσμευση στις αξίες είναι ακριβώς αυτό που διακρίνει την υπό δυτική ηγεσία διεθνή τάξη - παρ' όλες τις καλά τεκμηριωμένες αντιφάσεις και αδυναμίες της. Επιπλέον, είναι η προοπτική της δυτικής δέσμευσης που παρέχει στις αναπτυσσόμενες χώρες μόχλευση για τις δικές τους δύσκολες συναλλαγές με τις αναδυόμενες δυνάμεις όπως η Ρωσία και η Κίνα. Ο υποβιβασμός ή η απόρριψη των κανονιστικών δεσμεύσεων προς όφελος του γεωπολιτικού πραγματισμού στην Κεντρική Ασία, όπως και σε άλλες περιοχές, θα σηματοδοτήσει την υποταγή των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον στον μετα-δυτικό κόσμο, και όχι την επιτυχή συμμετοχή τους σε αυτόν.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε τη Δύση να μην προβεί σε μονομερή ενέργεια κατά της Συρίας και τόνισε ότι Ρωσία και Κίνα συμφωνούν ότι οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη του ΟΗΕ είναι ανεπίτρεπτες, μετέδωσαν σήμερα τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

"Η Ρωσία και η Κίνα βασίζουν τη διπλωματική τους συνεργασία στην ανάγκη να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες του διεθνούς δικαίου και των αρχών που περιλαμβάνονται στον Χάρτη του ΟΗΕ και να μην επιτρέπεται η παραβίασή τους», φέρεται ότι δήλωσε ο Λαβρόφ σύμφωνα με το Ιντερφάξ, σε συνάντησή του με τον Ντάι Μπινγκούο, σύμβουλο του κινεζικού κράτους.

"Πιστεύω ότι αυτός είναι ο μοναδικός σωστός δρόμος υπό τις παρούσες συνθήκες», τόνισε ο ρώσος υπουργός. Τα σχόλια αυτά έκανε ο Λαβρόφ μια ημέρα μετά τη δήλωση του αμερικανού προέδορυ Μπαράκ Ομπάμα ότι οι αμερικανικές δυνάμεις είναι πιθανό να στραφούν κατά του Μπασάρ αλ-'Ασαντ εάν ο σύρος πρόεδρος χρησιμοποιήσει χημικά όπλα κατά των ανταρτών που επιδιώκουν την ανατροπή του.

Πηγή: ΑΜΠΕ


Έχει ειπωθεί αρκετές φορές ακόμα και από επίσημα χείλη, ότι η καταστροφή του καλοκαιριού το 2007 ήταν πιθανότατα έργο πρακτόρων ξένων μυστικών υπηρεσιών. Φαίνεται πως και αυτή τη φορά υπάρχει ένα σχέδιο πίσω από τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές στα νησιά μας.

Τόσο η πυρκαγιά της Χίου, που ξέσπασε στις 2:30 τα ξημερώματα, σε δύσβατο σημείο και δίπλα από μία Μονή, όσο και αυτή της Ζακύνθου, όπου ξέσπασαν ταυτόχρονα δεκάδες εστίες σε εκ διαμέτρου αντίθετα σημεία, έχουν δημιουργήσει στις Αρχές τη βεβαιότητα ότι είναι έργο εμπρηστών. Ποιοι είναι αυτοί οι εμπρηστές όμως; Πώς γίνεται να ξεσπούν δύο τόσο ύποπτες πυρκαγιές στα δύο Βορειοδυτικά και Βορειοανατολικά άκρα της χώρας; Γιατί αναγκάζεται η Πολιτεία να αναθέσει την έρευνα στην ΕΥΠ;

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε πλήρη επιβεβαίωση του ρεπορτάζ «Τούρκοι πίσω από το ολοκαύτωμα της Χίου;», o ίδιος ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, από το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που βρέθηκε σήμερα, δήλωσε:

«Τις τελευταίες ημέρες η χώρα αντιμετωπίζει μία εξαιρετικά δυσχερή συγκυρία στο μέτωπο των πυρκαγιών. Αντιμετωπίζουμε έναν απίστευτα μεγάλο αριθμό πυρκαγιών. Για να σας δώσω έναν αριθμό: Το τελευταίο δεκαήμερο έχουμε 589 πυρκαγιές. Μόνο σήμερα το πρωί έχουν εκδηλωθεί 16 νέες πυρκαγιές. Στο πλαίσιο αυτό και με αίσθηση των προβλημάτων σε επίπεδο υλικού, τα οποία ήδη πολύ καλά γνωρίζετε, η Πυροσβεστική Υπηρεσία καταβάλλει μια υπεράνθρωπη προσπάθεια για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών. Και θα ήθελα βαθιά να ευχαριστήσω τις γυναίκες και τους άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια. Θα ήθελα επίσης να πω ότι σε πολλές περιπτώσεις έχουμε ενδείξεις, αν όχι αποδείξεις, εμπρησμών εκ προθέσεως. Για τον λόγο αυτό έχω ζητήσει ήδη πέρα από τη βοήθεια της Ελληνικής Αστυνομίας και των ειδικών υπηρεσιών της, τη βοήθεια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουμε τη ζωή και την περιουσία των Ελλήνων πολιτών».
Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο υπουργός απάντησε ότι οι περιπτώσεις αυτές αφορούν όχι μόνο τη Χίο αλλά και την Ζάκυνθο.

Εντελώς «συμπτωματικά», λίγες μόλις ημέρες πριν, το μοναδικό από τα δύο αξιόμαχα ρώσικα χοβερκραφτ αποβατικά σκάφη «Zubr», παραδίδεται στις φλόγες μέσα στον Ναύσταθμο του Πολεμικού Ναυτικού. Μια φωτιά, τουλάχιστον «περίεργη»: Το συγκεκριμένο σκάφος χρησιμοποιείται για ταχεία αποβατική επέμβαση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, σε περίπτωση που δεχθούμε εισβολή εχθρικών δυνάμεων, που όλοι αναγνωρίζουμε ποιες μπορεί να είναι αυτές. Μάλιστα μία πληροφορία ανέφερε ότι το συγκεκριμένο σκάφος βάφτηκε πρόσφατα με ένα βραδυφλεγές βερνίκι, που προμηθευτήκαμε από τις ΗΠΑ και για το οποίο η κατασκευάστρια ρωσική εταιρεία δεν έδινε πιστοποίηση. Το σκάφος, αντί να έχει μία «βραδεία ανάφλεξη», έγινε παρανάλωμα σε αστραπιαίο χρόνο….

Με αυτά τα δεδομένα, πόσο εύλογο είναι να θεωρηθούν άσχετες οι μόλις μερικούς μήνες έκανε εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού για το Καστελόριζο; Ο Ταγίπ Ερτογάν προανήγγειλε έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ του ελληνικού νησιού! Το ότι οι Τούρκοι ορέγονται το νησί το γνωρίζουμε πλέον και επισήμως, αφού το Καστελόριζο αποτελεί το αγκάθι στη «μασχάλη» της Τουρκίας το οποίο αναχαιτίζει την ΑΟΖ που οραματίζεται η Άγκυρα.

Πρόσφατα ξεκίνησε ακτοπλοϊκή σύνδεση για μεταφορά τουριστών από το Κας της Τουρκίας στο Καστελόριζο και πίσω και μάλιστα πριν μερικά 24ωρα ο Τούρκος υπουργός για θέματα Ε.Ε Μπαγίς πρότεινε να χρησιμοποιείται το αεροδρόμιο του Καστελόριζου για διασύνδεση με το Κας. Πολλά έχουν γραφτεί για προσπάθειες «ξένων» επενδυτών να αγοράσουν οικόπεδα εκεί, ενώ πρόσφατα ακόμα και χάρτης της Ε.Ε που αποσύρθηκε μετά από ελληνικό διάβημα διαμαρτυρίας περιελάμβανε το Καστελόριζο ως ελληνικό έδαφος… Η τουρκική εφημερίδα Posta στις εσωτερικές σελίδες της και με τον τίτλο «Τα μάτια των Τούρκων στραμμένα στα ελληνικά νησιά» γράφει ότι η Ελλάδα «που βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και ενδέχεται να βγει από τη ζώνη του ευρώ, έχει βγάλει προς πώληση ακόμα και τα νησιά της». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο συντονιστής του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας Πάνος Πρωτοψάλτης δήλωσε ότι υπάρχουν τουρκικές εταιρείες που ενδιαφέρονται για τα λιμάνια. Επίσης, φιλοξενούνται δηλώσεις μέλους του ΔΣ του τουρκικού επενδυτικού Ομίλου Global ότι «θα λάβουμε μέρος στις ιδιωτικοποιήσεις, θα συμμετάσχουμε στους διαγωνισμούς για τις ιδιωτικοποιήσεις όλων των λιμένων των νησιών, εκτός της Αθήνας και Θεσσαλονίκης». Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Τουρκίας-Ελλάδας του Συμβούλιου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων Σελίμ Εγκελί δήλωσε ότι τώρα είναι ο καιρός για τις τουρκικές εταιρείες για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Η Taraf στις εσωτερικές σελίδες και με τον τίτλο «Τα βλέμματα των Τούρκων στραμμένα στην Ελλάδα», γράφει ότι μετά το πράσινο φως που άναψε η Επιτροπή Ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα για την ιδιωτικοποίηση των λιμένων και των μαρίνων της χώρας, οι επιχειρηματίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τις μαρίνες και τα λιμάνια στα νησιά. Η Vatan γράφει για το θέμα στην πρώτη σελίδα και στην συνέχεια στις εσωτερικές με τον τίτλο «Είμαστε υποψήφιοι για τα λιμάνια του γείτονα». Στο δημοσίευμα γράφει ότι η Ελλάδα πουλάει όσο-όσο από το λαχείο μέχρι τα λιμάνια και τις μαρίνες. Οι μεγαλύτεροι υποψήφιοι για τα λιμάνια και τις μαρίνες είναι οι Τούρκοι επιχειρηματίες οι οποίοι θα λάβουν μέρος στους διαγωνισμούς.

Αναφορά στο ενδιαφέρον των Τούρκων επιχειρηματιών γίνεται και στις υπόλοιπες εφημερίδες με χαρακτηριστικούς τίτλους: «Τα βλέμματα των Τούρκων στραμμένα στα λιμάνια του γείτονα», «Υποψήφιες οι τουρκικές εταιρείες για τα ελληνικά λιμάνια», «Ο επιχειρηματίας Κότς άνοιξε τον δρόμο και οι Τούρκοι επιχειρηματίες επιθυμούν να πάρουν μαρίνες στην γείτονα». «Ο όμιλος Global θέλει τα λιμάνια της Ελλάδας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τουρκικός στρατός έχει εκπονήσει ακόμα και σενάρια απόβασης στο Καστελόριζο, σχεδιάζοντας ακόμα και σχετικούς χάρτες, ανάλογους με αυτούς της υπόθεσης του σχεδίου «Βαριοπούλα» για τον Έβρο που περιελάμβανε και κινήσεις αποσταθεροποίησης στην Ελλάδα και προβοκάτσιας πριν την… «εισβολή». Όσο καιγόταν άλλωστε η Χίος, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης αλώνιζε στην Θράκη, δήθεν για το ραμαζάνι, προωθώντας στο ακέραιο την τουρκική προπαγάνδα… που δυστυχώς οι ελληνικές κυβερνήσεις επέτρεψαν επί σειρά ετών να βρίσκει γόνιμο έδαφος στην περιοχή.

Είναι σαφές ότι οι πολλές συμπτώσεις μαζί παύουν να συνιστούν σύμπτωση. Είναι σαφές ότι η γειτονική Τουρκία, που πάντοτε εποφθαλμιά τα εδάφη και τα δίκαια της Ελλάδας, δεν αφήνει τη δύσκολη για τη χώρα μας συγκυρία να περάσει ανεκμετάλλευτη. Όσο οι ξένοι δανειστές μας υποχρεώνουν την Ελλάδα σε νέες θυσίες (μέχρι και περικοπές σε δαπάνες καίριες ακόμη και για την άμυνα της χώρας) και μας στριμώχνουν περισσότερο, τόσο οι Τούρκοι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να δυσχεράνουν τη θέση της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα. Και, προφανώς, δε θα σταματήσουν μόνο στα θεμιτά μέσα τον αγώνα τους να προωθήσουν τα σχέδιά τους εις βάρος της Ελλάδας. Κάτι που θα είναι ευκολότερο, όσο πιο γονατισμένη βρίσκουν τη χώρα μας.

Όλα αυτά μαζί συνθέτουν ένα περιβάλλον άκρως εχθρικό για την Ελλάδα, το οποίο οφείλει να λάβει υπόψη η κυβέρνηση. Εδώ που φτάσαμε, διακυβεύεται ακόμη και η εθνική μας κυριαρχία. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε στιγμή!
Υπάρχει ακόμη χρόνος… για όλους εμάς που καθίσαμε στο πεζούλι της ιστορίας κοιτώντας τα παπούτσια μας.
Την πίκρα της ήττας την γευτήκαμε και την απογοήτευση για ακόμη ένα στημένο παιχνίδι στο οποίο αν και δεν παίξαμε γίναμε θεατές της εξ αρχής χαμένης κερκίδας.

Την ζήσαμε την νύχτα εκείνη που αγνοούσαμε ότι υπάρχει, κι όμως φθάσαμε κι εμείς να μετράμε τα σανίδια του ταβανιού για να διώξουμε την οργή που έκλεψε ακόμη και τον ύπνο μας.
Όμως, υπάρχει ακόμη χρόνος για όλους εμάς που γνωρίζουμε ότι όλα τελείωσαν σε αυτόν τον τόπο.
Αρκεί να σκοτώσουμε άνευ ελέους όλες τις φωνές όλων των τεράτων που θέλουν να μας πείσουν ότι κρεμόμαστε από τις ανορθόγραφα ραγιάδικες υπογραφές τους.

Υπάρχει χρόνος να λύσουμε και να καθαρίσουμε τα όπλα του μυαλού μας, να τοποθετήσουμε τις σφαίρες της συνείδησής μας στην θαλάμη, να στοχεύσουμε στις φλύαρες γλώσσες των άνανδρων υπεροπτών και να πατήσουμε την σκανδάλη χωρίς τρέμουλο στο χέρι μας.
Να σιωπήσουν εντελώς μέσα μας.
Να τους αψηφήσουμε βάζοντας στην δική μας κάλπη τα χρεόγραφα της αξιοπρέπειας που μας στέρησαν δίχως σταγόνα οίκτου.
Χωρίς ομάδες, χωρίς καταστατικά, χωρίς γελοίες ψηφοφορίες, χωρίς συζητήσεις επί συζητήσεων, χωρίς αναλύσεις επί αναλύσεων, χωρίς ούτε μία σταγόνα αίμα να πέσει.

Αναίμακτα μας σκοτώνουν, αναίμακτα να σιωπήσουν.

Υπάρχει ακόμη χρόνος… για όλους εκείνους που δεν είδαν την Ελλάδα ως δικαίωμα αλλά ως υποχρέωση. Για εκείνους που μέχρι σήμερα έχουν διανύσει την ζωή τους ως στόχοι ανάλγητων πολιτικάντηδων οι οποίοι κρύβουν την δειλία τους μέσα στα χάρτινα κάστρα πολιτικών κομμάτων με σημαία την δημοκρατία.

Κοίτα τους, λοιπόν, εκείνους, πώς επιβίωσαν από τις σφαίρες της αναξιοκρατίας, της αδικίας, της προδοσίας, της σκληρής επίγνωσης του τι είναι για τους ασήμαντους θνητούς αλλά εκλεγμένους αθανάτους. Μια χαρά αναπνέουν δίπλα μας ακόμα και αν τώρα κοιτάνε σιωπηλοί τα παπούτσια τους.

Υπάρχει ακόμα χρόνος όσο ο καθρέπτης που αντικρίζουμε το πρωί έχει την φάτσα μας ως αντικατοπτρισμό.

Υπάρχει χρόνος…για όλους τους ήρωες που κρύβουμε μέσα μας. Τους σιωπηλούς μικρούς μας εαυτούς που θέλουν να πάρουν την θέση μας μα εμείς τους καταπιέζουμε είτε από στιγμιαίο φρενάρισμα της δήθεν ηθικής, είτε από την χρόνια εκπαίδευσή μας να οριζόμαστε και όχι να ορίζουμε.
Να μένουμε σιωπηλοί μη και διακόψουμε τον πολυλογά πολιτικό από τις εξαγγελίες του σχεδίου που σκοπό έχει να μας καταδικάσει στον ρόλο του ανυποψίαστου εύκολου στόχου ή του ήσυχου απείθαρχου στημένο στον τοίχο.

Υπάρχει χρόνος για αυτούς που δεν χωράνε σε γραμμάτια και εικονικά χρέη.

Υπάρχει χρόνος να ορίσουμε το δικό μας μέγεθος απλώνοντας την ψυχή μας σαν χάρτη.
Να γίνουμε εμείς Ελλάδα, στέλνοντας σιωπηλώς τα μαντάτα ότι ο χρόνος για τους ατσαλάκωτους μαλθακούς ανελέητους εκτελεστές μας, μόλις τελείωσε.
Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Ωμή, ανελέητη η ετυμηγορία του γερμανικού περιοδικού «Σπίγκελ» για το άμεσο μέλλον της χώρας μας: «Η Ελλάδα πρέπει να χρεοκοπήσει»! Εχει προηγηθεί με πρωτοσέλιδο κύριο άρθρό της και η σοβαρή, συντηρητική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε», η οποία εκφράζει τις απόψεις του πολιτικού και επιχειρηματικού κατεστημένου της Γερμανίας. «Παρόλο που δεν υφίσταται ακόμη η επίσημη έκθεση της τρόικας, οι υπάρχουσες πληροφορίες δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα δεν είναι ικανή να συνεχίσει να ανήκει στη νομισματική ένωση», είχε γράψει χωρίς περιστροφές.

Την ίδια άποψη προβάλλει και η εβδομαδιαία κεντροαριστερή εφημερίδα «Ντι Τσάιτ», όργανο της γερμανικής σοσιαλδημοκρατικής διανόησης: «Η κρατική χρεοκοπία της Ελλάδας είναι πλέον ζήτημα μόνο μερικών εβδομάδων ακόμη!» έγραψε. Καθόλου πιο παρήγορες δεν είναι οι θέσεις που έχει εκφράσει η επίσης κεντροαριστερή εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» του Μονάχου για το θέμα αυτό, σε κύριο άρθρο της κι αυτή: «Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σαμαρά πιθανόν να πρέπει να κηρύξει αδυναμία πληρωμών τον Σεπτέμβριο»!

Επειδή οι Γερμανοί είναι πρακτικοί άνθρωποι, η «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» περιγράφει με ανοιχτά χαρτιά πώς μπορούν οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ευρωζώνης να μεθοδεύσουν την αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ: «Μόνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είχε την έμμεση δυνατότητα να κλείσει τη στρόφιγγα του χρήματος προς την Αθήνα και με αυτόν τον τρόπο να υποχρεώσει τον Σαμαρά στην έξοδο από το ευρώ» τόνιζε στο ίδιο κύριο άρθρο.

Η αλήθεια είναι ότι η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» είχε πριν από έναν μήνα σχεδόν προειδοποιήσει πως ο σχηματισμός της κυβέρνησης Σαμαρά κάθε άλλο παρά αποτελούσε εγγύηση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει ως νόμισμά της το ευρώ, αφού στις εκλογές δεν επικράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν σχηματίστηκε κάποια κυβέρνηση αριστερού προσανατολισμού.

«Πολλοί Ελληνες ψηφοφόροι έχουν την εντύπωση μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου ότι έχει διασφαλιστεί η συμμετοχή της χώρας τους στην Ευρωζώνη, μόνο μέσω του ότι δεν βοήθησαν τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει την εξουσία. Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί λάθος» έγραφε με σαρδόνια ικανοποίηση ο Γερμανός αρθρογράφος - και αποδεικνύεται εμπράκτως ότι είχε πέρα για πέρα δίκιο. Οσο και αν ο δεξιός Αντώνης Σαμαράς εμφορείται από την ίδια ιδεολογία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, αυτό σε τίποτα δεν βοήθησε τη χώρα μας.

Το Βερολίνο φέρεται μάλλον ακόμη πιο σκληρά απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά από όσο φερόταν εναντίον τού και προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (τι... ανέκδοτο κι αυτό!) Γιώργου Παπανδρέου, κατά τη ζοφερή για την Ελλάδα περίοδο που ο τελευταίος ήταν πρωθυπουργός της χώρας, παρόλο που ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ήδη καταντήσει πιο ενδοτικός στα κελεύσματα των Γερμανών από όσο ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Βλέποντας την ποιότητα των Ελλήνων πολιτικών και διαπιστώνοντας την έντονη ροπή τους προς την πολιτική επαιτεία μάλλον παρά προς την πολιτική διεκδίκηση, δεν υπάρχει πλέον πολιτικός σημαντικής ή ασήμαντης χώρας της Ευρωζώνης που να μην προσπαθεί να κερδίσει πόντους δημοφιλίας στο εσωτερικό της χώρας του κάνοντας διάφορες προτάσεις πώς να αποπεμφθεί η Ελλάδα από το ευρώ!

«Μπορούμε να κόψουμε τον δανεισμό προς τους Ελληνες και αυτό θα οδηγούσε σε χρεοκοπία. Κατόπιν θα μπορούσαμε να κάνουμε υποθέσεις αν αυτό συνεπαγόταν την έξοδο από το ευρώ. Κανείς δεν ξέρει αν αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να αναχαιτιστεί», δήλωσε π.χ. ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Ερκι Τούομιογια στη βρετανική εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ».

Δεν θέλησε να υστερήσει ο Αυστριακός ομόλογός του: «Πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να πετάμε έξω από τη νομισματική ένωση... χώρες που δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους» δήλωσε ο Μίκαελ Σπίντελεγκερ στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ». Σε ερώτηση αν εννοεί την Ελλάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας απάντησε με πάθος ότι «αν υπήρχε τέτοιος κανονισμός, η Ελλάδα θα είχε ήδη υποστεί τις συνέπειες».

Μέσα σε τέτοιο πολιτικό κλίμα που κυριαρχεί στην Ευρώπη εναντίον της χώρας μας, οι πιθανότητες που έχει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς να αποσπάσει από την Ανγκελα Μέρκελ κατά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο έστω και την απλή επιμήκυνση του εξοντωτικού προγράμματος, είναι μηδαμινές.

ΕΥΡΩΕΧΘΡΟΤΗΤΑ - Η πολιτική μάχη έχει πλέον χαθεί

Η ΕΔΡΑΙΩΣΗ σταδιακά της πεποίθησης στην Ευρώπη ότι η Ελλάδα πρέπει να χρεοκοπήσει και να αποβληθεί από την Ευρωζώνη είναι πλέον αδιαφιλονίκητο γεγονός. Κορυφαίοι Ευρωπαίοι πολιτικοί, πρωτοστατούντων των Γερμανών, σε συνεργασία με τα πιο σοβαρά αλλά και τα πιο λαϊκίστικα έντυπα των χωρών τους, έχουν πείσει εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες ότι οι Ελληνες είναι «παράσιτα» που τεμπελιάζουν και τρέφονται με τα χρήματα των «σκληρά εργαζομένων» φορολογουμένων της Ε.Ε. Αυτό όχι μόνο συνιστά στρατηγική ήττα των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων που τάσσονται υπέρ του ευρώ, αλλά και δημιουργεί μια ισχυρότατη ανθελληνική τάση στην Ευρώπη που καθιστά πολύ πιθανότερη από πριν ακόμη και τη χρεοκοπία της Ελλάδας.


  • Τα Σκόπια κατηγορούν την Ελλάδα για... "αποστολή" λαθρομεταναστών!
  • Η κυβέρνηση Σαμαρά είναι απασχολημένη με το πως θα φορολογήσει τους Έλληνες, τη στιγμή που τολμούν οι Σκοπιανοί να μας εξευτελίζουν

Μία απίθανη εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στις ήδη τεταμένες σχέσεις Αθηνών και Σκοπίων, με αιχμή ένα θέμα που μοιάζει πολύ με… τουρκικό αντιπερισπασμό!

Η εφημερίδα των Σκοπίων, η «Dnevnik» η οποία μάλιστα θεωρείται εκ των σοβαρότερων και ψύχραιμων γενικά εντύπων στη γειτονική μας χώρα, κατηγορεί την Ελλάδα για προώθηση λαθρομεταναστών, επικαλούμενη πηγές στις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας!

Οι Σκοπιανοί μάλιστα φέρονται στο δημοσίευμα να έχουν έλθει σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη FRONTEX όπου και κατέθεσαν σχετική διαμαρτυρία. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν, οι λαθρομετανάστες προέρχονται από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Μαυριτανία! Τις διευκρινίσεις έδωσε το περιφερειακό της χώρας για τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες.

Το βέβαιο είναι ότι θα πρέπει να αναμένεται η απάντηση από το ελληνικό υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για το θέμα, προτού προβούμε σε αξιολογικές κρίσεις, καταδίκη και… διαμαρτυρίες – εκτιμήσεις περί συγκεκριμένης τακτικής των γειτόνων μας.

Εάν δεν πρόκειται για κάποιο «κόλπο» με άλλες στοχεύσεις, δηλαδή «τουρκικός αντιπερισπασμός», οι γείτονες θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι θα διευθετηθεί με τον τρόπο που πρέπει, παρά τη μη φιλική τους στάση στα θέματα που ταλανίζουν – αυτοκαταστροφικά για την ΠΓΔΜ – τις διμερείς σχέσεις, υπονομεύοντας το κοινό μέλλον…"Η γνώση του έλληνα έρχεται ύστερα". Έτσι λέει μια τούρκικη παροιμία κύριε Καμίνη.
Κύριε Καμίνη, όπως έχουν δείξει τα πράγματα στην Ελλάδα, ανεξάρτητα πολιτικών προσανατολισμών, έχουμε αποτύχει ως σκεφτόμενα όντα.

Λόγω λοιπόν της έλλειψης σωστής σκέψης και τις αδυναμίας μας ως κοινωνία να αντιληφθούμε τον πραγματικό κόσμο, ας ακούσουμε την γνώμη των Τούρκων για εμάς, πάντα με καλή διάθεση και ίσως καταφέρουμε να αναπροσδιορίσουμε τους εαυτούς μας και τις πνευματικές μας δυνατότητας.
Στην Ελλάδα η αριστερά μεταλλάχτηκε στο κόμμα της ουτοπίας.

Κύριε Καμίνη, είστε και εσείς ενεργό μέλος αυτού του κόμματος της ουτοπίας, αφού αδυνατείτε να κατανοήσετε ότι δεν είναι προς το συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας η ύπαρξη τόσων πολλών μεταναστών.

Δεν τρελάθηκαν οι Έλληνες, για να γίνουν όλοι μαζί ακροδεξιοί.
Και δεν είναι ακροδεξιός όποιος έχει αντίθετη γνώμη από εσάς.

Η ύπαρξη της Δημοκρατίας, απαιτεί την ύπαρξη Κράτους. Κράτους με σύνορα. Εξάλλου και η ίδια η λέξη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ έχει μέσα της την λέξη Κράτος.

Εσείς κύριε Καμίνη, αυτό που ονειρεύεστε είναι να μπει φωτιά στο καμίνι που λέγεται Αθήνα, γιατί αν συνεχιστεί αυτή η λαίλαπα της λαθρομετανάστευσης, είναι θέμα χρόνου να αρπάξει φωτιά η Αθήνα.

Ένας δήμαρχος της πόλης που γέννησε την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, θα έπρεπε να είχε αυτοκτονήσει βλέποντας την πόλη που φιλοξενεί τον Παρθενώνα σε αυτά τα χάλια.

Κύριε Καμίνη, δεν υπάρχει λόγος να προσπαθούμε να σκεφτούμε, αφού οι μέχρι τώρα σκέψεις μας, έχουν εξευτελίσει την λογική και το μέτρο.
Ας αρκεστούμε λοιπόν σε αυτό που γνωρίζουν οι Τούρκοι για εμάς: «Η γνώση του έλληνα έρχεται ύστερα».

Είναι πρέπον να σεβόμαστε την γνώμη των Τούρκων για εμάς, αφού όπως έχει δείξει το παρελθόν, ξέρουν πόσο ανίκανοι είμαστε, γι αυτό και σπρώχνουν προς την Ελλάδα όλους αυτούς τους μετανάστες που εσείς δήμαρχε υποστηρίζεται.

Δεν σας κάνει εντύπωση, γιατί αλήθεια ενώ οι Κούρδοι που βρίσκονται σε πραγματικό πόλεμο τριάντα χρόνια τώρα, είναι λιγότεροι από τους πακιστανούς ή τους άλλους μουσουλμάνους στην Ελλάδα;

Δεν έχει συμφέρον η Τουρκία από την ύπαρξη πολλών Κούρδων στην Ελλάδα, γι αυτό και δεν τους προωθεί.

Στην διπλωματία υπάρχει ο ρόλος του χρήσιμου ηλίθιου. Αυτόν τον ρόλο έχει αναλάβει η Ελλάδα στο θέμα της λαθρομετανάστευσης.

ΝέαρχοςΉταν θέμα χρόνου η ΑΟΖ της Κύπρου να μετατραπεί σε ένα γήπεδο ανταγωνισμού των οικονομικών και πολεμικών υπερδυνάμεων του πλανήτη, από τη στιγμή που ανακαλύφθηκε η τεράστια ποσότητα του φυσικού αερίου. Αμερική, Ισραήλ, Ρωσία, αλλά και Γαλλία και Γερμανία είναι εκεί πλέον, με την Τουρκία "μπαλαντέρ" έτοιμη να βγεί στην επιφάνεια των εξελίξεων όταν στραβώσει η δουλειά για κάποια φιλική προς τους γείτονες υπεδύναμη.

Ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom και η γαλλική εταιρεία πετρελαίων Total, διερευνούν την πιθανότητα συμμετοχής στην εξόρυξη των υδρογονανθράκων στο ισραηλινό κοίτασμα Λεβιάθαν, συνεργαζόμενες με την Noble Energy, μέτεδωσε πριν λίγο το Bloomberg και για να φτάσει "προς τα έξω" μία τέτοια συζήτηση πρέπει οι συνομιλίες να είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο.

Μία εμπλοκή των δύο εταιρειών στην εκμετάλλευση του ισραηλινού κοιτάσματος, νομοτελειακά τις βάζει στο παιχνίδι και των κυπριακών κοιτασμάτων (για την Gazprom σίγουρα λόγω της στενής σχέσης με την Μόσχα αυτό δεν αποτελεί ποοπτική, αλλά βεβαιότητα), αλλά το σημαντικότερο είναι ότι τις βάζει στο παιχνίδι των ελληνικών κοιτασμάτων.

Και ταυτόχρονα δίνει την στρατηγική ασφάλεια που θέλει η Ελλάδα: Οι ΗΠΑ είναι ο μεγάλος "παίκτης", αλλά και ασταθής σύμμαχος. Η Γαλλία και ειδικά η Ρωσία δείχνουν να βρίσκονται σταθερά απέναντι από την κύρια απειλή που αντιμετωπίζει η χώρα, την Τουρκία...

Οι δύο εταιρείες πρόκειται να συνεργαστούν στο κοίτασμα Στόκμαν, στη Θάλασσα του Μπάρεντς, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι επιβεβαιώνεται η προσέγγιση Ρωσίας-Ισραήλ, όπου το δεύτερο βλέπει στην Ρωσία έναν μεγάλο παίκτη με επιρροή σε όλη την Μ.Ανατολή, ο οποίος πέρα από το θέμα του Ιράν που για τελείως διαφορετικούς λόγους βρίσκονται "απέναντι" (βέβαια η Ρωσία έχει πάψει να παραδίδει όπλα στο Ιράν) συμπλέουν απολυτα στην ανάγκη αναχαίτισης του ισλαμικού "τσουνάμι"που εδώ και 18 μήνες σαρώνει Βόρειο Αφρική και Μ.Ανατολή.

Και από τους Αγγλοσάξωνες καλείται "Αραβική Άνοιξη" ενώ στην πραγματικότητα είναι "ισλαμικός φονταμενταλιστικός χειμώνας".

Μετά την επίσκεψη του Β.Πούτιν και την θερμή υποδοχή που έτυχε ο Ρώσος πρόεδρος στο Ισραήλ, οι δύο χώρες δείχνουν να συμπλέουν σε πολλά. Ο ίδιος ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Α.Λίμπερμαν γνωρίζει άριστα ρωσικά (μεγάλωσε στην Μολδαβία απ'όπου έφυγε 20 ετών χωρίς να γνωρίζει ούτε μία λέξη εβραϊκά), θεωρείται ο αρχιτέκτονας αυτής της προσέγγισης ενώ περίπου 1,5 εκατ. Ισραηλινοί έχουν τις ρίζες τους στην Ρωσία και αποτελούν ισχυρό "συνδετικό κρίκο" μεταξύ των δύο χωρών.

Από την στιγμή λοιπόν που γίνει δεκτή η εμπλοκή της Gazprom στην εκμετάλλευση του κοιτάσματος Λεβιάθαν, σημαίνει ότι και οι ΗΠΑ, μέσω της Noble Energy θα έχουν δεχθεί το "αναπόφευκτο": Ότι δεν μπορεί να γίνει ενεργειακό παιχνιδι στην περιοχή με ασφαλείς όρους, χωρίς την ρωσική συμμετοχή.

Ήδη η ρωσική εταιρεία είναι σε συνομιλίες με το υπουργείο Εθνικών Υποδομών του Ισραήλ για την συνεργασία τους σε ότι αφορά τη δυνατότητα συνεργασίας για την διανομή και την εξαγωγή του ισραηλινού φυσικού αερίου σε τρίτες χώρες. Ο α'αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Βίκτορ Ζουμπκόφ ανακοίνωσε τον περασμένο Δεκέμβριο ότι "η Γκαζπρόμ ενδιαφέρεται για την μελετή σχεδίων συμμετοχής της ρωσικής εταιρείας στην ανάπτυξη της εσωτερικής υποδομής φυσικού αερίου του Ισραήλ".

Η κατάσταση στην Μ.Ανατολή μόνο θετικά δεν εξελίσσεται για τους σχειδαμσούς των ΗΠΑ, οι οποίοι δεν αποκλείεται σε λίγο να θρηνούν για την απώλεια της Αιγύπτου, βασικού παίκτη στο αραβικό παίγνιο: Ο νέος πρόεδρος της Αιγύπτου, ισλαμιστής Μ.Μόρσι, κάθε άλλο παρά εγγυάται την συνέχιση της πολιτικής του Χ.Μουμπάρακ και δεν αποκλείεται να αναζητήσει αντίβαρο στην Ρωσία, με την οποία έτσι ή αλλιώς οι σχέσεις μέχρι το 1973 ήταν στενότατες.

Όπως προαναφέραμε η παρουσία της Gazprom στα κυπριακά κοιτάσματα είναι "εκ των εκ ουκ άνευ". Και τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κυπριακής Δημοκρατίας θεωρούνται ως «ενιαίο ενεργειακό πεδίο». Άρα μια τέτοια συνεργασία είναι αυτονόητη.

Αλλά το μεγάλο παιχνίδι αφορά τα ελληνικά κοιτάσματα. Ρωσία και Γαλλία ήταν οι βασικοί παίκτες στην Ελλάδα σε άμυνα και ενέργεια την πενταετία 2004-2009 και παραμερίστηκαν μόνο όταν ανατράπηκε (ουσιαστικά) η κυβέρνηση Καραμανλή με μία σπάνια για τα δυτικά δεδομένα συνωμοσία.

Όμως παραμένουν ανοικτές τόσο οι ενεργειακές, όσο και οι μυντικές συμφωνίες: South Stream, FREMM, BMP-3HEL κλπ. Και οι δύο χώρες αναγνωρίζουν ότι παραμερίστηκαν στο πλαίσιο ενός γεωπολιτικού power game όπου επικράτησαν οι ΗΠΑ.

Το τελευταίο περιστατικό με την Άννα Μπουμπενίκοβα -τη Σλοβάκα αρμόδια της Κομισιόν για τις ελληνικές ιδιωτι­κοποιήσεις -, η οποία φέρεται να είναι μπλεγμένη σε σκάνδαλο διαφθοράς του Εθνικού Ταμείου Ιδιοκτησίας στη χώρα της, ήρθε να προσθέσει ακόμη ένα επεισόδιο στο σίριαλ του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και του ευρύτερου συστήματος των αποκρατικοποιήσεων που παίζεται εδώ και πολλούς μήνες, υπό τον ευρύτερο τίτλο «Αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου».

Λέγεται μάλιστα πως στην πλατεία Συντάγματος, όπου γενικώς επείγο­νται να δείξουν στην τρόικα την κα­λύτερη δυνατή συμπεριφορά με την προσδοκία ότι θα λάβουν εύσημα πε­ρί συνέπειας, «τράβαγαν τα μαλλιά τους» με τη νέα αυτή εμπλοκή. Οι λό­γοι ήταν δύο:

♦ Από τη μια η υπόθεση αυτή εξελί­χθηκε σε φιάσκο περιωπής, η οποία, από εκεί που δεν το περίμεναν, υπεν­θύμισε μια βασική αρχή: ότι τέτοιου είδους διαδικασίες, όσο επικοινωνι­ακό πασπάλισμα και να τους κάνεις, υποκρύπτουν πάντα μια ελαφρά - αν όχι... ανυπόφορη - οσμή σκανδάλου.
♦ Από την άλλη έδωσε ένα ακόμη αρνητικό επικοινωνιακό στίγμα τόσο προς την τρόικα όσο και προς τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες, οι οποίοι ήδη ακονίζουν μαχαιροπίρου­να για μερικές από τις ευκολότερες και πιο προσοδοφόρες μπίζνες της ζωής τους.
♦ Επιπλέον ο... παραιτηθείς διευθύ­νων σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποί­ησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου αναγκαστικά παραμένει ακόμη στη θέση του για να τακτοποι­ήσει - κατά πώς φαίνεται - ορισμένες επείγουσες εκκρεμότητες.

Αυτό για την κυβέρνηση είναι μια ακόμη δυσμενής - αν και παράπλευ­ρη - εξέλιξη, καθώς το... «αστείο» είναι, όπως έχει αναφέρει πλειστάκις το «Π», ότι υπάρχει τόσο στην πλατεία Συντάγματος όσο και στην τρόικα τε­ράστια δυσαρέσκεια επειδή για πε­ρισσότερο από ενάμιση χρόνο το ΤΑΙ­ΠΕΔ έχει παραγάγει ελάχιστο «έργο» και έχει φέρει σχεδόν μηδενικό απο­τέλεσμα με συνέπεια ο Τόμσεν και η παρέα του να γκαζώνουν συνεχώς την κυβέρνηση να προχωρήσει τις εκκρε­μείς υποθέσεις.
Την ώρα, λοιπόν, που η κυβέρνηση - και ο υπουργός Οικονομικών - επι­σπεύδει τις παραχωρήσεις δημόσιας περιουσίας ανεκτίμητης αξίας στο ΤΑΙ­ΠΕΔ προς... «αξιοποίηση», το Ταμείο δείχνει κλινικά νεκρό.

Κι αυτό, όπως και να το δει κάποι­ος, δεν αποτελεί λόγο για εύσημα από την πλευρά των δανειστών, οι οποίοι εν τω μεταξύ - έχοντας κατ’ ουσίαν αποκλείσει την πιθανότητα να δουν «πρόοδο» σε άλλους τομείς, όπως π.χ. η φοροδιαφυγή - πιέζουν όλο και πε­ρισσότερο για επιτάχυνση των απο­κρατικοποιήσεων.
Άλλωστε, αν το δει κάποιος από την πλευρά της τρόικας, οι μάγκες πρέπει να τραβάνε τις κοτσίδες τους. Σήμερα οι περισσότεροι έχουμε... ξεχάσει τις μεγαλόσχημες εξαγγελίες του πρώ­του προγράμματος «αξιοποίησης», το οποίο υποτίθεται πως θα απέδιδε κά­που 10 δισ. ευρώ το 2011 και από 15 δισ. τα επόμενα χρόνια.
Το... «τυράκι» που ρίχνουν παγίως στους κυβερνητικούς λέει περίπου ότι, αν είχαν εφαρμοστεί οι στόχοι του πρώτου μνημονίου, το ελληνικό πρόβλημα θα ήταν πολύ μικρότερο σήμερα.
Αυτό όμως που κυρίως τους εξορ­γίζει, όπως ευθαρσώς λένε σε κάθε ευκαιρία, είναι ότι, παρά την τραγική αναποτελεσματικότητα, οι στρατιές συμβούλων που κλήθηκαν να συν­δράμουν το ΤΑΙΠΕΔ για να διευθετή­σουν το ξεπούλημα, παρότι πέτυχαν το γνωστό... μηδενικό αποτέλεσμα, συνεχίζουν να αμείβονται κανονι­κά, με τις αμοιβές, τα παχυλά μπόνους κ.λπ. να τρέχουν κανονικότατα και στην ώρα τους από το – κατά πε­ρίπτωση πάντα – γαλαντόμο Ελληνι­κό Δημόσιο, το οποίο ωστόσο μόνο γαλαντόμο δεν είναι όταν πρόκειται για συνταξιούχους των 700 ευρώ και εργαζόμενους με ακόμη μικρότερες αποδοχές...

Ζητούν ξεκαθάρισμα

Εδώ και καιρό το «Π» είχε επισημά­νει πως το ξεκαθάρισμα του Ταμείου είναι στις προτεραιότητες των δανει­στών. Μετά τις εκλογές ο ίδιος στόχος μπήκε στις πρώτες προτεραιότητες και της νέας κυβέρνησης. Η οποία, την ώρα που παίζει το δικό της στοίχημα επιδεικνύοντας πρωτοφανή προθυμότητα έναντι της τρόικας, βλέπει ότι οι... εγγενείς δυσχέρειες ίσως υπερ­βαίνουν τις φτωχές δυνατότητές της.
Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρό­τερα καθώς η σταθερότητά της τίθε­ται ευθέως εν αμφιβόλω – όχι πάντως εξ αιτίας του... ξεπουλήματος, στο οποίο οι εταίροι της δεν προβάλλουν ούτε καν τυπική αντίσταση – και ανη­συχεί σφόδρα ότι ίσως ο διαθέσιμος χρόνος αποβεί εν τέλει ανεπαρκής για την προώθηση ενός τόσο φιλόδοξου σχεδίου αποστέρησης του κράτους από την περιουσία του.
Η κατάσταση αυτή, η οποία στην κυβερνητική γλώσσα μεταφράζεται σε αγωνία για το «πώς θα απεγκλωβι­στεί το Ταμείο από τις αγκυλώσεις και τις δεσμεύσεις του παρελθόντος» και, κυρίως, «πώς θα επανενεργοποιηθεί επί της ουσίας για να υλοποιηθεί το ελάχιστο από αυτά που έχουμε υπο­σχεθεί στους ξένους για τις ιδιωτικο­ποιήσεις» κινητοποίησε τις δύο τελευ­ταίες εβδομάδες τον Αντώνη Σαμαρά και τον Γιάννη Στουρνάρα.
Το πρώτο αποτέλεσμα αυτής της κι­νητοποίησης ήταν η τοποθέτηση νέας διοίκησης στο ΤΑΙΠΕΔ. Το σημαντικό όμως είναι ότι από βδομάδα αναμένο­νται ραγδαίες εξελίξεις. Αυτό τουλάχι­στον λένε όσοι συζήτησαν το θέμα με το οικονομικό επιτελείο και μεταφέ­ρουν τις απόψεις και τα... «μηνύματα» του υπουργού Οικονομικών.

Η «ομάδα κρούσης»

Έτσι λοιπόν αποφασίστηκε ότι ο Κωνσταντίνος Μητρόπουλος θα ανή­κει και τυπικά στο παρελθόν, ενώ το νέο επιτελικό δίδυμο των Τάκη Αθανα­σόπουλου και Γιάννη Εμίρη θα εξειδι­κεύσει το σχέδιο «δέκα σημείων» που έχει προαναγγείλει ο ΥΠΟΙΚ για άμεση δράση.
Επιπλέον ο υπουργός Οικονομικών αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την από­λυτη ευθύνη και ουσιαστική εποπτεία όλου του προγράμματος με τη σύμ­φωνη γνώμη των δανειστών, οι οποίοι προφανώς βλέπουν στον Στουρνάρα την... τελευταία ευκαιρία να προχω­ρήσει το πιο απαιτητικό από τα σχέδιά τους.
Οι αναγνώστες μας θα θυμούνται την παλαιότερη επισήμανσή μας πως η τρόικα σχεδίαζε είτε αναβάθμιση του επικεφαλής της Task Force για την ελληνική οικονομία Χορστ Ράιχενμπαχ είτε τον διορισμό κάποιου άλλου υψηλόβαθμου στελέχους.
Όμως, αποδεικνύεται ότι ο Στουρνάρας απολαύει της πλήρους εμπι­στοσύνης τους και ευλόγως αναλαμ­βάνει την υψηλή επιστασία του έργου των αποκρατικοποιήσεων με την αμέ­ριστη συνδρομή του εξειδικευμένου Εμίρη και τη συμβουλευτική στήριξη από την περίφημη «τριάδα» της Εθνι­κής (έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στον ρόλο του νέου σχήματος με τους Αλέξανδρο Τουρκολιά, Γιάννη Ζαννιά και Πέτρο Χριστοδούλου).
Πλέον η ομάδα έχει συγκροτηθεί με τις απαραίτητες μετεγγραφές και με τον ορισμό του αρμόδιου της Κομισιόν συμπληρώνεται από όλες τις πλευρές. Έτσι όλοι μαζί προχωρούν επί το έργον...

Λιμάνια - ενέργεια

Ενώ λοιπόν διαρκεί το σίριαλ των καθυστερήσεων στην υλοποίηση των δεσμεύσεων έναντι της τρόικας, τρα­πεζικοί κύκλοι θεωρούν μονόδρομο (τι... πρωτοτυπία!) την επίσπευση υλο­ποίησης ενός προγράμματος ελάχι­στων εκχωρήσεων σε συνδυασμό με το ξεφόρτωμα όσων εκτάσεων και εγκαταστάσεων του Δημοσίου μπο­ρούν να «φύγουν» αμέσως.
Ήδη στο δυναμικό του Ταμείου πέ­ρασαν αυτή κιόλας την εβδομάδα (στις 13.8) τα δικαιώματα 23 λιμένων και τουριστικών εγκαταστάσεων (μα­ρίνες) που προορίζονται για άμεση αξιοποίηση.
Συν τω χρόνω, αλλά χωρίς ιδιαίτε­ρη χρονοτριβή, στο οικονομικό επιτε­λείο προσβλέπουν με ιδιαίτερη έμφαση στην αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ.
Το παιχνίδι εδώ άρχισε τελευταία να «χοντραίνει», ιδιαίτερα μετά το θερμό ενδιαφέρον που έδειξαν οι Ισραηλι­νοί (και η αμερικανοϊσραηλινών συμ­φερόντων Delek - μέτοχος της οποί­ας είναι το λόμπι Κλίντον). Εδώ βέβαια υπάρχει και ρωσικό αλλά και ελληνικό ενδιαφέρον, με τους μεγάλους ομί­λους της ενέργειας να θεωρούνται εκ των ισχυρών παικτών και διεκδικητών, που δεν θα αφήσουν τα πράγματα στην τύχη τους.
Όλη αυτή η κινητικότητα κάνει ορι­σμένα κυβερνητικά στελέχη να σκέ­φτονται να εντάξουν τις αποκρατικο­ποιήσεις στον χώρο της ενέργειας στο διεθνές παιχνίδι, θεωρώντας ότι έτσι μπορούν να αποκομίσουν ευρύτερα οφέλη για τη χώρα. Σε αυτό άλλωστε σκοπεύουν να «αξιοποιήσουν» τον πρώην πρόεδρο της ΔΕΗ Τάκη Αθανα­σόπουλο.
Με τη ΔΕΠΑ, λοιπόν, η κυβέρνηση ευελπιστεί πως θα πετύχει την απα­ραίτητη μόχλευση στον ενεργειακό τομέα, ενώ, σε συνδυασμό με τα πρώ­τα αποτελέσματα των ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και στα νότια της Κρήτης, προσβλέπει σε με­ρική, έστω, αναστροφή του επενδυτι­κού κλίματος στα μάτια των ξένων. Κά­πως έτσι επιχειρούν να προσδώσουν στην εκποίηση μια... εσάνς «εθνικού συμφέροντος».

Σε ένα τέτοιο περίγραμμα ο υπουρ­γός Οικονομικών επιδιώκει να «εξο­πλίσει» τον πρωθυπουργό να μετα­βεί στο Βερολίνο, στη συνάντηση με τη Μέρκελ την ερχόμενη εβδομάδα, με ένα «κλεισμένο» πακέτο μέτρων, με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποκρατικοποιήσεων αλλά και ένα επενδυτικό και αναπτυξιακό πακέτο πώλησης ορυκτού πλούτου, περιλαμ­βανομένων και πιθανών αξιοποιήσι­μων κοιτασμάτων φυσικού αερίου ή πετρελαίου.
Ο Στουρνάρας λέει ότι, εάν ο Σαμα­ράς πάει με ένα «αξιοπρεπές πακέτο» στη Μέρκελ, θα κερδίσει χρόνο πο­λύτιμο και η Ελλάδα είναι πιθανόν να μείνει εκτός του στόχαστρου των Γερ­μανών όταν έρθει η ώρα της σύγκρου­σης Βερολίνου - Ρώμης ή και όταν θα ενταθεί η κρίση διεθνώς.
Στο ίδιο πλαίσιο, τραπεζικοί κύκλοι επιμένουν πως θα γίνει μία γρήγορη κίνηση για τη διάθεση ενός σημαντι­κού ποσοστού του ΟΠΑΠ (δηλαδή του πακέτου που βρίσκεται ήδη στη διά­θεση του ΤΑΙΠΕΔ) με τη μέθοδο του πλειστηριασμού. Δηλαδή το ποσοστό δεν θα προσφερθεί στη χρηματιστη­ριακή του τιμή, αλλά στο υψηλότερο τίμημα μεταξύ αυτών που θα προσφέ­ρουν οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι, όπως έχουμε αναφέρει ήδη, έχουν συγκεντρωθεί και... ακονίζουν τα μα­χαίρια τους.

Αντίο Ταχυδρομεία

Τον δρόμο της ιδιωτικοποίησης παίρνουν και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία μετά την από­φαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρα­τικοποιήσεων να εξουσιοδοτήσει το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων να προχωρήσει στην πώ­ληση του μετοχικού πακέτου των ΕΛΤΑ, το οποίο θα μεταφερθεί στο Ταμείο με νεότε­ρη απόφαση της Διυπουργικής. Η απόφαση προκαλεί ήδη αντιδράσεις από την πλευρά τόσο της αντιπολίτευσης, καθώς τα κόμμα­τα της Αριστεράς ξεσηκώθηκαν ήδη για το επιταχυνόμενο ξεπούλημα, όσο και των ερ­γαζομένων, που χαρακτηρίζουν την απόφαση για πώληση παγκόσμια πρωτοτυπία.
Πάντως, παρότι κάποιοι χαρακτήρισαν έκ­πληξη την επιτάχυνση των διαδικασιών για την αποκρατικοποίηση των Ελληνικών Ταχυ­δρομείων, αφού δεν περιλαμβάνονταν στη λίστα με τις αποκρατικοποιήσεις υψηλής προ­τεραιότητας, η αλήθεια είναι ότι ο σχετικός φάκελος προετοιμαζόταν εδώ και αρκετό καιρό με επιμέλεια. Κάποια βασικά στοιχεία που πρέπει να υπενθυμίσουμε είναι τα εξής:

♦ Το Δημόσιο κατέχει ποσοστό 90% των ΕΛΤΑ, ενώ το υπόλοιπο 10% των μετόχων του ανήκει στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, για το οποίο πρόκειται επίσης να δρομολο­γηθούν οι διαδικασίες πώλησης το επόμενο διάστημα.
♦ Σημειώνεται ότι ποσοστό περίπου 10% έχουν και τα ΕΛΤΑ στο Τ.Τ., στο πλαίσιο της μετοχικής συνεργασίας που έχουν υλοποιή­σει εδώ και χρόνια οι δύο εταιρείες.
♦ Το έργο του χρηματοοικονομικού συμ­βούλου για την αποκρατικοποίηση της εταιρείας έχουν αναλάβει η Lazard Freres και η Pricewaterhouse Coopers Business Solutions.
Βεβαίως, τώρα, το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει αγοραστικό ενδιαφέρον για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, τα οποία κατέχουν τη μερίδα του λέοντος στην ελληνική ταχυδρο­μική αγορά, η οποία απελευθερώνεται πλή­ρως από τις αρχές του επόμενου έτους.

Στο παρελθόν, όταν είχε γίνει ξανά λόγος για αναζήτηση στρατηγικής συνεργασίας για τα ΕΛΤΑ, θεωρητικό ενδιαφέρον είχε εκφρα­στεί από τα Γαλλικά Ταχυδρομεία, τα ταχυ­δρομεία του Βελγίου και της Ολλανδίας, αλ­λά και από τα Γερμανικά Ταχυδρομεία. Ποι­οι από αυτούς θα μπουν στη διαδικασία να «πλειοδοτήσουν», θα φανεί.


Δεν έπαιζε τον ρόλο του κομπάρσου στο Αλ Τσαντίρι του Λάκη, τον "κολιό" του έπαιζε! Μήπως θα έπρεπε να πάει στον πρόεδρο των Πακιστανών να του βρει κάποια ανάλογη δουλειά; Μην πάει χαμένο τέτοιο ταλέντο...

Σοκ και δέος χθες, απόγευμα Δευτέρας 20 Αυγούστου, γύρω στις 6:30, ένοιωσαν οι λουόμενοι και όσοι κατέβαιναν εκείνη την ώρα για μπάνιο στο Κιβέρι Αργολίδας. Στην αρχή της παραλίας, ακριβώς απέναντι από το «Μαϊστράλι», ένας Πακιστανός γύρω στα 30, εν μέσω των λουομένων… αυτοϊκανοποιείτο δημοσίως!

Την υπαίθρια πρόκληση έσπευσαν να διακόψουν δυο περαστικοί, αρπάζοντας από το σβέρκο τον αυνάνα και καλώντας την Αστυνομία.
Το περιπολικό ήταν επιτόπου σε 5 λεπτά και τον μάζεψε (για να συνεχίσει(;) το… έργο του σε πιο… κλειστούς χώρους…)

Όπως μάθαμε, ο ένας από τους δυο που έσπευσαν να επιβάλουν την… ευταξία στο τουριστικό θέρετρο του Άργους, ήταν ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος, υποψήφιος στις εθνικές εκλογές με την Χρυσή Αυγή!

Όσο για τον δημοσίως αυνανιζόμενο σήμερα το πρωί θα οδεύσει προς το Αυτόφωρο…


Σχόλιο ιστολογίου: Μήπως θα πρέπει να επιληφθεί του θέματος η Πακιστανική Αστυνομία, που κυκλοφορεί και συλλαμβάνει ελεύθερα, καπελώνοντας το Ελληνικό Σύνταγμα και τις αρμοδιότητες της κυβέρνησης Σαμαρά; Τέλος, την αυνανιζόμενη κυβέρνηση ελληνοφώνων κομπάρσων, ποιός θα την συλλάβει; Μήπως ο -επίσης- αυνανιζόμενος λαός;
Οι πυρκαγιές της Χίου είναι σαφέστατα ένα θέμα που απασχόλησε την Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες. Όμως, η ενασχόληση των ΜΜΕ περιστράφηκε –παραδόξως- μόνο γύρω από την περιγραφή της φωτιάς, τον άνεμο και τα μέτωπά της που δημιούργησαν πλείστες όσες καταστροφές. Και αυτές οι καταστροφές δεν «εγκλωβίστηκαν» σε καμένες εκτάσεις, αλλά «εμπλουτίστηκαν» και με άλλες, οι οποίες δεν είναι ορατές ούτε στον γενικότερο πληθυσμό της χώρας (οι κάτοικοι της Χίου γνωρίζουν πάρα πολύ καλά πως η φωτιά κατέστρεψε πολλά περισσότερα από τα μαστιχόδενδρα), ούτε σε εκείνους που εμμένουν να προσεγγίζουν γεγονότα βασιζόμενοι σε ιδεοληψίες και με σύμβουλό τους τα καιρικά φαινόμενα ή την… Ελληνοτουρκική φιλία!

Παρατηρώντας στον χάρτη την περιοχή «δράσης» της πυρκαγιάς και συμπεριλαμβάνοντας πρόσφατα στοιχεία τα οποία βρέθηκαν –μπουκάλια με εύφλεκτα υλικά καθώς και αλουμινόχαρτο με εμπρηστικό μηχανισμό- που αποδεικνύουν εμπρησμό, μπορούμε με χαρακτηριστική άνεση να απορρίψουμε την ενοχή των καιρικών συνθηκών, ενώ η περίπτωση οικοπεδοφάγων είναι ανύπαρκτη λόγω του εδάφους στο οποίο εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές της Χίου και της απόστασής τους από την θάλασσα. Εξάλλου, σχεδόν το σύνολο των κατοίκων της Χίου δηλώνουν απερίφραστα πως αυτές οι φωτιές δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός. Και η μαζική αυτή μαρτυρία τους, αποτελεί την μεγαλύτερη απόδειξη πως κάτι πολύ περίεργο συμβαίνει, ενώ τα ΜΜΕ και οι διάφοροι «σοφοί» της χώρας εμμένουν να μην συμπεριλαμβάνουν στις προσεγγίσεις και τις «αναλύσεις» τους.

Η περιοχή στην οποία εκδηλώθηκε ο κύριος όγκος της πυρκαγιάς, είναι κατ’ εξοχήν δασική και προσφέρει άψογη και φυσική κάλυψη σε αμυντικές στρατιωτικές θέσεις, σε αποθήκες, σε θέσεις μέσου και βαρέως πυροβολικού. Και αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό, στο οποίο για άγνωστο λόγο δεν τολμά κανείς να αναφερθεί. Γιατί άραγε; Μήπως δεν υπάρχουν ανάλογα περιστατικά του παρελθόντος, για τα οποία αποκαλύφθηκε πως «παράξενες ομάδες εμπρηστών» έφεραν την ευθύνη για δεκάδες ή εκατοντάδες πυρκαγιές που ξέσπασαν στην χώρα μας ή μήπως δεν υπάρχουν ομολογίες τούρκων πολιτικών, οι οποίοι παραδέχθηκαν ανερυθρίαστα την πρωταγωνιστική συμμετοχή των μυστικών υπηρεσιών της γείτονος σε φωτιές που απασχόλησαν σε βάθος χρόνου και πίεσαν αφόρητα Ελληνικές κυβερνήσεις;

Πέρα από την οικονομική καταστροφή (λόγω των μαστιχόδενδρων), δυστυχώς, οι πυρκαγιές της Χίου φαίνεται πως δεν είναι τόσο αθώες όσο κάποιοι επιμένουν να μας πείσουν. Αναφορές κατοίκων της Χίου, μιλάνε για εκρήξεις μέσα σε καιόμενα πευκοδάση(είναι γνωστό πως τα πεύκα δεν εκρήγνυνται), ενώ έχουν καταγραφεί –επισήμως- εκκενώσεις στρατοπέδων του νησιού.

Γιατί, όμως, η φωτιά δεν ξέσπασε στην βόρεια Χίο, όπου υπάρχουν θάμνοι, αλλά… «προτίμησε» δασικές εκτάσεις; Μήπως, επειδή οι ακτές της βόρειας Χίου είναι βραχώδεις, απόκρημνες και ως εκ τούτου απροσπέλαστες για οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση, ενώ η νότια Χίος και συγκεκριμένα σημεία-ακτές της πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο; (δεν πρέπει να διαλάθει της προσοχής μας η τουρκική στρατιωτική επιθετική διάταξη, ούτε να ξεχνάμε το περίφημο σχέδιο «Βαριοπούλα»)

Μετά από αυτή την πρωτόγνωρη για το νησί της Χίου πυρκαγιά, δεν υπάρχει θέμα κάλυψης – παραλλαγής των Ελληνικών στρατιωτικών μονάδων και θέσεων;

Φυσικά, αυτή την (πολύ πιθανή) περίπτωση δεν θέλουν να την «βλέπουν» όλοι εκείνοι που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την Ελληνοτουρκική φιλία, αδιαφορώντας ταυτόχρονα για τις συνεχείς προκλήσεις της γείτονος. Προκλήσεις που συμβαίνουν από την Θράκη έως το Καστελλόριζο και την Κύπρο. Προκλήσεις που εντείνονται ποσοτικά και ποιοτικά με την πάροδο του χρόνου. Προκλήσεις που κλιμακώνονται και που έχουν θέσει ζητήματα γκριζοποίησης του Αιγαίου (casus belli για τα 12 ναυτικά μίλια, Ίμια, Λαδόξερα, Μπάμπουρας κ.α.), αφού οι απαιτήσεις της Άγκυρας φαίνεται πως υπερισχύουν της Ελληνοτουρκικής φιλίας…!

Προσεγγίζοντας, λοιπόν, με κάθε αντικειμενικότητα και με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον αλλά και την γεωστρατηγική θέση της Χίου, οι πυρκαγιές που κατακαίνε έως και σήμερα το νησί φαίνεται πως κρύβουν από πίσω τους κάποιο «στρατηγό». Και αυτός, δεν είναι –δυστυχώς- ο άνεμος, αλλά κάποιος που φαίνεται πως γνωρίζει προς τα πού και με πόση ένταση θα πνεύσει ο άνεμος. Κάποιος που τα συμφέροντά του δεν «ακουμπάνε» στις παραλίες του νησιού, στο λιμάνι ή στις μαρίνες του, αλλά προχωράνε προς τα ενδότερα…

Δίκαια αναρωτιέται φυσικά ο καθένας: Είναι δυνατόν, η Τουρκία να προχωρήσει αυτή τη στιγμή σε ένα τέτοιο εγχείρημα αυτή τη στιγμή; Έχει ανοιχτό το θέμα του Κουρδικού, έχει τοποθετήσει σε διάταξη μάχης τον στρατό της στα σύνορα με την Συρία, πολεμάει να επανακτήσει μία τουρκική πόλη που έπεσε στα χέρια των Κούρδων, ενώ βρισκόμαστε σε τουριστική περίοδο και μία επιθετική ενέργεια θα βλάψει οικονομικά και την ίδια την Τουρκία.

Η απάντηση στο λογικό ερώτημα είναι απλή και διτή. Είτε ενεργείς όταν όλα δείχνουν πως δεν μπορείς να το κάνεις, είτε ενεργείς με χρονοδιάγραμμα ικανοποιώντας σειρά απαιτούμενων προεργασιών μίας στρατιωτικής επιχείρησης. Και δεν είναι μόνο η αποψίλωση του εδάφους, αλλά και ο ψυχολογικός και οικονομικός πόλεμος κατά των κατοίκων του νησιού, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες βίωσαν στο πετσί τους την εγκατάλειψη της Αθήνας και την ανυπαρξία του Ελληνικού κράτους προς το νησί τους. Και, δυστυχώς, ο ψυχολογικός πόλεμος μερικές φορές φέρνει πολύ χειρότερα αποτελέσματα για τον αμυνόμενο.

Δυστυχώς, η χώρα μας υπό το καθεστώς της τρόικας και κυβέρνησης που υπηρετεί τις εντολές των Βρυξελλών, ομοιάζει ως αφύλακτη διάβαση. Πολλοί εργάζονται προς την κατεύθυνση δημιουργίας μίας εικόνας για την Ελλάδα, ως αποτυχημένης, ανύπαρκτης ή ανυπόληπτης χώρας. Το failed out δεν πρέπει να υπάρξει, ούτε μέσα από τις καλοσχεδιασμένες επιχειρούμενες φωτιές των δασών, ούτε μέσα από τις προετοιμασμένες επικείμενες εκρήξεις της κοινωνίας. Πέρυσι αποψιλώθηκε από την φωτιά στρατηγικό σημείο του Έβρου. Φέτος κατακαίγονται εκτάσεις και εδάφη μείζονος στρατιωτικού ενδιαφέροντος για την άμυνα του νησιού της Χίου. Ευελπιστούμε πως δεν θα αποψιλωθούν οι άμυνες της Ελληνικής κοινωνίας, απέναντι σε φαινόμενα που δρουν «πίσω και μέσα από τα τείχη».


ΥΓ1: Αλήθεια, η ΕΥΠ τι κάνει για το θέμα αυτό; Ο νέος διοικητής της ακόμη ενημερώνεται για τα έργα του κ. Μπίκα; Μήπως θα έπρεπε να επιταχυνθούν κάποιες διαδικασίες για να μην έχουμε επέκταση του φαινομένου που παρουσιάστηκε στην Χίο;
Μάθαμε πως τη συνδρομή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια των πυρκαγιών ζήτησαν οι αρχές όπως είπε ο υπουργός προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας. Όπως είπε ο υπουργός το τελευταίο 10ήμερο προκλήθηκαν 589 πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα. Επίσης ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στις υπεράνθρωπες προσπάθειες, όπως είπε των πυροσβεστών. «Έχουμε ενδείξεις αν όχι αποδείξεις ότι πολλές απ’ αυτές τις φωτιές προκλήθηκαν κατόπιν εμπρησμών εκ προθέσεως. Για το λόγο αυτό έχω ζητήσει ήδη εκτός από τη βοήθεια της ΕΛ.ΑΣ. και αυτή της ΕΥΠ».
Εμείς, ελπίζουμε να αληθεύει η είδηση, και να μην είναι ένα επικοινωνιακό τέχνασμα. Εάν αληθεύει, πάντως, τότε είναι απολύτως βέβαιο ότι το ζήτημα των εμπρηστών δεν αφορά οικοπεδοφάγους...


ΥΓ: Μήπως, σύμφωνα με τις «αναλύσεις» του κ. Καζάκη, αφού στα νησιά φυσάει και παίρνουν φωτιές, πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί ενώ φυσάει και στην Αθήνα δεν έχει πάρει φωτιά η Βουλή; Μήπως ο γνωστός πολιτευτής και οικονομικός αναλυτής πρέπει να παραμένει σταθερός σε πράγματα που γνωρίζει και να μην εκτίθεται σε άγνωστα για τον ίδιο θέματα; Γιατί, το να φταίει για τις φωτιές το κακό ΝΑΤΟ και η κάκιστη Ε.Ε. μάλλον είναι ένα θεώρημα εκτός τόπου και χρόνου…
Τέλος, επειδή το θέμα των πυρκαγιών της Χίου και την περίπτωση δολιοφθοράς από άνδρες ειδικών επιχειρήσεων της γείτονος, απασχόλησε και κάποιους που δεν έχουν ιδέα για το τι υπάρχει και το τι συμβαίνει στο συγκεκριμένο νησί, αλλά επιπλέον δεν έχουν καμία απολύτως ιδέα για το πως ενεργούν οι «στρατηγοί άνεμοι», θα θέλαμε να τους συστήσουμε πως τόσο οι θεωρίες τους όσο και οι ίδιοι απέχουν πάρα πολύ από την πραγματικότητα, η οποία δεν τους βολεύει πολιτικά. Και, καλό θα ήταν να μην εμφανίζονται ως «ξερόλες», γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να τους βγει το όνομα... Και όπως λέει ο σοφός λαός, "κάλλιο να σου βγει το μάτι παρά το όνομα"…


Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους