Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

4 Μαρ 2012

Όχι ένα, ούτε δύο αλλά δέκα συνολικά χρόνια βρίσκονται και ερευνούν στην Ελλάδα τρεις από τις εταιρίες οι οποίες κατέθεσαν προτάσεις για την εξασφάλιση αδειών ερευνών στην χώρα μας.

Σύμφωνα με απολύτως αξιόπιστες πηγές, τρεις αυτές εταιρίες είναι οι TGS-NOPEC GEOPHYS, η CGG VERITAS, και η SPECTRUM GEO LIMITED. Οι συγκεκριμένες εταιρίες μέχρι στιγμής, έχουν επενδύσει περί τα 60 εκατομμύρια δολάρια στην περιοχή νότια της Κρήτης.

Το απλό ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι το κατά πόσον οι συγκεκριμένες εταιρίες – οι οποίες μετά από δέκα χρόνια παρουσίας τους στη χώρα μας είναι φυσικό να γνωρίζουν πλέον την περιοχή και το δυναμικό της με αρκετή σαφήνεια – εάν δεν έβρισκαν ήδη κάτι το «ενδιαφέρον» θα συμμετείχαν στη συγκεκριμένη διαδικασία αδειοδότησης.

Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς, ειδικά οι τρεις αυτές εταιρίες έχουν «ακριβή γνώση» για το τι υπάρχει στην περιοχή, με αποτέλεσμα να επενδύουν δεκάδες εκατομμύρια για να αποκτήσουν την απαραίτητη πληροφόρηση την οποία μετά θα πουλήσουν στις πετρελαϊκές εταιρίες «χρυσάφι».Η μεγάλη προδοσία του Γ. Παπανδρέου με τα ελληνικά πετρέλαια και το ξεπούλημα της χώρας που σχεδίαζε
Δείτε σε 2 βίντεο όλη την αλήθεια με την εθνική προδοσία!


Το Wikilieaks προκαλεί σεισμό στο ελληνικό πολιτικό κι επιχειρηματικό σύστημα, τη στιγμή που όλη η Ευρώπη... παραμιλάει με τις τεράστιες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχουν βρεθεί στη χώρα μας. Δείτε πώς ο Γιώργος Παπανδρέου, μαζί με συγκεκριμένους αμερικανικούς επιχειρηματικούς ομίλους αλλά και Έλληνες επιχειρηματίες, εδώ και χρόνια έκαναν τα αδύνατα δυνατά ώστε η χώρα είτε να μείνει καταχρεωμένη είτε υπόδουλη σε εκείνους....
Σε εθνικό σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων εξελίσσεται η υπόθεση της διαρροής των ενδοεταιρικών συνομιλιών...
των στελεχών του αμερικανικού ιδρύματος στρατηγικών πληροφοριών και ενός από τα πλέον σεβάσμια think tank των ΗΠΑ Stratfor, καθώς αποδεικνύεται ότι την στιγμή που ο πρώην πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, τον Δεκέμβριο του 2009 δήλωνε την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009 ότι «Στην Ελλάδα δεν έχουμε πετρέλαιο ή το πετρέλαιο που έχουμε είναι πολύ λίγο» τα κοιτάσματα ειδικά νότια της Κρήτης είχαν ήδη εντοπιστεί και ήταν γνωστά στις ΗΠΑ από το 2007!

Με δεδομένη όμως την ανάγκη να προσφύγει η τότε κυβέρνηση στον μηχανισμό στήριξης, προτίμησε αντί να ξεκινήσει άμεσα γεωτρήσεις, στην περιοχή, έστω και χωρίς να καθορίσει την ΑΟΖ, προτίμησε να οδηγήσει την χώρα στο Μνημόνιο!

Λίγους μήνες μετά και ενώ οι πληροφορίες είχαν αρχίσει και διέρρεαν ο μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπαδήμου ο Θεόδωρος Πάγκαλος μιλώντας στη Βουλή είπε τα ίδια: «Δεν υπάρχει πετρέλαιο στην Ελλάδα».

Στο WikiLeaks διέρρευσαν μάλιστα εκτιμήσεις των στελεχών του Stratfor που ανέφεραν ότι «Καλύτερα μετά από αυτό να συνδεθεί η Ελλάδα με το δολάριο, αν βγει από την ζώνη του ευρώ».

Σε ότι αφορά τα πετρέλαια (οι συζητήσεις των στελεχών που διέρρευσαν αφορούν διάστημα από τα μέσα του 2009 μέχρι το 2011) υπάρχουν και μυστικές έρευνες προηγούμενων ετών οι οποίες δεν έχουν έρθει ακόμα στο φως, αλλά αποδεικνύουν ότι έχουν εντοπιστεί τεράστια κοιτάσματα νότια της Κρήτης, αλλά και στο Αιγαίο!

Τα συγκεκριμένα τηλεγραφήματα αποκαλύπτουν συζητήσεις του επικεφαλής της Stratfor με δικούς του αναλυτές- δεν είναι δηλαδή μια εκτίμησή τους απλά αλλά διαρροή.

Οι υπολογισμοί φαίνεται να στηρίζονται σε επαφή με το ίδιο τον επικεφαλής της Noble Energy ο οποίος έχει ολόκληρο τον φάκελο για τα εντοπισθέντα κοιτάσματα στην Α.Μεσόγειο.

Τα κοιτάσματα έχουν εντοπιστεί νότια της Κρήτης και ειδικότερα εντός της Μεσογειακής Ράχης, έκτασης περίπου 80.000 Km2, με μεγάλο μέρος της να βρίσκεται εντός της ελληνικής Α.Ο.Ζ που έχει ήδη καθοριστεί από το υπουργείο ΠΕΚΑ.

Τα αποθέματα κάτω από την Κρήτη είναι της τάξεως των 20 -22 δισ. βαρέλια πετρέλαιο, ενώ σε αυτά μπορούν να προστεθούν και περίπου 20 δισ. βαρέλια πετρελαίου που βρίσκονται στη ζώνη του Ηροδότου, δηλαδή 150 -175 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας.

Τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου στην λεκάνη του Βόρειου Αιγαίου, αποκαλύπτουν τα αρχεία του ΙΓΜΕ και των ΕΛΠΕ που τόσα χρόνια έμεναν κρυμμένα, για την ακρίβει, θαμμένα! Στη λεκάνη του βόρειου Αιγαίου, τόσο ανατολικά του πεδίου του Πρίνου, περί τη νησίδα Μπάμπουρας (και γύρω τοποθεσίες) όσο και δυτικά, πρός τα νότια του κόλπου του Στρυμώνα και το Άγιο Όρος, τα εικαζόμενα δυνητικά κοιτάσματα επαρκούν για να καλύψουν το 1/3 των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

Δηλαδή, περίπου 5,5 δισ. απολήψιμων (και όχι ΟΟΙΡ !) βαρελιών, με δυνατότητα παραγωγής πάνω από 100.000 βαρέλια/ημέρα. Και αυτές είναι ενδείξεις μόνο από τη βόρεια περιοχή του Αιγαίου.

Παλαιότερες, προ του 2000, μελέτες του ΙΓΜΕ και των ΕΛΠΕ κάνουν λογο για όγκο Πρωτογενούς Υφιστάμενου Πετρελαίου (ΟΟΙΡ) που συντηρητικά εκτιμάτο σε άνω των 4 δισ. βαρέλια ανεπιβεβαίωτα αποθέματα στο Αιγαίο (Λεκάνες Θεσσαλονίκης και Βορείου Αιγαίου) και γύρω σε άλλα 2 δισ. βαρέλια στη ζώνη της Λεκάνης Ιονίου.

Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις και λαμβάνοντας υπόψη τη μέση αναλογία που διέπει τη σχέση μεταξύ ΟΟΙΡ και ωφέλιμες απολήψιμες ποσότητες, θα μπορούσαμε συντηρητικά να υπολογίσουμε ότι το σύνολο ανεπιβεβαίωτων και δυνητικώς εκμεταλλεύσιμων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα είναι της τάξεως των 1,2 δισ. ισόποσων βαρελιών. Δηλαδή μια αύξηση τουλάχιστον κατά 120 φορές του σημερινού αποθέματος των 10 εκατ. βαρέλιων!

Όλα αυτά ήταν σε γνώση της κυβέρνησης Παπανδρέου τον Δεκέμβριο του 2009 όταν έκανε την περίφημη δήλωση «Δεν υπάρχει πετρέλαιο» και βέβαια μία τέτοια παραδοχή θα άλλαζε ολόκληρη της ψυχολογία και δεν θα δικαιολογούσε σε καμία περίπτωση προσφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης τον Μάϊο του 2010.

Όταν υπογράφηκε το πρώτο Μνημόνιο, αναγγέλθηκε άμεσα η ίδρυση φορέα υδρογονανθράκων και σταδιακά άρχισαν να έρχονται στην δημοσιότητα πληροφορίες για ύπαρξη κοιτασμάτων, πάντα από ανεξάρτητες πηγές, όπως το defencenet.gr, η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, το planet-greece κλπ.

Και ξαφνικά προκηρύχθηκαν και διαγωνισμοί για την Δυτική Ελλάδα και τη Νότια Κρήτη (όχι όμως τη νοτιοανατολική)!Και τώρα, μετά τη ψήφιση του νέου Μνημονίου και την αλλαγή του νόμου που διέπει τη νέα δανειακή σύμβαση από το ελληνικό σε βρετανικό δίκαιο (που σημαίνει κατάσχεση των εσόδων από πετρέλαιο και φυσικό αέριο) τελικά αποφάσισαν να ξεκινήσουν άμεσα οι έρευνες…

Δείτε, λοιπόν, σε ακόμη ένα βίντεο, πώς η Χίλαρι Κλίντον, αποκάλυψε όλη τη συνωμοσία που είχε στηθεί σε βάρος της χώρας:Τώρα ξέρετε ποιοι είναι οι πρωτεργάτες της Εθνικής μας προδοσίας και πλήρους οικονομικής υποδούλωσης.

Μειώνει και το προσδόκιμο ζωής η κυβέρνηση Παπαδήμου

Θα ζούμε λιγότερο; Δυστυχώς ναι! Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα δεν θα ξεπερνάει τα 23 ευρώ το μήνα κατά κεφαλήν, δηλαδή τα 276 ευρώ το χρόνο ή 367 δολάρια.

Το ποσό αυτό αποσπά τη χώρα μας από την ομάδα των χωρών με προσδόκιμο επιβίωσης τα 80+ χρόνια και μας φέρνει στην ομάδα των χωρών με προσδόκιμο επιβίωσης τα 70-75 χρόνια, μαζί με Τσεχία, Πολωνία, Σλοβακία, και Ουγγαρία και λίγο πάνω από Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία. Ετσι, μειώνοντας αρκετά τη διάρκεια ζωής των Ελλήνων, εξοικονομούνται χρήματα όχι μόνο από τα φάρμακα αλλά και από τις συντάξεις…

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την ειδική μελέτη Life Expectancy των Ηνωμένων Εθνών που συνδέει τη φαρμακευτική κατανάλωση με το προσδόκιμο επιβίωσης.

Βλέπε σελ. 2

Ποιά ανάγκη αποδείξεων υπάρχει λοιπόν, μετά από την συγκεκριμένη μελέτη του ΟΗΕ; Οι κυβερνώντες γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τα αποτελέσματα των αποφάσεων και των εκτρωματικών τους νομοθετημάτων. Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι δολοφονούν τον Ελληνικό λαό, αλλά ποσώς τους ενδιαφέρει. Το μοναδικό τους μέλημα είναι να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των "δάνειων δυνάμεων", που τους διασφαλίζουν την παράταση της δικής τους αντισυνταγματικής εξουσίας. Μόνο εάν μείνουν ικανοποιημένες οι "δάνειες δυνάμεις" θα νιώθουν οι ίδιοι ασφαλείς, μακριά από την απόδοση της Δικαιοσύνης για όλα όσα έχουν πράξει και συνεχίζουν να κάνουν εις βάρος αυτής της πατρίδας, που ποτέ δεν την ένιωσαν δική τους.

Είναι στυγνοί δολοφόνοι ενός ολόκληρου λαού, καταστροφείς μίας ολόκληρης χώρας, αλλά δεν τους ενδιαφέρει. Απλά, δεν τους ενδιαφέρει, παρά τις όποιες παρόλες τους και τα ψέματά τους που αποκαλύπτονται την επόμενη ημέρα...


ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ, ρε παιδιά; Πού θα πάει αυτό το πράγμα; Πού θα καταλήξει όλη αυτή η τραγική φάρσα που οδηγεί τους Έλληνες στην απόλυτη απελπισία; Που διαλύει οικογένειες; Που σπρώχνει ευηπόληπτους (μέχρι χθες) πολίτες στην αυτοκτονία; Που γεμίζει τους δρόμους με άστεγους; Που στέλνει στα ψυχιατρεία λογικούς που παραλογίζονται;

Πιστεύει, στ' αλήθεια, κανείς από όσους ψήφισαν - με ενθουσιασμό ή… με το ζόρι - το Μνημόνιο 2, με όλα αυτά τα επαχθή μέτρα, ότι θα λυθούν τα προβλήματα και θα αναπνεύσει, έστω και με μεγάλες θυσίες, η Ελλάδα; Πιστεύει στ' αλήθεια κανείς ότι με τέτοια φοροεισπρακτική καταιγίδα, με τέτοιες περικοπές, με τέτοιες μειώσεις μισθών θα μπει η χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας; Το πιστεύει κανείς;

Το έχουμε ξαναπεί από αυτό εδώ το γαλατικό χωριό - που από την πρώτη μέρα της ίδρυσής του ουδέποτε έπεσε έξω σε καμιά από τις προβλέψεις του, δυστυχώς - ότι η συνταγή της βίαιης λιτότητας σε ένα κράτος-τσίρκο είναι καταστροφή, ότι το φάρμακο είναι λάθος (αφού στηρίζεται, εκτός των άλλων, σε λάθος διάγνωση), ότι ο ασθενής - η κοινωνία, εν προκειμένω - δεν θα αντέξει.

Η κοινωνία, που υποφέρει ανεπανάληπτα, δεν έχει καταλάβει τι της έχει ξημερώσει μετά την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων από τη Βουλή της κομματικής πειθαρχίας. Λίγο πριν από το Πάσχα (που φέτος έρχεται νωρίς, στις 15 Απριλίου), λίγο μετά, το καπάκι της κατσαρόλας που βράζει εδώ και δύο χρόνια θα τιναχτεί στο ταβάνι.

Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ακράδαντα ότι οι συμφορές είναι μπροστά μας. Όσα κόλπα και αν κάνει ο ανεκδιήγητος Βενιζέλος, ο άκρως επικίνδυνος υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με τις παρατάσεις στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων και την υποβολή των δηλώσεων του εισοδήματος, ενώ τα ταμεία υποτίθεται ότι δεν έχουν σεντ τσακιστό και καραδοκεί ο εφιάλτης της χρεοκοπίας. Όσους διθυράμβους και αν απαγγείλουν στα καθεστωτικά κανάλια τα πρόθυμα "παπαγαλάκια", που φοβούνται - όπως και οι πολιτικοί - να κυκλοφορήσουν.

Το έκτακτο δελτίο θυέλλης είναι έτοιμο (σχεδόν) να εκφωνηθεί, όσο δεν κάνει κανείς κάτι για να αλλάξει τον ρουν της Ιστορίας. Πριν από λίγο καιρό πίστευα ότι οι γρήγορες εκλογές πιθανόν να αποσυμπίεζαν όλον αυτό τον θυμό και την οργή που έχουν συσσωρευτεί. Τώρα πια όχι! Δεν ξέρω αν είναι από μόνες τους αρκετές, με έναν λαό στα κάγκελα!

Γιατί, πείτε μου, έστω ότι στήνονται οι κάλπες μέσα στον Μάιο, ποιό κόμμα από όσα στηρίζουν τη συγκυβέρνηση θα τολμούσε να διοργανώσει ανοιχτή συγκέντρωση σε κάποια πλατεία; Ποιό; Ποιοί βουλευτές θα είχαν το θάρρος να πάνε βόλτα σε μια γειτονιά, σε μια λαϊκή αγορά, σε ένα καφενείο γεμάτο πένητες γέροντες που δεν έχουν χαρτζηλίκι ούτε για μια πορτοκαλάδα; Ποιοί;

Η μείωση του κατώτατου μισθού - δεν υπάρχει αμφιβολία - ήταν προμελετημένο έγκλημα κατά της νεολαίας, η οποία συνήθως παίρνει στις πλάτες της την πατρίδα στις δύσκολες στιγμές. Με 435 ευρώ καθαρά είναι σαν να λες σε αυτά τα παιδιά, τα φορτωμένα με πτυχία για… να προκόψουν, να πάνε να κόψουν τον λαιμό τους σαν φθηνό εργατικό δυναμικό στην Αυστραλία και στη "φίλη" μας Γερμανία. Μιλάμε για φρίκη, όχι αστεία…

Αμ το άλλο; Που ο γελοίος υπουργός Εργασίας Κουτρουμάνης επιχειρηματολογούσε στη Βουλή για το επίδομα ανεργίας ("θα υπάρχουν και εξαιρέσεις") και την Τετάρτη με πράξη του υπουργικού συμβουλίου το ισοπέδωσε οριζόντια για όλους (-22%); Ο γελοίος! (Ας ζήσουν ο γιος του και η κόρη του χωρίς δουλειά με 359 ευρώ το μήνα. Να δούμε αν θα τα καταφέρουν.)

Όλοι αυτοί που κορόιδεψαν και συνεχίζουν να κοροϊδεύουν τον κόσμο θα πληρώσουν βαρύ τίμημα στο εγγύς μέλλον, όταν η ανεξέλεγκτη εξέγερση ξεσπάσει. Όταν οι λεωφόροι θα γίνουν αδιάβατες και οι 600.000 λαθρομετανάστες (που οι ίδιοι ανέχονταν τόσον καιρό) θα λεηλατούν σπίτια νοικοκυραίων και καταστήματα. Όταν τα "Ορκς" θα μπουκάρουν από τα μπαλκόνια και θα σφάζουν στο γόνατο φιλήσυχους ανθρώπους.

Φανταστείτε ότι μέσα σε όλα αυτά (υπό τον μοιραίο και άβουλο Παπαδήμο, που ρίχνει στάχτη στα μάτια, δηλώνοντας ότι αποποιείται του πρωθυπουργικού μισθού, ενώ παίρνει τουλάχιστον 12.000 ευρώ "σύνταξη" από τη θητεία του στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), πλησιάζουν και οι απολύσεις στο Δημόσιο. Να δω πώς θα τρέχει μέσα στο αγριεμένο πλήθος ο Αρκάς Μαυρογυαλούρος Ρέππας να σωθεί, με το κουστούμι από τον Καρούζο και τα σκαρπίνια με την αγκράφα. Να δω…

Χ.

Πηγή: Κυριακάτικη Δημοκρατία, 04/03/2012


Την πτώση του φάρου που βρίσκεται επί της στρατηγικής σημασίας βραχονησίδα Ζουράφα ανατολικά της Σαμοθράκης, αποκάλυψε κατ’ αποκλειστικότητα η ιστοσελίδα από την Αλεξανδρούπολη www.faros24.gr, προκαλώντας αίσθηση και πολλά ερωτηματικά. Πως συνέβη αυτό, υπάρχει ενδεχόμενος δόλος και αν ναι από ποιάν πλευρά του Αιγαίου;

Πριν από δύο ημέρες ένας Έλληνας ψαράς που προσέγγισε την βραχονησίδα Ζουράφα (ή Λαδοξέρα λόγω της ανάβλυσης πετρελαίου…) διαπίστωσε ότι ο φάρος δεν βρισκόταν στην θέση του, αλλά είχε πέσει γεγονός που δημιούργησε υποψίες για το πώς συνέβη αυτό. Στην περιοχή επικρατούσαν άνεμοι έντασης 10 και κατά τόπους 11 μποφόρ, γεγονός που σημαίνει υψηλότατο κυματισμό και πρακτικά «ναυτικό βομβαρδισμό» του ερημικού φάρου. Όπως αναφέρουν οι γνώστες, η συγκεκριμένη περιοχή συχνότατα δοκιμάζεται από τα στοιχεία της φύσης και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους που πνέουν αλλά χωρίς να έχει συμβεί κάτι ανάλογο στο παρελθόν αναφορικά με τον φάρο.

Ωστόσο όπως αναφέρει η ακριτική ιστοσελίδα faros24 : «Πριν από 2-3 ημέρες ένα μότορσιπ με κατεύθυνση προς την Αλεξανδρούπολη, κοντά στην Ίμβρο πλευρίσθηκε από τουρκική Ακταιωρό και του έγιναν συστάσεις για την πορεία που ακολουθούσε. Κάποιοι που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις μας είπαν ότι ουδέποτε στο παρελθόν συνέβη κάτι αντίστοιχο. Όπως βέβαια λένε, ότι δεκαετίες στην Ζουράφα έπιανε 10 και 11 μποφόρ αλλά ποτέ δεν έπαθε κάτι ο Φάρος. Πολλές οι συμπτώσεις….».

Όπως είναι γνωστό το ΠΝ (Υπηρεσία Φάρων – ΥΦ) έχει την ευθύνη τοποθέτησης, φύλαξης και συντήρησης των διαφόρων φανών ανά την επικράτεια. Το defence-point.gr επικοινώνησε με το ΓΕΝ για να πληροφορηθεί τι συμβαίνει. Οι απαντήσεις που λάβαμε ήταν καθησυχαστικές, καθώς όντως ο φάρος είχε πάψει να εκπέμπει και δεν βρισκόταν στην θέση του, αλλά αυτό οφειλόταν στην πρωτοφανή για τα δεδομένα θαλασσοταραχή. Όπως μας επισημάνθηκε εύστοχα εάν κάποιος ήθελε να προκαλέσει εσκεμμένη πτώση του φάρου σαφώς και δεν θα πλησίαζε με 11 μποφόρ. Άλλωστε το ΠΝ έχει ήδη δρομολογήσει ταχύτατες ενέργειες για την αποκατάσταση της λειτουργίας του στρατηγικής σημασίας φανού.

Από την άλλη πλευρά η «ευαισθησία» των Τούρκων για ό,τι συμβαίνει στην Ζουράφα, είναι δεδομένη, όπως και η εμμονή τους στο να αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία, η οποία θα μπορούσε να τους δώσει λαβή για «θερμές δράσεις». Όμως εφόσον η πτώση του φάρου οφείλεται στη συνδυασμένη δράση Αίολου και Ποσειδώνα, τότε για λόγους εθνικών ΨΕΠ θα ήταν φρόνιμο να μην μεγαλοποιούνται οι δυνατότητες των τουρκικών βατραχανθρώπων…

Υπενθυμίζεται, ότι στο κεντρικό θέμα του περιοδικού ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ & ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ του περασμένου μήνα, η βραχονησίαδα Ζουράφα συμπεριλαμβανόταν στη λίστα με τα πιο επικίνδυνα σημεία που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανάφλεξη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στο εκτεταμένο αφιέρωμα έγινε ανάλυση της στρατηγικής της σημασίας, καθώς επίσης και αυτή άλλων δύο επίμαχων νησίδων στο Αιγαίο.
O διεθνής Αμερικανός αναλυτής Bob Chapman, μέσα από την συνέντευξή του στην Eλληνικής καταγωγής δημοσιογράφο Helen Skopis, (για το ‘Athens International Radio 104.4 FM’) μιλώντας για την κατάσταση σχετικά με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα λέει φοβερά πράγματα!

Είχε προβλέψει προ 10ετιας ότι η Ελλάδα θα ήταν από τις πρώτες χώρες που θα έφευγε από την Ευρωζώνη!

Αναφέρεται στις παρανομίες της Goldman Sachs και χαρακτηρίζει την χώρα μας ότι γίνεται ο ‘αποδιοπομπαίος τράγος’.

Η Ελλάδα είναι μόνο μία από τις 19 χώρες που έχουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα.

Μιλάει για παγκόσμια οικονομική ύφεση που θα γονατίσει όλον το κόσμο, για επερχόμενο πόλεμο, πιθανότατα παγκόσμιο (!) και τελικά την επιβολή της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ από την διεθνή ελίτ…

Ο κ. Τσάπμαν δεν είναι κανένα τυχαίο πρόσωπο. Είναι ένας πασίγνωστος πολιτικο-οικονομικός αναλυτής.

Μεταφέρω από το ιστολόγιό του:

Ο κ. Chapman, επίσης γνωστός ως ‘The International Forecaster’ (είναι ο τίτλος της ιστοσελίδας του), είναι 74 ετών.

Γεννήθηκε στην Βοστώνη των ΗΠΑ και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Northeastern διαχείριση επιχειρήσεων.

Υπηρέτησε τρία χρόνια στον Αμερικάνικο Στρατό στον τομέα της Αντικατασκοπίας, κυρίως στην Ευρώπη.

Μιλά Γερμανικά και Γαλλικά και είναι εξοικειωμένος στα ισπανικά. Έζησε στην Ευρώπη για έξι χρόνια, τρία χρόνια στην Αφρική, ένα χρόνο στον Καναδά και ένα χρόνο στις Μπαχάμες.

Ο Chapman έγινε χρηματιστής το 1960 και αποσύρθηκε το 1988. Τα 18 από αυτά τα χρόνια είχε δική του χρηματιστηριακή εταιρεία. Ήταν, ίσως, ο μεγαλύτερος χρηματιστής σε χρυσό και ασήμι, στον κόσμο κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου. Όταν αποσύρθηκε είχε πάνω από 6.000 πελάτες.

Ξεκινώντας το 1967, ο Chapman άρχισε να γράφει άρθρα σχετικά με τις επιχειρήσεις, τη χρηματοδότηση, την οικονομία και την πολιτική, τα οποία έχουν τυπωθεί και ανατυπωθεί, όλα αυτά τα χρόνια, σε πάνω από 200 δημοσιεύσεις.

Σήμερα είναι ιδιοκτήτης και εκδότης του ‘The International Forecaster’ (“Διεθνής Προβλέπων”), όπου συλλέγονται πληροφορίες για τις επιχειρήσεις, τη χρηματοδότηση, την οικονομία και τα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα σε όλο τον κόσμο, με 10.000 επενδυτές και χρηματιστές μηνιαία, ενώ μέρη από τις δημοσιεύσεις του διαβάζονται από 60 διαφορετικούς δικτυακούς τόπους εβδομαδιαίως, παρουσιάζοντας τις ιδέες του σε πάνω από 10 εκατομμύρια επενδυτές την εβδομάδα.


Αρχαία τοιχογραφία μέ θέμα τό Φρέαρ τής Αποκάλυψης πού βρίσκεται στήν αυλή τής Ιεράς Μονής Διονυσίου, στο Άγιον Όρος...

Τό άνοιγμα τού φρέατος τής αβύσσου, παραβολική απεικόνιση ενός μεγάλου πολέμου μέ χρήση πυρηνικών όπλων ( μανιτάρι σήμερα ), καί μέ ανθρώπους μέ φτερά ( αεροπλάνα ) να πετούν γύρω του, είναι μία πολύ προφητική προσέγγιση αυτών πού συνέβησαν στούς δύο Παγκόσμιους Πολέμους μέ κύριο αίτιο τήν πολεμική μηχανή τής Γερμανίας, καί ενός Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου πάλι από τήν Γερμανία μέ τήν Οικονομική της τώρα μηχανή καί Δύναμη!

Παρακάτω όλη η συζήτηση:

Helen Skopis: Ο ιδιοκτήτης και αρχισυντάκτης του ‘International Forecaster’ Μπομπ Τσάπμαν, πρόβλεψε προ 10ετιας ότι η Ελλάδα θα ήταν από τις πρώτες χώρες που θα έφευγε από την Ευρωζώνη. Τι τον έκανε να το πιστεύει τότε; Του μίλησα για να το μάθω.


Bob Chapman: Ήξερα ότι δεν είχαν τις προϋποθέσεις να μπουν στην Ευρωζώνη και "μαγείρευαν" τα βιβλία τους. Η Ιταλία έκανε τα ίδια. Η Γερμανία κι η Ολλανδία έκαναν τα στραβά μάτια και τους επέτρεψαν να μπουν με βάση το ότι ήθελαν να έχουν επιτυχία και ήθελαν να συνεργαστούν με την Ελλάδα σε μια περιορισμένη περιοχή 14 μελών.

HS: Πολλοί θεωρούν ότι το πρόβλημα είναι μόνο Eλληνικό κι ότι η Ελλάδα πρέπει να το αντιμετωπίσει μόνη της. Εσείς τι πιστεύετε; Είναι μόνο Eλληνικό το πρόβλημα;

BC: Όχι βέβαια. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έπρεπε να'χε δημιουργηθεί εξ αρχής η Ευρωζώνη. Η Ελλάδα και η Ιταλία δεν έπρεπε να συμπεριληφθούν. Η Ελλάδα είναι μόνο μία από τις 19 χώρες που έχουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Συμπεριλαμβάνονται και οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία.

HS: Γιατί δεν έπρεπε να είχε δημιουργηθεί η Ευρωζώνη εξ αρχής;


BC: Γιατί νομίζω ότι η Γερμανία ήταν πολύ ισχυρή για να έχει αυτά τα πιο αδύναμα μέλη. Απαρτίζουν σχεδόν το 40-45% του συνολικού ΑΕΠ στην περιοχή κι αν συμπεριληφθεί και η Γαλλία, πιάνουμε τα 70%.

Οπότε, όλοι οι άλλοι είναι στην ουσία ελλειμματικοί παίχτες. Εξ άλλου, δημιουργήθηκε πολύ γρήγορα και σύμφωνα με τους κανόνες στη συνθήκη του Μάαστριχτ έπρεπε να κρατήσουν το χρέος στο 3% του ΑΕΠ. Σχεδόν ποτέ δεν έγινε αυτό. Δεν θα βρεθεί κανένας...Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στα τεκταινόμενα της Ευρωζώνης.


HS: Η ΕΕ ανακοίνωσε ένα συντονισμένο σχέδιο βοήθειας για την Ελλάδα. Μιλάνε για 20 με 25 δις Ευρώ για την περίπτωση που θα τα χρειαστεί η Ελλάδα. Θεωρείτε ότι αυτό θα βοηθήσει να μειωθούν οι ανησυχίες των αγορών για το ελληνικό χρέος;

BC: Οπωσδήποτε. Αλλά δε θα λύσει το πρόβλημα μακροπρόθεσμα, διότι η Ελλάδα δεν είναι η μόνη. Δείτε τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Εσθνονία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Δανία και τις PIIGS δηλαδή, τις Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία.

Όλες έχουν πρόβλημα και απλά κερδίζουν χρόνο. Πιστεύω ότι αργότερα αυτό το χρόνο θα γίνει μεγάλη σύσκεψη, όπως τις συσκέψεις Σμισθόνιαν στις αρχές της δεκαετίας του '70 και θα μαζευτούν, θα υποτιμήσουν τα νομίσματα και θα....(γυρίσουν το νόμισμά τους ? ) Νομίζω ότι εκεί οδηγούν όλα αυτά.

HS: Τι προβλέπετε για την Ελλάδα βραχυπρόθεσμα;

BC: Νομίζω ότι βραχυπρόθεσμα μπορούν να τα συμμαζέψουν. Όπως έγραψα στην αυριανή έκδοση του International Forecaster, Ο Ελληνικός λαός δεν πρέπει να βγει στους δρόμους για να διαφυλάξει την εργασία του. Οι διαδηλώσεις και η βία δεν βοηθούν. Οι περικοπές στο 30% του Δημοσίου είναι σημαντικές. Έχει ξεφύγει ο έλεγχος, όπως και σε άλλες χώρες. Πρέπει να τακτοποιήσουν τα του οίκου τους και αυτό πρέπει να γίνει τώρα.

HS: Και η Ευρώπη; Έχει μέλλον;

BC: Σε εξατομικευμένο επίπεδο έχει, αλλά το μεγαλύτερο λάθος που έγινε στην Ευρωζώνη ήταν το "ένα επιτόκιο για όλους". Αυτό ήταν πλήρης παραλογισμός. Δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι. Το έγραψα πριν από χρόνια, όταν άρχισαν να το κάνουν. Αυτό δημιούργησε τα προβλήματα στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Ξανοίχτηκαν πολύ με την οικοδομή και προέκυψε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα γιατί τους προέκυψαν χαμηλά επιτόκια που δεν είναι φυσιολογικό γι’ αυτές τις χώρες. Γι 'αυτό θεωρώ ότι στο τέλος, το Ευρώ θα "σπάσει".

HS: Θεωρείτε ότι η Ελλάδα πρέπει να γυρίσει στο νόμισμά της;

BC: Δε θα χρειαστεί ( να είναι μόνον αυτή ), γιατί στο τέλος πιστεύω πως όλοι θα επανακάμψουν ( στο νόμισμά τους…). Αν ήμουν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, θα δήλωνα πτώχευση.

Και τα άτομα στην Ελλάδα, και η Goldman Sachs που ενεπλάκησαν σε παράνομες ενέργειες θα πρέπει να διωχθούν ποινικά γι’ αυτά που έκαναν.

HS: Αυτό θα χρειαζόταν πολιτική βούληση από την Κυβέρνησή μας.

BC: Πολύ σωστά το λέτε. Κάθε κυβέρνηση αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα με τον τρόπο της. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ο παράγων επίσπευσης, που είναι η Goldman Sachs.

Αυτοί τους είπαν πως θα τους δείξουν πώς να κάνουν τα βιβλία τους να φανούν εντάξει ενώ δεν ήταν, κι έτσι θα έμπαιναν στην Ευρωζώνη και θα συνέχιζαν.

Έδωσαν ψευδή στοιχεία...

HS: Όμως ο μέσος πολίτης, καλείται να πληρώσει αυτά τα χρέη. Τι να κάνουν;

BC: Κάτω από αυτές τις συνθήκες και με το μηχανισμό που κανόνισε η ΕΕ θα πρέπει να πληρώσουν τα σπασμένα. Δεν έχουν επιλογή.

Τα ίδια έπαθαν και οι Αμερικανοί πολίτες. Έχουμε την κλοπή του ιδιωτικού Federal Reserve που φορτώνουν στον Αμερικανό φορολογούμενο 23,7 τρις δολάρια! Η Ελλάδα έχει πρόβλημα με 400 δις μόνο; Νομίζω πως μπορούν να τα διευθετήσουν. Θα πρέπει να τα ξεπληρώσουν.

Τα πράγματα δείχνουν ζοφερά αλλά δεν είστε οι μόνοι, είναι άλλες 50 χώρες που έκαναν το ίδιο πράγμα. Η Ελλάδα χρησιμοποιείται σαν αποδιοπομπαίος τράγος. Το δημόσιο χρέος είναι περίπου το ίδιο στις ΗΠΑ. Νομίζω ότι θα καταλήξουμε σε υποτίμηση, με τις συσκέψεις που σας περιέγραψα.

Όλοι θα επανακάμψουν στο νόμισμά τους και θα κάνουν αμέσως υποτίμηση.

Αυτό θα γίνει, αλλά θα ακολουθηθεί από μια ύφεση που θα διαρκέσει πολύ και μάλλον, αν διαβάζετε ιστορία, θα δείτε ότι θα γίνει κι άλλος πόλεμος για να αποσπάσει την προσοχή των λαών.

HS: Σε ποια χρονική στιγμή προβλέπετε να γίνει αυτό, κ. Τσάπμαν;

BC: Μέσα στα επόμενα 2 χρόνια.

HS: Όταν λέτε πόλεμο, μιλάτε για Παγκόσμιο Πόλεμο;

BC: Κατά πάσα πιθανότητα, ναι.

HS: Πόσο θα διαρκέσει;

BC: Το πιο ελκυστικό θύμα, λόγω της προπαγάνδας που γίνεται, είναι το Ιράν φυσικά. Αν εμπλακεί το Ιράν σε πόλεμο με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ σίγουρα θα εμπλακούν η Ρωσία και η Κίνα. Και θα γίνει χαμός.

HS: Ποιοι είναι οι λόγοι πίσω από όλα αυτά; Γιατί γίνεται αυτό ανά τον κόσμο;

BC: Κατ’αρχήν σχηματίστηκε Η ΕΕ, και μετά η Ευρωζώνη, με πρόθεση να διευρυνθεί σ’όλη την ΕΕ.

Πρόσφατα, η ΕΕ πέρασε αυθαίρετα ένα Σύνταγμα που κανείς δεν ήθελε. Είναι μια προσπάθεια σχηματισμού ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.

Ο λόγος που γίνονται αυτά και χρησιμοποιείται η Ελλάδα σαν αποδιοπομπαίος τράγος, ή εξιλαστήριο θύμα των κρατικών χρεών είναι όπως είπα και νωρίτερα, για να γίνει η σύσκεψη όπου όλοι θα κάνουν υποτίμηση και θα επανακάμψουν στο νόμισμά τους. Όταν γίνει αυτό, θα προκύψει ύφεση από την υποτίμηση.

Όταν γίνει αυτό, ο κόσμος σ’όλο τον πλανήτη θα γονατίσει. Και τότε ο στόχος των διεθνιστών, είναι να γίνει μια παγκόσμια κυβέρνηση.

Αυτό επιδιώκουν, γι’αυτό τα βιώνουμε αυτά. Δεν είναι βλάκες. Αυτό δεν έγινε τυχαία. Αυτά τα πράγματα προσχεδιάζονται πολλά χρόνια πριν γίνουν.

HS: Μιλάτε για έλεγχο...

BC: Για τον απόλυτο και ολοκληρωτικό έλεγχο ( των λαών ). Το χρήμα είναι δευτερεύον.

HS: Πώς μπορεί να αντισταθεί ο κόσμος;

BC: Να ενημερώνεται γι’αυτά τα άτομα και γιατί κάνουν ό,τι κάνουν στα κέντρα εξουσίας πίσω από τις κυβερνήσεις.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι μέλος της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ. Θέλουν ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

Ρωτήστε τον… Θα σας το πει….Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel εντυπωσιάζει πάλι με ένα δημοσίευμά του και προκαλεί συζητήσεις, δίνοντάς μας την αφορμή να προβούμε στο τέλος στην – έστω επιδερμική – αναφορά ενός σεναρίου το οποίο εάν μας προκύψει, θα αλλάξει εντελώς το τοπίο σε σχέση με αυτά που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, ενώ θα έχει σηματοδοτήσει το τέλος της μεταψυχροπολεμικής περιόδου…

Αυτή τη φορά αναφέρεται σε κοινό μέτωπο υπέρ Σαρκοζί και κατά Ολάντ έχουν σχηματίσει η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, με τον Βρετανό, τον Ισπανό και τον Ιταλό ομολόγους της, Ντέιβιντ Κάμερον, Μαριάνο Ραχόι και Μάριο Μόντι!

Η Μέρκελ επιθυμεί διακαώς την επανεκλογή Σαρκοζί στον προεδρικό θώκο της Γαλλίας, ως εγγύηση εφαρμογής των ευρωπαϊκών σχεδίων της. Τυχόν εκλογή του σοσιαλιστή υποψηφίου για τη γαλλική προεδρία Φρανσουά Ολάντ, θα απειλούσε, τουλάχιστον σύμφωνα με τη φιλοσοφία Μέρκελ, τα θεμέλια του περίφημου γαλλο-γερμανικού άξονα!

Ωστόσο, τα όποια σχέδια του Βερολίνου δεν φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη τον κύριο παράγοντα των εκλογών, τον κυρίαρχο γαλλικό λαό, ο οποίος, βάσει των μέχρι τώρα δημοσκοπήσεων, δίνει σημαντικό προβάδισμα στον Ολάντ. Όχι ότι πιστεύουμε πως σε περίπτωση εκλογής του Ολάντ οι αλλαγές στην πολιτική θα είναι δραματικές.

Συνήθως σε αυτό το επίπεδο ο εξορθολογισμός και η αναγνώριση εκατέρωθεν συγκεκριμένων ορίων είναι το πρώτο φαινόμενο που καταγράφεται. Εάν δεν γίνει, πολύ απλά ίσως αναζωπυρωθούν τα σενάρια που θέλουν τη Γερμανία να ηγείται ενός μπλοκ των Βόρειων» της ΕΕ (των «νοικοκύρηδων») με τη Γαλλία να έχει ισχυρό κίνητρο – πιθανότατα με τη βρετανική συνδρομή – να ηγηθεί μιας αντίστοιχης ένωσης των… σπάταλων του Νότου, οι οποίοι ας μη γελιόμαστε, θα κινήσουν έντονα το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον, ενώ το άλλο μπλοκ θα αγαπήσει και θα αγαπηθεί σφόδρα από τη Μόσχα.

Περιττό να αναφερθούμε στη γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας σε περίπτωση μιας τέτοιας εξέλιξης…


«Έχω εκλεγεί, η ουγγρική κυβέρνηση είναι εκλεγμένη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι επίσης εκλεγμένο. Όμως ποιος εξέλεξε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Πού είναι η δημοκρατική της νομιμότητα;» τονίζει σε δηλώσεις γεμάτες νόημα ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS), δεν διστάζει να τονίσει την άποψη του, καταγγέλλοντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έλλειψη «δημοκρατικής νομιμότητας».

Με αφορμή την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναστείλει τη χρηματοδότηση της Ουγγαρίας από το Ταμείο Συνοχής, λόγω του υψηλού δημοσιονομικού της ελλείμματος, ο Ορμπάν όχι μόνο αμφισβητεί τη νομιμότητα της επιτροπής αλλά εγγυάται στο λαό του κιόλας πως «η χώρα δεν θα χάσει ούτε σεντς».

Παράλληλα, επισήμανε πως «δεν μπορούν να μιλούν για εμάς, ούτε με εμάς με αυτό τον τρόπο, όπως το κάνει η Αριστερά και οι Φιλελεύθεροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», κατηγορώντας την ίδια στιγμή την Αριστερά και για επίθεση εναντίον της κυβέρνησης του.

Όσο περνά ο χρόνος τόσο αρχίζει να ξεκαθαρίζει ότι η προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ και την εποπτεία της τρόικας δεν έπεσε ξαφνικά από τον ουρανό: Ήταν μια επιλογή η οποία προετοιμάστηκε, μεθοδεύτηκε και σερβιρίστηκε την κατάλληλη στιγμή.

Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι από το καλοκαίρι του 2009 κάποιοι, όπως το αμερικανικό ινστιτούτο στρατηγικής πρόβλεψης Stratfor (Strategic Forecasting Inc .) και άλλες συναφείς υπηρεσίες στη μεταξύ τους εσωτερική απόρρητη αλληλογραφία - η οποία αποκαλύπτεται από τα WikiLeaks μέσω της εφημερίδας «Τα Νέα» - είχαν προεξοφλήσει την πρώτη χρεοκοπία χώρας της ευρωζώνης: της Ελλάδας...

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των «Νέων» την Τρίτη, «στις 19 Ιουνίου 2009 υπάλληλος του Stratfor, υπεύθυνος για τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, της Βαλτικής και των Βαλκανίων, απέστειλε σε συναδέλφους του που ασχολούνται με την ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας μήνυμα με τίτλο ‘‘Αναλυτικές Οδηγίες για την Ευρώπη - Βαθμίδα 3’’. Σε αυτό υπήρχε επισυναπτόμενο αρχείο κειμένου, όπου αναφέρονταν λεπτομέρειες για τα θέματα στα οποία πρέπει να δώσουν βαρύτητα».

Στενές επαφές

Συγκεκριμένα για τη χώρα μας, ανάμεσα σε άλλες οδηγίες παρακολούθησης, επισημαινόταν ότι «πρέπει να γνωρίζουμε επακριβώς τι συμβαίνει και εάν / πότε η Ελλάδα θα κάνει αίτηση για δάνειο από το ΔΝΤ. Είναι πολύ πιθανό να γίνου με μάρτυρες μιας ολοκληρωτικής οικονομικής κατάρρευσης σε χώρα της ευρωζώνης. Παρακαλώ, δώστε προσοχή σε οποιαδήποτε σημάδια δημοπράτησης ομολόγων. Η Ελλάδα έχει μεγάλο χρέος, το πώς θα κινηθούν μπορεί να εξαρτάται από το τι θα γίνει με το χρέος τους».

Σε άλλο μήνυμα, στις αρχές Νοεμβρίου 2011, αποκαλύπτονται οι στενές επαφές του Stratfor με το ΔΝΤ: σε αυτό αναφέρεται ότι υπάλληλος του Ταμείου ενημέρωσε την εταιρεία πληροφοριών πως τα διαθέσιμα ταμιακά αποθέματα της Ελλάδας στερεύουν ενάμιση μήνα μετά, στα μέσα Δεκεμβρίου.

Το Stratfor, με έδρα το Όστιν του Τέξας στις ΗΠΑ, ιδρύθηκε το 1996 από τον συγγραφέα George Friedman. Πρόκειται για μία συνδρομητική υπηρεσία γεωπολιτικών αναλύσεων που ασχολείται με διεθνείς σχέσεις και αναλύει - όπως η ίδια αναφέρει - «τι συμβαίνει, γιατί συμβαίνει και τι θα συμβεί». Στόχος της υπηρεσίας είναι η συλλογή πληροφοριών από προσβάσιμες πηγές, όπως καλωδιακές υπηρεσίες, ιστοσελίδες, αδιαβάθμητες κυβερνητικές έρευνες. Διαθέτει 300.000 συνδρομητές και 2.000.000 μέλη (!) που λαμβάνουν δωρεάν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αμερικανική εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα «Barron’s» χαρακτηρίζει το Stratfor ως «σκιώδη CIA». Ο χαρακτηρισμός αυτός μάλλον δικαιώνεται από τα τηλεγραφήματα που «απελευθέρωσαν» τα WikiLeaks.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των WikiLeaks, από τα τηλεγραφήματα διαπιστώνεται η χρήση ενός «δικτύου πληροφοριών», οι «δομές δωροδοκίας», «τεχνικές ξεπλύματος χρήματος» και η χρήση «ψυχολογικών μεθόδων».

Ο επικεφαλής και ιδρυτής του Stratfor George Friedman, με την είδηση της δημοσιοποίησης των μηνυμάτων από τα WikiLeaks, απέστειλε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε όλους τους συνδρομητές και μέλη της υπηρεσίας με το οποίο επιχειρεί να δημιουργήσει άλλοθι λέγοντας ότι δεν θα απολογηθεί για το περιεχόμενο των e-mails, αφού ενδέχεται να «έχει διαφοροποιηθεί».

Συμπέρασμα; Το ζήτημα της εποπτείας της Ελλάδας απασχολούσε τις υπηρεσίες σε ανύποπτο χρόνο.

Το ερώτημα όμως που ανακύπτει δεν έχει να κάνει με τις... υπηρεσίες που υπάρχουν για να κάνουν τέτοιες δουλειές και τις όποιες ικανότητες, μεθόδους ή σκοπιμότητές τους, αλλά με τους Έλληνες κυβερνώντες: Πρόκειται για εντελώς ανίκανους ή θα πρέπει να κάνουμε άλλου είδους υποθέσεις;Πριν ακόμη τεθεί σε εφαρμογή το ευρωπαϊκό σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας, η "δημοσιονομική αρετή" που θέλει να επιβάλει το Βερολίνο φαίνεται ότι παρουσιάζει τριγμούς όχι μόνο από τις "απείθαρχες" χώρες του Νότου, αλλά και από την... ομάδα των "ισχυρών" που προτάσσει το συγκεκριμένο μοντέλο, καθώς οι αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους είναι πλέον πραγματικότητα με το "μεγάλο χαμένο" την ίδια την Οικονομία που αποδυναμώνεται ολοένα και περισσότερο και απειλεί να καταστήσει εντελώς ανέφικτη την εφαρμογή των στόχων.

Η Ισπανία φαίνεται ότι αποτελεί το πρώτο "θύμα" αυτού του αποκαλούμενου "φετιχισμού των δημοσιονομικών στόχων", με την Ιταλία να βρίσκεται αντιμέτωπη με το δύσκολο έργο τιθάσευσης του τεράστιου δημόσιου χρέους της και την Ολλανδία να αποτελεί τη μεγάλη έκπληξη, αναθεωρώντας επί τα χείρω τις οικονομικές προβλέψεις της, τη στιγμή που επανειλημμένως έχει επικρίνει τη δημοσιονομική χαλαρότητα των Ευρωπαίων εταίρων της!

Η πρώτη σκιά

Η Μαδρίτη "έριξε" χθες την πρώτη "σκιά" στη συμφωνία της συνόδου κορυφής για πιο αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες, διαμορφώνοντας το στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2012 στο 5,8% του ΑΕΠ, στόχος πολύ πιο χαλαρός από το 4,4% που είχε συμφωνηθεί με τις Βρυξέλλες.

Μία πρώτη "γεύση" είχε δώσει τη Δευτέρα, όταν η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το δημοσιονομικό της έλλειμμα για το 2011 διαμορφώθηκε στο 8,5%, 2,5 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το στόχο που είχε τεθεί, με αποτέλεσμα να χρειάζεται τώρα να εξοικονομήσει επιπλέον 30 δισ. ευρώ για τη μείωση του φετινού ελλείμματος, μετά την αναθεώρηση του στόχου του στο 5,8%, την ώρα που η ανεργία προβλέπεται να φθάσει εφέτος στο 24,3%.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι η χώρα εξακολουθεί να κινείται εντός των κατευθυντήριων γραμμών της Ε.Ε., καθώς εμμένει στο στόχο για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2013, επισημαίνοντας ότι και ο νέος στόχος για το 2012 παραμένει στο πλαίσιο των αυστηρών μέτρων λιτότητας.

Ο κ. Ραχόι υπογράμμισε ότι η κίνηση αυτή δεν πρόκειται να αποσταθεροποιήσει τις αγορές, όμως οι ευρωπαϊκές μετοχές εμφάνισαν νευρικότητα και οι τιμές των γερμανικών ομολόγων εκτινάχθηκαν προς στιγμή στα ύψη.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της απόφασης για την αναθεώρηση του στόχου, επικαλούμενος την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και λέγοντας ότι πρόκειται για μία απόφαση της χώρας του για την οποία θα ενημερώσει την Κομισιόν τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με πηγές, ο κ. Ραχόι μετέβη στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών με την ελπίδα να εξασφαλίσει κάποια ελαστικότητα από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων του, όμως δεν έγινε καμία συζήτηση επί του θέματος. Από την πλευρά του, ο Επίτροπος της Ε.Ε. για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Ολι Ρεν επιμένει ότι η Μαδρίτη θα πρέπει να παρουσιάσει περισσότερα στοιχεία για τους λόγους που οδήγησαν στη διόγκωση του ελλείμματός της το 2011, καθώς πηγές αποκάλυψαν στο Reuters ότι ορισμένοι από την Κομισιόν υποψιάζονται ότι η Μαδρίτη "φούσκωσε" τις προβλέψεις της για το έλλειμμα του 2011 για να μπορέσει να κερδίσει ευελιξία για το φετινό στόχο της.

Ακολουθεί η Ιταλία

Κίνδυνο απόκλισης αντιμετωπίζει και το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που ακολουθεί η Ιταλία, υπό το βάρος της οικονομικής επιβράδυνσης. Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας εκτινάχθηκε πέρυσι στα υψηλότερα επίπεδα σε διάρκεια 15 ετών, στο 120,1% από 118,7% του 2010, με την οικονομία της να αναπτύσσεται οριακά κατά 0,4% το 2011 έναντι 0,6% που αναμενόταν.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε μεν στο 3,9% του ΑΕΠ πέρυσι έναντι 4,6% του 2010, χάρη στο πρόγραμμα λιτότητας, όμως παραμένει πάνω από τον κυβερνητικό στόχο του 3,8%. Αξιωματούχος του Standard & Poor's κάλεσε τη Ρώμη να βάλει τα θεμέλια για την οικονομική ανάπτυξη και να θέσει το χρέος της υπό έλεγχο εάν θέλει να επιστρέψει στην αξιολόγηση Α.

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε με αυστηρότητα την κυβέρνηση του Ολλανδού πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε να τηρήσει τις δεσμεύσεις της μετά τις εκτιμήσεις ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας θα φθάσει το 4,5% του ΑΕΠ το 2013, αρκετά πάνω από το όριο του 3% που προβλέπει το δημοσιονομικό σύμφωνο της Ευρωζώνης. Πολύ περισσότερο, για το 2014 προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 4,1% και το 2015 στο 3,3%, κυρίως εξαιτίας της επιδείνωσης της ολλανδικής οικονομίας, το ΑΕΠ της οποίας υποχώρησε 0,7% στο τελευταίο τρίμηνο του 2011.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Ολλανδία είναι αναγκασμένη να προχωρήσει σε νέο γύρο περικοπών στον προϋπολογισμό της, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε πτώση την κυβέρνηση συνασπισμού, καθώς θα δοκιμάσει τη διάθεση της χώρας για την εφαρμογή πολιτικής λιτότητας.

Επιμένει ο Ρέσλερ

Επιμένει ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Φιλίπ Ρέσλερ, τόσο στην πρόταση για διορισμό Επιτρόπου για την Ελλάδα όσο και στις επικρίσεις του για την αποτελεσματικότητα των ελληνικών αρχών και την εν γένει στάση τους έναντι της "προσφοράς βοήθειας" από το Βερολίνο.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt ο Ρέσλερ εξέφρασε την επιθυμία του να δει έναν από τους 27 Ευρωπαίους Επιτρόπους να αναλαμβάνει αποκλειστικά το έργο της ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας. Όπως εξήγησε ένας "Επίτροπος για την ανοικοδόμηση" θα είχε την κύρια ευθύνη για την προώθηση της ανάπτυξης και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στη χώρα και θα συντόνιζε τις προτάσεις των κρατών μελών για βοήθεια.

Υπογράμμισε δε ότι "αδυνατεί να κατανοήσει" για ποιο λόγο η ελληνική πλευρά αντιτίθενται σε αυτή την πρόταση, προσθέτοντας με νόημα: "Μερικές φορές έχω την εντύπωση πως ο ελληνικός λαός έχει συνείδηση των θυσιών που είναι απαραίτητες, αλλά οι ελληνικές ελίτ δεν θέλουν να απαρνηθούν τα προνόμιά τους".

Ανασφάλεια νιώθουν οι τράπεζες

Σε πρωτοφανή επίπεδα έχουν εκτιναχθεί οι καταθέσεις των τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα -εξέλιξη που αντανακλά από τη μία τα υψηλά επίπεδα ρευστότητας που απολαμβάνει το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, μετά τις δύο δημοπρασίες φθηνών τριετών δανείων, αλλά αποκαλύπτει ταυτόχρονα την απουσία εμπιστοσύνης μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων της Γηραιάς Ηπείρου ως απόρροια της κρίσης χρέους.

Όπως έγινε γνωστό χθες, την Πέμπτη, μόλις μία ημέρα μετά τη δεύτερη δημοπρασία της ΕΚΤ, από την οποία οι τράπεζες έσπευσαν να αντλήσουν περίπου 530 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1%, οι overnight καταθέσεις έκαναν "άλμα" 63% στα επίπεδα ρεκόρ των 776,941 δισ. ευρώ. Υπερέβησαν μάλιστα κατά πολύ το προηγούμενο ρεκόρ των 528,184 δισ. ευρώ, που είχε καταγραφεί στις 17 Ιανουαρίου.

Ουσιαστικά τα 2/3 των κεφαλαίων, που διέθεσε η ΕΚΤ με τις δύο δημοπρασίες της, επέστρεψαν για λίγο σε αυτήν. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες λαμβάνουν για τις συγκεκριμένες καταθέσεις στην ΕΚΤ επιτόκιο μόλις 0,25%, την ώρα που στην ανοιχτή αγορά θα μπορούσαν για τρίμηνες καταθέσεις να εξασφαλίσουν επιτόκιο 1%, γεγονός που υπογραμμίζει την ανασφάλεια, που αισθάνονται.

Στο προσκήνιο παραμένουν την ίδια ώρα οι ανησυχίες για τη ρευστότητα στην Ιταλία, παρά τις γενναιόδωρες "ενέσεις" της ΕΚΤ. Τραπεζίτες σχολίαζαν χθες στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι ακόμη και μετά τις δημοπρασίες, από τις οποίες οι ιταλικές τράπεζες άντλησαν σημαντικά ποσά, εξακολουθεί να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για μία κρίση ρευστότητας στη χώρα.

Και τούτο γιατί τους τελευταίους μήνες ξένες τράπεζες προσπαθούν να απαλλαγούν από τα ιταλικά ομόλογα, προκαλώντας πονοκέφαλο στην κυβέρνηση Μόντι, που καλείται να αναχρηματοδοτήσει χρέος ύψους περίπου 250 δισ. ευρώ φέτος, χωρίς τη βοήθεια παραδοσιακά σημαντικών πιστωτών.

Πακέτο μέτρων για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος ανακοίνωσε, εν τω μεταξύ, η Δανία. Το πιο σημαντικό εξ αυτών είναι η δυνατότητα των τραπεζών να απαλλαγούν από επισφαλή δάνεια, συνδεόμενα με την αγορά ακινήτων, μεταφέροντάς τα στο κράτος.Πηγαίνοντας ο Ψηφοφόρος στις επόμενες εκλογές και ψηφίζοντας το ένα από τα 2 πάλαι ποτέ μεγάλα κόμματα (ΝΔ & ΠΑΣΟΚ) επιλέγει την συγκυβέρνηση των δύο, όχι όμως μόνο αυτό!

Επιλέγει ακόμα:

  • Την πρωθυπουργία του εκλεκτού των «προστάτιδων» δυνάμεων Λουκά Παπαδήμου.
  • Την νομιμοποίηση των μνημονίων (Ι και ΙΙ) αλλά και όσων μας προκύψουν στο μέλλον.
  • Την επιβράβευση της πολιτικής, που μας οδήγησε ως εδώ και την συνέχισή της.
  • Την εξασφάλιση της ατιμωρησίας των υπαίτιων του Οικονομικού ολοκαυτώματος.

Και όλα αυτά με μία Ψήφο!

Σύμφωνα με όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το ποσοστό των δύο κομμάτων (ΝΔ & ΠΑΣΟΚ) αγγίζει το 40%. Με ένα τέτοιο ποσοστό τα δύο κόμματα οριακά αποκτούν την πλειοψηφία στην βουλή και μπορούν να συγκεβερνήσουν.

Το μήνυμα της συγκυβέρνησης έρχεται από πάρα πολλές κατευθύνσεις στο εσωτερικό (Αβραμόπουλος, Λοβέρδος κ.λ.π) και το εξωτερικό (Γιούνκερ, Σόιμπλε κ.λ.π) και το μήνυμα είναι: «οι εμείς ή το Χάος».

Τα ντόπια συμφέροντα από την πλευρά τους, όπως αυτά εκφράζονται μέσα από τα ΜΜΕ, σιγοντάρουν στο μήνυμα, τονίζοντας τον διλημματικό του χαρακτήρα. Ένα ακόμα δίλημμα σε μια ατελείωτη σειρά διλημμάτων.

Η ενίσχυση της πλειοψηφίας του συνασπισμού ΝΔ & ΠΑΣΟΚ περνά μέσα από την ελαχιστοποίηση των κομμάτων που θα μπουν στην Βουλή. Είναι εμφανές πλέον και θα γίνει περισσότερο εμφανές τις επόμενες ημέρες ότι στο στόχαστρο θα μπουν κόμματα με ποσοστά 3-5%.

Για τα κόμματα αυτά (κατά κύριο λόγο αρχηγικά και αντιμνημονιακά) τις επόμενες ημέρες θα χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα προκειμένου να μην καταφέρουν να πιάσουν το όριο του 3%.

Θα δούμε να ανασύρονται γεγονότα από το παρελθόν και να διογκώνονται ή να αλλοιώνονται προκειμένου να θιγούν οι αρχηγοί των κομμάτων αυτών, θα δούμε να λοιδορούνται μέσα από τα φερέφωνα του συστήματος, να συκοφαντούνται κ.ά., προκειμένου να ενισχυθεί ο μελλοντικός κυβερνητικός συνασπισμός.

Μετά τις εκλογές, και αν έχουν επιτευχθεί όλα τα παραπάνω, εμείς σαν πολίτες θα αναρωτιόμαστε «ποιος κυβερνά αυτό το τόπο», έχοντας παράλληλα χάσει την ευκαιρία να ορίσουμε εμείς την τύχη μας, έχοντας αποδεχτεί για μια ακόμα φορά κάποιο δίλημμα, έχοντας επιβραβεύσει δόλιες τακτικές ντόπιων και ξένων συμφερόντων.

Για το λόγο αυτό, πρέπει όλοι μας στις επόμενες εκλογές, πριν πάμε στην κάλπη, να προσπαθήσουμε να αποστασιοποιηθούμε από τα προβλήματα μας για λίγα λεπτά και να αναρωτηθούμε...

Μας αξίζει όλο αυτό το σκηνικό που μας στήνουν;
Μας αξίζει η μοίρα που μας επιφυλάσσουν;
Μας αξίζει ο αργός και βασανιστικός Θάνατος του μνημονίου;

Μας αξίζει αυτό δίλημμα…;


Θυμός μεγάλος θα καταλάμβανε τους Ευρωπαίους πολίτες -και ιδίως των χωρών που υποφέρουν υπό το καθεστώς επαχθέστατων και ολέθριων Μνημονίων- αν συνειδητοποιούσαν πραγματικά τι έγινε την Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου. Χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς θορυβώδεις και γελοίες συνεδριάσεις και συνόδους κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσα σε μία και μόνη μέρα μοίρασε... μισό τρισεκατομμύριο ευρώ (529,5 δισεκατομμύρια για την ακρίβεια) στις τράπεζες! Μαζί με άλλο μισό τρισεκατομμύριο (489 δισεκατομμύρια) που είχε δώσει και πάλι στο χρηματοπιστωτικό σύστημα στις 21 Δεκεμβρίου, μέσα σε μόλις δύο μήνες έχει μοιράσει στις τράπεζες πάνω από ένα τρισεκατομμύριο ευρώ! Τζάμπα χρήμα, δάνεια για τρία χρόνια με επιτόκιο της πλάκας, μόνο... 1%!!!

«Τυπώνει χρήμα» αδίστακτα δηλαδή η ΕΚΤ όταν πρόκειται να το δώσει στις τράπεζες. Αντιθέτως, όταν είναι να δανείσει κάποια χώρα της Ευρωζώνης ή της ΕΕ αρνείται κατηγορηματικά να το κάνει. Ακούμε λόγους δραματικούς για το πόσο ολέθριο για τη σταθερότητα του ευρώ θα ήταν να αγοράσει η ΕΚΤ απευθείας ομόλογα ενός κράτους.

Ελιωσαν στη λιτότητα οι ηγέτες της Ευρωζώνης π.χ. δέκα εκατομμύρια Πορτογάλους για να τους δανείσουν 65 δισεκατομμύρια ευρώ. Τους λεηλάτησαν μισθούς και συντάξεις, τους γυρίζουν χρόνια πίσω. Τους αναγκάζουν να υποφέρουν τα πάνδεινα για 65 δισεκατομμύρια, ποδοπατούν την εθνική τους κυριαρχία. «Απειλεί την Ευρώπη» ένα δάνειο 65 δισ. ευρώ σε μια χώρα, λένε. Δίνουν όμως αδίστακτα ένα τρισεκατομμύριο ευρώ στις τράπεζες χωρίς κανέναν απολύτως όρο. Το αντίθετο, χαλάρωσαν ακόμη και τις εγγυήσεις για τις τράπεζες που δανείζονται και τους δίνουν... όσα λεφτά ζητήσουν! Κυριολεκτικά!

Ιταλοί, Ισπανοί, Γάλλοι τραπεζίτες είναι αυτοί που παίρνουν τα πολλά δάνεια. Οι τράπεζες και των τριών αυτών χωρών μαζί πήραν τον Δεκέμβρη και τώρα πάνω από... 700 δισεκατομμύρια ευρώ! Δέκα φορές περισσότερα από όσα πήρε η Πορτογαλία ως κράτος! Μία και μόνη ιταλική τράπεζα, η Ιντέζα Σανπάολο, πήρε 36 δισεκατομμύρια πάνω από τα μισά από όσα πήρε η Πορτογαλία, ολόκληρη χώρα με δέκα εκατομμύρια κατοίκους! Τραγική απόδειξη του ότι έχουμε να κάνουμε με μια «ΕΕ των τραπεζών» και όχι «ΕΕ των κρατών και των εθνών». Ακόμη και οι πορτογαλικές τράπεζες πήραν από την ΕΚΤ 37 δισ. ευρώ συνολικά.

Τι κάνουν τα λεφτά, αυτά τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ, οι ευρωπαϊκές τράπεζες; Οχι, δεν τα ρίχνουν στην πραγματική οικονομία, όπως θα φανταζόταν κανείς. Δεν δίνουν δηλαδή δάνεια σε επιχειρήσεις και ιδιώτες για να αναπτύξουν οικονομικές δραστηριότητες ή να κάνουν αγορές που αναζωογονούν την οικονομία. Οι τραπεζίτες απλώς τα βάζουν στις τσέπες τους και στα θησαυροφυλάκια των τραπεζών τους. Δεν δανείζει καν η μια τράπεζα την άλλη, έστω και για μια νύχτα. Δεν εμπιστεύεται καμία ευρωπαϊκή τράπεζα οποιαδήποτε άλλη! Τόσο χάλια είναι όλες ανεξαιρέτως οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Ολες οι ευρωπαϊκές, όχι μόνο οι ελληνικές.

Ξαναγυρίζουν στην... ΕΚΤ (!) οι τράπεζες τα λεφτά που πήραν δανεικά, τα γυρίζουν ως... καταθέσεις με επιτόκιο 0,25%! Τα καταθέτουν έστω και για μία νύχτα καθώς αρνούνται να τα δανείσουν σε άλλη τράπεζα από φόβο μην τα χάσουν. Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί. Την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, στην ΕΚΤ ήταν κατατεθειμένα χρήματα τραπεζών ύψους 481 δισεκατομμυρίων - μα... 489 δισ. ευρώ είχαν πάρει στις 21 Δεκεμβρίου! Τα είχαν ξανακαταθέσει όλα!

Χρηματοδότηση των τραπεζιτών και τίποτα παραπάνω δεν είναι αυτή η χορήγηση του ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ από την ΕΚΤ. Πριν από την κρίση η ΕΚΤ χορηγούσε στις τράπεζες δάνεια διάρκειας τριών μηνών το πολύ. Ο μέσος όρος ήταν 39 μέρες. Τώρα, μετά και το πρώτο μισό τρισεκατομμύριο του Δεκεμβρίου, η διάρκεια των δανείων της ΕΚΤ προς τις τράπεζες εκτινάχθηκε στις 624 μέρες, πάνω από 20 μήνες. Με το νέο μισό τρισεκατομμύριο αυτής της εβδομάδας θα ξεπεράσει τις 750 ημέρες, πάνω από δύο χρόνια.

Μας κοροϊδεύουν! Αυτό είναι το τελικό συμπέρασμα. Παρά το τρισεκατομμύριο, μάταια θα περιμένουν οι επιχειρηματίες δάνεια και ο κοσμάκης δουλειά. Οι τράπεζες θα ευημερούν και οι κοινωνίες θα δυστυχούν.

Τα βογκητά από το Σίτι του Λονδίνου, έδρα της ΙSDA, διαπερνούν με ικανοποίηση την οθόνη μου. Οσα henge funds έπαιξαν στα CDS την πτώχευση της Ελλάδας δεν υπολόγισαν τη φράου Μέρκελ και το πειραματόζωο που λέγεται ΕΛΛΑΣ. Η μετατροπή της «εθελοντικής» συμμετοχής σε «αναγκαστικά εθελοντική» στο PSI, μέσω της εισαγωγής και πιθανής ενεργοποίησης των Ρητρών Συλλογικής Δράσης (CACs) στην ελληνική νομοθεσία, έδειξε ότι το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες είχαν αποφασίσει να πάρουν όλα τα ρίσκα της πυροδότησης των CDS προκειμένου να κλείσουν το κεφάλαιο Ελλάδα. Αλλά η ΙSDA αποφάνθηκε πως -έως τώρα- δεν υπάρχει περίπτωση ενεργοποίησης των CDS (Credit Default Swaps - CDS) με την εισαγωγή των CACs στα ελληνικά ομόλογα, που σημαίνει για την Ελλάδα ότι δεν έχουμε «πιστωτικό γεγονός» (credit event).

Ετσι, το Βερολίνο, το Παρίσι, οι Βρυξέλλες, η Ρώμη και η Μαδρίτη δικαιούνται να πανηγυρίζουν με τη διαφαινόμενη δεινή ήττα των κερδοσκόπων των CDS. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Αποθετηρίου Τίτλων και Εκκαθάρισης (DTCC), το ακαθάριστο ποσό των CDS για ελληνικά ομόλογα διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή κοντά στα 70 δισ. δολάρια, ωστόσο το καθαρό ποσό είναι μόλις στα 3,2 δισ. δολάρια. Την ίδια ώρα, η ακαθάριστη αξία των CDS για ιταλικά ομόλογα υπολογίζεται στα 314 δισ. δολάρια, με το καθαρό ποσό τους να διαμορφώνεται στα 22,5 δισ. δολάρια.

Στόχος τους -ήταν και είναι- να εξουδετερωθεί το άκρως επικίνδυνο παιχνίδι των hedge funds στην αγορά των credit derivatives με τα CDS. Μια αγορά που ξεκίνησε αθώα με ένα καινοτόμο επενδυτικό προϊόν, που δήθεν προστατεύει από τη χρεοκοπία, για να εξελιχθεί σε μια δεκαετία από ασήμαντα επίπεδα στα ύψη των 62 τρισ. δολαρίων το 2007. Τώρα τα CDS, τα οποία εφηύρε η αμερικανική τράπεζα J.P. Morgan στις αρχές της δεκαετίας του ’90, αναμένεται να τεθούν υπό αμφισβήτηση αφού δεν προστάτευσαν τελικά τους ιδιοκτήτες τους έναντι των απωλειών, όπως θα έπρεπε να είχαν κάνει.

Ωστόσο, είναι προφανές ότι στην Ελλάδα ουδείς δικαιούται να πανηγυρίζει για την αναδιάρθρωση του χρέους ή να ομιλεί περί ελάφρυνσης του βάρους του Ελληνα πολίτη, καθώς ουσιαστικά πρόκειται για ανάληψη νέων βαρών, είτε μέσω της μόνιμης εποπτείας που συνοδεύει τη συμφωνία είτε μέσω του νέου δανείου των 130 δισ., το οποίο τυγχάνει μεγαλύτερο από την «ελάφρυνση» των 107 δισ. Αφαιρεί «δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από τις πλάτες του ελληνικού λαού», διαλαλεί ο πρωθυπουργός. Εγώ θα τον παρακαλούσα στη δική μου πλάτη να αφήσει μερικά εκατομμύρια για τα μικροέξοδά μου, αν δεν γνώριζα ότι ο κ. Παπαδήμος απεχθάνεται τα ρουσφέτια.

Απλώς, η ανακούφιση για την Ελλάδα είναι «λογιστική» καθώς μένει να εκτιμήσουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Επειδή η βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται από δήθεν πλεονάσματα και από νέες φοροεπιδρομές, πάνω σε μια ήδη χαίνουσα από τα βάρη φοροδοτική βάση, που δεν έχει τίποτα περισσότερο να δώσει. Η παρακινδυνευμένη πρόβλεψη ότι το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο το 2020, βασίζεται σε θετικούς δείκτες ανάπτυξης (σε συνδυασμό με εκποίηση κρατικής περιουσίας) που υποτίθεται ότι θα προκύψουν στο άμεσο μέλλον. Το ερώτημα είναι πώς θα προκύψουν οι δείκτες αυτοί, σε μια χώρα που βυθίζεται στην ύφεση και στην υπερφορολόγηση. Πρόκειται για ένα απεχθές swap, αφού ανταλλάσσει ένα εύκολο χρέος με ένα νέο ενυπόθηκο, που θα είναι αδύνατον να αμφισβητηθεί. Η Ελλάδα δεσμεύεται για την εξυπηρέτηση των δανειακών της υποχρεώσεων με απόλυτη προτεραιότητα. Από όλες τις δαπάνες προϋπολογισμού, πρώτες απ’ όλες θα διασφαλίζονται οι καταβολές τόκων και χρεολυσίων.

Τα εγκλήματα κατά του λαού και της πατρίδας δεν έχουν σταματημό.

Η ληστρική μανία των διεθνών τοκογλύφων και των ντόπιων τοποτηρητών τους δεν καταλάγιασε μετά την υποθήκευση της χώρας και την αρπαγή των εθνικών πόρων, που διασφάλισαν με τις επαχθείς συμβάσεις. Αντιθέτως, αυξήθηκε. Εφτασε σε επίπεδα που είναι δύσκολο να περιγραφούν με λέξεις.

Μόνο οι αριθμοί μπορούν να καταδείξουν το μέγεθος της απανθρωπιάς και της αθλιότητας που χαρακτηρίζει τους «σωτήρες» της Ελλάδας. Ενας αποκαλυπτικός αριθμός είναι το 359. Τόσα ευρώ θα λαμβάνει πλέον ως επίδομα ανεργίας όποιος έχει κάνει το λάθος να... απολυθεί από την εργασία του· χρήματα που δεν φτάνουν ούτε για την κάλυψη των αναγκών σίτισης ενός λιτοδίαιτου πολίτη.

Οι αδίστακτοι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας Ευ. Βενιζέλος και Γ. Κουτρουμάνης με μία μονοκονδυλιά ωθούν τους ήδη εξαθλιωμένους και ανήμπορους ανέργους στο έρεβος της απόλυτης φτώχειας.

Εφτασαν τόσο χαμηλά στου κακού τη σκάλα, ώστε αποφάσισαν να μειώσουν το επίδομα ανεργίας! Σημειωτέον ότι η ανεργία είναι μια μάστιγα που εκείνοι, οι συναυτουργοί του Παπανδρέου, προκάλεσαν και διαιωνίζουν.

Οι ίδιοι πολιτικοί εγκληματίες δίνουν τώρα τη χαριστική βολή στους έχοντες ανάγκη.

Τα πενιχρά 461 ευρώ του επιδόματος έγιναν 359. Το ποσοστό του ψαλιδίσματος ανέρχεται στο 22% και η συγκεκριμένη πράξη συνιστά μια κορυφαία πρόκληση εναντίον της κοινωνίας. Είναι αμφισβήτηση του στοιχειώδους αισθήματος αλληλεγγύης, που πρέπει να έχουν όλοι όσοι ισχυρίζονται ότι ανήκουν στο ανθρώπινο είδος.

Αυτό δεν πρέπει να μείνει αναπάντητο. Την ίδια ώρα που οι υπεράριθμοι παρατρεχάμενοι των κέντρων εξουσίας αυξάνονται και πετιούνται εκατομμύρια σε νεφελώματα όπως οι ΜΚΟ, οι άνεργοι, με Κοινή Υπουργική Απόφαση, οδηγούνται σε κανονική εξόντωση.

Η αιδώς αγνοείται...

Πηγή


Του Θανάση Βασιλείου, Κοινωνιολόγου

Ένας κουρελής, έγραφε ο Βολταίρος, στα περίχωρα της Μαδρίτης ζητούσε περήφανα ελεημοσύνη και κάποιος τον επέπληξε: «Δεν ντρέπεστε να κάνετε αυτό το ανέντιμο επάγγελμα, αφού είστε σε θέση να εργαστείτε;», «Κύριε», απάντησε ο επαίτης με καστιλιάνικη αξιοπρέπεια, «σας ζητώ χρήματα και όχι συμβουλές».

Τηρουμένων των αναλογιών, η Ελλάδα ζητιάνεψε. Αλλά πώς; Ο ηγέτης του «λαού των διεφθαρμένων», χωρίς να έχει καταβάλει το τίμημα των επιλογών του, έκανε μια σύμβαση εντελώς προς όφελος της τρόικας και εντελώς εις βάρος της Ελλάδας, που η τρόικα θα εφαρμόζει όπως και για όσο της αρέσει και που η Ελλάδα θα εφαρμόζει όπως και για όσο καιρό αρέσει στην τρόικα.

Η Ελλάδα, ακολουθώντας τις δεσμεύσεις του Μνημονίου 2, είναι απίθανο να επιβιώσει συνδυάζοντας περιορισμό ελλειμμάτων και εσωτερικό αποπληθωρισμό σε υφεσιακό περιβάλλον. Και για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους, δεν μιλάμε για «σχέδιο διάσωσης» της Ελλάδας, κάτι που περιφέρει ο ξένος Τύπος (ΒΒC, Reuters, Bloomberg, «New York Times » κ.ά.), αλλά για δάνεια που κάποτε θα πρέπει να αποπληρωθούν.

Πολιτικές ελίτ

Υπονοώ ότι, ακόμα και για την επιτυχή άσκηση της ζητιανιάς, χρειαζόταν οξυδέρκεια και γενναιότητα. Απεναντίας οι εγχώριες πολιτικές ελίτ ουδέποτε ενδιαφέρθηκαν για την οξυδέρκεια, ίσως γιατί νόμιζαν πως την είχαν. Αντίθετα είχαν συνομιλητές τους τύπους της Γουόλ Στριτ, του ΔΝΤ και του Σίτι, που διασώζουν τους θεσμούς τους και το ασθενές τραπεζικό σύστημα με χρήματα των φορολογουμένων, χωρίς πολλούς όρους.

Έχουν κάνει την εκμετάλλευση των λαών νόμο της φύσης! Συνεχίζουν να κερδίζουν τη διαβίωσή τους από ρητές και άρρητες εγγυήσεις, παίζοντας το παιχνίδι: «κορώνα κερδίζουμε εμείς», «γράμματα χάνετε εσείς».

Ο Παπανδρέου το 2009 και πριν απ’ αυτόν ο Καραμανλής με την απογραφή του Αλογοσκούφη, παίζοντας παίγνια κομματικών οφελών, άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου με τα greek statistics. Για όλη την Ευρωζώνη, κυρίως όμως για τα κράτη του Club Med , που με πακέτα ΚΠΣ και χαμηλά επιτόκια δημιούργησαν φούσκες - κυρίως τη φούσκα των ακινήτων.

Και ενώ οι κεντρικές τράπεζες του Club Med, επομένως ex officio και ο κ. Παπαδήμος, θα μπορούσαν να περιορίσουν τις φούσκες, «οι ρυθμιστικές αρχές ήταν ανίκανες, στην καλύτερη, και δια-πλεκόμενες, στη χειρότερη περίπτωση», όπως είχε υποστηρίξει ο «Economist» σε ανύποπτο χρόνο. Με τα χαμηλά επιτόκια και την επιχειρηματικο-πολιτική διαφθορά τύπου Siemens, το έλλειμμα της Ελλάδας διευρύνθηκε - πλην όμως το δικό μας τεράστιο έλλειμμα γινόταν τεράστιο πλεόνασμα της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Φινλανδίας κ.λπ. Κι αυτό είναι ένα επιχείρημα που ίσχυε και ισχύει για όλες τις χώρες του Club Med που εξέπεσαν σε PIIGS.

Επιπλέον, για ολόκληρο το διάστημα της προηγούμενης δεκαετίας η Ευρώπη απέκρυπτε τα μειονεκτήματα του ευρώ και της νομισματικής ένωσης και, ψευδώς και ιδιοτελώς, παρουσίαζε μόνο οφέλη. Σήμερα εξετάζεται in petto η εγκατάλειψη του ευρώ και η Γερμανία είναι η πρώτη που θα δώσει το πρώτο και τελευταίο χτύπημα. Αντίθετα στην Ελλάδα εξετάζεται, ως μονόδρομος, η σωτηρία εντός του ευρώ.

Αλλά, όπως έλεγε πάλι ο Βολταίρος, έχει μεγάλη σημασία να μπορείς να ξεχωρίζεις το βρομόχορτο από τον μαϊντανό, σε μια Ευρώπη - μπάλα που ο θεός την άφησε σε ανίκανους πολιτικούς να την κλωτσούν όπως θέλουν.

Ελλάδα απαράσκευη

Σήμερα η Ευρώπη είναι μάρτυρας μιας χώρας που πεθαίνει και ενός λαού που αρχίζει να λιμοκτονεί. Τα πεινασμένα παιδιά στα σχολεία είναι μόνον η αρχή, και κατά τον Χομπς, η όρεξη, σε συνδυασμό με την προσδοκία επίτευξης του σκοπού της, αποκαλείται ελπίδα, αλλά, χωρίς προσδοκία, λέγεται απελπισία.

Κι ενώ έχει καταστρωθεί το Σχέδιο Β, χωρίς την Ελλάδα, η Ελλάδα είναι απαράσκευη, ζήτουλας στα σαλόνια της Ευρώπης και στις παρακάμαρες των τραπεζιτών και των funds της Γουόλ Στριτ. Εκεί, δηλαδή, όπου κυριαρχεί η φιλοσοφία πως οι νεκροί είναι αυτοί που καθιστούν τον κόσμο τους πλουσιότερο.

Γι’ αυτό οδηγούν μια δημοκρατία της Ευρώπης και εκατομμύρια ανθρώπους σε ατιμωτικό θάνατο. Προς παραδειγματισμό των άλλων. Όπως ακριβώς το έλεγε το γουρούνι του Όργουελ: «Είμαι δώδεκα χρονών γουρούνι», έλεγε στα άλλα ζώα, «κι έχω αποκτήσει πάνω από τετρακόσια παιδιά. Αυτή είναι η φυσιολογική ζωή ενός γουρουνιού. Αλλά, στο τέλος, κανένα ζώο δεν γλιτώνει το μαχαίρι του χασάπη».

Ποιος είναι διατεθειμένος να χτυπήσει την κότα που γεννάει τα χρυσά αυγά; Στην Ελλάδα κανείς από αυτούς που ξέρουμε. Οι ικανοί και αξιόλογοι κάνουν ό,τι μπορούν, ανεξάρτητα εάν τους πληρώνει το κοινωνικό σύνολο ή όχι. Οι ανίκανοι προσφέρουν την ανικανότητά τους στον ισχυρότερο πλειοδότη, με την προσδοκία να αναλάβουν σύντομα καθήκοντα στο έργο του ξεπουλήματος. Μπορώ δε να υποθέσω ότι έως τώρα σπανίως απογοητεύτηκαν. Αλλά εις βάρος του λαού.

Ενώ επέδειξαν μια σταθερή «λαγνεία του χρέους», προσπαθούν να ορθώσουν το αδέξιο σύστημά τους με υλικά μεταρρυθμίσεων, ενώ οι ίδιοι ξέρουν ότι πρόκειται για ένα παζάρι, χωρίς περιεχόμενο, που οδηγεί στη χρεοκοπία. Το ενοχλητικότερο όλων, είναι η κολεκτιβοποίηση αυτής της ιδέας των μεταρρυθμίσεων, με την υποχρεωτική επιβολή της συναίνεσης να γίνεται το φουτουριστικό σύνθημα της ημερήσιας ατζέντας.

Επιβάλλουν μια πολιτική που θέλει να δώσει ισχύ νόμου σε επικίνδυνες ιδέες, ενώ πίσω κρύβεται το αξίωμα α λα Τομάσσι ντι Λαμπεντούζα: «Όλα ν’ αλλάξουν, ώστε να μην αλλάξει τίποτα». Μια παραδοχή που καταβάλλει τα πνεύματα και παραλύει το κουράγιο και που όλοι οι θεωρητικοί της αποκρυστάλλωσης των Μνημονίων την έχουν αναδείξει, in genere, σε ιδεώδες της ζωτικής τους δραστηριότητας. Οι Γερμανοί για να κυριαρχήσουν με ζωτικό χώρο την Ανατολή και η ελληνική ελίτ για να κρατήσει, σαν τη γριά χελώνα, το καβούκι της.

Απατηλά μαθηματικά

Αυτά που λέει ο κ. Παπαδήμος για ανάκαμψη το 2013 και οι προβλέψεις για μελλοντική ανάπτυξη στην Ελλάδα, βασίζονται σε υποθέσεις που, σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε στο Πρακτορείο Reuters, δεν θα υλοποιηθούν. Όπως γινόταν πάντα, τα τελευταία δύο χρόνια. Πλασάρουν, ακόμα και τώρα, τα ίδια απατηλά μαθηματικά της Ευρώπης. Ενώ οι νέες προβλέψεις απέχουν από την αλήθεια τόσο όσο και οι προηγούμενες. Κι όλα αυτά, επειδή δεν εξετάστηκε η «λάθος» άποψη από το 2009-2010, με μεγαλύτερη σοβαρότητα.

«Φτωχέ, χωρίς μυαλό· στις συμφορές το πείσμα δεν συμφέρει» έλεγε ο Θησέας στον Οιδίποδα. Κι ο Οιδίποδας είχε απαντήσει: «Κάτσε πρώτα να μάθεις, κι ύστερα να δίνεις συμβουλές». Η Ελλάδα βρίσκεται σε φαύλο κύκλο.

Τα μέτρα λιτότητας, αν και αναγκαία, επιδεινώνουν την ύφεση, τα εισοδήματα μειώνονται και η ύφεση βαθαίνει.

Αν γίνουν οι μεταρρυθμίσεις, το αποτέλεσμά τους θα φανεί σε 10 χρόνια. Η συρρίκνωση των μισθών και οι απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων θα επιδεινώσουν την κατάσταση της οικονομίας.

Αν φύγουμε από το ευρώ, δεν θα γίνουν μεταρρυθμίσεις. Αλλά ούτε μπορούν να γίνουν με την ανεργία να υπερβαίνει το 20%. Μόνον ανάπτυξη μπορεί να γίνει. Και με άλλο Μνημόνιο. Γιατί με αυτό, όπως είπε ο Πάπας Αλέξανδρος ΣΤ’, «οι ψυχές υπέρ του θεού, η γη υπέρ βασιλέως». Εκτός κι αν αυτό είναι το Σχέδιο. Να το πουν ξεκάθαρα, όμως!Την αναδιάταξη των στρατηγικών και οικονομικών της θέσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δρομολογεί το τελευταίο διάστημα η Μόσχα και οι δύο επιχειρηματικές εξελίξεις της εβδομάδας που δρομολογήθηκαν με ρωσική πρωτοβουλία στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, μόνο τυχαίες δεν είναι.

Ο λόγος για τις επαφές …τρίτου τύπου που έχει η ρωσική τράπεζα VTB με την Marfin, τις οποίες αποκάλυψε η εφημερίδα «Πολίτης», αλλά και το ραντεβού του «αφεντικού» της Gazprom, Alexander Medvedev με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου με «μενού» τη ΔΕΠΑ.

Οι γνώστες των γεωπολιτικών ισορροπιών αναφέρουν εδώ και μήνες ότι η «αραβική άνοιξη» έχει στοιχίσει στη Μόσχα αρκετά από τα σημεία αναφοράς που είχε μέχρι σήμερα στην στρατηγική και οικονομική της σκακιέρα, με σημαντικότερη την επικείμενη «απώλεια» της Συρίας. Για τον λόγο αυτό ανασχεδιάζει την τακτική της. Η Κύπρος, είναι αναμφίβολα ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον σημείο, στο οποίο οι Ρώσοι έχουν πραγματοποιήσει «απόβαση» από ετών, ποντάροντας ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή της διάσταση. Για τους Ρώσους, η Κύπρος είναι μία πύλη στην Ευρωπαική Ένωση, αλλά και ένα σημείο εξυπηρέτησης τόσο των στρατηγικών, όσο και των οικονομικών της συμφερόντων.

Για το λόγο αυτό άλλωστε η Μόσχα έσπευσε να βοηθήσει προ μηνών τη Λευκωσία χορηγώντας της ένα χαμηλότοκο δάνειο 2,5 δις, ευρώ, όταν η Ελλάδα έβλεπε κλειστές πόρτες και επιτόκια χρεωκοπίας. Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, το δάνειο αυτό ήταν και η απαρχή πολλών εξελίξεων, και κατά τα φαινόμενα είχε αρκετές... υποθήκες. Μια από αυτές μπορεί να είναι και ο έλεγχος του κυπριακού τραπεζικού συστήματος. Όπως είναι γνωστό ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ριμπολόγεφ ελέγχει μέσω funds το 9,9% της Τράπεζας Κύπρου, ενώ το ενδεχόμενο ενός deal της Marfin Λαικής Τραπεζας με τον ρωσικό τραπεζικό κολοσσό VTB, θα αλλάξει πλήρως τους συσχετισμούς.

Οι δυο τράπεζες φρόντισαν να μην επιβεβαιώσουν τις επαφές «τώρα» (εν μέσω και του χρηματιστηριακού ράλι, ομολογουμένως), χωρις όμως να διαψεύσουν επί της ουσίας ότι αυτές δεν έγιναν ή και θα συνεχιστούν. Για τον λόγο αυτό άλλωστε και οι φήμες στην Κύπρο επιμένουν ότι οι Ρώσοι έχουν ήδη ελέγξει το λογιστήριο της τράπεζας.

Κατα τις ίδιες φήμες τα στοιχεία που «αποκαλύφθηκαν» ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικά επιτρέποντας στη διοίκηση της τράπεζας να αναλάβει (όπως φάνηκε στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της) πρόσθετες προβλέψεις για μελλοντικούς κινδύνους προσαρμοσμένες σε σενάριο παρατεταμένης κρίσης.

Κάτι που για πολλούς σημαινει ότι η διοίκηση (που ανακοίνωσε και την τροποποίηση του ονόματος της τραπεζας επί Κυπριακού εδάφους σε Λαϊκή Τράπεζα) έχει εξασφαλισμένες τις ανάγκες και έχει κλείσει την ανακεφαλαιοποίησή της. Κάπως έτσι, «έπεσε» και το όνομα της VTB που όπως επιμένουν οι πληροφορίες σκοπεύει να μπει στην κυπριακή τράπεζα μέσω της διαδικασίας αύξησης κεφαλαλίου σε τιμή που θα έχει και premium.

Όπως είναι γνωστό, η Marfin Popular θα χρειαστεί 1,35 δις ευρώ τα οποία θα καλύψει με βάση ένα μοντέλο αύξησης κεφαλαίου που έχει ήδη εγκριθεί από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Εξ αυτών η VTB φέρεται να προτίθεται να καταβάει από 800 εκατ. έως και 1 δις.

Ευρώ για να αποκτήσει ένα ποσοστό της τάξης του 40%. Πιθανολογείται όμως, ότι μπορεί να επιλεγεί και άλλη μέθοδος ώστε να αποφευχθεί η μέθοδος της δημόσιας προσφοράς (ενεργοποιείται για ποσοστά ένω του 30%) που θα βάλει στο παιχνίδι τους υφιστάμενους μετόχους βασικούς μετόχους: το Dubai με ποσοστό 18,69%, τη MIG με 9,49% και βεβαίως τον νέο μέτοχο της MIG, το Αμπού Ντάμπι. Από το πως θα κινηθούν οι βασικοί μέτοχοι εξαρτάται και το πως θα ολοκληρωθεί η πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της Marfin.

Ο όμιλος VTB από την πλευρά του δεν είναι τυχαίος «παίκτης». Ιδρύθηκε το 1990, έχει έδρα τη Μόσχα, θεωρείται το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Ρωσίας, και τα ρωσικά κουτσομπολιά της αναφέρουν ως την «τράπεζα του Πούτιν», ίσως επειδή κύριος μέτοχος είναι το κράτος.

Διαθέτει διεθνές δίκτυο με περισσότερες από 30 τράπεζες σε 19 χώρες στον κόσμο. Οι σημαντικότερες θυγατρικές της είναι η VTB Capital plc (Λονδίνο, Σιγκαπούρη, Ντουμπάι, Nέα Υόρκη, Χονγκ Κονγκ, Κίεβο), η VTB 24, η VTB Bank (Αυστρία, Γαλλία Γερμανία) και η Russian Commercial Bank (Ελβετία, Κύπρος)

Κατά τα στοιχεία του 2010, η VTB Bank είχε κέρδη ύψους 2 δισ. δολαρίων, συνολικά έσοδα ύψους 5,9 δισ. δολαρίων και υπό διαχείρηση κεφάλαια που ξεπερνούν τα 150 δισ. Δολάρια.

Αν οι συζητήσεις καταλήξουν σε οριστικό deal θα πρόκειται για μια μεγάλη στρατηγική συμφωνία στον τραπεζικό τομέα καθώς η ελληνική κρίση θα αποτελέσει απαρχή ανατροπής σκηνικού και σοβαρών ανακατατάξεων στον τραπεζικό κλάδο.

Στο μεταξύ καθώς οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ (μαζί ή χωρίς τον ΔΕΣΦΑ) μπαίνουν στην τελική ευθεία με την προθεσμία για την υποβολή προτάσεων λήγει στις 22 Μαρτίου, το ραντεβού Παπακωνσταντίνoυ και Medvedev, άναψε φωτιές, καθώς επιβεβαίωσε το ισχυρό ενδιαφέρον της Gazprom για το ελληνικό σύστημα αερίου.

Εκτός των Ρώσων, στην κούρσα για τη ΔΕΠΑ έχουν δηλώσει παρών η Gas De France και η Electricite De France, η Enel και η Socar από το Αζερμπαϊτζαν. Αντίθετα οι γερμανικές E.ON και RWE ανακοίνωσαν πως δεν ενδιαφέρονται.

Στο ερώτημα εάν το «μακρύ χέρι» του Ρώσου μεγιστάνα μπορεί να φτάσει μέχρι τη... ΔΕΠΑ, οι πληροφορίες αναφέρουν πως το παιχνίδι θα κριθεί και με πολιτικούς όρους, αφήνοντας πρακτικά ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. Δεν πρέπει πάντως να διαφεύγει της προσοχής ότι η κίνηση των Ρώσων έγινε περίπου την ώρα που η Τουρκία έβγαζε στη διεθνή αγορά οικόπεδα της περιοχής της Νοτιοανατοικής Μεσογείου για έρευνες υδρογονανθράκων.

Οικόπεδα σε περιοχές που ενδιαφέρουν και την Ελλάδα αφού περιλαμβάνουν περιοχές κοντά στην Κύπρο και τα Δωδεκάνησα...


Σήμερα, ο Έλληνας, περισσότερο από ποτέ, είναι «απασχολημένος με τα δικά του», απορροφημένος από το σύστημα, καθημερινά δίνει την μάχη της επιβίωσης, γεμάτος άγχος, νεύρα, αγανάκτηση. Στον λιγοστό ελεύθερο χρόνο του προτιμάει να πίνει φραπέ-μπύρα-ποτό, να βλέπει μανιακά μπάλα και φυσικά να ασχολείται με το αντίθετο φύλο. Κάπως έτσι περνάνε τα χρόνια, άσκοπα και με την κατάσταση, εμφανώς να χειροτερεύει. Χρόνος για να κάνουμε μια παύση και να αναλογιστούμε την σοβαρότητα της κατάστασης γενικότερα δεν υπάρχει. Ούτε και διάθεση για να ασχοληθούμε με κάτι πέρα από το άμεσο συμφέρον. Ακολουθούν στοιχεία, δείγματα της σοβαρότητας της κατάστασης. Όσοι διαθέτουν ακόμα κάποια εγκεφαλικά κύτταρα και νιώθουν το αίσθημα της επιβίωσης και της αυτοσυντήρησης ας μελετήσουν το άρθρο.

Εικόνα 1: Η θέση της Ελλάδας

Η Ελλάδα ως γνωστόν, λόγω της θέσης της, ενώνει τρείς ηπείρους. Την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Αυτό έχει τεράστιο αντίκτυπο στην γεωπολιτική-γεωστρατηγική, εμπορική, οικονομική, πολιτισμική αξία της χώρας μας. Μια ανασκόπηση στην ιστορία θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε πως τα εδάφη μας είναι μακράν τα πιο αιματοβαμμένα στον παγκόσμιο χάρτη. Μη μακρηγορώντας, αναφέρω την τελευταία πολεμική επιχείρηση εναντίων της Ελλάδος μόλις το 1974, στην περήφανη Κύπρο, όπως επίσης και το γεγονός πως μέχρι και το 2003 η χώρα βρισκόταν σε κατάσταση παρατεταμένης γενικής επιστράτευσης.

Προφανώς η Ελλάδα, πέραν της προαναφερθείσας αξίας, έχει και σημαντική αξία ως προς το υπέδαφος, έδαφός και ατμόσφαιρα. Τεράστια πηγή πλούτου όλος ο ελλαδικός χώρος. Πετρέλαιο (βλέπε περίπτωση Σοφιανόπουλου(1)), απλά αναφέρω σχετικά με το πετρέλαιο ότι υπάρχει μεγάλο κοίτασμα, το οποίο εκτείνεται από τη Σιβηρία μέχρι τη Λιβύη, περνάει από την Ελλάδα και μάλιστα στα βαθύτερα στρώματα, που σημαίνει ότι με μία άντληση σε μεγαλύτερο βάθος από την Ελλάδα κοντρολάρεις όλο το κοίτασμα. Πέραν του πετρελαίου, είναι πολλά μέταλλα, πετρώματα, σε πολλές περιπτώσεις σπανιότατα και όλα πάντα υψίστης ποιότητας, όπως αυτό φαίνεται παραδόξως και στην φυτική και ζωική παραγωγή της χώρας. Το κλήμα μοναδικό, ενώνει σχεδόν όλες τις κλιματικές ζώνες σε μια χούφτα γης. Φυσική ομορφιά, τουρισμός παγκοσμίου φήμης. Και σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, έχουμε και το ότι οι πρόγονοί μας φρόντισαν να μας αφήσουν τεράστια κληρονομιά καθιστώντας όλον τον ελληνικό χώρο ένα ζωντανό μουσείο.

Παρένθεση: Η COSCO, κινέζικη εταιρεία μεγαθήριο, έχοντας πλέον την διαχείριση όλων των μεγάλων λιμένων της χώρας, χρησιμοποιεί φαγάνες και σκάβει στη Σαλαμίνα τα αρχαία των Σαλαμινομάχων και τα πετάει στη θάλασσα. Πετάνε τα κόκαλα των ηρώων, προγόνων μας στη θάλασσα. Επιπλέον στην περιοχή της Σαλαμίνας σε χώρο πλέον ιδιοκτησίας της COSCO, υπάρχουν τα ναυάγια των περσικών πλοίων, τα οποία, σύμφωνα και με ιστορικά στοιχεία είναι γεμάτα χρυσό. Δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα κάποια προσπάθεια εντοπισμού από την πλευρά της Ελλάδας.

Παρένθεση ΙΙ: Η οικονομία της Ελλάδος θα μπορούσε να σωθεί ακόμα και μόνο με μια κίνηση. Χαμηλή φορολογία στη ναυτιλία. Οι Έλληνες εφοπλιστές πρωτοστατούν ανέκαθεν στην παγκόσμια ναυτιλία και επανειλημμένα έχουν εκφράσει το αίτημά τους να υπαχθούν στην Ελλάδα μετά από κάποιες φορολογικές διευκολύνσεις.

Κατανοώντας πλέον την αξία της Ελλάδας, καταλαβαίνουμε γιατί και αυτή τη στιγμή είμαστε στο μάτι του κυκλώνα παγκοσμίως. Μας βάλουν με κάθε αφανή ή προφανή τρόπο. Κάποια σημεία που χρήζουν προσοχής:

Αλλοδαποί, μειονότητες, λαθρομετανάστες.

Ένα αρνητικό θέμα που προκύπτει στην Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης είναι η ανεξέλεγκτη και συνεχής εισροή λαθρομεταναστών, οι οποίοι μάλιστα, συνήθως δυσκολεύονται να βγουν εκτός Ελλάδος προς την υπόλοιπη Ευρώπη με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται και να εγκλωβίζονται στην Ελλάδα.

Κάπως έτσι για παράδειγμα τα ισλαμικά κράτη θέλουν να επεκταθούν προς την Ευρώπη. Στόχος των ισλαμικών κρατών (κυρίως Λιβύης, Σαουδικής Αραβίας, Τουρκίας, Αφγανιστάν και Πακιστάν) είναι η Ελλάδα σε 2-3 χρόνια να έχει κατακλυστεί από 2.000.000 ισλαμιστές λαθρομετανάστες και έτσι να καταστεί προγεφύρωμα για τη μεταφορά του Ισλάμ στην κεντρική Ευρώπη. Το ακραίο Ισλάμ θέλει να τιμωρήσει την Ελλάδα για την προσέγγισή της με το Ισραήλ!

Σχετικά: Σχέδιο άλωσης της Ελλάδας από ισλαμιστές!(2)

Ισλαμιστές ετοιμάζουν επίθεση στην Ελλάδα(3)

Κατά καιρούς έχουν γραφτεί άρθρα για κρυμμένα αλβανικά όπλα εντός Ελλάδος από 500.000 Καλάσνικοφ (ΑΚ-47) μέχρι 800.000, στην κατοχή πρακτόρων του UCK και UCC, Απελευθερωτικός Στρατός Κοσόβου και Τσαμουριάς, αντίστοιχα. Εάν οι Αλβανοί εντός Ελλάδος ξεσηκωθούν, θα πλήξουν ανεπανόρθωτα τη χώρα. Οι απλοί φαινομενικά αλβανοί εργάτες δρουν οργανωμένα και καθοδηγούνται από συμπατριώτες τους πράκτορες.

Σχετικά: Αλβανός εμπρηστής: «Δεν είμαι τρελός. Μου έταξαν λεφτά συμπατριώτες μου να κάψω την Αιτωλία»(4)

Ο UCK δρά στην Αθήνα(5)

Ο «Απελευθερωτικός Στρατός της Τσαμουριάς» (UCC) και τα τουρκικά σχέδια!(6)

Ο UCC στα Γιάννενα; Μεγάλη ποσότητα όπλων βρέθηκε στα χέρια Αλβανών!(7)

Τελεσίγραφο του Αλβανικού Εθνικού Στρατού (Ushtria Kombetare Shiptare-Uksh) προς την Ελλάδα!(8)

Πόσο μας απειλει η Αλβανία.(9)

“KOSOVO LIBERATION ARMY”(10)

Kosovο Liberation Army Wikipedia(11)

Οι Βούλγαροι έχουν βλέψεις για τη Θράκη, υποστηρίζουν ότι οι Πομάκοι είναι Βουλγαρική μειονότητα στην Ελλάδα και φυσικά ενδιαφέρονται για την Θεσσαλονίκη και το λιμάνι της. Επίσης, υποκινούν τους Σκοπιανούς να πιέζουν για το θέμα της Μακεδονίας.

Οι Αλβανοί όπως φαίνεται και παραπάνω έχουν βλέψεις για την μεγάλη Αλβανία, δηλαδή την Ελληνική Ήπειρο και το Ιόνιο.

Οι Σκοπιανοί με τις μπαρούφες τους κατάφεραν να αναγνωρίζονται ως Macedonia παγκοσμίως. Έχουν διεκδικήσει τα πάντα σχετικά με τη Μακεδονία και για όλα έχουν (γελοία) άποψη. Και για αυτούς το λιμάνι είναι νούμερο ένα στόχος.

Και οι τελευταίοι γείτονές μας, οι Τούρκοι. Πάντα είχαν, έχουν και θα έχουν βλέψεις για όλη την Ελλάδα, αλλά κυρίως για το Αιγαίο, λόγω των πετρελαίων. Διεκδικούν την μειονότητα των Πομάκων ως Τούρκικη. Όπως κάποτε εισέβαλαν στην Παλιά Ελλάδα, της Μικράς Ασίας και του Πόντου, και γενοκτόνησαν τους Έλληνες, έτσι και σήμερα περισσότερο από ποτέ, μιας και οι ρυθμοί ανάπτυξης της Τουρκίας προσεγγίζουν το 20%, καθιστώντας την πρώτη χώρα σε ανάπτυξη παγκοσμίως, παρατηρείται η αναθέρμανση στα μυαλά των Τούρκων της μεγάλης ιδέας, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ανάλυση στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας θα γίνει στη συνέχεια, ενδεικτικά αναφέρω το γεγονός ότι από τον Αύγουστο του 2010, με τροποποίηση του σχετικού νόμου, πλέον κάθε Τούρκος πολίτης μπορεί να έχει στην κατοχή του μέχρι 5 πολεμικά όπλα, τελευταίας τεχνολογίας, τα 2 μάλιστα μπορεί να φέρει πάνω του, χωρίς καν ιατρική
γνωμάτευση, η οποία καταργήθηκε.

Σχετικό: Πέντε όπλα σε κάθε Τούρκο πολίτη(12)

Όπως καταλαβαίνετε δεν χρειάζεται να είναι κάποιος καθηγητής πανεπιστημίου για να αντιληφθεί την σοβαρότητα της κατάστασης, ειδικά σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς, όπου λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν μπορούμε να μιλάμε πλέον για εθνική ασφάλεια, πόσο μάλλον για εθνική κυριαρχία. Ο ελληνικός στρατός αχρηστεύεται. Οικονομικά μεν, χωρίς θύματα, αλλά επιχειρησιακά είναι ανύπαρκτος. Πριν αναφερθώ όμως στα θέματα της επιχειρησιακής μας ετοιμότητας, πρέπει να γίνει λόγος για τον γειτονικό μας άξονα.

Εικόνα 2: Άξονας Β.Α.Σ.Τ.Ρ.

Ένα πολύ σημαντικό γεγονός που έχει περάσει απαρατήρητο είναι το αμυντικό σύμφωνο κοινής στάσης απέναντι στην Ελλάδα από τις: Βουλγαρία, Αλβανία, Σκόπια, Τουρκία, Ρουμανία. Έτσι εμφανίζεται ο εχθρικός άξονας Β.Α.Σ.Τ.Ρ., ο οποίος και περικυκλώνει την Ελλάδα από Βορά και Ανατολή.

Σχετικά: Δόλιος αποπροσανατολισμός των Ελλήνων από την πραγματική ενιαία στρατιωτική απειλή τουάξονος “ΒΑΣΤΡ” με σκοπό την γενοκτονία μας(13)

Βαθύ βαρομετρικό στα Βαλκάνια(14)

Κύρωση του Συμφώνου για την Πολυεθνική Ειρηνευτική Δύναμη Νοτιοανατολικής Ευρώπης(15)

Πως οι ελληνοεβραίοι πολιτικοι έδωσαν το Αιγαίο στους Τούρκους(16)

Έρχονται οι Τούρκοι στο Αιγαίο του Κώστα Χαρδαβέλλα(17)

Επιχειρησιακή Ετοιμότητα στην Ελλάδα

Και φτάνουμε στο φλέγον ερώτημα: Τι κάνει η Ελλάδα για όλες αυτές τις απειλές; Απάντηση: Αφοπλίζεται.

Το θέμα της στρατιωτικής κάλυψης της Ελλάδος μπορεί να επεκτείνεται σε χιλιάδες σελίδες κειμένων, με πολλές αναλύσεις από πολλές οπτικές γωνίες. Είναι ανάγκη ο μέσος Έλληνας να αντιληφθεί τους κινδύνους που τον περιβάλλουν, ειδικά στις μέρες μας που η Ελλάδα αποδυναμώνεται και συρρικνώνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες της χώρας μας σε κανέναν τομέα, πόσο μάλλον στην εθνική ασφάλεια που είναι ένας πολυέξοδος τομέας και στην ουσία δεν παράγει κάτι πέρα από ασφάλεια και συνθήκες εθνικής κυριαρχίας.

Αυτή η οικονομική ανέχεια έχει εξαπλωθεί σαν λαίλαπα σε όλα τα επίπεδα του ελληνικού στρατού.

Στρατός Ξηράς είναι γνωστό πολλά χρόνια τώρα ότι δεν υφίσταται πραγματικά. Είναι περισσότερο εικονικός παρά υπαρκτός. Τα μηχανοκίνητα Τάγματα ματώνουν, με όλα τα οχήματα σχεδόν αχρηστεμένα. Μόνο ίσως τα νέα Λέοπαρντ 2 – Hell θα ήταν ικανά να παρέχουν μία μερική ασφάλεια αλλά και αυτά είναι άχρηστα γιατί και δεν έχουμε καθόλου πυρομαχικά αλλά και δεν έχουν ΤΟΜΑ . Τα καμαρώνουμε παροπλισμένα… την ώρα που οι Τούρκοι έχουν μεταφέρει Ταξιαρχίες από την Κωνσταντινούπολη στα σύνορα του Έβρου. Τώρα αν συνδυάσουμε και το γεγονός ότι οι Βούλγαροι έχουν στα χέρια τους τον Έβρο ποταμό, μολύνοντάς τον συνεχώς με φυτοφάρμακα και τοξικά, αλλά και επεμβαίνοντας στην στάθμη του με φράγματα που έχουν κατασκευάσει, και το ότι οι Τούρκοι τα τελευταία χρόνια εκτελούν συνεχώς στρατιωτικές ασκήσεις απόβασης, αρχίζει και φαίνεται μια απειλή από συνδυασμένες ενέργειες Βουλγαρίας – Τουρκίας. Δηλαδή, οι Βούλγαροι θα μπορούσαν να προκαλέσουν τεχνητές ξέρες στο φυσικό σύνορο του Έβρου και οι Τούρκοι πολύ εύκολα να εισβάλουν από αυτές τις ξέρες.

Αφήνουμε τον Έβρο και τον Στρατό Ξηράς και συνεχίζουμε με την πολύ σημαντική Πολεμική Αεροπορία, η οποία όπως λέγεται βρίσκεται ένα βήμα πριν την απόλυτη καταστροφή. Ενδεικτικά: Κλείνει τελείως το αεροδρόμιο στη Θεσσαλονίκη, 113 Πτέρυγα Μάχης στη Μίκρα. Κλείνει και το τεράστιο αεροδρόμιο στη Λάρισα, 110 Πτέρυγα Μάχης. Μένει ακάλυπτο το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα. Όλα τα μαχητικά από τις μονάδες που κλείνουν θα συγκεντρωθούν στον Βόλο, στην 111 Πτέρυγα Μάχης, η οποία θα γίνει και μέγας στόχος για τους Τούρκους. Επίσης μένουμε ακάλυπτοι από πυροσβεστική προστασία, καθώς τα πυροσβεστικά Canadair της Θεσσαλονίκης μεταφέρονται στην Ελευσίνα!

Σχετικά: Έφεραν τα Canadair για δασοπυρόσβεση στη Θεσσαλονίκη και τώρα τα μετακινούν στην… Ελευσίνα!(18)

Η κρίση ρίχνει τα αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας(19)

Το «μαχαίρι» στις Ένοπλες Δυνάμεις… πληγώνει την Πολεμική Αεροπορία(20)

Στο απροχώρητο η κατάσταση στην Π.Α.- Στις 6 ώρες εκπαίδευση το μήνα οι πιλότοι λόγω Μνημονίου!(21)

Σαν να μη φτάναν όλα αυτά για την Πολεμική μας Αεροπορία, έχουμε και το θέμα του 25 Μεσημβρινού στο Αιγαίο, όπου ανατολικά αυτού δεν υπάρχει πλέον αμυντική κάλυψη από την Ελλάδα, δηλαδή δεν αναχαιτίζονται πλέον τα Τούρκικα αεροσκάφη.

Σχετικά: Έκρυψαν αναχαιτίσεις ελληνικών μαχητικών στον 25ο Μεσημβρινό και τουρκικές “καταγγελίες” στο ΝΑΤΟ!(22)

Σύνορο… πτήσεων ο 25ος μεσημβρινός(23)

Εικόνα 3: Οι Τούρκοι ελέγχουν το Ανατολικό Αιγαίο μέχρι τον 25ο Μεσημβρινό

Ας πούμε και κάτι για το Πολεμικό μας Ναυτικό, το οποίο, όπως είναι λογικό βρίσκεται και αυτό σε καθεστώς πτώχευσης χωρίς να δύναται να εκτελέσει το έργο του. Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα δύο μεγάλα Ναυπηγεία της χώρας, της Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά όπου έχει σταματήσει και ένα πρόγραμμα ναυπήγησης επτά πυραυλάκατων. Το θέμα με τα γερμανικά υποβρύχια που γέρνουν, αν και το γνωρίζουν οι πάντες πλέον, παραμένει, με τα υποβρύχια να απαρτίζουν τον ελληνικό στόλο. Το Ναυτικό δίνει την εντύπωση ότι περισσότερο υπάρχει για να βολεύει τις θητείες κάποιων «δικών μας» παιδιών, παρά για να φυλάει τις ελληνικές θάλασσες.

Σχετικά: Προβλήµατα στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραµαγκά(24)

Χαμός στο Πολεμικό Ναυτικό(25)

Εμπλοκή με τις πυραυλάκατους(26)

Νέα καταγγελία στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά(27)

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ: Άφησαν το Πολεμικό Ναυτικό χωρίς καύσιμα!(28)

Τέλος, οι Μονάδες Επιστράτευσης και οι Στρατολογικές Υπηρεσίες που σχετίζονται με το σημαντικότατο έργο της επιστράτευσης και συντονίζουν το στράτευμα, συρρικνώνονται και συγκεντρώνονται σε λίγα, συγκεντρωμένα, οικονομικά μαραζωμένα κέντρα. Δηλαδή σε εύκολους και σημαντικούς στόχους για τον εχθρό.

Σχετικά: Ο Βενιζέλος…συρρίκνωσε τη στρατολογία(29)

Στα ΚΕΠ οι πολιτικοί υπάλληλοι των Στρατολογικών Γραφείων που καταργούνται(30)

Την ώρα που ο Ελληνικός Στρατός παραπαίει, χωρίς εκπαίδευση προσωπικού, χωρίς πετρέλαια (η εταιρεία ΕΛΠΕ (ελληνικά πετρέλαια) διακόπτει την παροχή στο στρατό), χωρίς ανταλλακτικά, χωρίς πυρομαχικά, χωρίς τίποτα, οι Τούρκοι ήδη έχουν ξεκινήσει τα επεισόδια.

Σχετικό: “Σχέδιο Β’” με επιτάξεις για τις Ένοπλες Δυνάμεις αν πτωχεύσει η χώρα…(31)

Σε κόκκινο συναγερμό τέθηκαν όλα τα στρατόπεδα στην Κύπρο, μετά από σοβαρότατο περιστατικό που συνέβη το βράδυ μεταξύ Σαββάτου και Κυριακής (10-11/9/2011) στην μεθοριακή ζώνη. Με αφορμή την εξόρυξη των υδρογονανθράκων στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ (Ανεξάρτητης Οικονομικής Ζώνης) η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει νέα μέτωπα πολέμου. Πέρα από την Κύπρο, τα πιθανότερα σημεία για επεισόδια είναι φυσικά ο Έβρος και το Καστελόριζο.

Σχετικά: Κύπρος: Ανταλλαγή πυροβολισμών στην πράσινη γραμμή(32)

Οι Τούρκοι βγάζουν πολεμικά πλοία ανοιχτά της Ρόδου!(33)

Η Τουρκία επιθυμεί να ανοίξει νέα μέτωπα πολέμου στη Μεσόγειο(34)

Θερμαίνεται η θάλασσα της Μέσης Ανατολής(35)

Απειλούν να στείλουν πλοία στην Κύπρο οι Τούρκοι(36)

Πριν ολοκληρωθεί το άρθρο, πρέπει να γίνει αναφορά στους 2 βασικούς πολεμικούς άξονες της υφηλίου. Έχουμε από την μια το ΝΑΤΟ και από την άλλη το Σύμφωνο της Σαγκάης, Ρωσία – Ισλαμικά Κράτη – Κίνα, Ρ.Ι.Κ. (Shanghai Pact(37) ή Shanghai Cooperation Organization – SCO(38)).

Εικόνα 4: Μπλε: Δυνάμεις ΝΑΤΟ, Σιέλ: Δυνάμεις Συμφώνου της Σαγκάης

Πλέον η πραγματική δύναμη του άξονος Ρ.Ι.Κ. δεν είναι καν μετρήσιμη από την πλευρά του ΝΑΤΟ. Το παιχνίδι έχει αλλάξει χέρια εδώ και χρόνια ασχέτως αν ακόμα φαινομενικά το ΝΑΤΟ δείχνει την δύναμη του, μέσω της Σούδας στην Κρήτη, πλήττοντας την Λιβύη. Παραλίγο να παραλείψω αυτό το σοβαρό στοιχείο. Η Ελλάδα είναι υπόλογος στα Ισλαμικά κράτη για την άμεση εμπλοκή της στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.

Παραθέτω κάποιες εικόνες του άξονος Ρ.Ι.Κ. για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος.

Εικόνα 5: Πράσινο: Μέλη του Συμφώνου Σαγκάης, Πορτοκαλί: Υποψήφια μέλη


Εικόνα 6: Το σύμφωνο της Σαγκάης χωρικά στην υφήλιο

Σχετικά: Three Evil Forces(39)

SCO: Επίσημη ιστοσελίδα(40)

SCO holds joint live-ammunition exercises in Kazakhstan(41)

SCO, A Springboard for Iran(42)

Επίλογος: Το παρόν άρθρο είναι μία ενδεικτική έρευνα. Σκοπός δεν είναι να απαριθμήσουμε όλα μας τα προβλήματα αλλά να κατανοήσουμε ότι κάτι δεν πάει καλά, έστω και μέσω των λίγων αυτών στοιχείων του παρόντος. Εξάλλου, ο σχολιασμός είναι ελεύθερος, θα σας παρακαλούσα να εμπλουτίζετε την ανάρτηση με επιπλέον στοιχεία στα σχόλια.

Τελευταία παρένθεση: Αν σας παραξενεύει το θράσος της Τουρκίας, η οποία πλέον δεν υπολογίζει ούτε ΗΠΑ ούτε Ρωσία, παρατηρήστε την σημαία της Τουρκίας και της Κίνας και θα καταλάβετε τι “πλάτες” έχουν και φέρονται έτσι:

Εικόνα 7: Πάνω: Τούρκικη σημαία, Κάτω: Κινέζικη σημαία


ΠΗΓΕΣ
1. http://ellhnkaichaos.blogspot.com/2010/09/blog-post_6458.html
2. http://www.pinnokio.gr/2011/01/blog-post_3524.html
3.http://lalei-kairia.blogspot.com/2011/02/blog-post_6641.html
4.http://newstrap.gr/m-episimainoume/mek-episimainoume/9380–albanos–empristis-den-eimai-trelos-moy-etaksan-lefta-sympatriotes-moy-na-kapso-tin-aitolia-tin-ypothesi-anelabe-i-eyp-.html
5.http://hellenicrevenge.blogspot.com/2011/03/o-uck-uck-4.html
6.http://hellenicrevenge.blogspot.com/2010/01/ucc.html
7.http://www.inews.gr/116/o-UCC-sta-giannena-megali-posotita-oplon-vrethike-sta-cheria-alvanon-.htm
8.http://vatopaidi.wordpress.com/2010/07/09/%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b5%cf%83%ce%b9%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b1%ce%bb%ce%b2%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%85-%ce%b5%ce%b8%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%84/
9.http://hellenic-militaryclub.blogspot.com/2010/07/blog-post_25.html
10.http://www.kosovo.net/kla2.html
11.http://en.wikipedia.org/wiki/Kosovo_Liberation_Army
12.http://www.schizas.com/site3/index.php?option=com_content&view=article&id=39491:2010-12-27-100000&catid=40:filiki-tourkia&Itemid=218
13.http://gnomeskepistimi.wordpress.com/2011/01/13/%ce%b4%cf%8c%ce%bb%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ae%ce%bd/
14.http://www.enkripto.com/2011/02/blog-post_17.html
15.http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/2f026f42-950c-4efc-b950-340c4fb76a24/NOM_SYM_EE_2785_UD16.DOC
16.http://krisaion.pblogs.gr/2009/11/pws-oi-ellhnoebraioi-politikoi-edwsan-to-aigaio-stoys-toyrkoys.html
17.http://kostasxan.blogspot.com/2011/09/blog-post_9007.html
18.http://www.healthview.gr/%CE%A5%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1/%CE%AD%CF%86%CE%B5%CF%81%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%B1-canadair-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B4%CE%B1%CF%83%CE%BF%CF%80%CF%85%CF%81%CF%8C%CF%83%CE%B2%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CF%8E%CF%81%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD%E2%80%A6-%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%BD%CE%B1
19.http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=39689&catid=3
20.http://kranosgr.blogspot.com/2011/06/blog-post_8524.html
21.http://www.pentapostagma.gr/2010/09/blog-post_5516.html
22.http://haf-tribute.blogspot.com/2010/05/25_16.html
23.http://polemikiaeroporia.blogspot.com/2010/11/25.html
24.http://www.onair24.gr/news/category/1/content/17291
25.http://www.thermopilai.org/content/khamos-sto-polemiko-nautiko
26.http://www.antinews.gr/2011/07/17/113040/
27.http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=401051
28.http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=21385&Itemid=139
29.http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=3&art_id=3491
30.http://www.grafida.net/el/index.php?itemID=1&view=1&pageID=19813
31.http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=23730&Itemid=139
32.http://pisoapothnkoyrtina.blogspot.com/2011/09/blog-post_213.html?spref=fb
33.http://anti-ntp.blogspot.com/2011/09/blog-post_8122.html
34.http://www.newscode.gr/diplwmatia/story/51513/h-toyrkia-epithymei-na-anoixei-nea-metwpa-polemoy-sth-mesogeio
35.http://voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=62376
36.http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=143190
37.http://www.spacewar.com/reports/Shanghai_Pact_Struts_World_Stage.html
38.http://en.wikipedia.org/wiki/Shanghai_Cooperation_Organisation
39.http://geopolicraticus.wordpress.com/2011/08/04/three-evil-forces/
40.http://www.sectsco.org/EN/
41.http://www.defence.pk/forums/china-defence/73979-sco-holds-joint-live-ammunition-exercises-kazakhstan.html
42.http://www.iranreview.org/content/Documents/SCO_A_Springboard_for_Iran.htm

Πηγή