Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

5 Ιουλ 2012

Κατάργηση του νόμου Ραγκούση για την απόκτηση της Ελληνικής Ιθαγένειας ζητούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, οι οποίοι θα καταθέσουν σχετική πρόταση νόμου, τη Δευτέρα.

Την κατάργηση του ίδιου νόμου έχει ζητήσει και η Χρυσή Αυγή η οποία έχει καλέσει τον Πρωθυπουργό να τηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και προαναγγέλλει κατάθεση σχετικής πρόταση νόμου.

Όπως έγινε γνωστό σήμερα, την πρόταση νόμου των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα την υπογράφουν και οι 20 βουλευτές του κινήματος με επικεφαλής τον πρόεδρο Πάνο Καμμένο.

Σημειώνεται πως ο νόμος για την ιθαγένεια, όταν ψηφιζόταν, είχε θεωρηθεί μια συντηρητική υπαναχώρηση του ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με ο προοδευτικότερο νομοσχέδιο που είχε προτείνει αρχικά ο κ. Ραγκούσης.

Στην τελική μορφή του, είχαν γίνει αρκετές υποχωρήσεις και τροποποιήθηκαν προς το αυστηρότερο οι όροι απόκτησης ιθαγένειας, προκειμένου να επιτευχθεί ευρύτερη λαϊκή συναίνεση.

Ας σημειωθεί πως η ΔημΑρ, μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού, είχε αρχικά εναντιωθεί στην κατάργηση του νόμου Ραγκούση.

Κάθετα αρνητικός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και το ΚΚΕ.

Τα βασικότερα σημεία της πρότασης νόμου των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι:

-Αυστηριοποίηση των τυπικών και ουσιαστικών προϋποθέσεων των διατάξεων περί απόκτησης ιθαγένειας και μάλιστα σε σχέση με τα όσα ίσχυαν πριν από την ψήφιση του νόμου Ραγκούση.

-Κατάργηση του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών στις εκλογές για την αυτοδιοίκηση.

-Τροποποίηση του άρθρου 72 του νόμου 3886/2005 περί «εισόδου, διαμονής και κοινωνικής ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών στην ελληνική επικράτεια».

-Εισαγωγή και νομοθέτηση για πρώτη φορά της έννοιας της ποσόστωσης επί του συνολικού πληθυσμού της χώρας για απόκτηση τίτλου «νόμιμης διαμονής» και με τις προϋποθέσεις της οικονομικής και κοινωνικής βιωσιμότητας.

-Στις παραγωγικές σχολές των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων θα εισάγονται μόνο όσοι έχουν την ελληνική ιθαγένεια όπως προβλεπόταν πριν τεθεί σε ισχύ ο νόμος Ραγκούση

Πηγή


Το ΝΑΤΟ άρχισε ασκήσεις του πολεμικού Στόλου στις ακτές της Συρίας

Ναυτική μοίρα πολεμικών πλοίων χωρών του ΝΑΤΟ άρχισε τη διεξαγωγή γυμνασίων στην Ανατολική Μεσόγειο, σε σχετική εγγύτητα με τα σύνορα της Συρίας.

Σύμφωνα με το επίσημο σενάριο των ασκήσεων, τρεις φρεγάτες από την Τουρκία, τη Γερμανία και τη Γαλλία θα δοκιμάσουν «μεθόδους αντιμετώπισης της τρομοκρατίας».«Η τρομοκρατία δεν έχει νικηθεί. Πρέπει να δράσουμε έτσι ώστε οι εγκληματίες να γνωρίζουν: το ΝΑΤΟ δεν θα επιτρέψει ενίσχυση της δραστηριότητάς τους στην περιοχή», δήλωσε ο επικεφαλής των ασκήσεων αντιναύαρχος Τόρστεν Καλέρ. Κατά τα λεγόμενά του οι φρεγάτες θα μείνουν για να περιπολούν στην περιοχή και μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων.

Φωνή της Ρωσίας
Η χώρα θα ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της μόνο μέσω της εξόδου της από την Ευρωζώνη και την επιστροφή στο ευρώ, εκτιμά ο οικονομολόγος και επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου (IFO), Χανς – Βέρνερ Ζιν.

Χαρακτήρισε λανθασμένες τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και προειδοποιεί ότι «η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε κίνδυνο».

Ήδη οι επιστήμονες – οικονομολόγοι ετοιμάζουν έκκληση προς την Άνγκελα Μέρκελ και σχέδιο της οποίας δημοσιεύει το περιοδικό Spiegel. Σύμφωνα με το περιοδικό, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας απειλείται με βάρη ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, εάν διαλυθεί η Ευρωζώνη, καθώς προβλέπεται πλέον συλλογική ανάληψη της ευθύνης για τα χρέη των τραπεζών της Ζώνης του ευρώ. «Θα υποφέρουν ακόμη και τα παιδιά και τα εγγόνια μας», επισημαίνουν με τρόμο αλλά διευκρινίζεται από τους δημοσιογράφους του περιοδικού ότι η συγκεκριμένη φράση απουσιάζει από το τελικό κείμενο της έκκλησης.

Παραμένει ωστόσο η παραίνεση προς τους πολίτες να διαμαρτυρηθούν στους αιρετούς εκπροσώπους τους, οι οποίοι, τονίζεται, «πρέπει να γνωρίζουν από ποιους κινδύνους απειλείται η οικονομία μας».


Η αντιπαράθεση που ξεκίνησε μεταξύ Συρίας και Τουρκίας, δοθείσης της «ευκαιρίας» από την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού, δεν είναι σημερινή και δεν πρόκειται ούτε να «παγώσει». Αντίθετα, όλα τα δεδομένα δείχνουν πως θα κλιμακωθεί κατά το επόμενο διάστημα.

Η κλιμάκωση αυτή αναμένεται να γίνει από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία θέλει να εμφανίζεται ως «θιγόμενη» από την στάση της Συρίας. Αυτή η κλιμάκωση όμως έχει ήδη ξεκινήσει και αφορά την δημιουργία μίας «αθώας» Τουρκίας, η οποία αν και δεν θέλει να αναλάβει στρατιωτική δράση βρίσκεται υπό το καθεστώς πίεσης από την Συριακή πλευρά. Το ψυχολογικό μήνυμα που προσπαθεί να περάσει η Άγκυρα μέσα από ψευδείς ειδήσεις, αφορά στο εσωτερικό της Τουρκίας. Έτσι, θα δοθεί έμφαση στην «επιθυμία του πρωθυπουργού Ερντογάν είναι να δικαιωθεί ηθικά απέναντι στους τούρκους πολίτες, των οποίων τα συμφέροντα επιθυμεί να προστατεύσει με κάθε τρόπο και κάθε μέσο».

Μέσα σε αυτά ακριβώς τα πλαίσια, είτε θα δημιουργηθούν γεγονότα είτε θα διαστρεβλωθούν τυχαία γεγονότα, έτσι ώστε η κοινή γνώμη της Τουρκίας να σταθεί στο πλευρό του τούρκου πρωθυπουργού και να τον στηρίξει σε οτιδήποτε χρειαστεί να γίνει, για να μην απωλέσει η Τουρκία το γόητρό της.

Η είδηση που μεταδίδει το πάρα πολύ καλό Defence Point αφορά ακριβώς αυτή την τακτική που η Άγκυρα εγκαινίασε απέναντι στην Συρία, στοχεύοντας όμως στο εσωτερικό της Τουρκίας, το οποίο επιθυμεί να συσπειρώσει γύρω του ο Ταγίπ Ερντογάν.
Η Τουρκία κατηγορεί τη Συρία για εμπρησμούς σε δασικές εκτάσεις κοντά στα κοινά σύνορα των δυο χωρών.
Οι φωτιές φέρονται να μπήκαν σε τέσσερα σημεία εντός του συριακού εδάφους, όταν ήταν βέβαιο ότι οι ισχυροί άνεμοι που φυσούσαν θα μετέφεραν το πρόβλημα στην Τουρκία.
Στόχος φέρεται να ήταν το να μην μπορούν να κρύβονται στα δάση οι άνδρες του Συριακού Ελεύθερου Στρατού.
Τούρκοι πυροσβέστες προσπαθούν ανεπιτυχώς να κατασβέσουν τις πυρκαγιές, ενώ κλήθηκαν όλοι οι άνδρες της περιοχής ηλικίας από 15 έως 55 ετών να βοηθήσουν στην προσπάθεια.
Εμείς -σαν ψυχροί παρατηρητές- διαπιστώνουμε μέσα από την συγκεκριμένη είδηση πως στην προσπάθεια που καταβάλλει η Τουρκία να εμφανισθεί ως θύμα, αποκαλύπτει πιθανές πρακτικές που η ίδια ακολουθεί. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το ότι κατηγορείται η Συρία επειδή υπήρξαν φωτιές στο τουρκικό έδαφος; Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός πως η Άγκυρα ισχυρίζεται δολιοφθορά στρατιωτικού τύπου, που είχε ως σκοπό να απογυμνώσει τα τουρκικά εδάφη και να στερήσει από τον τουρκικό στρατό την δυνατότητα επαρκούς κάλυψής του μέσα σε ένα φυσικό περιβάλλον;

Γιατί θέτουμε αυτά τα ερωτήματα, αφού έχουμε εξάγει το συμπέρασμα πως η Τουρκία «καρφώνει» τον εαυτό της;
Μα, επειδή πέρυσι υπήρξαν πολύ ύποπτες φωτιές κοντά στα Ελληνοτουρκικά στην Θράκη, που στην συνέχεια «έδεσαν» σε συγκεκριμένο τουρκόφρονα μουσουλμάνο Έλληνα πολίτη. Τότε, παρά τις προειδοποιήσεις (λόγω πολύ υψηλού αριθμού τούρκων τουριστών στην Θράκη, οι οποίοι σε διάστημα νηστείας διασκέδαζαν σε παραλιακά θέρετρα και κινούνταν με αυτοκίνητα πολυτελείας και υψηλότατου κυβισμού) που είχαμε κάνει και παρά τις αιτιάσεις που είχαμε προβάλει προ των πυρκαγιών που έγιναν σε ευαίσθητες στρατιωτικά περιοχές, δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την Ελληνική πολιτεία. Θεωρήσαμε πως ήταν τουρκική πρακτική για αποκάλυψη –μέσω της απογύμνωσης του εδάφους- στρατιωτικών θέσεων και εγκαταστάσεων. Σήμερα, έρχεται η Τουρκία (ως χώρα και όχι ως ιστοσελίδα όπως είμαστε εμείς) να επικαλεσθεί το γεγονός των πυρκαγιών ως δολιοφθορά εις βάρος των τουρκικών αμυντικών (ή άλλων) θέσεων και σχηματισμών κι αυτό επειδή οι πυρκαγιές συνέβησαν κοντά στα σύνορα με την Συρία!!!

Εμείς θεωρούμε πως μέσω αυτών ακριβώς των τουρκικών ισχυρισμών επιβεβαιωνόμαστε και δικαιωνόμαστε απολύτως για τις πυρκαγιές που ξεπηδούσαν πέρυσι στην Θράκη και κοντά στα Ελληνοτουρκικά σύνορα. Όμως, για την περίπτωση που αφορά τα σύνορα της Τουρκίας με την Συρία, θέλουμε να είμαστε επιφυλακτικοί, αφού γνωρίζουμε πως στον τομέα της μετάδοσης μίας πληροφορίας, σημαντικός στόχος θεωρείται η ψυχολογία, αλλά ακόμη σημαντικότερος η παραπληροφόρηση – αποπροσανατολισμός εν όψει κινήσεων – εξελίξεων. Η Άγκυρα δεν έχει μάθει να αφήνει τίποτε στην τύχη. Αντίθετα, έχει την φήμη χώρας που δημιουργεί την τύχη της ή δεν αφήνει ποτέ καμία ευκαιρία ανεκμετάλλευτη, κυρίως απέναντι σε αυτούς που θεωρεί αντιπάλους της. Και η «κατηγορία» που απηύθυνε η Τουρκία προς την Συρία, αποτελεί –για εμάς- περίτρανη απόδειξη κλιμάκωσης της έντασης -και όχι μόνο- μεταξύ των δύο χωρών. Απλά, προαπαιτείται η δημιουργία της κατάλληλης ψυχολογίας στον πληθυσμό, αλλά και η ταυτόχρονη δημιουργία επαρκούς «μάζας» επιθετικών δράσεων κατά του τουρκικού εδάφους…


ΥΓ: Να σημειώσουμε πως Γαλλία και Βρετανία δηλώνουν ότι θα πιέσουν τον ΟΗΕ για περισσότερες κυρώσεις εναντίον της Συρίας, αν ένα μεταβατικό σχέδιο δεν φέρει γρήγορα τέλος των εχθροπραξιών. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χαγκ είπε από το Παρίσι ότι αν αυτό το σχέδιο δεν φέρει γρήγορα αποτελέσματα, τότε οι χώρες μας θα πρέπει να επιστρέψουν στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ και να αναζητήσουν επιπλέον μέτρα. Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Λωρέν Φαμπιού συμφώνησε, ενώ υπογράμμισε πως αν τίποτε δεν φέρει αποτέλεσμα, στην ατζέντα των μέτρων θα ληφθεί υπόψη και το ενδεχόμενο στρατιωτικής παρέμβασης.

Οι τουλάχιστον 7 τρόποι που μάς κλέβουν οι ΑΠΕτζήδες

1. Μας κλέβουν επειδή δεν υποκαθιστούν τίποτα, αλλά τους πληρώνουμε. Ο υπαινιγμός ότι υποκαθιστούν λιγνιτκές μονάδες είναι μέγα ψέμα. Ο λιθάνθρακας (ή τα πυρηνικά) υποκαθιστούν λιγνιτικές μονάδες. Ή το πανάκριβο, εισαγόμενο αέριο. Εάν καίμε πολύ αέριο για ισχύ βάσης, τότε, και μόνο τότε οι ΑΠΕ, κάτω από ορισμένες συνθήκες, υποκαθιστούν λίγο αέριο με σημαντικά ακριβότερο αιολικό ή φωτοβολταϊκό ρεύμα. Τρελό να υποκαταστήσουμε φτηνή ισχύ βάσης, με ακριβή, και ακόμα πιο τρελό να τσοντάρουμε την ακριβή ισχύ από αέριο με ακριβότερη ισχύ από ΑΠΕ.

2. Μάς κλέβουν επειδή το δίκτυο είναι υποχρεωμένο να παίρνει το ρεύμα από ΑΠΕ. Αν δεν ήταν υποχρεωμένο, δεν θα έμπαινε στον μπελά και το έξτρα κόστος (που περνάνε σε εμάς)

3. Μάς κλέβουν επειδή η τιμή του αιολικού και του φωτοβολταϊκού ρεύματος είναι φουσκωμένη έτσι ώστε να έχουν το εξασφαλισμένο κέρδος τους. Όσα τους λείπουν, τόσα τους πληρώνουμε. Ποσοστά σε Δήμους, δωράκια, χαντρούλες, μιζούλες κλπ, όλα μέσα. Στον λογαριασμό της ΔΕΗ.

4. Μας κλέβουν επειδή τους πληρώνουμε, άσχετα με το ότι καίνε παράλληλα και κανονικά οι συμβατικές μονάδες. Τους πληρώνουμε, όχι για όσο ρεύμα αντιστοιχεί σε όποια λίγη και τυχαία εξοικονόμηση καυσίμου, αλλά για ρεύμα που υποχρεωτικά παίρνει το δίκτυο. Η εξοικονόμηση καυσίμου είναι πολύ μικρότερη από τις λογιστικές μεγαβατώρες που πληρώνονται οι ΑΠΕτζήδες. Εάν υπήρχε ρήτρα εξοικονόμησης καυσίμου, δεν θα υπήρχε ούτε ένα αιολικό. Δοκιμάστε το.

5. Μας κλέβουν επειδή πληρώνουμε από την πίσω πόρτα, με άλλα λεφτά, διανοίξεις δρόμων και διασυνδέσεις. Αυτά τα λεφτά είναι μόνο για αυτούς, και πρόσθετα σε αυτά που ήδη σπαταλάμε για ΑΠΕ.

6. Μας κλέβουν επειδή καταπατούν, αρπάζουν, και καταστρέφουν δημόσιες, και ιδιωτικές εκτάσεις, για τα "έργα" τους.

7. Μας κλέβουν γιατί θα αφήσουν τις σαβούρες τους, εκεί που θα μπουν, εσαεί, μνημεία στην βλακεία και φαυλότητα των πολιτικών των Κυβερνήσεών μας, και των ΟΤΑ.

Και όλα αυτά, σε καιρό φτώχειας, και φτιαχτών ενεργειακών αδιεξόδων...
Του Δημήτρη Μπεκιάρη

Η ανατολική Μεσόγειος βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος εξαιτίας των σοβαρών και ραγδαίων εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή σε πολιτικό, οικονομικό, γεωπολιτικό, γεωστρατηγικό, γεωοικονομικό και στρατιωτικοπολεμικό επίπεδο. Στη Συρία η ανθρωπιστική κρίση συνεχίζεται, με τη διεθνή κοινότητα να αδυνατεί να παρέμβει εξαιτίας των διεθνών συσχετισμών και των ειδικών συνθηκών που δημιουργούν η ρωσική, η κινεζική και η ιρανική στήριξη προς τη Δαμασκό. Έχουν πλέον επιβεβαιωθεί πλήρως όλοι εκείνοι, οι οποίοι υποστήριζαν εξαρχής ότι «η Συρία, δεν είναι Λιβύη». Στην Αίγυπτο, ο Μοχάμεντ Μόσρι, έγινε ο πρώτος μουσουλμάνος Πρόεδρος της χώρας και ο Αμερικανικός παράγοντας αναζητά πλέον σήμερα την φόρμουλα τις ισορροπίας ανάμεσα στους αδελφούς Μουσουλμάνος και στο μιλιταριστικό κατεστημένο. Οι ΗΠΑ, που σύμφωνα με το νέο αμυντικό τους δόγμα έχουν μετατοπίσει το επίκεντρο των στρατηγικών τους προτεραιοτήτων στην Ασία και στον Ειρηνικό Ωκεανό, επιθυμούν να διασφαλίσουν τη συνεργασία με την Αίγυπτο σε ότι αφορά στη συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ και στην πρόσβαση των ΗΠΑ στη διώρυγα του Σουέζ. Η Κύπρος, η οποία μόλις ανέλαβε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει υποβάλλει αίτημα, το οποίο έγινε δεκτό, για ένταξη στον EFSF. Τα μέλη της αντιπροσωπείας της Τρόικας, ήδη ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για τη Λευκωσία και έχει καταστεί πλήρως αντιληπτό ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, σε ότι έχει να κάνει με το μέλλον της οικονομίας της. Η Τουρκία, μετά την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους, από τα συριακά πυροβόλα, «βρυχάται», ετοιμάζει ασκήσεις στη θαλάσσια περιοχή της Καρπασίας στην κατεχόμενη Κύπρο, ενώ στο Ισραήλ η τουρκική αντίδραση δεν έχει περάσει απαρατήρητη. Πριν από μερικές ημέρες το ισραηλινό JSS News σχολίαζε την τουρκική στάση απέναντι στις εξελίξεις, τόσο στην ανατολική Μεσόγειο, όσο και στη Μέση Ανατολή, αλλά και την αντίδραση στην κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους ως εξής: «Όπως πάντα όταν οι Τούρκοι τα κάνουν μαντάρα, παραπονούνται για το χαστούκι που πήρανε και μετά γαυγίζουν όσο πιο δυνατά μπορούν, για να δείξουν ότι αν θέλουν μπορούν να τα κάνουν ακόμα χειρότερα». Την ίδια στιγμή το θερμόμετρο της έντασης στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία ανεβαίνει. Ο γεωγραφικός χώρος της ανατολικής Μεσογείου, μεταβάλλεται σταδιακά σε πεδίο ανάπτυξης όχι μόνο συμφερόντων, αλλά και διεθνών πολιτικών, διπλωματικών και στρατιωτικών συσχετισμών. Αφετηρία των ανακατατάξεων και των μεταβολών, υπήρξαν οι εξεγέρσεις της «Αραβικής Άνοιξης» σε ολόκληρο τον βορειοαφρικανικό γεωγραφικό χώρο και στη Μέση Ανατολή. Οι ανταγωνισμοί εντάθηκαν και οξύνθηκαν, δεδομένης της διαπίστωσης ότι η ανατολική Μεσόγειος κρύβει κάτω από το βυθό της τεράστια αποθέματα υδρογοναθράκων, φυσικού αερίου και πετρελαίου. Δεν υπήρξαν λίγοι εκείνοι, οι οποίοι υποστήριξαν ότι οι πολιτικές ανακατατάξεις στην βόρειο Αφρική συνδέονται άρρηκτα, με τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας. Μέσα σε αυτή την συγκεχυμένη ατμόσφαιρα, το Ισραήλ και η Κύπρος, πραγματοποίησαν σταθερά βήματα συνεργασίας και συγκρότησης στρατηγικής σημασίας άξονα στα πεδίο της εξόρρυξης και της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και της Άμυνας. Η Ελλάδα παρά το γεγονός ότι συμμετείχε στις διαδικασίες συγκρότησης του στρατηγικού άξονα με το Ισραήλ και στην Κύπρο, δεν επέδειξε τόλμη σε ότι αφορά στον καθορισμό των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, ούτε ριζοσπαστικοποίησε την εξωτερική της πολιτική ώστε να λάβει αποφάσεις προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής ενοποίησης του θαλάσσιου χώρου που συνδέει τη χώρα μας με την Κύπρο και το Ισραήλ. Η Κύπρος, ανεξάρτητα από την πορεία της οικονομίας της, θα είναι παρούσα στους γεωπολιτικούς, γεωστρατηγικούς και γεωοικονομικούς σχεδιασμούς του μέλλοντος, διότι οι τελευταίες κυβερνήσεις της έχουν θέσει τις βάσεις, με όχημα την αντίληψη περί συνέχειας του κράτους. Σε όλη τη διάρκεια του προεκλογικού διμήνου, εκφράστηκαν από διάφορες πλευρές σοβαροί φόβοι, ότι εκτός από το γεγονός ότι η χώρα μας αδυνατούσε να παρακολουθήσει τις εξελίξεις στην περιοχή, θα διέτρεχε κινδύνους εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας. Και φυσικά αναφέρονταν στην τουρκική απειλή. Η νέα κυβέρνηση υποτίθεται ότι πρέπει να λάβει σοβαρότατες αποφάσεις στο πεδίο των διεθνών σχέσεων. Μία από αυτές είναι η περεταίρω εμβάθυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, αλλά και ο καθορισμός με σαφήνεια των στρατηγικού χαρακτήρα προσανατολισμών της ελληνικής διπλωματίας, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό εξαιτίας της … ευρωπαϊκής προσήλωσης των κυβερνώντων. Αν κάτι πέτυχε η κυβέρνηση Παπανδρέου από το 2009 μέχρι το 2011, στον τομέα της άσκησης της διεθνούς διπλωματίας, αυτό ήταν η σύσφιγξη των σχέσεων με το Ισραήλ, σε μία συγκυρία που ο στρατηγικός άξονας Τελ Αβίβ – Άγκυρας είναι διαρραγεί πλήρως και το Ισραήλ αναζητούσε το στρατηγικό του βάθος στη Μεσόγειο. Πλέον η Αθήνα καλείται να ισορροπήσει στο τεντωμένο σχοινί που δημιουργούν οι διεθνείς ανταγωνισμοί στην ανατολική Μεσόγειο, όπου πλέον είναι εμφανής η παρουσία των ΗΠΑ, της Ρωσία και της Κίνας, αλλά και το ζοφερό μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πράγματι είναι δύσκολο, η ελληνική κυβέρνηση να πραγματοποιήσει τολμηρά βήματα στο πεδίο των διεθνών σχέσεων όταν έχει επιφορτιστεί με το … βάρος της διάσωσης της οικονομίας, μέσα σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον, στο οποίο οι εξαρτήσεις ετεροπροσδιορίζουν, κατά τα ψέματα, τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής και δημιουργούν περιορισμούς. Η Ελλάδα, αν πραγματικά επιθυμεί να έχει μέλλον στις διεθνείς εξελίξεις, πρέπει να καθορίσει με σαφήνεια τις διεθνείς συμμαχίες της, κυρίως με την Ουάσιγκτον και με το Τελ Αβίβ και να πάψει να αποτελεί τον μοχλό άσκησης της πολιτικής του Βερολίνου, ιδιαίτερα δε όταν η συνοχή πλέον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάθε άλλο παρά διασφαλισμένη είναι. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί το μέλλον της Ευρωζώνης. Αν ή όταν ο ήλιος της ευρωζώνης «σβήσει», μπορεί εκείνος μιας ευρωμεσογειακής ένωσης να ανατείλει. Και η Ελλάδα πρέπει να έχει σχεδιάσει τον ρόλο της από σήμερα.
Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Ασχετος δεν είναι κατά κανέναν τρόπο ο Γερμανός τραπεζίτης Γιέργκ Ασμουσεν. Κάθε άλλο. Είναι μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Φαίνεται όμως ότι είναι αδίστακτος ψεύτης, αφού για να υποστηρίξει τη θέση ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει απαρέγκλιτα τις προβλέψεις του μνημονίου, ισχυρίστηκε ότι ο μέσος μισθός των Ελλήνων δημοσίων υπαλλήλων είναι... 3.000 ευρώ! Στην πραγματικότητα -και μιλάμε για τα μεικτά- ο μέσος μισθός των δημοσίων υπαλλήλων ανέρχεται στο μισό του ποσού που ανέφερε ο Ασμουσεν: στα 1.600 ευρώ.

Δεν είναι όμως ο Ασμουσεν ο μόνος Γερμανός αξιωματούχος που δείχνει προκατάληψη κατά της Ελλάδας. Ο Χορστ Ράιχενμπαχ, ο άλλος Γερμανός που έχει διοριστεί... «αποικιακός κυβερνήτης» της χώρας μας εκ μέρους της ΕΕ, επισκέφθηκε προχτές τον υπουργό Ναυτιλίας Κώστα Μουσουρούλη και το πρώτο πράγμα που τον ρώτησε και μάλιστα με ιδιαίτερη επιμονή ήταν... γιατί ανασυστήθηκε το υπουργείο Ναυτιλίας! Στη χώρα που είναι πρώτη ναυτική δύναμη στον κόσμο, ο Γερμανός υπονοούσε ότι θεωρεί περίπου... σκάνδαλο το ότι έχει η Ελλάδα υπουργείο Ναυτιλίας! Λες και φτιάξαμε... υπουργείο Αντιμετώπισης Χιονοστιβάδων ή υπουργείο Προστασίας από τις Αμμοθύελλες!

Δεν σταματάει εδώ ο κατάλογος. Μας είχαν φάει τα αυτιά προεκλογικά η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και πλειάδα Γερμανών υπουργών και αξιωματούχων πάσης φύσεως ότι αν οι Ελληνες εκλέξουν πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, θα μας διώξουν ουσιαστικά από το ευρώ και θα χρεοκοπήσουμε.

Μάλιστα. Τελικά οι Ελληνες ψηφοφόροι, πειθόμενοι εν μέρει και τοις Γερμανών ρήμασι, εξέλεξαν πρωθυπουργό τον ομοϊδεάτη των Μέρκελ, Σόιμπλε και λοιπών δεξιών Γερμανών, Αντώνη Σαμαρά.

Τι κέρδος είχαμε; Ας απολαύσουμε τι γράφει το δεξιό γερμανικό περιοδικό «Φόκους», διαβόητο πλέον για την εχθρότητά του απέναντι στη χώρα μας και στον λαό μας: «Αν παραμείνουμε σκληροί, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει στα μέσα Αυγούστου»! Αυτό αναφέρει σε τίτλο του τεύχους του που κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα και υποτίθεται ότι αυτή είναι δήλωση «υψηλόβαθμου αξιωματούχου» του γερμανικού κράτους.

Το περιοδικό επικαλείται και «αυτήκοο μάρτυρα» για το τι είπε την Παρασκευή ο Σόιμπλε στους δεξιούς βουλευτές: «Χωρίς εξωτερική υποτίμηση, οι Ελληνες δεν θα τα καταφέρουν»! Το «Φόκους» εξηγεί στους αναγνώστες του: «Τι εννοούσε με αυτό ο Σόιμπλε, οι βουλευτές το κατάλαβαν πολύ καλά: την πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ήδη φέτος»!

Εξοχα. Οι Ελληνες έβγαλαν πρωθυπουργό τον δεξιό Σαμαρά και οι δεξιοί Γερμανοί μας λένε ότι θα χρεοκοπήσουμε τον Αύγουστο και θα βρεθούμε εκτός ευρώ πριν τελειώσει η χρονιά! Εκτακτα! Αυτό σημαίνει γερμανική, ευρωπαϊκή και δεξιά αλληλεγγύη!

Εμείς δεν ισχυριζόμαστε ότι θα γίνουν αυτά που αναφέρει το «Φόκους». Τα αναπαράγουμε όμως για να δείξουμε ότι, παρά την εκλογική νίκη της ΝΔ και τον σχηματισμό μνημονιακής κυβέρνησης υπό την πρωθυπουργία του Αντώνη Σαμαρά, η γερμανική προπαγανδιστική υπονόμευση της Ελλάδας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, χωρίς κανέναν φραγμό. Οι Γερμανοί δεν υπονομεύουν τον αριστερό Τσίπρα, υπονομεύουν ανενδοίαστα τον δεξιό Σαμαρά.

Αυτό σημαίνει ότι η γερμανική πολιτική είναι εχθρική απέναντι στην Ελλάδα όχι από ιδεολογική προκατάληψη αναλόγως του αν στην Αθήνα υπάρχει αριστερή ή δεξιά κυβέρνηση. Είναι εχθρική επειδή πηγάζει από στρατηγικές επιλογές του Βερολίνου, άρα το θέμα είναι πολύ σοβαρότερο και πολύ πιο δυσεπίλυτο.

Και κάτι τελευταίο. Θυμάστε βέβαια εκείνο το 1 δισεκατομμύριο ευρώ που ήταν να μας δώσει η ΕΕ τον Μάιο για την ελληνική οικονομία και δεν μας το έδωσε; Προχτές καταλάβαμε γιατί οι Ευρωπαίοι απατεώνες δεν το εκταμίευσαν τον Μάιο: μας «έφαγαν» τα 450 εκατομμύρια ως... συνεισφορά της Ελλάδας στον μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης! Μας τα χρέωσαν και τα κράτησαν οι ίδιοι! Για να μη νομίζουμε ότι «λαμόγια» έχει μόνο η Ελλάδα...

ΝΕΟΝΑΖΙ - Ιδού με ποιούς έχουμε να κάνουμε

Παγκόσμια αίσθηση έχει προκαλέσει η παραίτηση του επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας της Γερμανίας Χάιντς Φρομ, εξαιτίας της βαρύτατης υποψίας ότι αξιωματούχοι της υπηρεσίας αυτής συγκάλυπταν τη δράση νεοναζιστικής συμμορίας Γερμανών δολοφόνων που είχε σκοτώσει οκτώ Τούρκους μετανάστες στη Γερμανία, έναν Ελληνα και μία αστυνομικό.
Σοκ προκάλεσε η αποκάλυψη ότι μία ημέρα αφότου ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας παρήγγειλε να του παραδοθούν όλα τα έγγραφα για τη δράση αυτής της νεοναζιστικής ομάδας, ο επικεφαλής τμήματος της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας κατέστρεψε επτά φακέλους της υπηρεσίας αυτής! Οποιος νομίζει ότι ο ναζισμός ανήκει αμετάκλητα στο παρελθόν της Γερμανίας, κάνει λάθος.

Του καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου

Καλή επιτυχία στον νέο Υπουργό οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και μαζί ένα ΒΡΟΝΤΕΡΟ, εκ μέρους μου, «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» καθότι μετά την ορκωμοσία του σήμερα Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012 βγαίνοντας από το Προεδρικό Μέγαρο δήλωσε, μεταξύ άλλων:
«μας περιμένουν δύσκολα…χρόνια!»
Το προσωπικό μου «ευχαριστώ» στον εκλεκτό συνάδελφο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών το καταθέτω δημοσίως διότι όταν εγώ έλεγα στους φίλους των πρωινών και άλλων ραδιο-τηλεοπτικών εκπομπών το καλοκαίρι του 2010 ότι μπήκαμε σε σκληρή περιπέτεια, ότι ο δρόμος θα είναι μακρύς και μας περιμένουν δύσκολα χρόνια αντιμετωπίστηκα ως «απαισιόδοξος» ως «Κασσάνδρα» για να μην πω «…καταστροφολόγος»…

Στη συνέχεια εγώ ορκίστηκα να μην με δείτε ποτέ ξανά στην ελληνική Ti-Bι όπως και έγινε και συνεχίζει να γίνεται…

Το τι περνάμε ως Λαός και Έθνος επί 2 χρόνια ΟΛΟΙ το ξέρουμε!..

Αλλά να μας λέει ο νέο-ορκισθείς Υπουργός Ιούλιο του 2012 ότι «μας περιμένουν δύσκολα…χρόνια» είναι «γλυκιά» και μαζί πολύ ΠΙΚΡΗ δικαίωση...

Κουράγιο, αδέλφια, για να αντέξουμε!…

Καλά δεν έχουν καταλάβει τι γίνεται οι πολιτικοί μας; Δεν έχουν αντιληφθεί ότι ο κόσμος στις δύο απανωτές εκλογές του αποδοκίμασε και μόνο εξ ανάγκης έχουμε σήμερα Βουλή με 300 βουλευτές; Δεν πήραν χαμπάρι το μήνυμα της ελληνικής κοινωνίας που στενάζει από την οικονομική κρίση και συνεχίζουν στο ίδιο βιολί των κεκτημένων, των προνομίων, των «κολλητών» και των προκλητικών ζωών;

Τα δύο περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν ότι ορισμένοι θέλουν να συνεχίσουν να υπηρετούν το μεταπολιτευτικό σύστημα, αυτό το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα.

Από τη μια είχαμε την προκλητική απόφαση της Βουλής να δοθεί επίδομα 1.000 ευρώ στους υπαλλήλους της. Δεν είναι κάποιο επίδομα για την εργασία που έκαναν και το δικαιούνταν. Ήταν εκλογικό επίδομα, δηλαδή για την περίοδο που η Βουλή ήταν κλειστή και οι υπάλληλοι κάθονταν, κάποιος αποφάσισε να τους… επιδοτήσει.

Το συγκεκριμένο επίδομα είχε θεσμοθετήσει η Αννα Ψαρούδα Μπενάκη όταν… λεφτά υπήρχαν και μάλιστα ανερχόταν σε 4.000 ευρώ!!! Το προηγούμενο προεδρείο της Βουλής αποφάσισε να το δώσει, αλλά πετσοκομμένο κατά 3.000 ευρώ προκειμένου να μην… προκαλέσει.

Λες και 1.000 ευρώ για να… κάααααθεσαι δεν είναι σκάνδαλο. Ευτυχώς που παρενέβη αμέσως ο Πρωθυπουργός Α. Σαμαράς που κατάλαβε ότι έχουμε να κάνουμε με μια απίστευτη πρόκληση και προσβολή της ελληνικής κοινωνίας κι αποφάσισε να μην το χορηγήσει.

Από την άλλη, έχουμε τους ίδιους τους βουλευτές οι οποίοι όταν δεν βολεύουν τους δικούς τους ανθρώπους, φροντίζουν για την πάρτη τους. Συνεχίζουν να ζητούν τα χρυσά προνόμια που έχουν επί χρόνια και μόλις 23 από τους 300 αρνήθηκαν οτιδήποτε δείχνοντας τον στοιχειώδη σεβασμό στους πολίτες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δε δέχθηκαν να πάρουν βουλευτικό αυτοκίνητο βουλευτές όπως η Φωτεινή Αραμπατζή και οι κ.κ. Ανδρέας Ψυχάρης και Βασίλης Κικίλιας της ΝΔ. Επίσης,, για ακόμη μια φορά αρνήθηκαν οι Βύρων Πολύδωρας, Νικήτας Κακλαμάνης και Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς και ο Κ. Μπάρκας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής αποφάσισαν να το παίξουν ελεήμονες και είπαν ότι θα πάρουν τα αυτοκίνητα και θα τα δώσουν στους φτωχούς, κάτι που δε μπορεί να γίνει. Να δούμε λοιπόν τον Κασιδιάρη και τον Παναγιώταρο με λιμουζίνα και τι στον κόσμο.

Αύριο θα γίνει στην Βουλή η κλήρωση των αυτοκινήτων στους βουλευτές με αυτούς της Αττικής να δικαιούνται ΙΧ έως 1.400 κυβικά εκατοστά και αυτοί της επαρχίας έως 1.800. Για να δούμε ποιοι θα φανούν… γενναιόδωροι και δε θα μας φορτώσουν με έξοδα.

Πάντως, πληροφορούμαστε ότι και κάποιοι άλλοι υψηλά ιστάμενοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι κάνουν χρήση λιμουζίνας, μοτοσικλέτας και συνοδείας αστυνομικών λες και πρόκειται για πρωθυπουργούς και πάνω. Ας προσέχουν, ο κόσμος τους βλέπει και τα γιαούρτια δεν έχουν τελειώσει.

Πηγή

Ο κ. Lahidji απέστειλε πρόσφατα ένα κείμενο, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Έρευνας Ρυθμιστικών Πολιτικών, υπό τον εύγλωττο τίτλο: «Τα λάθη που κάναμε στην Ελλάδα».
Στο κείμενο, το οποίο δημοσιεύθηκε και σε ΜΜΕ της Γαλλίας, ο κ. Lahidji επιχειρεί να εξηγήσει, με βάση συγκεκριμένα οικονομικά μεγέθη, γιατί απέτυχε το Μvημόνιο.
«Η Ελλάδα βυθίζεται σε μια επικίνδυνη κοινωνική κρίση και πολιτική αστάθεια», καταλήγει ο εμπειρογνώμονας του ΟΟΣΑ. «Όλα αυτά δεν φαίνεται να έχουν προκαλέσει καμιά αμφιβολία στους υπευθύνους που καθορίζουν το ρυθμό των αλλαγών. Είναι επείγον να αναγνωρίσουν σήμερα τα λάθη τους και να τροποποιήσουν αναλόγως τις πράξεις τους».

Ολόκληρο το κείμενο του κ. Reza Lahidji έχει ως εξής:

«Οι βουλευτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου στην Ελλάδα είχαν ως αποτέλεσμα το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, ευνοϊκά διατεθειμένης για διάλογο με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας, ανοίγοντας το δρόμο για την επαναδιαπραγμάτευση μεταξύ των 2 μερών.
Σ' αυτό το στάδιο θα ήταν χρήσιμο να αναθεωρήσουμε τα 2 έτη διαχείρισης της κρίσης στην Ελλάδα υπό την αιγίδα της Τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΔΝΤ, Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα) έτσι ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη λαθών του παρελθόντος που οδήγησαν στο αδιέξοδο του καλοκαιριού.
Πρώτα απ' όλα παρατηρείται ότι το πρόγραμμα εξυγίανσης της ελληνικής δημόσιας οικονομίας, του οποίου οι όροι τέθηκαν από την Τρόικα, είναι αναποτελεσματικό, καθώς και ότι το εύρος του οικονομικού και κοινωνικού κόστους που αδίκως επιβλήθηκε στη χώρα είναι πολύ μεγάλο.
Σε αντάλλαγμα του 1ου πακέτου οικονομικής στήριξης ύψους € 110 δις που δόθηκε στην Ελλάδα το 2010, η Τρόικα επέβαλε στην κυβέρνηση ένα Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής (ΠΟΠ) πρωτόγνωρης αυστηρότητας: με αύξηση των εσόδων (φορολογικών και άλλων) ίση με 5,5% του ΑΕΠ και με δραστικές μειώσεις μισθών και συντάξεων στο πλαίσιο του δημοσίου τομέα, η ελληνική κυβέρνηση μείωσε το 2010 το διαρθρωτικό δημόσιο έλλειμμα(1) περισσότερο από 9% του ΑΕΠ, πράγμα που αποτελεί μακράν τη μεγαλύτερη προσπάθεια προσαρμογής που πραγματοποιήθηκε σε ένα μόνο έτος από ανεπτυγμένη χώρα.
Η λογική των οικονομικών θα υπαγόρευε να αφεθεί η χώρα να συνέλθει από τον αντίκτυπο μιας τέτοιας εκκαθάρισης και να ξαναβρεί ένα ρυθμό δραστηριότητας ο οποίος από μόνος του θα επέτρεπε τη συνέχιση της μείωσης του ελλείμματος.
Δυστυχώς, το πλαφόν που ορίζεται από το ΠΟΠ απαιτούσε την επιτάχυνση των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης με σκοπό την επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματοπιστωτικές αγορές από την άνοιξη του 2012.

Τον Ιούνιο 2011 ήταν προφανές ότι αυτοί οι στόχοι δεν θα επιτυγχάνονταν: ο ρυθμός καθοριζόταν από τα φορολογικά έσοδα ενώ το δημόσιο χρέος, τροφοδοτούμενο από εξαιρετικά επαχθείς πληρωμές επιτοκίων, συνέχιζε να διογκώνεται.
Ελλείψει νέας οικονομικής στήριξης που θα κάλυπτε τις ανάγκες από το 2012 και πέρα, η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε πάλι την προοπτική ελλείμματος.

Τον Σεπτέμβριο του 2011 εκπονήθηκε βιαστικά ένα 2ο πλάνο διάσωσης ύψους € 130 δις., μαζί με ένα νέο Μνημόνιο Συνεργασίας που οδήγησε σε μια σειρά συμπληρωματικών μέτρων και υπογράφηκε τελικά από μια εξαντλημένη ελληνική κυβέρνηση στις 11/05/2012, πριν την προκήρυξη των αναμενόμενων εκλογών.
Η διαδοχή των περιοριστικών μέτρων και η ανακοίνωση για ακόμα πιο δραστικές μειώσεις κράτησαν την οικονομία σε μια κατάσταση παρατεταμένης ύφεσης.
Αντί να βρεθεί σε τροχιά ανάκαμψης από το 2011 όπως προέβλεπε η Τρόικα στο αρχικό ΠΟΠ, η Ελλάδα βιώνει το 2012 την 5η συνεχόμενη χρονιά ύφεσης, που σημαίνει μια αθροιστική πτώση του ΑΕΠ περίπου 20%, παρόμοια με τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930 στις ΗΠΑ.
Το ποσοστό της ανεργίας, που κόντευε το 23% το α’ τρίμηνο του 2012, έχει υπερτριπλασιαστεί μέσα σε 4 χρόνια. Ξεπερνάει πλέον το 50% στα άτομα μεταξύ 15-24 ετών. Είναι μεγάλος ο πειρασμός να αποδοθεί η ευθύνη γι' αυτήν την καταστροφή σε αμέλεια των Ελλήνων και να αποσιωπηθεί η ευθύνη του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών.

Ωστόσο πρέπει να αναγνωριστεί ότι το πρόγραμμα εξυγίανσης καταστρώθηκε με μια εξωφρενική λογική τυχαίων μειώσεων που αντιπροσώπευαν παράλογους δημοσιονομικούς στόχους χωρίς καμιά εκτίμηση των συνεπειών, της δυνατότητας εφαρμογής των προβλεπόμενων μέτρων από τη χώρα, ή των αναγκών της χώρας.

Ακόμα χειρότερα φτάσαμε να επιβάλλονται στην ελληνική κυβέρνηση δεσμεύσεις οι οποίες ήταν γνωστό ότι δεν μπορούσαν να τηρηθούν. Το νέο Μνημόνιο Συνεργασίας περιλαμβάνει έτσι την πρόβλεψη μείωσης των κοινωνικών δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ, εξαιρουμένων των δαπανών υγείας και των συντάξεων.
Αυτές οι δαπάνες, που αποτελούνται κυρίως από τις συντάξεις αναπηρίας, τις περισσότερες κύριες συντάξεις γήρατος και τα επιδόματα ανεργίας, αντιπροσωπεύουν το 4,5% του ΑΕΠ, που είναι αρκετά χαμηλό σε σχέση με τα ευρωπαϊκά standards.
Ανεξάρτητα από το μισθό που λάμβανε όταν εργαζόταν, ο Έλληνας άνεργος λαμβάνει μια σταθερή αποζημίωση ύψους € 470 το μήνα για 12 μήνες, με τη λήξη των οποίων δεν καλύπτεται πλέον από την κοινωνική προστασία.
Το 2009 μόνο 17% των ατόμων σε αναζήτηση εργασίας λάμβαναν επίδομα ανεργίας, ενώ π.χ. στη Γαλλία το ποσοστό είναι 53%.
Προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες αυτές κατά το ένα τρίτο την ίδια στιγμή που ο αριθμός των ανέργων αυξάνεται αλματωδώς, θα πρέπει να μειωθούν δραστικά τα επιδόματα πράγμα που θα φέρει ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Καμιά κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να τηρήσει μια τέτοια δέσμευση, η οποία δεν έχει νόημα ούτε όσον αφορά την οικονομική αποτελεσματικότητα ούτε όσον αφορά την κοινωνική δικαιοσύνη.

Το 2ο σημαντικό δίδαγμα αυτών των 2 ετών είναι ότι η εξωτερική παρέμβαση, αν και δυναμική, δεν μπόρεσε να διορθώσει τα θεμελιώδη προβλήματα που βρίσκονται στη ρίζα της δημοσιονομικής κρίσης. Από τα προβλήματα αυτά ξεχωρίζει η δυσλειτουργία του κράτους.

Μια πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ περιέχει μια χαρτογράφηση της ελληνικής κεντρικής διοίκησης από όπου προκύπτει μια εντύπωση πλήρους παράλυσης οφειλόμενης σε δεκαετίες άκαμπτης γραφειοκρατίας, πολλαπλασιασμού περιττών δομών και κατακερματισμένων ευθυνών(2).

Αντίθετα με τη διαδεδομένη εντύπωση, ο ελληνικός δημόσιος τομέας δεν έχει δυσανάλογα πολλούς υπαλλήλους, αν και υπάρχει μια αβεβαιότητα για το πραγματικό του μέγεθος. Ωστόσο ένα υπουργείο αποτελείται κατά μέσο όρο από 302 υπηρεσίες σε κεντρικό επίπεδο (στις οποίες προστίθενται 137 αποκεντρωμένες υπηρεσίες), εκ των οποίων το 20% στελεχώνονται μόνο από έναν προϊστάμενο.
Οι δομές συντονισμού είναι ανύπαρκτες ή καθαρά τυπικές.
Η δημόσια διοίκηση ασχολείται μόνο με την προετοιμασία νόμων και κανόνων, των οποίων η πλειοψηφία έχει ως αντικείμενο την ορθή λειτουργία της ίδιας της διοίκησης.
Κατά την τελευταία δεκαετία παράγονταν περίπου 12.000 τέτοιες νομοθετικές πράξεις το χρόνο, χωρίς την παραμικρή δυνατότητα διασφάλισης και επαλήθευσης της εφαρμογής τους.
Η απουσία ελέγχου του προϋπολογισμού, ο πληθωρισμός των δαπανών και η αδυναμία είσπραξης μεγάλου μέρους των φορολογικών εσόδων δεν είναι, σε τελική ανάλυση, παρά συγκεκριμένες πλευρές της εκπληκτικής ανεπάρκειας του ελληνικού Κράτους.

Το πιο σημαντικό σφάλμα της Τρόικας ήταν ότι δεν κατάλαβε πως οι προσπάθειές της έπρεπε πρώτα να στραφούν προς τη δημιουργία ενός σύγχρονου ελληνικού κράτους.
Από τη στιγμή που είχε αποφασίσει να παρέμβει στη διεξαγωγή των υποθέσεων της χώρας, επιβαλλόταν να περάσει από μια διαδικασία δραστικής εκλογίκευσης των διοικητικών δομών, των αλυσίδων αποφάσεων και του κανονιστικού μηχανισμού, να ενισχύσει τα όργανα και τις διαδικασίες ελέγχου και ειδικότερα το ρόλο επίβλεψης του Κοινοβουλίου, να αναπτύξει τη δυνατότητα συντονισμού από τον πρωθυπουργό, να επιβάλει σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς να τηρούν και να δημοσιεύουν λογαριασμούς, να ενθαρρύνει τη συλλογή δεδομένων και την αξιολόγηση των συνεπειών των δημόσιων αποφάσεων.

Μια τέτοια αναθεώρηση του δημόσιου τομέα θα επέτρεπε μια ευφυέστερη στόχευση των δημοσιονομικών περιορισμών και θα προήγαγε την ιδέα ότι παρήλθε ο καιρός της ανευθυνότητας, κυρίως δημοσιονομικής, και της παράκαμψης των νόμων.
Η αναθεώρηση αυτή θα έδινε το λόγο στους Έλληνες πολίτες που δεν αναγνωρίζουν τον εαυτό τους σ' αυτό το σύστημα, κυρίως σε ικανούς υπαλλήλους που προσπαθούν για τη μεταρρύθμιση για πολύ περισσότερο χρόνο από την Τρόικα.
Θα είχε τη στήριξη του ελληνικού λαού και θα βελτίωνε άμεσα ορισμένες πτυχές των συνθηκών ζωής. Ωστόσο τίποτα δεν έγινε προς αυτή την κατεύθυνση, ή μόνο με συμπτωματικό και περιθωριοποιημένο τρόπο.

Αντίθετα η προσέγγιση που ακολουθήθηκε, είχε ως στόχο να ορίσει τις λεγόμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που δεν ανταποκρίνονται καθόλου στις ανάγκες της χώρας και να αφήσει την εφαρμογή τους στην κυβέρνηση(3).

Φυσικά τα μέτρα που υιοθετήθηκαν κατά ένα μέρος δεν τέθηκαν σε εφαρμογή. Αυτό προκάλεσε τον εκνευρισμό των ξένων υπευθύνων οι οποίοι, χωρίς να παραδεχθούν την αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης, κατήγγειλαν την απροθυμία της.
Ένα άλλο κομμάτι των μέτρων είχε μόνο επιφανειακά αποτελέσματα των οποίων τα όρια θα φανούν με το πέρασμα του χρόνου.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι μια από τις κύριες διατάξεις για την αναμόρφωση των συντάξεων που υιοθετήθηκε το 2010 και προέβλεπε τη συγκέντρωση των πολυάριθμων οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης που υπήρχαν στη χώρα μέχρι τότε σε 13 κύρια ταμεία με στόχο τη βελτίωση της διαχείρισης, την απελευθέρωση πόρων και κυρίως την επιβολή διαφάνειας.
Η συγκέντρωση των ταμείων πραγματοποιήθηκε, όμως μόνο τυπικά εφόσον οι αρχικοί οργανισμοί στην πραγματικότητα διατηρήθηκαν συνεχίζοντας να έχουν μεγάλη αυτονομία, αλλά κάτω από την ομπρέλα των κύριων ταμείων, σε ότι αφορά τη λογιστική τους, τους κανονισμούς και την οικονομική διαχείριση.
Τελικά, ορισμένα μέτρα θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα τη χειροτέρευση των αδυναμιών του ελληνικού κράτους.
Αυτό ισχύει για το ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που αφορούσε κυρίως υποδομές και βιομηχανίες δικτύου σε μια χώρα στην οποία οι δυνατότητες ελέγχου είναι γνωστό ότι είναι ανεπαρκείς.

Έτσι είναι προφανές ότι το πρόγραμμα εξυγίανσης έχει μέχρι σήμερα ένα χαρακτήρα άνισο και μονόπλευρο σχετικά με τη δημόσια πολιτική στην Ελλάδα. Αυτά τα σφάλματα αξιολόγησης μας οδηγούν να αναρωτηθούμε αν τα μέλη της Τρόικας, και ειδικότερα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχαν, οποιαδήποτε στιγμή, μια καθαρή θεώρηση της τακτικής που έπρεπε να εφαρμοστεί στην Ελλάδα.

Είναι αλήθεια ότι τα όργανα που δομούν την ΕΕ δεν έχουν καθόλου προσαρμοστεί στις ιδιαιτερότητες μιας χώρας όπως η Ελλάδα, της οποίας η περίπτωση θα μπορούσε άνετα να είναι μοναδική.
Το μάννα των διαρθρωτικών ταμείων της δόθηκε χωρίς σοβαρή αξιολόγηση και παρακολούθηση των αποτελεσμάτων. Αν και αναμφίβολα τα ταμεία ήταν στη βάση χρηματοδότησης σημαντικών έργων για τη χώρα, ευνόησαν ωστόσο την ανάπτυξη μιας παράλληλης διοίκησης που ήταν επιφορτισμένη με τη διαχείρισή τους χωρίς να αποφευχθεί η παγίδα της διαφθοράς, καθώς και της διατήρησης μιας μακροοικονομικής εξάρτησης σε σχέση με τη μεταφορά κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Όσον αφορά το νομοθετικό πλάνο, δόθηκε έμφαση στην ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών οδηγιών χωρίς ενδιαφέρον για το τι θα συνέβαινε στην πράξη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναρωτήθηκε πραγματικά για το νόημα υιοθέτησης της Οδηγίας SevesoII, η οποία προβλέπει την οριοθέτηση ζωνών αποκλεισμού γύρω από τις χαρακτηρισμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις σε μια χώρα που δεν έχει ούτε κτηματολόγιο ούτε σοβαρό σχέδιο χρήσης γης;

Αντιμέτωπη με την κρίση, η Επιτροπή και τα κράτη μέλη που στηρίζουν τη δράση της φαίνεται ότι αντιστάθμισαν την έλλειψη κατανόησης των προβλημάτων και οραματισμού για τη δράση αντιμετώπισης με απλοϊκές ιδέες διαρθρωτικής προσαρμογής.
Αυτές οι ιδέες, που έχουν παρουσιαστεί εδώ και 20 χρόνια με το όνομα θεραπεία μέσω σοκ, είχαν τα γνωστά αποτελέσματα σε ορισμένες χώρες του πρώην κομμουνιστικού μπλοκ και από τότε η οικονομική θεωρία τονίζει συνεχώς τη σημασία των θεσμών.

Εν τω μεταξύ η Ελλάδα βυθίζεται σε μια επικίνδυνη κοινωνική κρίση και πολιτική αστάθεια. Όλα αυτά δεν φαίνεται να έχουν προκαλέσει καμιά αμφιβολία στους υπευθύνους που καθορίζουν το ρυθμό των αλλαγών.
Είναι επείγον να αναγνωρίσουν σήμερα τα λάθη τους και να τροποποιήσουν αναλόγως τις πράξεις τους».

  • Γενόσημα - δολοφόνοι έρχονται για τα «πειραματόζωα» της Ευρώπης
  • Πλαστά και αμφίβολης ποιότητας φάρμακα έρχονται στην Ελλάδα!
Τον επερχόμενο εφιάλτη σκιαγραφεί η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας: τα εισαγόμενα, ανώνυμα γενόσημα απειλούν σοβαρά τη Δημόσια Υγεία. Τριπλό χτύπημα στον Έλληνα πολίτη θα επιφέρει η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας(ΠΕΦ): 1. Θα δημιουργήσει μονοπωλιακές καταστάσεις στην αγορά φαρμάκου, αυξάνοντας τη φαρμακευτική δαπάνη και επιβαρύνοντας την ελληνική οικονομία. 2. Θα πλήξει τη δημόσια Υγεία, εκθέτοντας τον Έλληνα ασθενή σε ανώνυμα, αμφιβόλου ποιότητας, εισαγόμενα γενόσημα. 3. Θα πλήξει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, που επενδύει στη χώρα, δημιουργεί θέσεις εργασίας και δίνει δουλειά τους Έλληνες επιστήμονες. Όπως εξηγεί η Γενική Διευθύντρια της ΠΕΦ, κυρία Φαίη Κοσμοπούλου «οι γιατροί, στην προσπάθειά τους να διασφαλίσουν την ποιότητα της θεραπείας των ασθενών τους, θα προτιμήσουν για τις ίδιες ενδείξεις να συνταγογραφήσουν τα ακριβότερα πρωτότυπα με προστασία πατέντου».
Αυτή η εξέλιξη θα δώσει εκρηκτικές διαστάσεις στο φαινόμενο της υποκατάστασης, δημιουργώντας συνθήκες μονοπωλίου και μεσοπρόθεσμα θα προκαλέσει-αναπόδραστα-αύξηση της δαπάνης.
Σα να μην έφτανε αυτό, σύμφωνα πάντα με την κυρία Κοσμοπούλου, ανοίγει η πόρτα στην αθρόα εισαγωγή ποιοτικά υποδεέστερων ή ακόμη και πλαστών φαρμάκων και αφήνει τον Έλληνα ασθενή απόλυτα εκτεθειμένο στα ανώνυμα, αμφιβόλου ποιότητας γενόσημα φάρμακα!

«Η χώρα μας μ' αυτόν τον τρόπο θα γίνει απόλυτα εξαρτημένη από τα εισαγόμενα φάρμακα, τόσο στα πρωτότυπα όσο πλέον και στα γενόσημα, ενώ οι μεγαλοεισαγωγείς αφού αλώσουν την αγορά θα μπορούν να αυξήσουν τις τιμές. Η εξέλιξη αυτή φαντάζει εφιαλτική, εντούτοις θα αποτελέσει αναπόφευκτη πραγματικότητα σε περίπτωση που τελικά προωθηθεί η εφαρμογή του μέτρου της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική», εξηγεί η ίδια.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δε θα είναι δυνατόν να συνεχίσει να παράγει ποιοτικά φάρμακα ανταγωνιζόμενη επίπεδα τιμών που συναντά κανείς σε χώρες του Γ’ Κόσμου.
Άλλωστε, οι ελληνικές παραγωγικές μονάδες διατηρούν πάνω από το 50% των θέσεων εργασίας του κλάδου, έχουν τεράστια πάγια έξοδα, υψηλό κόστος συμμόρφωσης στα αυστηρά ευρωπαϊκά ποιοτικά πρότυπα, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν δεσμεύσει σημαντικούς πόρους σε επενδύσεις.

«Σε ένα περιβάλλον πλήρους αποβιομηχάνισης και αφελληνισμού της αγοράς, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία παράγει, εξάγει και επενδύει στη χώρα, δημιουργεί θέσεις εργασίας, πραγματοποιεί έρευνα, κατοχυρώνει ελληνική τεχνογνωσία και κυρίως σέβεται τον Έλληνα ασθενή. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί μέρος της λύσης, όχι μόνο για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά και για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», καταλήγει η κυρία Κοσμοπούλου.


Υ.Γ.: Να θυμίσουμε ότι τα γεννόσημα απαγορεύθηκαν στην Γαλλία; Αλλά εδώ είναι Ελλάδα και ο Έλληνας είναι ανθεκτικός…

Από τη συλλογή με συνομιλίες του Γέροντα Παΐσιου "Σημεία των Καιρών"

Η σιωνιστική δικτατορία του Αντίχριστου


Εισαγωγή

Η παρακάτω άκρως ενδιαφέρουσα συνομιλία ανάμεσα στον Γέροντα Παΐσιο και επισκέπτες του έλαβε χώρα το 1992, στο κελλί του Γέροντα, την Παναγούδα του Αγίου Όρους. Είναι απόσπασμα απομαγνητοφώνησης, με υπεύθυνο καταγραφής και έκδοσής της τον Ιερομόναχο Ισαάκ και τη συνοδεία του (Καλύβη Αναστάσεως, Καψάλα, Καρυές του Αγίου Όρους).

Εκείνη την περίοδο στην επικαιρότητα βρισκόταν το θέμα της Συνθήκης του Μάαστριχτ, με ισχύ από 1 Ιανουαρίου 1993, που δημιουργούσε την Ευρωπαϊκή Ένωση, διευρύνοντας ακόμα περισσότερο την συνένωση των ευρωπαϊκών κρατών-μελών. Στην πραγματικότητα, όμως, εμβάθυνε τις μεταξύ τους διαφοροποιήσεις, με συνέπεια την καθυπόταξη των πιο αδύναμων χωρών του Νότου στις ισχυρότερες του Βορρά. Αλλά και η όλη συλλογιστική της δημιουργίας της Ε.Ε. ξεκινούσε από μια εντελώς λανθασμένη βάση, αφού προωθούσε όχι μια ισότιμη και έντιμη συνεργασία, με απόλυτο σεβασμό στις εθνικές, θρησκευτικές και άλλες διαφορές, αλλά τη συγχώνευση των πάντων σε ένα τεράστιο "χωνευτήρι" λαών. Αποτέλεσμα ήταν η Ελλάδα να κινδυνεύει άμεσα να χάσει την εθνική της ταυτότητα.

Τότε ακόμα ήταν υπό συζήτηση η ένταξη της ...μισής Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε τελικά το 2004, και είναι εκπληκτικό αυτό που ανέφερε ο Γέροντας Παΐσιος, ότι πρώτα στην Κύπρο πήγε το ειδικό μηχάνημα ανάγνωσης καρτών κτλ. στο τραπεζικό σύστημα - πριν, δηλαδή, το φέρουν στην Ελλάδα.

Όλα όσα αναφέρει ο Γέροντας στην παρακάτω συζήτηση-ντοκουμέντο είναι πέρα για πέρα εντυπωσιακά, αφού - σήμερα πλέον μπορούμε να το κρίνουμε αυτό - είναι πάρα πολύ προωθημένα για την εποχή τους, τη στιγμή που και οι σημερινές εξελίξεις έμοιαζαν ακόμη πιο απόμακρες στο βάθος του μέλλοντος χρόνου.

Στα λεγόμενά του εκείνα ο Γέροντας κάνει ουσιαστικά μια πλήρη ανάλυση του συστήματος της παγκοσμιοποίησης, που τότε έκανε τα πρώτα της βήματα και έκτοτε κυριάρχησε πλήρως στον πλανήτη.

Συζήτηση του Γέροντα με επισκέπτες του

Γέροντας: Μάλλον δίνουμε εξετάσεις εμείς οι άνθρωποι τώρα σ' αυτά τα δύσκολα χρόνια: τι κάνουμε ο καθένας. Και βλέπω αδιαφορία προπαντός. Να μη μάθουν οι άνθρωποι ότι έρχεται η Δευτέρα Παρουσία, γιατί στεναχωριούνται. Δεν μπορούν να γλεντήσουν. Κατάλαβες τι γίνεται; Εδώ είναι

Παλαιά, να πούμε, άκουγαν ότι θα περάσει ένας κομήτης. Ένα κι ένα, οι άνθρωποι συγκλονίζονταν. Σου λέγει, για να δούμε Μπορεί να πεθάνουμε. Να ετοιμαστούμε. Να εξομολογηθούμε. Να κάνουμε και μία καλωσύνη.

Άρχιζαν εκεί πέρα, ετοιμάζονταν. Ή άκουγαν "θα γίνει πόλεμος". Ετοιμάζονταν.

Τώρα, να μην ακούσουν Δευτέρα Παρουσία. Να μην ακούσουν ότι θα 'ρθει καμιά φορά ο Αντίχριστος.

Λοιπόν… Για να γλεντάν. Κατάλαβες τι γίνεται; Γιατί δεν μπορούν. Τους χαλάει αυτό.

Δεν τα αξιοποιούν οι άνθρωποι για τη σωτηρία τους, βλέπεις.

Επισκέπτης: Αυτή την αλλαγή εκεί στην Ευρώπη, Γέροντα, πώς την βλέπετε εσείς;

Γέροντας: Κοίταξε… Αυτή, σαν αλλαγή δεν είναι… Κοίταξε… Ο Θεός θα αξιοποιήσει μερικά πράγματα.

Εδώ τώρα, αυτή η ΕΟΚ δεν είναι η Ηνωμένη Αμερική. Η Ηνωμένη Αμερική ήταν καλό πράγμα. Αυτή η ΕΟΚ είναι… Πίσω από κει βρίσκεται η δικτατορία αυτών των Σιωνιστών. Κατάλαβες τι γίνεται;

Αλλά ο Θεός θα το αξιοποιήσει στο καλό. Θα πάνε αυτοί! Και οι κομμουνισταί πόσα χρόνια δηλαδή… Δούλεψαν κοντά 75 χρόνια και δεν κράτησαν. Ούτε 75… 72!

Οι Σιωνισταί δουλεύουν τώρα, ξέρεις πόσα χρόνια; Και 250! Αυτοί ούτε 7 χρόνια δεν θα κρατήσουν.

Επισκέπτης: Εμείς, αν μπούμε, γιατί πάει και η Κύπρος να μπει μέσα; Μας συμφέρει, Γέροντα; Τους Έλληνες και τους Ορθόδοξους;

Γέροντας: Ποιός σ' ακούει εσένα κι εμένα; Είτε σε συμφέρει, είτε δεν σε συμφέρει... Ποιός σ' ακούει;

Επισκέπτης: Αν είμαστε πιστοί στις παραδόσεις μας, στην Ορθοδοξία, μπορεί να τους ωφελήσουμε.

Γέροντας: Κοίταξε… Ξέρεις τι γίνεται; Το κακό είναι το εξής… Θα σ' αφήσουν εκεί πέρα; Θα τα στριμώξουν τα πράγματα.

Λοιπόν, αν σου πούν "πίστευε ό,τι θέλεις", αλλά σε βάζουν σε καλάθι δικό τους, σε πάνε εκεί που θέλουνε… Ε, τι; Εγώ σε πάω εκεί που θέλω κι εσύ πίστευε ό,τι θέλεις.

Τούτο το σατανικό σύστημα… πίσω από κει κρύβεται η δικτατορία των Σιωνιστών. Οι Σιωνισταί χρόνια δούλευαν εκεί πέρα, να κυβερνήσουν τον κόσμον όλον. Οπότε με τη Μασονία και τα λοιπά, αυτά όλα, καλά.

Μέχρι τώρα καλά, ας υποθέσουμε… Αλλά τώρα δεν προβληματίζονται λίγο; Γιατί, βλέπεις, αυτά και τα εξάρια πού 'χουνε, δεν είναι ότι τους βοηθάει στο κομπιούτερ. Το 6 γίνεται και 9. Εδώ οι Ιάπωνες βρήκαν ένα κύβο και έχει πενταπλάσια απόδοση στο κομπιούτερ. Δεν τους συμφέρει… Γιατί τώρα, τα εξάριαΤα τρία εξάρια.

Λοιπόν… Και να μην το 'λεγε ο Ευαγγελιστής Ιωάννης ότι είναι του Αντίχριστου και λοιπά, ένας πιστός, έχοντας υπ' όψιν του τη γενική κατάσταση, θα καταλάβαινε τι γίνεται. Γιατί γι' αυτούς είναι σύμβολο οικονομίας. Αυτοί τώρα πάνε να πάρουν όλη την οικονομία στο χέρι τους. Με το μεν φακέλωμα, στις Βρυξέλλες έχουν αυτό το θηρίο, που το ονομάζουν και οι ίδιοι "θηρίο" και έχουν για να φακελώσουν 6 δισεκατομμύρια κόσμο. 4, 5… πόσα είναι ο κόσμος; Ε, αυτοί έχουν και περιθώριο!

Με μεν το φακέλωμα μας έχουν όλους φακελωμένους, όλη την οικονομία στο χέρι τους. Με το σφράγισμα που πάνε να κάνουν σιγά σιγά, λοιπόν, μας παρακολουθούν… 30 πόντους ψάρι το παρακολουθούν από τον δορυφόρο σε ποιόν ωκεανό βρίσκεται. Μέχρι 30 πόντους ψάρι! Οπότε τον κάθε άνθρωπο τον παρακολουθούν απ' όλα τα στοιχεία του. Όλη την οικονομία του.

Τέτοια δικτατορία που σκέφτονται να κάνουν, μόνο ο διάβολος μπορεί να την είχε σκεφτεί… Κατάλαβες τι γίνεται;

Τελικά, θα φάει μια σφαλιάρα και θα πάει στην άκρη. Τα τριάμιση χρόνια θα είναι δύσκολα. Tα άλλα τριάμιση θα είναι εύκολα. Θα πάει περίπατο.

Επισκέπτης: Μετά το '92 τα τριάμιση χρόνια, πάτερ;

Γέροντας: Τώρα… Κοίταξε… Μη βάζεις χρονολογίες. Τα τριάμιση χρόνια θα 'ναι τα δύσκολα. Να… Στην Αμερική τώρα, τα σκυλιά… πολλά σκυλιά τα 'χουν σφραγισμένα και τα παρακολουθούν. Τώρα όσα είναι σφραγισμένα έχουν πομπό. Τοκ, τοκ, τοκ… Ξέρουν το κάθε σκυλί. Όποτε θέλουν μπορούν να το σκοτώσουν, όπου βρίσκεται. Και τους ανθρώπους!

Τι νομίζεις; Και θα ξέρουν ο κάθε άνθρωπός πού βρίσκεται γιατί θα 'χουν πομπό ή στο χέρι ή στο μέτωπο. Τοκ, τοκ, τοκ… Οπότε, τα στοιχεία του στο φάκελο από δω, πομπό από κει…

Τέτοια δικτατορία μόνο ο διάβολος θα μπορούσε να είχε σκεφτεί.

Και πάνε όλο αυτό το σύστημα το γραμμωτό, να μην μπορείς μετά, που λέει και ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, ούτε να πουλάς, ούτε να αγοράζεις.

Θα καταργήσουν και τα χρήματα… Δουλεύεις; Τακ, ένα κουμπί, να πάρεις λογαριασμό.

Και μετά, ας υποθέσουμε, από την κάρτα, θα λένε: "Η κάρτα θα χάνεται, την κλέβουν, την κάνουν"… Οπότε, καλύτερα στο κεφάλι ή στο χέρι.

Να, εκεί στην Κύπρο… Ξέρω… Έχει δύο χρόνια τώρα που έχουν φέρει στην τράπεζα - το ξέρετε αυτό; - μηχάνημα! Πριν να 'ρθει στην Ελλάδα. Στην Κύπρο ήρθε νωρίτερα.

Επισκέπτης: Το Ισραήλ ήταν ο εκλεκτός γιός του Θεού. Εξακολουθεί να είναι μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία; Μετά από όλα αυτά που κάνουν;

Γέροντας: Ήταν ο εκλεκτός λαός του Θεού. Και όσοι ήταν εκεί πέρα βαπτίσθηκαν, έκαναν… Τώρα, όπως το λάδι, αυτό που έμεινε είναι το κατακάθι.

Τώρα αυτοί οι Ισραηλίται ή άθεοι θα είναι ή και με το διάβολο. Δηλαδή, άθεοι με το διάβολο. Αυτοί όμως που πιστεύουν λίγο, αυτούς θα τους ξεκάνουν οι ίδιοι… Να το ξέρετε. Θα τους ξεκάνουν.

Επισκέπτης: Τους πιστούς, δηλαδή, από τους Ισραηλίτες;

Γέροντας: Ναι. Όχι μόνο από τους Ισραηλίτες. Αυτούς που πιστεύουν στο Θεό θα τους ξεκάνουν τελικά. Άλλοι θα βαπτισθούν.

Επισκέπτης: Δηλαδή, να το πούμε απλούστερα, πάτερ μου, γενικά οι μηχανές είναι η απόδειξη της παρουσίας του Αντίχριστου;

Γέροντας: Όχι… Εδώ, βλέπεις, αυτοί χρησιμοποίησαν μηχανές για να πνίξουν τον κόσμο. Να βάλουν τη σφραγίδα του Αντίχριστου. Κατάλαβες; Να τον επιτάξουν. Όπως όταν γίνεται πόλεμος, τα μουλάρια, τα άλογα τα επιτάσσουν. Επίταξη! Με ένα καυτό σίδερο.

Επισκέπτης: Δηλαδή, διευκολύνεται το έργο τους στο να επισημαίνουν τα πρόσωπα, τα οποία θέλουν αυτοί;

Γέροντας: Αρνείται τώρα. Με το σφράγισμα αρνείται κανείς. Ακόμη και ταυτότητα. Όταν, ας υποθέσουμε, μου ζητούσαν υπογραφή, αν μου 'διναν χαρτί και μου έλεγαν "Aυτή είναι η ταυτότητά σου", λοιπόν, τέλος πάντων, δεν θα πείραζε. Αλλά όταν έχουν το σύμβολο του διαβόλου, όταν λέγεται ταυτότητά μου αυτό, και υπογράφω, αυτό δεν είναι μικρό πράγμα. Δηλαδή, το αποδέχομαι αυτό το πράγμα.

Τότε, δηλαδή, τι λέει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης; Οι άγιοι πατέρες τι λένε; Διάβασες εκεί πέρα καθόλου; Και μάλιστα, λέει εκεί πέρα… Όσοι δεν θα σφραγιστούν δεν θα μπορέσουν… Θα τους κυνηγάνε… Δεν θα μπορούν να τους βρίσκουνε. Ξεκάθαρα πράγματα. Είναι άρνηση, δηλαδή, η ταυτότητα και το σφράγισμα.

Επισκέπτης: Άρνηση του Θεού και υπογραφή στο διάβολο.

'Αλλος επισκέπτης: Μα πώς γίνεται ένας αριθμός… Πώς είναι δυνατόν να παίζει τόσο ρόλο στην σωτηρία του ανθρώπου;

Γέροντας: Βρε παιδάκι μου… Για δες… Όταν, ας υποθέσουμε, αυτό είναι το σύμβολο του διαβόλου, αφού το λέει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης για το χάραγμα αυτό και όλα αυτά, κι όταν εσύ το βάζεις εκεί πέρα, τι μου λες τώρα;

Μέχρι τώρα, δίναμε σημασία σ' αυτό το πράγμα; Αλλά τώρα, όταν βλέπουμε ότι το πάνε εκεί… Όταν τα φέρνουν τα πράγματα ούτε να μπορείς να πουλάς, ούτε να αγοράζεις και θα καταργήσουν τα χρήματα, όλα αυτά ετοιμάζουν…
Να, πριν από 2-3 χρόνια, έλεγα σε κάποιον από την Αμερική, καθηγητή πανεπιστημίου… Κάτι του 'λεγα, και μάλιστα έγραψα και κάτι… κάνα δύο σελίδες… Και του δίνω κάτι και μου γράφει: "Επέστρεφα από ένα συνέδριο στην Ευρώπη, και μόλις έφθασα στο Τορόντο, θυμήθηκα αυτά που μου 'λεγες πριν από 2-3 χρόνια… Τώρα μας ζητούν αντί για κάρτα αποτυπώματα στο χέρι ή στο μέτωπο".

Το ξέρεις αυτό το πράγμα; Εμ, άμα εκεί πέρα εσύ δεν τα ξέρεις…

Τώρα το πάνε εκεί πέρα. Αυτό που 'λεγα… Θα δείτε… Θα λένε στην τηλεόραση: "Χάθηκε η κάρτα του ενός. Την έκλεψε ο άλλος", και λοιπά. Και οι άνθρωποι, για να το βρουν για πιο ασφάλεια, θα τρέχουν εκεί πέρα για να το δεχθούν το σφράγισμα. Σαν εξυπηρέτηση. Κατάλαβες τι γίνεται;

Το 'πε ξεκάθαρα ο Ευαγγελιστής Ιωάννης. Πού να μην τα έγραφε κιόλας αυτά;

Βρε παιδάκι μου… Με το σφράγισμα του διαβόλου αρνείσαι το άγιο σφράγισμα, το βάπτισμα. Βάζεις άλλη σφραγίδα, παιδάκι μου… Αρνείσαι του Χριστού και παίρνεις του διαβόλου.

Από τα "Σημεία των Καιρών: Συνομιλίες του Γέροντα Παΐσιου"Σχόλια - επιμέλεια: Ησαΐας Κωνσταντινίδης


Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αποτελούν το σχέδιό της για τη διακυβέρνηση της χώρας, αλλά παράλληλα, πρέπει να προσφέρουν και ένα όραμα για το μέλλον.

Επομένως, εν μέσω κρίσης, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, το απόγευμα της Παρασκευής.

Οι προγραμματικές του δηλώσεις έχουν μεγάλη σημασία και για έναν πρόσθετο λόγο: η κυβέρνησή του στηρίζεται σε μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία τριών κομμάτων, τα οποία έχουν διαφορετικές απόψεις ακόμα και σε καίρια ζητήματα.

Έχει, κατά συνέπεια, ενδιαφέρον και η αρχιτεκτονική της σύγκλισης, αλλά και οι συμβιβασμοί που την κατέστησαν εφικτή.

Γιατί, ας μη γελιόμαστε, οι πολίτες στον Πρωθυπουργό θα πιστώσουν την επιτυχία ή θα του χρεώσουν την ενδεχόμενη αποτυχία. Θα είναι, επομένως, δική του η ευθύνη, αν θυσίασε πολλά, από εκείνα που περίμεναν οι πολίτες που τον ψήφισαν να κάνει.

Με δεδομένες τις προεκλογικές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, οι προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης θα πρέπει:

Πρώτον, να συνάδουν με το κοινό αίσθημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να χαϊδέψουν αυτιά, αλλά να περιγράφουν, με τη γλώσσα της αλήθειας, την πραγματική κατάσταση της χώρας. Μας είπαν πολλά ψέματα τα τελευταία χρόνια. Ήρθε ο καιρός για αλήθειες.

Δεύτερον, να είναι συνεπείς με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού. Ο Ελληνικός λαός δεν πρόκειται να συγχωρήσει μια ακόμα διάψευση ελπίδων και προσδοκιών. Αντιλαμβάνομαι ότι λόγω της συγκατοίκησης ήταν αναγκαίες κάποιες υποχωρήσεις, αλλά ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να φανεί ανακόλουθος με βασικές του θέσεις.

Ενδεικτικά αναφέρω:

- Την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου,

- Την κατάργηση του νόμου Ραγκούση,

- Την εξεταστική για το πώς η χώρα οδηγήθηκε στο μνημόνιο,

- Το όχι σε νέους φόρους και περικοπές μισθών,

- Την αποκατάσταση αδικιών κ.λ.π.

Τρίτον, να προσφέρουν ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα εξόδου της χώρας από την κρίση. Η κοινωνία έχει υπερβεί τα όρια της αντοχής της και δεν μπορεί άλλο. Για αυτό και χρειάζεται να ξέρει που βαδίζει. Οι θυσίες έχουν νόημα όταν φέρουν αποτέλεσμα και δεν πάνε στο βρόντο.

Τέταρτον, να δημιουργήσουν την αίσθηση μιας νέας αρχής. Αυτό που τα τελευταία χρόνια αποκαλούμε «νέα μεταπολίτευση». Η «νέα μεταπολίτευση» πρέπει να φέρει και μεγάλες θεσμικές ανατροπές και μεταρρυθμίσεις. Στην κατάρρευση της οικονομίας μας, τα μέγιστα συνετέλεσε και το σαθρό θεσμικό μας πλαίσιο που ανέχθηκε τη διαφθορά, βράβευσε τη μετριότητα, παγίδευσε τις δημιουργικές δυνάμεις και στηρίχθηκε στις πελατειακές σχέσεις.

Πέμπτον, να περιλαμβάνουν μέτρα που θα δίνουν άμεσα και χειροπιαστά αποτελέσματα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα του πολίτη. Εκείνα τα «μέτρα ανάσα μηδενικού δημοσιονομικού κόστους» δεν πρέπει να μείνουν προεκλογικές διακηρύξεις.

Έκτον, να στείλουν ένα μήνυμα στο εξωτερικό και στις αγορές ότι η Ελλάδα έχει μια ισχυρή κυβέρνηση η οποία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει ταχύτητα σε μεγάλες τομές. Αρκετά μας ειρωνεύτηκαν, αρκετά μας συκοφάντησαν. Καιρός ν’ αρχίσει η εθνική μας αντεπίθεση.

Έβδομον, να μας αιφνιδιάσουν ευχάριστα με το ρεαλισμό και την τόλμη τους. Εδώ και τρία χρόνια ο ελληνικός λαός συνηθίζει καθημερινά τις δόσεις τις καταστροφής. Είναι πλέον πολλοί αυτοί που δεν ελπίζουν σε τίποτα. Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να αλλάξει αυτή την αίσθηση της εθνικής αποτυχίας. Η νέα εθνική μας αποστολή είναι να υπερβούμε την κρίση και να τα καταφέρουμε. Αυτό είναι το στοίχημα της επόμενης ημέρας.

Θα το επαναλάβω ότι η κυβέρνηση Σαμαρά έχει μόνο μια εναλλακτική: να πετύχει. Η αποτυχία όχι μόνο δεν συγχωρείται, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σημάνει την οριστική χρεοκοπία της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τα πράγματα βρίσκονται σε οριακή κατάσταση και πολλά πρέπει να γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, επομένως αυτή η κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να αναλώνεται σε άσκοπες σκιαμαχίες ή στείρες αντιπαραθέσεις με μικροπολιτικά χαρακτηριστικά. Πρέπει να παράγει έργο. Και επειδή ο πολιτικός χρόνος έχει συμπυκνωθεί πολύ, το έργο αυτό πρέπει να παραχθεί άμεσα.

Στην τιτάνια αυτή προσπάθεια και η αντιπολίτευση έχει υποχρέωση να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην πατρίδα.

Κανένας δεν δικαιούται πλέον να κρυφτεί και όλοι το ξέρουν…

ΚΡ

  • Οι ηγεσίες των ενόπλων δυνάμεων του αραβικού εμιράτου και της χώρας μας θα παρακολουθήσουν την κοινή άσκηση την Πέμπτη 12 Ιουλίου στην θέση «Αμπελώνες» Κομοτηνής
  • Οι ηγεσίες των ενόπλων δυνάμεων του αραβικού εμιράτου και της χώρας μας θα παρακολουθήσουν την κοινή άσκηση την Πέμπτη 12 Ιουλίου στην θέση «Αμπελώνες» Κομοτηνής
Ρεπορτάζ Μελαχροινή Μαρτίδου

150 Ευέλπιδες από το Κατάρ έρχονται στην Κομοτηνή για να εκπαιδευτούν στα σύγχρονα όπλα και σε πραγματικό φυσικό περιβάλλον κάτι που δεν έχουν την δυνατότητα να κάνουν στην χώρα τους που υπάρχει μόνο έρημος. Το κράτος του Κατάρ είναι ένα ανεξάρτητο εμιράτο της Μέσης Ανατολής, που καταλαμβάνει τη χερσόνησο Κατάρ, επί της ανατολικής ακτής της Σαουδικής Αραβίας στον Αραβικό ή Περσικό Κόλπο. Έχει έκταση 11.437 km² και πληθυσμό 833.285 κατοίκους. Είναι κράτος πλούσιο σε πετρελαιοπηγές, έχει ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλή εισοδήματα στον κόσμο.

Οι Καταρινοί ευέλπιδες συνοδεύονται από 21 ανώτερους αξιωματικούς που θα διαμένουν σε ξενοδοχεία της περιοχής ενώ θα μετέχουν σ΄ ένα εξαντλητικό πρόγραμμα διαρκούς εκπαίδευσης μέσα σε δάση και φυλλωσιές με επίκεντρο την θέση «Αμπελώνες» όπου την ευθύνη της φιλοξενίας και εκπαίδευσης έχει αναλάβει η 21 ΤΕΘ Ταξιαρχία Πίνδος. Μιλήσαμε με τον διοικητή ταξίαρχο κ. Πανά ο οποίος χθες ανέμενε τον ταξίαρχο του Κατάρ και ρύθμιζε τις τελευταίες λεπτομέρειες.


Έρχονται για να ζήσουν μια εκπαίδευση που δεν έχουν την δυνατότητα να την κάνουν στην χώρα τους θα πει ο κ. Πανάς, έρχονται για να δουν πως διαβιώνουν έξω όταν βγαίνουν σε ασκήσεις εκτός ερήμου, πώς να προφυλάσσονται από ενέδρα, πώς να κάνουν μια εκκαθάριση αποψίλωση περιοχής, να κάνουν περιπολίες όταν είναι σε επιχειρήσεις εκπαιδευόμενοι σε βασικά αντικείμενα τα οποία δεν μπορούν να τα κάνουν στην χώρα τους όπου έχουν ένα άλλο περιβάλλον. Ψάχνουν να βρουν διαφορετικό έδαφος σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουν τις δυνάμεις τους σε Νατοϊκές ασκήσεις, να δουν πως μπορεί να εξελιχθεί μια στρατιωτική επιχείρηση σε άλλο έδαφος και μέσα από την συνεργασία με άλλους στρατούς.

Το ότι επιλέγουν το ελληνικό στρατό είναι ότι αναγνωρίζουν το αξιόμαχο του στρατού μας. Η Θράκη δεν επιλέχθηκε τυχαία ήταν στοχευμένη η επιλογή;

- Βεβαίως ήταν μελετημένη και στοχευμένη η επιλογή της Θράκης γιατί εκπαιδεύονται σε δύο χώρους στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη όπου είναι τα πεδία βολής με μεγάλους χώρους εκπαίδευσης και τους εξασφαλίσαμε ιδανικές συνθήκες. Ψάχνουν να κάνουν τις επιχειρήσεις τους σε διαφορετικό έδαφος σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουν τις δυνάμεις τους σε άλλο περιβάλλον και θέλουν να δουν την δική τους ετοιμότητα σε ένα διαφορετικό γεωφυσικό περιβάλλον από τη χώρα τους. Επέλεξαν την Ελλάδα γιατί δεν τους αντιμετωπίσαμε σαν χρήμα και γιατί τους εξασφαλίσαμε τιμές που θα κόστιζε και σε μας με τις καλύτερες δυνατές παροχές.

Διατροφικά έχετε κάνει κάποια προετοιμασία;

- Φροντίσαμε να υπάρχει κοτόπουλο και μοσχάρι κι έχουμε βρει τα καταστήματα που θα προμηθευτούν οι ίδιοι το κρέας, ενώ έχουν φέρει δικούς τους μάγειρες που θα αναλάβουν την εστίασή τους.

Οι πόλεις κ. ταξίαρχε, οι κάτοικοι θα αισθανθούν κάτι από την άφιξή τους και τις ασκήσεις που θα γίνονται;

- Θα υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, σίγουρα θα ακούν και πυροβολισμούς και θα βλέπουν στρατιωτικές κινήσεις με αποκορύφωμα την Πέμπτη 12 Ιουλίου όταν είναι κι εδώ οι ηγεσίες τους όπως και ο αρχηγός ΓΕΣ της χώρας μας οπότε θα γίνει μια μεγάλη κοινή άσκηση, πιθανόν ανοικτή και για το κοινό.

Το Κατάρ απ’ ότι γνωρίζουμε δεν έχει εμπλακεί σε εμπόλεμες επιχειρήσεις;

- Όχι αλλά έχουν δώσει βαρύτητα τα τελευταία χρόνια στο να εκπαιδεύουν τον στρατό τους σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τις ανάγκες του ΝΑΤΟ».

Η χώρα του Κατάρ διατηρεί μια μικρή στρατιωτική δύναμη περίπου 11.800 ανδρών, συμπεριλαμβανομένου ενός στρατού (8500), Ναυτικό (1800) και τη δύναμη του αέρα (1.500). Υπέγραψε αμυντική συμφωνία με την Ηνωμένες Πολιτείες και Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και με τη Γαλλία, νωρίτερα το 1994. Το Κατάρ διαδραματίζει ενεργό ρόλο στις συλλογικές προσπάθειες υπεράσπισης του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου τα άλλα πέντε μέλη του είναι η Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, η ΗΑΕ και το Ομάν. Η παρουσία μιας μεγάλης αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στη χώρα παρέχει τη χώρα με μια εγγυημένη πηγή της άμυνας και εθνικής ασφάλειας.

Η δήλωση τού πρωθυπουργού τής Αγγλίας Ντέηβιντ Κάμερον, ότι η χώρα του είναι έτοιμη νά κλείσει τά σύνορά της στούς Έλληνες μετανάστες σέ περίπτωση εξόδου τής Ελλάδος από τήν Ευρωζώνη, προξένησε μεγάλη οργή στήν Ελλάδα.

Καλώς; Κακώς;

Προς υπεράσπιση τού Κάμερον: τί δήλωσε ουσιαστικά ο άνθρωπος;

  • Χρέος τού πρωθυπουργού είναι νά προστατεύει τή χώρα του καί νά δρά σύμφωνα μέ τό συμφέρον της. Όχι σύμφωνα μέ τό συμφέρον… άλλων χωρών ή τών πολιτών τους.
  • Σέ περίπτωση πού δημιουργηθούν συνθήκες μαζικής εισόδου οικονομικά εξαθλιωμένων Ελλήνων μεταναστών στήν χώρα μου, σάς καθιστώ απολύτως σαφές ότι προτίθεμαι νά τήν αποτρέψω μέ κάθε μέσον.
  • Τό ότι πρόκειται γιά πολίτες τής Ε.Ε., ή τό ότι κάποιες εκδοχές αλληλεγγύης ορίζουν νά καταστήσω τή χώρα μου ένα απέραντο πανδοχείο γιά αναξιοπαθούντες φτάνει νά είναι Ευρωπαίοι, μέ αφήνει παγερά αδιάφορο. Εγώ προτίθεμαι νά προστατεύσω τή χώρα μου από κάτι πού δικαιολογημένα θεωρώ πολύ κακή εξέλιξη γι’ αυτήν. Από κεί καί πέρα, βρείτε τα.

Άν τόν πετυχαίναμε σέ μιά ήρεμη στιγμή καί τόν ρωτούσαμε άν αυτή είναι η αντίληψή του περί ευρωπαϊκής ένωσης καί αλληλεγγύης, ίσως θά μάς έλεγε:

«Ποιά Ευρώπη; Μάς δουλεύετε; Εσείς οι υπόλοιποι τής Ε.Ε. σφάζεστε μεταξύ σας! Μπαίνετε σέ μιάν αίθουσα διαπραγματεύσεων καί δέν ξέρουμε άν θά βγείτε! Εμείς τουλάχιστον είμαστε συνεπείς στήν πάντοτε καχύποπτη στάση μας καί στήν μόνιμη μερική μας αποστασιοποίηση».

Υπενθυμίζουμε ότι στήν περίπτωση τών Ελλήνων πού θέλουν νά μεταναστεύσουν στήν Αγγλία δέν μιλάμε γιά λαθρομετανάστευση, αλλά γιά απολύτως νόμιμη μετανάστευση/μετεγκατάσταση.

Παράδειγμα πρός αποφυγή, γιά μιά χώρα πού στενάζει από μιάν ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση πρωτοφανούς μεγέθους όπως η Ελλάδα, ή παράδειγμα πρός μίμηση;

Μήπως χρειαζόμαστε πρωθυπουργό πού θά «τό κάνει όπως ο Κάμερον»; Δηλώνοντας ότι «τί Δουβλίνο καί ξε-Δουβλίνο, μέ τήν παρούσα ευρωπαϊκή πολιτική γιά τή μετανάστευση η χώρα μου καταστρέφεται καί ως εκ τούτου δέν μπορώ παρά νά αλλάξω πολιτική, είναι θέμα επιβίωσης. Από ‘κεί καί πέρα βρείτε τα»!

Θά σας άρεσε;

Αστυάναξ Καυσοκαλυβίτης

ΥΓ1: Οι Έλληνες μάλιστα συζητούν εξοργισμένοι τό πόσοι φοιτητές, εφοπλιστές καί επενδυτές «τά σκάνε» στούς Βρετανούς, άρα μέ ποιό δικαίωμα καί τί θράσος καί λοιπά καί λοιπά. Απορία αδαούς: θά αποφασίσουν οι Έλληνες ή οι Βρεττανοί άν κρίνεται ως θετική η μαζική εισροή Ελλήνων στήν Βρεττανία; Ποιανού τού πέφτει λόγος; Δώσε θάρρος στό χωριάτη…

ΥΓ2: Η κυβέρνηση των τριών κομμάτων επιμένει να μην καταργεί το νόμο Ραγκούση

Τα νέα απ’ τη Γερμανία δεν είναι καλά, και για τη Γερμανία, και για την Ευρώπη.

Σύμφωνα με έρευνα (που αποδείχθηκε έρευνα σοκ) στα σχολεία της Ομοσπονδίας, το 50% των μαθητών έχει θετική άποψη για τον Χίτλερ. Επίσης, πολλοί Γερμανοί μαθητές αδυνατούν να αντιληφθούν τις διαφορές της δημοκρατίας από τη δικτατορία, ενώ ένα σεβαστό ποσοστό μαθητών από οικογένειες μουσουλμάνων μεταναστών αντιμετωπίζει τον εθνικοσοσιαλισμό θετικά.

Σοκαρισμένος ο κ. Κλάους Σέντερ, ένας απ’ τους τέσσερις ερευνητές του φαινομένου, ζητά επανεξέταση του τρόπου διδασκαλίας της σύγχρονης ιστορίας στα σχολεία.

Κι έχει δίκιο! Απ’ όταν τα κριτήρια της πολιτικής ορθότητας πρυτάνευσαν στη συγγραφή των βιβλίων της ιστορίας σε πολλές χώρες της Δύσης, άρχισαν να αναφύονται φαινόμενα ιστορικής και συνεπώς πολιτικής αποβλάκωσης σε ευρεία κλίμακα.

Τα φαινόμενα αυτά δεν είναι καινοφανή, έχουν ήδη ιστορικό βάθος. Οταν, φερ’ ειπείν, η Γαλλία και η Γερμανία αποφάσισαν ήδη προ εικοσαετίας να «συμφιλιώσουν» στα σχολεία την ιστορία τους, απαλείφοντας ή στρογγυλεύοντας ό,τι θα μπορούσε να παράγει «μίσος», διαπίστωσαν, λίγα χρόνια μετά, ότι οι Γάλλοι μαθητές άρχισαν να θεωρούν «ευγενικό» το να χαιρετούν τους Γερμανούς συμμαθητές τους ναζιστικά...!

Τρόμαξαν οι ιθύνοντες; δεν το γνωρίζω. Πάντως, εκπαιδευτική πολιτική δεν άλλαξαν. Τώρα τα επίχειρα εμφανίζονται ακόμα πιο μαύρα - και χαιρετούν κι αυτά ναζιστικά.

Οταν η Ιστορία, στην εκπαίδευση, αλλά και στον δημόσιο λόγο προσπαθεί να βασισθεί στη λήθη (το αντίθετο της α-λήθειας), παρά τις τυχόν καλές προθέσεις (για τις οποίες πολύ αμφιβάλλω), το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό. Αν, για παράδειγμα, ξεχασθούν τα κρεματόρια, απλώς θα επαναληφθούν.

Αυτό οι εκπαιδευτικοί το γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους, αλλά η τριακονταετής πλέον «αναθεώρηση του τρόπου διδασκαλίας της Ιστορίας» δεν αναθεωρείται εκ νέου, διότι οι πολιτικοί λόγοι για τους οποίους καλλιεργείται η λήθη και η ομογενοποιημένη σκέψη είναι ισχυρότεροι.

Τα ίδια πάνω-κάτω συνέβησαν και στη χώρα μας με το περίφημο και δυσώνυμο βιβλίο Ρεπούση. Το βιβλίο αυτό ανατέθηκε σε μια καθηγήτρια των Γαλλικών με μεταπτυχιακά στην ιστορική εκπαίδευση (ούτε καν ιστορικό δηλαδή), ύστερα απ’ τη συμφωνία Γιωργάκη (ως υπουργού Εξωτερικών) - Τζεμ για άμβλυνση του «μίσους» μεταξύ των δύο λαών. Οταν όμως η Ιστορία γράφεται με πολιτική σκοπιμότητα, τότε δεν είναι ιστορία, είναι προπαγάνδα.

Που μάλιστα δημιουργεί πολιτικά προηγούμενα.

Μόλις προ ολίγων ημερών η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε επισήμως γιατί στο νέο σχολικό εγχειρίδιο, που αντικαθιστά το δυσώνυμο Ρεπούσιο, η σφαγή της Σμύρνης δεν χαρακτηρίζεται «συνωστισμός». Ενώ στη Θράκη οι φιλοτουρκικοί παράγοντες της Μουσουλμανικής μειονότητας διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την εμφάνιση εκ νέου του «μίσους» στα σχολικά βιβλία.

Κατ’ αρχήν, το μίσος δεν είναι κάτι από χέρι κακό, όπως όταν φερ’ ειπείν μισεί κανείς και αποστρέφεται τον ναζισμό, τον ρατσισμό, τον σεξισμό, τον πόλεμο κι άλλα ομοειδή.

Κατά δεύτερον, για να αδελφωθούν πραγματικά οι δύο λαοί, ο τουρκικός και ο ελληνικός, πρέπει να ξέρουν την πραγματική ιστορία τους ώστε να μην ξανακάνουν τα ίδια λάθη - όλβιος όστις ιστορίης έσχεν μάθησιν- και τρίτον πρέπει οι δύο λαοί να κυβερνώνται οι ίδιοι από κυβερνήσεις λαϊκές κι όχι ανθυποϊμπεριαλιστικές.

Εχουμε λοιπόν μακρύ δρόμο έως τότε να διανύσουμε και η αυτογνωσία βοηθάει περισσότερο απ’ τις πολιτικώς ορθές αυταπάτες (αλλά και απάτες, αν στα κόλπα αυτά συνυπολογίσουμε τον μίστερ Σόρος και διάφορες χρυσοβόρες ΜΚΟ).

Ομως, γύρω μας το κακό καλπάζει. Πυρήνας τριών νεοναζιστών στη Γερμανία δρούσε υπό (παρα)κρατική κάλυψη 11 ολόκληρα χρόνια, δολοφονώντας μετανάστες, οκτώ Τούρκους κι έναν Ελληνα - εννιά αδικοχαμένες ψυχές.

Προχθές το απόγευμα οι παρ’ ημίν νεοναζί Χρυσαυγίτες έκαναν επίδειξη στην Κοκκινιά πηγαίνοντας μπροστά από μικροκαταστήματα μεταναστών, φωνάζοντάς τους να φύγουν.

Η μέρα που θα αρχίσουν οι νεοναζί στη Ελλάδα να ζωγραφίζουν «κίτρινα αστέρια» στις προθήκες των καταστημάτων υπό ιδιοκτησία «ξένων», όπως έκαναν οι ναζί στα μαγαζιά των Εβραίων τη δεκαετία του 1930, μπορεί να έρθει στο ορατό μέλλον και μαζί της τα πογκρόμ, οι «νύχτες των κρυστάλλων» και οι φόνοι - η ατίμωση της πατρίδας μας.

Ο ρατσισμός φουντώνει στους δρόμους, ο φασισμός μπήκε στο Κοινοβούλιο και ώσπου να βγει η κατάσταση είναι σοβαρή.

Ωσπου να διαπιστώσουν οι πολίτες ότι ο φασισμός και ο εθνικισμός είναι η μαύρη χειρ των Αφεντικών, η Χρυσή Αυγή θα συνεχίσει να ψαρεύει στα θολά νερά της ανεργίας, της απελπισίας και της εθνικής ταπείνωσης. Αλλά και της αμορφωσιάς. Διότι η πολιτικώς ορθή «κατασκευή» της Ιστορίας (στην οποίαν συμμετείχαν και κάποιοι αριστεροί) παράγει την πρώτη ύλη για την ακροδεξιά διαστρέβλωσή της.

Τέλος, ο ανθρωπιστικός τρόπος με τον οποίον η Αριστερά κι όχι μόνον, προσεγγίζει το πρόβλημα της μετανάστευσης στη χώρα μας, μπορεί να είναι θεάρεστος, μπορεί να είναι αναγκαία συνθήκη για τη λύση του, δεν είναι όμως και ικανή. Οχι πλέον! Η Αριστερά πρέπει να προτείνει στον λαό ένα πρόγραμμα για τη λύση αυτού του προβλήματος σε εύλογο χρόνο και με στέρεον τρόπο.

Είναι απ’ τα κρίσιμα προβλήματα που η έκβασή του προς τα δεξιά ή τα αριστερά θα καθορίσει σημαντικά την πορεία της χώρας προς τα δεξιά ή τα αριστερά επίσης...

ΥΓ.: Οταν νεαροί Μουσουλμάνοι στη Γερμανία βλέπουν θετικά τον εθνικοσοσιαλισμό, δηλαδή το θηρίο που θα τους φάει αν επικρατήσει, κι όταν στην Ελλάδα η Χρυσή Αυγή ανοίγει (εκτός από κεφάλια) και κοινωνικά παντοπωλεία για «Ελληνες» εξ αίματος, η κατάσταση έχει γίνει πολύπλοκη - ούτε με ευχολόγια αντιμετωπίζεται ούτε με ξεπερασμένα στερεότυπα. Για να υπερισχύσει η ανθρωπιά, θέλει πολιτική με στρατηγική. Στόχους, σχέδιο και τρόπους...


Του Στάθη από enikos
Γράφει ο Γιάννης Πρεβενιός

Χθες έκανα το τραγικό λάθος και έκανα ζάπινγκ στα δελτία ειδήσεων των 8:00 μ.μ και πραγματικά έμεινα αποσβολωμένος γιατί διαπίστωσα ότι ζούμε πλέον ολοφάνερα σε χώρα υπό κατοχή!

Στις εικόνες και τα βίντεο του πολιτικοοικονομικού ρεπορτάζ έβλεπα και άκουγα ονόματα Φούχτερ, Μπούχτερ κ.λ.π οι οποίοι ως εντεταλμένοι των Ευρωπαίων και του Δ.Ν.Τ περιδιαβαίνουν τα διάφορα υπουργεία και με τον αέρα του κατακτητή ζητούν την λογοδοσία των (χ€σμ€νων στην όψη) υπουργών για τις αποφάσεις και τα πεπραγμένα τους. Μάλιστα άκουσα ότι έγινε και μία σύσκεψη της “εγχώριας” τρόικας δηλ. των κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη για να προετοιμάσουν την “απολογία” τους στους πραγματικούς τροικανούς κυβερνήτες του προτεκτοράτου που λέγεται Ελλάδα!

Εν συνεχεία σε κάποιο κανάλι είδα τον γνωστό “Μπουμπούκο” (πρώην βουλευτή του ΛΑΟΣ ο οποίος στην αγωνία του να μας σώσει “αποστάτησε” στην Ν.Δ) να μας λέει (το νέο παραμύθι για αφελείς και ηλιθίους) πως τάχα τους περισσότερους από αυτούς τους Ευρωπαίους χαρτογιακάδες τους καλέσαμε εμείς... για να μας ξεκολλήσουν σαν χώρα από το τέλμα που μας έφεραν οι άχρηστοι πολιτικάντηδες των τελευταίων χρόνων. Όμως ο εν λόγο “κύριος” παρέλειψε να μας πει ότι αυτοί οι άχρηστοι είναι οι ίδιοι που συνεχίζουν να βρίσκονται στο τιμόνι της “υπόδουλης” αυτής χώρας! Με λύπη μου επίσης διαπίστωσα ότι τα ξεπουλημένα παπαγαλάκια της δημοσιογραφίας μετά από την προεκλογική τρομολαγνία που έσπειραν στα τηλεπαράθυρα τους, τώρα βγάζουν το σκασμό για τις καθημερινές αυτοκτονίες των απελπισμένων Ελλήνων θεωρώντας προφανώς ότι πρόκειται για ειδήσεις “ρουτίνας”!

Φίλες/οι η εποχή που διανύουμε ίσως είναι η δυσκολότερη της μακρόχρονης ιστορίας μας και θα καταγραφεί στο μέλλον (αν μπορέσουμε να επιβιώσουμε) ως την εποχή όπου έγινε ο μεγαλύτερος “συνωστισμός” προδοτών, κλεπτών, ψευτών, ανικάνων και ξεδιάντροπων παχύδερμων και χωρίς τσίπα ανθρωπάριων τα οποία έδρασαν και λειτούργησαν ως οι …. χειρότεροι εχθροί του έθνους μας μια και οι περισσότεροι από αυτούς ήταν δέσμιοι των "χορηγών" και των "μιζαδόρων" τους!Του Γιώργου Κράλογλου

Στην “αποκρατικοποίηση μπλόφα” του Ανδρέα Παπανδρέου του 1985 που “βάφτισε” τις ιδιωτικοποιήσεις σε μετοχοποιήσεις για να αποφύγει το πολιτικό κόστος καταφεύγει και η σημερινή κυβέρνηση.

Η πρώτη εικόνα του επικεφαλής της task-force κ. Ράιχενμπαχ για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με την αποκρατικοποίηση είναι τουλάχιστον απογοητευτική όπως κατάλαβαν, από τα συμφραζόμενά του, ισχυροί παράγοντες της αγοράς (με επενδυτικό ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση) που σχολίασαν: “Αν είναι να περιμένουμε από τον Ράιχενμπαχ να παίξει τον ρόλο του Ρομπέν των Δασών της ανάπτυξης καλύτερα να σταματήσουμε να ελπίζουμε”.

Η ανάμειξη του ονόματος του κ. Ράιχενμπαχ στην συζήτηση για την αποκρατικοποίηση έγινε όταν εκφράσθηκε άποψη εκπροσώπων ομίλων που έχουν ενδιαφέρον για τον ΟΣΕ και την ΔΕΠΑ και τα λιμάνια να παραδοθούν στον επικεφαλής της ευρωπαϊκής τεχνικής ομάδας όλες οι προτάσεις που λιμνάζουν σε υπουργικά γραφεία για συμμετοχή επενδυτών στο υποτιθέμενο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Και να ζητηθεί παρέμβαση για συνύπαρξη της πολιτικής ανάπτυξης με την πολιτική αποκρατικοποίησης.

Ο αντίλογος που συνόδευσε το παραπάνω σχόλιο ήταν ότι “Κάτι δυναμικό πρέπει να γίνει γιατί αν δεν συνδυαστεί το όποιο πρόγραμμα ανάπτυξης και με ιδιωτικοποιήσεις και υποχρεώσεις για επενδύσεις εκσυγχρονισμού δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα καθώς η κυβέρνηση θα “βολευτεί” πολιτικοποιώντας το όλο θέμα (με διάφορα προσχήματα) και θα προχωρήσει σε τακτικές που δεν θα έχουν καμία σχέση με πραγματική αποκρατικοποίηση”.

Η αλήθεια είναι, πράγματι, ότι δύο ημέρες πριν από τις προγραμματικές δηλώσεις της η κυβέρνηση δεν έχει προσδιορίσει ακόμη ούτε το πλαίσιο της πολιτικής που θα ακολουθήσει στην αποκρατικοποίηση και δεν έχει συζητήσει απολύτως τίποτε με τους υπουργούς των τομέων για την μορφή του προγράμματος που θα ακολουθηθεί.

Το πρόσχημα είναι (όπως κάθε φορά) ότι η πώληση μέρους του κρατικού επιχειρηματικού τομέα είναι υπόθεση πολύπλευρη που επηρεάζεται ακόμη και από υποχρεώσεις της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση… Άλλη πρόφαση είναι (θα φανεί τις επόμενες ημέρες) ότι δεν μπορούν να πωληθούν κρατικές επιχειρήσεις πριν ολοκληρωθεί η πολιτική απορροφήσεων και μετατάξεων.

Αυτά τα “μασημένα λόγια” εισέπραξε και ο κ. Ράιχενμπαχ από τις πρώτες επαφές του με οικονομικούς υπουργούς που συνδέονται με την αποκρατικοποίηση.

Και όπως κατάλαβαν οι συνομιλητές του η κυβέρνηση εκτός από φραστικές διαβεβαιώσεις και ευχές δεν παρουσιάζει κανένα χειροπιαστό επιχείρημα για την αποκρατικοποίηση με την έννοια της πώλησης κρατικών επιχειρήσεων.

Πρόκειται για αντίληψη και για πρώτη εικόνα που επιβεβαιώνεται και από ενδιαφερόμενους (για τις ιδιωτικοποιήσεις) παράγοντες της αγοράς οι οποίοι εκφράζουν μέχρι και την βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση βλέπει περισσότερο σαν “παιχνίδι σκακιέρας” τις συζητήσεις με την Τρόικα για τις μεταρρυθμίσεις αλλά και την αντιπαράθεσή της με τον ΣΥΡΙΖΑ που ήδη το θεωρεί κορυφαίο θέμα της μάχης του στην Βουλή.

Οι ίδιοι παράγοντες θεωρούν ακόμη (αναλύοντας τα πρώτα στοιχεία των διαλόγων που είχαν με οικονομικούς υπουργούς) ότι η κυβερνητική πολιτική μάλλον θα παραμένει στην διάλυση ή συρρίκνωση ασήμαντων υπηρεσιών και Οργανισμών (άσχετων από όσα αφορά μια πραγματική πολιτική αποκρατικοποιήσεων) και σε ό,τι αφορά τους τομείς εκείνους για τους οποίους υπάρχει ήδη συμφωνία ιδιωτικοποιήσεων στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων θα περιγράψει απλώς κάποιες μορφές στρατηγικών συμμαχιών που θα οδηγήσουν σε ιδιωτικοποιήσεις…

Και σύμφωνα με αυτή την αίσθηση οι ίδιοι παράγοντες προβλέπουν ότι στις προγραμματικές δηλώσεις θα υπάρξουν μεν εντυπωσιακές αναφορές για την συρρίκνωση του κράτους αλλά η δεύτερη ανάγνωση τους θα παραπέμπει σε “τεχνικές” ΠΑΣΟΚ και Ανδρέα Παπανδρέου που μεγάλωνε το κράτος δια της μεθόδου των μετοχοποιήσεων…