Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

28 Ιουλ 2012


Όσο περνά ο καιρός γίνεται όλο και πιο σαφές ότι οι ανταγωνίστριες ισχυρές δυνάμεις του πλανήτη για επιρροή στην περιοχή, υποστηρίζουν ένθερμα τους αντιφρονούντες και τους εξεγερμένους που αυτοχαρακτηρίζονται ως «Ελεύθερος Συριακός Στρατός». Οι βομβιστικές επιθέσεις κατά των κυρίων πολιτικών των αντιπάλων, σε συντονισμό με τις συνεχείς ειδήσεις από τα ΜΜΕ όπου επικαλούνται ότι έχει σχεδιαστεί η φυγή της ηγεσίας του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ από τη Συρία, καθώς επίσης οι διαρροές, ότι το ΝΑΤΟ είναι σε ετοιμότητα για μια άμεση παρέμβαση, ενώ απεγνωσμένα προσπαθούν να διατηρήσουν την εικόνα του χάους και της επικείμενης κατάρρευσης της κυβέρνησης της Συρίας είναι μάλλον, μια αποτυχημένη ενέργεια στα πλαίσια των ψυχολογικών επιχειρήσεων.

Οδηγούμαστε σε αυτό το συμπέρασμα επειδή, παρόλα αυτά, στη Δαμασκό διαφαίνεται η συνέχεια του κράτους από την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, αφού έχει καταφέρει να κυβερνάει απρόσκοπτα μετά τις δολοφονίες της περασμένης εβδομάδας, και οι κρατικοί θεσμοί να είναι ακόμη όρθιοι και λειτουργικοί παρ’ όλες τις αυτομολήσεις κρατικών παραγόντων. Οι πιο πρόσφατες ταραχές στη Συρία μάλλον είναι το αποτέλεσμα μιας συντονισμένης από τις Δυτικές δυνάμεις επιχείρηση με στόχο τη δημιουργία σύγχυσης και πανικού, σε συνδυασμό με τη δυτική προπαγάνδα, που προειδοποιεί ότι θα υπάρξουν εξελίξεις.
Τα ΜΜΕ επικεντρώνονται στη διά εξαναγκασμού ανατροπή της συριακής κυβέρνησης του Μπασάρ αλ-Άσαντ, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά η ομολογία ότι πράγματι οι αντιφρονούντες απέτυχαν, και πως είναι πραγματικότητα, η αποκατάσταση του ελέγχου από τον συριακό στρατό. Αποτελεί ένα καθοριστικής σημασίας σχέδιο, η κατασκευή δικαιολογιών από τους κατόχους των γεωπολιτικών φιλοδοξιών για να παρέμβουν άμεσα, πριν προλάβει ο τακτικός στρατός της Συρίας να αναλάβει πλήρως τον έλεγχο.

Για να δικαιολογήσουν μάλιστα μια επέμβαση, έχουν επενδύσει στην προετοιμασία της κοινής γνώμης για την προοπτική μιας επίθεσης με χημικά όπλα. Η Συρία δεν έχει να κερδίσει από μια τέτοια επιχείρηση, τακτικά, πολιτικά, ή γεωπολιτικά. Οι μόνοι που θα επωφεληθούν από μια τέτοια επίθεση θα ήταν αυτοί που επιθυμούν τη στρατιωτική επέμβαση, οι οποίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν στη συνέχεια μια τέτοια εξέλιξη για να δικαιολογήσουν τη “βίαιη ανατροπή” της συριακής κυβέρνησης, που όλα δείχνουν ότι επιδιώκουν ανοιχτά.
Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν επανέλαβαν την εύλογη άποψη ότι οι Σύριοι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να καθορίσουν το πολιτικό μέλλον τους χωρίς ξένες επεμβάσεις. Ακόμα και ο Κόφι Ανάν, ως ειδικός απεσταλμένος του Αραβικού Συνδέσμου, ο οποίος στο παρελθόν έχει ταχθεί κατά του συριακού καθεστώτος, φαίνεται να υποστηρίζει αυτή την πρόταση. Πράγματι, κατά την επίσκεψή του στην Τεχεράνη αυτή την εβδομάδα, ο Ανάν συμφώνησε με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν ότι η δυτική ανάμιξη στις υποθέσεις της Συρίας και οι προμήθειες όπλων πρέπει να σταματήσουν.

Ποια είναι όμως η θέση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους; Παρεμβαίνουν στα εσωτερικά της Συρίας αναζητώντας λύση. Ουάσιγκτον, Λονδίνο, Παρίσι και οι σύμμαχοί τους, Τουρκία και οι Αραβικές μοναρχίες του Περσικού Κόλπου έχουν αυξήσει την οικονομική και υλική υποστήριξη προς τις ένοπλες ομάδες που διεξάγουν την εκστρατεία κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ τους τελευταίους 16 μήνες. Η αμερικανική ηγεσία επιμένει ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ πρέπει να αποχωρήσει αμέσως. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι η Ρωσία και η Κίνα θα πρέπει να «πληρώσουν ένα τίμημα» για τις θέσεις τους. Η Κλίντον μάλιστα υπέπεσε σε διπλωματικό ατόπημα, αφού προειδοποίησε ή καλύτερα απείλησε, τον Άσαντ ότι «οι μέρες του μετριούνται» και ότι εάν δεν επιτευχθεί η πολιτική μετάβαση τότε οι σύριοι θα αντιμετωπίσουν «μια καταστροφική επίθεση που θα ήταν πολύ επικίνδυνη, όχι μόνο για τη Συρία, αλλά και την ευρύτερη περιοχή».

Αυτό που συμβαίνει στη Συρία θυμίζει αρχαιοελληνική τραγωδία. Όμως υπάρχει ένα θετικό αποτέλεσμα που προκύπτει από την ταλαιπωρία του συριακού λαού και είναι η κραυγαλέα αλήθεια για τον υπόλοιπο κόσμο να αναγνωρίσει πως επιβάλλονται τα γεωπολιτικά συμφέροντα. Η αλήθεια αυτή μας υποχρεώνει να κοιτάξουμε πίσω σε προηγούμενες δεκαετίες και να αναγνωρίσουμε την απόλυτη πηγή της βίας, των συγκρούσεων και των πολέμων κάτω από το πρίσμα της σύγχρονης ιστορίας. Αυτή η αλήθεια μας αναγκάζει να κοιτάξουμε το παρόν με τα μάτια ορθάνοικτα προς, τη φτώχια, την κοινωνική παρακμή και τη δυστυχία των λαών που συνυπάρχουν με την ασύδοτη ελίτ του πλούτου, τη δύναμη και την πολεμοκαπηλία. Οι συμμαχίες των ηγέτιδων δυνάμεων του πλανήτη εξυπηρετούν μια παγκόσμια ελίτ που όχι μόνο λεηλάτησαν τις δικές τους κοινωνίες αλλά και οποιαδήποτε άλλη τους στέκεται εμπόδιο στο δρόμο τις κυριαρχίας.

Οι Σύριοι και οι σύμμαχοί τους, θα πρέπει να παραμείνουν ψύχραιμοι και να αντιδράσουν μόνο σε πραγματικές συνθήκες παραβίασης εθνικής κυριαρχίας στο έδαφος τους. Μπορούν να συνεχίσουν να αποφεύγουν να τροφοδοτούν τις Δυτικές φιλοδοξίες, δεδομένου ότι έχουν ισχυρές συμμαχίες και την ιστορία τους. Προς το παρόν, φαίνεται ότι η Δύση έχει καταφέρει να χωρίσει τη Συρία με κριτήρια πολιτιστικά θρησκευτικά, αναγκάζοντας αρκετούς υποστηρικτές του καθεστώτος να εγκαταλείπουν τους εθνικούς θύλακες. Αυτό σημαίνει ότι οι υποκινητές θα επικεντρώνονται κυρίως σε επιθέσεις κατά των μειονοτήτων, μια εκστρατεία που φαίνεται να έχουν ήδη αρχίσει.

Εμείς ως ένας γειτονικός λαός θα πρέπει να είμαστε πολύ ευγνώμονες στη Συρία. Διότι σε αυτό το αγωνιώδες χρονικό διάστημα, που σπαράσσονται από συγκρούσεις, είναι αποκαλυπτική μια σημαντική αλήθεια. Από τις καταστροφές την αιματοχυσία, και το μακελειό, έχουμε τη δυνατότητα να δούμε με κρυστάλλινη διαύγεια ένα σημαντικό γεγονός που δεν είναι τίποτα άλλο από την πραγματική αιτία της βίας.
Και αυτή η πραγματική αιτία της βίας πλήττει όχι μόνο τη Συρία, αλλά και τους λαούς σε όλο τον πλανήτη. Πάνω απ όλα, ο σκεπτικισμός και η επαγρύπνηση είναι αναγκαία για την αντικειμενική ανάλυση και τις περαιτέρω εξελίξεις. Αυτές οι αλήθειες μπορούν και πρέπει να καθοδηγήσουν την Ελληνική Διπλωματία σε αυτή τη δύσκολη γεωπολιτική συγκυρία.

Αρχιπλοίαρχος (ε.α.) Δημήτριος Ν. Τσαϊλάς ΠΝ
Γενικός Διευθυντής του Strategy International


Γράφει ο Μανώλης Κωστίδης

Για μελλοντικό «αυτόνομο Κουρδιστάν» στην Τουρκία μίλησε για πρώτη φορά ο Κουρδικής καταγωγής δήμαρχος του Ντιγιαρμπακίρ της Νοτιοανατολικής Τουρκίας Οσμάν Μπάγντεμίρ προκαλώντας σοκ στην τουρκική κοινή γνώμη.
Ο Οσμάν Μπαγντεμίρ ζήτησε από την Τουρκία «να μην αγνοεί τα 20 εκατομμύρια Κούρδων της Τουρκίας και να ακούει τα προβλήματα τους».

Ο Μπαγτεμίρ δήλωσε «όπως υπάρχει αυτόνομη περιοχή των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ, μελλοντικά θα υπάρξει και στο Ιράν όπως και αυτόνομο Κουρδιστάν στην Τουρκία. Εμείς δεν θα χαρίσουμε τα δικαιώματα μας σε ένα κράτος το οποίο δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματα μας» δήλωσε ο δήμαρχος Ντιγιαρμπακίρ της πόλης όπου το 95% του πληθυσμού της είναι Κούρδοι. Είναι η πρώτη φορά που με επίσημο τρόπο ένας Κούρδος αξιωματούχος που ζει στην Τουρκία μιλά για αυτόνομο Κουρδιστάν Τουρκίας. Οι εξελίξεις στη Συρία φαίνεται πως κινούν πολλές σταθερές στη Μέση Ανατολή.
Νομικοί αθλητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι η Βούλα Παπαχρήστου που αποκλείστηκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες…λόγω ρατσιστικού σχολίου, δικαιούται να εγείρει απαιτήσεις για αποζημίωση.

Κρίνουν ότι η αποπομπή της αθλήτριας, η οποία πριν αποκλειστεί ζήτησε συγγνώμη, δε μπορεί να γίνει με απόφαση είτε του αρχηγού της ελληνικής ολυμπιακής αποστολής είτε της ΕΟΕ (Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή).

Για να αποκλειστεί η Παπαχρήστου θα έπρεπε να υπάρχει: α) Δική της απόφαση, β) Απόφαση της ΔΟΕ, γ) Πειθαρχική διαδικασία του ΣΕΓΑΣ. Δηλαδή θα έπρεπε να συμβαίνει οπωσδήποτε ένα από τα τρία παραπάνω. Με δεδομένο ότι η αθλήτρια είχε υψηλές επιδόσεις και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες θεωρείται βέβαιο ότι θα συμμετείχε σε χρυσοφόρα meeting, μετριοπαθείς οικονομικοί κύκλοι υπολογίζουν τις απώλειες της αθλήτριας και του προπονητικού team στα 4 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτά τα χρήματα θα προέρχονταν από χορηγίες εταιρειών αθλητικών ειδών και κρατικές επιχορηγήσεις. Απαιτήσεις για αποζημιώσεις μπορεί να εγείρει και ο ΣΕΓΑΣ, ο οποίος όμως τώρα βρίσκεται στριμωγμένος μετά το ντοπάρισμα Χονδροκούκη.Σοκ προκαλούν στη Γερμανία οι δηλώσεις εκπροσώπων οίκων αξιολόγησης για το μέλλον της γερμανικής οικονομίας!

Δεν έφταναν οι δυσοίωνες προβλέψεις για την γερμανική οικονομία, τώρα έρχεται και ο εκπρόσωπος και συνιδρυτής του αμερικάνικου οίκου αξιολόγησης Egan-Jones να βάλει φωτιά στη Μέρκελ και την πολιτική της.

Η επιλογή της Γερμανίας για σκληρή λιτότητα σε όλο τον ευρωπαϊκό Νότο φέρνει την ίδια τη Γερμανία σε πολύ δύσκολη θέση. Η συνήθως καλά ενημερωμένη γερμανική εφημερίδα Welt φιλοξενεί δηλώσεις του αφεντικού του οίκου αξιολόγησης, Sean Egan, ο οποίος κατακεραυνώνει την γερμανική πολιτική.
Όπως σημειώνει ο Egan, εάν η Γερμανία συνεχίσει την πολιτική αυτή, η οποία φέρνει την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία στο χείλος του γκρεμού, τότε «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να χρεοκοπήσει και η Γερμανία»! Όπως τονίζει μάλιστα, «είναι απολύτως πιθανό, κάποια στιγμή (η κρίση) να πλήξει και τον δανειστή».

Την ίδια στιγμή, προβληματισμένη φαίνεται πως είναι και η κοινή γνώμη στη Γερμανία, καθώς τα «απόνερα» της οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει, προς το παρόν, τον ευρωπαϊκό Νότο, χτυπάει την πόρτα και της Γερμανίας… Εταιρίες όπως η Siemens, η BASF, αλλά ακόμη και οι σιδηρόδρομοι φαίνεται πως θα αντιμετωπίσουν μεσοπρόθεσμα σημαντικά προβλήματα. Οι Γερμανοί πολίτες αρχίζουν να αναρωτιούνται πλέον κατά πόσο μπορεί η γερμανική βιομηχανία να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις της «νέας εποχής».

Οι Γερμανοί πολίτες μπορεί να είναι ακόμη… καταναλωτικοί, ωστόσο οι προβλέψεις είναι μάλλον δυσοίωνες. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, οι Γερμανοί, σε μεγάλο ποσοστό, φοβούνται ότι η κρίση σύντομα θα σβήσει το γερμανικό «θαύμα». Στην περίπτωση αυτή, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η Γερμανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον… κακό εαυτό της…

Του Γιώργου Χαρβαλιά

Η εμφανώς αμήχανη προσπάθεια της κυβέρνησης να επινοήσει λογιστικά τις προβλέψεις της δεύτερης δανειακής σύμβασης για εξοικονόμηση 11,5 δις στον κρατικό προϋπολογισμό, επιβεβαιώνει αυτό που όλοι οι σοβαροί αναλυτές προφητεύουν: Η ελληνική δημοσιονομική προσαρμογή, όπως την υπαγορεύει η συνταγή του μνημονίου, απλά…δεν βγαίνει.

Η εξίσωση είναι καταδικασμένη να παράγει αρνητικό πρόσημο και όποιος δεν το βλέπει είναι αιθεροβάμων, ή αστοιχείωτος. Προσωπικά, ελάχιστα με ενδιαφέρουν τα κίνητρα όλων αυτών που επιμένουν να βλέπουν «φώς στην άκρη του τούνελ», ευαγγελιζόμενοι τις…διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μέσα από την προοπτική διάλυσης και του τελευταίου ίχνους κοινωνικής συνοχής της πατρίδας μας. Εξανίσταμαι ωστόσο, γιατί κανείς μέχρι τώρα δεν ομολογεί πώς η οριστική και μοιραία εκτροπή από την, μαθηματική έστω, ελπίδα να καταστεί το χρέος της χώρας βιώσιμο, επήλθε στο κρίσιμο διάστημα της…πεφωτισμένης διακυβέρνησης Παπαδήμου. Αυτός ο άχρωμος χαρτογιακάς, ο τραπεζίτης με τις δήθεν «ισχυρές διεθνείς διασυνδέσεις» που ευαγγελίζονταν οι ντόπιοι προαγωγοί, ήταν ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός που έβαλε ταφόπλακα στο δικαίωμα της Ελλάδας να ελπίζει…

Σήμερα πυκνώνουν οι φωνές που μιλούν για την ανάγκη «κουρέματος» και στο επίσημο-θεσμικό χρέος που βαρύνει την ελληνική οικονομία. Δυστυχώς οι εισηγήσεις αυτές, μόνο καλοπροαίρετες δεν είναι. Γιατί το OSI(official sector involvement), αποτελεί ταυτόχρονα το διαβατήριο της χώρας για την έξοδο από την Ευρωζώνη. Για να μας κόψουν κάτι από τα κρατικά δάνεια, οι κυβερνήσεις των ισχυρών της Ευρώπης, θα απαιτήσουν την προσωρινή αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, μέχρις ότου συμμαζέψει τα δημοσιονομικά της και καταστεί «ανταγωνιστική».

Στην πραγματικότητα, η κουβέντα γίνεται για επιπλέον 30 με 40 δις που θα απαιτήσει η «επιμήκυνση» και οι αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης για την ανακεφαλαιοποιήση των…αποδεκατισμένων ελληνικών τραπεζών. Ποσό που θα μπορούσαμε να έχουμε εξασφαλίσει αν ο πρώην υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουκάς Παπαδήμος είχε απαιτήσει (σ.σ. με τις πλάτες του ΔΝΤ)κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που αγοράστηκαν «σκοτωμένα» από τον Τρισέ, στο 60 και 70 τοις εκατό της αξίας τους από την δευτερογενή αγορά. Και ασφαλώς πόσο, που δεν θα χρειαζόμασταν αν ο…βολικός κ. Παπαδήμος, δεν είχε φροντίσει να ρίξει όλο το βάρος του κουρέματος των ιδιωτών(PSI) στις ελληνικές τράπεζες και τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία!

Δεν υπάρχει σήμερα καμία αμφιβολία ότι ο τρόπος με τον οποίο εκτελέστηκε το περιβόητο «σωτήριο» κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, συνετέλεσε στην οριστική διάλυση του τραπεζικού συστήματος και των ασφαλιστικών φορέων (σ.σ. όχι μόνο των δημόσιων, αλλά και όσων ιδιωτικών είχαν υποχρεωθεί από την Τράπεζα της Ελλάδας να…επενδύουν σε ελληνικά ομόλογα).

Δεν υπάρχει επίσης καμία αμφιβολία ότι την περίοδο του PSI, η τότε κυβέρνηση θα μπορούσε εύκολα να έχει απαιτήσει την επέκταση του «κουρέματος» στα ελληνικά ομόλογα ύψους 60 δις που κατείχε η ΕΚΤ, αλλά και σε αυτά αξίας 10-15 δις που κατείχαν άλλες ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες.

Σήμερα αυτά που μας…λείπουν είναι αυτά που απέφυγε να εξασφαλίσει ο κ. Παπαδήμος και σήμερα αναζητούνται από τις τσέπες των συνταξιούχων και των υπόλοιπων Ελλήνων φορολογούμενων.

Αποτελεί κοινή πεποίθηση όλων των σοβαρών οικονομολόγων του πλανήτη, ότι αν είχαν «κουρευτεί» τα ομόλογα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όπως χυδαία και ανάλγητα κουρεύτηκαν τα ομόλογα του τελευταίου Ελληνα αποταμιευτή, σήμερα το «πρόγραμμα διάσωσης» μπορεί να είχε μία, θεωρητική έστω, ελπίδα επιτυχίας.

Τα τελευταία 24ωρα, επανέρχεται από πλευράς ΔΝΤ η πίεση προς την ΕΚΤ, του Μάριο Ντράγκι να αναλάβει τις ευθύνες της. Όχι όμως για να διασωθεί η Ελλάδα, αλλά επειδή το Ταμείο δεν έχει σκοπό να ξοδέψει επιπλέον ούτε δεκάρα τσακιστή για το ελληνικό πρόγραμμα.

Όλες λοιπόν οι συζητήσεις για το νέο «κούρεμα» του θεσμικού χρέους που βαραίνει την χώρα, έχουν ως προαπαιτούμενο την έξοδο μας από την Ευρωζώνη! Γι αυτό και η κυβέρνηση καλείται άμεσα να αφήσει τα ευχολόγια και τις…κατάρες για όσους ξένους προβλέπουν την έξοδο μας και να διευκρινίσει ότι σε περίπτωση αποχώρησης από την Ευρωζώνη, δεν τίθεται θέμα μείωσης χρέους, αλλά μονομερούς διαγραφής του! Σοφόν το σαφές…

Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής
Η Ρωσία δεν θα δώσει την συγκατάθεσή της για έρευνες σε πλοία που φέρουν την σημαία της, σύμφωνα με τις νέες κυρώσεις της ΕΕ που απαιτούν οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να πραγματοποιούν έρευνες σε πλοία ύποπτα ότι μεταφέρουν όπλα στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών.

"Δεν...δεν θα εξετάσουμε αιτήματα ούτε θα δώσουμε την συγκατάθεσή μας σε έρευνες πλοίων με ρωσική σημαία, αλλά ούτε και στην εφαρμογή άλλων περιοριστικών μέτρων ως προς αυτά", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς.Παραμένουν οι διαφωνίες ανάμεσα σε Λευκωσία και τρόικα, μετά το δεύτερο γύρο των διαβουλεύσεων, που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, όπως συνάγεται από δηλώσεις του υπουργού Συγκοινωνιών Νεοκλή Συλικιώτη, ο οποίος μετέχει στην υπουργική επιτροπή που συνομιλεί με την τρόικα.

Σύμφωνα με τον κ. Συλικώτη, ο οποίος μιλούσε στη ραδιοφωνική εκπομπή του ΡΙΚ “Πρόσωπο με Πρόσωπο”, η κυβέρνηση διαφώνησε με τις προσεγγίσεις των εκπροσώπων της τρόικα για ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών, περικοπές μισθών και για μη καταβολή του δέκατου τρίτου μισθού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ο κ. Συλικιώτης χαρακτήρισε «εγκληματικό» να δημιουργείται η εικόνα ότι «η οικονομία της Κύπρου βρίσκεται υπό κατάρρευση».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΟ επιταχυνόμενος ρυθμός των συγκρούσεων ανάμεσα στις δυνάμεις του καθεστώτος και τους ενόπλους εξεγερμένους στη Συρία υποχρεώνει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους να διαμορφώσουν επειγόντως εναλλακτικά σχέδια για την περίπτωση που οι εξελίξεις δημιουργήσουν ανεπιθύμητα τετελεσμένα!

Η αμερικανική κυβέρνηση διαπιστώνει ότι οι διπλωματικές της προσπάθειες απέτυχαν παταγωδώς και σπεύδει τώρα να προχωρήσει σε ενέργειες οι οποίες υπάρχει η ελπίδα ότι θα οδηγήσουν στην απομάκρυνση του προέδρου Άσαντ, αλλά δεν θα καταστήσουν τελείως ανεξέλεγκτη την κατάσταση στη Συρία.

Η προσπάθεια αυτή, όμως, δεν έχει πολλές πιθανότητες επιτυχίας, γιατί η τελευταία εντυπωσιακή ενέργεια, με την εξολόθρευση τεσσάρων ηγετικών στελεχών του συστήματος ασφαλείας του καθεστώτος, έδειξε ότι οι εξεγερμένοι – ανεξάρτητα από την αδυναμία τους να συσπειρωθούν και να αποκτήσουν ενιαία εκπροσώπηση – έχουν τη δυνατότητα να πλήττουν σε καίρια σημεία το καθεστώς...

Ταυτόχρονα, η εμφάνιση ένοπλων ανταρτών στην καρδιά της Δαμασκού αλλά και στο Χαλέπι, τις δύο μεγαλύτερες πόλεις, όπου ζουν και οι περισσότεροι αλαουίτες που αποτελούν το εθνικό στήριγμα του καθεστώτος, έδειξε ότι η εξέγερση προχωρά σε εντυπωσιακές επιχειρήσεις στην καρδιά του συστήματος, έστω και αν τα οφέλη είναι για την ώρα μόνο συμβολικά. Αυτό αποδείχθηκε και με την κατάληψη συνοριακών διαβάσεων, όπου οι αντικαθεστωτικοί κατέλαβαν για ορισμένες ώρες τα σημεία αυτά, για να τα εγκαταλείψουν στη συνέχεια, κερδίζοντας όμως τις εντυπώσεις.

Έτσι, φαίνεται ότι οι Αμερικανοί προσπαθούν, λίγο καθυστερημένα, να αποκαταστήσουν επαφή με ηγετικά στελέχη τόσο του καθεστώτος όσο και της αντιπολίτευσης, για να προλάβουν το γενικευμένο χάος ενός εμφυλίου πολέμου.

Πρόσθετος κίνδυνος

Το τραγικό είναι ότι καμία από τις μεγάλες δυνάμεις ή από τα αραβικά κράτη που ενισχύουν και υποθάλπουν την εξέγερση εδώ και μήνες, δεν φρόντισε εξαρχής η αντιπαράθεση να παραμείνει σε πολιτικό επίπεδο, δηλαδή ανάμεσα στο δικτατορικό καθεστώς και τον εξεγερμένο λαό που ζητά ελευθερία και δημοκρατία.

Οι εξελίξεις αναδεικνύουν τον πρόσθετο κίνδυνο της ανεξέλεγκτης δράσης ακραίων τρομοκρατικών ομάδων της Αλ Κάιντα, που σπεύδουν στη Συρία, καθώς η χώρα «προσφέρεται» για τη δράση τους, ενώ από την άλλη πλευρά αυξάνονται οι φόβοι για ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ, όπως πριν από αρκετά χρόνια ο Σαντάμ Χουσέιν χρησιμοποίησε χημικά όπλα εναντίον των Κούρδων…

Για να αποτρέψουν την επιδείνωση της κατάστασης και βέβαια για να ενισχύσουν έμμεσα τους εξεγερμένους, οι Αμερικανοί προσπαθούν να ελέγξουν με κάθε τρόπο την αποστολή βοήθειας στη Συρία – σε όπλα και εξοπλισμό – από το Ιράν.

Ευρύτερη τραγωδία

Φαίνεται, όμως, πως η Συρία μπαίνει αμετάκλητα σε έναν δρόμο, ο οποίος μάλλον αποκλείει την οποιαδήποτε ομαλή μετάβαση. Μπορεί ενδεχόμενη απομάκρυνση του Άσαντ, μια ιδέα με την οποία «παίζουν» και οι Ρώσοι υποστηρικτές του, να μη σημάνει το τέλος των εμφύλιων συγκρούσεων, αλλά απλώς την πρώτη φάση μιας ευρύτερης τραγωδίας...

Την παρέμβαση του ΣΑ του ΟΗΕ για τη Συρία ζητά ο Ολάντ

Την άμεση παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία ζήτησε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, την ώρα που οι κυβερνητικές δυνάμεις πραγματοποιούν μεγάλης έκτασης επιχείρηση στο Χαλέπι για την απώθηση των ανταρτών και ενώ ο αριθμός των νεκρών από την έναρξη της εξέγερσης έχει ξεπεράσει τις 20.000.

«Ο ρόλος των χωρών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι να παρεμβαίνουν το γρηγορότερο δυνατόν» δήλωσε ο Ολάντ.

Είχε προηγηθεί δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ότι η στήριξη που παρέχουν δυτικές χώρες και ορισμένες γειτονικές της Συρίας στους αντάρτες οδηγεί σε «περισσότερη αιματοχυσία» και πρόσθεσε πως δεν είναι λογικό να περιμένει κανείς πως η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Άσαντ θα παραδοθεί στους αντιπάλους της. «Δυστυχώς οι δυτικοί μας εταίροι, μαζί με ορισμένες γειτονικές χώρες της Συρίας προτιμούν να στηρίζουν και να ενθαρρύνουν τον ένοπλο αγώνα κατά του συριακού καθεστώτος» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως η Ρωσία υποστηρίζει το καθεστώς Άσαντ ασκώντας μέχρι στιγμής βέτο σε τρία ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την άσκηση πίεσης στη συριακή κυβέρνηση προκειμένου να τερματίσει τη βία.


Λίγοι αμφισβητούν πλέον ότι η λύση στην κρίση που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη, δύσκολα θα προκύψει μέσα από την Ευρώπη, τους θεσμούς της και μια ευρωπαϊκή ηγεσία η οποία εύλογα έχει χαρακτηριστεί από τη «Monde»… παιδική χαρά. Με την εξαίρεση του ενδεχομένου η στενόμυαλη στρατηγική του Βερολίνου να οδηγήσει σε κοινωνική έκρηξη, από την Αθήνα μέχρι τη Μαδρίτη, και από εκεί στη Βόρεια, την προνομιούχο Ευρώπη, η λύση θα προκύψει εκ των πραγμάτων από την άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Δηλαδή, από το πόσο αποφασισμένος είναι ο Μπαράκ Ομπάμα, από τη στιγμή που θα σφραγίσει και με τη βούλα την επανεκλογή του στην Προεδρία των ΗΠΑ, στις εκλογές του Νοεμβρίου, να στριμώξει τη Γερμανία, και να σταματήσει το… πάρτυ του Βερολίνου, με φόντο την κρίση χρέους της ευρωζώνης.

Η Ουάσινγκτον δεν κρύβει τον θυμό της για τη στάση που κράτησε όλο το προηγούμενο διάστημα το δίδυμο Μέρκελ-Σόιμπλε, και που συνεχίζει να αγκαλιάζει, ορθώνοντας αντιστάσεις στην κοινή λογική, και την τακτική που θα έπρεπε να ακολουθηθεί, προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω διάχυση της κρίσης. Για να μπει φρένο, και να ξεκινήσει η ανάκαμψη, η έξοδος από την ύφεση.

Τις τελευταίες εβδομάδες με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να… βάλει μυαλό στη Γερμανία. Επειδή οι επιτελείς του Μπαράκ Ομπάμα γνωρίζουν ότι, αν φτάσουν μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου με την οικονομία να… τρεμοπαίζει, λόγω της κρίσης της ευρωζώνης, η αναμέτρηση με αντίπαλο τον Μιτ Ρόμνεϊ θα εξελιχθεί σε θρίλερ με αβέβαιη έκβαση.

Γι’ αυτό και μεθαύριο Δευτέρα στη Φρανκφούρτη, θα διαδραματιστεί ο πρόλογος του σεναρίου της λύσης. Με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ να… κλειδώνει στο ίδιο δωμάτιο τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Γκάιτνερ έχει προσφερθεί και άλλες φορές στο παρελθόν να συμβάλλει αποφασιστικά στο να δρομολογηθεί η λύση στο πρόβλημα της ευρωζώνης, πάντοτε ωστόσο σταματούσε μπροστά στην αρνητική στάση της Γερμανίας. Γνωρίζοντας ότι για να γυρίσει η ευρωζώνη σελίδα, θα πρέπει να κινητοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θέλει να φέρει τον Μάριο Ντράγκι προ των ευθυνών του.

Επειδή δεν έχει καμία αμφιβολία ότι ο Ιταλός άλλοτε κεντρικός τραπεζίτης της Ρώμης βρίσκεται μισή ανάσα από το να κάνει το μεγάλο βήμα. Χρειάζεται ωστόσο πολιτική κάλυψη. Και την κάλυψη αυτή, μονάχα οι ΗΠΑ μπορούν να του την προσφέρουν. Γι’ αυτό ο Γκάιτνερ θέλει να βρίσκεται στην ίδια συνάντηση και ο Σόιμπλε.

Για να τα ακούσει… απευθείας ο Γερμανός ομόλογός του. Και να μην υπάρχουν αμφιβολίες για την αποφασιστικότητα της Ουάσινγκτον να τελειώνει. Αρχικά με την κρίση της ευρωζώνης, και εν συνεχεία, αν χρειαστεί, να τελειώνει και με τη Γερμανία.Όπως θα πρέπει να γίνεται αντιληπτό πλέον, οι εξελίξεις στην Συρία, στην Ανατ. Μεσόγειο και γενικά στη Μέση Ανατολή, ούτε είναι μακρυά από εμάς, ούτε δεν μας επηρρεάζουν, όπως ισχυρίζονται πολλοί άφρονες και άσχετοι. Είναι στην γειτονιά μας, είναι μέσα στο σπίτι μας και ότι και να γίνει, η Ελλάδα θα εμπλακεί άμεσα ή έστω και έμμεσα. Έτσι λοιπόν θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο και φυσικά να προπαρασκευαστούμε για το πιο δυσμενές σενάριο. Πρωταρχικός παράγων αποτελεί η ικανότητα και η ετοιμότητα των Ενόπλων μας Δυνάμεων, δηλαδή στην ουσία το έμψυχο υλικό, το στελεχιακό δυναμικό, που θα σχεδιάσει, θα προπαρασκευάσει και χειριστεί τελικά τα σύγχρονα οπλικά συστήματα. Έτσι λοιπόν θα πρέπει να διαφυλάττεται από το Έθνος, ως κόρην οφθαλμού η μαχητική ικανότητα, που αποτελείται από πολλές συνιστώσες, όπως η εκπαίδευση, τα οπλικά συστήματα, το ηθικόν, το σύστημα της διοικητικής μέριμνας κλπ.

Για το Ρωσικό Ναυτικό, το Αιγαίο φαίνεται ότι αποτελεί κρίσιμο γεωγραφικό παράγοντα για τις επιχειρήσεις στην Συρία και κατ'αυτό τον τρόπο περιέγραψε την σημασία των επιχειρήσεων στην Α.Μεσόγειο ο αρχηγός του ρωσικού Ναυτικού, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η Ρωσία θα διατηρήσει την ναυτική βάση στο λιμάνι της Tartus "ότι και να γίνει". Η τελευταία επισήμανση είναι σημαντική και δεικνύει και επεξηγεί τις μέχρι τώρα εξελίξεις.

Όπως δήλωσε πρόσφατα ο Α/ΓΕΝ της Ρωσίας "Η βάση στην Συρία θα είναι πολύτιμη για το Ρωσικό Ναυτικό, καθότι τα ρωσικά πλοία που επιχειρούν στον αραβική θάλασσα χρειάζονται μία βάση για την συντήρηση και τον ανεφοδιασμό τους", τονίζοντας ταυτόχρονα, ότι η Ρωσία θα διατηρήσει την ναυτική βάση στο λιμάνι της Tartus "ότι και να γίνει".

Αλλά δεν περιορίστηκε μόνο εκεί: Σύμφωνα με τον Ρώσο Ναύαρχο "Η Μεσόγειος αποτελεί κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα ασφαλειας της Ρωσίας. Ειδικά η Ανατολική Μεσόγειος αποτελούσε ανέκαθεν την στρατηγική περιοχή δράσης του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Ο Ρωσικός στόλος θεωρεί πεδίο επιχειρησιακής δράσης όλη την περοχή από το Αιγαίο μέχρι το Γιβραλτάρ".

Όσο για το αν θα προχωρήσουν σε απόβαση, ανέφερε ότι"Επί του παρόντος θα πραγματοποιήσουμε ασκήσεις στην Μεσόγειο, στο Αιγαίο και την περιοχή της Κύπρου και της Κρήτης, αλλά δεν θα εισέλθουμε στο λιμάνι της Tartus άμεσα γιατί κάτι τέτοιοι δεν κρίνεται σκόπιμο. Αν όμως χρειαστεί θα το κάνουμε μέσα σε λίγες ώρες".

Έτσι λοιπόν αντιλαμβανόμαστε από τα λόγια του Ρώσου Α/ΓΕΝ, ότι το Αιγαίο μέχρι τις ακτές της Συρίας θεωρείται "ενοποιημένος" χώρος επιχειρήσεων, σε ότι αφορά την δράση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, άρα θέλοντας και μη η Ελλάδα, όπως προαναφέραμε έχει ήδη εμπλακεί στην περιπέτεια της Συρίας. Και δεν αποκλείεται η Ελληνική εξωτερική πολτική να δοκιμαστεί, καθόσον θεωρείται πολύ πιθανόν η Ρωσία να θέσει αίτημα λιμενικών διευκολύνσεων, οπότε τι θα κάνει η κυβέρνηση; Ήδη υπάρχει ανησυχία των ΗΠΑ για το υπόψη θέμα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο ρωσικό στολίσκος του Στόλου του Βόρειου Ατλαντικού βρίσκεται αυτή την στιγμή νότια των Βαλεαρίδων, ενώ ο στολίσκος της Μαύρης Θάλασσας κινείται μεταξύ Κύπρου και συριακών ακτών.Η ένοπλη συριακή αντιπολίτευση είναι έτοιμη να πολεμήσει κατά των αυτονομιστών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) στο έδαφος της Συρίας με αντάλλαγμα τα όπλα από την Τουρκία. Αυτό δήλωσε ένας από τους διοικητές των Σύρων εξεγερθέντων, που έχουν την έδρα τους στην Τουρκία.

«Δεν επαρκεί ο οπλισμός μας. Με τη στρατιωτική υποστήριξη από την πλευρά της Τουρκίας θα μπορέσουμε να χτυπήσουμε τις βάσεις του PKK στη Συρία, καθώς γνωρίζουμε ποιες περιοχές ελέγχουν», επεσήμανε.

Αυτή η απόφαση δείχνει πως η ανάγκη τόσο των μισθοφόρων (που αποτελούν τις "δυνάμεις της αντιπολίτευσης") να αποκτήσουν μεγαλύτερη ισχύ, όσο και η ανάγκη της Τουρκίας να δημιουργήσει νέους συμμάχους στον πόλεμο κατά των Κούρδων και της (αναπόφευκτης) ίδρυσης του ανεξάρτητου Κουρδιστάν, δυναμιτίζουν το ήδη εκρηκτικό κλίμα που έχουν δημιουργήσει οι μέχρι τώρα συγκρούσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας και απειλούν την "εξαγωγή" των μαχών και σε εδάφη (πιθανότατα) εκτός της Τουρκίας ή στην δημιουργία ισχυρού μετώπου κατά του Στρατού της Συρίας, ο οποίος φαίνεται πως απέκτησε έναν ευκαιριακό σύμμαχο, τους Κούρδους.

Από την πλευρά της, η Τουρκία, βλέπει μία μοναδική ευκαιρία να ανακτήσει το χαμένο της γόητρο, να υφαρπάξει εδάφη από την Συρία, να καθυστερήσει (ή και να αναβάλει επ' αόριστον) την δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν, αλλά και να αποδείξει πως εξακολουθεί να είναι ένας ισχυρός και πολύτιμος σύμμαχος της Δύσης στην μέγιστου ενδιαφέροντος Μέση Ανατολή.

Τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη; Πως η "φωτιά" που μαίνεται στο εσωτερικό της Συρίας όχι μόνο θα γίνει ισχυρότερη, αφού οι αντιμαχόμενες πλευρές αυξάνουν εκατέρωθεν τις δυνάμεις τους, αλλά είναι πολύ πιθανό οι μάχες να "μεταφερθούν" και στην Τουρκία, αφού θεωρείται σχεδόν απίθανο οι Κούρδοι της Τουρκίας να μείνουν απαθείς και να μην εκμεταλλευτούν την πάρα πολύ καλή ευκαιρία που τους δίνεται για να αντιμετωπίσουν τον τουρκικό στρατό.

Όλα αυτά φαίνεται να ισχυροποιούν μεν τον Σύρο Πρόεδρο Άσαντ, αλλά ταυτόχρονα λειτουργούν και ως καταλύτες για στρατιωτικές συγκρούσεις οι οποίες ενδέχεται πολύ σύντομα να "συμπαρασύρουν" και ισχυρότερους "παίκτες", οι οποίοι μέχρι στιγμής μπορεί παραμένουν στο παρασκήνιο, αλλά προετοιμάζονται για το χειρότερο και προειδοποιούν πως οι μέχρι στιγμής εξελίξεις προωθούν σε μεγαλύτερες και ανεξέλεγκτες συγκρούσεις.

Έτσι, (σύμφωνα με το ΑΠΕ) η Μόσχα προειδοποίησε ότι μια "τραγωδία" απειλεί το Χαλέπι εκτιμώντας ότι δεν είναι "ρεαλιστικό" να προεξοφλεί κανείς πως η συριακή κυβέρνηση θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, ενώ οι ένοπλοι αντάρτες καταλαμβάνουν τις μεγάλες πόλεις.
"Προσπαθούμε να επηρεάσουμε την κυβέρνηση να κάνει το πρώτο βήμα αλλά όταν η ένοπλη αντιπολίτευση καταλαμβάνει πόλεις όπως το Χαλέπι, όπου μια ακόμη τραγωδία προμηνύεται απ΄ό,τι αντιλαμβάνομαι, δεν είναι ρεαλιστικό η κυβέρνηση να το δεχτεί αυτό", δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου στο Σότσι της νότιας Ρωσίας η οποία αναμεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση.

Τη Δύση και τις γειτονικές χώρες κατηγορεί η Ρωσία

Η διεθνής στήριξη στους Σύρους αντάρτες θα οδηγήσει σε «περισσότερη αιματοχυσία» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος μάλιστα τόνισε πως δεν είναι λογικό να περιμένει κανείς πως η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου 'Ασαν θα παραδοθεί στους αντιπάλους της.
Ο Λαβρόφ, η χώρα του οποίου έχει ασκήσει βέτο σε τρία ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προς την κατεύθυνση της άσκησης πίεσης στη συριακή κυβέρνηση να τερματίσει τη βία, ανέφερε ακόμη πως τα δυτικά και τα αραβικά κράτη θα έπρεπε να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στους αντάρτες ώστε να σταματήσουν τις μάχες. Προειδοποίησε μάλιστα για επικείμενη «τραγωδία στο Χαλέπι», επιρρίπτοντας όμως τις ευθύνες στους αντάρτες αλλά και δυτικές και γειτονικές χώρες της Συρίας, που, όπως είπε, τους στηρίζουν. «Δυστυχώς οι δυτικοί μας εταίροι, μαζί με ορισμένες γειτονικές χώρες της Συρίας προτιμούν να στηρίζουν και να ενθαρρύνουν τον ένοπλο αγώνα κατά του συριακού καθεστώτος» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «το τίμημα για όλο αυτό είναι περισσότερη αιματοχυσία».

Αν και επισήμανε πως η Μόσχα έχει καλέσει τη συριακή κυβέρνηση να κάνει τα πρώτα βήματα προκειμένου να τερματιστούν οι συγκρούσεις, τόνισε πως οι αντάρτες δεν πρέπει να εκμεταλλευτούν ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση, καταλαμβάνοντας συριακές πόλεις: «Προσπαθούμε να επηρεάσουμε την κυβέρνηση να κάνει το πρώτο βήμα αλλά όταν η ένοπλη αντιπολίτευση καταλαμβάνει πόλεις όπως το Χαλέπι, όπου μια ακόμη τραγωδία προμηνύεται απ΄ ό,τι αντιλαμβάνομαι, δεν είναι ρεαλιστικό η κυβέρνηση να το δεχτεί αυτό ... πώς μπορούμε να περιμένουμε ότι η συριακή κυβέρνηση θα πει: Ναι, προχωρήστε, ρίξτε με;»
Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διεμήνυσε πως η Μόσχα δεν θα δώσει την συγκατάθεσή της για έρευνες σε πλοία που φέρουν τη ρωσική σημαία, σύμφωνα με τις νέες κυρώσεις της ΕΕ που απαιτούν οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να πραγματοποιούν έρευνες σε πλοία ύποπτα ότι μεταφέρουν όπλα στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών.

«Δεν θα εξετάσουμε αιτήματα ούτε θα δώσουμε την συγκατάθεσή μας σε έρευνες πλοίων με ρωσική σημαία, αλλά ούτε και στην εφαρμογή άλλων περιοριστικών μέτρων ως προς αυτά» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΑΜΕ


Αποφάσισαν λοιπόν τα μνημονιακά κόμματα ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και το αριστερό πρόσημο του μνημονίου (ΔΗΜΑΡ), να χωρίσουν την ΑΤΕ σε δύο κομμάτια.
Την «καλή» ΑΤΕ, η οποία περιλαμβάνει (σύμφωνα με αυτά που κυκλοφορούν στα ΜΜΕ), τις καταθέσεις των πολιτών, τα εξυπηρετούμενα δάνεια και την αγροτική γη που είναι υποθηκευμένη και η οποία «καλή» ΑΤΕ θα δοθεί στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ.
Και την «κακή» ΑΤΕ, η οποία περιλαμβάνει τα δάνεια που είναι επισφαλή και δεν πρόκειται να αποπληρωθούν, κάποιες θυγατρικές της ΑΤΕ και φυσικά τα δάνεια των κομμάτων.

Την κακή λοιπόν ΑΤΕ θα την φορτωθούμε εμείς οι απλοί πολίτες και οι ζημιές της θα καλυφθούν από τις δικές μας περιουσίες και τα εισοδήματά μας.

Εμείς λοιπόν οι απλοί πολίτες, θα πληρώσουμε με το αίμα μας τα δανεικά και αγύριστα των κομμάτων (κυρίως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ), για να συνεχίσουν τα κόμματα αυτά να παραμένουν εκεί αλώβητα και να μας εξουσιάζουν εμπαίζοντάς μας και από πάνω, προς δόξαν της κοινοβουλευτικής “δημοκρατίας” μας.

Κοινή πλέον είναι η πεποίθηση σε όλους ότι τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχίσουν έτσι. Κάτι πρέπει να αλλάξει. Δεν πρέπει επ’ ουδενί να αφήσουμε αυτό το ίδιο το σάπιο και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα που μας έφτασε στο σημερινό οικονομικό και κοινωνικό χάλι, τον διεθνή εξευτελισμό και την εκχώρηση της Εθνικής Κυριαρχίας, να συνεχίσει να διαχειρίζεται και την εξαθλίωσή μας από πάνω, γιατί απλά, είναι απόλυτα βέβαιο πως θα χρησιμοποιήσει τις ευκαιρίες που του παρουσιάζονται προς όφελός του. Η κρίση γεννά ευκαιρίες μας λένε και τρίβουν τα χέρια τους. “Ο λύκος την τρίχα αλλάζει, το χούι δεν το αλλάζει”, λένε στο χωριό μας.

Όποιος πιστεύει ότι πρέπει να συνεχίσει να παριστάνει το πρόβατο, ξέρει και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Κανείς πλέον δεν μπορεί να παριστάνει τον ανήξερο και τον “αθώο” της εξαθλίωσης του λαού.


«Να ανακαλέσει άμεσα τη δήλωσή του και να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από τους Έλληνες και την Ελλάδα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και που θα είναι εσαεί η μητέρα τους» ζητούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δια στόματος του κοινοβουλευτικού τους εκπροσώπου, Τέρενς Κουίκ, από τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζαγκ Ρογκ, ο οποίος κατά την έναρξη της Ολυμπιάδας του Λονδίνου, είπε χθες ότι «οι αγώνες γύρισαν σπίτι τους».

Ως «απαράδεκτο, ανιστόρητο, προκλητικό και άξιο συνεχιστή της εμπορευματοποίησης του Ολυμπιακού Ιδεώδους» χαρακτήρισε ο κ. Κουίκ τον Ζαγκ Ρογκ και καταλόγισε έλλειψη αντίδρασης από πλευράς της ελληνικής ολυμπιακής αποστολής.


Με τα κρατικά ταμεία να είναι άδεια το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει περαίωση-εξπρές των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων 800.000 ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσα στο καλοκαίρι.

Όσοι λοιπόν έχουν «ανοιχτούς λογαριασμούς» με το δημόσιο θα κληθούν να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους, μέσω νέας αυτοματοποιημένης διαδικασίας, η οποία θα βασιστεί σε μια παλιά εγκύκλιο για τους συνοπτικούς ελέγχους.

Στην νέα περαίωση οι διαδικασίες θα είναι απλές, η πληρωμή των έξτρα φόρων θα δίνει άφεση των όποιων φορολογικών αμαρτιών του παρελθόντος.

Επί της ουσίας πρόκειται για την εγκύκλιο στη βάση της οποίας οι ορκωτοί ελεγκτές διενεργούν ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις (ΑΕ και ΕΠΕ) για τη χορήγηση φορολογικού πιστοποιητικού (σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 80 του ν. 3842/2010).

Από την τελευταία περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων για την περίοδο 2000-2009, το υπουργείο Οικονομικών είχε καταφέρει να εισπράξει έξτρα έσοδα πάνω από 2 δισ. ευρώ.
Βέβαια ο σημερινός στόχος καμία σχέση δεν έχει με αυτά τα ποσά, καθώς τα έσοδα αναμένεται να είναι πολύ χαμηλότερα και μένει να δούμε πόσα ακριβώς θα εξοικονομηθούν.Η συγκυβέρνηση σχεδιάζει ένα τρίτο μνημόνιο κοινωνικής καταστροφής. Οι μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, ο ακρωτηριασμός του ασφαλιστικού συστήματος, η διάλυση της δημόσιας υγείας και παιδείας, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και η κατάργηση κάθε σπιθαμής κοινωνικού κράτους, αντιπροσωπεύουν τη συνέχιση της ίδιας ακριβώς μνημονιακής πολιτικής που οδηγεί στην οικονομική και κοινωνική εξόντωση της χώρας”, αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τα νέα μέτρα που έρχονται.

“Τα τρία κόμματα είναι υπόλογα απέναντι στον ελληνικό λαό τόσο για τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις περί «επαναδιαπραγμάτευσης» που μετατράπηκαν σε κουρελόχαρτα, όσο και για τη συνέχιση της αδιέξοδης πολιτικής που θα οδηγήσει σε νέο δημοσιονομικό εκτροχιασμό, αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας και νέες φαιδρές δικαιολογίες των μνημονιακών κομμάτων για την ανάγκη λήψης και άλλων μέτρων.

Η ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής, η ευρωπαϊκή λύση για το χρέος, με διαγραφή μέρους του και αλλαγή του ρόλου της ΕΚΤ, η στήριξη της ανάπτυξης και της εργασίας, ο δημόσιος έλεγχος του τραπεζικού συστήματος, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και η προστασία των δημοσίων αγαθών, αποτελούν βασικούς άξονες για μια κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση.Επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη απέστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, για την πώληση της Αγροτικής Τράπεζας.

Όπως αναφέρει, η Βουλή δεν έχει ενημερωθεί και τον καλεί να προκαλέσει “άμεσα, πριν κλείσει η Βουλή, προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο Αρχηγών, με θέμα τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και ειδικότερα το τεμαχισμό και τη πώληση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας στη Τράπεζα Πειραιώς.”

Όλη η επιστολή Τσίπρα:


Προς τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη

Αξιότιμε κύριε πρόεδρε.

Χτες, με ανακοινώσεις που εξέδωσαν η Τράπεζα της Ελλάδος, η Τράπεζα Πειραιώς και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας – που το 97% της ανήκει στο ελληνικό δημόσιο – διασπάστηκε σε δύο κομμάτια: στην «καλή» τράπεζα με όλα τα υγιή περιουσιακά στοιχεία και στην «κακή» τράπεζα με όλα τα επισφαλή στοιχεία ενεργητικού.

Το «υγιές» τμήμα, απορροφήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς, που πριν τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης ήταν σε χειρότερη θέση από την Αγροτική, ενώ το τμήμα με τα επισφαλή στοιχεία θα περάσει στις πλάτες των Ελλήνων φορολογούμενων.

Όλα αυτά συνέβησαν παρά το ότι η Αγροτική είναι κερδοφόρα και βιώσιμη, τουλάχιστον σε ορίζοντα τριετίας. Η Αγροτική Τράπεζα συμμετείχε στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI), αφού είχε τη διαβεβαίωση ότι η ζημιά θα αναπληρώνονταν μέσω της ανακεφαλαιοποίησης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Όλως παραδόξως όμως, η Αγροτική Τράπεζα -η μόνη αμιγώς κρατική τράπεζα της χώρας- εξαιρέθηκε της ανακεφαλαιοποίησης και είναι η μόνη που πορεύεται αυτή τη στιγμή χωρίς κρατική ενίσχυση μέσω προνομιούχων μετοχών.

Τα κεφάλαια που χρειάζεται η Αγροτική Τράπεζα αφορούν αποκλειστικά απώλειες από το κούρεμα των κρατικών ομολόγων, σε αντίθεση με τις τέσσερις μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες που για να επιβιώσουν απαιτείται κάλυψη και των τεράστιων λειτουργικών ζημιών τους.

Η πώλησή της Αγροτικής Τράπεζας, που ανακοινώθηκε χθες, έγινε χωρίς διαφάνεια, χωρίς καθαρούς όρους. Ο κ. Προβόπουλος μπόρεσε να προβεί σε τέτοια ενέργεια, στηριζόμενος στον αμφιβόλου Συνταγματικότητας Νόμο 4021/2011, που έφερε ο κ. Βενιζέλος ως υπουργός των Oικονομικών και δίνει υπερεξουσίες στην ΤτΕ.

Παρόλα αυτά, ακόμα δεν έχει ενημερώσει τη Βουλή των Ελλήνων, ως θα όφειλε, για τα αποτελέσματα του ελέγχου της Blakrock, αλλά και για τα πιστοποιητικά βιωσιμότητας των τραπεζών.

Απευθύνομαι σε εσάς, διότι εκτιμώ ότι η δρομολόγηση τόσο σημαντικών για την οικονομία εξελίξεων, δίχως διαφάνεια και στοιχειώδη ενημέρωση της Βουλής και των κομμάτων, αποτελεί ευθεία απαξία και υποβάθμιση του κοινοβουλίου και της δημοκρατίας.

Αυτές οι κρίσιμες αποφάσεις ελήφθησαν χωρίς καμία απολύτως συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων, χωρίς καμία απολύτως εξήγηση από τον κ. πρωθυπουργό, τον κ. υπουργό Οικονομικών και τα υπόλοιπα μέρη της τριμερούς κυβέρνησης. Γεγονός που ενισχύει την εκτίμηση ότι μας κυβερνά μια πτωχευμένη τραπεζοκρατία, που διαμοιράζει ερήμην των εκλεγμένων εκπροσώπων του λαού, τα ιμάτια της ελληνικής οικονομίας και του δημόσιου πλούτου.

Για τους παραπάνω λόγους και επικαλούμενος τη δεδομένη δημοκρατική σας ευαισθησία, σας καλώ να κάνετε χρήση της δυνατότητας που σας δίνει ο Κανονισμός της Βουλής, άρθρο 143 παράγραφος 2, και να προκαλέσετε άμεσα, πριν κλείσει η Βουλή, προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο Αρχηγών, με θέμα τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και ειδικότερα το τεμαχισμό και τη πώληση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας στη Τράπεζα Πειραιώς.

Με εκτίμηση

Αλέξης Τσίπρας

Πρόεδρος Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ


Global Research Television
27 Ιουλίου 2012

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο παρουσιαστής Dylan Ratigan της δημοφιλούς εκπομπής "Τhe Dylan Ratigan Show" του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου MSNBC είχε μια ενδιαφέρουσα συνομιλία σε ζωντανή σύνδεση με τον γνωστό βετεράνο ρεπόρτερ και συγγραφέα Greg Palast. Η συζήτηση αφορούσε την κρίση στην Ελλάδα και τα πραγματικά αίτιά της.

Κάποιες από τις έρευνες που έχει κάνει ο Palast έχουν συζητηθεί ευρέως, ιδιαίτερα σήμερα, που συνεχίζεται η οικονομική κρίση, και το ΔΝΤ έχει να επιδείξει μια πλούσια δράση στον τομέα των επιθέσεων εναντίον χωρών και της αφαίμαξης των λαών τους. Ενδεικτικά, το 1991 ο οικονομολόγος Joseph Stiglitz, πρώην διοικητικό στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Greg Palast και την βρετανική εφημερίδα The Observer, περιέγραψε το σχέδιο με τα 4 προβλέψιμα στάδια που το ΔΝΤ εφαρμόζει σε χώρες του Τρίτου Κόσμου με τις οποίες υπογράφει συμβόλαια δανεισμού.

Eισαγωγή Greg Palast

Mια πραγματικά αποτρόπαια και μεγάλης κλίμακας απάτη έστησαν από κοινού η τράπεζα Goldman Sachs και μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, απάτη για την οποία ο ελληνικός λαός θα πληρώσει με το χαμένο μέλλον του.

Η πολιτική τάξη της Ε.Ε. γνώριζε εκείνη την εποχή ότι τα ελληνικά λογιστικά βιβλία είχαν πειραχθεί, αλλά παρ' όλα αυτά επέτρεψαν στη χώρα να μπει στην ευρωζώνη. Όλα δείχνουν ότι η Goldman Sachs έστησε ένα δικό της είδος Περλ Χάρμπορ, το οποίο επέτρεψε στην τωρινή ηγεσία της Ε.Ε. να εκμεταλλευθεί κατάλληλα την περίσταση με σκοπό να τρομοκρατήσει, μέσω της εξαθλίωσης, οποιαδήποτε χώρα θα της στεκόταν εμπόδιο στο να δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό υπερκράτος ολοκληρωτισμού.

Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της εκπομπής

Dylan Ratigan (παρουσιαστής): "Τεμπέλικος λαός, μη εξυπηρετικές δημόσιες υπηρεσίες, ανεξέλεγκτος δανεισμός"... Με αυτό τον τρόπο περιγράφονται σήμερα οι Έλληνες. Η ελληνική οικονομία έχει μέγεθος κατά τι μικρότερο από αυτό της οικονομίας του Ντάλλας στην πολιτεία του Τέξας, αλλά το ελληνικό δημόσιο χρέος, δεδομένου του μεγέθους της οικονομίας της χώρας, ξεπερνάει κάθε φαντασία.

Αλλά όπως και στην Γουώλ Στρητ, οι δρόμοι της Αθήνας είναι σήμερα θέατρα επεισοδίων, αφού ο ελληνικός λαός είναι προφανώς το θύμα μιας συγκεκαλυμμένης απάτης.

Ο σημερινός μας καλεσμένος, μάλιστα, ισχυρίζεται ότι η Goldman Sachs είναι αυτή που προκάλεσε όλη την κρίση που βλέπουμε να ξεδιπλώνεται σήμερα. Τον γνωρίζετε όλοι. Είναι ο Greg Palast, ο γνωστός ρεπόρτερ και συγγραφέας του βιβλίου "Vultures' Picnic" (To πικ νικ των όρνεων"), στο οποίο περιγράφει πώς οι πετρελαιάδες, οι πειρατές της εξουσίας και άλλα "σαρκοβόρα", όπως τα ονομάζει, έχουν μετατρέψει τη ζωή στις κοινωνίες μας σε μυθιστορηματικό θρίλερ.

Greg, πώς γίνεται μια τράπεζα να είναι σε θέση να δανείζει ποσά σε μια χώρα που έχει μια οικονομία λίγο μικρότερη από αυτή της πόλης του Ντάλλας, και μάλιστα ποσά αυτού του μεγέθους;

Greg Palast: Δεν μιλάμε για δάνειο στην περίπτωση της Ελλάδας. Μιλάμε για έγκλημα. Η Ελλάδα είναι ένας τόπος εγκλήματος, Dylan. H αλήθεια της υπόθεσης είναι ότι δεν έχουμε να κάνουμε με έναν λαό που δεν κάνει τίποτε άλλο εκτός από το να πίνει ούζο και να φτύνει κουκούτσια από ελιές, ή έναν λαό που βγαίνει στη σύνταξη από τότε που είναι στην εφηβεία, ή είναι τόσο τεμπέλης που δεν πατάει στη δουλειά του πάνω από μισή ώρα την ημέρα. Αυτά όλα είναι το παραμύθι που μας πουλάνε. Οι Έλληνες είναι τα θύματα αυτή τη στιγμή και θέλουν να τους τιμωρήσουν και να τους φορτώσουν το φταίξιμο. Είναι τα θύματα του εγκλήματος οι Έλληνες! Και το έγκλημα έγινε ως εξής:

Η Goldman Sachs, ήδη από το 2001-2002 έκανε ένα "ντηλ" με την άρχουσα τάξη της Ελλάδας. Η συμφωνία ήταν να αρπάξει ευρώ από τα ταμεία του κράτους, να τα μετατρέψει σε γιεν, να τα ξαναμετατρέψει σε ευρώ και άλλα τέτοια κόλπα. Η Goldman υφίσταται απώλειες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, η ελληνική κυβέρνηση βγάζει κέρδος και δεν φαίνεται έλλειμμα στα ταμεία του κράτους παρά μόνο ένα 3%. Η ελληνική οικονομία φαίνεται να είναι μια χαρά.

Αλλά στην πραγματικότητα η Goldman δεν υφίσταται απώλειες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Είναι όλα μια απάτη! Υπήρχε ήδη μια μυστική συμφωνία ότι το ποσό αυτό θα το έπαιρνε πίσω στο ακέραιο και όχι μόνο. Για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι η Goldman, μόνο για να οργανώσει την όλη απάτη, τους χρέωσε 300 - 400 εκατομμύρια δολάρια.

Dylan Ratigan (παρουσιαστής): Θα σε διακόψω, Greg. Να μην ξεχνάμε ότι δεν υπάρχει εδώ μαζί μας κάποιος από την Goldman για να εκπροσωπήσει την τράπεζα στον διάλογο αυτό. Αυτές τις κατηγορίες που μας αναφέρεις εδώ τις έχεις απευθύνει σε αυτούς άμεσα;

Greg Palast: Aν έχω λέει... Μην ξεχνάς ότι εργάζομαι στο ρεπορτάζ έρευνας του τηλεοπτικού σταθμού του BBC. Ο τομέας του ρεπορτάζ έρευνας είναι καθ' όλα νόμιμος στη Βρετανία, αλλά το άρθρο 4 του νομοσχεδίου "Patriot Act" που φηφίστηκε επί γιού Μπους ποινικοποίησε το είδος αυτό ρεπορτάζ στις ΗΠΑ και δεν επιτρέπονται πια τέτοιου είδους δημοσιογραφικές έρευνες. Αλλά όταν κάποιος απευθυνθεί στην ίδια την Goldman Sachs, η εταιρεία έχει δικαίωμα να απαντήσει.

Επικοινώνησα μαζί τους τηλεφωνικά και πήγα μέχρι το κατώφλι της κεντρικής εισόδου τους με την ελπίδα ότι κάποιον θα πετύχαινα. Αρνούνται να απαντήσουν σε αυτές τις κατηγορίες. Μου έδωσαν μια δήλωση γεμάτη με ανακρίβειες. Δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι έκαναν ανταλλαγές συναλλάγματος για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης. Οι ανταλλαγές συναλλάγματος εμπίπτουν στα οικονομικά εγκλήματα απάτης και στο παρελθόν έχουν ήδη γίνει τέτοιες ανταλλαγές για λογαριασμό της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Το ζήτημα είναι ότι όταν έβγαιναν στις αγορές κρατούσαν αυτές τις συναλλαγές μυστικές και έφτιαξαν ένα σκηνικό τέτοιο ώστε να φαίνεται ότι η ελληνική οικονομία δεν αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. Αυτό συνιστά απάτη. Παλιότερα, θα θυμάσαι, ότι όταν ανακαλύπταμε ένα παρόμοιο σενάριο που είχε παιχτεί εδώ στις ΗΠΑ, οι υπεύθυνοι συλλαμβάνονταν αμέσως, τους βγάζαμε από το κτίριο της τράπεζάς τους και τους προφυλακίζαμε. Σήμερα τι βλέπουμε να γίνεται; Σήμερα οι τύποι αυτοί δεν θεωρούνται πια "όρνεα". Σήμερα η Goldman το παίζει θεός και δεν την αγγίζει κανείς.

Και όμως αυτό που έγινε είναι έγκλημα. Είναι μια τεράστια απάτη, η οποία όταν αποκαλύφθηκε, ήταν φυσικό να τιναχθεί η ελληνική οικονομία στον αέρα, αφού κανείς δεν δάνειζε χρήματα στους Έλληνες λόγω της απάτης που είχε διαπραχθεί.

Σήμερα, λοιπόν, αντί να πληρώνει η Ελλάδα 3% επιτόκιο για ένα δάνειο, πληρώνει 9, 12, 15%. Είναι σκέτη παράνοια αν το σκεφτείς. Η μέση ελληνική οικογένεια σήμερα καλείται να πληρώσει 14.000 δολάρια το χρόνο μόνο για τους τόκους αυτού του χρέους. Και όλα αυτά έγιναν μόλις αποκαλύφθηκε η απάτη!

Susan Del Percio (Συμπαρουσιάστρια): Συγνώμη. Να σας διακόψω μια στιγμή. Παρουσιάζετε το γεγονός αυτό με τέτοιο τρόπο που θα νόμιζε κανείς ότι οι Έλληνες δεν έχουν καμιά απολύτως ευθύνη στην υπόθεση. Αν κατηγορείτε την Goldman, δεν έχω λόγους να διαφωνήσω, αλλά θα πρέπει να παραδεχτείτε ότι οι Έλληνες έχουν κάποιο μέρος της ευθύνης και μόνοι τους αναμίχθηκαν σε αυτή την υπόθεση.

Greg Palast: Τι εννοείτε με το "μόνοι ΤΟΥΣ"; Ποιοί είναι αυτοί; Τον λαό που διαδηλώνει σήμερα στους δρόμους εννοείτε; Τους Έλληνες οδηγούς τρόλεϊ; Τους δασκάλους;

Susan Del Percio (Συμπαρουσιάστρια): Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία εκπροσωπεί τον ελληνικό λαό, είναι επίσης υπεύθυνη για ό,τι έγινε.

Greg Palast: Διαπράχθηκε ένα έγκλημα! Όταν διαπράττεται ένα έγκλημα εναντίον ενός λαού…

Susan Del Percio (Συμπαρουσιάστρια): Μα τι λέτε…

Dylan Ratigan (παρουσιαστής): Αυτό που εννοούσε η Susan είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν και αυτή συνεργός στο έγκλημα. Πράγμα που σημαίνει ότι η Goldman Sachs δεν θα μπορούσε να μπει στην Ελλάδα και να αναμιχθεί στα οικονομικά της χώρας αν δεν υπήρχε η συνέργεια της συμμετοχής της ελληνικής ηγεσίας, η οποία ήθελε να δείξει ότι επιτελεί το έργο της θαυμάσια για το συμφέρον του ελληνικού λαού, σε σημείο που συνήργησε με τις τράπεζες για να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση ότι παρήχθηκε έργο υπέρ του λαού. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι πολιτικοί μιας κυρίαρχης χώρας συνεργούν με τους τραπεζίτες και οργανώνουν μια οικονομική απάτη, έτσι ώστε και οι τράπεζες να βγάζουν κέρδος, και οι κυβερνήσεις να διατηρούνται στην εξουσία, ενώ ο λαός πληρώνει όλο τον λογαριασμό στο τέλος.

Greg Palast: Αντίθετα, στην Ισλανδία είδαμε να συλλαμβάνεται ο πρωθυπουργός μόλις αποκαλύφθηκε ένα παρόμοιο colpo grosso της κυβέρνησης με τις τράπεζες. 'Οταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να συλλαμβάνονται οι εγκληματίες και όχι να καταγγέλλονται τα θύματα. Στην Ελλάδα σήμερα χρεοκοπούν τα θύματα και επιτρέπουν στους εγκληματίες να διαφεύγουν. Η Goldman έχει ακόμα στις τσέπες της μισό εκατομμύριο από όσα χρέωσε για αυτή την απάτη στην Ελλάδα. Άρα ενοχοποιούνται τα θύματα. Διαφωνώ μαζί σας. Αυτοί που θα πρέπει να κατηγορούνται σήμερα είναι οι δράστες, τα "όρνεα".

Dylan Ratigan (παρουσιαστής): Συμφωνώ μαζί σου σ' αυτό. Ενδιαφέρουσα η "παρτίδα πινγκ πονγκ" που είχαμε σήμερα εδώ ανάμεσα στην πλευρά που λέει "φταίνε οι τράπεζες" και την άλλη που λέει "φταίει η κυβέρνηση", αλλά όπως βλέπουμε και εδώ στις ΗΠΑ, αυτές οι δύο πλευρές υπάρχουν πάντα. Και η ουσία είναι ότι φταίνε και οι δύο.

Susan Del Percio (Συμπαρουσιάστρια): Δεν νοείται διαφορετικά…

Dylan Ratigan (παρουσιαστής): Τόσο οι τραπεζίτες όσο και το πολιτικό σύστημα βρίσκονται πάντα πίσω από κάθε τέτοια υπόθεση.

Greg Palast: Ναι, αλλά στην Ελλάδα ασκείται δίωξη εναντίον των θυμάτων!

Dylan Ratigan (παρουσιαστής): Φυσικά, αφού οι τράπεζες και η κυβέρνηση έχουν το επάνω χέρι.

Greg Palast:
Τώρα μίλησες!


Dylan Ratigan (παρουσιαστής): Τουλάχιστον βρήκαμε μια άκρη... Ανυπομονώ να διαβάσω το βιβλίο σου, Greg.Σχόλιο ιστολογίου:  

Τα όσα καταθέτει στην συνέντευξή του αυτή ο Greg Palast φυσιολογικά θα πρέπει να εξαναγκάσουν την Ελληνική Δικαιοσύνη και το Ελληνικό Κοινοβούλιο, για να προχωρήσουν σε ποινικές και άλλες διώξεις. Αυτό, μπορεί φυσικά να γίνει σε ένα κράτος στο οποίο λειτουργεί το Σύνταγμα και που οι θεσμοί προστατεύουν την χώρα και τους πολίτες από πιθανές δράσεις συμμοριών οι οποίες επιχειρούν κατά των συμφερόντων (όχι μόνο οικονομικών) του κράτους. 

Στην Ελλάδα, αυτή η πιθανότητα έχει εκλείψει, τουλάχιστον όσο στην εξουσία και στο Κοινοβούλιο συνεχίζουν να βρίσκονται μετέχοντες της λεηλασίας που υπέστη η Ελλάδα. Οι πραγματικοί ένοχοι, δεν θα επιτρέψουν ποτέ στην Ελληνική Δικαιοσύνη να διαλευκάνει το τι πραγματικά συνέβη και ποιοί ήταν εκείνοι που ενεπλάκησαν και που συνεργάστηκαν σαν κανονική συμμορία, για να εξυπηρετήσουν άνομα συμφέροντα και κατά της χώρας που -υποτίθεται- πως οι ίδιοι προστάτευαν. 

Εάν δεν γίνει πραγματική αλλαγή, εκ θεμελίων, στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας, όχι μόνο θα συνεχίζουν να παραμένουν ατιμώρητοι όσοι συμμετείχαν στο έγκλημα που συνετελέσθη κατά της χώρας, αλλά θα συνεχίζουν να χαμογελούν εις βάρος των κορόιδων, των Ελλήνων πολιτών δηλαδή, οι οποίοι επωμίστηκαν σε βάθος δεκαετιών τα οικονομικά (και όχι μόνο) βάρη που τους φόρτωσαν οι χθεσινοί κυβερνώντες και οι σημερινοί διασώστες τους. 

Ο καταγγελτικός λόγος του Greg Palast φυσιολογικά θα πρέπει να εγείρει όλους τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι στερούνται συστηματικά όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και οδηγούνται μεθοδικά στην εξαθλίωση και την φτώχεια, προκειμένου οι "ταγοί" να συνεχίζουν να απολαμβάνουν την "πρέζα της εξουσίας" που τους την προσφέρει απλόχερα μία διεθνής τραπεζική συμμορία.

Η συνέντευξη του πατέρα Νεκτάριου, που ακολουθεί, δόθηκε στην εφημερίδα "Ελεύθερη Ώρα" και δημοσιεύθηκε στις 26 Μαρτίου του 2011. Και όμως, είναι τόσο επίκαιρη, που ο αναγνώστης μπορεί να σκεφθεί πως αυτή η συνέντευξη έγινε μόλις χθες. Ο πατέρας Νεκτάριος δεν προσπαθεί να εκφοβίσει τους Έλληνες πολίτες, αλλά προσπαθεί να τους προετοιμάσει για τα όσα "έρχονται" από τη Νέα Τάξη, η οποία με επιμέλεια σχεδίασε και εκτελεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο υποδούλωσης των λαών. Ποιός και γιατί θέλει να υποδουλώσει όλους τους ανθρώπους του πλανήτη; Για τον πατέρα Νεκτάριο είναι το πνεύμα του Αντίχριστου που επιχειρεί να απομακρύνει τον άνθρωπο από τον Θεό, από την ηθική και από όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν και διαφοροποιούν τον άνθρωπο από τα κτήνη. Η στέρηση της ελευθερίας, ο απόλυτος έλεγχος και η επιβολή ενός τρόπου ζωής όπως την επιθυμεί η Νέα Τάξη, αλλά και οι απειλές που εκπορεύονται από αυτήν, στοχεύουν στην μετατροπή του ανθρώπου σε πειθήνιο όργανο και σκλάβο. Και αφού ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο ελεύθερο, εκείνος που θέλει να του στερήσει το Θεϊκό αγαθό, είναι ο Αντίχριστος και οι ακόλουθοί του.

Από πότε ασχολείσθε π. Νεκτάριε με το θέμα του Αντιχρίστου;

Με το θέμα του Αντιχρίστου ασχολούμαι από το 1983, τότε ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου σε μεγάλη αίθουσα των Αθηνών πραγματοποιήσαμε ομιλία με τον τίτλο «Ο Αντίχριστος έρχεται». Εντελώς παράδοξα η Χάρις του Θεού θέλησε η ομιλία αυτή να κυκλοφορήσει σε χιλιάδες κασσέτες σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, με αποτέλεσμα να με καλούν σε όλα τα μέρη της Ελλάδος και του εξωτερικού για να επαναλαμβάνω την συγκεκριμένη ομιλία.

Το 1984 εκδόσαμε και σχετικό βιβλίο με τον τίτλο «Πότε θα γίνει η Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου μας», το οποίον κυκλοφόρησε σε 200.000 αντίτυπα. Η Θεία Πρόνοια πιστεύουμε ότι φρόντισε δι᾽ αυτού του τρόπου να ενημερωθεί ο Ορθόδοξος Ελληνικός λαός για τα επερχόμενα δεινά που θα ερχόντουσαν σε λίγα χρόνια.
Το 1986 και ως σήμερα συμμετέχουμε δυναμικά μαζί με άλλους φορείς σε εκδηλώσεις και συλλαλητήρια διαμαρτυρίας κατά των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων και σήμερα εναντίον της Κάρτας του Πολίτη.

Φοβόσαστε την Κάρτα του Πολίτη και το 666;

Ως Έλληνες πολίτες και ορθόδοξοι χριστιανοί δηλώνουμε ότι, δεν φοβόμαστε καμία ηλεκτρονική κάρτα, κανένα ηλεκτρονικό φακέλωμα, κανένα χάραγμα, κανένα 666, κανέναν Αντίχριστο, διότι έχουμε καθημερινά στην καρδιά μας τον Χριστό και είμαστε χαραγμένοι την ημέρα της βαπτίσεώς μας με το σημείο του Σταυρού. Άρα χωρίς τη θέλησή μας και τη σύμφωνη γνώμη μας, ο,τι και να μας κάνουν δεν μπορεί να μας βλάψει, αφού δεν θα έχει την δική μας συγκατάθεση.

Όμως, εμείς λέμε ΟΧΙ στην κάρτα του πολίτη διότι:

Η Αγία Γραφή προ 2000 ετών, μας προειδοποίησε ότι θα έλθει εποχή που θα αλλάξει ο τρόπος του οικονομικού συστήματος και των συναλλαγών και θα γίνονται όλα με έναν διαφορετικό τρόπο, τον οποίον ο χριστιανός κατά την Αγία Γραφή, δεν πρέπει να αποδεχθεί. Δια να αναγνωρίσουν οι χριστιανοί ποιά εποχή θα είναι αυτή, η Αγία Γραφή μας τόνισε ότι ο διαφορετικός αυτός τρόπος συναλλαγής χρημάτων, θα χρησιμοποιεί ως κωδικό το νούμερο 666 (Αποκ. κεφ. ιγ´). Σήμερα ζούμε σ᾽ αυτήν την εποχή. Όλοι γνωρίζουν ότι η παγκόσμια ηλεκτρονική διακυβέρνηση, όπως έχουν δηλώσει Υπουργοί και Βουλευτές, χωρίς το 666 δεν λειτουργεί (βλέπε περιοδ. «Ορθόδοξη Μαρτυρία» τ. 107). Εμείς όχι από φόβο, αλλά κάνοντας υπακοή στην Αγία Γραφή και στην Ορθόδοξη πίστη μας, δεν αποδεχόμεθα με τη θέλησή μας, την κάρτα του πολίτη που είναι το κλειδί για να ανοίξει η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και να γίνουμε με τον τρόπο αυτό πολίτες της παγκόσμιας διακυβέρνησης της Νέας Τάξης Πραγμάτων που αρχηγό της θα έχει τελικά τον Αντίχριστο. Όπως δεν θα δεχόμασταν να γίνουμε συμμέτοχοι με τη θέλησή μας σε ο,τιδήποτε θα προωθούσε οποιαδήποτε αμαρτία η κακό δια τον συνάνθρωπό μας, διότι αυτό θα ήταν πτώση του χριστιανού, έτσι δεν συμμετέχουμε στην προώθηση και στη δημιουργία του Κράτους του Αντιχρίστου, διότι αποτελεί πτώση, αφού η Γραφή μας λέγει να μείνουμε έξω από το σύστημα αυτό.

Η κάρτα του πολίτη βασίζεται στη Συνθήκη του Σένγκεν, που σημαίνει ότι η κάρτα αυτή θα είναι: Ταυτότητα, Βιβλιάριο τραπέζης, βιβλιάριο υγείας, άδεια οδήγησης, φοροκάρτα, διαβατήριο κτλ. Άρα κάθε κίνησή σου θα ελέγχεται, από το τι τρως (νηστεύεις;), τι βιβλία αγοράζεις (χριστιανικά, πολιτικά κτλ.), προς τα που καθημερινά κινείσαι κτλ. Εάν είχε ο Χίτλερ σε ηλεκτρονική μορφή όλα αυτά τα στοιχεία των πολιτών της Ευρώπης που δημιουργούν το πραγματικό προφίλ σου, σκεφθήκατε πόσο εύκολο θα του ήταν μέσα σε μία νύχτα να συλλάβει και να εξοντώσει όλο το γένος των Εβραίων; Αυτό θα πάθουν οι χριστιανοί εάν πολιτογραφηθούν ως πολίτες με τη θέλησή τους, στο Κράτος του Αντιχρίστου.

Γιατί επιλέξατε την Πλατεία Συντάγματος για να διαμαρτυρηθείτε κατά της κάρτας του πολίτη;

Η Πλατεία Συντάγματος ονομάστηκε έτσι, διότι οι πρόγονοί μας συγκεντρώθηκαν σ᾽ αυτήν την Πλατεία για να ζητήσουν από την τότε εξουσία ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία θα έπρεπε να κατοχυρωθούν και να είναι απαραβίαστα μέσα σε ένα Σύνταγμα. Δυστυχώς αυτά τα δικαιώματά μας κινδυνεύουν σήμερα από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση της οποία κλειδί είναι η Κάρτα του Πολίτη. Ξεκινά ένας ηλεκτρονικός φασισμός, μία ηλεκτρονική φυλακή, το Κράτος του Όργουελ ζωντανεύει σε όλο του το μεγαλείο. Τον άνθρωπο από πρόσωπο που τον έπλασε ο Θεός, η σημερινή Κυβέρνηση κατόπιν εντολών της Ευρώπης μετατρέπει το ανθρώπινο πρόσωπο σε νούμερο, σε έναν απλό αριθμό. Η Εκκλησία με το βάπτισμα μας έδωσε ονόματα Αγίων, η Νέα Τάξη Πραγμάτων μας θεωρεί ως πράγματα και αντικείμενα ενός μεγάλου Σούπερ Μάρκετ που ονομάζεται Γη, δι᾽αυτό και μας κωδικοποιεί, όπως κωδικοποιούνται τα τρόφιμα στα ράφια των καταστημάτων. Δεν βλέπετε ότι στην Ελλάδα τα πάντα αλλάζουν κατόπιν εντολών της Ευρώπης; Δεν βλέπετε ότι μας βάζουν σε Νέα Τάξη, νέα σειρά δηλαδή, διότι η παλιά τάξη και σειρά που είχαμε δεν τους αρέσει; Αυτό σημαίνει Νέα Τάξη Πραγμάτων και Νέα Εποχή. Όλα αλλάζουν και μάλιστα εις βάρος του ανθρώπου, των ελευθεριών του, των δικαιωμάτων του, των κοινωνικών παροχών του, και των εθνικών του κυριαρχικών δικαιωμάτων. Πόσο δίκιο είχε η τότε Πρόεδρος της Βουλής Άννα Ψαρούδα Μπενάκη που με την ομολογία της ενώπιον του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας μας προειδοποίησε για τα επερχόμενα δεινά που θα βρουν τη χώρα μας;

Τι πιστεύετε ότι κρύβεται πίσω από όλα αυτά;

Ακούστε, η αλήθεια είναι μία, είτε αρέσει στους άρχοντές μας είτε όχι. Για όλα αυτά φταίει το ότι ανήκουμε στη Δύση. Στην πραγματικότητα φταίνε όλοι οι πολιτικοί που εκχώρησαν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε ξένα κέντρα αποφάσεων υπογράφοντας άνευ όρων τις Συνθήκες Μάαστριχτ, Λισσαβώνας, Άμστερνταμ και Σένγκεν. Όλα τα μέτρα που λαμβάνονται σήμερα δεν είναι λόγω του μνημονίου. Αιτία είναι οι ανωτέρω Συνθήκες τις οποίες αποδεχθήκαμε άνευ όρων για να εισέλθουμε στην ΕΟΚ. Ούτε έναν όρο, ούτε μία προϋπόθεση, δεν έθεσαν τότε οι άρχοντές μας. Ξεπούλησαν χωρίς τσίπα, με τις ανωτέρω Συνθήκες, εμάς και την Ελλάδα μας. Το μνημόνιο της Τρόϊκας είναι η δια της βίας εφαρμογή υπό της Ευρώπης, των ανωτέρω Συνθηκών, που έπρεπε εδώ και δεκαετίες οι Ελληνικές Κυβερνήσεις να έχουν εφαρμόσει. Αλλά τολμούσαν τότε οι Ελληνικές Κυβερνήσεις; Όπως ομολογούν σήμερα υπολόγιζαν το πολιτικό κόστος. Γιατί τότε τις υπέγραφαν αφού δεν θα τις εφήρμοζαν; Για να λέμε ότι ανήκουμε στη Δύση; Η διότι θα έπαιρναν τα Ευρωπαϊκά δάνεια και τα οποία σπατάλησαν δεξιά και αριστερά, δίδοντας από τα ΔΙΣ που πήραν και ένα κομμάτι της πίτας στο ελληνικό λαό;

Αλλά ευθύνεται και η Ευρώπη και το ΔΝΤ, διότι γνώριζε τις τότε σπατάλες. Υπάρχουν δημοσιεύματα προ 15 ετών που αποδεικνύουν ότι οι Ευρωπαίοι γνώριζαν την σπατάλη των εκατομμυρίων. Το ΔΝΤ έκρουε από τότε τον κώδωνα κινδύνου λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν βαδίζει οικονομικά σωστά.

Αλλά άφηναν οι Ευρωπαίοι τις Ελληνικές Κυβερνήσεις να κάνουν ο,τι θέλουν, διότι απέβλεπαν στο σημερινό κατάντημα της Ελλάδος. Άφηναν την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι να χρεωκοπεί, συνεχώς δανειζόμενη ευρωπαϊκά χρήματα για να έλθουν σήμερα οι κύριοι αυτοί να την εξαγοράσουν. Μαζί δε με τον δημόσιο πλούτο της χώρας μας θέλουν να εξαγοράσουν και την ελευθερία, αλλά και την περηφάνεια των Ελλήνων. Αυτό θα γίνει μόνον μέσω μιας ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που όλοι οι άνθρωποι θα γίνουν ρομπότ.

Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτή δε την αλήθεια την καταγγείλαμε ήδη από το 1997 και ενημερώσαμε τότε όλους τους Αρχιερείς και τους Βουλευτές της πατρίδος μας, ώστε να έχουμε ήσυχη την συνείδησή μας ότι πράξαμε το χρέος μας απέναντι σ᾽ αυτόν τον τόπο, αλλά κυρίως απέναντι στην Ορθοδοξία και την Εκκλησία μας. Διότι τα μέτρα αυτά, όπως βλέπετε, βλάπτουν και την Εκκλησία. Δι᾽αυτό στείλαμε το 1999 ειδική επιστολή στον Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεον ως υπέθυνον που τον είχε ορίσει η Ιερά Σύνοδος δια τις Νέες Ταυτότητες και την οποίαν κοινοποιούσαμε σε όλους τους Αρχιερείς, εντός της οποίας αναφέραμε τους τρόπους και το τι ενέργειες πρέπει να κάνει η Διοίκηση της Εκκλησίας, ώστε να προστατευθεί από τα επερχόμενα δεινά τα οποία αναφέραμε. Επίσης το 2008, όταν ακόμα κυβερνούσε η Κυβέρνηση Καραμανλή, ενημερώσαμε τους Αρχιερείς δια επιστολής μας, ότι έρχεται Εκκλησιαστικός Καποδίστριας η οποία δημοσιεύθηκε και στο περιοδικό μας «Ορθόδοξη Μαρτυρία» τ. 143, τον Οκτώβριο του 2008. Αναφέραμε μάλιστα ότι το 2010 και για 4-5 χρόνια μετά στην Ελλάδα θα γίνουν τέρατα και σημεία.

Οι μοναχοί είναι οι λοκατζήδες της Εκκλησίας, είναι τα τσοπανόσκυλα που μόλις οσφρίζονται τον λύκο αρχίζουν και γαυγίζουν, ώστε οι Ποιμένες να αγρυπνούν και να είναι έτοιμοι. Το Μοναστήρι μας έπραξε το χρέος του και έχουμε αναπαυμένη την συνείδησή μας ενώπιον του Θεού, αλλά και του ελληνικού ορθοδόξου λαού μας.

Οι Συνθήκες Μάαστριχτ, Λισσαβώνας, Άμστερνταμ, Σένγκεν κτλ. έχουν υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας μας. Δι᾽ αυτό και δεν μπορέσαμε να πάρουμε τα χρήματα από τη Ρωσία η την Κίνα. Εκείνο το «ανήκουμε στη Δύση» κατέστρεψε την χώρα μας και μαζί όλους εμάς. Υπεύθυνοι οι 300 της Βουλής, οι οποίοι δεν ενημέρωναν τότε το λαό, αλλά και όσοι υπέγραψαν τις ανωτέρω Συνθήκες. Όλες οι κοινωνικές αλλαγές βασίζονται στις Συνθήκες αυτές, η δε ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η Κάρτα του Πολίτη καθώς και το επερχόμενο σφράγισμα στο δεξί χέρι και στο μέτωπο, όπως προφητεύει η Αποκάλυψη του Ιωάννη, βασίζεται στη Συνθήκη του Σένγκεν.

Χρειάζεται σήμερα αγία ανυπακοή στο Κράτος. Διότι το Ευαγγέλιο και η εντολή του Χριστού είναι ξεκάθαρη. Όταν οι Νόμοι του Κράτους έρχονται σε αντίθεση με το Νόμο του Θεού, οι χριστιανοί δεν υπακούουν στο Νόμο του Κράτους, αλλά υπακούουν στο Νόμο του Θεού. Θα μας διώξουν; Ας μας διώξουν. Θα μας δικάσουν; Ας μας δικάσουν. Θα μας φυλακίσουν; Ας μας φυλακίσουν. Θα μας εξορίσουν; Ας μας εξορίσουν. Θα μας σκοτώσουν; Υψίστη τιμή είναι δια το χριστιανό το μαρτύριο, οι διωγμοί, οι φυλακίσεις για την πίστη του και τον αγαπημένο του Ιησού Χριστό. Εμείς, όπως προαναφέραμε, θα πειθαρχήσουμε και θα υπακούσουμε στην Αγία Γραφή και στο Νόμο του Θεού και καλούμε όλους όσους πιστεύουν στο Χριστό να ακολουθήσουν.

Στις καρδιές των Ελλήνων, με όσα σήμερα γίνονται εις βάρος των παραδόσεών του, εις βάρος της ιστορίας του, εις βάρος της Εκκλησίας του, εις βάρος της πατρίδος του, φούντωσε μια αγία φωτιά, την οποία όποιος πλησιάσει θα καεί. Στις καρδιές των Ελλήνων ζωντάνεψαν ξανά τα δύο αθάνατα άστρα, η Ελλάδα και η Ορθοδοξία, τα οποία, όσο και αν προσπαθούν οι σκοτεινές δυνάμεις και οι μασονικές στοές να σβήσουν, δεν θα το πετύχουν. Δεν θα νικήσει ο Εωσφόρος, θα νικήσει ο Χριστός.

Υπάρχει λύση στο σημερινό αδιέξοδο;

Βεβαίως και υπάρχει.

1ον. Να λογοδοτήσουν, όσοι υπέγραψαν τις ανωτέρω Συνθήκες και άνευ όρων δέσμευσαν και υποθήκευσαν το μέλλον μας, την παράδοσή μας, την Ελλάδα μας, την πίστη μας, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την ελευθερία μας.

2ον. Να αναλάβουν την Κυβέρνηση νέα πρόσωπα, τα οποία θα έχουν Χριστό και Ελλάδα στην καρδιά τους και θα μας βγάλουν από τις ανωτέρω Συνθήκες, η θα θέσουν όρους παραμονής μας στην Ευρώπη, οι οποίοι θα προστατεύουν τη χώρα μας και την πίστη μας, όπως την προστάτευε μέχρι σήμερα το ελληνικό Σύνταγμα, το οποίον ουσιαστικά δεν ισχύει, αφού είναι Δευτερογενές Δίκαιο και ισχύει το Πρωτογενές Δίκαιο, το οποίον είναι οι ανωτέρω Συνθήκες. Οι 300 της Βουλής, που εκχώρησαν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στις Βρυξέλλες, καταλύοντας το ελληνικό Σύνταγμα, δεν μπορούν να συνεχίσουν να μας κυβερνούν, διότι αυτοί είναι υπεύθυνοι. Το μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων έχει αντιληφθεί την ευθύνη των σημερινών Βουλευτών, δι᾽αυτό και στις δημοσκοπήσεις δίδει μεγάλο ποσοστό αποχής. Ζητά, ως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, νέους ηγέτες και νέα πρόσωπα.

3ον. Σύνθημα των νέων πολιτικών πρέπει να γίνει ότι η Ελλάδα δεν ανήκει στη Δύση, αλλά ανήκει όπου είναι το εθνικό της συμφέρον.

Δηλαδή ο ξεσηκωμός των ορθοδόξων Ελλήνων, γίνεται σήμερα διότι προσπαθούν να εφαρμόσουν τη Συνθήκη του Σένγκεν;

Ακριβώς. Η Συνθήκη του Σένγκεν προβλέπει τη συλλογή πληροφοριών και την επεξεργασία αυτών, δι᾽ όλους τους ανθρώπους που έχουν αποδεχθεί τη Συνθήκη αυτή. Έχουμε δε πληροφορίες ότι δεν θα δοθεί η 5η δόση από την Τρόϊκα, εάν δεν εφαρμοσθεί, βάσει του μνημονίου, τα όσα προβλέπει και η Συνθήκη του Σένγκεν. Διότι όλα τα άλλα που προβλέπουν οι άλλες Συνθήκες ήδη έχουν δρομολογηθεί και έχουν μπει στο στάδιο εφαρμογής τους.

Αναφέρατε ότι το 2008 γράψατε επιστολή προς τους Αρχιερείς ότι επέρχεται το 2010 Εκκλησιαστικός Καποδίστριας. Δεν είναι λόγοι οικονομικοί που οδηγούν την παύση των χειροτονιών, με τον διορισμό 1 προς 5 των δημοσίων υπαλλήλων;

Σε άρθρο μας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Ορθόδοξη Μαρτυρία» τ. 151, σε επιστολή μας προς τους Επισκόπους αναφέρουμε:
«Ο Απόστολος Παύλος μας λέγει στην Β´ Επιστολή του προς Θεσσαλονικείς Κεφ. Β’ και στίχος 9-10 ότι τα όργανα του Αντιχρίστου θα κινηθούν εις βάρος της Εκκλησίας «εν πάσει δυνάμει και σημείοις και τέρασι ψεύδους και εν πάσει απάτη…»
Με λίγα λόγια θα εξαπατούν συνεχώς την Εκκλησία και τον πιστό λαό. Αυτό κάνουν και σήμερα. Δεν είναι τα οικονομικά αίτια η διακοπή των χειροτονιών και ο διορισμός των κληρικών. Άλλοι είναι οι στόχοι τους και τους οποίους θα σας τους αναφέρουμε.

1ον. Αν η Εκκλησία χειροτονεί χωρίς να διορίζει δεν θα δίδεται μισθός στους νέους κληρικούς. Οπότε θα πρέπει ο νέος κληρικός να κρατά την εργασία που έχει και σήμερα. Υπάρχει όμως ένα δίλημμα. Αν είναι οδηγός ταξί, πως θα οδηγεί με το ράσο; Αν είναι κτίστης πως θα χτίζει με το ράσο; κ.ο.κ. Άρα οδεύουμε σε σταδιακή αφαίρεση του ορθοδόξου ράσου και της γενειάδος των κληρικών. Η εμφάνιση των σημερινών ορθοδόξων κληρικών, λέγουν αρκετοί Ευρωπαίοι, ομοιάζει με τους Μουζαχεντίν του Ισλάμ, δεν είναι ευρωπαϊκή εμφάνιση αυτή των ορθοδόξων κληρικών. Πρέπει δήθεν να εξευρωπαϊστούν.

Βρήκαν λοιπόν τον τρόπο να αλλάξουν την εμφάνιση του ιερού κλήρου. Υπάρχει όμως απάντηση. Οι μοναχοί στα μοναστήρια με το ράσο οργώνουν, με το ράσο χτίζουν και σοβατίζουν, με το ράσο είναι στο τηλεφωνικό κέντρο της Μονής, με το ράσο οδηγούν και με το ράσο είναι στο ιατρείο της Μονής, όπως ήταν και ο Άγιος Λουκάς της Κριμαίας, ο ιατρός, ο οποίος δεν δέχθηκε ούτε στιγμή να αποχωρισθεί το ράσο του, όσο εργαζόταν στα δημόσια νοσοκομεία της Ρωσίας, ακόμα και την ώρα του χειρουργείου, παρά την πίεση που υφίστατο από το Κομμουνιστικό Καθεστώς. Άρα μπορούν, όσοι θέλουν να χειροτονηθούν κληρικοί και να υπηρετήσουν την Ορθοδοξία, να συνεχίσουν τις εργασίες που έχουν έως σήμερα, να φέρουν το ράσο όπως κάνουν και οι μοναχοί και μας δίδαξε και ο Άγιος Λουκάς.

2ον. Όλα τα δημοσιονομικά και αντιλαϊκά μέτρα που μέχρι σήμερα λαμβάνει η Κυβέρνηση, εφαρμόζοντας τις Συνθήκες Μάαστριχτ, Σένγκεν, Λισσαβώνας, Άμστερνταμ, (κάποια έπρεπε από μόνοι μας να έχουμε εφαρμόσει ως Κράτος δικαίου)οδηγούν στην ενίσχυση του οικονομικού κεφαλαίου των Πολυεθνικών Εταιρειών και των Διεθνών Αγορών και Τραπεζιτών.
Μας εξαπατούν όταν μας λέγουν ότι εργάζονται και λαμβάνουν αυτά τα μέτρα, δια το καλύτερον αύριο της χώρας μας. Εμείς τους απαντούμε ότι εργάζονται για την πλουτοκρατία και δια το πως οι πλούσιοι θα γίνουν πλουσιότεροι. Δικαιώνουν τον Απόστολο Παύλο που μας λέγει ότι: «αιτία πάντων των κακών η φιλαργυρία εστί». Θέλετε απόδειξη των όσων λέμε; Ιδού.
Έως εχθές, οι πολιτικοί μας, ομιλούσαν ότι πρέπει να γίνει αποκέντρωση των Υπηρεσιών, ώστε ο κόσμος να επιστρέψει στην επαρχία. Σήμερα όμως οι πολιτικοί μας εφαρμόζουν το ακριβώς αντίθετο από αυτό που έλεγαν εχθές.

Με όλα τα μέτρα που λαμβάνουν, με σκοπό δήθεν την οικονομία και ανασύνταξη του Κράτους, προσπαθούν στην πραγματικότητα να κάνουν το ακριβώς αντίθετο από την αποκέντρωση. Ο στόχος των μέτρων που λαμβάνουν ουσιαστικά είναι να συγκεντρώσουν τον λαό στις μεγάλες πόλεις, τις οποίες σύμφωνα με τη νέα Νομοθεσία βαπτίζονται Βιομηχανικές περιοχές και οι οποίες σε λίγο θα αναζητούν εργάτες.

Αλλά και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις οι πολυεθνικές εταιρείες ετοιμάζονται τα ανοίξουν τα πολυκαταστήματά τους.
Προς χάριν των πολυεθνικών κεφαλαίων σήμερα ο κόσμος χάνει τις εργασίες του, οι μισθοί μειώνονται, οι απολύσεις γίνονται στην ουσία χωρίς δεσμεύσεις, τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματα καταργούνται και οι άνθρωποι, αφού μαντρωθούν στις πόλεις θα αριθμοποιηθούν με την Κάρτα του Πολίτη, όπως τα πρόβατα στο μαντρί. Αυτά τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται, συμφέρουν το λαό η τις μεγάλες επιχειρήσεις και πολυεθνικές εταιρείες; Αυτά τα μέτρα δεν αναφέρονται στις Συνθήκες Μάαστριχτ, Λισσαβώνας, Άμστερνταμ και Σένγκεν; Αν τολμούν οι πολιτικοί, ας πούνε ότι ψευδόμαστε.

Δυστυχώς οι πολιτικοί μας άφησαν εις γνώση τους, όλα αυτά τα χρόνια να καταρρεύσει το Δημόσιο και η Οικονομία, για να δεχθεί ο Ελληνικός λαός, χωρίς μεγάλες αντιρρήσεις την εφαρμογή των ανωτέρω Συνθηκών. Δηλαδή το ξεπούλημα της χώρας μας. Οι πολιτικοί μας, συνεχίζουν να μας εξαπατούν όλους, λέγοντας κάθε φορά ότι τα μέτρα που λαμβάνουν γίνονται με σκοπό την οικονομία και για να ξεχρεώσουμε τα μεγάλα δάνεια του Κράτους μας. Στην πραγματικότητα οι Κυβερνήσεις, βάσει των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, εργάζονται για τα μεγάλα κέρδη των πολυεθνικών ευρωπαϊκών εταιρειών. Μην ξεχνάτε ότι η ΕΟΚ που εισήλθαμε είναι Ευρωπαϊκή ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Κοινότητα. Στόχος της δηλαδή ήταν και είναι το οικονομικό κέρδος. Είναι δε φανερό ότι όλα τα σημερινά μέτρα είναι προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τι σχέση έχουν οι χειροτονίες των κληρικών με αυτά τα μέτρα;

Έχουν και παραέχουν. Οι πολυεθνικές εταιρείες που εισήλθαν εις την πατρίδα μας δεν θέλουν να υπάρχουν επαρχίες και χωριά, διότι τα πολυκαταστήματά τους χτίζονται στις μεγάλες πόλεις. Οπότε θέλουν να συγκεντρώσουν όλο το λαό στις μεγάλες πόλεις δια να τον αρμέγουν οικονομικά. Προς τούτο έκλεισαν προ ετών πρώτα τα σχολεία στα χωριά και κατήργησαν την δύναμη του Προέδρου με το νόμο Καποδίστρια και τώρα με το νομοσχέδιο του Καλλικράτη κλείνουν και συγχωνεύουν τα σχολεία της επαρχίας και τα Νοσοκομεία, ώστε να αναγκάσουν γονείς, γέροντες και όλο το λαό, θέλοντας και μη, να κατέβει στις μεγαλουπόλεις που υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις εκπαιδεύσεως, υγείας κτλ. για να επιβιώσουν.

Μέσα στο σχέδιο αυτό εντάσσεται και το κλείσιμο των ενοριών στα χωριά. Το νομοσχέδο που ρυθμίζει ότι 5 δημόσιοι υπάλληλοι θα απολύονται και ένας θα διορίζεται, θα φέρει όχι μόνον το κλείσιμο των σχολείων και των Νοσοκομείων της επαρχίας, αλλά και των ενοριών των χωριών, ούτως ώστε οι κάτοικοι σιγά σιγά να αναχωρήσουν από τα χωριά τους και θα εγκλωβιστούν στις πόλεις.
Δι᾽αυτού του τρόπου όλες οι αγορές τους θα γίνονται από τα πολυκαταστήματα των πολυεθνικών εταιρειών. Καταλαβαίνετε τώρα δια ποίο λόγο έκλεισαν στην αρχή τα μπακάλικα και τα ψιλικατζίδικα της γειτονιάς και άνοιξαν τα σούπερ μάρκετ; Τώρα ήλθε η ώρα να κλείσουν τα σούπερ μάρκετ, διότι οι πολυεθνικές ανοίγουν τα δικά τους πολυκαταστήματα. Ακόμη και τα φαρμακεία της γειτονιάς θα κλείσουν! Στο εξωτερικό που έζησα υπάρχουν τεράστια φαρμακεία όπου εντός αυτών υπάρχουν ιατροί, όπως παθολόγοι, οφθαλμίατροι, οδοντίατροι κτλ. οι οποίοι εξετάζουν τους ασθενείς και αμέσως τους γράφουν τα φάρμακα που πρέπει να λάβουν για την υγεία τους στα βιβλιάριά τους και οι οποίοι μετά τα αγοράζουν από το ίδιο πολυκατάστημα και δεν είναι αναγκαίο να τρέχουν να βρουν ποιό φαρμακείο είναι ανοιχτό. Τα τεράστια αυτά φαρμακεία ανήκουν ως γνωστόν σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, με αποτέλεσμα θα κλείσουν όλα τα μικρά φαρμακεία, όπως έκλεισαν παλαιότερα τα μπακάλικα, όταν άνοιξαν τα σούπερ μάρκετ. Πόσο δίκαιο είχε λοπόν ο Παύλος που έλεγε «αιτία πάντων των κακών η φιλαργυρία εστί»! Δυστυχώς κυβερνούν οι πολυεθνικές και το χρήμα!
Δεν είναι δυνατόν να αφήσουν λοιπόν τους κληρικούς στην επαρχία και στα χωριά, αφού στόχος και πολιτική των Κυβερνήσεων είναι να συγκεντρώσουν το λαό στις πόλεις, δια να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των μεγάλων κεφαλαίων.

Δείτε τώρα πως θα χτυπηθεί η Εκκλησία και ο κλήρος κυρίως της επαρχίας. Οι κληρικοί μας με την απογραφή που έγινε από το Κράτος, συναριθμήθηκαν με τους υπολοίπους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι σύνολον -όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι- ανέρχονται περίπου τον αριθμόν των 800.000
Δημόσιοι υπάλληλοι στο Υπουργείο Άμυνας - Στρατιωτικοί ......... τόσες χιλιάδες.
Δημόσιοι υπάλληλοι στο Υπουργείο Παιδείας - Εκπαιδευτικοί ......... τόσες χιλιάδες.
Δημόσιοι υπάλληλοι στο Υπουργείο Υγείας - Ιατροί, Νοσοκόμοι ......... τόσες χιλιάδες.
Δημόσιοι υπάλληλοι σε όλα τα Υπουργεία ......... τόσες χιλιάδες.
Δημόσιοι υπάλληλοι της Ελλαδικής Εκκλησίας ......... τόσες χιλιάδες.
Σύνολον υπαλλήλων 800.000 περίπου.

Όταν λοιπόν φεύγουν από το σύνολον των 800.000 υπαλλήλων, 5 υπάλληλοι θα διορίζεται ένας.
Δηλαδή, μπορεί να φύγουν 50 ιερείς δημόσιοι υπάλληλοι, δεν θα διορισθούν όμως 10 νέοι ιερείς από την Εκκλησία ως δημόσιοι υπάλληλοι, διότι μπορεί εκείνη την ώρα το Κράτος να έχει ανάγκη να διορίσει 5 στρατιωτικούς και 5 ιατρούς. Η δε Εκκλησία από τους 50 δημοσίους υπαλλήλους που συνταξιοδότησε να μην αντικαταστήσει ούτε έναν. Με λίγα λόγια δεν σημαίνει ότι από κάθε δημόσια υπηρεσία όταν απολύονται πέντε υπάλληλοι, θα διορίζεται ένας νέος υπάλληλος στην ίδια υπηρεσία.

Κατανοείτε λοιπόν τι έχει πάθει η Ελλάδα μας και που έχει εγκλωβιστεί η Εκκλησία μας; Ποίον θα πρωτοδιορίσει τώρα πρώτα το Κράτος, ιατρούς στα Νοσοκομεία; Εκπαιδευτικούς στα σχολεία; Στρατιωτικούς στο στρατό η ιερείς στα χωριά;

Με λίγα λόγια η Εκκλησία του χωριού σε λίγο κλείνει. Το λαό τον θέλουν οι Κυβερνήσεις στις πόλεις, εκεί όπου θα υπάρχουν πλέον τα εκπαιδευτήρια, τα νοσοκομεία και τα πολυκαταστήματα των πολυεθνικών για να αρμέγουν το λαό οικονομικά, αλλά και να μην είναι αυτάρκης και αυτόνομος. Διότι αν ο Έλληνας μείνει στο χωριό, δεν έχει ανάγκη τα καταστήματα των πολυεθνικών εταιρειών, διότι έχει τον κήπο του, έχει τα λαχανικά του, έχει το γάλα του, έχει το τυρί του, έχει το κρέας του, έχει τα αυγά του κτλ. Αλλά αν οι Έλληνες μείνουν στην Επαρχία οι πολυεθνικές χάνουν σημαντικά κέρδη, αλλά και ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει χωρίς οικονομικές συναλλαγές. Προς χάριν αυτή τη στιγμή κυρίως του κέρδους, θέλουν να μαντρώσουν το λαό μας μέσα στις πόλεις. Επιπλέον θέλουν τον άνθρωπο της πόλης να τον ελέγχουν με ταχύτητα μέσω των κομπιούτερς (ηλεκτρονική διακυβέρνηση) δι᾽ αυτό και τον αριθμοποιούν. Θέλουν όμως ακόμη να γνωρίζουν και κάθε προσωπική του κίνηση, αυτό επιτυγχάνεται μόνον με την Κάρτα του Πολίτη, η οποία καταγράφει τα πάντα, τι τρως, τι αγοράζεις (για να μην είναι αυτόνομος) τι πουλάς, που ταξιδεύεις, που κοιμάσαι, τι περιουσία έχεις, που την μεταβιβάζεις, τι πολιτικά φρονήματα έχεις, που θρησκευτικά ανήκεις, καταγράφει σας λέω τα πάντα. Αν είχε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση ο Χίτλερ το 1940, θα είχε εξοντώσει, όπως σας προανέφερα, όλους τους Εβραίους. Αλοίμονο όμως σ᾽ εκείνους που θα παραλάβουν την Κάρτα του Πολίτη. Διότι αυτοί θα πάθουν όσα δεν έπαθαν οι Εβραίοι, μιας και θα βρεθούν εγκλωβισμένοι και πολιτογραφημένοι στο Κράτος του ερχόμενου Αντιχρίστου, που θα είναι ο νέος πλανητάρχης της Παγκόσμιας Κυβέρνησης που διάφοροι Πρωθυπουργοί σε λόγους τους επιζητούν και η οποία δεν θ᾽ αργήσει να έλθει, ως δείχνουν τα γεγονότα.


Νέα σενάρια για ελληνική χρεοκοπία κυκλοφορούν στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, μετά και από τηλεγράφημα του Reuters για περαιτέρω αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Λάδι στη φωτιά έβαλε και η δήλωση του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Χόουλεϊ, ο οποίος ερωτηθείς εάν μπορεί να χρειαστεί νέα αναδιάρθρωση του χρέους ή περαιτέρω οικονομική βοήθεια η Ελλάδα, απάντησε «υπάρχουν θέματα που δεν τα συζητάμε δημόσια», αποφεύγοντας να διαψεύσει την είδηση.

«Υπάρχουν θέματα που δεν τα συζητάμε δημόσια», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ αποσαφήνισε ότι κατά την αποστολή του ΔΝΤ στην Ελλάδα δεν θα υπάρξει σε αυτή τη φάση αναλυτική διαπραγμάτευση, καθώς η βασική συζήτηση θα γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Επίσης η εφημερίδα «Die Welt» με δημοσίευμά της ανέφερε ότι οι δανειστές της Ελλάδας επεξεργάζονται Plan D για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας, το οποίο προβλέπει την παραίτηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και των ιδιωτών ομολογιούχων κατόχων ελληνικών ομολόγων ξένου δικαίου που δεν μετείχαν στο PSI από μέρος των κερδών που καταγράφουν από τις επενδύσεις τους σε ελληνικά ομόλογα.

Το Plan D μελετάται ως εναλλακτική επιλογή στα τρία άλλα σενάρια, δηλαδή τη χρεοκοπία, τρίτο πακέτο χρηματοδοτικής στήριξης και κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη και δηλώσεις τους στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», τα οφέλη από το Plan D, είναι κοντά στα 23 δισ. ευρώ, αν η ΕΚΤ δεν διεκδικήσει τα 17 δισ. ευρώ που έχει κερδίσει από το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων και δεν πληρωθούν τα 6 δισ. ευρώ των ομολόγων ξένου δικαίου που εξαιρέθηκαν από το PSI.Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει την κρίση στην Ισπανία χορηγώντας το ίδιο αποτυχημένο φάρμακο θεραπείας που έδωσε στην Ελλάδα, σημειώνει άρθρο στην βρετανικη Guardian.

Την ώρα που ένα ολόκληρο παιχνίδι ιδεών και προτάσεων για την διάσωση του ενιαίου νομίσματος και κατ’ επέκταση της ευρωζώνης, βρίσκεται σε εξέλιξη, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως η ζώνη του ευρώ απειλείται άμεσα με κατάρρευση και οι ενέργειες για την αποφυγή πραγματοποίησης ενός τέτοιου ενδεχόμενου είναι τώρα σημαντικότερες από ποτέ.

Ενώ η σύνοδος κορυφής του περασμένου μήνα ,που κάθε άλλο παρά κενή περιεχομένου ήταν, έθεσε σημαντικά θέματα επί τάπητος και τα ράλι των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών αγορών προμήνυαν έναν ήρεμο Αύγουστο, η ανακοίνωση της ισπανικής πόλης Βαλένθια για την ανάγκη υποστήριξής της από τη Μαδρίτη πυροδότησε ένα νέο ξεπούλημα στις αγορές από τη περασμένη Δευτέρα.

Η απάντηση της ισπανικής κυβέρνησης ήταν μια σαφής διαβεβαίωση πως δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα μιας διάσωσης με την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και η απαγόρευση ανοιχτών πωλήσεων μετοχών την επομένη, κάτι που εξέπληξε αρνητικά τις ίδιες τις αγορές.

Παράλληλα η Ελλάδα ήταν ξανά στο προσκήνιο με την αναμονή για την άφιξη της Τρόικα στην Αθήνα την Τρίτη. Όλη η χώρα βρίσκεται σε μια κατάσταση κατάθλιψης καθώς είναι πλέον προσκολλημένη στο πρόγραμμα λιτότητας που επεβλήθη για τη διάσωσή της, σύμφωνα με το οποίο πρέπει τώρα να περικόψει επιπλέον περί τα 2 δις ευρώ.

Τρία συμπεράσματα μπορεί να συναγάγει κανείς από αυτά τα γεγονότα.

Πρώτον, πως η Ισπανία οδεύει ολοταχώς προς ένα πακέτο διάσωσης και μάλιστα αρκετά σύντομα. Πρόκειται για μία χώρα με την οικονομία της να έχει καταρρεύσει, την αγορά ακινήτων της στο ναδίρ, και τις τράπεζες να μετρούν κολοσσιαίες απώλειες, η οποία θα χρειαστεί ,σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τουλάχιστον 300 δις ευρώ.

Δεύτερον, η καταπακτή ανοίγει κάτω από τα πόδια της Ελλάδας καθώς η γερμανική υπομονή εξαντλείται και υπάρχει έντονη πρόθεση να διακοπεί η ευρωπαϊκή στήριξη. Η κυβέρνηση της χώρας βρίσκεται τώρα μπροστά σε ένα νέο κύμα επίπονων μέτρων που πρέπει να επιβάλλει, μέτρα που θα είναι τόσο αντιπαραγωγικά όσο και πολιτικά τοξικά. Αυτή τη στιγμή μια εθελουσία έξοδος της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ θα ήταν ευχής έργο για την Άνγκελα Μέρκελ.

Τρίτον, φαίνεται πως αυτό που συνδέει την Ελλάδα με την Ισπανία είναι πως η αποτυχημένη προσέγγιση που έφερε τη μικρότερη εκ των δύο χωρών στο σημείο χωρίς επιστροφή, σήμερα δοκιμάζεται στο μεγαλύτερο και σημαντικότερο κομμάτι της ιστορίας αυτής.

Η Ελληνική «συνταγή» απέδειξε περίτρανα πως περικόπτοντας απλά τις δαπάνες και αυξάνοντας τη φορολογία την ίδια ώρα που η οικονομία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση οδηγεί σε αύξηση και όχι σε μείωση το χρέος.

Στα βήματα της Ελλάδας κινείται και η Ισπανία με τη χαμηλή ανάπτυξη και την εκτόξευση ανεργίας που θα οδηγήσει σε ακριβά πακέτα διάσωσης που μόνο καλό δεν θα κάνουν στη χώρα.

Πηγή