Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

29 Απρ 2012


Του Wayne Madsen
Ιστοσελίδα του ρωσικού ιδρύματος γεωπολιτικής Strategic Culture Foundation

Mια προσεκτική ματιά στον προϋπολογισμό για το 2013 του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου Κυβερνητών των ΗΠΑ (Broadcasting Board of Governors, BBG), που έχει και την εποπτεία του Διεθνούς Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (International Broadcasting Board, IBB) και καθορίζει τη γραμμή προπαγάνδας της αμερικανικής κυβέρνησης στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση, και (όλο και περισσότερο) στο διαδίκτυο, αρκεί για να αντιληφθούμε το εύρος της επίδρασης του Τζορτζ Σόρος και των συμφερόντων που κρύβονται πίσω από την "προβολή ήπιας δύναμης" των νεο-συντηρητικών στην διάχυση πληροφοριών όπως αυτές μεταδίδονται από επίσημα μέσα της κυβέρνησης των ΗΠΑ προς ένα παγκόσμιο ακροατήριο.

Το νέο αυτό είδος προπαγάνδας των ελεγχόμενων από το ΙΒΒ σταθμών, όπως η "Φωνή της Αμερικής", το "Radio Free Asia", και το "Radio Free Europe" δεν θα πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του CNN, Ουόλτερ Άιζαακσον, έδωσε παραίτηση για να αναλάβει την προεδρία του Δ.Σ. του BBG το 2009, οπότε και έκανε έκκληση στους Αμερικανούς να αμφισβητήσουν δυναμικά την "αντι-αμερικανική προπαγάνδα" διεθνών ραδιοτηλεοπτικών δικτύων όπως το Russia Today (RT) (φωτό αριστερά), το Press TV του Ιράν, και το CCTV της Κίνας. Ο Άιζαακσον συμβαδίζει με τους στόχους του Σόρος και του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων ως επικεφαλής του Aspen Institute. Τελικά, ο Άιζαακσον παραιτήθηκε από τη θέση του ως προέδρου τον Ιανουάριο του 2012.

Ανάμεσα στις προτεραιότητες της προπαγάνδας των ΗΠΑ περιλαμβάνεται η επιτάχυνση των προσπαθειών για την πραγματοποίηση πολιτικών αλλαγών στις λεγόμενες "5 εναπομείνασες «κομμουνιστικές» χώρες στον κόσμο" μέσω ψυχροπολεμικών μεθόδων διάχυσης "ειδήσεων" και άλλων πληροφοριών της Φωνής της Αμερικής (VOA), του Γραφείου Ραδιοφωνίας της Κούβας (OCB), και των χρηματοδοτούμενων οργανώσεων "RFE / RL" (Radio Free Europe / Radio Liberty) και "Radio Free Asia" (RFA). Ένα από τα ινστιτούτα του Σόρος, το "Open Society Institute", διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στη διαχείριση αυτών των αποδεκτών "όπλων" προπαγάνδας, η οποία αρχικά γινόταν από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) πριν περάσει de facto ο έλεγχος στον Σόρος, μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού στην Ευρώπη. Οι "5 εναπομείνασες «κομμουνιστικές» χώρες-στόχος" είναι η Κίνα, η Κούβα, η Βόρεια Κορέα, το Λάος και το Βιετνάμ.

Το BBG διατείνεται ότι τα προπαγανδιστικά εγχειρήματα των ΗΠΑ έχουν ως στόχο ένα παγκόσμιο ακροατήριο187 εκατομμυρίων ανθρώπων και ότι οι εκπομπές σε 59 γλώσσες που μεταδίδονται σε περισσότερες από 100 χώρες δεν υπερβαίνουν σε κόστος τα 5 εκατ. δολάρια ετησίως. Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός του BBG περιλαμβάνει όλες τις κωδικές φράσεις του Σόρος για τα "υψηλά πρότυπα δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας, ηθικής και αντικειμενικότητας" των ΗΠΑ και δεν παραλείπει να αναφέρει την στήριξη "της δημοκρατίας, της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και της διαφάνειας των θεσμών ανά τον κόσμο".

Αλλά ενώ οι προπαγανδιστικές εκπομπές των ΗΠΑ τονίζουν τη "διαφάνεια" που πρέπει να διατηρούν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, η κυβέρνηση Ομπάμα υπήρξε μια από τις πιο αδιαφανείς κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών. Η παραπομπή 6 πρώην υπαλλήλων των μυστικών υπηρεσιών και των Ε.Δ. των ΗΠΑ για την διάδοση, άμεσα ή έμμεσα, υποτίθεται διαβαθμισμένων πληροφοριών σε δημοσιογράφους, κατά παράβαση του νόμου 1917 περί κατασκοπείας, είναι πρωτοφανής για τα δεδομένα οποιασδήποτε κυβέρνησης, από την εποχή που ο νόμος τέθηκε σε ισχύ κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Τα 6 άτομα που κατηγορήθηκαν και καταδικάστηκαν είναι: ο Thomas Drake, της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, οι Jeffrey Sterling και John Κiriakou, της CIA, o Bradley Manning του Αμερικανικού Στρατού, o εργαζόμενος ως μεταφραστής της εβραϊκής γλώσσας στο FBI, Shamai Liebowitz, και ο Steven Kim, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο δημοσιογράφος των New York Times, James Risen, έχει κληθεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο να καταθέσει ενώπιον ειδικής επιτροπής το όνομα της πηγής ή πηγών του από την CIA που του αποκάλυψε τις κατασκοπικές δραστηριότητες της υπηρεσίας που αφορούν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Άλλοι δημοσιογράφοι και οι πηγές τους έχουν βρεθεί επίσης αντιμέτωποι με αντισυνταγματικές, εξονυχιστικές έρευνες από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, το FBI και το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Με δρακόντεια και περιοριστικά μέτρα, που παραβιάζουν τις αρχές της διαφάνειας και της ελεύθερης πληροφόρησης και διακίνησης ιδεών, τα προπαγανδιστικά εγχειρήματα των ΗΠΑ έχουν ως στόχο την άσκηση πίεσης στις διάφορες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προκειμένου να καταστήσουν και εκείνες τις πολιτικές δομές τους ανοιχτές σε αυξημένο έλεγχο.

Το όραμα του BBG για τον έλεγχο του παγκόσμιου φάσματος μετάδοσης διεθνών ειδήσεων από τις ΗΠΑ διατυπώνεται έυγλωττα στην δήλωσή που περιέλαβε στην αίτηση του προϋπολογισμού του: "Ο βασικός στρατηγικός στόχος του BBG είναι να γίνει το κορυφαίο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, εστιάζοντας στην αποστολή και το φάσμα αποδοχής μας - δηλαδή, στην στόχευση των κατάλληλων πληθυσμών, με σκοπό την στήριξη και προώθηση ελεύθερων, ανοικτών, δημοκρατικών κοινωνιών". Ο κύριος στόχος του είναι το παγκόσμιο ακροατήριό του να φθάσει, μέχρι το 2016, τα 216 εκατομμύρια άτομα σε εβδομαδιαία βάση. Ένας από τους στόχους της αμερικανικής κυβέρνησης είναι να ξεκινήσει ένα "Παγκόσμιο Ειδησεογραφικό Δίκτυο" ("Global News Network"). Για την επίτευξη αυτού του στόχου, το BBG σχεδιάζει ένα "επιθετικό" πρόγραμμα που προβλέπει την "καταπολέμηση της λογοκρισίας και των εμπλοκών στο Διαδίκτυο, την ανάδειξη και επέκταση της καινοτομίας των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης (Facebook, Twitter, Βlogger, κ.α) και την εφαρμογή των πιο πρόσφατων τεχνικών και τεχνολογιών επικοινωνίας".

Τα εγχειρήματα αυτά δεν διαφέρουν από άλλα που εφαρμόστηκαν παλιότερα και εξακολουθούν να εφαρμόζονται από τον Σόρος, την αμερικανική ΜΚΟ "National Endowment for Democracy" (NED), και του "Αμερικανικού Ινστιτούτου για την Ειρήνη" (U.S. Institute for Peace), και αποσκοπούν στην αξιοποίηση τεχνολογιών κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, το Twitter, το YouTube, τα podcasts, τα μηνύματα κινητής τηλεφωνίας, τις υπηρεσίες chat, εφαρμογές του Android και του I-Phone, καθώς και τα ιστολόγια, προκειμένου να οργανώνουν "επαναστάσεις", όπως αυτές που είδαμε να στήνονται στην Ουκρανία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία, την Τυνησία, την Αίγυπτο, τη Λιβύη, τη Συρία και άλλες χώρες. Το BBG έχει ζητήσει την επέκταση του φάσματος προπαγάνδας της κυβέρνησης των ΗΠΑ, μέσω όλων των τεχνολογιών που προαναφέραμε.

Ανάμεσα στις μορφές προπαγάνδας μέσω των ΜΜΕ, σύμφωνα με την πολιτική και τους στόχους που περιγράφει το ίδιο το BBG, περιλαμβάνεται και η αύξηση των τηλεοπτικών εκπομπών που απευθύνονται σε ακροατήρια στην Αίγυπτο και την Κεντρική Ασία. Αν και το BBG θεωρεί την τηλεόραση, το διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα ως νέες διαύλους για τη διάδοση της προπαγάνδας, οι ραδιοφωνικές εκπομπές από τα βραχέα και μεσαία κύματα θα συνεχιστούν στο πλαίσιο του σχεδιασμού που απευθύνεται, όπως αναφέρεται από την ίδια την BBG, "στην Κούβα, την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα, το Μιανμάρ, το Ιράν, το Θιβέτ, την περιοχή των Ουιγούρων Τούρκων, την FATA (παραμεθόριο περιοχή μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν), το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, τη Λευκορωσία, τις χώρες του Καυκάσου, τη Ρωσία, το Τουρκμενιστάν, το Χμερ και όλη την Αφρική".

Οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να χρηματοδοτούν και να επεκτείνουν την εμβέλεια αρκετών ραδιοφωνικών σταθμών που στοχεύουν σε ορισμένες χώρες, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να ανατρέψουν τις σημερινές "αντι-αμερικανικές" κυβερνήσεις, να διατηρήσουν τους ήδη υπάρχοντες ηγέτες-ανδρείκελα, ή να επηρεάσουν την γενική πολιτική κατάσταση, μέσω της "προβολής ήπιας δύναμης". Οι σταθμοί αυτοί περιλαμβάνουν το "Radio Farda", παράρτημα του "Radio Free Europe" και του "Radio Liberty", που μεταδίδει προγράμματα στην Περσική στο Ιράν, το "Radio Free Αfghanistan", με προγράμματα στις τοπικές γλώσσες Πάστο και Ντάρι, το "Radio Mashaal", το οποίο μεταδίδει εκπομπές στη γλώσσα Πάστο στην παραμεθόριο περιοχή μεταξύ Αφγανιστάν καιΠακιστάν, το "Radio Free Iraq", με εκπομπές στην Αραβική, και τον σταθμό του Βόρειου Καυκάσου, που εκπέμπει στην αβαρική, την τσετσενική και την κιρκασιανή γλώσσα. Επιπλέον, η "Φωνή της Αμερικής" διατηρεί το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Ashna, στοχεύοντας σε ακροατές στο Αφγανιστάν, καθώς και το "Radio Deewa", για την ίδια περιοχή. Λειτουργεί επίσης ένας ραδιοφωνικός σταθμός που εκπέμπει στα Κουρδικά, με στόχο τις κουρδικές περιοχές του Ιράκ, την Τουρκία, το Ιράν και τη Συρία, αλλά και το "Radio Azzatyq", που απευθύνεται σε ακροατές στο Καζαχστάν, το "Radio Azzatyk", για το Κιργιστάν και το "Radio Europa Libera" για ακροατές στη Μολδαβία.

Επίσης, οι ΗΠΑ σκοπεύουν να συνεχίσουν να εκπέμπουν τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα στην Αραβική μέσω των δικτύων "Alhurra", "Alhurra Ιraq", "Radio Sawa", και "Afia Darfur". Εκτός από τα ραδιοφωνικά δίκτυα, οι Αμερικανοί σχεδιάζουν τη διεύρυνση των υπηρεσιών μέσω Twitter, Facebook, Google, Yandex, και YouTube στην Αραβική, την Περσική, τη γλώσσα Ουρντού της Ινδίας, την Κουρδική, τη Ρωσική, την Λευκορωσική, την Αβαρική, την Τσετσενική, την Κιρκασιανή, την Τατάρ-Μπασκίρ ("Radio Azatliq"), την Ουκρανική ("Radio Svoboda"), την Αλβανική, την Κινεζική (και στις δύο εκδοχές της), τη γλώσσα των Ουιγούρων, του Θιβέτ, της Κορέας, της Βιρμανίας, της Ινδονησίας, της Ταϊλάνδης, της Αϊτής, αλλά και την Χάουσα, τα Αμαρικά, την Αφαάν Ορόμπο, τα Σομαλικά, την Σουαχίλι, την Σόνα, την Ντμπέλε, την Κινιαρουάντα και την Κιρούντι. Το BBG παραδέχεται ότι παρατηρήθηκε μια απότομη αύξηση της εμβέλειας και της ποσότητας των σταθμών που χρηματοδότησε ο Σόρος, προκειμένου να γίνει η "Επανάσταση του σαφράν" στη Bιρμανία στα τέλη του 2007.

Το BBG έχει επίσης ως στόχο να μετριάσει την επιρροή της Ρωσίας στην Κεντρική Ασία, μεταδίδοντας ζωντανά τηλεοπτικά προγράμματα μέσω δορυφόρου "με σκοπό", όπως δηλώνει το ίδιο το BBG, "την καταπολέμηση της κυριαρχίας της ρωσικής γλώσσας στα μέσα ενημέρωσης - ένα μεγάλο μέρος των οποίων ελέγχεται από τη Μόσχα". Τα μέσα αυτά, σύμφωνα με το BBG, "μεταδίδουν συστηματικά αντι-Δυτικά μηνύματα". Η προπαγάνδα μέσω των ζωντανών αυτών δορυφορικών προγραμμάτων θα στοχεύει ιδιαίτερα το Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία, το Καζαχστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Η αύξηση της μετάδοσης τέτοιων δορυφορικών προγραμμάτων και των υπηρεσιών διαδικτύου αφορά επίσης την Ινδία, το Λάος, το Χμερ, το Θιβέτ, και το Βιετνάμ. Αναμένεται αύξηση και των εκπομπών FM του "Radio Free Asia" στα σύνορα της Ταϊλάνδης με το Λάος. Το "Γραφείο Ραδιοφωνίας της Κούβας" (OCB), και τα προγράμματα του "TV Marti" μέσω Μαϊάμι θα επεκτείνουν την εμβέλειά τους για να μεταδίδονται ραδιοφωνικά, τηλεοπτικά και διαδικτυακά προγράμματα από χώρες της Λατινικής Αμερικής σε ακροατές στην Κούβα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το BBG επιδιώκει να επεκτείνει την αμερικανική προπαγάνδα μέσω εμβόλιμων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων, που τα ονομάζει "διαδραστικές παρεμβάσεις" και είναι παραγωγές της "Φωνής της Αμερικής". Αυτά ενσωματώνονται στο κανονικό πρόγραμμα εγχώριων μέσων μαζικής ενημέρωσης, σε χώρες όπως π.χ. το Μπαγκλαντές. Άλλες απόπειρες "αξιοποίησης" των τοπικών ραδιοτηλεοπτικών φορέων επιχειρούνται στην ελληνική γλώσσα, μέσω σταθμών στην Αθήνα, τη Λευκωσία, αλλά και στη σερβική γλώσσα μέσω τηλεοπτικών σταθμών στη Σερβία, καθώς και στην Ινδονησία, σε πάνω από 230 ραδιοφωνικούς σταθμούς. Ένας άλλος στόχος για τέτοια προγράμματα είναι η Τουρκία, η οποία περιγράφεται από το BBG ως "πολυπληθής και ανταγωνιστική αγορά μέσων ενημέρωσης, στην οποία παρατηρείται αύξηση του αντιαμερικανισμού καθώς και ένα αυξανόμενο ρεύμα υπέρ των ισλαμικών ιδεών".

Το BBG ισχυρίζεται ότι η "Φωνή της Αμερικής" ήταν επιτυχής όσον αφορά τον σχεδιασμό σταθμών στα Βαλκάνια, εγκαινιάζοντας, όπως δηλώνει το ίδιο το ΒΒG, "μόνιμες εκπομπές σε τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς στη Βοσνία, την ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία". Eξάλλου, η "Φωνή της Αμερικής" έχει εγκαινιάσει νέους σταθμούς στη Βεγγάζη και στην Τρίπολη της Λιβύης, την Χαργκέισα (πρωτεύουσα του μη διεθνώς αναγνωρισμένου ψευδοκράτους του Σομάλιλαντ), το Μπανγκούι, το Αφγανιστάν, και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πρόσφατα ανακαινίστηκαν και οι σταθμοί στο Σάο Τομέ, στην Μπανγκόκ, το Κουβέιτ, το Τινιάν, το Σαϊπάν και τη Σρι Λάνκα.

Ενώ το αμερικανικό κράτος περιορίζει συνεχώς την ελευθερία του τύπου στις ίδιες τις ΗΠΑ, αυξάνει παράλληλα την προπαγάνδα στο εξωτερικό. Η τάση αυτή χαρακτηρίζει γενικά τις αυτοκρατορίες που είναι έτοιμες να καταρρεύσουν και ήδη ακούν τον ίδιο τον επιθανάτιο ρόγχο τους. Καθώς η παγκόσμια εμβέλειά τους ξεθωριάζει, προσπαθούν να διατηρήσουν την ισχύ και την επιρροή τους, ανεξάρτητα από την κακή εικόνα τους στο εξωτερικό ή το τεράστιο κόστος που απαιτείται για αυτό τον σκοπό.

Καθώς η πάλαι ποτέ υπερδύναμη αντιπαλεύει με ψυχροπολεμικές μεθόδους το μυαλό και τις απόψεις μας, οι υπόλοιποι τηλεοπτικοί φορείς ανά τον κόσμο καλούνται να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα ενός νέου και επιθετικού κύματος προπαγάνδας από τις ΗΠΑ. Τα αντίμετρα σε μια τέτοια μαζική προσπάθεια δεν είναι δυνατόν να είναι η παροχή τηλεοπτικών προγραμμάτων (συμπεριλαμβανομένων των τηλεοπτικών βίντεο μέσω YouTube) και ραδιοφωνικών εκπομπών στις οποίες συμμετέχουν πρόσωπα και οργανώσεις που υποστηρίζονται οικονομικά από τον Σόρος και την κυβέρνηση των ΗΠΑ, για να χρηματοδοτούν προβοκάτορες/"εξεγερμένους" που στήνουν "επαναστάσεις" και να στηρίζουν εγχώρια φερέφωνα. Για τον σκοπό αυτό, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να ασκείται από τους διεθνείς ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς που εδρεύουν στη Μόσχα, το Πεκίνο, τη Ντόχα, το Ντουμπάι, το Καράκας, το Τόκιο, την Σεούλ, το Ανόι, το Παρίσι, το Λονδίνο, το Βερολίνο και την Άγκυρα. Και σε αυτούς σίγουρα συπεριλαμβάνονται, πρώτα και κύρια, τα δορυφορικά δίκτυα Russia Today (RT) και CCTV.

Άκυρα και αντισυνταγματικά χαρακτήρισε τα μνημόνια ο πρόεδρος της Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Καμμένος εμφανίστηκε βέβαιος ότι πίσω από το σκάνδαλο των υποβρυχίων κρύβονται πολλά ακόμη πολιτικά πρόσωπα.

Αυτά και άλλα πολλά περισσότερα και ουσιώδη έθιξε ο Πάνος Καμμένος στην τηλεόραση του Σκάι. Αξίζει να τον ακούσετε και να σκεφθείτε πως κάποιοι έχουν ήδη υπογράψει την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας, τον βιασμό της δημοκρατίας, την καταπάτηση του Συντάγματος, την εξαθλίωση των πολιτών και άλλα πολλά τραγικά και άκρως επικίνδυνα για την χώρα και τους πολίτες της.

Με αφορμή το θέμα με τον δημοσιογράφο και υποψήφιο με το κόμμα του Πάνου Καμμένου, κύριο Βασίλειο Χήτο, για το αν ήταν ή δεν ήταν συνεργάτης της ΕΥΠ, πολλοί δημοσιογράφοι αναφέρονται με τρόπο απαξιωτικό και μηδενιστικό για την ΕΥΠ.

Κατ αρχάς, δεν στέκομαι καθόλου στην συγκεκριμένη περίπτωση, όμως με αφορμή την συγκεκριμένη περίπτωση αναρωτιέμαι: γιατί είναι τόσο κακό αν κάποιος εντός των συντεταγμένων αρχών και πρακτικών της ΕΥΠ, έχει κάποια σχέση μαζί της;

Τι είναι αλήθεια η ΕΥΠ;

Μήπως είναι εχθρός της Ελλάδος;

Ή μήπως μερικοί νομίζουν ότι τα πρόσωπα που απαρτίζουν την ΕΥΠ είναι τίποτα Τούρκοι ή εξωγήινοι οι οποίοι θέλουν να μας καταστρέψουν;

Ασφαλώς και δεν είναι ούτε Τούρκοι ούτε εξωγήινοι, είναι απλά άλλη μια υπηρεσία (άκρως) απαραίτητη για την ύπαρξη ενός Κράτους (ιδιαίτερα για ένα κράτος όπως η Ελλάδα που έχει την "τύχη" να περιβάλλεται από τόσους "φίλους").

Όλα τα σοβαρά κράτη έχουν μυστικές υπηρεσίες (καλώς ή κακώς από φιλοσοφικής πλευράς δεν το εξετάζω), οι οποίες σίγουρα χρειάζονται, σίγουρα πρέπει να υπάρχουν!

Εμείς εδώ στην Ελλάδα, χρόνια τώρα έχουμε απομακρυνθεί από τον κοινό νου.
Νομίζουμε ότι τα Κράτη είναι παιδικές χαρές και λαϊκά τσίρκα, εντός των οποίων όλα κυλούν σαν παιδική χαρά, χαζοχαρούμενων τραλαλά τραλαλά παιδιών.

Θα σας λυπήσω, αλλά δεν είναι έτσι. Όχι! Ίσως, μάλιστα, να ισχύει το τελείως αντίθετο.

Ασφαλώς και η ΕΥΠ, όπως και όλη η κοινωνία έχει τις παθογένειες της (τα δικά της εσωτερικά προβλήματα, τα οποία θα πρέπει να παραμένουν εσωτερικά και να μην εξωτερικεύονται ή να μην δημιουργούν προβλήματα στον τρόπο λειτουργίας της και στο έργο ασφάλειας που παρέχει). Όμως, χωρίς την ΕΥΠ, η ό,ποια οργανωμένη κοινωνία θα ζούσε σε καθεστώς αναρχίας και μπάχαλου.

Ξέρω ότι πολλοί από όσους διαβάζουν αυτήν μου την άποψη ενδεχομένως να νομίζουν ότι έχω κάποιο ιδιοτελές συμφέρον.
Θα τους απαντήσω ξεκάθαρα: Ναι έχω προσωπικό συμφέρον. Και έχω, επειδή θέλω να υπάρχει η Ελλάδα ως Κράτος και ως οργανωμένη κοινωνία. Αυτό είναι προσωπικό μου συμφέρον, γι αυτό και θεωρώ απαραίτητη την ύπαρξη της ΕΥΠ, του Στρατού, των σχολείων, της αστυνομίας, των δρόμων, της ΕΥΔΑΠ, των επιμελητηρίων, της ΓΣΣΕ κ.α. Όσων δηλαδή υπηρεσιών και δομών, λειτουργούν υποστηρικτικά για την ύπαρξη μιας οργανωμένης (και καλά προστατευμένης) κοινωνίας, την οποία με την θέλησή μας έχουμε φτιάξει.

Λοιπόν, μαύρο πρόβατο δεν είναι η ΕΥΠ. Όμως υπάρχουν μαύρα πρόβατα που για δικούς τους λόγους εναντιώνονται στην ΕΥΠ. Ή μαύρα πρόσωπα που εργάζονται ή συνεργάζονται με την ΕΥΠ, αποκομίζοντας προσωπικά οφέλη ή αποδομώντας συντεταγμένα μία άκρως ευαίσθητου εθνικού περιεχομένου υπηρεσία.

Αυτοί για εμένα είναι σκοτεινοί και βαθιά, μα πολύ βαθιά έως ύποπτα, ιδιοτελείς, ματαιόδοξοι ή… εντελοδόχοι τρίτων.

Ο κτηνοτρόφος από την Κρήτη

Σχόλιο ιστολογίου: Η ευθύνη για την καλή ή κακή λειτουργία μίας (οποιασδήποτε) κρατικής υπηρεσίας, ανήκει στους υπαλλήλους ή στους πολιτικούς της προϊσταμένους; Όταν απαντήσουμε με ειλικρίνεια στο ανωτέρω ερώτημα, τότε θα μπορέσουμε να καταλάβουμε ποιοί και γιατί φοβούνται την ΕΥΠ και ταυτόχρονα επιδιώκουν με κάθε μέσο να την... ελέγχουν. Τότε θα καταλάβουμε τους πραγματικούς υπεύθυνους για την ό,ποια λειτουργία της συγκεκριμένης υπηρεσίας τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν.
Με έντονους ρυθμούς συνεχίζουν την προεκλογική τους εκστρατεία ανά την Ελλάδα οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων.

O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα της Κυριακής, δεσμεύτηκε για τον Ιούνιο ότι «δεν θα γίνουν τυφλές, οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά διαρθρωτικές αλλαγές, όπως είναι ένας μικρότερος δημόσιος τομέας».

Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας «Θέλει και ο κ. Τσίπρας να γίνει πρωθυπουργός τώρα» και κατηγορώντας τον για ψεύδος όταν λέει ότι μπορεί να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής ακόμη και χωρίς τη δεδηλωμένη.

Παράλληλα, κατηγόρησε για αλαζονεία τον πρόεδρο της ΝΔ, χαρακτηρίζοντας «ντεμοντέ» τη διεκδίκηση του Αντ.Σαμαρά για αυτοδυναμία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, από το στάδιο Αλκαζάρ της Λάρισας όπου μίλησε το βράδυ του Σαββάτου, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του ΠΑΣΟΚ αλλά και των κομμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

«Το ζευγάρι Τσίπρα-Καμμένου δίνει υλικό για τις επιθεωρήσεις του καλοκαιριού, εμπλουτίζει το θέατρο αλλά φτωχαίνει την πολιτική» είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι «εμείς είμαστε η παράταξη που αγκαλιάζει όλους του Έλληνες και κυρίως τους απελπισμένους γιατί δίνουμε χειροπιαστή ελπίδα», δήλωσε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε αναφορά και στην διαπλοκή: «Μέσα στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμη πολλοί που προσπαθούν να κόψουν τον δρόμο της ΝΔ προς την εξουσία. Η διαπλοκή προσπαθεί να μας κόψει τον δρόμο. Διότι δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε. Δεν μπορούν όμως να σταματήσουν την πρωτιά μας, ξέρουν ότι θα βγούμε πρώτο κόμμα και προσπαθούν να μας κόψουν την ισχυρή εντολή».

Αναφερόμενος, δε, στη «Χρυσή Αυγή» κάλεσε τους πολίτες να μην μπλέκουν «όσους αγαπάνε την πατρίδα με όσους πουλάνε κούφιο πατριωτισμό. Οι νεοναζί κρύβουν τα πρόσωπά τους. Κατεβαίνουν στις εκλογές αλλά κρύβουν τους υποψηφίους τους».

Όπως είπε ο κ. Σαμαράς, η ΝΔ είναι η παράταξη που θέλει να αλλάξει τα πάντα προσθέτοντας ότι (η ΝΔ) έχει καταθέσει σχέδιο για την οικονομική ανάπτυξη αλλά και για την αλλαγή του μοντέλου διακυβέρνησης της χώρας. Αναφέρθηκε επίσης στην πρότασή του για την αναθεώρηση του Συντάγματος και για την καθιέρωση ασυμβίβαστου μεταξύ υπουργού και βουλευτή, ενώ, επανέλαβε ότι με τις προτάσεις του για την λαθρομετανάστευση και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας βάζει τέλος στην «ιδεολογική τρομοκρατία της Αριστεράς».

Απευθυνόμενος στο αγροτικό ακροατήριο της Θεσσαλίας δεσμεύτηκε πως ότι «ρευστότητα εξασφαλίσουμε για τους μικρομεσαίους θα φροντίσουμε να φτάσει και στους αγρότες». Ειδικότερα για τον θεσσαλικό κάμπο είπε ότι «δεν πρέπει ο μεγαλύτερος κάμπος της χώρας να ερημοποιηθεί και υποσχέθηκε έργα για την άρδευση όμως σύνδεση του Αχελώου με τον Πηνειό».

Ακολούθως, επανέλαβε πως είναι «ξεκάθαρη απόφαση της ΝΔ ότι θα ελέγξουμε το πόθεν έσχες όσων διετέλεσαν υπουργοί από το 1974 όπως επίσης είναι ξεκάθαρη απόφαση, η Εξεταστική Επιτροπή για το γιατί και πως μπήκαμε στο Μνημόνιο». Συνέχισε λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει μεγάλο πλούτο, και ότι από τις 7 Μαΐου ξεκινά η παραγωγική αναγέννηση της Ελλάδας και η αξιοποίηση του πλούτου της. «Εμείς πιστεύουμε στην χώρα και στους ανθρώπους της, η Ελλάδα μπορεί και θα τα καταφέρει» δήλωσε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Ανάπτυξη, επενδύσεις, αλλαγή σελίδας έρχονται με ένα συγκεκριμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα που έχει η ΝΔ».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, κατά την περιοδεία του στα Ιωάννινα, δήλωσε πως «Οι τρεις πρωθυπουργοί που διέλυσαν τη χώρα είναι ο Σημίτης, ο Καραμανλής και ο Παπανδρέου» τόνισε πως οι ίδιοι θα πρέπει να κάνουν «μια σοβαρή αυτοκριτική» και να έχουν στο εξής «περισσότερη συστολή».

Επίσης, ο κ. Καρατζαφέρης χαρακτήρισε «ναζιστικό κόμμα» τη Χρυσή Αυγή, τονίζοντας ότι οι εκφράσεις «Πατριωτικό Μέτωπο» περί αυτής «προσβάλουν τη Δημοκρατία», ενώ για το κόμμα του Πάνου Καμμένου είπε πως «πατριωτισμός και αλισβερίσι με τον Τσίπρα είναι σχήματα οξύμωρα και αντιφατικά» και δη «με πρωθυπουργό την Παπαρήγα».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ χαρακτήρισε «τεράστιο πρόβλημα» τους παράνομους μετανάστες και πρόσθεσε πως «με τον μετανάστη η Ελλάδα ποτέ δεν θα σηκώσει κεφάλι, γιατί είναι δυο εκατομμύρια... και βγάζουν από τη χώρα μας στις χώρες τους 12 δισεκατομμύρια».

Τόνισε την ανάγκη μιας ευρύτερης αλλαγής πολιτικής στην Ευρώπη και επανέλαβε την πρότασή του για ισοτιμία δολαρίου-ευρώ, 1:1, για μια δεκαετία, «για να σταματήσουν τα παιχνίδια των οίκων αξιολόγησης και των αγορών».

Ο κ.Καρατζαφέρης χαρακτήρισε «συνεπή και σοβαρή» τη στάση του κόμματός του και είπε πως ο ίδιος ό,τι έκανε, το έκανε για την πατρίδα. «Κάποιοι άλλοι έβαζαν το κόμμα μπροστά και τα ποσοστά, έναντι της πατρίδας» υπογράμμισε.

Η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι «Δίχως πανίσχυρο ΚΚΕ δεν θα υπάρξει η λαϊκή αγωνιζόμενη πλειοψηφία που αποκρούει, αντιστέκεται, διεκδικεί, δεν θα μπορεί να υπάρξει μια λαϊκή πλειοψηφία που θα αρχίζει να σκέφτεται σοβαρά, να ονειρεύεται αν θέλετε ακόμη, να γίνει αφεντικό στον τόπο της, χωρίς αφεντικά, ελληνικά και ξένα».

«Το 2009 προειδοποιήσαμε το λαό ότι έρχεται θύελλα. Επιβεβαιώθηκε απολύτως το ΚΚΕ. Έτσι, και σήμερα, ο λαός πρέπει να εμπιστευτεί την απολύτως ρεαλιστική πρόβλεψή του: Όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει στις εκλογές του Μαΐου, θα είναι απολύτως επικίνδυνη ή και εντελώς άχρηστη για το λαό με βάση τα "μεγάλα λόγια" περί κατάργησης του μνημονίου», πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα.

Ο κ. Σαμαράς φοβάται να έλθει να συνομιλήσει με τους πολιτικούς του αντιπάλους, δήλωσε από τα Ιωάννινα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ενώ χαρακτήρισε «καθ' έξιν ψεύτη» τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Ο κ. Βενιζέλος δεν λέει ότι τον Ιούνιο πρέπει να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα 14,5 δισ. ευρώ. Επιπλέον, δεν σας λέει ότι τον Ιούνιο πρέπει να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα 11 δισ. ευρώ συν 3,5 δισ. ευρώ από τη μη εφαρμογή του προϋπολογισμού. Δηλαδή, συνολικά περίπου 14,5 δισ. ευρώ με μείωση δαπανών. Ακούω τον έτερο Καππαδόκη, τον κ. Σαμαρά να υπόσχεται ότι θα δώσει εκείνο και εκείνο και το άλλο... Μου θυμίζει λίγο Γιώργο Παπανδρέου το 2009. Είχα καταγγείλει τότε αυτές τις υποσχέσεις, ότι τα "λεφτά υπάρχουν"».

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας σήμερα στο Ρέθυμνο, όπου έκανε την παρουσίαση του ψηφοδελτίου του κόμματος στο νομό, μεταξύ άλλων τόνισε: «Αν η επόμενη Βουλή αποτελείται αποκλειστικά από τα αδιόρθωτα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και τα κόμματα της λαϊκίστικης δεξιάς και αριστερής αντιπολίτευσης, συν το φασιστικό κίνημα της Χρυσής Αυγής, η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη. Δεν μπορούμε να ρισκάρουμε. Δεν μπορούμε να παίζουμε με το μέλλον των παιδιών μας».

Επίσης η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας είπε: «Έχουμε το πρόγραμμα, έχουμε ιδέες, έχουμε συμμάχους στην Ε.Ε. Είμαστε το μόνο ελληνικό κόμμα με τόσο ισχυρή παρέμβαση στα ευρωπαϊκά μας πράγματα. Μπορούμε να δώσουμε λύσεις γιατί δεν είμαστε σημαία ευκαιρίας, αλλά θετική επιλογή. Και σε μια κρίσιμη αναμέτρηση όπως αυτή που ζούμε, πρέπει να τελειώνουμε με τις σημαίες ευκαιρίας και να δυναμώσουμε τις καθαρές φωνές.»

Ο προεκλογικός υδράργυρος του κ. Βενιζέλου κάπου πρέπει να σταματήσει, τόνισε από τα Τρίκαλα ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης και πρόσθεσε: «Τώρα που πλησιάζουμε στις εκλογές, ο κ. Βενιζέλος εγκαταλείπει το "ρεαλισμό" του και προσεγγίζει την "ουτοπία" των θέσεων που έχει καταθέσει εδώ και καιρό η ΔΗΜΑΡ περί χρονικής επιμήκυνσης, σταδιακής απεμπλοκής από το μνημόνιο και αναπτυξιακής ώθησης της οικονομίας. Ο κ. Βενιζέλος δεν μπορεί να λειτουργεί και να πολιτεύεται ως "τρίτος". Με αυτή την πολιτική στάση, το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου δεν μπορεί να αποτελεί αξιόπιστη και προοδευτική λύση».

Έχουμε αναλύσει λίγο-πολύ όλοι την οικονομική διάσταση της κρίσης, βάζοντας στο περιθώριο αυτήν της ανθρώπινης. Πάντα το ερώτημα ήταν αν εμείς δημιουργούμε την κοινωνία ή η κοινωνία εμάς. Οι άνθρωποι σίγουρα διαμορφώνουν την ζωή τους, σύμφωνα με το κυρίαρχο σύστημα αξιών, την επικρατούσα πολιτική και τις θεσμοθετημένες εξουσίες.

Η ζωή του κάθε ανθρώπου δεν είναι απλά μια κατασκευή συσχετισμών. Αν πιστεύαμε κάτι τέτοιο, τότε θα θεωρούσαμε και την προσωπική μας πορεία μια παθητική ιστορία ή καπρίτσιο της μοίρας. Οι δυνατότητες των ανθρώπων είναι τέτοιες που μπορούν να δημιουργούν τις συνθήκες στην κοινωνία. Αυτό υποτιμάται ή δεν αναφέρεται καθόλου από τις κυρίαρχες αφηγήσεις, ώστε να μην παρουσιάζονται οι άνθρωποι ως κεντρικοί ρυθμιστές των κοινωνιών, αλλά αόρατες δυνάμεις ή εξουσιαστικές οντότητες που δρουν πάνω απ’ όλους.

Ο καπιταλισμός παγκόσμιας κλίμακας διέβρωσε την φαντασία, μέσω των καταναλωτικών ονειρώξεων. Το πλαστικό χρήμα και η εμμονή της παραγωγικότητας (σε βάρος της δημιουργικότητας), έκαναν τον πολιτισμό να ξεθωριάσει. Ο άνθρωπος μετατράπηκε πρωτίστως σε καταναλωτή. Καταναλωτής προϊόντων, ειδήσεων, ιδεών, συμβόλων ενίοτε και ψευδαισθήσεων.

Αν φτάσαμε στο σημείο της ηθικής παρακμής, αυτό συνέβη μέσα από την κατάρρευση του ίδιου του συστήματος αξιών του καπιταλισμού. Ενός συστήματος που δυναστεύει την ζωή και το περιβάλλον. Η διαρκής παραγωγή, αντιτίθεται στο πεπερασμένο των φυσικών πόρων και στην θέση του ανθρώπου μέσα στην φύση. Ο καπιταλισμός προσέφερε μόνο αδιέξοδα, κάτι που καταδεικνύει και η αύξηση των ψυχικών ασθενειών τα τελευταία χρόνια, αλλά και τα φαινόμενα-δορυφόροι, δηλαδή το άγχος, οι νευρώσεις, η επιθετικότητα, η μοναξιά και ο κυνισμός.

Καθένας πίστευε πως τα προβλήματά του είναι μόνο δικά του, το ίδιο και οι λύσεις. Η τέλεια εφαρμογή του διαίρει και βασίλευε. Επιπλέον, σ’ αυτό το μη φυσικό σύστημα του καπιταλισμού, το χρήμα και ο παρασιτικός τζόγος είναι που εξέθρεψαν την διαφθορά, τα χρεωμένα κράτη και τους φτωχότερους λαούς.

Αν οι ίδιοι οι άνθρωποι ξεριζώσουν από μέσα τους όλα τα διλήμματα και τις φαντασιώσεις που γεννά στα μυαλά τους ο καπιταλισμός, θα δουν ότι έχουν επιλογές. Οι συλλογικότητες που ανθούν στις γειτονιές, είναι ένα βήμα προς μια ανθρωποκεντρική δομή. Η οικονομία είναι μέσον και όχι σκοπός. Ο μόνος δρόμος είναι να φύγουμε από το “εγώ” για ένα “εμείς” που δεν κάνει διακρίσεις.

Αν σήμερα πολλοί προτιμούν στα αποκαΐδια του πολιτικού συστήματος αυταρχικές λύσεις, εμείς ας προτιμήσουμε μια πιο δημοκρατική κοινωνία, με αξίες που ο καπιταλισμός έθαψε, όπως η αλληλεγγύη, ο ελεύθερος χρόνος, η χαρά της δημιουργικότητας, το μοίρασμα. Πολλά ανταλλακτικά\χαριστικά παζάρια, κοινωνικές κουζίνες, κινήσεις πολιτών, αυτοδιαχειριζόμενα στέκια, δίκτυα συνεργασίας, συνεταιρισμοί, εθελοντικά ιατρεία, διαδικτυακά ραδιόφωνα και άλλες πολλές μορφές εναλλακτικής οργάνωσης, βάζουν στην άκρη την ιεραρχία και τοποθετούν τον άνθρωπο στο επίκεντρο.

Μπορεί οι τράπεζες και το παγκόσμιο κορπορατικό λόμπι να είναι υπεύθυνο για την σημερινή κατάσταση, αυτό δεν σημαίνει όμως, πως θα αποδεχτούμε με ευχαρίστηση τον ρόλο του θύματος. Η ζωή θα προχωρήσει και χωρίς εμάς. Ακριβώς επειδή θέλουμε να ζήσουμε, πρέπει να διεκδικούμε το δικαίωμα να ερωτευόμαστε, να τεμπελιάσουμε, να παίξουμε, να κοιμόμαστε και να τρώμε φυσιολογικά -και όχι σύμφωνα με τα ωράρια- να βελτιώσουμε τον εαυτό μας.

Έχουμε χρέος να ανοίξουμε χαραμάδες στα τείχη και να προσπαθήσουμε να τις ενώσουμε. Αυτό από μόνο του δίνει άλλο νόημα στην ζωή και σίγουρα αποτελεί πράξη ρήξης. Η επαναφορά της ανθρωπιάς είναι ίσως ότι σημαντικότερο την δεδομένη ιστορική συγκυρία. Τόσα χρόνια οι μηχανισμοί του κράτους, οι θιασώτες του καπιταλιστικού συστήματος και οι πολιτικοί διαμόρφωναν “για το καλό μας” ένα πλέγμα που υποτιμά την ίδια την αξία της ζωής.

Ας αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και τοποθετούμαστε απέναντι στα πράγματα, ώστε ν’ αλλάξει και ένα κομμάτι της κοινωνίας. Όσο λιγότερο υπακούμε στο πρότυπο που υπαγορεύουν, κάνουμε ένα βήμα έξω από τον κύκλο των αρνητών της χαράς της ζωής.


Η συζήτηση και η επακόλουθη ανάλυση που διεξάγονται σε παραπολιτικό επίπεδο, αναφορικά με τα αποτελέσματα της κάλπης της 6ης Μαϊου, κινούνται σε δυο παραμέτρους: Η πρώτη αφορά το πόσο ψηλά θα φτάσει η Νέα Δημοκρατία. Η δεύτερη, το πόσο… χαμηλά θα κινηθεί το ΠΑΣΟΚ.

Επειδή το ΠΑΣΟΚ εξελίχτηκε στα χρόνια της Μεταπολίτευσης στο κατεξοχήν κόμμα εξουσίας, ασκώντας επιρροή στις αποφάσεις ακόμη και σε περιόδους που δεν βρισκόταν στην κυβέρνηση, η κάλπη της 6ης Μαϊου μπορεί να λειτουργήσει ως μεγάλος επιταχυντής για το τέλος του Κινήματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Το Μνημόνιο, το οποίο αποτελεί τη βαριά πολιτική κληρονομιά της τελευταίας διετίας, εξελίσσεται στο tipping point, που μοιάζει να άλλαξε για πάντα την πολιτική γεωγραφία της ελληνικής Κεντροαριστεράς. Η εκλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, και όχι ενός στελέχους με διακριτά αντι-μνημονιακά χαρακτηριστικά, επέτεινε την ιδεολογική διολίσθηση του Κινήματος, σε πρωτοφανή δημοσκοπικά χαμηλά.

Όσο για τη στρατηγική που ακολουθήθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αποξένωσε περισσότερο το ΠΑΣΟΚ από τις ιστορικές, κοινωνικές βάσεις του, χωρίς την ίδια στιγμή να το καταστήσει αξιόπιστο, και επομένως ελκυστικό για τον μετριοπαθή μεσαίο χώρο.

Σε αυτές τις εκλογές, το ΠΑΣΟΚ… τα έχασε. Και φαίνεται ότι το βράδυ της 6ης Μαϊου θα είναι το πιο δύσκολο που πέρασε ποτέ το Κίνημα, από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα. Γιατί, αν το ποσοστό του βρίσκεται κάτω από το 20%, όπως έδειχναν όλες οι δημοσκοπήσεις πριν από τη απαγόρευση δημοσίευσής τους, τότε τα πράγματα γίνονται εξαιρετικά δύσκολα. Και… ξεφεύγουν, σε επίπεδο διαχείρισης των αντιδράσεων και της κριτικής από τη νέα ηγεσία, στην περίπτωση που ένα τόσο χαμηλό ποσοστό, συνοδευτεί και από απώλεια της δεύτερης θέσης.

Ο καθένας μπορεί να φανταστεί τι θα συμβεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, στην περίπτωση που δεν είναι δεύτερο κόμμα. Τι θα συμβεί…

ΠηγήΧωρίς να χαθεί χρόνος έχουν ήδη σταλεί τα κατάλληλα μηνύματα στην Άγκυρα ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα «βρίσκονται εκεί», για μια ακόμη φορά και ότι όσοι – εάν υπάρχουν – πληροφορούν τους Τούρκους στρατηγούς και τους πολιτικούς ηγέτες ότι η ελληνική ισχύς είναι σε υποχώρηση λόγω προβλημάτων τα οποία είναι απότοκο της οικονομικής κρίσης, απλώς θα εκπλαγούν…

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας προκύπτει ότι για μια ακόμη φορά είχε κάνει καλά και – κυρίως – έγκαιρα τη δουλειά του, έχοντας προβλέψει με ακρίβεια τις τουρκικές κινήσεις και είχε ενημερώσει αρμοδίως την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Το σκεπτικό είναι εξαιρετικά απλό και στηρίζεται στην πλούσια εμπειρία που προσφέρουν οι δεκαετίες της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα «πρότυπα» συμπεριφοράς της Άγκυρας, η οποία έχει καταντήσει… βαρετά προβλέψιμη.

Βασική – θεμελιώδης παραδοχή στην ανάλυση των επιτελείων είναι ότι οι περίοδοι που στην Ελλάδα υπάρχει πολιτική κρίση και διχασμός είναι εξ ορισμού «επικίνδυνες». Γενικά, η Τουρκία φρόντιζε να αξιοποιεί κάθε συγκυρία στη χώρα μας όπου είτε επικρατούσε διχασμός, είτε πολιτικό κενό, ώστε μέσω της εκμετάλλευσης της «συστημικής αδυναμίας» και της εστίασης του ενδιαφέροντος και της προσοχής της κοινής γνώμης σε άλλα ζητήματα, κατόρθωνε να αιφνιδιάσει, τουλάχιστον μέχρι ένα βαθμό.

Με απλά λόγια, οι επιτελείς φοβούνται εδώ και πολύ καιρό ότι η οικονομική κρίση, ο διχασμός της χώρας με αφορμή το Μνημόνιο και η αλλαγή του πολιτικού τοπίου – των συσχετισμών ισχύος ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις, θα μπορούσε να μας βάλει σε περιπέτειες. Μήπως λοιπόν η Τουρκία εξυπηρετείται μια χαρά στα σχέδιά της και θα έκανε τα πάντα να υποδαυλίσει περαιτέρω την αντίδραση και την απαξίωση του πολιτικού κόσμου της χώρας από την κοινωνία; Η παρατήρηση αυτή σε καμία περίπτωση δεν δίνει «συγχωροχάρτι» στους πολιτικούς, απλά αποτελεί μια καίρια νομίζουμε επισήμανση, ότι «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται»…

Η έμφαση στα επιτελεία έχει δοθεί στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, καθώς ορθά αναγνώστηκε ότι οι πολιτικές δυνάμεις θα ανακαλύψουν αργά ή γρήγορα ότι από την εκμετάλλευσή τους μπορεί να προέλθει μέρος τουλάχιστον της λύσεως και της επιστροφής της χώρας στον δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης. Από τη στιγμή δε που η αξιοποίησή τους αποτελεί εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για την Άγκυρα αφού απειλεί να ακυρώσει την στρατηγική δεκαετιών, η πιθανότητα αντίδρασης ήταν εμφανώς πολύ υψηλή. Για μια ακόμη φορά φοβούνταν ότι η Άγκυρα θα επιχειρούσε να μπλοκάρει κάθε εξέλιξη μέσω της πρόκλησης κάποιας κρίσης.

Λόγω των γνωστών ζητημάτων – διεκδικήσεων που εγείρει η Τουρκία στην περιοχή του Καστελορίζου όχι μόνο για να ελέγξει – αποσπάσει κάποια κρίσιμη περιοχή από την Ελλάδα, αλλά και για να σταματήσει τον υπό δημιουργία ενεργειακό – και όχι μόνο – «διάδρομο» που θα ξεκινάει από τα μεσανατολικά παράλια του Ισραήλ και μέσω Κύπρου και Ελλάδας θα μεταφέρει τους υδρογονάνθρακες στη Δύση. Όλα αυτά τα γνώριζαν, τα είχαν αξιολογήσει και είχαν καταλήξει εγκαίρως σε συγκεκριμένα συμπεράσματα οι στρατηγοί…

Σύνδεσμος

Στο σημείο αυτό δεν μένει παρά να απευθύνει κανείς έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να εκμεταλλευτούν την προεκλογική περίοδο και να εκπέμψουν σαφή μηνύματα αποτροπής προς την Άγκυρα. Πρέπει άμεσα να δοθεί η εντύπωση ότι οι πολιτικοί αρχηγοί είναι σε γνώση του προβλήματος και ότι το παρακολουθούν και πως κάθε προσπάθεια της Άγκυρας να «δοκιμάσει» τον νέο πρωθυπουργό ή/και την εξ ορισμού αδύναμη κυβέρνηση συνασπισμού που θα προκύψει θα πέσει στο κενό. Διπλή αξία θα είχε τα μηνύματα αυτά να προέλθουν και από τον χώρο της Αριστεράς.

Τσίπρας, Κουβέλης και Παπαρήγα πρέπει άμεσα να «σηκώσουν» το θέμα προειδοποιώντας τους Τούρκους ότι οι μέρες του «ρομαντισμού» όπου «το Αιγαίο ανήκε στα ψάρια του» έχουν περάσει. Το κόλπο των Ιμίων όπου δοκίμασαν τον Σημίτη ο οποίος ελαφρά τη καρδία είχε δημοσιεύσει σε βιβλίο του διάφορα περί της ανάγκης μείωσης των εξοπλισμών (μετά βέβαια ξόδεψε περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον…) και η γενικότερη ατελής αρχική συναίσθηση αλλά και η ευδιάκριτη απέχθεια ενασχόλησης με τα του τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, οδήγησε στα γνωστά αποτελέσματα.

Βενιζέλος και Σαμαράς θα έπρεπε ήδη να είχαν προβεί στην αποστολή των κατάλληλων μηνυμάτων προς την Άγκυρα με έμφαση στο ότι εάν οι φίλοι Τούρκοι ποντάρουν στην προεκλογική αντιπαράθεση των δυο μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας για την εξουσία στη προσπάθειά τους να δημιουργήσουν τετελεσμένα, απλώς αυτή τη φορά θα την πατήσουν. Δεν είναι δύσκολο. Ένα τηλεφωνάκι του ενός στον άλλο είναι, αδιάφορο ποιος θα πάρει την πρωτοβουλία. Ας συμφωνήσουν στη διατύπωση και επιτέλους ας εμφανιστούμε ως σοβαρό και οργανωμένο κράτος που προβλέπει και ετοιμάζεται εγκαίρως. Δεν αντιδρά μονίμως στις εξελίξεις.

Σε άλλες εποχές θα λέγαμε ότι η στάση της χώρας στην ουσία την καθιστούσε «προφανές θύμα» στην άσκηση πιέσεων αφού η υποχώρηση και αποδοχή όσων ζητούσαν οι διαμεσολαβητές «για χάρη της ειρήνης» εμφανιζόταν σχεδόν ως νομοτελειακή. Σήμερα, ενδεχόμενη σοβαρή στάση θα έχει πολλαπλά οφέλη, κυρίως όμως ένα:

Σύνδεσμος

Θα λάβουν το μήνυμα αυτοί που πρέπει, ότι η Ελλάδα έχει πλήρη συνείδηση των αλλαγών που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή και ότι δεν σκοπεύει να… αυτοεξαιρεθεί, αλλά να διεκδικήσει τον ρόλο που αρμόζει στην Ιστορία της στο πλαίσιο των νέων συσχετισμών ισχύος και των συμμαχιών που αναδύονται, οι οποίες θα καθορίσουν το μέλλον της περιοχής για αρκετές δεκαετίες. Επίσης, ότι έναν σοβαρό εταίρο σε μια κρίσιμη περιοχή, ο οποίος έκανε την αυτοκριτική του και κινείται με ταχύτητα να αποκαταστήσει τα λάθη δεκαετιών, δεν δικαιολογείται να τον αφήνει στην τύχη του όποιος επιθυμεί να επενδύσει σε αυτόν. Και τέτοιοι «δυνητικοί επενδυτές» έχουν εμφανιστεί περισσότεροι του ενός, επιχειρώντας να ελέγξουν από τομείς της οικονομίας μέχρι… όσα περισσότερα μπορέσουν.

Η Ελλάδα έχει ήδη γίνει πεδίο σφοδρού ανταγωνισμού των ισχυρών. Ας φροντίσει επιτέλους να αξιοποιήσει το ενδιαφέρον που συγκεντρώνει και συν τω χρόνω, ας προσπαθήσει να μετατραπεί πεδίο συνεννόησης αυτών των ισχυρών. Αν στο μεταξύ ξυπνήσει και η γερμανοκρατούμενη Ευρωπαϊκή Ένωση… τόσο το καλύτερο.

Πηγή

Το σύστημα, κι όποιος άλλος, θα πρέπει να συνηθίσει στην ιδέα πως οι πολίτες αντί για ένταξη στην δεξιά ή την αριστερά προτιμούν να έχουν απόψεις και δεξιές και αριστερές. Ταυτόχρονα.

Ο λαός πάει να κάνει κάτι. Πολύ σημαντικό και πρωτοφανές.

Μεγάλα στρώματα του λαού υπερβαίνουν τους παλιούς διαχωρισμούς και την ένταξη δεξιά-αριστερά. Οι νεώτεροι μάλιστα, ένα από τα πιο πληττόμενα και σίγουρα το πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας, δεν μπήκαν ποτέ στην λογική των κομματικών και παραταξιακών διαχωρισμών που μπήκαμε κάποιοι από μας τους παλιότερους.

Αυτή η ρήξη με το παλιό διαχωριστικό παρελθόν δεν σημαίνει πως τα τμήματα αυτά του λαού, που βγαίνουν από τα ιδεολογικά-κομματικά-παραταξιακά μαντριά, δεν αντιλαμβάνονται πως η κοινωνία είναι βασικά χωρισμένη σε δυο “κόμματα”: των πλουσίων και των φτωχών. Των μόνιμα σε φορολογική ασυλία και των μόνιμα αιμοδοτών του δημόσιου ταμείου. Των μόνιμα κερδισμένων και των μόνιμα εκμεταλλευομένων.

“Η πλάκα είναι” δηλαδή πως αυτή η συνειδητοποίηση ξεφεύγει από τα παλιά δεξιά-αριστερά στεγανά. Συμβαίνει ταυτόχρονα και σε “δεξιούς” και σε “αριστερούς” πολίτες. Οι “δεξιοί” πολίτες δεν φοβούνται πια να πούνε την λέξη καπιταλισμός σήμερα. Την λέξη αδικία. Την λέξη εκμετάλλευση. Και οι “αριστεροί” πολίτες ανακαλούν τον πατριωτισμό της αντίστασης και τον εθνικο-απελευθερωτικό αγώνα.

Την “ιδεολογική άβυσσο” την συντηρούν οι κομματικές ηγεσίες. Για τα λαϊκά στρώματα σημαίνει όλο και λιγώτερα πράγματα. Ολο και περισσότεροι “δεξιοί” κι “αριστεροί” πολίτες συναντώνται πολιτικά έχοντας κοινά αιτήματα για την οικονομία και για μια σειρά άλλα θέματα. Ακόμη και θέματα που για την μια ή την άλλη πλευρά ήταν μέχρι χθες το απόλυτο ταμπού.

Κι είναι θέμα χρόνου, μεγάλα τμήματα του λαού, να φτάσουν σε μια ευρεία συναίνεση ακόμα και για τα πιο ακανθώδη και αμφιλεγόμενα ζητήματα. Και να αναζητήσουν έναν δημοκρατικό τρόπο ώστε να παίρνουν αποφάσεις για εκείνα τα ζητήματα για τα οποία δεν υπάρχει πλατειά συναίνεση μεταξύ τους.

Η πραγματική δημοκρατία γίνεται πια αίτημα της κοινωνίας. Και η δημοκρατία καθιστά την κομματική-παραταξιακή ένταξη λιγώτερο χρήσιμη, κι αναδεικνύει επιτέλους την αξία του να έχει ο κάθε ξεχωριστός πολίτης δεξιές ή αριστερές απόψεις και θέσεις.

Η σήψη και η διαφθορά, η μόνιμη πολιτική κοροϊδία κι όλα τα φαινόμενα εκείνα για τα οποία ο κοινοβουλευτισμός είναι ο βιότοπος και που ταυτόχρονα τον απαξιώνουν, δεν αφήνουν ελπίδες στο σύστημα πως θα καταφέρει να ξαναμαντρώσει στον ίδιο βαθμό τους πολίτες στο δίπολο αριστερά-δεξιά. Να τους ξανα-διχάσει. Ωστε να συνεχίσει να τους ελέγχει.

Το σύστημα, κι όποιος άλλος, θα πρέπει να συνηθίσει στην ιδέα πως όλο και περισσότεροι “αριστεροί” πολίτες θα έχουν και ορισμένες “δεξιές” θέσεις και πως όλο και περισσότεροι “δεξιοί” πολίτες θα έχουν και ορισμένες “αριστερές” θέσεις.

Είναι μια προετοιμασία αυτή, την οποία κάνει ο λαός μας, για το επόμενο βήμα του: την πραγματική δημοκρατία.

Την δημοκρατία που βασίζεται στις απόψεις των πολιτών και όχι στην εκ των προτέρων ένταξή τους στην δεξιά ή την αριστερά, δηλαδή στην εκ των προτέρων δογματική πολιτική τοποθέτηση και ένταξη, και στα ψυχολογικά αδιέξοδα που συχνά αυτή η ένταξη οδηγεί. .

Στην δημοκρατία των απόψεων των πολιτών, που αλλάζουν και ξανα-αλλάζουν και διαρκώς διαφοροποιούνται, που συγκρούονται με άλλες απόψεις, δοκιμάζονται και δοκιμάζουν, ακυρώνουν παλιές ιδέες, διαμορφώνουν και γεννούν νέες.

Ο λαϊκός άνθρωπος οργώνει το έδαφος από το οποίο θα ξεπηδήσει ο πολίτης. Και μάλιστα το κάνει ερήμην των κομμάτων. Τα οποία μόνο να χάσουν έχουν από αυτή την διαδικασία, την οποία ο λαός μας έχει θέσει ήδη σε κίνηση.

Ο λαός μας προετοιμάζεται για την αληθινή πολιτική, λέγοντας βαθμιαία όχι στον οπαδισμό. Προετοιμάζεται για την αληθινή πολιτική των πολιτών. Και όχι των εκ προοιμίου οπαδών του κάθε κόμματος και κομματάρχη.

Ο λαός μας προετοιμάζεται για να συγκροτήσει αυτό που ο Αριστοτέλης ονομάζει “πολιτική κοινωνία”.


Ανοιχτή επιστολή Σταύρου Ξαρχάκου και Γιώργου Κοντογιώργη

Προς τους συμπολίτες μας

Αισθανόμαστε ότι έχουμε χρέος ως πολίτες αυτής της χώρας, να απευθυνθούμε στους συμπολίτες μας, να τους διατυπώσουμε τη γνώμη μας και να τους καλέσουμε να συνειδητοποιήσουν ότι το ελληνικό πρόβλημα έχει ως πρωτογενή αιτία το ιδιοτελές όσο και δυναστικό κράτος, που εγκατέστησε το κομματικό σύστημα στη χώρα από τη δεκαετία του 1980. Ότι δηλαδή η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει την άρση των πυλώνων που οδήγησαν στην καταστροφή: Οι οποίοι είναι: η κομματική ιδιοποίηση του πολιτικού συστήματος, το δυναστικό και εκφαυλισμένο κράτος και η νομοθεσία που θεσμοθετεί τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Να αντιληφθούν, επομένως, ότι η λύση δεν βρίσκεται στην εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία, αφού η πολιτική τάξη εξάντλησε τα όριά της: ούτε θέλει ούτε μπορεί να αλλάξει και μάλιστα να υπερβεί τον εαυτό της.

Δύο χρόνια από τη στιγμή που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έριξε τη χώρα στο λάκκο των λεόντων, η πολιτική τάξη δεν έπραξε το παραμικρό όχι μόνο για να άρει τα αίτια της κρίσης, που στο σύνολό της δημιούργησε, αλλά και για να δείξει την παραμικρή διάθεση μεταμέλειας και αλλαγής πορείας. Διαγκωνίζεται πάνω στα συντρίμμια της χώρας για να υφαρπάσει τη λαϊκή νομιμοποίηση με ψευδή διλήμματα του τύπου "μνημόνιο ή χρεωκοπία", "ευρώ ή δραχμή", "σταθερότητα ή ακυβερνησία", ενώ είναι απολύτως βέβαιο ότι η χώρα δεν θα αποφύγει ούτε τη χρεωκοπία ούτε ίσως την επάνοδο στη δραχμή, εάν δεν αρθούν τα αίτια της κρίσης.

Η Ελλάδα της δημιουργίας και του πολιτισμού είναι όμηρος των ολιγαρχικών συμμοριών που ύφανε η πολιτική τάξη στο σύνολο του κράτους, οι οποίες τη λυμαίνονται και τη σπιλώνουν. Συνένοχες στον κατήφορο αυτό, είναι τόσο οι "μνημονιακές" δυνάμεις, που έριξαν τη χώρα βορά στη διεθνή των αγορών, όσο και οι "αντι-μνημονιακές" δυνάμεις, το σύνολο σχεδόν της πολιτικής τάξης.

Η ελληνική κοινωνία παρίσταται μάρτυρας μιας άγονης αντιπαράθεσης των πολιτικών δυνάμεων, που επικεντρώνεται στο σύμπτωμα -στα υπέρ ή κατά του μνημονίου-, προκειμένου να αντιπαρέλθουν το πραγματικό πρόβλημα, δηλαδή την άρνησή τους να εναρμονισθούν με το συμφέρον της κοινωνίας και της χώρας. Υπεραμύνονται με πάθος τα προκλητικά τους προνόμια, τις ευφάνταστες ασυλίες τους, το "δικαίωμά" τους να μην υπάγονται στη δικαιοσύνη, να διαπλέκονται με σκοπό τη διαφθορά, να μην αγγίζουν τη δημόσια διοίκηση και τη δικαιοσύνη για να την χρησιμοποιούν προς όφελος των ιδίων και της "πολιτικής τους πελατείας", με την κάλυψη του ίδιου του Συντάγματος. Η κοινωνία των πολιτών έχει αναδειχθεί στον πρωταρχικό και μείζονα εχθρό του συνόλου της πολιτικής τάξης.

Έχοντας επίγνωση της εμμονής αυτής της πολιτικής τάξης να μην αγγίξει, μέχρι σήμερα, το απεχθές της σύστημα, η ελληνική κοινωνία δεν έχει άλλη επιλογή παρά να αναζητήσει τρόπους ώστε πολιτικοί και κράτος να αισθάνονται καθημερινά την ανάσα της. Να πιστέψει ότι η αλλαγή του μίγματος της ακολουθούμενης πολιτικής, θα διέλθει, σε πρώτη φάση, μόνο από τον εξαναγκασμό της πολιτικής τάξης να εναρμονισθεί με το κοινό συμφέρον, δηλαδή με την κατάλυση του λεηλατικού της καθεστώτος. Και στη συνέχεια, με την ανάκτηση μέρους, τουλάχιστον, της πολιτικής της κυριαρχίας, με την θεσμική συνεκτίμηση της βούλησής της στο πολιτικό σύστημα, με την καθιέρωση του "ελέγχειν" και του "ευθύνειν" του πολιτικού προσωπικού, για τα πεπραγμένα του. Να αντιληφθεί, τελικά, ότι η παντοδυναμία της κομματοκρατίας και των αγορών συναρτάται άμεσα από τον δικό της αποκλεισμό από το πολιτικό σύστημα. Σε τελική ανάλυση, η κοινωνία ως ο λόγος ύπαρξης και της πολιτικής τάξης και των αγορών.

Οι εκλογές, παρόλον ότι γίνονται με σημαδεμένα χαρτιά και με προκλητικά αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις, δίνουν τη μοναδική δυνατότητα στην κοινωνία των πολιτών να εξαφανίσει τους πολιτικούς πρωταίτιους της καταστροφής, να εξαναγκάσει την πολιτική τάξη, θέτοντάς την σε κατ'οίκον περιορισμό, να αλλάξει άρδην ή, εάν όπως όλα δείχνουν, επιλέξει την αντίσταση, να την οδηγήσει στην κατάρρευση, προκειμένου, πριν να είναι αργά, να έρθουν στο προσκήνιο δυνάμεις που θα οδηγήσουν στην υπέρβαση του δυναστικού καθεστώτος.

Είναι προφανές πια ότι η πολιτική τάξη αποτελεί την μείζονα απειλή. Η παραμονή μας στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση και στο ευρώ, η αποτροπή της περαιτέρω εξαθλίωσης και της ταπείνωσης της κοινωνίας, η ίδια η ύπαρξη της χώρας, διέρχονται αποκλειστικά από την υπέρβαση του συστήματος που θεσμοθετεί την κομματοκρατία και το δυναστικό κράτος.
Η χώρα έχει επείγουσα ανάγκη από ένα μνημόνιο εναντίον του κράτους και όχι εναντίον της κοινωνίας. Διότι εάν αυτό δεν συμβεί, ακόμη και αν η ελληνική κοινωνία προσφέρει δωρεάν την εργασία της ή τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, ουδείς θα αποδεχθεί να επενδύσει στο μέτρο που θα γνωρίζει ότι τον αναμένουν τα πιράνχας της γραφειοκρατικής ιδιοποίησης, της διαπλοκής και της διαφθοράς να τον κατασπαράξουν. Εκτός και αν η Ελλάδα μεταβληθεί σε "μη χώρα", σε ομοίωμα κράτους, χρήσιμο ως προνομιακή χωματερή της διεθνούς των αγορών, για τις ενδο-ευρωπαϊκές ηγεμονικές διεργασίες και ως "χώρος" πρόσφορος στα διεθνή παίγνια.

Η ελληνική κοινωνία οφείλει να γνωρίζει ότι, στο πλαίσιο αυτό, θα έχει να επιλέξει ανάμεσα σε μια νέα προσφυγιά και στην οριστική της εξαθλίωση και υποτέλεια.

Αθήνα, 27/4/2012

Οι υπογράφοντες
Σταύρος Ξαρχάκος
Συνθέτης
Γιώργος Κοντογιώργης
Καθηγητής
Της Μιχαλούς

Χαμηλές πτήσεις καταγράφουν τα δύο μεγάλα κόμματα στις κρυφές δημοσκοπήσεις… Αδυνατούν να επιτύχουν την συσπείρωση και συνεχίζονται οι διαρροές προς τα άλλα κόμματα, με αποτέλεσμα να τους έχει πιάσει πανικός

Το ταβάνι για τη ΝΔ δεν ξεπερνά το 20% ενώ για το ΠΑΣΟΚ φθάνει το 15% με το ζόρι… Κάπως έτσι οι πνιγμένοι πιάνονται από τα μαλλιά τους… Ο μεν Σαμαράς στην προσπάθεια του να ανατρέψει το κλίμα επιστράτευσε ακόμη και τον πρώην Πρωθυπουργού Κωστάκη, δημιουργώντας όμως, αντίθετα αποτελέσματα στους ήδη πιεσμένους ψηφοφόρους του. Επίσης θέλοντας να το παίξει και άφθαρτος τόνισε ότι θα καταργήσει τις «πελατειακές σχέσεις»…διορίζοντας μόνο εξωθεσμικά πρόσωπα για υπουργούς λέει και όχι του βουλευτές που θα επιλέξει ο λαός (!)

Εκείνο όμως που δεν υπολόγισε είναι ότι κόσμος καταλαβαίνει ότι με τις δηλώσεις του αυτές κάνει για μια ακόμη φορά ντρίπλα στην νοημοσύνη του … Με μια τέτοιου είδους κίνηση το μόνον που θα ικανοποιήσει είναι την τρόικα η οποία δεν θέλει τους βουλευτές εξαρτημένους από την λαϊκή ψήφο, αλλά μόνο από την ίδια!

Την ίδια ώρα ο ΓΑΠ μετά από συνεννόηση με τον Μπένι έκανε μια ακόμη θεαματική κολοτούμπα από εκείνες που μόνο αυτός ξέρει ανασύροντας το σύνθημα λεφτά υπάρχουν εννοώντας όμως αυτή τη φορά τον φυσικό πλούτο…επισημαίνοντας δε ότι ποτέ δεν είπε αυτή τη φράση ως εντολή για παροχές!!!.

Και τέλος έχουμε και τον Τσίπρα ο οποίος προσπαθεί να την βγει από αριστεράλέγοντας χαρακτηριστικά ότι το πιο σημαντικό είναι να προκύψει ένας «σκληρός κοινοβουλευτικός πυρήνας» της Αριστεράς που θα επιδιώξει την ανατροπή του Μνημονίου ακόμη και με την Αλέκα Παπαρήγα πρωθυπουργό!

Έκανε επίσης «άνοιγμα» και στον Καμένο, ξεκαθαρίζοντας ότι οι δύο πολιτικοί χώροι έχουν διαφορετική διαδρομή αλλά «επειδή είναι ιστορικές στιγμές, εάν χρειαστούμε πέντε ψήφους του κυρίου Καμμένου και έρθει να μας τις δώσει ως ανοχή ή ως στήριξη δε θα τον πετάξουμε, δε θα του πούμε δεν τις θέλουμε…».

Έχουν τρελαθεί όλοι τελείως και πάνε να τρελάνουν και εμάς!!!

Από το Ποντίκι, μοντάζ Γρέκι
Γράφει ο Βασίλης Βιλιάρδος

Όταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους μέσα σε δύο μόνο έτη, η απόγνωση ριζώνει τόσο βαθιά, ώστε καμία κουλτούρα δεν μπορεί να την απορροφήσει εύκολα. Οι απολύσεις δεν σταματούν μετά τις ιδιωτικοποιήσεις, επειδή οι ξένοι, οι νέοι ιδιοκτήτες της χώρας δηλαδή, απαιτούν οι επενδύσεις τους να αποφέρουν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη – αλλά και οι αυτοκτονίες συνεχίζονται, ενώ η χώρα παραμένει στον ορό (δόση), χωρίς ποτέ να μπορέσει να ξεχρεωθεί, καταλήγοντας έρμαιο των τοκογλύφων-δανειστών της.

Αυτή είναι η ιστορία των πολιτικών, τις οποίες το ΔΝΤ αποκαλεί «προγράμματα ή μνημόνια σταθεροποίησης» – αντιμετωπίζοντας τις χώρες σαν να είναι πλοία, τα οποία «παραδέρνουν» στους ωκεανούς των αγορών. Τελικά, σταθεροποιούνται, όμως η νέα ισορροπία του τρόμου επιτυγχάνεται με το ρίξιμο στη θάλασσα εκατομμυρίων ανθρώπων – απλών εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, ιδιωτικών υπαλλήλων, ιδιοκτητών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, φτωχών αγροτών και μαχητικών συνδικαλιστών.

Το βρώμικο μυστικό της σταθεροποίησης είναι το ότι, ένας μεγάλος αριθμός του πληθυσμού δεν ανεβαίνει ξανά στο πλοίο – ότι πολλοί άνθρωποι δηλαδή καταλήγουν να είναι οι απόκληροι της κοινωνίας, στους οποίους δεν ανήκει ούτε το παρελθόν, ούτε το μέλλον.
Με νέα υγειονομική αναφορά η Αμερική βάζει σε "επιτήρηση" την Ελλάδα και "δολοφονεί" τον Ελληνικό τουρισμό

Ως αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης όφειλε να πατάξει με τον συναρμόδιο υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο, όλα εκείνα τα φαινόμενα που θα εξέθεταν την Ελλάδα διεθνώς και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αρνητικά στην εισροή συναλλάγματος. Αντίθετα, ο κ. Χρυσοχοΐδης αρέσκεται να δημιουργεί "φυλακές" που θα λειτουργούν ως εστίες ασθενειών και μόλυνσης, ενώ "κόβει και βόλτες" στο άθλιο κέντρο της Αθήνας -που ερημώνεται και αποτελεί κίνδυνο για τους τουρίστες- για το οποίο επίσης φέρει τόσο ο ίδιος όσο και ο προκατοχός του (Χρήστος Παπουτσής) τεράστιες ευθύνες.

Στην εικόνα: Άρθρο από την Αμερικανική κυβερνητική υπηρεσία υγείας CDC (Centers for Desease Control and Prevention), με το οποίο εφίσταται η προσοχή για τον επικίνδυνο φλαβοϊό του νείλου που αναπτύσεται στην Βόρεια Ελλάδα και μεταδίδεται μέσω κουνουπιών.

Σοκάρουν τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων – Εϊτζ και ηπατίτιδα θερίζουν στις κεντρικές πλατείες των Αθηνών

Μια άλλη πόλη μέσα στην πόλη, εκεί όπου εδώ και χρόνια «λιμνάζουν» παράνομοι μετανάστες, εκεί στα πεζοδρόμια των αστέγων και των τοξικομανών, εκεί όπου οι δείκτες αρρώστιας, φτώχειας και δυστυχίας χτυπούν κόκκινο. Αυτό είναι το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δράσης του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) από τον περασμένο Ιούνιο έως σήμερα. Ξεχασμένα, πολλά εντελώς εκριζωμένα από την Ελλάδα, νοσήματα ξανακάνουν την εμφάνισή τους, το έιτζ και η ηπατίτιδα θερίζουν στις κεντρικές πλατείες της πόλης από την έξαρση της χρήσης ναρκωτικών και την παράνομη πορνεία. Μια ελληνική τραγωδία σε πλήρη εξέλιξη.

Στο πλαίσιο της παρέμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ στην Αθήνα (τελευταία και στο κέντρο του Πειραιά), από τις 9 Ιουνίου 2011 έως σήμερα, έχουν εξεταστεί συνολικά 16.740 άτομα. Αστεγοι, μετανάστες (παράνομα εισελθόντες, παράνομα παραμένοντες, πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο, θύματα διακίνησης και εμπορίας, ασυνόδευτοι ανήλικοι), παράνομα εκδιδόμενα άτομα και ενδοφλέβιοι χρήστες -ομάδες αποκλεισμένες από τις υπηρεσίες υγείας της χώρας. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική έκθεση, τα αποτελέσματα «σημαίνουν συναγερμό για τη δημόσια υγεία» και υποχρεώνουν «σε εγρήγορση την επιστημονική κοινότητα της χώρας, αναδεικνύοντας την ανάγκη επέκτασης του προγράμματος και χάραξης νέων πολιτικών υγείας». Καταγράφηκε δραματική αύξηση μιας σειράς λοιμωδών νοσημάτων, όπως η λοίμωξη HIV, η ηπατίτιδα B και C, η ελονοσία και η φυματίωση, ενώ σε μεγάλο ποσοστό ο πληθυσμός εμφάνιζε δερματικά αποστήματα και γάγγραινα, κυρίως των κάτω άκρων, ψώρα και φθειρίαση, εξανθήματα στρεπτόκοκκου και σταφυλόκοκκου. Ραγδαία χαρακτηρίζεται και η αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και κυρίως της σύφιλης, της βλεννόρροιας και των κονδυλωμάτων.

Τα άτομα που εξετάστηκαν από τα κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ που έδρασαν στις πλατείες Ομονοίας, Καραϊσκάκη, Βικτωρίας, Αμερικής, Κουμουνδούρου, Κολιάτσου, Βάθης, Κανάρη αλλά και στον πεζόδρομο της Τοσίτσα, το Πεδίον του Αρεως, το Πάρκο Φιξ, την Ακαδημίας και τον Πειραιά, προέρχονταν κυρίως από χώρες της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της υποσαχάριας Αφρικής (μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού των χρηστών πάντως είναι Ελληνες). Οπως αναφέρεται στην έκθεση, σε πολλές από τις χώρες προέλευσης του πληθυσμού των μεταναστών ενδημούν ασθένειες όπως φυματίωση, πολιομυελίτιδα και ιλαρά, οι οποίες στη χώρα μας έχουν ελεγχθεί ή ακόμα και εκριζωθεί (πολιομυελίτιδα), μέσω του εμβολιασμού. Οπως πιστοποιήθηκε ωστόσο, η εμβολιαστική κάλυψη του ατόμων που εξετάστηκαν είναι ανεπαρκής. Το 30% των Αφγανών, το 31,7% των Πακιστανών και το 100% των Μπανγκλαντεσιανών που εξετάστηκαν δεν ήταν εμβολιασμένοι για ασθένειες (ή δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένοι), γεγονός που όπως σημειώνεται «προκαλεί αυξημένη ανησυχία για την επανεμφάνιση των ασθενειών αυτών».

Ταξιδιωτική οδηγία

Ηδη, ως γνωστόν, δυναμική επανεμφάνιση έχει κάνει στη χώρα μας η ελονοσία, με δεκάδες κρούσματα στη Λακωνία, την Εύβοια, τη Βοιωτία, τη Λάρισα και την Ανατολική Αττική. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Οκτώβριο το Αμερικανικό Center for Disease Control and Prevention εξέδωσε ειδική ταξιδιωτική οδηγία για όσους σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην Πελοπόννησο. Στις 16 Δεκεμβρίου, ύστερα από διάβημα των ελληνικών αρχών, η οδηγία αποσύρθηκε, ωστόσο έκτοτε η χώρα μας θεωρείται υπό επιτήρηση.

Την ίδια ώρα, η ραγδαία αύξηση των εκδιδόμενων ατόμων από την υποσαχάρια Αφρική, όπου το ποσοστό της HIV λοίμωξης φτάνει το 40% του γενικού πληθυσμού, δημιουργεί για το ΚΕΕΛΠΝΟ την ανάγκη αυξημένης επιτήρησης και εγρήγορσης για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας. Σύμφωνα με τα κλινικά ευρήματα, πάντως, ο ιός εξαπλώνεται κυρίως ανάμεσα στον πληθυσμό των χρηστών. Από τις 1.080 αιμοληψίες που πραγματοποιήθηκαν από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Μάρτιο του 2012 (με έγγραφη συγκατάθεση των εξεταζομένων), θετικά στον ιό HIV βρέθηκαν 64 άτομα (ποσοστό 6,9%), κυρίως από την Ελλάδα, από τους οποίους οι 48 είναι άνδρες, οι 16 γυναίκες και οι 53 χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Η μεγαλύτερη «συσσώρευση» κρουσμάτων εντοπίστηκε στην πλατεία Ομονοίας όπου το ίδιο διάστημα εξετάστηκαν 480 άτομα. Θετικοί βρέθηκαν οι 47, εκ των οποίων οι 42 είναι χρήστες ναρκωτικών (33 άνδρες, 14 γυναίκες). Σημειώνεται ότι, αναλογικά με τον αριθμό των εξεταζομένων, το ποσοστό των οροθετικών γυναικών είναι τετραπλάσιο αυτού των ανδρών. Το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία, δεδομένου ότι σε μεγάλο ποσοστό οι γυναίκες αυτές εκδίδονται έναντι ελάχιστης αμοιβής, συχνά χωρίς καμία προφύλαξη, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη δόση τους.

Στο πλαίσιο της δράσης του ΚΕΕΛΠΝΟ και σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διάδοση του ιού, από τον περασμένο Δεκέμβριο έως σήμερα έχουν διανεμηθεί 41.215 σύριγγες σε χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών.

Πηγή

Με τη στήριξη Χαράς Νικοπούλου, Νίκου Λυγερού, Σαράντη Καργάκου κ.α. ιδρύεται «Η Κιβωτός της Δόμνας Βιζβίζη» στην Κομοτηνή

Η "Κιβωτός της Δόμνας Βιζβίζη" είναι ένα «πνευματικό σχολείο», το οποίο συστήνεται μετά από πρωτοβουλία ανθρώπων του πνεύματος και επιστημόνων, οι οποίοι αφουγκράστηκαν την ανάγκη για την κάλυψη του κενού που έχει δημιουργήσει η κρίση ηθών και αξιών, η οποία έχει επιφέρει και την οικονομική. Οικοδομείται, βάσει της ιδέας πως κάθε είδους προσωπική και εθνική κρίση αντιμετωπίζεται επιτυχώς με την πνευματική αναγέννηση, τη νοητική αφύπνιση, την απόκτηση υγιούς πολιτικής συνείδησης και την εύρεση του μέτρου και της μεσότητος σε προσωπικό, πολιτικό και εθνικό επίπεδο.

Η οικοδόμηση μίας ενωμένης και αρμονικής ελληνικής κοινωνίας, η ισχυροποίηση της πατρίδος μας σε όλα τα επίπεδα, καθώς και η επαναφορά της στο διεθνές γίγνεσθαι προϋποθέτουν την άμεση επιστροφή στις ρίζες μας και την εμβάθυνση στον ανυπέρβλητο πολιτισμό, στην τεράστια ιστορία και στην πάμπλουτη γλώσσα του Ελληνικού Έθνους.

Το έμβλημα της σχολής παριστάνει την μεγάλη ηρωίδα της Θράκης, την Δόμνα Βιζβίζη, η οποία υποδέχεται σε μία «πνευματική» κιβωτό τα τέκνα του «χωροχρόνου» της πατρίδος μας.

Η σχολή απευθύνεται σε άτομα ηλικίας από «5 έως 105 ετών» και το κύριο έργο της θα είναι καθημερινά μαθήματα σχολικής προετοιμασίας, επιστημονικά σεμινάρια και ημερίδες εντελώς δωρεάν, που στόχο θα έχουν την προώθηση της πανεπιστημονικής προσέγγισης του «σκέπτεσθαι ελληνικώς», της Ελληνικής Ιστορίας και των διαχρονικών και οικουμενικών αξιών του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, καθώς και την καλλιέργεια πνεύματος αλληλεγγύης και εθελοντικής προσφοράς σε κάθε Θρακιώτη που το έχει ανάγκη.

Για τον λόγο αυτό, μία αξιόλογη ομάδα από την επιστημονική κοινότητα της χώρας, όπως δάσκαλοι, καθηγητές, ιερείς, ακαδημαϊκοί, ιατροί και πολλοί άλλοι, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό θα επιβιβαστούν στην «ΚΙΒΩΤΟ ΤΗΣ ΔΟΜΝΑΣ ΒΙΖΒΙΖΗ» για να συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια.

Προσωπικότητες όπως ο Ισπανός Καθηγητής Κλασσικών σπουδών και Πρόεδρος της Euroclassica Jose Luis Navarro, η Ακαδημαϊκός Κα Άννα Τζιροπούλου – Ευσταθίου, ο Ιστορικός και Συγγραφέας Κος Σαράντος Καργάκος, ο Στρατηγικός Σύμβουλος Δρ. Νίκος Λυγερός και πολλοί άλλοι αποδέχτηκαν άμεσα την πρόταση τόσο της δικής μου ως Διευθυντού της «ΚΙΒΩΤΟΥ», όσο και της δασκάλας Χαράς Νικοπούλου, για να μας μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους, ώστε να μας θωρακίσουν πνευματικά.

Παράλληλα, καθημερινά στους μαθητές της «ΚΙΒΩΤΟΥ» θα παρέχεται το μεσημβρινό γεύμα και γενικότερα θα υπάρχουν δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης (διανομή τροφίμων – ρουχισμού, παροχή δωρεάν ιατρικών υπηρεσιών και ό, τι άλλο κριθεί απαραίτητο).

Κλείνοντας, ευελπιστούμε πως η «ΚΙΒΩΤΟΣ» θα είναι μία έμπρακτη συγγνώμη εκ μέρους όλων των Ελλήνων προς τους Θρακιώτες που τα τελευταία χρόνια αφέθηκαν να φυλούν μόνοι Θερμοπύλες!Ε Λ Λ Η Ν Ε Σ

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ:


ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Όσοι είστε από τη Θράκη ενημερώνουμε ότι από το Σεπτέμβριο θα χρειαστούμε καθημερινά από τις 14.00 και μετά την εθελοντική βοήθεια των δασκάλων και καθηγητών για τα δωρεάν μαθήματα σχολικής προετοιμασίας και τα φροντιστήρια της κιβωτού μας (αγγλικά, μουσική, πληροφορική, γυμναστική, μαθήματα κατευθύνσεων αρχαία ελληνικά για παιδιά και ενηλίκους κ.α.)..
Επίσης καθηγητές ιστορίας, βυζαντινής μουσικής και επιστήμονες από κάθε χώρο που θέλουν να παραδίδουν δωρεάν σεμινάρια του τομέα τους ας επικοινωνήσουν μαζί μας

ΙΑΤΡΕΙΟ
ακόμη, όσοι ιατροί θέλουν δωρεάν να βοηθήσουν στο ανοιχτό ιατρείο που θα λειτουργεί περιμένουμε τις συμμέτοχες σας.

ΣΙΤΙΣΗ
Επιπλέον εταιρείες τροφίμων , αν μπορείτε στηρίξτε το καθημερινό φαγητό που θα μαγειρεύουμε για τα παιδιά της κιβωτού.....
Όποιος θέλει να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε κάθε τομέα δράσης της κιβωτού.....
Ενημερώστε μας..

ΑΛΛΕΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Όσοι είστε μακριά και θέλετε να συνδράμετε, θα χρειαστούμε 6 πινάκες για μαρκαδόρους σχολικής τάξης, 50 τραπεζοκαθίσματα σχολικά, βιβλιοθήκες και ράφια για βιβλία , τετράδια, μολύβια, σχολικά ειδή γενικά και σχολικές τσάντες για τη νέα σχολική χρόνια 2012-13..

ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ
Ακόμη φωτοτυπικά, υπολογιστές, τηλεοράσεις και dvd, βιντεοπροβολείς, μικροφωνική εγκατάσταση και βιβλία παιδικής λογοτεχνίας αλλά και για ενήλικες.


ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΤΗΣ ΚΙΒΩΤΟΥ ΕΙΝΑΙ:

6936868684 και 6948781892
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ : ΦΡΙΤΖΑΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Του Δημήτρη Α. Γιαννακόπουλου*

Καθώς βρισκόμαστε στην τελική ευθεία προς την κάλπη, ας δοκιμάσουμε κάτι που δεν θα άρεσε ίσως στον Καζαντζάκης και σε σύγχρονους Γερμανούς και Γάλλους στοχαστές, που γενικά θα μπορούσε κανείς να κατατάξει στο φάσμα στρουκτουραλισμού - «μετα-στρουκτουραλισμού», εντός του οποίου κινούμαι, αλλά μάλλον θα γούσταρε ο Noam Chomsky και μερικοί ακόμη αγγλόφωνοι και Ιταλοί αριστεροί. Θα προσπαθήσω να αρθρώσω το «θετικό μήνυμα» αυτών των εκλογών με το σλόγκαν: Κάτω οι γκάνγκστερ!

«Θετικό» είναι το μήνυμα που καλλιεργεί την προσδοκία στον αποδέκτη, ότι υπάρχει πράξη, κίνηση που θα του προσδώσει ισχύ για την βελτίωση της θέσης του στη κοινωνία, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του συμφέροντός του, για την υπέρβαση κάποιας προβληματικής κατάστασης, για την πρόοδο, για την αλλαγή, για την θεραπεία κλπ. Το κακό με το «θετικό μήνυμα» είναι ότι εμπεριέχει σημαντική ποσότητα ιδεαλισμού και αφαίρεσης, ενώ τοποθετεί την αφήγηση σε ένα κανονιστικό πλαίσιο διανθισμένο με αναλογίες που δεν είναι πάντοτε επιτυχείς. Αρκετές φορές είναι άστοχες, μεθοδολογικά προβληματικές και ζημιώνουν την ακεραιότητα του λόγου αυτού που προστρέχει στην άρθρωσή του.

Αφού προειδοποίησα τον αναγνώστη να μην χτίσει την ελπίδα του πάνω σε «θετικά» εκλογικά μηνύματα - ούτε ασφαλώς πάνω στο δικό μου - ας προχωρήσω στο «κολάσιμο», χρησιμοποιώντας στοιχεία λαϊκισμού που με ανατριχιάζουν: Αφοπλίστε με την ψήφο σας τους γκάνγκστερ! – και μετά συγχωρήστε την παρασπονδία μου…

Ποιοι είναι οι γκάνγκστερ; Μα, εκείνοι που θεωρούν ένα καθεστώς εκμετάλλευσης και καθυπόταξης πολύ μεγάλο για να αποτύχει και εσένα πολύ μικρό και ανεπαρκή για να αντισταθείς στα συμφέροντά τους. Ο γκάνγκστερ δεν είναι γενικά και αφηρημένα κάποιος καπιταλιστής, όπως ίσως νομίζεις, είναι ο κεφαλαιοκράτης που δομεί συμμορίες για να καλύψει το επενδυτικό ρίσκο του. Άμα το οικονομικό (καπιταλιστικό) σύστημα μετατραπεί σε γκανγκστερικό καθεστώς, τότε τράπεζες και παγκοσμιοποιημένος χρηματοπιστωτικός μηχανισμός, διασφαλίζουν μια ομάδα μεγάλων επενδυτών που ουσιαστικά είναι οι κυρίαρχοι του κόσμου (οι περισσότεροι από αυτούς άγνωστοι στο ευρύ κοινό). Το αστείο στην υπόθεση είναι ότι τα άμεσα θύματα αυτών των κεντρικών μεγαλομετόχων είναι οι μικρομέτοχοι, οι οποίοι ναρκωμένοι από το χρηματιστηριακό μάρκετινγκ ζουν έναν απατηλό μύθο που τους διαλύει ως προσωπικότητες και τους κλείνει τα σπίτια, ενώ έμμεσα θύματα είναι τα λαϊκά και μεσαία κοινωνικά στρώματα, στο σύνολο τους. .

Πραγματικοί γκάνγκστερ όμως, δίχως πολιτική δύναμη δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν. Εδώ δεν μιλάμε για απλούς ληστές και απατεώνες, αναφερόμαστε σε ένα μαφιόζικο καθεστώς που παρέχει ευημερία και εξασφάλιση στα μέλη του, στο βαθμό που η πολιτική ηγεμονία υπηρετείται μέσω του πολιτικού-οικονομικού ελέγχου, που εθνικοί και διεθνείς θεσμοί θεμελιώνουν υπέρ αυτού. Μην ακούτε τα περί πλουτοκρατίας και τα υπόλοιπα. Δεν πρόκειται περί αυτού σήμερα. Οι άνθρωποι του έξυπνου χρήματος δεν είναι πλουτοκράτες, είναι μαφιόζοι τεχνοκράτες. Αναπτύσσουν μια συγκεκριμένη οικονομική τεχνολογία που δομεί μια επίπεδη πολιτική (μονόδρομοι, μια είναι η αλήθεια των αριθμών), ικανή να υποδουλώσει ολόκληρους λαούς με την «βούλησή τους». Το τεχνολογικό αυτό σύστημα μαθαίνει του πολίτες να υποτάσσονται στην μεταφυσική των αριθμητικών προσεγγίσεων της χρηματαγοράς. Είναι σαν το πολιτικό πλαίσιο δράσης των επιμέρους κοινωνιών να ρυθμίζεται από κάποια απαράβατα οικονομικά όρια και κάποιους αυτονόητους οικονομικούς κανόνες, που παράγονται έξω από τις σχέσεις εξουσίας και το ιδιαίτερο πλαίσιο ηγεμονίας, τα οποία ορίζουν ρεαλιστικά την κάθε μία από αυτές τις κοινωνίες, την μεταξύ τους σχέση και την θεσμοθετημένη ιεραρχία που δομείται στο πλαίσιο άσκησης των παγκόσμιων πολιτικών. Όταν ακούω να μιλούν για ρεαλισμό οι τραπεζίτες και οι χαζούληδες του νεοφιλελευθερισμού ξεκαρδίζομαι στα γέλια, καθώς η αριθμητική γλώσσα τους παπαγαλίζει ένα συγκεκριμένο πολιτικό μήνυμα, που κτίζει κλειστό πληροφορικό σύστημα. Οι μαθηματικοί, μηχανικοί και φυσικοί καταλαβαίνεται καλύτερα τι εννοώ, όσο για τους υπόλοιπους κρατήστε ότι με τα μαθηματικά μπορώ να αφηγηθώ ότι ιστορία επιθυμώ αποδεικνύοντας την ταυτόχρονα ρεαλιστικά. Μόνον που αυτό δεν είναι ρεαλισμός είναι πολιτική απάτη.

Το όπιον του λαού δεν είναι πλέον η θρησκεία, όπως έλεγε κατά την βιομηχανική εποχή ο πανέξυπνος Μαρξ, αλλά η θεοποίηση του κόσμου της αγοράς, κυρίως μέσω της τηλεόρασης και των Νέων ΜΜΕ. Αυτό εισαγάγει την ανθρωπότητα στην μετα-νεωτερικότητα, που δεν θα ολοκληρωθεί ως μεταμοντέρνο σύστημα ηγεμονίας αν δεν επιβληθεί και θεσμικά παγκόσμια διακυβέρνηση (:η διακυβέρνηση των μεταμοντέρνων γκάνγκστερ). Ο νεοφιλελευθερισμός είναι μια μετα-φονταμενταλιστική αφήγηση για να σε εξαπατήσει και να πάψεις να ρωτάς για τις πολιτικές σχέσεις που διαμορφώνουν τον αυτοματισμό στις αγορές και την «δικαιοσύνη τους». Ο νεοφιλελευθερισμός, πριν από όλα, είναι πολιτισμικό σύστημα για την κατασκευή αφελών καταναλωτών (όλων των επιπέδων, και εκλογέων βεβαίως-βεβαίως) και δομών ανοχής στις γκανγκστερικές συμπεριφορές για το καλό της «ελευθερίας επιλογής» (πρόσεξε την καταναλωτική αφήγηση!).

Ο νεοφιλελευθερισμός είναι το μέσο επίτευξης πολιτικής ηγεμονίας μιας κάστας μαφιόζων, οι οποίοι μετά την κατάρρευση του διπολικού συστήματος, επιχειρούν να συγκεντρώσουν ολόκληρη την παγκόσμια πολιτική ισχύ στα χέρια τους για να αποφύγουν ρίσκα από την πιθανή «αναρχοποίηση» του κόσμου. Εδώ δεν πρόκειται για ρύθμιση των καπιταλιστικών κρίσεων με τον παλαιό τρόπο, αλλά για μια νέα αντίληψη της ρύθμισης της υπερσυσσώρευσης, του πολέμου και της ειρήνης, έτσι ώστε να μειώνεται η πιθανότητα διάλυσης του παγκόσμιου συστήματος κυριαρχίας, εξαιτίας της ουσιαστικής, πέραν της θεσμικής, αποδυνάμωσης των κρατών. Οι γκάνγκστερ της μετανεωτερικότητας φοβούνται την αναρχία που προκαλεί η εξέλιξη του καπιταλισμού και επιχειρούν να δαμάσουν πολιτικά τον ίδιο τον καπιταλισμό με κρατικές και υπερεθνικές παρεμβάσεις, ικανές να τρελάνουν κάθε σοβαρό μύστη του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού. Ο μεταμοντέρνος γκάνγκστερ αποστρέφεται στην πραγματικότητα τον ίδιο τον καπιταλισμό, όπως ο παλαιότερος την κρατικά οργανωμένη αγορά, επαναφέροντας την αντίληψη των μαφιόζικων διεθνών ελέγχων επί των θεσμών που ορίζουν την κυκλοφορία χρήματος και αγαθών, την αξία, την αναδιανομή, την παραγωγή πλεονάσματος, τον μηχανισμό δημιουργίας κερδών και την παραγωγή υπεραξίας σε κάθε χώρα.

Αυτός είναι σήμερα ο βασικός ρόλος του ΔΝΤ, καθαρά πολιτικός και πλέον συντονιστικός, με προοπτικές να μεταβληθεί σε πυρήνα μιας παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να προσαρμοστούν και εναρμονιστούν οι περιφερειακές οικονομικές διακυβερνήσεις και κυρίως η ευρωζώνη, που υπό την ηγεσία της φιλόδοξης γερμανικής-εθνικής ελίτ, έτεινε να αυτονομηθεί. Με την κρίση που έσκασε στο εσωτερικό της, η ευρωζώνη παρέλυσε και η ΕΕ θίγεται ως πρότυπος μεταμοντέρνος θεσμός. Πλέον, η ρύθμιση της πολιτικής ισχύος διεθνώς, έρχεται ξανά σε μεγάλο βαθμό στα χέρια του χρηματοπιστωτικού λόμπυ και οι κίνδυνοι διάλυσης των γκανγκστερικών συμμοριών των ανθρώπων του έξυπνου χρήματος φαίνεται να διασκεδάζονται προς το παρόν.

Αν επιθυμείς να αντιδράσεις στην στρατηγική του ΔΝΤ, που χρεοκόπησε την Ελλάδα, σημαίνει ότι αντιλαμβάνεσαι ή διαισθάνεσαι τον πολιτικό ρόλο της μαφίας που χρησιμοποιεί το όχημα αυτό για να ορίσει τις πολιτικές σχέσεις ηγεμονίας τοπικώς και παγκοσμίως ασφαλώς. Και τούτο δεν αποτελεί φαντασίωση, είναι κοινός ή, αν θέλετε, κυνικός ρεαλισμός. Λάβε δε υπόψιν ότι το διεθνές γκανγκστερικό σύστημα δεν αντλεί νομιμοποίηση από τις παραδοσιακές δομές της αστικής δημοκρατίας, αλλά αποκλειστικά από την λαϊκή ανοχή στο καθεστώς λειτουργίας των αγορών. Έτσι και οι γενικές εκλογές στις δημοκρατίες δυτικού τύπου, παύουν να συναρτώνται με κάποιου είδους «συμβολαίου με τον λαό» και αναπαριστούν αποκλειστικά την ανοχή του εκλογικού σώματος στο συμβόλαιο που υπογράφουν οι τοπικές ελίτ (επίσης γκανγκστερικού χαρακτήρα) με την θεσμική έκφραση της βούλησης των παγκόσμιων γκάνγκστερ που ελέγχουν τις πιστωτικές ροές. Η πίστωση είναι κυριολεκτικά μηχανισμός πολιτικού ελέγχου, πέραν από μηχανισμός οικονομικής ανάπτυξης προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση, που ορίζει ασφαλώς το διεθνές γκανγκστερικό καθεστώς. Το πιστωτικό καθεστώς που διαμορφώνεται σε μία χώρα προδηλώνει και την πολιτική υπόσταση αυτής. Και αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό με τα σημερινά δεδομένα της διάστασης της χρεοκοπίας για την Ελλάδα!

Άρα, για να αφοπλίσουμε με την ψήφο μας τους γκάνγκστερ (ξένους και ντόπιους) πρέπει μέσω της κάλπης κατ’ αρχήν να δείξουμε ότι δεν ανεχόμαστε το πιστωτικό καθεστώς, όπως διαμορφώθηκε με μία σειρά αντισυνταγματικών μνημονίων και την δανειακή σύμβαση. Καταψηφίζοντας τα κόμματα και ευρύτερα τις πολιτικές δυνάμεις που συνυπέγραψαν το σύμφωνο (μνημόνιο) με την διεθνή των γκάνγκστερ, υποδηλώνουμε ότι δεν ανεχόμαστε τις πολιτικές σχέσεις που ορίζουν την Ελλάδα ως μεταμοντέρνο υποτελές κρατίδιο της ΕΕ. Οι σχέσεις αυτές αντανακλώνται αμέσως και στις εσωτερικές πολιτικές σχέσεις, διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον αυξημένων ανισοτήτων και δραματικού αποκλεισμού σε πολλά επίπεδα, με πλέον τραγική, ίσως, διάσταση, την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας και το αδιέξοδο μιας σημαντικής ομάδας μικρών επιχειρήσεων.

Έτσι δουλεύουν οι γκάνγκστερ. Χτυπάνε τους πλέον ασθενείς (η Ελλάδα εκτός από αφάνταστα προβληματική οικονομία, αποτελούνταν/συγκροτείται και από μία μεταπρατική, διεθνοπολιτικά αδύναμη και εύκολα χειραγωγήσιμη ελίτ) για να προκαλέσουν κρίση σε ένα σύστημα που παρουσιάζει τάσεις «αναρχικές», αυτονόμησης. Η ΕΕ μετά την παρούσα κρίση, είτε θα υπαχθεί εξολοκλήρου σε ένα σύστημα παγκόσμιου οικονομικού ελέγχου, που ήδη σχεδιάζεται με μία μορφή απείρως ευρύτερη από το ΔΝΤ, ή θα διαλυθεί, θίγοντας ασφαλώς τα συμφέροντα μίας νεοπαγούς γαλλογερμανικής συντηρητικής ελίτ, τα οποία έδειξαν «θρασείς» τάσεις αυτονόμησης. Η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε ως πιόνι σε μία σκακιέρα διεθνούς πολιτικής. Η εκλογική απόρριψη του δικομματισμού και των δυνάμεων που άκριτα ομνύουν σε μια ήδη υπό αναδιάρθρωση ή διάλυση, ευρωζώνη, θα δείξει σε όλο τον κόσμο ότι οι Έλληνες συνειδητοποιούν την πραγματική διάσταση της τραγωδίας τους και ότι αρνούνται να συνεχίσουν να παίζουν τον ρόλο του πιονιού. Αν, μάλιστα, η ψήφος λάβει αριστερή κατεύθυνση, τότε ολόκληρη η υπόθεση πάνω στην οποία στηρίχθηκε το διεθνές παίγνιο των παγκόσμιων γκάνγκστερ θα τιναχθεί στον αέρα. Αν οι εκλογές δείξουν ότι δεν εξασφαλίζεται η ανοχή του λαού στο πλαίσιο των οικονομικών απειλών που αρθρώνονται για την χειραγώγησή του, τότε ίσως βιώσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις με το ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ των μεγάλων γκανγκστερικών συμμοριών (κυρίως σε διεθνές επίπεδο, αλλά και τοπικά στην Ελλάδα). Πράγματι, σε λίγους λαούς δίνεται ιστορικά η ευκαιρία να χαλάσουν διεθνή σχέδια και να ακυρώσουν ηγεμονικές υποθέσεις που βασίζονται στην άσκηση υπέρμετρης ψυχολογικής βίας για συμμόρφωση σε καταστροφικές για την κοινωνία τους, στρατηγικές! Αχρηστέψετε με την ψήφο σας την θεωρία των γκανγκστερικών παιγνίων. Έτσι κερδίζεται η ελπίδα σήμερα…

* Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης, ειδικός σε θέματα πολιτικής και διακυβέρνησης στην Ευρασία.


Εμετρήθην, εζυγίσθην και ευρέθην αγενής

Χθες, το ιστολόγιο Σερμύλη δέχθηκε μια πρωτοφανή επίθεση, αφορμή της οποίας στάθηκε το φωτομοντάζ πάνω σε προεκλογικό υλικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ψηφιακή επεξεργασία (μοντάζ) του ψηφοδελτίου έγινε με σαρκαστική διάθεση, και μοναδικό στόχο είχε την πολιτική σάτιρα (πετυχημένη ή μη). Στην Χαλκιδική όμως, η σάτιρα απαγορεύεται δια ροπάλου.

Συγκεκριμένα, λίγες ώρες μετά την ανάρτηση της μονταρισμένης φωτογραφίας, δέχθηκα μήνυμα από υπεύθυνο διαφημιστικής εταιρίας, ο οποίος, επικαλούμενος το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων, ζητούσε την άμεση απόσυρση της επίμαχης φωτογραφίας.

Σαφώς, και τα περί πνευματικής ιδιοκτησίας ήταν απλά το πρόσχημα. Το επιβεβαιώνει άλλωστε περίτρανα σε σχόλιο του, στο blog Ρεσπέντζα, ο κ. Σακκάς, είς εκ των πέντε υποψηφίων του Σύριζα. Η αλήθεια είναι πως η φωτογραφία λογοκρίθηκε επειδή ο κομματικός μηχανισμός του Σύριζα την βρήκε κακόγουστη!

Δεν μου προξενεί εντύπωση η στάση του Σύριζα. Η περιθωριακή και απολιθωμένη Αριστερά πορευόταν πάντοτε με ιδεολογική τύφλωση, αγκυλωμένη σε αναχρονιστικά ιδεολογήματα και απολυταρχικές μεθόδους. Στην χώρα μας η Αριστερά αγιοποιήθηκε και ως εκ τούτου απολαμβάνει μια ιδιότυπη ιδεολογική ασυλία. Αφού λοιπόν ο Σύριζα κατέχει de facto το αλάθητο, ως άλλος Πάπας δηλαδή, και μονοπωλεί την ηθική, δεν θα μπορούσε να εναντιωθεί στην φύση του. Ενήργησε λοιπόν κατά φύσην. Το παράδοξο θα ήταν να μην είχε λογοκρίνει το φωτομοντάζ.

Συνεπώς, μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι γνωρίζοντας πως η Αριστερά ακολουθεί πιστά τα χνάρια των συντρόφων, Μάο Τσε Τούνγκ και Κιμ Γιόνγκ Ιλ. Εξάλλου ο πρωτεργάτης της Προόδου, κ. Αλέξης Τσίπρας, είχε εκφράσει τον θαυμασμό του για την διαχρονική σκέψη του Μάο, χαρακτηρίζοντας μάλιστα καλές τις προθέσεις του μεγάλου ηγέτη, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τον θάνατο 40 εκατομμύριων Κινέζων!! λάχιστη" απώλεια μεν, απαραίτητη δε, για την οικοδόμηση του Σοσιαλισμού!

Μόνο οργή θα μπορούσε να προκαλέσει η επιστολή της τρόικας που απευθύνεται στην κυβέρνηση και η οποία είδε το φως της δημοσιότητας μία εβδομάδα πριν τις εκλογές.

Σε μια ωμή παρέμβαση των δανειστών στην πολιτική κατάσταση της χώρας και σε μια προσπάθεια να θέσουν σε ομηρεία την επόμενη κυβέρνηση, οι τροικάνοι βάζουν τελεσίγραφα και ζητούν να καταργηθούν άρθρα του νόμου που ψήφισε η ελληνική Βουλή και που αφορούν τη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΟΠΥΥ. Ο Ματίας Μορς από την τρόικα στέλνει την επιστολή στους Κουτρουμάνη και Λοβέρδο και τους ζητά να καταργήσουν τα άρθρα που προβλέπουν ορισμένες εξαιρέσεις και μέχρι τον Ιούνιο να έχει ενημερωθεί για τις αλλαγές.

Το πρόβλημα που προέκυψε ήταν ότι στο σχετικό νόμο συμπεριελήφθηκαν διατάξεις που προβλέπουν ότι αν ένα ταμείο μπορεί να λειτουργήσει ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και οι εργαζόμενοι πληρώνουν εισφορές χωρίς να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, μπορούν να είναι ανεξάρτητα κι έξω από τον ΕΟΠΥΥ. Τέτοιο ταμείο π.χ. είναι των δημοσιογράφων που πληρώνουν από την τσέπη τους την ανεξαρτησία και το αυτοδιοίκητό του χωρίς να παίρνουν κρατική χρηματοδότηση. Αντιθέτως, το κούρεμα των ομολόγων που κατείχε ο ΕΔΟΕΑΠ ουσιαστικά οδήγησε σε κατάρρευση των αποθεματικών του, με την ευθύνη της κυβέρνησης και της ΤτΕ.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόβλεψη είναι ότι αν ένα ταμείο δεν επιβαρύνει το κράτος μπορεί να ζητήσει την εξαίρεσή του από τον ΕΟΠΥΥ. Η επιστολή, όμως του Μορς δεν αφήνει και πολλά περιθώρια και σε ύφος σχεδόν αποικιοκρατικό απαιτεί από την Ελλάδα να «συμμορφωθεί» στις απαιτήσεις της τρόικας η οποία δεν είχε ενημερωθεί για τις αλλαγές.

Διαβάστε την επιστολή για να καταλάβετε το ύφος των ανθρώπων και τον ωμό εκβιασμό.

«Αγαπητοί υπουργοί,

Ενημερωθήκαμε ότι η Ελληνική Βουλή έχει υιοθετήσει τη ρύθμιση για τον “λογαριασμό του ΙΚΑ”, επιτρέποντας σε κάποια ταμεία κοινωνικής ασφάλισης με υπηρεσίες Υγείας να εξαιρούνται από τη συγχώνευση του ΕΟΠΥΥ.

«Αν το έχουμε καταλάβει σωστά, παρά το γεγονός ότι το προσωπικό μου δεν έχει λάβει κανένα αντίγραφο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του νομοσχεδίου ή αργότερα, ο νόμος του Απριλίου ορίζει ότι “ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2012, τα Ταμεία ή οι κλάδοι Υγείας των Ταμείων, τα οποία έχουν προγραμματίσει ή θα προγραμματίσουν να ενσωματωθούν στον ΕΟΠΥΥ, μπορούν να αποφασίσουν να εξαιρεθούν από τη συγχώνευση αν αντιπροσωπευτικά τους όργανα εγκρίνουν την εξαίρεσή τους κι αυτά τα Ταμεία μετατραπούν σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με υποχρεωτική εισφορά των μελών τους. Μέσω αυτής της μετατροπής σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, οποιαδήποτε χρηματοδότηση από το κράτος δεν θα επιτρέπεται». Και συνεχίζει: «Αισθάνομαι υποχρεωμένος να τονίσω τις σημαντικές μας ανησυχίες σχετικά με την υιοθέτηση του νόμου και να ζητήσω την κατάργηση των σχετικών άρθρων από τον νόμο του Απριλίου.

Αντίθετα από ό,τι είχαμε συμφωνήσει, το προσωπικό μου και οι άλλοι συνεργάτες μου δεν ερωτηθήκαμε για το προσχέδιο του νόμου. Να σας θυμίσω ότι, τόσο στην επιστολή προθέσεων όσο και στο μνημόνιο που υπογράφτηκε από την ελληνική κυβέρνηση, υπάρχει ρήτρα διαβούλευσης που επιβάλλει τη γνωμοδότηση των συνεργατών πριν από οποιαδήποτε αλλαγή που θα μπορούσε να επηρεάσει το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής. Γι’ αυτό, εμείς – ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ – θα πρέπει να ερωτούμαστε προκαταβολικά όταν αυτές οι νομοθετικές αλλαγές βρίσκονται κάτω από καθεστώς προετοιμασίας.

Δεύτερον, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι σύμφωνα με το μνημόνιο που έχει υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση ισχύει ότι:

“Για να ενδυναμώσουμε τη διοίκηση του συστήματος Υγείας, να μειώσουμε τον κατακερματισμό των υπηρεσιών Υγείας και να μειώσουμε το διοικητικό κόστος, όλα τα Ταμεία υγειονομικής ασφάλισης συγχωνεύονται στον ΕΟΠΥΥ και θα βρίσκονται κάτω από την ευθύνη του υπουργείου Υγείας. Επομένως, οποιαδήποτε εξαίρεση κάποιων Ταμείων δεν βρίσκεται σε συμφωνία με τις διατάξεις του μνημονίου και δεν τηρεί τις απαιτήσεις του Οικονομικού Προγράμματος Προσαρμογής.

Επιπρόσθετα, αλλάζοντας το νομικό πρόσωπο των Ταμείων σε ιδιωτικό, αλλά με την παρουσία των υποχρεωτικών εισφορών, δεν σημαίνει ότι η δημοσιονομική κατάσταση αυτών των Ταμείων δεν θα έχει πλέον δημοσιονομικές επιπτώσεις. Το κράτος θα είναι υπεύθυνο για κάθε έλλειμμα και κάθε έλλειμμα θα είναι μέρος του ισοζυγίου της γενικής κυβέρνησης».

Η επιστολή αυτή συνιστά απίστευτη πρόκληση που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη νέα κυβέρνηση. Διότι δεν είναι δυνατόν να κάνουν κουμάντο ο Μορς, ο Τόμσεν και η παρέα του στο ελληνικό κοινοβούλιο. Αν θέλουν ας φτιάξουν το κόμμα της τρόικας να μπουν στη Βουλή και να κυβερνήσουν. Αλλιώς δεν μπορούν να έχουν παράλογες απαιτήσεις και ύφος που μοιάζει με τους αποικιοκράτες

Πηγή

Γράφει ο Αντώνης Αποστόλου

Φθάσανε τα μαντάτα στους τοκογλύφους της Ευρώπης και του ΔΝΤ και έχουν αρχίσει
να το γυρίζουν φοβούμενοι μη χάσουν τον χρηματοδότη τους.

Σημάδια ελάφρυνσης των απαιτήσεων των δανειστών μας ως προς τις απαιτήσεις τους καταγράφεται τις τελευταίες μέρες πριν τις εκλογές, πιεζόμενοι από μία πιθανότατη αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα η οποία και θα αρχίσει τότε το πραγματικό πόκερ για το χρέος.

Οι πολιτικοί μας και τα φερέφωνά τους μας έχουν κάνει να τους φοβόμαστε.

Η πραγματικότητα μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική και σίγουρα είναι μία σχέση δανειστή και δανειολήπτη.

Και ας το δούμε με δύο παραδείγματα ρεαλιστικά από την πραγματική αυτή σχέση.

1.Στις καλές εποχές όταν δεν πλήρωνες ένα δάνειο οι τράπεζες σου έπαιρναν το σπίτι
τώρα που ξέρουν ότι δεν υπάρχει τίποτα αλλά και το σπίτι το χρωστάς, είναι
ευγενικότατες και σου προτείνουν διακανονισμούς για μετά τον θάνατό σου με την λογική, ότι του πάρουμε καλό είναι και που ξέρεις μπορεί να κερδίσει και κανένα λαχείο στην πορεία και να μας ξεχρεώσει.

2.Εχεις ένα μαγαζί που έχει αραχνιάσει και χρωστάς ένα μεγάλο ποσό σε ένα τοκογλύφο
που δεν μπορείς να το αποπληρώσεις.

Τι νομίζετε ότι θα κάνει ο σκληρός τοκογλύφος όταν καταλάβει ότι κλείνεις και δεν θα
πάρει μία;

α. Αρχικά θα σε φοβίσει
β. Θα σου προτείνει να του δίνεις μόνο τους τόκους μέχρι να ανακάμψεις δηλαδή ποτέ.
γ. Αν δεν μπορέσει να κάνει τίποτα από τα δύο παραπάνω θα μαλακώσει και θα σου προτείνει να του δώσεις ένα μέρος και τα άλλα να τα γράψει εκεί που δεν γράφει μελάνι και να αποδεχθεί την ζημιά του.

Αυτοί οι άχρηστοι πολιτικοί μας ούτε αυτή την τυπική διαπραγμάτευση δεν άρθρωσαν γιατί δεν σκέφτηκαν το μαγαζί αλλά το ότι θα έφευγαν με ελικόπτερα και θα έχαναν την εξουσία.