Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

7 Ιουν 2012Αυγερινός Κ.Χατζηχρυσός


Πράσινη Ανάπτυξη και Πράσινα Αλογα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει το διάταγμα για την Αξιοποίηση-Ξεπούλημα του Ελληνική, που όμως έχει ήδη “καταργηθεί” με Απόφαση του ΣτΕ, στην οποία ρητώς αναφέρετε ότι Ελληνικό αν και δεν είναι πλέον διεθνές, παραμένει ακόμη Αεροδρόμιο (βλ.Βιβλιογραφία).

Ο κ.Τσίπρας στην συνάντηση του με τον δήμαρχο Ελληνικού-Αργυρούπολης Χρήστο Κορτζίδη είπε γενικά κι αόριστα ότι θα κάνει (κι αυτός) Πράσινη Ανάπτυξη.

Και Πράσινη, κι Ανάπτυξη.

Επειδή όλοι για Πράσινη Ανάπτυξη μιλάνε, κι ο ΓΑΠ, κι ο Αντρίκος, κι ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, κι οι Πράσινοι κι ο πρασινοαίματος Σποκ, το μόνο πράσινο που βλέπω ενδιάμεσα είναι το χρώμα του δολαρίου, δεν μας διευκρίνησε ο κ.Τσίπρας ακριβώς τι εννοεί Πράσινο.

Αν εννοεί την διάλυση του Αεροδρομίου, τότε δεν διαφέρει από αυτούς που θέλουν να το κάνουν πισίνες.

Εντάξει ο σκοπός μπορεί να είναι πιο…ευγενής και να φυτεύουμε βολβούς, αλλά αυτό θα γίνει καταστρέφοντας την περιουσία του Ελληνικού λαού;

Περιουσία, που για να κατασκευαστεί χρειάστηκαν 50+έτη, αλλά και τρισεκατομμύρια δραχμές;

Ενα Αεροδρόμιο είναι μια τεράστια επένδυση, πανάκριβη κι όταν βρίσκεται στο κεντρικότερο γεωπολιτικό Σημείο της Μεσογείου είναι και Στρατηγικό Εθνικό πλεονέκτημα! Η σπουδαιότητα του Ελληνικού μπορεί να συγκριθεί με δυο τρία ακόμη Αεροδρόμια σε όλη την Υφήλιο!

Ενώ δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να γλιτώσει το πράσινο από την “ηπια οικιστική ανάπτυξη” (=μπάζωμα) από το να λειτουργεί ο διάδρομος !

Αν θυμάστε το Αεροδρόμιο του Μαραθώνα, μόλις καταστράφηκε από τις μπουλντόζες έγινε βάλτος….ε…ε…sorry…κωπηλατοδρόμιο!

Επειδή έχω ασχοληθεί και στο παρελθόν με το θέμα, σας παρουσιάζω απόσπασμα από το περιοδικό NEXUS (Μαιος 2012) με κάποιες προτάσεις που υπήρξαν και στο παρελθόν, για την αξιοποίηση του χώρου.

Γιατί αναζητούμε λύσεις επί 10 ! ! ! ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΤΑΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ !

ΟΧΙ ΑΥΡΙΟ!
ΣΗΜΕΡΑ!

Ολες οι μεγάλες πόλεις αλλά κι πολλές μικρότερες, έχουν δυο τουλάχιστον κεντρικά Αεροδρόμια και πολλά περισσότερα περιφερειακά στην ευρύτερη περιοχή. Το Λονδίνο έχει δύο κεντρικά το Heathrow (LHR) και το Gatwick (LGW) και τα μικρότερα Luton, London City airport (LCY) και London Stanstead (STN). Το Παρίσι Paris-Charles de Gaulle (CDG), Paris-Orly (ORY) και το Μιλάνο για να εξυπηρετήσει την Αεροπορική κίνηση της βορείου Ιταλίας έχει το Malpensa (MXP), Linate (LIN) και Orio al Serio (BGY). Ενώ λοιπόν η τάση παγκοσμίως είναι να αναβαθμίζονται οι Αεροπορικές υπηρεσίες για την Ανάπτυξη μιας χώρας, στην Τουριστική Ελλάδα, κατά ένα περίεργο τρόπο, όχι μόνον δεν αναβαθμίζονται αλλά αντιθέτως διώκονται.

Οι Κινέζοι αναζητούν εναγωνίως λιμάνια, να δέσουν τα πλοία τους όπως η COSCO, τα τρένα γίνονται όλο και πιο λειτουργικά κι απαραίτητα όπως το Μετρό κι ο Προαστιακός, τα Αεροδρόμια συνδέουν μια χώρα, ακριτικό νησί, με το παγκόσμιο χωριό, κάποια τελικά τα έχουμε καταλάβει, έστω κι αργά. Αλλά αυτό που παγκοσμίως είναι αυτονόητο, οι Αερομεταφορές, Αεροδρόμια , οι Σχολές Πιλότων, οι Αεροπορικές Λέσχες κι όλα τα συναφή αντικείμενα (συνεργεία, αλεξιπτωτισμός, αεραθλητισμός) αντιμετωπίζουν όχι μόνο την αδιαφορία του Κράτους αλλά χειρότερα και την παρεμπόδιση στην λειτουργία τους.

Όλα αυτά για να μην ακουστεί η απλούστερη, φθηνότερη, αποδοτικότερη και ταχύτερη λύση που είναι… Αεροδρόμιο! Προσπαθούμε να βρούμε πόρους, τρόπους σχέδια να κάνουμε κάτι άλλο στην περιοχή, ενώ έχουμε ήδη την λύση μπροστά μας αυτό που ήδη έχουμε κατασκευάσει με χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου κομμάτι κομμάτι για 60 και πλέον έτη χωρίς αυτό μάλιστα να αναιρεί και καμία από τις υπόλοιπες προταθείσες «οικολογικές» επεμβάσεις.

Μητροπολιτικό Πάρκο.
Η χρήση του χώρου ως Αεροδρομίου είναι κι η ισχυρότερη εγγύηση ότι θα προστατευτεί η έκταση και σίγουρα ότι ένα μέρος της θα γίνει πάρκο. Γιατί αν πετάνε Αεροπλάνα δεν μπορούν να χτιστούν μεζονέτες. Η δικαιολογία μάλιστα όσων αντιτίθενται και στο ίδιο το Μητροπολιτικό Πάρκο είναι ότι «κοστίζει» ακριβά η δενδροφύτευση κι άρα πρέπει να πουλήσουν μεγάλο μέρος για να συντηρήσουν το υπόλοιπο. Αυτό το επιχείρημα το κατέρριψε μελέτη του ΕΜΠ που τεκμηριώνεται ότι το κόστος του Μητροπολιτικού Πάρκου κυμαίνεται μεταξύ 50 και 100 εκατομμυρίων ευρώ, όπως κατέθεσε και σε ερώτηση του στην βουλή ο βουλευτής Παναγιώτης Λαφαζάνης (19/8/2010)

Τουριστικό Πάρκο
Στους τεράστιους χώρους μπορούν να γίνουν επενδύσεις με Τουριστικό χαρακτήρα και σε ξενοδοχείο, ή Καζίνο ή Mall ή Συνεδριακό Κέντρο ή άλλο με στόχευση μάλιστα τον ακριβό Τουρισμό και τα ιδιωτικά τζετ που θα μπορούν να σταθμεύουν για επισκεφθούν την χώρα μας και γιατί όχι σε συνδυασμό με τις μαρίνες της περιοχής, να πετούν πάνω από το Αιγαίο η να το διαπλέουν. Ηδη στους τεράστιους κτηριακούς χώρους γίνονται με ιδιωτική πρωτοβουλία, πολλές επιτυχημένες εμπορικές εκθέσεις, παρά την εικόνα εγκατάλειψης και θα μπορούσαν να γίνουν και μεγαλύτερης εμβέλειας εκθέσεις, αν υπήρχε κι η αντίστοιχη θέληση από πλευράς του Κράτους.

Εναλλακτική Λύση για την Ασφάλεια Πτήσεων.
Το Φεβρουάριο του 2004 έκλεισε ο Αεροδιάδρομος των Σπάτων λόγω καιρικών συνθηκών, αν κι αυτό ίσως ήταν τυχαίο περιστατικό, η αναστάτωση που προκλήθηκε στις πτήσεις και στις καθυστερήσεις μας έδειξε πόσο προσεχτικοί πρέπει να είμαστε στο μέλλον σε ανάλογες περιπτώσεις. Για παράδειγμα μια Αεροπειρατεία, μια ανώμαλη προσγείωση που θα χρειαστεί αφρό, ή αστοχία ενός Ελαστικού, ή απώλεια κινητήρων ή καυσίμου ή κάτι άλλο αστάθμητο, θα μπορούσε να οδηγηθεί με μεγαλύτερη ασφάλεια σε άλλο Αεροδιάδρομο, αντί να αποκλειστεί το Διεθνές Αεροδρόμιο της Ελλάδας από τον υπόλοιπο κόσμο. Επίσης θα μπορούν να σταθμεύουν εκεί τα Ελικόπτερα Ερευνας και διάσωσης, του ΕΚΑΒ, της Αστυνομίας και πυροσβεστικά, όλα σε ένα σημείο για καλύτερο συντονισμό σε έκτακτα συμβάντα.

Κέντρο Συντήρησης Αεροσκαφών
Ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει ότι αν και δεν κατασκευάζονται ολόκληρα Αεροπλάνα, όπως κι αυτοκίνητα στην Ελλάδα, η χώρα είναι στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως στην συντήρηση, αλλά και στην κατασκευή τμημάτων αεροσκαφών και των κινητήρων τους. Η ΕΑΒ για παράδειγμα είναι ένα απο τα πέντε παγκοσμιώς Κέντρα Συντήρησης κινητήρων Rolls Royce για τα C-130 και γειτονικές χώρες μας προτιμούν, λόγω εγγύτητας , όπως η Τυνησία ή το Μαρόκο. Εχουν περάσει κατά καιρούς παραγγελίες κατασκεύης τμημάτων για το Dassault Falcon, Airbus, B-757, T-6A, EMBRAER ERJ-145, Mirage-2000, F-16, AWACS κι η λίστα δεν τελειώνει, την ίδια στιγμή που οι πολιτικοί του μνημονίου ημεδαποί κι αλλοδαποί, μας κατηγορούν ότι δεν «παράγουμε». Ειρρήσθω έν παρώδω η ΕΑΒ αυτή την στιγμή υπολειτουργεί κι έχουν μείνει παραγγελίες εκατομμυρίων στην ουρά γιατί η Τροικα απαγόρευσε τις προσλήψεις από τον ΑΣΕΠ και την ίδια στιγμή ιθύνοντες του Υπουργείου Οικονομικών, παρατηρούν μείωση των κρατικών εσόδων που προσπαθούν να καλύψουν με φορολογία. Για την Ιστορία η τελευταία μονάδα που αποχώρησε από το παλαιο Ελληνικό τον Απρίλιο του 2002 ήταν το 202 Κρατικό Εργοστάσιο Αεροσκαφών (ΚΕΑ) και το τελευταίο αεροσκάφος ένα RF-4E Phantom II που συντηρούσε. Αρα υποδομή υπήρχε και στο παρελθόν, ενώ υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι πελάτες που αναζητούν υψηλές υπηρεσίες συντήρησης, όπως χώρες του πρωην ανατολικού μπλογκ, που αντικαθιστούν τους στόλους τους με δυτικά αεροσκάφη και συστήματα στα οποία έχουμε την τεχνογνωσία πολλών ετών.

Αεραθλητικό Κέντρο
Οπως αναφέρθηκε και στον πρόλογο ο Αεραθλητισμός είναι διαδεδομένος σε όλο τον κόσμο και γι αυτό διοργανώνονται πολλοί αγώνες, επιδείξεις, συνέδρια με σκοπό την προσέλκυση Τουρισμού, τεχνογνωσίας, επενδύσεων αλλά κυρίως αναβαθμίζουν το κύρος μιας χώρας, πόσο μάλλον της χώρας που τα τελευταία χρόνια είναι γνωστή για τα “Greek Statistics”. Η θέση μας στον Παγκόσμιο Χάρτη, η πολυνησιακή κατανομή της με τα διάσπαρτα αεροδρόμια, οι περίπου 200 μέρες ηλιοφάνειας τον χρόνο και το ήπιο κλίμα, ευνοεί πλέον του δέοντος τις δραστηριότητες της Γενικής Αεροπορίας, τις πτήσεις μικρών αεροσκαφών από και προς τα νησιά, την εκπαίδευση νέων χειριστών, την ψυχαγωγία και τον Τουρισμό. Αυτή την στιγμή η Γενική Αεροπορία στην Ελλάδα μόλις που επιβιώνει κι αυτό καθαρά στην θέληση και την αυταπάρνηση των ανθρώπων που αγαπούν την αεροπορική ιδέα στην Ελλάδα. Το Ελληνικό είναι ιδανικό για να φιλοξενηθεί η έδρα της Γενικής Αεροπορίας για Ελληνικά αλλά και ξένα μικρά Αεροσκάφη.

Πολυεθνική Συνεργασία στην Εκπαίδευση Αξιωματικών
Οσο βελτιώνονται τα σύγχρονα πολεμικά αεροσκάφη, τόσο αυξάνονται κι οι απαιτήσεις στην εκπαίδευση των νέων χειριστών αλλά και το κόστος αυτής. Πολλές χώρες αναζητούν λύση στο πρόβλημα μέσω προγραμμάτων συνεκπαιδεύσεως. Όπως αναφέρει κι ιστοσελίδα της Πολεμικής Αεροπορίας «Το 1995 η ευρωπαϊκή διάσκεψη Διοικητών Αεροπορικών Ακαδημιών (EURAC) έθεσε σαν κύριο στόχο την εύρεση νέων μεθόδων μελέτης και συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών Πολεμικών Αεροποριών μέσα και από στο ΝΑΤΟ. Σε αυτό το πλαίσιο, που κυμαίνεται από τον προσδιορισμό μιας κοινής άποψης του ρόλου της αεροπορικής δύναμης μέχρι την χρήση κοινής εκπαίδευσης, η αναζήτηση μιας πιθανής ευρωπαϊκής κοινής ταυτότητας στους τομείς της ακαδημαϊκής στρατιωτικής και πτητικής εκπαίδευσης για τους μελλοντικούς Ευρωπαίους Αξιωματικούς είναι μεγάλης σπουδαιότητας.» (www.haf.gr) H στρατηγική θέση του Αεροδρομίου , οι θαλάσσιες εκτάσεις κι το μεσογειακό κλίμα θα μπορούσαν να είναι μεγάλο πλεονέκτημα στην διεκδίκηση από την Ελλάδα του χώρου όπου θα μπορούν να εκπαιδεύονται πιλότοι από όλες τις Αεροπορίες του Κόσμου. Τι καλύτερη διαφήμιση για την Ελληνικότητα του Αιγαίου, που οι σύμμαχοι και γείτονες εποφθαλμιούν κι αμφισβητούν, από τους ξένους πιλότους όταν θα επιστρέφουν στις χώρες τους, και θα έχουν εκπαιδευτεί, πάνω από τα καταγάλανα νερά του Αιγαίο και του…Ελληνικού FIR.

Πίστα Μηχανοκίνητου Αθλητισμού κι F1.
Αν και είναι πιο δύσκολο λόγο της Ελληνική γραφειοκρατίας όχι μόνο να αποκτήσουμε πίστα επιπέδου F1, αλλά και να διεκδικήσουμε άμεσα μια θέση στην σειρά των Αγώνων γιατί χρειάζονται χρόνια προετοιμασίας. Μια πίστα όμως ανταμείβει και οικονομικά και διαφημίζει την χώρα στο εξωτερικό όπως απέδειξαν οι Τούρκοι με την πίστα της Κωνσταντινούπολης, είναι όμως μια ρεαλιστική λύση, που δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε κι από τεχνικής άποψης στο τεράστιο χώρο του Αεροδρομίου κι από οργανωτικής αφού έχουμε την εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων που θα δώσει ανάσα σε όλη την περιοχή, τα καταστήματα, τις μαρίνες, τις παραλίες τους κατοίκους.
Όπως βλέπουμε, επενδύσεις μπορούν να γίνουν με πολλούς τρόπους αν απλώς κοιτάμε να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περίπτωσης. Στο γραφειοκρατικό κυκεώνα των Κρατικών μηχανισμών, όπως πάντα, ακόμη κι αν υπάρχουν οι καλύτερες των προθέσεων και οι ευνοϊκότερες προοπτικές κάπου, κάπως βαλτώνουν. Ειτε από συμφέροντα, είτε από αβελτηρία, είτε από ανικανότητα το έργο του Ελληνικού κωλυσιεργεί για πάνω από μια δεκαετία. Το καλό της υπόθεσης, είναι ότι και λόγο της καθυστέρησης, υπάρχει ακόμη ελπίδα να σωθεί, έστω και την τελευταία στιγμή από το έγκλημα της καταστροφής η περιουσία του Ελληνικού λαού και να γίνει αυτό που πάντα ήταν, ένα κέντρο αναφοράς στο στρατηγικότερο ίσως σημείο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Τώρα πηγαίνετε να τους μαζέψετε

Νωρίς το πρωί η κυρία Ρένα Δούρου με την κυρία Λιάνα Κανέλλη καθύβριζαν με σκαιότατο τρόπο, επί πολλά λεπτά, προκαλούσαν και ειρωνεύονταν με ακόμα πιο απαράδεκτο ύφος και χαρακτηρισμούς έναν άνθρωπο(ότι και να είναι αυτός)που βρίσκεται εκ προοιμίου σε δεινή θέση και κινδυνεύει να πάει φυλακή για τον απλούστατο λόγο ότι είναι κατηγορούμενος για συνέργεια σε ληστεία και δικάζεται σε 4 μέρες. Όταν κάποιος είναι κατηγορούμενος, πρέπει, επειδή το λέει η ποινική δικονομία(και όχι οι άγραφοι τηλεοτπικοί νόμοι που κάποιοι τους έχουν γράψει εδώ και χρόνια)να σέβεσαι όχι τον ίδιο αλλά τη θέση του. Ο τηλεπαρουσιαστής της εκπομπής που δεν μας έχει πείσει τόσα χρόνια για το αμερόληπτο της συμπεριφοράς του πιθανόν να εκλέγχεται ότι παγίδεψε ένα ανήμερο θηρίο (ο χαρακτηρισμός δεν ανήκει σε μας)στο "κλουβί με τους τρελούς". Σε ένα τηλεοπτικό πλατό με φώτα και κάμερες που ως γνωστόν ερεθίζουν και διεγείρουν το νευρικό σύστημα. Πιστέψτε μας είναι παρατηρημένο. Ο δεχόμενος επίθεση βουλευτής προ της διάλυσης της Βουλής, αντέδρασε όπως αντιδρά ένα θεριό(ειδικά εαν είναι "εκπαιδευμένο")και έχει ανάλογα σωματικά και ψυχικά χαρακτηριστικά. Έβγαλε τα δόντια του κι όποιον πάρει ο Χάρος. Η ενέργεια "χτυπάω γυναίκα" για να πάρω το αίμα μου πίσω και την χαμένη και πληγωμένη τιμή ανήκει σε σκηνές από την "Στέλλα" και τα μεταπολεμικά μπαρ της Τρούμπας και δεν ταιριάζει σε πολιτισμένα (τρόπος του λέγειν)κοινωνικά πηγαδάκια. Όταν μάλιστα ο σφαλιαρίζων και όχι γρονθοκοπών έχει και πολιτική ιδιότητα, τότε το αμάρτημα είναι διπλό. Οι υπόλοιπες καταδίκες δεν μας αφορούν. Προέρχονται από πολιτικούς φελλούς που ενώπιον μιας εκλογικής διαδικασίας που έρχεται πωλούν εμπόρευμα για να διασώσουν το σαρκίον τους.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης πρέπει να παραδοθεί, μας λένε έγκριτοι δημοσιογράφοι της αρπαχτής. Μάλιστα. Πρώτα όμως πριν το γράψουν θα έπρεπε να το γράψουν για τον εαυτό τους κοιτάζοντας το πρόσωπο τους στον καθρέφτη κάθε πρωί. Για όλα τα ανομήματα τους πριν βγουν να κρίνουν τα "θεριά" που ακονίζουν τα δόντια τους και για την ελεεινή τους πάρτη. Γιατί τα "θεριά" έχουν κανόνες που πιθανόν δεν διδάσκονται στις βίλες των αρπακτικών των ΜΜΕ.

Στην Παιανία, ένας νεαρός φοιτητής κτηνιατρικής, ο Νίκος Δάβαρης, σκότωσε τον ληστή που μπήκε στο σπίτι του. Η αστυνομία των Χρυσοχοίδη, Οικονόμου και όλων των σφουγγοκωλαριών τους, απούσα. Κατάβρεχε το γκαζόν έξω από το Τμήμα της Παιανίας, το μεσημέρι με λάστιχο 3 μέτρα. Γι αυτό την θέλουνε και όχι για να κηνυγά τους κλέφτες στην πολυπολιτισμική κοινωνία που λένε ότι επαγγέλλεται ο Συριζα του Τσίπρα. Εαν ο φοιτητής προφυλακιστεί τα "θεριά" θα γίνουν δύο σε μια μέρα. Και όλοι οι υπολοιποι που θα μιμηθούν τα "θεριά".

Στην Χαλκίδα, ληστές με κουκούλες, άρπαξαν 15 χρονο μαθητή και ζητούν όχι λύτρα αλλά τις τραπεζικές καταθέσεις των πελατών του τραπεζικού διεθυντή πατέρα του απαχθέντος!

Αυτή είναι η κοινωνία των "λύκων" που επί 50 χρόνια δημιουργούσαν σαν Φρανκεστάιν, οι Καραμανλήδες, οι Μητσοτάκηδες, οι Σαμαράδες, οι Κανελλόπουλοι, οι Παπανδρέιδες και όλα τα άλλα πολιτικά αληταριά, ρουφώντας το αίμα του λαού σε χώρα υπό κατοχή.

Πηγαίνετε τώρα, εσείς τα ίδια αληταριά, να τους μαζέψετε. Δυστυχώς εμείς δεν θα σας βοηθήσουμε να σωθείτε από τα δόντια τους. Και να σας δούμε να σας κατασπαράζουν θα ενεργήσουμε σαν τον βοσκό με τους λύκους και τα πρόβατα. Είστε μόνοι σας και είμαστε πολλοί. Δεν είστε ούτε άξιοι για τη λύπηση μας. Και αυτό θα φανεί στις 17 Ιουνίου.

Άντε Καληνύχτα και να προσέχετε...


Ζούμε το χειρότερο, αυτό μην το ξεχνάς. Κάθε μέρα που περνά γινόμαστε μάρτυρες αφόρητης κατάθλιψης, κάθε μέρα αποχαιρετάμε κι έναν Έλληνα που δεν αντέχει να ζήσει το παρακάτω, κάθε λεπτό αγωνιούμε για τους οικείους μας αν θα είναι υγιείς, κάθε στιγμή παρακολουθούμε τις ειδήσεις σαν να διαβάζουμε μια λίστα που θα έχει το δικό μας όνομα ως μελλοντικού καταδικασμένου, κάθε μέρα ζούμε το αφόρητο. Όλα μας φαίνονται ένας ανήφορος που δεν σταματά πουθενά. Κι όμως, επιβιώνουμε μέσα σε αυτό που μέχρι πριν δύο χρόνια το απευχόμασταν. Ο καθένας από μονάχος του βλέπει τον τοίχο να ορθώνεται μπροστά του και είναι εκατομμύρια οι στιγμές που δεν έχεις τα κουράγια πλέον να σκαρφαλώσεις ούτε ένα χιλιοστό πάνω από το έδαφος. Είναι στιγμές που θέλεις το έδαφος να καταρρεύσει , να τελειώνει αυτή η ιστορία, αυτός ο εφιάλτης που σε έβαλαν να διανύσεις.

Σε γεμίζουν με ελπίδες όντα που διαχειρίζονται την ζωή σου αλλά και τον δρόμο που θα πάρει ο εφιάλτης σου και είναι τόσο μεγάλη η καταπόνησή σου που θέλεις να πιστέψεις ότι κάποιος από αυτούς θα σε βγάλει από το τέλμα. Είναι φυσικό να θέλεις να πιστέψεις κάπου γιατί το ξέρουμε όλοι μας πια ότι οι ανθρώπινες αντοχές είναι τεράστιες και εσύ δεν θέλεις να δεις που φθάνουν οι δικές σου. Δεν θέλεις να δεις τι μπορεί να αντέξουν ακόμα τα μάτια σου και η καρδιά σου. Ζήσε λοιπόν και την διορισμένη ελπίδα. Είναι και αυτό κομμάτι του παζλ. Είναι και αυτό ένα μέρος του σήριαλ που πρέπει να δούμε, θέλουμε δεν θέλουμε. Αλλά να μην ξεχνάς ότι ζεις το χειρότερο. Και το ζεις μόνο εσύ και κανένας σωτήρας σου. Κάθε μέρα που ξυπνάς να γνωρίζεις ότι ο ανήφορος είναι δικός σου και μόνο δικός σου. Η πολιτική ποτέ δεν είχε ανήφορο. Μόνο ευθείες και όταν ξεπηδούσε κάποια λακκούβα αμέσως έφτιαχνε παράδρομους για να συνεχίσει την πορεία της. Έτσι κάνει και τώρα που εσύ είσαι η λακκούβα της. Δεν θα σκοντάψει πάνω σου, θα σε προσπεράσει αδιαφορώντας αν εσύ έζησες το χειρότερο.

Αύριο λοιπόν, που θα ξυπνήσεις και πάλι μέσα στο χειρότερο να μην ξεχάσεις αυτά που έζησες μέχρι σήμερα. Να μην ξεχάσεις τους Έλληνες που δεν άντεξαν να δουν το παρακάτω, τους μελλοθάνατους που τους κόβουν μέρες από τις ήδη κομμένες μέρες τους, τους ασθενείς που μετράνε τα φάρμακα αγωνιώντας τι θα γίνει όταν τελειώσει και αυτή η καρτέλα, τα παιδιά που τα συμβουλεύουμε να μην κάνουν μεγάλα όνειρα γιατί εμείς σταθήκαμε πολύ μικροί για τα δικά μας, να μην ξεχάσεις τον εαυτό σου όταν γονάτισες από απελπισία, να μην ξεχάσεις τα ουρλιαχτά απόγνωσης συμπατριωτών σου, να μην ξεχάσεις ότι η εκ γενετής περηφάνια σου έγινε με μιας προσβολή, να μην ξεχάσεις ότι έζησες το αδιανόητο. Να μην ξεχάσεις ότι επέζησες μέσα σε ένα βομβαρδισμένο τοπίο χωρίς όπλα, χωρίς συμμάχους, χωρίς υποστήριξη. Να μην ξεχάσεις ότι σε ξέχασαν όλοι. Και στο χειρότερο που θα ζήσεις, το νου σου μη και ξεχάσεις ότι είσαι Έλληνας.


Μιλώντας στην δημόσια γερμανική τηλεόραση η κ. Μέρκελ ζήτησε και πάλι μόνο δημοσιονομική ένωση και είπε το εξής καταπληκτικό: «Οφείλουμε βήμα-βήμα να αφήσουμε εξουσίες στην Ευρώπη». Δηλαδή ζητάει από τα υπόλοιπα κράτη να παραδώσουν τις εξουσίες τους σε μια δημοσιονομική ένωση την οποία θα ελέγχει η Γερμανία.
Μάλιστα πρόσθεσε χωρίς περιστροφές: «Δεν πρέπει να παραμείνουμε ανενεργοί διότι η μία ή η άλλη χώρα δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν». Δηλαδή στην ουσία προανήγγειλε την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων, εγκαταλείποντας έτσι στην τύχη τους τις χώρες του Νότου που έχουν πρόβλημα. Αυτό ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου εναντίον της ίδιας της ΕΕ.

Καμία πρόθεση δεν έχει η Γερμανία να χάσει έστω και ένα ευρώ, από τα πλούτη που έχει συσσωρεύσει, υπέρ άλλων κρατών και κυρίως των κρατών του Νότου και αυτό θα πρέπει να το καταλάβουμε έγκαιρα. Κάθε ευρώ το οποίο η ίδια δανείζεται με επιτόκιο κάτω από τη μονάδα θέλει να… το δανείζει στις χώρες του Νότου, μέσω των μηχανισμών που έφτιαξε (με την συνεργασία του Σαρκοζί και με αφορμή τον Παπανδρέου), με πολλαπλάσιο επιτόκιο. Δεν διανοείται την περίπτωση έκδοσης νέου χρήματος από την ΕΚΤ, κάτι που θα ρίξει την αξία του πλούτου της, ούτε τον απευθείας δανεισμό των κρατών από την ΕΚΤ, κάτι που θα ρίξει τα κέρδη των τραπεζών, αλλά και τα δικά της κέρδη. Φυσικά δεν θέλει να ακούσει για ευρωομόλογο, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι και η ίδια εγγυήτρια για την πληρωμή του.

Εκείνο που επιδιώκει η Γερμανία είναι η λεγόμενη δημοσιονομική ένωση μέσω της αυστηρής λιτότητας. Δηλαδή στην ουσία λέει «κρατάω εγώ τα πλούτη μου και εσείς διαχειριστείτε μόνοι σας την φτώχεια σας και τα ελλείμματά σας». Μας κοροϊδεύει η Γερμανία, αλλά μας κοροϊδεύουν και τα δικά μας πολιτικά φερέφωνα, ότι με την αυστηρή διαχείριση της φτώχειας και των ελλειμμάτων θα μπορέσουμε ποτέ να επιτύχουμε ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα μεγαλύτερη από την πλούσια Γερμανία με το άφθονο και φθηνό χρήμα που διαθέτει.

Αυτή τη στιγμή σε ολόκληρη την ΕΕ πλήν Γερμανίας, η ανεργία των νέων έφτασε στο 1/4 . Στην Ελλάδα είναι στο 1/2. Την ίδια στιγμή η ανεργία στη Γερμανία είναι στα κατώτερα σημεία της και στο Νότο έχει εξαλειφθεί εντελώς. Ταυτόχρονα 345.000 γερμανικά νοικοκυριά έχουν περιουσία πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια, με συνολική περιουσία 123 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα νοικοκυριά που έχουν περιουσία πάνω από εκατό εκατομμύρια δολάρια έρχονται τρίτα στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ και την Αγγλία.

Όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, σε καμία περίπτωση η Γερμανική ελίτ δεν πρόκειται να θυσιάσει τον πλούτο της για καμία Ελλάδα ή άλλη χώρα του Νότου. Με φθηνό, σχεδόν δωρεάν χρήμα και με τεράστια παραγωγή και ανταγωνιστικότητα, μέσα σε μια αποπνικτικά κλειστή νομισματική ένωση όπως είναι η Ευρωζώνη, η Γερμανία κάνει πάρτι και θα απορροφήσει όλες τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωζώνης.

Είμαστε σε πόλεμο και πρέπει να αμυνθούμε.


Ζώνη ελεύθερου εμπορίου Συρίας-Ευρασιατικής Ένωσης και αποστολή ειρηνευτικής δύναμης

Γαλλικό ειδησεογραφικό ιστολόγιο Voltaire Network
Yπεύθυνος σύνταξης: Thierry Meyssan

7 Ιουνίου 2012

Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, εξετάζει την ίδρυση μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Συρίας και Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης.

Η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, γνωστή και ως "γέφυρα μεταξύ Ειρηνικού και Ατλαντικού" αποτελείται μέχρι στιγμής από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και το Καζαχστάν. Της ίδρυσης της ένωσης προηγήθηκε μια τελωνειακή ένωση. Ο λεγόμενος "Ενιαίος Οικονομικός Χώρος" της ένωσης, που διευθύνεται από μια ευρασιατική οικονομική επιτροπή, τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2012, ενώ οι προκαταρκτικές μελέτες για την δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου κατατέθηκαν επίσημα στις 25 Μαΐου 2012 και δεν θα αργήσει η εφαρμογή τους.

Μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης και της Συρίας θεωρείται βέβαιο ότι θα ακυρώσει τις οποιεσδήποτε συνέπειες μιας δέσμης οικονομικών κυρώσεων από τις δυτικές χώρες εις βάρος της Συρίας.


Παράλληλα, σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα Izvestia, o πρόεδρος Πούτιν σχεδιάζει επίσης την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στη Συρία, με σκοπό να αποφευχθεί μια εκτροπή της σημερινής κατάστασης σε εμφύλιο πόλεμο.

Ο Πούτιν ζήτησε από τον Γ.Γ. του Οργανισμού της Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (Collective Security Treaty Organization, CSTO), Nikolai Bordyuzha - ο CSTO είναι ο νέος αμυντικός οργανισμός που αποτελεί την "απάντηση" της Ρωσίας και των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ- να προβεί σε συγκεκριμένη πρόταση για τον σκοπό αυτό. Η ειρηνική αυτή πρωτοβουλία βρίσκεται στον αντίποδα της εναλλακτικής επιλογής μιας στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ, την οποία εξετάζουν οι χώρες της Δύσης.

Ο Bordyuzha κοινοποίησε αμέσως στον πρόεδρο Πούτιν ότι ο CSTO είναι σε θέση να αποστείλει άμεσα στη Συρία 20.000 άρτια εκπαιδευμένους στρατιώτες του. Τον CSTO απαρτίζουν η Ρωσία, η Λευκορωσία, η Αρμενία, το Καζαχστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν.

Η ειρηνευτική αυτή δύναμη θα έχει ως αποστολή της την διαμεσολάβηση μεταξύ των Ε.Δ. της Συρίας και των έμμισθων ένοπλων ανταρτών της λεγόμενης "αντιπολίτευσης".

Η μόνιμη εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, Σούζαν Ράις, διευκρίνισε ότι υπάρχει πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ στη Συρία χωρίς εντολή του ΟΗΕ.

Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί από τον Βλαντιμίρ Πούτιν είναι το αν ή όχι η ειρηνευτική δύναμη του CSTO θα δράσει με ή δίχως εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας.Αυξάνεται μέρα με τη μέρα ο κίνδυνος να εξαναγκαστεί η Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη με αφορμή τη διακοπή της χρηματοδότησης του οικονομικού της προγράμματος, όσο η Ισπανία, η Κύπρος και άλλες χώρες προσεγγίζουν την πόρτα του EFSF για τους δικούς τους λόγους.

Η δήλωση Σόιμπλε ότι «η Ισπανία έπραξε τα πάντα άριστα, αλλά δέχεται τις επιπτώσεις της ελληνικής κρίσης», αντηχεί στους διαδρόμους της Κομισιόν και του Συμβουλίου ως άμεση υπόνοια του τι πρόκειται να συμβεί.

Προς το παρόν η Κομισιόν διαψεύδει ότι έχει δεχθεί κάποιο αίτημα για προσφυγή της Κύπρου στον EFSF για να προβεί σε τραπεζικές διασώσεις και ταυτόχρονα ζητά ψυχραιμία για το θέμα της Ισπανίας. Εις «εκ των ψυχραιμοτέρων κοινοτικών» έλεγε χθες δημόσια το αυτονόητο “one step at a time”. Θα προηγηθεί ο υπολογισμός του μεγέθους της απαιτούμενης ανακεφαλαιοποίησης, θα εξαντληθούν όλα τα άλλα περιθώρια (κεφάλαια από τους μετόχους, από τις αγορές, συγχωνεύσεις κτλ) και μετά θα δούμε τι θα γίνει.

Είναι βέβαια γνωστό ότι η ψυχραιμία δεν είναι το προτέρημα της πλειονότητας των επενδυτών και ως εκ τούτου το ευρώ αποδυναμώνεται, τα χρηματιστήρια καταρρέουν, τα spreads αυξάνονται, τα δημόσια οικονομικά πέφτουν έξω και οι εναλλακτικές προτάσεις Μπαρνιέ για τις εγγυημένες τραπεζικές εκκαθαρίσεις έχουν ακόμα δρόμο μπροστά τους.

Η ποιότητα της δημόσιας συζήτησης γύρω από τη προσφυγή της Κύπρου ή της Ισπανίας στον EFSF αποδεικνύει περίτρανα ότι ο EFSF έχει αποτύχει. Ακόμα και μετά τη χρηματοδότηση και την υπαγωγή των χωρών αυτών σε πρόγραμμα η αβεβαιότητα θα συνεχιστεί, όπως περίπου συνέβη στην περίπτωση της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και προφανώς της Ελλάδας.

Το επικίνδυνο στην όλη υπόθεση είναι πως στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο αναπτύσσεται μια ρητορική που χρεώνει μόνο στην Ελλάδα αυτήν την αποτυχία. Το σκεπτικό της διάχυσης του κινδύνου εδράζεται στη διαπίστωση πως η αποτυχία της Ελλάδας να εφαρμόσει το πρόγραμμα συνεπάγεται μια εγγενή αποτυχία της διακυβέρνησης στην ευρωζώνη, παραγνωρίζοντας το ακόμα χειρότερο δεδομένο - που παρεμπιπτόντως προτάσσουν οι ιδιώτες αναλυτές, S&P, Moody’s, Goldman Sachs - ότι δυστυχώς ή Ελλάδα πάσχει από κακοδιοίκηση σε τέτοιο βαθμό και έκταση που ο μέσος Ευρωπαίος αρνείται να παραδεχθεί.

Αντιθέτως, στελέχη της Κομισιόν που ενημερώνουν τακτικά το Real.gr είχαν επισημάνει από την πρώτη μέρα τους κινδύνους της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων λόγω της κακοδιοίκησης, ενώ παράλληλα αποκάλυπταν και τον εσωτερικό πόλεμο που είχαν δεχθεί από τους προϊσταμένους τους στην ίδια την Κομισιόν που μέχρι πριν δύο χρόνια θεωρούσαν τα ευρήματα των ελέγχων τους στην Ελλάδα μέχρι και ως προϊόντα εμπάθειας (σήμερα αυτά τα στελέχη παίρνουν την μία προαγωγή μετά την άλλη).

Σε σχέση πάλι με τα εργαλεία αντιμετώπισης της κατάστασης, αν μη τι άλλο η καγκελαρία πέτυχε στο 100% αυτό ακριβώς που επιθυμούσε: να προσδώσει στο μηχανισμό σταθεροποίησης του ευρώ ένα κάποιο «στίγμα». Η συζήτηση περί προσφυγής της Κύπρου ή της Ισπανίας, αντί να έχει το χαρακτήρα της σωτήριας δυνατότητας, έχει το χαρακτήρα του στίγματος ή του ξεπεσμού.

Συνεπώς για τους πολίτες, πολύ περισσότερο για τις αγορές είναι κατανοητό ότι ο EFSF δεν είναι μηχανισμός αλληλεγγύης. Δεύτερον η πολιτική φόρτιση γύρω από την προσφυγή δημιουργεί έντονες αμφιβολίες στα εμπλεκόμενα μέρη για τη μονιμότητα των ρυθμίσεων. Και τρίτον δεν επιτελεί τον ουσιαστικό σκοπό που είναι η σταθεροποίηση του ευρώ.

Την ίδια στιγμή οι εμπορικοί εταίροι της ΕΕ έχουν αρχίσει να δείχνουν τον εκνευρισμό τους. Ο Ιάπωνας Υπουργός Οικονομικών, εκνευρισμένος από τις επιπτώσεις της ευρωπαϊκής οικονομίας στο γεν, κάλεσε τους Ευρωπαίους «να εφαρμόσουν σοβαρά μέτρα ώστε να κατευναστούν οι φόβοι σε παγκόσμιο επίπεδο» ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος απέδωσε τα υψηλά ποσοστά ανεργίας των ΗΠΑ «στην Ευρώπη και στο σύννεφο που φθάνει (στις ΗΠΑ) από τον Ατλαντικό».

Παρόμοια ήταν και η αίσθηση κατά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη μεταξύ των Υπουργών Οικονομικών των χωρών G7. Ο Ιάπωνας και ο Αμερικάνος έβαλαν την ΕΕ στη γωνία και απερίφραστα ζήτησαν οικονομική και δημοσιονομική ολοκλήρωση. Καθώς όμως αυτή θα αργήσει έκλεισαν το μάτι και στην πρόταση της Κομισιόν οι πόροι του ESM να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χωρίς κρατικό αίτημα. Η Γερμανία, το αρνείται χωρίς την προηγούμενη επιβολή προγράμματος λιτότητας στα ίδια τα κράτη.

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα η συνάντηση Μόντι - Ολλάντ στη Ρώμη για τις 14 Ιουνόυ κρίθηκε μάλλον επιβεβλημένη. Η όλη κατάσταση μοιάζει πάλι να έχει «στολάρει» όμως για να επανέλθει σε «πτήση ευθεία – κανονική» πρέπει να μάθουμε πρώτα το κόστος διάσωσης των Ισπανικών και Κυπριακών τραπεζών, το που θα κάτσει η μπίλια μεταξύ Βερολίνου και Γάλλο - Ιταλικού άξονα, όπως και φυσικά το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών...

Αναζωπυρώνονται τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, καθώς σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιταλικής εφημερίδας «Μεσατζέρο», το Βερολίνο εξετάζει ένα σχέδιο «παραδειγματικής έξωσης» της χώρας από το ευρώ, ως προειδοποίηση προς τις υπόλοιπες χώρες του νότου για τις οποίες η Ανγκελα Μέρκελ αναμένεται να ακολουθήσει στη συνέχεια μια πιο ελαστική πολιτική, προϊόν συμβιβασμού με τους υπόλοιπους ευρωπαίους εταίρους και διεθνείς παράγοντες.

Το σχέδιο περί θυσίας της Ελλάδας έχει προκαλέσει την αντίδραση του Μάριο Μόντι, ενώ την Τετάρτη υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Ομπάμα - Μόντι - Μέρκελ.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι θεωρεί ότι η γερμανίδα Καγκελάριος «παίζει με τη φωτιά».

Η Ανγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα και βάσει ενός σχολίου της βελγικής «Ντερ Στάνταρντ», καθυστερεί την υιοθέτηση συνολικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη ώσπου να αποχωρήσει η χώρα μας από το ενιαίο νόμισμα.

Τα σενάρια περί «θυσίας» της Ελλάδας έρχονται στο φως της δημοσιότητας τη στιγμή που ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε και νέα παρέμβαση προς Βερολίνο και Ρώμη ζητώντας να βρεθεί άμεσα λύση στην κρίση. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με την Ανγκελα Μέρκελ και τον ιταλό Πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, καλώντας τους να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπιστεί η κρίσιμη, όπως διαμορφώνεται, κατάσταση.

Της Ζέζας Ζήκου

Οι Πολύ Σοβαροί Ανθρωποι της Ευρώπης συνεχίζουν να εμφανίζονται ολοένα και πιο γελοίοι. Ωστόσο, το παγκόσμιο «θρίλερ του ευρώ» με τη μετάδοση της κρίσης χρέους στην καρδιά της Ευρώπης και στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα καθιστά επιβεβλημένες νέες έκτακτες -αλλά γενναίες αυτή τη φορά- αποφάσεις για τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης. Από τις πρώτες ημέρες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπάθησαν να τετραγωνίσουν τον κύκλο, παρουσιάζοντας τη λαϊκή συναίνεση για την αποδοχή του ευρώ με την υπόσχεση της αλληλεγγύης με βάση ένα δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας σε εθνικό επίπεδο και την ισχυρή εισροή κεφαλαίων από τα πλούσια προς τα φτωχότερα κράτη.

Για μερικά χρόνια, αυτό λειτούργησε. Τώρα, όμως, φαίνεται πως το «μεγάλο παζάρι» άρχισε να καταρρέει. Ο δημόσιος διάλογος στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο, στο Παρίσι, σχεδόν παντού... είναι ζοφερός. Το θέμα του διαλόγου περιστρέφεται στο πώς θα αποφευχθεί η κατάρρευση του ευρώ ή ο «βαθμιαίος διαμελισμός» της Ευρωζώνης.

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης πρέπει άμεσα να πάρουν τολμηρές αποφάσεις για να αποτρέψουν την καταστροφή. Η ενδεχόμενη κατάρρευση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος θα προκαλέσει παγκόσμια ύφεση μεγαλύτερη από αυτή του 2008-2009, χρεοκοπίες, λουκέτα τραπεζών, σπάσιμο της Ευρωζώνης στα δύο, ενώ θα απειλήσει ακόμα και την υπόσταση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι πιθανότητες για μια ασφαλή έξοδο από τη διογκούμενη κρίση εξαντλούνται ραγδαία. Μέσα σ’ ένα περιβάλλον περιορισμένης ρευστότητας και αντιδημοφιλών μέτρων λιτότητας έχει τροφοδοτηθεί ένας φαύλος κύκλος ελλειμμάτων και όλο και μεγαλύτερης δυσαρέσκειας και απόγνωσης. Αν δεν δοθούν λύσεις, το ευρώ μπορεί να καταρρεύσει μέσα σε εβδομάδες. Μόνο η ΕΚΤ μπορεί να παράσχει μία λύση που θα ανακουφίσει άμεσα το πρόβλημα. Πρέπει να γίνει ο πιστωτής έσχατης ανάγκης, να μειώσει και άλλο τα επιτόκια και να εγκαινιάσει πολιτική πιστωτικής χαλάρωσης όπως έπραξε η αμερικανική Fed. Αναγκαίο είναι ακόμη να καθιερώσει ένα είδος ευρωομολόγου όπως αυτό που πρότεινε η Κομισιόν.

Η κρίση επέτεινε την απαισιοδοξία. Ανώτατοι «ευρωκράτες» προβάλλουν το επιχείρημα ότι η λαϊκή εμπιστοσύνη κλονίσθηκε από την αντίληψη ότι η κατάρρευση προήλθε στην ουσία από την κρίση του αγγλοσαξονικού καπιταλισμού. Μιλούν για έξαρση του οικονομικού εθνικισμού της Γερμανίας και για υποχώρηση του λαϊκού αισθήματος νομιμοποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των θεσμών της. Η Ε.Ε. δεν μπορεί να επιβιώνει πάντα κατ’ αυτόν τον τρόπο. Οι πολίτες της Ευρωζώνης θα πρέπει να πεισθούν ότι υπάρχει, επίσης, μια «κοινωνική διάσταση»... αλλιώς «χαθήκαμε».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο οικονομικός εθνικισμός σε συνδυασμό με το νομοθετικό πλαίσιο της Ευρωζώνης αποτρέπει τις αρχές από το να αποκαλύψουν τις αδυναμίες των εγχωρίων τραπεζών τους. Γι’ αυτόν, ακριβώς, τον λόγο η απαραίτητη αξιολόγηση και αναδιάρθρωση των τραπεζών πρέπει να γίνει σε υπερεθνικό επίπεδο, ώστε να αποφέρει αποτελέσματα. Η κρίση χρέους έχει καταστεί ο μεγαλύτερος εχθρός. Και όσο περνάει ο χρόνος αυξάνονται τράπεζες και επιχειρήσεις «ζόμπι», δηλαδή ζωντανοί - νεκροί οργανισμοί που μπορούν και λειτουργούν μόνο με κρατικά κεφάλαια στήριξης.

Για να αντιμετωπίσουν τη χρηματοπιστωτική κρίση οι κυβερνήσεις έπρεπε να πάρουν έκτακτα μέτρα. Χωρίς αυτήν την άνευ προηγουμένου ενέργεια, πολλές οικονομίες θα ήταν καταδικασμένες σε βαθιά ύφεση και πιθανώς στον αποπληθωρισμό. Με τα χρέη του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα σε τόσο υψηλό επίπεδο, ο αποπληθωρισμός θα ήταν καταστροφικός. Ομως, η διάσωση των τραπεζών διέλυσε στην κυριολεξία τις ευάλωτες οικονομίες.

Η θέση πολλών κυβερνήσεων από δημοσιονομικής πλευράς έγινε ανησυχητικά δεινή. Οι δαπάνες οδήγησαν σε δραματική επιδείνωση τα ελλείμματα και τα χρέη και εκτός ελέγχου τις οικονομίες. Ουδείς πρέπει να τρέφει αυταπάτες. Τις τραπεζικές κρίσεις ακολουθούν, γενικώς, βαθιές μεταπτώσεις. Δεν υπάρχει εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα.

Υπό κανονικές συνθήκες, το ερώτημα πώς οι τράπεζες διαχειρίζονται το ρίσκο των εγγυήσεων που λαμβάνουν από τις κυβερνήσεις και τους άλλους χρηματοοικονομικούς ομίλους που συνεργάζονται, δεν ενδιαφέρει τους κοινούς θνητούς. Ομως δεν ζούμε σε κανονικές συνθήκες. Οι υπεύθυνοι διαχείρισης του ρίσκου στις τράπεζες βρέθηκαν αντιμέτωποι με σοκαριστικές δυσκολίες, γεγονότα που κανείς δεν περίμενε ότι θα συμβούν.

Τελικώς, επικρατεί η αντίληψη ότι η πολιτική των Ευρωπαίων βρίσκεται σε μια επικίνδυνη πορεία. Ακρως επικίνδυνο για όλους.

Ο οπορτουνισμός των κομματικών συγχωνεύσεων και ο προσωπικός καριερισμός της «κωλοτούμπας» είναι μια τρανή απόδειξη του πανικού ενός ανάβαθου πολιτικού δυναμικού

Το διακύβευμα των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα άπτεται ευθέως του κύκλου των νέων κοινωνικοπολιτικών ανακατατάξεων, βλέπε ισορροπιών, των πόλων εξουσίας τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε ευρύτερο επίπεδο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι τα βλέμματα όλου του πλανήτη είναι στραμμένα ξανά στη γενέτειρα της Δημοκρατίας. Αναλυτές και παρατηρητές παρατηρούν με αγωνία την έγκυο ελληνική κάλπη, χωριζόμενοι σε δυο στρατόπεδα. Από τη μία όχθη έχουμε πεφωτισμένα μυαλά ευρωσκεπτικιστών, που διακρίνουν τις επερχόμενες κοινωνικές συγκρούσεις ως συνέπεια των μέτρων αυστηρής λιτότητας, η οποία χωρίς προοπτικές πραγματικής ανάπτυξης για τα λαϊκά στρώματα λειτουργεί φυγόκεντρα για τον κοινωνικό ιστό.

Από την άλλη βρίσκονται οι εξαρτημένοι απ' το κατεστημένο διανοούμενοι και τεχνοκράτες, που με βασικό μοχλό πίεσης τα υποταγμένα ''παπαγαλάκια'' των Μ.Μ.Ε., πασχίζουν να τρομοκρατήσουν την ελεύθερη βούληση προς όφελος μιας παγκοσμιοποιημένης προοπτικής ελέγχου του παγκόσμιου πλούτου. Το πρώτο πεδίο μάχης για την έναρξη μιας μετακαπιταλιστικής εποχής είναι η χώρα των Ελλήνων. Σ' αυτό το κάδρο, δομικά πλέον, οι προσεχείς ελληνικές εκλογές διακρίνονται από μια πολυπλοκότητα, η οποία λόγω της κυνικής εμπλοκής του διεθνούς παράγοντα, ακυρώνει κάθε ασφαλή προσέγγιση μετεκλογικού σεναρίου. Παρ' όλα ταύτα θα επιχειρήσω μια βουτιά στα θολά νερά όχι για να κάμω τον ''δρυίδη του χωριού'', μα για να δημιουργήσω μιαν ανιχνευσιμότητα στο τοπίο, κάνοντάς το πιο οικείο, διότι κατόπιν απομακρύνσεως από την κάλπη ουδέν λάθος αναγνωρίζεται!

Οι επερχόμενες εκλογές θα είναι εκλογές των διαρροών και των προσχωρήσεων βάσει του δρόμου που άνοιξε το πρόσφατο αποτέλεσμα των εκλογών του Μάη. Το πώς και το αν αντιδράσει το 35%της αποχής είναι μια παράμετρος άκρως ενδιαφέρουσα, ίσως και καταλυτική. Ο οπορτουνισμός των κομματικών συγχωνεύσεων και ο προσωπικός καριερισμός της ''κωλοτούμπας'' είναι μια τρανή απόδειξη του πανικού ενός ανάβαθου πολιτικού δυναμικού, που πνέει τα λοίσθια! Με τεντωμένα νεύρα το μνημονιακό και αντιμνημονιακό μέτωπο ετοιμάζονται για την ύστατη μάχη.

Και μέχρι εδώ, πες, καλά! Όμως η ολοένα και εντεινόμενη πρεμούρα των μνημονιακών κέντρων (πολιτικών - οικονομικών και μηντιακών) να επιβάλλουν φίλια προς τα συμφέροντά τους κυβέρνηση, έναντι ψιχίων ανάπτυξης προς τον λαό χάριν δολώματος, ίσως κρύβει δεύτερα σενάρια για την ποδηγέτηση του λαού μας πέραν της ετυμηγορίας του. Όταν τα γερμανικά think tank προβάλλουν χωρίς ιστορική αιδώ την αναγκαιότητα δημιουργίας ''προτεκτοράτων'' στον ευρωπαϊκό νότο, όπως το Κόσοβο και η Βοσνία στα Βαλκάνια, η ετοιμότητά μας ως λαού δεν πρέπει να εξαντληθεί μόνο στην κάλπη. Το έμεσμα του άλλοτε ''κόκκινου-Ντάνυ'' του γαλλικού Μάη '68 (Ντάνιελ Κον Μπεντίτ) στη Monde πως ''εάν ως Ευρώπη αφήσουμε τους Έλληνες να αποφασίσουν μόνοι τους και δεν παρέμβουμε ίσως να έχουμε στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ελλάδα'', αρκεί για να δείξουμε νύχια αν χρειαστεί.

Εξάλλου η μέριμνα ''διάσπασης του τόξου των χωρών του Νότου P.I.I.G.S. (γουρούνια !) Portugal, Italy, Ireland, Greece, Spain, σε ευγενή γουρούνια (Ιταλία, Ισπανία) με κρυφές μαύρες χρηματοδοτήσεις του χρέους τους και σε ''βρόμικα'' γουρούνια καταδικασμένα ως προτεκτοράτα σε σκληρή λιτότητα, εκτός απ' την κυνική βαρβαρότητα των νεο-αρείων λευκών πιθήκων, δείχνει και σ' εμάς το βάρος της ευθύνης και της ετοιμότητας που θα πρέπει να καλλιεργήσουμε μέσα μας και μετά τις εκλογές.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ
Πολιτικός αναλυτής

Γράφει ο Μάνος Οικονομίδης

Οι Γερμανοί δεν φημίζονταν ποτέ για την καλή σχέση τους με την αρετή της ευγένειας. Μάλλον άγνωστη τους είναι, όπως κι εκείνη της φινέτσας, κάτι που μπορεί να διαπιστώσει κανείς εύκολα, φτάνει να αφεθεί για λίγο, να ακούσει… γερμανικά, και να προσπαθήσει να ταυτοποιήσει τη βαριά και ασήκωτη γλώσσα των σημερινών κυρίαρχων της Ευρώπης, με εικόνες φωτεινές, ελπίδας και αισιοδοξίας.

Έτσι άγαρμπα όπως συμπεριφέρονται η Άνγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν θα μπορούσε να περιμένει κανείς διαφορετική προσέγγιση από τη “Deutsche Bank”. Έκθεση της οποίας καταγράφει αριθμητικά, τα δέκα στάδια που θα βαδίσει η Ελλάδα, στο σενάριο της εθνικής απόγνωσης. Δηλαδή, μιας ενδεχόμενης επιστροφής στη δραχμή.

Σύμφωνα λοιπόν με τους αναλυτές της “Deutsche Bank”, το σενάριο που κανείς δεν θέλει να ζήσει ως πραγματικότητα, θα ξεκινήσει με διακοπή της χρηματοδότησης από την Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που θα υποχρεώσει την Ελλάδα να τυπώσει χρήμα, σε μια προσπάθεια να καλύψει τα ελλείμματά της.

Στη συνέχεια, θα υπάρξει ειδική συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, που μέσα στο 48ωρο ενός Σαββατοκύριακου θα κληθεί να υιοθετήσει τα νομοθετήματα μετάβασης στο νέο νόμισμα, ενώ ταυτόχρονα θα παγώσουν οι κινήσεις κεφαλαίων και θα ανασταλεί η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, για την αποφυγή εκτρόπων.

Η “Deutsche Bank” επεξεργάζεται ποσοτικά δυο σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, της οργανωμένης και της άτακτης χρεοκοπίας. Στην πρώτη περίπτωση, η ύφεση θα ανέλθει στα επίπεδα του 7%-10%, και το νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί 30%-50%. Στη δεύτερη περίπτωση, η ύφεση θα φτάσει στο 12%-15%, και η υποτίμηση στο 50%-75%. Καληνύχτα και… καλή (μας) τύχη, δηλαδή.


Του Δημήτρη Παπαγεωργίου

Κατάσταση “γενοκτονίας” υφίσταται η χώρα μας σε τρείς άξονες. Ο πρώτος οι αυτοκτονίες, ο δεύτερος η μετανάστευση και ο τρίτος η εγκληματικότητα. Και είναι η τελευταία που κυριολεκτικά έχει “ρημάξει” τους Έλληνες πολίτες οι οποίοι έχουν πραγματικά μείνει ανυπεράσπιστοι μπροστά στις ορέξεις αλλοδαπών (στην μεγάλη τους πλειοψηφία) αλλοδαπών, οι οποίοι δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτε, για να φύγουν με οποιασδήποτε αξίας λύτρα.

Θύματά τους; Σχεδόν πανομοιότυπα σε κάθε υπόθεση Έλληνες, οι οποίοι δεν είχαν καν την ευκαιρία να υπερασπιστούν την ζωή τους απέναντι σε μαχαίρια, λοστούς, πιστόλια ή μέχρι και καλάσνικοφ.

Όπως παραδείγματος χάριν συνέβη στα δύο νεαρά αδέλφια, στην Καισαριανή, τους οποίους οι ληστές που πήγαν να κλέψουν το αμάξι τους, γάζωσαν με καλάσνικοφ, αφήνοντάς τους νεκρούς και αδειάζοντας κυριολεκτικά ένα σπίτι και βυθίζοντάς το στο πένθος. Γιατί ποιός θα δώσει εξηγήσεις στην μητέρα τους, η οποία ανέθρεψε δύο παλικάρια για να τα δεί να χάνονται μέσα σε ένα λεπτό. Ποιός είναι ο υπεύθυνος για τον τρόπο που το ελληνικό κράτος αφήνει ανεξέλεγκτο να κυκλοφορεί κάθε ψυχωτικό κακοποιό με καλάσνικοφ; Η αστυνομία φυσικά δεν βρήκε καμία άκρη στο στυγερό αυτό έγκλημα.

Να ήταν όμως μόνο αυτό το γεγονός; Στο στόχαστρο των διαφόρων κακοποιών οι ηλικιωμένοι, αυτοί που ανήκουν στην τρίτη ηλικία, ήταν πάντα οι ευκολότεροι στόχοι. Και ποιός δεν σοκαρίστηκε από το περιστατικό στην Φθιώτιδα; Με θύμα έναν 74χρονο ο οποίος έμενε μόνος του στο χωριό Νέο Κρίκελο κοντά στην Λαμία. Τα ξημερώματα της Κυριακής ο αδελφός του, που μένει δίπλα, άκουσε βογγητά και βγήκε να δει τι συμβαίνει. Βρήκε την πόρτα του αδελφού του ανοιχτή και τον ίδιο πεσμένο μπρούμυτα μέσα στα αίματα, δεμένο χειροπόδαρα και φιμωμένο.

Ο παππούς διακομίσθηκε στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε, ότι εκτός από τα σοβαρά χτυπήματα στο πρόσωπο, είχε σπασμένα πλευρά και μάλιστα κάποιο από αυτά του είχε τρυπήσει τον πνεύμονα και είχε εσωτερική αιμορραγία, γι΄ αυτό υποβλήθηκε σε επέμβαση.

Ο 74χρονος δεν είναι ακόμη σε θέση να δώσει κατάθεση στους αστυνομικούς για να πει τι ακριβώς συνέβη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατάφερε να ψελλίσει σε συγγενικό του πρόσωπο, ότι οι ληστές είχαν όπλα και μιλούσαν Αλβανικά.

Σύμφωνα με το lamiareport.gr, οι ληστές μπήκαν στο σπίτι γύρω στις 04:00 τα ξημερώματα. Έκαναν το μικρό σπίτι άνω κάτω για να βρουν χρήματα, ενώ ταυτόχρονα χτυπούσαν γροθιές και κλωτσιές τον παππού σε όλο του το σώμα, για να τους μαρτυρήσει που έχει τα λεφτά. Είναι άγνωστο τι πήραν τελικά, αφού ούτε ο 74χρονος είναι σε θέση να πει, αλλά ούτε και ο αδελφός του γνώριζε. Είναι σαφές ότι κανείς δεν μπορεί να πει στους συγγενείς αυτού του ανθρώπου για το “έλλειμμα” στις δυνάμεις της αστυνομίας. Ποιός θα μπορέσει να δικαιολογήσει το γεγονός ότι ανενόχλητοι για μια ακόμη φορά κακοποιοί εισβάλλουν μέσα στα σπίτια των Ελλήνων και τους δολοφονούν κανονικότατα, τους σκοτώνουν στο ξύλο.

Δεν ήταν όμως το μοναδικό περιστατικό. Ένα ακόμη παρόμοιο, με θύμα έναν ακόμη μεγαλύτερο άνθρωπο, έναν 77χρονο, έλαβε χώρα στην Καβάλα. Όπου το βράδυ της Κυριακής, οι άγνωστοι δράστες μπήκαν μέσα και τον έδεσαν, τον φίμωσαν και τον σκότωσαν στο ξύλο. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο θάνατος του άτυχου ιδιοκτήτη, προήλθε από δολοφονικά χτυπήματα στο κεφάλι με αιχμηρό αντικείμενο. Οι ληστές έφυγαν από το σπίτι χωρίς να γίνουν αντιληπτοί και λίγες ώρες αργότερα, οι γείτονες του θύματος διαπίστωσαν τι είχε συμβεί.

Μπήκαν στο σπίτι και βρήκαν τον 77χρονο νεκρό, σε μια λίμνη αίματος. Αμέσως ειδοποίησαν την αστυνομία που έφτασε στο σημείο, ενώ τα ξημερώματα πήγε και ιατροδικαστής, για να διαπιστώσει πως ακριβώς μαρτύρησε το θύμα στα χέρια των δολοφόνων του.

Ο άτυχος ηλικιωμένος ήταν φιμωμένος και δεμένος στα χέρια και στα πόδια, ενώ έφερε εμφανή τραύματα στο κεφάλι. Οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών συνεχίζονται, ενώ η τοπική κοινωνία είναι ανάστατη...

Ένα ακόμη θύμα της πολυπολιτισμικής κοινωνίας που ονειρεύονται κάποιοι, οι οποίοι ίσως σύντομα κληθούν να αναλάβουν την τύχη αυτής της χώρας; Τι παραπάνω έχει να γίνει τότε; Αυτό μένει να το δούμε. Το πόσο τα πράγματα θα πάνε προς το χειρότερο.

Αλλά δεν είναι μόνον η ελληνική επαρχία που στενάζει. Και στην Αττική, η κατάσταση είναι η ίδια. Κάτι που αποδεικνύει η ληστεία που έλαβε χώρα στην Παιανία. Όπου στις 5.30 τα ξημερώματα της δευτέρας, τρείς ληστές κρατώντας καλάσνικοφ και 2 πιστόλια μπούκαραν σε μονοκατοικία όπου μένει μόνης της μια 69χρονη γυναίκα. Έπιασαν στον ύπνο την 69χρονη ιδιοκτήτρια και αφού την ακινητοποίησαν με την απειλή των όπλων έκαναν άνω κάτω το σπίτι ψάχνοντας για λεφτά και κοσμήματα.

Σύμφωνα με το θύμα οι ληστές μιλούσαν αλβανικά. Και ευτυχώς η γυναίκα κάτι ήξερε από αλβανικά. Έτσι τους παρακάλεσε (στα αλβανικά) να μην την πειράξουν γιατί είναι εγχειρισμένη στη μέση και τότε ο ένας ληστής της έδωσε ένα λαξοτανίλ για να την ηρεμήσει και εκείνη από ευγνωμοσύνη όπως είπε τον φίλησε στο μάγουλο. Η λεία των ληστών ήταν περίπου 1.000 ευρώ, κοσμήματα, χρυσές λίρες και το αυτοκίνητο της 69χρονης με το οποίο διέφυγαν.

Παρόμοια περιστατικά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε δεκάδες που λαμβάνουν χώρα κάθε εβδομάδα στην ελληνική επικράτεια. Έχει όμως πια νόημα; Τα μεγάλα ΜΜΕ δεν τα αναφέρουν καν. Γιατί προφανώς δεν είναι πια αυτό “είδηση”. Έχει γίνει ρουτίνα. Ναι, καλά διαβάσατε! Οι δολοφονίες Ελλήνων από οπλισμένες ομάδες αλλοδαπών, είναι πλέον καθημερινότητα. Και κανείς δεν ενοχλείται τόσο, ώστε να πάρει τα όπλα και να βγει να υπερασπιστεί τον γείτονά του. Γι' αυτό και ο καθένας από εμάς θα είναι μόνος του, όταν φτάσει η δύσκολη στιγμή. Είναι σαφές, ότι κάποια στιγμή η ελληνική κοινωνία θα εκραγεί. Το ζήτημα είναι εάν τότε θα υπάρχουν αρκετοί Έλληνες, ώστε να επικρατήσουν των οπλισμένων αλλοδαπών. Ή εάν θα είναι μια τραγική μειοψηφία, που θα βρεί το βιολογικό της τέλος να την περιμένει.

Και οι κάτοικοι της νέας, πολυπολιτισμικής Ελλάδας, δεν θα μοιάζουν καθόλου με εμάς!

Γιατί κύριε οι προδότες που οδήγησαν την χώρα μου σε αυτή την κατάσταση κυκλοφορούν ελεύθεροι ακόμη;

Εκτός πραγματικότηας το προεκλογικό σποτ της Νέας Δημοκρατίας.

Σίγουρα οι απορία των μικρών παιδιών δεν είναι αν την επόμενη μέρα των εκλογών η Ελλάδα θα είναι στην Ευρώπη η όχι αλλα...

- Γιατί κύριε οι γονείς μου είναι άνεργοι;
- Γιατί κύριε στην πατρίδα μας οι βαριά άρρωστοι δεν βρίσκουν φάρμακα;
- Γιατί κύριε μας σκοτώνουν και μας ληστεύουν;
- Γιατί κύριε κάποιοι συμμαθητές μου πεινάνε;
- Γιατί κύριε δεν έχουμε βιβλία αλλά στη θέση τους πήραμε κάτι σελίδες φωτοτυπίες;
- Γιατί κύριε τα τελευταία δυο χρόνια πολλοί συνάνθρωποί μας αυτοκτονούν;
- Γιατί κύριε οι γονείς μου φοβούνται ότι αν δεν βρούμε χρήματα θα μας πάρει η τράπεζα το σπίτι;
- Γιατί κύριε ο αδελφός μου έφυγε από την πατρίδα μας μετανάστης;
- Γιατί κύριε οι κλεφτές πολιτικοί δεν έχουν μπει ακόμη στη φυλακή;

ΥΓ: Το προεκλογικό σπότ της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα της δραχμής τα παιδιά με καινούρια καθαρά ρούχα, όμορφη περιποιημένη αίθουσα και βιβλία, βιβλία, βιβλία.
Αν είναι έτσι φυσικά και αυτή την Ελλάδα θέλουμε.

Αυτοί Ψήφισαν το Μνημόνιο Α', όλα τα Ονόματα!

Αυτοί Ψήφισαν το Μνημόνιο Β’, όλα τα Ονόματα!

Μην τους ξαναστείλετε στην Βουλή!Συνεχίζουν τις τρομοκρατικές αναφορές για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την επιστροφή στη δραχμή.

Τις προηγούμενες ημέρες είχαμε σενάρια και δηλώσεις… Τώρα έρχεται η Deutsche Bank σε πολυσέλιδη, μάλιστα, έκδοσή της για να δώσει και τα 10 βήματα επιστροφής στη δραχμή!
Όλα αυτά 10 μέρες πριν τις ελληνικές εκλογές και την ώρα που η Ισπανία «σκάει» και η αναταραχή στην Ευρώπη «κάποιους βολεύει».

Τα 10 στάδια της επιστροφής:

1. Κατ’ αρχάς, η Ελλάδα μένει από κεφάλαια. Αυτό μπορεί να συμβεί τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο και κάτι τέτοιο θα καταστήσει ανέφικτο για τη χώρα να χρηματοδοτήσει το δημόσιο έλλειμμά της.

2. Συγκαλείται το κοινοβούλιο για να νομοθετήσει εντός Σαββατοκύριακου. Η έξοδος από το ευρώ και η υιοθέτηση νέου νομίσματος θα απαιτήσει τη δημιουργία και την ψήφιση νέων νόμων ευρείας κλίμακας.

3. Η κίνηση κεφαλαίων τίθεται υπό αυστηρό έλεγχο, τόσο εκτός της Ελλάδας, όσο και στις αναλήψεις από τις τραπεζικές καταθέσεις.

4. Πιθανή η χρήση εγγράφων «σου χρωστάω» (IOUs) ως μέσου πληρωμής των υποχρεώσεων του κράτους σε μισθούς, συντάξεις κ.λπ. Πρόκειται για έγγραφα τα οποία θα δίνει το κράτος σε εργαζομένους και συνταξιούχους και με τα οποία θα δεσμεύεται να τους πληρώσει όταν θα έχει τη δυνατότητα.

5. Η Ελλάδα θα επιλέξει να χρεοκοπήσει στο χρέος της που δεν υπάγεται σε ελληνικό δίκαιο. Δηλαδή, να μην πληρώσει τα ομόλογα και τα δάνεια που βρίσκονται σε ξένο δίκαιο, όπως είναι αυτά από τον μηχανισμό στήριξης, αν και κάτι τέτοιο θα είναι δύσκολο.

6. Ενδεχόμενη κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Η D.B. θεωρεί ότι απαιτείται να λάβουν παρατεταμένη άδεια οι τράπεζες τουλάχιστον για όσο θα διαρκέσει η μετάβαση από το ένα νόμισμα στο άλλο. Κρίσιμης σημασίας είναι το εάν η Ε.Ε. και η ΕΚΤ θα αποφασίσουν να στηρίξουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα για να ελαχιστοποιηθούν οι ζημίες.

7. Αποκατάσταση του ρόλου της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) όπως ήταν στην προ της ΕΚΤ εποχή. Η ΤτΕ λειτουργεί πλήρως και αυτήν τη στιγμή, αλλά πλέον θα πρέπει να τυπώνει νόμισμα, να χαράσσει νομισματική πολιτική, να διαχειρίζεται τα αποθέματα, να χαράσσει τη συναλλαγματική πολιτική κ.λπ.

8. Εκτύπωση εθνικού νομίσματος (δραχμής) και μετατροπή των τοπικών περιουσιακών στοιχείων και των υποχρεώσεων του κράτους.

9. Απότομη υποτίμηση της αξίας της νέας δραχμής. Η D.B. θεωρεί ότι θα φθάσει στο 50%-75%, με απώλειες παντού.

10. Απόσυρση όλων των παλαιών νομισμάτων και χαρτονομισμάτων από την οικονομία για να μην έχουν αξία.

Της Ζέζας Ζήκου

Με έχει εντυπωσιάσει αυτή η νέα επιχείρηση εκβιασμών την οποία υπηρετούν ακόμη με επιμονή οι εταίροι και οι δανειστές μας. Προφανώς δεν επιτρέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ να ρισκάρει να πιει μόνος του το κώνειο της σωτηρίας της χώρας μας!

Αλλά συχνά η Ιστορία εκδικείται: Ο Καραμανλής έχασε τις εκλογές, έχασε -μέσα στην κρίση- το παιχνίδι στην οικονομία με ένα πρόγραμμα που ομολογούσε: «δώστε μου την ευκαιρία να τα διορθώσω». Δεν την πήρε. Αλλά είναι σίγουρο: εκείνη τη στιγμή η οικονομία μπορούσε να σωθεί. Στη συνέχεια όχι μόνο δεν σώθηκε, αλλά καταστράφηκε...

Η εθνική κυριαρχία χάνεται, η απειλή είναι πλέον συνολική για την ύπαρξη της Ελλάδας, το χάος ενεδρεύει πλέον σε όλα τα επίπεδα. Το ΠΑΣΟΚ παίρνει μαζί του τη Ν.Δ. στον πολιτικό του τάφο και αυτό θα στερήσει τη χώρα από κυρίαρχες αστικές πολιτικές δυνάμεις. Τραγικό διαφαίνεται σφάλμα του Αντώνη Σαμαρά που συναίνεσε... Οντως πολλοί Ελληνες πολίτες έχουν απογοητευτεί από τους πολιτικούς όχι γιατί απορρίπτουν το παλαιό πελατειακό σύστημα, αλλά γιατί αυτό δεν έχει πλέον χρήματα να τους παράσχει. Τα δύο κόμματα εξουσίας της Ελλάδας, που είχαν καταστεί μηχανές πελατειακών σχέσεων σε κλίμακα εντυπωσιακή ακόμα και για τις προδιαγραφές μεσογειακής Δημοκρατίας, έχουν πλέον στερέψει. Με συνέπεια, η ψήφος των πολιτών να είναι παγιδευμένη σε επιλογές ντροπής ή απελπισίας.

Η ελληνική εμπειρία -έως τώρα τουλάχιστον- μοιάζει με «ριπλέι» του δράματος της Αργεντινής. Και η Ελλάδα έπασχε ιστορικά από δημοσιονομικά προβλήματα και υψηλό πληθωρισμό, προβλήματα που «λύθηκαν» υποτίθεται με την είσοδό της στην ΟΝΕ το 2001 (όλως τυχαίως, την ίδια στιγμή που η Αργεντινή ετοιμαζόταν να χρεοκοπήσει). Η πρώτη της δεκαετία εντός ΟΝΕ χαρακτηρίστηκε, όπως είχε συμβεί και με την Αργεντινή μετά τη σύνδεσή της με το δολάριο, από ταχύτατη οικονομική ανάπτυξη, χάρη κυρίως στην είσοδο άφθονων, φθηνών πιστώσεων από έξω.

Εκείνη όμως την πρώτη δεκαετία η Ελλάδα έχασε μεγάλο μέρος της ανταγωνιστικότητάς της έναντι της Γερμανίας, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που η Αργεντινή έχασε την ανταγωνιστικότητά της έναντι της Βραζιλίας.

Οπως η Αργεντινή επλήγη από τις επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης των αναδυόμενων αγορών, το 1997-98, η Ελλάδα πλήττεται σήμερα από τις επιπτώσεις της κρίσης του 2008. Οπως και η Αργεντινή, έτσι και η Ελλάδα σήμερα δεν θεωρείται αξιόπιστη από τους διεθνείς επενδυτές. Και ο σκεπτικισμός αυτός μοιάζει δικαιολογημένος, καθώς οι συνήθεις δείκτες εξυπηρέτησης του χρέους μοιάζουν χειρότεροι για την Ελλάδα από ό,τι ήταν για την Αργεντινή. Το δημόσιο έλλειμμα της Ελλάδας, όπως και το έλλειμμα του εξωτερικού ισοζυγίου, είναι τριπλάσια από αυτά της Αργεντινής, ενώ το συσσωρευμένο χρέος της Ελλάδας είναι υπερδιπλάσιο.

Το πρώτο «πακέτο σωτηρίας» για την Ελλάδα απέτυχε εξίσου παταγωδώς με εκείνο της Αργεντινής. Μετά το πρώτο Μνημόνιο, ενώ η Ελλάδα δέχεται πολύ μεγαλύτερη ξένη οικονομική βοήθεια από ό,τι η Αργεντινή - αφού και τα δύο «πακέτα» των Μνημονίων μαζί ξεπερνούν το 100% του ΑΕΠ.

Αν η Ελλάδα τελικά ακολουθήσει κατά γράμμα το «σενάριο» της Αργεντινής και αναγκαστεί να φύγει από την Ευρωζώνη έπειτα από μια «άτακτη» στάση πληρωμών, το ονομαστικό της ΑΕΠ πιθανότατα θα περιοριστεί στο μισό. Σε αυτή την περίπτωση, το χρέος της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των εταίρων της στην Ευρωζώνη θα αγγίξει το 400% του ΑΕΠ, και βέβαια μικρό μέρος του θα αποπληρωθεί. Η Αργεντινή, από τη μεριά της, μπορεί να προχώρησε σε στάση πληρωμών στο ιδιωτικό της χρέος, αλλά τουλάχιστον αποπλήρωσε όλο της το επίσημο κρατικό χρέος.

Ο Καρλ Μαρξ έγραψε πως η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα. Στην περίπτωση της Ελλάδας ίσως αποδειχθεί πως η αργεντίνικη τραγωδία θα επαναληφθεί, αλλά σε μεγέθυνση.

Δυστυχώς, οι ομοιότητες είναι πολύ μεγάλες για να τις αγνοούμε.

Η Αργεντινή χρεοκόπησε στο δημόσιο χρέος της, ύψους 144 δισ. δολαρίων, τον Δεκέμβριο του 2001. Η χρεοκοπία αυτή ήταν η μεγαλύτερη κρατική χρεοκοπία μέχρι σήμερα, και λόγω του μεγάλου αριθμού ομολόγων, των διαφόρων δικαιοδοσιών στις οποίες αυτά είχαν εκδοθεί, αλλά και της ανομοιογένειας και του μεγάλου αριθμού επενδυτών, κυρίως μικροεπενδυτών από την Ευρώπη και την Ιαπωνία, οι διαδικασίες αναδιαπραγμάτευσης ήταν περίπλοκες. Επειτα από ένα θρίλερ τριών ετών, οι διεθνείς επενδυτές δέχθηκαν την αντικατάσταση ομολόγων ύψους 82 δισ. δολαρίων από νέα ομόλογα με αξία μόλις το 25% της αξίας των χρεοκοπημένων ομολόγων.
Αδιακρίτως και με περισσή σκληρότητα καλούνται να δράσουν οι ημιδιαλυμένες εφορίες, με στόχο να συλλέξουν τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ έως το τέλος του μήνα και τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, από τη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών που φτάνουν στα 45 δισ ευρώ.

Η εγκύκλιος που χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετικά επείγουσα» απεστάλη στους εφόρους υπό τη βαριά σκιά των μισοάδειων ταμείων και της πιεστικής ανάγκης για ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων, προς αποφυγήν δυσάρεστων εκπλήξεων, γι’ αυτό αφενός είναι εξαιρετικά λεπτομερής αφετέρου επαναφέρει ανενεργές διατάξεις, όπως αυτή που προβλέπει ποινικές διώξεις ακόμα και σε όσους χρωστάνε πάνω από 5.000 ευρώ!

Προκειμένου να μην υπάρχει το παραμικρό περιθώριο ελιγμών ή παρερμηνειών, η Γενική Διεύθυνση Ελέγχων δίνει σαφείς οδηγίες για το πώς θα πρέπει να ενεργούν κατά περίπτωση οι έφοροι. Ειδικότερα:

Για μικρού ύψους οφειλές επιλέγεται η κατάσχεση στα χέρια τρίτων αντί της κατάσχεσης ακινήτων.
Επί πολλών ακινήτων, παραγγελία κατάσχεσης εκδίδεται σε βάρος ακινήτου ελεύθερου βαρών, του οποίου η αξία είναι μεν μεγαλύτερη της οφειλής, όχι όμως πολλαπλάσια αυτής, ενέργεια που εδράζεται στην αρχή της αναλογικότητας.
Επειδή η κατάσχεση πρέπει να γίνεται με στόχο, όχι μόνο τη διακοπή της παραγραφής αλλά κυρίως, για να επιφέρει άμεση είσπραξη, το προς κατάσχεση ακίνητο πρέπει να επιλέγεται ώστε, σε περίπτωση που ο οφειλέτης εξακολουθεί να μη συμμορφώνεται, να υπάρχει δυνατότητα άμεσης έκδοσης προγράμματος πλειστηριασμού.
Επί κατάσχεσης ακινήτων τα οποία αποφέρουν εισόδημα από μισθώματα γίνεται ταυτόχρονα και κατάσχεση των μισθωμάτων στα χέρια του ενοικιαστή (στο σύνολο τους ή κατά ποσοστό αυτών), ώστε να υπάρχει άμεση είσπραξη της οφειλής.
Επί οφειλετών επιτηδευματιών (φυσικών ή νομικών προσώπων) να επιλέγεται η κατάσχεση απαιτήσεών τους στα χέρια τρίτων, όπως κατάσχεση των απαιτήσεων στα χέρια πελατών της επιχείρησης, εφόσον αυτές αποδεικνύονται από τα βιβλία της επιχείρησης ή από άλλη αιτία (συμβάσεις, εκχωρήσεις κ.λπ.). Για τον εντοπισμό των απαιτήσεων αυτών θα πρέπει να διεξάγεται ενδελεχής έρευνα και να παρέχεται, όπου αυτό είναι απαραίτητο, η βοήθεια του φορολογικού ελέγχου για τον εντοπισμό τους.

Πέρα από τους εφόρους, οδηγίες δίνονται και στα αρμόδια δικαστικά τμήματα των εφοριών, τα οποία όμως είναι λίγο ως πολύ παροπλισμένα λόγω έλλειψης προσωπικού. Παρά ταύτα συστήνεται συνεργασία με τα τμήματα Ελέγχου, Εισοδήματος, Κ.Β.Σ., Μητρώου και Κεφαλαίου για την υλοποίηση των διασταυρώσεων αλλά και τον εντοπισμό πρόσφατων στοιχείων στο πλαίσιο διοικητικής ανταλλαγής πληροφοριών και αξιοποίησης αποτελεσμάτων λοιπών διασταυρώσεων, όπως η μεταφορά εμβασμάτων στο εξωτερικό, τόκοι καταθέσεων εξωτερικού, κατάθεση μισθωτηρίων και δηλώσεων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, εκχωρήσεις, έλεγχος των βιβλίων των επιτηδευματιών, εντοπισμός (στοιχείων) συνυποχρέων προσώπων, συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών-προμηθευτών, δηλώσεις υποβολής φόρου μεταβίβασης ακινήτων και φόρου κληρονομιάς κλπ.

Αυτό που βλέπουμε, επίσης, ξανά μετά από πολύ καιρό είναι η σύσταση για “κυνήγι” και των συνυπόχρεων οι οποίοι ευθύνονται με την περιουσία τους (έχουν αστική ευθύνη έναντι του Δημοσίου), μαζί με τον πρωτοφειλέτη, για την πληρωμή της οφειλής. Ποιοι είναι αυτοί;

Σε περίπτωση σχολάζουσας κληρονομίας ή επιδικίας ή μεσεγγύησης, κατά περίπτωση, ο κηδεμόνας ή ο προσωρινός διαχειριστής ή ο μεσεγγυούχος
Σε περίπτωση ανηλίκων ή δικαστικώς ή νομίμως απαγορευμένων ή αυτών που βρίσκονται υπό δικαστική αντίληψη, κατά περίπτωση, ο επίτροπος ή ο κηδεμόνας ή ο αντιλήπτορας
Σε περίπτωση αποβιώσαντος φορολογούμενου, οι κληρονόμοι του των οποίων η ευθύνη εκτείνεται μέχρι το ποσό της κληρονομικής μερίδας του καθενός.

Από «κόσκινο» θα περάσουν επίσης οι ύποπτες μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων. Σύμφωνα με τη σχετική οδηγία του υπουργείου, όταν διαπιστώνεται ότι ο οφειλέτης έχει μεταβιβάσει περιουσιακά στοιχεία (πώληση, δωρεά, γονική παροχή) και ως εκ τούτου έχει περιέλθει σε τέτοια οικονομική κατάσταση, ώστε η περιουσία που του απομένει να μην επαρκεί για την ικανοποίηση των απαιτήσεων του Δημοσίου, θα πρέπει να εξετάζεται άμεσα η εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 939 και επόμενα του Αστικού Κώδικα, ήτοι η έγερση της αγωγής διάρρηξης των μεταβιβάσεων αυτών μέσω Ν.Σ.Κ., δεδομένου ότι, κατά το άρθρο 946 ΑΚ, το δικαίωμα προς άσκηση αυτής παραγράφεται μετά πέντε έτη από τη μεταβίβαση.


Σχόλιο ιστολογίου: Ποιός θα δικάσει, θα προχωρήσει σε κατάσχεση ή θα φυλακίσει το δημόσιο (τους πολιτικούς προϊσταμένους του) για τις μη καταβληθείσες οφειλές του προς τους πολίτες (συνταξιούχους, ασφαλισμένους ταμείων, επιχειρηματίες κ.λ.π.);

Νύχτα τρόμου, από διαδοχικές εισβολές τριών κουκουλοφόρων σε σπίτια, που κατέληξε στον θάνατο ενός 43χρονου Αλβανού, απο την κυνηγετική καραμπίνα ενός 25χρονου, έζησε η Παιανία.
Η υπόθεση που θυμίζει θρίλερ, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, άρχισε λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα, όταν τρεις άγνωστοι εισέβαλαν σε ένα σπίτι, αλλά έγιναν αντιληπτοί από τους ενοίκους και τράπηκαν σε φυγή. Δεν έφυγαν όμως απο τη γειτονιά, αλλά σε μικρή απόσταση εισέβαλαν και σε δεύτερο σπίτι. Εκεί χτύπησε ο συναγερμός και οι δράστες απείλησαν την ιδιοκτήτρια ζητώντας της να τον απενεργοποιήσει. Στο μεταξύ, όμως, ξύπνησαν οι δύο γιοι της ιδιοκτήτριας, 25 και 23 ετών και ήρθαν στα χέρια με τους ληστές, οι οποίοι τράπηκαν για μια ακόμα φορά σε φυγή. Κλήθηκε η αστυνομία, αλλά παρά τις έρευνες οι δράστες δεν εντοπίστηκαν.
Γύρω στις 4 τα ξημερώματα, πιθανόν οι ίδιοι δράστες εισέβαλαν και σε τρίτο σπίτι στην γειτονιά, ένας κάτοικος όμως τους αντιλήφθηκε και πυροβόλησε στον αέρα με καραμπίνα. Οι ληστές τράπηκαν για μια ακόμα φορά σε φυγή. Ο 25χρονος γιος όμως της γυναίκας που απείλησαν στο προηγούμενο σπίτι, βγήκε στον δρόμο, είδε δύο άτομα να τρέχουν και τους καταδίωξε πυροβολώντας με καραμπίνα, με αποτέλεσμα να τραυματίσει θανάσιμα έναν 43χρονο Αλβανό, ενώ ένας ακόμα ομοεθνής του συνελήφθη από αστυνομικούς και κρατείται. Ο 25χρονος Έλληνας παραδόθηκε και αυτός στην Αστυνομία.
Από την Ασφάλεια διενεργείται προανάκριση για να ξεκαθαριστεί πλήρως η υπόθεση. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες μέρες έχουν γίνει επανηλειμμένως εισβολές ληστών σε σπίτια, κάτι που έχει εξαγριώσει τους κατοίκους.
Tα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν από το περιστατικό αυτό είναι: πού είναι το κράτος και οι υπηρεσίες του που οφείλουν να προστατεύουν τους πολίτες; Πρέπει να περνάμε στην αυτοάμυνα προκειμένου να μην γίνουμε θύματα του πολυπολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, των ευχαριστιών του Προκόπη Παυλόπουλου προς τους λαθρεποίκους, της οικονομικής στήριξης που δίνουν διάφορες ΜΚΟ σε λαθραία εισερχόμνους αλλοδαπούς ενώ αδιαφορούν για τους Έλληνες; Πρέπει να βάψουμε εμείς οι πολίτες τα χέρια μας με το αίμα εκείνων που μας τρομοκρατούν, μας ληστεύουν, μας βιάζουν ή μας δολοφονούν; Πού είναι το κράτος που οφείλει να μας προστατεύσει; Πού είναι οι υπεύθυνοι που οδήγησαν -επιμελέστατα- στην απόλυτη ανασφάλεια και κατατρομοκράτηση των Ελλήνων πολιτών;

Δυστυχώς, η παρακμή της Δικαιοσύνης προηγήθηκε της πολιτικής και οικονομικής παρακμής. Οι δικαστές δεν σήκωσαν ποτέ ανάστημα στις εξόφθαλμες καταστροφικές πολιτικές αποφάσεις (ή και νόμους) και επέτρεψαν την μετατροπή τους από όργανα της Δικαιούνης σε όργανα επιβράβευσης και συγκάλυψης της παρανομίας.

Την ίδια στιγμή (κι ενώ το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου και των πολιτικών ευθυνών), τα ΜΜΕ βρήκαν να ασχοληθούν με την επίθεση του κ. Κασιδιάρη στην κα Δούρου και στην κα Κανέλλη. Θεωρούν μεγαλύτερο θέμα τον τηλεοπτικό προπηλακισμό πολιτικών από τον καθημερινό βιασμό της ζωής των Ελλήνων πολιτών...! Προφανώς, οι τηλεοπτικοί αστέρες και οι τηλεοπτικές τους πολιτικές παρέες δεν βιώνουν την τρομοκρατία, δεν νιώθουν (πέρα από τα λογίδρια συμπαράστασης) την αγωνία των Ελλήνων πολιτών, ενώ δεν παραλείπουν να εμφανίζουν εικόνες των δυστυχισμένων λαθρο-εποίκων που μαστίζονται από ασθένειες (που οι ίδιοι έχουν εισάγει στην χώρα), που αναγκάζονται να κατοικούν κατά δεκάδες σε διαμερίσματα και άλλα πολλά... Δεν βλέπουν τις (μεταξύ τους) απαγωγές, τις δολοφονίες, τις οργανωμένες συμμορίες, ενώ φροντίζουν να αποσιωπούν την εισαγόμενη εγκληματικότητα (π.χ. αναφέρονται σε κάποιο έγκλημα αλλά "ξεχνούν" να αναφερθούν στην εθνικότητα του δράστη).

Ένας νέος άνθρωπος έγινε δολοφόνος για να υπερασπιστεί το σπίτι του και την μητέρα του, αλλά θα καταδικαστεί επειδή δεν επέτρεψε να γίνει θύμα του αλλοδαπού εγκλήματος. Θα καταδικαστεί επειδή η δικαιοσύνη είναι τυφλή απέναντι στους Έλληνες και ευλίγιστη απέναντι στους λαθροεποίκους. Αυτός ο άνθρωπος θα φυλακιστεί επειδή εξαναγκάστηκε να αυτοπροστατευθεί απέναντι σε εγκληματίες που θρασύτατα επέμεναν στο έγκλημα, προκαλώντας το αποτέλεσμα...

Αυτή είναι η Ελλάδα του σήμερα, η οποία κινείται μεταξύ σφύρας και άκμονος, μεταξύ πολιτικού φασισμού και εισαγόμενου εγκλήματος. Αυτή την Ελλάδα έχτιζαν επιμελημένα επί χρόνια οι διασώστες μας, έχοντας απωλέσει το αυτονόητο και έχοντας κατά συρροή παραβεί το Ελληνικό Σύνταγμα. Ο ένοχος ή οι ένοχοι της συγκεκριμένης δολοφονίας βρίσκονται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, διετέλεσαν υπουργοί και πρωθυπουργοί και σήμερα μας ζητάνε να τους προτιμήσουμε, για να συνεχίσουν το επί πτωμάτων "έργο" τους... φυλασσόμενοι οι ίδιοι από χιλιάδες αστυνομικούς, ενώ οι πολίτες μένουν απροστατευτοι...

Δυστυχώς, εντός της πατρίδας μας βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ακήρυκτος πόλεμος. Τα καθημερινά περιστατικά βίας επιβεβαιώνουν πως αυτό δυστυχώς συμβαίνει χωρίς το κράτος να αντιδρά. Μόνο που σε αυτόν τον πόλεμο, δικαίωμα να πυροβολούν έχουν μόνο οι επιτιθέμενοι και όχι οι αμυνόμενοι... και αυτό προκαλεί πολύ μεγάλη οργή, η οποία κάποια στιγμή θα ξεσπάσει...

netakias

Σήμερα η Τροϊκα κι οι υπηρέτες τους στην Ελλάδα είναι οι μόνοι κερδισμένοι, ούτε η Αριστερά, ούτε η Δεξιά, ούτε η χώρα!

Τράβηξαν την προσοχή του κόσμου από πάνω τους, έχουν ήδη εξαφανίσει τον πρωταίτιο Παπανδρέου τώρα ανέλαβε την εκπροσώπηση τους ο Σαμαράς κι ο Βενιζέλος.

Ειναι αδίστακτοι. Παίζουν με το διχασμό και την Δημοκρατία.

Διαίρει και βασίλευε.

Εχουν υπογράψει την παράδοση της Εθνικής Κυριαρχίας και δεν θα διστάζουν να παίξουν και την ίδια την κοινωνική συνοχή για περάσουν τα μνημόνια τους.

Τα σκοτεινά αναθεωρητικά και επιθετικά σχέδια του τουρκικού πολιτικοστρατιωτικού κατεστημένου εναντίον της Ελλάδας αποκαλύπτουν οι γραφειοκράτες του Σταίητ Ντηπάρτμεντ σε εμπιστευτική έκθεση που ήρθε στη δημοσιότητα.

Η έκθεση του «Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων» (Council on Foreign Relations – CFR) των ΗΠΑ έγινε γνωστή ύστερα από δύο γεγονότα που απασχολούν τη διπλωματική και τη στρατιωτική ιεραρχία της Ελλάδος:

  1. Δεν έχει κοπάσει ακόμα ο θόρυβος από τις προσβλητικές δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της χώρας δήθεν για να δικαιολογηθεί η οικονομική πολιτική του.
  2. Η επικεφαλής του Σταίητ Ντηπάρτμεντ κ. Χίλαρυ Κλίντον αφίχθηκε στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να συμμετάσχει στην έκτακτη σύνοδο για τη Συρία. Ωστόσο, θεωρείται σίγουρο (σύμφωνα και με πληροφορίες του CNN Turk) ότι θα συζητήσει με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, στην Κύπρο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Κάτω απ’ αυτά τα δεδομένα, η κ. Κλίντον έφθασε στη γειτονική χώρα κατάλληλα ενημερωμένη και προετοιμασμένη με όσα μηνύματα θέλει να στείλει στην τουρκική πλευρά, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση του CFR.

Πιθανή η εισβολή στην Ελλάδα

Πέρα από το αυστηρό πλαίσιο των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων, σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα η έκθεση επισείει τον κίνδυνο πιθανής τουρκικής εισβολής! Σύμφωνα με όσα αναφέρουν κορυφαία στελέχη της αμερικανικής διπλωματίας, η χώρα μας διάγει «μια πολιτική και οικονομική κρίση χωρίς προηγούμενο και δεν αποτελεί καμία απειλή για την Τουρκία».

Οι συντάκτες της έκθεσης όμως εισηγούνται προς την ηγεσία του Σταίητ Ντηπάρτμεντ να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να αποφύγει η Τουρκία οποιαδήποτε προκλητική και αναθεωρητική ενέργεια έναντι της Ελλάδας. Δεν είναι τυχαίο ότι καλούν την ηγεσία της αμερικανικής διπλωματίας να αποτρέψει την ηγεσία της γείτονος να μην αποσπάσει «εδαφικά οφέλη» από τη χώρα μας.

Το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων των ΗΠΑ εισηγείται στην κ. Κλίντον να αναλάβει τη συγκρότηση τριμερούς συντονιστικής επιτροπής με τη συμμετοχή στρατιωτικών (trilateral military contact group).

Στην επιτροπή αυτή θα μπορούν να συμμετάσχουν επιτελείς που υπηρετούν στο Ναυτικό και την Αεροπορία των ΗΠΑ, της Ελλάδος και της Τουρκίας. Στους αντικειμενικούς σκοπούς αυτής της πρωτοβουλίας επισημαίνεται η ανάγκη αποφυγής αποσταθεροποιητικών ενεργειών εκ μέρους του τουρκικού πολιτικο-στρατιωτικού κατεστημένου στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τι περιμένουν από τις εκλογές

Η πονηριά όμως βρίσκεται αλλού. Στρατιωτικές πηγές από το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη, εκτιμούν ότι οι καλοί «σύμμαχοι» της χώρας μας αναμένουν το αποτέλεσμα των εκλογών στις 18 Ιουνίου. Αναλόγως με τα δεδομένα, θα προτείνουν το διορισμό Αμερικανού «τοποτηρητή». Το πρόσωπο αυτό θα λειτουργεί ως Ειδικός Διαμεσολαβητής που θα καλεί τις δύο πλευρές ώστε να συμβιβάζει τις διαφορές.

Αυτή τη δουλειά υποτίθεται ότι την έκαναν διμερείς επιτροπές υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας – Τουρκίας για τα ζητήματα χαμηλής έντασης. Όπως λένε οι ίδιες πηγές του “Newsbomb.gr”, επειδή το παιγνίδι έχει «χοντρύνει» ο Αμερικανός τοποτηρητής θα παριστάνει τον διαιτητή ενός νέου γύρου έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών.

Προσέξτε τι λένε στο ΝΑΤΟ:

  • Το καλό σενάριο προβλέπει αντίκρουση των τουρκικών απαιτήσεων, οι οποίες είθισται να βαφτίζονται «διαφορές».
  • Το κακό σενάριο είναι να ολισθήσει η ελληνική πλευρά σε συμβιβασμούς που θα θέσουν σε κίνδυνο ή σε αμφισβήτηση την κυριαρχία της.

Την εκτίμηση αυτή ενισχύουν τα στελέχη του CFR και πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα από τις υπηρεσιακές ιεραρχίες στα υπουργεία Εθνικής Αμύνης και Εξωτερικών. Αν η Ελλάδα ηττηθεί σε ένα θερμό επεισόδιο ή σε μια ολιγοήμερη σύρραξη ίσως προκαλέσει ανάφλεξη σε ολόκληρη τη Νοτιο-ανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Τι λένε για την Ελλάδα

Οι Αμερικανοί επισημαίνουν πως η Αθήνα βρίσκεται σε δεινή θέση λόγω της οικονομικής κρίσης, της μείωσης των αμυντικών δαπανών και του χαμηλού επιπέδου συντήρησης του υλικού. Το σίγουρο είναι ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να προετοιμαστεί για πιέσεις και εκβιασμούς σε πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, αλλά και για ελιγμούς.

Στη διαβαθμισμένη έκθεση που έχει στα χέρια της η κ. Κλίντον, τα στελέχη της αμερικανικής διπλωματίας δεν αποκλείουν την «οικόδομηση έντιμης ειρήνης» (σ.σ. ίσως κατά τα πρότυπα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του 1999). Αυτό κρύβει κινδύνους.

Η ελληνική πλευρά θα κληθεί να παραχωρήσει «δικαιώματα» σε περιοχές που θα ελέγχει η τουρκική πλευρά. Ίσως αυτή είναι η λεπτομέρεια που όλοι περιμένουν πριν αρχίσουν οι ουσιαστικές συζητήσεις για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο ή συνθήκης συνεκμετάλλευσης φυσικού και ορυκτού πλούτου σε σημεία που εντοπίζονται δήθεν ελληνοτουρκικές «διαφορές». Σε κάθε περίπτωση βεβαίως θα υπάρχει ο Αμερικανός τοποτηρητής για να λειτουργεί κατευναστικά, προφανώς όμως επ’ ωφελεία του ΝΑΤΟϊκού συμμάχου που έχει αυξανόμενη επιρροή (και δεν είναι άλλος από την Τουρκία).

Δύο στελέχη (από τα παλιά)

Την επίμαχη έκθεση συνέταξε ειδική ομάδα εργασίας που συγκρότησε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Χίλαρυ Κλίντον στο «Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων» (Council on Foreign Relations – CFR) για να μελετήσει τις προοπτικές των αμερικανοτουρκικών σχέσεων και να τις καταγράψει.

Επικεφαλής της ομάδας εργασίας τέθηκε η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και στενή φίλη της κυρίας Κλίντον, η κ. Μαντλέν Ώλμπραϊτ. Στην επιτροπή συμμετείχε και ο Στήβεν Χάντλεϋ, πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του νεωτέρου Τζωρτζ Μπους.

Πηγή

Του Δημήτρη Μυ

Όσοι –εντός και εκτός Ελλάδας- επενδύουν στο φόβο της ελληνικής κοινωνίας για να επηρεάσουν/ διαμορφώσουν το αποτέλεσμα των εκλογών μάλλον ξεχνούν τα βασικά: Ο φόβος , αν όχι από την ελπίδα, ξεπερνιέται σίγουρα από την απελπισία...

Υπό αυτήν την έννοια τα όσα περί καταγγελίας, ακύρωσης, κατάργησης του μνημονίου που ακούμε τις τελευταίες μέρες από τους αξιότιμους κύριους Δραγασάκη, Σταθάκη, Στρατούλη, όλα όσα επάνω στα οποία ισορροπεί ο Αλέξης Τσίπρας, ελάχιστη σημασία έχουν για έναν πολύ απλό λόγο: Το μνημόνιο δεν θα καταγγελθεί, καταργηθεί, ακυρωθεί από το ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση. Το μνημόνιο, πολύ απλά, δεν υπάρχει. Και δεν υπάρχει, γιατί δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Όχι λόγω των «επαναστατικών διαθέσεων» και δυνατοτήτων της ελληνικής κοινωνίας, αλλά εξ αιτίας της αδυναμίας της να (το) πληρώσει. Πώς αλλιώς να το πούμε; δεν βγαίνουν οι αριθμοί...

Ερχόμαστε, λοιπόν, στις γοητευτικές διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες κινητοποιούν εγχώρια και... υπεράκτια σκιάχτρα, που εργολαβικά σπέρνουν τον πανικό και την καταστροφή: «Χωρίς μνημόνιο, θα βγείτε από το ευρώ, δε θα έχετε λεφτά για μισθούς και συντάξεις, δε θα έχετε φάρμακα, πετρέλαιο και είδη πρώτης ανάγκης, θα γυρίσετε 20, 30 χρόνια πίσω»...

Ομως να που με το μνημόνιο το χρηματιστήριο της Αθήνας χτες αποτιμήθηκε στο επίπεδο του 1987. Ομως, να που με το μνημόνιο η ανεργία έφτασε μέσα σε μόλις μια διετία στα επίπεδα της μεταπολεμικής Ελλάδας της μετανάστευσης. Ομως, να που στους δρόμους της Αθήνα και των άλλων μεγάλων ελληνικών πόλεων οι άστεγοι κάνουν ουρές στα συσσίτια. Όμως να που έφτασε η στιγμή, εντός πάντα του μνημονίου, να πεθαίνει κάποιος στο δρόμο γιατί δεν έχει χρήματα για φάρμακα...

Είναι, λοιπόν προφανές, ότι η συνταγή των μνημονίων δε λειτουργεί. Για την ακρίβεια, πρόκειται για μια συνταγή η οποία οδηγεί στο μαρασμό και το θάνατο. Το στοιχειώδες ένστικτο αυτοσυντήρησης, θα οδηγήσει την ελληνική κοινωνία στο αυτονόητο και αν αναμενόμενο: Να αρνηθεί το φάρμακο. Αυτό έκανε με την καταδίκη των δυνάμεων της μνημονιακής συμφοράς (ΝΔ- ΠΑΣΟΚ) στις 6 Μαίου, αυτό αναμένετε να πράξει και στις 17 Ιούνη.

Αφήνοντας κατά μέρος τις προεκλογικές- ρητορικές αντικρουόμενες και εν πολλοίς ασαφείς κορώνες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ας ρίξουμε μια (κλεφτή) ματιά στο ευρωπαϊκό πεδίο μάχης: Η Ισπανία κρέμεται από μια... τρίχα των αγορών, το ίδιο η Ιταλία. Οι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται ότι ήδη το χάσμα μεταξύ Γερμανίας (και δορυφόρων) και των υπολοίπων εταίρων είναι τεράστιο, όσο ακριβώς είναι η διαφορά της τιμής χρήματος. Το Βερολίνο δανείζεται πέντε, έξι, επτά, φορές φτηνότερα από τους υπόλοιπους. Είναι προφανές ότι οι υπόλοιποι χρηματοδοτούν την γερμανική ανάπτυξη. Το ίδιο προφανές είναι ότι ότι το λεγόμενο κοινό νόμισμα, απλά δεν υπάρχει...

Ας επιστρέψουμε, λοιπόν, στο ελληνικό προεκλογικό θέατρο και ας δούμε τη σκηνή: Από τη μια οι δυνάμεις της καταστροφής (με την αντικειμενική σημασία της λέξης) ΠΑΣΟΚ και ΝΔ οι οποίες υπέγραψαν με τα δυο τους τα χέρια μνημόνια συμβάσεις και νόμους, τα οποία τίναξαν μέσα σε δυο χρόνια τη χώρα στον αέρα. Αυτοί, λοιπόν, οι οποίοι κυβέρνησαν επι δεκαετίες και οδήγησαν τη χώρα στην κατάσταση που είναι σήμερα, οι ίδιοι ακριβώς άνθρωποι ζητούν τη ψήφο του ελληνικού λαού για να συνεχίσουν το έργο τους... Προφανώς, όλοι αυτοί, έχουν τελειώσει.

Από την άλλη η πρόταση εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ, δεν προκύπτει από την επαναστατική διάθεση της ελληνικής κοινωνίας, αλλά από την απελπισία της. Από την απελπισία και τους αριθμούς των μνημονίων οι οποίοι δεν βγαίνουν και πρέπει να αλλάξουν. Αυτό είναι το μόνο ελληνικό διαπραγματευτικό περιθώριο, για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, απ'τη στιγμή, βέβαια, που το κοινό νόμισμα θα συνεχίσει να υπάρχει και στο (κοντινό) μέλλον...

Ρέει άφθονο το πετρέλαιο στην Ήπειρο, κυρίως στο βόρειο τμήμα της, και ιδιαίτερα στο νομό Ιωαννίνων… Αλλά μένει ανεκμετάλλευτο. Οι πρώτες εκτιμήσεις για αποθέματα ανέρχονται σε 50-80 ΜΜbbls.

Η περιοχή αξιολογείται θετικά και εκτιμάται ότι θα προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω και της γειτονίας της με την Αλβανία η οποία διαθέτει ανάλογα πετρελαϊκά συστήματα, τονίζεται χαρακτηριστικά.

Για τα γεωλογικά δεδομένα της περιοχής σημειώνεται ότι στα Ιωάννινα τα δεδομένα προέρχονται από τη γεώτρηση Demetra-1 στο Καλπάκι. Ο στόχος της γεώτρησης στη θέση Demetra-1 υπήρξε πολύ φιλόδοξος. Στο βάθος των 4.000μ οι σεισμικές καταγραφές είχαν δείξει την ύπαρξη ενός δόμου άλατος. Μετά τη διάτρηση της ασβεστολιθικής ακολουθίας της ιόνιας ζώνης, και ενώ ήδη η γεώτρηση βρισκόταν στους τριαδικούς εβαπορίτες, παρατηρήθηκαν πολύ μεγάλες πιέσεις οι οποίες δεν επέτρεψαν τη συνέχιση της γεώτρησης και η οποία εγκαταλείφθηκε στο βάθος περίπου των 4.000μ. Έτσι, ο τελικός σκοπός της γεώτρησης δεν επιτεύχθηκε.

Αυτό που πρέπει να επισημανθεί, είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει ερευνηθεί σωστά και μεθοδικά για την ύπαρξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα. Είναι δηλαδή μια «αραιή» όπως λέγεται περιοχή, άρα υπάρχουν περιθώρια για έρευνες.

Οι σεισμικές έρευνες είναι η μέθοδος για να υπάρχουν σαφείς αποδείξεις για το αν υπάρχει πετρέλαιο, τι ποιότητας είναι κι αν είναι αντλήσιμο και αξιοποιήσιμο. Χωρίς αυτές τις έρευνες που συνιστούν στην ουσία γεώτρηση κανένας σχεδιασμός δεν προχωρά.

Αντίθετα, η φημολογία ή οι ενδείξεις που μπορεί να υπάρχουν από κάποια συγκριτικά δεδομένα (όπως η ύπαρξη κάποιων πετρωμάτων κλπ) δεν συνιστούν απόδειξη ύπαρξης κοιτασμάτων. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο βήμα να προχωρήσουν οι έρευνες που έχουν προκηρυχθεί.


Ο φασισμός της «Χρυσής Αυγής» στοχοθετήθηκε από το σύνολο των κομμάτων της Ελληνικής Βουλής, από την τρόικα, το ΔΝΤ, ενώ υπήρξαν και σαφείς ευρωπαϊκές παρεμβάσεις για απονομιμοποίηση του συγκεκριμένου κόμματος. Δεν γνωρίζουμε εάν το σύστημα ένιωσε κάποια απειλή ή προσπαθούσε να απομακρύνει την πιθανότητα δημιουργίας ενός συσπειρωμένου πλήθους γύρω από το συγκεκριμένο κόμμα, αλλά είμαστε βέβαιοι πως ένας πολύ μεγαλύτερος φασισμός κυκλοφορεί στην πατρίδα μας και εξοντώνει καθημερινά συμπατριώτες μας, είτε οδηγώντας τους στην αυτοκτονία, είτε στερώντας τους την εργασία, είτε εξαναγκάζοντάς τους σε μεταναστεύσουν, είτε στερώντας τους τα απαραίτητα προς το ζειν, είτε στερώντας τους την τροφή, την περίθαλψη, τα φάρμακα, την Παιδεία… Αλλά γι αυτόν τον φασισμό δεν μιλάει κανείς…

Με νύχια και με δόντια, διανύοντας την δεύτερη εκλογική περίοδο, το σύστημα προσπαθεί να αποφύγει την ουσιαστική συζήτηση για το δια ταύτα και όποτε εξαναγκασθεί να μιλήσει για όσα τραγικά επιτηδευμένα έγιναν ή δεν έγιναν από τους «ταγούς» της ανύπαρκτης Ελληνικής Δημοκρατίας. Η απώλεια της εθνικής κυριαρχίας δεν είναι καν θέμα προς συζήτηση για τους πολιτικούς, οι οποίοι έχουν απλώσει και πάλι την πραμάτεια τους με τα μπιχλιμπίδια τους υποσχόμενοι νέες θέσεις εργασίας ή τοποθετώντας εκβιαστικά διλήμματα του τύπου δεν πληρώνουμε τα χρέη μας και βγαίνουμε από την Ευρώπη ή τα πληρώνουμε και μένουμε μέσα στην Ευρώπη, πρέπει να διαλέξουμε ευρώ ή δραχμή και άλλα πολλά…
Η κοινωνική κατάρρευση, το ανύπαρκτο κράτος, η εσωτερική παύση πληρωμών με τις τραγικές συνέπειες στην ζωή των Ελλήνων, δεν είναι θέματα προς συζήτηση. Θέμα προς συζήτηση δεν είναι καν η θρασύτατη εγκληματικότητα που έχει επιπέσει σαν πρόσθετο βάρος και τρομοκρατεί τους Έλληνες πολίτες, αποδεικνύοντας την ανικανότητα των διασωστών μας να μας προστατεύσουν από τους λαθροέποικους που μπαίνουν σε τεράστιους αριθμούς καθημερινά στην χώρα.

Το θέμα συζήτησης, όμως βρέθηκε και είναι η Χρυσή Αυγή, αφού ο κασιδιάρης έριξε νερό στην εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ κα. Δούρου και χαστούκισε την Λιάνα Κανέλλη στο τηλεοπτικό πλατό του ΑΝΤ1 και στην εκπομπή του κ. Παπαδάκη. Φυσικά και το γεγονός αυτό καθεαυτό είναι καταδικαστέο. Δεν επιτρέπεται τέτοιου είδους συμπεριφορά από εκπρόσωπο ενός κόμματος. Δεν επιτρέπεται αυτή η συμπεριφορά ακόμη και εάν νιώσει προσωπικά προσβεβλημένος από την συμπεριφορά των συνομιλητών του, να ανταποκριθεί μέσω της βίας. Μας αρκεί η βία που μας επιβάλουν οι ορθώς πολιτικά φερόμενοι πολιτικοί ταγοί μας. Η πολιτική απαιτεί επιχειρήματα και τσαμπουκά όταν εφαρμόζεται, σε καμία περίπτωση όμως δεν συνάδει με την βία.

Δυστυχώς, κι έτσι όπως είδαμε εμείς το «περιστατικό», τόσο ο κ. Κασιδιάρης, όσο και ολόκληρη η «Χρυσή Αυγή» επιβεβαίωσαν αυτό για το οποίο κατηγορούνταν, ότι δηλαδή είναι εκπρόσωποι της βίας. Και δυστυχώς, απογοήτευσαν ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων τους (αν και είμαστε βέβαιοι πως δεν θα είναι λίγοι εκείνοι που χάρηκαν, επειδή ένιωσαν πως η έκρηξη ήταν δική τους και τα χαστούκια τα έδωσαν οι ίδιοι, γεγονός που στοιχειοθετεί την μετακίνηση της κοινωνίας προς την πλευρά της ιδίας απονομής του δικαίου…), οι οποίοι περίμεναν από τη «Χρυσή Αυγή» να δράσει ως καταλύτης, εξαναγκάζοντας το υπόλοιπο διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα να συμμορφωθεί… Τέλος, δυστυχώς ή ευτυχώς, η «Χρυσή Αυγή» δικαίωσε όλους εκείνους τους οποίους αποκαλούσε ως συκοφάντες της… και έδωσε λαβή στο νοσηρό πολιτικό κατεστημένο, να αλλάξει την ατζέντα των προεκλογικών συζητήσεων… Και αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη ζημιά για τους πολίτες οι οποίοι ήθελαν να δούνε πολιτικά και όχι πραγματικά χαστούκια στις οθόνες των ΜΜΕ...

Αναγνώστης

ΥΓ: Τη στιγμή που γράφονται τα παραπάνω, έχουν βρεθεί 8 κρυφοί οίκοι ανοχής!!! Για τους πολιτικούς οίκους της ενοχής, για τα κλεμμένα, για την αδιαφάνεια και τις σχέσεις πολιτικών με επιχειρηματίες δεν υπάρχουν νεότερα. Εξακολουθούν να κρύβονται επιμελέστατα, πιθανότατα νομότυπα και με σχεδόν απόλυτη βεβαιότητα, εκτός Ελλάδος...