Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

16 Αυγ 2012


Σε ένα παραλήρημα φιλοτουρκισμού, ο γνωστός για τις απόλυτα αγαστές σχέσεις του με το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής και τα ταξίδια του στην Τουρκία συνοδευόμενος από τουρκοπράκτορες και τον ψευτομουφτή Ξάνθης Αμέτ Μετέ, Δήμαρχος Αβδήρων Ξάνθης Βασίλης Τσολακίδης, υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ και στηριζόμενος από το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής και αυθαίρετος-αυτοπροσδιορισμένος εκπρόσωπος του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών (το υπουργείο Εξωτερικών θα έπρεπε να τον ευχαριστεί ή να τον μιμείται, σύμφωνα με την άποψή του), αποκάλεσε τους μουσουλμάνους της Θράκης "εγγόνια των Οθωμανών"!!!

Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς θα δήλωνε στην εποχή του Κολοκοτρώνη ή εάν μετά τις δηλώσεις του θα απολάμβανε την καθημερινότητα με την ίδια ευαρέσκεια που σήμερα συνεχίζει να την απολαμβάνει, αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά πως ο συγκεκριμένος αυτοδιοικητικός αιρετός Δήμαρχος Αβδήρων, μάλλον θα πρέπει να παρακολουθήσει μαθήματα αυτοσυγκράτησης και επιπλέον μαθήματα σεβασμού προς την Ελλάδα, την χώρα που τόλμησε και του έδωσε την ευκαιρία, την δυνατότητα και το δικαίωμα να πάψει να είναι δάσκαλος (την ποιότητά του ως δασκάλου την γνωρίζουν οι μαθητές του) και να γίνει Δήμαρχος σε μία άκρως ευαίσθητη εθνικά περιοχή.

Βέβαια, δεν είναι η μοναδική περίπτωση χριστιανού Δημάρχου που υποστηρίζεται ένθερμα από το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, αφού σε άλλον έναν Δήμο του Ν. Ξάνθης, στον Δήμο Τοπείρου, ο εκεί αιρετός Δήμαρχος Στέλιος Χατζηευαγγέλου δεν δίστασε να συμπαραταχθεί πλήρως (ελέω ψήφων!) με τις απόψεις του τουρκικού προξενείου και να εκφράσει τις διαμαρτυρίες του επειδή περιφερόμενοι μοτοσικλετιστές ενόχλησαν τους μουσουλμάνους της περιοχής του την ώρα της προσευχής τους...!

Εμείς, σεβόμενοι απολύτως το δικαίωμα και την ελευθερία θρησκευτικής έκφρασης και εκτέλεσης θρησκευτικών καθηκόντων και παραδόσεων από τους μουσουλμάνους της Θράκης, θα συνιστούσαμε στον τόσο ευαίσθητο Δήμαρχο Τοπείρου να έδειχνε την ίδια ευαισθησία, όταν σε χριστιανικές γιορτές (π.χ. περιφορά Επιταφίου) μουσουλμάνοι επιδίδονται σε προσευχές μέσω μεγαφώνων εκτός ωραρίου των μουσουλμανικών ωρών προσευχής. Η επιλεκτικότητα του κ. Χατζηευαγγέλου στην ευαισθησία, ίσως τον καθιστά εκ νέου Δήμαρχο στον Δήμο Τοπείρου, πολύ πριν από τις επόμενες Δημοτικές εκλογές.
Βέβαια, το ίδιο -προφανώς- ισχύει και για τον Βασίλη Τσολακίδη, ο οποίος έχει χαρακτηρισθεί ήδη από την κοινωνία των χριστιανών του Δήμου του αλλά και του υπόλοιπου νομού Ξάνθης, αν και ο ίδιος είναι "πολύ ευτυχισμένος επειδή βρίσκεται στην χώρα των παιδιών του πορθητή" (σύμφωνα με δηλώσεις τούρκου δήμαρχου που μίλησε στην ίδια συγκέντρωση, χωρίς να διαμαρτυρηθεί ο κ. Τσολακίδης), προφανώς ο Δήμαρχος Αβδήρων δεν κατανοεί ότι η χώρα στην οποία βρίσκεται λέγεται Ελλάδα και ο Δήμος του υπόκειται στο Ελληνικό Σύνταγμα...

Πάντως, το "κουράγιο" του συγκεκριμένου Δημάρχου είναι μοναδικό, αφού βρέθηκε μόνος του μεταξύ 2.000 τουρκοφρόνων. Κάποτε μιλούσαμε για Δήμαρχους τουρκοπροσκυνημένους. Και κάναμε μεγάλο λάθος, αφού υπάρχουν Δήμαρχοι τουρκοβραβευμένοι και τουρκοπροστατευόμενοι (δεν υπάρχει καμία σχέση με την προστασία της καρέτα-καρέτα)!

Ο Δήμαρχος Αβδήρων, Βασίλης Τσολακίδης, απευθύνεται στα "Εγγόνια των Οθωμανών...Ο επόμενος ομιλητής, δήμαρχος του Μπαϊράμπασά Ατίλα Αϊντινέρ, δήλωσε "πολύ ευτυχισμένος που βρίσκεται στην χώρα των παιδιών του Πορθητή".
Ιστοσελίδα του ραδιοσταθμού Τσινάρ FM 13/8/2012

Το καραβάνι του τουρκισμού στην Ξάνθη

Tο Καραβάνι της Αφθονίας του δήμου Μπαϊράμπασά-Κωνσταντινούπολης, στις 12 Αυγούστου 2012 ημέρα Κυριακή το βράδυ βρέθηκε με ομογενείς από την Ξάνθη. Με το ιφτάρ που παρέθεσε στο χωριό Σέλερο, έφερε στο ίδιο τραπέζι πάνω από 2000 άτομα.

Το Καραβάνι της Αφθονίας του δήμου Μπαϊράμπασά που επί 8 χρόνια με το σύνθημα ¨Η αδερφοσύνη σύνορα δεν γνωρίζει¨ βγαίνει στα Βαλκάνια και βρίσκεται με τους Τούρκους ομογενείς εκεί, συνεχίζει και φέτος χωρίς σύνορα στον δρόμο της αδερφοσύνης. Η στάση αυτού του κομβόι που άρχισε με την έναρξη του Ραμαζανιού, ήταν στην Δυτική Θράκη της Ελλάδας.

Το πρώτο ιφτάρ από το Καραβάνι της Αφθονίας παρατέθηκε Κυριακή βράδυ στις 12 Αυγούστου στο χωριό Σέλερο του δήμου Αβδήρων-Ξάνθης. Στο ιφτάρ μετείχαν πάνω από 2000 ομογενείς προερχόμενοι από την Ξάνθη και τα γύρω χωριά.

Στο ιφτάρ μετείχαν ο πρόξενος της T.C. στην Κομοτηνή Οσμάν Ιλχάν Σενέρ, ο εκλεγμένος μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε, ο βουλευτής Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο δήμαρχος Αβδήρων Βασίλης Τσολακίδης, ο αντιδήμαρχος Μπιρόλ Ιντζεμεχμέτ, ο δήμαρχος Μύκης Μουσταφά Τσουκάλ, ο δήμαρχος Αρριανών Ιμπράημ Σερίφ, ο πρόεδρος του συλλόγου Πλάτανος Τζεγκίζ Ομέρ, ο αντιπρόεδρος του εμπορικού επιμελητηρίου Ξάνθης Ιρφάν Χατσιγγενέ, ο πρώην βουλευτής Τσετίν Μάντατζη, ο πρόεδρος της ΤΕΞ Αχμέτ Καρά, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Ερκάν Ρουσέν, ο υπεύθυνος του κόμματος DEB-Ξάνθης Οζάν Αχμέτογλου, ο αντιπεριφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Ιρφάν Ουζούν, ο συντονιστής του δήμου Μπαϊράμπασά Γιουξέλ Αϊντίν, ο συντονιστής του Καραβανιού της Αφθονίας Μουσταφά Χατιπλέρ, και ο δήμαρχος Ιψάλων Μεχμέτ Καραγκιόζ.

Αρχίζοντας από δεξιά : Τζεγκίζ Ομέρ της εφημερίδας Μιλλέτ, Μουσταφά Τσουκάλ-δήμαρχος Μύκης, δήμαρχος Αρριανών Ιμπραήμ Σερίφ, ψευδομουφτής Ξάνθης Μέτε, πρόξενος Σενέρ, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χουσείν Ζεϊμπέκ, δήμαρχος Τσολακίδης.

Με το άκουσμα της βραδινής κλήσης από το τζαμί, σταμάτησε η νηστεία. Μετά από τα φαγητά, έγιναν και οι ομιλίες της ηγεσίας. Στις ομιλίες που έγιναν, η διοικούντες μοιράστηκαν με τον κόσμο τα συναισθήματα τους και τις σκέψεις τους σχετικά με το ιφτάρ που οργανώθηκε από το Καραβάνι της Αφθονίας του Δήμου Μπαϊράμπασά. Αργότερα ανέβηκαν επί σκηνής οι καλλιτέχνες Νετσμετίν Ακμπέν, Τζαφέρ Ουβέντς, Ουγούρ Καγιά, Μεχμέτ Εμίν Αλτιντόπ και Τζουμχούρ Τουλάι. Οι καλλιτέχνες είπαν προς τους μετέχοντες πολύ ωραίους ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια.

Στο ιφτάρ αυτό που οργανώθηκε στην αυλή του σχολείου, τον θαυμασμό κέρδισε η νεολαία του χωριού για τις υπηρεσίες που πρόσφερε. Όλοι οι νεολαίοι εξυπηρέτησαν τον κόσμο φορώντας λευκά μπλουζάκια με το οθωμανικό οικόσημο τα οποία έγραφαν ¨Εγγόνια Οθωμανών¨. Επίσης προσέφεραν στο ιφτάρ, οι εργάτες καθαριότητας του δήμου.

Το δεύτερο ιφτάρ του Καραβανιού της Αφθονίας θα παρατεθεί σήμερα (13 Αυγούστου βράδυ) στα Αρριανά του νομού Ροδόπης. Στο ιφτάρ που θα πραγματοποιηθεί στο γήπεδο ποδοσφαίρου των Αρριανών θα μετάσχουν και μια επιτροπή 70 ατόμων από την Τουρκία μεταξύ των οποίων ο βουλευτής Αδριανούπολης Μεχμέτ Μουεζίνογλου καθώς και ο δήμαρχος του Μπαϊράμπασά Ατίλα Αϊντινέρ.


Σχόλιο: Το κείμενο αποκαλύπτει τους σκοπούς του "Καραβανιού της Αφθονίας" που εξυπηρετεί άμεσα τα οθωμανικά σχέδια των Ερντογάν-Νταβούτογλου. Τώρα τι γύρευε εκεί ο δήμαρχος Τσολακίδης, θα σας γελάσω, αγνοώ… ή, θέλω να αγνοώ.

Πληροφορίες από Τουρκικά Νέα


Γράφει ο Σταύρος Χριστακόπουλος

Για να µακροηµερεύσει µια κυβέρνηση, ειδικά όταν το διεθνές περιβάλλον είναι εξαιρετικά δυσμενές για την ίδια και τη χώρα, χρειάζεται ισχυρά εσωτερικά στηρίγματα
. Με πρώτο και κυριότερο την εμπιστοσύνη της πλειονότητας των πολιτών και τη συστράτευσή τους σε έναν κοινό στόχο. Αυτό είναι το αδύναμο σημείο της κυβέρνησης Σαμαρά - και των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου.

Οι ψευδείς προεκλογικές υποσχέσεις - επαναδι­πραγμάτευση κ.λπ. - και η ταχεία μετεκλογική διάψευσή τους είναι το πρώτο λάθος. Το δεύτερο είναι η έλλειψη σαφούς πολιτικού στόχου. Το τρίτο είναι η εύκολη πλατφόρμα πολιτικής συμφωνίας στην οποία στηρίχθηκε η συγκρότηση της κυβέρ­νησης.

Πολλά τα λάθη, αλλά το μείζον στην πολιτική είναι το αποτέλεσμα. Κι αυτό, μέχρι στιγμής, είναι ότι η χώρα συνεχίζει να κινείται προς την καταστροφή. Δυστυχώς, όσο κυλάει ο χρόνος, τόσο «καίγονται» οι δυνατότητες να σταματήσει ο κατήφορος σε ένα οικονομικά και κοινωνικά ανεκτό σημείο. Η διάλυ­ση επιταχύνεται και η διέξοδος μετατίθεται βιαίως όλο και πιο μακριά.

Δεν είναι τυχαίο ότι, το τελευταίο διάστημα, ακόμη και ισχυροί «φρουροί» των μνημονίων κάνουν λό­γο για την έλλειψη ενός δεύτερου ή τρίτου εναλλακτικού πολιτικού και οικονομικού σχεδίου, καθώς - πέρα από τις ποικίλες και ενίοτε αδιαφανείς προ­θέσεις τους - είναι προφανής η εκ μέρους τους δι­απίστωση του αδιεξόδου.

Για τους τακτικούς αναγνώστες µας είναι ίσως πε­ριττό να θυμίσουμε ότι αυτήν ακριβώς την ανά­γκη - της προετοιμασίας δηλαδή ακόμη και για τα «απευκταία» σενάρια - την έχουμε επισημάνει εδώ και πολλούς μήνες. Πολύ πριν γίνει κοινός τό­πος σχεδόν για όλους.

Δυστυχώς, αυτό που επικράτησε επί τριετία - και συνεχίζει να επικρατεί - είναι η πλήρης και άνευ όρων προσαρμογή και υποταγή στον καταστροφι­κό «μονόδρομο» των δανειστών, οι οποίοι πλέον αποδεικνύονται ανίκανοι να σώσουν όχι μόνο την ευρωζώνη, αλλά και τον ίδιο τον εαυτό τους. Τώρα το κόστος θα πληρωθεί τόσο αυξημένο, ώστε να είναι αβάστακτο. Και το οικονομικό και το κοινωνι­κό και το πολιτικό...


Αμερικανική παρέμβαση στα τουρκικά πολιτικά πράγματα, μέσω του στρατού

Παρέμβαση των ΗΠΑ στα πολιτικά πράγματα της Τουρκίας μέσω του τουρκικού στρατού και ιδιαίτερα στο πλαίσιο του λεγόμενου ¨μεταμοντέρνου πραξικοπήματος¨ της 28ης Φεβρουαρίου 1997, αποκαλύπτει αμερικανικό έγγραφο που επικαλείται ο τουρκικός τύπος και πρόκειται να κατατεθεί στην τουρκική Βουλή.Με την καταθεσή του η Επιτροπή Διερεύνησης Πραξικοπημάτων της τουρκικής Βουλής αναμένεται να καλέσει τον αμερικανό Πρέσβη στην Αγκυρα για να εξηγήσει τον ρόλο των ΗΠΑ.

Για να μπούμε στο κλίμα να θυμίσουμε ότι ο τουρκικός στρατός είχε κάνει εκστρατεία, το 1997, με στόχο τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του τότε πρωθυπουργού Νετσμετίν Ερμπακάν που υποτίθεται ότι απειλούσε το κοσμικό καθεστώς της Τουρκίας. Η κίνηση αυτή των ενόπλων δυνάμεων είχε χαρακτηριστεί «μεταμοντέρνο πραξικόπημα».

Η εφημερίδα Hurriyet που έχει το θέμα στην πρώτη σελίδα κάνει λόγο για αμερικανικό έγγραφο του 1996 που καλούσε τον τότε αμερικανό Πρέσβη στην Αγκυρα να ενεργοποιήσει τον τουρκικό στρατό και να εξασφαλίσει ότι ο τουρκικός στρατός θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Τουρκίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα το εν λόγω έγγραφο προετοιμάστηκε τον Οκτώβριο του 1996 και φέρεται να έχει υπογραφεί από τον τότε αμερικανό Υπουργό Αμυνας Warren Christopher. Το εν λόγω έγγραφο απεστάλη στις αμερικανικές Αποστολές στο ΝΑΤΟ, στα Ηνωμένα Εθνη, στην Αθήνα, στην Βηρυτό, στην Μόσχα, στην Σόφια και στην Αγκυρα.

Στο έγγραφο εκφράζονται οι αμερικανικές ανησυχίες για τον προσανατολισμό της τουρκικής Εξωτερικής Πολιτικής κατά την διακυβέρνηση της χώρας από τον τότε Πρωθυπουργό Νετσμεττίν Ερμπακάν και ειδικότερα για την ενδυνάμωση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ιράν, την Νιγηρία και το Σουδάν , εξέλιξη που, σύμφωνα με το έγγραφο, έπληττε τα αμερικανικά συμφέροντα.

Το έγγραφο ανέφερε επίσης ότι το συγκυβερνών με τον ισλαμιστή Ερμπακάν κόμμα DYP (της κ. Τσιλέρ) απέτυχε να περιορίσει την φονταμενταλιστική ισλαμική ιδεολογία και ότι έπρεπε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση προκαλώντας έτσι πρόωρες εκλογές . Στις εκλογές αυτές αναμενόταν να επικρατήσει –σύμφωνα με τις τότε δημοσκοπήσεις – το Κόμμα Ευημερίας του Ερμπακάν και για αυτό το λόγο απαιτούνταν η παρέμβαση του τουρκικού στρατού για να προληφθεί αυτή η εξέλιξη. Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι έπρεπε να ενθαρρυνθεί ο τουρκικός στρατός να καταβάλλει περισσότερες προσπάθειες ώστε να αναδιαρθρώσει την τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με τα συμφέροντα των ΗΠΑ .

Η εφημερίδα Turkiye αναφέρει επί του θέματος ότι το εν λόγω έγγραφο βρίσκεται στα χέρια του στενού τότε συνεργάτη του Ερμπακάν , κ. Ρετζάϊ Κουτάν και ότι μόλις αυτός το καταθέσει στην Εθνοσυνέλευση, η Επιτροπή Διερεύνησης Πραξικοπημάτων αναμένεται να καλέσει τον αμερικανό Πρέσβη στην Αγκυρα κ. Francis Ricciardone να δώσει εξηγήσεις για το αμερικανικό σχέδιο που στόχο είχε να «πιέσει τον τουρκικό στρατό να αναλάβει δράση» αλλά και για το ποιες ενέργειες έγιναν τότε για να εφαρμοστούν οι οδηγίες της τότε αμερικανικής κυβέρνησης. Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο αμερικανός Πρέσβης στην Άγκυρα θα κληθεί από την Επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης για να πιστοποιήσει την αυθεντικότητα των οδηγιών του Warren Christopher.
Η τρόικα επέβαλε παντού μειώσεις

Οι συνεχείς πιέσεις της τρόικας για νέες-πάλι- περικοπές στον τομέα της άμυνας, σε συνδυασμό με τα ψευδή και επαναλαμβανόμενα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου περί υπερβολικών αμυντικών και εξοπλιστικών δαπανών, έχουν αρχίσει να έλκουν όλο και περισσότερο την προσοχή κυβερνητικών και υπηρεσιακών παραγόντων που εμπλέκονται στο χώρο της Άμυνας ως προς τα πραγματικά αίτια που κρύβονται πίσω από τις επιδιώξεις των εταίρων μας.

Όπως αναφέρει το περιοδικό «Επίκαιρα», σε πρόσφατο δημοσίευμά τους είχαν αναφέρει ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός, από 6.482 δισ. που ήταν το 2009, έφτασε το 2011 στο επίπεδο των 3.491 δισ. ενώ παράλληλα με αυτό είχαν παραθέσει τη δραματική πορεία των αμυντικών προϋπολογισμών και των εξοπλιστικών δαπανών των ετών από το 2011 έως και το 2016.

Εκτός αυτών με δεδομένα θέματα, η τρόικα ζήτησε και επέβαλε τον περιορισμό των εισακτέων στα ανώτατα στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα (ΣΣΕ, Ικάρων, Ναυτικών Δοκίμων), αποκτώντας έτσι λόγο και για το πόσους αξιωματικούς χρειάζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Κι ενώ η στρατιωτική ηγεσία προσπαθεί, όπως αναφέρουν τα «Επίκαιρα», να κρατά τις Ένοπλες Δυνάμεις σε κάποιο ελάχιστα αποδεκτό επίπεδο, η τρόικα ζήτησε περαιτέρω περικοπές άλλου 1 δισ. ευρώ από τις αμυντικές δαπάνες, που, αν γίνουν αποδεκτές, αυτό που θα μείνει μετά την αφαίρεση των κονδυλίων για αμοιβές προσωπικού, θα είναι καμιά πεντακοσαριά εκατομμύρια για λειτουργικές δαπάνες.

Κι επειδή αυτό δεν ήταν πρακτικά δυνατόν να γίνει, στοχοποίησε στη συνέχεια τους μισθούς, τα πτητικά επιδόματα και τα φύλλα πορείας των στελεχών, τα οποία η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί να μην περικόψει.

Την περασμένη εβδομάδα είχαμε για το σκοπό αυτό συνάντηση μεταξύ των Πάνου Παναγιωτόπουλου και Χρήστου Σταϊκούρα για περικοπή 500 εκατ. ευρώ, η οποία, όπως ήταν αναμενόμενο, απέβη άκαρπη, διότι το «μαχαίρι» της τρόικας έφτασε πια στο κόκαλο.

Το θέμα είναι σε τι κατάσταση θα είναι ο αμυντικός μηχανισμός της χώρας ή, μάλλον, τι θα έχει απομείνει από αυτόν στα προσεχή δύο με τρία χρόνια, εάν η κατάσταση αυτή συνεχισθεί ακόμη και χωρίς νέες περικοπές.

Και, δυστυχώς, το σοβαρό αυτό θέμα φαίνεται μέχρι στιγμής να μην το έχει σκεφτεί κανείς, πολλώ δε μάλλον να έχει αποτελέσει το αντικείμενο συγκεκριμένης μελέτης.

Σχόλιο ιστολογίου: Όπως αποδεικνύουν οι "αποφάσεις" της κυβέρνησης και οι εξελίξεις, το τελευταίο πράγμα που ενδιαφέρει τους ανθυποκυβερνώντες ελληνόφωνους είναι η άμυνα της χώρας. Βέβαια, προ πολλού οι ίδιοι έχουν παραδοθεί αμαχητί στους λογιστές και τους οικονομικούς τρομοκράτες, στους τοκογλύφους, στους τραπεζίτες και στα διάφορα funds, αλλά δεν έχουν την τόλμη να παραδεχθούν την προσωπική τους δειλία και ήττα φοβούμενοι την αντίδραση αλλά και τους νόμους (που έχουν ποδοπατήσει πολλάκις). Δυστυχώς, τα εποχούμενα κυβερνώντα προτιμούν να καταρρεύσει η χώρα, να βιώσει ο Ελληνισμός μία ακόμη τεράστια εθνική καταστροφή, προκειμένου να κρύψουν τις ευθύνες τους πίσω από γεγονότα που θα είναι μείζονος εθνικής σημασίας μπροστά στην πολιτική μηδαμινότητά τους...Λιτότητα έως το 2016 προβλέπει η Γερμανική οικονομική εφημερίδα

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας μέχρι το 2016 και όχι μέχρι το 2014 διατυπώνει η γερμανική έκδοση της εφημερίδας Financial Times.

Η ελληνική κυβέρνηση αγωνίζεται κατά της αντίστασης από τη Γερμανία όσον αφορά τη χαλάρωση του προγράμματος λιτότητας και μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, η Αθήνα δεν προτίθεται να εφαρμόσει τους προβλεπόμενους όρους μέχρι το 2014, αλλά μόλις μέχρι το 2016. Ως εκ τούτου προκύπτει μια ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης ύψους 20 δις ευρώ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Σάιμπερτ κατέστησε χθες στο μεταξύ σαφές ότι η γερμανική κυβέρνηση εμμένει γενικώς και ειδικώς στο «μνημόνιο». Αυτή η συμφωνία περιγράφει τις υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην Τρόικα.

Επειδή γίνεται όλο και περισσότερο προφανές ότι οι Έλληνες δεν μπορούν να εκπληρώσουν τους όρους που συνδέονται με τις δανειακές βοήθειες, πρόσφατα γίνονται όλο και εντονότερες φήμες για μια ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. Την επόμενη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς θα σπεύσει για πρώτη φορά να συναντήσει τους σημαντικότερους πιστωτές και θα έχει συνομιλίες με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολλάντ, καθώς και τον Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, τον επικεφαλής του Eurogroup από το Λουξεμβούργο.

Οι «Financial Times» επικαλούνται εσωτερικό έγγραφο του ελληνικού υπουργείου οικονομικών. Σύμφωνα μ’ αυτό, η Αθήνα θα προτείνει τρία σημεία για να κλείσουν οι δημοσιονομικές τρύπες. Πρώτον, θα μπορούσαν να εκταμιευτούν πρόωρα οι δανειακές δόσεις του ΔΝΤ, οι οποίες στην πραγματικότητα θα λήξουν μόλις το 2015. Έτσι δεν θα υπήρχαν αλλαγές στο συνολικό ύψος του δανείου του ΔΝΤ, αλλά η Αθήνα θα λάμβανε επιπλέον μέχρι το 2014 8 δις ευρώ. Δεύτερον, οι τράπεζες θα μπορούσαν να επιπλέον να δανείσουν στην Ελλάδα βραχυπρόθεσμα χρήματα, με το να αγοράσουν τα έντοκα γραμμάτια της κυβέρνησης. Αυτό θα απέφερε 6 με 7 δις ευρώ – ενώ μέχρι τώρα προγραμματιζόταν να επιστραφεί αυτή η λήψη του χρέους. Και τρίτον, θα μπορούσαν να καταβληθούν 5 με 6 δις ευρώ ακόμα, αν η Αθήνα ξεκινούσε την αποπληρωμή του πρώτου πακέτου βοήθειας μόλις το 2020 αντί για το 2016, όπως σχεδιαζόταν μέχρι τώρα.

Το σοβαρότερο επιχείρημα των Ελλήνων είναι η ύφεση. Το 2012 η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά σχεδόν 7%, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι ανέμενε το ΔΝΤ. Με δεδομένα τα χαμηλά έσοδα, την αυξανόμενη ανεργία και τις επενδύσεις που δεν έρχονται, περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις θα επέφεραν περισσότερες ζημιές παρά οφέλη, όπως λέγεται στο υπουργείο οικονομικών. Αν επιμηκύνονταν οι όροι λιτότητας των 11,5 δις ευρώ , θα καθίστατο πιο βιώσιμη η εξυπηρέτηση του χρέους. Αυτή τη στιγμή παραμένει ακόμα ασαφές το τι ακριβώς θα περιλαμβάνει το πακέτο λιτότητας. Ο ελληνικός κυβερνητικός συνασπισμός συζητά το θέμα εδώ και πέντε εβδομάδες. Γι’ αυτό η λίστα των δυνατοτήτων για περικοπές γίνεται μικρότερη παρά μεγαλύτερη. Ιδιαίτερα όσον αφορά τη μείωση των 150.000 θέσεων στο δημόσιο τομέα που επιθυμούν οι δανειστές επικρατεί ασυμφωνία, επειδή ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος, η Δημοκρατική Αριστερά, απορρίπτει τις μαζικές απολύσεις.Ένα ζήτημα Εθνικής σημασίας που απασχολεί δεκαετίες την Ελλάδα, τα αρμόδια υπουργεία, τις Εθνικές αρχές ασφαλείας και πληροφοριών, αποτέλεσε με την βοήθεια και «άλλων εξωτερικών» παραγόντων αντικείμενο εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης, εξεταστικών επιτροπών, ανεξέλεγκτης πολυλογίας, τις συνέπειες των οποίων ενδεχομένως να υποστεί ο Ελληνισμός σε βάθος χρόνου. Το πρόβλημα ξεκινά από το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης και την τύχη του. Οικουμενικό για όλους τους Ορθόδοξους του κόσμου. Όχι για τους Τούρκους. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο στην Πόλη είναι γνωστό: Δεν αναγνωρίζεται από το τουρκικό κράτος η οικουμενικότητά του, θεωρείται ένα ίδρυμα που απευθύνεται σε ορθόδοξους Τούρκους, και ως εκ τούτου οι ιεράρχες του πρέπει να είναι Τούρκοι υπήκοοι.

Η θέση αυτή της Τουρκίας παραβιάζει τη συνθήκη της Λωζάννης και στερεί από την οικουμενική ορθοδοξία τη δυνατότητα να διαχειριστεί τα του οίκου της όπως θα έπρεπε. Γιατί, σε συνδυασμό με την εξάλειψη της πολίτικης ρωμιοσύνης και την κλειστή Σχολή της Χάλκης, που συστηματικά επεδίωξε η Τουρκία, δεν υπάρχει παραγωγή νέων ντόπιων στελεχών για το Πατριαρχείο, και είναι ορατός ο δι’ ασφυξίας θάνατός του.

Σε περίπτωση λοιπόν που ο Προκαθήμενος του Οικουμενικού Θρόνου αντιμετωπίσει αιφνίδιο ή φυσιολογικό «πρόβλημα» τότε χηρεύει η θέση του. Εκτιμήθηκε λοιπόν ιδιαίτερα από το 2000 (επί ΠΑΣΟΚ και ορθώς) ότι είναι σφοδρά πιθανόν σε περίπτωση χηρείας, να διεκδικήσει η Ρωσία την έδρα του Οικουμενικού Θρόνου κυρίως λόγω του ότι σε αυτή τη χώρα κατοικεί η πολυαριθμότερη συμπαγής μάζα ορθοδόξων στον κόσμο.

Ήδη όμως από το 1978 το ζήτημα είχε εντοπισθεί σε άλλη όμως βάση. Τότε η Τουρκία (και όχι η Ρωσία) αποτελούσε την κύρια απειλή. Λίγα μόλις χρόνια μετά τη μεταπολίτευση, η Ελλάδα ζούσε τη νέα μεταβατική της περίοδο . Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής κάλεσε το νεαρό τότε υπουργό Παιδείας Ιωάννη Βαρβιτσιώτη στο γραφείο του και του έδωσε εντολή να αναζητήσει ένα χώρο για να στεγαστεί το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, σε περίπτωση που άλλαζε το status quo στην Πόλη με τρόπο μοιραίο και μη αναστρέψιμο. Το 1978 απείχε μόλις 4 χρόνια από τα γεγονότα της Κύπρου και η Τουρκία είχε ήδη σκληρύνει «επικίνδυνα» τη στάση της έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Τα γεγονότα των προηγούμενων δεκαετιών στην Πόλη ήταν ακόμη νωπά και οι σχέσεις των δύο χωρών στο ναδίρ της διπλωματικής σφαίρας.

Εκεί εντοπίζεται η πρώτη αφετηρία μιας άγνωστης σε πολλούς ιστορίας, η οποία εκτυλίχθηκε και έφτασε μέχρι το γνωστό -πλέον- και ως «σκάνδαλο» του Βατοπεδίου. Σκάνδαλο που σε οικονομικό επίπεδο δεν στοιχειοθετείται ακόμα και σήμερα. Στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής όλοι οι ειδικοί (Γκρόζος, Μαντούβαλος, Γούσιος) μέλη της «Επιτροπής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομη Δραστηριότητα» κατέθεσαν ότι «δεν υπάρχει τίποτε μεμπτό, τίποτε παράνομο, καμία δωροδοκία» στην υπόθεση Βατοπαιδίου.

Ο βουλευτής Β’ Θες/νικης της ΝΔ κ. Σάββας Αναστασιάδης, μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η υπόθεση Βατοπαιδίου δεν είναι σκάνδαλο αλλά μία «συνήθης, νομική υπόθεση».

Παρόλα αυτά η υπόθεση στην συνείδηση των περισσοτέρων Ελλήνων (και με την βοήθεια πληροφοριακών επιχειρήσεων ξένων υπηρεσιών) ακόμα και σήμερα παραμένει περίπλοκη συσκοτισμένη κι ίσως και να συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην ανατροπή της Κυβερνήσεως Καραμανλή.

Το 1978 λοιπόν, εκτιμήθηκε ότι οι εξελίξεις θα οδηγούσαν αργά ή γρήγορα στην εξορία του Πατριαρχείου από την Κωνσταντινούπολη. Ακόμη κι αν δεν προχωρούσαν οι Τούρκοι σε μονομερή πράξη, φοβούμενοι κυρίως την αντίδραση των Αμερικανών, η λειψανδρία μεταξύ των μελών της ελληνικής κοινότητας θα αναδείκνυε σε βάθος χρόνου τη δυσκολία εκλογής νέου πατριάρχη και θα καθιστούσε αναπόφευκτη την αναζήτηση νέας στέγης για το «Βατικανό» της ορθοδοξίας. Ο ίδιος προβληματισμός αλλά με κινητήριο μοχλό την πολιτική των ΗΠΑ πλέον αναπτύχθηκε και γύρω στο 2000.

Το 1978 υπήρξε η σκέψη να χρησιμοποιηθεί η ακίνητη περιουσία που διαθέτει το Πατριαρχείο στη Γενεύη, αλλά η λύση αυτή γρήγορα εγκαταλείφθηκε, αφού θεωρήθηκε ότι αυτόματα το Πατριαρχείο θα έχανε το γεωγραφικό του προσδιορισμό ως Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία. Το επόμενο σενάριο που εξετάστηκε ήταν εκείνο του Αγίου Όρους, αλλά το ιερό άβατο αποτέλεσε σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα. Εξετάστηκε και η περίπτωση της Πάτμου, αλλά κι αυτή γρήγορα απορρίφθηκε λόγω έλλειψης υποδομών. Ο κ. Βαρβιτσιώτης εξέτασε τότε την πιθανότητα του Μυστρά και η πρόταση αυτή άρεσε και στον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Με τον Μυστρά υπήρχε κι ένας εθνικός συμβολισμός, καθώς ήταν το καταφύγιο των Παλαιολόγων αμέσως μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης.
Το θέμα έπεσε χαμηλά σε προτεραιότητα ιδίως με την μεταπήδηση του Εθνάρχη στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ήδη όμως το 1993 εκτιμήθηκε ότι υπήρχε ζήτημα άμεσης εξεύρεσης εναλλακτικής λύσεως για τον Οικουμενικό Θρόνο αφενός διότι είχαν περιέλθει αρκετές πληροφορίες στις υπηρεσίες πληροφοριών της Χώρας μας σχετικά με απειλές κατά της ζωής του Πατριάρχη, αφετέρου άνοιγε μέτωπο και κατά του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων (από άλλο Κράτος και άλλες Υπηρεσίες πληροφοριών) όπου εκεί μάλιστα ο μετέπειτα σχεδιασμός και εκτέλεση της αποστολής προστασίας του, αντιμετώπισαν υπονομευτικές διαρροές που συνετέλεσαν δυστυχώς στην απόλυτη επιτυχία των επιχειρήσεων οργάνων των ξένων Υπηρεσιών. (Πολύ αργότερα ένα αξιόλογο στέλεχος των Ελληνικών Υπηρεσιών ο γνωστός Βαβύλης αποκαλύφθηκε από ξένες επιχειρήσεις αντιπληροφοριών και η όλη Ελληνική αποστολή θεωρήθηκε ως ένα ακόμη σκάνδαλο, όπως σήμερα το αντίστοιχο του Βατοπεδίου που ακόμα θεωρείται από μερικούς σκάνδαλο).

Η ανάδειξη του Βαρθολομαίου στο θρόνο του Πατριάρχη επανέφερε το ζήτημα ξανά στην ατζέντα. Αυτή τη φορά επελέγη το Άγιο Όρος και ο στόχος ήταν ξεκάθαρος, να υπάρχει η υποδομή για να μεταφερθεί σε περίπτωση ανάγκης εκεί το Πατριαρχείο. Κρίθηκε ως η καλύτερη λύση, μολονότι υφίσταται το «αγκάθι» του άβατου. Κι αυτό διότι το Άγιο Όρος έχει το αυτοδιοίκητο και ταυτόχρονα αποτελεί πνευματικό σημείο αναφοράς για τη χριστιανοσύνη. Το ΠΑΣΟΚ εκτίμησε και ορθά ότι η καλύτερη αντιπρόταση στη Ρωσία σε περίπτωση που διεκδικούσε για λογαριασμό της την μεταφορά σε αυτήν του Οικουμενικού Θρόνου ήταν το Άγιο Όρος.

Επελέγη από τη τότε Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μια μονή εγκαταλελειμμένη και ετοιμόρροπη και αποφασίσθηκε αυτή η μονή να ενισχυθεί άμεσα οικονομικά και με αξιόλογο προσωπικό μοναχών (με πολλούς μεταπτυχιακούς τίτλους). Η προσπάθεια ξεκίνησε μεθοδικά με ορίζοντα πενταετίας.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι πρώτες ανταλλαγές οικοπέδων για τη Μονή του Βατοπεδίου ξεκίνησαν επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και τις χειρίσθηκαν οι κοι Φωτιάδης και Δρυς. Και ορθά έπραξαν. Ας μην ξεχνάμε τις άριστες σχέσεις της τότε κυβέρνησης με το Πατριαρχείο και την αντίστοιχη «κόντρα» της κυβέρνησης με την Ελλαδική Εκκλησία. Η βασική ιδέα ήταν ότι θα έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος για να ενισχυθεί οικονομικά η επιλεγείσα μονή (Βατοπεδίου), έτσι ώστε να υπάρχει η απαραίτητη οικονομική βάση στην περίπτωση που θα χρειαζόταν να φτάσουμε στο απευκταίο σενάριο της εξορίας του Πατριαρχείου από τον φυσικό του χώρο ή διεκδίκησής του από την Ρωσία.

Το 2004 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έπεσε. Όταν άλλαξε η κυβέρνηση η επικοινωνία μεταξύ κεντρικής Κρατικής διοίκησης και εκκλησίας έγινε ευκολότερη, διότι άμεσοι συνεργάτες του πρωθυπουργού, όπως ο κ. Ρουσόπουλος και ο κ. Αγγέλου, είχαν ουσιαστική και προσωπική σχέση με τη μονή του Βατοπεδίου, ίσως σαν αποτέλεσμα μιας στρατηγικής που χτιζόταν στο προηγούμενο διάστημα σε Εθνικό επίπεδο.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ συνέχισε και ορθώς μια πολιτική που είχε ξεκινήσει το ΠΑΣΟΚ δεδομένου μάλιστα ότι το διεθνοπολιτικό πεδίο είχε διαμορφωθεί ακόμα πιο απειλητικό για το Πατριαρχείο της Κωσταντινούπολης. Πιο συγκεκριμένα οι «θρησκευτικοί μηχανισμοί» (όπως τα Πατριαρχεία) προκαλούσαν ανέκαθεν απροσδιόριστο φόβο στις υπηρεσίες των ΗΠΑ διότι εκτιμούν πως η έκφραση της θρησκευτικότητας με την ανατολική ορθόδοξη μορφή μπορεί να αναδείξει πολιτικές εκφράσεις και πρότυπα στις χώρες όπου επικρατεί πλειοψηφικά το ορθόδοξο δόγμα. Δηλαδή ότι θα μπορούσε να αναδείξει πολιτισμικά πρότυπα τα οποία αργά ή γρήγορα θα γίνουν εκφράσεις εφαρμοσμένης πολιτικής που θα απευθυνθούν στους λαούς αυτούς σαν εναλλακτική πρόταση στην κυριαρχία της προτεσταντικής αντίληψης για τις κοινωνικές δομές που επικρατούν τώρα σε όλη την χριστιανοσύνη.

Η εκτίμηση αυτή έχει κάποια βάση αν μπορέσει κανείς να συνδυάσει το γεγονός ότι «έσκασε» ένα τέτοιο θέμα σε μια μονή με μεγάλη διορθόδοξη δράση και με πολλούς μοναχούς απ’ όλο τον ορθόδοξο και όχι μόνο κόσμο. Η αμερικανική αντίληψη για τα πράγματα είναι ότι πρέπει να ενισχυθεί το δικό τους πρότυπο ζωής που δίχως την ύπαρξη εξωτερικών εχθρών ευδοκιμεί στην Βόρεια Αμερική. Στην συγκεκριμένη όμως γεωγραφική περιοχή με την ύπαρξη του μωσαϊκού λαών είναι νομοτέλεια ότι αυτό το πρότυπο θα ενισχύσει τις διαλυτικές τάσεις στο εσωτερικών αυτών των κοινωνιών χωρίς ένα ισχυρό κεντρικό κράτος. Παράδειγμα αποτελεί η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και η εξακολουθητική αποσύνθεση της Σερβίας που συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας. Ο ρόλος δε του Βατικανού στο όλο ζήτημα ελέγχεται.

Έτσι από το 2004 άνοιξε ο δρόμος για να ολοκληρωθεί από τη ΝΔ το εθνικό σχέδιο που είχε ξεκινήσει το ΠΑΣΟΚ σε ακόμα πιο σύντομο χρονικό διάστημα. Κι εδώ έγινε ίσως το μεγάλο σφάλμα:

Το γεγονός ότι η αμεσότητα επικοινωνίας και το επείγον δημιούργησαν την αίσθηση ότι τα πάντα θα ήταν πιο εύκολα και έτσι όλοι έγιναν επιρρεπείς στα λάθη και αβλεψίες που προκάλεσαν ξένες υπηρεσίες πληροφοριών και επέτρεψαν σε συνεργάτες τους που επιχειρούν στην Ελλάδα να αναλάβουν δράση αναστολής και εξάρθρωσης του σχεδίου.

Ήδη ο Καραμανλής είχε ενοχλήσει τόσο με το ΟΧΙ στο σχέδιο Αναν, με το ΟΧΙ στο ζήτημα εισόδου των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και η χαριστική βολή ήταν η συνεργασία της Ελλάδας με τους Ρώσους στο θέμα των αγωγών. Τότε ο κύβος ερρίφθη και με ένα σμπάρο θα επετύγχαναν δύο τρυγόνια: θα εμποδιζόταν αφενός η Ελλάδα να προετοιμάσει διάδοχη κατάσταση για το Πατριαρχείο παράλληλα δε το διεθνές σύστημα θα απαλλασσόταν από τον μόνο μεταπολεμικά Ευρωπαίο Πρωθυπουργό που τόλμησε να αντιταχθεί σε δημόσια εκπεφρασμένη άποψη Προέδρου των ΗΠΑ: «Τα Σκόπια θα εισέλθουν στο ΝΑΤΟ». (ούτε ο ντε Γκωλ δεν είχε τολμήσει να αντιταχθεί σε Πρόεδρο των ΗΠΑ).

Ήταν πράγματι προκλητικές οι ανταλλαγές της λιμνοθάλασσας με τα οικόπεδα στο Μαρούσι ή σε άλλα κεντρικά σημεία των Αθηνών. Ο κοινός Εθνικός σκοπός όμως σε συνδυασμό με το μυστικιστικό περιβάλλον των μονών του Αγίου Όρους συντελούσαν στο να αποκοπεί κάθε αντίληψη κοινής λογικής. Είναι επίσης σαφές ότι μόνο με την επίκληση ενός «εθνικού λόγου» θα μπορούσαν τόσοι πολλοί άνθρωποι να συναινέσουν σε μια τόσο εξωφρενική ιστορία.

Δεν είναι δυνατόν δύο τουλάχιστον Κυβερνήσεις και αριθμός αξιωματούχων και των δύο, να παραφρόνησαν ή να συνωμότησαν ξαφνικά ένα πρωί.

Τελικά μια διαδικασία Εθνικής σημασίας εξελίχθηκε σε μια φούσκα που έγινε ένα ««σκάνδαλο»». Μέσω ατέρμονων και ανερμάτιστων δηλώσεων ύποπτων ατόμων και ΜΜΕ που είτε κινούμενα από προσωπικές στρατηγικές, είτε κατ΄εντολή ξένων προϊσταμένων. Αντί να υπερασπίσουν μία Μονή που προορίζεται (από πολλές διαφορετικές χρονικά Κυβερνήσεις) να αποτελέσει θεματοφύλακα της Ορθοδοξίας και του Έθνους δημιούργησαν την εικόνα σκανδάλου που τελικά δεν στοιχειοθετείται πουθενά και για κανέναν παρόλες τις έρυενες.

Ομιλούν οι «επικριτές» για «παρακράτος». Η Μονή Βατοπαιδίου ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου συνεργάστηκε με τα αρμόδια όργανα του Κράτους (Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, ΚΕΔ, στελέχη Κυβερνήσεων κλπ).

Το μόνο σφάλμα του Κώστα Καραμανλή είναι ενδεχομένως το ότι έδωσε λευκή επιταγή χειρισμού του θέματος σε άτομα που δεν είχαν την εμπειρία να αντιμετωπίσουν στοχευμένες επιχειρήσεις αντιπληροφοριών που εκδηλώνονται από ξένες υπηρεσίες πληροφοριών στην Ελλάδα με καταιγιστικό πλέον ρυθμό. Ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξη του είχε δηλώσει με νόημα: «Ήταν ένα προσωπικό μου λάθος».

Αυτή είναι η αληθινή ιστορία του Βατοπεδίου. Στις πληροφοριακές επιχειρήσεις όμως η αλήθεια δεν έχει σημασία. Σημασία έχει η εικόνα που προβάλλεται και οι εντυπώσεις που δημιουργούνται. Η αλήθεια είναι σαν ένα δάσος που καίγεται σε λίγα λεπτά και μετά….. απαιτούνται πενήντα χρόνια για να ξαναγίνει.

Κοσμάς Αθανασόπουλος
Αναλυτής Πληροφοριών – Διεθνολόγος


Με την Αθήνα απλό παρατηρητή, η Τουρκία αλωνίζει
Ανησυχητική η δράση ακραίων κύκλων στον Έβρο
Βάζουν θέμα μουφτή στη Ρόδο!

Αλωνίζουν οι Τούρκοι ανά την Ελλάδα, στήνοντας συστηματικά τουρκικούς συλλόγους και κόμματα ακόμα και στις πλέον ευαίσθητες περιοχές, όπως ο Έβρος, ανακινώντας με προκλητικό τρόπο μειονοτικό θέμα (από το πουθενά) ακόμα και στη Ρόδο.

Ο στόχος τους είναι προφανής, να διαβρώσουν τις ευαίσθητες περιοχές, καθώς φτάνουν σε σημείο ακόμα και να αρνούνται τη λειτουργία ελληνικών νηπιαγωγείων. Και όλα αυτά με την Αθήνα απλό παρατηρητή, χωρίς ούτε καν να αρθρώνει μια λέξη, ζητώντας τουλάχιστον τον σεβασμό των διεθνών συνθηκών (Λωζάννης), ενώ μετά την επίσκεψη-πρόκληση του εθνικιστή-εξτρεμιστή Μπαχτσελί στη Θράκη η Τουρκία ετοιμάζει και νέα προπαγανδιστική φιέστα, με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ να ετοιμάζεται να επισκεφτεί τη Δυτική Θράκη για το Μπαϊράμι του Ραμαζανιού στις 17 Αυγούστου.

Τα ερωτήματα που εγείρονται γι’ αυτήν τη ραγδαία εξαπλούμενη μειονοτική προπαγάνδα των Τούρκων είναι τεράστια, όπως και αυτά που εγείρονται πλέον ως προς τα μεγάλα χρηματικά ποσά που διακινούν για την προπαγάνδα τους.

Σύμφωνα με έμπειρους διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα, η Τουρκία θα εντείνει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειές της να ανακινήσει μειονοτικό θέμα στην Ελλάδα, ώστε να μπορεί να πιέζει μαζί με το Αιγαίο και στο ευαίσθητο αυτό θέμα, καθώς θεωρεί πως οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί είναι ιδιαίτερα δεκτικοί σε τέτοια ζητήματα και τώρα που η Ελλάδα είναι γονατισμένη οικονομικά η μειονοτική προπαγάνδα μπορεί να προχωρήσει. Ωστόσο, οι ίδιοι κύκλοι είναι εξαιρετικά ανήσυχοι γιατί, όπως λένε, «χάνουμε όλο και περισσότερο το παιχνίδι στη Θράκη, καθώς οι Τούρκοι βάζουν θέματα το ένα μετά το άλλο κι εμείς, δυστυχώς με μεγάλη καθυστέρηση, απλώς σπεύδουμε να κατευνάσουμε…». Μια ερμηνεία που δίνουν διπλωματικοί κύκλοι, η οποία έχει ιδιαίτερη αξία, είναι ότι η Τουρκία πλέον αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με το Κουρδικό, καθώς ήδη και στα σύνορα με τη Συρία υπάρχουν αυτονομημένες κουρδικές περιοχές, ενώ έχει πάρει ιδιαίτερη ένταση και το αντάρτικο των Κούρδων στη ΝΑ Τουρκία, με συνέπεια και η συνοχή του τουρκικού κράτους να απειλείται και η πολιτική ηγεσία και ο Στρατός να έχουν δεχθεί άσχημο στραπατσάρισμα, με αποτέλεσμα να δημιουργούν εκ του μη όντως μειονοτικό στην Ελλάδα και για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις αλλά και, αν ποτέ χρειαστεί, να σπρώξουν «αποσχιστικά σχέδια».

Ιδιαίτερα ανησυχητική θεωρείται η δράση ακραίων κύκλων στον Έβρο (την πλέον ευαίσθητη περιοχή λόγω συνόρων), καθώς προχωρούν στην ίδρυση παραρτήματος τουρκικού κόμματος, το οποίο έχει πλέον απλωθεί στη Ροδόπη και στην Ξάνθη.

Πρόκειται για το περιβόητο κόμμα DEP (Ισότητα - Ειρήνη - Φιλία), που το έχει ιδρύσει ο Αχμέτ Σαδίκ και εξαπλώνεται με παραρτήματα όπου υπάρχει μειονοτικός. Το κόμμα αυτό, που ιδρύθηκε πριν από 20 χρόνια περίπου, τους τελευταίους μήνες λαμβάνει πακτωλό χρημάτων και έχει δραστηριοποιηθεί πολύ έντονα, δημιουργώντας όπου μπορεί παρακλάδια, ενώ, όπως λένε όσοι γνωρίζουν, «είναι βασικός πυλώνας του τουρκικού προξενείου και προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα αλυτρωτισμού». Ο νέος πρόεδρος του κόμματος Μουσταφά Αλή Τσαβούς κινείται δραστήρια, απλώνοντας συνεχώς την επιρροή του κόμματός του. Τις επόμενες μάλιστα μέρες εγκαινιάζει παράρτημα (και αυτό προκαλεί ανησυχίες) στον Έβρο, και δη στο χωριό Δέρειο, όπου ήδη έχει βρεθεί κτίριο και έχει τοποθετηθεί ταμπέλα στα τουρκικά με το όνομα του κόμματος. Είναι δε ιδιαίτερα χαρακτηριστική η κίνηση αυτή, να ανοίξει δηλαδή στο Δέρειο το πρώτο παράρτημα του κόμματος στον Έβρο, διότι είναι ένα από τα ελάχιστα σημεία στον Έβρο με σχεδόν αμιγή μειονοτικό πληθυσμό, δεδομένου ότι οι μειονοτικοί στα περισσότερα σημεία του Έβρου είναι κατά πολύ λιγότεροι από τους έλληνες χριστιανούς. Έχει μάλιστα τόσο μεγάλο συμβολισμό για τους ακραίους και το κατεστημένο της Τουρκίας το Δέρειο, που δεν θεωρείται καθόλου τυχαίο το ότι το χωριό αυτό ήταν ο πρώτος σταθμός της πρόσφατης περιοδείας του ακραίου εθνικιστή Μπαχτσελί.

Επιπροσθέτως, οι Τούρκοι και τα υποχείριά τους έχουν κυριολεκτικά «σκυλιάσει» με το Δέρειο, καθώς εκεί, σε αυτό το μικρό χωριό, κράτησε «ψηλά τη σημαία» η Χαρά Νικοπούλου με τους αγώνες της, αποτρέποντας τον πλήρη εκτουρκισμό. Αυτό ακριβώς το σύμβολο θέλουν τώρα να διαλύσουν οι εξτρεμιστές και γι’ αυτό έβαλαν στο στόχαστρο το χωριό, ιδρύοντας εκεί την πρώτη κομματική τους οργάνωση στον Έβρο.

Όμως το κόμμα DEP ετοιμάζεται για το «μεγάλο κόλπο», που δεν είναι άλλο από την ίδρυση οργάνωσης-παραρτήματος στη Ρόδο, με στόχο –όπως σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι– να δημιουργήσει θέμα μουφτή, ακολουθώντας πιστά την ακραία πολιτική που ακολούθησε στη Θράκη με τους ψευδομουφτήδες, αν και στη Ρόδο δεν υπάρχει καμία απολύτως σύμβαση ή συνθήκη που να αναφέρεται σε μουσουλμανική μειονότητα.

«Εργαλείο» της τουρκικής προπαγάνδας στη Ρόδο είναι πλέον ο σύλλογος «Αδελφοσύνη», που έχει αναπτύξει στενότατους δεσμούς με φιλοτουρκικούς κύκλους και ομάδες της Θράκης.

Χαρακτηριστικά των άκρως ανησυχητικών διαστάσεων της τουρκικής διείσδυσης στη Ρόδο είναι τα όσα περιέγραψε σε ολοσέλιδο ρεπορτάζ το «ΒΗΜΑ» την περασμένη Κυριακή, όπου ανάμεσα στα άλλα σημείωνε χαρακτηριστικά: «Το μοντέλο της Θράκης, με σκοπό να δημιουργηθούν παράλληλες δομές στην καθημερινή ζωή των μουσουλμάνων, επιδιώκει να εφαρμόσει στα Δωδεκάνησα η Άγκυρα. Παρά το γεγονός ότι το καθεστώς των μουσουλμάνων ελλήνων πολιτών της Ρόδου και της Κω δεν διέπεται από τη Συνθήκη της Λωζάννης, άρα δεν υπάρχει εκεί αναγνωρισμένη μειονότητα, η χρόνια αδράνεια και η φοβία της ελληνικής Πολιτείας έχουν επιτρέψει σε κύκλους ελεγχόμενους από την Άγκυρα και το τουρκικό προξενείο Ρόδου να δραστηριοποιούνται, αδιαφορώντας για τους νόμους. Το ζήτημα έχει απασχολήσει ιδιαίτερα το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά αποφάσεις δεν έχουν δυστυχώς ακόμη ληφθεί παρά και τις εκκλήσεις των τοπικών αρχών».

Τα προβλήματα, όμως, παίρνουν όλο και πιο δραματικές διαστάσεις πρωτίστως στη Θράκη, όπου πλέον υπάρχει άρνηση από φιλοτουρκικούς κύκλους να λειτουργήσουν ελληνικά νηπιαγωγεία.

Η στόχευση της τουρκικής προπαγάνδας τα τελευταία δύο χρόνια είναι στον χώρο της παιδείας, και συγκεκριμένα στην αλλοίωση ή την εξαφάνιση της ελληνικής παιδείας προς τους νεαρούς μουσουλμάνους (κυρίως πομάκους), στους οποίους επιθυμεί να επιβάλει πλήρη ποδηγέτηση στον τουρκισμό, από τα παιδικά τους χρόνια. Και αυτή η προσπάθεια της Άγκυρας να δημιουργήσει σειρά χαρακτηριστικών που θα προσδώσουν εικόνα εθνικής τουρκικής μειονότητας, παραβιάζοντας τη Συνθήκη της Λωζάννης, αποσκοπεί στην άσκηση ύψιστης πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο της πλήρους άλωσης και της «ανεξαρτητοποίησης» της παρεχόμενης παιδείας στα παιδιά των μουσουλμάνων εντάσσεται και η πρόσφατη δήλωση ενός παράγοντα με ιδιαίτερες σχέσεις με το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, του δημάρχου Αρριανών (που είναι και αντιπρόεδρος της περιβόητης Συμβουλευτικής Επιτροπής της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη), ο οποίος πρόσφατα κατήργησε το Δημόσιο Νηπιαγωγείο Αρριανών λόγω υπερβολικού κόστους ενοικίασης του κτιρίου όπου στεγαζόταν.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η επίσκεψη στη Δυτική Θράκη του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ για το Μπαϊράμι του Ραμαζανιού στις 17 Αυγούστου.

Κατά την επίσκεψή του θα τον συνοδεύσουν ο γενικός διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Ισλαμικής Ιστορίας, Τέχνης και Πολιτισμού Χαλίτ Ερέν, ο πρόεδρος της Διεύθυνσης Τούρκων του εξωτερικού και συγγενών κοινοτήτων και πληθυσμών της τουρκικής πρωθυπουργίας Κεμάλ Γιουρτνάτς, καθώς και οι βουλευτές Χακάν Τσαβούσογλου και Μεχμέτ Μουεζίνογλου, που κατάγονται από τη Δυτική Θράκη, και ορισμένοι εξέχοντες γραφειοκράτες.


Διαβάστε επίσης: Το Ιράκ απαγόρευσε την είσοδο στον ηγέτη των Γκρίζων Λύκων, ενώ η Αθήνα...


Οι πολιτικοί, μας έχουν συνηθίσει με κηρύγματα, όταν, φυσικά, θυμούνται, ότι υπάρχει και ένα Σύνταγμα σ’ αυτή τη χώρα, μέχρι να αποκτήσουν τον έλεγχο. Ομιλούν, για δίκαια και ισοδύναμα μέτρα, για δίκαιη φορολόγηση, για δημόσια παιδεία, υγεία, για αξιοκρατία, αξιοπρέπεια, ισονομία, ισοπολιτεία, ότι θα διαπραγματευθούν τους βάρβαρους όρους του μνημονίου, τη δανειακή σύμβαση, κ. λ.

Τα κηρύγματα από επαγγελματίες πολιτικάντηδες δεν είναι δωρεάν. Για το μισθωτό, το συνταξιούχο, τον άνεργο, τον καθημερινό βιοπαλαιστή, τον ειλικρινή πολίτη, που ζει με τη δουλειά του και φορολογείται, τα κηρύγματα, οι υποσχέσεις καθορίζουν τη δική του ζωή, της οικογένειάς του και της κοινωνίας. Αυτό το πολιτικό παιχνίδι επαναλαμβάνεται δεκαετίες τώρα, γιατί φαίνεται να είναι στην πλειοψηφία των πολιτών αρεστό και αποτελεσματικό για τους πολιτικάντηδες.

Αυτή τη φορά οι προεκλογικές υποσχέσεις είχαν μία ιδιαιτερότητα. Οι σημερινοί κυβερνώντες είχαν τη διακυβέρνηση της χώρας και πριν από τις πρόσφατες εκλογές, δηλαδή, γνώριζαν την πρακτικότητα και την κρισιμότητα των κηρυγμάτων τους, γνώριζαν τις ευθύνες τους έναντι των ψηφοφόρων τους, αλλά κυρίως προς μία μεγάλη μάζα του ελληνικού λαού, που επέλεξε τις λεγόμενες «μνημονιακές δυνάμεις».

Πέρα από το βασικό ερώτημα, γιατί θυσιάστηκε τόσος εθνικός χρόνος, για να επιστρέψουμε σε χειρότερη κατάσταση, αφού οι πολιτικές της τριτοκομματικής συγκυβέρνησης είναι πιστό αντίγραφο των προηγούμενων πολιτικών, εκπλήσσει, όμως, το θράσος τους, η υποκρισία τους, να υπόσχονται τα ίδια, για πολλοστή φορά σε πολύ κρίσιμες στιγμές για τη χώρα.

Φαίνεται, όμως, ότι οι υποσχέσεις των πολιτικάντηδων δεν δίνονται μόνο για τους γνωστούς ελληνικούς εσωτερικούς λόγους, αλλά υπόσχονται και προς το εξωτερικό, την Ε.Ε. Έμαθαν, οι ευρωπαίοι εταίροι μας, ότι στη χώρα μας, οι επαγγελματίες πολιτικοί, άλλα τους λένε στα θεσμικά όργανα της Ε. Ε. και άλλα κάνουν, όταν επιστρέφουν. Παράδειγμα, οι περιβόητες μεταρρυθμίσεις, η πάταξη της φοροδιαφυγής, τα κλειστά επαγγέλματα, τα προνόμια, κ.λ.

Η αναξιοπιστία, η ανικανότητα και η ασυνέπεια των δικών μας πολιτικών, γι’ αυτούς είναι ευκαιρία πίεσης, μνημονίων, εκβιασμών και προσβολών με τεράστιο αντίχτυπο, για τους έλληνες, που ζουν και εργάζονται σε ευρωπαϊκές χώρες, αφού τα διάφορα δικά τους Μ.Μ.Ε αντιγράφουν και αναπαράγουν με το χειρότερο τρόπο δηλώσεις ευρωπαϊκών ηγετών.

Οι πολιτικοί μας ως ψυχροί επαγγελματίες δεν πτοούνται από χαρακτηρισμούς, και από θεσμικές δεσμεύσεις, έχουν συνηθίσει, αρκεί να κερδίζουν πολιτικό χρόνο.

Κάθε φορά, στα μέτρα που ζητάει η τρόικα, οι δικοί μας επαγγελματίες πολιτικοί, προτείνουν σκοπίμωςστο πακέτο των μέτρων, μερικά δις Ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής, γνωρίζοντας, ότι δεν πρόκειται να εισπραχτούν. Ο λόγος προφανής, επικοινωνιακά να φαίνεται, ότι η κυβέρνηση «χτυπάει» τη φοροδιαφυγή.

Τούτη φορά η τρόικα δεν δέχτηκε, το συμβολικό και εξευτελιστικό ποσό των 2 δις Ευρώ, που πρότεινε η κυβέρνηση από φοροδιαφυγή για το 2012 και άλλα τόσα για το 2013 για να κλείσει το πακέτο των 11,5 δις Ευρώ (σύμφωνα με έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ). Ποσό μηδαμινό, όταν επισήμως η φοροδιαφυγή είναι 45 δις το χρόνο, ανεπίσημα είναι πολύ παραπάνω. Χαμένα λεφτά για τα κρατικά ταμεία, που τα εκμεταλλεύεται το πελατειακό δίκτυο εξουσίας.

Αλλά η τρόικα, η εκπρόσωπος των δανειστών και τοκογλύφων, δεν πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση,δεν βοηθάει τεχνολογικά, δεν εκβιάζει, όπως, όταν πρόκειται, για μείωση μισθών, συντάξεων, απολύσεων, επιδομάτων, κ. λ.

Το παιχνίδι, φαίνεται, να είναι καλά στημένο από τα συνεταιράκια των άγριων μνημονίων. Μας έδεσαν χεροπόδαρα και τώρα προφυλάσσουν με τον καλύτερο τρόπο, τους προνομιούχους του πελατειακού συστήματος, τους διαχειριστές και αποδέκτες των δανείων, τους πραγματικούς «μαζί τα φάγαμε».

Ίσως, στο άμεσο μέλλον, κάποιος έλληνας Αντόνιο Ντι Πιέτρο, «γράψει το δικό του βιβλίο» με τους διαχρονικούς «μαζί τα φάγαμε».

Τα συνεταιράκια, αντί να ψάχνονται στις διεφθαρμένες πελατειακές δομές, που δημιούργησαν, γιαλεφτά, εξαθλιώνουν περαιτέρω τον συνταξιούχο και τα γνωστά υποζύγια, περικόπτουν ακόμη καισυντάξεις των 700 Ευρώ και αφήνουν ανέγγιχτα:

Τα τεράστια ιδιωτικά κέρδη των τραπεζών, ιδιαίτερα την εποχή των «παχιών αγελάδων», δίνοντάς τους και 218 δις Ευρώ, συνολικά για τα τέσσερα τελευταία χρόνια – παγκόσμιο ρεκόρ κρατικής ενίσχυσης.
Μένουν ανεκμετάλλευτα χιλιάδες δημόσια κτήρια ( ιδιαίτερα τα ολυμπιακά) και νοικιάζονται 902 από ιδιώτες, πληρώνοντας 180 εκατομμύρια Ευρώ το χρόνο.
Χάνουμε 500 εκατομμύρια Ευρώ από ΦΠΑ που χρωστάει η εταιρεία που εκμεταλλεύεται το αεροδρόμιο Ε. Βενιζέλος.
1,1 δις Ευρώ που χαρίστηκαν στη “Νέα Proton”.
Κλείνουν στα γρήγορα το θέμα με τη SIEMENS (συγκάλυψη σκανδάλου ), χαρίζοντας τουλάχιστον 2 δις.
70 εκατομμύρια Ευρώ από πρόστιμο στην VODAFONE.
25 Εκατομμύρια Ευρώ οφείλει στο Δημόσιο o όμιλος Μπόμπολα (απ’ τα καζίνο).
130 εκατομμύρια Ευρώ, ο όμιλος Λασκαρίδη.
200 εκατομμύρια Ευρώ χρέη προς το δημόσιο που χαρίστηκαν σε ποδοσφαιρικές ομάδες – ΠΑΕ.
Τα τεράστια ποσά που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού, μαζί με αγορές πολυτελών κατοικιών.
Τις μίζες, τα υποβρύχια, τις αμυντικές δαπάνες, τις προμήθειες, τις χορηγίες και χορηγούς, τα δάνεια, τα διόδια, τα φακελάκια, το «πόθεν έσχες», την αδήλωτη εργασία, τους διορισμούς συγγενών τους, κ.λ.
Και φυσικά τα 45 δις από την επίσημη φοροδιαφυγή.

Και ενώ αυτά δεν αγγίζονται, σε μία νύχτα πουλήθηκε για 97 εκατομμύρια Ευρώ η «καλή» Αγροτική Τράπεζα.

Τα συνεταιράκια δεν αγγίζουν, Έλληνες και ξένους μεγαλοεπιχειρηματίες, βιομήχανους, εφοπλιστές, πολυεθνικές, Offshore, ξένες εταιρίες και πολιτικούς, που δεν πλήρωναν λογαριασμούς της ΔΕΗ και φόρους στο κράτος, ή πληρώνουν πολύ λιγότερους φόρους απ’ τους απλούς πολίτες. Αντίθετα, αρκετοί απ’ αυτούς, αμείβονται για την λεηλασία στο κράτος με θέσεις φύλαξης των θεσμών.

Δεν αγγίζουν τους μισθούς 5.500 ειδικών μισθολογίων, που συμπαρασύρουν βουλευτικούς μισθούς, τους μισθούς νομικών συμβούλων του κράτους, τα κλειστά επαγγέλματα με ¨κληρονομικό δικαίωμα¨, τις ισχυρές συντεχνιακές κοινωνικές ομάδες με τα προνόμια σ’ όλα τα επίπεδα του δημόσιου βίου, τις διπλές και τριπλές συντάξεις, τη γραφειοκρατία, που έχει γιγαντωθεί με δικές τους αποφάσεις, διατηρώντας τη φοροδιαφυγή, τη διαπλοκή, τη διαφορά και τα προνόμια.

Το πάρτι των βαπτισμένων «μεταρρυθμίσεων» συνεχίζεται, σε βάρος των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων με γοργούς ρυθμούς. Στο ρυθμό του «ότι προλάβουμε». Προπαγανδίζουν και υποκρίνονται, για τα χάλια της δημόσιας διοίκησης, που κυριολεκτικά την ισοπέδωσαν.

Δεν τιμωρούν, όμως, τους υπαίτιους, που έδωσαν τα πιστοποιητικά, τις εντολές, ή αυτούς που θέσπισαν και διατηρούν το ίδιο θεσμικό πλαίσιο, χρόνια τώρα, για να στήνονται τα κατά τόπους πάρτι, που γέννησαν και γεννούν διαφθορά, διαπλοκή και διαιωνίζουν τις διαβρωμένες πελατειακές δομές του συστήματος.

Δικαίως κατέχουμε τον τίτλο, «το κράτος της πλάκας, της πολιτικής απατεωνιάς και της αρπαχτής».

Καρανάσιος Γεώργιος

Το φωτομοντάζ είναι από το "Γρέκι"


Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ τόνισε σήμερα τη σημασία της δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής πολιτικής ένωσης για να τεθεί υπό έλεγχο η κρίση στη ευρωζώνη.

"Ο χρόνος τελειώνει", δήλωσε η Μέρκελ μετά τη συνάντησή της με τον Καναδό πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ στην Οτάβα.

Είπε επίσης ότι η Γερμανία έχει δεσμευτεί για τη δημιουργία μιας πολιτικής ένωσης στην ευρωζώνη.

Ο Χάρπερ έχει επικρίνει έντονα τις μέχρι τώρα προσπάθειες από τα μέλη της ευρωζώνης για την επίλυση της κρίσης χρέους, και παροτρύνει την Μέρκελ να αναλάβει τον ηγετικό ρόλο, μια για πάντα, στις συνομιλίες για την κρίση.

Χθες Τετάρτη, η Μέρκελ δήλωσε ότι θεωρεί τον Καναδά μοντέλο για την επίλυση της κρίσης του ευρώ, αναφερόμενη στην αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία της χώρας που τρέχει παράλληλα με τις πολιτικές της για την προώθηση της ανάπτυξης.
Νέα μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας!
Ανάμεσα στις 5 χώρες με την υψηλότερη τιμή βενζίνης στον κόσμο!

ΘΥΜΑΣΤΕ που ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες (olympia 11/2/2011) έδωσε εντολή στους κατά τόπους εισαγγελείς ανά την Ελλάδα να προχωρούν σε συλλήψεις των πρατηριούχων που δεν τηρούν το πλαφόν;

Θυμάστε πόσο ήταν το πλαφόν;

- 1,473 ευρώ το λίτρο για τη βενζίνη 95 οκτανίων,
- 1,701 ευρώ το λίτρο για τη βενζίνη 100 οκτανίων,
- 1,561 ευρώ το λίτρο για τη βενζίνη super LRP,
- 1,282 ευρώ το λίτρο για το diesel.

Ξέρετε πόσο έχει φτάσει σήμερα;

2,00 € το λίτρο!

Γιατί δεν συλλαμβάνει κανέναν Υπουργό ο Εισαγγελέας;

ΘΥΜΑΣΤΕ ΟΤΙ, ΟΤΑΝ ΕΙΧΕ Η ΒΕΝΖΙΝΗ 0,94 €;

ΕΒΓΑΙΝΕ Ο ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΣΑΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΤΕ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΤΑ 0,10 ΛΕΠΤΑ ΗΤΑΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΑΦΑΙΡΟΥΣΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ;

ΘΥΜΑΣΤΕ ΠΩΣ ΟΡΓΙΑΖΑΝ ΤΑ ΜΜΕ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΟΤΑΝ ΕΙΧΕ 0,46 λεπτά το λίτρο στα αστικά κέντρα, αλλά με περίπου 0,50 λεπτά στην επαρχία ; ;

Ενώ από το 2004 μέχρι το 2009 το Πετρέλαιο θέρμανσης είχε φτάσει στο ιλιγγιώδες ποσόν των 0,57 € ενώ η βενζίνη 0,80-0,95€ και το ΜΜΕ μιλούσαν για “ΔΕΞΙΑ” ακρίβεια (βλέπει πρωτοσέλιδο)!

ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΒΑΡΕΛΙΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ limit up Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΦΘΗΝΟΤΕΡΗ ΒΕΝΖΙΝΗ !

Τώρα πια ο Ψυχάρης έχει το υιό βουλευτή και τα κάνει γαργάρα…

Αφού όλοι ξέρουμε ότι για όλα φταίει ο Καραμανλής…

Ο ramnousia σήμερα έκανε μια καταπληκτική έρευνα με τίτλο “Ανάμεσα στις 5 χώρες με την υψηλότερη τιμή βενζίνης στον κόσμο!!!”

Τα 2 ευρώ αγγίζει η τιμή της βενζίνης σε πολλές περιοχές, ιδιαίτερα της νησιωτικής Ελλάδας. Την ίδια στιγμή οι ελεγκτές της υπηρεσίας εποπτείας αγοράς, δηλώνουν πως η μεγάλη αύξηση, αλλά και οι αποκλίσεις ανά περιοχή, της βενζίνης, οφείλονται στις διεθνείς τιμές του “μαύρου χρυσού”, αλλά και την ισοτιμία ευρώ δολαρίου.

Για να δούμε τη μέση τιμή της βενζίνης σε μερικές χώρες της Ευρώπης.
Θυμίζουμε ότι στην Ελλάδα η μέση τιμή της αμόλυβδης ανά λίτρο, είναι 1.81 ευρώ.
Ελβετία
: 1.25
Ισπανία
: 1.37
Ουγγαρία
: 1.22
Αυστρία
: 1.36
Τσεχία
: 1.40
Βέλγιο
: 1.41
Πολωνία
: 1.35
Λουξεμβούργο
: 1.33 και η λίστα συνεχίζεται…

Δε σας πάω σε Αίγυπτο, Φιλιππίνες, Ρωσία κτλ γιατί θα πάθετε αμόκ.
Μάλιστα, για να μην το έχετε απορία, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις top 5 χώρες με την υψηλότερη βενζίνη… ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!!!
Ορίστε και το σχετικό γράφημα (η μέση τιμή της βενζίνης ανά λίτρο στην Ελλάδα, είναι πλέον λίγο ακριβότερη από την αναγραφόμενη).

Τι συμβαίνει λοιπόν; O Νίκος Ευαγγελάτος θα έλεγε σίγουρα, ότι φταίνε οι βενζινοπώλες, που κλέβουν τον έντιμο Έλληνα πολίτη και βγάζουν τα λεφτά τους σε off shore εταιρείες, αλλά σίγουρα το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν εντοπίζεται εκεί, αλλά στους συνεχείς επιπρόσθετους φόρους που σκαρφίστηκε ο εκάστοτε υπουργός οικονομίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει, το… ελληνικό χρέος. Σκληρή εισπρακτική οικονομική πολιτική, σε ένα είδος πρώτης ανάγκης. Μεγαλοφυές δεν μπορώ να πω, δεν πήγαν χαμένα τα πτυχία. Και κυρίως… λειτούργησε

Πηγή Ramnusia, σχολιασμός Netakias

Ελλάδα: Όταν η βενζίνη έγινε φωτιά!

Σπάει κάθε ρεκόρ η τιμή της βενζίνης αγγίζοντας σε ορισμένες περιοχές ακόμα και τα 2 ευρώ το λίτρο.

Η ξέφρενη κούρσα ανόδου δεν έχει τέλος, με τους οδηγούς να βρίσκονται σε απόγνωση βλέποντας το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου τους να γεμίζει με 80 και 90 ευρώ.

Σύμφωνα με τους βενζινοπώλες, είναι ελάχιστοι πλέον οι οδηγοί που λένε «γέμισε το» και οι περισσότεροι αρκούνται σε 15 και 20 ευρώ το πολύ, ίσα ίσα για να μπορούν να κινηθούν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, η ακριβότερη αμόλυβδη στην Ελλάδα πάει να πιάσει τον πήχη… των 2 ευρώ το λίτρο.

Στον Πειραιά πωλείται προς 1,988 ευρώ το λίτρο. Ακολουθούν οι Κυκλάδες με την υψηλότερη τιμή να είναι στα 1,983 ευρώ το λίτρο, και έπονται τα Χανιά με 1,96, η Εύβοια με 1,95 και το Ηράκλειο με 1,946 ευρώ το λίτρο.

Μείωση του ΕΦΚ ζητούν οι βενζινιοπώλες

Την άμεση και δραστική μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα για την ανακούφιση των καταναλωτών, της χώρας και την επιβίωση των πρατηρίων ζητά η Ομοσπονδία βενζινοπωλών με ανακοίνωσή της.

«Από αρχές Ιουλίου μέχρι και σήμερα οι τιμές διυλιστηρίου στην αμόλυβδη έχουν αυξηθεί πάνω από 16 λεπτά το λίτρο. Την ίδια περίοδο οι τιμές λιανικής, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, έχουν αυξηθεί 10 λεπτά το λίτρο, τονίζει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

«Για μια ακόμη φορά το ράλι ανόδου των τιμών προσπαθεί να φρενάρει τη λιανική εμπορία, με συρρίκνωση του περιθωρίου κέρδους της, όπως αναφέρεται και στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Επισκόπησης Τιμών καυσίμων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.

Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, για πολλοστή φορά, προτείνει τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης των καυσίμων, ειδικά σε περιόδους έντονων ανατιμήσεων. Όσον αφορά μάλιστα, τις διαφορές που παρουσιάζονται από περιοχή σε περιοχή και ειδικότερα σε απομακρυσμένες περιοχές και στη νησιωτική Ελλάδα, αυτές υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν, αλλά τώρα είναι περισσότερο ορατές λόγω του ότι η βενζίνη σε πολλά μέρη της Ελλάδος έχει αγγίξει τα 2 ευρώ.

Σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης και εισοδηματικής αφαίμαξης των Ελλήνων, είναι απαράδεκτο να διατηρούνται οι φόροι σε επίπεδα που κάνουν τα καύσιμα της χώρας μας απλησίαστα και τα ακριβότερα της Ευρώπης», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τον κίνδυνο να παραμείνουν τα σχολεία χωρίς πετρέλαιο τη σχολική χρονιά που έρχεται επισημαίνει με επιστολή της προς τον υπουργό Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ), διότι, παρά τα όσα έχουν υποσχεθεί οι προκάτοχοί του, «η περσινή σχολική χρονιά έκλεισε με τα σχολεία να έχουν εισπράξει μόνο μια δόση (Φεβρουάριου 2012), ενώ εκκρεμεί η καταβολή της δεύτερης δόσης, που αναμενόταν τον Απρίλιο 2012. Κατά συνέπεια επιβάλλεται η άμεση εκταμίευσή της, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, η δραματική οικονομική κατάσταση των σχολείων εγκυμονεί σοβαρά προβλήματα για την ομαλή λειτουργία τους».

Επίσης, η ΔΟΕ, που ζητεί άμεσα συνάντηση με τον υπουργό, στην επιστολή της υπογραμμίζει πως «η πρώτη δόση του 2012 ήταν μειωμένη ως προς την αντίστοιχη του 2011 κατά 33%», με αποτέλεσμα να «είναι σίγουρο πως τα σχολεία -με δεδομένη την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης- να αδυνατούν να αγοράσουν το πετρέλαιο που απαιτείται για τη θέρμανση τον επόμενο χειμώνα». Για τον λόγο αυτό, ζητεί την επιπλέον έκτακτη επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών και την εξαίρεσή τους από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Τέλος, του ζητεί να υποχρεώσει τους δημάρχους «να εφαρμόσουν την υπάρχουσα νομοθεσία (υπουργική απόφαση 8440/25.2.2011) που επιβάλλει το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών στις σχολικές μονάδες και την κατανομή των ποσών που αναλογούν σε κάθε σχολείο. Επιπλέον, θα πρέπει να τονιστεί ότι οι ενιαίες σχολικές επιτροπές θα πρέπει να προβαίνουν σε άμεση απόδοση των χρημάτων από τους πόρους του Υπουργείου Εσωτερικών στις σχολικές μονάδες».

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας καταγγέλλει, εξάλλου, την απόφαση της κυβέρνησης για πρόσληψη μόλις 200 εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τη στιγμή που οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης αναμένεται να ξεπεράσουν τις 5.000.

Σημειώνεται ότι, με αιχμή τα οικονομικά, η ΔΟΕ έχει κηρύξει ήδη την πρώτη απεργία της για τις 12 Σεπτεμβρίου, ενώ στις 11 Σεπτεμβρίου, ημέρα του αγιασμού, οι δάσκαλοι θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό των διευθύνσεων εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ζητά άμεσα συνάντηση μαζί σας, προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα της καταβολής της δεύτερης δόσης από τους Κ.Α.Π. προς τους δήμους για τα λειτουργικά έξοδα των σχολικών μονάδων.

Βρισκόμαστε ελάχιστες μέρες πριν την έναρξη του νέου σχολικού έτους και οι σχολικές μονάδες σε όλη τη χώρα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα έξοδα, που απαιτεί η υποδοχή των μαθητών στα σχολεία, χωρίς να υπάρχουν καθόλου χρήματα στα ταμεία τους.

Θυμίζουμε ότι η περσινή σχολική χρονιά έκλεισε με τα σχολεία να έχουν εισπράξει μόνο μια δόση (Φεβρουάριου 2012), ενώ εκκρεμεί η καταβολή της δεύτερης δόσης, που αναμενόταν τον Απρίλιο 2012. Κατά συνέπεια επιβάλλεται η άμεση εκταμίευσή της, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η δραματική οικονομική κατάσταση των σχολείων εγκυμονεί σοβαρά προβλήματα για την ομαλή λειτουργία τους.

Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η πρώτη δόση του 2012 ήταν μειωμένη ως προς την αντίστοιχη του 2011 κατά 33%. Είναι σίγουρο πως τα σχολεία -με δεδομένη την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης- θα αδυνατούν να αγοράσουν το πετρέλαιο που απαιτείται για τη θέρμανση τον επόμενο χειμώνα. Για τον λόγο αυτό ζητούμε την επιπλέον έκτακτη επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών.

Η αύξηση του πετρελαίου κατά 50% θα έχει ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής επιχορήγησης να δαπανάται για την αγορά καυσίμων σε βάρος της κάλυψης των υπόλοιπων ζωτικών λειτουργικών αναγκών. Για τον λόγο αυτό απαιτούμε την εξαίρεση των σχολικών επιτροπών από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Με την ευκαιρία θα πρέπει να επισημανθεί στους δήμους να εφαρμόσουν την υπάρχουσα νομοθεσία (Υπουργική απόφαση 8440/25.2.2011) που επιβάλλει το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών στις σχολικές μονάδες και την κατανομή των ποσών που αναλογούν σε κάθε σχολείο. Επιπλέον, θα πρέπει να τονιστεί ότι οι ενιαίες σχολικές επιτροπές θα πρέπει να προβαίνουν σε άμεση απόδοση των χρημάτων από τους πόρους του Υπουργείου Εσωτερικών στις σχολικές μονάδες.

Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι με τη συνεχόμενη πολιτική των περικοπών των κοινωνικών δαπανών και ειδικότερα των δαπανών για την παιδεία που επιβάλλει η πολιτική των μνημονίων, τα σχολεία αδυνατούν να λειτουργήσουν, καθώς σημαντικές καθημερινές ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν. Κοινό μυστικό είναι ότι όλο και πιο συχνά καλούνται οι γονείς να συμβάλλουν οικονομικά στην αγορά καθημερινών ειδών πρώτης ανάγκης για τη λειτουργία των σχολείων.

Επιμένουμε στην πάγια θέση μας για αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ ή στο 15% του Γ.Κ.Π.».

Πηγή
"Οι Έλληνες θα πουλήσουν ακόμη και τη θάλασσα", γράφουν οι Τούρκοι

Οι συνεχείς απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί εις βάρος της Ελλάδας συνεχίζονται απρόσκοπτα. Ιδιαίτερη έμφαση, όμως, με υψηλή δόση κυνισμού αλλά και πικρής αλήθειας, είναι τα όσα δημοσιεύονται στον τουρκικό τύπο για την Ελλάδα του σήμερα, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν την ισχυρή αντίδραση του ΚΚΕ, το οποίο καταγγέλλει τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για το ξεπούλημα λιμανιών και μαρινών.
«Αν ο λαός δεν τους εμποδίσει, κυβέρνηση και ΕΕ είναι ικανοί να εκχωρήσουν στους εφοπλιστές και στους μεγαλοεπιχειρηματίες, όχι μόνο τα λιμάνια, αλλά και την ίδια τη θάλασσα» αναφέρεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών.

Δυστυχώς, η πραγματικότητα κατατείνει υπέρ της «Δημοκρατίας της Μπανανίας», έκφραση που χρησιμοποίησε η Milliyet, θέλοντας να καυτηριάσει την στάση της Ελληνικής αντιπολίτευσης στο φαινόμενο πώλησης και ιδιωτικοποίησης λιμανιών και μαρίνων που βρίσκονται στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Βέβαια, η τουρκική εφημερίδα προσεγγίζει το θέμα της πώλησης – ιδιωτικοποίησης από την πλευρά της Τουρκίας (και καλά κάνει, αφού προωθεί τα τουρκικά συμφέροντα ως τουρκική εφημερίδα).
Όμως, η αλήθεια, είναι πολύ σκληρή για την Ελλάδα, αφού η κυβέρνηση της Αθήνας σκοπεύει να ξεπουλήσει λιμάνια μείζονος εθνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος, ενώ οι τοπικοί δήμαρχοι των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου τρέχουν να προλάβουν και να πουλήσουν μαρίνες (που φτιάχτηκαν με ευρωπαϊκά προγράμματα) και να κλείσουν συμφωνίες με τούρκους επιχειρηματίες, πριν προλάβει η τρόικα να «βάλει χέρι» και να πουλήσει η ίδια συγκεκριμένα σημεία ελλιμενισμού ιδιωτικών –κυρίως- σκαφών. Δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχουν συμφωνίες κάτω από το τραπέζι (δεν θέλουμε να πιστέψουμε πως μπορεί Έλληνες δήμαρχοι να εκποιούν λιμάνια και μαρίνες ύψιστου εθνικού ενδιαφέροντος προς ίδιον όφελος), τις οποίες οι Δήμαρχοι σκοπεύουν να επωφεληθούν, αφαιρώντας από την τρόικα αυτή την δυνατότητα.

Κινούμενη παράλληλα με την Milliyet, η επίσης τουρκική εφημερίδα Turkiye προσεγγίζει το θέμα της αντίδρασης του ΚΚΕ για τις πωλήσεις λιμανιών και μαρινών με τον τίτλο «Αντίδραση στις ιδιωτικοποιήσεις. Η Ελλάδα μπορεί να πουλήσει ακόμα και την θάλασσα». Και συνεχίζει γράφοντας ότι η Ελλάδα που επιτάχυνε τις ιδιωτικοποιήσεις για να αυξήσει τα έσοδά της, ξεκίνησε το χρονοδιάγραμμα για την πώληση λιμένων και μαρίνων. Το ΚΚΕ – γράφει – αντιδρά έντονα στις ιδιωτικοποιήσεις και είπε ότι σε περίπτωση που δεν αντιταχθεί ο λαός, η κυβέρνηση θα πουλήσει ακόμα και την θάλασσα. Σημειώνεται επίσης ότι ενώ συνεχίζονται οι επικρίσεις, η Επιτροπή Ιδιωτικοποιήσεων άναψε το πράσινο φως για να ξεκινήσει διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση 23 μικρών λιμένων και μαρίνων.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται η Haberturk με τον τίτλο «Θα πουλήσουν ακόμα και την θάλασσα».
Η Aksam γράφει για το θέμα με τον τίτλο « Εξοργισμένοι οι Έλληνες Κομμουνιστές. Αν το επιτρέψουμε θα πουλήσουν ακόμα και την θάλασσα».
Η Yeni Safak γράφει για το θέμα με τον τίτλο «Φεύγουν τα λιμάνια και οι μαρίνες του γείτονα».

Είναι, όμως, θέμα πολιτικής της αντιπολίτευσης ή κυβερνητικής πωλητικής; Σύμφωνα με τα όσα διαδραματίζονται στις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών και των μαρινών μάλλον είναι θέμα λαμογιών που έχουν τρέξει να εκμεταλλευθούν στον μέγιστο βαθμό, αδιαφορώντας για τα συμφέροντα της Ελλάδας. Γνωρίζουμε πως τράπεζες έχουν αναλάβει την αξιολόγηση των λιμένων και προχωρούν τάχιστα οι διαδικασίες για την υλοποίηση της πώλησής τους. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν, εκτός από λιμάνια νησιών του ανατολικού Αιγαίου, μέχρι και την Μύκονο και την Σαντορίνη, για τα λιμάνια των οποίων δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον μεγάλης επιφάνειας τούρκοι επιχειρηματίες.

Δεν γνωρίζουμε τις εξελίξεις που πρόκειται να υπάρξουν, αλλά διατηρούμε την επιφυλακτικότητά μας τόσο για τις αξιολογήσεις, όσο και για τις συμφωνίες μεταξύ Δημάρχων και αγοραστών ή μεταξύ της κυβέρνησης Σαμαρά και υποψήφιων ιδιοκτητών λιμανιών. Είναι πολλά τα λεφτά και οι «προμήθειες» που υπάρχουν. Μεγαλύτερη όμως είναι οι προσβολές που δέχεται η χώρα, εξαιτίας του «μαζί τα φάγαμε», αλλά και του «πληρώνουν όσοι δεν φάγανε»… Θεωρούμε, δε, απολύτως βέβαιο πως οι συγκεκριμένες αγοραπωλησίες θα γίνουν στο μέλλον αντικείμενο εισαγγελικών ερευνών, με πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα για όσους «και σήμερα τρώνε»…Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου
Οικονομολόγος

Η αυλαία των 30ών Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, έπεσε. Εν τούτοις, όμως, θα μείνουν βαθειά χαραγμένοι στη μνήμη μας καθώς οι διοργανωτές και η χώρα που τους φιλοξένησε, απέδειξε πως ή δεν γνωρίζει Ιστορία ή ηθελημένα προσέβαλε ένα Έθνος και ένα λαό που τους έδωσε τα πολιτιστικά φώτα για να περπατήσουν στο διάβα της Ιστορίας και να το «παίζουν» τάχατες πολιτισμένοι. Έδειξε ασέβεια προς μια χώρα που εκτός των άλλων, τους έδωσε τη δυνατότητα συνεννόησης μέσω της ίδιας τους της γλώσσας. Μιας γλώσσας που εάν αφαιρέσεις τους συνδέσμους, τα άρθρα και τις προθέσεις, είναι στο βάθος η Ελληνική. Πολλές οι προσβολές που εισέπραξε η πατρίδα μας, θα ήθελα όμως, να σταθώ σε αυτή που θεωρώ πιο σημαντική και καταγράφω όπως τη διάβασα:
«Δεν εψάλλη ο Ολυμπιακός Ύμνος του Σπύρου Σαμάρα, σε στίχους του Κωστή Παλαμά, που ακούστηκε στους Πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες των Αθηνών το 1896. Το 1958 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε να είναι ο επίσημος Ολυμπιακός Ύμνος και να ψάλλεται κατά την έναρξη και τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες που εψάλλη ήταν αυτοί της Ρώμης, το 1960, και έκτοτε ψέλνεται ανελλιπώς σε όλους τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μάλιστα στο Σίδνεϊ το 2000, εψάλλη στα Ελληνικά, από Ελληνική χορωδία και στο Πεκίνο, το 2008, επίσης στα Ελληνικά, από παιδική Κινεζική χορωδία! Σε όλες τις άλλες χώρες, όπου έγιναν οι Ολυμπιακοί αγώνες, ο Ύμνος εψάλλη στη γλώσσα τους. Ντροπιαστική εξαίρεση αποτελούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Μονάχου, το 1972 και τώρα του Λονδίνου, όπου ο Ολυμπιακός Ύμνος αποδόθηκε μόνο από ορχήστρα που μάλιστα στο Λονδίνο ήταν και αθέατη…Γερμανία και Μεγάλη Βρετανία υποτίμησαν τον Ολυμπιακό Εθνικό Ύμνο, που είναι ένα σημαντικό στοιχείο της σύγχρονης Ελλάδας. Τυχαίο;»
Μα πως μπορεί να είναι τυχαίο, όταν αυτοί οι «πολιτισμένοι», είναι εκείνοι που παραδέχονται πως είναι κοινοί κλέφτες αλλά δεν παραδίδουν τα κλεμμένα Γλυπτά του Παρθενώνα (γλυπτά αετωμάτων και μετοπών που απεικονίζουν μάχες μεταξύ των Λαπήθων και των Κενταύρων, αλλά και της Ζωοφόρου του Παρθενώνα που κοσμούσε το ανώτερο τμήμα των τοίχων του ναού σε όλο του το μήκος) που εκλάπησαν και μεταφέρθηκαν στη Βρετανία το 1806 από τον κόμη του Έλγιν και από το 1816 κοσμούν το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.

Όμως, η καμήλα πρώτα πρέπει να βλέπει την καμπούρα της και μετά να κρίνει την καμπούρα των άλλων. Και δική μας καμπούρα είναι δυστυχώς, ο κ. Κούβελος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας, που στην περίπτωσή του έγινε το παγκοσμίως πρωτάκουστο, να ορισθεί δηλαδή, αρχηγός της Ελληνικής Ολυμπιακής Αποστολής χωρίς να μετέχει κανένας Έλληνας αθλητής της Ιππασίας, στα ιππικά αγωνίσματα της Ολυμπιάδας αυτής. Τέτοια λοιπόν, αθλητική άνθηση γνωρίζει επί Προεδρίας του κ. Κούβελου το άθλημα της Ιππασίας στη χώρα μας!

Ωστόσο, φρόντισαν ο κ. Κούβελος και ο κ. Καπράλος (Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής), να παραγράψουν με μεγάλη ευκολία τους πολυετείς κόπους μιας παγκόσμιας αθλήτριας και να της τσακίσουν τα όνειρα για μια μεγάλη διάκριση. Έτσι, αυτοί οι δουλοπρεπείς και χαμηλοϋψείς πολιτικάντηδες, δεν μπόρεσαν να καταλάβουν ένα αφελές αστείο που έκανε η αθλήτρια, αναπαράγοντάς το μέσω του twitter της και αποκεφάλισαν τη Βούλα Παπαχρήστου, με συνοπτικές διαδικασίες, αποκλείοντάς την από την Ελληνική αποστολή, τάχατες γιατί επέδειξε ρατσιστικά φαινόμενα που δεν συνάδουν με το Ολυμπιακό πνεύμα. Κατ΄αυτόν τον τρόπο στέρησαν από τη χώρα μας ένα μετάλλιο που ήταν τόσο απαραίτητο. Ικανοποίησαν, όμως, με τη δουλικότητά τους, τους διεθνείς αφεντάδες τους και ποιος ξέρει, ίσως, αύριο μεθαύριο να εκφραστεί η ευχαρίστησή τους, μέσω μιας θέσεως στις Ευρωπαϊκές και Παγκόσμιες Αθλητικές Επιτροπές. Γιατί πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός πως δεν διαμαρτυρήθηκαν, αλλά ούτε καν αντέδρασαν ως υπεύθυνοι της Ελληνικής αποστολής, για περιστατικά που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια των Αγώνων (π.χ. δήλωση της αθλήτριας, σημαιοφόρου της Γερμανίας στο twitter) και πρόσβαλαν την Ελλάδα και τους Έλληνες αθλητές;

Έτσι, η πατρίδα μας γύρισε αθλητικά, 25 χρόνια πίσω, με την ισχνή συνολική συγκομιδή μεταλλίων (2 χάλκινα), όταν το 1992 κερδίσαμε δυο χρυσά μετάλλια και το 1996 κερδίσαμε συνολικά 8 μετάλλια εκ των οποίων τα 4 ήταν χρυσά. Όταν, το 2000 κερδίσαμε 13 μετάλλια (4 χρυσά), ενώ το 2004 κερδίσαμε 16 μετάλλια (6 χρυσά).

Ο αθλητισμός για τις περισσότερες προηγμένες χώρες στον πλανήτη είναι μια βαριά βιομηχανία εξαγωγής κουλτούρας και πολιτισμού. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το σπουδαιότερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη και το παρακολουθούν εκατομμύρια άνθρωποι. Όλοι οι αθλητές, αθλούνται επίπονα επί μια τετραετία τουλάχιστον, στερούμενοι πολλές απολαύσεις και προσαρμόζουν τη ζωή τους στο στόχο της συμμετοχής, έστω, στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι δε χώρες επενδύουν μεγάλα ποσά από τους προϋπολογισμούς τους στην επιτυχία αυτών των αθλητών.

Αυτά, όμως, που φαντάζουν φυσιολογικά για άλλες χώρες για την πατρίδα μας είναι ουτοπία, γιατί τη χώρα μας, ιδίως τα τελευταία χρόνια την κυβερνούν αγύρτες, ακαμάτηδες και ρεμπεσκέδες. Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας δαπανήθηκαν τεράστια κονδύλια για τη δημιουργία υποδομών τέλεσης Ολυμπιακών Αγώνων, που επιβάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό και δημιούργησαν μαζί με άλλες παθογένειες της πατρίδας μας (φοροκλοπή, φοροδιαφυγή, παραεμπόριο κλπ) τη δημοσιονομική κατάρρευση της χώρας και οδήγησαν σε δραματική συρρίκνωση το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Το κόστος κατασκευής αυτών των έργων ήταν πολλαπλάσιο του προϋπολογισμού τους και ενώ είχε προϋπολογιστεί στα 11δις ευρώ, εκτινάχτηκε, από τα λαμόγια της πολιτικής, στα 30 δις ευρώ. Επί παραδείγματι, η περιβόητη στέγη “Καλατράβα” του Ολυμπιακού σταδίου στο Μαρούσι, ενώ είχε προϋπολογισμό 3 εκ. ευρώ, άγγιξε τα 400 εκ. ευρώ και αποτελεί μια από τις τρανταχτότερες αποδείξεις για το μεγάλο φαγοπότι που στήθηκε την εποχή εκείνη από τους εμπλεκομένους επιτήδειους.

Παρ΄όλα αυτά, το σημερινό δυστύχημα, είναι πως από το 2004 η πολιτεία δεν φρόντισε να αξιοποιήσει και να συντηρήσει αυτές τις αθλητικές υποδομές και εγκαταστάσεις οι οποίες θα έδιναν ώθηση στον Ελληνικό αθλητισμό, συνεχίζοντας τις επιτυχίες και θα τον κατέτασσαν στις πρώτες αθλητικά προηγμένες χώρες με όλα τα οφέλη που θα επακολουθούσαν. Αλλά αυτοί οι αχρείοι, εγκατέλειψαν πλήρως, το υστέρημα του Ελληνικού λαού και οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο σύνολό τους θυμίζουν σήμερα σεληνιακό τοπίο. Η εικόνα της απόλυτης εγκατάλειψης και της λεηλασίας που έχουν υποστεί οι εγκαταστάσεις, μας γεμίζουν θυμό, αγανάκτηση και οργή. Τελικά θα υπάρξει κάποτε απόδοση ευθυνών γι΄αυτό το σκανδαλώδες θέμα, καθώς πετάχτηκαν δισεκατομμύρια ευρώ στα σκουπίδια;

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, ήταν το 2008 να κερδίσουμε 4 μετάλλια και το 2012, δυο, εκ των οποίων κανένα χρυσό, που σημαίνει πως σε δυο Ολυμπιάδες οι Έλληνες στερήθηκαν να δουν στον υψηλότερο ιστό, τη γαλανόλευκη Ελληνική Σημαία και να ακούσουν τον Εθνικό τους Ύμνο.

Σ΄ αυτή τη ζοφερή οκταετία, με απούσα την πολιτεία, προετοιμάστηκαν οι αθλητές και οι αθλήτριές μας. Ποιος θα φανταζόταν πως θα πλήρωναν από την τσέπη τους τα ταξίδια συμμετοχής τους σε αγώνες, για να πιάσουν τα όρια των Ο.Α; Ότι θα αγωνίζονταν χωρίς τους προπονητές τους ή θα δανείζονταν τον εξοπλισμό του αθλήματός τους; Ότι θα έμεναν εκτός Σταδίου οι γονείς τους, γιατί οι ανευθυνοϋπεύθηνοι δεν είχαν προνοήσει πως η παρουσία των γονιών των αθλητών είναι ψυχολογική ένεση γι΄αυτούς; Ότι δε θα είχαν στάδια να προπονηθούν και η προπόνηση θα γινόταν στα χωράφια; Ότι δεν υπήρχε πετρέλαιο για να θερμάνει τις ανοικτές πισίνες των κολυμβητηρίων, όπως ξεδιάντροπα παραδέχτηκαν στη ΝΕΤ, οι Καπράλος και Κούβελος; Ότι τους χρωστάνε οδοιπορικά ετών και τόλμησαν να ζητήσουν πίσω μέρος των οδοιπορικών που τους έδωσαν (300 ευρώ) για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εφ΄όσον κάποιοι επέστρεψαν νωρίτερα;

Σε σας, τους νταβατζήδες του μόχθου του λαού, αυτά τα παιδιά δε σας χρωστάνε απολύτως τίποτε. Όλοι εμείς όμως, ο Ελληνικός λαός τους χρωστάμε τα πάντα γιατί με τον τιτάνιο αγώνα τους και τις αξιοπρεπείς δηλώσεις τους κράτησαν ψηλά και υπερήφανα τη Σημαία μας. Γιατί, Ελληνες δεν είστε εσείς οι κενόδοξοι, οι αμοραλιστές, οι φιλοχρήματοι. Έλληνας, είναι, ο Γιαννιώτης που δάκρυσε μετά την υπερπροσπάθειά του γιατί δεν μπόρεσε να κρατήσει την υπόσχεση που έδωσε στον λαό μας για ένα μετάλλιο. Έλληνας, είναι, ο Τσάκωνας που ευχαρίστησε τους «χορηγούς του», δηλαδή την οικογένειά του και τον προπονητή του, οι οποίοι μόχθησαν τόσα χρόνια μαζί του. Έλληνες, είναι, όλοι αυτοί που μόχθησαν με όλες τις αντιξοότητες και απέδειξαν πως όσο υπάρχουν Έλληνες που βάζουν την αρετή πάνω από τη σωματική τους ευημερία και επιβίωση, τότε, ναι υπάρχει ελπίδα πως το Έθνος μας θα μεγαλουργήσει και πάλι.

Άλλωστε, στο βασίλειο των μελισσών, τις περιόδους έλλειψης τροφής και της προετοιμασίας για τη φθινοπωρινή διαχείμαση, οι μέλισσες εξοντώνουν τους κηφήνες ως άχρηστους, πετώντας τους -κυριολεκτικά- έξω από την κυψέλη.
Στελέχη της συριακής αντιπολίτευσης παραδέχθηκαν ότι η CIA ελέγχει το σύνολο της ροής των όπλων και των εφοδίων που κατευθύνονται στις δυνάμεις των ισλαμιστων ανταρτών στη Συρία και γενικότερα ότι η εξέγερση είναι υπό τον έλεγχο μυστικών υπηρεσιών όχι μόνο των ΗΠΑ αλλά και της Βρετανίας, της Σαουδικής Αραβίας, του Ισραήλ και της Γαλλίας.

Κατ'αυτό τον τρόπο η εν συνεχεία παραδοχή των ισλαμιστών ότι έχουν δημιουργήσει Τάγματα Θανάτου που εξοντώνουν Χριστιανούς, αποτελεί όνειδος για τα δήθεν "χριστιανικά κράτη" που βλέπουν να σφάζονται οι ομόθρησκοι τους, κυρίως Ελληνορθόδοξοι.

Για την εντυπωσιακή έλλειψη ευαισθησίας του θέματοε από το υπουργείο Εξωτερικων ότι και να πούμε είναι φυσικά λίγο. Δίνοντας καθημερινά εξετάσεις στις ΗΠΑ έχουν εγκαυαλείψει απόλυτα τους ομόδοξους Σύρους στην τύχη τους...

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε η αντιπολίτευση στην Κωνσταντινούπολη σε αυστραλιανή εφημεριδα "ούτε μια σφαίρα δεν εισέρχεται στην Συρία χωρίς την έγκριση των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοι θέλουν η εξέγερση να συνεχίσει αλλά θέλουν να την ελέγχουν".

Άλλη επίσημη πηγή της συριακής αντιπολίτευσης δήλωσε στην αυστραλιανή εφημερίδα οτι η CIA έχει μπλοκάρει τις μεταφορές βαρέων οπλων, αντιαρματικών και αντιαεροπορικών, που σύμφωνα με του αντάρτες είναι κρίσιμα στην ανατροπή του καθεστώτος Ασαντ και παρέχουν μόνο ελεαφρύ εξοπλισμό προφανώς γιατί φοβούνται μην καταλήξει στα χέρια της Αλ Κάϊντα. Αυτό όμως δεν ισχύει πλέον αφού η Τουρκία έχει παραδόσει α/α φορητούς πυραύλους "Στίνγκερ"

Σε άλλη αναταπόκριση του Spiegel από την Βηρυτό, της Ulrike Putz, αποκαλύπτεται η ύπαρξη μιας "Ταξιαρχίας Δημίων" μεταξύ των ανταρτών που έχουν αναλάβει το έργο της εκτέλεσης των εχθρών της εξέγερσης της συνοικίας της Homs, Baba Amr, πριν την ανακαταλάβει ο κυβερνητικός Στρατός. Ένας αξιωματικός της "Ταξιαρχίας Δημίων" από αυτούς σε συνέντευξη του στο Der Spiegel υποτήριξε ότι μόνο η μονάδα του έχει εκτελέσει 200 με 250 φιλοκυβερνητικούς, κυρίως Χριστιανούς, πολίτες, σχεδόν το 3% του συνολικού αριθμού των θυμάτων του εμφυλίου πολέμου της Συρίας, πέρυσι.

Όσον αφορά τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, επιτέλους μια γνωστή μη κυβερνητική οργάνωση, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μίλησε για "βασανιστήρια, εκτελέσεις και ακρωτηριασμούς που διαπράττουν ένοπλες ομάδες κατά των χριστιανικών πληθυσμών της Συρίας".

Αυτό που σνησυχεί κάποιους δυτικούς, όπως η Γερμανία είναι ότι ο "Ελεύθερος Συριακός Στρατός" επιστράτευσε φανατικούς σαλαφίτες οι οποίοι έχουν αναδειχθεί σε σφαγείς των Σύρων που δεν συμφωνούν με την εξέγερση ή απλά είναι Χριστιανοί Ελληνορθόδοξοι ή καθολικοί. Σύστησαν το τάγμα "Αλ Φαρούκ" το οποίο γρήγορα έγινε διάσημο για τις απαγωγές πολιτικών μηχανικών και ιρανών προσκυνητών, για τις μεθόδους βασανιστηρίων που εφάρμοζε και τις εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες. Πολλοί σαλαφιστές ζουν και εργάζονται στην Γερμανία και θεωρούνται από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες "εν δυνάμει τρομοκράτες".Η δογματική προσήλωση Σαμαρά στην πολιτική του μνημονίου αποδεικνύει ότι είναι πλήρως υποταγμένος στους δανειστές

Ο κ. Σαμαράς, όντας δογματικά προσηλωμένος στη σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική που απορρέει από το μνημόνιο, αδυνατεί να διεκδικήσει κάτι διαφορετικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η συνέχιση άλλωστε της ίδιας μνημονιακής πολιτικής που έχει σε πρώτο πλάνο την περικοπή μισθών, συντάξεων, κοινωνικών δαπανών καθώς και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου αποδεικνύει ότι είναι πλήρως υποταγμένος στους δανειστές”, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του , σχολιάζοντας τις επερχόμενες συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους Μέρκελ και Ολάντ την ερχόμενη εβδομάδα.

“Όσο δεν λαμβάνονται μέτρα που θα ανατρέπουν τον πυρήνα της νεοφιλελεύθερης λογικής, στη βάση της οποίας διαμορφώθηκε η Ευρωζώνη, η κρίση θα βαθαίνει με βαριές συνέπειες όχι μόνο για τον ελληνικό λαό, αλλά για το σύνολο των ευρωπαϊκών λαών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ EKM αγωνίζεται για την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής στην Ελλάδα και την Ευρώπη, για μια ευρωπαϊκή λύση για το χρέος με διαγραφή μέρους του και απευθείας δανεισμό από την ΕΚΤ, για δημόσιο έλεγχο του τραπεζικού συστήματος, βιώσιμη ανάπτυξη και αναδιανομή του πλούτου προς όφελος των εργαζομένων”, καταλήγει στην ανακοίνωση η Κουμουνδούρου.


Την προηγούμενη εβδομάδα η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, πραγματοποίησε μια κρίσιμης σημασίας επίσκεψη στην Τουρκία. Η κ. Κλίντον συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τον Υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου. Σε αυτές τις συναντήσεις, στις οποίες έλαβαν μέρος υψηλόβαθμοι Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι, τέθηκαν επί τάπητος ύψιστης σημασίας ζητήματα, τα οποία αφορούν το μέλλον της περιοχής μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που φτάνουν στο www.kathimerini.com.cy από την τουρκική πρωτεύουσα, στα πλαίσια της επίσκεψης της κ. Κλίντον, η αμερικανική πλευρά είχε την ευκαιρία να συζητήσει με την τουρκική πλευρά σημαντικά ζητήματα όπως:

• Το μέλλον της πολιτικής κρίσης στη Συρία: Από ό,τι φαίνεται οι δύο πλευρές επιμένουν στη σκληρή στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση της γειτονικής Συρίας. Οι ΗΠΑ συμφωνούν με την Τουρκία σε ό,τι αφορά την υλική και πνευματική υποστήριξη των ισλαμιστών ανταρτών στη Συρία. Το Κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων παραμένει ο μεγαλύτερος σύμμαχος των δύο χωρών στη γειτονική Συρία.

• Στα πλαίσια της επίσκεψης της κ. Κλίντον στην Τουρκία, επί τάπητος τέθηκε και η ενδεχόμενη εισβολή του τουρκικού στρατού στη βόρεια Συρία. Την προηγούμενη Παρασκευή, το www.kathimerini.com.cy ενημέρωσε τους αναγνώστες του ότι το συγκεκριμένο ζήτημα πλέον έχει τεθεί επί τάπητος στην τουρκική πρωτεύουσα. Η «Κ» τόνισε τα εξής: «Όλα δείχνουν ότι η επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ είναι κρίσιμης σημασίας για τις μελλοντικές κινήσεις της Άγκυρας στη βόρεια Συρία. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι και στρατηγοί επικεντρώνονται σε ένα σενάριο το οποίο κάνει λόγο για δημιουργία μιας “ζώνης ασφαλείας” στο βόρειο κομμάτι της Συρίας. Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, η συγκεκριμένη “ζώνη ασφαλείας” θα παρέχει ασπίδα προστασίας στον άμαχο πληθυσμό της Συρίας. Μια προσεκτική ματιά στις τελευταίες επίσημες τοποθετήσεις και στα σχέδια της Άγκυρας έρχεται να ρίξει φως στις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας. Πριν από λίγες ώρες, μιλώντας στους Τούρκους δημοσιογράφους, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, τόνισε χαρακτηριστικά ότι στο βόρειο κομμάτι της Συρίας, πλέον δύο σημαντικές πόλεις ελέγχονται από το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα. Κατά την άποψη του κ. Νταβούτογλου, από τη σκοπιά της Τουρκίας, αυτή είναι μια απαράδεκτη εξέλιξη. Στη βόρεια Συρία, εκτός από τις κινήσεις του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος, η Άγκυρα παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή και τον εμφύλιο πόλεμο στο Χαλέπι. Τις τελευταίες ώρες, στον τουρκικό τύπο πληθαίνουν οι αναφορές στην επικείμενη επικράτηση των κρατικών δυνάμεων ασφαλείας στη συγκεκριμένη επαρχία της Συρίας, γεγονός που προβληματίζει την τουρκική κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται στο πλευρό των Κούρδων ανταρτών. Η τουρκική εφημερίδα “Cumhuriyet” αναφέρει ότι η επικείμενη επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ είναι κρίσιμης σημασίας για τις μελλοντικές κινήσεις της Άγκυρας στη βόρεια Συρία. Σύμφωνα με την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα, στα πλαίσια αυτής της συνάντησης θα κριθεί το μέλλον των τουρκικών σχεδίων περί εισβολής στη βόρεια Συρία».

• Η κοινή αντιμετώπιση της «πυρηνικής απειλής» του Ιράν: Η Τουρκία συμφώνησε με τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την κοινή, αποτελεσματική αντιμετώπιση και αναχαίτιση όλων των στρατηγικής σημασίας κινήσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Αυτή τη στιγμή, στην Τουρκία επικρατεί «εχθρικό» -αν όχι πολεμικό- κλίμα κατά της ισλαμικής δημοκρατίας. Τις επόμενες εβδομάδες, η Τουρκία ενδέχεται να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στη γειτονική χώρα.

• Το Κουρδικό Ζήτημα προβληματίζει την Άγκυρα: Τις τελευταίες ημέρες, η Άγκυρα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση στο Κουρδικό Ζήτημα. Οι Κούρδοι αντάρτες έχουν εισβάλει στα εδάφη της Τουρκίας και «κρατούν» γεφυρώματα, στρατόπεδα, χαρακώματα και μικρούς οικισμούς. Η Τουρκία ζήτησε από την αμερικανική πλευρά να παρέχει περισσότερη υλική υποστήριξη στον τουρκικό στρατό.

• Στα πλαίσια της επίσκεψης της κ. Κλίντον στην Τουρκία, οι δύο πλευρές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και άλλα σημαντικά ζητήματα όπως λ.χ. το μέλλον των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων και τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Η επίσκεψη της κ. Κλίντον έρχεται λίγους μήνες πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και σε μια περίοδο που στην περιοχή μας οι αναλυτές έχουν στραμμένη την προσοχή της στην εξέλιξη της κρίσης στη Συρία και στις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν. Η συγκεκριμένη επίσκεψη ενδέχεται να διαδραματίσει ιστορικό ρόλο -σημείο εκκίνησης- για μια ενδεχόμενη δυτική στρατιωτική επέμβαση στα εσωτερικά δρώμενα της Συρίας. Από την άλλη, ενδέχεται να αποτελέσει προοίμιο για τη σκλήρυνση της στάσης της Δύσης απέναντι στις διεκδικήσεις της Τεχεράνης. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι, εν μέσω προεδρικών εκλογών, η νυν πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ είναι υποχρεωμένη να εξισορροπήσει πολλά και μεγάλα συμφέροντα στο εσωτερικό και εξωτερικό πολιτικό πεδίο. Άλλωστε, στη νέα περίοδο, ο Μπαράκ Ομπάμα είναι αντιμέτωπος με τον ρεπουμπλικανό ανταγωνιστή, ο οποίος έρχεται να φέρει τα πάνω κάτω στην αμερικανική εξωτερική πολιτική και να μιλήσει για «στρατιωτικές επιλογές» στην περιοχή μας...

* Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην ΚωνσταντινούποληΈντονες αντιδράσεις από το μεγαλύτερο μέρος του σλαβικού πολιτικού κόσμου προκάλεσε η προ ημερών κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των Αλβανών πεσόντων αγωνιστών του UCK στο Σλούπτσανε του Κουμάνοβο, από τον υπουργό Άμυνας της ΠΓΔΜ Φάτμιρ Μπερίσι, ο οποίος είναι αλβανικής εθνικής καταγωγής. Από την ενέργεια αυτή του κ. Μπεσίμι αποστασιοποιήθηκαν τόσο ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ (ως ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, σύμφωνα με το Σύνταγμα), όσο και το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της ΠΓΔΜ.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση», (SDSM), το οποίο επίσης επέκρινε την ενέργεια αυτή του κ.Μπεσίμι, καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση του Ν. Γκρούεφσκι και στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ.

Ο Φάτμιρ Μπεσίμι, ο οποίος προέρχεται από το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, ανέφερε ότι η κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των πεσόντων αγωνιστών του UCK αποτελεί μια συμβολική πράξη στη διαδικασία συμφιλίωσης των δύο μεγαλύτερων πληθυσμιακών ομάδων της χώρας, διαδικασία που, όπως είπε, είναι απαραίτητη για όλους τους πολίτες της χώρας, μετά τις ένοπλες συγκρούσεις του 2001.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι στο πνεύμα αυτό πρόσφατα κατέθεσε στεφάνι και σε μνημείο αγωνιστών των σλαβικών κυβερνητικών δυνάμεων οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια των συγκρούσεων του 2001.

Στο πλευρό του κ. Μπεσίμι στάθηκε τόσο το κόμμα του, το DUI, το οποίο θεώρησε ότι δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό στην ενέργεια του υπουργού Άμυνας όσο και η πρεσβεία των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ, η οποία έκανε λόγο για μία «θαραλλέα» πράξη από τον κ. Μπεσίμι, προς την κατεύθυνση της διεθνοτικής συμφιλίωσης στη χώρα.

Το 2001 είχαν ξεσπάσει ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ Αλβανών ανταρτών του «Αλβανικού Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού» (UCK) και των κυβερνητικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ, οι οποίες έληξαν με την ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας η οποία υπεγράφη τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς.

Πολιτικός διοικητής του UCK ήταν ο Αλί Αχμέτι, ο οποίος το 2002 σχημάτισε το κόμμα DUI, το οποίο σήμερα είναι το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ και συμμετέχει στην κυβέρνηση της χώρας.

Ένα από τα πάγια αιτήματα των αλβανικών κομμάτων της ΠΓΔΜ είναι να εξισωθούν οι πρώην αντάρτες του UCK με τα μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων από τις συγκρούσεις του 2001 και να αποκτήσουν ίσα δικαιώματα και προνόμια, κάτι που προσκρούει στις σθεναρές αντιδράσεις των σλαβικών κομμάτων.

Πηγή: ΑΜΠΕ