Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

28 Μαΐ 2012

Γράφει ο Χάρρυ Κλύνν

Ισχυρό σοκ θα υποστούν φέτος περίπου 4,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα όταν θα παραλάβουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα φόρου εισοδήματος του τρέχοντος οικονομικού έτους, τα οποία θα προκύψουν από τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2011. Μισθωτοί και συνταξιούχοι που υπέστησαν απώλειες έως και 30% στα εισοδήματά τους κατά τη διάρκεια του 2011 (λόγω των αλλεπάλληλων περικοπών που τους επέβαλαν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η Τρόικα) θα κληθούν να πληρώσουν έως και 6 φορές υψηλότερα ποσά φόρων από αυτά που πλήρωσαν πέρυσι! Ακόμη χειρότερα θα είναι τα πράγματα για όσους τα εισοδήματα του 2011 είναι στα ίδια επίπεδα με τα εισοδήματα του 2010.

Στο… απόσπασμα Οπως προκύπτει από αναλυτικά παραδείγματα που παραθέτει σήμερα ο «Ε.Τ.»:

* Μισθωτοί, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι με μεσαία εισοδήματα θα κληθούν να καταβάλουν φόρους αυξημένους έως και 522%, παρά το γεγονός ότι τα ετήσια εισοδήματα του έτους 2011 υπέστησαν πρωτοφανείς μειώσεις που φθάνουν το 30%!

* Χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι που μέχρι πέρυσι δεν πλήρωναν καθόλου φόρο επειδή τα ετήσια εισοδήματά τους ήταν μικρότερα του παλαιού αφορολογήτου ορίου των 12.000 ευρώ θα κληθούν φέτος για πρώτη φορά, με τα νέα εκκαθαριστικά, να καταβάλουν τριψήφια ή ακόμη και τετραψήφια ποσά φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης!

Εργο Βενιζέλου


Ολες αυτές οι αναμενόμενες δυσμενέστατες εξελίξεις θα οφείλονται στην εφαρμογή των επαχθών φοροεισπρακτικών μέτρων που νομοθέτησε στο δεύτερο εξάμηνο του 2011 ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλος. Τα μέτρα αυτά προβλέπουν:

* Μείωση του βασικού αφορολόγητου ορίου από τις 12.000 στις 5.000 ευρώ.

* Δυσμενέστερο σύστημα υπολογισμού της αξίας των αποδείξεων λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών που κατοχυρώνουν το αφορολόγητο όριο. Για να κατοχυρωθεί το μειωμένο στις 5.000 ευρώ αφορολόγητο όριο πρέπει να συγκεντρωθούν αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του μεγαλύτερου ποσού μεταξύ του πραγματικού και του τεκμαρτού ετήσιου ατομικού εισοδήματος, όποιο κι αν είναι το ύψος του.

* Μειώσεις έως και 10.000 ευρώ στα πρόσθετα αφορολόγητα ποσά για τριτέκνους και πολυτέκνους. Το συνολικό αφορολόγητο όριο εισοδήματος για κάθε τρίτεκνο φορολογούμενο μειώθηκε από τις 23.500 στις 12.000 ευρώ, ενώ για κάθε φορολογούμενο με 4 τέκνα το συνολικό αφορολόγητο περιορίστηκε από τις 25.000 στις 15.000 ευρώ!
* Αυξήσεις στα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες και Ι.Χ. αυτοκίνητα κατά 33% έως και 70%.

* Περικοπή των εκπτώσεων δαπανών από το φόρο εισοδήματος. Οι ετήσιες δαπάνες για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΟΑΕΕ και τόκους στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας εκπίπτουν πλέον κατά ποσοστό 10% από το φόρο εισοδήματος αντί 20% που εξέπιπταν μέχρι πέρυσι.

* Αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα! Ο συντελεστής φόρου στο κλιμάκιο εισοδήματος από τις 5.000 έως τις 12.000 ευρώ ανέρχεται πλέον σε 10%, ενώ μέχρι πέρυσι το τμήμα αυτό του εισοδήματος ήταν αφορολόγητο. Εξάλλου στο κλιμάκιο εισοδήματος από τις 16.000 έως τις 22.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου αυξήθηκε από 24% σε 25%, ενώ στο κλιμάκιο εισοδήματος από τις 26.000 έως τις 32.000 ευρώ ο φόρος αυξήθηκε από 32% σε 35%.


"σ.σ.netakias - ψάχνουν για κοροϊδα να τους ψηφίσουν... η δύναμη είναι στην ψήφο σας...."

Μέσα σε 36 μήνες με μία εθνική διαχείριση του όλου προγράμματος, η Ελλάδα μπορεί να βγει από την οικονομική και πτώτιστα κοινωνική κρίση που την μαστίζει, με την αξιοποιηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που έχουν εντοπιστεί νότια της Κρήτης.

Σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ηράκλειο με τίτλο «Έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα» που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης και το ΤΕΕ/ΤΑΚ ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αντ.Φώσκολος, τεκμηρίωσε με επιστημονικά δεδομένα ότι τα κοιτάσματα στην Ελλάδα και κυρίως νοτίως της Κρήτης όχι μόνο υπάρχουν, αλλά μάλιστα μπορούν να μας βγάλουν από την κρίση, σε 36 μήνες!

Στην ημερίδα ο καθηγητής παρουσιάζει τα καινούρια στοιχεία που έχουν προκύψει και τα οποία, μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, επιβεβαιώθηκαν από τον πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφια, ο οποίος στη Βιέννη είπε ότι "Από την στιγμή που υπάρχει μεθάνιο και έχουμε φυσαλίδες μεθανίου υπάρχει και πετρέλαιο. “Δεν είναι ειδικός, προφανώς του το επιβεβαίωσαν οι Αμερικάνοι” – είπε ο κ.Φώσκολος.

Το σημαντικότερο απ' όσα είπε είναι ότι "Τα κοιτάσματα δεν είναι σε τόσο μεγάλο βάθος, αλλά πάνω απ'όλα γνωρίζουμε μεσες-άκρες που βρίσκονται. Αυτό σημαίνει ότι από την στιγμή που ξεκινήσουν οι έρευνες μέσα σε ένα χρόνο θα έχουν έχουμε τα πρώτα συγκεκριμένα αποτέλεσματα και από εκεί και πέρα σε 24 μήνες θα έχουμε έναρξη εξορύξεων, αλλά και πάλι αυτό δεν είναι απαραίτητο για να αλλάξει το οικονομικο κλίμα. Μόλις έχουμε ποσότητες υδρογονανθράκων θα αλλάξουν τα πάντα" ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Παραθέτοντας τα επιστημονικά στοιχεία, τα οποία εκτείνονται σε τέσσερις ενότητες, ο καθηγητής ανέφερε ότι πετρέλαιο υπάρχει όπου:

- υπάρχει θερμογενετικό φυσικό αέριο (που υπάρχει στην Κρήτη εδώ και 1,5 εκ. χρόνια). “Δεν είναι δική μου άποψη, αλλά Αμερικάνων που έκαναν έρευνες” – είπε ο κ.Φώσκολος,

- υπάρχουν συγκλίνουσες λιθοσφαιρικές πλάκες
- υπάρχουν ράγες
- υπάρχουν ενεργά ηφαίστεια από όπου βγαίνει φυσικό αέριο,
- υπάρχει τεράστιος όγκος μετρητών στο βυθό

“Η Κρήτη βρίσκεται ακριβώς πάνω σε αυτά, γιατί να αποτελεί παγκόσμια εξαίρεση και να μην έχει πετρέλαιο;” – αναρωτήθηκε ο Αντώνης Φώσκολος, καλώντας τους Έλληνες επιστήμονες να προβληματιστούν.“Είναι δυνατόν να σου αφήνει ένα μπουκέτο λουλούδια έξω από την πόρτα σου κι εσύ να μη ρωτάς γιατί και πως σου τα αφήνει;” – είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο ίδιος μιλάει με αριθμούς λέγοντας ότι μία μονάδα υδρογονανθράκων που κοστίζει 3 ευρώ, η Ελλάδα την εισάγει έναντι 11 ευρώ και την πωλεί στον καταναλωτή έναντι 17 ευρώ. Ο καθηγητής, παράλληλα, προχωρά και σε καταγγελίες, παραπέμποντας σε πολιτικά πρόσωπα και τεράστια οικονομικά συμφέροντα που εισάγουν υδρογονάνθρακες και δεν θέλουν η Ελλάδα να βγάλει τα δικά της αποθέματα πετρελαίου.

Σύμφωνα με τον κ.Φώσκολο, μάλιστα πολιτικό πρόσωπο της Κρήτης τον χαρακτήρισε δημαγωγό, κατηγορώντας τον ότι πουλάει εμπόριο ψεύτικων ελπίδων, ακριβώς επειδή αυτός ο πολιτικός εργάζεται για λογαριασμό ελληνικής εταιρείας που εμπορεύεται πετρέλαιο!

Την ίδια άποψη με τον Αντώνη Φώσκολο εκφράζει ο Αβραάμ Τζελίλης, ακαδημαϊκός στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, ο οποίος κάνει λόγο για 1,5 τρις. κυβικά υδρογονανθράκων στα νότια της Κρήτης, ενώ και ο ίδιος αναφέρεται σε οικονομικά συμφέροντα εταιρειών με τις “ευλογίες” πολιτικών προσώπων.Σύμφωνα με την Turkish Daily News το ενδεχόμενο επέμβασης στη Συρία κερδίζει έδαφος. Η Washington Post ήδη από τα μέσα αυτού του μήνα αποκάλυψε ότι καλύτερης ποιότητας όπλα φτάνουν στα χέρια αντικαθεστωτικών στη Συρία από χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ. Η ίδια εφημερίδα αναφέρει πως το συντονισμό αυτών των επιχειρήσεων έχουν αναλάβει υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς διαφαίνεται ότι η σύγκρουση είναι πια αναπόφευκτη.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως μια ακόμη πηγή προμηθειών είναι η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία έχει αναπτύξει δίοδο επικοινωνίας με τους αντικαθεστωτικούς. Η Post καταλήγει ότι μέσα στις προσφιλής επιλογές της Ουάσιγκτον είναι η καταστροφή της αεράμυνας της χώρας με εναέριες επιθέσεις. Ο Μάικλ Βάισς υπεύθυνος επικοινωνιών της Henry Jackson Society δήλωσε στην Daily Telegraph πως αντικαθεστωτικοί στην Χατάι του είπαν πως η Τουρκία όχι μόνο τους προμηθεύει με ελαφρύ οπλισμό αλλά εκπαιδεύει Σύριους στην Κωνσταντινούπολη. Συμπληρώνει ότι η Τουρκία δε θα είχε αυτή τη συμπεριφορά αν δεν ενθαρρυνόταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κάθε άλλο παρά σε αντίθεση έρχονται τα παραπάνω δημοσιεύματα με τις δηλώσεις του Τζέι Κάρνει, αξιωματούχου του Λευκού Οίκου, ο οποίος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ παρέχουν μη-φονικό υλικό στην αντίσταση.

Μαζί με τα ΑΚ-47 και τις IED βόμβες που εισρέουν κατά δεκάδες στη Συρία από την Τουρκία οι επαναστάτες έχουν προμηθευτεί και αντιαρματικά όπλα τρίτης γενιάς 9Κ 115-2 Metis-M και Kornet-E. Τα συγκεκριμένα όπλα, σύμφωνα με την εφημερίδα έφτασαν στη Συρία μέσω Σαουδικής Αραβίας και Κατάρ, μετά από προτροπή του Προέδρου Ομπάμα για να εκδιωχθεί ο Ασσάντ γρηγορότερα.

Ο Λίβανος και η Ιορδανία λειτουργούν και αυτές ως βάσεις οργάνωσης των επαναστατών αλλά οι Κούρδοι δείχνουν απρόθυμοι να συμπράξουν καθώς αποστρέφονται τη συνεργασία με τη βασική εχθρό τους την Τουρκία.

Ο Λίβανος συμπράττει με τις υπόλοιπες δυνάμεις για να επεκτείνει την εσωτερική σύγκρουση με τους Σιίτες της Χειζμπολάχ, με τους επίσης Σιίτες του Ιράν και τους Αλεβίτες του Ασσάντ.

Η Σαουδική Αραβία από την άλλη, σε μια προσπάθεια να απομονώσει διπλωματικά τη Συρία και το Ιράν, εργάζεται υπέρ της δημιουργίας μιας ενώσεως αποτελούμενη από κάποια κράτη του Κόλπου, Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το Ιράν αποκάλεσε αυτό το σχέδιο “Προσπάθεια των ΗΠΑ να προσδέσουν το Μπαχρέιν στο άρμα της Σαουδικής Αραβίας”. Ωστόσο, η Ένωση Αραβικών Κρατών αναγνώρισε το κυρίαρχο δικαίωμα αυτών των κρατών να δράσουν όπως αυτά αντιλαμβάνονται το εθνικό τους συμφέρον.

Οι διεθνείς κυρώσεις ενάντια στη Συρία έχουν ήδη αποστερήσει σημαντικές πήγες ενέργειας από τη χώρα (καθώς οι πόροι φυσικού αερίου αρκούν για να καλύπτουν μονάχα το ήμισυ των αναγκών της χώρας) ενώ έχουν κοστίσει $ 4 δις από τον κλάδο ενέργειας.

Το άρθρο της Turkish Central News καταλήγει ότι είναι πλέον φανερό πως τα Ηνωμένη Έθνη λειτουργούν σαν αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην προκειμένη περίπτωση για να ενισχύσουν το σχέδιο των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους να διαμορφωθεί μια φιλοσουνιτική συμμαχία ενάντια στο Ιράν.


Σύμφωνα με πηγές της Ισραηλινής εφημερίδας DEBKA οι αντικαθεστωτικοί στη Συρία εδώ και μερικές μέρες επιχειρούν κατά των καθεστωτικών με γερμανικά πολυβόλα HK MG4. Κανείς δεν γνωρίζει πως τα γερμανικά όπλα έφτασαν στα χέρια τους, όπως επίσης που βρήκαν τα πυρομαχικά.

Το AL ARABIYA δημοσιεύει και εκείνο σήμερα ότι το Ιράν έχει στείλει στρατό στη Συρία προς υποστήριξη του καθεστώτος Άσαντ.

Η Ισραηλινή HAARETZ δημοσίευσε σε συνδρομητικό άρθρο/ανάλυση ότι παρατηρείται υπό μία έννοια διαφωνία - κενό - μεταξύ ΗΠΑ-Ισραήλ όσον αφορά την στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράν. Ερχόμαστε ξανά στο σημείο ότι ΗΠΑ και Ισραήλ συμφωνούν για τις επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν, αλλά διαφωνούν στο χρονικό σημείο έναρξής τους.

Το Ισραήλ μέσω του Πρωθυπουργού του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ, καταδίκασε ως αποτρόπαια πράξη την σφαγή στη Χούλα της Συρίας, κατηγόρησε τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ ότι διαπράττει βιαιότητες εις βάρος αθώων πολιτών, ενώ επισήμαναν ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ με την υποστήριξή τους στο καθεστώς Άσαντ, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των βιαιοτήτων στην Συρία και πρέπει η διεθνή κοινότητα να δράσει από κοινού εναντίον τους.

Νέα δεδομένα στον κυβερνοπόλεμο φέρνει η νέα ανακάλυψη λογισμικού με το όνομα «flame». Σύμφωνα με τους ειδικούς το «flame» είναι μέχρι και είκοσι φορές αποτελεσματικότερο από το γνωστό «stuxnet», ενώ κάποιοι ισχυρίζονται ότι έχει ήδη ενεργοποιηθεί στην τρέχουσα διαμάχη μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.


Μνημόνιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου Ευρώπης, αποκαλύπτει τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας, για την μη ολοκλήρωση των ερευνών, σχετικά με τύχη των Κυπρίων αγνοουμένων. Περιέχονται επίσης μαρτυρίες υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματικών που έλαβαν μέρος στην τουρκική εισβολή το 1974.

Ενδεκα χρόνια από την καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Κύπρου κατά Τουρκίας και τρία χρόνια μετά (Μάρτιος 2009), που η Επιτροπή των Υπουργών του ΣτΕ, αποφάσισε να δώσει προτεραιότητα στο έργο της Επιτροπής για τους Κύπριους αγνοούμενους, η Τουρκία αρνείται, ουσιαστικά, να εφαρμόσει αποτελεσματικά την απόφαση του Δικαστηρίου και με διάφορα προσκόμματα εμποδίζει το έργο της Επιτροπής Αγνοουμένων.

Σε επιστολή-μνημόνιο, που κατ' αποκλειστικότητα παρουσιάζει το ΚΥΠΕ, η επικεφαλής της Μόνιμης Κυπριακής Αντιπροσωπείας στο Στρασβούργο, Πρέσβειρα Θεοδώρα Κωνσταντινίδου, γνωστοποιεί, στις 25 Μαΐου 2012, στην Επιτροπή Υπουργών του ΣτΕ ότι, με τρείς αναγνωρίσεις κυπρίων αγνοουμένων τον μήνα, το έργο της ΔΕΑ θα χρειασθεί πολλές δεκαετίες για να ολοκληρωθεί και ότι χωρίς την πλήρη και επείγουσα συνεργασία της Τουρκίας, θα μείνουν ανολοκλήρωτες οι προσπάθειες για να δοθούν απαντήσεις στους συγγενείς των αγνοουμένων.

Στην επιστολή, που δόθηκε στην Επιτροπή Υπουργών, στα πλαίσια της επικοινωνίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, μεταξύ Επιτροπής-Κύπρου και Επιτροπής-Τουρκίας, για την ορθή και άμεση εκτέλεση της απόφασης του ΕΔΑΔ, επισημαίνεται ότι, οι απαντήσεις της τουρκικής πλευράς δόθηκαν στις 23 Μαΐου 2012, έτσι ώστε να μην υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος, για την εξέταση των αιτιάσεων της Τουρκίας από την Επιτροπή και να μην υπάρξει έγκαιρη προετοιμασία, ενόψει της επόμενης διάσκεψης της Επιτροπής τον Ιούνιο.

Το μνημόνιο-επιστολή της Κυπριακής Δημοκρατίας φέρει τίτλο «Έλληνες-Κύπριοι αγνοούμενοι και συγγενείς τους - Ανάγκη για αποτελεσματική εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Κύπρος κατά της Τουρκίας '' και συνοδεύεται από μαρτυρίες και ντοκουμέντα, με τα οποία αποδεικνύεται ότι:

- ''Ο τουρκικός στρατός έχει στην κατοχή του πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα και τους χώρους ταφής των Ελλήνων Κυπρίων αμάχων που σκοτώθηκαν από Τούρκους στρατιώτες καθώς και πληροφορίες, για πρόσωπα που συνελήφθησαν εν ζωή και σήμερα θεωρούνται αγνοούμενοι.''
Στο ένδεκα σελίδων έγγραφο, υπογραμμίζεται ιδιαίτερα ότι:

- Παρά την τελεσίδικη απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση ''Κύπρος κατά Τουρκίας'', η Τουρκία όχι μόνον δεν προχώρησε σε μια αποτελεσματική έρευνα, σύμφωνα με τις αυστηρές διαπιστώσεις του Δικαστηρίου όσον αφορά τις παραβιάσεις των άρθρων 2 (δικαίωμα στη ζωή) και 5( δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια), αλλά έχει επίσης προκαλέσει μεγάλες δυσκολίες και πολλά εμπόδια στην διεξαγωγή των ερευνών.

- Η Τουρκία επιμένει να μην εφαρμόζει τα όσα αποφάσισε το ΕΔΑΔ στην υπόθεση ''Βαρνάβας και λοιποί κατά Τουρκίας'' (Σεπτέμβριος 2009), μη παραδίδοντας αμέσως, όσες πληροφορίες και στοιχεία έχει στην κατοχή της για την δραστηριότητα των ενόπλων δυνάμεων της, τόσον κατά τη διάρκεια όσον και μεταγενέστερα από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Σ' αυτό το σημείο τονίζεται ιδιαίτερα ότι, το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας δεν συνεργάσθηκε άνευ όρων, όπως επέβαλλε η απόφαση του ΕΔΑΔ, στις διεξαγόμενες έρευνες για τους Ελληνες και Κύπριους αγνοούμενους.
Οπως τονίζεται ακόμη, εξαιτίας της άρνησης του τουρκικού στρατού να επιστρέψει εκταφές σε στρατιωτικές ζώνες και της απομάκρυνσης των υπολειμμάτων των νεκρών Ελληνοκύπριων αμάχων σ' άγνωστες τοποθεσίες, δημιουργείται μία ζοφερή εικόνα, για τις προοπτικές που έχει η ΔΕΑ να ολοκληρώσει το έργο της να δώσει μία απάντηση στο ανθρωπιστικό πρόβλημα των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας.

- Το πρόβλημα των αγνοουμένων είναι ένα ανθρωπιστικό πρόβλημα και δεν πρέπει ν' αντιμετωπίζεται ως πολιτικό και γι' αυτό, όπως γνωμάτευσε το ΕΔΑΔ, ''η σιωπή των αρχών του κάθε κράτους, απέναντι στις πραγματικές ανησυχίες των συγγενών των αγνοουμένων προσώπων, φθάνει σε τέτοια επίπεδα, τα οποία μπορεί να χαρακτηρισθούν ως απάνθρωπη μεταχείριση κατά την έννοια του άρθρου 3'' (παρ. 157).''
Η μη εφαρμογή αυτής της απόφασης από την Τουρκία καταδεικνύει, μία κατάφωρη, συνεχή και ανάλγητη περιφρόνηση, της υποχρέωσης να δοθεί λογαριασμός για την τύχη των αγνοουμένων, σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Χώροι ταφής

Ειδική και εμπεριστατωμένη αναφορά γίνεται, στην επιστολή-μνημόνιο της Μόνιμης Κυπριακής Αντιπροσωπείας, στην ανάγκη, για την άνευ όρων πρόσβαση στους πιθανολογούμενους χώρους ταφής των αγνοουμένων.

Υπογραμμίζεται, λοιπόν, ότι, παρά τις δηλώσεις και προτροπές του ΓΓ του ΟΗΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ, να δοθούν πληροφορίες σχετικά με τις πιθανές τοποθεσίες ταφής ή ομαδικούς τάφους των αγνοουμένων, οι τουρκικές αρχές δεν συνεργάζονται με την ΔΕΑ και τα λείψανα μεταφέρθηκαν και διατηρούνται σε άγνωστους και μυστικούς χώρους. Μέχρι στιγμής, ούτε η ΔΕΑ, ούτε οποιοσδήποτε άλλος φορέας έχει ενημερωθεί, επισήμως, από τις τουρκικές αρχές για την τύχη αυτών των λειψάνων.

Μετά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ, να επιτραπεί η πρόσβαση σ' όλους τους χώρους, οι τουρκικές αρχές έδωσαν άδειες ανασκαφής σε περιορισμένες περιοχές ή σε χώρους που, αργότερα, κηρύχθηκαν στρατιωτικές ζώνες από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, υποστηρίζεται στην επιστολή. Σημειώνεται δε χαρακτηριστικά ότι, μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει ανασκαφές, σε στρατόπεδα ή στρατιωτικές περιοχές όπου, σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, πιστεύεται ότι τα άτομα των οποίων η τύχη αγνοείται έχουν ταφεί.

''Η κυπριακή κυβέρνηση, έχει ζητήσει επανειλημμένα από την Τουρκία, να επιτρέψει την άμεση πρόσβαση και εκταφές σε γνωστά μέρη στην κατεχόμενη Κύπρο (π.χ. κοντά στο ξενοδοχείο Celebrity στην Κερύνεια, και στα χωριά Βόνη και Κοντένεμος). Για να αποφύγουν τις εκταφές σ' αυτούς τους χώρους, όπου πιστεύεται ότι υπάρχουν ομαδικοί τάφοι αγνοουμένων, ο τουρκικός στρατός προχώρησε στην περίφραξη των περιοχών και αμέσως τις χαρακτήρισε ως στρατιωτικές ζώνες''

Είναι χαρακτηριστικό, επισημαίνεται, ότι οι μέχρι σήμερα, πληροφορίες για τις τοποθεσίες ταφής, προήλθαν από απλούς Τουρκοκύπριους, και όχι από τις επίσημες τουρκικές αρχές ή τον τουρκικό στρατό.

Μαρτυρίες-ντοκουμέντα

Η επιστολή-μνημόνιο, της επικεφαλής της Μόνιμης Κυπριακής Αντιπροσωπείας στο Στρασβούργο, Πρέσβειρας Θεοδώρας Κωνσταντινίδου, συνοδεύεται κι' από ειδικό προσάρτημα, στο οποίο αναφέρεται ότι:

''Τα τελευταία χρόνια, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του τουρκικού στρατού, που υπηρέτησαν στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής, δημοσίευσαν τα απομνημονεύματα τους. Σε αυτά, περιλαμβάνονται πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με μάχες, τα άτομα που σκοτώθηκαν, συνελήφθησαν ή κρατήθηκαν και μέχρι σήμερα αγνοούνται''

Επισυνάπτονται, μάλιστα, και αποσπάσματα από τα απομνημονεύματα τριών υψηλόβαθμων τούρκων αξιωματικών, όπως αυτά δημοσιεύθηκαν στο βιβλίο της Τουρκάλας συγγραφέως Ερόλ Μουτερτζιμλέρ, ''Satilik Άντα Kibris: Kibris Baris Harekatinin Bilinmeyen Yonleri'' (''Κύπρος: Το νησί προς πώληση - άγνωστες πτυχές του την Ειρηνευτική Επιχείρηση Κύπρος'').

Ο συνταγματάρχης Salih GULERYUZ, διοικητής της Μονάδας Ειδικών Δυνάμεων επιβεβαιώνει αυτό το γεγονός πέρα από κάθε αμφιβολία, όταν λέει: ''Τα απαραίτητα έγγραφα που τηρούνταν στην ημερήσια αναφορά για τις μάχες στις οποίες η Ταξιαρχία Καταδρομών συμμετείχε κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της ειρήνης, έχουν υποβληθεί προς τις ανώτερες αρχές''.

Οι πληροφορίες αυτές, επιβεβαιώνουν τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης ότι, ο τουρκικός στρατός κατέχει στοιχεία και δεδομένα που θα βοηθήσουν στην εξακρίβωση της τύχης μεγάλου αριθμού αγνοουμένων.

- Από το ημερολόγιο του Συνταγματάρχη Πεζικού Σαλίχ GULERYUZ, διοικητή των τουρκικών ειδικών δυνάμεων: «Τρίτη 4 Αυγούστου 1974: μας ενημέρωσαν ότι 14 Έλληνοκύπριοι, οι οποίοι κατοικούσαν στο χωριό Σύσκλιμπος σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης νύχτας σε ένα σπίτι. Την επόμενη ημέρα επισκέφθηκα το χωριό, μαζί με τον δεκανέα Μαχμούτ Μπόγιοσλου. Οκτώ άτομα ήταν σε πολυθρόνες και καρέκλες, πνιγμένα στο αίμα, με διάτρητο το στήθος και το κεφάλι από σφαίρες. Υπήρχαν άλλοι πέντε νεκροί , άνδρες και γυναίκες, ενώ κοντά στην είσοδο του σπιτιού υπήρχε άλλο ένα πτώμα αποκεφαλισμένο, πάνω σε μια πολυθρόνα».

- 16 Αυγούστου, 1974: ''Ανδρες του πυροβολικού βρήκαν δώδεκα τραυματίες Ελληνοκύπριους στρατιώτες, που κρύβονταν στα χωράφια του χωριού Λεύκα. Τους συνέλαβαν και τους έκλεισαν σε μία αποθήκη.''

- 15 Σεπτέμβρη 1974: Δεκαεπτά άτομα που προσπάθησαν να περάσουν στο ελληνο-κυπριακό τομέα, μέσα από την περιοχή της Σκυλλούρας-Αγίου Βασιλείου-Yerolakkos-ΕΛΔΥΚ, έχασαν το δρόμο τους συνελήφθηκαν και αιχμαλωτίσθηκαν».

- Από το ημερολόγιο του Συνταγματάρχη Ιχαν Αλόγκλοου, της Ομάδας των Τούρκων πεζοναυτών: 20 Ιούλη 1974: «Βρέθηκαν πνιγμένοι δύο Ελληνοκύπριοι, ύστερα από μάχη που έδωσαν με τον ανθυπασπιστή Χαντίλ Καλιγιάσι και τον Μουχτατντούρ».

- 24 Ιουλίου 1974: ''Το πρωί υπήρχαν εκατοντάδες μύγες και μια άσχημη μυρωδιά. Προέρχονταν από νεκρούς Ελληνοκύπριους στρατιώτες και πολίτες που βρίσκονταν σε στάδιο αποσύνθεσης. Τότε διέταξε ο Σύμβουλος Sezgin Girgin μαζί με δέκα στρατιώτες να σκάψουν ένα τάφο και να θάψουν τα πτώματα»

1 Αυγ. 1974: Το μεσημέρι και ενώ ο εχθρός υποχωρούσε συνεχώς, συνελήφθηκαν πέντε Ελληνοκύπριοι στρατιώτες στα χωρία της Ηλείας και της Φτερούγας.''
Ένα μεστό περιεχομένου και απολύτως ακριβές δημοσίευμα ήταν αυτό του διακεκριμένου αμυντικού συντάκτη και στρατιωτικού αναλυτή, του πολύπειρου Μάνου Ηλιάδη, ο οποίος, όπως άλλωστε το συνηθίζει όταν καταπιάνεται με κάτι, πήρε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την άμυνα και το έκανε… φύλλο και φτερό.

Καθότι πολύ αγαπητός και καθ’ όλα σεβαστός ο αναλυτής, όπως επίσης και τον ιστοχώρο «ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ» όπου διαβάσαμε το πολύ ενδιαφέρον άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ»:

Toυ Μάνου Ηλιάδη

Η κρίση που κατατρώγει την Ελλάδα τα τελευταία δυόμισι περίπου χρόνια και η εξαθλίωση στην οποία οδηγείται βαθμιαίως ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα του ελληνικού λαού, κατά τρόπο που… θυμίζει καταστάσεις που προσομοιάζουν με αυτές έπειτα από ατυχή και καταστροφικό πόλεμο, επισκιάζει μια ολόκληρη σειρά άλλων ζωτικής σημασίας προβλημάτων, μεταξύ των οποίων κυρίαρχη θέση έχει το πρόβλημα της εθνικής ασφάλειας της χώρας. Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι τα προβλήματα άμυνας και εθνικής ασφάλειας κατέχουν παραδοσιακά -σε ολόκληρο τον κόσμο- χαμηλότερη προτεραιότητα των ενδιαφερόντων και προτιμήσεων ενός λαού έναντι θεμάτων που αφορούν στη βελτίωση των συνθηκών διαβιώσεώς του. Είναι, δε, φυσικό σε περιόδους κρίσεων οι απαιτήσεις για την άμυνα να περιορίζονται υπό την πίεση της κοινωνίας και της απροθυμίας της να δεχθεί περαιτέρω υποβάθμιση του βιοτικού της επιπέδου, πιέσεις που γίνονται ιδιαίτερα έντονες σε χώρες χωρίς υπαρκτές απειλές ή ηγεμονικές φιλοδοξίες.

Τα πράγματα είναι διαφορετικά σε περίπτωση που μια χώρα ευρίσκεται αντιμέτωπη με οξεία οικονομική κρίση, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζει υπαρκτές απειλές. Η διεθνής εμπειρία εν προκειμένω δείχνει ότι χώρες με απειλές δεν υποβαθμίζουν τον αμυντικό τους μηχανισμό υπό το βάρος της κρίσεως, των λαϊκών πιέσεων για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου κ.λπ. Ο γενικός κανόνας, δηλαδή, είναι ότι οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών, εν γνώσει του γεγονότος ότι η οικονομική τους αδυναμία -που επηρεάζει δυσμενώς κάθε τομέα της λειτουργίας ενός κράτους- τις καθιστά ευάλωτες και ενθαρρύνει κάθε εξωτερική επιβουλή, προσπαθούν πάση θυσία να διατηρήσουν την επάρκεια του αμυντικού τους μηχανισμού και του εν γένει συστήματος ασφαλείας.

Στην Ελλάδα, όχι μόνο ο παραπάνω κανόνας δεν ισχύει, γιατί τα τελευταία τρία χρόνια ο αμυντικός της μηχανισμός και το σύστημα ασφαλείας υποβαθμίστηκε κάθετα μέσω των αλόγιστων περικοπών του αμυντικού προϋπολογισμού, αλλά δεν γίνεται καν συζήτηση για το θέμα της ασφάλειας της χώρας. Τούτο δε ακόμη και σε περιόδους πριν από τις εκλογές, όπως στις πρόσφατες αλλά και τις επόμενες. Αν θεωρήσουμε ότι οι θέσεις των δύο μέχρι πρόσφατα κυρίαρχων κομμάτων είναι γνωστές, μέσω κάποιων γενικόλογων αναφορών ή κυρίως μέσω της θέσεως που ακολούθησαν μέχρι πρόσφατα, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι δύσκολο να περιγραφεί.

Το προεκλογικό πρόγραμμα

Αυτό που προβάλλεται ως αμυντική πολιτική περιλαμβάνεται σε ελάχιστες γραμμές στο εκ 18 σελίδων προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, διάσπαρτες σε διάφορα σημεία του. Αν σε αυτό συμπεριλάβουμε τις διάφορες κατά καιρούς δηλώσεις του προέδρου του κόμματος και άλλων στελεχών του, η αμυντική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, αν τα παραπάνω μπορούν να χαρακτηρισθούν έτσι, συνοψίζεται στα εξής:

α) Η κλασική θέση της Αριστεράς για δραστικό περιορισμό των αμυντικών δαπανών, που, κατά την άποψή μας, επαναλαμβάνεται εκ κεκτημένης ταχύτητας ή πάγιας ιδεολογικής τοποθετήσεως. Και τούτο διότι είναι προφανές ότι το συνολικό τους ύψος, ό,τι απέμεινε, δηλαδή, έπειτα από τρεις αλλεπάλληλες και δραστικές περικοπές τους, αγνοείται από τους συντάκτες του «προγράμματος». Τις υπενθυμίζουμε με δύο λόγια: 25% το 2010 -σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2009, ο οποίος ήταν ήδη μειωμένος-, 20% το 2011 και 16,22% το 2012. Όσο για τις περίφημες «υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες», αυτές έχουν ήδη περικοπεί ή, μάλλον, κουτσουρευτεί κατά 70% (!) για την προσεχή 15ετία, ανερχόμενες σε μόλις 0,3% του ΑΕΠ ετησίως, από περίπου 1,5% του ΑΕΠ που ήταν πριν από εφτά περίπου χρόνια. Τούτο δε όταν, με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα τελευταία αυτά χρόνια δεν αγοράστηκε σχεδόν τίποτε και απολύτως τίποτε τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια, κι όταν στα κονδύλια αυτά περιλαμβάνεται και η προμήθεια ανταλλακτικών, τα οποία μεταφέρθηκαν στον εξοπλιστικό προϋπολογισμό λόγω της πέραν πάσης λογικής περικοπής του λειτουργικού προϋπολογισμού.

β) Στο μείζον θέμα της θητείας, κύρια αιτία υποβαθμίσεως του αμυντικού μηχανισμού της χώρας εκ της γνωστής τοις πάσι λειψανδρίας, η θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ -βλ. συνέντευξή του στο περιοδικό Schooligans, Απρίλιος 2008- ήταν ότι πρέπει να καταργηθεί, όπως και… οι στρατοί. Μέχρι τότε, πάντως, όπως είχε δηλώσει, θα πρέπει να υποκατασταθεί από την ισόχρονη κοινωνική θητεία, δηλαδή «αντί να πηγαίνεις στρατό, να μπορείς να προσφέρεις κοινωνικές υπηρεσίες». Στο θέμα της φυγοστρατίας, μια γνωστή παθογένεια που στερεί το στράτευμα από χιλιάδες άτομα κάθε χρόνο, η θέση του κόμματος, όπως εκφράζεται στο πρόγραμμα, δεν είναι σαφής. Υπάρχει, όμως, μία συγκεκριμένη θέση (σελίδα 11) για τους αντιρρησίες συνειδήσεως, η οποία είναι ότι «η άρνηση στράτευσης πρέπει να προστατεύεται. Να καταργηθεί η επιτροπή ελέγχου συνείδησης με δημιουργία επαρκών δυνατοτήτων για κοινωνική θητεία». Μια άλλη άποψη που εξέφρασε προ ολίγων ετών η νεολαία του κόμματος ήταν ο περιορισμός της θητείας στο χρόνο της βασικής εκπαιδεύσεως, που τότε ήταν περί τις τριάντα ημέρες! Η στήλη δηλώνει αδυναμία σχολιασμού των παραπάνω θέσεων.

γ) Αποχώρηση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ. Όπως αναφέρεται στο πρόσφατο πρόγραμμα του κόμματος (σελίδα 18), «δεν θέλουμε την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ ούτε το ΝΑΤΟ στην Ελλάδα και αγωνιζόμαστε για τη διάλυσή του». Ομοίως, «το κλείσιμο όλων των ξένων βάσεων στην Ελλάδα. Άμεση κατάργηση των βάσεων της Σούδας και του Ακτίου». [Σ.Σ.: Στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου τέτοιες θέσεις θα εξασφάλιζαν την αμέριστη πολιτική και κυρίως «υλική» υποστήριξη της τότε ΕΣΣΔ. Στην εποχή μας, τι σχέση έχουν όλ' αυτά με την πραγματικότητα; Για να μην πούμε και ποιος δίνει δεκάρα ή, μάλλον, ρούβλι για τέτοιες θέσεις ή ότι τα μυαλά ορισμένων κόλλησαν στη δεκαετία του '80;]

δ) «Απεμπλοκή από διεθνείς ή διμερείς συμφωνίες και δραστηριότητες που συνδέονται με το λεγόμενο “πόλεμο κατά της τρομοκρατίας”, οι οποίες υπηρετούν μόνο λογικές περιστολής δημοκρατικών δικαιωμάτων, καταστολής κινημάτων και αντιστάσεων στα ηγεμονικά σχέδια των ΗΠΑ και των κυρίαρχων δυνάμεων της ΕΕ». Αν δεχθούμε ως ορθή τη θέση αυτή, τρομοκρατία δεν υπάρχει.

ε) «Αποχώρηση των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων από αποστολές που συνιστούν επεμβάσεις του ιμπεριαλισμού σε ξένα εδάφη, ιδίως στο Αφγανιστάν αλλά και στα Βαλκάνια». Ορθή η θέση για το Αφγανιστάν, αλλά για τα Βαλκάνια δεν δέχεται ούτε καν μια συμβολική μας παρουσία -γιατί τέτοια είναι στα Βαλκάνια-, λίγο έξω από την αυλή, δηλαδή, του σπιτιού μας, όπου οργιάζει η Τουρκία με την έντονη στρατιωτική και πολιτική της παρουσία. «Κανένας στρατιώτης έξω από τα σύνορα της Ελλάδας». [Σ.Σ.: Η θέση αυτή θεωρείται εφικτή. Διότι με την προστασία τους δικαιώματος αρνήσεως της στρατεύσεως δεν θα έχουμε στρατιώτες όχι μόνο έξω από τα σύνορα, αλλά ούτε και εντός Ελλάδας.]

στ) «Καταγγελία της στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ και απεμπλοκή από κάθε σχεδιασμό στρατιωτικής επίθεσης στο Ιράν και στη Συρία και στήριξη του αγώνα για τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967». Αν αφαιρέσουμε την τελευταία θέση, με την οποία ουδείς μπορεί να διαφωνήσει, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αντίθεση σε κάθε μορφής ενισχύσεως της ελληνικής άμυνας, ακόμη κι αν αυτή είναι στην ουσία… ανέξοδη.

ζ) Στη σελίδα 18 υπάρχει ακόμη η μάλλον… μπαγιάτικη επιδίωξη για απομάκρυνση, μη αποθήκευση ή διέλευση πυρηνικών και άλλων όπλων μαζικής καταστροφής στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο, που, από απόψεως σοβαρότητας, θυμίζει στους παλαιότερους εκείνη την περίφημη ταμπέλα «Δήμος Δάφνης: Αποπυρηνικοποιμένη Περιοχή».

η) Στις σελίδες 18 και 19 υπάρχει η αναφορά στην «εξωτερική πολιτική στη βάση της υπεράσπισης της ειρήνης και στον αποκλεισμό του πολέμου…». Ο πόλεμος, δηλαδή, εξοβελίζεται, στα πρότυπα της γνωστής απαγορεύσεως του πολέμου των τάξεων που «επέβαλε» ένας γραφικός υπουργός των τότε «αποστατών» στη δεκαετία του ’60. Στο τέλος υπάρχει και η έμμεση αναφορά στην αφελή θέση της αμοιβαίας μειώσεως των εξοπλισμών με την Τουρκία. Σύντομο σχόλιο: Η πολεμική βιομηχανία της Τουρκίας, η οποία καλύπτει το 52% των αναγκών της, απασχολεί πάνω από 70.000 εργάτες, έχει ετήσιο κύκλο εργασιών 8 δις δολάρια και εξαγωγές περί το 1,1 δις δολάρια το 2011. Ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς εκτιμά ότι όλα αυτά η Τουρκία μπορεί να τα θυσιάσει προκειμένου να έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα.

Αντί των προφανών συμπερασμάτων, λίγες μόνο λέξεις: Άλλο πράγμα ο ακτιβισμός κι άλλο η πολιτική. Αυτό που κρίνεται στις επόμενες εκλογές είναι η πολιτική. Και πολιτική χωρίς μια ρεαλιστική σοβαρή θέση για την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας -και δη υπό τις παρούσες συνθήκες- είναι επικίνδυνη. Στην επικαιροποίηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, διότι η διεκδίκηση της εξουσίας με σοβαρές πιθανότητες οδηγεί αναπόφευκτα σε αναθεώρηση θέσεων και απόψεων, είναι πιθανό κάποια από αυτά τα σημεία να επανεξεταστούν. Η ίδια η πραγματικότητα σε αυτή την περιοχή και η ευθύνη για την ασφάλεια ενός λαού δεν αφήνουν περιθώρια.

Επίκαιρα (24-05-2012)

Πηγή


Γράφει ο Λακεδαίμων Αππελαίος

Εάλω η ματιά η φλογερή… .ύδωρ την κάπνισε στους αιώνες…

Σώπασε η ευωδιά της φύσης… .ηλεκτρισμός μύρισε… νέκρα…
Κλάμμα απάνω στα κλαδιά ξεκίνησαν τα πτηνά μαδώντας τις φτερούγες τους…

Να μην ξαναπετάξω ποτέ,δεν αντέχω αλυσίδα…
Κι ύστερα σιωπή…
Ψυχές ανέβαιναν μουρμουρίζοντας… άσπρισε η νύκτα…
Εάλω κι η ψυχή μου…
Ξέφτισαν όλα… τα ξεφλούδισε η Ιστορία… μαδημένα λόγια διάσπαρτα ηχούν…
Ντροπή!
Κερκόπορτες ανοίγουν ξανά… είναι παιγχνίδι τώρα… συνήθειο ο θάνατος τριγύρω…
ΟΧΙ ΠΑΛΙ… ακούστηκε μια φωνή από την πύλη του Αγίου Ρωμανού… ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ!
Στρατιές τα βλέμματα έσκισαν τον ορίζοντα… άγρια,βαθιά βλέμματα…
Γεννούν τα κλαδιά αητούς… σκιάζουν τη μέρα τα φτερά τους…
ΟΧΙ ΠΑΛΙ… ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ!
Ανοίξτε τις κερκόπορτες… στα ίσια τώρα… σπαθί με σπαθί… βλέμμα με βλέμμα… φλέβα στη φλέβα να ποτίζει…
Εμαθα… θέριεψε το μυαλό… δε με γελούν πια…
Θέλεις το αίμα μου… θα στο χαρίσω… μόνο για να ποτίσει το ξεραμένο και σάπιο δικό σου…
Αυτοκράτορας εγώ πια…. εσείς…. όλοι…. Φρουρά που στέκεται ολόρθια και πολεμά ακόμα… Φλόγα που καίει, δροσίζοντας τις ψυχές…
Βυζάντιο… ποιος μιλα για το Βυζάντιο;…
Σε ένα ακόμα άρθρο αναφοράς για το περιοδικό «HOT DOC» που κυκλοφόρησε στα περίπτερα, ο γνωστός καθηγητής Γιάννης Βαρουφάκης εξαπολύει μύδρους εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση ή μάλλον για την τροφοδότηση της κρίσης μέσω ακατανόητων αποφάσεων.
Το παράδειγμα της Ισπανίας είναι συγκλονιστικό, πως μια χώρα απολύτως «ισοσκελισμένη και κερδοφόρα», την οδήγησαν οι γελοίες πολιτικές αποφάσεις και οι «αγορές» στο χείλος της καταστροφής…

Του Γιάννη Βαρουφάκη

Καλά εμείς. Έστω ότι είμαστε φοροφυγάδες, διεφθαρμένοι, τεμπέληδες, ελλειμματικοί από την κούνια, Ελληνάρες που απαιτούμε να ζούμε από τον ιδρώτα των λαών που παράγουν. Οι Ισπανοί όμως; Εκείνοι τι φταίνε;

- Η Ισπανία δεν είχε πλεονασματικό προϋπολογισμό λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση;

- Η Ισπανία δεν είχε χρέος κατά πολύ χαμηλότερο της Γερμανίας λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση;

- Η Ισπανία δεν ήταν εκείνη που πέτυχε να κάνει τους μόνους πλεονασματικούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Ιστορίας, αφήνοντας πίσω τους μια Μπαρτσελόνα χάρμα ιδέσθαι;

- Η Ισπανία δεν ήταν εκείνη που, με παράδειγμα τη Ζάρα, απέδειξε ότι η Ευρώπη μπορεί να παράγει προϊόντα υφαντουργίας χωρίς να χρειάζεται να μεταφέρει τις θέσεις εργασίας στην Άπω Ανατολή;

- Η Ισπανία δεν προσέφερε στη Volkswagen τα πιο επικερδή εργοστάσιά της στην Ευρώπη (εκείνα της Seat);

Κι όμως, η χώρα αυτή βρίσκεται σήμερα στην ίδια μαύρη τρύπα με εμάς. Πώς είναι κάτι τέτοιο δυνατόν, αν η κρίση οφείλεται σε κακοδαιμονίες που, δίχως αμφιβολία, χαρακτηρίζουν την Ελλάδα αλλά σε καμία των περιπτώσεων την Ισπανία;

Για μια στιγμή ας ξεχάσουμε τα δικά μας και ας αναλογιστούμε το δράμα που εκτυλίσσεται στην Ισπανία (όχι μόνο από αλληλεγγύη προς τον συμπαθή λαό της δυτικής Μεσογείου, αλλά γιατί έτσι θα καταλάβουμε καλύτερα τι μας συμβαίνει κι εμάς τώρα, αυτή τη στιγμή):

Από πέρσι το καλοκαίρι, οι ζημίες των ανόητων ισπανικών ιδιωτικών τραπεζών (που προκλήθηκαν από τζόγο στην αγορά ακινήτων) έχουν μεταφερθεί στους ώμους του ισπανικού δημοσίου, με αποτέλεσμα την ουσιαστική εκπαραθύρωση του τελευταίου από τις «αγορές».

Για να μην αναγκαστεί η EE να παραδεχθεί ότι η Ισπανία είναι η τέταρτη χώρα που «καταπίπτει», αποφασίστηκε η εξής παρανοϊκή «λύση»:

1: Η ΕΚΤ θα δέχεται ό,τι παλιόχαρτο της φέρνουν οι ισπανικές τράπεζες ως «εχέγγυο» και έτσι θα τις δανείσει πάνω από 300 δις με επιτόκιο 1%.

2: Επειδή αυτά τα χρήματα αποτελούν δανεικά, και με τα δανεικά δεν αποφεύγεται μια πτώχευση (παρά μόνο αναβάλλεται), το ισπανικό κράτος θα δανειστεί κι άλλα χρήματα (από το EFSF) με επιτόκιο περί το 4% για να τα χαρίσει στις τράπεζες (στο πλαίσιο της επανακεφαλαιοποίησης) – χωρίς βέβαια να λάβει κοινές μετοχές (κάτι που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των κανόνων του… καπιταλισμού).

3: Λόγω όμως του 2, το ισπανικό κράτος σπρώχνεται βαθύτερα στην πτώχευση. Για να μην βουλιάξει άμεσα, σκέφτηκαν το εξής σοφό: Οι τράπεζες, την ίδια ώρα που θα παίρνουν δανεικά (κι αγύριστα) από το ισπανικό κράτος, θα του δανείζουν με επιτόκια 6% μέρος των δανεικών που παίρνουν από την ΕΚΤ με επιτόκιο 1%.

Κατανοείτε τι σημαίνουν τα παραπάνω;

Οι πτωχευμένες τράπεζες πρώτα μετέφεραν τις ζημίες τους στο ισπανικό κράτος, οδηγώντας το στην πτώχευση, κατόπιν εξασφάλισαν τόνους δανείων από την ΕΚΤ (με επιτόκιο 1%), μετά δάνεισαν ένα μέρος αυτών των χρημάτων στο… ισπανικό δημόσιο (με επιτόκιο 6%) και, παράλληλα, δανείζονται από το ισπανικό δημόσιο κι άλλα χρήμα τα οποία ο Ισπανός φορολογούμενος δανείζεται από το EFSF.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο απαράβατος όρος για να επιτραπεί στην Ισπανία αυτή η «λύση» είναι η επιβολή λιτότητας, που θα συρρικνώσει κι άλλο το εθνικό εισόδημα, από το οποίο το κράτος θα πρέπει να αντλήσει τους φόρους που απαιτούνται για την αποπληρωμή όλων αυτών των δανείων που έχει φορτωθεί ο ισπανικός λαός εκ μέρους των τραπεζιτών.

Όταν, λοιπόν, ευρωπαίοι συνάδελφοι, δημοσιογράφοι και πολιτικοί, δακτυλοδείχνουν την Ελλάδα επειδή τόλμησε να πει όχι στο ευρωπαϊκό «σχέδιο» καταπολέμησης της κρίσης, τους απαντώ χωρίς περιστροφές: Θα παραδεχθώ ό,τι θέλετε, αλλά μόνο όταν μου εξηγήσετε, στη βάση του Ορθού Λόγου, «τι στο διάβολο κάνετε στην Ισπανία;».
Τρέχουν τα σάλια τους και δεν μπορούν να τα κρατήσουν

Γράφει η Σοφία

Οι εταιρείες που πίσω από κάθε ΔΝΤοδουλειά τρέχουν και ρουφάνε αχόρταγα τον εθνικό πλούτο και κάθε ζωτική ικμάδα της χώρας που πέφτει στην παγίδα τους, φαίνεται ότι έχουν χάσει την υπομονή τους με εμάς.

Δεν είμαστε τελικά τόσο πειθήνια θυματάκια, παρά τα νομοθετήματα, το ξύλο, το ψέκασμα, τις ρυθμίσεις, τις υπογραφές, που τόσο πειθαρχημένα εκτέλεσαν, ή σιγοντάρισαν όλα τα μέλη της συμμορίας των προθύμων των τοκογλύφων…

Πέρασαν λοιπόν στις «απειλές» και στα «διλήμματα».

Κάθε φορά είχαμε ένα φόβητρο: Χρεωκοπία ή δουλεία του ΔΝΤ

Το είπαν… το είπαν… το είπαν… τελικά πάλιωσε.

Μετά έβαλαν άλλο.

Αν φύγετε από το ΔΝΤ φεύγετε απ’ την Ευρώπη. Δεν στηρίζεται πουθενά αυτό, αλλά δεν τους κοστίζει τίποτα ή μάλλον τους κοστίζει να το επαναλαμβάνουν γραπτώς, προφορικώς όρθιοι, ξαπλωμένοι, κάθετα και οριζόντια όλοι οι υπάλληλοι αλλά όσα και να δώσουν, η αμοιβή, ο πλούτος της Ελλάδος είναι ασύλληπτος, οπότε χαλάλι…

Αλλά δεν είναι σίγουροι ότι φοβηθήκαμε αρκετά και θα ψηφίσουμε γονυπετείς όποιον μας τάξει με μεγαθυμία ότι αν είμαστε καλές δουλάρες και δεχθούμε να γίνουμε ουροδοχείο των αφεντικών του θα διαπραγματευτεί να μας κρατήσουν στην «Ευρώπη» έστω και σαν πατάκι για να σκουπίζουν τα πόδια τους…

Οπότε σύσσωμο το payroll, τοπικό και διεθνές, βγάζει απ’ το καπέλο νέο φόβητρο… «ταραχές» «εμφύλιος»…

Λένε οι «έγκριτες» αναλύσεις των «έγκριτων» εφημερίδων: αν δεν βγουν τα ‘σοβαρά’ κόμματα που θα προσφέρουν τη ‘σταθερότητα’ της εξαθλίωσης να μας ρίξουν άλλους δέκα φόρους για να τσεπώνει η κυρία Λαγκάρντ, που κλαίει για τα παιδιά της Νιγηρίας, εμείς θα αγριέψουμε και θα βουτήξουμε απ’ το λαιμό το διπλανό μας ουρλιάζοντας «θέλω φόρουουους! Εσύ φταις άθλιε που μου τους στέρησες! Θέλω να πληρώνωωω! Θέλω να μου πάρουν το σπίτι για 300 ευρώ και να μην έχω να φάωωωω»!

Αυτό μας λένε ότι «βλέπουν»!

«Φοβούνται» τα παιδιά! τρέμουν τα γόνατά τους… χτυπάνε τα δοντάκια τους…

Πέρυσι που ήταν όλη η Ελλάδα στους δρόμους κάθε μέρα, που έπεφτε το ξύλο της αρκούδας όταν ψηφίζονταν από τις πειθήνιες καλτσοδέτες όλα τα μεσοπρόθεσμα που πρόσφεραν στους τοκογλύφους χωρίς αντάλλαγμα την περιουσία του δημοσίου δεν φοβόταν κανείς από αυτούς που τρέμουν σήμερα.

Οι αιματοβαμμένες σκηνές και τα σύννεφα των ασφυξιογόνων που είχαν μετατρέψει τον χώρο του Συντάγματος σε υπαίθριο θάλαμο αερίων, δεν φόβισαν τους πλειοψηφούντες μετόχους των «έγκριτων» ΜΜΕ ή άλλου είδους υπηρετών, που σήμερα τους έχει πιάσει κόψιμο μήπως κακομιλήσουμε μεταξύ μας!!!

Και φυσικά, όλοι αυτοί που «φοβούνται» θα πρέπει να έρθουν με στρατά να μας σώσουν… Να επιβάλουν την τάξη… Όπως στη Λιβύη…που την επέβαλαν…

Τρέχουν τα σάλια της Corporocracy και δεν μπορεί να τα μαζέψει, ούτε να τα κρύψει!

Δεν κρατιέται να βάλει χέρι στον πλούτο της χώρας, με οποιονδήποτε τρόπο, ακόμα και με τη βία.

Η τρομοκράτηση του κόσμου με τεχνητά κι ανύπαρκτα διλήμματα, και με συνεχή επανάληψη των «φόβων» για «ταραχές και βία», τόση επανάληψη που πλέον μοιάζει με εντολή «Κάντε το κάντε το» «ψάχνουμε για άλλοθι και πρόσχημα να ορμήσουμε, γιατί βλέπουμε το φιλέτο και μας τρέχουν τα σάλια».

Αυτό κρύβεται πίσω από τη συνεχή επανάληψη αυτών των «φόβων».

Εμείς, κύριοι, είμαστε ένα.

Είμαστε ενωμένοι και δεν θα σας γίνει η χάρη.

Είμαστε ένα και θέλουμε τη χώρα μας ελεύθερη, ευτυχισμένη, ευημερούσα και δημιουργική.

Αυτή είναι η χώρα μας! Η δική μας χώρα!

Δεν είναι η αποθήκη σας, ούτε η φάμπρικά σας, ούτε το ορυχείο σας.

Οι εποχές που βγάζατε τα υπαλληλάκια σας να τα σπάνε και μασάγαμε πέρασε. Τώρα τα βλέπουμε…

Αυτό που πήγατε να κάνετε το ’08 και δεν σας έκατσε, ούτε τώρα θα το πετύχετε γιατί τώρα σας βλέπουμε και σας κράζουμε!

Και θα σας κράζουμε παντού μέχρι να τσακιστείτε να ξεκουμπιστείτε απ’ την Ελλάδα!

Αν πεινάτε να πάτε αλλού να φάτε γλαρόσουπα!
Πώς και γιατί έμεινε χωρίς «κοριούς» η ΕΥΠ
Οι πιέσεις από την εταιρεία που προμήθευσε το σύστημα και η διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών


Η ιστορία που ακολουθεί δεν είναι σημερινή, αλλά -πέρα από κλαυσίγελο- αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολιτικής ανικανότητας (αν και η χρόνια ανικανότητα μεταφράζεται ως "στοχευμένη") του πρώην υπουργείου Δημόσιας Τάξης (σημερινού υπουργείου Προστασίας του Πολίτη).

Η επικινδυνότητα, λοιπόν, των λανθασμένων χειρισμών, των πράξεων και ενεργειών της πολιτικής ηγεσίας του συγκεκριμένου υπουργείου, εξέθεσε επί σειρά ετών την χώρα, επειδή δεν ήταν δυνατόν να λειτουργήσει επαρκώς το ηλεκτρονικό σύστημα συγκέντρωσης πληροφοριών, στις οποίες βασίζεται η εσωτερική (αλλά και η εξωτερική) ασφάλεια οποιασδήποτε χώρας. Η παρατεταμένη πολιτική υπολειτουργία και αδράνεια, είχαν ως αποτέλεσμα την υπολειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ενώ υπάρχουν υποψίες και αποχρώσες ενδείξεις για την υποκλοπή ευαίσθητων πληροφοριών της Ελλάδας.

Το κείμενο που ακολουθεί (το οποίο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Το Βήμα") αποτελεί ίσως την κορυφή του παγόβουνου, στον ευαίσθητο τομέα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Ίσως, η επόμενη κυβέρνηση αποφασίσει -επιτέλους- να θέσει σε λειτουργία άλλα συστήματα (τα οποία έχουν αγορασθεί αλλά για "παράξενους" λόγους δεν λειτούργησαν ποτέ, όπως π.χ. το δορυφορικό - γεωγραφικό σύστημα επιτήρησης των συνόρων του οποίου η λειτουργία "ακυρώθηκε" επειδή είχε ρωσικό λογισμικό...) και να επαναφέρει σε άψογη λειτουργία την ΕΥΠ, μία άκρως ευαίσθητη κρατική υπηρεσία, η οποία πρέπει να λειτουργεί με το καλύτερο δυνατό προσωπικό (και όχι με κομματικούς εγκάθετους) και τον καλύτερο μηχανολογικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, προκειμένου να πληρεί στο έπακρο το σοβαρότατο έργο που η πολιτεία της έχει αναθέσει.

Εκτός από το σκάνδαλο των υποκλοπών, από καταθέσεις πρώην υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΥΠ προέκυψε και ένα «σκάνδαλο κατασκοπείας» σε βάρος των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών. Οι αναφορές μιλούν για διαρροή, μέσω ισραηλινής εταιρείας, στοιχείων και πληροφοριών από το σύστημα υποκλοπών που χρησιμοποιούσε η ΕΥΠ από τις αρχές της δεκαετίας του '90 έως και το 2007. Στελέχη της ΕΥΠ αποκαλύπτουν στις καταθέσεις τους ύποπτες, όπως τις χαρακτηρίζουν, πιέσεις από τους χειριστές του συστήματος, οι οποίοι ανάγκασαν τελικά τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες να μείνουν για τρία χρόνια χωρίς κανένα τεχνικό σύστημα υποστήριξης των ερευνών τους.
Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται με αφορμή την έρευνα σχετικά με την προμήθεια το 2007 ενός γερμανικού συστήματος παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων και Ιnternet κόστους περίπου 3,8 εκατ. ευρώ, όπως και του αντιστοίχου που προμηθεύτηκε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Ο έλληνας αντιπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας έχει προφυλακιστεί με την κατηγορία της απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και του «ξεπλύματος» μαύρου χρήματος. Οι δικαστικοί λειτουργοί απέδωσαν στον έλληνα επιχειρηματία ότι «χρησιμοποίησε την κυπριακή εταιρεία LIS με πρόσχημα την αναβάθμιση λογισμικού του συστήματος υποκλοπών, στόχος του όμως ήταν να "αποκρύψει" τη διαδρομή των χρημάτων από την πώληση του συστήματος και να αυξήσει το κόστος του».
Στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης κατέθεσαν στις 5 Απριλίου 2012 στην ανακρίτρια κυρία Σοφία Φουρλάρη δύο πρώην υποδιοικητές της ΕΥΠ οι οποίοι ανέφεραν ότι «τα προηγούμενα χρόνια είχαμε κάποια θέματα διαρροών από ισραηλινή εταιρεία, η οποία μάλιστα μας είχε "κλειδώσει" το σύστημα επισυνδέσεων που μας είχε προμηθεύσει».
Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στην πορεία της έρευνας, τη δεκαετία του 1990 η ΕΥΠ είχε προμηθευτεί αντί περίπου 1 εκατ. ευρώ από ισραηλινή εταιρεία ένα μεγάλο σύστημα παρακολούθησης 500 σταθερών τηλεφώνων για υποθέσεις κατασκοπείας, τρομοκρατίας, οργανωμένου εγκλήματος κτλ. Από την περίοδο 2000-2001 όμως στη χρήση αυτού του συστήματος υποκλοπών προέκυψαν δεκάδες προβλήματα δυσλειτουργίας, αλλά και «διαρροών» που αποδίδονταν στην ισραηλινή εταιρεία.

Η αφήγηση προς «Το Βήμα» πρώην ανώτατου στελέχους των ελληνικών υπηρεσιών είναι αποκαλυπτική: «Επί σειρά ετών είχαμε χάσει τον έλεγχο του συστήματος. Οι υπεύθυνοι λειτουργίας του μάς δήλωναν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να το συντηρήσουν και μας ζητούσαν να τους δώσουμε υπερβολικά ποσά. Κάποιο διάστημα είχαμε ενδείξεις ότι υπήρχαν διαρροές στοιχείων από υποκλοπές από αυτούς που είχαν αναλάβει την τεχνική επίβλεψή του. Ηταν επιπλέον φανερό ότι μας πίεζαν προκειμένου να πάρουμε από αυτούς ένα νέο αναβαθμισμένο σύστημα υποκλοπών. Τελικά το 2004, την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, και ως το 2007 το υφιστάμενο σύστημα "κλειδώθηκε" και δεν λειτουργούσε. Μάταια προσπαθούσαμε να βάλουμε κωδικούς και να το θέσουμε σε λειτουργία ώστε να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των ερευνών της ΕΥΠ. Για τουλάχιστον τρία χρόνια δεν είχαμε κανένα τεχνικό σύστημα παρακολουθήσεων. Είχε μάλιστα σταλεί επιστολή από τη διοίκηση της ΕΥΠ στο εξωτερικό προκειμένου να υπάρξει συνδρομή στο πρόβλημα, χωρίς όμως να βρεθεί λύση. Το είχαμε φυσικά κρύψει για να μη δημοσιοποιήσουμε την αδυναμία μας και το διάτρητο σύστημά μας».

Επί εποχής της πρώτης θητείας του κυρίου Χρυσοχοΐδη 2000-2003 -κυρίως- ξεκίνησαν τα προβλήματα, εντάθηκαν εν συνεχεία επί κ. Φλωρίδη (παρέμεινε μόνο 8-9 μήνες υπουργός), αλλά και επί κ. Βουλγαράκη ο οποίος και αποφάσισε να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό και μάλιστα είχε πει "όχι αμερικάνικα ή εβραϊκά συστήματα μόνο ευρωπαικά". Και ίσως αυτός είναι ένας λόγος για τον πόλεμο που δέχεται το συγκεκριμένο σύστημα επισύνδεσης. Επίσης σύμφωνα με τα γραφόμενα στο "Βήμα", αναφέρεται ότι το 1990 έδωσαν €1.000.000 για ένα σύστημα που έπιανε μόνο τα σταθερά τηλέφωνα (μέσω ΟΤΕ) και τώρα τους φάνηκαν πολλά τα περίπου 3 εκατομμύρια, για ένα υπερσύστημα που πιάνει τα πάντα (από κινητά, σταθερά, e-mail κ.α.)... Μάλλον κάτι δεν πάει καλά στο "βασίλειο των προμηθειών", το οποίο είναι ιδιαίτερα επιλεκτικό (ή "εκλεκτικό";) σε συστήματα που ταιριάζουν απόλυτα στο ΝΑΤΟ (να υποθέσουμε πως οι πληροφορίες που συγκεντρώνει η ΕΥΠ και οι έρευνες που διενεργεί η συγκεκριμένη υπηρεσία γίνονται άμεσα γνωστές στην CIA;). Για την ιστορία, ο διαγωνισμός προμήθειας για το συγκεκριμένο σύστημα επισύνδεσης ξεκίνησε το 2005 -μετά το σκάνδαλο υποκλοπών επί Βουλγαράκη- και ολοκληρώθηκε το 2007 επί υπουργίας κ. Πολύδωρα (η επιτροπή κατέληξε σε 3 (τρεις) προσφορές, μία Δανο-Βρετανική ύψους 2,2 εκατ. ευρώ, η δεύτερη 3,475 εκ. ευρώ και τέλος, μία τρίτη Γερμανική 4,9 εκατομμύρια ευρώ. Παρεμβλήθη η τότε αντιτρομοκρατική με αρχική προσφορά της Siemens η οποία άγγιζε τα 14 εκατ. ευρώ και όταν "αντιλήφθηκαν" ότι οι άλλες προσφορές ήταν πολύ χαμηλότερες κατέβασαν την προσφορά στα 7 εκατ. ευρώ(!!!), αλλά ο Βουλγαράκης δεν τσίμπησε και είπε "ότι προκρίνει η τεχνική επιτροπή της ΕΥΠ και μάλιστα το ίδιο σύστημα θα πάρουν και οι δύο υπηρεσίες", όπερ και εγένετο, αφού η ΕΥΠ πήρε το σύστημα το 2007 και η Αντιτρομοκρατική το 2009.

Μετά από όλα αυτά, σε μία Ελλάδα που καταρρέει με ευθύνη των πολιτικών, ίσως κάποιοι θα πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων φροντίζοντας να "οπλίσουν" με απόλυτη επάρκεια την ΕΥΠ. Εκτός και εάν κάποιοι προτιμούν να μην υπάρχουν "μάτια" και "αφτιά", προκειμένου να μην καταγράφονται δραστηριότητες οι οποίες είναι ενάντια των Ελληνικών συμφερόντων...


Το FBI βάζει "χέρι" και στο SKYPE

Στον αντίποδα λειτουργίας της ΕΥΠ, το FBI (ούτε καν η CIA!!!) δείχνει να κατανοεί την σπουδαιότητα της συγκέντρωσης πληροφοριών για την εσωτερική ασφάλεια των ΗΠΑ. Έτσι, ξεκίνησαν έναν αγώνα για να ικανοποιήσουν αυτή τους την ανάγκη.
Προσπαθούν 4 χρόνια. Ξόδεψαν 54.000.000 δολάρια. Πλέον διαθέτουν τα μέσα για να κατασκοπεύουν τις συνομιλίες μέσω Skype καθώς και... άλλες μορφές διαδικτυακής επικοινωνίας.
Το FBI είναι έτοιμο να λειτουργήσει την ειδική μονάδα DCAC (Domestic Communications Assistance Center) σε συνεργασία με την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών DEA και την υπηρεσία U.S. Marshals.
Η DCAC, θα χρησιμοποιεί ειδικό εξοπλισμό ικανό να καταγράψει συνομιλίες στο διαδίκτυο, μετά – βέβαια – από την έκδοση σχετικών δικαστικών εντολών.
Με τι κριτήρια θα βγαίνουν οι εν λόγω δικαστικές εντολές, είναι ένα ερώτημα που σίγουρα θα απασχολήσει στο μέλλον.
Πάντως, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα mashable.com, το διαδικτυακό έγκλημα έχει γίνει ύψιστης σημασίας ζήτημα για το FBI.
Τον Ιανουάριο, η υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ερευνούσε την ανάπτυξη μιας ειδικής εφαρμογής, η οποία θα “σαρώνει” το Facebook προς αναζήτηση εγκληματικών συμπεριφορών.

ΕΥΠ: Σαν να μην πέρασε ούτε μιά μέρα...
Αρχηγείον Στρατοχωροφυλακής
Αθήναι τη 10 Δεκ 1953

Εκ του υπ’ αριθμ. 69/06 Δεκ 1953 δελτίου πληροφοριών της ΚΥΠ περιήλθων ημίν αι κάτωθι πληροφορίαι:

Aνήρ κατοικοεδρεύων εις περιοχήν πλησίων της πόλεως Θεσσαλονίκης , ακούοντας εις τα ονόματα «Λεβέντης ή Κάγκουρας» επιβαίνων εις μονοκύλυνδρον δίτροχον όχημα αγνώστου μάρκας και κυβικών, στερουμένου αριθμού κυκλοφορίας και φέροντας επί της κεφαλής ειδικού φακού μετά ισχυρού γλόμπου τροφοδοτουμένου δια ασετυλήνης (τύπου οδοντιάτρου), τις μεταμεσονύκτιες ώρες προβαίνει εις σκοπίμους καταστροφάς των ευρισκομένων εις τους εξώστας κατοικιών, κατασκευών σκιάσεως με μοναδικον σκοπόν την επανακατασκευή των υπό του ιδίου εις εξωφρενικάς τιμάς. Εις περίπτωσιν δε αδυναμίας πληρωμής υπό των ενδιαφερομένων απαιτεί ξεχρέωσιν εις είδος, οκκάδων ελαιολάδου , αραβοσίτου, βρώμης, ενίοτε δε και πουλερικών. Εις την επιλογήν των κατοικιών που αναρριχάται ωσάν αιλουροειδές, κυρίαρχον ρόλον παίζει η ηλικία των διαμενόντων εις αυτάς, δεδομένου ότι οι γηραλέοι, ακριβώς λόγω γήρατος, δεν δύνανται να αντιληφθώσι ουδέν. Επιπροσθέτως, απαραίτητον εργαλείον δια τας πράξεις του, άνευ του οποίου δεν θα ηδύνατο να κάμει τι, είναι ο κυλυνδρίσκος εστιάσεως και εθεάσεως προσηρμοσμένων υπ΄ αυτού ισχυρών φακών, τον οποίο χρησιμοποιεί δια τον εντοπισμόν των γηρασκόντων. Πληροφορίαι θέλουσι η ως άνω περιγραφείσα μοτοσυκλέτα να είναι, ή εγκαταλειφθείσα υπό των Γερμανών κατακτητών, ή βοηθείας UNRRA και ως καύσιμον ύλην χρησιμοποιεί φωταέριον (γκαζοζέν) κάνοντας δε χαρακτηριστικόν θόρυβον, ήτοι: Πρρρρρρρ, Κουφ Κουφ και Μπουφ, εξερχομένης παραλλήλος εκ του σωλήνος εκτονώσεως εντόνος λαμπυρίζουσας φλογός.
Επίσης αναφέρεται ότι κατά τας πρωινάς, μεσημβρινάς και εσπερινάς ώρας ούτος εκυκλοφόρει με έτερον ελαφρόν δίτροχον όχημα κινουμένου δια της δυνάμεως των ποδών, μεταφερομένης της αυτής ταύτης ισχύος δια γραναζίου και αλυσίδος εις τον οπίσθιον τροχόν.
Εκ της εκτιμήσεως της υπηρεσίας ο ανωτέρω απατεωνίσκος δεν δύναται να θεωρηθεί ως επικίνδυνος καθώς δια των πράξεών του μοναδικόν σκοπόν έχουσι την απόκτηση χρήμάτων ή αγαθών και την εν συνεχεία διοχέτευσή των εις την αγοράν της Θεσσαλονίκης. Πας όστις αντιληφθεί το παραμικρόν καλείται να σπεύσει πάραυτα εις τον Σταθμόν Βασιλικής Χωροφυλακής Πλαγιαρίου, και αναζητήσας την νεάνιδα Ευφροσύνην Ηλιού, να καταθέσει τας εις γνώσιν του πληροφορίας. Γνωρίζομεν εις τους υποψηφίους καταθέτας οι οποίοι θα σπεύσωσι εις τον σταθμόν, όπως μην θορυβηθώσι ή ταραχθώσι άμα τη αντικρύσει της νεαράς, αύτη φέρει εις τον ώτα την τελευταίας τεχνολογίας και άρτι αφιχθείσης εις την χώραν εκ Γερμανίας πειραματικήν συσκευήν ενισχύσεως εντάσεως ομιλίας λειτουργήσασα δια ηλεκτρικού ρεύματος μέσω ηλεκτρικής στύλης. Σε περίπτωση δε δυσλειτουργίας αύτης , ο καταθέτων ας μην επιχειρησει δια ζώσης την συννενόησιν, βέλτιστον αν ειη προσπαθήσει δια νοημάτων.
Άπασαι αι αστυνομικαί αρχαί της ευρυτέρας περιοχής Θεσσαλονίκης προς τους οποίους τυχόν περιέλθει οιαδήποτε πληροφορία, να μεταβιβάσωσι αύτη άμεσα εις κεντρικήν υπηρεσίαν αφού φροντίσωσι δια την κρυπτογράφισίν της, διότι ο εν λόγω κακοποιός εθεωρείται ειδήμων περί τα τηλεγραφικά καθ’ ότι εθήτευσε εις το Τάγμα τηλεγραφητών στον Σαγγάριο και την Προύσα κατά την Μικρασιατική εκστρατεία του 1919-1922 έχοντας την ειδικότητα του χειριστού των μοντέρνων ηλεκτρικών συσκευών μεταδόδεως μηνυμάτων, μετά ή άνευ καλωδίων.
Πλέον των ανωτέρω, διατάσσεται ο Διοικητής του Σταθμού Βασιλικής Χωροφυλακής Πλαγιαρίου, Ενωματάρχης Πρόδρομος Καρράς όπως αφού μελετώσι τας τεχνικάς οδηγίας και κατανοησθώσει πλήρως τον τρόπον λειτουργίας της συσκευής ενισχύσεως εντάσεως ομιλίας της παρ’ αυτού υπηρετήσασας νεαράς όστις να ηδύνατο να θεραπεύσει οιανδήποτε δυσλειτουργίαν ταύτης, να σπεύσει εις το 490 Τάγμα Τηλεγραφητών και εν συννενοήσει μετά του υπευθύνου Δχστή πολεμικού υλικού και εφοδίων Ανχη Λαζάρου να προμηθευτεί ικανό αριθμό ηλεκτρικών στηλών τύπου BEREC, καταλλήλως προσηρμοσμένων δια την εν λόγο συσκευήν της νεαράς, ώς εφεδρεία.
Εις περίπτωσιν δε κατά την οποίαν κρίνει ότι η δύναμις του σταθμού δεν επαρκεί δια την άμεσον σύλληψιν του δράστου, να αιτηθεί την ενίσχυσίν του δια τμημάτων στρατού καταλλήλως εξοπλισμένων δια πολυβόλων MAXIM ή GATLING.Γράφει ο Δρ. Ηλίας Καλλιώρας

Ο κ. Γιουνκέρ ήταν δραματικά ξεκάθαρος σε μια σχετικά πρόσφατη συνέντευξή του (ετήσια Σύνοδος ΔΝΤ). Είπε χαρακτηριστικά: «Οι Ευρωπαίοι γνώριζαν ότι κάποια μέρα η Ελλάδα θα έπρεπε να αντιμετωπίσει την δημοσιονομική κρίση». Πρόσθεσε δε ότι «το πρόβλημα αυτό θα έφθανε, διότι συζητούσαμε (για την επερχόμενη Ελληνική κρίση) οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, ο πρόεδρος Ζαν Κλόντ Τρισέ της ΕΚΤ, η Επιτροπή και εγώ ο ίδιος». Εγώ, βουλευτής τότε, δημοσίευσα σχετικό άρθρο στην εφημερίδα Αξία (31/5/2003), με τίτλο «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν!».

Όλοι οι μυημένοι έβλεπαν το που οδηγείται η Ελλάδα. Και ερωτώ, αφού οι Ευρωπαίοι γνώριζαν το τι πλησιάζει, γιατί οι ίδιοι εν τέλει αδιαφόρησαν; Τι συνέβη; Πως εξηγείται;

Το γνωστό think-tank Stratfor των ΗΠΑ, για παράδειγμα, σε μέιλ του, αποκαλύπτει (WikiLeaks) ότι μας ετοίμαζαν για το ΔΝΤ από τον Ιούνιο του 2009 (δηλαδή, 10 μήνες πριν!). Ομοίως, ο σημερινός Πρωθυπουργός της Γαλλίας κ. Ερό, δήλωσε πως «Αργήσαμε πολύ να βοηθήσουμε την Ελλάδα». Τι να πούμε τώρα όλοι εμείς και τι εν τέλει να πιστέψουμε; Μήπως, λ.χ., το περιοδικό SPIEGEL έχει μέρος αυτής της εξήγησης; Πρόσφατα αποκάλυψε ότι οι Γερμανικές Κυβερνήσεις γνώριζαν ότι το Ευρώ θα αποτύχει. Τι τελικά διαμείβεται στην ΕΕ, όταν τα μυστικά αρχεία της Γερμανίας αναφέρουν πως «ένα κοινό νόμισμα δεν μπορεί να επιβιώσει μακροπρόθεσμα, εάν δεν στηρίζεται και υποστηρίζεται από μια πολιτική ένωση».

Επίσης, ο γνωστός Max Keiser, μιλώντας άρτι στο Russia Today, αναφέρθηκε στο «οικονομικό ολοκαύτωμα» της Ελλάδας και για χρέος που «δεν προέρχεται από την Ελλάδα». Κατά τον ίδιο, η Ελλάδα έχει χρησιμοποιηθεί ως η Ευρωπαϊκή «χωματερή τοξικού χρέους». Ο ίδιος εξήγησε πως: «Ήταν όλα προσχεδιασμένα. Η Γερμανία γνώριζε πολύ καλά ότι μια μέρα αυτό το οικοδόμημα του ευρώ θα κατέρρεε και όλο αυτό το διάστημα ανυπομονούσε να γίνει η έκρηξη, για να τρέξει και να μαζέψει τα πολύτιμα λάφυρα». Με το Δεύτερο Μνημόνιο, η Ελλάδα «δέθηκε χειροπόδαρα» με μια δρακόντεια δανειακή σύμβαση, πράγμα που παραπέμπει ευθέως σε άλλο σχετικό δημοσίευμα.

Σύμφωνα και πάλι με το Stratfor, οι ΗΠΑ γνώριζαν από το 2007 και το έκρυψαν, ότι όντως υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου στην Ελλάδα (WikiLeaks: περίπου 22 δισ. βαρέλια στην Κρήτη και άλλα περίπου τόσα βαρέλια στην Νότια Κρήτη, στην «Ζώνη του Ηροδότου»). Τι απαντάμε όλοι μας πλέον σε όλους αυτούς που, όπως και εγώ, πιστεύουν ότι το όνειρο της Γερμανίας (για κατάκτηση της Ελλάδας) δεν σταμάτησε μετά την Μάχη της Κρήτης και μετά από την υποδούλωσή μας στο Γ’ Ράιχ; Η Ελλάδα βρίσκεται (ως «πειραματόζωο»!) στο μάτι του κυκλώνα για πάνω από 2 χρόνια. Οι 2 υπερδυνάμεις συνεχίζουν να μάχονται για το «χρυσόμαλλο δέρας»: την Ευρώπη!

Περαιτέρω, ο τιτάνιος και υπόγειος πόλεμος ΗΠΑ-ΕΕ για το ρόλο και την πορεία του Ευρώ συνεχίζεται. Μπορεί, πχ., το φανερό χρέος των ΗΠΑ να εκτοξεύθηκε, εντούτοις, το Δολάριο των ΗΠΑ, ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, παραμένει ισχυρό, αφού όλοι όσοι το κατέχουν θέλουν να το διατηρούν ισχυρό (όπως αντίστοιχα και την περιουσία τους στα θησαυροφυλάκια). Η υπόγεια διαμάχη βρίσκεται σε εξέλιξη, αφού οι ΗΠΑ δεν θέλουν το Ευρώ να υποσκελίσει το Δολάριο, ούτε και οι συναλλαγές του πετρελαίου να γίνονται σε Ευρώ (κυρίως από τα Γερμανικά πλεονάσματα). Για να αποτραπεί η χρήση του Ευρώ στο εμπόριο του πετρελαίου (αντί του Δολαρίου), φαίνεται ότι και ο επόμενος πόλεμος στη Μέση Ανατολή (Συρία) θα γίνει ξανά για το παραπαίον Δολάριο. Η ΕΕ τελικώς και γνώριζε και σκοπίμως αδιαφόρησε.
Την ίδια ώρα στη Γαλλία η εφημερίδα Le Figaro έχει τίτλο: Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε την αλήθεια!

«Greek Exit» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung που αναφέρεται στα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Το δημοσίευμα αναφέρεται μεταξύ άλλων στις πρόσφατες δηλώσεις του μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Γιόργκ Άσμουσεν, σύμφωνα με τον οποίο το σχέδιο Α είναι η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Ωστόσο «όλο και πιο νευρικά προετοιμάζουν κεντρικές τράπεζες, πολιτικοί και οικονομολόγοι το σχέδιο Β, την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη».
Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στα αποτελέσματα δημοσκόπησης της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης σύμφωνα με την οποία το 60% των Γερμανών τάσσεται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σε σύγκριση με 49% των προηγούμενο Νοέμβριο.

Όπως σημειώνει το άρθρο «η κατάσταση στην Ελλάδα έχει αλλάξει δραματικά μετά τις εκλογές. Η χώρα ζει πραγματικά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν υπάρχει κυβέρνηση με πραγματική δυνατότητα διακυβέρνησης, ενώ είναι τελείως ανοιχτό εάν μετά τις εκλογές θα σχηματιστεί κυβέρνηση και με ποιες δυνάμεις».

«Αυξάνονται οι αναφορές ότι η χώρα έχει σταματήσει πολλές προσπάθειες λιτότητας και μεταρρυθμίσεων. Αυτό δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες το 78% των Ελλήνων θέλει κρατήσει το ευρώ, χωρίς να εκπληρώσει τους όρους της Τρόικας. Εάν η ΕΕ θέλει να αποδείξει ότι δεν εκβιάζεται, θα πρέπει να αρνηθεί την καταβολή της επόμενης δόσης. Τον Ιούνιο η χώρα θα χρειαστεί χρήματα. Εάν η δόση δεν καταβληθεί, η χώρα θα κηρυχθεί αφερέγγυα», αναφέρει το ρεπορτάζ.

«Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε την αλήθεια», αλλά…

«Η επικεφαλής του ΔΝΤ δε νιώθει καμιά συμπόνια για τους Έλληνες», τιτλοφορείται σχετικό δημοσίευμα της Welt που σημειώνει ότι «η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ νιώθει μόνο περιορισμένη συμπόνια για τους πληγέντες από την αναγκαστική λιτότητα Έλληνες».

Με το περιεχόμενο των δηλώσεων Λαγκάρντ φαίνεται πως συμφωνεί η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, όχι όμως απαραίτητα και με το σκληρό ύφος που χρησιμοποίησε: «Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε την αλήθεια», σημειώνει η εφημερίδα σχολιάζοντας τα φαινόμενα της φοροδιαφυγής και της παράλληλης οικονομίας στην Ελλάδα, «πρακτικές που υπάρχουν από την ίδρυση του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους τον 19ο αιώνα. Εάν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη, θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί εκ βάθρων. Εάν η Ευρώπη εγκατέλειπε την Ελλάδα στη μοίρα της, τότε αυτό θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο, αν και η Ευρώπη θα το άντεχε. Δεν είναι όμως σίγουρο και το αντίθετο. Οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν να κρατήσουν το ευρώ. Συνεπώς η λιτότητα θα έπρεπε να τους τρομάζει λιγότερο από την έξοδο από την ευρωζώνη. Αυτό είναι το μήνυμα που θα πρέπει να μεταφέρει κανείς (στους Έλληνες), αλλά με την κατάλληλη διατύπωση».

«Μάχη στήθος με στήθος στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος άρθρου στην ηλεκτρονική έκδοση του Focus που σημειώνει: «Τρεις εβδομάδες πριν τις κρίσιμες εκλογές, όλα δείχνουν ότι η μάχη μεταξύ των συντηρητικών της ΝΔ και του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς θα κριθεί στο νήμα».

«Μάχη στήθος με στήθος» είναι και ο τίτλος άρθρου στη γερμανική έκδοση των Financial Times που σημειώνει: «Σε νεότερες δημοσκοπήσεις οι συντηρητικοί προηγούνται και πάλι των αριστερών, αλλά οριακά. Πιθανότατα η Ευρώπη θα πρέπει να αγωνιά μέχρι το τελευταίο λεπτό για το εάν θα ορίσουν τον επόμενο πρωθυπουργό οι υποστηρικτές ή οι αντίπαλοι της λιτότητας. Η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων όμως θέλει να κρατήσει το ευρώ».

Deutsche Welle


Τα πρόσωπα που επιβάλλουν διχαστικές γραμμές και προτάσσουν το πολιτικό δίλημμα των φιλοευρωπαϊκών και αντιευρωπαϊκών παρατάξεων

Η παράλυση της αγοράς και ο συσσωρευμένος θυμός της ελληνικής κοινωνίας δεν έχει προηγούμενο. Την ίδια στιγμή, πρόσωπα που οδήγησαν τη χώρα στην κατάρρευση δεν έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους, ενώ κανείς από τους θεσμικούς παράγοντες δεν έχει ζητήσει κάτι τέτοιο σε πολιτικό και ποινικό επίπεδο.

Τρεις εβδομάδες πριν από τη νέα προσφυγή στις κάλπες, το πολιτικό σύστημα της χώρας είναι εγκλωβισμένο σε ένα φαύλο κύκλο τεχνητής πόλωσης, μικροκομματικού εγωισμού και εξυπηρέτησης ξένων σχεδιασμών.

Το σκηνικό που στήνεται από διάφορα κέντρα που δεν έχουν σχέση με τη σωτηρία της Ελλάδας περιέχει τα ίδια στοιχεία έντασης που οδήγησαν τον ελληνικό λαό στο Διχασμό του 1917. Τότε υπήρχαν «Βασιλικοί» εναντίον «Βενιζελικών» ενώ σήμερα υπάρχουν «Μνημονιακοί» και «Αντιμνημονιακοί».

Οι ξένοι πολιτικοί παρατηρητές αναφέρουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα όρια της χρεωκοπίας και δεν αποκλείουν την πιθανότητα εμφυλίου πολέμου. Αυτή είναι και άποψη που εκφράστηκε – όχι τυχαία – από το γερμανικό πολιτικό περιοδικό “Focus”.

Οι προκλήσεις

Από μία πλευρά, δεν είναι τυχαίο να συνδέουν τη χώρα μας με τα κράτη της βόρειας Αφρικής και της Εγγύς Ανατολής όπου παίζεται το μεγάλο παιχνίδι επικράτησης στο πεδίο της «μεγάλης σκακιέρας», στην οποία θα κριθεί ποιο fund συμφερόντων θα έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο στον έλεγχο της ενέργειας και του ορυκτού πλούτου.

Από την άλλη πλευρά, όμως, υπάρχει κάτι πολύ βαθύ κι επικίνδυνο. Αφορά στην κλιμακούμενη διαίρεση του ελληνικού λαού σε στρατόπεδο και ομάδες. Είναι προφανές ότι δεν θέλουν ενωμένη την ελληνική κοινωνία τα ξένα κέντρα που έχουν υποθηκεύσει το μέλλον της μέσω δανειστών και διεθνών τοκογλύφων. Πίσω από την αντιπαράθεση και την πάλη στα σπλάχνα της κοινωνίας, κάποιοι θέλουν να επιβάλλουν μακροχρόνιους σχεδιασμούς εκμετάλλευσης του εθνικού πλούτου, του έμψυχου δυναμικού αλλά και της κυριαρχίας εις βάρος της λαϊκής κυριαρχίας και της εθνικής ανεξαρτησίας.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος και τα ερωτήματα

Έκπληξη προκαλεί η στωικότητα που επιδεικνύουν πρόσωπα που ενεπλάκησαν ή αναφέρονται στη γνωστή υπόθεση με πρωταγωνιστή τον πρώην υπουργό και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ κ. Άκη Τσοχατζόπουλο. Οι διαρροές επιβεβαιώνουν τη σήψη και τη διαφθορά που επικρατεί στο πολιτικό βίο.

Συνένοχοι και ηθικοί αυτουργοί κρύβονται πίσω από την κατασκευασμένη διαμάχη εις βάρος του ελληνικού λαού, πιθανώς προσπαθούν να προκαλέσουν κωλύματα στη λειτουργία των θεσμών και κερδίζουν χρόνο λόγω της ακυβερνησίας και του αδιεξόδου.

Αν θέλουμε να δούμε ποιες εξηγήσεις οφείλει το πολιτικό σύστημα πρέπει να διερωτηθούμε:

-Τι έγινε με την περίφημη έρευνα για τα CDS μετά τις καταγγελίες του κ. Πάνου Καμμένου; Αποδείχθηκαν ποτέ ποιοι ήταν εκείνοι που έπαιξαν το μέλλον του λαού τζογάροντας στη χρεοκοπία ή μη;

-Ποιος ζήτησε να μάθει στοιχεία σχετικά με το ινστιτούτο – φάντασμα που διοργάνωνε συγκεντρώσεις κορυφαίων παραγόντων και γόνων γνωστών πολιτικών που «προωθούσαν» την «πράσινη ανάπτυξη»;

-Πότε ξεκαθαρίστηκε τελικά ποια ήταν τα πρόσωπα που συμμετείχαν πίσω από τον κ. Μ. Χριστοφοράκο στην υπόθεση “Siemens” και τι συνέβη με τους πολιτικούς που συμμετείχαν σ’ αυτήν;

-Πώς βγήκαν όλοι λάδι από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ;

-Γιατί σταμάτησε κάθε συζήτηση για τα υποβρύχια και όσους (πολιτικούς και άλλους) εμπλέκονται στην υπόθεση;

-Με ποιο τρόπο υπάρχουν σε όλα τα κόμματα «πρόθυμοι» να βοηθήσουν ώστε να ξεχαστούν υποθέσεις που πρέπει να εξετασθούν ώστε να αποδοθούν ποινικές και πολιτικές ευθύνες σε πρόσωπα που συμμετείχαν σε κυβερνήσεις από το 1996 έως σήμερα;

Ο ξένος «δάκτυλος»

Κάποιοι και κυρίως οι Γερμανοί και τα φερέφωνά τους θέλουν να σβήσουν αυτές τις υποθέσεις από τη μνήμη της κοινής γνώμης, ακόμα και με ένα εμφύλιο πόλεμο ή μια καταστροφή. Κι όταν λέμε «καταστροφή», σε εθνικό επίπεδο τόσο οι Τούρκοι, όσο και οι Σκοπιανοί κάνουν φιλότιμες προσπάθειες εις βάρος της Ελλάδας και των εθνικών συμφέρόντων της.

Το θέμα είναι να μην τους κάνουμε το χατήρι. Πρώτοι απ’ όλους οι πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να συμφωνήσουν στην ανάγκη ομόνοια, ενότητας και ισχυρής διακυβέρνησης για το λαό και την Ελλάδα. Οι κ.κ. Αντώνης Σαμαράς, Αλέξης Τσίπρας, Ευάγγελος Βενιζέλος, Πάνος Καμμένος, Αλέκα Παπαρήγα, Νίκος Μιχαλολιάκος και Φώτης Κουβέλης πρέπει να σκεφθούν ότι αυτή είναι η ηθική υποχρέωσή τους απέναντι στον λαό που τους εμπιστεύεται την ψήφο τους.

Όποτε οι Έλληνες προχωρούν ενωμένοι ξεπερνούν κάθε εμπόδιο και κάθε αδιέξοδο.

Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές ένα είναι το μήνυμα: Να πούμε «όχι» σε όσους θέλουν να θυσιάσουν τον Ελληνισμό.


Γράφει ο Ν. Λυγερός

Όποιος δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να δώσει μια πραγματική μάχη για την πατρίδα του διότι ήταν πολύ νέος ή πολύ αδιάφορος, τώρα μπορεί να κάνει τα πάντα.
Με το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης υπάρχει ένα ολόκληρο πεδίο δράσης. Υπάρχουν προδότες, υπάρχουν ραγιάδες, υπάρχουν μαχητές ακόμα και ήρωες σαν τον Τάσσο Παπαδόπουλο.

Μπορεί ο καθένας να παίξει ένα σημαντικό ρόλο και μάλιστα σε πολλαπλό επίπεδο.

Επιπλέον είναι ένας τρόπος να αφήσει το στίγμα του στην ιστορία του Ελληνισμού, διότι η έννοια της ΑΟΖ έχει μεγαλύτερη εμβέλεια από μεγάλες ιδέες. Όποιος γράψει, μεταφράσει, οργανώσει διαλέξεις, πείσει τους δικούς του ότι ολόκληρη η πατρίδα μας παλεύει να αποκτήσει ΑΟΖ, θα μπορεί να λέει μετά ότι ήταν και αυτός σε αυτόν τον αγώνα.

Δεν είναι πια ένα παράλογο όνειρο. Η ΑΟΖ έχει τα στοιχεία του οράματος για το οποίο αξίζει να παλεύεις όχι μόνο για σένα αλλά και για τους δικούς σου, και για τους επόμενους. Σε μια ανθρώπινη ζωή είναι σπάνιες αυτές οι στιγμές.
Επιπλέον, μέσω των εκλογών ο καθένας μπορεί να καταλάβει την εμβέλεια του εγχειρήματος και κατά πόσο αγγίζει όλο το έθνος μας. Δεν είναι απλώς ένα χόμπυ που έχει ο καθένας για να πεισθεί ότι υπάρχει μέσα στην κοινωνία.

Η ΑΟΖ δεν είναι μόνο για την κοινωνία αυτή, αλλά για τον ελληνικό λαό.
Είναι ένας αγώνας που απαιτεί μια υπέρβαση από τον καθένα για να αντιληφθεί το βάρος του και το βάθος του.
Είναι μια κίνηση που έχει μια συνέχεια και είναι επιπλέον εποικοδομητική για όλους μας.

Έχουμε τώρα τη δυνατότητα λόγω της επιστήμης, της τεχνογνωσίας και της τεχνικής να πάρουμε την απόφαση να αλλάξουμε ριζικά τα δεδομένα και να ξεφύγουμε από την κοινωνική μιζέρια που καταπιέζει τον λαό μας.

Είναι λοιπόν απόφαση του καθενός να παίξει το ρόλο του για την πατρίδα του και το μέλλον μας.
Μπορεί ακόμα και να γίνει προδότης, αν το επιθυμεί, ή ραγιάς έτσι τουλάχιστον να ενισχύσει και τους εχθρούς που θα το έχουν γρήγορα ανάγκη.

Τις τελευταίες ημέρες έχουμε γίνει μάρτυρες σποραδικών μεν αλλά υπαρκτών ειδήσεων περί επιθέσεων «ομάδων κουκουλοφόρων» σε μέλη και βουλευτές της «Χρυσής Αυγής».
Αν και η συγκεκριμένη πόλωση ξεκίνησε από την Πάτρα, όπου βρέθηκαν μέλη της «Χρυσής Αυγής» να πολιορκούν την «Πειραϊκή – Πατραϊκή» μαζί με οργισμένους Πατρινούς (η οργή αφορούσε τον θάνατο ενός 29χρονου, αλλά και την γενικότερη ανασφάλεια των κατοίκων από την ανεξέλεγκτη εισροή και κυκλοφορία λαθρομεταναστών), στη συνέχεια άρχισαν οι επιθέσεις κατά μελών και στελεχών της «Χρυσής Αυγής», με αποκορύφωμα την σημερινή επίθεση κατά πολιτευτή της στα Γιάννενα (ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση στο νοσοκομείο Ιωαννίνων).

Ευτυχώς, μέχρι στιγμής η «Χρυσή Αυγή» κινήθηκε αρκετά συντηρητικά και δεν υπήρξαν κινήσεις «αντεκδίκησης» εκ μέρους της. Όμως, αυτές οι επιθέσεις που σαν στόχο έχουν να προκαλέσουν την αντίδραση των Χρυσαυγιτών, πέρα από τα χαρακτηριστικά άκρατου φασισμού που εμπεριέχουν, κατατάσσονται και σε κινήσεις – δράσεις άκρως επικίνδυνες για την τάξη και την ασφάλεια στο εσωτερικό της χώρας.
Κι αυτό, επειδή κάποιοι αποφασίζουν αυθαίρετα πως μπορούν να επιτίθενται σε μέλη ενός κόμματος, εκλεγμένου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, με το αιτιολογικό ότι είναι φασίστες. Αφήνοντας στην άκρη την ερμηνεία περί φασισμού, προφανώς οι επιτιθέμενοι δεν γνωρίζουν πως αυτές τους οι δράσεις είναι δυνατόν να προκαλέσουν την εκκίνηση μίας εσωτερικής διαμάχης (η οποία θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν θα υπάρξει), της οποίας τα αποτελέσματα θα τείνουν σε εμφυλιοπολεμική κατάσταση και θα σταθούν αιτία για αλλαγή του τρόπου αστυνόμευσης, αλλά και για άλλες αλλαγές που ίσως να αναβάλλουν και τις εκλογές.

Αυτό επιδιώκουν, άραγε, οι δημοκράτες επιτιθέμενοι; Να αναβάλλουν τις εκλογές που τόσο φοβούνται οι τραπεζίτες, οι εκβιαστές και οι οικονομικοί δολοφόνοι που τρέμουν το αποτέλεσμα της κάλπης και την απόφαση του Ελληνικού λαού;
Μήπως κάποιος θα πρέπει να πει στους κουκουλοφόρους επιτιθέμενους προς την «Χρυσή Αυγή», πως οι πράξεις τους συνάδουν απόλυτα με τις επιθυμίες εκείνων που θέλουν να στραγγαλίσουν οικονομικά την Ελλάδα και να αφαιρέσουν κάθε δικαίωμα διαμαρτυρίας των Ελλήνων πολιτών;
Μήπως κάποιος από τους ηγέτες των κουκουλοφόρων θα πρέπει να κατανοήσει πως είτε γίνεται πιόνι μυστικών υπηρεσιών είτε ξεμπροστιάζει την δράση των συγκεκριμένων (μέχρι πρότινος ακτιβιστών υπέρ της εισόδου των λαθρομεταναστών στην Ελλάδα) ομάδων;
Μήπως θέλουν οι κουκουλοφόροι να τους συμπεριλάβουμε στην δράση παρακρατικών ομάδων, οι οποίες κινούνται πάντα σύμφωνα με τα συμφέροντα εκείνων που θέλουν να καθυποτάξουν τον Ελληνικό λαό;

Εμείς, από την πλευρά μας, παρατηρώντας το «φαινόμενο», χτυπάμε το καμπανάκι του κινδύνου σε όλους τους χρήσιμους ηλίθιους, στέλνοντάς τους ένα σαφές μήνυμα: Εάν συνεχίσετε την συγκεκριμένη δράση σας, να είστε απολύτως βέβαιοι πως θα έχετε απέναντί σας το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.
Η Ελληνική κοινωνία δεν θα επιτρέψει σε πρακτορίσκους και χρήσιμους ηλίθιους, οι οποίοι κινούνται σε χώρους που εκθέτουν την εσωτερική ασφάλεια της Ελλάδας, να δημιουργήσουν κλίμα εμφυλίου.
Και δεν θα χρειαστεί καμία «Χρυσή Αυγή» για να βάλει στη θέση τους, εκείνους τους ελάχιστους που θα τολμήσουν να επαναφέρουν φαντάσματα και πληγές του παρελθόντος, για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα κατά των συμφερόντων των Ελλήνων πολιτών. Ας σταματήσουν να προκαλούν την τύχη τους οι συγκεκριμένοι κουκουλοφόροι, γιατί φοβόμαστε πως στο τέλος θα προστρέξουν στην «Χρυσή Αυγή» για να τους προστατεύσει…


Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου

Η ιστορία που θα διαβάσετε παρακάτω είναι πέρα για πέρα αληθινή. Μου την αφηγήθηκε με ακρίβεια Αθηναίος συνάδελφος, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνάντηση της εν λόγω Τράπεζας, νομίζοντας ότι τον κάλεσαν για ενημέρωση…

Το ουίσκι έρρεε με αφθονία. Τα πανέρια σχημάτιζαν στοίβες, ανάμεσα σε ένα σκηνικό πυκνού καπνού από πανάκριβα πούρα, χαμηλού φωτισμού και ζωντανής μουσικής που είχε συνεπάρει τους πρωταγωνιστές της ιστορίας μας. Μπορεί να μην πρόκειται για «μια βραδιά στον Ρέμο, με πρώτο τραπέζι πίστα», αλλά για ένα πραγματικό γεγονός που σοκάρει, καθώς αυτοί που τα «έσπαγαν» και χόρευαν (προφανώς στην υγεία των κορόιδων) ήταν τραπεζίτες και μάλιστα μιας τράπεζας, η οποία για να επιβιώσει σήμερα ζητά «δανεικά» και παίζει κορώνα – γράμματα την είσοδο της χώρας στον σκληρό μηχανισμό του ΔΝΤ-Ε.Ε.. Να πάρουμε όμως την ιστορία από την αρχή: Απρίλιος 2012. Στην Αθήνα βρίσκεται σύσσωμη η ηγετική ομάδα της εν λόγω Τράπεζας, η οποία έχει προσκαλέσει μάλιστα και δημοσιογράφους για ολιγοήμερη παραμονή. Τι πιο «τέλεια συγκυρία» από το να διοργανωθεί μια δημοσιογραφική βραδιά μαζί και με Έλληνες οικονομικούς συντάκτες, προκειμένου τα κορυφαία στελέχη να ενημερώσουν για τις τρέχουσες εξελίξεις, οι οποίες ήταν ιδιαίτερα «θερμές»…

Η πρόσκληση εστάλη, και το ραντεβού δόθηκε στο εστιατόριο «Λίθος» στην περιοχή του Ψυρρή. Αν και μικρός ο χώρος, όλα φαίνεται πως είχαν διοργανωθεί στην εντέλεια από το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων της Τράπεζας: prive όλο το μαγαζί, εκλεκτοί μεζέδες, κρασί και ορχήστρα. Οι Αθηναίοι δημοσιογράφοι, συνηθισμένοι από αντίστοιχες τραπεζικές συναντήσεις, αφού πέρασε η πρώτη μισή ώρα του φαγητού, άρχισαν δειλά-δειλά να βγάζουν τα σημειωματάριά τους για να κρατήσουν κάποιες σημειώσεις. Αντ’ αυτού, βέβαια, τα στελέχη τους έλεγαν: «τι σημειώνετε; δεν υπάρχει κανένα θέμα προς δημοσίευση… εμείς σας καλέσαμε για να χαλαρώσουμε, να γνωριστούμε καλύτερα και να πιούμε ένα κρασί».

Στην ερώτηση: «Ναι, αλλά τι θα γίνει με το κρίσιμο θέμα της αύξησης κεφαλαίου, από πού θα βρεθούν τα λεφτά;», η απάντηση ήταν: «μην ανησυχείτε, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ελέγχουμε πλήρως την κατάσταση. Η τράπεζα πλέον απελευθερωμένη από το παλαιό καθεστώς (σ.σ. που την καταχρέωσε) θα πάει ακόμα καλύτερα, και θα το δείτε».

Αυτή η στιχομυθία, με μερικές παραλλαγές τέτοιου τύπου, κυριάρχησε σε όλα τα τραπέζια μέχρι που το κλίμα μετετράπη σε μπουζουκλερί Εθνικής Οδού! Η μουσική δυνάμωσε, και δεν άργησαν να έρθουν και οι «παραγγελιές» για τραγούδια. Τι κι αν ο κόσμος καίγονταν, τι κι αν η Αθήνα θύμιζε …Καμπούλ λόγω της οικονομικής κρίσης, τα κορυφαία στελέχη είχαν πάρει το μικρόφωνο από τους τραγουδιστές, έκαναν αφιερώσεις ο ένας στον άλλο και στη συνέχεια οι πιο «θεριακλήδες» το έριξαν στον χορό, με το πατροπαράδοτο «βαρύ ζεϊμπέκικο» να έχει την τιμητική του.

Στην αρχή, οι δημοσιογράφοι κοιτούσαν αμήχανα ο ένας τον άλλο, σαν να επρόκειτο για κακόγουστο αστείο. Κι όμως δεν ήταν καθόλου αστείο! Όσο περνούσε η ώρα, το κέφι απογειωνόταν με στοίβες από γαρύφαλλα που επιστρατεύθηκαν στον λουλουδοπόλεμο. Είδαν και απόειδαν οι δημοσιογράφοι, κατάλαβαν ότι προφανώς οι τραπεζίτες είναι εκτός τόπου και χρόνου και χωρίς πολλά-πολλά κατευθύνθηκαν προς την πόρτα της εξόδου, βγάζοντας το συμπέρασμα ότι πρόκειται για «βαριά περιστατικά». Το θέμα βέβαια δεν έμεινε ασχολίαστο την επομένη από όλους τους συναδέλφους τους Έλληνες τραπεζίτες, οι οποίοι δεν πίστευαν στα αυτιά τους.

Όσα σας περιγράφω παραπάνω, με την βοήθεια συναδέλφου που ήταν αυτόπτης μάρτυρας, είναι 100% αληθινά γεγονότα και ταυτόχρονα τραγικά. Ο καθένας μπορεί να κρίνει και να καταλάβει γιατί η οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο…

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Κατάντησαν «θέατρο του παράλογου» οι συζητήσεις του λεγόμενου μεσαίου χώρου, καθώς οι περισσότεροι πιστεύουν ότι στο τέλος θα πράξουν ό,τι απαιτεί το ΑΚΕΛ, το οποίο θα αναγκαστεί να συμβιβαστεί προ του κινδύνου να εκλεγεί ο Νίκος Αναστασιάδης, με τον οποίο βέβαια δεν έχουν πολλές διαφορές στο Κυπριακό. Εγώ, πάντως, αναμένω ότι ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα «κάνει τη διαφορά» με τη νέα πρότασή του… ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:
Πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών, σε όλο τον κόσμο, οι υποψήφιοι και τα κόμματα που τους υποστηρίζουν, καταθέτουν τις θέσεις τους για τα πάντα. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥείναι υποχρεωμένος να απαντήσει στο μείζον ερώτημα: τι θα πράξει εάν του καταθέσουν στο τραπέζι σχέδιο, όπως το φιλοτουρκικό κείμενο του Κόφι Ανάν, το οποίο το 2004 υποστήριξε με πάθος.