Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

5 Ιουν 2012

Σε λάθη δεκαετιών της ελληνικής ελίτ αποδίδει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την κρίση στη χώρα μας, ενώ τονίζει ότι η ίδια η Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσει σε ό,τι αφορά την παραμονή η την έξοδό της από την Ευρωζώνη…

Σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», ο κ. Σόιμπλε επισημαίνει ότι «οι χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση υπήρξαν φειδωλές στις μεταρρυθμίσεις» ενώ σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, παρατηρεί πως «έχουμε να κάνουμε με αποτυχία της ελίτ, επί δεκαετίες». Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παραδέχεται ότι ο ελληνικός λαός «αναμφισβήτητα, υποφέρει», προσθέτοντας πάντως ότι «δεν υπάρχει όμως εύκολος δρόμος και δεν γίνονται πάντα όλα δίκαια».

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την πιθανότητα αποχώρησης της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, κάνει λόγο για απόφαση της ίδιας της χώρας, ενώ εκφράζει την αντίθεσή του με τις εικασίες που κυκλοφορούν την ώρα που η κατάσταση είναι δύσκολη τόσο για τις αγορές όσο και για την ίδια τη χώρα, αν και «ως τώρα δεν έχουν ποτέ επαληθευτεί τα μεγάλα σενάρια για την καταστροφή του κόσμου».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης, π.χ. στην Ισπανία, ο Γερμανός υπουργός υποστηρίζει ότι η Μαδρίτη παίρνει όλες τις σωστές αποφάσεις, ενώ διευκρινίζει ότι «για μια τέτοια κρίση δεν υπάρχει πανάκεια, αν και είμαστε καλύτερα τοποθετημένοι από ό,τι πριν από δύο χρόνια».

Ερωτηθείς για τους κινδύνους που προέρχονται από την κατάσταση στην Ελλάδα, σημειώνει ότι «όταν κάποιος αντιμετωπίζει μια τέτοια εστία και δεν μπορεί να απομακρυνθεί, τότε αυτή διαρκώς αναζωπυρώνεται». «Οι Ισπανοί τα κάνουν όλα σωστά, όμως υφίστανται την πίεση των αγορών, εξαιτίας της κατάστασης στην Ελλάδα. Και αυτό ακριβώς πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουμε», συμπληρώνει.

Ο κ. Σόιμπλε υποστηρίζει ότι λιτότητα και ανάπτυξη δεν αλληλοαναιρούνται και αναδεικνύει την ανάγκη δημιουργίας δημοσιονομικής ένωσης, προκειμένου να φθάσουμε σε πραγματική ολοκλήρωση της Ευρωζώνης. Επαναλαμβάνει ακόμη ότι η ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν η κάθε χώρα ξεχωριστά καταστήσει την οικονομία της ανταγωνιστική.

Τέλος, σε ερώτηση για το εάν πρόκειται να αναλάβει επικεφαλής του Eurogroup, ο κ. Σόιμπλε κάνει λόγο «για το λιγότερο ενδιαφέρον ζήτημα» και προτάσσει την ανάγκη ο πρόεδρος να βγάλει την Ευρωζώνη από την κρίση, ενώ τάσσεται κατά της πρότασης για μόνιμο επικεφαλής του Eurogroup. «Με αυτό τον τρόπο, θα γίνει κομμάτι του συστήματος των Βρυξελλών, ενώ ο πρόεδρος του Eurpogroup πρέπει να προέρχεται από τις εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές», σημειώνει.


ΑΠΕ-ΜΠΕ


Που είναι η «συνιστώσα Ντόρα», ηρωικοί μου παίδες Δεν τη βλέπω να συμμετέχει με θέρμη στην προεκλογική εκστρατεία Σαμαρά,

Φοβάμαι (δηλαδή ελπίζω) ότι στην περίπτωση που θα έρθει δεύτερη στις εκλογές η Ν.Δ., θα έχει έρθει... πρώτη η Ντόρα. Γίγαντας ο κ. Σαμαράς!

Αν κρίνει κανείς από τις τακτικές και τους ελιγμούς που έκανε μέσα στο κόμμα του ο Αντώνης, καθιστώντας τον εαυτόν του όμηρο της κυρίας Μπακογιάννη, του κ. Καραμανλή και του κ. Βορίδη, δεν θα ήθελε να σκεφτεί καν εις ποιων την ομηρία θα περιήγαγε έτι περαιτέρω την Ελλάδα, αν γινόταν Πρωθυπουργός.

Ο άνθρωπος που διέγραψε τη Ντόρα για να συμβιβαστεί λίγο καιρό μετά μαζί της, όχι στη βάση αρχών έστω, αλλά με ένα παλαιοκομματικό τρόπο αμοιβαίου «ενδιαφέροντος», φιλοδοξεί τώρα να διαπραγματευτεί με την κυρία Μέρκελ, την κυρία Λαγκάρντ ή τον χερ Σόιμπλε! Φίδι που τον έφαγε!

Οχιά τον ίδιο

Πύθωνας τριπίθαμος και μαύρη ανακόντα την Ελλάδα.

Αλλά, ακόμα κι αν μπορούσε να διαπραγματευθεί με κάτι υπέρτερο της Ντόρας όπως η κυρία Μέρκελ, τι ακριβώς θα διαπραγματευόταν περί την υπογραφή του ο κ. Σαμαράς;

Το άλφα στο Αντώνης ή το σίγμα στο Σαμαράς;

Καλημέρα σας και καλήν εβδομάδα.

Το πράγμα θα μπορούσε να ‘ ναι κωμικό! Θα μπορούσαν να διαφωνούν στο ΚΚΕ, αν ο ΣΥΡΙΖΑ τους θυμίζει το ΠΑΣΟΚ του 1974 ή το ΠΑΣΟΚ του 1981!

Όμως η κατάσταση είναι πλέον θλιβερή.

Βγήκε χθες η κυρία Παπαρήγα στο Mega και ήταν σαν να έβγαλε ο σταθμός του κ. Μπόμπολα και του κ. Ψυχάρη το βαρύ πυροβολικό του κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρώτη φορά βλέπω ηγέτη του ΚΚΕ να μην εκθέτει τις θέσεις του Κόμματος στον λαό, αλλά να καταφέρετε κατά των θέσεων άλλου κόμματος της Αριστεράς, εν προκειμένου του ΣΥΡΙΖΑ λες και αυτός είναι ο κυρίως εχθρός του λαού.

Βεβαίως, μονίμως και μονότονα το ΚΚΕ τον τελευταίο καιρό μονομέτωπο αγώνα κατά του ΣΥΡΙΖΑ, συρρικνώνοντας έτσι την εκλογική του βάση, αλλά χθες η κυρία Παπαρήγα υπερέβη εαυτήν.

Και κατά τούτο μου θύμισε τους Μαοϊκούς του 1970, όταν θεωρούσαν όχι τους Αμερικανούς αλλά τους Σοβιετικούς υπ’ αριθμόν Ένα εχθρό των λαών.

Θριάμβευσε χθες η Αλέκα,

Σε ερώτηση της πολύ προσεκτικής και μαζεμένης κυρίας Τρέμη για τις δημοσκοπικές απώλειες ψηφοφόρων που παρουσιάζει το ΚΚΕ, η

Αλέκα δεν δίστασε να τους «αδειάσει» και να απαρνηθεί τους ψηφοφόρους του Κόμματος, λέγοντας ότι όλα αυτά τα χρόνια, όσοι ψήφιζαν ΚΚΕ δεν σημαίνει ότι γίνονταν και κομουνιστές!

Έτσι απλά!

Η ηγέτης ενός κόμματος που περνάει κάθε μέρα σχεδόν από ειδικό δικαστήριο τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι πολλοί από τους ψηφοφόρους του έχουν ψηφίσει στο παρελθόν ΠΑΣΟΚ ή Ν.Δ., (ενώ θα έπρεπε να ‘ναι ψηφοφόρου από παρθενογένεση, που άλλο τι πριν να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ να μην έχουν ψηφίσει) το ίδιο αυτό κόμμα το ΚΚΕ προσβάλει δια της γραμματέως του τους δικούς του ψηφοφόρους, λέγοντας ότι δεν ήταν δα και μόνιμοι!

Ως φαίνεται πολλοί ψηφοφόροι που είχαν κάνει την τιμή στο ΚΚΕ να το ψηφίσουν, φεύγουν τώρα μπας και σώσουν με την ψήφο τους όσα μπορεί να σωθούν.

Προσέτι η Αλέκα στέλνει κι από πάνω πεσκέσι στον ΣΥΡΙΖΑ και πολλούς από τους υπολοίπους.

Και τι δεν είπε η Αλέκα χθες!

Αναρωτήθηκε πως θα αποζημιώσει (!) τους...μετόχους της Ντούτσε Τέλεκομ ο ΣΥΡΙΖΑ!!

Κατηγορούσε τον κ. Τσίπρα ότι εξαπατά τον λαό!

Και μετά την καταγγελία του Μνημονίου, τι; Αναρωτιόταν!

Εως και τους νόμους της αγοράς (!!) επικαλέστηκε η Αλέκα για να προδικάσει την αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Τσίμα να συγκατανεύει, Τζίμα να τον αποκαλεί η Αλέκα, παρ’ ότι πολύ καλά γνωρίζονται, με σεβασμό να την ακούει η κυρία Τρέμη (η οποία σε ανάλογες περιπτώσεις διακόπτει αγενώς όποιον έχει πει πάνω από εφτά λέξεις) ακάθεκτη η Αλέκα. Ακόμα και για «πλάτες» Ομπάμα μίλησε!!

Είναι πλέον φανερό ότι το ΚΚΕ δεν θα βάλει πλάτη σε αυτήν την προσπάθεια του λαού να αντιμετωπίσει εγχώριους και ξένους δυνάστες του. Επιφυλάσσεται, καθώς το ίδιο λέει, για τη στιγμή που ο λαός θα βάλει πλώρη για τον σοσιαλισμό, τότε να τον συντρέξει το ΚΚΕ, τότε να του σταθεί αρωγός.

Τώρα που χάνονται ζωές και κλείνουν σπίτια, ας τα βγάλει πέρα μόνος του ο λαός με τις αυταπάτες του για τον ΣΥΡΙΖΑ και το μάταιον του αγώνα να καταργηθούν φερ ειπείν οι Εφαρμοστικοί νόμοι.

Ίσως, μετά από 39 χρόνια στην πολιτική το φτωχό μου το μυαλό να μην καταλαβαίνει μια τέτοια υψηλή στρατηγική – το ναι στο σωματείο να σημαίνει όχι στο Υπουργείο, όταν ο λαός σου το δίνει, σου ζητά να το πάρεις, σου ζητά να τον υποστηρίξεις και είναι έτοιμος να σε υποστηρίξει κι αυτός.

Είναι εύκολο, όταν δεν θέλει κανείς να πολιτευθεί και συνεπώς να αγωνισθεί, να κάνει δίκη προθέσεων στους άλλους. Και είναι ακόμα πιο εύκολο (;) να λες του λαού «εγώ δεν θέλω υπουργείο», ούτε εσύ το θέλεις, αλλά δεν το ξέρεις – όχι, «εύκολο» δεν είναι, παιδαριώδες είναι.

Το ερώτημα είναι «γιατί»;

Γιατί το ΚΚΕ βγάζει τον εαυτό του έξω απ’ τον χορό; Γιατί δεν μπαίνει μέσα να μας μάθει και μας να χορεύουμε καλύτερα, να προλάβει, και μάλιστα από θέση ισχύος, τυχόν λάθη μας και παραλείψεις;

Να μας «αδειάσει» στο κάτω – κάτω, βρ’ αδερφέ, αν υπαναχωρήσουμε, αν πάμε να προδώσουμε τον λαό.

Γιατί το ΚΚΕ απαρνείται ακόμα και τους ψηφοφόρους του, που μαζικά πλέον δεν εγκρίνουν αυτήν την πολιτική;

Να ‘ναι μόνον το γινάτι από παλιούς και άχαρους ενδοαριστερούς λογαριασμούς – το βρίσκω εξήγηση ανεπαρκή.

Όταν η Γραμματέας του Κομουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, αναφέρεται στον ΣΥΡΙΖΑ και ομιλεί για πλάτες Ομπάμα, οι εξηγήσεις δεν είναι εύκολες, αλλά είναι θλιβερές...

Του Στάθη από enikos, μοντάζ Γρέκι

Από το εύρος των τραπεζικών απωλειών της Ισπανίας θα εξαρτηθεί εάν πρέπει η Μαδρίτη να υπαχθεί στα ευρωπαϊκά προγράμματα διάσωσης, εκτιμά ο οικονομολόγος Γκούντραμ Βολφ.

Μετά την απόφαση για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας Bankia, η Ισπανία βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών της ευρωζώνης. Οι επενδυτές αμφισβητούν την ικανότητα της χώρας να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της. Το ενδεχόμενο να χρειασθεί η Μαδρίτη οικονομική βοήθεια είναι ορατό. Το Βερολίνο φέρεται να ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση Ραχόι να υπαχθεί η Ισπανία στα προγράμματα διάσωσης, κάτι που η συντηρητική ισπανική κυβέρνηση απορρίπτει. Ο οικονομολόγος Γκούντραμ Βολφ συνιστά να καταμετρηθεί σωστά το εύρος του προβλήματος.

Η Μαδρίτη να καλέσει στη χώρα ειδικούς

Η Ισπανία έχει σοβαρά προβλήματα με τις τράπεζές της. Στα βιβλία βρίσκονται πολλά τοξικά δάνεια. Η Ισπανία θα πρέπει να πάρει σοβαρά υπόψη το πρόβλημά της και να υπολογίσει τις απώλειες. «Εάν πρόκειται για μικρά ποσά, είναι πιθανό να επιλύσει το πρόβλημα η Ισπανία χωρίς εξωτερική βοήθεια από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Εάν όμως οι απώλειες είναι μεγαλύτερες – και αυτό δεν το γνωρίζουμε δυστυχώς- τότε καλά θα κάνει η Μαδρίτη να κάνει χρήση των ευρωπαϊκών πόρων. Θα είναι επίσης καλό να καλέσει στη χώρα ειδικούς οι οποίοι θα σχεδιάσουν αντικειμενικά και με διαφάνεια την όλη διαδικασία», λέει ο υποδιευθυντής του Think Tank Bruegel, το οποίο εδρεύει στις Βρυξέλλες.

Ο Γκούντραμ Βολφ θεωρεί ορθή τη στάση του Βερολίνου στο ισπανικό ζήτημα, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι απώλειες των ισπανικών τραπεζών είναι μεγάλες. «Έχει δίκιο η κυρία Μέρκελ με δεδομένο ότι τις τελευταίες εβδομάδες συντελείται στην Ισπανία ένα πραγματικό δράμα. Μια ισπανική τραγωδία» τονίζει.

«Κατανοώ τη στάση της Μέρκελ»

Πρόκειται για μια μεγάλη οικονομία, η οποία για πολλούς λόγους δεν είναι σε θέση να επιλύσει το τραπεζικό της πρόβλημα, μολονότι θεωρείται επιλύσιμο, εκτιμά ο κ. Βολφ και προσθέτει: «Αυτό οδήγησε στην απώλεια εμπιστοσύνης έναντι της ισπανικής κυβέρνησης και του ισπανικού συστήματος γενικότερα. Υπό την έννοια αυτή, κατανοώ ότι η Μέρκελ δεν θέλει να εμπιστευθεί την υπόθεση στα ισπανικά χέρια μόνο, γνωρίζοντας ότι κάποια στιγμή το ισπανικό πρόβλημα θα μετατραπεί σε γερμανικό πρόβλημα».

Από την άλλη πλευρά ο ο υποδιευθυντής του Think Tank Bruegel κατανοεί τις ισπανικές επιφυλάξεις σε περίπτωση που η χώρα υπαχθεί στα προγράμματα διάσωσης. Ο Γκούντραμ Βολφ υποστηρίζει ότι μια τέτοια απόφαση θα στιγμάτιζε το ισπανικό κράτος, το οποίο θα αντιμετώπιζε προβλήματα στο πεδίο της χρηματοδότησης των ελλειμμάτων του. Πέραν τούτου είναι και ζήτημα απώλειας της εθνικής κυριαρχίας. «Είναι δύσκολο για κάθε χώρα να απολέσει τον έλεγχο και την κυριαρχία της», λέει χαρακτηριστικά ο Γκούντραμ Βολφ.

Ralf Bosen / Σταμάτης Ασημένιος

Υπεύθ. Σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου

Toυ Δρ. Κυριάκου Τόμπρα

Χρέη τραπεζών την 05/06/2012 = 203 δισ.

Εθνικοποίηση τραπεζών = μεταφορά των χρεών των τραπεζών στο δημόσιο χρέος.

Ακολουθεί εξυγίανση με χρήματα των φορολογουμένων.

Και μετά, η επόμενη κυβέρνηση θα τις ξανα-ιδιωτικοποιήσει, για να τις πάρουν πίσω οι τραπεζίτες χωρίς υποχρεώσεις.

Με τις τράπεζες εθνικοποιημένες, τα λεφτά που χρωστάμε σε δάνεια θα βεβαιώνονται στην εφορία και θα εισπράττονται με τις διαδικασίες των δημοσίων εσόδων.
Θα ασκούνται και ποινικές διώξεις, που σήμερα δεν υφίστανται για τα ιδιωτικά χρέη.
Και δεν θα εκδίδεται φορολογική ενημερότητα στον δανειολήπτη.

Η εθνικοποίηση των τραπεζών είναι το όχημα για τη μετατροπή του ιδιωτικού χρέους σε δημόσιο.

Ο φορολογούμενος θα πληρώσει τα χρέη των τραπεζών.

Ο δανειολήπτης θα χρωστάει το δάνειό του στο δημόσιο και θα πηγαίνει φυλακή αν δεν μπορεί να το εξυπηρετήσει.

Και ο τραπεζίτης θα κάνει πάρτι που φόρτωσε τα χρέη και τις ζημίες του για άλλη μια φορά στους φορολογούμενους, γλιτώνοντας και τις ποινικές ευθύνες για την κακουργηματική διαχείριση των καταθέσεων και του ενεργητικού των τραπεζών…!

Η τιμωρία των τραπεζιτών και η προστασία των φορολογουμένων από νέες φορολογικές επιδρομές για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, είναι κόκκινη γραμμή για όλους τους Έλληνες.

Ας το σκεφθεί αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ που ανακοίνωσε το μέτρο της εθνικοποίησης των τραπεζών, κάνοντας τους τραπεζίτες να τρίβουν τα χέρια τους.

Ήταν ακριβώς αυτό που ήθελαν να ακούσουν.

Στην εποχή της ανάπτυξης ο τραπεζίτης είναι πάντα νεοφιλελεύθερος, για να ιδιωτικοποιεί τα κέρδη του τραπεζικού συστήματος.

Και στην εποχή της ύφεσης ο τραπεζίτης γίνεται πάντα αριστερός, για να κοινωνικοποιεί τις ζημίες του τραπεζικού συστήματος.

Στην υγεία των κοροΐδων (δηλαδή των φορολογουμένων).Τα Σαμαροβουβουζελικά καθάρματα, τα γλοιώδη ανδρείκελα της Τρόικας, οι δουλοπάροικοι των Βρυξελλών, πιστοί τοις κείνων ρήμασι που προσβλέπουν στην ολοκληρωτική εξαθλίωση του Ελληνικού λαού, δολοφόνησαν εν ψυχρώ το ΕΣΥ και οδήγησαν την Ελλάδα στη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση από την εποχή της κατοχής.

Άρρωστοι και υπερήλικες αργοπεθαίνουν αβοήθητοι, πληρώνοντας από τη ρημαγμένη τους τσέπη τα φάρμακά τους, την ώρα που οι μνημονιολάτρεις αλωνίζουν τα βοθροκάναλα συκοφαντώντας και κατηγορώντας για τη φρίκη που επικρατεί στο χώρο της υγείας τους πάντες και τα πάντα, εκτός από τον ψυχωτικό εαυτό τους…

Ρε πρασινογάλανοι λεχρίτες, ρε κοινωνικά σκουπίδια, πεθαίνουν άνθωποι ρε εμετικά απόβλητα, χάνονται ανθρώπινες ζωές… Καρκινοπαθείς, οροθετικοί, ΑΜΕΑ, υπερήλικες με χρόνια νοσήματα, έχουν αφεθεί στο έλεος του Θεού…

Φαύλοι και ανίκανοι νενέκοι, ψεύτη Σαμαρά, δωσίλογε Βενιζέλο εγκληματία Λοβέρδο, κλείσατε Νοσοκομεία, Μονάδες Εξυπηρέτησης ΑΜΕΑ, Ιατρεία, Οργανισμούς, απολύσατε συμβασιούχους και υπαλλήλους που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς, μόνο και μόνο να εξασφαλίσετε τα πανωτόκια των ευρωχαλέδων.

Κι έχετε το θράσος να ζητάτε την ψήφο του Ελληνικού λαού για να συνεχίσετε την καταστροφική σας πολιτική, για να φανείτε αρεστοί στους ευρωτοκογλύφους και στη μαφία των Βρυξελλών.

Να εύχεστε η εκλογική συντριβή που σας περιμένει την 17η Ιουνίου να είναι και η μόνη σας τιμωρία τσανακογλείφτες της Τρόικας και του ΔΝΤ, γιατί η οργή του λαού θα βρει ικανοποίηση μόνο όταν σας δει να εισπράττεται το τίμημα της προδοσίας σας στο Γουδή της Δικαιοσύνης… Και να είστε βέβαιοι ότι ο ώρα της κάθαρσης καλπάζει.


Το G7 τράβηξε το “αυτί” της Μέρκελ!

Η κατάσταση στην Ισπανία επιδεινώνεται συνεχώς, ενω οι φήμες για την Ελλάδα συνεχίζονται.

Στη σημερινή συνεδρίαση του G7 οι έξι υπουργοί Οικονομικων τράβηξαν το αυτί της Μέρκελ καθώς η Ευρωζώνη καταρρέει, αφου η Ισπανία “σκάει” και η Γερμανία επιμένει στα μέτρα λιτότητας.

Το G7 αποφάσισε να στηρίξει άμεσα την Ελλάδα και την Ισπανία προκειμένου να ηρεμήσουν οι αγορές και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση.

Τώρα, θα αναγκάσουν τη Γερμανία να αφήσει την ΕΚΤ να κόψει χρήμα; Να εκδόσει ευρωομόλογο; Όπως και να’ χει τα δεδομένα της Ευρώπης αλλάζουν και η Μέρκελ βρίσκεται απομονωμένη.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του ισπανου πρωθυπουργού που κάλεσε την ίδια την ΕΕ να παρέμβει, αφου η Μαδρίτη αντιστέκεται στις πιέσεις της Μέρκελ για προσφυγή σε μηχανισμό στήριξης.

“Πολύ μεγάλη η Ισπανία για να διασωθεί”

«Η Ισπανία δεν είναι τεχνικά δυνατόν να γίνει αντικείμενο προγράμματος διάσωσης», δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Προϋπολογισμού, Κριστόμπαλ Μοντόρο, επιβεβαιώνοντας ότι η χώρα είναι πολύ μεγάλη για να διασωθεί από τους μηχανισμούς της Ευρωζώνης.

Είπε επίσης πως οι ευρωπαικοί «θεσμοί» πρέπει να βοηθήσουν για τη στήριξη του τραπεζικού κλάδου της Ισπανίας, επισημαίνοντας ότι οι ισπανικές τράπεζες δεν χρειάζονται «υπερβολικά» ποσά για να ανακεφαλαιοποιηθούν.

Κάλεσε τέλος τους «ευρωπαϊκούς θεσμούς» να τοποθετηθούν με σαφήνεια στο θέμα της λεγόμενης «τραπεζικής ένωσης» της ΕΕ.

Η κρίση ακουμπά πλέον και την Γερμανία

Δύο και πλέον χρόνια μετά το ξέσπασμα στη κρίσης στην ευρωζώνη, η γερμανική κυβέρνηση θέλει να κάνει μια τονωτική ένεση στην οικονομία της Ε.Ε. με ένα περιεκτικό πρόγραμμα ανάπτυξης και παράλληλα να αποσπάσει την κοινοβουλευτική συναίνεση της αντιπολίτευσης για το δημοσιονομικό σύμφωνο…
Τίτλος του σχεδίου: “Περισσότερη ανάπτυξη για την Ευρώπη: Απασχόληση – Επενδύσεις – Καινοτομία”.

Τα βασικά σημεία του

Σύμφωνα με το κείμενο του σχεδίου που έχει στην κατοχή του το Reuters και δημοσιεύεται στο σημερινό φύλο της Handelsblatt, το γερμανικό σχέδιο ανάπτυξης προβλέπει την αύξηση του κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κατά 10 δις ευρώ για τη στήριξη χωρών που αντιμετωπίζουν κρίση με δάνεια κατά προσέγγιση 15 δις ευρώ, την χρησιμοποίηση αδιάθετων κοινοτικών πόρων για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων, την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας, σύμφωνα με το σχέδιο της Κομισιόν με πόρους από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και αποτελεσματικότερο συντονισμό της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη.

Στο έγγραφο υπάρχει επίσης σειρά από άλλες προτάσεις για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ε.Ε. Το σχέδιο που εκπονήθηκε από το υπουργείο Οικονομίας, έχει ήδη συμφωνηθεί ανάμεσα στην καγκελαρία και τα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών. Στο κείμενο πάντως τονίζεται ότι οι δυνάμεις ανάπτυξης κινητοποιούνται καλύτερα με δομικές μεταρρυθμίσεις και όχι με ενεργοποίηση προγραμμάτων στήριξης από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά ούτε και με κρατικές παρεμβάσεις που σκοτώνουν τον ανταγωνισμό. Τέλος το Βερολίνο αναγνωρίζει τη σημασία ενός στενότερου οικονομικού και δημοσιονομικού συντονισμού της ευρωζώνης.

Αναλυτές σημειώνουν ότι επί δύο χρόνια η Γερμανία ασκούσε πολιτική διαχείρισης της κρίσης σαν να ήταν ένα περιθωριακό πρόβλημα της ευρωζώνης, σαν να ήταν πρόβλημα των άλλων, των Ελλήνων, των Πορτογάλων, των Ισπανών και των Ιταλών, όλων εκείνων δηλαδή που ξέφυγαν από τους δημοσιονομικούς τους στόχους και θα έπρεπε να τιμωρηθούν γι’ αυτό. Η γερμανική οικονομία αναπτύσσονταν, το ποσοστό των ανέργων μειώνονταν. Στο μεταξύ όμως σταδιακά και ο τελευταίος γερμανός πολίτης συνειδητοποιεί ότι η στείρα πολιτική λιτότητας δεν έφερε αποτέλεσμα αυτά τα χρόνια.

Οι γερμανοί επιχειρηματίες φοβούνται ότι η κρίση από την περιφέρεια της Ευρώπης θα αγγίξει και τον πυρήνα της και ότι μια οικονομία δεν μπορεί να κινείται αποκομμένη και αλώβητη από τις εξελίξεις στο άμεσο γεωγραφικό της περιβάλλον. Οι μάνατζερ πωλήσεων στέλνουν ανησυχητικά μηνύματα για τις προοπτικές των επιχειρήσεών τους: τελικά η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δεν είναι και τόσο ανθεκτική και αλώβητη απέναντι στην κρίση. Τον Μάιο, για πρώτη φορά στους τελευταίους έξι μήνες έπεσε ο μηνιαίος δείκτης επιχειρηματικού κλίματος ifo στη Γερμανία που θεωρείται το πιο σημαντικό βαρόμετρο για την κατάσταση στη γερμανική οικονομία. Ήδη η ζήτηση από χώρες σε κρίση έχει κατακόρυφα μειωθεί και θεωρούν ότι αυτό μπορεί να είναι η αρχή.

 • Οι χριστιανικές κοινότητες της Συρίας καταγγέλλουν τη δράση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας μέσα στη χώρα, αλλά και τα ξένα στρατεύματα και μισθοφόρους, που ρημάζουν τη Συρία, ενώ συγχρόνως αποκαλούνται από τα δυτικά μέσα "ηρωϊκός στρατός"
 • 138.000 χριστιανοί έχουν εκδιωχθεί από τις εστίες τους, ενώ παράλληλα καταστρέφονται συστηματικά χριστιανικές εκκλησίες
Του Tony Cartalucci
για το ιστολόγιο Land Destroyer

5 Ιουνίου 2012

Οι χριστιανικές κοινότητες της Συρίας, αλλά και οι σύλλογοι του εξωτερικού που συνδέονται με αυτές, καταγγέλουν τη δράση του αποκαλούμενου από τα δυτικά ΜΜΕ "ηρωϊκού" " Ελεύθερου Συριακού Στρατού", ο οποίος στηρίζεται από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, το Ισραήλ και τα κράτη του Κόλπου. Οι κοινότητες κατηγορούν ευθέως τις δυτικές αυτές χώρες και τους συμμάχους τους ότι έχουν κηρύξει έναν διχαστικό, και όχι "φιλοδημοκρατικό", όπως ισχυρίζονται, πόλεμο κατά του συριακού λαού.

Ο γαλλικής καταγωγής επίσκοπος Philippe Tournyol-Clos δήλωσε:
"Η εικόνα που παρουσιάζουν οι χριστιανικές κοινότητες είναι εικόνα απόλυτης ερημιάς. Η εκκλησία του Μαρ Ελιάν έχει μισοκαταστραφεί, ενώ η εκκλησία της Παναγίας της Ειρήνης εξακολουθεί να είναι κατειλημμένη από τους αντάρτες. Τα σπίτια των χριστιανών έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές εξαιτίας των βίαιων συγκρούσεων και έχουν τελείως εκκενωθεί από τους κατοίκους τους, οι οποίοι έχουν τραπεί σε φυγή, δίχως να πάρουν τίποτε μαζί τους. Η περιοχή της Χαμιντιέ συνεχίζει να τελεί υπό κατοχή ένοπλων ομάδων, ανεξάρτητων μεταξύ τους, βαριά οπλισμένων, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται σε λίστα μισθοδοσίας του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας. Οι περισσότεροι από τους χριστιανούς (138.000 περίπου) έχουν καταφύγει στη Δαμασκό και τον Λίβανο, ενώ άλλοι κατέφυγαν σε αγροτικές περιοχές γύρω από τις πόλεις".
Ο επίσκοπος Philippe Tournyol-Clos πρόσθεσε επίσης:
"Οι εχθροί της Συρίας έχουν στρατολογήσει μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, προκειμένου να καταστρέψουν τις αδελφικές σχέσεις που παραδοσιακά υπήρχαν μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών.
Ωστόσο, μέχρι και σήμερα, δεν είναι σε θέση να προκαλέσουν βίαιες αντιδράσεις συγκρούσεις μεταξύ των κοινοτήτων, αλλά αντίθετα οι δύο κοινότητες είναι πιο ενωμένες από ποτέ, και ενίοτε προσεύχονται μαζί.
Παράλληλα, οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας εξακολουθούν να αποκρούουν τους ξένους στρατιώτες, Λίβυους μισθοφόρους, αντάρτες από τον Λίβανο και τις χώρες του Περσικού Κόλπου, Αφγανούς και Τούρκους, που έχουν αποσταλεί στη Συρία, με σκοπό να διαλύσουν τη χώρα".
Το αληθές του λόγου του επισκόπου ενισχύεται από στοιχεία που εδώ και πάνω από ένα χρόνο δεν μπόρεσαν ούτε τα δυτικά μέσα ενημέρωσης να αποκρύψουν. Έχουν καταγραφεί δεκάδες ομολογίες, σύμφωνα με τις οποίες η Λιβύη έχει στείλει μετρητά, όπλα, και αντάρτες με σκοπό την ενίσχυση του αυτοαποκαλούμενου "Ελεύθερου Συριακού Στρατού," και η Μουσουλμανική Αδελφότητα έχει συμμετάσχει και εξακολουθεί να παίρνει ενεργό μέρος στις μάχες, όπως συνέβη και στη δεκαετία του 1980, όταν τελικά νικήθηκαν στη Συρία.

Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες που απευθύνονται εναντίον των εξτρεμιστικών ομάδων, για ένα θρησκευτικό πόλεμο με άμεσο στόχο τους Χριστιανούς, η αφήγηση του επισκόπου επιβεβαιώνεται από δημοσίευμα των Los Angeles Times με τίτλο "Η εκκλησία εκφράζει φόβους για συστηματική εθνοκάθαρση εναντίον των χριστιανών στην πόλη Χομς", αλλά και ένα πιο πρόσφατο άρθρο, της εφημερίδας USA Today, το οποίο, παρά το γεγονός ότι διαστρεβλώνει τα δεδομένα, αποκαλύπτει ότι κάτι ανησυχητικό πράγματι συμβαίνει στη χώρα.

Επίσης το περιοδικό New Yorker, ήδη από το 2007, ανέφερε σε δημοσίευμά του ότι η Δύση γνώριζε πολύ καλά εκ των προτέρων ότι οι ξένοι εξτρεμιστές μουσουλμάνοι διαφόρων αιρέσεων, που ήταν έτοιμοι να ανατρέψουν το καθεστώς Άσαντ στη Συρία, ήταν στην πραγματικότητα τρομοκράτες και θα προκαλούσαν μεγάλη αιματοχυσία στη χώρα. Στο δημοσίευμα γινόταν επίσης αναφορά στο γεγονός ότι η Δύση, ήδη από το 2007, υποστήριζε πλήρως τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Είναι σαφές ότι οι στηριζόμενοι από τη Δύση "αγωνιστές της ελευθερίας" αποδείχθηκαν, όπως και στην περίπτωση της Λιβύης, εξτρεμιστές που προβαίνουν σε γενοκτονίες, με πρόσχημα τις θρησκευτικές διαφορές και δεν θα πρέπει να τους επιτραπεί να κυριαρχήσουν στη Συρία.

Είναι επίσης προφανές ότι η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν είχαν δίκιο από την αρχή, να εμμένουν στην μη υποταγή τους στα κελεύσματα της Δύσης, εν όψει της δράσης των ένοπλων εξτρεμιστών, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ως όχημα, όχι για την "απελευθέρωση" του λαού της Συρίας, αλλά για την εξασφάλιση της ηγεμονίας των Δυτικών επί του ήδη δοκιμαζόμενου έθνους-κράτους της Συρίας, μέσω μιας πρωτοφανούς, ευρείας κλίμακας αιματοχυσίας.


Κοινή προσευχή χριστιανών και μουσουλμάνων
σε ορθόδοξη εκκλησία της Δαμασκού


Oι Ελληνες μεταφέρουν μαζικά τα χρήματά τους στο εξωτερικό γράφει το γερμανικό περιοδικό Focus

«Οι ελληνικές τράπεζες παλεύουν για την επιβίωσή τους και κυριολεκτικά για κάθε ευρώ των καταθέσεων. Οι Έλληνες μεταφέρουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό είτε με απευθείας μεταφορές είτε με βαλίτσες. Άλλοι θάβουν τις αποταμιεύσεις τους στον κήπο. Πολλοί έχουν πειστεί: Μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου η χώρα τους θα βγει από την ευρωζώνη και οι τράπεζες θα καταρρεύσουν. Από το 2099 μέχρι το Φεβρουάριο του 2012 οι Έλληνες σήκωσαν από τους λογαριασμούς τους 65 δισ. ευρώ» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα…

«Για να αντιμετωπίσουν τη φυγή κεφαλαίων, οι τράπεζες καταφεύγουν και σε τεχνάσματα. Υπάλληλοι κυκλοφορούν φήμες ότι οι μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό απαγορεύονται ή ότι πρέπει να δηλωθούν στην Εφορία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΕ, 2 από τα 11 εκατομμύρια των Ελλήνων θα μεταναστεύσουν εξαιτίας της δημοσιονομικής κρίσης. Ο αριθμός των Ελλήνων, που εγκαταστάθηκε πέρσι στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 90% σε σχέση με πρόπερσι. Σύμφωνα με ελληνικούς ιατρικούς συλλόγους, περίπου 3.000 ιατροί έχουν εγκατασταθεί στη Γερμανία μετά το 2008″ συνεχίζει ο συντάκτης.

Γράφει ο Μενέλαος Τασιόπουλος

Δεν ομολογείται, αλλά ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Δεδομένων των αναλογιών με τις εκλογές της 6ης Μαΐου, τα κόμματα στις 18 Ιουνίου μπορεί να μπουν σε μια ατέρμονη συζήτηση για τον σχηματισμό κυβέρνησης, τον ορισμό του πρωθυπουργού, που θα καταλήξει αδιέξοδη και θα οδηγήσει σε τρίτες κατά σειρά εκλογές. Ενα σενάριο απαγορευτικό για την Ελλάδα αφού, όπως είναι φυσικό, στο περιβάλλον των τρομακτικών εξελίξεων στην Ευρώπη και στον διεθνή περίγυρο, αλλά και στις συνθήκες κατάρρευσης όχι μόνον στην οικονομία αλλά και στη λειτουργία του κράτους, κάτι τέτοιο θα κατέληγε απολύτως επικίνδυνο.

Για να αποφευχθεί η περίπτωση τρίτων εκλογών θα πρέπει στις δύο περίπου εβδομάδες που απομένουν μέχρι τις κάλπες να ξεκαθαρισθούν στη δημόσια συζήτηση οι θέσεις και οι συγκλίσεις των κομμάτων μεταξύ τους. Ποια κόμματα με ποια κόμματα θα μπορούσαν να κάνουν κυβέρνηση και σε ποια βάση. Επίσης, καθοριστικό γεγονός είναι να γίνει ευρύτερα αποδεκτό ότι πρωθυπουργός θα είναι ο επικεφαλής του πρώτου κόμματος, όποιο κι αν είναι αυτό. Οι συζητήσεις για κυβέρνηση με τρίτο πρόσωπο πρωθυπουργό εκτός των Σαμαρά και Τσίπρα, που ηγούνται των πιο ισχυρών κομματικών σχηματισμών, μπορεί να περιπλέξουν τα πράγματα και να οδηγήσουν σε αδιέξοδο. Άρα, θα πρέπει να ξεκαθαρισθεί το σημείο αυτό, όποιες κι αν είναι οι αρχικές τοποθετήσεις των μικρότερων κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο.

Είναι εξόχως επικίνδυνη η αντίληψη που καλλιεργείται σε κάποια κέντρα αποφάσεων στην κεντρική ευρώπη, αλλά και στα σαλόνια ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων και τραπεζιτών στην Αθήνα, ότι αντί να υπάρξει κυβέρνηση προερχόμενη από την ένταση της ψήφου των πολιτών να επαναληφθεί η περίπτωση Παπαδήμου, με κυβέρνηση εξωκοινοβουλευτικών – τεχνοκρατών.

Η άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει και η Ν.Δ. δεν μπορεί να εφαρμόσει το μνημόνιο, υπό τη νέα μορφή που θα πάρει στην περίπτωση αναθεώρησής του, και κανείς από τα κόμματα δεν θέλει ουσιαστικά να προωθήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές, δεν οδηγεί πουθενά παρά μόνον στην αναταραχή. Στην ουσία, η προσέγγιση αυτή εμπεριέχει έναν αυταρχισμό, ψευτο-ελιτισμό και απολυταρχία, ξένη προς την Ελλάδα. Διότι αν καθοδηγηθούν οι εξελίξεις ώστε να φθάσουμε σε μια κυβέρνηση Βρυξελλών και Βερολίνου, με ολίγον από Παρίσι, οι όποιες επιλογές της, από την πρώτη εβδομάδα διακυβέρνησης, θα βρουν απέναντι τη μαζική αντίσταση και αντίδραση των πολιτών. Ακόμη και στην περίπτωση που κάποιοι, όσο παράλογο κι αν φαίνεται, οραματίζονται μια ευρω-αστυνομία να αναλαμβάνει την επιβολή του νόμου και της τάξης, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, με αναστολή άρθρων του Συντάγματος, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι τραπεζίτες, όσο ισχυροί ή ανασφαλείς και να νιώθουν, δεν είναι οι κατάλληλοι για να επιχειρούν πραξικοπήματα. Αν μάλιστα κάνουν το απονενοημένο, το πλέον πιθανό είναι η κατάσταση και το εκρηκτικό περιβάλλον να γυρίσει εναντίον τους.

Τα κόμματα έχουν μια σημαντικότατη ευθύνη στις 18 Ιουνίου και τις επόμενες μέρες μετά τις δεύτερες κάλπες: με συγκροτημένο και επίμονο τρόπο να βρουν το κυβερνητικό σχήμα, έχοντας αποδεχθεί μαζί με τα αποτελέσματα των εκλογών ως πρωθυπουργό τον επικεφαλής του πρώτου κόμματος. Από εκεί και πέρα, υπάρχει το πλεονέκτημα ότι με τον πρωθυπουργό δεδομένο μπορεί να συμφωνηθεί είτε μια κυβέρνηση με πολιτικά- κοινοβουλευτικά πρόσωπα, από τα κόμματα που θα σμετέχουν ή θα στηρίζουν τον κυβερνητικό σχηματισμό, ή και από εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα, με τη συμφωνία πάλι των κομμάτων που θα μετέχουν, Το αδιέξοδο στον σχηματισμό κυβέρνησης από τις κάλπες της 6ης Μαΐου και η απροθυμία για συγκλίσεις που κυριάρχησε οφείλεται εν πολλοίς και στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός στην όλη διαπραγμάτευση δεν ήταν δεδομένος. Ο Α. Σαμαράς δηλαδή, επικεφαλής του πρώτου κόμματος. Στις 18 Ιουνίου η συζήτηση δεν μπορεί να ξεκινήσει από μηδενική βάση. Είναι ήδη αργά για τέτοια πειράματα. Δεν υπάρχουν περιθώρια…

«Από το Παρίσι ως το Βερολίνο, περνώντας από το Δουβλίνο και τη Μαδρίτη, οι κυβερνήσεις κάνουν η καθεμιά του κεφαλιού της. Ο καθένας το ευρώ του», διατείνεται η έγκυρη εφημερίδα Λε Φιγκαρό στις οικονομικές της σελίδες.

Αν παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις στις 17 χώρες της Ευρωζώνης θα έλεγε κανείς ότι αγαπούν το ευρώ με τον όρο να προσαρμόζεται στα γούστα τους, παρατηρεί η εφημερίδα σε ένα ιδιαίτερα σκληρό άρθρο για την κακοφωνία στις χώρες της Ευρωζώνης που οφείλεται σε έλλειψη κεντρικής διακυβέρνησης.

Το είδαμε στην περίπτωση της Ιρλανδίας, συνεχίζει η εφημερίδα, όπου μόνο ένας στους δυο ψηφοφόρους μετακινήθηκε για να ψηφίσει το μέλλον του ευρώ. Για έναν και μοναδικό λόγο υπερψήφισαν το σύμφωνο οι Ιρλανδοί, για να μη διακοπεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αφού για κάθε κάτοικο ισοδυναμούν 19.000 ευρώ ευρωπαϊκή βοήθεια επί 4,5 εκατομμύρια κατοίκους, σημειώνει το άρθρο.

Στη Γαλλία τα πράγματα δεν είναι καλύτερα από αυτή την άποψη, γράφει η εφημερίδα. Ο κατώτερος μισθός, οι ανελαστικές εργασιακές σχέσεις και το ύψος των δημοσίων δαπανών είναι θέματα που προκαλούν τριβές μεταξύ Γαλλίας και Βρυξελλών.

Η κατάσταση κορυφώνεται στην Ισπανία όπου ζούμε ένα πινγκ πονγκ με τους ευρωπαίους ηγέτες. Η κυβέρνηση Ραχόι, γράφει η εφημερίδα, πρέπει να βρει 80 ως 100 δις ευρώ για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της. Τα χρήματα αυτά δεν τα διαθέτει αλλά επιμένει ότι θα τα καταφέρει μόνη της. Η Ισπανία ελπίζει ότι θα ξεφύγει από ένα ταπεινωτικό, κατά την άποψή της, σύμφωνο διάσωσης στο οποίο υπέκυψαν η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

Και μέσα σε όλα αυτά, σημειώνει η Le Figaro, οι ισπανοί και ιταλοί καταθέτες τρέχουν να βάλουν τις οικονομίες τους σε άλλες κρυψώνες φοβούμενοι ότι οι χώρες τους θα εγκαταλείψουν το ευρώ.

Προχωράμε λοιπόν ολοταχώς, συνεχίζει ο αρθρογράφος, σε μια «επανεθνικοποίηση» της αγοράς κεφαλαίων. «Ο κίνδυνος δεν είναι η κατάρρευση του ευρώ αλλά η αχρηστία του ευρώ» αναφέρει στην εφημερίδα ο οικονομολόγος Πατρίκ Αρτούς. Πράγματι, το ευρώ έχει πάψει να εκπληρώνει τις φυσιολογικές λειτουργίες ενός κοινού νομίσματος που είναι να διευκολύνει τις μετακινήσεις καταθέσεων και επενδύσεων μεταξύ χωρών.

Να που οδηγεί η άρνηση να ακολουθήσουν οι χώρες της Ευρωζώνης συλλογική πειθαρχία ή δημοσιονομική ένωση ή τραπεζική ένωση, έννοιες τις οποίες τώρα η ΕΕ προσπαθεί να εφεύρει. Προς το παρόν, καταλήγει η εφημερίδα, είναι σαν να έχουμε 17 διαφορετικά ευρώ που ο καθένας διαχειρίζεται όπως νομίζει.

Διορία ενάμιση χρόνο δίνει στο ευρώ δημοσίευμα του Bloomberg προκειμένου να επιβιώσει. Όπως λέει, οι πιθανότητες διάσπασής του μέχρι τα τέλη του 2013 έχουν αυξηθεί.

Μάλιστα, στο σημερινό του δημοσίευμα, δίνει απαντήσεις σε δυο συχνά ερωτήματα για την Ελλάδα!

Στην ερώτηση πώς αντέδρασαν οι αγορές μετά τις εκλογές της 6ης Μάιου, το δίκτυο απαντά ότι, η ο γενικός δείκτης του ΧΑ έχει χάσει 27% μετά τις εκλογές, συγκριτικά με τον Stoxx Europe 600 Index o οποίος στο ίδιο διάστημα σημειώνει πτώση 7%.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η φημολογία ότι, η χώρα θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη έχουν αυξηθεί. Συγκεκριμένα οι πιθανότητες να διασπαστεί το ευρώ ως το τέλος του έτους έχουν αυξηθεί στο 39,4% τον Ιούνιο, από 22% τον Μάιο σύμφωνα με έρευνα της «Intrade». Μάλιστα σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι πιθανότητες κάτι τέτοιο να συμβεί έως το τέλος του 2013 αυξάνονται στο 57,6%.

Σε άλλη ερώτηση, για το τι θα συμβεί αμέσως μόλις τα αποτελέσματα των εκλογών γίνουν γνωστά, αναφέρει ότι το ελληνικό Σύνταγμα προβλέπει πως όταν δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να εξετάσει την περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Το ίδιο συνέβη και μετά την 6η Μαΐου και μπορεί να επαναληφθεί εάν και στις επόμενες εκλογές δεν υπάρξει σαφές αποτέλεσμα.


Οι Γερμανοί αρνούνται από την πλευρά τους να αφήσουν την Ελλάδα να φύγει

Γράφει ο Μενέλαος Τασιόπουλος

Όσο και αν ακούγεται , σε μια πρώτη φάση περίεργο, το Βερολίνο, κάθε άλλο παρά θετικό είναι στο να επιτρέψει στην Ελλάδα, να αποχωρήσει από την ευρωζώνη, με πολλές πιθανότητες να περάσει στην αμερικανική ζώνη επιρροής. Η ραγδαία όμως άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και η εμπέδωση της παρουσίας αντιμνημονιακών δυνάμεων, όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στα δεξιά, περιπλέκουν τα πράγματα.

Το Γερμανικό «μυστικό»

Τι θέλουν επί της ουσίας οι Γερμανοί; Να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, εφαρμόζοντας τα Μνημόνια. Ακόμη και στην περίπτωση που η ευρωζώνη διαλυθεί σε τρία ή τέσσερα χρόνια, στο Βερολίνο φθάνει η επόμενη διετία για να δέσει τα συμφέροντα του στην Ελλάδα, μέσω των ιδιωτικοποιήσεων και την εξαγορά των ελληνικών υποδομών, με ιδιωτικού χαρακτήρα συμφωνίες . Αυτές , όπως για παράδειγμα η απόκτηση του ελληνικού ΟΤΕ, από το Γερμανικό κρατικό μονοπώλιο των τηλεπικοινωνιών δεν ανατρέπονται ούτε στην περίπτωση που σε μια ύστερη φάση , αποχωρήσει εθελοντικά η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ, ούτε και στην περίπτωση που η ευρωζώνη διαλυθεί.

Στη δεύτερη περίπτωση για παράδειγμα , αν διαλυθεί η ζώνη του ευρώ , η κάθε χώρα θα φύγει με την εθνική της περιουσία και τα εθνικά της χρέη , αναζητώντας μια καλύτερη μοίρα μέσα από εθνικούς σχεδιασμούς δημοσιονομικής πειθαρχίας και οικονομικής ανάπτυξης. Η Γερμανία δεν θέλει να φύγει με μόνο περιουσιακό στοιχείο την Ανατολική Γερμανία, αλλά υποδομές, βιομηχανίες, ανταγωνιστικά πεδία και πλεονεκτήματα των άλλων χωρών της ευρωζώνης. Αυτό θα την κάνει ισχυρή ως διεθνή παίκτη , ακόμη και χωρίς το ευρώ.

Στο πλαίσιο το συγκεκριμένο οι λεγόμενες αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα, δεν είναι τίποτα διαφορετικό από αποεθνικοποιήσεις και πέρασμα ελληνικών κυρίαρχων υποδομών , στην Γερμανική κρατική ή σε Γερμανική ιδιοκτησία. Το γερμανικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα είναι δεδομένο στους εξής τομείς. Λιμάνια, αεροδρόμια, ενέργεια- ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ΔΕΗ, δίκτυα , μεταφορές , δρόμοι , τράπεζες, τουρισμός, ιδιωτική ιδιοκτησία, ειδικές οικονομικές ζώνες στον ελληνικό Βορρά, αλλά και στην Πελοπόννησο (πρόταση Τατούλη) και την Κρήτη. Οι Γερμανοί σε ελάχιστα χρόνια από τώρα με τη διαδικασία των Μνημονίων θα έχουν αποκτήσει ότι θέλουν από την Ελλάδα και θα έχουν μάλιστα «μοιράσει» παιχνίδι και στους Γάλλους.

Η Ελληνική ανατροπή

Αν όμως , με τον τρόπο που ψηφίζουν οι Έλληνες, τρέξουν οι εξελίξεις πολύ γρήγορα και η σχέση της Ελλάδας, με το ευρώ «σπάσει» τότε η Ελλάδα , ακόμη και στη μεταβατική περίοδο αποχώρησης της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, θα αρχίσουν να συζητούνται εθνικά σχέδια αναδιοργάνωσης και όχι ευρωπαϊκά. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη εξελίσσει μια τέτοια λογική. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες , από την «κλειστό πυρήνα» της στρατηγικής τους εμπίπτουν σε κάτι τέτοιο. Αυτά δεν συμφέρουν τους Γερμανούς.

Το Βερολίνο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, όταν δέχθηκε την πρόταση από πλευράς των Αμερικανών να στηρίξουν αυτοί την Ελλάδα, σε μια συντεταγμένη πορεία αποχώρησης από την ευρωζώνη, αυτό συνέβη όταν η Ευρώπη διακήρυσσε ότι το πρόβλημα του ευρώ είναι η Ελλάδα, αρνήθηκε με πολύ πάθος ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Τότε μάλιστα τα Γερμανικά think tanks, άρχισαν να υιοθετούν τα σενάρια περί ευρωπαϊκού ντόμινο σε περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας, προσέγγιση που το προηγούμενο διάστημα αντιμετώπιζαν με πολύ αλαζονικό τρόπο.

Οι σκελετοί στην ντουλάπα – Οι φήμες περί πραξικοπήματος

Το Βερολίνο μάλιστα ακόμη και σήμερα θεωρεί ότι χάρη στα «μαύρα ταμεία» της Siemens και τις μίζες των όπλων, ελέγχει το σύνολο του πολιτικού και οικονομικού συστήματος της Ελλάδας. Το «μνημονιακό» μπλόκ , ΠΑΣΟΚ , Ν.Δ έχει πολλές εμπλοκές, και σκελετούς στη ντουλάπα , για να ασκήσει διαφορετική πολιτική από αυτή που σχεδιάζουν οι Γερμανοί , πίσω από την κάλυψη της «δημοσιονομικής σύγκλησης και πειθαρχίας». Η ΔΗ. ΜΑΡ του Κουβέλη επίσης, έχει ήδη οργανωθεί από την ομάδα Σημίτη με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ελεγχόμενη , αφού μέσα σε αυτήν τις παραμονές της εκλογικής κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ , βρήκαν στέγη , αλλά απέκτησαν έλεγχο επίσης , ο πιο σκληρός πυρήνας των εκσυγχρονιστών ευρωπαίων φεντεραλιστών, εθνομηδενιστών τύπου Μπίστη και Ρεπούση.

Τον παλαιοκομματισμό το Βερολίνο τον έχει στα χέρι με δύο «λίστες». Η μία της Siemens, που συγκροτείται κατά κύριο λόγο από πολιτικούς και δημοσιογράφους , αλλά και κρατικούς λειτουργούς, χωρίς να υπολογίζουμε τους επιχειρηματίες που εμπλέκονταν στα παιχνίδια του είδους. Η άλλη είναι η λίστα των όπλων. Πάλι πολιτικοί και δημοσιογράφοι, αλλά στην περίπτωση αυτή και αυτό είναι το σημαντικό και στρατιωτικοί ! Αν γινόταν ένα πραξικόπημα τους επόμενους μήνες για παράδειγμα στην Ελλάδα, με τον ΣΥΡΙΖΑ πολύ ενισχυμένο και στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, όλοι θα έστρεφαν την ματιά και τις υποψίες τους στην Αμερική. Λάθος το παιχνίδι θα το έλεγχαν οι μυστικές υπηρεσίες της Καγκελαρίας και του Παρισιού, μέσα από τα deals των όπλων. Το ΚΚΕ θα οργάνωνε πορείες και εκρήξεις οργής και αντίστασης με στόχο την Αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα και οι Γερμανογάλλοι θα έκαναν τη δουλειά τους. Θα οδηγούσαν τη χώρα σε εκλογές σύντομα και θα εκλέγονταν οι εκλεκτοί τους , για να συνεχίσουν την παράδοση της χώρας στη Γερμανία, πριν «σκάσει» το ευρώ.

Οι Κον Μπετίτ και Φίσερ

Οι Έλληνες είναι για μια φορά ακόμη απρόβλεπτοι. Σε ένα σύστημα διακυβέρνησης απόλυτα ελεγχόμενο από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις του νέο-αποικισμού, φέρνουν στο προσκήνιο ένα κόμμα του 4%, που δεν είναι καν οι Οικολόγοι, που ελέγχονται από τον Κον Μπετίτ και του «πράσινους» του Φίσερ. Παράλληλα στα δεξιά της Ν.Δ εμπεδώνεται η παρουσία των Ανεξάρτητων Ελλήνων, σχηματισμός που προέκυψε δύο μήνες πριν τις εκλογές του Μαΐου από τη Ν.Δ , αλλά όχι μόνον. Γιατί έχει και την αριστερόστροφη συνιστώσα, μέσα από το Άρμα Πολιτών και αντιμνημονιακούς καθηγητές πανεπιστημίου- προσωπικότητες που σταθεροποιούν την ανατροπή του συστήματος του παλαιοκομματισμού. και του μεταπολιτευτικού διπολισμού σε ένα Αριστερό- Δεξιό εθνικού προσανατολισμού δίπολο.

Το κουτί της Πανδώρας

Με τον Τσοχατζόπουλο φυλακή και τις ατζέντες του στην εισαγγελία και τη δημοσιότητα η «ομερτά» των οπλών αρχίζει να σπάει . Σημειωτέον ότι από το 1999 όλες οι προμήθειες και οι μίζες, αφορούν ευρωπαϊκές η τρίτων χωρών εταιρείες και εξοπλισμούς. Γιατί στην Αμερική, με αυστηρότατο νόμο απαγορεύτηκαν αυτές οι μέθοδοι προώθησης των προϊόντων και εξοπλισμών. Οι αμερικανικές εταιρείες κινούνται από τότε με διακρατικού χαρακτήρα συμφωνίες και διαφανείς διαδικασίες.

Επίσης πληροφορίες επιμένουν ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα υπάρξουν και αποκαλύψεις προσώπων , ειδικά πολιτικών – πρώην υπουργών, που βρίσκονται σε περίοπτη θέση στη Λίστα της Siemens .

Ο χρόνος μέχρι τις εκλογές είναι μακρύς και πολλά από τα ένοχα μυστικά μπορεί να δουν το φως της δημοσιότητας. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη, με πολύ μεθοδικό τρόπο στην γερμανική ζώνη επιρροής και «δομικής ένταξης», με μόνη περιφερειακή διέξοδο την παράλληλη οργανική σχέση της με την Τουρκία (στρατηγική ΕΛΛΙΑΜΕΠ, Ερζερούμ), που εμπίπτει και στην Γερμανική , αλλά και την παραδοσιακή, κάπως ξεπερασμένη σήμερα αμερικανική) στρατηγική διάρθρωσης των ισορροπιών στη Μεσόγειο.

Απειλεί η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ ότι θα πάει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αν “τολμήσει” να παραβιάσει όρους του …επαχθούς Μνημονίου. Μακάρι, θα πούμε εμείς, με τη διαφορά ότι η Γερμανία και η Ελλάδα, θα πρέπει να βρεθούν αντιμέτωπες στο Διεθνές Δικαστήριο και να τα βάλουν όλα κάτω. Για να δούμε και να δείξουμε οι Έλληνες ότι τελικά, η Γερμανία χρωστά τουλάχιστον τα διπλάσια στην Ελλάδα απ’ όσα της χρωστά αυτή. Και, αυτό, αφήνοντας στην άκρη την προκλητικότατη παραβίαση των διεθνών κανόνων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την κατάλυση της υγείας, του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης και της ελευθερίας των ανθρώπων, με την κατάλυση του Ελληνικού Συντάγματος και την υποχρεωτική εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας. Ας τα δούμε, με οικονομικούς όρους και θα διαπιστώσουμε, μέσα από το σημερινό ρεπορτάζ της iTabloid, ότι ο μεγαλύτερος φοροφυγάς, κλέφτης και οφειλέτης στην Ελλάδα, είναι η Γερμανία. Ας τα δούμε όμως, ένα προς ένα.

Οι Κατοχικές αποζημιώσεις

Η Ελλάδα, είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη, η οποία δεν πληρώθηκε κατοχικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία, μετά τον ΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Πλην του ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μια πράξη αναγνώρισης του ηρωισμού των Ελλήνων, του μόνου λαού που πολέμησε στο έδαφός του τέσσερις φασιστικές δυνάμεις ταυτόχρονα (Γερμανία, Ιταλία, Βουλγαρία, Αλβανία) και άντεξε περισσότερο από κάθε άλλη συμμαχική χώρα στην πολιορκία, καθυστερώντας τη ναζιστική επέλαση στη Σοβιετική Ένωση (κάτι που άλλαξε την πορεία του πολέμου, αφού “πρόλαβε” ο βαρύς ρωσικός χειμώνας) και προκαλώντας τρομακτικές απώλειες στον Άξονα (έχασε το 10% των δυνάμεών του, πολεμώντας στη μικρή Ελλάδα!), το κόστος της αποζημίωσης είναι τεράστιο: Όλες οι βασικές εγκαταστάσεις της χώρας καταστράφηκαν, ο χρυσός και τα αρχαία της εκλάπησαν από τους ναζί, οι Έλληνες έχασαν σπίτια και περιουσίες (ο Μουσολίνι είπε ότι “οι Γερμανοί πήραν από τους Έλληνες μέχρι και τα κορδόνια των παπουτσιών τους”). Το κόστος που θα έπρεπε να πληρώσει η Γερμανία, η οποία κάνει ότι δεν… θυμάται, υπολογίζεται, σύμφωνα με Γερμανούς καθηγητές ως και στο 1 τρισεκατομμύριο ευρώ! (Δείτε αναλυτικό ρεπορτάζ εδώ: http://www.itabloid.gr/?p=1712). Επιπλέον, η Γερμανία έδωσε πολιτικό άσυλο και έκρινε αθώους τους υπευθύνους μιας ολόκληρης γενοκτονίας. Στη Γερμανία όπου διέφυγαν, δεν δικάστηκαν και δεν φυλακίστηκαν ποτέ, για παράδειγμα, ο διοικητής των SS Ελλάδος, Μαξ Μέρτεν, υπεύθυνος για την αποστολή χιλιάδων Εβραίων από τη Θεσσαλονίκη στο Άουσβιτς, ο σφαγέας- διοικητής της Μεραρχίας “Edelweiss” που πραγματοποίησε τη σφαγή στο Δίστομο και πολλοί ακόμα. Φυσικά, παρότι έχει ζητηθεί πάμπολλες φορές, ΠΟΤΕ η Γερμανία ως κράτος δεν ζήτησε συγνώμη για τη σφαγή στην Ελλάδα. Προφανώς, νοιώθει υπερήφανη ως χώρα…

Η φοροδιαφυγή

Στο εξωτερικό λένε πως οι Έλληνες είναι φοροφυγάδες. Όμως, είναι οι Έλληνες; Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, όπως προκύπτουν από ερώτηση στη Βουλή του κ. Ανατολάκη, ο μεγαλύτερος φοροφυγάς στην Ελλάδα, είναι η γερμανική εταιρία Hochtief, η οποία κατασκεύασε και διαχειρίζεται το Διεθνές Αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος”. Η εταιρία, “δεν έχει αποδώσει ΦΠΑ δέκα ετών που ανέρχεται στο ύψος των 500.000.000 ευρώ”. Πρόκειται για το διπλάσιο ποσό από αυτό που γλίτωσε το ελληνικό δημόσιο από την περικοπή των μισθών και των συντάξεων.

Η Siemens

Είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ελληνική ιστορία. Η “έδρα” του, είχε στηθεί στη Γερμανία, από μια γερμανική εταιρία που διέβρωσε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Υγεία, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, άμυνα και πολλά ακόμα. Η ζημιά, υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ (σύμφωνα με το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής). Όμως, με συμβιβασμό, ο οποίος έκλεισε από τους βουλευτές των κομμάτων, μέλη των οποίων είχαν εμπλακεί στο σκάνδαλο με τις μίζες (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) η γερμανική εταιρία πλήρωσε αποζημίωση στο Δημόσιο μόλις… 80 εκατ. ευρώ, 90 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και επένδυση 100 εκατ. ευρώ στη… Siemens Hellas! Περιέργως, η γερμανική κυβέρνηση επέμενε να παραμείνει η παρούσα σύνθεση της Βουλής, μέχρι να τακτοποιηθεί ο “λογαριασμός”.

Η ΜΑΝ

Το σκάνδαλο της γερμανικής εταιρίας ΜΑΝ, αφορά τις μίζες για την προμήθεια 142 τρόλεϊ. Η ζημιά στο Δημόσιο από τη γερμανική εταιρία δεν έχει διευκρινιστεί, όμως ο πρώην υπουργός Μεταφορών Χρ. Βερελής κατέθεσε αγωγή στη γερμανική Δικαιοσύνη, τονίζοντας ότι η απόκρυψη της αλήθειας από την εταιρία είχε ως αποτέλεσμα να υφίσταται επιθέσεις και ηθική βλάβη. Επίσης ζητά από το ελληνικό δημόσιο να ακολουθήσει και να ζητήσει αποζημιώσεις και μέχρις ότου δοθούν αυτές να αποκλειστεί η ΜΑΝ από οποιαδήποτε δουλειά που έχει σχέση με το ελληνικό δημόσιο.
«Η υπόθεση των λαδωμάτων της ΜΑΝ έχει εκκαθαριστεί δικαστικά πλήρως στη Γερμανία. Έχουν ήδη υπάρξει καταδίκες και η εταιρεία έχει επιπλέον πληρώσει βαριά πρόστιμα ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ στη Γερμανία. Επιπλέον, και ως τελευταία πράξη, άτομα της διοίκησης της εταιρίας έχουν υποχρεωθεί και έχουν καταβάλει χρήματα στην ίδια την εταιρία για τη βλάβη που προκάλεσαν», αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Βερελής.
Επίσης, για τις Mercedes και MAN, ερευνώνται οι προμήθειες στο υπουργείο Μεταφορών για τις αστικές συγκοινωνίες (ΕΘΕΛ-ΟΑΣΑ), στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σε απορριμματοφόρα, στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης σε πυροσβεστικά οχήματα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ερευνώνται επίσης, δύο συμβάσεις, μία στον ΟΣΕ για ντιζελομηχανές και επιβατάμαξες, καθώς και μία στον ΗΣΑΠ. Αυτές ξεπέρασαν τα 300 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο πλαίσιο ερευνώνται πιθανές μίζες στην Ελλάδα για αγορά, το 2001, ύψους 90 εκατ. ευρώ, για τρόλεϊ, από την εταιρία Neoplan. Αυτή είναι θυγατρική της ΜΑΝ, που επίσης βρίσκεται στο μικροσκόπιο των Γερμανών εισαγγελέων.

Τα εξοπλιστικά

13 δισεκατομμύρια ευρώ είναι το κόστος μόνο τεσσάρων από τα εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία -όπως ειπώθηκε και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- η Γερμανία πιέζει εκβιαστικά την Ελλάδα να της δώσει. Όμως, σχεδόν όλα τα μεγάλα προγράμματα που έχει πάρει συνοδεύονται από πλήθος καταγγελιών για σκάνδαλα.
Σε ό,τι αφορά τα άρματα μάχης, το 2002, η Ελλάδα αγόρασε 170 άρματα Leopard, πληρώνοντας 1,7 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό επαρκούσε, όπως έλεγαν πληροφορίες από το Πεντάγωνο, για την αγορά 250 αρμάτων μάχης! Και ενώ υποτίθεται πως επελέγη το καλύτερο άρμα της αγοράς, λίγους μήνες πριν από την παραλαβή τους καταγράφηκαν πολλά προβλήματα με σημαντικότερο τη θωράκιση του πύργου του άρματος (δεν πέρασε τα τεστ) και τη χρωμίωση του κανονιού. Και αν αυτά λύθηκαν, ακόμα τα Leopard δεν έχουν βλήματα, αφού οι Γερμανοί τα υπερκοστολογούν και ζητούν προκαταβολή!
315 εκατομμύρια ευρώ πήραν οι Γερμανοί με τη σύμβαση αναβάθμισης των ηλεκτρονικών για 40 πολεμικά αεροσκάφη F4 Phantom που υπεγράφη το 1998. Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό, προκειμένου να παραταθεί μόλις για μερικά χρόνια η επιχειρησιακή ζωή των αεροσκαφών- τα οποία αποσύρθηκαν τελικών.
Το πρόγραμμα τηλεπικοινωνιών «Ερμής» πληρώθηκε κανονικά και έπρεπε να έχει παραδοθεί το 2006, όμως ακόμα… έρχεται. Η σύμβαση των 350 εκατομμυρίων ευρώ είχε πληρωθεί με την υπογραφή της, το 1999. Η Δικαιοσύνη, ερευνά την υπόθεση στο πλαίσιο του σκανδάλου Siemens.
161 εκατομμύρια ευρώ κόστισε η προμήθεια διαφόρων στρατιωτικών οχημάτων από τη Mercedes. Η σύμβαση είχε υπογραφεί το 2001 από τον Άκη Τσοχατζόπουλο και, όπως αποδείχθηκε, είχαν δοθεί μίζες. Ερευνάται από τη Δικαιοσύνη.
Οι Γερμανοί, έβαλαν χέρι και στις… αμερικανικές συμβάσεις των πυραυλικών συστημάτων “Patriot”. Μέσω της Siemens, μοίρασαν μίζες αφειδώς για να πάρουν το έργο των ηλεκτρονικών πλακετών.

Η Υγεία

Οι Γερμανοί διεφθαρμένοι έπαιζαν και με την υγεία των ασθενών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), η Siemens έδινε μίζες για να παίρνει το έργο της αντικατάστασης λυχνιών διαγνωστικών ιατρικών μηχανημάτων. Αυτές, κόστιζαν 30-50 χιλιάδες ευρώ και γινόταν αντικατάστασή τους συνεχώς, αφού ήταν ελαττωματικές. Έτσι, μέσα σε χρόνια το κόστος αντικατάστασής τους αντιστοιχούσε στην αξία ενός αξονικού τομογράφου (!).

Τα υποβρύχια

Πριν από παραπάνω από μια δεκαετία, η Γερμανία κέρδισε την υπογραφή της σύμβασης προμήθειας της Ελλάδας τριών συν ενός υποβρυχίων τύπου 214. Πρώην στελέχη της Ferrostaal ομολόγησαν ότι έδωσαν μίζες 65 εκατομμυρίων ευρώ για να πάρουν το έργο. Η Ελλάδα, πλήρωσε ήδη στους Γερμανούς 2,2 δισ. ευρώ για τα προγράμματα ναυπήγησης των τεσσάρων καινούργιων και εκσυγχρονισμού άλλων τριών τύπου 209, καθώς και την επιδιόρθωση βαγονιών του ΟΣΕ (αυτό προέβλεπε η σύμβαση), όμως πήρε μόνο… ένα. Το περιβόητο “Παπανικολής”, το οποίο όταν παραδόθηκε στην Ελλάδα, διαπιστώθηκε ότι… έγερνε. Τώρα, οι Γερμανοί ζητούν για την κατασκευή των άλλων δύο 214 επιπλέον 1,3 δισ. ευρώ.

Τα ναυπηγεία

Στην ίδια υπόθεση των υποβρυχίων, εντάσσονται και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα οποία οι Γερμανοί πήραν ως υγιέστατη επιχείρηση και τη διέλυσαν κυριολεκτικά. Από την ώρα που τα ανέλαβαν, τα Ναυπηγεία σταμάτησαν την παραγωγή πολεμικών πλοίων στα οποία ειδικευόταν και… γενικότερα την παραγωγή. Όταν έγινε έλεγχος του ΣΔΟΕ στα υπό γερμανική διοίκηση Ναυπηγεία, βρέθηκε πλήθος παρανομιών (πλαστά και εικονικά τιμολόγια κ.α.) για τα οποία επεβλήθησαν πρόστιμα ύψους 10εκατ.ευρώ. Όταν ολοκληρωνόταν ο έλεγχος του ΣΔΟΕ, οι Γερμανοί απείλησαν να κλείσουν τα Ναυπηγεία και τα μεταβίβασαν όπως- όπως στον Λιβανέζο Ισκαντάρ Σαφά. Ο οποίος διαπίστωσε ότι του φόρτωσαν τα πρόστιμα εν αγνοία του, καθώς και τις ρήτρες ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ για τον ΟΣΕ, τις οποίες δεν είχαν εκπληρώσει…


Οι τράπεζες έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για το σενάριο της δραχμής, καθώς οι προειδοποιήσεις των εταίρων για έξοδο από το ευρώ να αυξάνονται και έχουν καταστεί καθημερινό φαινόμενο, σε μια περίοδο που το βλέμμα των Ελλήνων είναι στραμμένο στις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Τα νερά τάραξε την Κυριακή ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, λέγοντας σε συνέντευξή του στη γαλλική τηλεόραση ότι οι θέσεις που ανέπτυξε ο Αλέξης Τσίπρας θέτουν ένα πρόβλημα και ότι αν οι Έλληνες δεν σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους, τότε η κατάσταση θα γίνει πολύ περίπλοκη.

«Αναμφίβολα θα τεθεί θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη» σημείωσε, εφόσον οι Έλληνες δεν σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους.

Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι «το υπουργείο του έχει κάνει και κάποια προετοιμασία εδώ κι εκεί για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη».

Αργότερα ωστόσο επιχείρησε να διορθώσει κάπως τις εντυπώσεις που δημιούργησε, χωρίς να αλλάξει όμως την ουσία όσων είπε.

Διευκρίνισε ότι με τις δηλώσεις του δεν ήθελε να παρέμβει στην εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα και ότι τάσσεται εναντίον τού να δίνονται συμβουλές στους Έλληνες.

Μιλώντας μετά τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, τόνισε ότι η Γαλλία επιθυμεί να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να κατανοήσουν τις δυσκολίες του ελληνικού λαού και να δράσουν δίνοντας προοπτικές στην Ελλάδα, στην κατεύθυνση της τόνωσης της ανάπτυξης. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να επαναλάβει την ανάγκη να τηρήσει και η Ελλάδα τις υποχρεώσεις της.

Στο ίδιο πνεύμα και ο Όλι Ρεν δέχθηκε ότι τα μέτρα που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα είναι επώδυνα, αλλά πρόσθεσε ότι η χώρα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της.

Κληθείς να σχολιάσει την προειδοποίηση Μοσκοβισί, ο Γερμανός εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους περιορίστηκε να δηλώσει ότι όλες οι προσπάθειες που καταβάλλονται στοχεύουν στο να διατηρήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά υπάρχουν δυο προϋποθέσεις γι' αυτό: Πρώτον να προκύψει από τις εκλογές σταθερή κυβέρνηση και δεύτερον να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του συμφωνηθέντος προγράμματος.

Στο φόντο αυτών των πολιτικών παρεμβάσεων, κάποιοι κάνουν και πρακτικές προετοιμασίες για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.

Έτσι, η κινεζική κυβέρνηση ζήτησε από την κεντρική τράπεζα της χώρας και άλλους φορείς της οικονομικής ζωής να ετοιμάσουν σχέδια εκτάκτου ανάγκης, αναλύοντας τα μέτρα που θα χρειαστεί να ληφθούν ώστε να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, χωρίς να υποστεί συνέπειες το γιουάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, τα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ελέγχους στη διακίνηση κεφαλαίων.

Αλλά και στην Ελλάδα η βρετανική τράπεζα HSBC άρχισε να τσεκάρει τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών (ATM) για να διαπιστώσει αν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες διάθεσης χαρτονομισμάτων δραχμής σε περίπτωση που η χώρα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Times, η Βρετανική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών ζήτησε από όλες τις βρετανικές τράπεζες να αξιολογήσουν τον πιστωτικό και τον λειτουργικό κίνδυνο που διατρέχουν στις περιφερειακές οικονομίες της Eυρωζώνης. Εκπρόσωπος της HSBC επιβεβαίωσε ότι, όπως όλες οι τράπεζες, έτσι κι αυτή προετοιμάζεται σε πολλά επίπεδα για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας ή εξόδου από το ευρώ.

Η τράπεζα διαθέτει 15 υποκαταστήματα στην Ελλάδα και 25 μηχανήματα μετρητών.

Επίσης έχει γίνει γνωστό ότι η εταιρεία ποτών Diageo μειώνει τα αποθέματά της στην Ελλάδα, ενώ η Dixons (Κωτσόβολος) στοκάρει ρολά ασφαλείας για να τα εγκαταστήσει σε καταστήματα σε περίπτωση αναταραχών.


Όπως προκύπτει από αυτά, σκοπός των Αμερικανών ήταν να παραμείνει το Κυπριακό θέμα του ΟΗΕ και να μην περάσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Τα παραπάνω αποκαλύπτονται από την ιστοσελίδα Wikileaks και τα τηλεγραφήματα που εξασφάλισε για την Κύπρο η «Καθημερινή» της Κύπρου.

Ειδικότερα οι Αμερικανοί, προς εξυπηρέτηση των στόχων τους, άλλαξαν τη ρητορική τους στο Κυπριακό. Από το φθινόπωρο του 2005, απέφυγαν οποιαδήποτε αναφορά στο Σχέδιο Ανάν και περιορίστηκαν στη γενικόλογη στήριξή τους προς τον γ.γ. του ΟΗΕ και τις καλές του υπηρεσίες.

Στο τηλεγράφημα “05NICOSIA1585″, με την ένδειξη “εμπιστευτικό” (ημερομηνίας 29/9/2005), της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία , το οποίο, συντάχθηκε από την υπ’ αριθμόν δύο της Αποστολής, επιτετραμμένο κ. Τζέιν Ζίμερμαν, μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι, από την ημέρα των δημοψηφισμάτων:

«Η ρητορική και η θέση μας πάνω στο Κυπριακό υπήρξε ξεκάθαρη και συνεπής. Υποστηρίζουμε τον γ.γ. του ΟΗΕ και την αποστολή των καλών του υπηρεσιών. Πιστεύουμε πως το Σχέδιο Ανάν αντιπροσώπευε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση. Επιπρόσθετα, επιθυμούμε όπως η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία και απέρριψε το Σχέδιο, διατυπώσει τις ανησυχίες της «με σαφήνεια και οριστικότητα», ούτως ώστε ο γ.γ. να μπορέσει να αξιολογήσει κατά πόσον οι ενστάσεις δικαιολογούν την έναρξη άλλης μιας προσπάθειας για επίλυση του προβλήματος.

Παρά το ότι η συνέπεια αποτελεί αρετή, το μήνυμα αυτό διαστρεβλώθηκε, τόσο από την ελληνοκυπριακή ηγεσία, όσο και από τα ελληνοκυπριακά ΜΜΕ, σε βαθμό που πλήττονται τα συμφέροντά μας. Θα πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο συζητούμε το Κυπριακό στις δημόσιες δηλώσεις μας, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε την ικανότητα των Ελληνοκυπριακών κ και του ελληνόφωνου Τύπου να προκαλούν ζημιά.

Η Πρεσβεία μας εισηγείται, να περιοριστούμε στο να εκφράζουμε τη στήριξή μας προς τον γ.γ. του ΟΗΕ και την αποστολή των καλών του υπηρεσιών, ενισχύοντας την αμέριστη στήριξή μας γενικώς (και όχι ιδιαίτερα επί του Σχεδίου Ανάν) για λύση του Κυπριακού, καθώς και τη σημασία του να αναλάβουν οι ίδιοι οι Κύπριοι την ιδιοκτησία της διαδικασίας”.

Η Αμερικανίδα διπλωμάτης εκτιμά ότι, ενάμιση χρόνο μετά τα δημοψηφίσματα, η όποια αμερικανική δημόσια στήριξη στο “Σχέδιο Ανάν”, ως βάση λύσης για το Κυπριακό, συνεχίζει να υποσκάπτει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να επαναφέρουν τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, και αναφέρει συγκεκριμένα ότι:

«Η ελληνοκυπριακή ηγεσία έχει μετατρέψει σε εργαλείο της το δημόσιο μας μήνυμα προκειμένου να ενισχύσει τα δικά της διαπιστευτήρια, ότι δηλαδή υπερασπίζεται τα ελληνοκυπριακά συμφέροντα από τις επιδρομές των ξένων Τουρκόφιλων. Ο πρόεδρος, κ. Τ. Παπαδόπουλος, και οι σύμμαχοί του, αποκομίζουν παράλληλα πολιτικό όφελος από την έκκλησή μας προς την ελληνοκυπριακή πλευρά να διατυπώσει τις ανησυχίες της «με σαφήνεια και οριστικότητα».

“Η ελληνοκυπριακή ηγεσία και ορισμένοι συντηρητικοί σχολιαστές, έχουν δηλητηριάσει τόσο πολύ την κατάσταση, που οποιαδήποτε προσπάθεια να υπερασπιστείς, κάποια ιδιαίτερη πρόνοια του Σχεδίου Ανάν, εκλαμβάνεται ως μέρος μιας αγγλοαμερικανικής συνωμοσίας που θέλει να επιβραβεύσει την Τουρκία και να τιμωρήσει τους Ελληνοκύπριους”.

Παρακάτω διατυπώνει την εκτίμηση ότι η όλη συζήτηση, για το αν το Σχέδιο Ανάν αποτελεί «βάση διαπραγμάτευσης», «βάση λύσης», «σημείο αναφοράς» ή «σημείο εκκίνησης», είναι στείρα και αντιπαραγωγική και προσθέτει:

“Δεν θέλουμε να δώσουμε διπλωματική μάχη σε αυτό το πεδίο. Το απλό γεγονός είναι πως θα πρέπει να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές στο σχέδιο επίλυσης του ΟΗΕ, ώστε να γίνει αποδεκτό και στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Δεν βοηθά σε τίποτα να προσποιούμαστε πως τα πράγματα δεν έχουν έτσι αλλά αλλιώς”.

Η κ. Τζέιν Ζίμερμαν, συνεχίζει σημειώνοντας, ότι η ελληνοκυπριακή ηγεσία επιμένει πως έχει ικανοποιήσει το αίτημα του γ.γ. του ΟΗΕ, για «σαφήνεια και οριστικότητα» στις θέσεις των Ε/Κ, (πράγμα το οποίο η ίδια αμφισβητεί), και ότι ο κ. Τ. Παπαδόπουλος, δηλώνει με τρόπο πειστικό (τουλάχιστον εντός της κοινότητάς του), πως η αποστολή του κ. Τζιωνή στη Νέα Υόρκη τον Μάιο του 2005, είχε ικανοποιήσει το σχετικό αίτημα, και πως όποιοι δεν το αναγνωρίζουν αυτό, είναι «νεροκουβαλητές» της Άγκυρας. Χαρακτηριστικά, δε, προσθέτει ότι «αυτή η ατάκα φαίνεται να έχει μεγάλη απήχηση στο ελληνοκυπριακό κοινό».

Με παραλήπτες του τηλεγραφήματος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τις αμερικανικές πρεσβείες σε Άγκυρα, Αθήνα και Λονδίνο και τις διπλωματικές αποστολές στη Νέα Υόρκη και τις Βρυξέλλες, η κ. Τζέιν Ζίμερμαν, καταθέτει τις πιο κάτω εισηγήσεις:

 1. Οι ΗΠΑ παραμένουν σταθερά δεσμευμένες για λύση του Κυπριακού και θα εργαστούμε με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη προς την επίτευξη αυτού του στόχου.

 2. Στο τέλος της ημέρας, δεν είναι ούτε οι ΗΠΑ, ούτε ο ΟΗΕ, ούτε η Ε.Ε. που θα βρουν λύση στο κυπριακό πρόβλημα.

 3. Η πρωτοβουλία και οι ιδέες πρέπει να έρθουν από τους ίδιους τους Κύπριους.

 4. Είμαστε πρόθυμοι να στηρίξουμε όλα τα μέρη σε αυτή τη διαδικασία».

Ιδέα του πρέσβη Ρις η “Επιτροπή Σοφών”

Οκτώ μέρες μετά τη λήψη του τηλεγραφήματος από τη Λευκωσία, η πρεσβεία στην Αθήνα συνεχίζει τη σχετική συζήτηση με διαπιστώσεις και εισηγήσεις του πρέσβη Τσαρλς Ρις.

Στο τηλεγράφημα 05ATHENS2647, ημερομηνίας 07/10/2005, μεταξύ άλλων διατυπώνεται η εκτίμηση ότι: «o όλος καβγάς σχετικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε.-Τουρκίας στις 3 Οκτωβρίου, προσφέρει μια καλή ευκαιρία να δούμε με μια φρέσκια ματιά το κυπριακό πρόβλημα και να υπογραμμίσουμε τη σημασία της κατανόησης του ακανθώδους αυτού ζητήματος».

Στη συνέχεια διατυπώνεται η εκτίμηση πως, αν η αμερικανική πλευρά ζητήσει από την Αθήνα να ασκήσει πίεση στον κ. Τ. Παπαδόπουλο, θα λάβει για άλλη μια φορά την πάγια απάντηση πως τέτοιες πολιτικές παρεμβάσεις είναι δύσκολες, και ο Αμερικανός πρέσβης προχωρεί στην εξής εισήγηση:

«Συνεπώς, προκειμένου να εξέλθουμε από το τέλμα, να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις και να αλλάξει το κλίμα, εισηγούμαστε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο όπως η Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, διορίσει μια «ομάδα σοφών», η οποία να αποτελείται από διακεκριμένους Έλληνες, Τούρκους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, με επικεφαλής μια διεθνούς κύρους προσωπικότητα. Για να είναι επιτυχής, μια τέτοια ομάδα πρέπει να έχει εξειδικευμένη εντολή, η οποία να αποκλείει αμφισβητούμενες διαδικασίες τύπου “συζητήσεων με μηδενικό αποτέλεσμα” και να εστιάζει στο ενδεχόμενο ενός θετικού κοινού μέλλοντος, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, θα ζουν μαζί στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Οι πιέσεις προς την Κύπρο

Στην 8η παράγραφο του ίδιου τηλεγραφήματος παρατίθενται και «μερικές επιπρόσθετες ιδέες»:

 1. Από την Ελλάδα: Βραχυπρόθεσμα, χρειαζόμαστε να επαναλάβει τη δέσμευσή της για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, πως η χρονική στιγμή είναι κατάλληλη και πως ο τόπος (locus) των προσπαθειών παραμένουν τα Η.Ε. (και όχι η Ε.Ε.).

 2. Επίσης με την Ελλάδα: Μεσοπρόθεσμα, να βρεθούν θέματα τα οποία είναι σημαντικά για τον Τ. Παπαδόπουλο και τα οποία εξαρτώνται από τη βοήθεια της Ελλάδας. Ίσως έτσι δημιουργηθούν οι συνθήκες για την άσκηση των κατάλληλων πιέσεων.

 3. Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να γίνει μια συζήτηση σχετικά με τα επόμενα βήματα της Κύπρου, προκειμένου να τονιστεί η πρωτοκαθεδρία των Η.Ε. σε ό,τι αφορά τη διαδικασία επίλυσης.

 4. Να γίνουν στενές διαβουλεύσεις με τα πέντε μόνιμα μέλη του Σ.Α. προκειμένου να διασφαλίσουμε πως Ρωσία και Κίνα δεν θα ασκήσουν βέτο για να μπλοκάρουν τη διαδικασία, αλλά και επειδή είναι λογικό να έχουμε τις δύο αυτές σημαίνουσες (μη μέλη της Ε.Ε.) χώρες να στηρίζουν την όλη προσπάθεια.

 5. Εντός της Ε.Ε : Να εντοπίσουμε 2-3 μέλη «κλειδιά», που να συμφωνούν με την άποψη πως η Ε.Ε. δεν είναι το σωστό πλαίσιο στο οποίο πρέπει να επιδιωχθεί μια συνολική λύση του Κυπριακού.

Τι λένε όμως τα νέα απόρρητα έγγραφα του Wikileaks για την Ελλάδα και τους Έλληνες πολιτικούς Γιώργο Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά, Κώστα Καραμανλή, Θόδωρο Πάγκαλο, Ντόρα Μπακογιάννη;

Είναι απόρρητα τηλεγραφήματα του ιστότοπου Wikileaks, που δεν έχουν ακόμα ευρέως δημοσιοποιηθεί, και αφορούν Έλληνες πολιτικούς αλλά και εθνικές υποθέσεις της χώρας μας, και δημοσίευσε, για πρώτη φορά αποκλειστικά, η «Καθημερινή της Κυριακής» και ο SKAI.gr στις 20/03/2011, σε συνεργασία με τη νορβηγική εφημερίδα “Άφτενποστεν”. Τα περισσότερα έγγραφα προέρχονται από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.

Για τον Γιώργο Παπανδρέου, ο Αμερικανός πρέσβης κ. Ντάνιελ Σπέκχαρντ, σε τηλεγράφημά του, μετά την δεύτερη νίκη της ΝΔ στις εκλογές του 2007, σημειώνει πως, «του ήταν πάντα δύσκολο να βρίσκει τις ισορροπίες μεταξύ των βαρόνων που κυβέρνησαν με τον πατέρα του, του νέου αίματος από τον δικό του κύκλο, και των τεχνοκρατών του Σημίτη».

Επιπλέον ο τέως πρωθυπουργός κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου, σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα, λίγο μετά τις εκλογές του 2007, ήταν αντιμέτωπος ακόμα και με υποστηρικτές του, αφού όπως αναφέρεται «κάποιοι από τους υποστηρικτές του παραδέχονται πως ακόμα κι αν ο κ. Γ. Παπανδρέου νικήσει, το κόμμα χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας».

Ο πρέσβης κ. Ντάνιελ Σπέκχαρντ, το 2008 σημειώνει πως επίσης: «Σε μία προσπάθεια να προσελκύσει παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και να θωρακίσει την θέση του απέναντι σε κατηγορίες ότι ξεπουλιέται σε Αμερικάνους, έχει καταφύγει το τελευταίο διάστημα σε αχαρακτήριστα αντιαμερικανικά σχόλια»(σ.σ. Το μεγάλο “ναι” του ΓΑΠ, στο σχέδιο Ανάν για την Κύπρο, πρίν ακόμη εκφραστεί ο Κυπριακός λαός, και πριν καν πάρουν θέση, οι πολιτικές και κυβερνητικές αρχές στην Ελλάδα και την Κύπρο, τον χαρακτηρίζει, και θα τον συνοδεύει “ες αεί”, και ως πολιτικό και ως άνθρωπο).

Λίγες ημέρες μετά την μετάβασή του, στο πρωθυπουργικό γραφείο, το 2009, η κριτική για τον κ. Γ. Α. Παπανδρέου μετριάζεται.

«Στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, διετέλεσε ΥΠΕΞ, και έχει δημιουργήσει καλή φήμη στην διεθνή κοινότητα σαν ένας “σκεπτόμενος και εποικοδομητικός συνομιλητής. Στο εσωτερικό θα πρέπει να προσέξει την “ρητορική” του για να αποφύγει χαρακτηρισμούς όπως “αμερικανάκι”» σημειώνει ο αμερικανός πρέσβης.

«Ο Παπανδρέου διόρισε στην κυβέρνησή του, (το έτος 2009), ίσους σχεδόν αριθμούς βετεράνους και πρωτοεμφανιζόμενους. Αυτές οι δυο ομάδες συνυπάρχουν άβολα στα ίδια υπουργεία», σημειώνει ο πρέσβης Ντάνιελ Σπέκχαρντ επτά εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Ο ρόλος του Πάγκαλου στο Σκοπιανό

Ο κ. Θόδωρος Πάγκαλος, παρουσιάζεται «ως επηρεασμένος από τα διδάγματα του Μαοϊκού κινήματος», ενώ για τους αμερικάνους, ξεχωρίζει «για την καυστική του γλώσσα, εκθέτοντας φίλους και εχθρούς».

Στις 15 Φεβρουαρίου 2008 ο Θεόδωρος Πάγκαλος συναντά τον αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα. Ο τότε Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μιλά «αιχμηρά» και ανοιχτά στον πρέσβη κ. Ν. Σπέκχαρντ, για το θέμα των Σκοπίων, λέγοντας ότι οι “Μακεδόνες”, θα έπρεπε να χρησιμοποιούν όποιο όνομα θέλουν και ότι το θέμα της ονομασίας είναι γελοίο και καταστροφή από την αρχή.

Ο κ. Πάγκαλος, για τον οποίο ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ λέει, ότι είναι γνωστός για τον αιχμηρό του λόγο και τις μη διπλωματικές προσεγγίσεις, “σημειώνει” ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να θεωρεί τιμή το ότι θέλουν να χρησιμοποιήσουν το όνομα Μακεδονία.

Λέει ακόμα ότι, είναι επίσης γελοίος ο ελληνικός φόβος του “αλυτρωτισμού”, ο οποίος, βγαίνει από τις φοβίες των δεξιών, οι οποίες προέρχονται από τον εμφύλιο και από το φόβο, μήπως έρθουν στην Ελλάδα κομμουνιστές από σλαβικές χώρες.

Ο τότε, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σύμφωνα με το έγγραφο, δηλώνει ότι οι ΗΠΑ δε θα έπρεπε να ανησυχούν μήπως η Ελλάδα θα τις κατηγορήσει ότι δεν έλυσαν το πρόβλημα της ονομασίας, χαρακτηρίζει λογική προσέγγιση την πρόταση Νίμιτς, και λέει ότι είχε πει στην υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ότι το ΠΑΣΟΚ δε θα επιχειρούσε να εκμεταλλευτεί το ζήτημα, αν και θα ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της.

Ο κ. Πάγκαλος δήλωνε στον κ. Ντάνιελ Σπέκχαρντ, “Ο Παπανδρέου είναι έντιμος και ευθύς, αλλά κακός στην επικοινωνία και όχι ηγέτης”.

“Ο Καραμανλής ‘άναψε’ στη συζήτηση για τα Σκόπια”

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει, η αναφορά της πρεσβείας για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, στην οποία περιγράφεται η πρώτη συνάντηση του τότε πρωθυπουργού με τον νέο πρέσβη τότε Ν. Σπέκχαρντ.

Το τηλεγράφημα της 5ης Ιανουαρίου του 2008 αναφέρει: «Ο τέως πρωθυπουργός ήταν άνετος, εκφράζοντας με κάθε ευκαιρία τον σεβασμό και την τρυφερότητα του για τις ΗΠΑ. Η συζήτηση κύλησε χωρίς παύσεις και όταν το θέμα πέρασε στο Κόσοβο και το Μακεδονικό η συζήτηση “άναψε”. Καθόταν “στην άκρη της καρέκλας του” και έπαιζε με το κομπολόι του».

Στο τέλος της συζήτησης δεν παρέλειψε να δώσει μία φιλική συμβουλή στον νέο πρέσβη: «Πρέπει να είσαι διακριτικός, να μην έχεις πολλά πάρε-δώσε με πολιτικούς, δημοσιογράφους, και επιφανείς επιχειρηματίες, γιατί θα γίνεις στόχος βαλκανικού κουτσομπολιού».

“Φιλοαμερικανός” ο Σαμαράς

Τηλεγράφημα της πρεσβείας από τον Ιανουάριο του 2009 αναφέρει για τον σημερινό πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά: «Η επανεμφάνιση του φιλοαμερικανού Σαμαρά από την πολιτική ερημιά, είναι καθαρά σχεδιασμένη ως ένας τρόπος να επανεισαχθεί στην κυβέρνηση της ΝΔ, προετοιμάζοντάς τον για μεγαλύτερα πράγματα στο μέλλον».

«Θα του ταίριαζε καλύτερα κάποιο από τα οικονομικά υπουργεία ή το υπ. Εξωτερικών, στο οποίο κάποτε ήταν υπουργός, αλλά τώρα μάλλον δεν θα μπορούσε να δουλέψει με την Μπακογιάννη ή από κάτω της», αναφέρεται στο ίδιο τηλεγράφημα.

“Παλιά φίλη των ΗΠΑ” η Ντόρα

Για την Ντόρα Μπακογιάννη, το πρώτο τηλεγράφημα που φεύγει από την πρεσβεία μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης τιτλοφορείται ως «η νέα υπουργός εξωτερικών, μια παλιά φίλη των ΗΠΑ».

Χαρακτηρίζει «φυσική και αναμενόμενη» την αλλαγή σκήπτρων στο ΥΠΕΞ από τον Μολυβιάτη «στην πιο δημοφιλή δήμαρχο της Αθήνας από την εποχή του Περικλή»!

Πηγή: «Καθημερινή» της Κύπρου


Το προεκλογικό όργιο έχει συγκαλύψει το όργιο των αλλοδαπών μαφιών. Η Αθήνα και άλλα μέρη της χώρας βρίσκονται στο έλεος των αλλοδαπών συμμοριών οι οποίες ξυλοκοπούν αγρίως, βιοπραγούν, δολοφονούν, σπέρνουν τον τρόμο…

Σε καθημερινή βάση το «καθεστώς» της λαθρομεταναστευτικής εισβολής και κατοχής της χώρας «ξερνάει» όλη την αγριότητά του και τη ΦΡΙΚΗ των μαφιόζικων εγκλημάτων του….

Τα κόμματα και τα ΜΜΕ σιωπούν σκανδαλωδώς μπροστά σ’ αυτήν την καθημερινή φρίκη, στα καθημερινά δολοφονικά κτυπήματα των αλλοδαπών συμμοριών.

Εμπορεύονται μόνο εκλογικά τις πράξεις ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ των Ελλήνων. Κλείνουν τα μάτια στα θηριώδη εγκλήματα των αλλοδαπών συμμοριών και στιγματίζουν, σαν «ακροδεξιές» και «φασιστικές» πράξεις, τις αυθόρμητες ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ του ελληνικού λαού απέναντι στην προκλητική και θηριώδη εγκληματικότητα των αλλοδαπών μαφιών…

ΟΛΑ τα κόμματα συγκαλύπτουν τη βαρβαρότητα της λαθρομεταναστευτικής εισβολής και κατοχής μας (βαρβαρότητα που επί χρόνια τα ίδια αυτά κόμματα γιγάντωσαν), ΣΥΓΚΑΛΥΠΤΟΥΝ σκανδαλωδώς τις καθημερινές νεροποντές της άγριας και φονικής αλλοδαπής εγκληματικότητας. Ζητούν την ψήφο του ελληνικού λαού και κλείνουν πεισματικά τα μάτια στα καθημερινά εγκλήματα. Δεν λένε απολύτως τίποτα, έστω και σε επίπεδο εκλογικής εμπορίας και δημαγωγίας…

Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ διακήρυξε προγραμματικά ότι θα νομιμοποιήσει όσους λαθρομετανάστες θελήσουν να μείνουν στην Ελλάδα: Ο ΣΥΡΙΖΑ ανοικτά διακήρυξε ότι θα δώσει νομική κάλυψη, στο όνομα του «αντιρατσισμού», ΚΑΙ στο ΕΓΚΛΗΜΑ των αλλοδαπών συμμοριών!!!

Αυτή η ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ και νομιμοποίηση (ιδιαίτερα από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από το ΚΚΕ) της αφηνιασμένης αλλοδαπής εγκληματικότητας, έχει και έναν άλλο στόχο, στρατηγικό στόχο του καθεστώτος: Να καλλιεργήσει το ΤΥΦΛΟ και άγριο ΜΙΣΟΣ μέσα στην ελληνική κοινωνία, να τη διαιρέσει και να προκαλέσει αιματοχυσίες και αιματηρές προβοκάτσιες.

Πάντα η καπιταλιστική βαρβαρότητα χρησιμοποιούσε και αξιοποιούσε τα θύματά της για την προώθηση των μακάβριων σχεδίων της.

ΣΗΜΕΡΑ οι στρατιές των αλλοδαπών δούλων που εισήγαγε το ίδιο το καθεστώς για να καταλύσει τα πάντα, καθώς και η θηριώδη εγκληματικότητα των αλλοδαπών συμμοριών, θα χρησιμοποιηθούν για να τραφεί και να γιγαντωθεί το ΜΙΣΟΣ μέσα στην ελληνική κοινωνία, να προκληθούν υστερικοί φανατισμοί και αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα στους Έλληνες και τους αλλοδαπούς…

Η στάση ΟΛΩΝ των κομμάτων υποθάλπει δολίως και σκοπίμως αυτήν τη διχαστική πολεμική φρίκη. Γιατί είναι υπόθαλψη και μάλιστα ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ και υπολογιστική υπόθαλψη, όταν συγκαλύπτονται ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΩΣ τα εγκλήματα των αλλοδαπών μαφιών και στιγματίζονται σαν «ρατσιστές» και «φασίστες» οι Έλληνες που αυτό-αμύνονται απέναντι σε αυτήν την αλλοδαπή, δολοφονική αγριότητα…

Μια εικόνα αυτής της δολοφονικής αγριότητας καταγράφεται στο παρακάτω ρεπορτάζ, το οποίο πήραμε από το «Κλασσικοπερίπτωση».

Ο εκλογικός κρετινισμός που έχει αιχμαλωτίσει την ελληνική κοινωνία, δυστυχώς, μας οδηγεί στη νομιμοποίηση του ιστορικού μας δράματος, σε μια ήττα χωρίς ιστορικό προηγούμενο, στη νομιμοποίηση ΚΑΙ της λαθρομεταναστευτικής κατοχή μας, ΚΑΙ στη νομιμοποίηση της ολοκληρωτικής διάλυσής μας…

Το δίλημμα «κεντροδεξιά» ή «κεντροαριστερά» είναι το δίλημμα της μεγάλης μας ήττας, της συντριβής μας…


Τελικά ο κάθε πολιτισμός γιορτάζει τα επιτεύγματά του, με τρόπο πάντοτε αντάξιο και δηλωτικό της Ιστορίας του. Και οι λαοί επιβεβαιώνουν καθημερινά, αλλά και τιμούν επετειακά τα έμφυτα ταλέντα και τις εγγενείς ικανότητές που έχει ο καθένας. Άλλος στη δημιουργία και άλλος στο πλιάτσικο και την καταστροφή…

Ολοκληρώθηκαν προχτές οι τουρκικοί εορτασμοί της 559ης επετείου της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης (29 Μαΐου 1453), που ξεκίνησαν από την Αδριανούπολη και έκλεισαν στην περιοχή Χάλιτς της Κωνσταντινούπολης σε πανηγυρική ατμόσφαιρα και με ένα μεγαλεπήβολο οπτικό θέαμα που – με τη συνδρομή της χρήσης νερού, φωτός, λέιζερ και τεχνικών ήχου και εικόνας – ζωντάνεψε στους ουρανούς την Άλωση της Πόλης (από την εκδήλωση προέρχεται η παρακείμενη φωτό, δείτε όμως κάποια πλάνα της και στο βίντεο της εφημερίδας «Χουριέτ», στην ηλεκτρονική διεύθυνση που επισυνάπτουμε στο τέλος του κειμένου). Την ίδια περίοδο ασφαλώς εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις πόλεις της Τουρκίας (όπως μπορείτε να δείτε και στη 3η φωτό, όπου εμφανίζονται μαθητές λυκείου από την Κεσσάνη του νομού Αδριανούπολης, που φορώντας ρούχα γενιτσάρων, οργάνωσαν επίδειξη η οποία περιέγραφε τη μάχη Οθωμανών-Βυζαντινών).

Ταυτόχρονα όμως βέβαια λειτουργεί πάντα και συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες το Μουσείο Ιστορίας «PANORAMA 1453», που βρίσκεται μέσα στο «Πολιτιστικό Πάρκο του Τοπ Καπί» (2η φωτό). Αυτό το μουσείο, για το οποίο πρέπει να τονίσουμε ότι το επισκέπτονται πάντοτε οι χρηματοδοτούμενοι από το τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής (πολιτιστικοί, αθλητικοί, κλπ) τουρκοσύλλογοι της ελληνικής Θράκης, αναπαριστά με πανοραμικό τρόπο τα γεγονότα της Άλωσης. Διαβάστε τι έλεγε περί αυτού το τουρκικό κανάλι TRT στις 30/5/2012 (η μετάφραση είναι του Μ.Κ.): «Μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώνεται από τους επισκέπτες για το «Panorama 1453», το μοναδικό πλήρες πανοραμικό μουσείο του κόσμου, που μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2012 το επισκέφτηκαν 400.000 άνθρωποι.

Πρόκειται για τον καρπό ενός μεγάλου μόχθου, με οπτικό υλικό που καλύπτει ένα χώρο 3.000 τ.μ…Εκεί αναπαριστάται η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης.…Πρόκειται για την τελευταία στιγμή της μεγάλης πολιορκίας. Ο Σουλτάνος Mωάμεθ ο Κατακτητής πάνω στο άλογο του. Ο εχθρός είναι απελπισμένος. Εν τέλει ο Ουλούμπατλι Χασάν, παρά τα βέλη που έχουν καρφωθεί στο κορμί του, υψώνει την οθωμανική σημαία στα τείχη της «Κωνσταντινούπολης». Τελειώνει μια εποχή και ξεκινά μια άλλη. Η πόλη μετονομάζεται σε İstanbul. Όλα αυτά έγιναν το πρωί της 29ης Μαΐου 1453. Όσοι θέλουν να ξαναζήσουν την κατάκτηση, όσοι θέλουν να πουν «ήμουν και εγώ εκεί», τρέχουν για να επισκεφθούν το μουσείο «Πανόραμα 1453». Σαν να είναι ένα παράθυρο στην ιστορία της Κωνσταντινούπολη. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν την τρισδιάστατη αναπαράσταση των μαχών μπροστά από τα τείχη του Topkapı, ένα από τα δυσκολότερα σημεία της σκληρής πολιορκίας»…

Ε, εμείς πλέον μετά απ’ όλα αυτά, τι να πρωτοσχολιάσουμε! Πέρασε άλλη μια 29η Μαΐου και μαζί άλλο ένα καρακιτσάτο πάρτυ που στήσανε πάλι μερικές εκατοντάδες κάφρων, οι οποίοι φόρεσαν ξανά στολές γενιτσάρων και γέμισαν και τον ουρανό με μερικά πυροτεχνήματα και έτερα φωτορυθμικά εφέ, πανηγυρίζοντας για την κατάκτηση και βάναυση λεηλασία μιας θρυλικής πόλης που άλλοι έχτισαν και μέσω αυτής σκόρπισαν το φως του πολιτισμού επί 11 αιώνες σε όλο τον κόσμο.

Δεν είναι πραγματικά εκπληκτικό; Αυτός λοιπόν, κυρίες και κύριοι, είναι ο μόνος λαός πάνω στη Γη, που διαλαλεί τόσο ανερυθρίαστα την ξεφτίλα του και περηφανεύεται κι από πάνω γι’ αυτήν! Όλοι οι υπόλοιποι (μέχρι και οι αγριότεροι κανίβαλοι της ζούγκλας) επιλέγουν να θυμούνται και να τιμούν κάτι δημιουργικό ή ηρωικό που έχουν στο παρελθόν συλλογικά πετύχει! Ετούτοι είναι οι ΜΟΝΟΙ που ορίζουν επετείους για τα μακελειά και τις σφαγές!

Αλλά βέβαια, θα πει κάποιος, τι να περιμένουμε από ένα λαό για τον οποίο μέχρι κι ο Χέγκελ έγραφε ότι το μόνο ταλέντο που έχει είναι η καταστροφή και η βίαιη οικειοποίηση των επιτευγμάτων των άλλων! Οπότε πολύ λογικά πλέον θα μπορούσε να πει κανείς «αυτό που έχουν, αυτό προβάλουν – τελικά εφ’ ω ετάχθη έκαστος»! Ασφαλώς! Αλλά και πάλι, είναι πραγματικά εντυπωσιακή η τόση έλλειψη και της πιο στοιχειώδους λογικής, ώστε να μη μπορούν να υποψιαστούν έστω πως ΔΕΝ είναι δα και τόσο…τιμητικό να προβάλλουν τον τρόπο με τον οποίο άρπαξαν όσα άλλοι φτιάξανε καμιά δεκαριά αιώνες πριν απ’ αυτούς.

Και να ήτανε δα και καμιά τόσο ηρωική πια και επική πράξη η Άλωση της Πόλης! Το 1453 όμως ένας άθλιος και σχεδόν έρημος χώρος ερειπίων είχε απομείνει πλέον (σ.σ. είχανε φροντίσει περί αυτού οι έτεροι…τρυφεροί κανίβαλοι και πλιατσικολόγοι του 1204) που τον υπερασπίζονταν μόλις 7.000 στρατιώτες, ενώ απ’ έξω λυσσομανούσε επί δύο μήνες σχεδόν μισό εκατομμύριο τακτικού και άτακτου στρατού και ακόμη ένα δάσος από τεράστια κανόνια, με τα οποία βομβάρδιζαν χωρίς διακοπή τα τείχη! Κι αφού με τα πολλά μπόρεσαν και μπήκανε μέσα, έσφαξαν και βίασαν όποιους και όποιες βρήκαν μπροστά τους, κάψανε βιβλία, κατούρησαν και κόπρισαν μες στις εκκλησίες και γενικά έκαναν οτιδήποτε άκρως συγκινητικό και ευγενές μπορεί να βάλει ο άνθρωπος στο (πολιτισμένο) μυαλό του! Ε, μη μου πείτε τώρα ότι δεν συγκλονιστήκατε κι εσείς, μετά από τόσον…ηρωισμό;

Αλλά και πάλι βεβαίως – θα μπορούσε να αντιλέξει κάποιος – για ποιαν Άλωση της Πόλης να μιλάμε τώρα! Εδώ έχουμε ένα λαό που γιορτάζει τα ποτάμια του αίματος που έχυσε με τις γενοκτονίες του μέσα στον 20ό αιώνα και λατρεύει και ως ημίθεο ένα διεστραμμένο αρχιφασίστα δολοφόνο (που Στάλιν και Χίτλερ τον είχανε κυριολεκτικά ως δάσκαλο και ως πρότυπο), οι σφαγές του 15ου αιώνα μάς μάραναν; Πολύ σωστό, ας τα έχουμε όμως υπόψη και αυτά! Για την ακρίβεια, θα πρέπει να τα θυμόμαστε ΟΛΑ, επειδή τυγχάνει να μιλάμε και για κάποιους που (ενώ δεν έχουν αλλάξει καθόλου και ακολουθούν την ίδια προκλητικά επεκτατική πολιτική) έχουν εσχάτως το απύθμενο θράσος να εκτοξεύουν ανέξοδες κορώνες υπέρ της «ειρήνης» και της «φιλίας» και να εγκαλούν την Ελλάδα για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων (για να μην αναφέρω καν βέβαια το άλλο σενάριο απόλυτης επιστημονικής φαντασίας περί…εντάξεως στην ΕΕ). Να τα θυμόμαστε όλα, για να μην παραμυθιαζόμαστε από τα γελοία ψέμματα και τις βλακώδεις προπαγάνδες! Αλλά (γιατί όχι;) ακόμη και για να καταλαβαίνουμε – μεταξύ άλλων – και το πόσο εντυπωσιακή μπορεί να είναι η ιστορική εξέλιξη ενός λαού, που από το 1400 χρειάστηκε 6 ολόκληρους αιώνες για να περάσει από τα δέντρα στα…σπήλαια! Πραγματικά απίστευτο, ε;

ΥΓ. Οπότε, ρε παιδιά, ποιος ξέρει, όλα είναι πιθανά! Με τέτοιους…φρενήρεις ρυθμούς κοινωνικής και πολιτισμικής εξέλιξης, μέχρι το 137.000 μ.Χ. δεν αποκλείεται να έχουν τελικά εκπληρωθεί και καναδυό από τα Κριτήρια της Κοπεγχάγης…

(Δείτε εδώ το βίντεο από τις εορτές της 29ης Μαΐου 2012 στην Κωνσταντινούπολη:


Bu video Adobe Flash Player'ın son sürümünü gerektirmektedir.


Adobe Flash Player'ın son sürümünü indirin.