Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

29 Ιουν 2012

“Να μην τολμήσει η ελληνική αντιπροσωπεία να πατήσει ελληνικό έδαφος αν δεν έχει δηλώσει πρώτα ευθαρσώς και σε υψηλούς τόνους πως στην περίπτωση που δεν ισχύσει το πρώτο μέτρο και για την Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση θα προβάλει βέτο στα πάντα”

Πρόκειται για την πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η Κρίση που η ΕΕ λαμβάνει μια απόφαση που να συνάδει με την λογική. Πρώτη φορά! Έπρεπε βέβαια πρώτα να βρεθεί η Ευρωζώνη δύο εβδομάδες προ της οριστικής και μη αναστρέψιμης διάλυσης και, το πιο σημαντικό, να βρεθεί κάποιος που να πει στην κα Μέρκελ: «Όχι κυρία μου. Δεν υπογράφω, ο κόσμος να χαλάσει, τα ανόητα κείμενα που μου θέτεις».

Ο κύριος αυτός ήταν, βέβαια, ο κ. Μόντι ο οποίος βρήκε το σθένος (να κάνει κάτι που κανείς δεν είχε τολμήσει πριν) για έναν απλό λόγο: Εδώ και δύο εβδομάδες, οι μεγάλες επιχειρήσεις της Βόρειας Ιταλίας ρευστοποιούν όσο-όσο και μαζικά περιουσιακά τους στοιχεία και μεταφέρουν τα κεφάλαια στην Ελβετία, στην Γερμανία, στο Λονδίνο και στην Νέα Υόρκη. Υπό αυτές τις συνθήκες, η Ιταλία βρίσκεται στα πρόθυρα της πλήρους κατάρρευσης και ο κ. Μόντι είχε, το πολύ, δύο εβδομάδες για να κάνει κάτι πριν τον ανατρέψουν τα κόμματα που τον «στηρίζουν». Στήλωσε λοιπόν τα πόδια και έκανε αυτό που, αν είχε πράξει ο κ. Παπανδρέου πριν δυο χρόνια, ολόκληρη η Ευρώπη θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση σήμερα: Είπε ΟΧΙ!

Και τι κέρδισε; Τι πήρε; Τι κερδίσαμε όλοι από την πρώτη περίπτωση πραγματικής διαπραγμάτευσης; Δύο πράγματα.

Μέτρο πρώτο: Το πρώτο μέτρο που ανάγκασε την κα Μέρκελ να αποδεχθεί ο κ. Μόντι είναι αυτό που σας έχω κουράσει να επαναλαμβάνω από την αρχή της Κρίσης ότι έπρεπε να γίνει ως ελάχιστο: να κοπεί ο ομφάλιος λώρος που συνδέει την επανακεφαλαιοποίηση των πτωχευμένων τραπεζών με το δημόσιο χρέος των πτωχευμένων κρατών. Όπως προτείνω εδώ και δυο χρόνια (*), ο κ. Μόντι απαίτησε (και κέρδισε, τουλάχιστον στα χαρτιά) η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να γίνει άμεσα από το EFSF, χωρίς την μεσολάβηση του δημοσίου και χωρίς να επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος αυτά τα κεφάλαια. Παράλληλα, να περάσει ο έλεγχος και η επιτήρηση των τραπεζών στην ΕΚΤ.

Μέτρο δεύτερο: Να μπορεί να δανείζεται ένα κράτος από το EFSF μέσα από απ’ ευθείας αγορά των ομολόγων του από το EFSF στις πρωτογενείς αγορές και όχι μέσα από την εξευτελιστική διαδικασία του Μνημονίου.

Πόσο σημαντικά είναι αυτά τα μέτρα για την Ευρωζώνη; Χωρίς το πρώτο μέτρο, το ευρώ δεν θα υπήρχε τον Σεπτέμβρη. Με την απαγκίστρωση των τραπεζικών ζημιών στην Ισπανία από το δημόσιο χρέος της Μαδρίτης, το ευρώ κέρδισε χρόνο. Το δεύτερο μέτρο, ακόμα και η ανακοίνωσή του (καθώς η εφαρμογή του ενδέχεται να εμποδιστεί από το Γερμανικό Κοινοβούλιο και το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης), θα δώσει και μερικές ανάσες στην Ιταλία. Όμως, αυτά τα δύο μέτρα δεν λύνουν το πρόβλημα. Απλά «δανείζουν» άλλους μερικούς μήνες στο ευρω-σύστημα. Βλ. παρακάτω γιατί. Πριν πάμε εκεί ας δούμε τα του οίκου μας:

Τι σημαίνουν αυτά για την Ελλάδα; Πέραν του γεγονότος ότι διώχνουν για μερικούς μήνες την προοπτική της κατάρρευσης του ευρώ, δίνουν στην ελληνική κυβέρνηση ένα σημαντικό πάτημα να απαιτήσει, για πρώτη φορά, κάτι που μπορεί να επιβραδύνει την ελεύθερη πτώση της οικονομίας μας: Η ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες να δηλώσει πως ό,τι ισχύει για την Ισπανία (που σίγουρα θα ισχύσει και για την Ιρλανδία) θα πρέπει να ισχύσει άμεσα και για την Ελλάδα. Δηλαδή, τα 30 δις που δανείστηκε το δημόσιο εκ μέρους των ελληνικών τραπεζών να μην καταγραφούν στο ελληνικό δημόσιο χρέος (αλλά να χρησιμοποιηθούν για αναπτυξιακά μέτρα μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων – αφήνοντας απ’ έξω το δημόσιό μας) και η επιτήρηση των ελληνικών τραπεζών να περάσει άμεσα στην ΕΚΤ. Να το πω απλά; Να μην τολμήσει η ελληνική αντιπροσωπεία να πατήσει ελληνικό έδαφος αν δεν έχει δηλώσει πρώτα ευθαρσώς και σε υψηλούς τόνους πως στην περίπτωση που δεν ισχύσει το πρώτο μέτρο και για την Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση θα προβάλει βέτο στα πάντα. Δεν θεωρώ ότι στην περίπτωση που συμβεί αυτό «σωθήκαμε». Απλά ότι, αν δεν πετύχουμε αυτή την μικρή «νίκη», η νέα κυβέρνηση θα έχει αυτο-καταργηθεί.

Και η Κρίση;

Όπως έγραψα πιο πάνω τα δύο μέτρα που αποφασίστηκαν σε αυτή την Σύνοδο, αντίθετα με ό,τι έχει αποφασιστεί έως τώρα, συνάδουν με την λογική. Όμως σε καμία περίπτωση δεν αρκούν. Ο βασικός λόγος είναι ότι και τα δύο βασίζονται στα κεφάλαια ενός καθόλα τοξικού Ταμείου – του EFSF. Αυτό που πέτυχε η Ευρώπη ήταν να δημιουργηθεί ένα ορθολογικότερο σύστημα αναλήψεων από το EFSF. Όμως, ο τρόπος που συλλέγει το EFSF τα κεφάλαιά του παραμένει άκρως τοξικός. Το γιατί το είχα εξηγήσει αναλυτικά πριν ένα χρόνο – βλ. εδώ. Για αυτό αναφέρθηκα σε μέτρα που δανείζουν χρόνο στην Ευρωζώνη, χωρίς να αναστέλουν την κατάρρευση του ευρώ.

ΥΓ. Όσο για το αναπτυξιακό πακέτο μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που ανακοινώθηκε, πρόκειται για καθαρή απάτη, καθώς αφορά μόνο ένα επί πλέον αστείο ποσό 10 δις για ολόκληρη την Ευρώπη. Χαίρομαι πάντως που, επί τέλους, άρχισε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αναφαίρεται ως η λύση του προβλήματος της κρίσης επενδύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

(*) Στην πρώτη έκδοση της πρότασής μας για έξοδο από την Κρίση, γράφαμε τον Νοέμβριο του 2010, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η Σταθεροποίηση απαιτεί το σπάσιμο του φαύλου κύκλου στην παγίδα του οποίου έχει πιαστεί όλη η ευρωζώνη. Ποιος είναι αυτός; Η ευρωζώνη ταλανίζεται από δύο παράλληλες και αλληλένδετες κρίσεις. Όμως η ΕΕ επικεντρώνεται στην μία αγνοώντας επιδεικτικά την άλλη. Έτσι, η συνολική Κρίση χειροτερεύει. Πιο συγκεκριμένα, η κρίση που τραβά την προσοχή όλων, είναι η κρίση χρέους των υπερχρεωμένων κρατών. Η Ευρώπη ρίχνει όλο της το βάρος στη τιθάσευση αυτής της κρίσης μέσω περιορισμών, περικοπών, λιτότητας κλπ. Στο μεταξύ τα γιατροσόφια αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να φουντώνει η δεύτερη, παραμελημένη, κρίση που, δυστυχώς, είναι εξ ίσου σημαντική: Είναι η κρίση των ευρωπαϊκών τραπεζών στις οποίες ‘ανήκει’ το χρέος των υπερχρεωμένων κρατών.» Αυτός ο φαύλος κύκλος, συμπληρώσαμε στην πιο πρόσφατη έκδοση της πρότασής μας, για να σπάσει: «η ευρωζώνη δεν μπορεί να συνεχίσει με «εθνικά» τραπεζικά συστήματα στο πλαίσιο του κοινού νομισματικού συστήματος. Χρειάζεται έναν κοινό θεσμό που να επιτηρεί και να επανακεφαλαιοποιεί τις τράπεζες της ευρωζωνικής επικράτειας, ανεξάρτητα από τις εθνικές κυβερνήσεις. Για να το πω απλά, δεν νοείται πλέον να υπάρχουν ισπανικές, γαλλικές και ελληνικές τράπεζες εντός της ευρωζώνης, παρά μόνο όσον αφορά τα ονόματά τους τις έδρες τους και την ιστορία τους.» Η σημερινή απόφαση ανοίγει τον δρόμο για ένα τέτοιο εθρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.


Tου Σταύρου Λυγερού

Η κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού-κατασκοπευτικού από τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα έδειξε τα όρια της Αγκυρας. Ούτε το ψήφισμα αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ ούτε οι μετακινήσεις τουρκικών στρατιωτικών μονάδων στη μεθόριο ούτε η προειδοποίηση του Ερντογάν αλλάζουν το γεγονός ότι η Αγκυρα ουσιαστικά «κατάπιε» τη δυναμική ενέργεια της Δαμασκού.

Το καθεστώς Ασαντ δίνει μάχη επιβίωσης και ως εκ τούτου τα παίζει όλα για όλα. Η κατάρριψη του τουρκικού αεροσκάφους, άλλωστε, ήταν μια απάντηση. Η Αγκυρα είναι βαθιά αναμεμειγμένη στον συριακό εμφύλιο πόλεμο. Ο αντικαθεστωτικός Ελεύθερος Συριακός Στρατός έχει τις βάσεις του στην τουρκική πλευρά της μεθορίου. Από εκεί προμηθεύεται, με τη βοήθεια Αμερικανών πρακτόρων, οπλισμό και χρήματα και εκεί βρίσκει καταφύγιο. Χωρίς την υποστήριξη της Τουρκίας, οι Σύροι αντικαθεστωτικοί δεν θα είχαν επιβιώσει στρατιωτικά.

Υπενθυμίζουμε ότι η Αγκυρα κατηγορεί το κουρδικό κρατίδιο του βορείου Ιράκ πως προσφέρει καταφύγιο στους αντάρτες του ΡΚΚ. Αυτό, όμως, δεν την εμπόδισε να κάνει εναντίον της Συρίας τα ίδια και πολύ περισσότερα. Δεν είναι η πρώτη φορά, άλλωστε, που οι Τούρκοι χρησιμοποιούν δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Οι Αμερικανοί υποστήριξαν το εξεγερσιακό κύμα της «αραβικής άνοιξης», αλλά συνειδητοποιούν ότι οι δημοκρατικές διαδικασίες φέρνουν στο πολιτικό προσκήνιο όχι δυτικότροπες δυνάμεις, όπως ήλπιζαν, αλλά το βαθύ Ισλάμ. Το Ισραήλ, που έχει πολύχρονους ανοιχτούς λογαριασμούς με το καθεστώς Ασαντ, είδε στην Αίγυπτο να επιβεβαιώνονται οι φόβοι του. Γι’ αυτό και τηρεί πολύ επιφυλακτική στάση απέναντι στους σουνίτες αντικαθεστωτικούς. Θεωρεί ότι εάν επικρατήσουν, θα έχει στα βόρεια σύνορά του όχι έναν γνωστό –και αποδυναμωμένο από τις εσωτερικές αντιθέσεις του– αντίπαλο, αλλά ένα νέο ισλαμικό καθεστώς, που όταν σταθεί στα πόδια του, είναι πιθανό να αυτονομηθεί από τη δυτική επιρροή.

Οι ΗΠΑ παρότρυναν την Τουρκία να αναμειχθεί ενεργά στον συριακό εμφύλιο πόλεμο για να στριμώξουν το καθεστώς Ασαντ, αλλά αυτή η ανάμειξη δεν είναι χωρίς παρενέργειες για την Αγκυρα. Πρώτον, προκαλεί ένταση στις σχέσεις της με τη Μόσχα και το Πεκίνο, που θεωρούν τη Συρία πολύτιμο γεωπολιτικό έρεισμά τους στη Μεσόγειο. Δεύτερον, τινάζει στον αέρα τη νεοοθωμανική στρατηγική των Ερντογάν-Νταβούτογλου για ανάδειξη της Τουρκίας σε ηγέτη των απανταχού μουσουλμάνων.

Μπορεί το καθεστώς Ασαντ να είναι αιματοβαμμένο, αλλά η ανάμειξη της Αγκυρας στο πλευρό των σουνιτών αντικαθεστωτικών τη μετατρέπει σε μέρος του προβλήματος κι όχι σε αφ’ υψηλού επιδιαιτητή, όπως θα ήθελε ο Ερντογάν. Εάν, μάλιστα, η Τουρκία αντιδρούσε στην κατάρριψη με στρατιωτική επέμβαση, πέρα από τις άλλες παρενέργειες, θα εγκλωβιζόταν για τα καλά στο ναρκοπέδιο της παραδοσιακής διαμάχης σουνιτών - σιιτών.
Ετσι όπως διαμορφώνεται η γεωπολιτική εξίσωση, η καλύτερη λύση για τη Δύση θα ήταν η πρόταση Ανάν, για εκεχειρία και σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής με σκοπό την ομαλή μεταπολίτευση. Το καθεστώς Ασαντ, όμως, δεν πρόκειται να αποδεχθεί την αυτοκατάργησή του, εκτός κι αν η Μόσχα το εγκαταλείψει. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εάν οι Ρώσοι εξασφαλίσουν ότι οι στρατιωτικές βάσεις τους θα διατηρηθούν ανέπαφες.


Σόιμπλε και Ρέσλερ κουβαλούν το φέρετρο!

Η Άνγκελα Μέρκελ ηττήθηκε, για πρώτη φορά, σε Σύνοδο Κορυφής. Και αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τον γερμανικό Τύπο. Η καγκελάριος τα… ακούει για άλλη μια φορά.

Την πιο σκληρή στάση προς την καγκελάριο ασκεί η εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου, που γράφει πως η Μέρκελ να περάσει στην ιστορία ως νεκροθάφτης του ευρώ.

«Η Άνγκελα Μέρκελ συγκεντρώνει καλές πιθανότητες να περάσει στην ιστορία ως νεκροθάφτης του ευρώ, με τους υπουργούς της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Φίλιπ Ρέσλερ να κουβαλούν το φέρετρο. Ενόσω η διάλυση της νομισματικής ένωσης γίνεται όλο και πιο πιθανή, η γερμανική κυβέρνηση μπλοκάρει κάθε πρόταση που θα μπορούσε να την αποτρέψει», γράφει η εφημερίδα.

«Ιταλία και Ισπανία νικούν στο διαπραγματευτικό πόκερ» αποφαίνεται το περιοδικό Spiegel. «Όπως στο ποδόσφαιρο, έτσι και στη Σύνοδο Κορυφής. Η Ιταλία κατάφερε μετά από μία μακρά νύχτα διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες να επιβληθεί σε βασικά σημεία. Η καγκελάριος Μέρκελ έκανε πίσω. Οι μεσογειακές χώρες της κρίσης μπορούν να ελπίζουν τώρα σε βοήθεια χωρίς αυστηρούς όρους λιτότητας. Ο πρωθυπουργός Μόντι πανηγυρίζει μία ‘διπλή νίκη’».

Παρόμοια εκτίμηση και από την ηλεκτρονική έκδοση της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit, η οποία σημειώνει αναφερόμενη στην Ιταλία και την Ισπανία: «Οι χώρες της κρίσης επαναστατούν στη Σύνοδο Κορυφής. Θέλουν οι προσπάθειές τους επιτέλους να επιβραβευτούν».

Έρχεται, στα τουρκικά, για τον αρχηγό της διεθνούς συμμορίας εγκληματιών και δολοφόνων
«Τι χρησιμεύει ένα κράτος ελληνικό, που αντί άλλης εξωτερικής πολιτικής, διορίζει προξένους σε Ανατολή και πρέσβεις στην Δύση, με την μονάκριβη ευχή και οδηγία: Προσέξτε, μην γεννάτε ζητήματα!»
Ίων Δραγούμης
Γράφει ο Νίκος Τζιόπας

Στην Ελλάδα του 2012, μπορείς να ασχολείσαι με τα πάντα, εκτός από θέματα που αφορούν την επιβίωση του έθνους. Αν το κάνεις, επεμβαίνουν άμεσα τα τσιράκια της ιδεολογικής τρομοκρατίας της Αριστεράς, αλλά και ενός τμήματος της Κεντροδεξιάς και αυτόματα καταγγέλλεσαι ως «εθνικιστής», «ακροδεξιός», «ρατσιστής» κ.λπ. Όταν πρόκειται για το ελληνικό έθνος, βεβαίως, διότι αν ασχοληθείς με κινδύνους που αφορούν το λαό της Κούβας, της Νικαράγουας και της Βόρειας Κορέας, τότε «όλα καλά».

Παρακολούθησα χθες την επίσκεψη του αρχηγού των «Γκρίζων Λύκων» Ντεβλέτ Μπαχτσελί, στην Θράκη μας. Δεν έχω σκοπό να αναλύσω εδώ την δράση και τις ιδεολογικές αρχές του κ. Μπαχτσελί και της οργάνωσής του. Είναι γνωστά. Θα σταθώ όμως σε κάτι που είπε προς τους έχοντες ελληνικό διαβατήριο, μουσουλμάνους συμπολίτες μας: «Είστε Τούρκοι και πατρίδα σας είναι η Τουρκία».

Στα παλιά του τα παπούτσια γράφει τις διεθνείς συνθήκες ο κ. Μπαχτσελί, ότι δηλαδή, η μουσουλμανική μειονότητα έχει αναγνωριστεί ως θρησκευτική μειονότητα κι όχι ως εθνική. Σε αντίθεση με τους Έλληνες της Τουρκίας, οι οποίοι αναγνωρίστηκαν ως εθνική μειονότητα. Και οι Τούρκοι συμπεριφέρθηκαν όπως συμπεριφέρθηκαν το 1955 και όλοι ξέρουμε τα αποτελέσματα. Αυτό όμως είναι ένα επιχείρημα το οποίο οι ελληνικές κυβερνήσεις το άφησαν διαχρονικά ανεκμετάλλευτο. Σε συνδυασμό με το «αλώνισμα» του τουρκικού προξενείου στην Θράκη και τον εκβιασμό που ασκεί στους Έλληνες μουσουλμάνους, ιδιαίτερα στους Πομάκους, επισκέψεις αυτού του τύπου, δημιουργούν εκρηκτικό κλίμα στην περιοχή της Θράκης.

Και η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης; Σύλληψη και απέλαση; Όχι βέβαια! Αυτά συμβαίνουν μόνο σε σοβαρά κράτη. Εδώ απόλυτη σιωπή! Άντε να ‘χουμε κανένα «διάβημα διαμαρτυρίας». Δυστυχώς όμως τα διεθνή ζητήματα δεν λύθηκαν ποτέ με διαβήματα. Ο κίνδυνος να καταντήσει η Θράκη μας Κόσσοβο είναι πλέον ορατός! Διότι κι εκεί η αλβανική προπαγάνδα, ακολουθώντας την ίδια ακριβώς τακτική, σε λιγότερο από 50 χρόνια ανέτρεψε την αναλογία Σέρβων-Αλβανών και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε σήμερα.

Η Τουρκία το ξέρει. Το έχει εφαρμόσει άλλωστε με επιτυχία και στην Κύπρο. Εμείς θα ξυπνήσουμε καμιά φορά ή θα βγαίνουμε στο δρόμο μόνο όταν «πονάει η τσεπούλα»; Να τους φωνάξουμε επιτέλους κατάμουτρα ότι είμαστε Έλληνες και η Θράκη είναι Ελλάδα! Διότι η Ιστορία πάντα επαναλαμβάνεται.
Ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε σε συνέντευξή του ότι οι συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων πολιτών με χαμηλά εισοδήματα γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες.

Η αυστηρότητα στον προϋπολογισμό πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να εξυγιάνει οπωσδήποτε τα δημόσια οικονομικά της και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΜΠΕ.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι οι συνθήκες διαβίωσης για τους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες. «Δεν έχουμε το δικαίωμα να προκαλέσουμε μια ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση σχετικά με την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αρκέστηκε στο να απαντήσει ότι θα γίνουν οπωσδήποτε διαβουλεύσεις μεταξύ των ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών.

Πάντως σημείωσε ότι η λύση για την Ισπανία και την Ιταλία σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα εκτός αν η χώρα μας βρεθεί σε ανάλογη θέση με εκείνη των δύο κρατών.

Συγκεκριμένα εξήγησε ότι η ιδιαιτερότητα των πτυχών του προγράμματος που αποφασίστηκε για την Ισπανία και την Ιταλία διαφοροποιείται από την Ελλάδα η οποία είναι μια χώρα που έχει ενταχθεί σε μνημόνιο ενώ οι άλλες δύο χώρες πληρούν τις προϋποθέσεις που τέθηκαν για τη δημοσιονομική τους εξυγίανση.

«Χωρίς το μνημόνιο δεν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις».
Πρόκειται για ένα «αποστομωτικό» επιχείρημα που συνεχίζει να δημιουργεί σύγχυση ακόμη και στις γραμμές του αριστερού χώρου. Όπως τεκμηριώνεται με τα στοιχεία του συνημμένου πίνακα, η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική...

Α) Τα συνολικά έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης (Κεντρική Δημ. Διοίκηση, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και Κοινωνική Ασφάλιση) ήταν, σε όλη τη διάρκεια της ενδεκαετίας 2000-2010, υψηλότερα από τις δαπάνες που απαιτήθηκαν για την πληρωμή μισθών των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα και πάσης φύσεως συντάξεων.

Β) Τα έσοδα αρκούσαν και αρκούν για τους μισθούς και τις συντάξεις. Για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους δεν αρκούν!Συνημμένος πίνακας: Eurostat για τα συνολικά έσοδα και τους τόκους,EΛΛΣΤΑΤ για μισθούς και συντάξεις - επεξεργασία δική μας.

Γ) Το 2009, κατ' εξαίρεση, – λόγω της σημαντικής υποχώρησης των δημοσίων εσόδων (-7,3%) σε συνδυασμό με τη μεγάλη αύξηση της δαπάνης για μισθούς (+10,5%), συντάξεις (+6,7%) και τόκους (+7,5%) - ανακύπτει για πρώτη φορά πρόβλημα επάρκειας των τρεχόντων εσόδων για την πληρωμή και όλων των τόκων του Δ.Χ..

Δ) Η εξόφληση των χρεολυσίων, σε όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου γινόταν κατά βάση με «αναχρηματοδότηση» - δηλαδή με νέο δανεισμό.

Συνεπώς όποιος υιοθετεί το επιχείρημα ότι «δεν θα είχαμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις» υπονοεί ότι αφού θα είχαμε εξοφλήσει κατά προτεραιότητα τα οφειλόμενα για την ετήσια εξυπηρέτηση του Δ.Χ. (τόκους και χρεολύσια), δεν θα έμεναν επαρκή έσοδα για να πληρωθούν όλοι οι μισθοί και οι συντάξεις. Αλλά εάν είχαμε ζητήσει την αναδιαπραγμάτευση του ΔΧ, πρέπει να θεωρείται αυτονόητο ότι οι τρέχουσες υποχρεώσεις σε τόκους και χρεολύσια δεν θα τακτοποιούνταν ούτε όλες, ούτε εξ ολοκλήρου.

Η αδυναμία αυτή θα ίσχυε, βεβαίως, στο βαθμό που δεν θα μπορούσαμε να αντλήσουμε πιστώσεις ούτε καν με βραχυχρόνιο δανεισμό (όπως εξακολουθεί να γίνεται ακόμη και τώρα που ο μακροχρόνιος δανεισμός έχει απαγορευτικό κόστος).

Εν πάση περιπτώσει, είναι προφανές ότι πίσω από την επιχειρηματολογία αυτή υπάρχει ως θεμελιώδης παραδοχή η απόλυτη και αποκλειστική προτεραιότητα των υποχρεώσεων έναντι κάθε είδους πιστωτών. Όλες οι άλλες υποχρεώσεις (μισθοί-συντάξεις) έρχονται δεύτερες και καλύπτονται μόνο εάν περισσεύουν ή βρεθούν λεφτά...

Το ίδιο επιχείρημα επανέρχεται και πάλι, στο πλαίσιο της συζήτησης για την αναδιάρθρωση – η οποία ταυτίζεται με τη χρεοκοπία και με ό,τι το ζοφερό αυτή σημαίνει για καθένα, μέσα στη γενικευμένη σύγχυση που καλλιεργείται.

Σε συνθήκες ενδεχόμενης «αναστολής» των πληρωμών για τόκους και χρεολύσια, βέβαια δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την πρόκληση φαινομένων πανικού με επίκεντρο τις τραπεζικές καταθέσεις. Τέτοια φαινόμενα θα μπορούσαν με τη συνδρομή ορισμένων αστοχιών να ωθήσουν σε κατάρρευση τις τράπεζες και, στην προέκτασή τους τα έσοδα και το δημόσιο ταμείο – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πληρωμή μισθών και συντάξεων (αλλά και όλη την αγορά, πλήττοντας το δίκτυο εφοδιασμού της χώρας από το εξωτερικό σε καύσιμα, τρόφιμα και ό,τι άλλο αγοράζεται με πίστωση).

Την ισχυρότερη εγγύηση ότι μια τέτοια εκτροπή δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί αποτελεί η συστηματική χρήση τρομοκρατικών τερατολογιών όπως η ανωτέρω: η φοβική διέγερση της κοινής γνώμης με συστηματικό τρόπο, αν και γίνεται για προπαγανδιστικούς λόγους, ταυτόχρονα προετοιμάζει τις πανικόβλητες αντιδράσεις και τις καθιστά πολύ πιθανότερες.

Όλοι οι κυβερνητικοί προπαγανδιστές (πρώην και νυν) από τους πολιτικούς, τους τραπεζίτες μέχρι και τα μιντιακά «βαποράκια» - με την καταχρηστική επίκληση τέτοιου είδους επιχειρημάτων εξαντλούν τα περιθώρια καθοδήγησης και προσανατολισμού των αντιδράσεων της κοινής γνώμης σε έκτακτες περιστάσεις. Εμφανιζόμενοι διαρκώς να έχουν μόλις και μετά βίας κατορθώσει να αποτρέψουν το «κακό» στην πραγματικότητα το προπαρασκευάζουν.

Ο σχολιασμός του ερωτήματος υιοθετεί την άρρητη υπόθεση στην οποία στηρίζεται το ίδιο το επιχείρημα: την υπόθεση δηλαδή ότι «όλα τα δημόσια έσοδα μπαίνουν στο ίδιο πορτοφόλι και από αυτό γίνονται κι όλες οι πληρωμές». Πρόκειται για μια τραβηγμένη απλούστευση. Υπάρχουν κατηγορίες εσόδων που δεν προσφέρονται για οποιαδήποτε πληρωμή και έχουν απολύτως προσδιορισμένο εκ του νόμου προορισμό. Για λόγους απλοποίησης θεωρείται ότι έχουν αντιμετωπισθεί κάθε είδους τριβές και προβλήματα χρηματοδότησης σε όλο το δίκτυο των ενδοκυβερνητικών συναλλαγών.

Δημήτρης Σερεμέτης

Εξοντωτικά χαράτσια θα υποχρεωθούν να πληρώσουν φέτος 2 στους 3 φορολογούμενους, με τα εκκαθαριστικά σημειώματα του φόρου εισοδήματος.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο περίπου 3,8 εκατομμύρια νοικοκυριά, επί συνόλου 5,7 εκατομμυρίων που θα υποβάλουν φέτος φορολογική δήλωση, αναμένεται να χρεωθούν με υπέρογκους φόρους για τα εισοδήματα του 2011 και να αντιμετωπίσουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω της συσσώρευσης μεγάλου ύψους οφειλών σε μια περίοδο κατά την οποία οι μισθοί συρρικνώνονται, χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις βάζουν «λουκέτο» και η ανεργία αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς.

Οικογενειάρχες με 1 ή 2 παιδιά και εισοδήματα από 12.000-32.000 ευρώ θα υποχρεωθούν να καταβάλουν φόρους αυξημένους κατά 700 έως 1.010 ευρώ.

Τρίτεκνοι και πολύτεκνοι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα κληθούν να πληρώσουν φόρους αυξημένους κατά 180 έως και 2.750 ευρώ!

Φυσικά πρόσωπα με ετήσια εισοδήματα από 5.000-15.000 ευρώ και μέχρι δύο προστατευόμενα τέκνα, τα οποία ήταν μέχρι πρότινος αφορολόγητα, θα κληθούν φέτος να πληρώσουν φόρους από 100-840 ευρώ.

Με… λίγα λόγια, οι περικοπές στα αφορολόγητα όρια και οι αυξήσεις στους συντελεστές και τα τεκμήρια έχουν ως συνέπεια οι φόροι να αυξηθούν έως και 1.961€.


Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Ενώ η χώρα γκρεμίζεται οικονομικά και κοινωνικά, ενώ κάποιοι έχουν αρχίσει να εμφανίζουν ως πολύ πιθανά τα σενάρια μίας ολοκληρωτικής κατάρρευσης η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία εισαγωγής και αγοράς τροφίμων, η Ελληνική πραγματικότητα με ευθύνη του πολιτικού κόσμου και των κυβερνήσεων (πρώην και νυν) είναι ζοφερή, αφού έχει γίνει κατορθωτό η χώρα να μην έχει την δυνατότητα πλήρους ικανοποίησης παραγωγής των τροφικών της αναγκών!!!

Η στάση των (εκάστοτε) κυβερνώντων είναι επιθετική προς τους αγρότες και γενικότερα την αγροτική οικονομία και δείχνει πως δεν υπάρχει καμία απολύτως κυβερνητική διάθεση να στηριχθεί η Ελληνική παραγωγή ώστε να εξασφαλισθεί αρχικά το τροφικό κεφάλαιο που θα σταματήσει τις αιματηρές για την Ελληνική οικονομία εισαγωγές τροφίμων και γενικότερα αγαθών διατροφής. Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, η αύξηση στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής, νέες εκδόσεις αδειών για (ήδη υπάρχουσες) γεωτρήσεις, οι αυξήσεις των λιπασμάτων και ένα άλλο πλήθος μέτρων που σκοπό έχουν την οικονομική αφαίμαξη και τελικά επιβαρύνουν το κόστος της Ελληνικής αγροτικής παραγωγής, λειτουργούν αρνητικά στην αύξηση του παραγόμενου προϊόντος και στην τελικά αποτρέπουν τους Έλληνες αγρότες από την καλλιέργεια μεγαλύτερων εκτάσεων γης (άρα και περισσότερης παραγωγής που θα διατεθεί στους Έλληνες πολίτες). Επιπλέον, οι αγρότες είναι εκτεθειμένοι σε πλήθος "λαμογιών" - εμπόρων, που κινούνται στην περιφέρεια και πολλές φορές έχουν αφήσει με ακάλυπτες επιταγές τους παραγωγούς. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, κι ενώ είναι γνωστό πως οι παραγωγοί πιέζονται οικονομικά αλλά κι επειδή οι έμποροι γνωρίζουν πως εάν δεν διατεθεί το παραγόμενο αγροτικό προϊόν τότε αυτό θα καταστραφεί, παρατηρείται το φαινόμενο πληρωμής της παραγωγής μετά από έναν ολόκληρο χρόνο, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στις αγροτικές κοινωνίες και αποτρέποντας τους νέους να ασχοληθούν με τις αγροτικές καλλιέργειες, λόγω του υψηλότατου κινδύνου "οικονομικού ατυχήματος" το οποίο καλούνται σε μόνιμη -σχεδόν βάση, να καλύψουν οι ίδιοι...
Αλλά και η πολιτεία συμβάλει με τον τρόπο της στην δημιουργία περαιτέρω οικονομικών προβλημάτων στις αγροτικές οικογένειες. Για παράδειγμα, εδώ κι ένα χρόνο είναι απλήρωτο το ΦΠΑ στους αγρότες της Ξάνθης, επειδή ο τοπικός έφορος ήθελε να κάνει έλεγχο. Αν και υπήρξαν έλεγχοι και σε άλλες περιοχές της χώρας, στον συγκεκριμένο νομό ακόμη δεν έχει υπάρξει επιστροφή ΦΠΑ και εν μέσω οικονομικής κρίσης οι αγρότες αναγκάσθηκαν να μειώσουν την παραγωγή τους ή να δανεισθούν μειώνοντας ακόμη περισσότερο (εξανεμίζοντας στην πραγματικότητα) το ελάχιστο κέρδος που θα είχαν. Από όσα μαθαίνουμε, η ίδια κατάσταση επικρατεί και σε άλλους νομούς της χώρας...

Παρά τα άσχημα "παραδείγματα" αγροτών, που φροντίζει με υπερπάρκεια να "διαφημίζει" το καρτέλ που νέμεται το παραγόμενο αγροτικό προϊόν, για να δικαιολογήσει από την πλευρά του την ύπαρξη υψηλών τιμών στα αγροτικά προϊόντα, πρέπει να καταστεί σαφές πως η πραγματικότητα απέχει παρασάγγας από την εικόνα που έχει μέχρι σήμερα τεχνηέντως δημιουργηθεί.

Μειωμένο το γεωργικό εισόδημα στην Ελλάδα το 2011

Κατά 5,6% συρρικνώθηκε το γεωργικό εισόδημα στην Ελλάδα το 2011 σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat, ενώ αντίθετα στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 7%.

Τη δυσχερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική γεωργική οικονομία επιβεβαίωσε η Κομισιόν, απαντώντας στον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γιώργο Παπαστάμκο.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η μείωση του γεωργικού εισοδήματος ανά εργαζόμενο στην Ελλάδα οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως στο γεγονός ότι ο όγκος της γεωργικής παραγωγής το 2011 παρέμεινε σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με το προηγούμενο έτος (+0.3%), ενώ σημειώθηκε μικρή αύξηση της αξίας της γεωργικής παραγωγής σε πραγματικούς όρους, η οποία οφείλεται στην αύξηση κατά 1% στις τιμές εκροών, και στις αμετάβλητες εισροές γεωργικής εργασίας. Την ίδια ώρα, η αξία της ενδιάμεσης ανάλωσης αυξήθηκε σε πραγματικούς όρους κατά 9%, λόγω της αύξησης κατά 11% στις τιμές, ενώ ο όγκος παρέμεινε σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με το 2010. Σημειώνεται ότι οι κυριότερες αυξήσεις τιμών παρατηρήθηκαν στις ζωοτροφές, την ενέργεια και τα λιπαντικά και τα λιπάσματα.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Παπαστάμκος τόνισε ότι «βρισκόμαστε στην κορύφωση μιας διαπραγμάτευσης που αφορά στην επιβίωση της ελληνικής υπαίθρου» προσθέτοντας ότι δίνεται «μάχη οπισθοφυλακής για έναν ισχυρό προϋπολογισμό της Ε.Ε. υπέρ της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής». «Τίποτε δεν είναι δεδομένο. Τη δοκιμαζόμενη ελληνική γεωργική οικονομία δεν την υποβοηθούν εξαγγελίες ποσοτικού περιεχομένου, προτού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ», σημείωσε, προσθέτοντας ότι αντί για «ένσκοπες ποσοτικές εξαγγελίες» καλό θα ήταν το εθνικό σύστημα δράσης να προπαρασκευάσει τις ελληνικές διαπραγματευτικές θέσεις.

Αυξημένους τόκους κατά 8,5% πλήρωσαν το 2010 οι Έλληνες αγρότες για τα δάνειά τους

Aυξημένους τόκους κατά 8,5% πλήρωσαν το 2010 οι Έλληνες αγρότες για τα δάνεια που έχουν πάρει από τις τράπεζες, την ώρα που τα αγροτικά ημερομίσθια μειώθηκαν κατά 6%.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για την εξέλιξη του γενικού δείκτη τιμών αμοιβής συντελεστών παραγωγής στη γεωργία - κτηνοτροφία για το 2010, τα οποία δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Συγκεκριμένα:

Ο γενικός δείκτης σημείωσε μείωση 0,7% το 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του 2009, έναντι μείωσης επίσης 0,7% που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2009 προς το 2008.

Η μείωση του γενικού δείκτη οφείλεται στις εξής μεταβολές των επιμέρους δεικτών:

- Στη μείωση του δείκτη τιμών αμοιβής εργασίας (αγροτικά ημερομίσθια) κατά 6%.
- Στη μείωση του δείκτη τιμών αμοιβής γης (ενοίκια αγροκτημάτων) κατά 1,2%, και
- Στην αύξηση του δείκτη τιμών αμοιβής κεφαλαίου κατά 5,5% (τόκοι δανείων- αύξηση 8,5%, ενοίκια μηχανημάτων- αύξηση 2%).

Αυξήσεις έως 18% σε βασικά προϊόντα στα σούπερ μάρκετ

Παρά την κρίση και τη μείωση του εισοδήματος των ελληνικών οικογενειών, οι τιμές στα περισσότερα βασικά προϊόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ πήραν την ανιούσα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, παρατηρήθηκε αύξηση, που φτάνει ως το 18% σε σχέση με πέρσι.

Την υψηλότερη ανατίμηση έχει παρουσιάσει η ζάχαρη με 18,23% και ακολουθούν τα αναψυκτικά με 10%, οι μαρμελάδες με 8%, τα κατεψυγμένα ψάρια με 7,87%, οι χυμοί φρούτων με 7,1%, η μαργαρίνη με 7,29%, το αλάτι και τα μπαχαρικά με 6,9%, τα αλλαντικά με 6,3% και το γάλα με 6%.

Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι οι αυξήσεις αυτές οφείλονται στις ανατιμήσεις που έχουν σημειωθεί διεθνώς στα εμπορεύματα και τις πρώτες ύλες από πέρσι. Επίσης στην ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ, στην αύξηση του μεταφορικού κόστους λόγω της ανόδου των τιμών των καυσίμων αλλά και στην αύξηση στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι παρά το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες υπάρχει αποκλιμάκωση των τιμών αυτών στη διεθνή αγορά, στα ράφια των σούπερ μάρκετ όχι μόνο δεν έχει υπάρξει κάποια αλλαγή, αλλά παρατηρείται το φαινόμενο της συνεχούς αύξησης, ιδιαίτερα των τροφίμων.

Συντονισμένη καταστροφή προς όφελος της Ευρώπης

Πριν χρόνια η Ε.Ε. έδωσε πολλά χρήματα για να καταστραφεί η Ελληνική Αλιεία. Στη συνέχεια άρχισαν οι μεγάλες εισαγωγές ψαριών από τις βόρειες χώρες της Ευρώπης. Πριν λίγο καιρό ήρθε η σειρά της Ελληνικής αμπελοκαλλιέργειας, με "εντολή" καταστροφής Ελληνικών αμπελώνων. Μάλλον οι Ευρωπαίοι αγρότες πρέπει να ανεβάσουν το εισόδημά τους για να μην διαμαρτυρηθούν στους πολιτικούς τους. Μετά τους αμπελώνες έρχεται η "αλλαγή ελαιώνων" στην Ελλάδα(!!!) για να εξασφαλισθεί καλύτερη ποιότητα και παραγωγή (το καλύτερο λάδι παγκοσμίως, να γίνει ακόμη καλύτερο;). Με 5 χρόνια αναμονής για την πρώτη παραγωγή από τους νέους ελαιώνες, πώς θα γίνει κατορθωτή η επιστροφή στις αγορές, οι οποίες θα έχουν βρει νέους παραγωγούς; Δύσκολη ερώτηση -αν και είναι για ηλιθίους- η οποία απευθύνεται στο πολιτικό προσωπικό, το οποίο δεν είναι απλά ανεπαρκές, αλλά λειτουργεί (άγνωστο αν υπάρχει κάποια σκοπιμότητα) εις βάρος της Ελληνικής αγροτικής παραγωγής.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν τόσο για τις αγροτικές καλλιέργειες, όσο και για την κτηνοτροφία και την αλιεία. Το Ελληνικό κράτος λείπει από πάντού. Δεν έχει ένα σοβαρό πρόγραμμα αναπτυξιακής αγροτικής πολιτικής. Για την ακρίβεια δεν υπήρξε ποτέ αναπτυξιακός προσανατολισμός. Το αντίθετο μάλιστα ισχύει. Με αποτέλεσμα η χώρα να παραδίδεται διατροφικά στις εισαγωγές, πάρα πολλές εκ των οποίων είναι από χώρες εκτός Ευρώπης και ως εκ τούτου μη ελεγχόμενες ποιοτικά... Εκτός δηλαδή από την τροφική ανεπάρκεια και εξάρτηση, έχουμε και την εκκροή πολύτιμου συναλλάγματος, η οποία προσθέτει επιπλέον προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα λόγω της πολιτικής ανεπάρκειας.

Ευελπιστώντας πως τα χειρότερα σενάρια δεν θα γίνουν πραγματικότητα, περιμένουμε από την σημερινή κυβέρνηση να πάρει σειρά μέτρων -έστω και τώρα, την ύστατη στιγμή- που θα αναστρέψουν την φρικτή εικόνα μίας χώρας της οποίας οι κάτοικοι θα γνωρίσουν και θα αναγκαστούν να (επι)ζήσουν -κυριολεκτικά- μέσα από την πείνα...


ΥΓ: Αξιοπερίεργο είναι πως τα Ελληνικά αγροτικά προϊόντα εξάγονται -σχεδόν στο σύνολό τους προς την Ευρώπη- λόγω της πολύ καλής ποιότητάς τους, ενώ στην Ελλάδα μένουν τα προϊόντα δεύτερης και τρίτης διαλογής ή διατίθενται στην αγορά αγροτικά εισαγόμενα προϊόντα αγνώστου προελεύσεως, ταυτότητας και ποιότητας...


Για όσους δεν το είχαν καταλάβει μέχρι σήμερα, η σημερινή κυβέρνηση Σαμαρά απέχει πολύ από την Δημοκρατία. Για την ακρίβεια βρίσκεται στο αντίθετο ακριβώς άκρο, καθαρά υποταγμένη στις επιταγές της τρόικας και απολύτως αντίθετη με τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών της.

Παρ’ όλα αυτά, όλοι θα περίμεναν να είναι –τουλάχιστον- τυπική στις διαδικασίες που σαφέστατα ορίζονται για την λειτουργία της Βουλής… Και όμως, η δημοκρατία αλα καρτ, όπως οι ίδιοι οι κυβερνώντες και το μεγαλύτερο μέρος του παρόντος πολιτικού συστήματος αντιλαμβάνεται την Δημοκρατία (δηλαδή ένα πολίτευμα που να εξυπηρετεί αποκλειστικά τους ίδιους και τα συμφέροντά τους), κατόρθωσε και εξετράπη από τον κανονισμό της Βουλής και με την μέθοδο της ομερτά άφησαν κενή την θέση του Ζ’ Αντιπροέδρου της Βουλής!!!

Γιατί εξετράπησαν οι «διάφανοι διασώστες» μας από αυτά που σαφέστατα ορίζονται για την λειτουργία της Βουλής των Ελλήνων; Μα, επειδή αυτή την θέση θα την κατελάμβανε ο βουλευτής Πολύβιος Ζησιμόπουλος, ο οποίος ανήκει στην «Χρυσή Αυγή»!!! Τι και αν είναι εκπρόσωπος περίπου μισού εκατομμυρίων Ελλήνων; Η δημοκρατία αλά καρτ γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της αυτούς τους Έλληνες πολίτες που προτίμησαν να ψηφίσουν την «Χρυσή Αυγή».
Ειλικρινά, δεν τους ενδιαφέρουν αυτοί οι πολίτες; Η δημοκρατία των προοδευτικών, των δημοκρατών, των νεοφιλελεύθερων, των πατριωτών και των νεοπατριωτών πιστεύει πως μπορεί να επιζήσει εκτρεπόμενη των διαδικασιών που αποτελούν την βάση για την εύρυθμη λειτουργία του «Ναού της Δημοκρατίας»;

Δεν έχει καμία απολύτως σημασία εάν σήμερα η συμπεριφορά αυτή εκδηλώνεται εις βάρος της «Χρυσής Αυγής». Το σημαντικό είναι πως ανοίγει ο δρόμος για σοβαρότερες εκτροπές «δημοκρατικών διαδικασιών», οι οποίες –υποτίθεται- πως υπάρχουν και λειτουργούν ως εγγυητές της ίδιας της Δημοκρατίας. Γνωρίζαμε πως οι επαναληπτικές εκλογές έγιναν προκειμένου να ην κατορθώσει η «Χρυσή Αυγή» να εισέλθει στην Βουλή. Δεν γνωρίζαμε όμως πως τελικά «άλλος έχει το όνομα και άλλος τη χάρη» στον ονομαζόμενο φασισμό. Από πότε η Δημοκρατία έχει εξαιρέσεις; Από πότε η Δημοκρατία επιβάλλεται κατά το δοκούν; Η βία κατά της ίδιας Δημοκρατίας, πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί;

Η κυβέρνηση Σαμαρά (μαζί με σύσσωμο το πολιτικό σκηνικό) κατόρθωσε να πάει ακόμη πιο κάτω την χώρα. Κατόρθωσε να σκάψει τον πάτο στον οποίο βρέθηκε η Ελλάδα μετά την καταστροφική για την χώρα (σύμφωνα με δήλωση του κ. Χρυσοχοΐδη) κυβέρνηση του βραβευμένου «σκεπτόμενου» Γιώργου Παπανδρέου. Η κυβέρνηση Σαμαρά ασέλγησε στο σώμα της Δημοκρατίας και ως εκ τούτου τα μέλη της θα πρέπει να περιμένουν τα «ανάλογα» την επομένη της απελευθέρωσης της χώρας. Γιατί, από σήμερα και η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά συγκαταλέγεται επισήμως στις δυνάμεις κατοχής και καταστολής κάθε δημοκρατικής διαδικασίας στην χώρα που λέγεται –ακόμη- Ελλάδα.

Της Ζέζας Ζήκου

Υπό την αφόρητη πίεση μιας απίστευτα ζοφερής οικονομικής πραγματικότητας, ο ένας Ευρωπαίος ηγέτης μετά τον άλλον αποδοκιμάζουν εκόντες άκοντες την οικονομική ορθοδοξία της καγκελαρίου Μέρκελ. Και (σχεδόν) όλοι μαζί προσπαθούν εν μια νυκτί να μετατρέψουν τη φράου Μέρκελ, από «Frau-Νein» (κυρία Οχι) σε «Frau-Ja» (κυρία Ναι).

Το «πιστωτικό σύμπαν» τρίζει στην Ευρώπη από τα «τοξικά» κρατικά ομόλογα της Iσπανίας και της Ιταλίας και το κόστος δανεισμού εκτινάσσεται σε απαγορευτικά ύψη. Αξίες καταστρέφονται. Αλλά η καταστροφή είναι μεγαλύτερη επειδή το έλλειμμα πολιτικής βούλησης μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικό κατακλυσμό.

Το έλλειμμα πολιτικής βούλησης οδήγησε την Ευρώπη στο να χάσει την ευκαιρία να θέσει υπό κάποιον έλεγχο τις χρηματαγορές εκχωρώντας τους κατά κάποιον τρόπο την αποστολή διαιτησίας και κύρωσης των «αδύναμων κρίκων» της. Θα υπάρχει πάντοτε στην επικράτεια μιας χώρας, όπως και σε κάθε οικογένεια, ένας αδύναμος κρίκος. Το να εξαλειφθεί ένας «αδύναμος κρίκος» δεν αποτελεί επιλογή, όπως πιστεύουν ορισμένοι, θα ήταν, αντίθετα, το προοίμιο της καταστροφής της Ευρωζώνης.

Το μεγάλο «ψέμα» βρίσκεται στον προδιαγραφόμενο μηχανισμό προσαρμογής για την επιστροφή στην κατάσταση ισορροπίας. Δεν είναι, βεβαίως, γραμμένος στις συνθήκες, αλλά συνεπάγεται λογικά από τις θεμελιώδεις πράξεις οικοδόμησης της Ε.Ε. Η προσαρμογή θα επιτευχθεί μέσω του αποπληθωρισμού, όπως στην Ελλάδα. Δηλαδή, η μείωση μισθών και τιμών και η δημοσιονομική λιτότητα, σε συνδυασμό με την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού (χαμηλή εν τούτοις στην Ευρώπη λόγω γλωσσικών και πολιτισμικών εμποδίων), όπως το προβλέπει η θεμελιακή θεωρία των άριστων νομισματικών περιοχών, υποτίθεται θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα και θα επιταχύνουν τους ρυθμούς ανάπτυξης των χωρών της Ευρωζώνης. Αντιθέτως, μια τέτοια στρατηγική, μη συνεργασιακή ούσα, θα οδηγήσει σε βαθιά ύφεση τις χώρες της Ευρωζώνης. Οι αλυσιδωτές μεταδόσεις των αρνητικών επιπτώσεών της από τη μία χώρα στην άλλη εντείνουν τις ασυμμετρίες της Ευρωζώνης και θα μετατρέψουν την Ευρώπη σε ουραγό της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Αν θέλει να δει κανείς τι σημαίνει να ανασυρθεί η οικονομία από την παγίδα του χρέους, πρέπει να δει το μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων δαπανών που έθεσε τέλος στη Μεγάλη Υφεση και είναι γνωστό ως Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο πόλεμος δεν οδήγησε μόνο στην πλήρη απασχόληση, αλλά στη ραγδαία αύξηση του εισοδήματος και του πληθωρισμού χωρίς ουσιαστικά κανένα δανεισμό από πλευράς του ιδιωτικού τομέα. Δεδομένου ότι τίποτε τέτοιο δεν βρίσκεται στο τραπέζι και δεν αναμένεται να βρεθεί στο εγγύς μέλλον, θα χρειαστούν χρόνια για να ξεχρεώσουν τα χρέη τους οικογένειες και εταιρείες. Και μάλλον η κληρονομιά που μας άφησε αυτή η δεκαετία ψευδαισθήσεων με το ευρώ θα είναι μια παρατεταμένη και οδυνηρή ύφεση.

Οπως επισήμανε ο μεγάλος Αμερικανός οικονομολόγος Ιρβινγκ Φίσερ τη δεκαετία του 1930, αυτά που κάνουν οι άνθρωποι και οι εταιρείες μόλις συνειδητοποιήσουν ότι έχουν πολύ μεγάλα χρέη είναι ατελέσφορα, ακριβώς επειδή προσπαθούν να τα κάνουν όλοι μαζί την ίδια στιγμή. Κάθε προσπάθεια για εκποίηση περιουσιακών στοιχείων με σκοπό την αποπληρωμή του χρέους οδηγεί σε περαιτέρω μείωση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων. Κάθε προσπάθεια για λιτότητα οδηγεί σε κατάρρευση της καταναλωτικής ζήτησης και επιδεινώνεται η οικονομική κρίση. Εχουν οι ιθύνοντες διάθεση να κάνουν αυτά που πρέπει για να σπάσουν τον φαύλο κύκλο; Θεωρητικά, ναι. Στην πράξη, όμως, οι πολιτικές που προσφέρονται δεν φαίνονται κατάλληλες παρά μόνον για να αμβλύνουν τις οικονομικές παρενέργειες του αποπληθωρισμού του χρέους. Υπάρχει ελπίδα για κάτι άλλο; Μάλλον όχι.

Η σημερινή κρίση ανατρέπει ταχύτατα το στάτους κβο στην Ευρωζώνη και στην υπόλοιπη Ε.Ε. Γίνεται, δηλαδή, κάτι που δεν κατάφεραν να κάνουν οι ατέρμονες συζητήσεις εννέα και πλέον ετών για το Ευρωσύνταγμα και για τη Συνθήκη της Λισσαβώνας. Σε αυτές τις συζητήσεις οι πολίτες δεν καταλάβαιναν τι ακριβώς συζητούσαμε και ποιο ήταν το διακύβευμα. Αντίθετα, τώρα όλοι ζουν τις συνέπειες της κρίσης και ταυτόχρονα βλέπουν ότι απειλούνται το ευρώ και η Ευρωζώνη με διάλυση. Οπότε, το δίλημμα τίθεται επιτακτικά: Θα πάμε μπροστά διατηρώντας και ενισχύοντας το ευρώ ή θα πάμε πίσω διαλύοντάς το; Η κοινωνική συνοχή μεταξύ των μελών της ΟΝΕ πρέπει, και μπορεί, να γίνει ουσιαστική και όχι να παραμένει μια επιφανειακή σύγκλιση μεταξύ των χωρών του πλούσιου Βορρά και του φτωχού Νότου.
Έκκληση να ανοίξει και πάλι το καρδιοχειρουργικό τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία κάνει ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας, με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Οι γιατροί με επιστολή τους προς τον υπουργό τονίζουν ότι, από τότε που έκλεισε η κλινική έχουν πεθάνει παιδιά επειδή δεν εξυπηρετήθηκαν. Και αυτό επειδή το Ωνάσειο στο οποίο έπρεπε να εξυπηρετηθούν υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής.

Ο ΙΣΑ υπογραμμίζει ότι υπάρχουν ήδη πολλές καταγγελίες από γονείς για τη δραματική κατάσταση που υπάρχει με τα παιδιά που αντιμετωπίζουν καρδιολογικά προβλήματα, ενώ έχουν γίνει και μηνυτήριες αναφορές.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο ΙΣΑ στην επιστολή του προς τον Ανδρέα Λυκουρέντζο: «Το συγκεκριμένο τμήμα έκλεισε πριν από 8 μήνες με αποτέλεσμα να στερούνται σήμερα οι Έλληνες ασθενείς ζωτικής σημασίας υπηρεσίες. Έχουμε λάβει πολλές επιστολές από γονείς παιδιών που πάσχουν από συγγενείς καρδιοπάθειες, οι οποίοι μας γνωστοποιούν πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση για τα παιδιά τους.

Μάλιστα οι γονείς έχουν ήδη καταθέσει μηνυτήρια αναφορά ενώπιον της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών, διότι η διακοπή της λειτουργίας του συγκεκριμένου τμήματος συντέλεσε στο θάνατο παιδιών, τα οποία έπασχαν από καρδιακά νοσήματα και ο λόγος δεν ήταν άλλος παρά η έλλειψη ασφαλιστικής κάλυψης του τέκνου και η οικονομική αδυναμία να καλύψουν τα έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε ιδιωτικό Νοσοκομείο».

Να σημειωθεί ότι εδώ και καιρό οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν επισημάνει το πρόβλημα χωρίς ωστόσο να εισακουστούν.


“Οι δολοφόνοι με το σήμα της ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ παραστρατιωτικής οργάνωσης στο αυτοκίνητο τους με ποιανού άδεια μπαίνουν στην Χώρα;” διερωτάται ο Πάνος Καμμένος αναφερόμενος στην… επίσκεψη του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, προέδρου του Εθνικιστικού Κόμματος της Τουρκίας “Γκρίζοι Λύκοι”.

“Η Θράκη δέχεται επίθεση από την μία πλευρά από τους μπίσνεσμαν της νέας τάξης πραγμάτων που μάχονται για την κοσσοβοποίηση μέσω ΕΟΖ με την ανοχή των κομμάτων της συγκυβέρνησης, αλλά και κομμάτων της αριστεράς και από την άλλη από τους παρακρατικούς του προξενείου της Κομοτηνής.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θα το επιτρέψουμε
Τώρα αντίσταση όλων των εΕλλήνων

Δηλώσεις Τέρενς Κουίκ για τις αυτοκτονίες πολιτών

«Πρέπει ή όχι να μένω με την απορία, αν προσωπικά οι αρχηγοί, αλλά και οι Υπουργοί και οι βουλευτές της συγκυβέρνησης Σαμαρα. Βενιζέλου, Κουβέλη, συναισθάνονται σε πόσες αυτοκτονίες έχουν οδηγήσει αυμπολίτες μας, εξ αιτίας της μνημονιακής πολιτικής τους, σε αγαστή συνεργασία με τη Τρόϊκα των τοκογλύφων, που σκοτώνει την Ελλάδα και τους Έλληνες;

Η Βουλή ορκίστηκε. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ τους περιμένουμε και να απολογηθούν για την εκατόμβη της απώλειας ανθρώπινων ψυχών και να ακούσουμε τί θα πράξουν νομοθετικά (αν τους το επιτρέψει ο κάθε μισητός Τόμσεν) για να μη περάσουν άλλα δράματα οι ελληνικές οικογένειες».

Ελπίδες που διαψεύστηκαν… ακαριαία γέννησε η δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη «Wall Street Journal» ότι η Γερμανία θα δεχθεί την έκδοση ευρωομολόγων μόλις η Ευρώπη αποκτήσει υπουργό Οικονομικών και, κυρίως, όταν καταστεί προφανές ότι οι διαδικασίες οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης είναι «μη αντιστρέψιμες».

Όμως ο θόρυβος περί «γερμανικής στροφής» στα διεθνή ΜΜΕ ανάγκασε τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργού Οικονομικών να διαψεύσει τον… προϊστάμενό του, διευκρινίζοντας πως το Βερολίνο θα συναινέσει στα ευρωομόλογα μόνο στο τέλος του δρόμου. Όταν δηλαδή, η Ευρώπη θα έχει γίνει γερμανική και με το νόμο.

Στο μεταξύ, Ιταλία και Ισπανία βρίσκονται κυριολεκτικά επί ποδός πολέμου εν όψει του ανοίγματος των αγορών τη Δευτέρα. Η «Repubblica» έγραψε πως ο Μάριο Μόντι έθεσε σε επιφυλακή την κυβέρνησή του για τη λήψη έκτακτων μέτρων ακόμη και το βράδυ της Κυριακής, ενώ σε ομιλία του σε επιχειρηματικό συνέδριο ο Ιταλός πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι θα θέσει βέτο στο φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, που συναποφάσισαν όλοι οι «μεγάλοι» της Ε.Ε. πλην Βρετανίας, αν η Σύνοδος Κορυφής δεν εγγυηθεί «φρένο» στο κόστος δανεισμού της Ιταλίας! Ο Μόντι προειδοποίησε για επικείμενη καταστροφή στην Ευρωπαϊκή Ενωση αν δεν συγκρατηθεί το ιταλικό χρέος, καθώς θα αναδυθούν στην Ιταλία αντιευρωπαϊκές δυνάμεις που θα αδιαφορούν για την Ένωση και για το ευρώ και θα «στέλνουν στο διάβολο κάποιες μεγάλες χώρες» (σημειώνεται πως ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Πέτερ Πρετ, απέρριψε την πρόταση Μόντι για ενισχυμένη αγορά ιταλικών ομολόγων, ενώ ξεκαθάρισε πως το αντίτιμο για την τραπεζική διάσωση της Ισπανίας θα είναι η ευρωπαϊκή εποπτεία του προϋπολογισμού της).

Μέρες… Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου θύμισε και η δραματική ανακοίνωση του συνδέσμου Ιταλών βιομηχάνων (Confindustria) πως η χώρα «βυθίζεται στην άβυσσο» και «ζούμε σε εμπόλεμη κατάσταση». Αφορμή στάθηκε η πρόβλεψη για βάθεμα της ύφεσης στο 2,4% και για συνολική αύξηση της ανεργίας κατά 1,5 εκατομμύριο άτομα την πενταετία 2008-2013. «Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο, όμως οι οικονομικές ζημιές που έχει προκαλέσει ως τώρα η κρίση είναι συγκρίσιμες με μιας πολεμικής σύρραξης. Πλήττονται οι πολυτιμότεροι και ζωτικότεροι παραγωγικοί τομείς της χώρας», προειδοποίησε η Confindustria.

Περισσότερο κι από τη νέα έκκληση του Μαριάνο Ραχόι να λάβει άμεσες αποφάσεις η Ε.Ε., ώστε να πέσει το υψηλό κόστος δανεισμού της Ισπανίας (χθες το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων υπερέβη ξανά το 7%), αίσθηση προκάλεσε η επίθεση του προέδρου της Ένωσης Ισπανικών Τραπεζών κατά της Γερμανίας. Ο Μιγκέλ Μαρτίν κατήγγειλε ότι κάποιες χώρες θέλουν να διχάσουν την Ευρώπη σε «καλούς και κακούς, ενώ εξαιτίας των δικών τους λαθών οι άλλοι απέκτησαν ελλείμματα». Ο Ισπανός τραπεζίτης χαρακτήρισε «πολύ πιθανή» διάλυση της ευρωζώνης, μια εξέλιξη που προσπάθησε να ξορκίσει με κάθε τρόπο ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Αυστρίας.

Συνδέοντας την έκδοση ευρωομολόγων με τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας στην Ευρώπη, ο Βέρνερ Φάιμαν δήλωσε στην αυστριακή ραδιοφωνία ότι στα επόμενα βήματά της η Ε.Ε. πρέπει να παρέμβει για να προστατεύσει ολόκληρες χώρες, αλλά και τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πληθυσμό από μια διάλυση της ευρωζώνης. Ως πρώτο βήμα για την έκδοση ευρωομολόγων, ο Αυστριακός καγκελάριος πρότεινε τον δανεισμό κρατών από το Μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό ESM, που θα ξεκινήσει να λειτουργεί την 1 Ιουλίου. «Πρέπει να μετατραπεί σε τράπεζα με κεφάλαιο 2 τρισ. ευρώ και να λειτουργεί παράλληλα με ένα ταμείο εξαγοράς χρέους», πρότεινε ο Φάιμαν.

Γιάννης Παπαδάτος, στον Ελεύθερο Τύπο


Toυ Patrick Henningsen
για το διαδικτυακό κανάλι Ιnfowars
29 Iουνίου 2012
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους


Την περασμένη Παρασκευή πληροφορηθήκαμε ξαφνικά ότι έγινε κατάρριψη αεροσκάφους τύπου RF-4E της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας εκτός του εναέριου χώρου της Συρίας, στη Μεσόγειο, από κατευθυνόμενο βλήμα της αεράμυνας της Συρίας. Ωστόσο, οι αρχές της Συρίας επιμένουν ότι το τουρκικό F-4 Phantom κατερρίφθη εντός του εναέριου χώρου της Συρίας από πυρά επάκτιου αντιαεροπορικού πυροβολικού.

Από τις εξελίξεις είναι προφανές ότι έχουμε να κάνουμε με ένα νέο είδος νεο-οθωμανικού τεχνάσματος - με τη μορφή δολώματος - του ΝΑΤΟ, και όλα δείχνουν μέχρι στιγμής ότι το τέχνασμα αυτό έχει πετύχει τους αρχικούς στόχους του.

Ανεξάρτητα από τα γεγονότα που περιβάλλουν αυτό το γεγονός, τόσο η μηχανή των δυτικών μέσων ενημέρωσης όσο και οι πολιτικοί φορείς θα επιδιώξουν να εκμεταλλευθούν, όσο πιο έγκαιρα γίνεται, αυτό το περιστατικό, στα πλαίσια μιας προσπάθειας να προωθηθεί το σχέδιο του βομβαρδισμού της Συρίας.

Μέχρι πρόσφατα, ο ρόλος που ανέθετε το ΝΑΤΟ στην Τουρκία ήταν του συμμάχου που παραμένει στην σκιά, διοργανώνει τις συναντήσεις του κατευθυνόμενου από τη Δύση "Συριακού Εθνικού Συμβουλίου", συντονίζει την αποστολή όπλων στη Συρία για τους εισαγόμενους αντάρτες, και προσφέρει καταφύγιο στους τρομοκράτες της Αλ Κάιντα εντός και πέραν των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία. Αλλά το πρόσφατο περιστατικό με το τουρκικό αεροσκάφος δεν αποκλείεται να αλλάξει την αποστολή της Τουρκίας.

Όπως είχαμε πει ήδη λίγες ώρες μετά το συμβάν την περασμένη εβδομάδα, το διαδικτυακό κανάλι Infowars, οι αναλύσεις του οποίου προηγούνται κατά κάποιες μέρες της αρθρογραφίας των συμβατικών ΜΜΕ, προέβλεψε με ακρίβεια ότι το περιστατικό είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιήθηκε για να εμπλέξει την Τουρκία ακόμη περισσότερο, φέρνοντάς την σε κεντρική θέση στο σχέδιο του ΝΑΤΟ για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία:

"Εάν η Δύση και το ΝΑΤΟ σκοπεύουν να επιβάλουν στη Συρία μια "ζώνη απαγόρευσης πτήσεων", όπως ακριβώς έκαναν στην περίπτωση της Λιβύης, τότε η Τουρκία θα καταστεί το εργαλείο της επιλογής τους στην εκτέλεση αυτής της αποστολής".
Σε περίπτωση που δεν την παρακολουθήσατε την περασμένη Παρασκευή, παραθέτουμε ξανά σε βίντεο τη συνέντευξη που παραχώρησε το Infowars στο RT News λίγες ώρες μετά το περιστατικό. Eίναι άλλη μια ένδειξη του πώς αυτή η ιστοσελίδα βρίσκεται κατά πολύ μπροστά από την καμπύλη γεωπολιτικής ανάλυσης σε σχέση με τα μέσα ενημέρωσης που στήθηκαν με επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων:

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα εταιρικά μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν ήδη τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μετατρέψουν το περιστατικό σε μια πρόφαση για πόλεμο μεταξύ του ΝΑΤΟ και της κυβέρνησης του Σύριου Προέδρου, Bashar Al-Assad. Ο κόσμος δεν πρέπει να ξεχνά ότι τα ίδια αυτά εταιρικά μέσα ενημέρωσης προώθησαν με φανατισμό μια σειρά ψευδών "ειδήσεων", ανάμεσα στις οποίες ήταν η κατά φαντασία πώληση 500 τόνων κίτρινου ουρανίου στο Ιράκ μέσω του Νίγηρα. Τα ίδια αυτά εταιρικά μέσα ενημέρωσης επιχείρησαν να συκοφαντήσουν τον Joe Wilson και την Valerie Plame, όταν αποκάλυψαν τα ψέματα που κυκλοφόρησαν από το γραφείο του Αμερικανού Αντιπροέδρου για το δήθεν υπαρκτό ιρακινό πυρηνικό πρόγραμμα, τα ψέματα αυτά που στάθηκαν τελικά ικανά να μεταστρέψουν την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ ώστε να στηρίξει έναν πλήρους κλίμακας πόλεμο και μια μόνιμη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή.

Αγνοώντας το προφανές γεγονός ότι το τελευταίο πράγμα που επιθυμούν οι Σύριοι είναι να υποστούν μιας εκτεταμένης κλίμακας εκστρατεία βομβαρδισμών από το ΝΑΤΟ, η οποία είναι βέβαιο ότι θα ισοπεδώσει τη χώρα, τα ανόητα και απερίσκεπτα εταιρικά μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ και οι θυγατρικές τους σε όλο τον κόσμο, μαζί με τα κρατικά κανάλια πολεμικής προπαγάνδας, όπως το BBC της Βρετανίας, έχουν προβλέψιμα εκμεταλλευθεί το περιστατικό με το τουρκικο αεροσκάφος ως ένα συναρπαστικό τέχνασμα που θα οδηγήσει αργότερα στην πολυπόθητη για τις δυτικές χώρες στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Η προσεκτικά επιλεγμένη διατύπωσή τους και τα πανομοιότυπα σημεία που τονίζονται από όλα ανεξαιρέτως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης φανερώνουν συγχρόνως και κυνισμό και μια τρομακτική ρητορική - μια κατασκευασμένη πραγματικότητα, η οποία έχει ως στόχο να οδηγήσει την κοινή γνώμη σε ένα πνευματικό αδιέξοδο, όπου "δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση" - όπως συνήθως λένε - εκτός από τη στρατιωτική επέμβαση. Η εφημερίδα Washington Post έχει αναλάβει, όπως ήταν αναμενόμενο, ηγετικό ρόλο σε αυτή την εκστρατεία κατασκευής μιας συναινετικής πραγματικότητας, που διευκολύνει την οποιαδήποτε συζήτηση για πόλεμο ως την μόνη φυσική και αναπόφευκτη εξέλιξη:


"Το ΝΑΤΟ καταδίκασε την κατάρριψη του αεροσκάφους της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας από τη Συρία την περασμένη εβδομάδα, χαρακτηρίζοντάς την ως "εντελώς απαράδεκτη", αλλά δεν έδωσε καμμία ένδειξη ότι θα προβεί σε αντίποινα. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, ωστόσο, δήλωσε ότι η χώρα του θα αντιδράσει με στρατιωτικά μέσα σε οποιεσδήποτε μελλοντικές παραβιάσεις κατά μήκος των συνόρων της.
H κατάρριψη του στρατιωτικού αεροσκάφους την Παρασκευή ήταν "μια ακόμη ένδειξη της περιφρόνησης εκ μέρους της συριακής κυβέρνησης προς τους διεθνείς κανόνες της ειρήνης, της ασφάλειας και της ανθρώπινης ζωής", αναφέρει το ΝΑΤΟ σε δήλωση που εκδόθηκε στις Βρυξέλλες. "Στεκόμαστε στο πλευρό της Τουρκίας μέσα στο πνεύμα μιας ισχυρής αλληλεγγύης."

Με αυτό το είδος "γλώσσας του πολέμου" έχουμε πλέον όλοι εξοικειωθεί.

Τα τελευταία χρόνια, ο ρόλος του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ ήταν ρόλος ενός κορυφαίου διπλωμάτη και διαπραγματευτή των ευαίσθητων εξωτερικών υποθέσεων. Η Hillary Clinton αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της νέας γενιάς απεσταλμένων του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, του οποίου ο νέος ρόλος συνίσταται στην προώθηση πολέμων και ξένων επεμβάσεων τόσο στο αμερικανικό κοινό όσο και στην κοινή γνώμη των ξένων συμμάχων και μελών του ΝΑΤΟ. Η Condoleeza Rice καθιέρωσε αυτό τον νέο θεσμό, έχοντας αποδεχθεί τον κυνικό ρόλο της αποστολής της από την κυβέρνηση Bush, να πείσει τον σύγχρονο αμερικανικό λαό, ο οποίος έχει υποστεί πλύση εγκεφάλου γύρω από την αξία της πολιτικής ορθότητας. Ο νέος αυτός ρόλος, του "Υπουργού Πολέμου", είναι πιο αποτελεσματικός από ποτέ, όταν παίζεται από μια γυναίκα (και μάλιστα του Δημοκρατικού Κόμματος), παρά από το κατά παράδοση φιλοπόλεμο αρσενικό "τύπου άλφα". Επίσης, η επιλογή μιας Αφροαμερικανής στη θέση αυτή ήταν άλλη μια υπολογισμένη κίνηση της κυβέρνησης Bush, που αποδείχθηκε τελικά αποτελεσματική στην προώθηση ενός παράνομου πολέμου στην αμερικανική κοινή γνώμη. Οι προσπάθειές τους αυτές δεν θα πάψουν να υποστηρίζονται από μια χούφτα προβλέψιμων πολεμοχαρών πολιτικών, όπως οι γερουσιαστές John McCain και Joe Lieberman, αλλά και ο John Bolton.

H Clinton και ο Βρετανός ομόλογός της, William Hague, είχαν ήδη προωθήσει απροκάλυπτα την καταστροφή της Λιβύης το 2011, και εξακολούθησαν με παρόμοιο τρόπο, μέσω κατευθυνόμενων ομάδων, όπως είναι οι "Φίλοι της Συρίας", να συντονίζουν ανοιχτά τις διαδικασίες σύναψης εμπορικών συμφωνιών και αποστολής όπλων μέσω του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας προς τους αντάρτες και θύλακες της Αλ Κάιντα που δρουν μέσα στη Συρία. Όπως βλέπουμε καθαρά πλέον, υπάρχει ένα μακρόχρονο σχέδιο αποσταθεροποίησης, με απώτερο στόχο την αλλαγή καθεστώτος και βαλκανοποίηση της χώρας αυτής, ένα σχέδιο που εκπονήθηκε από τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών και τους σχεδιαστές της τραπεζικής παγκοσμιοποίησης.

Είναι σαφές ότι στην περίπτωση αυτή, οι παγκοσμιοποιητές βιάζονται να προωθήσουν την ατζέντα στη Συρία, στη συνέχεια να προχωρήσουν στην εξουδετέρωση της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, και τέλος, στην στρατιωτική επέμβαση εναντίον του Ιράν - και μέσω αυτής να ανάψουν τις πρώτες καθοριστικές σπίθες ενός νέου Γ' Παγκόσμιου Πολέμου. Αυτή η τελική κίνηση θα προετοιμάσει το έδαφος για ένα παρατεταμένης πνοής περιφερειακό τόξο έντασης, σχεδιασμένου με τέτοιο τρόπο ώστε να συμπεριλαμβάνει τόσο τη Ρωσία όσο και την Κίνα.

Το φετινό πρόγραμμα των διεθνών εξελίξεων ήταν κάτι παραπάνω από εμφανές στη φετινή συνεδρίαση της Λέσχης Bilderberg στο Chantilly της Virginia. Η ατζέντα της Συρίας είναι απολύτως βέβαιο ότι υπεγράφη από τα μέλη της Bilderberg και παραδόθηκε στην εκπρόσωπο του "Συριακού Εθνικού Συμβουλίου", Bassma Kodmani, η οποία ήταν παρούσα στη φετινή σύνοδο της Bilderberg. Η νεοταξίτισσα Kodmani φέρεται ως η επικεφαλής επί των εξωτερικών υποθέσεων του "Συριακού Εθνικού Συμβουλίου", το οποίο έχει ως έδρα του την Κωνσταντινούπολη.

Επίσης παρών στη φετινή σύνοδο της Bilderberg ήταν ο Βρετανός πράκτορας και μέλος της επιτροπής καθοδήγησης της λέσχης, Marcus Agius, της τράπεζας Barclays, ο οποίος όλως τυχαίως εργάζεται και ως διοικητικό στέλεχος (σύμβουλος) του BBC. Δεν χωράει αμφιβολία ότι η δέσμευση του BBC προς την Bliderberg για τη διεξαγωγή πολέμου προπαγάνδας είχε και αυτή συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια της συνόδου.

Ετοιμαστείτε για μια κλιμάκωση της διασποράς πανικού και εκφοβισμού και στην Ευρώπη και στη Βόρειο Αμερική μέσω των κρατικών και μη ΜΜΕ, καθώς θα επεκτείνεται η συμμετοχή των δυτικών εντός και εκτός της Συρίας.


Ποιος είδε τον Θεόδωρο Πάγκαλο και δεν τον φοβήθηκε (ξανά)! Ο ανένδοτος με το ΠΑΣΟΚ έχει κηρυχθεί για τα καλά μέσω twitter!

Όπως το συνηθίζει τον τελευταίο καιρό, ο κ. Πάγκαλος εκφράζει τις απόψεις του και διαφωνεί ανοιχτά με ό,τι γίνεται στο κόμμα μέσω του λογαριασμού του στο twitter. Μετά τις δηλώσεις περί... τζόβενου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπανδρέου τα... «έχωσε» σε όσους (κύκλοι κοντά στην ηγερία του ΠΑΣΟΚ «βαφτίστηκαν») διερωτήθηκαν: «αν ο κ. Πάγκαλος θα εγγραφεί στην τοπική οργάνωση της περιοχής του».

Η απάντηση ήταν... φωτιά!

«Κοίτα ποιοι μιλάνε. Τον Αύγουστο του '74 πυρήνας πρωτοβουλίας δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ στην Ελευσίνα. Ο Πάγκαλος, άσχετοι, ήταν ένας από αυτούς. Εσείς άραγε πού ήσαστε; Μερικοί δεν είχατε γεννηθεί, άλλοι κυκλοφορούσατε στην Ένωση Κέντρου και μερικοί κατά ΚΟΔΗΣΟ μεριά.

Για να μην αναφερθούμε στις βαρύτερες περιπτώσεις που ανακάλυψαν το ΠΑΣΟΚ μετά το '81. Οι κύκλοι του ΠΑΣΟΚ με μικρή ή μεγάλη διάμετρο λένε ότι το μέλος πρέπει να "υπηρετεί" τις αποφάσεις της ηγεσίας.

Υπηρέτης είναι αξιοπρεπές επάγγελμα. Προτιμότερο από το να είσαι ανεπάγγελτος και αργόμισθος υπάλληλος ενός χρεοκοπημένου κόμματος».

Και τα καλύτερα έρχονται... αφού όσο περνάει ο καιρός, όσο θα σφίγγει ο κλοιός, τόσο θα ανοίγουν τα στόματα και δεν θα λένε μόνο ευτράπελα, αλλά θα περάσουν σε πιό ουσιώδη, αφού αρκετοί πρωταγωνιστές του παρελθόντος θα ζούνε την αγωνία της διάσωσής τους... Και τότε θα ακούσουμε πολλά...


Όσοι υπάλληλοι του Δημοσίου δεν κατέχουν θέση ευθύνης θα περάσουν από γραπτές εξετάσεις στα πρότυπα του γαλλικού συστήματος ελέγχου. Η επιτυχία ή η αποτυχία στο γραπτό τεστ στο οποίο θα υποβληθούν θα κρίνει και την παραμονή τους στη θέση τους στο Δημόσιο.

Προς το παρόν συγκεκριμένη ημερομηνία δεν έχει καθοριστεί, ωστόσο όλα δείχνουν πως πάμε για τα τέλη του χρόνου.
Το τεστ θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και θα είναι υποχρεωτικό. Η βαθμολογία θα κρίνει τα πάντα και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε απόλυση.

Η εξετάσεις θα περιλαμβάνουν ερωτήσεις με πολλαπλών επιλογών για την αξιολόγηση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων των υπαλλήλων ανά κατηγορία και ανάλογα με τη θέση τους.

Κάθε υπουργείο θα πρέπει να δημιουργήσει μια ομάδα αξιολόγησης η οποία θα σχηματίσει και το ερωτηματολόγιο κατά περίπτωση.

Η αποτυχία στις εξετάσεις θα σημαίνει σε πρώτη φάση απομάκρυνση του υπαλλήλου από τη θέση που καταλαμβάνει, ενώ θα υπάρχει και δικαίωμα επανεξέτασης.

Το πλαίσιο για το ποιες ακριβώς θα είναι οι συνέπειες για τους αποτυχόντες δεν έχει πλήρως διαμορφωθεί. Ίσως περιλαμβάνει υποβάθμιση ή ακόμη και αλλαγή θέσης μέσω μετάταξης.

Πολλοί παντως μεταθέτουν την αξιολόγηση για την επόμενη χρονιά, το πολύ όμως ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2013, δηλαδή ως τον Ιούνιο.

Αν δεν αντιδράσουμε μας έμειναν μόνο 2 μήνες ελευθερίας!!!

Δυστυχώς, όπως όλα δείχνουν, ο καιρός της "αγρανάπαυσης" τελείωσε, όπως τέλειωσε και ο χρόνος ευρωατλαντικών "οραμάτων" μαζί με την προεκλογική διανομή ψευδαισθήσεων περί "σωτηρίας", "ανάπτυξης","ακύρωσης του μνημονίου", "επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους" και άλλων τινών ψυχοναρκωτικών.

Όταν το πρωί της 14ης Ιουνίου 2012 είδαμε με έκπληξη το υπηρεσιακό υπουργείο προστασίας του πολίτη να ανακοινώνει ότι απο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα αρχίσει η αντικατάσταση των ταυτοτήτων μας με νέες οι οποίες θα μοιάζουν με πιστωτική κάρτα, αμέσως καταλάβαμε ότι δεν ήταν καθόλου τυχαίος ούτε ο τρόπος, ούτε ασφαλώς και ο χρόνος (τρείς ημέρες πριν απο τις εκλογές) που η ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ κυβέρνηση αποφάσισε να ανακοινώσει την επιβολή της "νέας ταυτότητας".

Γράφαμε εκείνο το πρωί (βλ.εδώ):
Η "κλασσικοπερίπτωση" εκτιμά ότι η "νέα ταυτότητα" θα είναι η "Κάρτα Του Πολίτη" δηλαδή η ολοκλήρωση των υποδομών της "δουλοπαροικίας - Ελλάς" για τις οποίες τόσο "πάσχισαν" οι ξένες κατοχικές δυνάμεις και οι ντόπιοι συνεργάτες τους.Θα είναι λοιπόν η "Κάρτα του Πολίτη "της οποίας η διανομή αναγγέλθηκε σήμερα στα "μουλωχτά" απο το ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ υπουργείο ΠΡΟ-ΠΟ, και μάλιστα την στιγμή που ο "κουρνιαχτός" της προεκλογικής λασπομαχίας και της ευρωατλαντικής τρομοκρατίας έχει γίνει τόσο πυκνός που δεν βλέπουμε ούτε στους δέκα πόντους.

Σου λένε:

Ποιός θα ασχοληθεί με αυτή την είδηση;

Ποιός θα καταλάβει ότι απο το φθινόπωρο, με την συνδρομή μάλιστα ενδεχομένως κάποιας"αντιμνημονιακής - αριστερής" κυβέρνησης, ο κάθε Έλληνας θα είναι μαρκαρισμένος και ηλεκτρονικά παρακολουθούμενος απο εκατό αόρατα μάτια;

Ποιός θα θυμηθεί ότι πρίν απο λίγες ημέρες, το υπουργείο οικονομικών έστειλε επείγουσα εγκύκλιο σε ολους (εκτός απο τα νεκροταφεία), απαιτώντας να παραδίδουν απο εδώ και στο εξής κάθε δεδομένο που καταγράφουν στις βάσεις τους για πελάτες και συναλλασσόμενους;

Ποιός θα θυμηθεί τα όσα έχουν υποστηρίξει εκατοντάδες επιστήμονες και ειδικοί για τους κινδύνους απο αυτήν την τυρρανική εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης;

Και το κυριώτερο.

Ποιός θα διαβάσει τι λέει ο περίφημος κανονισμός ΕΚ 2252/2004 στον οποίο βασίζεται αυτή η εσπευσμένη , δαπανήρή και άσκοπη σε τέτοιους καιρούς αντικατάσταση των ταυτοτήτων μας με νέες πλαστικές και ασφαλώς πιό "έξυπνες";
Για την ηλεκτρονική χούντα ( ηλεκτρονική διακυβέρνηση) και για τα "εργαλεία" της (κάρτα του πολίτη ή όπως τη λένε τώρα "νέα ταυτότητα") έχουμε δημοσιεύσει εκατοντάδες άρθρα , αποκαλύψεις,σχόλια ,ντοκουμέντα, ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον κόσμο, κλπ.Επαναδημοσιεύουμε σήμερα ένα μικρό απόσπασμα ανάρτησής μας απο τον Ιούνιο του 2010 αλλάζοντας μόνο τον αριθμό των μηνών στον αρχικό της τίτλο, μιας και τα "στοχοδιαγράμματα" των εντολοδόχων και επι της ουσίας δωσιλόγων κυβερνήσεων αλλαξαν.

"Κάρτα του πολίτη"="Νέα ηλεκτρονική ταυτότητα"
Αν δεν αντιδράσουμε μας έμειναν μόνο 2 μήνες ελευθερίας!!!

Επειδή μερικοί μας κατηγορούν ως φαντασιόπληκτους και κινδυνολόγους ή ακόμα και ως φανατικούς ή μανιακούς με τη "Νέα Τάξη Πραγμάτων " , το ηλεκτρονικό φακέλωμα και το σφράγισμα με το 666, τους... προσφέρουμε ένα "αντικειμενικό" άρθρο όπως το είδαμε στο τεύχος 18 του digital life (Ιούνιος 2010) το οποίο συνόδευε την δωρεάν διανεμόμενη εφημερίδα του κ. Κύρτσου ,ο οποίος κάθε πρωί στο ραδιόφωνο του flash ομολογεί με στόμφο ότι μαζί με τον συμπαρουσιαστή του Γ. Σταματόπουλο αποτελούν "το δίδυμο της Νέας Εποχής".

Απο αυτήν λοιπόν την νεο-εποχήτικη έντυπη πηγή πληροφόρησης (όπως αυτάρεσκα διαφημίζει και ομολογεί ο διευθυντής και εκδότης της), πήραμε το πιο κάτω άρθρο που προπαγανδίζει την "έλευση" του τέλους της "γραφειοκρατίας" και όπως έχουμε γράψει σε δεκάδες δικά μας άρθρα την αρχή της αποστασίας απο την Ορθόδοξη πίστη και την είσοδό μας σε μιά "ανοικτού τύπου" φυλακή υψίστης ασφαλείας και απόλυτης τιμωρίας.

Νέα ηλεκτρονική ταυτότητα: «Διαβατήριο» για τον ψηφιακό κόσμο Ξέχασε όλα όσα ήξερες… Πολύ σύντομα, η ταυτότητά σου θα μοιάζει με την πιστωτική σου, καθώς σ’ ένα «έξυπνο» τσιπ θα ενσωματώνει όλα τα στοιχεία σου, όπως αριθμό δημοτολογίου, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ κ.ά.

Το τέλος της γραφειοκρατίας είναι κοντά ή μήπως είμαστε υπερβολικά αισιόδοξοι;

Αν μη τι άλλο, πρόκειται για ένα καλό νέο, απ’ αυτά που χαίρεσαι να διαβάζεις στις εφημερίδες και σε κάνουν να αισιοδοξείς για ένα μέλλον χωρίς ουρές σε δημόσιες υπηρεσίες, όπου, με μερικά κλικ, θα μπορείς να διεκπεραιώνεις πολλές από τις υποχρεώσεις σου ως πολίτης. Εντάξει, δεν είπε κανείς ότι από τη μια μέρα στην άλλη δε θα χρειάζεται να πηγαίνεις από γραφείο σε γραφείο στο Δημόσιο για να λύσεις ακόμη και το πιο ασήμαντο θέμα, το πρώτο βήμα για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας όμως φαίνεται ότι είναι πλέον πολύ κοντά.

Είναι έτσι τα πράγματα , ή απλώς πρόκειται για μία ηλεκτρονική χειροπέδα ή για ένα "εισητήριο χωρίς επιστροφή" στο παγκόσμιο στρατόπεδο συγκέντρωσης του "Μεγάλου Αδελφού";

Το 16σέλιδο που επιμελήθηκε ο οικονομολόγος κ. Αδαμόπουλος δίνει τις απαντήσεις:


Ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ του βρετανικού δορυφορικού τηλεοπτικού δικτύου BBC έρχεται να προκαλέσει τη συμβατική σοφία αναφορικά με τη στρατηγική σημασία του λιμένα Ταρτούς, της αρχαίας ελληνικής πόλης της Ταρσού, στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η κοινή πεποίθηση είναι ότι ο συγκεκριμένος λιμένας που ενοικιάσθηκε από τη Ρωσία το 1971 έναντι διαγραφής συριακού χρέους ύψους πολλών δισεκατομμυρίων, έχει στρατηγική σημασία για τη Ρωσία, αφού εκεί θα μπορούν να ελλιμενίζονται και να ανεφοδιάζονται τα πλοία του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ο οποίος στον τομέα ευθύνης του συμπεριλαμβάνει και την περιοχή της Μεσογείου, αφού διαθέτει πρόσβαση στα ελεγχόμενα από τους Τούρκους Στενά του Βοσπόρου.
Εκτός από τα πολεμικά πλοία, λόγω των βαθέων υδάτων της συγκεκριμένης θαλάσσιας περιοχής, οι Ρώσοι μπορούν να σταθμεύουν εκεί ακόμη και πυρηνικά υποβρύχια. Κατά συνέπεια, σε αυτή τη χρησιμότητα του λιμένα στηρίζεται και η πεποίθηση ότι η Ρωσία δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τη Συρία.
Τι αναφέρει όμως το ενδιαφέρον ρεπορτάζ του BBC; Ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι και πως ο λόγος που η Ρωσία δείχνει τόσο μεγάλη επιμονή δεν είναι τίποτε άλλο παρά για λόγους δημόσιας εικόνας η οποία συνδέεται με μια χώρα που θέλει να λογίζεται μεγάλη δύναμη με πλανητικό ρόλο. Εν ολίγοις, ταιριάζει με όσα επιδιώκει να πετύχει ο Πούτιν στη Ρωσία για την… ανάκτηση του δέους που αισθάνονταν οι αντίπαλοι της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Το ρεπορτάζ επικαλείται μάλιστα και τους ειδικούς του ερευνητικού ιδρύματος με τον τίτλο «κέντρο για την ανάλυση στρατηγικών και τεχνολογιών με την επωνυμία CAST (Centre for Analysis of Strategies and Technologies). Το ερευνητικό ίδρυμα φέρεται να διαθέτει που φέρεται να διαθέτει εξαιρετικές επαφές στους διαδρόμους εξουσίας του Κρεμλίνου. Οι αναλυτές του κέντρου επιμένουν ότι η μοναδική χρησιμότητα της βάσης, πέραν μερικών μικρών επιδιορθώσεων, είναι για την τροφοδοσία των πλοίων με νερό και τρόφιμα.
Για το CAST, η βάση στο Ταρτούς έχει συμβολική σημασία για τους Ρώσους, αφού περνάει το μήνυμα ότι παρά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η χώρα διαθέτει μια βάση όπου μπορεί να στείλει τα πλοία της.
Σε αυτό το σημείο εισέρχεται η προσωπική «πινελιά» του ρεπόρτερ: Μέσω διαδικτύου πλησιάζει μέσω δορυφόρου τη βάση και βλέπει την εικόνα ενός «τακτοποιημένου» λιμένα χωρίς όμως υπέρμετρες δυνατότητες. Για να αναφερθεί τελικά σε μελέτες του CAST όπου υποστηρίζεται το επιχείρημα ότι για τη Ρωσία, στην πραγματικότητα δεν διακυβεύεται κάποιο ζωτικό της συμφέρον και ότι η υποστήριξη του καθεστώτος Άσαντ βασίζεται περισσότερο στο συναίσθημα και όχι στη λογική…
Είναι μια ενδιαφέρουσα οπτική, απλά, όσο δεν μπορούμε να εντοπίσουμε στοιχεία που να επαληθεύουν ή να διαψεύσουν την υπόθεση του σεναρίου, η υπόθεση είναι ανοικτή στο δημόσιο διάλογο και τις επιμέρους απόψεις. Και δεν θα πρέπει να ξεχνούμε, ότι μπορεί η εν λόγω άποψη να έχει ενδεχομένως κάποιο νόημα, ωστόσο, οι σχέσεις με το Κρεμλίνο θα μπορούσαν να έχουν υπαγορεύσει την εν λόγω θέση και την προώθησή της στο εξωτερικό, αφού θα μπορούσε να εξυπηρετεί το ρωσικό εθνικό συμφέρον…Στην Ακρόπολη ένας απελπισμένος έπεφτε από τα βράχια.
Στην Άνδρο και άλλη μια αυτοκτονία.
Οι νεκροί στην χώρα είναι χιλιάδες, αλλά η πολιτική έχεις άλλες προτεραιότητες... Που θα καθήσουν οι "εκλεκτοί" στην Βουλή!

Στην Κηφισιά οι κάτοικοι δεν ήξεραν αν ζούσαν στην Αθήνα ή στο Λος Άντζελες… Εκεί βέβαια υπάρχει αστυνομία ΕΚΑΜ και ελικόπτερα… είναι επώνυμοι οι δρόμοι.
Και οι νεκροί Έλληνες καθημερινά αυξάνονται, πέφτοντας θύματα του πολυπολιτισμικού ενδιαφέροντος και της ιδεοληψίας των "ταγών". Δεν έχει σημασία αν σφάζονται σαν κοτόπουλα από τους λαθρο-εποίκους. Σημασία έχει να πληρώσουν για το τρίτο τους παιδί (θεωρείται φορολογικό τεκμήριο) ή να σωπάσουν, επειδή οι πολιτικοί μας ξέρουν... Οι θάνατοι από "ληστείες" είναι πλέον στατιστικός αριθμός. Δεν αποτελεί καν είδηση!

Οι συνταξιούχοι ψάχνουν σαν τους ζητιάνους να βρουν φάρμακα.
Οι πολίτες συνωστίζονται στα συσσίτια.
Το κράτος δεν ξέρει αν θα έχει να πληρώσει τις συντάξεις και μισθούς του Αυγούστου… αρχίσαμε πάλι…

Μα…. όταν ζητούμε λύση στα προβλήματα της καθημερινότητας και στις προοπτικές για το αύριο από ανθρώπους που δεν έχουν κανέναν πρόβλημα καθημερινά και το αύριο τους είναι εξασφαλισμένο γιατί απορούμε;

Τι να λύσουν οι παραπάνω κύριοι;

Τα προβλήματα υγείας;… Έχουν ιδιωτική ασφάλιση
Μισθοδοσίας;… Δεν τους απασχολούν, έχουν αποζημίωση και όχι μισθό
Ασφάλειας; … Έχουν φρουρούς.
Φορολογίας;… Είπαμε έχουν αποζημίωση όχι μισθό…
Μετακίνησης;… Έχουν ΙΧ εμείς απλά πληρώνουμε.
Συνταξιοδότησης;… Δεν πρέπει να υπάρχει στο σύμπαν μεγαλύτερη αναντιστοιχία βουλευτικής αποζημίωσης επί τα χρόνια θητείας για να βγει η… (ρημάδα) σύνταξη … Αν και για να μην τους αδικούμε, μερικοί λαμβάνουν και 2 – 3 συντάξεις και αποζημιώσεις και αποδοχές αν έχουν εκλεγεί στην αυτοδιοίκηση ή είναι εν ενεργεία εκπρόσωποι της δεκαετίας του ’90… Παλαιοί γαρ (δεινόσαυροι και πλήρως χωμένοι στις ευθύνες για το σημερινό χάλι της χώρας)…

Συμβίες και τέκνα με εφάπαξ, π.χ. Ολυμπιακής και τακτοποιημένες στο Δημόσιο ή οι κολλητοί τους στη Βουλή που οι καρέκλες στους υπαλλήλους είναι με βάρδιες και όσοι δεν βγήκαν γύρισαν στις… θέσεις τους για να… χτυπάνε κάρτα στην Εθνική σε ΔΕΚΟ και στο… σπίτι τους.

Φυσικά υπάρχουν και οι… άτυχοι, που συνωστίζονται στα κομματικά γραφεία για να γίνουν Γενικοί Γραμματείς, Πρόεδροι, Σύμβουλοι ή έστω να βρούνε κάποια "τρύπα να χωθούν"...

Πείτε μου… Τι να καταλάβουν όλοι αυτοί;

Οι ίδιοι οι οικογένειές τους και ο κύκλος δεν έχουν προβλήματα παρά μόνο χωροταξικά… σε ποια έδρα θα εναποθέσουν την έδρα τους.

Εσύ που απορείς… τι δεν καταλαβαίνεις;
Ότι για εμάς υποφέρουν και αγωνιούν…;


H υπόθεση με την οποία καταπι­άνεται το βιβλίο «Η απόρρητη ιστορία του Αιγαίου», που κυ­κλοφόρησε την περασμένη Δευτέρα από τις εκδόσεις «Το Ποντίκι», έχει να κάνει με τη διαμόρφωση των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας - ΗΠΑ από το 1974 που ξεκίνησε η αμφισβήτηση της ελ­ληνικής κυριαρχίας στο Βόρειο Αιγαίο μέχρι και σήμερα που αυτή η αμφισβή­τηση έχει παγιωθεί και επεκταθεί σε ολόκληρο τον θαλάσσιο χώρο που βρί­σκεται μεταξύ των δύο χωρών.

Η περίληψη αυτής της «απόρρητης ιστορίας» έχει ως εξής: Σε περιοχή του ελληνικού «οικοπέδου» υπάρχουν ένα δισεκατομμύριο (1.000.000.000) βαρέλια πετρέλαιο, όπως τουλάχιστον καταγράφεται στα απόρρητα τηλεγρα­φήματα αμερικανικών διπλωματικών υπηρεσιών, τα οποία θα παρουσιάζο­νται αυτούσια. Το τεράστιο αυτό κοίτα­σμα δεν αξιοποιείται από την Ελλάδα, καθώς οι γείτονες Τούρκοι αμφισβη­τούν με απειλές πολέμου την κυριό­τητα του οικοπέδου. Οι «ουδέτεροι»... φίλοι και «σύμμαχοι» Αμερικανοί ανα­λαμβάνουν να προωθήσουν έναν συμ­βιβασμό θέτοντας, τελικά, ολόκληρη την περιοχή υπό τον έλεγχό τους και πουλώντας ταυτόχρονα την εξοπλιστι­κή τους πραμάτεια και στους δυο αντι­μαχόμενους.

Πετρέλαιο και χρέος

Το εκτιμώμενο – από τους Αμερικα­νούς – κοίτασμα (στη Θάσο) μας οδηγεί σε κάποιους αριθμούς ιδιαίτερα σημα­ντικούς για τη σημερινή χρεοκοπημένη και υποθηκευμένη Ελλάδα. Ο πρώτος απ’ αυτούς τους αριθμούς προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του ενός δισεκατομμυρίου βαρελιών επί την τρέ­χουσα τιμή του πετρελαίου. Ο αριθμός που προκύπτει αντιστοιχεί, πάνω - κά­τω, στο 1/3 του ελληνικού (πριν από το κούρεμα) χρέους. Ακόμη ένας, σημαντικότερος, αριθμός προκύπτει από τον λογαριασμό των εισαγωγών όπλων που έγιναν με δανεισμό τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τουρκικές απειλές πολέμου και οι αμφισβητήσεις επί του ελληνικού «οικοπέδου». Σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς, ο δανει­σμός στον οποίο προχώρησαν οι ελ­ληνικές κυβερνήσεις προκειμένου να αγοραστούν όπλα τα τελευταία 35 χρό­νια, ισούται με 1/3 του ελληνικού χρέ­ους επίσης.

Μιλώντας, όμως, για όπλα και εξοπλι­στικές δαπάνες, ο συνειρμός για χρήματα κάτω από το τραπέζι, μίζες και off shore προκύπτει δικαιολογημένα, οδη­γώντας στη βάσιμη υποψία ότι κάποιο σημαντικό τμήμα αυτών των κολοσσιαί­ων ποσών θα πρέπει να αναζητηθεί σε τράπεζες… εξωτικών και φορολογικών παραδείσων. Χαμένη, προφανώς, μαζί με τις μίζες είναι και η δυνατότητα του «καλολαδωμένου» πολιτικού συστήμα­τος να λειτουργεί τελικά με γνώμονα το κοινώς νοούμενο ευρύτερο συμφέρον της χώρας…

Κάπως έτσι, λοιπόν, γράφεται δεκα­ετίες τώρα, μέχρι και σήμερα, η ιστο­ρία της τριγωνικής σχέσης Ουάσιγκτον - Αθήνας - Άγκυρας. Αυτήν την ιστορία, η οποία διατρέχει ολόκληρη τη μεταπο­λιτευτική περίοδο, θα επιχειρήσουμε να τη «δούμε» μέσα από τα αμερικανι­κά «χαρτιά» που έχουμε στα χέρια μας. Με τη βοήθεια αυτών των εγγράφων, θα επιχειρήσουμε το «ταξίδι» από το κοντινό παρελθόν, στο παρόν και το μέλλον των ελληνο-τουρκο-αμερικανι-κών σχέσεων.

Το αμερικανικό καπέλο

Υπό αυτήν την έννοια η υπόθεση την οποία περιγράφει «Η απόρρητη ιστο­ρία του Αιγαίου» έχει να κάνει με την ελληνοτουρκική αντιπαράθεση στο Αι­γαίο, η οποία συνεχίζεται ακμαία μέχρι σήμερα, παρ’ ότι οι δυο χώρες βρέθη καν στο χείλος του πολέμου τέσσερις φορές τα τελευταία τριάντα πέντε χρό­νια: Το 1974 με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το 1976, το 1987 και το 1996. Το αντικείμενο της ελληνοτουρ­κικής αντιπαράθεσης είναι η κυριαρ­χία επί του Αιγαίου και η κατοχύρωση δικαιωμάτων επί του προσδοκώμενου ορυκτού - πετρελαϊκού του πλούτου. Το απτό, όμως, αποτέλεσμα της παγιω­μένης επί δεκαετίες ελληνοτουρκικής διπλωματικής σύγκρουσης είναι ότι τε­λικά οι ΗΠΑ έχουν θέσει το Αιγαίο κάτω από τη ΝΑΤΟϊκή τους ομπρέλα και κατά συνέπεια κάτω από τον απόλυτο έλεγχό τους.

Χειροπιαστά κέρδη από τον ελληνο­τουρκικό ανταγωνισμό αποκομίζουν επίσης οι πολεμικές βιομηχανίες πρώ­τα και κύρια των ΗΠΑ, αλλά και της Γερ­μανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ρωσίας. Κέρδη κολοσσιαία, καθώς οι δύο χώρες ξοδεύουν μέχρι και το 5% επί του ΑΕΠ τους! Ξοδεύουν... μέ­χρι χρεοκοπίας.

Κάπως έτσι λοιπόν – ειδικά για τη χρεοκοπημένη σήμερα Ελλάδα –, ακό­μη κι αν τελικά στο Αιγαίο υπάρχουν πετρέλαια, τα προσδοκώμενα έσοδα βρίσκονται ήδη στα χέρια των πιστω­τών της. Αυτών δηλαδή – Αμερικανών, Γερμανών, Γάλλων και λοιπών εντιμό­τατων ομολογιούχων – που δάνειζαν τις ελληνικές κυβερνήσεις για να ξο­δέψουν τα μισά στις πολεμικές τους βιομηχανίες, με τις συνακόλουθες μίζες και τα υπόλοιπα για την ικανοποίηση της εγχώριας πολιτικής πελατείας...

Τα έγγραφα

Ο σκελετός επάνω στον οποίο οικο­δομήθηκε «Η απόρρητη ιστορία του Αιγαίου» αποτελείται από εμπιστευτι­κά, απόρρητα και άκρως απόρρητα έγγραφα. Ο αριθμημένος κατάλογος που ακολουθεί παρουσιάζει – με τη σειρά που εμφανίζονται στις σελίδες του βι­βλίου – το πρωτογενές υλικό, το οποίο προέρχεται από:

◆ Κατά κύριο λόγο, το αμερικανικό ΥΠΕΞ και την αλληλογραφία του με τις αμερικανικές πρεσβείες σε Αθήνα και Άγκυρα με στόχο την προώθηση μιας πρωτοβουλίας της Ουάσιγκτον για μια ελληνοτουρκική συμφωνία συνεκμε­τάλλευσης του Αιγαίου. Πρόκειται για τα έγγραφα που περιήλθαν στην Ελλη­νική Υπηρεσία Πληροφοριών μέσα από την κατασκοπευτική δραστηριότητα του Στηβ Λάλα το διάστημα 1991-93.

◆ Απόρρητα έγγραφα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών την περίοδο μετά το 2000, οπότε γίνονται αντιλη­πτές οι συνέπειες που έχει για τα ελλη­νικά συμφέροντα η κρίση των Ιμίων.

Χαρακτηριστικά τμήματα από δύο βιβλία διδασκαλίας στελεχών των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και της τουρκικής διοίκησης για τις τουρκικές θέσεις στο Αιγαίο, όπως αυτές διατυ­πώθηκαν μετά την κρίση των Ιμίων.

1. Αριθ. 1931/7.5.91: Εκτεταμένη έκθεση της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα (Williams) «επί των ελλη­νοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο». Στην έκθεση προβάλλεται ως κίνητρο για μία ελληνοτουρκική συμφωνία για πετρελαϊκές έρευνες στο Αιγαίο η ύπαρξη ενός κοιτάσματος στη Θάσο της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου βαρελιών. Παρουσιάζονται επίσης οι εκτιμήσεις της πρεσβείας για τις δυνα­τότητες / πιθανότητες να προχωρήσει ένα σχέδιο διευθέτησης.

2. Αριθ. 3163/21.2.92: Οδηγίες του State Department (Eagleburger) στην αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα να διαβεβαιώσει την τουρκική κυβέρ­νηση ότι η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων.

3. Αριθ. 1835/3.4.91: Τηλεγράφη­μα του State Department (Kimmitt R., Under Secretary of State for Political Affairs - 1989-1991) προς τις πρεσβεί­ες Αθήνας και Άγκυρας με στόχο την πυροδότηση ελληνοτουρκικού διαλό­γου. Στόχος, οι έρευνες και η εκμετάλ­λευση πετρελαϊκών κοιτασμάτων στο Αιγαίο.

4. Αριθ. 1839/3.4.91: Τηλεγράφη­μα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα (Sotirhos), με το οποίο επιδο­κιμάζεται η έναρξη της πρωτοβου­λίας που αναφέρεται στο πιο πάνω (1835/3.4.91) τηλεγράφημα.

5. Αριθ. 1850/4.4.91: Τηλεγράφη­μα της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα (Abramowitz M.), στο οποίο η πρωτοβουλία του State Department (1835/3.4.91) χαρακτηρίζεται «λογικό έναυσμα για την πυροδότηση διμερών ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσε­ων».

6. Αριθ. 1890/21.4.91: Τηλεγράφη­μα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα (Sotirhos), στο οποίο περιγρά­φεται η συζήτηση με τον πρωθυπουρ­γό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και το πώς αυτός αποδέχεται την αμερικανική πρωτοβουλία για τις γεωτρήσεις στο Αιγαίο.

7. Αριθ. 1904/28.4.91: Τηλεγράφη­μα του επιτετραμμένου της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα (Williams) για την αποτίμηση της συνάντησης Μητσοτάκη - Σωτήρχου και τα επόμενα βή­ματα της πρωτοβουλίας.

8. Αριθ. 1362/20.1.91: Τηλεγράφη­μα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα για την προετοιμασία της επί­σκεψης του Έλληνα ΥΠΕΞ Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσιγκτον.

9. Αριθ. 2820/5.12.91: Τηλεγράφη­μα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα για την προετοιμασία της επί­σκεψης του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τον Δεκέμβριο του 1991 στην Ουάσιγκτον.

10. Αριθ. 2741/19.11.91: Τηλεγρά­φημα - ανάλυση του State Department (Eagleburger) για τις δυνατότητες και τη θέση της Τουρκίας στον κόσμο μετά το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης. Το τη­λεγράφημα αποτυπώνει συνομιλία των υφυπουργών ΗΠΑ - Τουρκίας στην Ου­άσιγκτον.

11. Αριθ. 3154/20.2.92: Τηλεγρά­φημα του State Department , το οποίο περιγράφει τη συζήτηση του εκτελού-ντος χρέη ΥΠ ΕΞ των Η ΠΑ (Kanter) με τον Τούρκο ΥΠΕΞ (Cetin) για τον τουρκικό ρόλο στην περιοχή.

12. Αριθ. 3094/10.2.92: Τηλεγράφη­μα από την αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα (Barkley), το οποίο καταγράφει τις τουρκικές φιλοδοξίες και κινήσεις για διεκδίκηση του ρόλου της τοπικής υπερδύναμης.

13. Αριθ. 3020/28.1.92: Τηλεγράφη­μα της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα (Barkley) για τα όρια της προ­σέγγισης της Τουρκίας στην Ε.Ε. και τις δυσκολίες στις γερμανοτουρκικές σχέσεις.

14. Αριθ. 1892/23.4.91:Ανάλυση για τις αδυναμί­ες του τουρκικού στρα­τού από την DIA (Defence Intelligent Agency).

15. Αριθ. 3015/28.1.92: Τηλε­γράφημα - ακτινογραφία των τουρκι­κών Ενόπλων Δυνάμεων από τον ΑΚΑΜ (Ακόλουθο Άμυνας) στην αμερι­κανική πρεσβεία της Άγκυρας.

16. Αριθ. 1705/9.2.91: Τηλε­γράφημα της αμερικανικής πρεσβείας της Άγκυρας για τις συνομιλίες πρεσβευ­τή (Αμπράμοβιτς) με παράγοντες του τουρκικού ΥΠΕΞ και στρατού για τις ελ­ληνοτουρκικές σχέσεις.

17. Αριθ. 3029/30.1.92: Τηλεγράφη­μα από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα (Σωτήρχος) με εκτιμήσεις για την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη - Ντεμιρέλ στο Νταβός.

18. (Πρωτότυπο: Responding to streamer project in Aegean ): Τηλεγράφημα από το State Department (Baker) προς την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα με οδηγίες για τον τρόπο αντί­δρασης στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ερευνών στο Αιγαίο (streamer project in Aegean).

19. Αριθ. 3251/16.3.92: Τηλεγράφη­μα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, το οποίο περιγράφει το πάγω­μα της αμερικανικής πρωτοβουλίας για γεωτρήσεις στο Αιγαίο και του ελληνο­τουρκικού διαλόγου.

20. Αριθ. 3244/13.3.92: Τηλε­γράφημα από το State Department (Eagleburger) προς την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα για τον υπολογι­σμό των αντιδράσεων - συνεπειών στην περίπτωση που η Ουάσιγκτον αναγνωρί­σει τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

21. Αριθ. 3237/12.3.92: Τηλεγρά­φημα της αμερικανικής πρεσβείας στις Βρυξέλλες, το οποίο περιγράφει την ελληνική απομόνωση από τους Ευρω­παίους εταίρους για το θέμα της ονομα­σίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημο­κρατίας της Μακεδονίας.

22. Αριθ. 3111/12.2.92: Τηλεγρά­φημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα με ανεπί­σημη ενημέρω­ση του πρεσβευ­τή Σωτήρχου από τον ευρισκόμενο (στις 11.2.92) στις ΗΠΑ επιτετραμμένο της πρεσβεί­ας Williams για την πιθανή στάση της αμερικανικής κυβέρνησης στο θέμα αναγνώρι­σης της «Μακε­δονίας».

23. Αριθ. 1905/28.4.91: Τηλεγρά­φημα - διάβημα της αμερικανικής πρε­σβείας στην Αθήνα προς την αμερικα­νική πρεσβεία στο Βελιγράδι για την προβολή θέματος ύπαρξης «μακεδονι­κής μειονότητας» στην Ελλάδα.

24. Αριθ. 2619/17.10.91: Τηλεγρά­φημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα (Σωτήρχος), στο οποίο γίνε­ται ανάλυση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας και η πρόβλεψη για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο τα επόμε­να τρία με πέντε χρόνια!

25. Το «έγγραφο Ατές»: Έγγραφο -βιβλίο 150 σελίδων, το οποίο προετοιμάστηκε από την Τουρκική Ακαδημία του Πολεμικού Ναυτικού ακριβώς μετά την κρίση των Ιμίων με στόχο «οι εργα­σίες που θα γίνουν σχετικά με τα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου στο άμεσο μέλλον να θεμελιωθούν πά­νω σε επιστημονικές βάσεις και αλή­θειες». Το εν λόγω «βιβλίο - έγγραφο» μεταφράστηκε από το ελληνικό υπουρ­γείο Άμυνας.

26. «Το θεμελιώδες πρόβλημα στο Αιγαίο - τα νησιά αμφισβητούμενης κυ­ριαρχίας»: Βιβλίο που εκδόθηκε από το Ανώτατο Ίδρυμα Κουλτούρας και Ιστο­ρίας «Κεμάλ Ατατούρκ» το 1998. Έχει μεταφραστεί από το ελληνικό υπουρ­γείο Άμυνας για «εσωτερική χρήση» αποκλειστικά.

27. Α4 Διεύθυνση - Τμήμα Αεροναυτιλιακό: Άκρως Απόρρητο σημείωμα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για την κατάργηση του θαλάσσιου συνόρου από τους νέους (2002) αμερικα­νικούς χάρτες.

28. Α7 Διεύθυνση: Τηλεγράφημα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προς τις ελληνικές πρεσβείες σε Λευκω-σία και Ουάσιγκτον για την αμερικανική φιλική «υπόδειξη» περί της κατάργησης των ελληνοκυπριακών ασκήσεων.

29. Α4 Δ/νση Τουρκίας: Ανάλυση του αρμόδιου για τα ελληνοτουρκικά τμή­ματος του ελληνικού ΥΠΕΞ για την ευ­ρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και την ελληνική βοήθεια για να λάβει η Τουρκία ημερομηνία διαπραγματεύσε­ων ένταξης στην Ε.Ε.

30. Α4 Δ/νση. Σημείωμα: Σημείωμα της αρμόδιας Διεύθυνσης του ελληνι­κού ΥΠΕΞ, στο οποίο επισημαίνεται ότι, παρά το κλίμα προσέγγισης, η Τουρκία εμφανίζεται αμετακίνητη στις θέσεις της στο Αιγαίο.

Το επικίνδυνο μέλλον

Το βιβλίο αντιμετωπίζει με αυστηρή ουδετερότητα το πρωτογενές υλικό του επιχειρώντας να ανασυν­θέσει το σχετικά πρόσφατο παρελθόν των ελληνο­τουρκικών - αμερικανικών σχέσεων και να το εξε­τάσει χωρίς προκαταλήψεις, με τους εξής αυτονό­ητους στόχους:

◆ Να προσφέρει μια ερμηνεία για το σήμερα (πα­ρόν) των σχέσεων στο τρίγωνο Ελλάδα - Τουρκία -ΗΠΑ.

◆ Να επισημάνει το βαρύτατο οικονομικό κόστος (υπεύθυνο σε μεγάλο βαθμό για τη συσσώρευση του χρέους και την ελληνική χρεοκοπία) που συνεπάγεται για την Ελλάδα η εξέλιξη αυτής της τρι­γωνικής σχέσης μεταξύ Αθήνας - Άγκυρας - Ουάσι­γκτον.

◆ Να υπενθυμίσει ότι οι αιτίες των μελλοντικών δεινών προκύπτουν από τις επιλογές του παρόντος και υπ’ αυτήν την έννοια οι μελλοντικοί κίνδυνοι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σήμερα, όσο ακόμη εί­ναι δυνατή η αποτροπή τους.

Πηγή