Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

29 Μαΐ 2012


Του Κώστα Ροδινού

Μπορεί οι δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ να μας εξόργισαν, αλλά ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Λίγο πολύ αυτή είναι η εντύπωση που τείνει να κυριαρχήσει, αν δεν έχει ήδη επικρατήσει, στη διεθνή κοινή γνώμη, αλλά και τα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Στην Ε.Ε. , με όλους τους τόνους δηλώνουν ότι πολύ ασχολήθηκαν με την Ελλάδα, πολλά χρήματα μας έδωσαν, δεν μπορούν να συνεχίζουν να πετάνε λεφτά σ’ ένα βαρέλι δίχως πάτο. «Καιρός να πάρουν και οι Έλληνες τις αποφάσεις τους», είναι η συνήθης επωδός.

Στο ΔΝΤ, πληθαίνουν διαρκώς οι φωνές που ισχυρίζονται (και μάλλον δεν έχουν άδικο) ότι με τα χρήματα που διοχετεύονται στην Ελλάδα, θα μπορούσε ίσως να παραχθεί σημαντικότερο έργο σε άλλες χώρες του πλανήτη που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Παράλληλα, όποιος ξένος τυχαίνει να παρακολουθεί το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ελλάδα, κυριολεκτικά τραβάει τα μαλλιά του γιατί η εικόνα που μεταφέρουμε, είναι σαν να μην έχουμε ιδέα για το τι μπορεί να μας περιμένει στην άκρη του δρόμου.

Περί άλλων τυρβάζουμε..

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον μόνο τυχαίο δεν είναι που καθημερινά εμφανίζονται και νέα σενάρια που είτε προβλέπουν, είτε προφητεύουν, είτε ανακυκλώνουν την έξοδό μας από το ευρώ.

Ας μη γελιόμαστε. Προφανώς και η έξοδός μας από το ευρώ θα έχει τεράστιο κόστος το οποίο, ασχέτως του τι λέγεται, ουδείς μπορεί να εκτιμήσει με ακρίβεια. Όμως , η διαρκής αβεβαιότητα κοστίζει περισσότερο και οδηγεί το σύνολον της ευρωζώνης σε παράλυση. Χώρια, που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα ..ατύχημα, που θα επιφέρει το μοιραίο.

Επιπλέον, και αυτό τείνουμε να το ξεχάσουμε υπάρχουν πολλοί που έχουν επενδύσει στο σενάριο εξόδου, άρα αναμένουν να εισπράξουν. Και αυτοί είναι από τις κινητήριες δυνάμεις ανακύκλωσης των σεναρίων γιατί «είναι πολλά τα λεφτά Άρη»!

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις (και αναφέρομαι κυρίως στα κόμματα της Αριστεράς, αλλά και τους ΑΝΕΞΕΛ) που λαϊκίζουν ασύστολα επιχειρώντας να υποκλέψουν την ψήφο της κοινής γνώμης ισχυριζόμενες ό,τι τελικώς οι «Ευρωπαίοι μπλοφάρουν» και πως απειλές τους είναι κούφιες! Στο τέλος, θα κάνουν πίσω, θα μας δώσουν κάτι παραπάνω και θα συνεχίσουμε όπως πρώτα! Έτσι, ο ένας τάζει προσλήψεις, ο άλλος υπόσχεται αυξήσεις, ο τρίτος ..δεσμεύεται ό,τι θα τα καταγγείλει όλα και θα ξαναγυρίσουμε στο 2009! Σαν να μη συνέβη τίποτα!

Λυπούμαι πολύ, αλλά στερούνται σοβαρότητος όσοι «παραμυθιάζουν» τον κόσμο με ψεύτικα λόγια. Και μάλιστα έναν κόσμο που, ζαλισμένος από τα μέτρα των τελευταίων χρόνων, έχει ήδη υπερβεί τις αντοχές του. Είναι και ανήθικο να λές συνειδητά ψέματα. Να εμπορεύεσαι ελπίδες.

Υπάρχει απάντηση σ’ όλα αυτά;

Εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι χώρες δεν είναι ..ανώνυμες εταιρείες που τίθενται σε καθεστώς εκκαθάρισης. Γιατί οι χώρες στηρίζονται σε λαούς. Σε έθνη. Μπορεί να πτωχεύουν, αλλά δεν εξαφανίζονται! Το γιατί, το είπε ο Γκίντερ Γκράς με το ποίημά του η «Ντροπή της Ευρώπης»!

Το λέει ο στίχος του Ρίλκε από τις Ελεγείες του Ντουίνο : «Γιατί η ομορφιά δεν είναι παρά η αρχή του τρομερού, που μόλις μπορούμε να υποφέρουμε και τη θαυμάζουμε τόσο γιατί δεν στέργει να μας καταστρέψει»!

Το είχε πεί ο Νίτσε, στη «Γέννηση της Τραγωδίας: «Έτσι ξανά και ξανά μια οργή ποτισμένη με μίσος ξεσπάει εναντίον των Ελλήνων, εναντίον αυτού του μικρού και αλαζονικού έθνους, που είχε το νεύρο να ονομάσει βαρβαρικά ότι δεν είχε δημιουργηθεί στο έδαφός του. Κανένας από τους επανεμφανιζόμενους εχθρούς τους δεν είχε την τύχη να ανακαλύψει το κώνειο, με το οποίο θα μπορούσαμε μια για πάντα να απαλλαγούμε απ’ αυτούς. Όλα τα δηλητήρια του φθόνου, της ύβρεως, του μίσους έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή να διαταράξουν την υπέροχη ομορφιά τους.»

Το εξηγεί ο Νικηφόρος Βρεττάκος στη «Λειτουργία Κάτω από των Ακρόπολή»: «Απολιόρκητη όταν πολιορκείσαι και όταν συλλαμβάνεσαι ασύλληπτη κι όταν κουστωδίες σε πάνε και σε φέρνουνε στα πραιτώρια, κι όταν δένεσαι πάνω σε πασσάλους και μαστιγώνεσαι, κι όταν δένεσαι πίσω από άλογα κι άρματα και σέρνεσαι βάφοντας κόκκινη την οδό προς τον Αδη…Κι όταν ενταφιάζεσαι, δεν μένεις εκεί, παρά μόνο για μια ή για δύο το πολύ για τέσσερις νύχτες-οπότε «όρθρου βαθέος» γιομίζεις το φώς με πίδακες της Ανάστασης»

Που θέλω να καταλήξω;

Σχεδόν τρία χρόνια τώρα περιμένουμε τους άλλους να μας σώσουν. Ψοφοδεείς κυβερνήτες, κατέφυγαν σε οριζόντιες λύσεις για να μη ξεβολέψουν τον κομματικό τους στρατό.

Ενέσκηψαν επί των πολλών, για να μη ζορίσουν τους εκλεκτούς τους.

Βρίσκουν χρήματα για τις τράπεζες και απλώς καταμετρούν τους ανέργους.

Ανθρώπινες ψυχές καταγράφονται ως στατιστικά δεδομένα.

Κοροϊδεύουν έναν ολόκληρο λαό, ό,τι δήθεν τον σώζουν ενώ τον εξαθλιώνουν.

Στην Ευρώπη, όντως αλλάζουν τα δεδομένα και ανοίγεται μια χαραμάδα ελπίδας που δεν υπήρχε πριν λίγους μήνες, αλλά ας μην αναπτερωθούν ελπίδες φρούδες. Η Ευρώπη περισσότερο σκέφτεται μη χτυπήσει σε παγόβουνο ο ..Τιτανικός της Ισπανίας. Γιατί δεν σώζεται με τίποτα.

Τι πρέπει να κάνουμε;

Αυτό που δεν κάναμε τα τελευταία χρόνια.

Να καταστρώσουμε ένα σχέδιο ελληνικό.

Ένα σχέδιο που μπορούμε να υλοποιήσουμε χωρίς να διαλύσουμε την κοινωνία μας, αλλά και ταυτοχρόνως χωρίς να διεκδικούμε την συμπόνια ή την επαιτεία των άλλων.

Και να τολμήσουμε να υπερβούμε τους εαυτούς μας αποκαλύπτοντας όλη την αλήθεια στο φώς.

Το λέει ο Εθνικός μας Ποιητής:

«Το Εθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί Εθνικό ο,τι είναι αληθινό..»

Γιατί τα ψέμματα μας οδήγησαν εδώ….


Η ΕΥΠ εάλω!!!

Διαβάσαμε προχθές στο www.zougla.gr ένα άρθρο με τίτλο "Ο.Φ.Α. ΟΙ ΠΑΡΑΓΚΙΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΕΧΑΚΗ..." και μείναμε άναυδοι με την αναφορά σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα που μας είχε απασχολήσει και κατά το παρελθόν και το οποίο είχε φθάσει και στη Βουλή από τον πρώην Βουλευτή Επικρατείας του ΛΑ.Ο.Σ. και πρώην Διοικητή της Υπηρεσίας αυτής πρέσβυ ε.τ. κύριο Ιωάννη Κοραντή.

Άναυδοι μείναμε επίσης, επειδή δεν πιστεύαμε ότι το θέμα αυτό θα κατέληγε ποτέ κατ’ αυτό τον τρόπο. Ότι δηλαδή θα βρισκόταν Διοικητής ή Υπουργός προϊστάμενος αυτής της Υπηρεσίας και θα τιμωρούσε υπάλληλό της επειδή ανάρτησε σε υπολογιστή στο γραφείο του τη φωτογραφία της Αγίας Σοφίας!!!

Αν είναι ποτέ δυνατόν…!

Και αυτό επειδή έπρεπε να ικανοποιηθούν συνδικαλιστικοί αντίπαλοι του συγκεκριμένου υπαλλήλου, επειδή κάποιος «δικός» τους, όπως διαβάζουμε, ανάρτησε στον δικό του υπολογιστή τη φωτογραφία του σφαγέα των Ελλήνων Κεμάλ Ατατούρκ και ο άλλος με την Αγία Σοφία του είχε κάνει αναφορά τότε.

Ωραίος συμψηφισμός κύριε Οικονόμου και κύριε Μπίκα…!

Τι Κεμάλ, τι Αγία Σοφία… Ένα και το αυτό.

Και όχι τίποτε άλλο αλλά ο υπάλληλος αυτός σύμφωνα με την καταγγελία του κυρίου Κοραντή αλλά και του κυρίου Νάκου της ΝΔ στη Βουλή, έχει ήδη τιμωρηθεί με υποχρεωτική μετάθεση στην παραμεθόριο επειδή τόλμησε να αναφέρει τα τραγελαφικά περί της προτιμήσεως συναδέλφου του στον Κεμάλ…! (βρίσκουμε πολύ «προχωρημένη» την ΕΥΠ, αφού υπάλληλοί της είναι «φαν» του σφαγέα εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων…)

Ντροπή! Αν και αυτή η λέξη μοιάζει να είναι πολύ λίγη για να περιγράψει πραγματικά το μέγεθος της ασχήμιας, αλλά και της θρασύτητας, που διέπει στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Πάντως από ό,τι διαδίδεται η ΕΥΠ έχει γίνει άνω κάτω με τις δεκάδες ΕΔΕ κατά συνδικαλιστών και μη (έχει γίνει ΕΔΕ μέχρι και για δικό μας δημοσίευμα, στο οποίο καταγγείλαμε με στοιχεία μία «ατασθαλία» -ή μήπως ήταν κάτι περισσότερο-, αλλά δεν έγινε έλεγχος για το αντικείμενο της καταγγελίας μας!!!).
Κι εμείς κύριε Οικονόμου καταλαβαίνουμε τους λόγους, όπως ακούγεται και δεν είναι της ώρας να τους αναφέρουμε, που είχε ο προκαθήμενός σας κύριος Χρυσοχοΐδης για τους διωγμούς αυτούς, αλλά εσείς γιατί δεν παγώνετε τις διαδικασίες μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης; Δεν είναι πιο έντιμο αυτό;
Γιατί βιάζεστε τόσο να εμπλακείτε σε μία υπόθεση που έχει αρκετά «σκοτεινά» σημεία.
Γιατί να χρεωθείτε εσείς πράγματα για τα οποία δεν φταίτε;

Αλλά ας δούμε όμως τι ακριβώς γράφτηκε, μεταξύ άλλων, στο www.zougla.gr:
"Κατά τα αλλά η ζωή κυλάει στους γνωστούς ρυθμούς. Οι ίντριγκες, οι σκευωρίες και οι διωγμοί κατά Πασόκων (Βενιζελικών) αλλά και δεξιών συνδικαλιστών συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.
Το πιο φρέσκο, έστειλαν κλήση σε απολογία σε νεόκοπο δεξιό συνδικαλιστή που υπηρετεί σε ακριτική μονάδα, γιατί λέει είχε αναρτήσει στην οθόνη του Η/Υ του γραφείου του φωτογραφία της Αγιάς Σοφιάς.
Το ότι πρόκειται γι αυτόν που είχε καταγγείλει την ανάρτηση -στις οθόνες των Η/Υ της μονάδας- φωτογραφίας του Κεμάλ Ατατούρκ από άλλο υπάλληλο, γνωστό τουρκολάγνο, αρεστό των συνδικαλιστών της παράγκας της ο(ι)με του τεοσκατιώτη, είναι μάλλον τυχαίο γεγονός...
Σα δε ντρεπόμαστε να συμψηφίζουν τον Κεμάλ με την Αγιά Σοφιά.
Ούτε η Ρεπούση δεν θα το έκανε αυτό.
Την επίδοση μάλιστα την έκαναν την ημέρα που ανέλαβε ο Οικονόμου, έτσι για το καλωσόρισμα..."
Δεν θα αναφερθούμε στα υπόλοιπα που λέει το άρθρο γιατί νομίζουμε είναι δουλειά άλλων και κυρίως του πολιτικού προϊσταμένου της Υπηρεσίας ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ. κυρίου Λευτέρη Οικονόμου να τα διερευνήσει... Απλά, ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική και να δοθεί ένα οριστικό τέλος στην παράνοια.

Σημείωση: Εμείς πάντως έχουμε αποθηκεύσει την ιστοσελίδα και το κείμενο όπως δημοσιεύθηκε, για να προλάβουμε κάποιους που θα τρέξουν να πιέσουν για να το «κατεβάσουν»


Το τελευταίο διάστημα (μετά τις πρόσφατες εκλογές), και ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες και ώρες, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μία (συντονισμένη;) επίθεση τρομοκρατίας των Ελλήνων πολιτών. Αυτή η επίθεση έχει σαν θέμα την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρώπη και την επαναφορά της δραχμής, η οποία θα πληθωριστεί σε σχεδόν μηδενικό χρόνο και θα αποτελέσει την κύρια αιτία της πτώχευσης ολόκληρου του Ελληνικού πληθυσμού!!!

Στον κατάλογο αυτό της κατά μέτωπον τρομοκρατικής επίθεσης βρίσκονται ξένα έντυπα, αλλά και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος!!!

Ακολουθούν μερικά "δείγματα" των τρομοκρατικών αυτών επιθέσεων

Εθν. Τράπεζα: Έξοδος από το ευρώ οδηγεί σε μείωση 55% του εισοδήματος
Bloomberg: Έξοδος της Ελλάδας θα απειλούσε την παγκόσμια οικονομία
Lloyds of London: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για πιθανή έξοδο της Ελλάδας


Εμείς, θέλοντας να συμβάλουμε στο κλίμα της σταθεροποίησης και της μη τρομοκράτησης των πολιτών, έχουμε μόνο μία απορία προς όλους αυτούς, οι οποίοι θέλουν την Ελλάδα να βγαίνει από το Ευρώ: Σε ποιά παράγραφο της Ευρωπαϊκής Συνθήκης προβλέπεται έξοδος μίας χώρας από την Ευρωζώνη; Μπορείτε να μας την παραθέσετε, προκειμένου να στηρίξετε επαρκώς τα γραφόμενά σας;

Επειδή, ευτυχώς για την Ελλάδα, δεν υπάρχει πρόβλεψη εξόδου χώρας από την ευρωζώνη, αυτά τα δημοσιεύματα (τα οποία επαναλαμβάνονται τις τελευταίες ώρες και σε τηλεοπτικούς σταθμούς εντός και εκτός της Ελλάδας), αποτελούν ελεεινά ψεύδη και αποσκοπούν στην καθοδήγηση των Ελλήνων πολιτών στις επερχόμενες εκλογές. Σαφέστατα θέλουν να στηρίξουν το μνημονιακό δίδυμο Σαμαρά - Βενιζέλου, οι οποίοι συγκεντρώνουν την εμπιστοσύνη των οικονομικών τρομοκρατών της χώρας.

Δική μας απορία, που προϋποθέτει ύπαρξη -έστω και ελάχιστα- οργανωμένου κράτους και κυβέρνησης που εργάζεται για το συμφέρον της χώρας και των πολιτών της, είναι:
Δεν υπάρχει ένας δικαστής, ένας εισαγγελέας, ένας υπουργός ή πρωθυπουργός (έστω και υπηρεσιακός) που να ασκήσει άμεσα δίωξη και αγωγή εκατοντάδων εκατομμυρίων, για οικονομική και ηθική βλάβη της χώρας εξαιτίας των ψευδέστατων δημοσιευμάτων;
Δεν υπάρχει ούτε ένας θεσμικός παράγοντας που να μπορεί να ορθώσει ανάστημα απέναντι στην φασιστική τρομοκρατική επίθεση που δέχεται το σύνολο των πολιτών της χώρας;
Δεν υπάρχει ούτε ένας που να μπορεί να υπερασπιστεί την παραπαίουσα Ελληνική δημοκρατία;

Πρέπει αυτή η χώρα να γίνεται στόχος επίθεσης του κάθε αλήτη (εγχώριου ή διεθνούς) και οι πολίτες της να γίνονται δέκτες εξόφθαλμων τρομοκρατικών επιθέσεων;

Επαναλαμβάνουμε: Βρείτε την παράγραφο της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, στην οποία γράφει καθαρά ή υπάρχει πρόβλεψη αποχώρησης κράτους - μέλους της ευρωζώνης, και τότε συνεχίστε απρόσκοπτα την ανήκεστη επίθεσή σας.
Γελοία ανθρωπάρια, κατευθυνόμενα και έντρομα από την λαϊκή βούληση, επιχειρούν τον εξαναγκασμό των Ελλήνων σε ψήφιση κατά της ίδιας τους της ύπαρξης ως πολιτών και κατά της ίδιας της ύπαρξης της Ελλάδας ως κράτους.

Ο φασισμός στην αποθέωσή του, για μία ακόμη φορά κατά του Ελληνισμού. Και οι "ταγοί" της χώρας σφυρίζουν αδιάφορα...


Υπερασπίστηκε τα γεωπολιτικά ανοίγματα …Καραμανλή ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Vesti, ενώ έδωσε στεγνά τον Παπανδρέου και τον Παπαδήμο για την διακοπή της συνεργασίας, την ώρα που κάποιοι δήθεν αστοί υπερασπίζονται ακόμα και τα γελοία επιχειρήματα Παπανδρέου για το παρασκήνιο της συνάντησης με τον Πούτιν!

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία συνιστά προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ και μια κυβέρνηση της Αριστεράς. «Πιστεύουμε ότι η διακοπή στις σχέσεις
μας, η οποία σημειώθηκε επί των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου, πρέπει να ξεπεραστεί» τόνισε, κάνοντας λόγο για συνεργασία που θα ωφελήσει και τις δύο χώρες.

«Η αλλαγή της κατεύθυνσης της εξωτερικής μας πολιτικής αποτελεί προτεραιότητα για μας», προσέθεσε.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «πεπαλαιωμένο» το δόγμα ότι η Ελλάδα ανήκει στη Δύση. «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε το πεπαλαιωμένο δόγμα ότι η Ελλάδα ανήκει στη Δύση. Αυτό το σύνθημα τελευταία μετατράπηκε σε σύνθημα «η Ελλάδα παραδόθηκε στη Δύση. Είμαστε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις ως προς τις άλλες χώρες-μέλη. Αλλά, παράλληλα, είμαστε και μια χώρα που μπορεί να εφαρμόζει ανεξάρτητη, δυναμική και ειρηνική εξωτερική πολιτική», είπε ο κ. Τσίπρας.


Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Ολοι οι Ελληνες έχουν βαθιά πεποίθηση ότι οι απειλές της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και του υπουργού της επί των Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ή της διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ πως η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός Ευρωζώνης, αν οι Ελληνες δεν ψηφίσουν μνημονιακόμματα συνιστά χυδαία και απαράδεκτη ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας. Δικαίως είναι πάμπολλοι αυτοί που οργίζονται και αρνούνται να ψηφίσουν τα κόμματα που τους υποδεικνύουν το Βερολίνο και όλοι οι ξένοι επικυρίαρχοι, θεωρώντας το ως στάση ελάχιστης εθνικής αξιοπρέπειας.

Πέρα όμως από τις εξόφθαλμες προεκλογικές σκοπιμότητες, υπάρχει πραγματικά ένα κρίσιμο ερώτημα: Συμφέρει τη Γερμανία και την ΕΕ να διώξουν την Ελλάδα από το ευρώ; Αν αποφασίσουν να το κάνουν, οι οικονομικές και πολιτικές συνέπειες είναι ασήμαντες;

Σε άρθρο του με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Αποκάλυψη αρκετά σύντομα» που δημοσιεύθηκε στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ο προοδευτικός Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν έχει πολύ μεγάλες αμφιβολίες για το κατά πόσο η ΕΕ μπορεί να αντέξει τις συνέπειες μιας ελληνικής απομάκρυνσης από την ευρωζώνη.

«Αυτή η απόδειξη ότι το ευρώ είναι στην πραγματικότητα ακυρώσιμο, θα οδηγήσει με τη σειρά της σε εφόδους στις ισπανικές και τις ιταλικές τράπεζες. Για μια ακόμη φορά η ΕΚΤ θα έπρεπε να διαλέξει αν θα παράσχει απεριόριστη χρηματοδότηση επ' αόριστον. Αν επρόκειτο να πει «όχι», τότε το ευρώ θα εκραγεί συνολικά!» υπογράμμιζε στο άρθρο του ο Κρούγκμαν.

Δεν είναι ο μόνος που έχει αυτή την άποψη. Φανατικός υποστηρικτής της άποψης ότι η Ελλάδα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποβληθεί από την Ευρωζώνη είναι ο Τσαρλς Νταλάρα, ο επικεφαλής της Διεθνούς Ενωσης Τραπεζών. «Απειλή για τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά πρωτίστως απειλή για την παγκόσμια οικονομία» χαρακτήρισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Θα αποσταθεροποιούσε την παγκόσμια οικονομία» επανέλαβε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Ιλ Σόλε - 24 Ορε».

Το ίδιο ανήσυχος και κατηγορηματικός είναι και ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος δεν μασάει τα λόγια του. Είναι βέβαιο με μαθηματική ακρίβεια ότι, αν βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, θα ακολουθήσουν και άλλοι - Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία» υπογράμμισε και κατέληξε σε σαφέστατη προειδοποίηση: «Αν βγει η Ελλάδα από το ευρώ, θα διαλυθούν τα πάντα» στην ΕΕ.

Ο Μάριο Μόντι, ο εν ενεργεία πρωθυπουργός της Ιταλίας που τόσο είχαν υμνήσει οι Γερμανοί ως τεχνοκράτη και όχι εκλεγμένο, άρα αδιάφορο για τις ανάγκες του ιταλικού λαού, υπέδειξε διακριτικά σε συνέντευξή του στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο Λα Σέτε ότι δεν συμφέρει καμία χώρα της Ευρωζώνης η εκδίωξη της Ελλάδας, ούτε καν την ίδια τη Γερμανία.

«Το να αποφύγουμε την έξοδο μιας χώρας από το ευρώ είναι προς το συμφέρον όλων, αρχίζοντας από τη Γερμανία» τόνισε και εξήγησε γιατί:

«Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι η Γερμανία ευνοείται ιδιαίτερα από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Δεν θέλω ούτε καν να αναφερθώ σε τέτοιου είδους σενάρια, αλλά αν η Ιταλία έβγαινε από το ευρώ υποτιμώντας τη λιρέτα, αυτό θα αποτελούσε μεγάλο πρόβλημα για τις γερμανικές εξαγωγές»!

Οταν φθάνουμε στο σημείο ένας πρωθυπουργός σαν τον Μόντι να απειλεί εμμέσως τη Γερμανία ότι, αν συνεχίσει την ίδια πολιτική, ακόμη και η Ιταλία θα υποχρεωθεί να γυρίσει στη λιρέτα και τότε το Βερολίνο θα συνειδητοποιήσει τις συνέπειες της αλαζονείας του, είναι φανερό πως η κατάσταση στην ευρωζώνη επιδεινώνεται διαρκώς.

Ο Τσαρλς Νταλάρα προσπαθεί και αυτός να πιέσει για αλλαγή της γερμανικής πολιτικής στο θέμα αυτό. «Η ηγεσία της Ευρωζώνης πρέπει να κάνει πίσω και να αναρωτηθεί αν η στάση της απέναντι στην Ελλάδα και γενικότερα απέναντι στις προβληματικές χώρες της Ευρώπης χρειάζεται κάποια ουσιαστική αναθεώρηση» υποστήριξε.

Ευρώπη: Ολέθριες πολιτικές επιπτώσεις παντού

ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΟ σταυροδρόμι βρίσκεται η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, εκτιμά ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν. «Η αποτυχία του ευρώ θα ισοδυναμούσε με μια τεράστια ήττα του ευρύτερου ευρωπαϊκού σχεδίου, της προσπάθειας να φέρει ειρήνη, ευημερία και δημοκρατία σε μια ήπειρο με τρομερή ιστορία» έγραψε σε άρθρο του στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

Αναφερόμενος στη γερμανική πολιτική λιτότητας, ο Κρούγκμαν σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ» τονίζει: «Τουλάχιστον εδώ και δύο χρόνια είναι καθαρό ότι αυτή η συνταγή δεν λειτουργεί και παρ' όλα αυτά διακηρύσσεται συνεχώς ως μοντέλο επιτυχίας... Πόσο καιρό θα συνεχιστεί έτσι η κατάσταση;». Με την πολιτική αυτή «η Γερμανία οδηγεί την Ευρωζώνη σε ταξίδι θανάτου» υποστηρίζει.
Το παρακάτω κείμενο είναι η συμβολή του Συνασπισμού της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Συμβολή αναλυτική, εκτενής και -κατά το δυνατόν- συνεκτική, που διαμορφώθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας που άρχισε εδώ και καιρό στο ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση της προγραμματικής μας πρότασης.

Η συμβολή μας κινείται στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός προγράμματος που θα είναι ανοιχτό στις εξελίξεις και θα υπηρετεί τους άμεσους πολιτικούς μας στόχους, χωρίς ωστόσο να είναι αποκομμένο από το όραμά μας για ένα σοσιαλισμό με ελευθερία και δημοκρατία. Συνιστά μια δέσμη ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων και μετασχηματισμών που απαντούν σε συγκεκριμένα προβλήματα, υποδεικνύουν εναλλακτικές, αξιόπιστες και άμεσα διεκδικήσιμες πολιτικές λύσεις και ανοίγουν δρόμους για συνολικότερες ρήξεις. Το κείμενο αυτό προσδοκούμε να αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω συζητήσεις και επεξεργασίες, με στόχο τη συσπείρωση και διεύρυνση της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ και το χτίσιμο δεσμών εμπιστοσύνης με τον κόσμο της εργασίας, τη νεολαία, τους ενεργούς πολίτες, την κοινωνία συνολικά.

Για τη διαμόρφωση της πρότασής μας επιδιώξαμε μια ανοιχτή διαδικασία, ενσωματώνοντας τις εμπειρίες του κόσμου των αγώνων και των κινημάτων αλλά και ανθρώπων με ειδικές γνώσεις. Μολονότι η διαδικασία δεν πήρε αυτόν το χαρακτήρα στο εύρος που θα επιθυμούσαμε, ενέπλεξε ωστόσο τα Τμήματα της ΚΠΕ του ΣΥΝ, συντρόφους και συντρόφισσες, καθώς και έναν πρωτοφανή αριθμό ανθρώπων -μελών του ΣΥΝ ή μη- που κατέθεσαν τις εμπειρίες, τις ιδέες και τις γνώσεις τους. Σε κάθε περίπτωση, η συμβολή που καταθέτουμε σήμερα αποτελεί μια συγκροτημένη βάση για να αναπτύξουμε και να βαθύνουμε περαιτέρω τη συζήτηση και την επεξεργασία των θέσεών μας, όχι μόνοι αλλά μαζί με εκείνους στους οποίους απευθυνόμαστε, μέσα στους κοινωνικούς αγώνες.

Το κείμενο χωρίζεται σε τρία μέρη. Το πρώτο μέρος αφιερώνεται στο βασικό πλαίσιο των αρχών και των κατευθύνσεων που διέπουν την προγραμματική πρόταση του Συνασπισμού. Αρχικά περιγράφεται η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα και τον κόσμο και στη συνέχεια αναλύεται το αριστερό σχέδιο διεξόδου από την τρέχουσα οικονομική κρίση, απαντώντας συγχρόνως στο ερώτημα ποιες είναι οι κοινωνικές ομάδες στις οποίες πρωτίστως απευθυνόμαστε.

Το δεύτερο μέρος είναι η καρδιά του κειμένου. Εδώ παρουσιάζονται αναλυτικά οι θέσεις μας με τη μορφή 22 προγραμματικών αξόνων-στόχων πάλης. Σε κάθε επιμέρους στόχο, αφού προηγηθεί μια σύντομη ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης και καταδειχθεί το τι πρέπει να αλλάξει, παρουσιάζονται οι προτάσεις μας για την προοδευτική επίλυση των προβλημάτων που μαστίζουν σήμερα την οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου. Πρόκειται για προτάσεις με άμεσο αλλά και με μακροπρόθεσμο ορίζοντα υλοποίησης.

Το τρίτο μέρος αποτελείται από ένα σύνολο παραρτημάτων που συμπληρώνουν το κυρίως σώμα του προγράμματος. Πρόκειται για κείμενα ειδικότερου ενδιαφέροντος, η επεξεργασία των οποίων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί από την Επιτροπή Προγράμματος. Καταχωρούνται έτσι ως συλλογικές ή ατομικές συμβολές που θα αξιοποιηθούν στην πορεία μαζί με τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις που ενδεχομένως θα γίνουν στο πλαίσιο του Διαρκούς Συνεδρίου.

Η Επιτροπή Προγράμματος

Γιάννης Δραγασάκης, Γιάννης Μπαλάφας, Αριστείδης Μπαλτάς, Σίσσυ Βελισσαρίου, Χάρης Γολέμης, Λίτσα Δουδούμη, Αλέκος Καλύβης, Χάρης Κωνσταντάτος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ασημίνα Ξηροτύρη, Παναγιώτης Τριγάζης

Η Επιτροπή Προγράμματος αξιοποίησε τις συμβολές πολλών συντρόφων και μη. Ιδιαίτερα κατά την τελική φάση της συγγραφής και της επιμέλειας των κειμένων, είχε τη βοήθεια των: Βούτση Νίκου, Ζαμπέλη Κατερίνας, Ιωαννίδη Γιώργου, Μανώλη Σταυρούλας, Μπαλαμπανίδη Γιάννη, Ντόβολου Μάκη, Πανταλού Ειρήνης, Πάντου Παναγιώτη και Πούλου Ουρανίας.

ΣΤΟΧΟΣ 10: Για μια νέα πολιτική για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες

Η παρούσα κατάσταση – Οι τάσεις

Το φαινόμενο της μετανάστευσης στη σύγχρονη μορφή του και στις σημερινές του διαστάσεις, διεθνώς και στη χώρα μας, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, δηλαδή με τις διαδικασίες παγκοσμιοποίησης όπως αυτές διαμορφώνονται κάτω από την επικυριαρχία των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Στις χώρες του Τρίτου Κόσμου, μετά από αιώνες ιμπεριαλιστικής εκμετάλλευσης και με τη σημερινή ανεξέλεγκτη λειτουργία των αγορών και τις χωρίς φραγμούς κινήσεις των κεφαλαίων, διαμορφώνονται συνθήκες πολέμου, οικολογικής υποβάθμισης, διατροφικής κρίσης και τεράστιας φτώχειας, με αποτέλεσμα σημαντικά τμήματα του πληθυσμού τους να κατευθύνονται προς τις χώρες του Πρώτου Κόσμου σε αναζήτηση καλύτερης τύχης. Το φαινόμενο αυτό, που διευκολύνεται από τις παγκοσμιοποιημένες μεταφορές, επικοινωνίες, πληροφορίες, έχει ως αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι να ζουν σήμερα σε χώρες άλλες από αυτές όπου γεννήθηκαν. Είτε από επιλογή για καλύτερη ζωή είτε από το φόβο της δίωξης, μετανάστες και πρόσφυγες διανύουν τεράστιες αποστάσεις αναζητώντας το δικαίωμα στη ζωή και στην αξιοπρεπή διαβίωση.

Παράλληλα, με τα 225 δισεκατομμύρια δολάρια των εμβασμάτων αυτών των μεταναστών, που προέρχονται κυρίως από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, ανακουφίζονται εκατοντάδες εκατομμύρια κυρίως Αφρικανών και Ασιατών, που ζουν σε συνθήκες πείνας, ασθενειών, εξαθλίωσης και υπανάπτυξης, σε χώρες του Τρίτου Κόσμου με άνιση κατανομή του πλούτου και τεράστιο δημόσιο χρέος.

Η μεταναστευτική πολιτική που διαμορφώνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο επηρεάζεται άμεσα από το νεοφιλελεύθερο δόγμα που κυριαρχεί. Πλήρης ελευθερία κεφαλαίων, αλλά το θεμελιώδες δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων περιορίζεται μόνο τους ευρωπαίους πολίτες, και αυτό την ίδια στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι, μεταξύ 2010 και 2030, 20 εκατομμύρια μεταναστών θα «χρειαστούν» για να καλύψουν το κενό που δημιουργεί η γήρανση της Ευρώπης.

Μπροστά στα κύματα των μεταναστών και των προσφύγων που εισρέουν στην Ευρώπη, οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο σύνολό τους σχεδόν, περνάνε σταδιακά από την αμηχανία και τη διστακτικότητα στη διαμόρφωση και εφαρμογή αυστηρά περιοριστικών ή και επιθετικών μέτρων και πολιτικών. Ενισχύουν το κοινό ευρωπαϊκό συνοριακό σώμα FRONTEX με περιπολίες και δημιουργία παραρτημάτων σε χώρες της Μεσογείου και στην Ελλάδα, ενθαρρύνουν τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης σε χώρες της Βόρειας Αφρικής, τις άτυπες επαναπροωθήσεις και τις απελάσεις, προωθούν το ηλεκτρονικό φακέλωμα και την πολύπλευρη ενίσχυση της Συνθήκης Σέγκεν.

Η υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το ’συλο οδηγεί στην περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης της Ευρώπης, στην απαγόρευση γενικευμένων νομιμοποιήσεων και στη συνεχιζόμενη ομηρία των μεταναστών, καθώς και στην επιλεκτική μετανάστευση, που αφορά μικρό μόνο αριθμό μεταναστών με επαγγελματικές δεξιότητες και ειδίκευση. Είναι ένα Σύμφωνο που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των κυρίαρχων ελίτ της ΕΕ.

Η Ελλάδα, όπως άλλωστε και άλλες νοτιοευρωπαϊκές χώρες, μεταβλήθηκε την τελευταία εικοσαετία από χώρα εξαγωγής σε χώρα υποδοχής μεταναστών, με αποτέλεσμα στην τελευταία απογραφή του πληθυσμού, το 2001, οι αλλοδαποί να αποτελούν το 7% του πληθυσμού, με πραγματικό μεταναστευτικό πληθυσμό γύρω στο 10%. Από αυτούς, το 80% αποτελείται από δυνάμει οικονομικώς ενεργά άτομα. Οι μετανάστες -εργαζόμενοι στη συντριπτική τους πλειονότητα- καταλαμβάνουν τις επισφαλείς, υψηλής εκμετάλλευσης και χαμηλών αμοιβών θέσεις εργασίας (κατασκευές, τουρισμός, εμπόριο), ενώ συνεισφέρουν σχεδόν αποκλειστικά τη μισθωτή εργασία που είναι απαραίτητη στην ελληνική γεωργία. Το κράτος, διαχειριζόμενο το καθεστώς παράνομης διαμονής των μεταναστών στη χώρα, επιχείρησε να αντλήσει πόρους (π.χ. από τα παράβολα και τις κοινωνικοασφαλιστικές εισφορές) και να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη με χαμηλό κόστος εργασίας (ολυμπιακά και αναπτυξιακά έργα).

Οι όροι αυτοί της άτυπης εργασίας αυξάνουν τον κίνδυνο εργατικών ατυχημάτων με θύματα μετανάστες. Η συχνότητα ατυχημάτων των εργαζόμενων μεταναστών είναι περίπου δύο φορές μεγαλύτερη απ’ ό,τι η συχνότητα για τους Έλληνες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των Δελτίων Ατυχημάτων του ΙΚΑ. Η μαύρη εργασία, οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στους καταυλισμούς στην ύπαιθρο και τα εξευτελιστικά μεροκάματα στις αγροτικές εργασίες (Μανωλάδα κ.α.) καταδεικνύουν ότι η ξενοφοβία και ο ρατσισμός ενυπάρχουν ακόμη σε κοινωνικό επίπεδο.

Βασικό χαρακτηριστικό της μετανάστευσης στην Ελλάδα αποτελεί και η σημαντική παρουσία των γυναικών (45,5% της μετανάστευσης), που εργάζονται σε κλάδους κυρίως υπηρεσιών στήριξης της οικογένειας (οικιακές βοηθοί, καθαρίστριες, φύλαξη τέκνων), υγείας-πρόνοιας (αποκλειστικές σε νοσοκομεία ή κατ’ οίκον) αλλά και αγροτικής παραγωγής. Η θέση των μεταναστριών χαρακτηρίζεται από τριπλή εκμετάλλευση:

 • ταξική, λόγω της εκμετάλλευσης που υφίστανται στην εργασία και την παραγωγή (αδήλωτη εργασία, αδυναμία εξασφάλισης ενσήμων και κατ’ επέκταση νόμιμης διανομής, καθεστώς παρατεταμένης επισφάλειας, ανεργίας και φτώχειας)
 • φυλετική: κρούσματα ρατσισμού, ξενοφοβίας και κοινωνικής προκατάληψης
 • εξαιτίας των πατριαρχικών δομών, που καθορίζουν καίρια την κατανομή των ρόλων και τη μειονεκτική θέση της μετανάστριας γυναίκας στην οικογένεια και την κοινωνική ζωή (στερεότυπα, διευρυμένα οικογενειακά βάρη, μικρή έως ανύπαρκτη αυτονομία, κακοποίηση κ.ά.). Μέρος εξάλλου της γυναικείας εκμετάλλευσης αποτελούν και τα θύματα του trafficking, που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας και κάλυψης.

Από την άλλη, αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς η δεύτερη γενιά μεταναστών (πλησιάζει τα 200.000 άτομα), που περιλαμβάνει παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα (ή έρχονται εδώ σε πολύ μικρή ηλικία) και φοιτούν στα ελληνικά σχολεία, στα οποία όμως το ελληνικό κράτος αρνείται όχι μόνο να αναγνωρίσει το δικαίωμα στην αυτοδίκαιη κτήση της ελληνικής ιθαγένειας αλλά ακόμη και το δικαίωμα νόμιμης παραμονής στη χώρα όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν.

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, που το ελληνικό κράτος, ελλείψει νομοθετικού πλαισίου, προσέγγισε στρεβλά, αποσπασματικά και φοβικά το φαινόμενο της μετανάστευσης, συνδέοντάς το με την αύξηση της εγκληματικότητας, ως τις μέρες μας, που η ελληνική μεταναστευτική πολιτική τελεί υπό ένα περισσότερο συνεκτικό νομοθετικό πλαίσιο, η κατάσταση των ανθρώπων χωρίς χαρτιά, που περιμένουν μια νέα νομιμοποίηση, εξακολουθεί να αποτελεί εκρηκτικό ζήτημα.

Ο φαύλος κύκλος της νομιμότητας και της παρανομίας είναι ο ορίζοντας για την πλειονότητα των μεταναστών και των μεταναστριών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας. Ένας φαύλος κύκλος που επιτρέπει να ανθεί η εκμετάλλευση, τα διαμεσολαβητικά κυκλώματα, η καταναγκαστική πορνεία, η αστυνομική βία, ο παραλογισμός και η άγνοια από την πλευρά της δημόσιας διοίκησης. Ο μετανάστης και η μετανάστρια υποχρεώνονται να προσκομίσουν δυσεύρετα δικαιολογητικά που θα αδυνατούσε σε πολλές περιπτώσεις να προσκομίσει ακόμη και ο Έλληνας πολίτης, όπως ένσημα, σύμβαση, πιστοποιητικά, βιβλιάριο κ.ά. Μια εξωφρενική γραφειοκρατική διαδικασία εξελίσσεται εδώ και χρόνια, με διάφορα συναρμόδια υπουργεία, ενώ οι φάκελοι των μεταναστών πηγαινοέρχονται μεταξύ δήμων, υπουργείου Εσωτερικών, Δημοσίας Τάξης, νομαρχιών, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες άδειες να εκκρεμούν. Παράλληλα, η έλλειψη πολιτικής βούλησης προκειμένου να λυθεί το ζήτημα των μεταναστών δεύτερης γενιάς συνεχίζεται, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται ποικιλοτρόπως η πρόσβασή τους στην εκπαίδευση και την εργασία.

Το ίδιο ισχύει και για το δικαίωμα των μεταναστών στην κτήση της ελληνικής ιθαγένειας. Η δύσκαμπτη διαδικασία πολιτογράφησης συμβάλλει σε έναν ιδιότυπο κοινωνικό αποκλεισμό. Δικαίωμα υποβολής της σχετικής αίτησης έχει μόνο όποιος έχει συμπληρώσει δέκα χρόνια νόμιμης παραμονής στην Ελλάδα, και η πολιτεία διατηρεί την απόλυτη διακριτική ευχέρεια να απορρίψει την αίτηση χωρίς αιτιολόγηση. Στην πράξη μάλιστα η συντριπτική πλειονότητα των αιτήσεων απορρίπτεται χωρίς επαρκή αιτιολόγηση. Σε κάθε περίπτωση, η αρμοδιότητα της πολιτείας να ορίζει ποιος δικαιούται και ποιος όχι την ιθαγένεια δεν μπορεί να μην συναντά ορισμένους εύλογους περιορισμούς, ιδίως από την αρχή της αναλογικότητας, που είναι πλέον συνταγματικά κατοχυρωμένη. Για παράδειγμα, μετανάστες με πολλές δεκαετίες διαμονής στην Ελλάδα έχουν δικαιολογημένη και θεμιτή προσδοκία για κτήση της ιθαγένειας, και άρα ο απόλυτος χαρακτήρας του «κρατικού προνομίου» πρέπει να κάμπτεται.

Αντίστοιχη πολιτική ακολουθεί το ελληνικό κράτος και για τους πρόσφυγες. Χωρίς αιτιολογία και με απόλυτα αυθαίρετο τρόπο οι διαδικασίες ασύλου στην Ελλάδα έχουν γίνει μέσο αποκλεισμού και όχι προστασίας. ’τυπες επαναπροωθήσεις πραγματοποιούνται σε ξηρά και θάλασσα. Αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται σωρηδόν χωρίς επαρκή αιτιολόγηση. Τα ποσοστά αναγνώρισης προσφύγων έχουν μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, παρόλο που οι λόγοι για αναζήτηση ασύλου -βία και διωγμός- παραμένουν έντονοι όσο ποτέ (λιγότερες από 2 στις 100 αιτήσεις γίνονται σήμερα δεκτές, όταν το 1999 το ποσοστό αυτό ήταν 32%). Αιτούντες άσυλο κρατούνται χωρίς να έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα, ενώ εμφανίζονται συχνά περιστατικά κακομεταχείρισής τους εντός και εκτός χώρων κράτησης.

Συνολικά, τα προβλήματα των μεταναστών, που είναι προβλήματα δύσκολα και σύνθετα και προϋποθέτουν πολιτική βούληση για την επίλυσή τους, διαιωνίζονται με καθοριστικές τις ευθύνες των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών.

Η στρατηγική μας κατεύθυνση

Οι διαφαινόμενες τάσεις γύρω από το φαινόμενο της μετανάστευσης και την αντιμετώπισή του δεν είναι ενθαρρυντικές. Οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης θα επηρεάσουν ιδιαίτερα τις ευάλωτες οικονομίες των χωρών του Τρίτου Κόσμου, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το χάσμα Βορρά-Νότου, και αυτό παρά τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι χώρες του Πρώτου Κόσμου.

Επομένως, τα μεταναστευτικά ρεύματα δεν αναμένεται να περιοριστούν, παρά τα σκληρά μέτρα των χωρών υποδοχής. Ταυτόχρονα, είναι λογικό να αναμένεται επιδείνωση της αντιμετώπισης των οικονομικών μεταναστών και της θέσης τους ως προς τα εργασιακά τους δικαιώματα, τις διαδικασίες νομιμοποίησης, την υγειονομική τους περίθαλψη, τη ρατσιστική σύνδεσή τους με την εγκληματικότητα κλπ., αφού εξακολουθούν να αποτελούν τα πιο ευάλωτα τμήματα των εργαζομένων ή όσων αναζητούν εργασία. Ένας υπαρκτός κίνδυνος είναι ακόμα η ενίσχυση της τάσης για σύνδεση των μεταναστών και της μετανάστευσης με την πάταξη της τρομοκρατίας.

Η σύγχρονη Αριστερά δεν αντιμετωπίζει μοιρολατρικά ούτε τις αρνητικές σημερινές καταστάσεις ούτε τις διαφαινόμενες τάσεις. Παρεμβαίνει οργανωμένα. Συμπαρίσταται ή συμπαρατάσσεται με τους μετανάστες εντός και εκτός κοινοβουλίου, συμβάλλοντας στην αυτοοργάνωσή τους, στην προστασία τους και στην αποτελεσματικότητα των αγώνων τους για μια καλύτερη ζωή, χωρίς φόβο και άγρια εκμετάλλευση.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η θέση της Αριστεράς για τη μετανάστευση οφείλει να είναι η άρση των αιτίων που δημιουργούν και γιγαντώνουν τα μεταναστευτικά ρεύματα στη φάση αυτή. Αυτό παραπέμπει ευθέως σε συνεχή μείωση των ανισοτήτων Βορρά-Νότου, δηλαδή σε μια αντίθεση την οποία ο νεοφιλελευθερισμός ούτε θέλει ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει.

 • Επικεντρώνουμε την προσοχή μας στη διαμόρφωση μιας μεταναστευτικής πολιτικής που θεωρεί ζήτημα ζωτικής σημασίας και προτεραιότητας την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών και προσφύγων.
 • Και αυτό όχι μόνο γιατί οι μετανάστες αποτελούν τμήμα του σύγχρονου προλεταριάτου των μητροπολιτικών κέντρων ή γιατί ο βαθμός της εκμετάλλευσης που υφίστανται τους καθιστά το πιο ευάλωτο τμήμα της εργατικής τάξης. Αλλά πρωτίστως γιατί ο αγώνας ενάντια στον ρατσισμό και την ξενοφοβία, τον εθνικισμό και τους πολέμους, συνδέεται με τον αγώνα για την εμβάθυνση της δημοκρατίας στη σοσιαλιστική προοπτική, που θα βασίζεται σε αξίες οικουμενικές: την ελευθερία του ατόμου για την πραγμάτωση της προσωπικότητάς του και τη δυνατότητά του να απολαμβάνει από κοινού και ισότιμα τα αγαθά του παραχθέντος κοινωνικού πλούτου. Με βάση αυτές τις αρχές, που, εκτός των άλλων, αποτελούν και την πεμπτουσία του ευρωπαϊκού νομικού -και όχι μόνο- πολιτισμού, όλοι οι άνθρωποι είναι φορείς δικαιωμάτων που δεν πρέπει να υπόκεινται σε περιορισμό εξαιτίας της εθνικότητας, της γλώσσας, των θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων, του φύλου, του σεξουαλικού προσανατολισμού κλπ.
 • Υπερασπιζόμαστε το θεμελιώδες δικαίωμα των μεταναστών και των προσφύγων στη ζωή και την αξιοπρεπή διαβίωση. Γι’ αυτό βρισκόμαστε στον αντίποδα μιας λογικής που ορθώνει την Ελλάδα-φρούριο, την Ευρώπη-φρούριο, και υποστηρίζουμε το δικαίωμα στην ελεύθερη και ασφαλή είσοδο και το άσυλο.
 • Θεωρούμε πρακτικά ανεφάρμοστο το σύστημα «μετάκλησης μεταναστών», που δυστυχώς ισχύει απαρέγκλιτα από το 1991, αφού, κατά κανόνα, ένας εργοδότης δεν δέχεται να προσλαμβάνει προσωπικό εξ αποστάσεως, ιδίως όταν οι ανάγκες της παραγωγής δεν βασίζονται στα βιομηχανικά πρότυπα των δεκαετιών του ’50 και ’60 με τον αυστηρά καθορισμένο «κλειστό αριθμό» θέσεων στα εργοστάσια της εποχής εκείνης.
 • Υποστηρίζουμε ένα σύστημα διαρκούς νομιμοποίησης υπό προϋποθέσεις, μια ανοιχτή και διαρκή διαδικασία νομιμοποίησης.
 • Υποστηρίζουμε τα κοινωνικά δικαιώματα των μεταναστών, όπως το δικαίωμα στην εργασία, την εκπαίδευση, την υγεία, την κατοικία.
 • Υποστηρίζουμε την παροχή πολιτικών δικαιωμάτων στους μετανάστες, όπως ιθαγένεια, δυνατότητα ενεργού συμμετοχής στην πολιτική ζωή κλπ.

Οι προγραμματικοί μας στόχοι

Μετανάστες

Είσοδος μεταναστών

 • Κατάργηση των σημερινών κέντρων κράτησης αλλοδαπών (προσφύγων και μεταναστών) και δημιουργία χώρων με αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης για όσο διάστημα χρειάζεται να παραμείνουν σε αυτούς οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.
 • Κατάργηση των άτυπων επαναπροωθήσεων από τον Έβρο και το Αιγαίο.
 • Απαγόρευση της απέλασης και της διοικητικής κράτησης κάθε ανηλίκου, και ειδικό ενδιαφέρον για τη διαμονή τους στη χώρα μας.
 • Αποποινικοποίηση (μόνο σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους) του αδικήματος της παράνομης εισόδου, διαμονής και εργασίας όταν συντρέχουν λόγοι οικονομικής επιβίωσης, με σαφή αναφορά της ρήτρας αυτής σε νομοθετικό κείμενο.
 • Ριζική αναδιοργάνωση του Τμήματος Φύλαξης Συνόρων, αλλά και της ίδιας της διοικητικής απέλασης, που γίνεται χωρίς δικαστικές εγγυήσεις.
 • Ανάληψη πρωτοβουλίας της χώρας μας για κατάργηση του νέου ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το ’συλο, καθώς και της λεγόμενης «Οδηγίας της Ντροπής» («Οδηγία για την εναρμόνιση των διαδικασιών επιστροφής υπηκόων τρίτων χωρών»).

Νομιμοποίηση μεταναστών

 • Εφαρμογή ενός συστήματος ανοιχτής και διαρκούς νομιμοποίησης, υπό προϋποθέσεις
 • Θέσπιση ενός πρόσθετου τύπου άδειας, που θα λέγεται «άδεια προς αναζήτηση εργασίας», με την οποία θα εφοδιάζεται αυτομάτως κάθε ενδιαφερόμενος (είτε με αίτηση προς τις αρμόδιες ελληνικές αρχές είτε με αίτηση στο ελληνικό προξενείο της χώρας προέλευσης) και θα αποκτά αυτοδικαίως το δικαίωμα παραμονής στην ελληνική επικράτεια για ένα χρόνο, με στόχο να αναζητήσει δουλειά.
 • Αποσύνδεση της ανανέωσης της άδειας παραμονής από την ύπαρξη ορισμένου αριθμού ενσήμων, για να μην μεταπίπτουν εργαζόμενοι μετανάστες, μαζικά και άδικα, από το καθεστώς της νομιμότητας στο καθεστώς της παρανομίας, εξαιτίας της απροθυμίας των εργοδοτών τους να καταβάλουν τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία ασφαλιστικές εισφορές.

Εργασιακά δικαιώματα

 • Απόλυτη ευχέρεια μεταβολής του σκοπού της άδειας διαμονής (με ανεμπόδιστη εναλλαγή του καθεστώτος εξαρτημένης και μη εξαρτημένης εργασίας) και αποσύνδεση της άδειας διαμονής για ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα από απόδειξη ύπαρξης πόρων 60.000 €.
 • Διασφάλιση των εργασιακών, ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των μεταναστών, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος της ασφάλειας στην εργασία.
 • Ένταξη των μεταναστών σε προγράμματα γεωργικής κατάρτισης που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ για την κατανόηση νέων γεωργικών πρακτικών.
 • Στήριξη μεταναστών για τη συμμετοχή τους στο συνδικαλιστικό κίνημα και τα εκλεγμένα όργανα.

Εκπαίδευση

 • Δομές προαιρετικής εκμάθησης ελληνικής γλώσσας σε όλους τους ενήλικους μετανάστες πρώτης γενιάς από επαρκώς στελεχωμένα Κέντρα Εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας που θα λειτουργούν σε δημοτικό επίπεδο.
 • Μαθήματα μητρικής γλώσσας και πολιτισμού για μαθητές μετανάστες στα δημόσια σχολεία, όταν ο αριθμός των μεταναστών μιας ομάδας υπερβαίνει το 8%.
 • Καθιέρωση της αντιρατσιστικής εκπαίδευσης, παρεμβάσεις στα σχολικά βιβλία ώστε να προάγουν την πολυπολιτισμικότητα και το σεβασμό στη διαφορετικότητα, οργάνωση ειδικών διαπολιτισμικών δραστηριοτήτων.

Πολιτικά δικαιώματα – Ιθαγένεια – Μετανάστες δεύτερης γενιάς

 • Απόδοση ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα, καθώς και σε όλα τα παιδιά που συμπληρώνουν τρία χρόνια παραμονής στη χώρα μας.
 • Αναγνώριση στα παιδιά που αποφοιτούν από σχολεία μέσης εκπαίδευσης στην Ελλάδα (και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για κτήση ιθαγένειας ή δεν επιθυμούν να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια) του καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος με την ενηλικίωσή τους, ανεξάρτητα από τη νόμιμη ή μη διαμονή των γονέων τους στη χώρα.
 • Παροχή άδειας αόριστης διάρκειας στους αλλοδαπούς μαθητές που φοιτούν στην ελληνική εκπαίδευση.
 • Καθιέρωση της αρχής της κατοικίας προκειμένου για την κτήση της ιθαγένειας (residence citizenship), που θα στηρίζεται όχι στον τόπο γέννησης ή στην καταγωγή βάσει αίματος, αλλά στον τόπο που βρίσκεται η κατοικία και η εργασία του μετανάστη, δημιουργώντας ειδικό δεσμό με τη χώρα.
 • Παροχή δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές για όσους τεκμηριώνουν 5ετή νόμιμη παραμονή στην Ελλάδα.

Υγειονομική περίθαλψη

 • Διεύρυνση της πρόσβαση των μεταναστών στις υπηρεσίες υγείας, όπως ακριβώς ισχύει και για τους Έλληνες. Τροποποίηση του άρθρου 84 του ν. 3386/05, που προβλέπει υγειονομική περίθαλψη μόνο για έκτακτα περιστατικά, εφόσον οι συγκεκριμένοι αλλοδαποί δεν βρίσκονται νομίμως στη χώρα μας.
 • Κατοχύρωση ιατρικής παρακολούθησης και πρόσβασης στην περίθαλψη για τις εγκύους (κατά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και την περίοδο της λοχείας).
 • Παροχή άδειας διαμονής για λόγους ανθρωπιστικής φύσεως σε πρόσωπα που πάσχουν από σοβαρά προβλήματα υγείας (άρθρο 44, παράγραφος 1, εδάφιο ε’) χωρίς να απαιτείται προηγούμενη άδεια διαμονής.

Κρατικές υπηρεσίες

 • Αύξηση του μόνιμου υπαλληλικού προσωπικού που ασχολείται με τη χορήγηση και την ανανέωση αδειών διαμονής.
 • Ειδική αντιρατσιστική εκπαίδευση στους δημόσιους λειτουργούς και αναβάθμιση των υπηρεσιών που ασχολούνται με τη μετανάστευση ώστε να μην αποτελούν χώρους δυσμενούς μετάθεσης.
 • Ουσιαστική οικονομική στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως προϋπόθεση για εκχώρηση αρμοδιοτήτων που αφορούν την υποδοχή και ομαλή ένταξη μεταναστών και προσφύγων στην τοπική κοινωνία.

Πρόσφυγες – Αιτούντες άσυλο

Είναι ανάγκη η Ελλάδα να κάνει στροφή στο θέμα των προσφύγων και να παίξει ενεργό ρόλο για μια αντίστοιχη αλλαγή της πολιτικής της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να γίνουν τα εξής:

 • Διακοπή κάθε προσπάθειας τεχνητού περιορισμού του αριθμού των αιτήσεων ασύλου που εγκρίνονται. Κάθε άνθρωπος που διώκεται και κινδυνεύει στη χώρα του δικαιούται και πρέπει να λαμβάνει άσυλο.
 • Παροχή σε όλους τους πρόσφυγες γρήγορης και ξεκάθαρης πρόσβασης σε όλη τη διαδικασία ασύλου, με εξασφάλιση διερμηνέων και με έγκαιρη, γραπτή ενημέρωση για την εξέλιξη της υπόθεσής τους σε γλώσσα που κατανοούν, με δωρεάν παροχή νομικών υπηρεσιών σε όλη τη διοικητική διαδικασία ασύλου.
 • Στις αποφάσεις για τη χορήγηση ασύλου να καταγράφονται οι ισχυρισμοί του αιτούντος, η έρευνα των κρατικών υπηρεσιών σχετικά με την υπόθεση, τα πρακτικά της Επιτροπής και βέβαια η πλήρης αιτιολόγηση της τελικής απόφασης.
 • Ρητή και απόλυτη απαγόρευση των άτυπων επαναπροωθήσεων. Παροχή στον Συνήγορο του Πολίτη δικαιώματος εξέτασης καταγγελιών για άτυπες επαναπροωθήσεις και για άρνηση αποδοχής από τις αστυνομικές αρχές υποβαλλόμενων αιτημάτων ασύλου.
 • Απαγόρευση της κράτησης των αιτούντων άσυλο χωρίς να έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα, και ιδίως των ασυνόδευτων ανηλίκων, των εγκύων γυναικών, των θυμάτων βασανιστηρίων και των ατόμων με αναπηρία. Να υπάρχει ταχύτατη δικαστική διερεύνηση της νομιμότητας της κράτησης αυτής στις περιπτώσεις που κατ’ εξαίρεση επιβάλλεται.
 • Απάλειψη από την ελληνική νομοθεσία (και ανάλογες πρωτοβουλίες για τις κοινοτικές οδηγίες) της δυνατότητας να απορρίπτονται αιτήματα ασύλου με την άμεση ή έμμεση χρήση των ρητρών της «ασφαλούς χώρας καταγωγής», της «ασφαλούς τρίτης χώρας» και της «επικουρικής προστασίας».

http://www.syn.gr/programma/programma.htm

http://www.syn.gr/programma/b10.htm

Οι φόβοι αυξάνονται παντού ότι η Ελλάδα θα κάνει μια άτακτη έξοδο από το ευρώ. Οι πιθανότητες να συμβεί αυτό είναι εξαιρετικά χαμηλές, ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει νικητής στις προσεχείς εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Ο Τσίπρας έχει ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση του πακέτου διάσωσης…. Είπε όμως, ότι νομίζει ότι είναι καλύτερο για την Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ.

Η καγκελάριος Μέρκελ της Γερμανίας και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσαν ότι η Ελλάδα πρέπει να τιμήσει το πακέτο διάσωσης και δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση.

Είναι μπλόφα.

Θυμόμαστε όλοι ότι ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Paulson είχε ενημερώσει

τόσο την Lehman Bros όσο και την AIG ότι, δεν θα έπαιρναν δάνειο. Η Lehman αμέσως πήγε σε πτώχευση, έγινε κατάρρευση παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών αγορών και μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες ο Πόλσον δάνεισε την AIG.

Η Μέρκελ το έχει τραβήξει τόσο πολύ ώστε να υποστηρίζει ότι, η Ελλάδα θα πρέπει να διεξαγάγει δημοψήφισμα για το αν πρέπει ή όχι να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ. Αυτό δεν θα συμβεί για διάφορους λόγους.

Πρώτα απ ‘όλα δεν υπάρχουν νομικοί μηχανισμοί ενσωματωμένοι στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, για να πετάξουν ένα μέλος από το ευρώ. Έτσι, η απόφαση για το αν ή όχι η Ελλάδα παραμένει στη ζώνη του ευρώ είναι στην Ελλάδα και όχι στη Γερμανία. Ενώ υπάρχει σημαντική υποστήριξη στην Ελλάδα, να επαναδιαπραγματευθούν τους όρους διάσωσης, δεν υπάρχει σημαντική υποστήριξη για να εγκαταλείψουν το ευρώ.

Υπάρχουν πολύ λίγες ελληνικές επιχειρήσεις έτοιμες να επιστρέψουν στη δραχμή. Τα χρέη και οι συμβάσεις τους είναι σε ευρώ και εκείνοι με μεγάλα ποσά μόχλευσης θα αντιμετωπίσουν την πτώχευση. Οι πολίτες στην Ελλάδα είναι στην ίδια βάρκα με τις επιχειρήσεις. Ελάχιστοι είναι διατεθειμένοι να αφήσουν το ευρώ μιας και τα χρέη τους είναι επίσης σε ευρώ. Εάν η Ελλάδα αφήνει το ευρώ θα χρεοκοπήσει. Η επιστροφή στη δραχμή δεν θα αποτρέψει μια χρεοκοπία και τις συνέπειες της αδυναμίας να έχουν πρόσβαση στις πιστωτικές αγορές στο μέλλον.

Ωστόσο, η Ελλάδα θα μπορούσε να επιλέξει μια στρατηγική χρεοκοπία και να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ. Σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία από την Ελλάδα για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού για τους τέσσερις μήνες Ιανουάριο – Απρίλιο του 2012, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 9 δις ευρώ.

Κατά την ίδια περίοδο, το πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 1,679 δις. ευρώ. Το πρωτογενές έλλειμμα είναι το έλλειμμα χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πληρωμές τόκων. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αυξήσει τα έσοδα ή να περικόψει τις δαπάνες από έναν συνδυασμό λιγότερο από το 7% του κρατικού προϋπολογισμού τους.

Βασικά, η Ελλάδα θα έχει μόνο 5 δις € λιγότερα σε ταμειακή βάση το 2012 χωρίς αλλαγές. Σε μια στρατηγική χρεοκοπία η Ελλάδα θα μπορούσε να σταματήσει τις κεφαλαιακές δαπάνες για ένα μικρό χρονικό διάστημα το οποίο θα καλύπτει τα 2/3 του χάσματος.

Εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει θα ενεργοποιηθούν τα CDS που στηρίζουν το ελληνικό χρέος. Σημαίνει επίσης ότι οι μη ελληνικές τράπεζες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα, θα πρέπει να κάνουν σημαντικές αποσβέσεις σε αυτό το χρέος. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα αρχίσουν να παγώνουν καθώς διαφορετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα ήταν διστακτικά να κάνουν επιχειρήσεις με θεσμικά όργανα για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι είναι ευάλωτα. Οι ιδιωτικές αγορές θα πρέπει επίσης άμεσα να αυξήσουν τα επιτόκια στις οικονομικά αδύναμες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, κλπ. Το ντόμινο θα μπορούσε να προκαλέσει συντριβή οδηγώντας σε ένα τεράστιο πακέτο διάσωσης ή οικονομική κατάρρευση σε μια κλίμακα πολλές φορές μεγαλύτερη από το πρόβλημα, επιτρέποντας στην Ελλάδα να έχει μια καλύτερη συμφωνία.

Η μόνη διέξοδος από μια τέτοια κρίση θα είναι μαζική εκτύπωση ευρώ από την ΕΚΤ, το μοναδικό πράγμα που η Μέρκελ θέλει να αποφύγει με κάθε κόστος. Δεν υπάρχει αμφιβολία Μέρκελ και Λαγκάρντ “θα τα παίξουν”.

Εάν η Ελλάδα δεν αφήσει το ευρώ ή πάει σε μια στρατηγική χρεοκοπία τότε θα υπάρξει μεγάλη πίεση, από τις χρηματοπιστωτικές αγορές και ιδιαίτερα το χρηματοπιστωτικό κλάδο. Μεγάλες τράπεζες όπως η Goldman Sachs (GS), η Morgan Stanley (MS), η Citigroup (C), η Bank of America (BAC), και η JP Morgan / Chase (JPM) θα είναι οι κύριοι δικαιούχοι της αποδοχής της αρχικής συμφωνίας ή επαναδιαπραγμάτευσης του πακέτου διάσωσης.

Ευνοϊκό έχει γίνει το κλίμα στην Ευρώπη. Πλέον οι έλληνες πολίτες μπορούν να πεθαίνουν σε ένα κλίμα ευνοϊκό. Θα καταστραφούμε αλλά σε διαφορετικό κλίμα. Θα ξεπουληθούμε αλλά οι ευρωπαίοι θα δείξουν κατανόηση. Παρακαλώ, μην αυτοκτονήσετε με βροχερό καιρό. Περιμένετε να γίνει ευνοϊκό το κλίμα.

Είναι αλλιώς να είσαι άπορος σε ευνοϊκό κλίμα. Όπως και να είσαι άνεργος. Άφραγκος. Τρως ένα πιάτο κλίμα, ευνοϊκό παρακαλώ, και χορταίνεις.

Με τρανταχτά ονόματα από το κόμμα του Μαυροτζαφέρη και με την κόρη του επίτιμου ο Αντωνάκης ο σφουγγαράκης δημιουργεί τον μεγάλο συνασπισμό της δεξιάς κѠλ⓪τούμπας.

Αν και το όνειρο του σφουγγαράκη είναι να γίνει πρωθυπουργός για να βάλει σε κορνίζα την πρωθυπουργική του φωτογραφία κάνει ότι μπορεί για να αποτύχει.

Βέβαια η δική του αποτυχία είναι επιτυχία για την χώρα αλλά δεν προσπαθεί να αποτύχει για το καλό της χώρας.

Απλά προσπαθεί να πετύχει αποτυγχάνοντας. Όπως τότε που ήταν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση που συμμετείχε.

Συνήθως όταν προσθέτεις δύο αριθμούς το άθροισμα είναι μεγαλύτερο και από τον πιο μεγάλο προσθετέο. Στην περίπτωση της ΝΔ η πρόσθεση αποτυχημένων κομματίδιων στην ήδη αποτυχημένη ΝΔ μάλλον θα δώσει άθροισμα μικρότερο και από το ποσοστό που είχε η μεταμφιεσμένη ΠΟΛΑΝ (σε ΝΔ).

Ο Αντωνάκης θα επαναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο. Ο Μπένι θα το διαπραγματευτεί. Ο Πασοκοφώτης θα το επανεξετάσει. Ο παραλίγο επαναστάτης Τσίπρας θα το επανεξετάσει και θα το διαπραγματευτεί. Λίγο – λίγο όλα τα κόμματα θα μας προτείνουν τις ίδιες λύσεις.

Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι τι θα γίνει αν οι απέναντι διαπραγματευτές δεν δώσουν τίποτα ή δώσουν μια υποτιθέμενη χαλάρωση ενός έτους.

Οι δικοί μας θα γίνουν απλά Μπένι, θα βάλουν την ουρά κάτω από τα σκέλια και κάθε Κυριακή θα μας βάζουν νέα μέτρα για να καλοπιάσουν τους δανειστές ή θα πουν ότι αφού δεν δέχεστε αλλαγή των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων εμείς τα καταργούμε;

Πως τους κόβεις αναγνώστη μου; Νέο ρεκόρ κѠλ⓪τούμπας βλέπεις ε;

Είμαι σε μεγάλο δίλλημα. Να την πω την λέξη ή θα είμαι ένας εχθρός του έθνους; Ας την περιγράψω καλύτερα. Είναι μια λέξη που μαζί της συμβιώναμε πολλά χρόνια. Σε αντίθεση με το ευρώ, ας το φωνάξω καλύτερα… το ΕΥΡΩΩΩΩ, οι τσέπες μας είχαν από αυτές. Την καταλάβατε την λέξη ή θα με κάνετε να εγκληματήσω στα μάτια του Πρετεντέρη;

Το ευρώ είναι ένα νόμισμα. Νόμισμα, δηλαδή νομίζω. Άρα το ευρώ είναι κάτι που νομίζουμε ότι μπορεί να το έχουμε. Προς το παρών το έχουν οι τράπεζες και οι πολυεθνικές.

Όχι άλλοι πατριώτες

Έξι σημεία διαπραγματεύσεων έθεσε ο Μπένι για διαπραγμάτευση. Η ερώτηση γιατί δεν τα έθετε όταν συζητούσαν για το μνημόνιο δύο είναι άτοπη. Τα θέτει τώρα γιατί δεν πρόκειται να κυβερνήσει οπότε δεν θα αναγκαστεί να κάνει εξαπλή κѠλ⓪τούμπα.

Ενώ τον Φεβρουάριο θα έπρεπε να μας δείξει την ευλυγισία του σε μια τόσο δύσκολη άσκηση.
Δεν άντεχε. Ήδη είχε κάνει πολλές κѠλ⓪τούμπες και είχε εξαντληθεί.

Η εξέλιξη των κομμάτων έχει ως εξής: ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία. Ενώθηκαν σε Νέα Πασοκρατία. Προεκλογικά γίνονται ΜΠΕΝΙΣΟΚ και Νέα Ντοροκρατία. Ο στόχος είναι μια ακόμη συνένωση σε Νέα Μπενοντοροκρατία με σήμα το αγγούρι.

Ο Μπένι και ο Σφουγγαράκης ακολουθούν διαφορετικές προεκλογικές τακτικές. Ο μεν σφουγγαράκης μαζεύει ότι αχρηστίλα κυκλοφορεί στα δεξιά του πιστεύοντας ίσως ότι όσο μεγαλώνει το πλήθος αποτυχημένων τόσο πιο κοντά θα είναι σε επιτυχία, ο δε Μπένι σκοπεύει να στείλει στα κανάλια νέους πολιτικούς. Αλλά πάλι πασοκίλα θα μυρίζουν. Το πασόκο και αν τον πλένεις το σαπούνι σου χαλάς. Ιδιαίτερα τώρα που ξεπηδάει από ένα σάπιο κόμμα.

Όπως ξέρετε το κόμμα του Μαυροτζαφέρη μας έσωσε στηρίζοντας το μνημόνιο. Από τι είδους πατριώτες αποτελούνταν αυτό το κόμμα; Το ομολογεί ο ίδιος ο πρόεδρος του: από προδότες, αχάριστους, κѠλ⓪τούμπες, παράνομους, αρουραίους, ιντριγκαδόρους…

Όλα τα κράτη της ευρωζώνης θα επεξεργαστούν σχέδια για την περίπτωση εξόδου από το ευρώ της Ελλάδας. Όλα τα κράτη; Όχι, είναι ένα που αντιστέκεται. Η Ελλάδα.

Σιγά μην κάνουμε και εναλλακτικό σχέδιο. Εδώ δεν έχουμε βασικό σχέδιο θα κάνουμε και εναλλακτικό;

Είναι μεγάλος ο Θεός, δεν χρειάζεται να κάνουμε εμείς καμιά προετοιμασία για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην κυριακάτικη εφημερίδα ΤΟ ΧΩΝΙ.
Του Χάρρυ Κλυνν

Πες μας, τι κατάφερες ρε γλοιώδες ανθρωποειδές Ανδρεικελοπαπαδήμο; Όλα στη μούγκα, κύριε καθωσπρέπει υπάλληλε της Goldman Sachs; Όλα, όπως σου έχουνε μάθει, στο σκοτάδι!

Δε ντρέπεσαι ρε ξευτίλα, που αντί να ενημερώσεις τον Ελληνικό λαό, στέλνεις ραβασάκια στον κατ’ όνομα πρόεδρο της Δημοκρατίας για να μαθαίνουμε από σπόντα εμείς οι μ@λΑ@κες που σας ανεχόμαστε και δε σας πετάμε σε κανένα βόθρο για να τελειώνουμε, ότι τα ταμειακά αποθέματα της χώρας αρκούν έως τα μέσα Ιουνίου και η πραγματική εξέλιξη στα φορολογικά έσοδα αποδεικνύεται χαμηλότερη της προβλεπόμενης, ενώ η αύξηση των δαπανών μεγαλύτερη από τις προβλέψεις του κεντρικού σεναρίου!!!

Ποιου κεντρικού σεναρίου ρε χαϊβανοαρχιπ@π@ρ@;

Κεντρικό σενάριο σίγουρα είχες, και γι αυτό σε τοποθέτησε η ευρωμαφία πρωθυπουργό του προτεκτοράτου, για να αφήσεις ανέγγιχτα τα κοράκια του ΔΝΤ και τους κερδοσκόπους και να υποχρεώσεις τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια και τα άλλα ΝΠΔΔ να πληρώσουν το μάρμαρο της αποτυχημένης αναδιάρθρωσης! Και για το μόνο για το οποίο ενδιαφέρθηκες φεύγοντας, για τον αγύριστο ελπίζω, ήταν να πριμοδοτήσεις τις κωλοτράπεζες με 18 δις ευρώ!

Ουστ κοπριτοεκσυχρονιστικό ρετάλι που κατόρθωσες να καταρρακώσεις δυο φορές την Ελληνική οικονομία, μια το 2000 ως δεξί χέρι και αρχιμάγειρας των στατιστικών στοιχείων του αρχιβαρόνου της διαπλοκής Σημίτη, και μια τώρα ως δοτός «εκτελεστής» του Ελληνικού λαού με τη στήριξη των δοσίλογων Σαμαρά, Βενιζέλου και Καρατζαφέρη. ΕΓΓΥΣ ΓΑΡ Ο ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΣΕΩΣ ΚΑΙΡΟΣ…

Το φωτομοντάζ είναι από το "Γρέκι"

Όχι, αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, αν και δραματικό, δεν είναι μια καταστροφή. Είναι επίσης μια ευκαιρία. Γιατί η δύναμη του χρήματος έχει, για πρώτη φορά, υπερβεί με ένταση το ρυθμό της μέχρι τότε σταδιακής, σχολαστικής και προσεκτικά οργανωμένης καταστροφής του δημόσιου συμφέροντος και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Και σε μια χώρα τόσο διάσημη για τη φιλοσοφία της ζωής, στον αντίποδα του αγγλοσαξονικού μοντέλου, και διάσημη για την ακούραστη αντίσταση που έχει φέρει στις πολλαπλές μορφές καταπίεσης που προσπάθησαν να τη χαλιναγωγήσουν.

Ο Έλληνας δεν χορεύει και δε θα χορέψει ποτέ στο ένα πόδι, ούτε θα σκύψει δουλικά, ανεξάρτητα από τα καθεστώτα που θέλουν να του επιβάλλουν. Χορεύει με τα χέρια του, σαν να θέλει να πετάξει προς τα αστέρια. Γράφει στους τοίχους αυτό που θα του άρεσε να διαβάσει κάπου αλλού. Καίει μια τράπεζα όταν δεν του αφήνουν πλέον την πολυτέλεια να ψήσει στην παραδοσιακή του ψησταριά. Ο Έλληνας είναι τόσο ζωντανός, όσο η ιδεολογία της απειλής θανάσιμη. Και ο Έλληνας αν και χτυπημένος μέχρι θανάτου, στο τέλος πάντα σηκώνεται.

Ναι, η Ευρώπη της οικονομίας ήθελε να δημιουργήσει ένα παράδειγμα. Αλλά μες τον εκνευρισμό της να χτυπήσει τη χώρα που φαινόταν η πιο αδύναμη στη ευρωζώνη, μέσα στην υπερβολική της βία, η μάσκα της έπεσε. Είναι τώρα περισσότερο από ποτέ, η ώρα να καταδείξουμε το αληθινό της πρόσωπο: αυτό του ολοκληρωτισμού. Γιατί πρόκειται πραγματικά περί αυτού. Και υπάρχει μόνο μία απάντηση στον ολοκληρωτισμό: ο αγώνας, επίμονος και ανυποχώρητος, μέχρι τη μάχη, αν χρειαστεί, καθώς διακυβεύεται η ίδια η ύπαρξη.

Έχουμε έναν κόσμο, μια ζωή, και αξίες να υπερασπιστούμε. Παντού στους δρόμους, είναι τα αδέλφια μας, οι αδελφές μας, τα παιδιά μας, οι γονείς μας, οι οποίοι έχουν πληγεί μπροστά στα μάτια μας, ακόμα και αν είναι μακριά. Πεινάμε, κρυώνουμε και πονάμε μαζί τους. Όλα τα χτυπήματα που δέχονται μας τραυματίζουν εξίσου. Κάθε παιδί στην Ελλάδα που λιποθυμά στο σχολείο του, μας καλεί στην αγανάκτηση και στην εξέγερση.

Για τους Έλληνες, είναι καιρός να πούνε όχι, και, για όλους εμάς, ήρθε ο καιρός να τους υποστηρίξουμε. Επειδή ο ελληνικός λαός σήμερα ηγείται της μάχης κατά του οικονομικού ολοκληρωτισμού, που καταστρέφει παντού τη δημόσια περιουσία, απειλεί την καθημερινή επιβίωση, διαδίδει την απόγνωση, το φόβο και την αποχαύνωση μέσα από έναν πόλεμο όλων εναντίον όλων.

Πέρα από έναν συναισθηματικό θυμό που εκτονώνεται με την καταστροφή των συμβόλων της καταπίεσης, αναπτύσσει έναν διαυγή θυμό, των αγωνιστών που αρνούνται να στερηθούν την ίδια τους τη ζωή προς όφελος της τραπεζικής μαφίας και της λογικής της, αυτής του "τρελού χρήματος".

Με τις συνελεύσεις της άμεσης δημοκρατίας, το κίνημα της πολιτικής ανυπακοής, το κίνημα "Δεν πληρώνω" και τις πρώτες εμπειρίες της αυτοδιαχείρισης, μια νέα Ελλάδα αναδύεται αυτή τη στιγμή, που απορρίπτει την τυραννία της αγοράς για λογαριασμό των ανθρώπων.

Δεν γνωρίζουμε πόσο καιρό θα πάρει για τους ανθρώπους να ελευθερωθούν από την εθελοντική δουλεία τους, αλλά είναι βέβαιο ότι, αντιμετωπίζοντας τη γελοιότητα της πελατειακής πολιτικής, των διεφθαρμένων δημοκρατιών, τον τραγελαφικό κυνισμό του κράτους των banksters (τραπεζική μαφία), θα έχουμε μόνο την επιλογή -ενάντια σε κάθε εκβιασμό- να διαχειριστούμε τις υποθέσεις μας εμείς οι ίδιοι.

Η Ελλάδα είναι το παρελθόν μας.
Είναι επίσης το μέλλον μας.
Ανακαλύψτε την ξανά μαζί της!
Το 2012 ας γίνουμε όλοι Έλληνες!


Όπως γράφαμε και στο προηγούμενο ποστ, μια έξοδος της Ελλάδας από το Ευρώ είναι πολύ δύσκολο να αποτιμηθεί. Η διασπορά στην αποτίμηση της ζημιάς είναι κάτι παραπάνω από μια τάξη μεγέθους, και κυμαίνεται ανάμεσα στα 50 δις και τα 1000 δις, το τελευταίο αποτελεί εκτίμηση Νταλλάρα, συμφέρον του οποίου είναι να γνωρίζει και καλύτερα. Η αιτία της διασποράς αυτής είναι ότι πέρα από τις μετρήσιμες και ήδη γνωστές οφειλές του ελληνικού δημοσίου, της Τράπεζας της Ελλάδας και των ιδιωτών στην ΕΚΤ, στα κράτη, και στις τράπεζες της ΕΖ, υπάρχουν και οι μη μετρήσιμες εισέτι, ζημιές που ενδέχεται να εμφανιστούν και στα υπόλοιπα κράτη, ίσως και ακόμα παραέξω, κυρίως από την διατάραξη του εμπορίου, από μαζικές αναλήψεις και φυγή κεφαλαίων, κυρίως όμως από την απώλεια εμπιστοσύνης στην ίδια την κοινότητα, η οποία απώλεια, θα μπορούσε να οδηγήσει και στη διάλυσή της. Ήδη, οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο, δεν είναι πια μηδενικές, όπως συνέβαινε κάμποσους μήνες πριν, αλλά ανέρχονται, σύμφωνα με εκτιμήσεις γύρω στο 35%.

Σε άρθρο του ο Economist ανεβάζει τις οφειλές της Ελλάδας στις κυβερνήσεις και τράπεζες της ΕΖ στα 290 δις ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 3% του ΑΕΠ της ΕΖ. Στο τέλος του 2011, η έκθεση του ιδιωτικού τομέα σε τράπεζες του εξωτερικού ανερχόταν στα 69 δις. Η σούμα δίνει 360 δις ευρώ, ποσό, το οποίο είναι κοντά σε μια άλλη εκτίμηση που είχα δει προ ημερών, η οποία έβγαζε το συνολικό χρέος της χώρας μας γύρω στα 400 δις.

Τα προβλήματα της Ισπανίας είναι γνωστά, τα οποία μέρα με τη μέρα οξύνονται. Μετά τη Bankia, κι άλλες τράπεζες θα βρεθούν στην ίδια δύσκολη θέση, ενώ έσκασε και η πρώτη περιφέρεια, η Καταλονία.

Όσον αφορά τους μηχανισμούς διάσωσης, όσο τα προβλήματα οξύνονται φαίνονται όλο και πιο ανεπαρκείς. Το EFSF αυτή τη στιγμή έχει διαθέσιμα γύρω στα 250 δις ευρώ. Ο μόνιμος μηχανισμός, ESM, ο οποίος θα μπει σε λειτουργία τον Ιούλιο, δεν έχει ακόμα επικυρωθεί από όλες τις χώρες, ούτε ακόμα από τη Γερμανία. Η δύναμη πυρός του θα ανέρχεται στα 500 δις ευρώ, ενώ το ΔΝΤ έχει υποσχεθεί να συνεισφέρει άλλα 430 δις δολ.

Τις επιπτώσεις πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ σε διάφορες άλλες χώρες, επεξεργάστηκαν οικονομολόγοι της ΙNG. Οι προβλέψεις, το ποσοστό δηλαδή συρρίκνωσης του ΑΕΠ με βάση σενάρια άτακτης και ομαλής χρεοκοπίας αποτυπώνονται στο παρακάτω γράφημα.


Οι γαλάζιες και σκούρες μπλε μπάρες δείχνουν τη συρρίκνωση τον πρώτο και δεύτερο χρόνο, αντιστοίχως, στην περίπτωση ομαλής χρεοκοπίας. Οι ροζ και σκούρες κόκκινο, το ίδιο, στην περίπτωση της άτακτης χρεοκοπίας και διάλυσης της ΕΖ.

Αν μείνουμε σε μια ομαλή χρεοκοπία τότε είναι φανερό ότι η ζημιά περιορίζεται κατά το μάλλον ή ήττον στην Ελλάδα. Μπορεί τον πρώτο χρόνο να χάσει γύρω στο 7.5% του ΑΕΠ, αλλά από τον δεύτερο κιόλας χρόνο θα δει θετική ανάπτυξη, γύρω στο 1%. Η επίδραση στις άλλες χώρες θα είναι αντιμετωπίσιμη. Για παράδειγμα η Ιταλία θα χάσει την πρώτη χρονιά ένα 2% του ΑΕΠ, το ίδιο και η Ισπανία, Ιρλανδία, και Πορτογαλία. Το κύμα θα φτάσει ακόμα και στις ΗΠΑ, των οποίων το ΑΕΠ, εξ αιτίας και μόνο της Ελληνικής χρεοκοπίας θα υποστεί μείωση, περίπου κατά 0.5%. Το ενδιαφέρον είναι ότι όλες οι, εκτός Ελλάδας, αναγραφόμενες χώρες θα παραμείνουν σε ύφεση και τον δεύτερο χρόνο.

Στην περίπτωση όμως μιας άτακτης Ελληνικής χρεοκοπίας, η ζημιά θα είναι σοβαρή και καθολική. Η Ελλάδα θα χάσει τον πρώτο χρόνο το 10% του ΑΕΠ της, και ένα 2.5% τον επόμενο χρόνο επίσης. Αλλά το ίδιο θα πάθουν και η Ιταλία και η Ισπανία, και η Πορτογαλία. Επιπλέον, η Γαλλία θα χάσει ένα 9%, το ίδιο και η Ολλανδία, ενώ ούτε η Γερμανία θα αποφύγει το στραπάτσο. Απ’ ό,τι λέει το γράφημα, θα χάσει γύρω στο 8% του ΑΕΠ τον πρώτο χρόνο και ένα 4% τον επόμενο.

Προφανώς, εφ' όσον το μοντέλο αυτό επιβεβαιώνεται και από άλλα μοντέλα, τότε κάθε σκέψη να αφεθεί η Ελλάδα στην τύχη της, θα ισοδυναμεί με αυτοκτονία ολόκληρης της ΕΖ.

Θα βρεθεί άραγε κανείς να τραβήξει τη σκανδάλη;

Παραβίαση κάθε έννοιας έννομης τάξης
Στην Ελλάδα υπάρχει Τουρκικό Υπουργείο Παιδείας;


Παράνομο νηπιαγωγείο λειτουργεί στο χωριό Λύκειο του ν. Ροδόπης. Είναι μάλιστα τόσο προκλητικοί εκείνοι που το λειτουργούν, ώστε το έστησαν ακριβώς δίπλα στο μειονοτικό δημοτικό σχολείο (και στο τζαμί). Δίπλα δηλαδή στο νόμιμο σχολείο, φτιάχνουν (σαν κράτος εν κράτει) και το δικό τους παράνομο νηπιαγωγείο.
Τι έχει μέσα στο νηπιαγωγείο;
Όπως μας αποκάλυψαν γονείς που έστειλαν το παιδί τους, μία μεγάλη τουρκική σημαία!

«Καλά, σε ποια χώρα ζούμε και υπάρχει η τουρκική σημαία;» ήταν το... αφελές ερώτημα των γονέων.

Το παράνομο νηπιαγωγείο υποθέτουμε ότι παίρνει ρεύμα από τη ΔΕΗ, μπορεί και σταθερό τηλέφωνο από τον ΟΤΕ!

Ποιοι εργάζονται εκεί;
Είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ; Ποιος είναι ο εργοδότης τους;
Πού βρίσκει τα λεφτά και τους πληρώνει;
Εμφανίζονται φορολογικά στοιχεία;
Τηρούνται οι όροι υγιεινής και ασφαλείας;
Αν συμβεί κάποιο ατύχημα ποιος θα φέρει την ευθύνη έναντι του νόμου;

Είναι η ίδια ιστορία με όλα τα παράνομα θρησκευτικά παρασχολεία (Κουράν κουρσού) και φυσικά με τις ψευτομουφτείες στη Θράκη.

Η Κρίση στην Ελλάδα δεν είναι μόνο Οικονομική. Είναι και μακροχρόνια Εθνική.
Και αν τα αποτελέσματα της Κρίσης έκαναν το μπαμ στην οικονομία, τα αποτελέσματα της Εθνικής Κρίσης στην ελληνική Θράκη ακόμη δεν έχουν εμφανιστεί.
Όταν εμφανιστούν θα είναι αργά.

Για το παράνομο νηπιαγωγείο, είναι ενήμερες οι τοπικές αρχές, όπως φημολογείται, αλλά κάνουν τους …Κινέζους!

Τι έχουν να πουν για το θέμα όλοι εκείνοι οι λαλίστατοι άθλιοι πολιτικοί που θέλουν να αλλάξουν την Ελλάδα;
Οι Θρακιώτες πολιτικοί;

(Εφημ. Ζαγάλισα, τεύχος 59, Φεβρουάριος - Μάρτιος 2012)

Έχουμε ήδη αναφερθεί στο σχέδιο υποταγής των ευρωπαϊκών λαών και πως τελικά στην υπάρχουσα κρίση η τελική λύση που θα προκριθεί, μέσω των κατάλληλων διαύλων (ΜΜΕ) και θα εμφανισθεί ως η μόνη προσδίδουσα το απόλυτο συμφέρον και δίκαιο στους λαούς και στα κράτη (όχι απαραίτητα στα έθνη), θα αφορά την ένωση της Ευρώπης (και όχι μόνο) σε ένα πολιτικό και οικονομικό σύστημα, το οποίο θα είναι μία μετεξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά στην ουσία θα είναι η έναρξη στην εφαρμογή της Παγκοσμιοποίσης και της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Η λύση αυτή δεν πρόκειται να εμφανισθεί από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά θα "σπαρεί" κατά τη διάρκεια της τεχνητής κρίσης, θα ενισχυθεί και θα αποκτήσει οικονομικά, πολιτικά και "ηθικά ερείσματα", θα "βυθισθεί" στο υποσυνείδητο των πολιτών και την κατάλληλη στιγμή θα εμφανισθεί και θα παρουσιασθεί ως η ενδεδειγμένη και απόλυτη λύση στα δεινά που θα έχουν σωρευθεί στους Ευρωπαίους.

Γι αυτό τον λόγο, είχαμε τονίσει πως θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στα όσα διαβάζουμε ή βλέπουμε μέσω των ΜΜΕ. Θα πρέπει να μάθουμε να διαβάζουμε πίσω από τις λέξεις και τις εικόνες, θα πρέπει να ζυμωθούμε περισσότερο πολιτικά και να ενωθούμε περισσότερο κοινωνικά. Και για να γίνουν περισσότερο πειστικοί, θα χρησιμοποιηθούν μισές αλήθειες... Στην περίπτωση της Ελλάδας βλέπουμε το φαινόμενο της "συνένωσης" στους πολιτικούς, όπου οι μεταγραφές έχουν γίνει καθημερινότητα, αφού το επιβάλλει ο "σκοπός". Το σύστημα θέλει μετ' επιτάσεως να περάσει το σύνθημα πως "η λύση βρίσκεται στην ένωση και όχι στις διαφορές". Έτσι -και δυστυχώς-, η έννοια της "ένωσης" χρησιμοποιείται με ιδιαίτερα έντεχνο τρόπο και διαβάλει την ένωση μεταξύ των πολιτών, οι οποίοι καλούνται να ενωθούν με τους "εφιάλτες" τους, να συμπορευθούν με τους δημίους τους, πορευόμενοι σε μία εικόνική πραγματικότητα η οποία θέλει την διάσωσή τους από τους πραγματικούς εκτελεστές τους.

Μέσα στο κλίμα της διείσδυσης της ιδέας περί "πραγματικής λύσης στην κρίση", είναι και το κείμενο που ακολουθεί και το οποίο αποτελεί προπομπό σειράς παρόμοιων κειμένων που θα επιχειρήσουν να αμβλύνουν (αρχικά) την οργή και να μεταβάλλουν στην συνέχεια την αντίληψη περί των πραγματικών και τραγικών δρώμενων. Μάλιστα, το επιχείρημα "δεν ακολουθήσατε την προτεινόμενη λύση", θα αποτελέσει το επιστέγασμα της ψυχολογικής δολιοφθοράς που έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται.

Στο κείμενο που ακολουθεί, μπορείτε να πάρετε μία "πρώτη γεύση" για τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθεί ώστε να αλλάξετε κατεύθυνση και να δεχθείτε ως φίλους εκείνους που υπέγραψαν την... καταδίκη σας.

Η λύση για την κρίση

Όσο πιο βαθιά γίνεται η κρίση χρέους αλλά και προσανατολισμού, στην οποία έχει βυθιστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο πιο συχνά η μνήμη γυρίζει πίσω. Σε μεγάλες στιγμές της ηπείρου, σε μεγάλες χαμένες ευκαιρίες, εκεί όπου πιθανότα μπορεί να διαπιστωθεί η ληξιαρχική πράξη γέννησης μιας κρίσης που μοιάζει αποφασισμένη να μην αφήσει ατσαλάκωτο το κοινό μέλλον της Ευρώπης. Ούτε φυσικά και τις γενιές που εμπλέκονται σε αυτό.

Από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ κιόλας, η Ευρώπη έχασε τη μεγάλη ευκαιρία να ενωθεί πολιτικά. Και μπορεί ο Χέλμουτ Κολ και οι υπόλοιποι πραγματικά μεγάλοι ηγέτες της εποχής να… βολεύτηκαν με την ψευδαίσθηση ότι η μελλοντική δημιουργία μιας Νομισματικής Ένωσης θα έσωζε την παρτίδα σκάκι με τις ακυρωμένες προσδοκίες, η πραγματικότητα ωστόσο απέδειξε αυτό ακριβώς: Ότι επρόκειτο για ψευδαίσθηση.

Η σημερινή κρίση την οποία διέρχεται η ευρωζώνη δεν είναι μόνο, ούτε καν πρωτίστως οικονομική. Είναι κρίση πολιτικής ηγεσίας, εκτοπίσματος και αντιπροσώπευσης. Είναι κρίση θεσμών που κούρασαν και κουράστηκαν, χωρίς καμία εσωτερική δυνατότητα αυτο-ανανέωσης. Η Ευρώπη, και μαζί της η Ελλάδα, αντιμετωπίζει πρόβλημα Δημοκρατίας.

Πολιτικοί κατώτεροι των περιστάσεων, χωρίς ρεαλιστικό και βιώσιμο όραμα για το παρόν, χωρίς διορατική ενατένιση του κοινού μέλλοντος. Ξεπερασμένες ιδέες και ρητορική, στερητικές προσεγγίσεις και ανάλυση των ζώντων δεδομένων. Μιζέρια και αυτοπαγίδευση.

Από τη στιγμή που η κρίση είναι πολιτική, πολιτική είναι και η απάντηση στην κρίση αυτή. Περισσότερη και καλύτερη Δημοκρατία. Επικαιροποιημένες αναγνώσεις των επιμέρους καινούριων συνθηκών που διαμορφώνονται. Μάχη με τη ρουτίνα της συντήρησης των παθογενειών που απειλούν να καταστήσουν την Ευρώπη φτωχό, μακρινό συγγενή του μέλλοντος.

Ενός μέλλοντος που, ας μην ξεχνάμε ότι ανήκει σε όσους το προετοιμάζουν. Για να το προετοιμάσουμε λοιπόν, εγκαίρως και επαρκώς, θα πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε ότι δεν βρίσκεται σε συμβιωτική σχέση με το παρόν. Ότι το δικό μας παρόν, απειλεί το μέλλον.

Για να γυρίσει η Ευρώπη σελίδα, θα πρέπει να επιστρέψει στο Μάαστριχτ. Να αλλάξει τις συντακτικές Συνθήκες της. Να γίνει πρωτίστως πολιτική, και δευτερευόντως οικονομική Ένωση. Να καλέσει τις κοινωνίες που σεργιανίζουν στην ήπειρό μας, να έχουν ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της στρατηγικής διακυβέρνησης της Ε.Ε. Να καταστήσει τους πολίτες συμμετόχους και συνδιαμορφωτές του μέλλοντος.

Μια περισσότερο πολιτική Ευρώπη, θα ήταν “μια κάποια λύση”. Και όχι με τη μοιρολατρική διάσταση των “Βαρβάρων” του Καβάφη. Θα απαιτούσε ωστόσο περισσότερη και πραγματική Δημοκρατία στους πολίτες. Δηλαδή, απευθείας εκλογή των αντιπροσωπευτικών οργάνων. Ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αυξημένες αρμοδιότητες και κοινό ψηφοδέλτιο για τις μεγάλες πολιτικές παρατάξεις. Μια Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα εκλέγεται απευθείας, και θα απαρτίζεται από πολιτικούς. Όχι από… γραφειοκράτες.

Και πάνω απ’ όλα, έναν εκλεγμένο Πρόεδρο. Όχι διορισμένο, ούτε αναδεικνυόμενο μέσα από παρασκηνιακές ζυμώσεις συμβιβασμών και κακώς εννοούμενων συναινέσεων. Απευθείας εκλεγμένο από τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Ώστε να έχει την επαρκή πολιτική νομιμοποίηση και κοινωνική αποδοχή, να πάει την Ευρώπη μπροστά. Forward, όπως είναι και το νέο σύνθημα του Μπαράκ Ομπάμα για τις ΗΠΑ.
Αναφορικά σε κακόβουλα δημοσιεύματα σχετικά με την λειτουργία του σταθμού διοδίων στην Καλαμάτα, τα οποία υπαινίσσονται προνομιακή μεταχείριση παραχωρησιούχου εταιρείας μέσω υπουργικής αποφάσεως του κ. Μάκη Βορίδη την 14η Μαΐου, διευκρινίζουμε τα εξής:

Η συγκεκριμένη απόφαση του κ. Βορίδη αποτελεί πράξη ευθύνης, χρηστής διοικήσεως και προπάντων προασπίσεως των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Κι αυτό, διότι δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της κατασκευής του τμήματος Τσακώνα –Καλαμάτα (υπολείπεται μόνον η κατασκευή της περιμετρικής οδού Καλαμάτας) οφείλεται στο Δημόσιο. Το Ελληνικό Δημόσιο είναι που, εξαιτίας της χρονοβόρου διαδικασίας των απαλλοτριώσεων στο τμήμα της περιμετρικής οδού, δεν παρέδωσε εμπρόθεσμα τους χώρους εκτελέσεως του έργου στην παραχωρησιούχο εταιρεία «ΜΟΡΕΑΣ».

Βάσει των όρων της συμβάσεως παραχωρήσεως, η καθυστέρηση αυτή συνιστά γεγονός ευθύνης Δημοσίου και δημιουργεί υποχρέωση καταβολής αποζημιώσεων στην παραχωρησιούχο εταιρεία, λόγω διαφυγόντων κερδών από τη μη λειτουργία του σταθμού διοδίων Καλαμάτας. Σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς, τα διαφυγόντα αυτά κέρδη ανέρχονται σε 250.000 € / μήνα. Σημειωτέον δε, ότι οι αποζημιώσεις αυτές θα έπρεπε να καταβληθούν μόνο από εθνικούς πόρους και κατά συνέπειαν από το υστέρημα του δοκιμαζομένου ελληνικού λαού.

Η εν λόγω υπουργική απόφαση στηρίχτηκε στο «γενναίο» άρθρο 143 του Ν.4070/2012, νόμου που έφερε στη Βουλή προς ψήφιση ο ίδιος ο κ. Βορίδης και σύμφωνα με τον οποίο μπορεί να επιτρέπεται η λειτουργία σταθμών διοδίων σε περαιωμένα και λειτουργικά αυτοτελή υποτμήματα αυτοκινητοδρόμων, με την προϋπόθεση ότι τα τέλη των διοδίων που επιβάλλονται αφορούν μόνο το μήκος του περαιωμένου τμήματος.

Μέχρι τις 10-6-2012 θα παραδοθεί πλήρως το υποτμήμα από την Τσακώνα ως την είσοδο της Καλαμάτας, μήκους 22 χλμ. Στο τμήμα αυτό θα λειτουργήσει ο σταθμός διοδίων Καλαμάτας, χρεώνοντας μόνον τα 22 χλμ. και όχι τα υπόλοιπα μη κατασκευασμένα 11 χλμ. της περιμετρικής οδού.

Με την απόφαση αυτή το Ελληνικό Δημόσιο θα εξοικονομεί ανά μήνα 250.000 €, δηλαδή ποσόν που αντιστοιχεί σε 600 κοινωνικά επιδόματα σε άπορους συμπολίτες μας.


Οι πασοκοφυλές εγκαταλείπουν το καράβι αλλά όχι και την εξουσία…

Αγαπητοί μου συμπολίτες,

Περιδιαβαίνω την μπλογκόσφαιρα καθημερινώς και διαβάζω ενίοτε διάφορες περισπούδαστες αναλύσεις για την μεγάλη Αριστερά της προόδου, του λαού, της οικολογίας και του αληθινού σοσιαλισμού(!), κύριος εκφραστής της οποίας είναι πλέον ο νέος ηγέτης, κύριος Αλέξιος Τσίπρας! Επιτέλους, γράφουν ορισμένοι, η Ελλάς οδεύει προς την Αριστερά!!
Προφανώς, κατά τους αναλυτάς αυτούς, τα εκατομμύρια των Ελλήνων, που είχαν ανοίξει αντίστοιχους κωδικούς στις χρηματιστηριακές εταιρίες 10 χρόνια πριν και «έπαιζαν» μανιωδώς στο ναό του καπιταλισμού, δίνοντας μάλιστα και σχετικές εντολές αγοράς ή πώλησης από τις παραλίες(!), είδαν ξαφνικά το μεγάλο φως της Αριστεράς και είπαν να πάνε προς τα κει!!!
Στηρίζουν δε αυτή τους την πεποίθηση στο γεγονός ότι, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φτάσει στο 24% κι έπεται και συνέχεια!
Πώς, όμως, έχουν αληθώς τα πράγματα φίλοι μου;
Εστράφη ο Έλλην πράγματι αριστερότερα;

Ας μην γελιόμαστε. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ευρέθη-δημοσκοπικώς- στο 20+ επειδή η κουλτουριάρικη άποψη της Αριστεράς επεκράτησε ξάφνου ιδεολογικώς στην χώρα! Ούτε ευρέθη εκεί, διότι το παλικάρι ο Αλέξης πλασάρεται ως ο νέος ΤΣΕ, που θα κατατροπώσει τους «κακούς» φιλελεύθερους ευρωπαίους και θα σαρώσει στο διάβα του τα μνημόνια, κλπ. κλπ!!!
Ο ΣΥΡΙΖΑ ευρέθη εκεί διότι πολύ απλά, το ΠΑΣΟΚ διελύθη εις τα εξ ων συνετέθη!!
Ποια όμως είναι αυτά τα στοιχεία τα οποία συνέθεταν το ΠΑΣΟΚ εδώ και τριάντα χρόνια και τα οποία τώρα διελύθησαν;

Όπως ακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις εκπεφρασμένες και ανοιχτές «συνιστώσες» του, έτσι και το ΠΑΣΟΚ είχε τις δικές του. Μόνο που αυτές του ΠΑΣΟΚ ήταν κρυφές και δυσδιάκριτες (για κάποιους βέβαια, γιατί κάποιοι άλλοι τις έβλεπαν από το 80) μέχρι σήμερα και απλώς αρχίζουν πια να γίνονται διακριτές σε όλους και να βγαίνουν στο φως της ημέρας!!

Τρεις κατηγορίες πολιτών αποτελούσαν τις συνιστώσες – φυλές του ΠΑΣΟΚ:
1. Οι βολεμένοι και οι εν δυνάμει τούτοι του Δημοσίου τομέα

2. Οι μεγαλοεργολάβοι (Μπομπολαίοι, Κοκκαλαίοι, κλπ), μεγαλοεκδότες (οι ίδιοι + νέα φυντάνια που προέκυψαν τύπου «Κωστόπουλου»), μεγαλοχρηματιστές και μεγαλοξενοδόχοι και εν γένει νεοεπιχειρηματίες τροφοδοτούμενοι αποκλειστικώς με έργα του Δημοσίου, για τα οποία βεβαίως κατέβαλαν το κατιτίς τους στην πασοκική νομενκλατούρα!

3. Αυτοί που είχαν ένα είδος ιδεολογικής ταύτισης με το πρώην Κέντρο (ιδέ Γεώργιος Παπανδρέου, Ελ. Βενιζέλος κλπ) και οι οποίοι επ’ ουδενί ήθελαν να βλέπουν στην Κυβέρνηση δεξιές παρατάξεις.

Από τις τρεις αυτές κρυφοσυνιστώσες, η πρώτη ήταν ασφαλώς η σημαντικότερη διότι αποτελούσε τον τεράστιο στρατό – το ΠΕΖΙΚΟ- της παράταξης. Στην πρώτη γραμμή της αφισοκόλλησης, της συγκέντρωσης στις πλατείες, στις απεργίες της ΑΔΕΔΥ και των Τραπεζών, ήτο η πολυπληθέστερη και σταθερότερη. Λόγω αυτής της συνιστώσας, το ΠΑΣΟΚ ξεκινούσε πάντοτε στις εκλογικές αναμετρήσεις με μία βάση της τάξης του 30-35%!!!
Όταν έχεις στην Κεντρική σου Επιτροπή τους πρωτο-συνδικαλισταράδες εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΟΤΟΕ, ΟΑΣΑ αναμφισβήτητα κάνεις ό,τι επιθυμείς!
Ακόμη κι αν χάσεις κάποιες εκλογές κατά λάθος, θα το γυρίσεις το κλίμα εν ριπή οφθαλμού, με καμιά εκατοστή απεργίες με άνεση!!

Η δεύτερη, σαφώς λιγότερη πληθυσμιακώς από την πρώτη, ήταν πάντως εξίσου σημαντική μιας και από την καταβολή του κατιτίς (μίζα) επεβίωνε μεγαλοπρεπώς το Κόμμα και οι Κομισάριοι!! Άλλωστε ο κύριος Τσουκάτος (αλήθεια κάνας εισαγγελέας γι αυτόν υπάρχει;) το ομολόγησε: πήρα 1.000.000 ευρώ από την Ζημενς για το Κόμμα!!!
Εκτός αυτού, ήταν πάρα πολύ σημαντική και για λόγους προπαγάνδας, μιας και, κατέχοντας το ΠΑΣΟΚ το σύνολον των εν Ελλάδι ΜΜΕ, μπορούσε πολύ εύκολα να «περνάει» ό,τι του ήταν βολικό ανά εποχές: ΕΟΚ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ, ήθελε, πέρναγε!! ΖΗΤΩ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩ, ήθελε, πέρναγε!! κ.ο.κ

Η τρίτη, η κατά πολύ λιγότερη, αποτελούσε τρόπον τινά τον ιδεολογικό πυρήνα του μορφώματος αυτού (διότι ουδέποτε επείσθην ότι επρόκειτο περί συγκροτημένου ιδεολογικώς χώρου) και επί της ουσίας δεν έπαιξε ποτέ κάποιο ιδιάζοντα ρόλο στα εσωτερικά του Κόμματος. Αντίθετα μάλιστα, οι προερχόμενοι κυρίως από το Κέντρο ηγέτες της συνιστώσας αυτής, με τον καιρό αηδίασαν κι εγκατέλειψαν ακόμη και την Πολιτική γενικώς (Πεπονής, Παπαδόπουλος, Κεδίκογλου, Φωτήλας, Χριστοδουλίδης κλπ).

Από την ανωτέρω πολύ σύντομη αλλά, θέλω να πιστεύω, μεστή ανάλυση των πασοκοφυλών αβίαστα προκύπτει ότι αυτή που έχασε τα αυγά και τα πασχάλια τα τελευταία δυο έτη είναι ασφαλώς η ΠΡΩΤΗ!!

Ο στρατός διελύθη, Το ΠΕΖΙΚΟΝ υποχώρησε ατάκτως…
Οι αρχισυνδικαλιστές του συστήματος ΠΑΣΟΚ διεσύρθησαν.
Οι αφισοκολλητές εξηφανίσθησαν (καλά αυτούς τους έφαγαν και οι πακιστανοί!), πολλοί από δαύτους του Δημοσίου άρχισαν να απολύονται σιγά σιγά!!
«Πού θα πάμε τώρα ρε παιδιά», ρωτούσαν και ξαναρωτούσαν.
Ποιος θα μας αφήσει έστω και να πιστεύουμε ότι δεν θα απολυθούμε ή ότι δεν θα χάσουμε κι άλλα φράγκα;
Ποιος θα επαναφέρει σ' εμάς τους συνδικαλισταράδες ποπολάρους την παλαιά μας αίγλη;
Η απάντηση αντιλαμβάνεσθε ότι είναι προφανής: Ο ΑΛΕΞΗΣ ΜΑΣ!!!

Ποια Αριστερά τώρα και πρόοδος και οικολογία!
Εμείς οι καλοζωισμένοι και καλοταϊσμένοι πρώην Πασόκοι, που εκάμναμε τα ταξιδάκια μας με τα λεφτά από τα Ταμεία των εργαζομένων ασφαλώς και δεν είμαστε Αριστεροί!
Είμαστε όμως οπορτουνιστές και συνεπώς μια είναι η λύση: ο Συριζο-Αλέξης!!!

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ο μεγαλύτερος αρχισυνδικάλας με εξουσία ζωής και θανάτου επάνω μας, ο τιτάνας ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ της ΔΕΗ, που όποτε γούσταρε κατέβαζε τον διακόπτη και μας εβύθιζε στην μαύρη απελπισία, ήδη ακολουθεί τον Αλέξη κατά πόδας εις τας εμφανίσεις του!!
Γιατί άραγε;
Αντελήφθη ξαφνικά πόσο αριστερός και οικολόγος είναι; (φαντάζομαι ότι κρυφοχαμογελάτε ήδη όσοι διαβάσατε μέχρι εδώ…)

Όπως είπε και πρόσφατα σε μια συνέντευξή του ο πρώην Υπουργός του συστήματος, Γεώργιος Φλωρίδης: «στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν στεγαστεί όλοι οι παρασιτικοί κρατιστές, συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, καθώς επίσης και όλοι οι παρασιτικοί κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες»…
Τώρα που το κατάλαβες Φλωρίδη είναι αργά βέβαια, αλλά η δήλωση είναι συγκλονιστική και αυτο-υπαρξιακή!!

Κι έτσι αγαπητοί συνέλληνες, η πρώτη και πολυπληθέστερη συνιστώσα του πρώην κραταιού ΠΑΣΟΚ το εγκατέλειψε ομοθυμαδόν οδεύουσα σύσσωμη προς τον ΣΥΡΙΖΑ!

Αλλά και η δεύτερη, αυτή των δήθεν επιχειρηματιών με τα πούρα και τα σκυλάδικα δεν πάει πίσω!!
Απόδειξη;
Το ΠΑΣΟΚ ήδη χρωστάει μισθούς στους υπάλληλους του και 8 μισθώματα στον ιδιοκτήτη του νέου κτιρίου στην οδό Ιπποκράτους!
Βλέπετε οι διαγωνισμοί του Δημοσίου για έργα έλαβαν τέλος και συνεπώς πάει και η μίζα, εξηφανίσθη!!!
Τώρα που όλοι αυτοί ψάχνουν για νέα δημόσια έργα και για νέους μιζανθρώπους, που θα κατευθυνθούν άραγε;

Με αυτά και μ’ αυτά, ο Αλέξης μας οδεύει ολοταχώς προς το 20+ με άνεση!! Άλλωστε σ αυτές τις δύο πρώτες πασοκοφυλές πόνταρε και πήρε την μεν πρώτη ολόκληρη και την δεύτερη μερικώς!! Η τρίτη, οι (δήθεν) ιδεολόγοι, δεν τον απασχόλησε ποτέ. Αυτή παραμένει πιστή εις τας επάλξεις μέχρι (πολιτικού) θανάτου, που έρχεται.

Απλά πράματα φίλοι μου, πολύ απλά… Όλα τα άλλα που διαβάζετε ή ακούτε, όλες αυτές τις δήθεν εναντιώσεις στο μνημόνιο για μια ελεύθερη σοσιαλιστική (χαχαχα) Ελλάδα και μπλα, μπλα, μπλα αποτελούν απλώς προσπάθειες ιδεολογικής επικάλυψης του παλαιοπασοκισμού, οι κύριοι εκφραστές του οποίου (Φωτόπουλοι, κλπ) δίνουν τώρα τον νυν υπέρ πάντων αγώνα για την επιβίωσή τους!!

Ένα, συνεπώς, είναι το αληθινό ερώτημα που πλανάται στον πολιτικό μας αέρα: Θα τους την κάνετε την χάρη οι υπόλοιποι;

Σκεφτείτε…

Άγγελος Γ. Παπαδημητρίου
Δικηγόρος Αθηνών

Αλλεπάλληλες και σε καθημερινή βάση είναι οι τουρκικές μαχητικές πτήσεις πάνω από την Ελλάδα, και αυτό, σε εφαρμογή συγκεκριμένου σχεδίου.Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Επενδυτής, από την αρχή του χρόνου, τα τουρκικά F-16 έχουν εκτελέσει πάνω από 5.000 παραβάσεις και παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.Από την πλευρά του το ΥΕΘΑ αντικρούει αυτά τα στοιχεία όμως η εφημερίδα επικαλείται «παραπλανητική» καταμέτρηση των πτήσεων από πλευράς ελληνικών αρχών.

Ο Επενδυτής στο άρθρο του υποστηρίζει ότι τα πραγματικά νούμερα είναι εντελώς διαφορετικά και πολλαπλάσια των επίσημων ελληνικών στοιχείων.Ακόμα, η εφημερίδα κάνει λόγο για εφαρμογή τουρκικής πολιτικής που αποβλέπει σε διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας, με κύρια θύματα τα 10 ν.μ. του ελληνικού εναέριου χώρου, την εθνική κυριαρχία σε ελληνικά νησιά, νησίδες και βραχονησίδες κ.α.

Από τις 2 Μαΐου μέχρι και 14 Ιουνίου, η Τουρκία εκτελεί τρεις αεροναυτικές ασκήσεις με πυρά και χωρίς πυρά σε 12 περιοχές στο Αιγαίο όπου οι τουρκικές ασκήσεις είναι ως και τρεις φορές περισσότερες από τις ελληνικές, τόσο σε γεωγραφική έκταση των περιοχών όσο και σε διάρκεια ενώ παράλληλα υποστηρίζουν όλες τις τουρκικές διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας.

Τέλος, το δημοσίευμα σημειώνει πως οι αναχαιτίσεις συνδέονται άμεσα με τις επίμαχες περιοχές τις οποίες η Τουρκία όρισε μονομερώς ως τουρκική ΑΟΖ, αναθέτοντας σε εταιρείες την έρευνα για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων και όλα τα οφέλη που συνεπάγονται, που όμως ανήκουν στην Ελλάδα.

Ολοκληρώθηκε η αναμενόμενη με αυτονόητο ενδιαφέρον επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νεαρός πολιτικός αρχηγός αποχώρησε αρκετά προβληματισμένος, αφενός με το κλίμα που συνάντησε εκεί και αφετέρου με όσα είχε την ευκαιρία να πληροφορηθεί στην ενδελεχή ενημέρωση που έτυχε από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου.

Όσον αφορά τον φερόμενο ως προβληματισμό του, δεν μπορεί παρά να συνδέεται είτε με το «περίπλοκο» της κατάστασης που διαπίστωσε είτε με την απρόσμενα φιλική διάθεση που συνάντησε από όλες τις πλευρές, από την ηγεσία, τους ένστολους γενικότερα κάθε βαθμού, αλλά και τους απλούς πολιτικούς υπαλλήλους. Το παγωμένο και γεμάτο περίσκεψη βλέμμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και της αντιπροσωπείας του κόμματος που τον συνόδευε και τα σφιγμένα χείλη σε μια ένδειξη μερικής αμηχανίας και έκδηλης νευρικότητας όσο προχωρούσε η ενημέρωση για το ζήτημα είναι χαρακτηριστικό του κατά τα άλλα πολύ φιλικού κλίματος που επικράτησε.

Ενδεχομένως κορυφαία στιγμή της όλης διαδικασίας ήταν όταν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν να πληροφορηθούν για το ποια εξοπλιστικά προγράμματα είναι εν εξελίξει. Στην απάντηση ΤΙΠΟΤΑ επί της ουσίας ακολούθησε το αυθόρμητο ερώτημα: Και οι FREMM; Για να λάβουν άμεσα απάντηση ότι αν και τυπικά το πρόγραμμα δεν έχει εγκαταλειφθεί, είναι «παγωμένο». Παρά τις όποιες ιδεολογικές αγκυλώσεις που είναι μέχρις ενός σημείου κατανοητές όταν δεν έχει κανείς άμεση εμπλοκή και γνώση της πραγματικής κατάστασης, φαίνεται ότι στον ΣΥΡΙΖΑ έλαβαν σοβαρά τα όσα ελέχθησαν και αντιλήφθηκαν ότι η υπόθεση εάν δεν τύχει της δέουσας προσοχής μπορεί να οδηγήσει σε περιπέτειες.

Καλούμε λοιπόν τους καλοπροαίρετους στο φιλόδοξο κόμμα της Αριστεράς να συστηματοποιήσουν την επαφή με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου και θα βρίσκουν πάντα τις πόρτες ανοικτές, διότι όπως έχουν κατ’ επανάληψη εξηγήσει, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων κυριολεκτικά εξαρτώνται από τη σχέση με την πολιτική εξουσία, όπως γίνεται σε κάθε σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία. Και παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, δεν μπορεί παρά να συμπεριλαμβάνεται σε αυτή την κατηγορία. Ας δουν πιο ζεστά τον τομέα και θα αντιληφθούν ότι εκτός από την επιβίωση της χώρας μπορεί να αποτελέσει εργαλείο ακόμα και για την οικονομική της ανάπτυξη.

Δεδομένου του ότι ευφυΐα δεν λείπει στον Αλέξη Τσίπρα, ο προβληματισμός του δεν μπορεί παρά να αφορά το πόσο λανθασμένες, επιπόλαιες και άδικες ήταν οι επανειλημμένες δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την Εθνική Άμυνα και τους ανθρώπους της, αλλά και το πόσο δύσκολο είναι να «μαζέψει» πειστικά αυτή την κατάσταση με τόσο λίγο χρόνο να απομένει για τις εκλογές χωρίς η στάση του να ερμηνευτεί ως ευκαιριακή, ακόμα κι αν οι προθέσεις για την υιοθέτηση αναπροσαρμογών ήταν θετικές.

Πηγή