Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

27 Ιουλ 2012

Το υπουργείο εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας προειδοποίησε τους ξένους υπηκόους που εργάζονται στη Σαουδική Αραβία ότι θα τιμωρηθούν αυστηρά αν παραβιάσουν τους κανόνες του Ραμαζανιού. Ακόμη και με διακοπή της άδειας εργασίας και απέλαση.

Του Αντώνη Μποσνακούδη

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι “οι μη μουσουλμάνοι σε αυτήν τη χώρα πρέπει να σέβονται τα αισθήματα των μουσουλμάνων και να μην τρώνε, πίνουν και καπνίζουν σε δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των δρόμων και χώρων εργασίας … Το να είναι κάποιος μη πιστός στο Ισλάμ, δεν απαλλάσσει έναν ξένο με το να μην σκέφτεται τα αισθήματα των μουσουλμάνων και των ισλαμικών συμβόλων αυτής της χώρας”.

Το υπουργείο συνέχισε, αναφέροντας ότι οι ξένοι εργάτες θα τηρήσουν τους όρους των συμβολαίων τους, οι οποίοι αναφέρουν ότι θα εφαρμόσουν τους νόμους του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των θρησκευτικών αισθημάτων. Οι εταιρείες έχουν λάβει εντολές να ενημερώσουν τους υπαλλήλους τους για αυτούς τους κανόνες. Η περίοδος του Ραμαζανιού θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Αυγούστου.

Στη Σαουδική Αραβία των 19 εκατομμυρίων Σαουδαράβων πολιτών ζουν και εργάζονται περίπου 9-10 εκατομμύρια υπήκοοι άλλων κρατών μη μουσουλμάνοι.
Αυτοί δεν είναι λαθρομετανάστες, έχουν εισέλθει στην χώρα εν γνώσει της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας, ζουν και εργάζονται με γνωστό τρόπο και σε γνωστά σημεία και δεν έχουν καμία σχέση με παράνομους λαθρομετανάστες όπως αυτοί που κατακλύζουν την Ελλάδα και οι οποίοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα.

Δηλαδή, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας αναφέρεται στο ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας λέγοντάς του να ευθυγραμμιστεί με τις θρησκευτικές συνήθειες και πρακτικές των υπολοίπων δύο τρίτων. Αυτό με μια πρώτη ματιά θα μπορούσε να μην προξενήσει έκπληξη ή απορία, δεδομένου ότι για τους επισκέπτες και εργαζόμενους σε μια χώρα οι οποίοι δεν είναι πολίτες της χώρας, είναι λογικό να υπάρχει απαίτηση να τηρούν τους νόμους και τα έθιμα της χώρας, τουλάχιστον να μην δυσκολεύουν την τήρηση των εθίμων (και θρησκευτικών πρακτικών στη συγκεκριμένη περίπτωση) από τους πολίτες της χώρας.

Βλέποντας όμως την τακτική και συμπεριφορά μουσουλμανικών χωρών και πολύ περισσότερο της Σαουδικής Αραβίας στα ελληνικά εσωτερικά θέματα, βλέπουμε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται με δύο μέτρα και δύο σταθμά, με τη Σαουδική Αραβία να προωθεί αντιλήψεις και πρακτικές, τις οποίες καταδικάζει για το εσωτερικό της χώρας της και απαιτεί από τους ξένους να μην τις εφαρμόζουν. Μέχρι και την αναστολή Ελληνικών νόμων και παραδοσιακών πρακτικών υποστηρίζουν ομάδες που (σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία και γενικά τις δυνάμεις Ασφαλείας) έχουν χρηματοδότηση και υποστήριξη μέσα από τη Σαουδική Αραβία κατά κύριο λόγο.

Συνολικά στην Ελλάδα πρέπει να υπάρχουν περίπου δύο εκατομμύρια λαθρομετανάστες, στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνοι και μάλιστα Σουνίτες, όπως στη Σαουδική Αραβία. Όλοι έχουν εισέλθει παράνομα μέσα από οργανωμένα πολιτικά και στρατηγικά κυκλώματα δουλεμπορίου - διακίνησης λαθρομεταναστών τα οποία στηρίζονται και χρηματοδοτούνται από Τούρκους και σε μεγάλο βαθμό από Σαουδάραβες.
Ο όρος “νόμιμος” λαθρομετανάστης είναι κοροϊδία της νοημοσύνης, απλώς έχουν αρθεί οι κυρώσεις (φυλάκιση, πρόστιμα κλπ) για την παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, η παρανομία δεν νομιμοποιείται απλώς παγώνουν προσωρινά οι κυρώσεις, αλλά αυτό το “προσωρινό” γίνεται λάστιχο.

Νόμιμος είναι ΜΟΝΟ ο μετανάστης που έχει εισέλθει σε μία χώρα μέσα από διαδικασία μετανάστευσης στην πρεσβεία ή προξενείο της στο εξωτερικό εν γνώση των Αρχών της χώρας. Όπως δηλαδή οι ξένοι εργαζόμενοι στη Σαουδική Αραβία, αλλά όχι οι λαθρομετανάστες των κυκλωμάτων δουλεμπορίας που έχουν κάνει την Ελλάδα να γίνει αποθήκη ψυχών.

Η συσσώρευση λαθρομεταναστών από μουσουλμανικές χώρες ακολουθήθηκε από οργανωμένη και συντονισμένη προσπάθεια – επίθεση κατά της Ελλάδας για την “υποχρέωση” να εγκαταστήσει μουσουλμανικό τέμενος στην Αττική και σε άλλες περιοχές “για τους τόσο πολλούς μουσουλμάνους που ζουν στην Ελλάδα”. Δηλαδή, ζητούν να δεχθούμε ως τετελεσμένο γεγονός τις “μπίζνες” των δουλεμπόρων.
Για να πούμε τα πράγματα όπως έχουν, ο θεμελιώδης λόγος που δεν χτίστηκε ακόμη τέμενος (και ίσως να μην χτιστεί) είναι η υποχρέωση του Κράτους στους Έλληνες πολίτες να φροντίζει για την ασφάλειά τους και η αρχή της αμοιβαιότητας στις διακρατικές σχέσεις όπως προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο. Δηλαδή, όταν τουλάχιστον οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι Έλληνες πολίτες μπορούν άνετα να καλύπτουν τις πνευματικές ανάγκες τους σε Εκκλησίες ΣΕ ΟΛΑ τα μουσουλμανικά κράτη, χωρίς να κινδυνεύουν από επίθεση, τραυματισμό και δολοφονία (διότι πραγματικά κινδυνεύουν) ή αν υποστούν αυτά, να υπάρχει νόμος που θα τιμωρεί τους υπεύθυνους.

Ένας λόγος ύπαρξης του κράτους είναι η προστασία των πολιτών του. Οποιοσδήποτε Έλληνας πολιτικός ή δημόσιος υπάλληλος αγνοήσει την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών σε ΟΛΕΣ τις μουσουλμανικές χώρες και επιτρέψει τη λειτουργία τεμένους, παραβιάζει έναν θεμελιώδη νόμο ύπαρξης του κράτους. Λέμε σε ΟΛΑ τα μουσουλμανικά κράτη διότι διαφορετικά τί θα κάνουμε; Θα έχουμε αστυνομικούς ή άλλους στην είσοδο του τεμένους να ελέγχουν διαβατήρια αν ο πιστός έρχεται από μη φανατική χώρα; Αυτό θα ήταν γελοίο.
Αντί λοιπόν να μιλούν εναντίον της Ελλάδας, οι μουσουλμάνοι θα ήταν τιμιότερο να ασκούσαν όλοι μαζί πιέσεις στις μουσουλμανικές χώρες όπου ο φανατισμός είναι μεγάλος και δεν επιτρέπουν πιστούς άλλων θρησκειών ούτε καν να έχουν ναό ή να μην μπορούν ελεύθερα να ζήσουν με τρόπο που καλύπτει τις πνευματικές ανάγκες τους.

Αφού ζουν στην Ελλάδα έχουν υποχρέωση να δεχθούν ότι το Ελληνικό Κράτος έχει ευθύνη πρώτα απέναντι στους πολίτες του και στην ασφάλειά τους εντός και εκτός Ελλάδος. Επίσης ότι η Αρχή της Αμοιβαιότητας υποχρεώνει την κάθε Ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίζει υπηκόους ξένων κρατών με ανάλογο τρόπο που οι κυβερνήσεις τους αντιμετωπίζουν τους Έλληνες Ορθόδοξους πολίτες.
Συνεπώς, όποιοι επιτίθενται εναντίον της Ελλάδας ή των Ελλήνων για το τέμενος, λειτουργούν εκτός των πλαισίων της τιμιότητας, διότι τίμιο θα ήταν να στραφούν στις φανατικές δυνάμεις εντός των μουσουλμανικών κρατών. Αν τόσα χρόνια που συκοφαντούν τους Έλληνες ως ρατσιστές, είχαν στραφεί στους πραγματικά υπεύθυνους στα μουσουλμανικά κράτη, τώρα ίσως να είχε λυθεί το θέμα.

Επιπλέον, η προσπάθεια να υποχρεωθεί η κυβέρνηση και η Βουλή να εγκρίνουν τη δημιουργία τεμένους, αποτελεί και παραβίαση του Ποινικού Κώδικα, είναι ποινικό αδίκημα, των άρθρων για άσκηση βίας κατά πολιτικού σώματος, με ελάχιστη ποινή 10 χρόνια κάθειρξη.

Αυτή η ιστορία πρέπει να τελειώνει γιατί βρωμάει υποκρισία και ατιμία. Επιπλέον, όσοι σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία κάνουν όλο αυτό το δίκτυο ενεργειών κατά της Ελλάδας, πλήττουν το πρόσωπο του ίδιου του Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, διότι υποτίθεται (δήθεν) ότι τα κάνουν στο όνομά του, εν γνώση του και με την έγκρισή του. Ο Βασιλιάς δεν θα μπορούσε να τα γνωρίζει ούτε να τα έχει εγκρίνει διότι αποτελούν προπαρασκευή στρατιωτικού τύπου επίθεσης κατά της Ελλάδας.
Με βάση αυτά διάφορες πολιτοφυλακές (militia) μουσουλμάνων κάνουν πλύση εγκεφάλου σε νέους στρατολογημένους στο έδαφος της Ελλάδας.
Ήδη, πυρήνες της αλ-Κάιντα Σομαλίας, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Τσετσένοι, Αλβανοί-UCK και άλλοι σπέρνουν το μίσος κατά των Ελλήνων με την προοπτική για πολεμική σύγκρουση αν η Τρόικα και οι δυνάμεις που την ελέγχουν δεν μπορέσουν να σταματήσουν λαϊκή εξέγερση των Ελλήνων.

Πηγή

“Η Αγροτική Τράπεζα είναι ένας δημόσιος τραπεζικός πυλώνας που δεν πρέπει να κλείσει. Γιατί μέσα της έχει εγγυήσεις αγροτικής γης, που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της και δεν πρέπει να μείνει χωρίς χρηματοδότηση. Τα προβλήματα της Αγροτικής Τράπεζας κινδυνεύουν να οδηγήσουν τους αγρότες σε αφανισμό. Ούτε φυτοφάρμακα ούτε λιπάσματα δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν.
Υπάρχουν περίπου 7 δισ. ευρώ που υπολογίζουμε ότι θα περισσέψουν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την Αγροτική”.
Αυτά έλεγε ο κύριος Σαμαράς τρεις ημέρες πριν τις εκλογές και τα ίδια έλεγαν οι βουλευτές του κατ’ εντολήν του. Τώρα πλέον αποκαλύπτεται μια ακόμα μεγάλη παραπλάνηση των Ελλήνων αγροτών.

Η ΑΤΕ ιδρύθηκε για να αποτελεί εργαλείο ανάπτυξης και ως τέτοια θα έπρεπε να είναι μέρος ενός ισχυρού δημόσιου πιστωτικού πυλώνα για την ανάπτυξη της χώρας διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων της.

Ο διαχωρισμός της σε «καλή» και «κακή» δεν δίνει λύση στην περιουσία χρεωμένων συνεταιρισμών, χρεωμένων χοιροτροφικών, πτηνοτροφικών και κτηνοτροφικών επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση όφειλε με την ανακοίνωση της ιδιωτικοποίησης να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της για όλα τα παραπάνω.

Για αυτό και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν ήδη ζητήσει ενημέρωση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων από τον κύριο Στουρνάρα.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος είναι υπόλογοι για τον παραπάνω χειρισμό της υπόθεσης.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα ασκήσουν όλα τα νόμιμα μέσα προκειμένου να λάμψει η αλήθεια για το ξεπούλημα της ΑΤΕ και τον κίνδυνο στον οποίο υποβάλλονται οι Έλληνες αγρότες.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν πρόκειται να δεχθούν τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και τη μετατροπή της αγροτικής γης σε τσιφλίκι της τρόικας, διότι δεν έχει ξεκαθαριστεί πόσο ουσιαστικό έλεγχο θα ασκεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στη νέα τράπεζα και επομένως στην υποθηκευμένη αγροτική γη των ενήμερων δανείων»


Του Ηλία Καραβόλια

Καθημερινά ,σχεδόν οι περισσότεροι Έλληνες δέχονται ένα τηλεφώνημα, όπου μια κυρία ή ένας κύριος, αφού επιβεβαιώσει τα στοιχεία μας, αφού μας πει ότι η κλήση ‘καταγράφεται’ για το δικό μας καλό, και ότι έχει… μητρώο η εταιρεία από την οποία καλεί, μας υπενθυμίζει την συνήθη οφειλή της τραπεζικής δόσης( δάνειο, κάρτα, leasing κ.α).

Ενώ οι περισσότεροι απαντούν ότι δεν μπορούν να βάλουν τα λεφτά ( γιατί απλά δεν τα έχουν) ή τέλος πάντων θα τα καταβάλλουν μόλις μπορέσουν, η επιμονή των τηλεφωνικών εισπρακτόρων είναι πρωτοφανής; ‘καλό είναι να κάνετε αύριο την κατάθεση’, ‘ δεν μπορείτε όποια μέρα θέλετε εσείς’, ‘πρέπει άμεσα να καταβάλλετε τουλάχιστον το ελάχιστο ποσό’, και άλλες παραινέσεις ορθολογικού σωφρονισμού με τις οφειλές μας, απο ανθρώπους που δεν φταίνε φυσικά και απλά κάνουν την δουλειά τους, πάιρνοντας προφανώς μπόνους επιτυχίας και χαμηλούς μισθούς (αναλογικά με τα αυταρχικα μηνύματα, που αναγκάζονται εκ των πραγμάτων να ‘περνάνε’ τηλεφωνικά).

Αυτή η εποχή, είναι πραγματικά εποχή της έγκλησης για το Χρέος, για την Οφειλή. Ένας συμβολικός ευνουχισμός της ατομικής μας ικανότητας, μια καθήλωση στο ά-πορο παρόν, ένας εγκλωβισμός στην ανασφάλεια του μέλλοντος, είναι τελικά το αποτέλεσμα του τηλεφωνήματος υπενθύμισης της τραπεζικής δόσης. Θα ζούμε πλέον με καθημερινή συντροφιά τον κύριο ή την κυρία που μας υπενθυμίζει, μας απειλεί, μας τρομάζει, για το ανεξόφλητο όριο υπέρβασης δανεισμού. Είναι σαν να μας καλεί καθημερινά μια μικρή ελληνίδα Μέρκελ, ένας μικρός έλληνας Τόμσεν, για να μας θυμίσει ότι χρωστάμε, γιατί μας δάνεισε. Και φυσικά δεν μας έβαλε το πιστόλι στο κεφάλι να δανειστούμε ,αλλά μας το βάζει τώρα, για να ξεχρεώσουμε.

Σήμερα λοιπόν, οι διοικήσεις των τραπεζών, που έβαζαν κάποτε τις ίδιες τηλεφωνήτριες να μας ενημερώνουν ότι έχουμε κερδίσει(!) κάρτα ή δάνειο, αρκεί να περάσουμε από το κατάστημα και να υπογράψουμε τα σχετικά έγγραφα, αναγκάζονται τώρα να ‘προλαμβάνουν’ την είσπραξη των δόσεων από την ελληνική κοινωνία. Οι αυτοκτονίες μαρτυρούν την πίεση που μέσω των τηλεφωνικών γραμμών ασκείται απο τους πιστωτές της κατανάλωσης στους ‘απρόσεκτους’ καταναλωτές ή επιχειρηματίες. Φυσικά, η πλειοψηφία των δανειοληπτών και των κατόχων καρτών, είτε αγνοεί πλέον τα τηλεφωνήματα, είτε μιλάει άκομψα και επιθετικά στους εν λόγω εισπράκτορες, είτε πάλι απλά αδιαφορεί και αποκτά ‘ανοσία’ στο φαινόμενο της έγκλησης και της ‘εντολής’ αποπληρωμής οφειλών. Εξώδικα και λοιπά απειλητικά έγγραφα περί κατασχέσεων, είναι το μοναδικό σχεδόν έσοδο για δικηγορικά γραφεία, τα οποία λογικό είναι να γινονται εξ ίσου επιθετικά στην επικοινωνία, ώστε να εισπράξουν ότι μπορούν για όφελος των τραπεζών, καθώς είναι αμειβόμενα με ποσοστά επιτυχίας απο αυτές.

Η οφειλή, το δάνειο, το χρέος, έχουν πλέον φύγει από το ατομικό λογιστήριο του καθενός και έχουν περάσει στο συλλογικό ισοζύγιο της κοινωνίας. Αυτό το τηλεφώνημα, κάθε μέρα, είναι η ‘κλήση επείγουσας ανάγκης ‘ του συστήματος που έθρεψαν οι τράπεζες. Είναι η υπενθύμιση συμμετοχής μας στο κύκλωμα της ατέρμονης οφειλής. Είναι η στιγμή όπου ο Έλληνας νιώθει μίσος και οργή, τόσο με τον εαυτό του, που κατανάλωσε ή επένδυσε υπερβολικά και χωρίς σχέδιο, όσο και με τους μεγαλοτραπεζίτες, που ενώ έπεσαν έξω με το τζογάρισμα των χρημάτων μας στα σκάρτα ελληνικά ομόλογα, ενώ έδωσαν επισφαλή δάνεια σε παρασιτικές εταιρείες ,ενώ χρηματοδοτούν κόμματα και παρέες μεγαλοεργολάβων, απειλούν τώρα τον μεροκαματιάρη, τον χαμηλόμισθο, τον βιοπαλαιστή ελεύθερο επαγγελματία. Όμως, το μίσος και η οργή μας , καλό είναι την στιγμή του τηλεφωνήματος, να αφορά και τους θεσμικούς φύλακες των τραπεζικών συμφερόντων: τους πολιτικούς και τους ‘τεχνοκράτες’ τους, που κυβερνούν την χώρα.

‘Κανεις δεν σας υποχρέωσε να δανειστείτε και έχετε υπογράψει οικειοθελώς όλες τις υποχρεώσεις σας’, ανέφερε μια δικηγόρος σε άνεργο γνωστό μου, ο οποίος επίμονα ζητάει διακανονισμό ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει όταν αποκτήσει ξανά εισόδημα. Άραγε τις υποχρεώσεις των διοικήσεων απέναντι στους καταθέτες/μετόχους των τραπεζών( διότι αυτοί είναι οι αληθινοί μέτοχοι σε μια τράπεζα), θα μας τις δημοσιοποιήσουν ποτέ; Θα λογοδοτήσει ποτέ κάποια διοίκηση για το αλισβερίσι με τις κυβερνήσεις, μέσω των μαζικών αγορών του ελληνικού χρέους( ομόλογα); Θα πάρει ποτέ μεσημέρι τηλέφωνο κάποιος εισαγγελέας σε τραπεζίτη, να του θυμίσει , όπως ο εισπράκτορας που μας καλεί, ότι τα δις που τους έδωσε η κυβέρνηση, έχουν αντισυμβαλλόμενο τον ελληνικό λαό, με τα μνημόνια των μέτρων λιτότητας;

Κάποιοι θα βιαστούν να αποκαλέσουν αυτές τις απλές ερωτήσεις ως ‘λαικισμό’ και ‘αλλοθι’ για την συλλογική υπερβολή στην σπατάλη, στην επιχειρηματική αστοχία πρόχειρων πλάνων, στον νεοπλουτισμό, στις ψυχώσεις του μέσου έλληνα με την ιδιοκτησία, την κατοχή, τον πλούτο. Ας είναι, όμως καμιά πανευρωπαική ή ελληνική νομοθεσία, δεν ακουμπάει τον πυρήνα του Κακού. Ούτε καν η περίφημη Βασιλεία 3, δηλαδή η μετά της Lehman Brothers κατάρρευσης επιβολή κανόνων τραπεζικού ρίσκου, προστατεύει τον καταθέτη και τον δανειολήπτη, απο την απληστεία και την αλαζονεία του κέρδους που διέπει τους αδηφάγους πιστωτές των κοινωνιών. Διότι και σήμερα, πάλι ‘ψίχουλα’ απαιτείται να ‘διακρατούν’ για υπερμετρα μοχλευμένο ρίσκο που μπορούν να αναλαμβάνουν στις αγορές,ώστε να γράφουν κέρδη και να αμοίβονται πλουσιοπάροχα απο αυτά.

Στο μεσημεριανό τηλεφώνημα λοιπόν ,το οποίο απαντάει οργισμένος ή αγνοεί ο Έλληνας στις παραλίες και στις όποιες διακοπές του αυτές τις μέρες, αποτυπώνεται εκείνο το κομβικό σημείο της ‘εντολής πληρωμής’, που μας διαφεντεύει ως ατομικά και συλλογικά υποκείμενα. Η διάσταση του κυνισμού, αφορά φυσικά και τις δυο πλευρές: και τον οφειλέτη που δεν τα καταφέρνει, και τον πιστωτή που νομίμως απαιτεί τα συμφωνηθέντα. Μόνο που στις σύγχρονες κοινωνίες, ειδικά της νότιας ευρωζώνης, οι οφειλέτες είναι εκατομμύρια άτομα και οι πιστωτές είναι απλά κάποιοι δεκάδες τραπεζικοί οργανισμοί, που στοχευμένα και μεθοδικά, έσπειραν στην συναλλακτική καθημερινότητα των λαών, τον σπόρο της κερδοφορίας τους( τόκος) , με μια σχέση δήθεν πίστης και εμπιστοσύνης, που δημιούργησε σταδιακά ένα αίσθημα συνενοχής στην ατέρμονη οφειλή όλων, κρατών και πολιτών!

Και φυσικά,πολλοί εξαπατούν εαυτούς, εάν νομίζουν ότι ο Σαμαράς, και ο εκάστοτε πρωθυπουργός, θα δώσει κάποτε μια κάποια λύση. Άλλωστε και αυτός, συχνά πυκνά, ως ‘νέος εκκαθαριστής’, θα δέχεται σίγουρα κάποιο τηλεφώνημα για τα δις που οφείλει η χώρα στους εταίρους πιστωτές, στα κράτη-τράπεζες της βόρειας Ευρώπης. Τους χρωστάμε ευγνωμοσύνη, εκτός απο κεφάλαια και τόκους, αλλά δυστυχώς, θα συνεχίσουν και αυτοί,για πολύ καιρό, να κάνουν τηλεφωνήματα και να μας στέλνουν εισπράκτορες.

Στο μεθύσι του χρέους, όποιος δανείζεται φέρει ευθύνη και πληρώνει, με βαρύ τίμημα, πολλές φορές και με την ίδια του την ζωή. Όποιος δανείζει όμως υπερβολικά και χωρίς ορθή αξιολόγηση ρίσκου,ενίοτε γράφει ζημίες και διαγράφει τα δάνεια που έδωσε. Διότι, πολύ απλά, ‘ουκ αν λάβεις παρα του μή έχοντος’…
«Το Ολυμπιακό χωριό έχει γεμίσει με ξυπόλητους Έλληνες»
Αυτά είναι πραγματικά ρατσιστικά σχόλια...


Τώρα έχετε τα «καρυδάκια» να βγάλετε εκτός Ολυμπιάδας την Γερμανίδα σημαιοφόρο και την Αγγλίδα αθλήτρια;

Αλλιώς είστε ΑΧΡΗΣΤΟΙ και ΤΖΑΜΠΑ ΜΑΓΚΕΣ.

Κι επειδή είστε αποδεδειγμένα ρατσιστές κατά των Ελλήνων, θεωρούμε βέβαιο πως αντέχει ο "αντιρατσισμός" σας ένα αληθινό ρατσιστικό σχόλιο:
«Το Ολυμπιακό χωριό έχει γεμίσει με ξυπόλητους Έλληνες αθλητές. Μόλις τους βλέπουμε κάνουμε τους μ**ς, γιατί φοβόμαστε ότι θα μας ζητήσουν δανεικά», τουίταρε η σημαιοφόρος της Γερμανίας Natasha Keller (Γερμανίδα αθλήτρια του hockey).

Μια Αγγλίδα αθλήτρια κοροϊδευτικά έγραψε στο twitter της για τους Έλληνες αθλητές ότι:
«Ελπίζω οι πεινασμένοι Έλληνες, να μη φάνε όλο το φαί στο Ολυμπιακό χωριό».

Αυτές τις αθλήτριες όμως κύριε σύζυγε της Ντόρας, δεν τις έθεσαν εκτός Ολυμπιακών Αγώνων. Μήπως θα έπρεπε να το απαιτήσετε εσείς, που αποσύρατε την Βούλα Παπαχρήστου, την απομάκρυνση αυτών των αθλητριών από τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου;
Ή μήπως σας άρεσαν τα ρατσιστικά σχόλια κατά των Ελλήνων, οπότε και δεν έχετε καμία απολύτως διάθεση να παρέμβετε και να απαιτήσετε την τιμωρία των ρατσιστών αθλητριών;

Υ.Γ.: Αυτό είναι ολυμπιακό ιδεώδες για το 1936!!! Κρίμα που ήταν αγέννητη! Που είναι οι λαλίστατοι της ΕΟΕ και της ΔΟΕ που την έπεσαν στην Βούλα σαν τα όρνια; Μήπως γελάνε με τα όσα αισχρά λέγονται κατά των Ελλήνων αθλητών; Αν όχι, ή παραιτούνται ή ζητούν την άμεση απομάκρυνση εκείνων που προσβάλουν τους Έλληνες αθλητές...

Σοφία Τ.

Το κατάπτυστο μήνυμα όχι μόνο υπήρξε, αλλά οι Γερμανοί φρόντισαν και το διέγραψαν (αφού εκατοντάδες Έλληνες μπήκαν και στόλιζαν καταλλήλως την Γερμανίδα αθλήτρια) και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Εμείς, έχοντας κάτι Κούβελους, Κουβέληδες και αριστοεροθολοκουλτουριάρηδες, φροντίσαμε να διαγράψουμε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες την Ελληνίδα αθλήτρια Βούλα Παπαχρήστου. Η αριστεροφροσύνη στο μεγαλείο της και η ανάγκη να κυνηγηθεί – ποινικοποιηθεί η προσωπική άποψη, στο αποκορύφωμά της.

Πειρατεία κατά της Κέλερ, χαρακτήρισαν οι Γερμανοί το δημοσίευμα της αθλήτριας και διέγραψαν τον λογαριασμό της. Αλλά, ξέχασαν πως μπορούν να ψάξουν τον «πειρατή» με βάση την ΙΡ και να τον οδηγήσουν στην Δικαιοσύνη…

Τι αναφέρεται στη «Ναυτεμπορική» για την «πειρατεία εις βάρος της Κέλερ»:
Η Γερμανική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΓΟΕ) εξέφρασε αγανάκτηση διότι «άγνωστοι», όπως ισχυρίζεται, φέρονται να ανάρτησαν μέσα από τον λογαριασμό της σημαιοφόρου της γερμανικής ομάδας, Νατάσα Κέλερ, στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τους Έλληνες.
Ο λογαριασμός που διατηρούσε η Κέλερ στον ιστότοπο αυτό έκλεισε, ενώ δεν επιτρέπεται πλέον να δημοσιεύονται σχόλια στο λογαριασμό της σε έναν άλλο δημοφιλή ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, το Facebook, μετά την «πειρατεία» σύμφωνα με τη ΓΟΕ, στον λογαριασμό της στο Twitter.
«Είναι εξοργιστικό το ότι άγνωστοι αμαυρώνουν τις γερμανοελληνικές σχέσεις... Όποιος βρίσκεται πίσω από αυτή την ενέργεια θα έπρεπε να ντρέπεται. Είναι μια θλιβερή πράξη η οποία δεν αξίζει περαιτέρω σχολιασμό», ανέφερε ο επικεφαλής της Γερμανικής Ολυμπιακής Αποστολής, Μίκαελ Φέσπερ.
Ο Φέσπερ πρόσθεσε ότι ενημέρωσε την Ελληνική Ολυμπιακή αποστολή για το ζήτημα. Η Κέλερ, παίκτρια του χόκεϊ, θα είναι η σημαιοφόρος στην αποψινή τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.«Εκκωφαντική η σιωπή Σαμαρά για τις δηλώσεις Ρουμελιώτη»

Για εκκωφαντική σιωπή του Αντώνη Σαμαρά μετά τις δηλώσεις Ρουμελιώτη, την ώρα που ο πρωθυπουργός συνεργάζεται με τους υπαλλήλους της τρόικα επί ενός προγράμματος που όλοι γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί κάνουν λόγο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, σε δήλωσή του εκπρόσωπου Τύπου του κόμματος Χρήστου Ζώη.

Ο Χρήστος Ζώης σημειώνει ότι, ενώ έχει αποφασισθεί η "καταιγίδα" των επώδυνων μέτρων, «η μόνη "διαπραγμάτευση" που διεξάγεται είναι αυτή μεταξύ των εταίρων της συγκυβέρνησης», όπως αποκαλεί ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Αυτή αφορά «στον τρόπο που θα "σερβιριστούν" τα μέτρα στον ελληνικό λαό», προσθέτει ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Υπενθυμίζεται ότι, σε δηλώσεις του στους New York Times την Τετάρτη, ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Π. Ρουμελιώτης ισχυρίστηκε ότι το Ταμείο γνώριζε εξ αρχής ότι το πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελλάδα δεν είχε πιθανότητες επιτυχίας και ήταν «αδύνατο να εφαρμοστεί».Είναι γνωστό ότι ο Γ. Παπανδρέου ήθελε από καιρό να μας τρελάνει κι αφού δεν το έκανε ως πρωθυπουργός θα το κάνει τώρα ως απλός βουλευτής.

Αφού ξέσπασε σάλος με τις δηλώσεις του «εκλεκτού» του στο ΔΝΤ, Π. Ρουμελιώτη ο οποίος είπε ότι γνώριζε το ΔΝΤ την αποτυχία του προγράμματος για την Ελλάδα, ο πρώην πρωθυπουργός, αποφάσισε 3 ημέρες μετά να απαντήσει. Και μάλιστα χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα για τον κ. Ρουμελιώτη τον οποίο και πάλι θυμίζουμε: Ο κ. Παπανδρέου τον είχε προτείνει για πρωθυπουργό της κυβέρνησης εθνικής ανάγκης πέρυσι το Νοέμβριο.

Ο πρώην πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες που άφησε να διαρρεύσουν λέει γιατί δεν ενημέρωσε κανέναν ο κ. Ρουμελιώτης για τα όσα ήξερε για το πρόγραμμα του ΔΝΤ. «Γιατί ο κ. Ρουμελιώτης δεν έθεσε το ζήτημα στο διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου για να εισπράξει κάποια υπεύθυνη απάντηση και επίσης γιατί ο πρώην εκπρόσωπός μας στο ΔΝΤ δεν παραιτήθηκε γνωρίζοντας ότι το πρόγραμμα θα οδηγούσε σε αποτυχία», φέρεται να είπε ο κ. Παπανδρέου.

Και συνέχισε: «η μνήμη του κ. Ρουμελιώτη επανήλθε όταν αποχώρησε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και εντάχθηκε στον ιδιωτικό τομέα». «Ο καθένας μπορεί να βγάζει το ψωμί του με τον τρόπο που επιθυμεί αλλά όλοι βγάζουμε τα συμπεράσματά μας» φέρεται να λέει ο πρώην πρωθυπουργός.

«Καλό θα είναι ο κ.. Ρουμελιώτης να γνωρίζει ότι κανείς δεν μπορεί να παίζει με τα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού λαού ισοπεδώνοντας στον διεθνή Τύπο σημαντικά μεταρρυθμιστικά βήματα που έκανε η χώρα την τελευταία περίοδο και τις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού, γιατί αυτή η ισοπέδωση παρότι δεν αποδίδει την αλήθεια υπονομεύει την διαπραγματευτική θέση της χώρας και δίνει επιχειρήματα σε όσους θεωρούν ότι χρειάζονται σκληρότερα μέτρα είτε σε όσους δεν θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ» είναι η «διαρροή» που κάνουν συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου.

Μπράβο στον κ. Παπανδρέου. Αν ήταν τόσο αυστηρός και με την τρόικα ίσως να μην είχαμε φτάσει εδώ που φτάσαμε. Όμως δε μας εξήγησε γιατί ο ίδιος είχε τον κ. Ρουμελιώτη περί πολλού, γιατί του ανέθεσε την κρίσιμη αποστολή του εκπροσώπου στο ΔΝΤ, γιατί ήταν ισότιμος συνομιλής του και γιατί σχεδόν τον έκανε πρωθυπουργό; Ποιος έχει προβληματική μνήμη κ. Παπανδρέου.

Κι εν πάση περιπτώσει δεν πιστεύουμε σε καμιά περίπτωση ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν ήξερε για την αποτυχία του προγράμματος. Κι αν δεν ήξερε δρε ρώταγε;Μεγαλύτερη ονείρωξη ακόμα και από τα λιμάνια και τις μαρίνες, αποτελεί για τους Τούρκους η Αγροτική Τράπεζα. Δηλαδή το 70% της Ελληνικής αγροτικής Γης που κρατά υποθηκευμένο στα κιτάπια της και είναι ανεκτίμητης αξίας. Απείρως μεγαλύτερης από αυτή της όποιας χρηματιστηριακής της αξίας. Η κατοχή όμως αυτής της Γης είναι θέμα ύψιστης Εθνικής σημασίας που δεν μπορεί να αποτιμηθεί από οποιαδήποτε κυβέρνηση, επιτελείο ή διοίκηση κεντρικής τράπεζας. Της “Ελλάδος” για παράδειγμα.

Στο “Ολυμπία” έχουμε αναλύσει διεξοδικά πως γίνονται παρόμοιες Εθνικά επιζήμιες μπίζνες που καταλήγουν σε επώδυνες υποχωρήσεις και υπογραφές μειοδοσίας και υποτέλειας. Μην περιμένετε να δείτε κάποιον “Τούρκο με μουστάκα” να έρχεται με την βαλίτσα στο χέρι και να προσεγγίζει τον υπουργό Στουρνάρα, Μαντέλη κλπ λέγοντας του “πάρτα και πρόδωσε”. Οι δουλειές αυτές γίνονται με λεπτότητα, από κύριους με καλλιτεχνικό μουσάκι και σουΐτες στην Μεγάλη Βρετάννια όπως έχουμε αποκαλύψει για την άθλια απόφαση συνδιαχείρισης του Αιγαίου και σκανδάλου Siemens.

Έτσι λοιπόν, σε περίπτωση που το Τουρκικό βαθύ κράτος θα ήθελε να δημιουργήσει θέση στην Αγροτική, δεν θα έκανε κάποια δημόσια προσφορά μέσω κάποιας τράπεζας συνδεδεμένης με τον στρατό ή την Εργενεκόν. Θα φρόντιζε να δημιουργήσει θέσεις, είτε μέσω “τυφλού” fund ή ακόμα και σαν τράπεζα μέσω τρίτης χώρας, σε Ελληνικό τραπεζικό ίδρυμα που έχει υποκαταστήματα σε χώρες “μειωμένου ελέγχου” είτε λόγω νομοθεσίας ή εσωτερικής αστάθειας.

Έχει τέτοιες τράπεζες η Τουρκία; Βεβαίως και έχει. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η Is Bankasi, μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες στην Τουρκία η οποία έχει εμπλακεί με όλες ανεξαιρέτως τις υποθέσεις δράσης του βαθέως κράτους που κλυδωνίζουν την Τουρκία. Από την Ciller (Τσιλέρ) με το σκάνδαλο του Σουσουρλούκ και τους γκρίζους λύκους εως την Εργενεκόν και τα funds του Τουρκικού στρατού.

Παρά το ότι τότε διοικητής της τράπεζας ήταν ο σύζυγος της Τσιλέρ και η τράπεζα χρηματοδοτούσε αδιαφανώς υπεράκτιες που σχετιζόντουσαν με την ίδια, η δικαιοσύνη δεν κατάφερε να την προσεγγίσει. Αντίθετα, την οδήγησε στα υψηλότερα αξιώματα εως ότου ξέσπασε το σκάνδαλο με το περιβόητο δυστύχημα όπου στο ίδιο όχημα επέβαιναν παρακρατικοί τρομοκράτες, εκλεκτοί της Τσιλέρ, εμπλεκόμενοι με εμπόριο ναρκωτικών, όπλων, δολοφονίες αντιφρονούντων κλπ.

Η εν λόγω τράπεζα ερευνάται για χρηματοδοτήσεις – μαμούθ και μετοχικές “διευκολύνσεις” σε μέλη της Εργενεκόν, όπως προέκυψε από τις έρευνες της κυβέρνησης Ερντογάν μετά την αποκάλυψη του σχεδίου “Βαριοπούλα”. Μπροστά σε όλα αυτά, η διαχείριση κεφαλαίων ταμείων του Τουρκικού στρατού, φαντάζουν πταίσματα.

Μία τέτοια τράπεζα λοιπόν, η οποία συνδέεται με ανθρώπους που δεν δίνουν δεκάρα για τις ζωές του ίδιου τους του λαού, μάλλον δεν θα είχε αναστολές στο να βλάψει και τους γειτονικούς. Θεωρητικά πάντα.

Συνεπώς οι Έλληνες επιχειρηματίες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε τέτοιες κρούσεις, ειδικά αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που το χρήμα είναι δυσεύρετο. Είναι πραγματικά ασύλληπτος ο τρόπος με τον οποίον τα “βαθέα κράτη” μπορούν να παγιδεύσουν επιτελείς, αξιωματούχους, ανθρώπους σε θέσεις κλειδιά και να τους καταστήσουν οχήματα των όποιων ασύμφορων για την Ελλάδα επιδιώξεων.

Για την ιστορία, την τράπεζα Is Bankasi την είχαμε συναντήσει ως ενδιαφερόμενη για εξαγορά του παραρτήματος της Τράπεζας Πειραιώς στην Αίγυπτο. Συμπτωματικά οι πρώτες κρούσεις που έγιναν τον Μάρτιο του 2012, αποκαλύφθηκαν από εξειδικευμένη ιστοσελίδα από την οποία εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς (δείτε εδώ και εδώ). Το πόσο επώδυνο είναι για μία μεγάλη ιστοσελίδα να εξαφανίζει άρθρα, το γνωρίζουμε. Αυτό γίνεται συνήθως όταν τα άρθρα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ή εάν ενοχλούν κάποια πολύ ισχυρά συμφέροντα.

Και όμως, αυτές οι αποκαλύψεις ήταν απολύτως αληθείς αφού το ενδιαφέρον επιβεβαιώνεται από τον μέσο της περιοχής που μάλιστα αποκαλύπτει ότι η Is Bankasi έχει προσλάβει και ως σύμβουλο αξιολόγησης την Barclay’s Capital ώστε να προχωρήσει σε αυτή την εξαγορά.

Και πάλι, όλα αυτά θα μπορούσαν να ανήκουν σε μία αληθοφανή συνωμοσιολογία εάν ο ίδιος ο κύριος Σάλας, με μακρά πορεία και γνώση τον τραπεζικό τομέα δεν είχε καταγγείλει ευθέως το Ρόιτερς ότι εξυπηρετεί αδιαφανή συμφέροντα που επιβουλεύονται την Ελληνική οικονομία. Όταν ο ίδιος ο κύριος Σάλας καταγγέλει συνωμοσία εις βάρος της χώρας, τότε η δικιά μας συνωμοσιολογία περιττεύει και μας αναγκάζει να παρατηρήσουμε ότι:
Οι επίμαχες καταγγελίες του Ρόιτερς, προσάπτουν στον κύριο Σάλα ακριβώς ότι οι αρχές είχαν προσάψει στην κυρία Τσιλέρ. Ότι δηλαδή στενός συγγενής της δανειοδοτούσε μέσω της τράπεζας που ήλεγχε, εταιρείες συμφερόντων της με τρόπο που προκάλεσε ζημιά στην τράπεζα και αναγκάστηκε να μπει σε “πρόγραμμα διάσωσης”!

Η αποκάλυψη λοιπόν του κυρίου Σάλα για σκοτεινά συμφέροντα πίσω από τα δημοσιεύματα, την οποία δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε, δείχνουν ότι κάποιοι σκοτεινοί κύκλοι του εξωτερικού του ασκούν αφόρητη πίεση, σε βαθμό εκβιασμού.

Γεγονός που θα έμενε στην σφαίρα του επιχειρηματικού ανταγωνισμού, εάν η Πειραιώς δεν εφέρετο ως ισχυρός υποψήφιος για την Αγροτική τράπεζα της Ελλάδος.

Πονηροί καιροί, ευάλωτοι αξιωματούχοι, ας είναι προσεκτικοί οι κάτοχοι της (οποιασδήποτε) εξουσίας.


Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ καλεί τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά σε συναντήσεις, προτείνοντας και ημερομηνίες

O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι θα αποφύγει οποιαδήποτε σχόλια για το ζήτημα της ονομασίας τους επόμενους μήνες, ενώ καλεί τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά σε συναντήσεις, αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.
«Ο κ. Γκρούεφσκι θα αποφύγει, τους επόμενους μήνες, οποιουδήποτε είδους σχόλια τόσο για το ζήτημα της ονομασίας, όσο και για ουσιαστικής σημασίας ζητήματα για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και δεν πρόκειται να απαντά σε ερωτήσεις δημοσιογράφων επί σχετικών θεμάτων. Στόχος είναι να μην αφεθούν περιθώρια ώστε δηλώσεις του πρωθυπουργού Γκρούεφσκι να χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι για αποπροσανατολισμό από το διμερές ζήτημα αλλά και για να μην αποτελέσουν αντικείμενο εκμετάλλευσης εκ μέρους μεμονωμένων ατόμων και πολιτικών στον νότιο γείτονά μας», αναφέρει το ανακοινωθέν.
«Με μία τέτοια χειρονομία», συνεχίζει το ανακοινωθέν, «θα θέλαμε να δώσουμε τέλος στο παιχνίδι των αντεγκλήσεων που ο νότιος γείτονάς μας επίμονα επιβάλλει».

«Είμαστε μάρτυρες αρκετά οξέων και μη εποικοδομητικών αντιδράσεων εκ μέρους της ελληνικής πλευράς που συνδέονται με το περιεχόμενο των συνομιλιών μεταξύ του πρωθυπουργού Γκρούεφσκι και του γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, δια των οποίων προφανώς επιδεικνύεται νευρικότητα και δυσαρέσκεια έναντι της αλήθειας που θεμελιώνεται όχι από τις αναπτυχθείσες θέσεις εκ μέρους του πρωθυπουργού Γκρούεφσκι, αλλά από την έκθεση της ειδικού εμπειρογνώμονα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Γ.Γ. του ΟΗΕ, κ. Γκέι Μακ Ντούγκαλ, της οποίας οι παρατηρήσεις σχετικά με τη μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα και τους πρόσφυγες του εμφυλίου πόλεμου της Ελλάδας συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον γ.γ. του ΟΗΕ. Η αλήθεια που παρουσιάζεται στην έκθεση της κ. Γκέι Μακ Ντούγκαλ είναι πραγματικά δυσάρεστη και, από αυτή την οπτική γωνία, εμείς κατανοούμε ότι βρήκε τον στόχο», σημειώνει το ανακοινωθέν.

Παράλληλα, ο κ. Γκρούεφσκι καλεί τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά σε συναντήσεις, προτείνοντας και ημερομηνίες: «Προς όφελος της εντατικοποίησης του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών και της διαμόρφωσης θετικού κλίματος, ο πρωθυπουργός Γκρούεφσκι προτείνει στον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ημερομηνίες για μεταξύ τους συναντήσεις και μάλιστα: στις 2 Αυγούστου, στις 15 Αυγούστου, στις 2 Σεπτεμβρίου, στις 15 Σεπτεμβρίου, αλλά και οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία και σε τοποθεσία που θα προσδιορίζονταν ενδεχομένως από την ελληνική πλευρά. Ο πρωθυπουργός Γκρούεφσκι λόγω της απόδοσης υψηλής προτεραιότητας σε αυτό το ζήτημα εκφράζει ετοιμότητα να ακυρώσει οποιεσδήποτε άλλες, νωρίτερα προγραμματισμένες δραστηριότητες, ταξίδια ή επισκέψεις, σε περίπτωση που συμπίπτουν με ενδεχόμενη προταθείσα εκ μέρους της ελληνικής πλευράς ημερομηνία», καταλήγει το ανακοινωθέν της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΟ αρχιτέκτονας της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας καθηγήτής Αχμετ Νταβούτογλου, πριν λίγες μέρες, μιλώντας από την Οξφόρδη δήλωσε ότι το δόγμα «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες» αποτελεί παρελθόν, μετά την επιθετικότητα της Συρίας.

Στη 48η εκδήλωση του Ιδρύματος Ditchley το θέμα του Υπουργού Εξωτερικών ήταν: «ο μεταβαλλόμενος κόσμος, η αλλαγή της Εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας».

Σε κάθε περίπτωση το πρόσφατο επεισόδιο με την Συρία με την κατάρριψη του τουρκικού αεροσκάφους έθεσε «επί τον τύπον των ήλων» το ζήτημα του συσχετισμού δυνάμεων στη λεκάνη της Νοτιανατολικής Μεσογείου.

Και προφανώς νομιμοποιεί πλήρως τον τίτλο που επέλεξε ο Αχμετ Νταβούτογλου προκειμένου να παρουσιάσει τις απόψεις του, που εν πολλοίς αποτελούν τη βάση ενός διαφορετικού δόγματος Εξωτερικής Πολιτικής της Άγκυρας.

Η αλλαγή της Εξωτερικής Πολιτικής της Τουρκίας έλαβε χώρα πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε.

Παρόλα αυτά η ίδια η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, όπως διέπεται μέσα από το Δόγμα Νταβούτογλου, δε φαίνεται να αλλάζει κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτό η σημερινή Τουρκία προωθεί την δημιουργία σχέσεων αλληλεξάρτησης με όλες σχεδόν τις χώρες των περιοχών τις οποίες βάσει του δόγματος «Νταβούτογλου» προσπαθεί να καταστήσει ως ζώνες επιρροής.

Ταυτόχρονα όμως, προσπαθεί να δρα συμπληρωματικά στα συμφέροντα των παγκοσμίων παικτών στην περιοχή όπως η Ρωσία, η Κίνα, η ΕΕ και οι ΗΠΑ. Συνακόλουθα αυτό που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια είναι η σύσφιξη των Ρώσο-τουρκικών οικονομικών σχέσεων, ενώ είναι παρεμβαίνει –με ποικίλους- τρόπους στα νέα και παλιά καθεστώτα της Μέσης Ανατολής.

Χωρίς καμιά αμφιβολία, η προβληματική οικονομία της Ευρώπης, και οι επερχόμενες εκλογές στην Αμερική, έχουν αφήσει μόνη της την Άγκυρα να παλεύει εναντίον του Μπααθικού δικτατορικού καθεστώτος της Δαμασκού.

Θεωρητικά, η σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Συρίας ισοδυναμεί με μια σύγκρουση μεταξύ του θεωρητικού ιδεαλισμού των φιλοδοξιών της Άγκυρας, και του πραγματιστικού ρεαλισμού του συριακού δικτατορικού καθεστώτος, που έχει ως βασικό του σκοπό την επιβίωση.

Γιατί για τους περισσότερους αναλυτές η διατήρηση μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες και η ταυτόχρονη επιβολή του ηγεμονικού ρόλου της, μόνο ως σημάδι θεωρητικού ιδεαλισμού, μπορεί να εκληφθεί.

Είναι φανερό πως για μια χώρα όπως η Τουρκία, που αντιδρά στην στρατιωτική επιθετικότητα μόνο με λόγια και καταδίκες, δεν μπορεί να τρέφει σοβαρές ηγεμονικές φιλοδοξίες.

Μια χώρα που καταδέχεται να απαντήσει «με μορφή σκληρού διαβήματος» και διατηρώντας όλα τα διπλωματικά της τακτ, δε μπορεί σε καμία περίπτωση να επιβεβαιώσει τον τίτλο του μεγάλου φαβορί, στην διαμάχη για την περιφερειακή ηγεμονία στο χώρο της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου.

Πρόκειται για ένα πολύ σκληρό περιβάλλον, με συνεχείς συγκρούσεις χαμηλής έντασης, και με συμβατικούς πολέμους σε τακτά διαστήματα.

Στο κλίμα αυτό οι αρχικές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού ήταν μετριασμένες.

Σε γραπτή του ανακοίνωση, το πρωθυπουργικό γραφείο αναφέρει ότι «Η Τουρκία θα παρουσιάσει την τελική της θέση αφού εξεταστούν όλα σε σχέση με το περιστατικό, και η κυβέρνηση θα λάβει αποφασιστικά μέτρα».

Για να το πούμε πιο απλά, ο Σύριος ηγέτης Άσαντ δεν ανησυχεί τώρα, όσο θα ανησυχούσε αν η αεράμυνά του κατέρριπτε ένα βρετανικό, ένα ισραηλινό, ή ακόμη κι ένα αμερικανικό αεροπλάνο.

Από την άλλη η τουρκική κοινή γνώμη αλλά και οι δυναμικές πολιτικές και επιχειρηματικές ελίτ της Τουρκίας, δε φαίνεται να επιθυμούν τη σύγκρουση.Στη γεωπολιτική, όπως και στην οικονομία κάθε κρίση συνιστά και ευκαιρία

Απομένει να αποδειχτεί εάν αυτή η κρίση συνιστά ευκαιρία για να επιβάλλει την ταυτότητα της Περιφερειακής δύναμης ή προκαλεί νέα κλιμάκωση και ανακατάταξη στον χάρτη της Μεσογείου.

Θάνος Τριανταφύλλου

The Economist

Κανονικό "άδειασμα" και αποκάλυψη της εγκληματικής συνευθύνης του "καταγγέλοντα" Ρουμελιώτη

Ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ και νυν αντιπρόεδρος της Τρ. Πειραιώς είχε “αδειάσει” το ΔΝΤ με δηλώσεις του, υποστηρίζοντας ότι γνώριζε εξ’ αρχής ότι το πρόγραμμα στην Ελλάδα θα αποτύχει!

Τώρα, έρχεται η σειρά του Ταμείου να αδειάσει το πρώην μέλος του και νυν στέλεχος μιας τράπεζας που έχει πάρει κάμποσα δις από το κράτος χωρίς να έχει δώσει στη δημοσιότητα του όρους ανακεφαλαιοποίησης.

Τι λέει το ΔΝΤ; Πηγές του ταμείου τις οποίες επικαλείται ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Ουάσιγκτον, ανέφεραν πως ο τότε εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ στήριξε από την αρχή και με ενεργό τρόπο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές τις πολιτικές στο πεδίο της δημοσιονομικής προσαρμογής που εισηγήθηκε το ΔΝΤ και δεσμεύτηκε να εφαρμόσει η Ελλάδα, τόσο κατά τη διάρκεια του πρώτου όσο και του δεύτερου προγράμματος στήριξης της χώρας.

Ο ένας “αδειάζει” τον άλλον και στη μέση οι Έλληνες πολίτες που πληρώνουν και τις δυο πλευρές!


Σε “ειδική αποστολή” έρχεται στην Ελλάδα και αμέσως μετά ταξιδεύει και στην Τουρκία ο γνωστός για την ανάληψη τέτοιου είδους αποστολών, Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις, Φίλιπ Γκόρντον.

Η ξαφνική επίσκεψη του Φ.Γκόρντον, όπωε αναφέρον απόλυτα αξιόπιστες πηγές από την Ουάσιγκτον έχει να κάνει περισσότερο με την προώθηση της αμερικανικής πρότασης για από κοινού εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων τόσο στο Αιγαίο όσο και στις περιοχές ανατολικά-νοτιοανατολικά του Καστελόριζου στην Α.Μεσόγειο. Η επίσκεψη θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 31 Ιουλίου.

Στην Αθήνα, θα έχει συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας, Ανάπτυξης και πιθανόν να συναντηθεί ανεπίσημα και με τον πρωθυπουργό Α.Σαμαρά. Το μήνυμα που κομίζει είναι σαφές: “Βρείτε τα με την Τοτρκία στο θέμα των κοιτασμάτων για να κερδίσετε και οι δύο”.

Στις 28/03/2012 ο υφιστάμενος του Φ.Γκόρντον, ειδικός απεσταλμένος του αμερικανικού ΥΠΕΞ για θέματα ενέργειας Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ σε ομιλία του στην Αθήνα δήλωσε ευθέως ότι “από τις ανακαλύψεις αυτές θα πρέπει να κερδίσουν όλοι (σ.σ. και η Τουρκία, δηλαδή). Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να πραγματοποιεί έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, όμως από τους πόρους που θα προκύψουν ο Μόρνινγκσταρ πιστεύει ότι θα πρέπει να ωφεληθούν και οι Τουρκοκύπριοι” δικαιώνοντας τις θέσεις της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.

Επεσήμανε δε ότι ”Οι ανακαλύψεις ενεργειακών πόρων στην Αν. Μεσόγειο υπερβαίνουν τις άμεσα εμπλεκόμενες χώρες όπως την Κύπρο, το Ισραήλ και ενδεχομένως αργότερα και την Ελλάδα”. Ουσιαστικά ο Αμερικανός αξιωματούχος στέλνει το μήνυμα ότι αυτό που οι τρείς χώρες διαθέτουν είναι πολύ πολύτιμο και σημαντικό για την παγκόσμια οικονομία για να το διαχειριστούν μόνοι τους!

Όπως δήλωσε υπάρχουν νομικά και πολιτικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν αποδεχόμενος εμμέσως τις τουρκικές ενστάσεις όσον αφορά την περιοχή.

Επεσήμανε ότι ”θα είναι κρίμα οι χώρες της περιοχής να στερηθούν τα οφέλη των ανακαλύψεων”, στέλνοντας προειδοποιητικό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις για την πιθανή απώλεια αυτών των ενεργειακών πόρων λόγω προστριβών τονίζοντας όμως και την θέση των ΗΠΑ ως ισορροπιστή του γεωπολιτικού παιχνιδιού που εξελίσσεται στην περιοχή.

Σε αυτή την φράση κρύβεται και η ουσία της επίσκεψης του προϊσταμένου του Φ.Γκόρντον

Με την αποδοχή ότι η Τουρκία έχει συμφέροντα στην περιοχή οι ΗΠΑ αποστερούν από την ΕΕ την δυνατότητα αποκλειστικής εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων της Αν. Μεσογείου μέσω της Ελλάδας. Ουσιαστικά οι Αμερικανοί τοποθετούν την Τουρκία ως χωροφύλακα στα σημαντικότερα ίσως ενεργειακά αποθέματα που βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο ευρωπαϊκών κρατών, της Κύπρου και της Ελλάδας.

"Ο R. Morningstar υποστηρίζει ανοιχτά την εξάλειψη κάθε ιστορικής διαφοράς μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε σχέση με τη Κύπρο, αλλά και στο Αιγαίο, και άλλα καίρια ζητήματα, με μια σειρά ελληνικών υποχωρήσεων που θα αναδιατάξουν τον χάρτη των δικαιωμάτων των δύο κρατών στο Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο. Έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η μεταξύ τους συνεργασία ώστε να υπάρξει μια κερδοφόρα (για τις ΗΠΑ…) συνεκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου του Αιγαίου, αλλά και της Α.Μεσογείου”.

Στην επίσκεψή του στην Αθήνα ο Φ.Γκόρντον αναφέρουν οι πληροφορίες “θα συζητήσει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων εξωτερικής πολιτικής με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και μέλη του επιχειρηματικού κόσμου και δεξαμενών σκέψης”.

Την Κυριακή θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συναντηθεί με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους, ομολόγους των Ελλήνων υπουργών (ίσως δει τον Νταβούτογλου ανεπίσημα γιατί στην Τουρκία οι “αυτοκρατορικές” αντιλήψεις τους δεν επιτρέπουν τέτοιου είδους παραβιάσεις του Πρωτοκόλλου, αφού δεν υπάρχει αντιστοιχία αξιωμάτων) για να μεταφέρει το κλίμα της Αθήνας στο θέμα της συνεκμετάλλευσης. Επίσης, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και θα παραστεί σε δείπνο του δήμου στην περιοχή Uskudar. Οι Αμερικανοί “παίζουν” πολύ με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς το θεωρούν ως “ανάχωμα” στο Πατριαρχείο της Μόσχας.

Η ουσία είναι ότι όσο περνά ο καιρός και πλησιάζειη ώρα έναρξης των εξορύξεων στην Α.Μεσόγειο και όσο η Ρωσία “δένει” την Ευρώπη με ενεργειακές συμφωνίες, τόσο θα αυξάνεται η πίεση προς Ελλάδας να εγκαταλείψει τις “χίμαιρες” για ΑΟΖ και να προχωρήσει σε συμφωνίες συνεκμετάλλευσης με την Τουρκία. Και όσο βαθαίνει η κρίση στην Ελλάδα, τόσο θα βρίσκει πρόσφορα ώτα στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Yπήρξε κανείς που να ζήτησε τον αποκλεισμό του Δριμάλα μετά το απαράδεκτο σχόλιο στο fb;
Όχι βέβαια, τους Έλληνες μπορούν να τους βρίζουν όλοι, έτσι δεν είναι "δημοκρατικέ αριστερούλη";

Γράφει η Σοφία

Είναι αυτό που λένε «έχω μείνει speachless»!

Γινόμαστε μάρτυρες αλλά και αποδέκτες μιας εξωφρενικής κούρσας ανθελληνικού ρατσιστικού παραληρήματος από την καθεστωτική πολιτικοκοινωνική ελίτ της χώρας που εμείς οι ίδιοι φαινομενικά έχουμε επιλέξει.
Αυτή η κούρσα εκτυλίσσεται σε επεισόδια που το κάθε ένα ξεπερνά σε εξωφρενικότητα και παραλογισμό το προηγούμενο.

Στο τελευταίο επεισόδιο παρακολουθήσαμε ένα ρεσιτάλ…. Πώς να το χαρακτηρίσω… ηλιθιότητας; υποκρισίας; αθλιότητας; κατάχρησης εξουσίας; παραβίασης δικαιωμάτων; φίμωσης; χουντικού τύπου εκφοβισμού; ρατσιστικού ανθελληνικού ταλιμπανισμού; ό,τι και να πω λίγο θα είναι…
Σε μια άσχετη συζήτηση για το κουνούπι του Νείλου το εντελώς απλό σχόλιο «είναι τόσοι πολλοί οι Αφρικανοί που το κουνούπι θα έχει και ‘σπιτικό φαγητό’» στο οποίο χαμογελάς και λες, «ναι όντως, θα έχει και σπιτική κουζίνα και εξωτική, μια χαρά θα περάσουν οι κώνωπες, μόνο αυτοί τελικά περνάν καλά» και το προσπερνάς , έφερε ποινή αποκλεισμού σε μια αθλήτρια ολυμπιακών προδιαγραφών που δουλεύει τέσσερα χρόνια για να πάει σ’ αυτούς τους Ολυμπιακούς και να φέρει διάκριση για την Ελλάδα.

Καταλαβαίνετε για τι μέγεθος αθλιότητας μιλάμε;;

Δεν έθιξε κανέναν, δεν μείωσε κανέναν, δεν έκανε αρνητικό σχόλιο για κανέναν, δεν προσέβαλε κανέναν και την έβαλαν να ζητήσει συγγνώμη!!!
Από ποιους;
Από τους Αφρικανούς που είναι εδώ επειδή είπε ότι είναι εδώ; Ή από τα κουνούπια;;
Αν το κουνούπι ήταν κουνούπι Κηφισού και πήγαινε στην Αγγλία κι έλεγε κάποιος είναι τόσοι πολλοί οι Έλληνες που θα το κουνούπι θα βρει και «σπιτικό» φαγητό, θα κατηγορείτο για ρατσισμό;
Θα έβγαινε κανείς απ’ τους επαγγελματίες ευαισθητούληδες που δερνοκοπιούνται στις τηλεταράτσες να διαμαρτυρηθεί;
Βγήκε κανείς απ’ αυτούς τους ξευτιλισμένους να υπερασπιστεί την Ελλάδα όταν ο ανεκδιήγητος Κάμερον έλεγε προ ημερών ότι θα κλείσει τα σύνορα της Αγγλίας αν η Ελλάδα χρεωκοπήσει για να μην πάνε Έλληνες;
(Ναι ρε καραγκιόζη Κάμερον, δεν θα έρθουμε εμείς, θα σου στείλουμε τους Αφρικανούς για να μην τους τσιμπάνε τα κουνούπια, μωρή ρόμπα!)
Ενοχλήθηκε κανείς από τους πορτοκαλί επαγγελματίες του «αντί» ρατστισμού όταν ο Κάμερον αποκάλεσε την Ελλάδα «πρώην οθωμανική κτήση»;;;;;
Φύλλο δεν κουνήθηκε! Καμία αντίδραση.
Έρημος! Ψυχή ζώσα δεν υπήρχε.
Ποιος απ’ όλους αυτούς που παρέλασαν εναντίον της Παπαχρήστου βγήκε να απαντήσει στον Κάμερον, που έδωσε ρεσιτάλ αθλιότητας και παλιανθρωπιάς και είναι πρωθυπουργός χώρας, κι όχι 23χρονη αθλήτρια; Η Ελλάδα υπήρχε πριν από την οθωμανική αυτοκρατορία κι αν την αποκαλεί έτσι τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάρουν την Ολυμπιακή Φλόγα από την "πρώην οθωμανική κτήση", ας ανάψουν μόνοι τους μια με τον αναπτήρα κι ας τελειώνουν.
Κανείς δεν είχε το τσαγανό και τον χαρακτήρα να πει «αποσύρω και τη Φλόγα και τους αθλητές μου από μια διοργάνωση που τα πιο επίσημα χείλη μιλάνε τόσο προσβλητικά για την Ελλάδα και τους Έλληνες, γιατί οι αθλητές μου δεν θα έχουν την απαιτούμενη ασφάλεια».
Αλλά ποιος να το πει; δεν έχουμε πρωθυπουργό ή αρχηγό Ολυμπιακής Αποστολής τον Τάσσο Παπαδόπουλο ή τον Πούτιν ή κάποιον με ….
Έχουμε τους αγαπητικούς της τρόικας!

Κανένας aristeros antirsatsistis, καμία προοδευτικούμπα της πολιτικής ελίτ δεν ένοιωσε ουδεμία ενόχληση που ο πρωθυπουργός μιας χώρας με τη δική μας Ολυμπιακή Φλόγα στο ένα χέρι μας έβριζε και μας τσαλαπατούσε!

20120727-002024.jpg

Οι Άγγλοι ανάβουν το τσιγάρο τους με την Ολυμπιακή Δάδα, αλλά κανένας δεν ενοχλήθηκε από αυτήν την απρέπεια και την καταπάτηση της Ολυμπιακής Φλόγας.
Μόνο η ίδια η Φλόγα ενοχλήθηκε κι έσβησε από την ασέβεια και την ασέλγεια!
… Αλλά είναι "μεγάλη μας τιμή" που ο κύριος Κούβελος τους ζήτησε να καλέσουν την πρωθιέρεια της Φλόγας με την οποία ανάβουν οι Άγγλοι το τσιγάρο, κι αυτοί το δέχθηκαν να τον εξυπηρετήσουν και έτσι η πρωθιέρεια θα πάει να προωθήσει "το ιδεώδες του Ολυμπισμού" μαζί με τον αρχηγό Κούβελο στο Λονδίνο.

Είναι πέρα από κάθε φαντασία, να βρίζεται, να συκοφαντείται και να λοιδορείται διαρκώς η Ελλάδα διεθνώς από τον κάθε αχρείο κι αυτά τα μπάζα, που είναι εντελώς ..μπάζα, να κινητοποιούνται και να σηκώνουν ορυμαγδό μόνον εναντίον μιας Ελληνίδας αθλήτριας για ένα εντελώς άσχετο σχόλιο, το οποίο χαρακτηρίστηκε με φασιστική αυθαιρεσία ως ρατσιστικό!!!!!

Αυτό που με έχει βγάλει απ’ τα ρούχα μου είναι σύγκριση της στάσης που κράτησαν όλοι αυτοί στο σχόλιο μέσω FB του υποψήφιου βουλευτή της Νέας δημοκρατίας Γιάννη Δριμάλα, ο οποίος δήλωσε στο “στα @@ μου αν οι Έλληνες πεθαίνουν, σκοτώνονται ή αυτοκτονούν”.
ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΠΟΥΘΕΝΑ!!!!!

Ούτε καταδικάστηκε, ούτε θεωρήθηκε ρατσιστικό από τους επαγγελματίες της πορτοκαλί ευαισθησίας, και του μενού του κουνουπιού!
Για αυτούς οι Έλληνες μπορούν να πεθαίνουν, να σκοτώνονται ή να αυτοκτονούν!!! Δεν πειράζει καθόλου!
ΔΕΝ ΔΟΘΗΚΕ ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ, κανένα σχόλιο, αφέθηκε να ξεχαστεί… να ξεθυμάνει!
Ξέρουν αυτοί… όπως τότε που ο Κακαουνάκης είχε πει όταν συνάπτεται κρατικό δάνειο ο συνάπτων τσιμπάει προμήθεια…. και πάλι ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ… ΤΟ ΑΦΗΣΑΝ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΚΑΤΩ ΟΠΩΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΔΡΙΜΑΛΑ….
Τους Έλληνες έβριζε άλλωστε, αυτούς μπορούν να τους βρίζουν να τους δέρνουν, να τους συκοφαντούν, να τους ξεφτιλίζουν να τους ποδοπατάνε, να τους αποκλείουν, να τους ακυρώνουν!
Έτσι δεν είναι κύριοι πωλητικοί αρχηγοί και λοιποί παρατρεχάμενοι εργολάβοι της τρόικας του ΔΝΤ και του κάθε Σάδερλαντ;;; Ε; έτσι δεν είναι; Ο Ρατσισμός εναντίον των Ελλήνων μέσα στο σπίτι τους είναι καλός ρατσισμός!
Κανένας «δημοκρατικός ευσθητούλης» απ’ όσους παρέλασαν εναντίον της Παπαχρήστου δεν έβγαλε άχνα για το σχόλιο του Δριμάλα. Τυχαίο;;;;; δεν νομίζω!!!

Ούτε ζητήθηκε ο αποκλεισμός του από πουθενά… Ούτε αποκλείσθηκε φυσικά!!!!!
Οι Έλληνες κυνηγούνται απηνώς με σαφή ρατσιστικά κίνητρα στην ίδια τους τη χώρα από μια ληστοσυμμορία εγκληματιών που έχουν καταφέρει να αναγάγουν τα εγκληματικά τους κίνητρα σε κυρίαρχη πολιτική ιδεολογία, κι οι ίδιοι έχουν πετύχει να αποτελούν την πολιτικοκοινωνική ελίτ!
(Τόσο ζώα είμαστε, που ο μαύρος Πιτ κι οι αδελφοί Ντάλτον προήχθησαν σε ελίτ…)
Διώχνουν , αποκλείουν και κυνηγούν κάθε άξιο και δημιουργικό που μπορεί να δώσει οτιδήποτε στη χώρα, όποιος μπορεί να ανεβάσει τον πήχυ είναι επικίνδυνος, πρέπει να κατηγορηθεί, να ταπεινωθεί, να διασυρθεί, να αποκλεισθεί, να ακυρωθεί με οποιοδήποτε φαιδρό πρόσχημα.
Σβήνουν, και συνθλίβουν εδώ και χρόνια μεθοδικά ό,τι μπορεί να δημιουργήσει ευημερία, χαρά, τεχνολογία, ευκολία, ευλογία, ανάταση και εισάγουν κάθε είδους μιζέρια, φανατισμό, τύφλωση, προβληματικότητα, γυφτιά, βρωμιά και φορτίο.

Η χώρα βρίσκεται υπό κατοχή. Την έχουν καταλάβει εθνομηδενιστικά σαπάκια, και βαθύτατα συμπλεγματικές χαμηλομετριότητες, που πέρασαν την ζωή τους πουλώντας τον εαυτό τους σε τιμή ευκαιρίας στην όποια εξουσία, αρκεί να ήταν εξουσία, οι λεγόμενοι τσανακογλείφτες, θλιβερά χαμοπούλια, δεν είχαν ποτέ φτερά για να πετάξουν, κι έβλεπαν με ζήλεια όσους πετούσαν, με κρυφό πόθο να τους κατεβάσουν όλους κάτω.
Κάτω για να μην φαίνεται ότι αυτοί είναι μαδημένοι, ότι ποτέ δεν είχαν τα προσόντα να πετάξουν, για να μην φανεί ότι είναι κατ’ επάγγελμα ψεύτες, ό,τι αυτά που λένε είναι χωρίς αντίκρισμα. Για να μην φανεί ότι επί σκοπού ψαλιδίζουν τα φτερά των άλλων για να φαίνονται ότι είναι «κανονικοί» και για άρχουν στους ακρωτηριασμένους και στους λοβοτομημένους.
Δεν αντέχουν να βλέπουν τα άλογα κούρσας σαν την Παπαχρήστου να πετάνε γιατί τους θυμίζουν ότι αυτοί δεν υπήρξαν τίποτα περισσότερο από ψοφίμια.
Τους τσακίζει ότι υπάρχουν Έλληνες που μπορούν με την πειθαρχία τους και την προσωπική δουλειά να έχουν επιτυχία, να κάνουν αυτό που αυτοί δεν θα κατάφερναν ποτέ αν δεν πουλιόντουσαν, αν δεν έγλειφαν αν δεν κυνηγούσαν, δεν παρακαλούσαν, αν δεν υπηρετούσαν.
Για αυτό ξεσπαθώνουν με τέτοια απροκάλυπτη κατάχρηση εξουσίας.
Για αυτό είναι αμείλικτοι, όσο τους παίρνει, απέναντι σ’ όποιον κάνει το λάθος να είναι και ικανός και Έλληνας, και να έχει την αφέλεια να αναφέρει απλώς τους φορείς της παρακμής που κουβαλάνε στη χώρα και που υπερασπίζονται με λύσσα, με την κρυφή ελπίδα ότι επιτέλους αυτοί θα ρίξουν τον πήχυ στο δικό τους ύψος και θα νοιώθουν λιγότερο τιποτένιοι, λιγότερο ανάξιοι, λιγότερο διωρισμένοι…
Για αυτό είναι σε πλήρη εναρμόνιση με τον Πήτερ Σάδερλαντ τον «ειδικό εκπρόσωπο του ΟΗΕ για την μετανάστευση» που αποτελεί την επιτομή του πώς η corporocrasy έχει μολύνει τα πάντα, σαν ιός που μεταλλάσσει τον ξενιστή του και τον κάνει όργανό του.
Ο κύριος Σάδερλαντ λοιπόν, που τον είδαμε χωμένο και στην καταστροφή της Συρίας, είναι μη εκτελεστικός πρόεδρος της Goldman Sachs International, πρώην πρόεδρος του πετρελαϊκού κολοσσού BP και νυν επικεφαλής του «Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη»!!! Γνήσιος εκφραστής της νέας τάξης, πρακτορεύει τα συμφέροντά της με δηλώσεις όπως η ΕΕ θα πρέπει "κάνει το καλύτερο δυνατό για να υπονομεύσει" την "ομοιογένεια" των κρατών μελών της, και «η μελλοντική ευημερία των πολλών κρατών της ΕΕ εξαρτάται από το αν θα γίνουν (τα κράτη) πολυπολιτισμικά!»
Όποιος πάει στη Σωκράτους και στη Γερανίου θα απολαύσει την ευημερία του πολυπολιτισμού που πρακτορεύει ο εν λόγω κύριος και οι τοπικοί εργολάβοι του, η οποία διακυβεύθηκε προς στιγμήν από το «άστοχο» σχόλιο της Ολυμπιονίκου.
Για αυτό και η «παραδειγματική τιμωρία» της Παπαχρήστου από τους δωρισμένους νεοταξίτες υπαλλήλους. Για να υπάρξει τρομοκράτηση και να μην τολμά κανείς να μιλήσει στην μεθοδευμένη κατάλυση της χώρας.
Δεν ξέρω τι θα κάνουν οι υπόλοιποι αθλητές, αν θα υποταχθούν από φόβο και θα πάνε πειθήνια να κάνουν αυτό που έχουν ετοιμάζουν εδώ και 4 χρόνια ή θα θεωρήσουν ότι τους αξίζει να δείξουν χαρακτήρα και θα έχουν το κουράγιο να πουν στον Κούβελο, «αφού ξέρεις και σπρώχνεις τόσο ωραία τα ολυμπιακά ιδεώδη, άντε σπρώξτα χωρίς εμάς στο Λονδίνο».
Και να αμφισβητήσουν έμπρακτα όλον τον συφερτό των μεταπολιτευτικών καρκινωμάτων.
Ό,τι και να κάνουν τα παιδιά αυτά, βαλτέ στο μυαλό σας ότι κάποτε οφείλουμε να δείξουμε χαρακτήρα, αλλιώς αυτά τα καρκινώματα που αποκλείουν αθλητές από την Ολυμπιάδα για ψύλλου πήδημα, θα αποθρασυνθούν κι άλλο και οι μόνοι που θα πηδάνε και θα κάνουν ό,τι θέλουν θα είναι αυτοί και οι ψύλλοι τους.

ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΜΕ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΝΑ ΕΙΣΧΩΡΟΥΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΜΑΣ, ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ, ΣΤΗΝ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΜΑΣ, ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΜΑΣ, ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ Ο,ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ;;;

Αφιερώνω το παρακάτω απόσπασμα σ’ όλους τους επαγγελματίες "προοδευτικούς" της μεταπολίτευσης και στους τσανακογλείφτες της εξουσίας. Για σας μοντέρνοι πολιτικοί εκφραστές του (κινηματογραφικού) αρτεμηματσισμού! Δικό σας με όοολο το σεβασμό μου!Σοφία εξω φρενών!

Άμεση ρύθμιση ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Τέρενς Κουίκ
Αντί να εφαρμόζετε το "μάζευε κι ας είναι ρώγες", μαζεύετε πτώματα από αυτούς που πέφτουν από τα μπαλκόνια
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα ζητώντας την άμεση ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και των φυσικών και των νομικών προσώπων.

Ο κ. Κουίκ στην ερώτησή του αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν 1.000.000 φορολογούμενοι με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους και κάλεσε τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη -ο οποίος εκπροσώπησε τον υπουργό Οικονομίας κ. Στουρνάρα- να περπατήσουν μαζί στο δρόμο για να ακούσουν τα προβλήματα των πολιτών. «Κανείς δεν συζητά για αυτούς που έχουν πέσει από τα μπαλκόνια εξαιτίας των οφειλών προς το δημόσιο.
Η Ερώτησή μου αναφέρεται σε συμπολίτες μας οι οποίοι μέχρι πέρυσι, πρόπερσι, ήταν ειλικρινείς φορολογούμενοι , αλλά που εσείς οι μνημονιακοί πολιτικοί τους κάνετε «απατεώνες» φορολογούμενους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κουικ.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ αναπτύσσοντας την πρότασή του τόνισε επίσης:

«Εμείς είχαμε προτείνει προεκλογικά το Εθνικό Ταμείο Οφειλετών του Δημοσίου. Αλλά βεβαίως η πρόταση αυτή δεν θέλει τοκογλύφους και Μπαρόζο, που ήρθε να μας πει «κάντε αυτά που συμφωνήσαμε». Σας ρωτώ λοιπόν, αν μέσα σ’ όλο αυτό τον ορυμαγδό, προτίθεστε να προβείτε σε άμεση ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών με τουλάχιστον 60 δόσεις που ζητούν οι άνθρωποι της αγοράς, ή αν θα συνεχίσετε να κάνετε αυτό που σας υπαγορεύει η τρόικα και ο κάθε «οικονομικός δολοφόνος» τύπου Τόμσεν. Η λογική της αγοράς λέει «μάζευε κι ας είν’ και ρώγες». Εσείς το μόνο που μαζεύετε είναι πτώματα από αυτούς που πέφτουν απ’ τα μπαλκόνια».

Ο κ. Κουικ αναφέρθηκε και στη διάταξη που είχε καταθέσει η κυβέρνηση Παπαδήμου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και περιείχε ρύθμιση 60 δόσεις για όλους χωρίς πλαφόν. «Την άλλη ημέρα μετά τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της σχετικής διάταξης πήρε τηλέφωνο τον υπουργό Οικονομικών ο Τόμσεν και είπε «γιατί κάνατε αυτή τη ρύθμιση χωρίς να με ρωτήσετε» και έφτασε στο έσχατο σημείο η Βουλή των Ελλήνων με εντολή του Τόμσεν να πάρει πίσω την υπογραφή της και αποφασίστηκε μια ρύθμιση που έκανε μια τρύπα στο νερό», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Κουικ.

Απαντώντας, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Μαυραγάνης αναγνώρισε το πρόβλημα υποσχέθηκε ότι θα διαχωριστεί το αδίκημα της φοροδιαφυγής σε αυτούς που συστηματικά φοροδιαφεύγουν και σε αυτούς που είναι οι οφειλέτες του δημοσίου όπως αναφέρθηκε ο κ. Κουικ , δεν ανέφερε τίποτε για το θέμα των κατασχέσεων και απλώς αναφέρθηκε ότι σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσειςΤου Καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου

Επιστρέφω σήμερα στο χθεσινό σχόλιό μου στα blogs με τίτλο «205 Χώρες θα παρελάσουν στο Λονδίνο αύριο!» καθώς διαπίστωσα ότι ο γνωστός αναλυτής δημοσιογράφος και αρθρογράφος του Βρετανικού Sky-News κ. Tim Marshall αναφέρεται σήμερα (όπως έκανα εγώ στο δικό μου σχόλιο στα ελληνικά blogs) στην πιθανότητα διπλωματικών προβλημάτων εφόσον οι Σκοπιανοί αποφασίσουν να παρελάσουν με καμιά πινακίδα τύπου «Republic of Macedonia» οπότε και μπορεί κανείς να υποθέσει πώς θα αντιδράσουν οι Έλληνες.

Επισύναψα δικό μου σχόλιο στο άρθρο του και τον ευχαριστώ που αναδεικνύει αυτή την περίπτωση ως πρώτο θέμα ζητώντας του ταυτόχρονα και ευγενικά να επιβεβαιώσει εάν υπήρξαν «ρατσιστικά» σχόλια από μία Γερμανίδα (και μάλιστα τη σημαιοφόρο της χώρας της» και μία Αγγλίδα αθλήτρια σχετικά με τους «ξυπόλητους και πεινασμένους Έλληνες αθλητές» όπως λέγεται σήμερα στο διαδίκτυο… (Για τους αγγλομαθείς παραθέτω το δικό μου σχόλιο όπως αναρτήθηκε στο Sky News στη στήλη του κ. Marshall)

Professor Piperopoulos
«Thank you Mr. Marshall for your comments focusing on the on-going political and diplomatic rivalry between my Homeland Greece and our FYROM neighbours.
If it is not asking too much of you, (I see you as a noted reporter and keen analyst who can do this) could you please check if it is trued that the German flag bearer and a British female athlete twitted remarks concerning the “barefooted and hungry Greek athletes?” I am asking you to check this because as you know and Sky News reported the Hellenic Olympic Committee cut off the Hellenic Olympic team the triple jump athlete Ms Voula Papachristou who twitted a joke abut the black illegal immigrants in Athens judged to be offensively racial! Thank you and please accept my sincere wishes for successful, safe and brilliant London 2012 Olympic Games».Το γράφουμε και το ξαναγράφουμε… Οι Έλληνες τραπεζίτες και ορισμένα μέλη της κυβέρνησης – υποχείριά τους «παίζουν» με τα λεφτά του ελληνικού λαού!

Η επιβεβαίωση έρχεται από την ίδια την Κομισιόν, η οποία είπε ότι ξεκινά έρευνα σε βάθος για το εάν η κρατική ενίσχυση που δόθηκε είναι σύμφωνη με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και αν οι συγκεκριμένες τράπεζες μέσω της βοήθειας αποκτούν “άδικο” πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού!

Με άλλα λόγια, πήγαν λεφτά (τα οποία ενέκρινε προσωρινά η ΕΕ ύψους 18 δισ. ευρώ προς τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες Εθνική, Alpha, ΑΤΕ και Πειραιώς), χωρίς να έχουν καν ανακοινωθεί οι όροι ανακεφαλαιοποίησης!

Η έγκριση έχει εξάμηνη ισχύ και όπως λέει η Κομισιόν, περιμένει από την Ελλάδα να παρουσιάσει το σχεδιασμό της για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της…


"Αιματηρές" περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και εφάπαξ ζητά η Τρόικα

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, διαφώνησε με τις θέσεις και τις εκτιμήσεις της Τρόικας και κάλεσε τους εκπροσώπους της να έχουν υπόψη τους ότι το πρόγραμμα που θα εισηγηθούν πρέπει να ακολουθεί το τρίπτυχο εξυγίανση, ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή, όπως ήταν και οι αποφάσεις των τελευταίων ευρωπαϊκών συμβουλίων.
Οι τεχνοκράτες της Τρόικας ολοκληρώνουν σήμερα τις διαβουλεύσεις τους για τους όρους παροχής οικονομικής βοήθειας στην Κύπρο από τον ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Η Τρόικα, η οποία εισηγείται αιματηρές περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και εφάπαξ συναντάήθηκε με την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ενώ δεύτερο κλιμάκιο θα έχει σε λίγο συνάντηση με τον Σύνδεσμο Εγκεκριμμένων Λογιστών. Στο επίκεντρο θα είναι ο εταιρικός φόρος.
Στις 3 το απόγευμα οι τεχνοκράτες της Τρόικας θα συναντηθούν με τη Διαπραγματευτική Πολιτική Ομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Διυπουργική Επιτροπή θα προτείνει άλλους τρόπους άντλησης κεφαλαίων, αφού η κυβέρνηση δεν συμφωνεί με τις περικοπές που εισηγείται η Τρόικα. Θα προτείνει τα μέτρα να είναι ήπιας μορφής και μακροχρόνια για να μην επαναληφθεί το φαινόμενο της Ελλάδας με τα συνεχή Μνημόνια.«Μη μας προκαλείτε», λέει ο Ερντογάν στους Κούρδους

Σε νέο μήνυμα του προς τους Κούρδους της Συρίας, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερτνογάν προειδοποίησε την άλλη πλευρά ότι η χώρα του δεν θα μείνει απλός παρατηρητής εάν εκείνη συνεχίσει τις προκλήσεις.

Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στις δράσεις Κούρδων της Συρίας που έχουν στενές σχέσεις με το κουρδικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΚΚ), το οποίο η Τουρκία, όπως και πολλές ακόμα χώρες –με σημαντικότερη τις ΗΠΑ- θεωρούν και αντιμετωπίζουν ως τρομοκρατικό.
Το μήνυμά του ήρθε μία ημέρα έπειτα από την ανακοίνωσή του ότι η παρέμβαση στη Συρία είναι «αδιαμφισβήτητο δικαίωμα» (της Τουρκίας), σε περίπτωση που η χώρα του απειληθεί.

«Δεν θα επιτρέψουμε στην τρομοκρατική οργάνωση να δημιουργήσει στρατόπεδα-βάσεις στη Β. Συρία και να μας απειλεί», δήλωσε ο Ερντογάν λίγο πριν αναχωρήσει για το Λονδίνο για να παραστεί στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σύμφωνα με τη Zaman, είπε επίσης πως, «ουδείς θα έπρεπε να προσπαθήσει να μας απειλήσει. Δεν θα υποκύψουμε σε προκλήσεις. Αντιθέτως, θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά της τρομοκρατίας».

Τι σημαίνει, όμως, αυτή η δήλωση του τούρκου πρωθυπουργού; Προφανώς η δήλωση αυτή καθεαυτή δημιουργεί αυθαίρετα «προϋπόθεση» στρατιωτικής επίθεσης από την πλευρά της Τουρκίας στην Συρία, με αφορμή τους Κούρδους που άρχισαν να δημιουργούν πυρήνες στο βόρειο – ανατολικό τμήμα της Συρίας. Προειδοποιεί, λοιπόν, ο Ταγίπ Ερντογάν για στρατιωτική παρέμβαση εκ μέρους της Άγκυρας, ενώ στην πραγματικότητα νιώθει την Κουρδική (και όχι Συριακή) απειλή μέσα στην ίδια του την χώρα. Γνωρίζει πως η δημιουργία του Κουρδιστάν είναι προ των πυλών και απειλεί με επίθεση κατά της Συρίας, για να σταματήσει –έστω και προσωρινά- αυτή την κίνηση.
Ταυτόχρονα, όμως, ο τούρκος πρωθυπουργός δημιουργεί μία «λογική» επίθεσης κατά της Συρίας, για να στείλει το μήνυμα προθυμίας του για εξυπηρέτηση της Δύσης, ευελπιστώντας πως θα του δοθεί κάποιο «κομμάτι» της βόρειας Συρίας ή πως θα έχει κάποια άλλη αντιπαροχή, εκτός Συρίας.

Το μήνυμα του Ερντογάν, λοιπόν, είναι καθαρά πολιτικό και αποσκοπεί στην δημιουργία εντυπώσεων μίας ισχυρής Τουρκίας, τη στιγμή που ο στρατός της Τουρκίας έχει ηττηθεί από τους Κούρδους μέσα στην τουρκική επικράτεια! Μάχη εντυπώσεων, ουσίας και δημιουργίας πολιτικών συμμαχιών για την απόκτηση – προσάρτηση νέων εδαφών στην Τουρκία; Είναι σαφές πως ο πρωθυπουργός της Τουρκίας δεν αποσκοπεί σε λίγα οφέλη. Ο χαρακτήρας του έχει αποδείξει –κατ’ επανάληψη- στο παρελθόν, πως στοχεύει στα το δυνατόν περισσότερα. Και η περίπτωση της Συρίας, αποτελεί για τον ίδιο και την τουρκική εξωτερική πολιτική, μία λαμπρή ευκαιρία ανάκτησης του χαμένου γοήτρου και των γεωπολιτικών αστοχιών που επέφερε η πολιτική Νταβούτογλου.


Πληροφορίες από "Πρώτο Θέμα"


Της Ζέζας Ζήκου

Η καθυστερημένη αλήθεια για τη συνταγή του Μνημονίου -έστω και με τα γενναία μισόλογα του Παναγιώτη Ρουμελιώτη- είναι σκληρή. Τώρα, και αυτοί που το υπέγραψαν και αυτοί που το ψήφισαν στη Βουλή (και όσοι υποστήριξαν το έγκλημα) φαίνεται ότι αρχίζουν να το «μετανιώνουν», αλλά δεν το ομολογούν. Απλώς ο κ. Ρουμελιώτης το τόλμησε... Δηλαδή, δήλωσε ότι το πρόγραμμα σωτηρίας της Ελλάδας ήταν από την αρχή σχεδιασμένο για να… αποτύχει και να οδηγήσει τη χώρα στον γκρεμό!

Κυβέρνηση και χώρα έχουν μετατραπεί σε εκτελεστές των μέτρων που έχουν προσδιοριστεί από μη εκλεγμένους από τον ελληνικό λαό ξένους τεχνοκράτες και γραφειοκράτες του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και οι «ρωγμές» στο κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, διευρύνονται ραγδαία. Το δίλημμα «Μνημόνιο ή χρεοκοπία» άνοιξε τον δρόμο... Οι «βάρβαροι» του ΔΝΤ δεν ήταν απλώς «μια κάποια λύσις», ήταν η μοναδική. Πώς, λοιπόν, να περιμένει κάποιος ότι η αντιμετώπιση της οικονομικής κατάρρευσης θα έλθει από πολιτικούς «ρεαλιστές»; Αφού, λοιπόν, επί τριάντα οκτώ χρόνια το πολιτικό σύστημα δεν μπόρεσε να αναλάβει το πολιτικό κόστος του ρεαλισμού, το ανέθεσε στην τρόικα.

Οι τρεις «βρώμικες» λέξεις -default, devaluation, deflation- πτώχευση, υποτίμηση του ευρώ, αποπληθωρισμός με εσωτερική υποτίμηση - «αποσταθεροποίησαν» την Ελλάδα. Και επειδή ελληνική πτώχευση δεν συνέφερε στους πιστωτές μας και η υποτίμηση λόγω ευρώ ήταν αδύνατη, η εσωτερική υποτίμηση ήταν η μόνη αποτελεσματική θεραπεία που «πούλησαν» στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου με το διαβόητο Μνημόνιο. Ηταν η μόνη αποδεκτή θεραπεία για τους ξένους δανειστές μας, η μείωση μισθών, συντάξεων, βύθιση της οικονομικής δραστηριότητας του βιοτικού επιπέδου, ανεργία και φτώχεια.

Για να είμαστε ακριβείς, η Ελλάδα έχει ξεφύγει προσωρινά από τον κίνδυνο μιας επαχθούς στάσης πληρωμών, αλλά η σωτηρία -η διάσωση της ελληνικής οικονομίας- παραμένει εκκρεμής και εξαρτώμενη πλήρως από τους δανειστές μας. Και τώρα επεξεργάζονται το νέο Μνημόνιο για το 2013/14. Είναι πασίδηλο ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει... τρίτο και τέταρτο Μνημόνιο, με δανεισμό που διαρκώς θα διογκώνει το χρέος και με ύφεση που θα βουλιάζει όλο και βαθύτερα τη χώρα. Είναι επίσης φανερό ότι η οποιαδήποτε διέξοδος από τον κλειστό βρόχο της λιτότητας-ύφεσης δεν υπάρχει στον ορίζοντα. Αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες φοβούνται να αντιμετωπίσουν ριζοσπαστικά την κρίση των εθνικών χρεών: αγοράζουν χρόνο και μεταθέτουν τις λύσεις για αργότερα. Εκεί θα έλθει η στιγμή της αλήθειας, και για εμάς και για τους έξω.

Αναμφίβολα, το ελληνικό κράτος είναι υπερχρεωμένο, αναποτελεσματικό, αναξιόπιστο, διεφθαρμένο. Οι αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας είναι δομικές και είναι χρόνιες. Τις γνωρίζουμε όλοι, αλλά τώρα συνειδητοποιούμε ραγδαία και επώδυνα ότι θα πτωχεύσουμε, θύματα δόλιου και ανίκανου πολιτικού συστήματος κυβέρνησης Παπανδρέου. Οι εξουσίες και οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί του συστήματος μέχρι πότε θα χρησιμοποιούν τα μεγάλα ψέματα σαν όχημα για τις μισές αλήθειες;

Ο «Τιτανικός» συνεχίζει την πορεία του μαζί με όλη τη μιζέρια φορτώνει στην κοινωνία με τα πρόσθετα σκληρά μέτρα για εισοδήματα, φόρους, ασφαλιστικό, κύριες και επικουρικές συντάξεις, δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, και με ιδιωτικοποιήσεις της περιουσίας του κράτους. Οι όροι που συνοδεύουν τα δάνεια των Μνημονίων κλονίζουν τις κοινωνίες. Αλλά, οι νόμοι της οικονομίας, όπως και οι νόμοι της φυσικής, ισχύουν παντού. Οντως, καμία κυβέρνηση δεν επιθυμεί να σωρεύει χρέη και όλες μαζί πρέπει να εξασφαλίσουν μια απατηλή και δυσνόητη ισορροπία, καθησυχάζοντας τις αγορές και συντηρώντας την ανάπτυξη. Ομως, κάθε φορά που μια κρίση χρέους απειλούσε την οικονομία, οι κεντρικές τράπεζες μείωναν τα επιτόκια. Η προοπτική αυτών των σωστικών παρεμβάσεων μείωνε τους κινδύνους που απέρρεαν από τον νέο δανεισμό. Ωστόσο, τώρα, το μείζον πρόβλημα είναι το πώς θα αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Οπως η Ελλάδα σήμερα, έτσι και η Αργεντινή στα τέλη της δεκαετίας του ‘90 όφειλε πολύ περισσότερα χρήματα από όσα μπορούσε ποτέ να αποπληρώσει. «Δεν έχετε να πληρώσετε; Δώστε μας τα πετρέλαια. Πουλήστε τις τηλεπικοινωνίες, την ύδρευση, τις αερογραμμές, τη συγκοινωνία, το φυσικό αέριο», ο ωμός εκβιασμός. Η κυβέρνηση Μένεμ τούς τα έδωσε όλα. Και βρέθηκε η Αργεντινή στην παράδοξη κατάσταση να έχει πουλήσει τα πάντα και το χρέος της να αυξάνεται αντί να μειώνεται! Και ήρθε το χάος. Τι μας θυμίζει αυτό;
Οι «αγορές» ως «μιγαδικός» Ιούλιος Καίσαρ

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Διαβάζοντας τις προάλλες μια συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη, από τους πιο ενδιαφέροντες και ευρηματικούς ‘Ελληνες οικονομολόγους, είδα μπροστά μου να παρουσιάζεται ανάγλυφη η εικόνα μιας γιγαντιαίας επιχείρησης καταστροφής του ευρώ. Αλλά ο οικονομολόγος μας κατέληγε τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν συνωμοσίες, ότι κανείς δεν προκαλεί αυτά που συμβαίνουν! Το σύστημα, οι παίκτες είναι καλοί, αλλά για κάποιο λόγο δεν συμπεριφέρονται έξυπνα. Θυμήθηκα έναν φίλο μου, πούπαθε έμφραγμα, είχε όλα τα συμπτώματα, αλλά επειδή έχει μεγάλη υποβλητική ικανότητα, κατάφερε να πείσει τέσσερις γιατρούς να τον αφήσουν να κυκλοφορεί ελεύθερος. ‘Ενας μάλιστα από αυτούς, καρδιολόγος στην ειδικότητα, αφού τον εξέτασε, του είπε κατάπληκτος: «Περίεργο. ‘Εχεις όλα τα συμπτώματα του εμφράγματος!» Φυσικά τα είχε, γιατί είχε και το έμφραγμα.

‘Ολοι γνωρίζουμε εξ εμπειρίας ότι οι «συνωμοσίες», η ανάληψη δηλαδή μυστικής δράσης που δεν ανακοινώνεται, είναι, δυστυχώς, ψωμοτύρι στις ανθρώπινες και δημόσιες σχέσεις. Κάποιας μορφής συνωμοσία κάνουν ακόμα και οι γονείς για να φάει το παιδί τους το φαί, οι γυναίκες με τους άντρες τους και τούμπαλιν. Οποιοσδήποτε φοιτητής ιστορίας έχει διαβάσει τουλάχιστο για εκατό συνωμοσίες με μεγάλες συνέπειες, από το πρώτο τρίμηνο κιόλας της σχολής.

Λίγες εβδομάδες μετά την «πολιτικά ορθή» αποδοκιμασία της «συνωμοσιολογίας» από τον κ. Βαρουφάκη, οι υπεύθυνοι της τράπεζες Barclays, που διευθύνεται από ένα κλάδο της «δυναστείας» Ρότσιλντ, όπως επεσήμανε ένας άλλος, πολύ ενδιαφέρων συγγραφέας, ο κ. Παναγιώτου, κατηγορούντο για τη χειραγώγηση του διατραπεζικού επιτοκίου Libor, δηλαδή της παγκόσμιας οικονομίας! Εκεί που βρισκόμαστε, το περίεργο δεν είναι ότι τον χειραγωγούσαν, είναι μάλλον ότι βρέθηκε αρχή να ερευνήσει το θέμα.

Τις προάλλες συζητούσα με έναν πρώην Υπουργό Οικονομικών, με μεγάλη διεθνή εμπειρία και σχέσεις. Μούλεγε ότι ούτε ο Ομπάμα, ούτε η Μέρκελ ούτε ο Πούτιν θέλουν την καταστροφή του ευρώ. Πιστεύεις ότι αυτό αφορά όλους τους παίκτες, δηλαδή και το επίπεδο Ρότσιλντ, Ροκφέλερ και δε ξέρω ποιού άλλου; επέμεινα εγώ. Μου φάνηκε ότι δυσαρεστήθηκε από την ερώτηση, προτίμησε όμως να προστατεύσει την αυτοεικόνα του: «Αυτοί θέλουν την καταστροφή του ευρώ», απάντησε κατηγορηματικά. Μόνο μια συστηματική γνώση και ανάλυση των ενεργειών των κέντρων του χρηματιστικού κεφαλαίου μπορεί βέβαια να δώσει σοβαρή ένδειξη για το σχέδιο που πιθανώς ακολουθούν.

Ακόμα κι αν δεχθούμε ότι δεν υπάρχει εξ αρχής σχέδιο για πολλά από όσα γίνονται, η ίδια η διαδικασία θα το συγκροτήσει. Ο αναλυτής ή ιστορικός που θέλουν να μάθουν αν ένα γεγονός προκαλείται από «αντικειμενικά αίτια» ή από «υποκειμενικά σχέδια», βρίσκεται στη θέση του φυσικού που καλείται να απαντήσει στο ερώτημα αν το φως είναι κύμα ή σωμάτιο. Και τα δύο, ήταν η απάντηση της Φυσικής. Το τυχαίο εναλλάσσεται με το αναγκαίο, η τάξη με την αταξία, τα πάντα ρει, όπως δίδασκε ο Ηράκλειτος, αλλά η ίδια η αρχή που διατύπωσε μοιάζει, παραδόξως, αμετάβλητη!

Στις μέρες μας, η «πολιτική ορθότητα» υποστηρίζει ότι «δεν γίνονται συνωμοσίες» και επιδιώκει να χαρακτηρίσει «γραφικούς», «παρανοϊκούς», ανάξιους να ληφθούν σοβαρά υπόψιν όσους υποστηρίζουν ότι γίνονται τέτοιες συνωμοσίες και ότι μπορεί να έχουν τεράστια πολιτικά αποτελέσματα. Συχνά είναι όντως παρανοϊκοί αυτοί που υιοθετούν άκριτα κάθε είδος συνωμοσιολογικής ερμηνείας. Είναι αναντίρρητα πιο εύκολο να αποδίδεις ένα αποτέλεσμα σε μια εύλογη θεωρία συνωμοσίας, παρά να κάνεις την επίπονη δουλειά που χρειάζεται η τεκμηρίωση μιας σχέσης αιτίου και αιτιατού. Η ηγεσία του ΚΚΕ π.χ. αποδίδει συστηματικά στη μυστηριώδη δράση του εχθρού και όχι στα δικά της σφάλματα τις πολιτικές κακοτυχίες της. Μια από τις τραγικότερες πτυχές του σταλινικού κομμουνισμού ήταν η περιγραφή (και εκτέλεση) των διαφωνούντων με την ηγεσία ως «πρακτόρων». Αυτά όμως δεν σημαίνουν βέβαια ότι δεν υπάρχουν συνωμοσίες και πράκτορες!

‘Ενας πρώην αρχηγός ευρωπαϊκού κράτους, με τον οποίο είχα κάποτε την τύχη να συνομιλήσω, μου είπε: «Δεν πρόκειται ποτέ να το πω, αλλά πιστεύω ότι κάποιοι τομείς του αμερικανικού κράτους και της κυβέρνησης άφησαν να γίνει η επίθεση κατά των δίδυμων πύργων, για να δικαιολογήσουν τους πολέμους στη Μέση Ανατολή». Δεν υπάρχει ασφαλώς απόδειξη για κάτι τέτοιο, υπάρχει όμως ένα βουνό ενδείξεις. ‘Ισως για να μη ληφθούν σοβαρά υπόψιν ή διερευνηθούν δεόντως, αναπτύχθηκαν μια σειρά ευφάνταστες, αλλά βλακώδεις θεωρίες, ότι δεν υπήρχαν αεροπλάνα, ότι ήταν εικονική η εικόνα των πληττόμενων πύργων που είδαμε στην τηλεόραση, ότι δεν χτυπήθηκε ποτέ το Πεντάγωνο κλπ. Οι περισσότεροι λογικοί άνθρωποι τις απέρριψαν ορθώς, ευθύς εξ αρχής, μόνο που η σχετική φασαρία άμβλυνε την όποια απαίτηση μιας σοβαρής διερεύνησης, που βεβαίως θα ήταν, ούτως ή άλλως, πολύ δύσκολο να γίνει στη χώρα που περιμένει ακόμα να μάθει ποιος εκτέλεσε τον Πρόεδρο Κένεντι και τον αδελφό του! Είναι αυτό που ένας φίλος ονομάζει «συνωμοσία των συνωμοσιών», μια προσπάθεια δηλαδή να παρουσιασθούν με γελοίο τρόπο σοβαρά πράγματα, ώστε να «καούν» προκαταβολικά.

Αν υπάρχουν κάμποσοι μουρλοί, που αποδίδουν οτιδήποτε σε συνωμοσία, οι παγίως εξορκίζοντες τις συνωμοσίες υπερασπίζονται ουσιαστικά την υποτιθέμενη καλή φύση των πολύ μικρών μειοψηφιών που είναι τα πραγματικά αφεντικά του κόσμου, που κρατάνε σφιχτά στα χέρια τους τον πλούτο και την εξουσία, μην αφήνοντας συνήθως ούτε ψίχουλα στους υπηκόους και υποτακτικούς τους. Πρέπει κανείς να είναι εξαιρετικά ανόητος για να πιστεύει αίφνης ότι οι πόλεμοι σε Λιβύη και Συρία γίνονται εξαιτίας αυθόρμητης λαϊκής εξέγερσης, στην οποία οι ευαίσθητες δυτικές δημοκρατίας παρέχουν υποστήριξη. Παραδόξως, οι ίδιες αυτές δημοκρατίες δεν είπαν τίποτα όταν ο στρατός της φίλης τους, ελάχιστα δημοκρατικής Σαουδικής Αραβίας μπήκε στο Μπαχρέιν και κρέμασε τους ηγέτες της εξέγερσης. Οι πόλεμοι και οι γενικότερες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ακολουθούν συγκεκριμένη πορεία, απολύτως προκαθορισμένη στις γενικές γραμμές. Το σχέδιο έχει πολύ νωρίτερα εξηγηθεί αναλυτικά από Ισραηλινούς και Αμερικανούς στρατηγικούς σχεδιαστές, δεν υπάρχει τίποτα κρυφό, μόνο που οι μεγάλες εφημερίδες του δυτικού κόσμου δεν θεωρούν σκόπιμο να τα αναφέρουν. Το γεγονός ότι οι εξελίξεις παρουσιάζονται αποσπασματικά στον δυτικό τύπο, με τη μορφή δήθεν τυχαίων γεγονότων, που προκαλούνται από εκρήξεις λαϊκής δυσφορίας κατά των τελευταίων εναπομεινάντων ανεξαρτήτων καθεστώτων, δεν αποδεικνύει τόσο την πρόοδο της ανθρώπινης βλακείας, όσο αυτή του ολοκληρωτισμού στις μέρες μας.

Η ανθρωπότητα, με τη μορφή που τη ξέρουμε κατά την περίοδο που ονομάζουμε Ιστορία, διανύει πιθανώς τον τελευταίο αιώνα της ύπαρξής της. ‘Ενας νέος ολοκληρωτισμός, με επίκεντρο την κυριαρχία του Χρήματος, που κάπως προφητικά διείδε ο Μαρξ στα Γκρούντρισσε, αν και δίνοντάς του μόνο «αντικειμενική» υπόσταση. Αλλά η κυριαρχία έχει πάντα ένα υποκείμενο και το Χρήμα ως συγκεντρωμένη δύναμη μοιάζει, θα λέγαμε, με «μιγαδικό» Αυτοκράτορα. Τον ολοκληρωτισμό αυτό περιέγραψαν ως δυνατότητα «μαύροι προφήτες» (Ζαμιάτιν, ‘Οργουελ, Χάξλευ) και είναι πιθανώς ante portas, αν καταφέρει να νικήσει τον ανθρωπισμό. Μπροστά του, τα έργα του Χίτλερ ή άλλων Δικτατόρων θα μοιάζουν αστειότητες, έργο αλχημιστών μπροστά στη Χημεία. Η επικράτησή του θα μας πάει σε έναν «αιώνα των καταστροφών», που υποδεικνύουν άλλωστε η Φουκουσίμα, η Μέση Ανατολή, η Ελλάδα και η κρίση της ΕΕ. Από κει και πέρα μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι θέλει, ακόμα και μια Δικτατορία των Μηχανών σε έναν μισοκατεστραμμένο πλανήτη. Θα είχε μεγάλη σημασία για τον ανθρώπινο πολιτισμό αν, επιστήμονες και διανοούμενοι, αντί να δωροδοκούνται με τιμές και επιδοτήσεις, ασχολιόντουσαν σοβαρά, συστηματικά, επιστημονικά με την τεκμηρίωση των προόδων που έχουν γίνει στη μακροχρόνια, μυστική, καθαρά συνωμοτική προσπάθεια οικοδόμησης αυτού του νέου ολοκληρωτισμού, που χρησιμοποιεί μαζικά όλες τις εκπληκτικές προόδους των θετικών και κοινωνικών επιστημών κατά τον τελευταίο αιώνα. Είναι μια δουλειά που καθυστέρησε απελπιστικά.

Μιλήσαμε για «μιγαδικό αυτοκράτορα», εμπνεόμενοι από μια ιδέα του Ζαμιάτιν. Δεν μπορούμε να φανταστούμε έναν μιγαδικό αριθμό, όπως μπορούμε να φανταστούμε έναν θετικό ή αρνητικό αριθμό, μπορούμε όμως να εικάσουμε την ύπαρξή του γιατί πρέπει να υπάρχει τετραγωνική ρίζα των αρνητικών αριθμών. ‘Όπως δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τη ραδιενέργεια με καμία από τις αισθήσεις μας, μπορούμε όμως να την αντιληφθούμε από το θανατηφόρο αποτέλεσμά της.

Διαφθορά και ατιμωρησία στο Δημόσιο βλέπει και πάλι ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής για το 2011. Στην έκθεση του που αναμένεται να κοινοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, θα περιλαμβάνονται κακοδιοίκηση σε δημόσιες υπηρεσίες, συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, άφεση αμαρτιών για τους επίορκους δημόσιους λειτουργούς, αλλά εφοριακοί που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας της διαφθοράς.

Τα περισσότερα περιστατικά διαφθοράς σχετίζονται με παραβάσεις καθήκοντος, συναλλαγές δημόσιων λειτουργών κάτω από το τραπέζι και ελλιπή ή αδικαιολόγητα «πόθεν έσχες». Κοινό χαρακτηριστικό των περισσότερων πειθαρχικών αποφάσεων είναι η απαλλαγή ή μη επιβολή της προσήκουσας σε σχέση με τη βαρύτητα των παραπτωμάτων ποινής.

Σύμφωνα με το vima.gr οι υποθέσεις που εξετάστηκαν σε δεύτερο βαθμό, ύστερα από παρέμβαση του κ.Ρακιντζή, είναι αυξημένες περίπου κατά 10% συγκριτικά με πέρσι, στοιχείο που καταδεικνύει την εντατικοποίηση των ελέγχων αλλά και τη διατήρηση των προβλημάτων κακοδιοίκησης.

Χαρακτηριστικό είναι πως ο γενικός επιθεωρητής άσκησε ένσταση κατά 185 πρωτόδικων πειθαρχικών αποφάσεων καθώς ήταν υπερβολικά επιεικείς ή η αιτιολόγησή τους ανεπαρκής.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση εφοριακού στη ΔΟΥ Τρικάλων, ο οποίος από το 1995 ώς το 2006 εξέδιδε χρηματικά εντάλματα πληρωμής για την εξόφληση δανείων ή λογαριασμών στους δήμους Φαρκαδόνας και Πιαλείων, τα οποία όμως ουδέποτε απέδωσε. Έτσι, ιδιοποιήθηκε περίπου 175.000 ευρώ. Το πειθαρχικό παρελθόν του ήταν πλούσιο, αφού σε βάρος του εκκρεμούσε και άλλη πειθαρχική δίωξη για υπεξαίρεση σε παράβολα Δημοσίου (ΚΤΕΟ) αξίας 22.000.000 δρχ. Στον υπάλληλο είχε αρχικώς επιβληθεί η ποινή της προσωρινής παύσης έξι μηνών.

Σε άλλη περίπτωση, εφοριακός στην Αθήνα απαίτησε 100.000 ευρώ για να μην καταχωρηθεί φορολογική παράβαση σε επιχείρηση. Το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό του επέβαλε προσωρινή παύση έξι μηνών, ενώ τελικά απολύθηκε από το δευτεροβάθμιο.

Προϊστάμενος του Τμήματος Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης στην Πελοπόννησο παρέδωσε σε εταιρεία επιταγές 230.000 ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει την επιχορήγηση της επένδυσης, χωρίς να ελέγξει το σχετικό φάκελο. Σε άλλη υπόθεση, ο ίδιος εξέδωσε επιταγή ποσού 467.300 ευρώ ως προκαταβολή της προβλεπόμενης επιχορήγησης (50%), παρά το γεγονός ότι ήταν ελλιπή τα δικαιολογητικά. Αρχικά του είχε επιβληθεί η πειθαρχική ποινή της προσωρινής παύσης έξι μηνών με πλήρη στέρηση αποδοχών.

Υπάλληλος του ΙΚΑ ΕΤΑΜ Θήρας απαλλάχθηκε από πειθαρχικό παράπτωμα, αν και χορηγούσε βεβαιώσεις μη οφειλής σε επιχειρήσεις που δεν είχαν πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές.

Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του ΕΟΤ απαλλάχθηκε από το πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό, αν και με πράξεις ή παραλείψεις του από το 2006 έως το 2010 συνέβαλε στην πρόκληση οικονομικής ζημίας σε βάρος του ΕΟΤ (από την υπογραφή δελτίων τουρισμού) και στη δημιουργία υποχρεώσεων σε βάρος του. Στην υπόθεση εμπλέκονται και άλλοι υπάλληλοι και ο Γενικός Επιθεωρητής άσκησε ένσταση.

Σχεδόν το 70% των σοβαρών πειθαρχικών παραπτωμάτων έχει τελεσθεί από «παλιούς» υπαλλήλους με α' βαθμό και αρκετά χρόνια υπηρεσίας (τουλάχιστον 20-25), ενώ πολλοί κατέχουν θέσεις ευθύνης (προϊστάμενοι τμημάτων κ.ά.).

Οι υπάλληλοι ενέκριναν επιδοτήσεις τουριστικών μονάδων, αν και οι επιχειρηματίες προσκόμιζαν πλαστές εγγυητικές επιστολές. Μάλιστα, φέρεται να έχουν αποδεχθεί τρεις πλαστές εγγυητικές επιστολές, ύψους 8 εκατ. ευρώ από υποψήφιους επενδυτές. Ο Γενικός Επιθεωρητής σε συνεργασία με το Σώμα Επιθεωρητών διερεύνησαν με ποιο τρόπο παραβιάζονταν οι διαδικασίες προτεραιότητας για την εξέταση των φακέλων, ώστε να επισπευσθούν οι επιδοτήσεις στους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες.Ο εκβιασμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τη διακοπή δανεισμού με εγ­γύηση τα ομόλογα του ελ­ληνικού Δημοσίου μέχρι το «πόρισμα» της τρόικας είναι η άμεση χρηματοπι­στωτική απειλή υπό την οποία η κυ­βέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί την πίεση για άμεση λήψη των μέτρων ύψους 11 δισ.

Όμως η μεγαλύτερη πίεση ασκείται από το ενδεχόμενο να μην εκταμιευ­θεί η δόση των 31 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για να πληρωθούν κάποια παλαιό­τερα χρέη.

Με την «επαναδιαπραγμάτευση» και την «επιμήκυνση» να αποκλείο­νται διά ροπάλου,ο μόνος δρόμος που μέ­νει ανοιχτός για την κυβέρνηση στην αμαρτωλή σχέση της Ελλάδας με την τρόικα είναι η... συμμόρφωση.

Η κυβέρνηση Σαμαρά πράγματι κά­νει αυτό που της υποδεικνύουν: συμμορφώνεται χωρίς αντιρρήσεις. Ως εκ τούτου, εκτός από την αφόρητη πίεση, εισπράττει και τα εύσημα. Χαρακτηρι­στική περίπτωση το editorial (κοινώς, το «σημείωμα του εκδότη») στους «Financial Times», την περασμένη Πέ­μπτη, το οποίο, μεταξύ άλλων, ανέφε­ρε:

«Σε μεγάλο βαθμό τα εύσημα για την απόφαση να ανασταλεί το αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση θα πρέ­πει να δοθούν και στον τεχνοκράτη υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Μέχρι τώρα ο κ. Στουρνάρας δείχνει διατεθειμένος να πει την αλήθεια στους πολιτικούς. Αυτή είναι μία ευπρόσδεκτη αλλαγή για τη χώρα, που αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις από την πολυετή παρουσίαση ψεύτικων οικο­νομικών στοιχείων».

Αναφερόμενο παρακάτω στην εκ­κρεμότητα των 3,5 δισ. ευρώ που απο­μένει να τιμολογηθούν προκειμένου να συμπληρωθούν τα μέτρα των 11,5 δισ. του μεσοπρόθεσμου, το ίδιο άρ­θρο αναφέρει:

«Μένει, όμως, το ερώτημα του πώς θα βρεθούν τα υπόλοιπα 3-4 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αρχίσει μετο σύστημα Υγείας, όπου μπορούν να γίνουν περικοπές με συγχωνεύσεις νοσοκομείων και επιπλέον μείωση της σπατάλης στο σύστημα προμηθειών φαρμάκων και εξοπλισμού.

Η Αθήνα θα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει έναν νέο γύ­ρο οριζόντιων και μη στοχευμένων πε­ρικοπών στους μισθούς, αλλά δεν θα πρέπει να αποκλείσει το ενδεχόμενο σημαντικών μειώσεων εάν αποδειχθεί ότι τα μέτρα είναι ανεπαρκή».

Κάπως έτσι η «ναυαρχίδα» των αγο­ρών, στο κεντρικό της άρθρο, προσδιορίζει την περαιτέρω πορεία της συγκυβέρνησης:

◆ Ήδη γνωρίζουμε ότι θα συντρίψει τις συντάξεις και τα εφάπαξ.

◆ Ήδη γνωρίζουμε ότι θα μειώσει το«κράτος»κατά το ένα τρίτο κλεί­νοντας οργανισμούς και απολύοντας, προκειμένου να καλύψει τις 15.000 απολύσεις που ορίζει η τρόικα για φέ­τος και τη συνολική μείωση των δημο­σίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015.

◆ Τώρα, πρώτα μαθαίνουμε από τους «Financial Times» και ύστερα γίνεται είδηση στην Ελλάδα ότι η ήδη παρα­παίουσα Υγεία θα υποστεί κι άλλες μεγάλες περικοπές.

◆ Ακόμη μαθαίνουμε ότι, παρόλο που η κυβέρνηση αρνείται επισήμως ότι θα λάβει νέα μέτρα μέσα στο 2012, θα υποκύψει στη δεδηλωμένη απαί­τηση της τρόικας για νέες μειώσεις στους μισθούς, και μάλιστα «σημαντι­κές», ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα. Αρκεί τα μέτρα των 11,5 δισ. να απο­δειχθούν... ανεπαρκή. Κάτι που είναι απολύτως βέβαιο ότι θα συμβεί αμέ­σως μόλις ληφθούν, και μάλιστα με τη σφραγίδα της έκθεσης της τρόικας...

Σε ποιο περιβάλλον όμως θα έλθει αυτό το τσουνάμι των περικοπών σε όλα τα επίπεδα;Επίκαιρη ερώτηση για τα νέα μέτρα που σχεδιάζονται μετά την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα κατέθεσε στην Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει μειωτικούς χαρακτηρισμούς για τα στελέχη της τρόικας λέγοντας ότι είναι «χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι και απολύτως αποτυχημένοι σε όλες τις προβλέψεις τους» που «επιμένουν στην καταστρεπτική μνημονιακή πολιτική και ζητούν επιτάχυνση του Μνημονίου».

Με αυτό τον τρόπο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δίνει τον τόνο για την μάχη που θα ξεκινήσει στη Βουλή με αφορμή τις απαιτήσεις της τρόικας για τη λήψη νέων μέτρων. Στην επίκαιρη ερώτησή του προς τον Πρωθυπουργό ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι «η επιστροφή της Τρόικα στην Αθήνα συνοδεύεται από νέες απαιτήσεις και νέους εκβιασμούς για λήψη επώδυνων μέτρων. Με τις ιδεολογικές εμμονές, οι εκπρόσωποι της Τρόικα, συνεχίζουν το ίδιο καταστροφικό «μονόδρομο» που έχει φέρει ένα βήμα πριν το κοινωνικό κραχ, όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά όλες τις χώρες του Νότου» και συμπληρώνει «η συνταγή τους, ακραία λιτότητα και εσωτερική υποτίμηση, οδηγεί σε μεγαλύτερη ύφεση, σε ποιο μεγάλα ποσοστά ανεργίας και φτώχειας».

Τα βέλη του κ. Τσίπρα στρέφονται και προς τους κκ Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη και στην ερώτησή του επισημαίνει ότι «σε αυτή την αντίληψη κινείται και η τρικομματική κυβέρνηση της χώρας, αφού αναγνωρίζει ως ιδιοκτησία της το Μνημόνιο και τους εφαρμοστικούς του νόμους και σκοπεύει να προχωρήσει στην υλοποίηση τους και με το παραπάνω» για αυτό ρωτά τον πρωθυπουργό:

«Έχει συμφωνήσει σε νέες επώδυνες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, επιδόματα και το ετήσιο πλαφόν 1500 ευρώ στις ιατροφαρμακευτική περίθαλψη; Μετά την ομολογία του κ. Ρουμελιώτη ότι το ΔΝΤ γνώριζε από την αρχή ότι το πρόγραμμα θα αποτύχει παταγωδώς εξακολουθεί να επιμένει στην πιστή εφαρμογή του εκ μέρους της χώρας; Γιατί δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλία σε συνεργασία με τις ηγεσίες των χωρών του ευρωπαικού Νότου, για μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, όπου θα τεθούν επί τάπητος όλα τα μεγάλα προβλήματα που αφορούν στην Ε.Ε;».